فهرست مطالب

پژوهش در دین و سلامت - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله پژوهش در دین و سلامت
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
  • مهدی فانی صفحات 1-6

    سلامت یکی از نیازهای اساسی انسان است و با نبود آن انجام بسیاری از کارها برای انسان دشوار یا غیر‌ممکن خواهد بود. این موضوع از بدیهیاتی است که نیاز به استدلال دیگری ندارد و تجربه بشر در طول تاریخ تایید‌کننده آن است. از سوی دیگر، حالت سلامت می‌تواند شدت و ضعف داشته باشد و هر انسانی با توجه به شرایط خویش می‌تواند از سطحی از سلامت (کم یا زیاد) بهره‌مند باشد. اصولا هنگامی که سخن از ارتقای سلامت به میان می‌آید به این معنا است که تلاش شود سطح سلامت فردی و اجتماعی افزایش یابد. صاحب‌نظران برای سلامت بعدهای مختلفی قایل شده‌اند؛ بعدهایی چون سلامت جسمی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی و سلامت معنوی (1). هر چند که ابعاد سلامت به این تقسیم‌بندی منحصر نمی‌شود و ممکن است ابعاد دیگری نیز برای آن در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سلامت، کرونا، مسئولیت
  • مقاله پژوهشی
  • الهه ملایی، فرشید اصلانی، مریم کریمی علویجه صفحات 7-20
    سابقه و هدف

    امروزه مدیران تلاش برای تامین سلامت سازمانی و حفظ و ارتقای آن را بیش از گذشته در اولویت فعالیت‌های خود قرار می‌دهند. در این زمینه مدیریت جهادی که از مدیریت بر مبنای ارزش‌های اسلامی حکایت دارد، لازمه دستیابی به سازمان سالم و توسعه همه‌جانبه امور است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت جهادی بر سلامت سازمانی با نقش میانجی قابلیت‌های پویا در مراکز و واحدهای پیام‌ نور استان اصفهان بود.

    روش کار:

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، بر‌حسب نوع داده‌ها کمی و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل مراکز و واحدهای پیام ‌نور استان اصفهان بود که از میان مدیران و کارشناسان بخش فرهنگی آنها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 92 نفر به‌روش تصادفی ساده نمونه پژوهش در نظر گرفته شد. روایی پرسش‌نامه به دو روش صوری و محتوایی و پایایی آن با استفاده از روش آلفای ‌کرونباخ تایید شد. سپس الگوی مفهومی پژوهش با استفاده از فن الگو یابی معادلات ساختاری آزمون شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که مدیریت جهادی به‌صورت مستقیم بر سلامت سازمانی تاثیر مثبت و معناداری داشت. همچنین مدیریت جهادی از طریق قابلیت‌های پویا بر سلامت سازمانی تاثیرگذار بود.

    نتیجه‌گیری:

    با ایجاد ساختار یک سازمان جهادی و استفاده از مولفه‌های مدیریت جهادی با شناسایی و به‌کارگیری قابلیت‌های پویای سازمان می‌توان به ارتقای سطح سلامت سازمانی در مراکز و واحدهای پیام نور کمک کرد.

    کلیدواژگان: پویایی، جهادی، دانشگاه، سازمان، سلامت
  • نیلوفر میکائیلی، ساناز عینی صفحات 21-37
    سابقه و هدف

    نشانگان اختلال استرس پس از سانحه در جانبازان با سطح پایین بهزیستی معنوی همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه بین ارزیابی شناختی و بهزیستی معنوی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه صورت گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بودند که در بیمارستان روان‌پزشکی ایثار اردبیل در سال 1399 بستری‌ شده بودند. نمونه پژوهش شامل 200 جانباز مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود که به‌صورت نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون، نسخه تجدید‌نظرشده مقیاس ارزیابی تنیدگی رویلی و همکاران و پرسش‌نامه خودکارآمدی شرر و مادوکس استفاده شد؛ سپس داده‌ها با استفاده از الگو یابی معادلات ساختاری (SEM) تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، الگوی علی رابطه بین ارزیابی شناختی، خودکارآمدی و بهزیستی معنوی در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بر اساس شاخص های مختلف برازش تایید شد. ارزیابی شناختی و خودکارآمدی بر بهزیستی معنوی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه اثر مستقیم داشت؛ همچنین ارزیابی شناختی از طریق خودکارآمدی بر بهزیستی معنوی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه تاثیر غیرمستقیم داشت (05/0>P).

    نتیجه‌گیری:

    ارزیابی شناختی و خودکارآمدی نقش مهمی در سطح بهزیستی معنوی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه ایفا می کنند و هدف‌قرار دادن این دو مولفه به‌وسیله درمان های روان شناختی می تواند در بهبود بهزیستی معنوی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه موثر باشد.

  • زهره هاشمی، طهمورث آقاجانی هشجین، علیرضا شکرگزار صفحات 38-52
    سابقه و هدف

    با توجه به اینکه میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماری‏های قلبی-عروقی در کشورهای آسیایی و در‌حال‌‌توسعه به‌‏شدت افزایش یافته؛ این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین بهزیستی معنوی با سلامت روان، تاب‏آوری و امید به زندگی در بیماران قلبی-عروقی بیمارستان جم تهران انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی مردان مبتلا به بیماری قلبی-عروقی بود که به بیمارستان جم شهر تهران مراجعه کرده بودند و از بین این افراد با روش نمونه‌گیری دردسترس تعداد 100 نفر انتخاب شدند. برای جمع‏آوری اطلاعات از پرسش‌نامه‏های خودگزارشی شامل پرسش‌نامه تاب‏آوری کانر و دیویدسون، پرسش‌نامه سلامت روانی گلدبرگ، پرسش‌نامه امید به زندگی اشنایدر و پرسش‌نامه بهزیستی معنوی پارسیان و دونینگ استفاده شد. داده‏های گردآوری‌شده با روش‏های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند‌متغیره با روش ورود هم‌زمان تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج پژوهش نشان داد که رابطه بین سلامت روانی و ابعاد آن یعنی سلامت جسمانی و کارکرد اجتماعی با بهزیستی معنوی مثبت و رابطه بین علایم افسردگی و اضطراب با بهزیستی معنوی منفی و معنی‌دار بود (05/0P<). رابطه بین تاب‏آوری و هر یک از ابعاد آن با بهزیستی معنوی در بیماران قلبی-عروقی نیز مثبت و معنی‌دار بود (05/0P<). همچنین، نتایج پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین امید به زندگی و هر یک از ابعاد آن با بهزیستی معنوی در بیماران قلبی-عروقی رابطه مثبت و معنی‌داری در سطح 05/0>P وجود داشت و رگرسیون چندمتغیره نشان داد که متغیرهای پیش‏بین توانسته‏اند با هم 33 درصد از تغییرات مربوط به بهزیستی معنوی را تبیین نمایند.

    نتیجه‌گیری:

    با‌ توجه به یافته‌های به‌دست‌‌آمده می‌توان گفت توجه به متغیرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان‌های مناسب‌تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می‌رساند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، بهزیستی معنوی، بیماران قلبی-عروقی، تاب‏آوری، سلامت روان
  • زهرا کوهی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 53-67
    سابقه و هدف

    در دنیای امروز، بنا به تغییر تعاریف اصیل روابط انسانی، بسیاری از قشرهای مختلف به‌ویژه دانشجویان شکست عشقی را به‌ همراه آشفتگی روان‌شناختی تجربه می‌کنند. با‌ عنایت به این امر که پریشانی روان‌شناختی اختلالی هیجانی است و می‌تواند عملکرد فردی و بین‌فردی را با مشکل مواجه سازد؛ و با‌ توجه به تاکید محافل مداخلاتی جدید بر استفاده از عامل‌های فرهنگی-اعتقادی؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثربخشی مشاوره با رویکرد اسلامی در پریشانی روان‌شناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) دختران دانشجوی دارای تجربه شکست عشقی دانشگاه علوم پزشکی شهر تبریز انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش نیمه‌تجربی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری تمامی دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی شهر تبریز بود که از میان آنان 20 دانشجو با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به‌طور تصادفی در گروه‌ها جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه نشانگان ضربه عشق راس و پرسش‌نامه مقیاس پریشانی روان‌شناختی داس بود. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج حاصل از روش تحلیل کوواریانس نشان داد که مشاوره با رویکرد اسلامی بر پریشانی روان‌شناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) دختران دانشجوی دارای تجربه شکست عشقی اثر مثبت داشت.

    نتیجه‌گیری:

    بر اساس یافته‌ها، چنین استنباط می‌شود که مقابله درمانی با رویکرد اسلامی قادر است بر آشفتگی روانی دانشجویان دختر موثر واقع گردد؛ نتیجه‌ای که می‌تواند مسیر حرکت مداخلات درمانی را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: اسلام، پریشانی روان شناختی، عشق، مشاوره
  • سرور یکتایار، فاطمه ناهیدی، فرشته نارنجی، محمد فیاض صفحات 68-79
    سابقه و هدف

    سلامت معنوی از ابعاد چهارگانه سلامت در انسان است که در کنار ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی قرار گرفته و عامل اثرگذار بر ارتقای سلامت محسوب می‌شود. خودکارآمدی جنسی با باور فرد در توانایی عملکرد جنسی موثر و تطابق با شریک جنسی خود در ارتباط است و نوعی خودارزیابی و کارآمدی در عملکرد جنسی محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی همبستگی سلامت معنوی و خودکارآمدی جنسی در زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر سنندج در سال 1398 بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی-توصیفی است. جامعه آماری پژوهش زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهر سنندج (28 مرکز و 35 پایگاه) در سال 1398 بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد که به‌صورت تصادفی خوشه‌ای از میان زنان یادشده انتخاب شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات چک‌لیست اطلاعات جمعیت‌شناختی، پرسش‌نامه های سنجش سلامت معنوی نارنجی، خودکارآمدی جنسی وزیری و لطفی کاشانی و رضایت زناشویی اینریچ بود. داده های جمع‌آوری‌شده در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی شامل آزمون های آماری تی، رگرسیون و همبستگی پیرسون تجزیه‌وتحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان می‌دهد که متغیر سلامت معنوی در زنان باردار شهر سنندج با مقادیر 33/4 و بالاتر از میانگین جامعه وضعیت مطلوبی داشت. متغیر خودکارآمدی نیز با مقدار 26/4 و بالاتر از میانگین جامعه در سطح مطلوبی قرار داشت. میانگین نمره سلامت معنوی 310/0±33/4 و میانگین نمره خودکارآمدی جنسی زنان باردار 458/0±26/4 بود. نتایج تحلیل واریانس نشان داد بین سلامت معنوی و ابعاد آن با خودکارآمدی جنسی ارتباط آماری معنی‌داری وجود داشت (72/0r= و 05/0P<). همچنین سلامت معنوی توانست خودکارآمدی جنسی را در زنان باردار پیش‌بینی کند. نتایج رگرسیون نشان داد که سلامت معنوی در بارداری قادر به تبیین 51 درصد از تغییرات خودکارآمدی جنسی زنان باردار بود.

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌های مطالعه نشان می‌دهد که خودکارآمدی جنسی و سلامت معنوی جامعه پژوهش از وضعیت مطلوبی برخوردار بود. همچنین سلامت معنوی دارای تاثیر مثبت بر خودکارآمدی جنسی بود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی جنسی، زنان باردار، سلامت معنوی
  • آمنه شاهنده، معصومه قنبرپور، حورا سودی صفحات 80-92
    سابقه و هدف

    انس با قرآن و به‌کارگیری تعالیم انبیا در زندگی یکی از کلیدی‌ترین امور برای بهبود سلامت روان و سازگاری اجتماعی است. هوش معنوی یکی از مولفه‌های موثر در رفتارهای مثبت شغلی و آگاهی از تغییرات درونی فرد است و ارتقای آن در بین نسل جوان می‌تواند بسیاری از ناملایمات روانی را در میان آنان کاهش دهد و زمینه پیشرفت تحصیلی را فراهم نماید. ازاین‌رو، مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر انس با قرآن بر سازگاری اجتماعی با میانجی‌گری هوش معنوی در بین دانشجویان دانشکده علوم قرآنی خوی صورت گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشکده علوم قرآنی خوی بود که از میان آنان نمونه‌ای به‌تعداد 103 نفر در سال تحصیلی 99-1398 به‌روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی انتخاب شد. ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات عبارت است از: پرسش‌نامه محقق‌ساخته انس با قرآن، پرسش‌نامه هوش معنوی کینگ و پرسش‌نامه سازگاری اجتماعی بل. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد از 103 دانشجو 9/70 درصد زن و 1/29 درصد مرد بودند و با ‌توجه به مقدار 05/0<P، تمام متغیرها توزیع طبیعی داشت. میانگین سازگاری اجتماعی 15/11، انس با قرآن 89/3 و هوش معنوی 89/3 بود. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین انس با قرآن و سازگاری اجتماعی (64/0=r)، بین انس با قرآن و هوش معنوی (59/0=r) و بین هوش معنوی و سازگاری اجتماعی (53/0=r) رابطه مثبت معنی‌داری وجود داشت.

    نتیجه‌گیری:

    بر اساس یافته‌ها، می‌توان گفت هوش معنوی می‌تواند با نقش میانجی خود در انس با قرآن و سازگاری اجتماعی دانشجویان دانشکده علوم قرآنی خوی، تاثیرات مثبتی ایجاد کند. بنابراین، پیشنهاد می‌شود بسته‌های آموزشی و فرهنگی جهت افزایش هوش معنوی در اختیار دانشجویان این مرکز و دیگر مراکز و موسسات آموزشی قرار گیرد تا بدین ترتیب سازگاری اجتماعی آنان در دانشگاه و دیگر محیط‌های اجتماعی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: انس با قرآن، دانشجویان، سازگاری اجتماعی، علوم قرآنی، هوش معنوی
  • فریبا خانی، اصغر آقایی صفحات 93-108
    سابقه و هدف

    خانواده مرکز نوع‌دوستی و بهترین محیط برای وحدت بین مرد و زن است و رضایت زناشویی نقش مهمی در سلامت روان‌شناختی ایفا می‌کند. بنابراین، هدف از این پژوهش مقایسه بهزیستی معنوی و احساس انسجام روانی در بین زوجین رضایتمند و زوجین دارای تعارض بود.

    روش کار

    روش مطالعه حاضر علی-مقایسه‌ای است. جامعه آماری شامل زوجین دارای تعارض مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان بود که از میان آنان 300 زوج رضایتمند و دارای تعارض در سال 1399 به‌روش نمونه‌گیری دردسترس با توجه به ملاک‌‌های ورود انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش‌نامه‌های بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون و حس انسجام آنتونووسکی بود. داده ها با روش تحلیل واریانس چند‌متغیره چند‌راهه تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته‌ها:

    یافته ها نشان می‌دهد که تفاوت بین میانگین نمرات انسجام روانی در ابعاد قابل درک بودن، قابل مدیریت و معناداربودن در دو گروه زوجین دارای تعارض زناشویی و زوجین رضایتمند معنی‌دار بود (05/0>P)؛ اما تفاوت دو گروه در بهزیستی معنوی معنی‌دار نبود (05/0<P). در بررسی ابعاد این متغیر‌ها نتایج نشان داد که بین زوجین دارای رضایت زناشویی و زوجین دارای تعارض در ابعاد انسجام روانی و ابعاد بهزیستی معنوی تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (05/0P>).

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌های این پژوهش بیانگر آن است که با افزایش و ارتقای انسجام روانی، افراد می‌توانند راهکارهای رضایت زناشویی را در وجود خود تقویت کنند و از این طریق رضایت از زندگی خود را بالا ببرند. بنابراین، با کمک انسجام روانی می‌توان از تعارضات و نارضایتی‌های زناشویی و اثرات منفی آن بر زندگی زوجین جلوگیری کرد و از رضایت بیشتری در زندگی زناشویی برخوردار شد.

    کلیدواژگان: احساس انسجام روان شناختی، رضایت، رضایت زناشویی، زوجین، شفای معنوی
  • زهره موسوی کاشی، ابوالفضل موفق، زهره محسنی کبیر صفحات 109-127
    سابقه و هدف

    فرهنگ معنوی که دربردارنده ارزش‌ها و هنجارهای اخلاقی است، همراه با مسیولیت کارکنان درمان نقش موثری در بهبود و بازگشت سلامتی بیماران دارد. هدف از پژوهش حاضر تاثیر فرهنگ‌ معنوی بر مسیولیت اجتماعی با نقش میانجی سرمایه اجتماعی در بیمارستان‌های دولتی شهر تهران بود.

    روش کار

    این پژوهش بر حسب هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده‌ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری تمامی کارکنان بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر نمونه دردسترس انتخاب شدند. به‌منظور گردآوری اطلاعات از پرسش‌نامه‌های استاندارد مسیولیت اجتماعی کارول، سرمایه اجتماعی سازمانی ناهاپیت و گوشال و پرسش‌نامه محقق‌ساخته فرهنگ معنوی استفاده شد. برای سنجش پایایی و روایی پرسش‌نامه‌ها از روش آلفای کرونباخ و روایی محتوا از طریق روش دلفی استفاده شد که برای این منظور پرسش‌نامه ها به تایید متخصصان مربوط به آن رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگروف-اسمیرنف، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه) انجام شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    بر اساس نتایج تحلیل عاملی، بارهای عاملی عوامل تشکیل‌دهنده بزرگ‌تر از 4/0 و اعداد معنی‌داری آنها بزرگ‌تر از 96/1 بود که تایید می‌شود. میزان میانگین واریانس استخراج‌شده نیز باید بزرگ‌تر از 4/0 باشد که با توجه به نتایج به‌دست‌آمده همگی بالای 4/0 و نشان‌دهنده معنی‌داری بود. با توجه به آماره‌های T به‌دست‌آمده، هر سه فرضیه پژوهش در مقدار P 99 درصد پذیرفته شد.

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌های پژوهش نشان داد که فرهنگ‌ معنوی با مسیولیت اجتماعی با نقش میانجی‌گری سرمایه اجتماعی رابطه مثبت، معنی‌دار و مستقیم داشت. فرهنگ معنوی موجب می‌شود که مسیولیت‌پذیری در قبال وظایف بیشتر شود و به‌نوعی توجه به ارزش‌های جامعه و اخلاق‌مداری فرهنگی جامعه و مسیولیت‌پذیری اجتماعی اهمیت پیدا کند که این امر بر رشد و توسعه فعالیت‌های بیمارستان‌های دولتی شهر تهران تاثیر می‌گذارد. ازاین‌رو، پیشنهاد می‌شود بیمارستان‌ها برای ایجاد بستر مناسب از برنامه‌های موثر از‌جمله آموزش جهت تقویت فرهنگ معنوی کارکنان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بیمارستان های دولتی، سرمایه اجتماعی، فرهنگ، مسیولیت اجتماعی، معنویت
  • مریم سادات شهشهانی، مریم صف آرا صفحات 128-141
    سابقه و هدف

    امروزه پدیده خانوارهای زن‌سرپرست یا بدسرپرست به دلایل مختلف در تمام دنیا رو به فزونی است. بیشتر این خانوارها مشکلات عدیده‌ای دارند که موجب شده است قشری آسیب‌پذیر شناخته شوند و با مشکلات روانی متعددی روبه‌رو باشند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سه متغیر سلامت معنوی، انسجام خانوادگی و هویت در میان زنان بی‌سرپرست یا بدسرپرست خانواده بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه پژوهش زنان خانه‌دار و شاغل بی‌سرپرست و بدسرپرست تحت پوشش بهزیستی شهر کرج به تعداد 1013 نفر در سال 99-1398 بود. درنهایت 285 نفر ذیل چهار گروه با گروه‌بندی زنان بدسرپرست شاغل، بی‌سرپرست شاغل، بدسرپرست خانه‌دار و بی‌سرپرست خانه‌دار انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده از سه پرسش‌نامه سنجش عینی پایگاه هویت من، انسجام خانواده و سلامت معنوی پولوتزین استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که در زنان بی‌سرپرست شاغل سلامت معنوی با انسجام خانواده رابطه مثبت و معنادار (01/0>P و 39/0r=) و با سبک های هویت موفق رابطه مثبت داشت (01/0>P و 24/0r=). در زنان بی‌سرپرست خانه‌دار رابطه بین سلامت معنوی و سبک هویت موفق در سطح 05/0 مثبت و معنادار بود (05/0>P و 24/0r=). در نمونه زنان بدسرپرست شاغل سلامت معنوی تنها با سبک هویت آشفته رابطه منفی و معناداری داشت (05/0>P و60/0r=-). در نمونه زنان بد سرپرست خانه دار سلامت معنوی با انسجام خانواده رابطه مثبت و معنادار آماری نشان داد (01/0>P و 49/0r=).

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌ها نشان می‌دهد که سلامت معنوی با انسجام خانواده و سبک‌های هویتی رابطه مستقیم و معناداری دارد. تقویت سلامت معنوی زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست، در تقویت انسجام خانوادگی آنان موثر خواهد بود؛ تاثیر بنیادین سلامت معنوی به‌عنوان یکی از منابع اصلی هویت‌ساز و هویت‌بخش در جامعه به‌ویژه در جامعه‌ای دینی مثل ایران نقشی بسیار مهمی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: انسجام خانواده، زنان بدسرپرست، زنان بی سرپرست، سبک های هویتی
  • نرگس شکربیگی، فائزه بهتویی، فاطمه بهتویی صفحات 142-155
    سابقه و هدف

    کتاب طب الایمه منسوب به حسین و عبدالله مشهور به ابنابسطام از راویان قرن چهارم یکی از کتبی است که به گردآوری احادیث طبی پرداخته است. ازآنجایی‌که نام کتاب بیانگر این است که صدور روایات آن از ایمه اطهار (ع) است؛ بررسی راویان این کتاب، اهمیت دارد. حر عاملی در کتاب تفصیل وسایل الشیعه إلی تحصیل مسایل الشریعه از جوامع حدیثی شیعه و میرزا‌ حسین ‌نوری در کتاب مستدرک الوسایل و مستنبط‌ المسایل که تکمیل‌کننده کتاب وسایل الشیعه است، احادیثی از کتاب طب الایمه را در کتب خود نقل کرده‌اند. هدف از انجام این پژوهش، تصحیح نام راویان در احادیث مشترک بین کتاب های طب الایمه، وسایل الشیعه و مستدرک الوسایل است.

    روش کار

    در این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفت؛ احادیثی که بین کتاب‌های طب الایمه، وسایل الشیعه و مستدرک الوسایل مشترک بود، گردآوری شد و تفاوت‌هایی که در نام راویان این احادیث مشترک وجود داشت، بررسی شد. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    در این پژوهش مشخص شد که نام هشت راوی بین چند نفر مشترک بود. درباره پنج راوی توصیفی ذکر نشده؛ دو راوی مدح و یک راوی هم مدح هم ذم شده است که این توصیف‌های متفاوت برای راویان حاکی از یکسان‌نبودن ویژگی‌های رجالی راویان است. همچنین یک روایت که در نسخه کنونی کتاب طب الایمه وجود نداشت نیز مشخص شد.

    نتیجه‌گیری:

    در بررسی احادیث مشترک بین کتاب طب الایمه با کتاب های وسایل الشیعه و مستدرک الوسایل، تفاوت‌هایی در نام راویان دیده شد که در این پژوهش نام صحیح راویان مشخص شد و یک روایت نیز که در نسخه کنونی کتاب طب‌الایمه، موجود در نرم افزار جامع‌الاحادیث نسخه 5/3، وجود نداشت، پیدا شد. درنتیجه، می توان این پژوهش را مصحح و مکمل کتاب طب‌الایمه منسوب به ابنابسطام دانست تا محققان بتوانند بهتر درباره این کتاب قضاوت نمایند.

    کلیدواژگان: تصحیح سندی، راویان مشترک، طب-الایمه، مستدرک الوسایل، وسایل-الشیعه
  • مقاله مروری
  • سعید سلیمانی، سید علی انجو صفحات 156-171
    سابقه و هدف

    موضوع‌سازی آزمایش‌های پزشکی برای برخی احکام اسلام پیشینه‌ای به درازای عمر روایات دارد. ازآنجاکه دستاوردهای جدید علوم آزمایشگاهی موجب ایجاد مسایل مستحدثه در فقه شده، هدف این مطالعه بیان انواع آزمایش‌های پزشکی جدید طبق ملاک‌های فقهی مکتب امامیه، اعتبار و حجیت این آزمایش‌ها و محدوده حجیت، یعنی تعیین شروط و ضوابط حجیت این نوع از آزمایش‌ها است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع کتابخانه‌ای است که با روش توصیفی-تحلیلی سامان یافته و تلاش شده است تا با استفاده از قوانین اصول ‌فقه و قواعد فقهی و آموزه‌های روایی اعتبار و حجیت آزمایش‌های پزشکی در حوزه مسایل‌ فقهی از دیدگاه فقه امامیه بررسی شود. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    آزمایش‌هایی که در بستر علم جدید برای مسایل فقهی موضوع‌ساز است، در چهار دسته آزمایش‌های آسیب‌شناسی، سم‌شناسی، سرولوژی و ژنتیک معرفی شد. نظر فقهای امامیه معاصر درباره آزمایش‌های طبی در دو فتوای کلی معرفی شد: الف) حجیت آزمایش، در صورتی که منتهی به قطع و علم باشد و ب) حجت‌نبودن این نوع آزمایش‌ها به‌طور کلی. در جهت تبیین مسیله آزمایش‌های پزشکی با ملاک یافتن حکم فقهی، آزمایش‌ها به سه دسته تقسیم شد؛ تخمینی، حسی و حدسی و در چند مرحله بحث اعتبار و محدوده حجیت آنها از دیدگاه فقه امامیه بررسی شد.

    نتیجه‌گیری:

    به‌صورت مشخص نتیجه را در سه داده کلی می‌توان ارایه داد: الف) اعتبار و حجیت آزمایش‌های تخمینی قابل اثبات نیست و فقدان دلیل بر حجیت را می‌توان دلیل بر فقدان حجیت دانست. ب) اعتبار آزمایش‌های حسی درصورتی‌که مسیله از مصادیق قضیه بینه و شهادت باشد، به واسطه ادله حجیت آن بحث قابل دفاع است و دلیلی بر شروط ذکرشده در آن ابواب، مثل تعدد آزمایش‌کننده نیست و ج) اعتبار آزمایش‌های حدسی درصورتی‌که مسیله بر قضیه قول اهل خبره و کارشناس تطبیق‌پذیر باشد، به واسطه ادله حجیت آن بحث قابل دفاع است. درنتیجه نظر آزمایش‌کننده واحد در موضوعات احکام کافی است و نیاز به تعدد نظر آزمایش‌کننده در آزمایش‌های حسی و حدسی نیست.

    کلیدواژگان: آزمایش تخمینی، آزمایش حدسی، آزمایش حسی، حجیت شهادت، حجیت قول کارشناس
|
  • Mahdi Fani Pages 1-6

    Health is one of the basic human needs. Without health, doing many things will be either very difficult or impossible for human. This is an obvious issue that does not need any further argument to be proved and human experience during the history confirms this. On the other hand, the state of health can have strengths and weaknesses and any human being can enjoy a level of health (low or high) depending on his/her conditions. Basically, when we talk about promotion of health, we mean an attempt to increase individual and social health. Experts believe health has different dimensions including physical, mental, social, and spiritual (1) though the dimensions of health are not limited to this classification and may also have other dimensions.

    Keywords: Health, Corona, Responsibility
  • Elahe Mollaei Farshid Aslani Maryam Karimi-Alavijeh Pages 7-20
    Background and Objective

    Today, managers make an effort to ensure organizational health and maintain and improve it more than before in their activities. In this regard, jihadi management, which indicates management based on Islamic values, is necessary to achieve a healthy organization and comprehensive development of affairs. The aim of this study was to investigate the effect of jihadi management on organizational health with the mediating role of dynamic capabilities in Payame Noor University centers and branches in Isfahan province.

    Methods

    The present study is applied in terms of purpose, quantitative in terms of data type and descriptive, and correlational in terms of data collection method. The statistical population of the study includes Isfahan Payame Noor University centers and branches, which were selected by random sampling method. The validity of the questionnaire was confirmed by both face and content analysis and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. Then the conceptual model of the study was tested using structural equation modeling. In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The results showed that jihadi management has a direct positive and significant effect on organizational health. Jihadi management also affects organizational health through dynamic capabilities.

    Conclusion

    By creating the structure of a jihadi organization and using the components of jihadi management by identifying and applying the dynamic capabilities of the organization, it is possible to help improve the level of organizational health in Payame Noor University centers and branches.

    Keywords: Dynamics, Jihadi, Health, Organization, University
  • NiloofarMikaeili*, Sanaz Eyni Pages 21-37
    Background and Objective

    Post - traumatic stress disorder in veterans is associated with low levels of spiritual well - being. The aim of this study was to investigate the mediating role of self - efficacy in the relationship between cognitive appraisal and spiritual well - being of veterans with post - traumatic stress disorder . Method s : This study is descriptive correlational. The statistical population of the study consisted of all veterans with post - traumatic stress disorder admitted to Isar Ardabil Psychiatric Hospital in 2019. The research sample included 200 veterans with post - traumatic stress disorder who were selected through purposive sampling. Paloutzian and Ellison's Spiritual Well - being Questionnaire, the revised version of the Rowle y et al.’s. Stress appraisal Scale, and the Scherer and Maddox’s, Self - Efficacy Questionnaire were used to collect data. Data were then analyzed using structural equation modeling (SEM). In this study, all the ethical considerations were observed and the a uthors reported no conflict of interests .

    Results

    Based on the results, the causal model of the relationship between cognitive appraisal, self - efficacy and spiritual well - being in veterans with post - traumatic stress disorder was confirmed based on various fitting indicators. Cognitive appraisal and self - efficacy have a direct effect on the spiritual well - being of veterans with stress disorder; Also, cognitive appraisal through self - efficacy has an indirect effect on spiritual well - being of veterans with post - traumatic stress disorder (P<0.05) .

    Conclusion

    Therefore, cognitive appraisal and self - efficacy play an important role in spiritual well - being of veterans with post - traumatic stress disorder, and targeting these two components through psychological therapies can be effective in improving the spiritual well - being of veterans with post - traumatic stress disorder .

    Keywords: Cognition, Post-Traumatic Stress Disorder, Spirituality, Self-Efficacy, Veteran
  • Zohreh Hashemi, Tahmoores Aghajanihashjin, Ali Reza Shokrgozar Pages 38-52
    Background and Objective

    Due to the fact that the rate of death and incidence of cardiovascular diseases in Asian and developing countries has considerably increased, this study attempts to investigate the relationship between spiritual well-being and mental health, resilience and life expectancy in cardiovascular patients of Jam Hospital in Tehran.

    Methods

    The research was descriptive correlational. The population of the study included all men with cardiovascular diseases who referred to Jam hospital in Tehran out of whom 100 were selected using the available sampling method. Self-report questionnaires including Resiliency Questionnaire, Mental Health Questionnaire, Life Expectancy Questionnaire and Spiritual Well-being Questionnaire were used for data collection. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and concurrent multivariate regression. In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The results showed that the relationship of mental health and its dimensions including physical health and social functioning with positive spiritual wellbeing and the relationship of depression and anxiety symptoms with spiritual wellbeing was negative and significant (P<0.05). The relationship of resilience and its dimensions with spiritual wellbeing was also positive and significant in cardiovascular patients (P<0.05). Also, the results of the study using Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between life expectancy and each of its dimensions with spiritual well-being in cardiovascular patients (P<0.05), and the results of multivariate regression showed that predictor variables together accounted for 33% of the changes in spiritual wellbeing.

    Conclusion

    According to the obtained findings, it can be stated that paying attention to the mentioned variables in prevention and designing more appropriate therapies will help researchers and therapists.

    Keywords: Cardiovascular patients, Life expectancy, Mental health, Resilience, Spiritual well-being
  • Zahra Kouhi, Marziyeh Alivandi-Vafa Pages 53-67
    Background and Objective

    As the definitions of human relationships have changed in the present - day world, people from all walks of life, particularly university students, undergo emotional failure as well as psychological distress. Given the fact that the psychological distress could weaken performance within and between individuals and that the cultural spiritual factors play an important part in psychotherapy, the current research examined the effects of Islamic - oriented consulting on psychological distress (depression, anxiety , and stress) of female students with love trauma in Tabriz Univ ersity of Medical Sciences .

    Methods :

    The research method drew on a quasi - experimental study with pretest - posttest control group design. The participants including 20 female students were selected by the purposive sampling method and were randomly assigned into the experimental and control groups. Data collection instruments consisted of the Ross Love Trauma Inventory, and Depression - Anxiety - Stress scale (DASS). In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    The results of analysis of covariance indicated that Islamic - oriented consulting had a positive effect on psychological distress (depression, anxiety , and stress) of female students with love trauma .

    Conclusion

    Given the results ob tained, it is concluded that Islamic - oriented psychotherapy has a potential effect on depression, anxiety, and stress of female university students. These findings suggest that Islamic - oriented consulting could effectively ameliorate psychotherapy interven tions .

    Keywords: Consultation, Islam, Love, Psychological Distress
  • Soroor Yektayar, Fatemeh Nahidi*, Fereshteh Narenji, Mohammad Fayaz Pages 68-79
    Background and Objective

    Spiritual health is one of the four dimensions of human health and is an effective factor in promoting health. Sexual self - efficacy is associated with one's belief in th e ability to function effectively and adapt to their partner, a form of self - assessment and self - efficacy. The p urpose of this study was to investigate the correlation between spiritual health and sexual self - efficacy in pregnant women referring to Sananda j health centers in 2019 .

    Methods :

    The current study is descriptive c ross - sectional. The statistical population of the study included pregnant women referring to health/ treatment centers in Sanandaj (28 centers and 35 bases) in 2018. The sample size, as c alculated based on Cochran's formula, was 384 people, who were randomly selected by random cluster sampling method out of the mentioned women. Data collection instruments were a demographic information checklist, Narenji’s Spiritual Health Questionnaire, W aziri and Lotfi Kashani’s Sexual Self - efficacy and Enrich’s Marital Satisfaction questionnaire. The collected data were analyzed using descriptive (mean and standard deviation) and inferential (t - tests, regression and Pearson correlation) statistics. In th is study, all ethical considerations were observed and the authors did not report any conflict of interests .

    Results

    The results showed that the mean sc ore related to spiritual health of pregnant women was 310/0±4/33. The mean score for sexual self - effic acy in pregnant women was 458/0±4/26. Analysis of variance results showed a significant relationship between spiritual health and its dimensions with sexual self - efficacy (r=0.72) (P<0.05). Spiritual health could also predict sexual self - efficacy in pregna nt women. The results of regression showed that spiritual health in pregnancy could explain 51% of the variance in sexual self - efficacy in pregnant women .

    Conclusion

    The results of this study showed that sexual self - efficacy and spiritual health of the sa mple population were in good conditions. Spiritual health also had a positive effect on sexual self - efficacy

    Keywords: Pregnant women, Sexual self-efficacy, Spiritual health
  • Amene Shahande, Masoumeh Ghanbarpour *, Hura Soodi Pages 80-92
    Background and Objective

    Familiarity with the Quran and applying the teachings of the prophets in life is one of the key factors in improving mental health and social adjustment. Spiritual intelligence is one of the effective components of positive job behaviors and awareness of internal changes and its promotion among the young generation can reduce m any psychological problems among them and provide the basis for academic achievement. Accordingly, this study aims to discover the impact of love for the Quran on social adjustment as mediated by spiritual intelligence among the students of Khoy Faculty of Quranic Sciences .

    Methods :

    This is a descriptive correlational study. The statistical population of the study included the students of Khoy Faculty of Quranic Sciences, out of whom 103 participants were selected in the academic year 2018 - 2019 by stratifie d random sampling. The instruments used in this study included the researcher - made Questionnaire of Love for the Quran, King’s Spiritual Intelligence Questionnaire and Bell’s Social Adjustment Questionnaire . In this study, all ethical considerations were o bserved and the authors did not report any conflict of interests .

    Results

    Out of the 103 students, 70.9% were female and 29.1% were male. According to the levels of significance obtained, all variables were normally distributed. The mean score was 11.15 for social adjustment, 3.89 for familiarity with the Quran and 3.89 for spiritual intelligence. The results of Pearson correlation pointed to a significant positive relationship between love for the Quran and social adjustment (r=0.64), between love for Qu ran and spiritual intelligence (r=0.59) and between spiritual intelligence and social adjustment (r=0.53) .

    Conclusion

    Based on the results, spiritual intelligence can create positive effects with its mediating role in the relationship between the Qur'an a nd the social adjustment of the students of Khoy Faculty of Quranic Sciences. Therefore, it is suggested educational and cultural packages be provided to the students of this center and other educational centers and institutions to increase their spiritual intelligence in order to increase their social adjustment in the university and other social environments .

    Keywords: Love for the Quran, Quranic Sciences, Spiritual intelligence, Social adjustment, Students
  • Fariba Khani, Asghar Aghaei* Pages 93-108
    Background and Objective

    Family is the center of altruism and the best environment for the unity between man an d woman. Marital satisfaction plays an important role in their psychological health. Therefore, the purpose of this study is to compare spiritual wellbeing and sense of mental coherence in satisfied couples and couples with conflict .

    Methods :

    The method us ed in this study is causal - comparative. The statistical population of the study included all couples with conflict, who referred to counseling centers in Isfahan. Out of them, a sample of 300 satisfied couples and couples with conflict were selected in 202 0 by convenience sampling method according to the inclusion criteria. The research instruments included Paloutzian and Ellison's Spiritual Wellbeing Questionnaire and Antonovsky's Sense of Coherence Questionnaire. The obtained data were analyzed by multiva riate analysis of variance. In this study, all ethical considerations were observed and the authors of the article reported no conflict of interests .

    Results

    The findings show that the difference between the mean scores related to mental coherence in the dimensions of comprehensibility, manageability, and meaningfulness is significant in the two groups of couples with marital conflict and satisfied couples (P<0.05). However, the difference between the two groups was insignificant in spiritual wellbeing (P >0.05). In the study of the dimensions of these variables, the results showed that the couples with marital satisfaction and the couples with conflict did not show significant differences in the dimensions of mental coherence and spiritual wellbeing (P>0.0 5) .

    Conclusion

    The findings of this study indicate that by increasing and promoting mental coherence, individuals can strengthen marital satisfaction strategies in themselves and thereby increase their life satisfaction. Therefore, with the help of mental coherence, marital conflicts and dissatisfaction and its negative effects on couples' lives can be prevented and more satisfaction can be enjoyed in marrie

    Keywords: Couples, Marital satisfaction, Psychologic desensitization, Spiritual wellbeing, Satisfactio
  • Zohreh Mousavi-Kashi*, Abolfazl Movafagh, Zohreh Mohsenikabir Pages 109-127
    Background and Objective

    Spiritual cu lture, including moral values and norms, along with the responsibility of medical staff, has an effective role in improving and restoring patients' health. The purpose of this study is to examine the effect of spiritual culture on s ocial responsibility with the mediating role of social capital in public hospitals in Tehran .

    Methods :

    This study is applied in terms of purpose and descriptive survey - based in terms of data collection method. The statistical population of the study includ es the staff of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Using Cochran's formula, 384 available samples were selected. In order to collect information, three standard questionnaires including Carol’s Social Responsibility Questionnair e, Nahapit and Goshal’s Organizational Social Capital Questionnaire and a researcher - made questionnaire of spiritual culture were used. In order to evaluate the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was used. Delphi method was also used to ev aluate the validity of the content. For this purpose, the questionnaires were approved by relevant experts. Data analysis was performed through a questionnaire in two descriptive and inferential sections (Kolmogorov - Smirnov test, Pearson correlation test, multiple regression test). In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    Based on the results of factor analysis, the factor loadings of the components were greater than 0.4 and the ir significance values were higher than 1.96, which is confirmed. The mean variance extracted should also be greater than 0.4. Based on the results, they were all higher than 0.4, which indicates significance. Based on the obtained t - statistics, all the th ree hypotheses were accepted at p value of 99% .

    Conclusion

    The findings showed that spiritual culture has a positive, significant and direct relationship with social responsibility with the mediating role of social capital. Culture plays an important role in competing with competitors and striving to achieve spiritual goals. Spiritual culture increases the responsibility to perform duties and in a way pays a ttention to the social values and the cultural ethics of the society and social responsibility. Ther efore, hospitals are suggested to create a suitable platform for effective programs such as education to strengthen the spiritual culture of the employees . Please cite this article as: Mousavi - Kashi Z, Movafagh A, Mohsenikabir Z. The Effect of Spiritual Culture o

    Keywords: Culture, State Hospitals, Social Capital, Spiritualities, Social Responsibilit
  • Maryam Sadat Shahshahani, Maryam Safara Pages 128-141
    Background and Objective

    Today, the number of abandoned women and the women with bad husbands is increasing in the world for different reasons. Most of these families have many problems leading them to be known as a vulnerable group that is faced with many mental problems. The present study attempts to examine the relationship between the three variables of spiritual health, family integration, and identity in the women with no or a bad head of the household .

    Method s :

    The present stud y is descriptive - correlational. The statistical population of the study included the employed housewives with no or bad heads of the household (n=1013), who were under the support of the Welfare Organization of Alborz province in Iran in 2019 - 2020. Finally , 285 women were selected under four sub - groups: employed women with bad heads of the household, employed women with no head of the household, housewives with no head of the household and housewives with a bad head of the household. In this study, all ethi cal considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    The findings showed that in the women with no head of the household, a significant and positive relationship existed between spiritual health and family integrati on (P<0.01 , r=0.39) and there was a positive relationship between spiritual health and successful identity styles (P<0.01 , r=0.24). Furthermore, the relationship between spiritual health and identity styles was statistically significant. In the housewives with a bad head of the household, the relationship between spiritual health and successful identity styles was significant at 0.05 and positive (P<0.05 , r=0.24). In the employed women with a bad head of the household, spiritual health had a significant and negative relationship with the ‘disturbed’ identity style (P<0.05 , r= - 0.60). In the housewives with a bad head of the household, spiritual health was found to be significantly and positively correlated with family integration (P=0.01 , – r=0.49) .

    Conclusion

    The findings show that there is a significant and direct relationship between spiritual health and family integration and identity styles. Improving spiritual health in women with no or bad head of the household will be effective in reinforcing family in tegration; the fundamental effect of spiritual health as a major source of identity creation in the society particularly in a religious society such as Iran, will have a very important role .

    Keywords: Family integration, Identity styles, Women with a bad head of the, household, Women with no head of the, household
  • Narges Shekarbeygi*, Faezeh Behtouei, Fatemeh Behtouei Pages 142-155
    Background and Objective

    The book of Teb - ul - A’ima attributed to Hossein and Abdollah known as Ibna Bastam as the narrators of the fourth century, is one of the books that has collected medical hadiths. Since the name of the book indicates that its narrations have been stated by the innocent Imams (pbut), it is important to study the narrators of this book. Ho rre Ameli in the book Wasael al - Shia from the Shitte hadith collections and Mirza Hossein Nouri in the book Mostadrak al - Wasael which complements the book Wasael al - Shia, have quoted hadiths from the book of Teb al - A’ima in their books. The purpose of this study is to correct the names of the narrators in the common hadiths between the books of Teb al - A’ima, Wasael al - Shiah and Mostadrak al - Wasael .

    Methods :

    In this study, which was conducted by descriptive analytical method, hadiths that were common between the books of Teb - ul - A’ima, Wasael al - Shiah and Mostadrak al - Wasael were collected and the differences in the names of the narrators of these common hadiths were examined . The authors reported no conflict of interests .

    Results

    In this study, it was found that the name of eight narrators were common out of the several narrators; about five narrators no description has been mentioned; two narrators have been praised and one has been both praised and reprimanded. These different descriptions related to the na rrators indicate that the personal characteristics related to the narrators are not the same. Also, a narration that did not exist in the current version of Tab - ul - A’ima was identified .

    Conclusion

    In examining the hadiths common between the book of Teb - ul - A’ima and the books of Wasael al - Shiah and Mostadrak al - Wasael, differences were found in the names of the narrators in this study and the correct name of the narrators was determined. Also a narration that is unavailable in the current version of the boo k of Tabal al - A’meh on the Jame’ ul - Ahadith software 3.5 was found. As a result, this study can be considered as a correction and complement to the book of Tab - ul - Aima attributed to Ibna Bastam so that researchers can better evaluate this book .

    Keywords: Common narrators, Document Correction, Mostadrak al-Wasail, Teb-ul-A’ima, Wasail al-Shia
  • Saied Soleymani, Seyed Ali Enjoo Pages 156-171
    Background and Objective

    Finding the relevance of medical experiments and tests to some religious orders in Islam dates back to the narrations. Since the new experimental achievements have led to the emergence of new issues in Jurisprudence (fiqh), the purpose of the present study is to elaborate on the new medical experiments according to the fiqh criteria of Imamiah (Shia) and examine the validity and acceptability of these proofs in Jurispruden ce issues, i.e. to determine the conditions and criteria for these types of tests .

    Methods :

    The present study is library - based and was conducted using a descriptive - analytical method. An attempt was made to examine the validity and authority of medical exp eriments and tests for fiqh issues using the Jurisprudence laws and principles and the teachings from the narrations from the perspective of Imamiah (Shia) Jurisprudence. The authors reported no conflict of interests in this study .

    Results

    The tests cond ucted in the new sciences that are relevant to the Jurisprudence issues were categorized into four categories of pathology, toxicology, serology, and genetics. The views and perspectives of the contemporary Imamiah religious experts about the medical tests were presented in two general fatwas: a) authority and validity of tests if only they lead to absoluteness and science and b) general invalidity of these types of tests. In order to explain the applicability of medical experiments to religious orders as c riterion, the tests were classified into two categories: estimation - based and hypothetical. Then, their validity and scope of authority as proof were examined from the perspective of Imamiah Jurisprudence .

    Conclusion

    The conclusions of the present study c an be presented based on three general categories of data: a) Estimation tests: Validity of estimation experiments is not provable and lack of reason for validity can be considered as the reason for lack of validity; b) The validity of sensory tests is def ensible via the reasons for its validity if the issue of concern is an example of evidence and attestation and there is no better reason like the number of experimenters for the mentioned conditions; c) The validity of hypothetical tests is defensible via the reasons for validity if the issue of concern is consistent with the experts’ views. In conclusion, a single experimenter’s opinion is enough for the religious orders and there is no need for numerous views by the experimenter in sensory and hypothetica l tests .

    Keywords: Authority, Estimation test, Hypothetical test, Proof of attestation, Sensory tes