فهرست مطالب

سیاست ها و تحقیقات اقتصادی - پیاپی 2 (تابستان 1401)

نشریه سیاست ها و تحقیقات اقتصادی
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی شکری ترکده، مهدی پندار*، ایرج صالح، حسین نادری صفحات 1-30

    افزایش جمعیت، رشد شهرنشینی و تبدیل شهرها به کانون فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و همچنین استقرار بنگاه های صنعتی تولیدی و به دنبال آن کاهش زمین های کشاورزی و فضاهای سبز طبیعی، توسعه فضاهای سبز شهری و جنگل های دست کاشت را در استان تهران اجتناب ناپذیر کرده است. داده های مورد نیاز این پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامه آنلاین دوگانه دو بعدی با نمونه 404 پاسخگو که با روش کوکران اورکات استخراج و برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، از الگوی لاجیت و روش حداکثر راستنمایی استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS (جهت بررسی ویژگی های اقتصادی - اجتماعی)،SHAZAM10  (جهت برآورد تابع لاجیت)، Wolfram Alpha (جهت برآورد انتگرال عددی)، استخراج  گردید. متوسط تمایل به پرداخت سالیانه هر نفر 115.744 ریال به دست آمد و متغیرهای اخلاق گرایی در پرداخت ها، تحصیلات، سن و جمعیت خانوار از مهم ترین عوامل تاثیر گذار مثبت و معنی دار بر تمایل به پرداخت افراد برای حفاظت از جنگل های دست کاشت هستند. با توجه به نتایج حاصله که میزان تاثیر عوامل پیامدگرایانه را منفی و متقابلا تاثیر عوامل وظیفه گرایانه را مثبت شناسایی می کند، پیشنهاد می شود با سرمایه گذاری در این بخش فرهنگ سازی، آموزش و تبلیغات و شناساندن ارزش های این مناطق را به سمت وظیفه گرایانه مبتنی بر مولفه های اخلاقی سوق داد.

    کلیدواژگان: جنگل های دست کاشت، تمایل به پرداخت، الگوی لاجیت، پرداخت پیامدگرایانه، پرداخت وظیفه گرایانه
  • فاطمه خیل کردی*، رحمان سعادت، وحید نیک پی پسیان صفحات 31-64
    بازار سهام نقش مهم و حیاتی در تشکیل سرمایه و تجمیع سرمایه های کوچک، سرگردان و هدایت آن ها به سوی مسیرهای مطلوب در سیستم های اقتصادی یک کشور دارد. عوامل سیاسی مخصوصا فعالیت های تروریستی موجب ایجاد عدم اطمینان، کاهش اعتماد، افزایش درک ریسک، کاهش اعتماد سرمایه گذاری و تجارت خارجی، فرار سرمایه می گردد. لذا، حملات تروریستی منجر به کاهش سود شرکت و آشفتگی و ابهام در میان سرمایه گذاران، خروج سرمایه گذاران از بازار سهام، و افت بازده بازار سهام می شود. بنابراین بررسی ارتباط بین فعالیت های تروریستی و تاثیر آن بر بازده بازار سهام منطقه پر تنش خاورمیانه از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تروریسم بر شاخص بازده بازار سهام در منطقه پر مخاطره خاورمیانه طی بازه زمانی 2008-2019 با رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته است. نتایج تحقیق حاکی از این واقعیت می باشد که مطابق با انتظارات تیوریکی تحقیق، فعالیت های تروریستی تاثیر منفی و معنی داری بر بازده بازار سهام در کشورهای مذکور دارد. از سایر نتایج تحقیق، متغیرهای نرخ ارز واقعی و قیمت نفت تاثیر منفی و معنی دار بر بازده بازار سهام دارند، در حالی که متغیر نرخ رشد اقتصادی تاثیری مثبت و معنی دار بر بازده بازار سهام دارد.
    کلیدواژگان: بازده بازار سهام، تروریسم، خاورمیانه، گشتاورهای تعمیم یافته
  • مهرداد علیرضایی شهرکی*، مهدی شیرافکن لمسو، زهرا جلیلی صفحات 65-100
    باتوجه به اهمیت نفت در کشورهای صادرکننده، نوسانات قیمت نفت علاوه بر تاثیرگذاری بر اقتصاد کشورهای واردکننده، بزرگ ترین منبع اختلال در اقتصاد و به خصوص در بیکاری کشورهای وابسته به نفت محسوب می شود. از این رو در مطالعه حاضر به بررسی اثرات تکانه های قیمت نفت بر بیکاری بخشی در ایران در بازه زمانی 1998 تا 2019 با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری پرداخت ها است. یافته های تحقیق نشان می دهد که نمودار واکنش توابع بیکاری بخش کشاورزی، صنعت و خدمات نسبت به شوک قیمت نفت طی دوره های مختلف متفاوت بوده و در بعضی دوره ها بهبود و در بعضی دوره ها کاهش یافته است.هم چنین با استناد به جدول های تجزیه واریانس می توان اذعان نمود که تغییرات عمده توابع بیکاری بخش های کشاورزی و صنعت مربوط به تغییرات قیمت نفت بوده و تغییرات بیکاری بخش خدمات نیز ناشی از تغییرات نرخ بهره بوده است.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، بیکاری بخشی، تکانه، ایران
  • علی اکبر قلی زاده*، مطهره خاکسار، صلاح الدین منوچهری صفحات 101-131
    مسکن یکی ازاساسی ترین نیازهای هر خانوار است که می تواند در ابعاد اقتصاد کلان وخانوار نقش واهمیت ویژه ای داشته باشد و بیشترین سهم هزینه های سالانه، برای یک خانوار شهری مربوط به هزینه مسکن است که به دوشکل اجاره ای وملکی تامین می شود. مسکن ملکی تاثیر قابل توجهی بر رشد اقتصادی دارد و به این علت بر مسکن اجاره ای ارجحیت دارد. عوامل متعددی در انتخاب خانوارها برای خرید یا اجاره مسکن موثر هستند که شناسایی این عوامل و میزان اثر گذاری آنها می تواند به سیاست گذاری و برنامه ریزی های مسکن و سطح رفاهی و اقتصادی جامعه کمک نماید. در این مطالعه با بکارگیری مدل لوجیت و استفاده از داده های بودجه خانوارهای شهری ایران در سال1398، اثر عوامل اقتصادی و اجتماعی خانوارها و متغیرهای بازار برنحوه تصرف مسکن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهدکه درآمد دایمی، سن، وضعیت تاهل، شاغل بودن و میزان تحصیلات سرپرست خانوار و بعدخانوار احتمال مالکیت مسکن را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: نوع تصرف مسکن، مدل لوجیت، مناطق شهری
  • مینا منصوری*، ایوب فرامرزی، عباس مرادی صفحات 132-167
    در این مطالعه توان اشتغال زایی بخش های مختلف اقتصاد با استفاده از جدول متقارن تجمیع شده داده_ستانده (IO) مرکز آمار ایران سال 1395 با روش سنتی، سنجیده شده است. در این راستا ضرایب فزاینده اشتغال با استفاده از الگوی تقاضامحور لیونتیف محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که، به طورکلی برای شاغلین 10 ساله و بیشتر، بخش های سایر خدمات؛ فعالیت های حرفه ای، علمی و فنی؛ و فعالیت های اداری و خدمات پشتیبانی به ترتیب دارای بیشترین ارزش سرمایه گذاری به لحاظ توان اشتغال زایی هستند. از میان شاغلین نامبرده، برای افرادی که دارای تحصیلات عالی بوده اند، به ترتیب بیشترین اشتغال زایی در فعالیت های حرفه-ای، علمی و فنی؛ و آموزش صورت گرفته است. در مقایسه توان اشتغال زایی برحسب جنسیت نیز، فقط فعالیت آموزش و فعالیت های مربوط به سلامت انسان و مددکاری اجتماع اشتغال زایی مستقیم بیشتری برای زنان در مقایسه با مردان داشته اند. درحالی که، اشتغال زایی غیرمستقیم همه فعالیت ها برای مردان بیشتر بوده است. همچنین از میان 21 رشته تحصیلی، سهم مربوط به شاغلانی که به ترتیب دارای تحصیلات در رشته های مهندسی و حرفه های مهندسی؛ بازرگانی و امور اداری؛ و علوم انسانی بوده اند، بیش از سایرین بوده، که در این میان، بیشترین اشتغال زایی در رشته فعالیت های حرفه ای، علمی و فنی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: جدول متقارن داده، ستانده (IO)، توان اشتغال زایی، الگوی لئونتیف، ضرایب فزاینده اشتغال
  • ئاسو اسماعیل پور*، ئه سرین شاهمرادی، جعفر حقیقت صفحات 168-212
    کشف بخش های کلیدی اقتصاد، با توجه به ظرفیت ها و استعدادهای هر منطقه همواره مد نظر اقتصاددانان بوده است، چیزی که در ادبیات اقتصادی به مزیت نسبی تعبیر می شود. در پژوهش حاضر رتبه بندی سرمایه گذاری با استفاده از جدول داده- ستانده و سنجش اثرگذاری پیوندهای پسین و پیشین بخش های مختلف تعیین شده است. بدین منظور با استفاده از جدول داده- ستانده سال 1396 (بهنگام شده از جدول 1390 مرکز آمار ایران) و روش های نوین تعیین بخش کلیدی، اولویت سرمایه گذاری در کشور شناسایی شد. روش حذف فرضی نشان داد بخش های زراعت و باغداری، ساخت محصولات غذایی و ساخت مواد و فرآورده های شیمیایی دارای بالاترین پیوندهای پسین و پیشین هستند و اهمیت بالاتری دارند. در ادامه با استفاده از روش زمینه نفوذ مشخص شد که ساخت محصولات غذایی با مقدار 6416/252 دارای بیشترین زمینه نفوذ است و در اولویت سرمایه گذاری است و سرمایه گذاری بیشتر در این بخش، رشد بیشتری را در تولید موجب می شود. پس از آن بخش ساخت مواد و فرآورده های شیمیایی با مقدار 4262/169 در اولویت دوم و سپس بخش زراعت و باغداری با مقدار 8038/150 در اولویت سوم سرمایه گذاری قرار دارد، بنابراین توصیه می شود به منظور استفاده از پتانسیل ها و ظرفیت های در بخش های اقتصادی در بخش محصولات غذایی و آموزش به عنوان بخش کلیدی سرمایه گذاری شود و سپس با توجه به مزیت نسبی بخش زراعت و باغداری سرمایه گذاری در این بخش نیز اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، داده- ستانده، حذف فرضی، زمینه نفوذ، اقتصاد ایران
|
  • Mahdi Shokri Torkdeh, Mahdi Pendar *, Iraj Saleh, Hosein Naderi Pages 1-30

    Hand-planted forests cover 14,000 hectares in Tehran province, and this amount shows the high importance of these forests. This study examines the tendency to protect hand-planted forests in Tehran at different living standards using conditional valuation and a two-dimensional selection questionnaire. To investigate the factors affecting the willingness to pay, the logit model has been used by the maximum straightforward method. The required data has been used by completing an online questionnaire with a sample of 404 respondents with double selection and presenting three proposed amounts of 4 thousand Rials, 7.5 thousand Rials and 15 thousand Rials. The results show that people are willing to pay for the protection of hand-planted forests in Tehran. The average willingness to pay annually is equal to 115744 Rials per person. Most of this tendency is to pay consequentially rather than conscientiously. The variables of income, education, gender and household population are the most important positive and significant factors influencing the willingness of people to pay for the protection of plantation forests.

    Keywords: Planted forests, Willingness to pay, protection of forests, consequential payment
  • Fatemeh Kheyil Kordi *, Rahman Saadat, Vahid Nnikpey Pesyan Pages 31-64
    The stock market plays an important and vital role in forming of capital and the accumulation of small, wandering capitals and directing them to the desired paths in a country's economic systems, corruption, terrorist activities and property rights) affecting stock market returns. Be aware. Political factors, especially terrorist activities, create uncertainty, reduce trust, increase risk perception, reduce investment and foreign trade trust, and cause capital flight. Thus, terrorist attacks reduced corporate profits and confusion among investors, investors leave the stock market, and declining stock market returns. Therefore, it is important to study the relationship between terrorist activities and their impact on stock market returns in the tense Middle East region. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of terrorism on the stock market return index in the high- risk region of the Middle East during the period 2008-2019 with the generalized torque (GMM) approach. The study results indicate the fact that in accordance with the theoretical expectations of the study, terrorist activities have a negative and significant stock market returns in these countries. From other research results, the variables of real exchange rate and oil price have a negative and significant effect on stock market returns.
    Keywords: Stock market returns, Terrorism, Middle East, GMM
  • Mehrdad Alirezaei Shahraki *, Mehdi Shirafkan Lamso, Zahra Jalili Pages 65-100
  • Ali Akbar Gholizadeh *, Motahareh Khaksar, Salahedin Manochehri Pages 101-131
    Housing is one of the most basic needs of every household that can play a special role in the macroeconomic and household dimensions, and the largest share of annual costs for an urban household is related to the cost of housing, which is provided in the form of rent and property. Real estate has a significant impact on economic growth and is therefore preferable to rental housing. There are several factors influencing the choice of households to buy or rent housing, and identifying these factors and their impact can help housing policy and planning and the welfare and economic level of society. In this study, using the logit model and using the budget data of urban households in Iran in 2019, the effect of economic and social factors of households and market variables on housing tenure choice has been investigated. The results show that permanent income, age, marital status, employment, and the level of education of the head of the household and the post-household increase the likelihood of home ownership
    Keywords: Housing Tenure Choice, Logit model, urban areas
  • Mina Mansouri *, Ayoub Faramarzi, Abbas Moradi Pages 132-167
    In this study, the employment generation potential of different sectors of the economy has been measured using the Statistical Center of Iran’s aggregated symmetric input-output table of 2016 with traditional method. Increasing coefficients of employment have been calculated using Leontief's demand-oriented model. The results show that, the sectors of other services, professional, scientific and technical activities, and administrative activities and support services, respectively, have the highest investment value in terms of employment generation potential for employees over 10 years. Among the mentioned employees, for those who have a higher education, the most employment generation has taken place in Professional, scientific and technical activities, and training activity, respectively. In the comparison of employment generation potential by gender, only the activities of education and activities related to human health and social assistance have more direct employment generation for women compared to men. Meanwhile, the indirect employment generation of all activities has been more for men. Among the 21 fields, the share of employees who have education in engineering fields and engineering professions, business and administrative affairs, and human sciences have been more than others. In the meantime, the most employment generation has been in field of professional, scientific and technical activities.
    Keywords: symmetrical Input-Output table (IO), employment generation potential, Leontief model, increasing coefficients of employment
  • Aso Esmailpour *, Asrin Shahmoradi, Jafar Haghighat Pages 168-212
    Discovering the key sectors of the economy, according to the capacities and talents of each region, has always been considered by economists, something that is interpreted as comparative advantage in the economic literature. In the current research, investment ranking is determined by using the data-output table and measuring the effectiveness of the back and front links of different sectors. For this purpose, by using the data-output table of 2016 (updated from the 2016 table of Iran Statistics Center) and the new methods of determining key sectors, the priority of investment in the country was identified. The hypothetical elimination method showed that the sectors of agriculture and horticulture, manufacturing of food products and manufacturing of chemical materials and products have the highest posterior and anterior links and are of higher importance. In the following, by using the field of influence method, it was determined that the manufacturing of food products with the value of 252/6416 has the largest field of influence and is a priority for investment, and more investment in this sector will cause more growth in production. After that, the manufacturing sector of chemical materials and products with the value of 169/4262 is in the second priority and then the agriculture and horticulture sector is the third priority of investment with the value of 150/8038, so it is recommended to use the potentials and capacity. In the economic sectors, food products and education should be invested as a key sector, and then, considering the relative advantage of the agriculture and horticulture sector, investment in this sector is also inevitable.
    Keywords: Investment, data-output, hypothetical elimination, field of influence, Iran's economy