فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1401)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/02
  • تعداد عناوین: 17
|
  • پیمان پروری* صفحات 1-20
    صنایع کشتی سازی تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر دیگر بخش های صنعت دارد و به عنوان یک صنعت مولد شناخته می شود که می تواند طیفی از صنایع و کسب و کارهای دیگر را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این پژوهش بررسی وضعیت صنایع کشتی سازی کشور از لحاظ نقاط قوت و ضعف های آن و همچنین تهدیدها و فرصت هایی که در پیرامون آن قرار گرفته اند به منظور طراحی و پیشنهاد استراتژی ها و سیاست گذاری های مطلوب برای این صنعت است. روش مورد استفاده در این پژوهش کیفی است که بر این اساس در گام نخست داده های تحقیق از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 40 خبره در بخش کشتی سازی گردآوری شد. سپس برای تکمیل اطلاعات از روش گردآوری منابع اسنادی استفاده گردید. پس از تجزیه و تحلیل داده ها 135 کداولیه استخراج شد که این کدها در قالب 56 مقوله احصا شدند. طبق نتایج پژوهش، صنایع کشتی سازی ایران در ماتریس SWOT در موقعیت محافظه کارانه (WO) قرار می گیرد و بر این اساس هفت استراتژی و سیاست گذاری در سطح کلان متناسب با شرایط فعلی صنایع کشتی سازی ایران است: (1) حمایت از دانش بنیان ها جهت سرمایه گذاری روی تولید انبوه تجهیزات، (2) برنامه های ادغام و حمایت از ارتقاء بهره وری، (3) ایجاد پژوهشگاه مستقل صنایع دریایی، (4) ایجاد خوشه صنعتی و شبکه تامین کنندگان تجهیزات، (5) تسهیل سرمایه گذاری و همکاری شرکت های صاحب فناوری، (6) ارتباط با بازارهای منطقه ای و زمینه یابی صادرات، (7) برنامه ریزی برای راه اندازی یاردهای اسقاط سبز.
    کلیدواژگان: صنایع کشتی سازی، صنایع دریایی، استراتژی صنعت، حمل و نقل دریایی، تحلیل swot
  • یوسف احسانی*، حسین اکبری صفحات 21-35

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سبک های رهبری بر بهره وری کارکنان در دانشگاه امام خمینی (ره))به منظور ارایه مدل مناسب است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر روش از نوع پژوهش های همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این شامل کلیه اساتید ، اعضای هییت علمی، فرماندهان، مدیران و معاونان آنها و کارکنان (آموزشی، صفی و ستادی) که حداقل دارای سه سال و به بالا سابقه خدمت در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) می باشند. به منظور برآورد حداقل حجم نمونه از فرمول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان و فرمول حجم نمونه کوکران تعداد 150 نفر انتخاب شدند. به منظور انتخاب نمونه مورد نیاز از روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی استفاده شد. ابزار سنجش در این پژوهش شامل پرسشنامه 36 سوالی سبک رهبری باس و آلیو (2018) که دارای سبک رهبری تحول گرا (شاخص های نفوذآرمانی 1، انگیزش الهام بخش 2، ترغیب ذهنی یا تحریک هوشمندانه 3 و ملاحظه فردی 4) و سبک رهبری عمل گرا (شاخص های پاداش مشروط 5، مدیریت مبتنی بر استثنای فعال 6 ، مدیریت مبتنی بر استثنای منفعل 7 و عدم مداخله 8) و (88/0= α) و پرسشنامه 26 سوالی بهره وری کارکنان که بر اساس نظریه هرسی و گلداسمیت (2019) که مربوط به مدیریت عملکرد اثربخش است و شامل ابعاد توانایی 3 (دانش و مهارت ها) ،وضوح 4 (درک یا تصور نقش) ،کمک5 (حمایت سازمانی) ،انگیزه 6 (انگیزش یا تمایل) ، ارزیابی 7 (آموزش و بازخورد عملکرد) ، اعتبار 8 (اعمال معتبر و حقوقی پرسنل) ، محیط 9 (تناسب محیطی و سازگاری) و (90/0= α) است. نتایج حاصل از روش رگرسیون وتحلیل مسیر نشان دادکه بین سبک رهبری تحول گرا و عمل گرا بر بهره وری کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) تاثیر دارد. و بیشترین بعد تاثیر گذار در سبک رهبری تحول گرا ،نفوذ آرمانی و بیشترین بعد تاثیر گذار در سبک رهبری عمل گرا ، پاداش مشروط می باشد.علاوه بر ان براساس محاسبات انجام شده مدل ارایه شده نیز دارای برازش است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، بهره وری، دانشگاه امام خمینی(ره)
  • صمد بارانی*، اسماعیل اسدی، منیژه احمدی صفحات 36-51

    با توسعه روزافزون فناوری های آموزشی و بروز چالش های متعدد برگزاری حضوری دوره های آموزشی در شرایط کرونا، بیش از پیش سازمانها ضرورت اجرای دوره های آموزشی کارکنان به صورت الکترونیکی را احساس می کنند. هدف این پژوهش ، شناسایی عوامل تسهیل کننده و بازدارنده برگزاری الکترونیکی دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان دانشگاه هوایی شهید ستاری است. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر روش انجام آن توصیفی -پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کارکنان دانشگاه هوایی شهید ستاری تشکیل دادند که تعداد 125 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن به روش محتوایی و عاملی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی) به کمک نرم افزارهای لیزرل انجام گرفت. یافته های پژوهش حاکی از شناسایی 13 عامل در قالب سه دسته عوامل تسهیل کننده (ساختاری، زمینه ای و مدیریتی) و 16 عامل در قالب چهار دسته عوامل بازدارنده (فنی و تکنولوژیکی، سازمانی، فردی و مالی) برگزاری الکترونیکی دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان بود. نتایج نشان می دهد توسعه بکارگیری آموزش های الکترونیکی مستلزم اصلاح و بهبود همه جانبه ارکان آموزش (اعم از استاد، فراگیر، محتوا و متون آموزشی، تجهیزات و تکنولوژی آموزشی، زیرساخت ها و...) در قالب برنامه مسنجم و هماهنگ می باشد.

    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده و بازدارنده، آموزش الکترونیکی، آموزش ضمن خدمت
  • مهران مختاری بایع کلایی*، سید کاظم حجازی کیا کجوری، مرضیه گرجی پشتی، محمدجواد گیلانی پور صفحات 52-65

    تحقیق حاضر با استفاده از طرح پژوهش آمیخته (کیفی و کمی) به تبیین و اولویت بندی مولفه های اصول اخلاقی مدیران سازمان بنادر و دریانوردی کشور پرداخته است. برای گرد آوری داده ها در گام کیفی از مصاحبه با خبرگان و در گام کمی از پرسشنامه برآمده از گام کیفی تحقیق استفاده شد. جامعه آماری تحقیق مدیران سازمان بنادر و کشتیرانی کشور بودند. جهت انتخاب نمونه های پژوهش از روش نمونه گیری سهل الوصول (در دسترس) و بر اساس 15 مصاحبه عمیق با خبرگان مرتبط با موضوع داده های تحقیق جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در گام کیفی از روش تحلیل مضمون و الگوی براون و کلارک (2006) و در گام کمی روش بهترین- بدترین BWM استفاده شد. یافته های تحلیل مضمون در مورد اصول اخلاقی در 4 مضمون اصلی، 1- اصول اخلاق شخصیتی 2- اصول اخلاق اسلامی 3- اصول اخلاق شغلی 4- اصول اخلاق اداری و 27 مضمون فرعی، معرفی شده اند. در گام کمی اصول اخلاق شخصیتی با وزن 416/0 اولین اولویت، اصول اخلاق اسلامی با وزن 227/0 دومین اولویت، اصول اخلاق اداری با وزن 17/0 سومین اولویت و اصول اخلاق شغلی با وزن 136/0 چهارمین اولویت از نظر خبرگان تعیین شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مدیران سازمان بنادر و دریانوردی کشور باید نسبت به ارتقاء اصول اخلاقی چهارگانه ارایه شده در این تحقیق اهتمام ورزیده و درشرایط بحران و چالش های پیش رو دارای افکار روشنفکرانه و دور اندیش باشند.

    کلیدواژگان: اصول اخلاق شخصیتی، اصول اخلاق اسلامی، اصول اخلاق شغلی، اصول اخلاق اداری، سازمان بنادر و دریانوری
  • جعفر جعفری*، سیده زینب حسینی صفحات 66-80
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رابطه بین هوش فرهنگی و هوش سازمانی با رفتار شهروند سازمانی در دانشگاه تهران است. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه تهران به تعداد 876 نفر بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 203 آزمودنی تعیین گردید. گردآوری داده ها با استفاده از سه پرسشنامه هوش فرهنگی، هوش سازمانی و رفتار شهروند سازمانی صورت گرفته است. میزان پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 0.86، 0.91،0.87 محاسبه شد. نتایج تحلیل بیانگر آن است که، از بین مولفه های بررسی شده، تنها هوش سازمانی، بعد شناختی، سرنوشت مشترک، کاربرد دانش و فشار عملکرد بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیری نداشته اند.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، هوش سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، دانش، مهارت
  • مهدی صمیمی، علیرضا میرجمهری*، سید حسن حسینی صفحات 81-94

    در دوران انفجار دانش و اطلاعات، مدیریت دانش و فناوری اطلاعات، هر دو نقش کلیدی در جامعه ایفا می‏کنند و به همین سبب باید به دانش و بینش مجهز شد و با استفاده از مدیریت بهینه به برنامه ریزی، سازماندهی و کنترل دانش و اطلاعات پرداخت. هدف تحقیق این است که با توجه به ماهیت و ساختار سازمان های نظامی، عوامل و زیرساخت-های فناوری اطلاعات که بر عملکرد مدیریت دانش موثر هستند را شناسایی و نحوه تاثیرگذاری هرکدام را مشخص گردد. تحقیق از نوع کمی بوده و از حیث جهت گیری کاربردی و از حیث هدف، توصیفی است. ابزار گردآوری داده پرسشنامه محقق ساخته بوده که جهت سنجش نقش مولفه ها به روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS (حداقل مربعات جزیی) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق کارکنان متخصص در حوزه فناوری اطلاعات و مدیریت دانش در دانشگاه های افسری آجا به تعداد 137 نفر بوده که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 98 نفر برآورد شده است. درنتیجه تحقیق از چهار مولفه شناسایی شده سخت افزار، نرم افزار، شبکه و مغز افزار (عوامل انسانی)، مولفه ای که بالاترین اولویت را در سازمان های نظامی داشت، مغز افزار بود و نرم افزار و شبکه در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کارکردهای مدیریت دانش، سازمان های نظامی، زیرساخت های فناوری اطلاعات
  • سارا حق شناس*، خدیجه ابوالمعالس حسینی صفحات 95-103
    مقدمه

    از آنجا که موفقیت شغلی از عوامل مهم در شغل محسوب می شوند ضروری است که نقش و میزان آن در مشاوران آموزشی بررسی شود. لذا هدف پژوهش حاضر، شناسایی و مقایسه مولفه های موفقیت شغلی در مشاوران آموزشی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مشاوران موفق آموزشی استان تهران در سال 97-98 بود. حجم نمونه شامل 131 نفر از این جامعه بود، که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش موفقیت شغلی مشاوران ، از پرسشنامه محقق ساخته حق شناس (1397) استنفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه (26) با استفاده از آزمون تحلیل وواریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته ها:

     نمره F مربوط به مولفه های برخورداری از دانش حرفه ای (05/0> P ، 49/5 = (129 و 1) F) و مولفه های کاربست دانش حرفه ای (01/0> P ، 61/15 = (129 و 1) F) و فعالیت دفتری (01/0> P ، 79/7 = (129 و 1) F) معنادار است. استفاده از آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که مشاوران زن در مقایسه با مشاوران مرد در هر سه مولفه برخورداری از دانش حرفه ای، کاربست دانش حرفه ای و فعالیت دفتری نمرات بالاتری به دست آورده اند. اما در مولفه های تعامل شغلی-اجتماعی، توسعه توانایی بین مشاوران زن و مرد تفاوت معنادار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    به واسطه توجه به مولفه های موفقیت شغلی، می توان موفقیت شغلی در مشاوران زنان و مردان مدارس را بهبود بخشید. که این امر زمینه بهره گیری از خدمات مشاوره ای در مدارس را بیشتر می کند.

    کلیدواژگان: تعاملات شغلی- اجتماعی، دانش حرفه ای، کاربست آن در مشاوران آموزشی
  • زهرا آملی دیوا، ابوالفضل دانایی*، سید محمد زرگر صفحات 104-115
    در عصر رقابت و ظهور فناوری، بازاریابی دیجیتالی نه تنها نقش مهمی را ایفا می کند بلکه حوزه ی عملکرد و به کارگیری آن بسیار گسترده تر شده است. با توجه به پیشرفت های زیاد بازاریابی، در حال حاضر این نام به عنوان یک دانش و تخصص مستقل موردتوجه قرار می گیرد. صنایع دریایی شاخه ای از صنایع هستند که به فرآوری و تولید شناورهای گوناگون و همه ابزار و نیازمندی های پیوند دار با شناور، ناوبری، دریانوردی،خدمات بندری و ماهیگیری می پردازند و از دیدگاه اقتصادی از حوزه های حایز اهمیت است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- کاربردی بوده که با استفاده از روش داده بنیاد پس از مطالعات کتابخانه ای، استخراج و کدگذاری داده ها و همچنین مصاحبه عمیق و تخصصی با خبرگان به منظور ارایه یک الگوی راهبردی انجام شده است. جامعه آماری شامل 10 نفر از کارشناسان خبره بازاریابی دیجیتالی و فعالان حوزه تجارت دریایی بوده است که در فرآیندهای کدگذاری، طبقه بندی مفاهیم، شناسایی مولفه ها و ابعاد و استخراج الگوی اولیه مشارکت داشته اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که سه گروه اصلی از عوامل بر بازاریابی دیجیتالی در این صنعت اثرگذار است که شامل شرایط حاکم بر کسب وکار، ابزارها و استراتژی های مورداستفاده است و در این میان قدرت تاثیرگذاری صنایع دریایی در شرایط حاکم بر کسب وکار کمتر است و اما دو مورد دیگر که شامل استراتژی های مورداستفاده و ابزارهای مورداستفاده سازمان در بازاریابی دیجیتال کاملا تحت اختیار سازمان است و لازم است نسبت به این دو عامل توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی دیجیتال، صنایع دریایی، داده بنیاد
  • بیژن رضایی، شیرین ارمند، شهین بهور* صفحات 116-130
    امروزه دانشگاه ها در یک محیط پیچیده و متغیر در حال فعالیت هستند، لازمه حضور در این محیط پیچیده ارتقاء دانش و اطلاعات خود می باشد. نوآوری باز این امکان را برای دانشگاه ها فراهم آورده است که بتوانند دانش تولیدشده خود را با محیط بیرون به اشتراک گذاشته و دانش موردنیاز خود را دریافت نمایند. درنتیجه اهمیت موضوع نوآوری باز در محیط دانشگاه ها و تاثیر آن بر عملکرد نوآورانه سازمانی، این پژوهش به بررسی تاثیر نوآوری باز بر عملکرد نوآورانه سازمانی با نقش تعدیلگر محیطی پرداخته است. روش مورداستفاده در این پژوهش یک روش توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، 24 مرکز آموزش عالی در شهر کرمانشاه می باشد که به صورت تصادفی، 3 مرکز آموزش عالی، دانشگاه رازی، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه علمی کاربردی به عنوان نمونه انتخاب گردید که 284 نفر از مدیران و کارشناسان این مراکز به پرسشنامه ها پاسخ دادند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS انجام گرفت. نتایج نشان داد که محیط پویا و محیط رقابتی تاثیر نوآوری باز بر عملکرد نوآورانه سازمانی منابع انسانی را تعدیل کرده و به صورت مثبت و معنادار نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، عملکرد نوآورانه سازمانی، منابع انسانی، محیط کسب وکار، دانشگاه
  • سید حسین علوی* صفحات 131-144

    هدف پژوهش حاضر تعیین شاخص های سلامت روانی دریا نوردان با تاکید بر فعالیت بدنی می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی بود جامعه آماری شامل کلیه کارکنان نیروی دریایی جمهوری اسلامی نفر بودند که جامعه نامحدود و مطابق جدول مورگان 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری پرسشنامه محقق ساخته بود روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و پایایی پرسشنامه نیز از روش باز آزمایی 89/0 بدست آمد. جهت شناسایی مولفه ها از تحلیل عاملی اکتشافی به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد و جهت تحلیل استنباطی از روش معادلات ساختاری به کمک نرم افزار AMOS بهره گرفته شد. نتایج نشان داد «افسردگی»، «استرس و اضطراب، «وسواس» و «ترس» از مهمترین مولفه های سلامت روانی شناخته شدند و فعالیت بدنی نیز بر سلامت روان تاثیر مثبت و معناداری داشت همچنین در راستای سنجش شاخص های سلامت روان به دست آمده به نظر می رسد شاخص های سلامت روان در کارکنان نیروی دریایی که فعالیت بدنی دارند اهمیت زیادی دارد در صورتی که این شاخص ها در وجودشان کم است.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، نیروی دریایی، فعالیت بدنی
  • حامد صفری، محمد فلاح محمدی* صفحات 145-157

     هدف از این تحقیق بررسی تاثیر 8 هفته برنامه تمرین ثبات مرکزی منسجم بر الگوی پرش-فرود و تعادل دانشجویان با مشکل نقص تنه بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) شهر نوشهر بودند. تعداد 30 دانشجو دارای نقص تنه توسط آزمون پرش جفت پا غربالگری و به صورت انتخابی به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند و در نهایت به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تمرینی قرار گرفتند. جهت ارزیابی تعادل ایستا و پویا به ترتیب از آزمون های لک لک و وای استفاده شد و نیز خطای پرش-فرود با آزمون سیستم امتیازدهی خطای فرود مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس، گروه تمرینی به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه، تمرینات ثبات مرکزی منسجم را انجام دادند. تمامی آزمودنی های گروه تمرینی، 24 جلسه تمرینی را تکمیل نموده و آزمودنی های گروه کنترل در این دوره به فعالیت عمومی خود پرداختند. پس آزمون نیز همانند پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. از آزمون آنکووا برای مقایسه تفاوت های بین متغیرهای تحقیق در اثر اعمال برنامه تمرینی و همچنین از آزمون تی همبسته برای ارزیابی تغییرات درون گروهی استفاده شد. تمامی تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. نتایج نشان داد در میزان نتایج نمره خطای فرود (001/0>P)، تعادل ایستا (001/0>P) و تعادل پویا (001/0>P) در پس آزمون بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0≥P). با توجه به نتایج کسب شده به نظر می رسد تمرینات ثبات مرکزی می تواند در بهبود تعادل و الگوی پرش فرود موثر بوده و از این طریق خطر ایجاد آسیب را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تمرینات ثبات مرکزی، تعادل ایستا، تعادل پویا، الگوی پرش-فرود
  • امید مراغه*، سجاد فرهنگ، مهدی شایان مهر صفحات 157-170
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی فرآیندی تربیت افسران شایسته و راهبر در ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
    روش
    فلسفه این تحقیق تفسیری، رویکرد استقرایی، روش کیفی و استراتژی نظریه داده بنیاد با رویکرد ظاهر شونده می باشد. جامعه مورد مطالعه، خبرگان حوزه تعلیم و تربیت در دانشگاه های افسری آجا که اعضای نمونه با روش گلوله برفی انتخاب شدند و از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 19 نفر از خبرگان، داده ها به اشباع رسید. به منظور ارایه الگو، باتوجه به تحلیل های صورت گرفته، از خانواده «6سی» گلیزر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مولفه های اصلی تربیت افسر شامل: سلامت عاطفی، عزت نفس، اصالت، تمامیت ، تعهد، معنویت، ذهن آگاهی، مدیریت هیجانات و ورزیدگی است پیامدها شامل: تربیت افسر با ویژگی های (منشاء اثر بودن، شجاع بودن، منظم بودن، تخصص و آموزش پسیوایز، تعهدورای خود، یکپارچگی و تمامیت داشتن، راهبر بودشی، فرماندهی با ابراز طبیعی، مومن بودن برشمرده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق ارایه الگویی فرآیندی برای تربیت افسران شایسته و راهبر در آجا می باشد.
    کلیدواژگان: تمامیت، اصالت، افسر راهبر، منشاء اثر، تربیت افسر
  • احمد محمدی*، ملیکه بهشتی فر، جواد محمدی صفحات 171-187
    کارکنان زمانی می توانند به خوبی از عهده وظایف محوله برآیند که از مهارت، دانش و توانایی لازم برخوردار بوده و اهداف سازمان را به خوبی بشناسند. ابزاری که می تواند در این زمینه به کمک مدیران بشتابد، فرایند توانمندسازی روان شناختی است. براین اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل میزان اهمیت و روابط علی-معلولی ابعاد و مولفه های الگوی اثربخش توانمندسازی روان شناختی کارکنان دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه خبرگان این سازمان بوده است. پژوهش، ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر رویکرد، کیفی و ازنظر روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش را 40 نفر از خبرگان دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران در حوزه ی توانمندسازی روان شناختی -که شناخت کاملی از سازمان و اهداف و وظایف آن داشتند- تشکیل داده ند. روش نمونه گیری هدفمند، تعداد افراد نمونه، 10 خبره و ابزار سنجش، یک پرسش نامه ی مبتنی بر تکنیک دیمتل پژوهش گر ساخته بوده و محاسبات به کمک نرم افزار اکسل انجام گردیده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بعد "سازمانی" تاثیرگذارترین و بعد "فردی" تاثیرپذیرترین بعد است، مولفه ی "راهبردهای مدیریتی" دارای بیشترین قدرت تاثیرگذاری و مولفه ی "توانایی های ویژه" تاثیرپذیرترین مولفه است. ابعاد " سازمانی و فراسازمانی" جزء عوامل علت و بعد "فردی" عامل معلول، مولفه های " راهبردهای مدیریتی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، فرهنگی - اجتماعی، اقتصادی، سیاسی - قانونی و فناورانه" جزء عوامل علت و مولفه های " صفات فردی، سلامت روان، اعتقادی، اخلاقی و توانایی های ویژه " جزء عوامل معلول محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، دیمتل فازی، دانشگاه فرماندهی و ستاد، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • رضا وریج کاظمی، تورج مجیبی*، علی مهدی زاده اشرفی، امیذ پوربحری، مجید جهانگیرفرد صفحات 188-205

    اصل «حاکمیت قانون» یکی از مهم ترین شاخصه های زمامداری، اعمال حاکمیت و نیز حکمرانی خوب در دوران معاصر، محسوب می شود. هدف اصلی این پژوهش تبیین روابط تعاملی حاکمیت قانونی در بخش دولتی ایران با استفاده از تکنیک های دلفی و دیمتل فازی می باشد. جامعه خبرگی تحقیق تعداد 12 نفر و تعداد جامعه آماری 100 نفر از متخصصان دانشگاهی و مدیران سازمان های دولتی که نمونه آماری آن براساس روش تصادفی ساده و براساس جدول مورگان 80 نفر می باشد. برای تایید پایایی از آزمون آلفای کرونباخ و برای تایید روایی از شاخص GOF استفاده شد. این پژوهش بر آن است تا بررسی ادبیات مربوط حاکمیت قانون، شاخص های اساسی حاکمیت قانون را با استفاده از روش دلفی شناسایی کرده و با استفاده از روش دیمتل فازی، الگوی نظام مند را برای مدل سازی و تاثیر مولفه ها و در نهایت الگوی معادلات ساختاری را برای برازش مدل حاکمیت قانون ارایه کند. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که ابعاد حاکمیت قانون عبارتند از: آزادی های سیاسی، آزادی های مدنی و اجتماعی، حقوق اقتصادی، حقوق رفاهی، حقوق اداری و اجرایی، آزادی های قضایی. براساس نتایج دیمتل حقوق رفاهی، حقوق اداری و اجرایی اثرپذیرترین مولفه ها و آزادی های سیاسی، آزادی های قضایی و کیفری، آزادی های اجتماعی و مدنی، حقوق اقتصادی اثر گذار ترین مولفه ها هستند. نتایج بدست آمده می تواند به سیاستگزاران بخش عمومی و مدیران دستگاه های اجرایی و قضایی در برقراری اصل حاکمیت قانون کمک نماید.

    کلیدواژگان: «حاکمیت قانون»، «دلفی فازی»، «رتبه بندی»، «ارزیابی آزمون دیمتل»
  • ابوطالب مطلبی*، امیرحسین ناظم، فتاح ناظم صفحات 208-221

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سیستم های کاری با عملکرد بالا وجوسازمانی نوآورانه با تعهد سازمانی در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر به منظور ارایه مدل مناسب است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است . جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش را کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر تشکیل می دهند. به منظور برآورد حداقل حجم نمونه از فرمول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 200 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار سنجش در این پژوهش شامل پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1996) که دارای ابعاد تعهد عاطفی ، تعهد مستمر و تعهد هنجاری (90/0= α)، ،پرسشنامه سیستمهای کاری با عملکرد بالا دمیتریوس و همکاران (2016) که دارای ابعاد استخدام و گزینش ، آموزش و توسعه ، مشارکت در تصمیم گیری ، مدیریت عملکرد ، وضوح شغل، استقلال کارو امنیت شغلی (α=0/96) و پرسشنامه جو سازمانی نوآورانه چو و همکاران (2010) که دارای ابعاد استقلال شغلی،رهبری نوآورانه ، پشتیبانی منابع ، فرهنگ نوآورانه و انسجام گروهی (92/0= α) است .نتایج حاصل از روش رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیربااستفاده از نرم افزارلیزرل نشان دادکه سیستم های کاری با عملکرد بالا و جو سازمانی نوآورانه بر روی تعهد سازمانی در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر تاثیر گذار می باشد. آموزش و توسعه و پشتیبانی منابع به ترتیب ازابعاد متغیر های سیستم های کاری با عملکرد بالا و جو سازمانی نوآورانه هستند که بیشترین تاثیر را بر تعهد سازمانی دارند. مدل ارایه شده دارای برازش می باشد.

    کلیدواژگان: سیستم های کاری با عملکرد بالا، جو سازمانی نوآورانه، تعهد سازمانی، دانشگاه علوم دریایی
  • حمید زارع، حمزه علی کاویانی، صابر باستی*، سمیرا مارکوئی صفحات 222-240

    امروزه اخلاقیات و گرایش به ارزش های اخلاقی به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای سازمان ها در راستای جلب رضایت ارباب رجوع و کاستن از انحرافات قانونی و اداری در محیط کار به شمار می رود. این امر در سازمان های دریایی اما از اهمیتی دوچندان برخوردار بوده و با توجه به حساسیت های موجود در این بخش، توسعه آن نقش مهمی در زمینه افزایش اعتماد عمومی خواهد داشت. در همین راستا در مقاله ی حاضر، مبتنی بر اصل 24 سیاست های کلی نظام، عوامل موثر بر ارتقاء ارزش های اخلاقی در بین کارکنان سازمان های دریایی شناسایی و اولویت بندی می شوند. این مقاله بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی می باشد و از نظر رویکرد از نوع اکتشافی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کارکنان و کارشناسان شاغل در سازمان های دریایی بوده و نمونه آماری مورد استفاده متشکل از 320 نفر می باشد. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسشنامه استاندارد توزیع شده در میان این افراد جمع آوری گردیده و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و آزمون اولویت بندی فریدمن نشان دادند که عوامل موثر بر توسعه ارزش های اخلاقی در سازمان های دریایی به ترتیب عبارتند از: عوامل ارتباطی و جمعی، عوامل برون سازمانی (خارجی)، عوامل فردی، عوامل مدیریتی و عوامل درون سازمانی (داخلی). از این رو عوامل ارتباطی و جمعی به عنوان قوی ترین عامل در جهت توسعه ارزش های اخلاقی در سازمان های دریایی شناسایی گردید که این امر نشان می دهد مدیران و تصمیم گیران در این سازمان ها می بایست بیش از هر عامل دیگری، بر توسعه ارتباطات و روابط سازمانی موجود اهتمام ورزند تا با ارتقاء ارزش های اخلاقی، اهداف سازمانی به درستی تحقق یابند.

    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، توسعه پایدار، سازمانهای دریایی، سیاستهای کلی نظام اداری کشور
  • سهیلا بی ریا* صفحات 241-252
    در دوران همه گیری کرونا نظام آموزش عالی همه کشورها ازجمله ایران تحت تاثیر بحران قرار گرفتند. طولانی شدن دوره زمانی همه گیری کرونا موجب شد که دانشگاه های کشورهای مختلف ناچار شوند راهکارهایی جهت تداوم فعالیت آموزشی خود اتخاذ نمایند. متداول ترین راهکار دانشگاه ها در مواجه با بحران، جایگزین کردن آموزش های الکترونیکی به جای آموزش های حضوری بود. تغییر در شیوه آموزش، پیامدهایی را برای نظام آموزش عالی کشورها به همراه داشت و فرصت ها و مشکلاتی را برای دانشگاه ها ایجاد نمود. هدف پژوهش حاضر آن است که فرصت ها، آسیب ها و چالش های ناشی از همه گیری مزبور بر آموزش عالی ایران و سایر کشورها را بررسی و با استفاده از نتایج آن راهکارهایی برای مقابله با بحران های بعدی پیشنهاد نماید. پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوای اسناد انجام شده است. شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و روش تجزیه وتحلیل داده ها به روش توصیفی اسنادی می باشد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که چالش ها و فرصت های آموزش الکترونیکی در ایران و سایر کشورها تقریبا همانند هم بوده و راهکارهایی که در ایران برای مواجهه با بحران اتخاذشده با سایر کشورها مشابهت زیادی دارد. همچنین بررسی ها نشان می دهد دانشگاه ها باوجود مشکلات موجود در آموزش های الکترونیکی، باید از منافع این گونه آموزش ها بهره مند شده و آموزش های ترکیبی حضوری و غیرحضوری را در سیاست گذاری های آینده دنبال گردد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش عالی، بحران کرونا، چالش ها، فرصت ها
|
  • Peyman Parvari * Pages 1-20
    The shipbuilding industry has a direct and indirect impact on other parts of the industry and is known as a productive industry that can affect a range of industries and other businesses. The purpose of this study examines the status of the country's shipbuilding industry in terms of its strengths and weaknesses, as well as the threats and opportunities around it to design and propose desirable strategies and policies for this industry. This study has a qualitative approach, according to the first step of the research data through semi-structural interviews with 40 experts in the ship-building. Then, the method of collecting documentation was used to complete the information. After the data analysis, 135 codes were extracted, which were summarized in 56 categories. According to the results of the study, the Iranian Shipping Industries in the SWOT matrix falls in a conservative position (WO) and accordingly, seven macro -level strategies and policy are appropriate to the current conditions of the Iranian Shipbuilding Industry: (1 ) Supporting students to invest in mass production of equipment, (2) Merging and Support Productivity Programs, (3) Creating Independent Maritime Industry Research Institute, (4) Creating Industrial Clusters and Supply Network Equipment Regulators, (5) Facilitating the Investment and Cooperation of Technology Companies, (6) Relationship with Regional Markets and Export Fields and (7) Planning for Green Yard.
    Keywords: Shipbuilding Industries, maritime industries, Industry Strategy, maritime transport, SWOT Analysis
  • Yosef Ehsani *, Hossain Akbari Pages 21-35

    The purpose of the present study is to investigate the impact of leadership styles on the productivity of Imam Khomeini naval academy’s employees to present the appropriate model. The present study is applied in terms of purpose and in terms of correlation research. The statistical population studied includes professors, commanders and staff (educational, queries, and staff) who have at least three years and above a history of serving at Imam Khomeini naval academy. 150 people were selected to estimate the minimum sample size from the formula for determining the volume of the KREJCIE volume and determining the volume of Cochran. Class random sampling method was used to select the required sample. The measurement tool in this study includes a 36 -question Bass and Alio leadership questionnaire (2018) that has transformational leadership style (Introduction Indicators 1, Motivation 2, Mental or intelligent 3 and individual considerations 4), Conditional Bonus Indicators, Active Exception Based Management, 6, Integration Based Management 7 and Non -Intervention 8) and (α = 0.88) and 26 Employees Productivity Questionnaires based on the theory of Haji and Goldsmith (2019) Performance management is effective and includes the dimensions of ability (knowledge and skills), clarity (understanding or imagination), assistance (organizational support), motivation (motivation or desire), evaluation (training and performance feedback), validity (valid actions and Legal personnel) is the environment (environmental fit and adaptation) and (α = 0.90). The results of the regression and the path analysis showed that the transformational and pragmatic leadership style has an impact on the productivity of Imam Khomeini naval academy. And the most influential dimension of transformational leadership, ideal influence, and the greatest influential dimension in the style of pragmatist leadership, is the conditional reward. In addition, it is also fitted with the calculations provided.

    Keywords: Leadership Style, productivity, Imam Khomeini Naval Academy
  • Samad Barani *, Esmaeil Asadi, Manijeh Ahmadi Pages 36-51

    With the ever-increasing development of educational technologies and the emergence of numerous challenges of holding face-to-face training courses during the COVID19 pandemic, more and more organizations feel the necessity of conducting employee training courses online. The purpose of this research is to identify the facilitating and hindering factors of conducting electronic in-service training courses for the employees of Shahid Sattari Aeronautical University. The type of research is applied in terms of its purpose and descriptive-survey in terms of its method. The statistical population of the research was formed by the employees of Shahid Sattari Aeronautical University, 125 of whom were selected as a statistical sample by simple random sampling. The tool of data collection was a researcher-made questionnaire, whose validity was checked and confirmed by content and factor methods and its reliability using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was done using descriptive and inferential statistical analysis methods (confirmatory and exploratory factor analysis) with the help of LISREL software. The findings of the research indicate the identification of 13 factors in the form of three categories of facilitating factors (structural, contextual and managerial) and 16 factors in the form of four categories of inhibiting factors (technical and technological, organizational, individual and financial) of holding electronic training courses. He was in the service of the staff. The results show that the development of the use of electronic education requires comprehensive reform and improvement of the elements of education (both teacher, learner, educational content and texts, educational equipment and technology, infrastructure, etc.) in the form of a coherent and coordinated program.

    Keywords: facilitating, inhibiting factors, e-learning, In-service Training
  • Mehran Mokhtari Baye Kolaei *, Seyed Kazem Hejazi Kiakojori, Marzieh Gorjiposhti, MohammadJavad Gilanipour Pages 52-65

    The present research has explained and prioritized the components of the ethical principles of the managers of ports and maritime organizations of the country by using a mixed research design (qualitative and quantitative). To collect data in the qualitative step, interviews with experts and in the quantitative step, a questionnaire from the qualitative step of the research was used. The statistical population of the research was the directors of the Ports and Maritime Organization of the country. In order to select research samples, the research data was collected from the accessible sampling method and based on 15 in-depth interviews with experts related to the subject. Brown and Clark (2006) theme and pattern analysis method was used to analyze the data in the qualitative step and the best-worst BWM method was used in the quantitative step. The findings of the theme analysis about ethical principles are presented in 4 main themes, 1- Principles of personality ethics, 2- Principles of Islamic ethics, 3- Principles of occupational ethics, 4- Principles of administrative ethics and 27 sub-themes. In the quantitative step, the principles of personal ethics with a weight of 0.416 are the first priority, the principles of Islamic ethics with a weight of 0.227 are the second priority, the principles of administrative ethics with a weight of 0.17 are the third priority and the principles of occupational ethics with a weight of 0.136 are the fourth priority according to experts. The results of the present research showed that the managers of the country's ports and maritime organization should pay attention to the promotion of the four ethical principles presented in this research and have intellectual and far-sighted thoughts in the conditions of crisis and challenges ahead.

    Keywords: : principles of personal ethics, principles of Islamic ethics, principles of business ethics, principles of administrative ethics, Ports, Maritime Organization
  • Jafar Jafari *, Sayede Zeynab Hosseini Pages 66-80
    The purpose of this study is to identify the relationship between cultural intelligence and organizational intelligence with organizational citizen behavior in Tehran University. The research method is descriptive and correlational. The statistical population includes all the employees of Tehran University in the number of 876 people and the sample size was determined based on Cochran's formula to the number of 203 subjects. Data collection has been done using three questionnaires of cultural intelligence, organizational intelligence and organizational citizen behavior. The reliability of the questionnaires was calculated as 0.86, 0.91, and 0.87 respectively. The results of the analysis show that, among the examined components, only organizational intelligence, cognitive dimension, common destiny, application of knowledge, and performance pressure have no effect on organizational citizenship behavior.
    Keywords: Cultural Intelligence, Organizational intelligence, Organizational citizenship behavior, Knowledge, Skills
  • Mahdi Samimi, Alireza Mirjomehri *, S. Hassan Hosseini Pages 81-94

    In the era of knowledge and information explosion, knowledge management and information technology both play a key role in the society. Therefore, it is necessary to be equipped with knowledge and insight and use optimal management to plan, organize and control knowledge and Payment information. The purpose of the study is to identify the factors and infrastructures of information technology that are effective on the performance of knowledge management according to the nature and structure of military organizations and determine how each of them influences. The research is of a quantitative type and is descriptive in terms of practical orientation and in terms of purpose. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, which was used to measure the role of the components using structural equations and PLS (partial least squares) software. The statistical population of the research is 137 people specialized in information technology and knowledge management in IRI army officer universities, and the sample size is estimated to be 98 people using Cochran's formula. As a result of the research, of the four identified components of hardware, software, network and brainware (human factors), the component that had the highest priority in military organizations was brainware, and software and network were ranked next, but the impact of hardware in the military organization in question Not approved.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Functions, Military organizations, Information Technology Infrastructure
  • Sara Haghshenas *, Khadijeh Abolmaalialhoseyni Pages 95-103

    Since job success is one of the important factors in a person’s career, it is necessary to check its role and extent in educational consultants. Therefore, the aim of the current study was to identify and compare the components of career success in educational consultants. The present research method is a descriptive survey type. The statistical population of this research included all the successful educational consultants of Tehran province in 1997-1998. The sample size included 131 people from this community, who were selected by stratified random sampling. To measure the career success of consultants, a questionnaire developed by Haghshenas (2017) was used. Data analysis was done in SPSS software version (26) using multivariate analysis of variance test. The F score related to the components of having professional knowledge (P>0.05, 5.49 = (129 and F)) and the components of applying professional knowledge (P < 0.01, 15.61 = 129 and 1) F) and office activity (P> 0.01, 7.79 = (129 and 1) F) is significant. The use of post-hoc Ben-Ferroni test showed that female consultants obtained higher scores compared to male consultants in all three components of having professional knowledge, application of professional knowledge and office activity. However, there was no significant difference between male and female counselors in the components of social-occupational interaction and ability development. By paying attention to the components of career success, the career success of female and male school counselors can be improved. This increases the scope of using counseling services in schools.

    Keywords: occupational-social interactions, professional knowledge, its application in educational consultants
  • Zahra Amoli Diva, Abolfazl Danaei *, Seyed Mohammad Zargar Pages 104-115
    In the era of competition and the emergence of technology, digital marketing not only plays an important role, but the scope of its performance and application has become much wider. Due to the many advances in marketing, this name is now considered as an independent knowledge and expertise. Maritime industries are a branch of industries that deal with the processing and production of various vessels and all tools and requirements related to vessels, navigation, seafaring, port services and fishing, and from an economic point of view, it is one of the important areas. The current study is descriptive-applied, which was conducted using the Foundation's data method after library studies, data extraction and coding, as well as deep and specialized interviews with experts in order to provide a strategic model. The statistical population included 10 digital marketing experts and maritime trade activists who participated in the processes of coding, classifying concepts, identifying components and dimensions, and extracting the initial pattern. The findings indicate that three main groups of factors affect digital marketing in this industry, which include the conditions governing the business, the tools and strategies used, and among them, the influence of marine industries is less in the conditions governing the business. The other two items, which include the strategies used and the tools used by the organization in digital marketing, are completely under the authority of the organization, and it is necessary to pay more attention to these two factors.
    Keywords: Marketing, Digital Marketing, Maritime Industry, foundation data
  • Bijan Rezaee, Shirin Armand, Shahin Behvar * Pages 116-130
    Today, universities are operating in a complex and changing environment, it is necessary to be present in this complex environment to improve your knowledge and information. Open innovation has made it possible for universities to share their produced knowledge with the outside world and receive the knowledge they need. As a result of the importance of open innovation in the university environment and its effect on organizational innovative performance, this research has investigated the effect of open innovation on organizational innovative performance with the role of environmental transformer. The method used in this research is a descriptive-survey method. The statistical population of the research is 24 higher education centers in the city of Kermanshah, 3 higher education centers, Razi University, Islamic Azad University and Applied Science University were randomly selected as samples, and 284 managers and experts of these centers answered the questionnaires. they answered Data analysis was done using structural equation modeling method with Smart PLS software. The results showed that the dynamic environment and the competitive environment moderate the effect of open innovation on the organizational innovative performance of human resources and show it positively and meaningfully.
    Keywords: Open innovation, innovative organizational performance, human resources, Business Environment, University
  • Seyed Hossein Alavi * Pages 131-144

    The purpose of the present study is to determine the mental health indicators of seafarers with an emphasis on physical activity. The present study was applied in terms of its purpose and descriptive-survey in terms of the statistical population including all employees of the Islamic Republic of Iran Navy, and according to the Morgan table, 384 people were selected as a statistical sample. The tool for collecting the questionnaire was made by the researcher, its validity was obtained using confirmatory factor analysis and the reliability of the questionnaire was 0.89 using the retest method. In order to identify the components, exploratory factor analysis was used with the help of SPSS software, and for inferential analysis, the structural equation method was used with the help of AMOS software. The results showed that "depression", "stress and anxiety", "obsession" and "fear" were recognized as the most important components of mental health, and physical activity also had a positive and significant effect on mental health. It seems that mental health indicators are very important in navy employees who are physically active, if these indicators are low in their existence.

    Keywords: mental health, navy, Physical activity
  • Hamed Safari, Mohammad Fallah Mohammadi * Pages 145-157

    The purpose of the present study was to investigate the effect of 8 weeks of coherent central stability training program on the jump-landing pattern and balance of students with trunk defects. The statistical population of this research included all students of Imam Khomeini Naval Academy in Nowshahr. 30 students with trunk defects were selected as a statistical sample of the research through the double leg jump test and were randomly assigned to two control and training groups. In order to evaluate the static and dynamic balance, the Stork and Wai tests were used, and the jump-landing error was evaluated with the landing error scoring system test. Then, the training group performed consistent central stability exercises for 8 weeks and three sessions per week. All the subjects of the training group completed 24 training sessions and the subjects of the control group did their general activities during this period. The post-test was done like the pre-test and post-test. Ancova test was used to compare the differences between the research variables due to the application of the exercise program, and the correlated t test was used to evaluate the changes within the group. All statistical analyzes were performed using SPSS version 24 software. The results showed that there is a significant difference between the two groups in the results of landing error score (P<0.001), static balance (P<0.001) and dynamic balance (P<0.001) in the post-test between the two groups (0.05). ≥P). According to the obtained results, it seems that central stability exercises can be effective in improving the balance and landing jump pattern, thus reducing the risk of injury.

    Keywords: : central stability exercises, Static balance, Dynamic balance, Jump-landing pattern
  • Omid Maraghe *, Sajjad Farhang, Mehdi Shayanmahr Pages 157-170
    The present study was conducted with the aim of providing a process model for the training of competent officers and leaders in the Islamic Republic of Iran Army. The philosophy of this research is interpretive, inductive approach, qualitative method, and foundational data theory strategy with emergent approach. The studied population is experts in the field of education and training in IRI Navy officers' universities, whose sample members were selected using the snowball method, and data saturation was reached from semi-structured in-depth interviews with 19 experts. In order to present the model, according to the analysis, Glazer's "6C" family was used. The results showed that the main components of officer training include: emotional health, self-esteem, authenticity, integrity, commitment, spirituality, mindfulness, emotion management and training. The consequences include: officer training with the characteristics of being effective, brave, regular, expertise and passive training, self-commitment, integrity and integrity, being a leader, commanding with natural expression, and being faithful. The findings of this research provide a process model for the training of competent officers and leaders in IRI Army.
    Keywords: Integrity, originality, leading officer, origin of the work, officer training
  • Ahmad Mohammadi *, Melike Beheshtifar, Javad Mohammadi Pages 171-187
    Employees can handle assigned tasks well when they have the necessary skills, knowledge and ability and know the goals of the organization well. A tool that can help managers in this field is the process of psychological empowerment. Therefore, the purpose of the present study was to investigate and analyze the importance and cause and effect relationships of the dimensions and components of the effective model of psychological empowerment of the employees of command and staff University and the headquarters of the Islamic Republic of Iran Army from the point of view of the experts of this organization. The research is applied in terms of purpose, qualitative in terms of approach and descriptive-survey in terms of research method. The statistical population of the research was formed by 40 experts from the Command University and the Headquarters of the Islamic Republic of Iran Army in the field of psychological empowerment - who had complete knowledge of the organization and its goals and tasks. The purposeful sampling method, the number of sample people, 10 experts and the measurement tool, a questionnaire based on Dematel technique was made by the researcher and the calculations were done with the help of Excel software. The findings of the research indicate that the "organizational" dimension is the most influential and the "individual" dimension is the most influential, the "management strategies" component has the most influencing power and the "special abilities" component is the most influential component. "Organizational and extra-organizational" dimensions are part of the cause factors and the "individual" dimension of the disabled factor, the components of "management strategies, organizational culture, organizational, cultural-social, economic, political-legal and technological structure" are part of the cause factors and components of "individual traits, mental health”, religious, moral and special abilities are considered among the disabled factors.
    Keywords: Psychological Empowerment, Dematel Fuzzy, Command, Staff University, Islamic Republic of Iran Army
  • Reza Verijkazemi, Toorag Mogibi *, Ali Mahdizade Ashrafi, Omid Pourbahri, Majid Jahangirfard Pages 188-205

    The principle of "rule of law" is considered one of the most important features of governance, the exercise of governance and good governance in the contemporary era. The main goal of this research is to explain the interactive relationships of legal governance in the public sector of Iran using Delphi and Fuzzy Dematel techniques. The research expert community is 12 people and the statistical community is 100 academic experts and managers of government organizations, whose statistical sample is 80 people based on the simple random method and based on Morgan's table. Cronbach's alpha test was used to verify reliability and GOF index was used to verify validity. This research aims to review the literature related to the rule of law, identify the basic indicators of the rule of law using the Delphi method, and using the fuzzy Dematel method, a systematic model for modeling and the effect of the components, and finally a structural equation model for fitting. Provide a rule of law model. The results of the research show that the dimensions of the rule of law are: political freedoms, civil and social freedoms, economic rights, welfare rights, administrative and executive rights, judicial freedoms. According to the results of Dematel, welfare rights, administrative and executive rights are the most effective components and political freedoms, judicial and criminal freedoms, social and civil liberties, economic rights are the most effective components. The obtained results can help public policy makers and managers of executive and judicial institutions in establishing the principle of rule of law.

    Keywords: Rule of law, Fuzzy Delphi, Ranking, Dematel test evaluation
  • Abutaleb Motallebi Varakani *, AmirHossein Nazem, Fattah Nazem Pages 208-221

    The purpose of this study is to investigate the relationship between high-performance work systems and innovative organizational climate with organizational commitment at Imam Khomeini Naval Academy, Nowshahr, in order to provide a suitable model. The descriptive research method is correlation type. The statistical population studied in this research is the employees of Imam Khomeini Naval Academy. In order to estimate the minimum sample size, 200 people were selected by a simple random method from the formula for determining the sample size of Krejcie and Morgan. The measurement tool in this research includes the organizational commitment questionnaire of Allen and Mayer (1996) which has the dimensions of emotional commitment, continuous commitment and normative commitment (α = 0.90), and the high performance work systems questionnaire of Demitrios et al. (2016) which has the dimensions Recruitment and selection, training and development, participation in decision-making, performance management, job clarity, work autonomy and job security (α=0.96) and the innovative organizational climate questionnaire of Cho et al. (2010) which has the dimensions of job autonomy, innovative leadership, The support of resources, innovative culture and group cohesion (α = 0.92). The results of multivariate regression method and path analysis using LISREL software showed that high performance work systems and innovative organizational climate on organizational commitment at Imam Khomeini Naval Academy. Training, development, and resource support are the variable dimensions of high-performance work systems and innovative organizational climate, respectively, which have the greatest impact on organizational commitment. The presented model is suitable.

    Keywords: High Performance Work Systems, innovative organizational climate, Organizational Commitment, University of Marine Sciences
  • Hamid Zarea, Hamzeh Ali Kaveyani, Saber Basti *, Samira Markoie Pages 222-240

    Today, ethics and tendency towards moral values ​​are considered as one of the most basic needs of organizations in order to satisfy clients and reduce legal and administrative deviations in the workplace. This is of double importance in maritime organizations, and considering the sensitivities in this sector, its development will play an important role in increasing public trust. In this regard, in the present article, based on principle 24 of the general policies of the system, the effective factors on the promotion of moral values ​​among the employees of maritime organizations are identified and prioritized. This article is based on the practical purpose and on the basis of the nature of descriptive-survey data collection and is considered exploratory in terms of approach. The statistical population of this research consists of employees and experts working in maritime organizations and the statistical sample used consists of 320 people. The data needed for the research was collected through a standard questionnaire distributed among these people and analyzed using exploratory factor analysis and structural equation modeling. The results of exploratory and confirmatory factor analysis and Friedman's prioritization test showed that the factors affecting the development of ethical values ​​in maritime organizations are respectively: communication and collective factors, extra-organizational (external) factors, individual factors, Management and intra-organizational (internal) factors. Therefore, communication and collective factors were identified as the strongest factors in the development of moral values ​​in maritime organizations, which shows that managers and decision makers in these organizations should more than any Another factor is to focus on the development of existing organizational relationships and communication so that organizational goals can be realized properly by promoting moral values.

    Keywords: Moral Values, Maritime Organizations, general policies of the country's administrative system
  • Soheila Biria * Pages 241-252
    During the Corona epidemic, the higher education system of all countries, including Iran, was affected by the crisis. The prolongation of the time period of the corona epidemic caused the universities of the all countries to adopt strategies to continue their educational activities. The most common solution of universities in facing this crisis was to replace electronic trainings instead of face-to-face trainings. Obviously, the change in the way of education brought consequences for the higher education system of countries and created opportunities and problems for universities. The aim of the current research is to examine the opportunities, harms and challenges caused by the Corona epidemic on higher education in Iran and the other countries and using the results to propose solutions to deal with the next crises. The present research was done by document content analysis. The method of collecting is library information and the method of data analysis is descriptive-documentary. The results of the surveys show that the challenges and opportunities of electronic education in Iran and other countries are almost the same and the solutions adopted in Iran to face the crisis are very similar to other countries. Also, studies show that despite the problems in electronic education, universities should benefit from the benefits of such education and pursue combined face-to-face and electronic trainings in their future policies.
    Keywords: Electronic Trainings, Higher Education, Corona Crisis, Challenges, Opportunities