فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

نشریه تاملات اخلاقی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی مبینی* صفحات 7-26

    تاکنون تبیین های مختلفی از خوبی اخلاقی به عمل آمده است. در برخی از این تبیین ها خوبی اخلاقی تافته جدابافته از خوبی های دیگر نیست و قابل فروکاهش به خوبی غیر اخلاقی است. در مقابل، برخی دیگر از تبیین ها برای خوبی اخلاقی جایگاهی مستقل قایلند. هرکدام از این نگاه های استقلالی و غیر استقلالی خود به شاخه های مختلفی تقسیم شده اند. اکنون سوال این است که خوبی اخلاقی در نظریه تناسب وجودی چگونه تبیین می شود. مدعای اساسی در نظریه تناسب وجودی این است که همه ارزش های اخلاقی از تناسب وجودی برمی خیزند. نویسنده این نظریه را در آثار دیگر توضیح داده است. در این مقاله با روش تحلیلی، ابتدا معناشناسی خوبی، به طور عام و گام به گام صورت گرفته و درنهایت معنای خوبی اخلاقی به طور خاص مشخص گردیده است. نتیجه به دست آمده این است که خوبی مفهومی فلسفی است که از نسبت سنجی میان برخی امور به دست می آید. این مفهوم فلسفی شامل برخی عناصر معنایی مشترک و برخی عناصر معنایی خاص است. دو عنصر معنایی مشترک در همه اقسام خوبی، «تایید» و «تناسب» است. آن چیزی که اقسام خوبی را از یکدیگر جدا می کند، عنصر معنایی خاص است که نقش کلیدی در معنای هر قسم از خوبی ایفا می کند. عنصر معنایی خاص در خوبی اخلاقی، «تحسین پذیری و ارزشمندی» است که باعث استقلال خوبی اخلاقی از دیگر اقسام خوبی می شود. همچنین، تناسبی که منجر به خوبی اخلاقی یا ارزش اخلاقی می شود تناسبی خاص بوده و غیر از تناسبی است که در اقسام دیگر خوبی با آن سر و کار داریم.

    کلیدواژگان: معناشناسی خوبی، خوبی اخلاقی، نظریه تناسب وجودی، استقلال اخلاق
  • بهروز محمدی منفرد* صفحات 27-46
    فلانگان در مقاله طبیعی کردن اخلاق، نوعی طبیعت گرایی اخلاقی را تبیین نموده و معقول ترین گونه طبیعت-گرایی اخلاقی را نوسازگارگرایی می داند. براساس این نوع طبیعت گرایی، اراده آزاد با تعین گرایی سازگار بوده و شاهد نوعی تعین گرایی علمی، در عین مسیولیت اخلاقی خواهیم بود. فلانگان در مقاله خود نقدهای هیوم و مور در مقابل طبیعت گرایی اخلاقی را پاسخ می دهند و از منتهی شدن طبیعت گرایی اخلاقی مورد نظر خویش به نوعی نسبیت گرایی و نیهیلیسم ابایی ندارد، زیرا در هر حال ارزش و خوبی را وابسته به انسان و اکولوژی آن می دانند. پژوهش حاضر ابتدا گزارشی از ماهیت طبیعی گرایی اخلاقی در اندیشه فلانگان بیان می کند. در ادامه از موارد تقویت و نقد کسبییر و راس و ریلتن در قبال دیدگاه فلانگان سخن گفته می شود و در نهایت نقدهایی هستی شناسانه، معرفت شناسانه و انگیزشی و همچنین نقدهایی معطوف به پذیرش نسبی گرایی و نیهیلیسم اخلاقی بر ماهیت طبیعت گرایی اخلاقی مورد نظر فلانگان ارایه می شود.
    کلیدواژگان: فلانگان، طبیعت گرائی اخلاقی، اراده آزاد، تعین گرائی
  • سید محمد حسینی*، محمد جلالی صفحات 47-68

    یکی از عواملی که باعث شده تا دولت های عضو کنوانسیون اروپایی حقوق بشر به تحدید حقوق بنیادین فردی بپردازند، اتکا به مفهوم منافع عمومی است. توسل به مفهوم «اخلاق عمومی»، مندرج در اکثر مواد کنوانسیون، به عنوان یکی از اقسام منفعت عمومی، عاملی برای تحدید حقوق بیان شده است که در این جا می کوشیم به نقد و بررسی این مفهوم بپردازیم. اهمیت این بررسی زمانی دوچندان می شود که نه در خود کنوانسیون، نه در رویه دیوان استراسبورگ و نه در میان کشورهای عضو، هیچ برداشت واحدی از مفهوم «اخلاقیات» یا «اخلاق عمومی» دیده نمی شود. این عدم تعین مفهومی و عدم شفافیت منجر به آن شده تا کشورهای متعاهد هرکدام بنابر برداشت خاص خود به تعریف این مفهوم و تحدید حقوق افراد بپردازند. در این میان، «حق آزادی بیان» از آن دست حقوقی است که بیش ترین محدودیت ها را به خود دیده است. بر این اساس، مایلیم نگاهی سنجش گرانه و نقادانه درباره نقض «حق آزادی بیان» به بهانه صیانت از اخلاق عمومی داشته باشیم. در ادامه، می کوشیم نگرش رانالد مایلز دورکین را در باب تقدم آزادی بیان در قیاس با منفعتی به نام اخلاقیات، به عنوان عاملی برای محدودیت این حق بنیادین، به بحث بگذاریم.

    کلیدواژگان: کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، اخلاق عمومی، منفعت عمومی، آزادی بیان، رانالد مایلز دورکین، حاشیه ی تشخیص
  • سیده فاطمه زهرا مهری آدریانی*، سید حسن اسلامی اردکانی صفحات 69-89
    در جهان کنونی که مسایلی چون فقر، تغییرات اقلیمی، جنگ و... به بحرانی های فراملی تبدیل شده اند، نظریه پردازان اخلاقی به دنبال یافتن راهی برای پایان دادن یا کمترکردن عواقب ویران گر این بحران ها هستند. در این میان، اخلاق مراقبت معتقد است نظریه های سنتی به علت مبانی عقل گرایانه شان نمی توانند راه حل موثری برای این بحران ها عرضه دهند و این اخلاق مراقبت است که با توجه به اصول خود می تواند در این زمینه موثر واقع شود. با این وجود، این نظریه به علت تمرکز بر الگو های مادرانگی همواره متهم بوده که نسبت به عرصه عمومی بی توجه است؛ چراکه بر خلاف رویکرد های سنتی اخلاق، بیشتر به حوزه خصوصی و روابط افراد با دیگران خاص شان توجه دارد. از این رو، در این مقاله قصد آن است تا دامنه دیگرپروایی در اخلاق مراقبت روشن شود و به این سوال پاسخ داده شود که آیا اخلاق مراقبت درحقیقت به حوزه عمومی یا به بیان دقیق تر، به بحران های جهانی بی تفاوت است؟ بر همین اساس، با بررسی نظریات فیلسوفان این عرصه، درنهایت به این نتیجه رسیدیم که اگرچه توجه اخلاق مراقبت بیشتر بر ساحت خصوصی است، اما محصور در این حوزه نیست. آن چنان که عده ای از فیلسوفان مراقبت به طور خاص در باب پروا داری در ساحت عمومی، مسایل سیاسی و بین المللی نظرورزی کرده اند.
    کلیدواژگان: اخلاق مراقبت، دیگرخواهی، مراقبت، خودآیینی، دگرپروایی
  • یزدان محمدی* صفحات 91-113

    دسترسی به فناوری های نوین به صورت چشمگیری در حال رشد است. پیچیدگی مشکلات و معضلاتی که امروزه بشر با آن مواجه است تمایل به استفاده از روش های نوین برای برطرف نمودن مشکلات پیش رو را افزایش داده است. کاستن درد و رنجی که جامعه انسانی از بیماری های لاعلاج ارثی و ژنتیکی متحمل می شود و برآوردن خواسته هایی که بهزیستی را به ارمغان می آورد، مهم ترین دلایلی است که استفاده از فناوری مهندسی ژنتیک (genetic engineering) برای درمان و تقویت ژنتیک (genetic enhancement) انسانی را از نظر اخلاقی تجویز می کند؛ اما اندیشمندان بسیاری بهره بردن از این روش نوین و دست کاری مستقیم ژنوم (genome)  انسان برای تامین مقاصد درمانی یا بهبود فرم و ساختار فیزیکی و عملکردی انسان را اخلاقی نمی دانند و بر این باورند که حتی ثمربخشی احتمالی این فناوری در جهت بهسازی اخلاق انسانی مسیر اخلاقی بودن آن را هموار نمی سازد. این مقاله، نخست، مهندسی ژنتیک و تقویت ژنتیکی را در دایره دانش زیست فناوری تبیین؛ سپس، دلایل بر نفع و بر ضد اخلاقی بودن مهندسی ژنتیک انسانی را در قالب صورت بندی منطقی ارایه می کند و مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. بازی در نقش خدا، غیر طبیعی بودن، غیر اصیل بودن و اصل رعایت حقوق دیگران از جمله مهم ترین دلایلی است که مخالفان اخلاقی بودن مهندسی ژنتیک به نفع ادعای خود مطرح می کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق، بازی در نقش خدا، تقویت ژنتیکی، مهندسی ژنتیک
  • آرزو دلفان بیرانوند*، خسرو رشید صفحات 115-149
    این پژوهش با هدف ساخت، اعتباریابی، رواسازی و هنجاریابی مقیاس های سود و زیان به عنوان عاملی برای تبیین چرایی انجام دادن و ندادن رفتارهای اخلاقی در موقعیت های گوناگون زندگی انجام شد. در این پژوهش از روش ترکیبی (از نوع طرح اکتشافی) استفاده شد. در مرحله اول (بخش کیفی) با روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناختی، ابتدا با 222 نفر مصاحبه (مصاحبه ساختاریافته) انجام شد. روش نمونه گیری در دسترس و براساس اشباع نظری بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای آشکار استفاده شد. نتایج دو عامل سود (سود روانشناختی و سود موقعیتی) برای چرایی انجام دادن و دو عامل زیان (زیان روانشناختی و زیان موقعیتی) برای چرایی انجام ندادن رفتارهای اخلاقی را نشان داد. در مرحله دوم (بخش کمی)، براساس کدگذاری و تدوین مضامین اطلاعات حاصل از بررسی مصاحبه ها، دو مقیاس سود (33 گویه ای) و زیان (26 گویه ای) برای اندازه گیری عامل های شناسایی شده ی سود روانشناختی، سود موقعیتی، زیان روانشناختی، و زیان موقعیتی ساخته شدند. سپس براساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 1093 نفر دانش آموز دبیرستانی مقطع متوسطه دوم (515 نفر دختر و 578 نفر پسر) در شهر همدان در پژوهش شرکت کردند. برای بررسی روایی ابزار از روش های تحلیل عاملی اکتشافی، روایی محتوایی و روایی همزمان و برای بررسی پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی، 4 عامل سود روانشناختی، سود موقعیتی، زیان روانشناختی و زیان موقعیتی را نشان داد. ضریب پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس سود 954/0 و برای خرده مقیاس های سود روان شناختی و سود موقعیتی به ترتیب 918/0 و 934/0 و ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس زیان 965 /0 و برای خرده مقیاس های زیان روان شناختی و زیان موقعیتی به ترتیب 949/0 و 928/0 به دست آمد. بر پایه یافته های پژوهش می توان گفت که مقیاس های سود و زیان از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می تواند در موقعیت های گوناگون کاری، تحصیلی، اجتماع، خانوادگی، سیاست، و اقتصاد در رابطه با علت انجام دادن و انجام ندادن رفتارهای اخلاقی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، رفتاراخلاقی، سود و زیان، مقیاس سود و زیان، اعتباریابی
|
  • MohammadAli Mobini * Pages 7-26

    So far, there have been various explanations for moral goodness. In some of these explanations, moral goodness is not something independent of other goodnesses and can be reduced to immoral goodness. In contrast, some other explanations give an independent place to moral goodness. Each of these independence and dependence perspectives is divided into different branches. Now the question is, how is moral goodness explained in the theory of existential proportionality? The basic claim in that theory is that all moral values arise from existential proportionality and harmony. The author has explained this theory in his other works. In this article, the semantics of goodness in a broad sense is investigated step by step with the analytical method and finally, the meaning of moral goodness has been determined in its narrow sense. The result shows that goodness is a philosophical concept that is obtained from the comparison of different affairs. This philosophical concept includes some common and specific semantic elements. The two common semantic elements in all forms of goodness are affirmation and proportionality. What separates the types of goodness from each other is the specific semantic element that plays a key role in the meaning of each type of goodness. The specific semantic elements in moral goodness are admirablity and value, which cause moral goodness to be independent from other types. Also, the proportionality that leads to moral goodness or moral value is a specific one and is different from the proportionality that we deal with in other types of goodness.

    Keywords: semantics of goodness, moral goodness, theory of existential fitness, independence of morality
  • Behrouz Muhammadi Munfared * Pages 27-46
    In the article “Naturalization of Morality”, Flanagan explains a kind of moral naturalism and considers the most sensible kind of moral naturalism to be neo-compatibilism. According to this kind of naturalism, free will is compatible with determinism, but this is not in conflict with the moral responsibility; however, it is along with a kind of scientific determinism. In his article, Flanagan responds to Hume and Moore's critique of moral naturalism. He does not shy away from his desired moral naturalism leading to a kind of relativism and nihilism; because in any case, he considers value and goodness to be related to humans and their ecology. The present study first reports on the nature of moral naturalism in Flanagan’s thought. In the following, the cases of strengthening and criticizing Flanagan’s point of view by Casebeer, Ruse, and Railton will be discussed. Finally, ontological, epistemological, and motivational criticisms, as well as criticisms aimed at accepting relativism and moral nihilism on the nature of naturalism considered by Flanagan will be presented.
    Keywords: Flanagan, Moral Naturalism, Free will, determinism
  • Seyed Mohammad Hosseini *, Mohammad Jalali Pages 47-68

    One of the factors that has led the contracting states of the European Convention on Human Rights to is reliance on the public interest. In the most articles of the Convention, the “public morality” is expressed as a form of public interest, which has been stated to restrict the fundamental rights of individuals. We will try to consider this concept critically. Neither in the Convention itself, nor in the procedures of the Strasbourg Court, or among the contracting states the significance of this study is recognized when we consider that there is no distinct and clear conception of the concept of “morality”, or “public morality”. This conceptual ambiguity has led to the contracting states to define this concept according to their own understanding- and one of the factor of restricting the fundamental rights of individuals. Meanwhile the “right to freedom of expression” is one of the rights with the most restrictions. Accordingly, in this article, We would like to take a critical look at the violation of the “right to freedom of expression” under the excuse of protecting “public morality”, and then We will discuss Dworkin's view of the primacy of “freedom of expression” over an expediency called “morals”, which is a factor in the violation of “freedom of expression”.

    Keywords: “the European Convention of Human Rights”, “Morals”, “Public Morality”, “Public Interest”, “Freedom of Expression”, “Ronald Myles Dworkin”
  • Fateme Zahra Mohri Adaryani *, Seyyed Hasan Eslami Ardakani Pages 69-89
    In today's world, where issues such as poverty, climate change, war, etc. have become transnational crises, moral theorists are striving to find a way to end or reduce the devastating consequences of these crises. Meanwhile, the ethics of care believes that traditional theories—due to their rationalist principles— cannot provide an effective solution, and perhaps it is the ethics of care that can be effective in this regard according to its principles. However, this theory has always been accused of being inattentive to the public sphere due to its focus on motherhood patterns; this is because, contrary to traditional ethical approaches, it focuses more on the private sphere and the relationship of individuals with their particular others. Therefore, this article makes an attempt to clarify the scope of caring others in the ethics of care and answer the question of whether the ethics of care is really indifferent to the public sphere, or more specifically, to global crises. Accordingly, delving into the theories of philosophers in this field, it is concluded that although the focus of care ethics is more on the private sphere, it is not confined to this field. So much so that some care philosophers have specifically theorized on care in the political arena.
    Keywords: Ethics of care, Altruism, care, Self-discipline, Caring others
  • Yazdan Mohammadi * Pages 91-113

    Access to new technologies is growing dramatically. On the other hand, the complexity of the problems and dilemmas that human beings face today has increased the tendency to use new methods to solve the leading problems. Reducing the suffering that human society suffers from incurable hereditary and genetic diseases and satisfying the demands that bring about well-being are the most important reasons that morally prescribe the use of genetic engineering technology for the treatment and enhancement of human genetics; however, many thinkers do not consider it ethical to use this new method and direct manipulation of the human genome for therapeutic purposes or improvement of the physical and functional form and structure of human beings. They believe that even the possible fruitfulness of this technology in order to improve human morality does not pave the way for it to be ethical. First, this article explains genetic engineering and genetic enhancement in the field of biotechnology; then, it presents the reasons for and against the ethics of human genetic engineering in a logical formulation and examines and evaluates it. Playing the role of God, being unnatural, unoriginal, and the principle of respecting the rights of others are among the most important reasons given by moral opponents of genetic engineering in favor of their claim.

    Keywords: Ethics, Playing the Role of God, strengthening genetics, Genetic Engineering
  • Arezou Delfan Beiranvand *, Khosro Rashid Pages 115-149
    This study was conducted with the aim of developing, validation, reliability, and normalization of benefit and cost scales as a factor to explain of performing or not performing moral behavior in various situations. In this study, to collect data, a mixed method was used. In the first stage (qualitative) with phenomenological qualitative research, an interview (structured interview) was performed with 222 people. Sampling method was availability sampling method based on theoretical saturation. The explicit content analysis method was used to analyze the interview data. The results indicate two factors of benefit (psychological benefit and situational benefit) for why performing moral behavior and two factors of cost (psychological cost and situational cost) for why not performing moral behavior. In the second stage (quantitative), based on the findings of content analysis, two scales of benefit (33-items) and cost (26-items) was developed to measure identified factors called psychological benefit, situational benefit, psychological cost, and situational cost.Then, based on multi-stage cluster random sampling method, in the study 1093 second grade high school students (515 girls and 578 boys) participated in Hamadan. The results of exploratory factor analysis extracted 4 factors named psychological benefit, situational benefit, psychological cost, and situational cost. The estimated Cronbach alpha reliability coefficients for the whole benefit scale was 0.954, and for subscales of psychological benefit, situational benefit were 0.918, 0.934, and Cronbach alpha coefficients for the whole cost scale was 0.965, and for subscales of psychological cost, situational cost were 0.949, 0.928 respectively.
    Keywords: Moral, Moral behavior, Benefit, Cost, Validity, Reliability, Normalization, students