فهرست مطالب

نشریه پرستاری کودکان
سال نهم شماره 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرجان سادات مومنی، مجید ضرغام حاجبی*، نادر منیرپور صفحات 1-11
    مقدمه

    کودکان دارای نارسا نویسی دارای بعضی مشکلات در زمینه حرکتی و خودتنظیمی می باشند هدف از انجام این پژوهش، پیش بینی حافظه فعال (دیداری-فضایی) بر اساس تبحرحرکتی و خودتنظیمی  براساس تیوری بارکلی در کودکان نارسا نویس 8-12 ساله بود بود.

    روش

    این مطالعه از نوع تحقیقات همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه این پژوهش را 150نفر از دانش آموزان پسر مراجعه کننده به کلینیک گفتگو تشکیل دادند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.  جهت جمع آوری اطلاعات از آزمون تشخیصی نارسا نویسی محمد مهدی اسلامیه (1389) ، آزمون تبحر حرکتی برونینکس- اوزرتسکی (1972) ، پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد (1995) و  آزمون حافظه دیداری فضایی آندره ری (1942) استفاده شد.

    یافته ها

    33 درصد از واریانس حافظه فعال بر اساس ترکیب خطی متغیرهای: مهارت های درشت و ظریف حرکتی در آزمون  توجه انتخابی قابل تبیین است . 59 درصد از واریانس حافظه فعال دیداری فضایی بر اساس ترکیب خطی متغیرهای راهبرد های شناختی و راهبردهای فرا شناختی قابل تبیین است.

    نتیجه گیری

      متغیر های تبحر حرکتی و خودتنظیمی سهم معنی داری در پیش بینی حافظه دیداری فضایی دارند.

    کلیدواژگان: حافظه فعال(دیداری-فضایی)، تبحر حرکتی، خودتنظیمی، نارسانویس
  • زهره پوراسماعیل، نغمه رزاقی*، اکرم ربانی جوادی، سمیه مینایی مقدم صفحات 12-21
    مقدمه

    بستری‏شدن به عنوان یک موقعیت تهدیدکننده در زندگی کودکان است. کودک با توجه به درجه تکاملی خود، می تواند اضطراب و تنش را از والدین خصوصا مادر دریافت کند. یکی از روش‏هایی که می‏توان توسط آن اضطراب کودک را کنترل کرد، شناخت میزان اضطراب ناشی از بستری شدن و ارتباط آن با اضطراب مادر می باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین میزان اضطراب ناشی از بستری شدن در کودکان و ارتباط آن با اضطراب مادر انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی همبستگی به روش نمونه‏گیری دردسترس بر روی 169 کودک 12-8 ساله بستری و ماردانشان  در بیمارستان‏های کودکان دکترشیخ و اکبر و بخش‏های کودکان بیمارستان قایم و امام رضا(ع) شهر مشهد، انجام شد. ابزار مطالعه، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان مارچ و مقیاس اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر (برای مادران) بود.

    نتایج

    میانگین سنی کودکان مورد بررسی1/35 ±9/95 سال بود. 49/1درصد از کودکان رتبه تولد اول بودند. میانگین نمره اضطراب کودکان 21/15±14/45 بود. بین میانگین نمره استانداردشده اضطراب کودکان با اضطراب آشکار 0/001= P و پنهان مادر 0/008 =P و سن کودک 0/003= P رابطه مستقیم و معنی‏داری وجود داشت. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که اضطراب آشکار مادر و سن کودک، 35/5درصد از تغییرات واریانس اضطراب کودک را پیش بینی می‏کند و بیشترین قدرت پیش بینی‏کنندگی مربوط به سن کودک (ضریب بتای = 3/675) و سپس اضطراب آشکار مادر (ضریب بتای = 0/504) می باشد.

    نتیجه‏ گیری

    برطبق نتایج کودکان بخصوص کودکان با سن بالاتر نیازمند مراقبت های جسمی و روحی برای کاهش اضطراب هستند، علاوه بر این مادران نیز نیازمند مراقبت های روحی و روانی هستند، چراکه مادران در طی دوران بستری در بیمارستان بر بالین کودک حضور دارند و اضطراب و رفتار آنها بر کودک بیمار و فرایند درمان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: اضطراب، بستری شدن، کودکان
  • حانیه غلامزاده نیکجو، مرضیه علیوندی وفا*، سید محمود طباطبائی، نعیمه محب صفحات 22-33
    مقدمه

    مشکلات رفتاری به عنوان مجموعه پیچیده ای از مشکلات هیجانی، شناختی و رفتاری می باشند، که به وسیله فقدان کنترل و عدم پایبندی به اصول اخلاقی و اجتماعی و اختلال در رفتار به شیوه مطلوب جامعه شناخته می شوند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر تنظیم هیجان بر تکانشگری و پرخاشگری دانش آموزان با مشکلات رفتاری بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه مداخله ی طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم ابتدایی (کلاس چهارم، پنجم و ششم) با مشکلات رفتاری شهرستان تبریز بودند. نمونه پژوهش نیز شامل 36 دانش آموز دختر و پسر دوره دوم ابتدایی با مشکلات رفتاری بودند. برای انتخاب نمونه، ابتدا از ناحیه 3 آموزش و پرورش شهر تبریز، به صورت خوشه ای سه مدرسه ابتدایی دوره دوم دختر و سه مدرسه دوره دوم پسر انتخاب شدند و پرسشنامه مشکلات رفتاری کوای و پترسون توسط معلم تکمیل گردید و از میان دانش آموزانی که نمره بالایی در پرسشنامه مشکلات رفتاری کوای و پترسون کسب کرده بودند، 36 نفر با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه مداخله (18 نفر) و شاهد (18 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست تجدید نظرشده مشکلات رفتاری، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) و مقیاس تکانشوری بارات (1994) استفاده شد.

    نتایج

    درمان شناختی مبتنی بر تنظیم هیجان بر پرخاشگری و تکانشگری کودکان در گروه مداخله معنادار است (0/001>P)؛ با توجه به مجذور ایتا در هر یک از متغیرهای پرخاشگری (بدنی، کلامی، خشم و خصومت) به ترتیب 0/240، 0/260، 0/196 و 0/221 و تکانشگری (عدم برنامه ریزی، حرکتی و شناختی) به ترتیب 0/270، 0/283 و 0/251 درصد تغییرات با توجه به درمان شناختی مبتنی بر تنظیم هیجان تبیین می شوند.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی مبتنی بر تنظیم هیجان بر کاهش تکانشگری و پرخاشگری در کودکان با مشکلات رفتاری موثر است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر تنظیم هیجان، تکانشگری، پرخاشگری، مشکلات رفتاری
  • حکیمه کافی، وحید منظری توکلی* صفحات 34-41
    مقدمه

    کمبود شادکامی و اختلال در سلامت روان از مهمترین مسایل جوامع بشری در سال های آینده خواهد بود، یکی از راه های پیشگیری از اختلالات و ارتقای شادکامی و به دنبال آن سلامت روان استفاده از تمرینات یوگا می باشد. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی ورزش یوگا بر شادکامی و سلامت روان شناختی دانش آموزان ابتدایی شهربابک بود.

    روش

      پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه است. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان ابتدایی شهرستان شهربابک در سال 1398 تشکیل داد. تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس پرسشنامه های شادکامی آکسفورد (OHI) و ارزیابی سلامت روان کودک  (PSC) در مورد هر دو گروه اجرا شد. گروه آزمایش به مدت 2 ماه در تمرینات حاضر شدند درحالیکه گروه کنترل هیچگونه از تمرینات یوگا را انجام نمیدادند. پس از اتمام جلسات تمرینات یوگا دوباره پرسشنامه های مذکور توسط تمامی آزمودنی ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از میانگین، انحراف معیار و آزمون تحلیل کواریانس مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد ورزش یوگا به طور معنی داری موجب افزایش شادکامی و سلامت روان شناختی دانش آموزان ابتدایی می شود (001/>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی ورزش یوگا پیشنهاد می شود در جهت بهبود وضعیت سلامت روا ن شناختی و شادکامی کودکان دوره ابتدایی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: ورزش یوگا، شادکامی، سلامت روانشناختی
  • فاطمه زارع پور، مسعود قاسمی*، محمدمهدی شریعت باقری، فریبرز درتاج صفحات 42-46
    مقدمه

    یکی از مشکلات کودکان دارای اختلال ریاضی، مشکل در حافظه ی فعال و حس عدد است که با آموزش ریاضی می توان آن را افزایش داد. این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش ریاضی بر حس عدد و حافظه فعال دیداری- فضایی کودکان دختر پایه اول دبستان  با مشکلات ریاضی انجام شد.

    روش

    روش این تحقیق نیمه تجربی و به روش پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آزمون با مشکلات ریاضی پایه اول دبستان کرمان در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفرکه به روش نمونه-گیری در دسترس انتخاب شده بودند و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی  (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. و به آزمون های حس عدد جردن، آزمون هوشی وکسلر، آزمون عملکرد پیوسته قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند. گروه آزمایش تحت مداخله ی آموزش ریاضی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تعقیبی مقایسه های جفتی مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد در مرحله ی پس آزمون، میانگین نمرات حس عدد و حافظه فعال در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری افزایش یافت (0/01< p).

    نتیجه گیری

    آموزش ریاضی بر بهبود حافظه ی فعال شنیداری-فضایی و حس عدد دانش آموزان دارای اختلال ریاضی موثر است. بنابراین از این نوع آموزش می توان برای کاهش مشکلات کودکان دارای اختلال ریاضی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، حس عدد، حافظه فعال، دیداری-فضایی، اختلال ریاضی، کودکان
  • محمدرضا حکمت، رضا پاشا*، محمدرضا برنا، مرضیه طالب زاده شوشتری صفحات 47-55
    مقدمه

    تکانشگری یکی از نشانگان اختلال سلوک است که برای تعدیل و کاهش آن مداخلات گسترده ای ارایه شده است، در این مطالعه به بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر کاهش تکانشگری نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک در کانون اصلاح و تربیت پرداخته شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و طرح آن از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. این پژوهش در سال 1399 در جامعه آماری مددجویان پسر کانون اصلاح و تربیت شهر اهواز در فاصله سنی 15 تا 18 سال انجام شد. 30 نفر از نوجوانان به روش تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله در 8 جلسه 90 دقیقه‏ای در آموزش تنظیم هیجان شرکت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار برای دریافت مداخله قرار داشت.  ابزار جمع آوری داده‏ها  پرسشنامه جمعیت‏ شناختی و یازدهمین ویراست مقیاس تکانشگری بارت بود که توسط دو گروه در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل گردید.

    نتایج

    تفاوت معنی داری بین گروه مداخله (6/28±60/25) و کنترل (4/99±80/21) در نمره تکانشگری (0/001=P، 62/595=F) در طول زمان وجود دارد (0/05>P) و 69% از تفاوت های مشاهده شده در نمره تکانشگری ناشی از مداخله است.

    نتیجه گیری

    آموزش تنظیم هیجان یک مداخله موثر در کاهش تکانشگری نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک است، بنابراین پیشنهاد می شود که در سایر مراکز اصلاح و تربیت سراسر کشود و سایر نهاد های تربیتی و درمانی از این مداخله استفاده شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، تکانشگری، اختلال سلوک، نوجوان
  • فاطمه کشتکار، قاسم نظیری*، مسعود محمدی، نجمه فتح صفحات 56-64
    مقدمه

    نوجوانی دوره ای است که به دلیل تحولات جسمانی و روانی و اجتماعی شیوع رفتارهای خودجرحی و پرخاشگری در آن افزایش می یابد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت والدین بر خودزنی و پرخاشگری دانش آموزان با رفتار خودجرحی مقطع دبیرستان شهر شیراز صورت گرفت.

    روش

    این تحقیق از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی و با پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دختران نوجوان در سنین 18-14 ساله بود که به کلینیک مشاوره آموزش و پرورش شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 ارجاع داده شده بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر که معیارهای ورود به تحقیق را دارا بودند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. ابزارهای پژوهشی شامل پرسشنامه پرخاشگری و پرسشنامه آسیب به خود بود که در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. برای مادران گروه آزمایش آموزش مدیریت والدین طی 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد و در طی این مدت گروه شاهد درمانی دریافت نکرد. داده های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مکرر تحلیل شد.

    نتایج

    طبق نتایج، میانگین گروه آزمایش برای پرخاشگری و خودزنی در پیش آزمون به ترتیب 87/121 و 87/15 بود که در پس آزمون به 93/62 و 33/9 کاهش یافت. آزمون منبع اثر زمان، آزمون منبع اثر گروه و آزمون منبع اثرهای تعامل زمان و گروه در نمرات خودزنی و آسیب به خود در سطح 001/0 معنادار بود. بنابراین آموزش مدیریت والدین در کاهش نمرات پرخاشگری و خودجرحی به طور معناداری موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه آموزش مدیریت والدین در کاهش پرخاشگری و خودجرحی دانش آموزان با رفتار خودجرحی مقطع دبیرستان شهر شیراز موثر بود. بنابراین متخصصان می توانند با طراحی برنامه های آموزشی مبتنی بر مدیریت والدین به کاهش پرخاشگری و رفتار خودجرحی در دانش آموزان کمک کنند.

    کلیدواژگان: رفتار خودجرحی، پرخاشگری، آموزش مدیریت والدین
  • سجاد خاکسار، فرامرز کلهر* صفحات 65-75
    مقدمه

    استرس و اضطراب در والدین و فرد مراقبت کننده از کودک می تواند باعث شود مادر نتواند با محیط بیمارستان سازگار شده و از کودکش حمایت کند. در واقع هرگونه آشفتگی در رفتار والدین از جمله مادر می تواند بر روی خواب فرزندشان تاثیر منفی داشته باشد. این مطالعه باهدف بررسی تاثیر استفاده از مداخله تماس تصویری بر بهبود مراقبت خانواده محور و تاثیر آن بر استرس مادر و به دنبال آن خواب کودک انجام گرفت.

    روش

    در این کارآزمایی بالینی 40 پدر و مادر دارای کودک بستری انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. برای پدران گروه آزمون، یک برنامه آموزشی حمایتی، شامل آموزش نقش های والدی و روش حمایت کودک و مادر در دوره بیماری به پدران و همچنین قسمتی از برنامه شامل نقش مشاوره ای و حمایتی پرستار بود که به روش مجازی انجام می شد. بعد از اجرای آموزش به روش مجازی و تصویری، به صورت برخط پدر با کودک و مادر او به عنوان مراقبت کننده اصلی ارتباط تصویری برقرار می نمود. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه استرس مادر و خواب کودک بود که توسط مادر قبل و 7 روز بعد از مداخله تکمیل شد.

    نتایج

    میانگین تغییرات نمره استرس مادران و خواب کودکان بین دو گروه آزمون و کنترل با استفاده از آزمون تی مستقل از لحاظ آماری تفاوت معنی داری را نشان داد (P<0.05). همچنین بین نمره استرس مادران و خواب کودکان ارتباط معنی داری مشاهده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     برنامه ریزی و حفظ یکپارچگی خانواده در دوران پاندمی کوید 19 و آموزش و حمایت از پدران از جمله نقش حمایتی همسران با کاهش استرس مادران می تواند بر خواب کودکان بستری مبتلا به پنومونی نیز موثر باشد.

    کلیدواژگان: پدران، مادران، کودکان، استرس، خواب
  • مهرناز پرویزیان، محمدرضا بردیده*، محمد مظفری، بنفشه امیدوار صفحات 76-88
    مقدمه

    کودکان با اختلال یادگیری خاص دیکته اغلب دارای خودکارآمدی پایین هستند که اساسا از شکست های تحصیلی و ادراک مشکل ناشی می شود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مداخله رفتاردرمانی شناختی بر خودکارآمدی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص دیکته انجام شد.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه آموزشی و کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دارای اختلال خاص دیکته نویسی در مقطع ابتدایی در مرکز توانمندسازان ذهن شهر تهران در سال تحصیلی 1400- 1399 بود. از بین آنها تعداد 30 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری خاص (دیکته) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند و به صورت در دسترس گزینش شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. مداخله رفتاردرمانی شناختی برای گروه آزمایش به صورت 2 جلسه (90 دقیقه ای) در هفته و به مدت یک ماه و نیم طی 6 هفته (12 جلسه) اجرا گردید و گروه کنترل در نوبت انتظار قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر (1982) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.   

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله رفتار درمانی شناختی بر خودکارآمدی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص دیکته تاثیرمعناداری داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخله رفتاردرمانی شناختی قادر است سبب افزایش خودکارآمدی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص دیکته شود. لذا مراکز آموزشی، خدمات روان شناختی و مشاوره می توانند برای بهبود خودکارآمدی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص دیکته از این روش بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی شناختی، خودکارآمدی، اختلال یادگیری خاص دیکته
  • سعید لطفی، آدیس کراسکیان موجمباری* صفحات 89-99
    مقدمه

    تیپ شخصیت D که از تعامل دو ویژگی عواطف منفی و بازداری اجتماعی تعریف می شود، در ایجاد سبک های دلبستگی افراد نقش دارد. هدف از پژوهش همبستگی حاضر، بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی والدین و فرزندان با نقش واسطه ای مولفه های تیپ شخصیتی D در آزمودنی های استان های تهران و البرز بود.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی-تحلیلی است. جامعه آماری شامل 288 والد (پدر و مادر) و 288 فرزند بالای 18 سال آنها بود که در زمان انجام پژوهش (سال 1399) ساکن تهران و البرز بودند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسش نامه سبک دلبستگی کولینز و رید مشتمل بر سه خرده مقیاس نزدیک بودن، وابستگی و اضطراب متناسب با سبک های دلبستگی، برای تمام آزمودنی ها و مقیاس تیپ شخصیتی D با دو خرده مقیاس عاطفه منفی و بازداری اجتماعی، هر کدام شامل 7 معیار، مختص والدین اجرا شد. در این پژوهش برای تحلیل رابطه بین متغیرها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و برای بررسی نقش واسطه ای از تحلیل مسیر، شامل تحلیل رگرسیون خطی و گام به گام، استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین سبک دلبستگی والدین و فرزندان رابطه مستقیم وجود دارد (0/01>P). بین سبک دلبستگی ایمن و مولفه های تیپ شخصیتی D رابطه وجود ندارد (0/05<P) و در رابطه بین سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا/ اضطرابی والدین و فرزندان مولفه های تیپ شخصیتی D نقش واسطه ای دارند.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج به دست آمده، مولفه های بازداری اجتماعی و عواطف منفی در تیپ شخصیت D والدین، مانند تنش، نگرانی، احساس ناشادی، نگاه تیره و منفی به زندگی، ترس از طرد یا بی ارزش شدن از بیان هیجانات در تعامل با دیگران، زمینه ساز الگوبرداری سبک دلبستگی فرزندان به صورت اجتنابی و دوسوگرا/ اضطرابی براساس سبک دلبستگی والدین می گردد.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، والدین، فرزندان، بازداری اجتماعی، عواطف منفی
|
  • Marjan Sadat Momeni, Majid Zargham Hajebi*, Nader Monirpoor Pages 1-11
    Introduction

    Children with dysgraphia have some problems with motor skills and self-regulation. The aim of this study was to predict working memory (visual-spatial) based on motor skills and self-regulation from the perspective of Barkley's theory in children with dysgraphia aged 8-12 years old.

    Methods

    This study was a correlational study. The study sample consisted of 150 male students who were referred to the Goftegoo clinic and were selected by convenience sampling method. For data collection, diagnostic dysgraphia test, Bronineks-Ozertsky motor skills test, Beaufort self-regulatory questionnaire and Andre Ray spatial-visual memory test were used.

    Results

    %33 of the variance of working memory can be explained based on the linear combination of large and fine motor skills variables in the selective attention test. 59% of the variance of spatial-visual working memory can be explained based on the linear combination of variables of cognitive strategies and metacognitive strategies.

    Conclusion

      The variables of motor skills and self-regulation have a significant role in predicting spatial-visual memory.

    Keywords: Working Memory (Visual-Spatial), Motor Skills, Self-Regulation, Dysgraphia
  • Zohre Pouresmail, Naghme Razaghi*, Akram Rabbani Javadi, Somaye Minaei Moghaddam Pages 12-21
    Introduction

    Hospitalization is a threatening situation in children's lives. Depending on the degree of development, the child can receive anxiety and stress from parents, especially the mother. Identifying the extent of hospitalization anxiety and its relationship with maternal anxiety is a way to control the child's anxiety. Therefore, the present study aimed to determine the level of anxiety caused by hospitalization in children and its relationship with maternal anxiety.

    Method

    This descriptive-correlational study was performed on 169 pediatrics aged 8-12 years admitted to Dr. Sheikh and Akbar pediatrics' Hospitals and the pediatric wards of Ghaem and Imam Reza Hospitals in Mashhad. The study instruments were the Demographic Information Questionnaire, the  Multidimensional Anxiety Scale for Children, the Spielberger Explicit and latent Anxiety Scale (for mothers), and the Wong and Bigger Pain Scale. The collected data were analyzed after entering the SPSS software ver.11.5 using descriptive statistics to investigate the relationship between variables by Pearson or Spearman correlation test.

    Results

    The mean age of the children was 9.95±1.35, and 49.1% of them were firstborn. The mean score of the Multidimensional Anxiety Scale for Children by March was 45.14±15.21. There was a direct and significant relationship between the standardized mean score of children's state anxiety (P=0.001), trait anxiety of mothers (P=0.008), and child age (p=0.003). The multiple regression results indicated that state maternal anxiety and children's age could predict 35.5% of variance changes in children's anxiety. The highest predictive power was related to children's age (beta coefficient=3.675), and then to the state of maternal anxiety (beta coefficient= 0.504).

    Conclusion

    According to the results, children, especially older ones, needed physical and mental care to reduce anxiety. Furthermore, mothers also needed mental and psychological care because they were present at the child's bedside during hospitalization, and their anxiety and behavior affected the sick children and the treatment process.

    Keywords: anxiety, hospitalization, pediatrics, school age
  • Haniyeh Gholamzade Nikjoo, Marziyeh Alivandi Vafa*, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Naiemeh Moheb Pages 22-33
    Introduction

    Behavioral problems are a complex set of emotional, cognitive and behavioral problems, which are characterized by a lack of control and non-adherence to moral and social principles and behavioral disorders in a desirable way in society. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive therapy based on emotion regulation on impulsivity and aggression of students with behavioral problems.

    Method

    The method of the present study was a semi-interventional pretest-posttest design with a control group.  The statistical population was all male and female students in the second grade of elementary school (fourth, fifth, and sixth grade) with behavioral problems in Tabriz. The research sample also included 36 male and female elementary school students with behavioral problems. To select the sample, first from the 3rd education district of Tabriz, three primary schools for girls and three secondary schools for boys were selected in clusters, and the Quay and Peterson Behavioral Problems Questionnaire was completed by the teacher. Among the students who scored high on the Quay and Peterson Behavioral Problems Questionnaire, 36 were selected as the final sample based on the inclusion and exclusion criteria and randomly divided into two experimental groups (18 people) and a control group (18 people) were replaced. To collect data from a revised checklist of behavioral problems, Buss and Perry Aggression Questionnaire (1992) and Barratt Impulsivity Scale (1994) were used.

    Results

    Cognitive therapy based on the emotional regulation of aggression and impulsivity in children in the intervention group is significant (P <0.001); According to ETA square in each of the variables of aggression (physical, verbal, anger, and hostility) 0.40, 0.260, 0.196 and 0.221, respectively, and impulsivity (lack of planning, motor and cognitive), respectively. 0.270, 0.283, and 0.251% of the changes are explained according to cognitive therapy based on emotion regulation.

    Conclusions

    Cognitive therapy based on emotion regulation is effective in reducing impulsivity and aggression in children with behavioral problems.

    Keywords: Cognitive therapy based on emotion regulation, impulsivity, aggression, behavioral problems
  • Hakimeh Kafi, Vahid Manzari Tavakoli* Pages 34-41
    Introduction

    Lack of happiness and mental disorder are the most important issues in all aspects of life among humans in the next years. One of the ways to overcome disorders and bring happiness and, consequently, mental health is yoga exercise. Therefore, the purpose of this study was The Effectiveness of Yoga Exercises on the Happiness and Psychological Health of Primary School Children in Shahrebabak.

    Method

    The present study is a quasi-experimental with pre-test-post-test and control group. The statistical population of the study consisted of all primary school children of Shahr-e Babak city in 2019. Sixty people were selected by the available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Oxford Happiness (OHI) and Child Psychological Health Assessment (PSC) Questionnaires were administered to both groups. After the intervention, both groups completed the above questionnaires as a posttest. Data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    The results showed that yoga exercise significantly increases the happiness and psychological health of primary school children (P<0.001).

    Conclusion

    Due to the effectiveness of yoga, it is recommended to be used to improve the mental health and happiness of children.

    Keywords: Yoga Exercise, Happiness, Psychological health
  • Fateme Zare, Masoud Ghasemi*, Mohammad Shariat, Fariborz Dortaj Pages 42-46
    Introduction

    One of the problems of children with math disorders is the problem of working memory and sense of numbers, which can be increased by teaching math. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mathematics education on the numerical sense and visual-spatial working memory of first-grade elementary school girls with mathematical problems.

    Method

    The method of this research was quasi-experimental and pre-test-post-test with the control group. The statistical population of this study included all experimental students with first-grade mathematical problems in Kerman primary school in 1399. The research sample consisted of 30 people who were selected by the available sampling method and were randomly divided into two experimental groups (15 people) and a control (15 people). They answered Jordan's number sense test, Wechsler intelligence test, and continuous performance test before and after the intervention. The experimental group underwent math training intervention and the control group did not receive any training. Research data were analyzed using descriptive statistics and paired comparison post hoc tests.

    Results

    The results showed that in the post-test stage, the mean scores of number sense and working memory in the experimental group increased significantly compared to the control group (P <0.01).

    Conclusion

    Mathematics education is effective in improving auditory-spatial working memory and number sense in students with mathematical disorders. Therefore, this type of education can be used to reduce the problems of children with math disorders.

    Keywords: Mathematics education, sense of number, working memory, visual-spatial, mathematical disorder, children
  • MohammadReza Hekmat, Reza Pasha*, MohammadReza Borna, Marzieh Talebzadeh Shoshtari Pages 47-55
    Introduction

    Impulsivity is one of the symptoms of conduct disorder that has been widely addressed to modify and reduce it, in this study, the effectiveness of emotion regulation training (ERT) in reducing the impulsivity of adolescents with Conduct Disorder in correction and rehabilitation centers was investigated.

    Method

    The method of the present study was quasi-experimental and its design was pre-test-post-test-follow-up with the control group. This study was conducted in 2020 in the statistical population of male clients in Ahvaz correction and rehabilitation center in the age range of 15 to 18 years. 30 adolescents were randomly divided into intervention and control groups. The intervention group participated in 8 sessions 90-minute focused on ERT and the control group was on the waiting list to receive the intervention. The data collection tool was a demographic questionnaire and the 11th edition of the Bart impulsivity scale, which was completed by two groups in three rounds of pre-test, post-test, and follow-up.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the intervention (60.25±6.28) and control (80.21±4.99) in impulsivity score (F = 62.595, P = 0.001) over time (P <0.05) and 69% of the observed differences in impulsivity score is due to the intervention.

    Conclusions

    ERT is an effective intervention in reducing impulsivity in adolescents with conduct disorder. Therefore, it is suggested that this intervention be used in other correction and rehabilitation centers across the country and other educational and medical institutions.

    Keywords: Emotion Regulation, Impulsivity, Conduct Disorder & Adolescent
  • Fateme Keshtkar, Ghasem Naziri*, Massoud Mohammadi, Najmeh Fath Pages 56-64
    Introduction

    Because of the physical, psychological, and social changes, adolescence is associated with increased self-aggression and aggressive behaviors. The aim of this study was to investigate the effectiveness of parental management training on self-harm and aggression of students with self-injurious behavior in high school in Shiraz.

    Method

    This study had a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population of this study included all adolescent girls aged 14-18 years who were referred to the Shiraz Education Counseling Clinic in the academic year 1400-1399. By purposive sampling method, 30 people who met the inclusion criteria were selected and divided into experimental and control groups. The research instruments included a Buss-Perry Aggression Questionnaire and a Self-harm Questionnaire that was completed by the participants in the pre-test, post-test, and follow-up. For the mothers of the experimental group, parental management training was performed in 8 sessions of -90 minutes, and during this period, the control group did not receive any treatment.

    Results

    According to the results, the mean scores for the experimental group in aggression and self-harm in the pre-test were 121.87 and 15.87, respectively, which decreased to 62.93 and 9.33 in the post-test. According to the time effect, group effect, and time and group interaction, results were significant in self-harm scores and aggression at the level of 0.001. Therefore, parental management training has significantly reduced aggression and self-harm scores.

    Conclusion

    Based on the results, parental management training effectively reduced the aggression and self-harm of students with self-harm behavior in high school in Shiraz.

    Keywords: Self-harm behavior, Aggression, Parental management training
  • Sajjad Khaksar, Faramarz Kalhor* Pages 65-75
    Introduction

    Stress and anxiety in the parents and caregivers can prevent the mother from adapting to the hospital environment and supporting her child. In fact, any disturbance in the behavior of parents, including the mother, can have a negative effect on their child's sleep. The aim of this study was to investigate the effect of using video call intervention on improving family-centered care and its effect on maternal stress and subsequent child sleep.

    Method

    In this clinical trial, 40 parents with hospitalized children were selected and randomly assigned to the control and intervention groups. For the fathers in the intervention group, a supportive training program included teaching parental plans and methods of child and mother support to fathers during the illness, as well as part of the program included the role of counseling and support of the nurse, which was done virtually. After performing the training virtually and visually, the father established a video communication with the child and his mother online as the primary caregiver. Data collection tools were a demographic information questionnaire, Stress Response Inventory, and Brief Infant Sleep Questionnaire-Revised, which was completed by the mother before and 7 days after the intervention.

    Results

    The mean changes in mothers' stress scores and children's sleep showed a statistically significant difference between the intervention and control groups using an independent t-test (P <0.05). There was also a significant relationship between mothers' stress scores and children's sleep (P <0.05).

    Conclusions

    Planning and maintaining family unity during the COVID-19 pandemic and educating and supporting fathers, including the supportive role of spouses by reducing mothers' stress, can also affect the sleep of hospitalized children with pneumonia.

    Keywords: Fathers, Children, Mothers, Stress, sleep
  • Mehrnaz Parvizian, MohammadReza Bardideh*, Mohammad Mozafari, Banafsheh Omidvar Pages 76-88
    Introduction

    Children with special learning disorders (Dictation) often have low self-efficacy that arises basically from academic failures and problem perception. The purpose of this study was the effectiveness of cognitive behavioral therapy intervention on the self-efficacy of students with special learning disorders (Dictation).

    Method

    The research method in this study was a quasi-experimental design and pretest-posttest with a control group. The statistical population included all students with special learning disorders (Dictation) in the Primary grade at Mental Empowerment Center in Tehran in the academic year 2020-2021. Among them, 30 male students with special learning disorders (Dictation) were selected based on entry and exit criteria and by available sampling and randomly placed into two groups experimental (15 people) and control (15 people). Cognitive behavioral therapy interventions for the experimental group were performed in 2 sessions (90 minutes) per week and for a month and a half during 6 weeks (12 sessions) and the control group waited in the period. The research instrument included a Sherer General Self-Efficacy Scale (1982). The obtained data were analyzed by using an analysis of covariance.  

    Results

    The findings showed that cognitive behavioral therapy intervention had a significant effect on the self-efficacy of students with special learning disorders (Dictation) (P <0.05).

    Conclusions

    Based on the research findings, it can be concluded that cognitive behavioral therapy intervention can increase the self-efficacy of students with special learning disorders (Dictation). Therefore, educational centers, and psychological and counseling services can benefit from this method to improve the self-efficacy of students with special learning disorders (Dictation).

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, self-efficacy, special learning disorders (Dictation)
  • Saeed Lotfi, Adis Kraskian Mujembari* Pages 89-99
    Introduction

    Type D personality, a joint tendency toward negative affectivity (NA) and social inhibition (SI), is related to attachment style. The purpose of the correlation current study was to investigate the relationship between parents and child attachment styles by the mediating role of type D personality in individuals in Tehran and Alborz provinces.  

    Methods

    The method of this research was correlation analysis. The statistical population included 288 parents and 288 children over 18 years of age who are living in Tehran and Alborz at the time of the study (2020-2021) and were chosen by convenient sampling. Participants filled in Collins & Read Revises Adult Attachment Scale in three dimensions, close, depend and anxiety underlie the three attachment style, as well as parents filled in DS14 which consisted of 14 items, of which 7 items measures each for negative affectivity and social inhibitions. Pearson correlation coefficient was used for relation analysis between variables and linear regression analysis was used for mediated analysis.

    Results

    Results show a direct correlation between parents and child attachment style. (P<0.01) also, there were no correlations between secure attachment style and type D personality (P<0.05). As well as there were mediating both dismissive-avoidant and anxious-preoccupied attachment styles between parents and children of type D parents’ personalities.

    Conclusions

    According to the results, the components of Negative affectivity and social inhibition in the type D personality of parents; such as stress, anxiety, unhappiness, negative thoughts about life, fear of rejection or invalidation of emotions, underlie modeling children’s attachment style in dismissive-avoidant and anxious-preoccupied attachment style based on parents’ attachment style.

    Keywords: Attachment, Parents, Child, Negative Affectivity, Social Inhibition