فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 54، خرداد و تیر 1401)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 54، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طیبه سادات شاه امیری، حسنعلی بختیار نصرآبادی*، جهانبخش رحمانی، زهره سعادتمند صفحات 1-15
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدلی برای ارتقای برنامه ها و فعالیت های انجمن اولیا و مربیان براساس سبک زندگی ایرانی اسلامی است.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش از نوع کیفی با روش تحلیل مضمون است. برای طراحی مدل از روش داده بنیاد بر اساس رویکرد استراوس و کوربین استفاده شد. جامعه آماری پژوهش خبرگان و شامل همه ی اعضای هیات علمی رشته فلسفه تعلیم و تربیت در دانشگاه های شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 بود. از مصاحبه عمیق به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات استفاده شد که برای دستیابی به هدف پژوهش خبرگان به صورت هدفمند انتخاب گردیدند و نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت لذا تعداد 14 نفر در مصاحبه شرکت نمودند. از مصاحبه های صورت گرفته متون متناسب با موضوع پژوهش استخراج شدند و به صورت کدگذاری باز مورد کدگذاری قرار گرفتند سپس مفاهیم به صورت محوری کدگذاری گردید در ادامه با کدگذاری گزینشی الگوی برنامه ها و فعالیت های انجمن اولیا و مربیان طراحی شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سبک زندگی اسلامی ایرانی شامل ابعاد اخلاقی- اجتماعی، اقتصادی، تربیتی و خانوادگی می باشد. همچنین بررسی مدل نشان داد که «مدیریت مشارکتی برنامه ها و فعالیت های انجمن اولیا و مربیان، کنترل و نظارت و ارزیابی برنامه ها و فعالیت های انجمن اولیا و مربیان» به عنوان مقوله محوری بر مبنای شرایط علی و از طریق راهبردها محقق می شود و منجر به تحقق پیامدهای "مشارکت اولیای دانش آموزان، ارتقای فعالیت های آموزش و پرورش و گسترش ارتباط دو کانون خانه و مدرسه" می گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بیانگر اتخاذ سیاست های انجمن اولیا و مربیان و استقرار نظام توانمندساز راهبرد ها و تعاملات رفتارها و فعالیتهای هدف داری هستند که در پاسخ به مقوله محوری و تحت تاثیر شرایط مداخله گر، اتخاذ می شوند. این راهبردها عبارتند از: اتخاذ سیاست های انجمن اولیا و مربیان، برقراری عدالت در آموزش و استقرار نظام توانمندسازی.

    کلیدواژگان: مدل، ارتقاء، اولیا و مربیان، سبک زندگی، ایرانی اسلامی
  • منصوره کشوری، محبوبه سلیمانپور عمران*، بهرنگ اسماعیلی شاد صفحات 16-30
    مقدمه و هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی و شناسایی مولفه های مدارس امن بود که به عنوان یک راهنما برای مدیران مدارس و تصمیم گیرندگان حوزه آموزش و پرورش قابل استفاده باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. گردآوری داده ها و استخراج مضامین مرتبط با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با آگاهی دهندگان کلیدی در این حوزه صورت گرفت. انتخاب مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری بود که بر اساس آن تعداد 15 نفر از اساتید و متخصصان حوزه آموزش و پرورش و متخصصان معماری انتخاب شدند. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. داده ها به روش تحلیل مضمون بررسی شدند.

    یافته ها

    مدلی برای مدارس امن با دو دسته مولفه ی اصلی تحت عنوان 1- مولفه های روانشناختی- جسمانی با مضامین سازمان دهنده: امنیت روانی، امنیت جسمی، امنیت رفتاری، امنیت اجتماعی؛ با  17 مضمون پایه و 4  مضمون سازمان دهنده و 2- مولفه های آموزشی- درسی با مضامین سازمان دهنده: امنیت فیزیکی، امنیت رفاهی و امنیت آموزشی  با 3 مضمون سازمان دهنده و 8 مضمون پایه شناسایی و ماتریس مضامین مرتبط ترسیم گردید

    بحث و نتیجه گیری

     با کاربرد مولفه های مدارس امن، دانش آموزان می توانند به دور از دغدغه های جسمی، روانی و... و هم چنین مشکلات رفاهی و دشواری های ناشی از امکانات و تجهیزات، درگیر در بحث و یادگیری باشند.

    کلیدواژگان: مدرسه امن-آموزش و پرورش-مولفه های روانشناختی- جسمانی، مولفه های آموزشی- درسی، تحلیل مضمون
  • حامد رنجبر، نادر سلیمانی*، حمید شفیع زاده صفحات 31-45
    مقدمه و هدف

    در قرن بیست و یکم، توسعه ی مهارت های رهبری مدارس از بزرگ ترین و مهم ترین جنبه های  حیات مدرسه در تعالی مدرسه و توسعه دستاوردهای فراگیران آن، از الزامات است. از این لحاظ ارتقای کیفی و ایجاد تحولات بنیادین در مدارس، نه تنها به کیفیت و صلاحیت های مدیریتی و تخصصی مدیران بستگی دارد، بلکه به میزان بسیار زیادی نیز متاثر از مهارت های رهبری آن ها نیز هست. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی مهم ترین ابعاد مهارت های رهبران آموزشی در مدارس است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر، با روش آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل اساتید دانشگاهی دارای دستاورد علمی در حوزه رهبری و مدیریت آموزشی؛ و در بخش کمی، تعداد 200 نفر از مدیران با سابقه مدارس متوسطه شهرستان گرمسار در سال تحصیلی 99-98 بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی از نوع گلوله برفی و حجم نمونه با اشباع نظری، 15 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، پرسشنامه ساختارمند بود که اعتبار آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (82/0) تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، در بخش کیفی از روش های کدگذاری باز، محوری و گزینشی و در بخش کمی با استفاده از آزمون فریدمن انجام شد.

    یافته ها

    از میان ابعاد مهارت های رهبران آموزشی، مهارت های بین فردی بترتیب دارای بیشترین اولویت و مهارت های فردی و رفتاری، سازمانی و حرفه ای-تخصصی به ترتیب در رتبه های بعدی طبقه بندی شدند. در نهایت، توجه به ابعاد مهارت های رهبری آموزشی و اولویت آن ها در انتخاب، انتصاب و حتی ارزیابی عملکرد، همچنین تدوین برنامه ها و محتوای آموزشی مرتبط با پودمان های مهارت افزایی رهبران مدارس، پیشنهاد گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد در میان ابعاد مهارت های رهبران آموزشی در مدارس، نقش مهارت های بین فردی رهبران آموزشی از طریق ایجاد تغییر، کارآفرینی، جلب مشارکت، مدیریت و اجرای سیاست ها، به بهترین وجه می تواند منجر به ایجاد تغییرات مطلوب بر عوامل کلیدی اثرگذار بر فرایندهای یاددهی و یادگیری در بافت نظام آموزشی از طریق اثر بر عواملی چون انگیزه های بیرونی معلمان، جو حاکم بر مدرسه و خودکارآمدی و مثبت اندیشی کادر آموزشی در مدرسه عمل کند.

    کلیدواژگان: رهبری آموزشی، مهارت های فردی و رفتاری، مهارت های بین فردی، مهارت های حرفه ای-تخصصی، مهارت های سازمانی
  • مهدیه باقری قاجاری، محمد صالحی*، مریم تقوایی یزدی صفحات 46-58
    مقدمه و هدف

    بی تردید، عدم وجود یک تصویر مشترک، تبعات و عواقبی را، هم از نظر فردی و هم از لحاظ کار تیمی و سازمانی به دنبال خواهد داشت. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی مولفه های وضعی وشخصی موثر بر رفتارمدیریت تصویرپردازی ذهنی در اداره آموزش و پرورش استان مازندران بوده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازحیث روش، توصیفی- پیمایشی و بصورت مقطعی می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان آموزش و پرورش استان مازندران در بهار 1398 در 33 شعبه این اداره، به تعداد 39220 نفر بودند که از این میان با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای با استفاده از جدول کرجسی مورگان تعداد 380 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند داده ا با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با 72 گویه (شرایط موقعیتی 42 و شرایط شخصی 30 گویه)، جمع آوری و از طریق نرم افزارهای SPSS  و AMOS مورد تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی وتاییدی نشان دادمولفه های ارزیابی عملکرد، شرایط و جایگاه شغلی، ابهام نقش (عوامل استرس زای شغلی)، مبادله رهبر-عضو،  فرهنگ سازمانی، مهارت های سیاسی، سلسله مراتب پاسخگویی، تبیین کننده شرایط موقعیتی (وضعیتی) و مولفه ها ، خودکنترلی (خود ارزیابی)، جذابیت شخصی، اعتماد به نفس، نیاز به قدرت و وجدان (وظیفه شناسی) تبیین کننده شرایط شخصی موثر بر مدیریت تصویرپردازی ذهنی در اداره آموزش و پرورش استان مازندران، بوده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های حاصل از آزمون فریدمن در بحث رتبه بندی مولفه ها نشان داد که در میان کلیه ابعاد، بالاترین اولویت مربوط به مولفه خودکنترلی با میانگین رتبه 17/8 و پایین ترین اولویت (دوازدهم) مربوط به مولفه سلسله مراتب پاسخگویی با میانگین رتبه 31/4 بوده است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، مدیریت تصویرپردازی ذهنی، پیش بینی کننده وضعی، پیش بینی کننده شخصی
  • رضوان رضوانی اصل، مهدی نمازی زاده*، محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 59-71
    مقدمه و هدف

    در دهه های اخیر چشم اندازی مبتنی بر مدل آموزشی برای تربیت بدنی مد نظر قرار گرفته که مربیان را برای یادگیری، انتخاب و تمرین طرح های جامع تدریس یاری نموده است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین مدل آموزشی  بازی های تاکتیکی بر مهارت های شناختی و حرکتی بود.

    روش شناسی پژوهش:

     در این مطالعه نیمه تجربی، نمونه پژوهش حاضر (n=12) دانشجوی دختر تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت بودند که واحد درسی بسکتبال را اخذ نموده بودند. به همین منظور نمونه آماری پژوهش در یک گروه با مدل آموزشی بازی های تاکتیکی آموزش داده شدند.  برنامه تمرینی شامل 8 هفته تمرین، هفته ای 2 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه بود.  این پژوهش شامل سه مرحله پیش آزمون، تمرین و پس آزمون بود. برای بررسی مهارت های شناختی با استفاده از آزمون عملکردی  پیوسته و آزمون استروپ، کارکرد اجرایی مورد سنجش قرار گرفت. هم چنین برای بررسی مهارت های حرکتی از ابزار عملکرد حرکتی بازی ها (GPA) استفاده گردید. برای تحلیل داده ها  از روش های آمار توصیفی و آزمون تی همبسته استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نمرات کارکرد اجرایی در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون، تفاوت معناداری (P<0/ 05) ندارند. در حالی که در آزمون عملکرد حرکتی، مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش معناداری (P<0/ 0001) را نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش با مدل تاکتیکی باعث بهبود کارکرد اجرایی نمی شود ولی موجب توسعه عملکرد حرکتی بازیکنان بسکتبال می شود.

    کلیدواژگان: مدل آموزشی، مهارت های شناختی، کارکرد اجرایی، عملکرد حرکتی
  • فرشید کرمی، کاملیا عبدی*، سید احسان امیرحسینی صفحات 71-86
    هدف تحقیق، طراحی الگوی موانع توسعه حرفه ای دبیران تربیت بدنی مدارس کشور، بر اساس مدل یابی ساختاری تفسیری بود. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است که به صورت میدانی و به روش تحقیق آمیخته انجام شد. جامعه آماری در بخش کمی، شامل مسیولین و کارشناسان دفتر تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش، مسیولین اداره تربیت بدنی و رییس گروه تربیت بدنی ادارات کل آموزش و پرورش استان ها، برابر با 80 نفر و در بخش کیفی 18 نفر از خبرگان بودند. به دلیل محدودیت اعضا، جامعه آماری با نمونه برابر شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته حاوی 18 مانع توسعه دبیران بود که روایی آن توسط 7 تن از اساتید مدیریت ورزشی دانشگاه و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد (85/0=α). برای سطح بندی موانع از نظرات خبرگان، درصد فراوانی و روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. نتایج نشان داد که 18 مانع، فراروی توسعه حرفه ای دبیران تربیت بدنی مدارس ایران وجود دارد. همچنین موانع کم توجهی مدیران به اهداف و راهبردهای علمی جهت ارتقای دبیران و سیستم و برنامه های آموزشی نا کارآمد در سطح زیربنایی قرار گرفتند. بنابراین مسیولان بایستی با تمرکز بر راهبردهای علمی توسعه دبیران و تغییر در سیستم و محتوای آموزشی، نسبت به توسعه حرفه ای مهارت های دبیران اقدام کنند.
    کلیدواژگان: ایران، دبیران تربیت بدنی، مدارس، مدل ساختاری تفسیری
  • مهناز حسن بندی، حمید فرهادی راد*، غلامحسین رحیمی دوست صفحات 87-107
    مقدمه و هدف

    اداره نظام های آموزشی در اواخر قرن بیستم دچار تحولی اساسی شد و عواملی مانند پیشرفت های فناوری اطلاعات، اقتصاد دانش بنیان و جهانی شدن باعث شدند که گرایش به الگو ی مطلوب اداره سازمان، شدت بیشتری پیدا کند. حکمرانی خوب یکی از این رهیافت هاست که تصور می شود راه حل مناسبی برای حل مسایل پیچیده سازمان های آموزشی قرن بیست و یکم می باشد. بنابراین هدف اصلی این پژوهش شناسایی پیشران های حکمرانی خوب در آموزش و پرورش ایران با استفاده از رویکرد تحلیل تاثیر متقابل، که از روش های رایج در آینده پژوهی است، بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    جامعه پژوهش اندیشمندان و خبرگان حوزه تعلیم و تربیت بودند که به شیوه هدفمند و با استفاده از الگوی موارد مطلوب، 21 نفر برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. در این فرایند براساس مطالعات پیشین ملی و بین المللی، پیشران های حکمرانی خوب در قالب 6 حوزه اصلی و 30 عامل استخراج و با استفاده از تکنیک دلفی، به 18عامل به نام پیشران های حکمرانی خوب در آموزش و پرورش تلخیص شدند. براساس لیست خروجی دلفی، ماتریس نهایی اثرات متقابل تشکیل گردید و پس از نمره دهی مجدد  مشارکت کنندگان، با استفاده از نرم افزار میک مک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، نحوه چینش پراکندگی متغیرها در نمودار تاثیرگذاری- تاثیرپذیری، نشان دهنده ناپایداری نظام آموزشی جهت تحقق حکمرانی خوب است. نتایج پژوهش نشان داد که اعتماد اجتماعی کلیدی ترین عامل ایجاد حکمرانی خوب در آموزش و پرورش ایران است. هم چنین براساس نتایج، هشت عامل اعتماد اجتماعی، قوانین شفاف، پایبندی به قواعد دموکراتیک، مدیریت فناوری اطلاعات، مشارکت جمعی، نظارت ذینفعان بر مدارس، نفوذ شبکه های مجازی و اعطای حق انتخاب به ذی نفعان، به نام پیشران های کلیدی حکمرانی خوب در آموزش و پرورش معرفی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    عوامل هشتگانه در اثرات مستقیم و اثرات غیر مستقیم دارای بیشترین میزان تاثیرگذاری بودند. به عبارتی با ایجاد و استفاده بهینه از این عوامل، می توان امیدوار بود حکمرانی خوب در آموزش و پرورش اجرا و نهادینه شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، تحلیل اثرات متقابل، اعتماد اجتماعی، نظام آموزشی
  • سارا ابراهیمی* صفحات 108-123

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های تدریس آنلاین و ارتباط آن ها با عوامل جمعیت شناختی معلمان انجام شد. برای این منظور از روش پژوهش آمیخته، طرح اکتشافی متوالی از نوع ابزارسازی استفاده گردید. پژوهش در دو بخش کیفی و کمی به صورت متوالی به اجرا در آمد. در بخش کیفی روش پژوهش تحلیل محتوا مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی کلیه معلمان دوره اول و دوم متوسطه شهر تهران و منابع نظری و پژوهشی در حوزه آموزش آنلاین و شایستگی های حرفه ای معلمان بود. در انتخاب نمونه معلمان، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع نظری، معلمان دوره اول و دوم متوسطه با تجربه تدریس و یادگیری آنلاین و منابع مرتبط با تدریس آنلاین به عنوان نمونه انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس اصل اشباع نظری مشخص شد. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته با معلمان و برای استخراج عوامل از کدگذاری مصاحبه ها و منابع نظری و پژوهشی و همسوسازی داده ها استفاده شد. در گام بعد پرسشنامه شایستگی های تدریس آنلاین با استفاده از عامل های استخراج شده و بر مبنای نظریه فعالیت تدوین گشت. در بخش کمی، روش پیمایش مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره اول و دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی (1399-1400) بود که از میان آن ها 261 نفر بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی مجازی بر مبنای جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. همه اعضای نمونه تجربه تدریس و یادگیری آنلاین داشتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد پرسشنامه شایستگی های تدریس آنلاین مبتنی بر نظریه فعالیت به خوبی با تمرین ها و تکالیف کلاسی سازگار است و ازنظرویژگی های روان سنجی روا و معتبرمی باشدوشایستگی های تدریس آنلاین معلمان به ویژه درانتخاب ابزارهای مناسب وارزیابی مناسب از یادگیری دانش آموزان نیازمندتقویت است.دربررسی ویژگی های جمعیت شناختی نیز جنس، سن و سطح تحصیلات معلمان تاثیر معنی داری بر شایستگی های تدریس آنلاین نداشت اما تاثیر تجربه تدریس و یادگیری آنلاین معنی دار بود. یافته های پژوهش حاضر می تواند در تدارک هدفمند برنامه های جذب و آماده سازی دانشجومعلمان مبتنی برموضوعات کنشگری تدریس آنلاین و طراحی برنامه های آموزشی جهت توانمندسازی معلمان دربرنامه های ضمن خدمت درحوزه شایستگی های تدریس آنلاین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شایستگی ها، تدریس آنلاین، نظریه فعالیت، فرایند تدریس
  • نسیمه صالحی، عباس قلتاش* صفحات 124-135

    هدف از پژوهش حاضر تبیین نقش واسطه ای درگیری تحصیلی در رابطه بین جهت گیری هدف تحصیلی و فرسودگی تحصیلی است. روش پژوهش از نظر هدف ،کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه ی دانش آموزان متوسطه دوم شهر اقلید بوده است. برای تعیین حجم نمونه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای 120 دانش آموز انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل 3 پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (2013) ، فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997)، جهت گیری هدف (AGQ) الیوت و مک گریگور (2003) بود که روایی و پایایی ابزار مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون ساده خطی و رگرسیون سلسله مراتبی حاکی از آن بود که: فرسودگی تحصیلی توسط جهت گیری هدف تحصیلی در جهت معکوس قابل پیش بینی است؛ فرسودگی تحصیلی توسط درگیری هدف تحصیلی در جهت معکوس قابل پیش بینی است؛ درگیری تحصیلی توسط جهت گیری هدف تحصیلی در جهت مستقیم قابل پیش بینی است؛ نقش واسطه گری معنی دار درگیری تحصیلی در رابطه بین جهت گیری هدف تحصیلی و فرسودگی تحصیلی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، جهت گیری هدف تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • میثم قویدل باجگیران، مسلم چرابین*، الهام فریبرزی، احمد اکبری صفحات 136-150
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی ساختاری - تفسیری تعالی فردی معلمان انجام گرفت. این پژوهش از نگاه هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها اکتشافی آمیخته (کیفی- کمی) که در بخش کیفی، تحلیل محتوا و در بخش کمی، پیمایشی لحاظ گردیده است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی، 19 نفر از مدیران و معاونان ممتاز و در قسمت کمی، 15 نفر از اعضای هییت علمی رشته مدیریت آموزشی استان خراسان رضوی با روش نمونه گیری هدفمند و قضاوتی انتخاب شده اند. روش تجزیه و تحلیل داده‏های مصاحبه، کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزار MAXQDA 2018 و در بخش کمی رویکرد مدل سازی ساختاری- تفسیری با استفاده از تحلیل MICMAC لحاظ گردیده است. یافته های بخش کیفی شامل 134 کد باز، 13 کد محوری و یک کد انتنخابی بود و نتایج بخش کمی نشان داد که سه عامل هوشمندی، قابلیت های فکری و خودآگاهی با میزان قدرت نفوذ 9 بیشترین تاثیر و عامل اشتیاق شغلی با میزان قدرت نفوذ 3 کمترین تاثیر را در تعالی فردی معلمان دارند. توسعه قابلیت های شکل دهنده تعالی فردی می تواند زمینه مناسبی برای بهبود کیفیت عملکرد معلمان و تعالی آموزش و پرورش در نقش آفرینی هر چه موثرتر در مسیر توسعه همه جانبه جامعه ایفا کند، درنتیجه برای هرگونه برنامه و اقدام در جهت ارزیابی و ارتقای تعالی فردی معلمان باید به نقش کلیدی و پایه ای این عوامل توجه کرد.
    کلیدواژگان: تعالی فردی، کیفیت، توسعه حرفه ای، معلمان
  • جعفر صادقی فر، نرگس سعیدیان خوراسگانی*، مریم براتعلی صفحات 151-163

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی توسعه آموزش های فنی حرفه ای برای نظام آموزش و پرورش ایران بود بر این اساس تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران آموزشی مدارس فنی و هنرستان های سراسر کشور بود که جهت نمونه گیری بر اساس شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 5 استان انتخاب و از این تعداد بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) تعداد377 نفر به عنوان نمونه نهایی تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده که بر اساس مطالعه ادبیات پژوهش و نظرخواهی از متخصصان بدست آمد که روایی آن با روش محتوایی و صوری مورد تایید قرار گرفت، همچنین پایایی آن با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه عدد بالاتر از 7/0 بدست آمده که نشان از دقت بالای ابزار اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش دارد. جهت تحلیل داده ها نیز باتوجه به اهداف پژوهش از نرم افزارهای SPSS23 و AMOS23 در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.طبق نتایج بدست آمده از تحلیل عاملی تاییدی الگوی پژوهش، روابط میان متغیرهای آشکار (گویه ها) با متغیرهای پنهان (ابعاد توسعه آموزش های فنی حرفه ای در آموزش و پرورش) و ضرایب استاندارد (بارهای عاملی) هر یک از سوالات تایید شد، به عبارت دیگر الگوی پیشنهادی برای توسعه آموزشهای فنی حرفه ای برای نظام آموزش و پرورش ایران در پژوهش حاضر شامل 7 بعد تعاملی (ارتباطی)، حمایتی، آموزشی، اقتصادی، مدیریتی، نگرشی و پژوهشی به همراه خرده مولفه های مذکور می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی-حرفه ای، الگوی آموزش، آموزش و پرورش، نظام آموزش فنی
  • طلعت دیبا واجاری*، مرجان خمیس ابادی صفحات 166-179

    این پژوهش با هدف آسیب شناسی مدارس تیزهوشان از دیدگاه کارشناسان استان البرز، انجام شده است. روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی،از لحاظ روش، توصیفی و از لحاظ گردآوری اطلاعات، میدانی می باشد. جامعه آماری، کارشناسان اداره کل و تمامی نواحی1 و2 و3 و4 ساوجبلاغ ،نظراباد و هشتگرد آموزش و پرورش استان البرز و نمونه آماری،تعدادی از کارشناسان اداره کل و نواحی مختلف آموزش و پرورش استان البرز و دبیران مدارس تیزهوشان دخترانه و پسرانه استان البرز با استفاده از جدول مورگان جمعا 150 نفر، می⁠باشند. روش نمونه گیری تصادفی می باشد. ابزار پژوهش، پرسشنامه⁠ می⁠باشد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها از طریق مشورت با اساتید راهنما و مشاور و افراد متخصص تایید شد. نتایج نشان داد که با اطمینان 95 درصد بین نظرات اعضای نمونه آماری در خصوص وجود آسیب در عملکرد مدارس تیزهوشان تفاوت معناداری مشاهده نشد . و با اطمینان 95 درصد بین نظرات اعضای نمونه آماری در خصوص وجود آسیب در مولفه های رضایت عمومی، عواطف مثبت، رابطه با معلم، فرصت، پیشرفت، ماجراجویی، انسجام اجتماعی از متغیر کیفیت زندگی در مدارس تیزهوشان تفاوت معناداری گزارش گردید. و با اطمینان 95 درصد بین نظرات اعضای نمونه آماری در خصوص وجود آسیب در تمامی مولفه های فیزیکی، آموزشی، اجتماعی فرهنگی، فردی به جز مولفه ی سازمانی از متغیر عملکرد مدارس تیزهوشان تفاوت معناداری گزارش گردید.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مدارس تیزهوشان، دبیران، کارشناسان، سلامت روان
|
  • Tayebeh Sadat Shahamiri, Hasanali Bakhtiar Nasrabadi *, Jahanbakhsh Rahmani, Zohreh Saadatmand Pages 1-15
    Introduction

    The purpose of this study is to design a model to promote the programs and activities of the association of Parents and Teachers based on the Iranian-Islamic lifestyle.

    Research methodology

    The research is a qualitative study using the method of content analysis. To design the model, the data foundation method based on the approach of Strauss and Corbin was used. The statistical population consisted of the faculty members in the field of philosophy of education in Tehran universities in the academic year 1399-1399. In-depth interview was used as the data collection tool that experts were purposefully selected to achieve the research goal and sampling continued until theoretical saturation, so 14 people participated in the interview. From the interviews, appropriate texts were extracted and coded based on open coding, then the concepts were coded axially.

    Findings

    The findings showed that the Iranian Islamic lifestyle includes moral-social, economic, educational and family dimensions. The study of the model also showed that "participatory management of programs and activities of the Parents and Teachers Association, control and monitoring and evaluation of programs and activities of the Parents and Teachers Association" is achieved as a central category based on causal conditions and strategies and leads to consequences. Parental participation of students, promotion of educational activities and expansion of communication between home and school centers.

    Conclusion

    The results confirmed the adoption of the policies in the association of Parents and Teachers and the establishment of an empowering system of strategies and interactions, purposeful behaviors and activities that are adapted in response to the central category and under the influence of intervening conditions.

    Keywords: Model, Promotion, Parents, Educators, Lifestyle, Islamic Iran
  • Mansooreh Keshvari, Mahboubeh Soleimanpouromran *, Behrang Esmaeili Shad Pages 16-30
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate and identify the components of safe schools that can be used as a guide for school principals and decision makers in the field of education. The research was conducted qualitatively using content analysis method.

    research methodology

    Data were collected and related topics were extracted using semi-structured interviews with experts in this field. Participants were selected using purposive sampling method and theoretical saturation criteria, based on which 15 professors and specialists in the field of education and architecture were selected. To obtain data validity and validity, two methods of reviewing participants and reviewing non-participating experts in the research were used. Data were analyzed by content analysis.

    Findings

     A model for safe schools with two main components called 1- Psychological-physical components with organizing themes: mental security, physical security, behavioral security, social security; With 17 basic themes and 4 organizing themes and 2- educational-curricular components with organizing themes: Physical security, welfare security and educational security with 3 organizing themes and 8 basic themes identified and matched the related themes.

    Conclusion

     by using the components of safe schools in schools, students can engage in discussion and learning away from physical, psychological, etc., as well as welfare problems and difficulties caused by facilities and equipment.

    Keywords: Safe school, education, psychological-physical components, educational-curricular components, Content analysis
  • Hamed Ranjbar, Nader Soleimani *, Hamid Shafizadeh Pages 31-45
    Introduction

    In the 21st century, the development of school leadership skills as the largest and most important aspect of school life in school excellence and the development of its learners' achievements is a must. In this sense, quality improvement and fundamental change in schools depend not only on the quality and managerial and professional competencies of principals, but also to a large extent on their leadership skills.

    research methodology

    The present study was performed with mixed method methodology. The statistical population in the qualitative section includes university professors with scientific achievements in the field of leadership and educational management; In the quantitative section, there were 200 principals with a history of secondary schools in Garmsar city in the 2019-2020 academic year. Sampling method in the qualitative part of the type of snowball and the sample size with theoretical saturation, 15 people were determined. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part was a structured questionnaire whose validity was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (0.82). To analyze the data, in the qualitative part, open, axial and selective coding methods were performed, and in the quantitative part, the Friedman’s test was used.

    Findings

    Among the dimensions of educational leaders' skills, interpersonal skills had the highest priority and individual and behavioral, organizational and professional-specialized skills were classified in the next ranks, respectively. Finally, it was suggested to pay attention to the dimensions of educational leadership skills and their priority in selecting, appointing and even evaluating performance, as well as developing educational programs and content related to the skills of school leaders.

    Conclusion

    It seems that among the dimensions of educational leaders' skills in schools, the role of interpersonal skills of educational leaders through change, entrepreneurship, participation, management and policy implementation, can best lead to desirable changes in the factors.

    Keywords: Instructional Leadership, Personal-behavioral skills, Interpersonal skills, Professional skills, Organizational skills
  • Mahdieh Bagheri Ghajari, Mohammad Salehi *, Maryam Taghvaeeyazdi Pages 46-58
    Introduction

    Undoubtedly, the lack of a common image will have consequences, both individually and in terms of teamwork and organization. The purpose of this study was to identify and rank the situational and personal the situational and personal predictors components affecting the mental imaging management behavior in the education department of Mazandaran province.

    Research methodology

    This applied study was conducted using descriptive-survey and cross-sectional approach. The statistical population included the education staff of Mazandaran province in 33 branches of this department in spring 1398 (39220 persons), and through using the amultistage random cluster sampling method with Karajsi and Morgan, 380 were chosen as the sample of the study. Data were collected using a researcher-made questionnaire with 72 items (situational conditions 42 and personal conditions 30 items) and analyzed by SPSS and AMOS software.

    Findings

    The findings showed that according to the results of exploratory and confirmatory factor analysis, components of performance evaluation, job conditions and position, role ambiguity (job stressors), leader-exchange member, organizational culture, political skills, accountability hierarchy, explaining situational conditions and components self-control, personal attraction, self-confidence, need for power, and conscience, which explain the personal circumstances affecting the management of subjective imagery in the Education Department of Mazandaran Province.

    Conclusion

    Findings from Friedman test considering the components ranking showed that among all dimensions, the highest priority was related to the self-control component with an average rank of 8/17 and the lowest priority (twelfth) was related to the accountability hierarchy with an average rank of 4/31.

    Keywords: Ranking, Mental Imaging, Management Predictor, Personal Predictor, Department of, Education of Mazandaran Province
  • Rezvan Rezvaniasl, Mehdi Namazizadeh *, MohammadKazem Vaez Mousavi Pages 59-71
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effect of  train with tactical game modele in Basketball on cognitive and motor skills

    research methodology

    The subjects were (n=12) females PE student of Islamic Azad University of Marvdasht who got Basketball course. They were trained with tactical game model in a group. They were trained for 8 weeks, 2 sections in each weeks and 90 minutes in each section. The research was conducted in three phases: pre-test, training and post-test (retention) and used Trail Marking Test and Strop test for evaluation  executive function of cognitive skills. Also motor skill was evaluated with motor performance tool.  The descriptive statics and t-test were utilized to analyze datas.

    Findings

    Results show that there isn’t any significant differential (p< 0/05) between pre-test and post-test in executive function; whereas a significant differential (p< 0/0001) was observed between pre-test and post-test in motor skills.

    Conclusion

    Generally the result of this study show that tactical game instructional model doesn’t improve executive function but also motor performance in Basketball function.

    Keywords: Instructional Model, Cognitive Skills, Eecutive Function, Motor Skills
  • Farshid Karami, Kamelia Abdi *, Seyed Ehsan Amir Hosseini Pages 71-86
    The purpose of this study was to design a model of barriers to professional development of physical education teachers in the country, based on interpretive structural modeling. The present study is an applied research that was conducted in the field and by mixed research method. The statistical population in the quantitative section, including officials and experts of the Physical Education Office of the Ministry of Education, officials of the Physical Education Department and the head of the Physical Education Department of the provincial education departments, was equal to 80 people and in the qualitative section 18 experts. Due to the limitations of members, the statistical population was equal to the sample. The research instrument was a researcher-made questionnaire containing 18 barriers to teacher development, the validity of which was confirmed by 7 professors of university sports management and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test (α = 0.85). Experts' opinions, frequency percentage and interpretive structural modeling method were used to level the barriers. The results showed that there are 18 obstacles to the professional development of physical education teachers in Iranian schools. Barriers to managers' lack of attention to scientific goals and strategies to improve teachers and inefficient training systems and programs were also placed at the infrastructure level. Therefore, officials should focus on the scientific strategies of teacher development and change the system and educational content, to professional development of teachers' skills.
    Keywords: Iran, Physical Education Teachers, Schools, Interpretive Structural Model
  • Hasan Bandi Hasanbandi, Hamid Farhadi Rad *, Gholamosein Rahimidoost Pages 87-107
    Introduction

    The management of educational systems underwent fundamental changes in the late twentieth century. The factors such as information technology, knowledge-based economics, and globalization intensified the trend toward a desirable model for organizational management. Good governance is one of these approaches that can be a good solution for the complex problems of the 21st-century in educational organizations. Therefore, the main purpose of this study was to identify and analyze the drivers of good governance in the Iranian Education System using cross-impact analysis, which is a method in future studies.

    research methodology

    The study population was experts in the field of educational sciences and, 21 participants were selected purposefully via the model of desirable cases. The drivers of good governance were reviewed in related studies and categorized into 30 factors and, after two rounds of the Delphi, were summarized into 18 variables. The final matrix after re-scoring by the participants was analyzed using Mick Mac software.

    Findings

    The cross-impact analysis effectiveness diagram indicates the instability of the educational system to achieve good governance. The results showed that social trust is the main factor in creating a good governance model in the Iranian Education System. Based on the research results, the eighth factors are the key driver of good governance. These factors included: social trust, transparent rules, adherence to democratic rules, information technology management, collective participation, stakeholder monitoring of schools, the penetration of virtual networks and, empowerment of stakeholders.

    Conclusion

    These factors had the highest impact on direct and indirect effects. In other words, by creating and making optimal use of the above eight factors, we can hope that good governance in education will be implemented and institutionalized.

    Keywords: good governance, Cross-Impact Analysis, Social trust, Educational system administration
  • Sara Ebrahimi * Pages 108-123

    The aim of this study was to identify online teaching competencies and their relationship with teachers' demographic factors. For this purpose the mixed research method, a sequential exploratory design of instrument making type was used.The research was conducted in two parts:qualitative and quantitative.In the qualitative part of the research method, content analysis was used.The statistical population in qualitative part were all primary and secondary high school teachers in Tehran and theoretical and research resources in the field of online education and teacher’s professional competencies.In selecting the teachers' sample, using the targeted sampling method of the type of theoretical, primary and secondary high school teachers with online teaching and learning experience and resources related to online teaching were selected as samples.The sample size was determined based on the principle of theoretical saturation.In order to collect data, semi-structured interviews with teachers were used and to extract the factors, interview coding and theoretical and research resources and data alignment were used. In the next step, the online teaching competency questionnaire was designed using the extracted factors and based on the activity theory. In the quantitative part, the survey method was used.The statistical population included all primary and secondary high school teachers in Tehran in the academic year(1399-1400)from which 261 teachers were selected based on virtual snowball sampling method based on Krejcie and Morgan table.All sample members had online teaching and learning experience. In order to analyze the data, exploratory factor analysis and multiple regression analysis were used. Findings showed that the online teaching competency questionnaire based on activity theory is well compatible with exercises and class assignments and is reliable and valid in terms of psychometric properties.In the study of demographic characteristics gender age and level of education of teachers did not have a significant effect on online teaching competencies but the effect of online teaching and learning experience was significant.Findings of the present study can be used in purposeful procurement of student teacher recruitment and preparation programs based on active topics of online teaching and design of educational programs to empower teachers through in-service programs in the field of online teaching competencies.

    Keywords: Competencies, online teaching, activity theory, teaching process
  • Nasimeh Salehi, Abas Gholtash * Pages 124-135

    The aim of this study is to explain the mediating role of cademic engagement in the relationship between academic orientation and academic burnout. The research method has been applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of nature and method. The statistical population of this study included all secondary students of Eghlid city. To determine the sample size, 120 students were selected based on multi-stage cluster random sampling. The data collection tools in this study included 3 Rio study conflict questionnaires, academic burnout by Berso et al., AilQ Target Orientation (AGQ) and McGregor, which confirmed the validity and reliability of the tools. The results of simple linear regression analysis and hierarchical regression indicated that: academic burnout can be predicted by the direction of the educational goal in the opposite direction; academic burnout can be predicted by the conflict of the educational goal in the opposite direction; Direct direction is predictable; the significant mediating role of academic engagement in the relationship between academic orientation orientation and academic burnout was confirmed.

    Keywords: academic engagement, academic goal orientation, academic burnout, Students
  • Meysam Ghavidel Bajgiran, Moslem Cherabin *, Elham Fariborzi, Ahmad Akbari Pages 136-150
    Presenting a structural-interpretive model of teachers' Personal excellenceThe aim of this study was to provide a structural-interpretive model of teachers' Personal excellence. This research is from the point of view of applied purpose and in terms of the type of mixed exploratory data (qualitative-quantitative) which is considered in the qualitative part, content analysis and in the quantitative part, survey. Participants in the qualitative section, 19 excellent managers and deputies and in the quantitative section, 15 faculty members of higher education institutions in Khorasan Razavi province were selected by purposive and judgmental sampling. The method of analyzing interview data is open, coded and selective coding using MAXQDA 2018 software and in the quantitative part of the structural-interpretive modeling approach using MICMAC analysis. The findings of the qualitative section included 134 open codes, 13 axial codes and a selective code. They have teachers in Personal excellence. The development of capabilities that shape Personal excellence can be a good ground for improving the quality of teacher performance and education excellence in playing a role as effectively as possible in the overall development of society, therefore for any program and action to evaluate and promote Personal excellence The key and basic role of these factors should be considered.
    Keywords: Personal Excellence, quality, Professional Development, teachers
  • Jafar Sadeghifar, Narges Saeidian Khorasghani *, Maryam Baratali Pages 151-163

    The purpose of this study was to provide a model for the development of vocational technical education for the Iranian education system Accordingly, the present study is a survey research in terms of applied purpose and in terms of data collection method. The statistical population included all educational administrators of technical schools and vocational schools across the country Which was selected for sampling based on multi-stage cluster sampling method of 5 provinces Of these, 377 were determined as the final sample based on Krejcie and Morgan (1970) table. The data collection tool was a researcher-made questionnaire which was obtained based on the study of research literature and opinion polls of experts Whose validity was confirmed by content and formal methods, Also, its reliability was obtained by calculating Cronbach's alpha coefficient for the whole number questionnaire above 0.7. Which shows the high accuracy of the measurement tools used in this study. In order to analyze the data, according to the objectives of the research, SPSS23 and AMOS23 software were used in two levels of descriptive and inferential statistics. According to the results of confirmatory factor analysis of the research model, the relationships between explicit variables (items) With hidden variables (dimensions of development of vocational technical education in education) And the standard coefficients (factor loads) of each question were confirmed,In other words, a proposed model for the development of vocational technical training for the Iranian education system The present study includes 7 dimensions of interaction (communication), supportive, educational, economic, managerial, attitude and research with the mentioned sub-components.

    Keywords: Technical-Vocational Education, Education Model, education, Technical Education System
  • Talat Diba Vajary *, Marjan Khamisabadi Pages 166-179

     This study was conducted with the aim of pathology of gifted schools from the perspective of experts in Alborz province. The research method is applied in terms of purpose, descriptive in terms of method and field in terms of data collection. Statistical population, experts of the General Administration and all districts 1, 2, 3 and 4 of Savojbolagh, Nazarabad and Hashtgerd of Alborz province education and statistical sample, a number of experts of the General Administration and different education districts of Alborz province and teachers of gifted schools for girls and boys in Alborz province using Morgan's table totals 150 people. The sampling method is random. The research tool is a questionnaire. The face and content validity of the questionnaires were confirmed through consultation with supervisors, consultants and experts. The results showed that with 95% confidence, there was no significant difference between the views of the statistical sample members regarding the existence of damage in the performance of gifted schools. And with 95% confidence, a significant difference was reported between the views of the statistical sample members regarding the existence of harm in the components of public satisfaction, positive emotions, relationship with the teacher, opportunity, progress, adventure, social cohesion of the quality of life variable in gifted schools. And with 95% confidence, a significant difference was reported between the opinions of the members of the statistical sample regarding the existence of harm in all components of physical, educational, socio-cultural, individual except organizational component of the performance variable of gifted schools.

    Keywords: pathology, gifted schools, teachers, experts, Mental Health