فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 59 (تابستان 1401)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 59 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 17
|
  • معصومه قهرمانی، محمد یوسفی جویباری*، مجید نجاتپور صفحات 3-24
    مقاله ‏حاضر به بررسی و مطالعه‏ استراتژی سیاسی امنیتی ایران در خلیج فارس در فاصله‏ سال های 2018 تا 2020 می‏پردازد. سیوال اصلی مقاله این است: استراتژی سیاسی امنیتی ایران در دوره‏ نامبرده تحت تاثیر چه عواملی شکل گرفته است؟ فرضیه‏ این مقاله بدین قرار است: استراتژی سیاسی امنیتی ایران در خلیج فارس در سال های 2018 تا 2020، واکنشی به سازوکار فشار حداکثری آمریکا و خروج این کشور از برجام بوده است. نتایج این تحقیق نشان می‏دهد که به رغم تلاش ایران در دور نخست ریاست جمهوری روحانی برای ارتقای سیاست تعامل‏گرایانه با جهان و همکاری با کشورهای خلیج فارس، به علت تنش جدید با آمریکا، ایران استراتژی بازدارندگی نامتقارن را نیز در پیش گرفت تا بدین طریق سیاست‏های تهاجمی و خصمانه آمریکا را خنثی کند. روش تحقیق در این مقاله، روش کیفی و به شیوه‏ توصیفی و تحلیلی می‏باشد و داده‏های مقاله از منابع کتابخانه‏ای و به صورت فیش‏برداری گردآوری شده‏اند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، آمریکا، بازدارندگی نامتقارن، تعامل‏گرایی، تحریم
  • رامین پورسعید*، فرشید رفیعی نائینی صفحات 25-48

    محور اصلی حقوق شهروندی، آزادی های اساسی، بخصوص حق مشارکت در سرنوشت است که از مهم ترین آرمان های مردم ایران در انقلاب اسلامی 1357 است. مساله اصلی این است که شریعت، چگونه، و بر اساس کدام نظریه و با چه ابزاری به تامین حقوق و آزادی های اساسی شهروندان می پردازد. مقاله با استفاده از نظریه مقاصدالشریعه که اهداف  ضروری  شارع را از جمله حفظ جان، حفظ نسل، حفظ مال و حفظ عرض و حفظ عقل  می داند، و تامین این اهداف را بر ظواهر احکام مقدم می داند و با توسعه این اهداف توسط رهبری انقلاب حضرت امام خمینی (س) نسبت  به بکارگیری ابزارمشورت و نظارت، جهت تامین هدف اصیل حکومت یعنی عدالت ،  مبنایی را فراهم می آورد که به اولویت حفظ محتوای نظام اسلامی، می انجامد. این مقاله به شیوه توصیفی -تحلیلی تنظیم شده است.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، مردم سالاری دینی، مقاصدالشریعه، مشورت، نظارت
  • بهروز نباوند، سینا خردیار*، کیهان آزادی، مریم اوشک سرایی صفحات 49-70
    سند چشم انداز توسعه کشور در سال 1404 یک برنامه کلان بود که باید دیگر برنامه های دولتی با توجه به چارچوب هایی که در آن سند ترسیم شده است، تدوین و اجرا شوند. اکنون که تقریبا در پایان مهلت تحقق آن سند هستیم، بررسی و آسیب شناسی میزان موفقیت یا شکست آن حایز اهمیت است. در اینجا حسابرسی عملکرد می تواند به عنوان یک رویکرد تخصصی و غیرسیاسی به کمک آید. لذا سیوال اصلی این مقاله این است که چگونه می توان از حسابرسی عملکرد برای ارزیابی میزان تحقق اهداف سند چشم انداز 1404 استفاده کرد. فرضیه تحقیق این است که سند چشم انداز یک متن مدیریتی است از همین رو باید با ابزارهای مدیریتی ارزیابی شود تا از آسیب های نگاه سیاسی مصون باشد. همچنین تحقق و اجرایی شدن سند چشم انداز در بودجه های سالانه دنبال شده است که در واقع برنامه های عملیاتی سند هستند. یافته های پژوهش نشان می دهند که کاربست سه پارامتر اصلی حسابرسی عملکرد، یعنی صرفه اقتصادی، کارآیی، و اثربخشی می تواند ارزیابی جامعی از سند ارایه کند واتخاذ چنین رویکردی موجب افزایش اعتماد شهروندان به سیستم حکمرانی کشور می شود. چرا که گزارش های فنی موجب شفافیت عملکرد را فراهم می کنند. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش کتابخانه ای-اسنادی انجام شده و رویکردی بینارشته ای دارد.
    کلیدواژگان: حسابرسی مدیریت، سند چشم انداز توسعه، حسابرسی عملکرد
  • محسن دلاویز، سید خدایار مرتضوی اصل*، سید عطالله سینایی صفحات 71-88

    گستردگی و تنوع منابع نفت و گاز از یک سو و پایین بودن قیمت حامل های انرژی در کشور، ایران را به یکی از بالاترین مصرف کنندگان سوخت های فسیلی بدل کرده است براین اساس رویکردها و سیاست های مختلفی جهت کاهش این امر ارایه شده است که یکی از آنها تکیه بر سرمایه اجتماعی است. بنابراین سیوال اصلی تحقیق این است که  تا چه میزان می توان از سرمایه اجتماعی در بهینه سازی سوخت های فسیلی  استفاده کرد؟ فرضیه اصلی مقاله این است که به واسطه سرمایه اجتماعی کافی در حوزه اعتماد، همیاری اجتماعی و تشکل های مردمی (اگرچه کمتر اعتقادی به این امر وجود دارد) می توان از ظرفیت های شاخصه های سرمایه اجتماعی برای بهینه سازی مصرف سوخت استفاده کرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که براساس داده های میدانی شاخص اعتماد افقی (اعتماد مردم به مردم) در میان ایرانیان نسبتا قوی است و همیاری اجتماعی بالایی نیز در بحران های مختلف از خود نشان داده اند. در عین حال اگرچه ایرانی ها باور چندانی به تشکل های مردمی نشان نداده اند اما عضویت در گروه ها و هیات های مذهبی می تواند این امر را جبران کند. روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده ها بصورت کتابخانه ای و از طریق فیش برداری گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سوخت های فسیلی، بهینه سازی، فضیلت اخلاقی، اعتماد، شبکه های مردم نهاد
  • امیرطاها مخدومی* صفحات 89-110
    تحولات جامعه ایران از دیرباز تحت تاثیر موضوعات و مسایل مذهبی بوده است. از جمله می توان به گرایش های فقهی-سیاسی دوران مشروطیت و دوره جمهوری اسلامی اشاره نمود که هرکدام منجر به شکل گیری قوانین متفاوتی شده است. سوال نوشتار حاضر این است که گرایش های فقهی-سیاسی دوران مشروطیت و جمهوری اسلامی به چه نحوی بر روند شکل گیری قوانین اثرگذار بوده اند؟ فرضیه نوشتار این است که سه عامل دفع استبداد، محدود بودن و یا گسترده بودن اختیارات فقیه و تلقی عرفی یا شرعی از قانون، مهم ترین عوامل اثرگذار بر شکل گیری قوانین عصر مشروطیت و دوره ج. ا. ایران بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که گرایش های فقهی-سیاسی در دوره مشروطیت و ج. ا. ایران با توجه به عدم اختیارات گسترده به فقها، بیش از پیش در محدوده قوانین عرفی سیر می نمود، اما در دوره جمهوری اسلامی، بدلیل اختیارات گسترده ولی فقیه در قانون اساسی، وجه شرعی به منزله منبع قانونگذاری و همچنین دفع استبداد در نظر گرفته شده است.  اگر در دوره مشروطه، قانون، مشروط بودن سلطنت و عرفی بودن سیاست، بخشی از منابع قانونگذاری به شمار می آیند، در گرایش اسلام سیاسی منتج به جمهوری اسلامی، احکام شرعی دافع استبداد و عاملی برای قانونگذاری در نظر گرفته می شود. روشی که پژوهش حاضر مورد استفاده قرار می دهد، توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: فقه و سیاست، قانون، مشروطیت، جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی (ره)
  • جواد خلیقی مقدم، علیرضا صابریان*، مریم آقایی بجستانی صفحات 111-128

    در پژوهش حاضر این سوال مطرح است که مهم ترین چالش عدم تحقق الگوی اقتصاد مقاومتی موردنظر رهبر معظم انقلاب اسلامی از منظر گفتمان انقلاب اسلامی شامل چه مواردی است؟ پاسخی که می توان ارایه کرد این است که ربا و اقتصاد ربوی به دلیل مسلط نمودن الگوی اقتصادی غیرمولد و ترویج سودجویی، باعث از بین رفتن مبانی اقتصاد مقاومتی (از جمله درون زایی، تولید محوری و اصل مردمی بودن) می شوند که در تضاد با گفتمان انقلاب اسلامی قرار می گیرند. یافته های پژوهش نشان می دهد که راه دستیابی به الگوی اقتصاد مقاومتی، کاربست نفی و حرمت ربا در عرصه بانکداری، اصلاح نظام مالی حاکم بر اقتصاد کشور بر مبنای نفی ربا و مقابله با هر نوع رباخواری هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی هستیم که در بیانات رهبری معظم انقلاب نیز تصریح شده است. برای دستیابی به این اهداف، نیازمند تلاش و کوشش جهادی و تکیه بر توانایی های داخلی، کارآفرینی و اشتغال مولد هستیم. روش پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی است که آراء و بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارتباط با نفی و حرمت ربا مورد استناد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، اقتصاد مقاومتی، ربا، نفی ربا، اقتصاد اسلامی
  • لفته دورکوندی، محمد طاهری خنکداری*، نادر پور آخوند صفحات 129-148
    هدف مقاله حاضر، بررسی انتقادی سیاست قومی حکومت‏های پهلوی اول و دوم است. سوال اصلی تحقیق این است که حکومت‏های پهلوی اول و دوم چه رویکردی نسبت به اقوام داشتند و در این راستا چه سیاستی را دنبال می‏کردند؟ فرضیه اصلی تحقیق این است که رضاشاه و محمدرضا شاه، با توسل به دیدگاه وحدت ملی، رویکردهای آمرانه، تبعیض‏آمیز، محدودکننده و سرکوبگرانه مختلفی نسبت به اقوام اتخاذ نمودند. نتایج تحقیق نشان می‎دهد که این دو، وحدت ملی را مقدمه یکپارچگی سیاسی کشور و راهکاری برای کاهش تعارضات قومی و آشوب های محلی می دانستند. لذا برای تحقق آن، به سیاست همانندسازی رو آوردند و کوشیدند تا تفاوت های موجود در شیوه زندگی، زبان، پوشش و غیره را از بین ببرند. اما این سیاست قومی و روش‏های تحمیلی اجرای آن، نتایج معکوس به بار آورده و در نهایت زمینه را برای افزایش تمایلات قومی فراهم ساخت. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر گردآوری اسناد و منابع به شیوه کتابخانه‏ای و سپس تجزیه و تحلیل داده‏ها و اطلاعات به دست آمده است.
    کلیدواژگان: رضاشاه، محمدرضاشاه، پهلوی، قومیت، هویت، همانندسازی، وحدت ملی
  • حمید خدرویسی، شهرام فتاحی*، ادریس بهشتی نیا، سیامک بهرامی صفحات 149-168

    تروریسم از ابزارهای مورد استفاده آمریکا در سیاست خارجی برای  کنترل بازیگران، منابع و فرآیندها بوده است. موضوع این تحقیق  نشان دادن الگوی رفتاری آمریکا در قبال دول غیرهمسو به بهانه مبارزه با تروریسم، نشان دادن هرگونه تلاش آمریکا برای جلوگیری از تثبیت موقعیت منطقه ای  ج. ا. ایران است.در این رابطه سوال تحقیق این است که جایگاه تروریسم در سیاست خارجی آمریکا چه پیامدهایی بر امنیت ملی ج. ا. ایران دارد؟ فرضیه تحقیق این است که بعد از 11 سپتامبر؛ راهبرد سیاست دفاعی و حمله  پیشدستانه و پیشگیرانه آمریکا در قالب تقابل با تروریسم بین الملل با اتخاذ راهبردهایی چون خاورمیانه بزرگ، محور شرارت، عملا به تشدید فشارها، افزایش روزافزون تحریم ها،تقابل های نیابتی، گسترش ایران هراسی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ج. ا. ایران با توجه به رویه سیاست خارجی مستقل ومواجهه گرایانه با امریکا همواره به عنوان مانعی در راستای سیاست های توسعه طلبانه این قدرت ها و حامی و متحد منطقه ای آنها بوده لذا همواره ایران در راس تهدیدات امنیتی و منفعت طلبانه این قدرت ها قرار داشته است. این قدرت ها همواره درتلاش برای بحران آفرینی و تضعیف قدرت مرکزی ایران درداخل برای کاهش نقش آفرینی ونفوذ آن در مسایل منطقه ای بوده و این هدف به بهانه  مبارزه با تروریسم همواره از خود نشان داده اند.

    کلیدواژگان: آمریکا، ایران هراسی، تروریسم، امنیت، تحریم
  • علی اکبر صمدزاده، حمیدرضا گوهریان*، سید مهدی اصغری صفحات 169-190
    جهان شمولی، پدیده ای  است که در عرصه های مختلف اقتصاد، سیاست و فرهنگ و... خود را نشان داده و پس از جنگ دوم جهانی به نوعی بر تمامی کشورها تاثیرگذار بوده است. رژیم بین المللی اقتصاد در قالب بانک جهانی، رژیم بین المللی هسته ای در قالب آژانس انرژی اتمی از جمله نهادهایی هستند که مشمول جهان شمولی شدند. در این میان یکی از مهم ترین رژیم های بین المللی، رژیم حقوق بشر است. با اینحال پیامدهای مختلف و بعضا متضادی برای حاکمیت سنتی کشورها و از جمله ج. ا. ایران در پی داشته است.  بر همین اساس، پرسش اصلی تحقیق این است که جهان شمولی حقوق بشر چه نسبت و پیامد یا پیامدهایی برای جمهوری اسلامی به عنوان یک حاکمیت مستقل در پی داشته است؟ نتایج تحقیق نشان از آن داشت که، جهان شمولی حقوق بشر، به عنوان یک نیروی تاثیرگذار تاثیرات اساسی بر ابعاد مختلف سیاسی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی ج. ا. ایران برجای گذاشته است. روش تحقیق در این پژوهش، کیفی از نوع توصیفی تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای و با استفاده از فیش برداری گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: جهان شمولی حقوق بشر، واگرایی سیاسی، حاکمیت، ایران، امپریالیسم، حقوق بشر
  • یونس روشنی، ارکان شریفی*، هانه فرکیش صفحات 191-208

    پژوهش حاضر درصدد است تا به بررسی نقش احزاب سیاسی در تامین منافع ملی ج. ا. ایران بپردازد. سوال این است که احزاب سیاسی از چه راه هایی می توانند باعث تامین منافع ملی شوند؟ پاسخی که می توان ارایه کرد این است که بر مبنای رویکردهای مطرح شده درباره نقش و کارویژه احزاب از جمله نظریه هنجاری، احزاب سیاسی در ج. ا. ایران، می توانند عاملی برای ترویج معنویت و کرامت، تلاش برای کسب قدرت، حساس کردن نهادهای نظارتی برای انجام امور محوله نظیر نظارت مجلس بر قراردادهای بین المللی با سایر کشورها، دفاع از کثرت گرایی موجود در جامعه و حمایت از آن بر مبنای اصول قانون اساسی و همچنین ایجاد اتحاد و همبستگی میان آحاد جامعه را در دستور کار خود قرار دهند. احزاب سیاسی در جامعه ایرانی زمانی می توانند فعال باشند که از نقش آمرانه دولت در زمینه نظارت مستقیم بر احزاب کاسته شود و ماده 10 کمیسیون نظارت بر احزاب نیز برای آزادی عمل بیشتر احزاب سیاسی، رویکرد مداخله جویانه را کنار گذاشته و زمینه را برای نقش آفرینی بر مبنای پذیرش قانون اساسی فراهم نماید. منافع ملی هم منافع مادی و تلاش برای کسب قدرت و هم در نظر گرفتن معیارهای ارزشی و فرهنگی جامعه را شامل می شود که نقشه راهی برای نقش آفرینی احزاب سیاسی در جهت تامین منافع ملی است. روش پژوهش حاضر توصیفی و تحلیلی است.

    کلیدواژگان: احزاب سیاسی، منافع ملی، ج. ا. ایران، نظریه هنجاری
  • حسن خورشیدی آباد شاپوری، منوچهر توسلی نائینی*، محمدصادق احمدی صفحات 209-228
    مشارکت سیاسی دارای جنبه های مختلفی است که از جمله می توان به وجود حق و تکلیف به عنوان مولفه های مرتبط با آن اشاره نمود. با این حال، مکاتب حقوق بشری هر کدام نسبت به مساله حق و تکلیف دیدگاه های مختلفی دارند. بنابراین سوال مقاله حاضر این است: حق و تکلیف چه جایگاهی در حقوق اساسی ج.ا. ایران و منشور جهانی حقوق بشر دارند؟ فرضیه این است: ابتنای حقوق اسلامی ج.ا.ایران بر کرامت ذاتی انسان و مسوولیت پذیری وی، باعث توامانی حق و تکلیف در مساله مشارکت سیاسی شده است. اما تکیه منشور جهانی حقوق بشر بر حق مندی انسان، مسوولیت و تکالیف انسان را نادیده می گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهند که مشارکت سیاسی در ج. ا. ایران بر مبنای توامانی حق و تکلیف بنا شده است. بر این اساس، رابطه بین حق و تکلیف رابطه ای دو طرفی است و نمی توان این دو را از یکدیگر جدا نمود، بلکه تکلیف همواره به حق تعلق می گیرد و تکلیف غیر حق معنا ندارد. اما حق و تکلیف در حقوق بشر جهانی به صورت توامانی دیده نمی شود و حق مندی انسان و اتخاذ رویکردی سلبی است که مقوله مشارکت سیاسی را نادیده می گیرد. در مقاله حاضر از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است که با مشخص نمودن محورهای مقایسه، نوعی نگرش تطبیقی نیز در پیش گرفته می شود.
    کلیدواژگان: حق، تکلیف، مشارکت سیاسی، ج. ا. ایران، منشور حقوق بشر
  • فیروز محمودی، کاظم جلالی*، احمد بخشایشی اردستانی، حجت الله درویش پور صفحات 229-256

    مقاله حاضر به موضوع برآمدن و هژمونیک شدن گفتمان اسلام سیاسی در رقابت با گفتمان های رقیب خود یعنی مشروطه، گفتمان مذهبی سنتی و پهلویسم پرداخته است. به همین منظور از منظری تاریخی - تحلیلی به زمینه ها، محتوا و علل هژمونیک شدن گفتمان اسلام سیاسی طی سال های  پس از مشروطه تا پیروزی انقلاب اسلامی پرداخته است. از رهگذر این بررسی همچنین تلاش شده است تا روایتی از رابطه روحانیت شیعه و حکومت در عصر پهلوی پرداخته و تحولات درون گفتمانی روحانیت شیعی را نیز بررسی نماییم. مقاله حاضر با کاربست روش تحلیل گفتمانی، روند هژمونیک شدن اسلام سیاسی را مورد مداقه قرار داده است. بر پایه این بررسی تاریخی - گفتمانی اسلام سیاسی با بهره گیری از زمینه های تاریخی تضاد بین دولت و ملت، نارسایی گفتمان های رقیب و رادیکال شدن و در نتیجه بی قرار شدن گفتمان حاکم از یک سو و با بهره گیری از رهبری کاریزماتیک امام خمینی و خلق فضای استعاری چترگونه ی انقلاب که همه خرده گفتمانها و جریانات سیاسی آمال خود را در آن عینی شده می یافتند؛ موفق به هژمونیک شدن و استقرار نظام سیاسی ج. ا. ایران براساس ایده ها و آموزه های شیعی گردید.

    کلیدواژگان: گفتمان پهلویسم، گفتمان سنت گرا، گفتمان اصلاح طلب، گفتمان اسلام سیاسی، امام خمینی(ره)
  • محمد دارائی، احمدرضا خزائی*، ابراهیم یاقوتی صفحات 257-274
    احکام اسلامی به عنوان منشا قوانین و رفتار فردی و اجتماعی، نقش مهمی در تصمیم گیری های سیاسی جوامع اسلامی بر عهده دارند. در این میان، مفهوم «دارالاسلام»، به عنوان وجه ممیزه نظام سیاسی اسلام از سایر نظام ها به شمار می رفت. امروزه این معنا و رویکرد در پرتو تحولات و مقررات بین المللی دچار تغییرات متعددی شده و در عرصه سیاسی نیز پیامدهای جدیدی به دنبال داشته است. در پژوهش حاضر این سوال مطرح است که پیامدهای سیاسی درالاسلام، تا چه اندازه با معیارها و مقررات بین المللی سازگار است؟ فرضیه نوشتار این است که دارالاسلام با مقررات حاکم بر نظام بین المللی از حیث پذیرش نظم دولت-ملت، پایبندی به تعهدات و قراردادها و همزیستی مسالمت آمیز با سایر کشورها سازگار است. ضمن اینکه ترسیم مرزهای دوست و دشمن و تعیین مصادیق دفاع، بحث حقوق انسان ها، اقلیت ها، مذاهب، گروه های قومی و زبانی و همچنین احترام به حاکمیت سایر کشورها، رویکرد جدیدی به سازگاری با تحولات بین المللی نشان داده است. روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: دارالاسلام، مقررات بین الملل، انقلاب اسلامی، حقوق انسانی، حقوق بین-الملل
  • محمودرضا انصاری*، محمدحسین بیاتی صفحات 275-294
    پژوهش حاضر درصدد است تا جایگاه عدالت قضایی را در ارتباط با تحقق جامعه مطلوب اسلامی مورد بررسی قرار دهد. به صورت مصداقی این موضوع درباره عملکرد آیت الله هاشمی شاهرودی و راهکارهای ایشان برای تحقق عدالت قضایی بررسی می شود. سوال پژوهش این است: راهکارهای ارایه شده برای دستیابی به عدالت قضایی و تحقق جامعه مطلوب اسلامی از نظر آیت الله هاشمی شاهرودی کدام هستند؟ فرضیه این است که حاکم کردن قانون و جلوگیری از اعمال خودسرانه و فراقانونی، حبس زدایی و مجازات جایگزین حبس، رعایت کرامت انسانی در امور دادرسی از جمله راهکارهای تحقق عدالت قضایی و دستیابی به جامعه مطلوب اسلامی محسوب می شوند. جامعه مطلوب اسلامی در واقع، عمل بر مبنای شریعت و احکام اسلامی و همچنین بهبود وضعیت قضایی در حیطه حقوق شهروندی، مناسبات مردم با حکومت و بالعکس است. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است که بیشتر با تکیه بر منابع نگاشته شده هاشمی شاهرودی جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: عدالت قضایی، هاشمی شاهرودی، جامعه مطلوب اسلامی، حقوق اسلامی
  • مرتضی آقاجری، شیوا جلال پور*، فریدون اکبرزاده، بهرام یوسفی صفحات 295-316
    مفهوم جامعه مدنی به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های توسعه سیاسی مطرح است. در ادبیات جامعه شناسی سیاسی و علم سیاست ظهور عینی و موثر این مفهوم را نشانه توسعه سیاسی و به تعبیر موریس باربیه مدرنیته سیاسی می دانند. موریس باربیه مدرنیته سیاسی را جدایی جامعه (جامعه مدنی) از دولت و فرد از شهروند تعریف می کند و با ویژگی هایی که برای آن برمی شمارد، بروز آن را در جوامع غیرغربی به ویژه کشورهای جهان اسلام و ایران بعید و دور از ذهن می داند. بر پایه همین روایت باربیه و با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با گردآوری اطلاعات از طریق روش اسنادی و کتابخانه ای، مفهوم جامعه مدنی در ایران به ویژه در مقطع تاریخی دولت های هفتم و هشتم موسوم به دولت اصلاحات مورد بررسی قرار گرفت.  سیوال اصلی مقاله حاضر عبارت است از:  در برنامه و اهداف دولت های هفتم و هشتم مفهوم «جامعه مدنی» از چه جایگاهی برخوردار بوده است؟». نتیجه مقاله در پاسخ به سیوال اصلی به این ترتیب است : جامعه مدنی به عنوان مهم ترین شاخص توسعه سیاسی، از جایگاه محوری و تعیین کننده ای در برنامه ها و اهداف دولت های هفتم و هشتم برخوردار بوده است. به طوری که می توان گفت اساسا هدف توسعه سیاسی در دولت های هفتم و هشتم، توسعه جامعه مدنی در برابر دولت و حاکمیت به مثابه نهادی مستقل و تاثیرگذار بوده است و باعث ظهور تیوریک و عملی این مفهوم در سطح جامعه گردید.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، مدرنیته سیاسی، دولت هفتم و هشتم، موریس باربیه
  • رضا قهرمانی، امیر عبدالهی*، محبوب مهدویان صفحات 317-336

    این مقاله به بررسی جایگاه تحولات اجتماعی در سقوط حکومت‏ها اموی و پهلوی می‏پردازد. سیوال اصلی تحقیق این است که تحولات مذکور، به ویژه در حوزه‏ طبقات اجتماعی، چگونه بر افول حکومت‏های اموی و پهلوی تاثیرگذار بوده است؟ فرضیه‏ تحقیق این است که تضاد سلطنت با الزامات جدید باعث ایجاد تعارضی می‏شود که در نهایت حکومت وقت را از جذب نیروهای جدید ناتوان می‏کند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که در دوران امویان، نیروهای جدیدی ظهور کردند که مطالبات جدیدی داشتند و خواهان سهم خود از قدرت بودند. حکومت پهلوی دوم نیز تلاش کرد تا سلطنت را در دوران مدرن زنده نگه دارد و به همین دلیل از جذب نیروهای جدید با خواسته‏های مدنی جدید عاجز ماند. بنابراین هر دو حکومت دارای مشابهت‏هایی می‏باشند که به خصوص در ارتباط با انحطاط و سقوط آنها، خود را نشان می‏دهند. در مقاله‏ کنونی، روش تحقیق بر اساس گردآوری مستندات و اسناد تاریخی به شیوه‏ کتابخانه‏ای و تجزیه و تحلیل داده‏های به دست آمده انجام شده است.

    کلیدواژگان: تحولات اجتماعی، سقوط حکومت‏ها، پاتریمونیالیسم، سامان سیاسی، امویان، پهلوی دوم
  • حسین صابری تهرانی، محمدرضا یزدانی زازرانی* صفحات 337-362

    موضوع این تحقیق بررسی جایگاه قانونی شوراهای شهر و روستا در حکومت محلی و تمرکززدایی از دولت است. لذا سیوالی که مطرح می شود این است جایگاه قانونی شوراهای اسلامی شهر و روستا و نقش آن درحکومت محلی و تمرکززدایی دولت در ایران پس از انقلاب چه بوده است؟. روش پژوهش کیفی از نوع توصیفی -تحلیلی بوده و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام گرفته است.  یافته ها حاکی از آن است که شوراهای شهر و روستا در ایران به دلیل مشکلات حقوقی و تشکیلاتی فاقد تاثیرگذاری کافی در روند حکمرانی بوده و ایفای نقش بیشتر در تمرکززدایی از دولت و در نتیجه ایجاد حکومت محلی هستند که این امر مستلزم گسترش حوزه اختیارات آنها به جهت قانونی، صلاحیتی و حقوقی می باشد. همچنین در کنار ضعف های حقوقی و قانونی، ضعف های تشکیلاتی، اداری و اجرایی و اختیارات ناکافی کنونی شوراهای شهر و روستا، ضرورت اصلی تاثیرگذاری شوراهای شهر و روستا بر تمرکززدایی است که حوزه اختیارات شوراهای شهری بر تمامی امور محلی و اصلاح قوانین مربوطه گسترش یافته، تمرکززدایی قاعده مند صورت گرفته و در پرتو مشارکت شهروندان در شوراهای شهر و روستا، مدیریت نهادهای محلی بر امور محلی حکم فرما شود.

    کلیدواژگان: : حکومت محلی، سیاست گذاری در امور عمومی، تمرکززدایی از دولت، شورای شهر، شورای روستا، جایگاه قانونی
|
  • . Masoumeh Ghahremani, Mohammad Yousefi Joybari *, Majid Nejatpour Pages 3-24
    This article examines and studies Iran's political-security strategy in the Persian Gulf between 2018 and 2020. The main question of the article is: Iran's political-security strategy was formed under the influence of what factors in the mentioned period? The hypothesis of this article is as follows: Iran's political-security strategy in the Persian Gulf in the years 2018 to 2020 was a reaction to the maximum pressure mechanism of the United States and the withdrawal of this country from the JCPOA. The results of this research show that despite Iran's efforts during the first term of Rouhani's presidency to promote an interactive policy with the world and cooperation with the Persian Gulf countries, due to the new tension with the United States, Iran also adopted an asymmetric deterrence strategy in order to to neutralize America's aggressive and hostile policies. The research method in this article is qualitative and descriptive and analytical, and the data of the article has been collected from library sources and in the form of surveys.
    Keywords: Persian Gulf, Iran, America, asymmetric deterrence, Engagement, Sanctions
  • Ramin Poursaeid *, Farshid Rafieinaeini Pages 25-48

    The main axis of citizenship rights is basic freedoms, especially the right to participate in destiny, which is one of the most important ideals of the Iranian people in the Islamic Revolution of 1357. The main issue is, how, and based on which theory and with what means Sharia provides basic rights and freedoms of citizens. The article is based on the theory of the objectives of the Shari'ah, which considers the essential goals of the Shariah, including life preservation, generation preservation, property preservation, wealth preservation, and intellectual preservation, and considers the achievement of these goals to be the priority over the appearance of the rulings, and with the development of these goals by the leadership of the Prophet's revolution. Imam Khomeini (pbuh) provides a basis for using the tools of consultation and supervision to ensure the original goal of the government, which is justice, which leads to the priority of preserving the content of the Islamic system. This article is organized in a descriptive-analytical way.

    Keywords: citizenship rights, Religious Democracy, Maqasid al-Sharia, consultation, Supervision
  • Behrouz Nabavand, Sina Khordyar *, Keyhan Azadi, Maryam Ooshaksaraie Pages 49-70
    The country's development vision document in 1404 was a big plan that other government programs should be developed and implemented according to the frameworks drawn in that document. Now that we are almost at the end of the deadline for the realization of that document, it is important to examine and analyze the degree of its success or failure. Here, performance audit can help as a professional and non-political approach. Therefore, the main question of this article is how to use the performance audit to evaluate the achievement of the goals of the vision document 1404. The hypothesis of the research is that the vision document is a management text, therefore it should be evaluated with management tools in order to avoid the damage of the political view. Also, the realization and implementation of the vision document has been followed in the annual budgets, which are actually the operational plans of the document. The findings of the research show that the application of the three main performance audit parameters, i.e. economic efficiency, efficiency, and effectiveness, can provide a comprehensive evaluation of the document, and adopting such an approach increases citizens' trust in the country's governance system. Because technical reports provide performance transparency. This research is applied in a library-document method and has an interdisciplinary approach.
    Keywords: Management Audit, development perspective document, Performance Audit
  • Mohsen Delaviz, Seyyed Khodayar Mortazavi Asl *, Seyed Atallah Sinaei Pages 71-88

    The extent and diversity of oil and gas resources on the one hand and the low price of energy carriers in the country has made Iran one of the highest consumers of fossil fuels, therefore, various approaches and policies have been presented to reduce this, one of them Relying on social capital. Therefore, the main research question is to what extent social capital can be used in the optimization of fossil fuels? The main hypothesis of the article is that due to sufficient social capital in the field of trust, social cooperation and popular organizations (although there is less belief in this), the capacities of social capital indicators can be used to optimize fuel consumption. The results of the research show that based on the field data, the horizontal trust index (trust of people to people) is relatively strong among Iranians and they have shown high social cooperation in various crises. At the same time, although Iranians have not shown much faith in popular organizations, membership in religious groups and delegations can compensate for this. The research method in this article is descriptive-analytical, and the data was collected in a library and through a questionnaire.

    Keywords: Social Capital, Fossil Fuels, optimization, moral virtue, Trust, non-governmental’networks
  • Amirtaha Makhdoumi * Pages 89-110
    Changes in Iranian society have long been influenced by religious issues. Among others, we can mention the legal-political tendencies of the constitutional period and the period of the Islamic Republic, each of which has led to the formation of different laws. The question of the present article is how the jurisprudential-political tendencies of the constitutional period and the Islamic Republic have influenced the process of the formation of laws? The hypothesis of the article is that the three factors of repelling tyranny, the limited or extensive authority of the jurist and the customary or Shariah perception of the law, are the most important factors influencing the formation of the laws of the constitutional era and the period c. A. It has been Iran. The results of the research show that jurisprudential-political tendencies in the period of constitutionalism and c. A. Due to the lack of wide powers for jurists, Iran used to be within the limits of customary laws, but during the period of the Islamic Republic, due to the wide powers of the jurists in the constitution, the Shari'a aspect was considered as a source of legislation as well as the prevention of tyranny. has been If in the constitutional period, the law, the conditionality of the monarchy, and the customary nature of politics are part of the sources of legislation, then in the trend of political Islam resulting in the Islamic Republic, Sharia rulings are considered as a deterrent to tyranny and a factor for legislation. The method used in this research is descriptive-analytical and using documentary and library sources.
    Keywords: jurisprudence, politics, Law, Constitutionalism, Islamic Republic of Iran, Imam Khomeini
  • Javad Khalighi Moghadam, Alireza Saberiyan *, Maryam Aghaei Bejestani Pages 111-128

    In the current research, the question is raised, what are the most important challenges of not realizing the resistance economy model desired by the Supreme Leader of the Islamic Revolution from the perspective of the discourse of the Islamic Revolution? The answer that can be given is that usury and the usurious economy, due to dominating the unproductive economic model and promoting profit-seeking, cause the destruction of the foundations of the resistance economy (including endogeneity, production-oriented and popular principle) which They are in contradiction with the discourse of the Islamic revolution. The findings of the research show that the way to achieve a model of resistance economy is to apply the negation and sanctity of usury in the banking field, to reform the financial system governing the country's economy based on the negation of usury, and to deal with any type of usury both in the public sector and in the private sector. We are private, which is also specified in the statements of the supreme leader of the revolution. To achieve these goals, we need jihadi efforts and rely on internal abilities, entrepreneurship and productive employment. The method of the current research is descriptive-analytical in which the opinions and statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution in connection with the negation and sanctity of usury are cited.

    Keywords: supreme leader, resistance economy, usury, negation of usury, Islamic economy
  • Lafteh Dorkundi, Mohammad Taheri Khankdari Taheri Khankdari *, Nader Pour Akhund Pages 129-148
    The purpose of this article is to critically examine the ethnic policy of the first and second Pahlavi governments. The main question of the research is what was the approach of the first and second Pahlavi governments towards the tribes and what policies did they follow in this regard? The main hypothesis of the research is that Reza Shah and Mohammad Reza Shah, by appealing to the view of national unity, adopted different authoritarian, discriminatory, restrictive and repressive approaches towards ethnic groups. The results of the research show that these two considered national unity as a prelude to the political integration of the country and a solution to reduce ethnic conflicts and local riots. Therefore, to realize it, they turned to the policy of assimilation and tried to eliminate the differences in the way of life, language, clothing, etc. But this ethnic policy and the imposed methods of its implementation produced opposite results and finally provided the ground for the increase of ethnic tendencies. The research method in this article is based on collecting documents and sources in a library manner and then analyzing the obtained data and information.
    Keywords: Reza Shah, Mohammad Reza Shah, Pahlavi, ethnicity, identity, assimilation, National Unity
  • Hamid Khedravisi, Shahram Fattahi *, Idris Beheshtinia, Siamak Bahrami Pages 149-168

    Terrorism has been one of the tools used by America in foreign policy to control actors, resources and processes. The subject of this research is to show the pattern of American behavior towards non-aligned countries under the pretext of fighting terrorism, to show any attempt by the United States to prevent the stabilization of the regional position c. A. It is Iran. In this regard, the research question is what are the consequences of the position of terrorism in American foreign policy on national security c. A. Iran has? The research hypothesis is that after September 11; America's strategy of defense policy and pre-emptive and preventive attack in the form of confrontation with international terrorism by adopting strategies such as the Greater Middle East, the axis of evil, is actually intensifying pressures, increasing sanctions, proxy confrontations, and spreading Iranophobia. The research results show that c. A. Due to its independent and confrontational foreign policy, Iran has always been an obstacle to the expansionist policies of these powers and their supporter and regional ally, so Iran has always been at the top of the security threats and self-interest of these powers. These powers have always been trying to create a crisis and weaken the central power of Iran inside to reduce its role and influence in regional issues, and they have always shown this goal under the pretext of fighting terrorism.

    Keywords: America, Iranophobia, terrorism, Security, Sanctions
  • Ali Akbar Samadzadeh, Hamidreza Goharian *, Seyed Mehdi Asghari Pages 169-190
    Globalization is a phenomenon that has shown itself in various fields of economy, politics, culture, etc., and has influenced all countries in some way after the Second World War. The international economic regime in the form of the World Bank, the international nuclear regime in the form of the Atomic Energy Agency are among the institutions that were included in the globalization. Among these, one of the most important international regimes is the human rights regime. However, different and sometimes conflicting consequences for the traditional governance of countries, including c. A. Iran has followed. Based on this, the main question of the research is, what is the ratio and consequence or consequences of the universality of human rights for the Islamic Republic as an independent sovereign? The results of the research showed that the universality of human rights, as an influential force, has fundamental effects on various political, security, social and cultural dimensions. A. Iran has left a mark. The research method in this study is qualitative, descriptive and analytical, and the data was collected in a library manner using a questionnaire.
    Keywords: Universality of Human Rights, Political Divergence, Sovereignty, Iran, Imperialism, Human rights
  • Younas Roshany, Arkan Sharifi *, Haneh Farkish Pages 191-208

    The current research aims to investigate the role of political parties in providing national interests c. A. Iran will pay. The question is, in what ways can political parties secure national interests? The answer that can be given is that based on the approaches proposed about the role and special work of parties, including the normative theory, political parties in c. A. Iran can be a factor for promoting spirituality and dignity, trying to gain power, sensitizing supervisory institutions to carry out assigned tasks such as parliamentary supervision of international agreements with other countries, defending pluralism in society and supporting it. To put the basis of the principles of the constitution as well as the creation of unity and solidarity among members of the society in their agenda. Political parties in Iranian society can be active when the dictating role of the government in the field of direct supervision of parties is reduced, and Article 10 of the Party Supervision Commission also abandons the interventionist approach for greater freedom of action for political parties and leaves the ground for the role of ‌ To provide creation based on the acceptance of the constitution. National interests include both material interests and efforts to gain power, as well as considering the value and cultural criteria of the society, which is a road map for the role of political parties in the direction of securing national interests. The present research method is descriptive and analytical.

    Keywords: Political Parties, National Interests, Iran, normative theory
  • Hassan Khorshidi Abad Shapouri, Manouchehr Tavasolli Naeini *, Mohammadsadegh Ahmadi Pages 209-228
    Political participation has various aspects, including the existence of rights and duties as related components. However, human rights schools each have different views on the issue of rights and duties. Therefore, the question of the present article is: What is the position of rights and duties in the constitutional rights of J.A. Iran and the Universal Charter of Human Rights? The hypothesis is this: the Islamic law of Iran based on the inherent dignity of man and his responsibility has caused the duality of right and duty in the issue of political participation. But the reliance of the Universal Charter of Human Rights on human rights ignores human responsibilities and duties. The research findings show that political participation in c. A. Iran is based on the duality of right and duty. Based on this, the relationship between right and duty is a two-way relationship and these two cannot be separated from each other, rather duty always belongs to the right and duty other than right has no meaning. However, right and duty are not seen as a twin in global human rights, and it is a negative approach that ignores the category of political participation. In this article, a descriptive-analytical method has been used, and by identifying the axes of comparison, a kind of comparative approach is taken.
    Keywords: Right, Obligation, political participation, c. A. Iran, Charter of Human Rights
  • HojatAllah Darvishpoor, Kazem Jalali *, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani, Hojat Darvishpur Pages 229-256

    The present article deals with the rise and hegemonic discourse of political Islam in competition with its rival discourses, i.e. constitutionalism, traditional religious discourse and Pahlaviism. For this purpose, from a historical-analytical point of view, it has studied the contexts, content and causes of the hegemonic discourse of political Islam during the years after the constitution until the victory of the Islamic Revolution. Through this review, it has also been tried to tell a story about the relationship between the Shia clergy and the government in the Pahlavi era and also examine the developments within the discourse of the Shia clergy. The current article has analyzed the hegemonic process of political Islam by using the discourse analysis method. Based on this historical-discursive review of political Islam by using the historical contexts of the conflict between the state and the nation, the inadequacy of rival discourses and radicalization and as a result the instability of the ruling discourse on the one hand and by using From the charismatic leadership of Imam Khomeini and the creation of a metaphorical atmosphere like the umbrella of the revolution, in which all the small discourses and political currents found their hopes objectified; Succeeded in becoming hegemonic and establishing a political system c. A. Iran became Shiite based on ideas and teachings.

    Keywords: Pahlavi discourse, Traditionalist Discourse, Reformist Discourse, political Islam discourse, Imam Khomeini
  • Mohammad Darai, Ahmadreza Khazaei *, Ebrahim Yaghouti Pages 257-274
    As the source of individual and social laws and behavior, Islamic rules play an important role in political decision-making in Islamic societies. In the meantime, the concept of "Dar al-Islam" was considered as a distinguishing feature of the Islamic political system from other systems. Today, this meaning and approach has undergone many changes in the light of developments and international regulations, and has had new consequences in the political arena. In the current research, the question is raised that to what extent are the political consequences in Islam compatible with international standards and regulations? The hypothesis of the article is that Dar al-Islam is compatible with the rules governing the international system in terms of accepting the nation-state order, adhering to commitments and contracts, and peaceful coexistence with other countries. At the same time, delineating the borders of friend and enemy and determining examples of defense, discussing the rights of people, minorities, religions, ethnic and linguistic groups, as well as respecting the sovereignty of other countries, have shown a new approach to adapt to international developments. The research method in this article is descriptive-analytical and the data is collected in a library manner.
    Keywords: dar al-Islam, International Regulations, Islamic Revolution, Human rights, International Law
  • Mahmoudreza Ansari *, Mohammadhossein Bayati Pages 275-294
    The current research aims to examine the position of judicial justice in relation to the realization of the desirable Islamic society. As an example of this issue, Ayatollah Hashemi Shahroudi's performance and his strategies to achieve judicial justice are examined. The research question is: What are the proposed solutions to achieve judicial justice and realize the desired Islamic society according to Ayatollah Hashemi Shahroudi? The hypothesis is that rule of law and prevention of arbitrary and extra-legal actions, de-incarceration and punishment instead of imprisonment, respect for human dignity in proceedings are among the ways to realize judicial justice and achieve the ideal Islamic society. In fact, the ideal Islamic society is acting on the basis of Sharia and Islamic rulings, as well as improving the judicial situation in the field of citizenship rights, people's relations with the government, and vice versa. The method used in the current research is descriptive-analytical, which is mostly based on the sources written by Hashemi Shahroudi.
    Keywords: Judicial justice, Hashemi Shahroudi, ideal Islamic society, Islamic law
  • Morteza Aghajari, Shiva Jalalpour *, Fereydoun Akbarzadeh, Bahram Yousefi Pages 295-316
    The concept of civil society is considered as one of the most important components of political development. In the literature of political sociology and political science, the objective and effective emergence of this concept is considered a sign of political development and, in the words of Maurice Barbier, political modernity. Maurice Barbier defines political modernity as the separation of society (civil society) from the state and the individual from the citizen, and with the characteristics that count for it, its occurrence in non-western societies, especially the countries of the Islamic world and Iran, is unlikely and far from The mind knows. Based on this narrative of Barbieh and by using the descriptive-analytical method and by collecting information through documentary and library methods, the concept of civil society in Iran, especially in the historical stage of the seventh and eighth governments known as the reform government Was investigated. The main question of this article is: What position did the concept of "civil society" have in the plans and goals of the seventh and eighth governments? The conclusion of the article in response to the main question is as follows: civil society, as the most important indicator of political development, has had a central and decisive position in the plans and goals of the seventh and eighth governments. So that it can be said that basically the goal of political development in the 7th and 8th governments was the development of the civil society against the government and the sovereign as an independent and influential institution, and it caused the theoretical and practical emergence of this concept at the community level.
    Keywords: Civil Society, Political Modernity, 7th, 8th government, Maurice Barbier
  • Reza Ghahremani, Amir Abdulahi *, Mahboub Mahdavian Pages 317-336

    This article examines the role of social changes in the fall of the Umayyad and Pahlavi governments. The main question of the research is how the aforementioned developments, especially in the field of social classes, have affected the decline of the Umayyad and Pahlavi governments? The hypothesis of the research is that the contradiction of the monarchy with the new requirements creates a conflict that ultimately makes the current government unable to attract new forces. The research results show that during the Umayyad era, new forces emerged that had new demands and wanted their share of power. The Pahlavi II government also tried to keep the monarchy alive in the modern era and for this reason failed to attract new forces with new civil demands. Therefore, both governments have similarities that show themselves especially in relation to their decline and fall. In the current article, the research method is based on the collection of historical documents and documents in a library style and the analysis of the obtained data.

    Keywords: Social Changes, fall of governments, Patrimonialism, political system, Umayyads, Second Pahlavi
  • Hossein Saberi Tehrani, Mohammad Reza Yazdani Zazerani* Pages 337-362

    The subject of this research is to examine the legal status of city and village councils in local government and decentralization of the government. Therefore, the question that is raised is the legal position of Islamic town and village councils and what has been its role in local government and government decentralization in Iran after the revolution? The qualitative research method is of descriptive-analytical type and was done using library resources. The findings indicate that the city and village councils in Iran lack sufficient influence in the governance process due to legal and organizational problems and play a greater role in the decentralization of the government and as a result the creation of local government, which requires the expansion of their authority in order to It is legal, competent and legal. Also, along with the legal and legal weaknesses, organizational, administrative and executive weaknesses and the current insufficient powers of the city and village councils, the main necessity of the influence of the city and village councils on decentralization is that the authority of the city councils has been extended to all local affairs and the amendment of the relevant laws, decentralization It should be done systematically and in the light of citizens' participation in city and village councils, the management of local institutions should rule over local affairs.

    Keywords: Local Government, policy making in public affairs, government decentralization, City Council, village council, legal position