فهرست مطالب

حکمرانی و توسعه - سال یکم شماره 4 (زمستان 1400)

نشریه حکمرانی و توسعه
سال یکم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سهند اکبری*، آرین قلی پور، عباس نرگسیان صفحات 3-35

    امروزه نسل های مختلفی از انسان ها در یک جامعه وجود دارد. بدیهی است هر نسل با توجه به رخدادهای اجتماعی، تاریخی، فرهنگی و اقتصادی که تجربه کرده است، نگرش ها، ادراک ها  و نیازهای متفاوتی داشته و وقایع پیرامون خود را تا حد زیادی متفاوت از هم تبیین و تفسیر می کنند. در سازمان ها نیز نسل های مختلفی از کارکنان وجود دارند که دارای انتظارات، خصوصیات و ارزش های متفاوتی هستند. شناخت این عوامل جهت جذب و نگهداشت کارکنان هر نسل ضرورتی اساسی است و وجود این تنوع ها، مدیریت موثر این نسل ها را به چالشی اساسی برای سازمان ها تبدیل کرده است. پنج نسلی که مرسوم ترین دسته بندی از نسل های منابع انسانی در محیط های کاری است شامل سنت گرایان، ازدیاد اولاد، نسل X، نسل Y و نسل Z است. از این جهت در این مقاله به بررسی این نسل ها در محیط های کاری پرداخته شده است تا با شناخت هرچه بهتر آن ها بتوان سیاست های مناسب هر نسل را اتخاذ کرد.

    کلیدواژگان: سنت گرایان، ازدیاد اولاد، نسل X، نسل Y، نسل z
  • سلمان سالاری، فریبرز رحیم نیا*، علیرضا خوراکیان، سعید مرتضوی، قاسم اسلامی صفحات 37-71

    حکمرانی سازمانی در سازمان ها و شرکت های امروزی در قالب رابطه بین مدیر عامل و مدیران ارشد سازمان با هیات مدیره، سهامداران و ذی نفعان تعریف می شود. حکمرانی سازمانی در همه انواع سازمان های رسمی با اهمیت است، لکن در سازمان های عام المنفعه که ذی نفعان فعالیت های آنها گستره وسیعی از جامعه را در بر می گیرد، از اهمیت خاصی برخوردار است.  این مطالعه، با بهره گیری از روش شناسی داده بنیاد، به کشف اصول حکمرانی سازمانی برای سازمان های عام المنفعه ایرانی و تبیین آن اقدام کرده است. پارادایم تحقیق، تفسیری، رویکرد آن کیفی و استراتژی مورد استفاده داده بنیاد مبتنی بر رویکرد ظاهرشونده گلیزری می باشد. جامعه مورد مطالعه، اعضاء هیات مدیره و مدیران ارشد سازمان های عا م المنفعه فعال در استان خراسان رضوی می باشند که 10 نفر تا رسیدن به اشباع نظری به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار تحلیل کیفی  MAXQDA انجام و 50 کد اولیه در قالب 6 کد ثانویه دسته بندی شدند. در نتیجه، مدل نهایی پژوهش پیرامون مقوله محوری با عنوان "اصول حکمرانی در سازمان های عام المنفعه" به دست آمد.  نتایج تحقیق بیانگر 6 اصل صداقت، عدالت اجتماعی، پاسخ گویی، شفافیت، پاک دستی و امانت داری و تعاملات ارتباطی است.

    کلیدواژگان: حکمرانی سازمانی، سازمان عام المنفعه، پاسخ گویی، شفافیت
  • مجید نیکخواه*، میرعلی سید نقوی، محبوبه رحیمی صفحات 73-102
    تغییرات بنیادی در فعالیت ها، رویه ها و کسب وکار مدیریت منابع انسانی در طول سال های گذشته، سبب شده اند که موضوع «شایستگی های مدیران منابع انسانی» مورد توجه سازمان ها و انجمن های ذی ربط قرار گیرد. شناسایی نقش های مورد انتظار از مدیریت منابع انسانی در سازمان های جهانی، چارچوب اصلی را برای تدوین الگوهای شایستگی مدیران منابع انسانی فراهم می کند. از طرفی این گونه مدل ها شایستگی های فردی را در نظر نمی گیرد. ما در این پژوهش به دنبال بهبود مدل مدیریت منابع انسانی شایسته محور اولریچ می باشیم. جامعه آماری این تحقیق 180 نفر از مدیران و کارکنان حوزه منابع انسانی بودند که با روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند. ضریب آلفای کرونباخ 0.76 به دست آمد. روش تحقیق به کار رفته، توصیفی- تحلیلی و از روش تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش بیان گر تایید اعتبار و روایی ابزار و عامل های شایستگی ها می باشد.
    کلیدواژگان: شایستگی های منابع انسانی، مدل مدیریت منابع انسانی شایسته محور اولریچ، روش تحلیل عاملی تاییدی، مدل معادلات ساختاری
  • شهریار محمودزاده احمدی نژاد* صفحات 103-142

    هدف از پژوهش حاضر تخمین تاثیر درآمدهای رانتی مشتمل بر رانت استراتژیک و رانت منابع طبیعی بر روی ظرفیت دولت در کشورهای متعلق به گروه بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه طی سنوات 2002 الی 2017 بوده است.جهت تخمین تاثیر درآمدهای رانتی بر روی ظرفیت دولت، در پژوهش حاضر تحلیل رگرسیون مقطعی مبتنی بر تخمین زننده مربعات حداقلی معمولی (OLS) مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین روش های متفاوتی برای بررسی ثبات نتایج و حل مشکل درون زایی استفاده گردیده اند. با توجه به اینکه داده های مربوط به درآمدهای ناشی از رانت منابع طبیعی بسیاری از کشورها برای بازه زمانی پس از 2017 موجود نمی باشند، بازه زمانی پژوهش از سال 2002 الی 2017 لحاظ گردیده است.مبتنی بر یافته های پژوهش درآمدهای رانتی از عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری ظرفیت دولت در کشورهای متعلق به گروه بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه طی سنوات 2002 الی 2017 بوده به نحوی که طی بازه زمانی پژوهش رانت استراتژیک دارای تاثیر مثبت و رانت منابع طبیعی دارای تاثیر منفی بر روی ظرفیت دولت بوده است.یافته های پژوهش حاضر بیانگر این امر است که درآمدهای رانتی به عنوان یکی از منابع درآمدهای عمومی دولت ها، متغیری تاثیرگذار بر روی ظرفیت دولت در بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه می باشند. البته بایستی این موضوع را مد نظر قرار داد که گروه های متفاوت درآمدهای رانتی، تاثیرات متفاوتی را بر روی ظرفیت دولت دارا بوده اند. یافته های پژوهش حاضر بیانگر این مهم است که پس از نشست پاریس  در سال 2005 با موضوع اثربخشی کمک های توسعه ای و اتخاذ رویکردهای اصلاحی توسط نهادهای بین المللی فعال در حوزه توسعه، رانت استراتژیک دارای پیامدهای مثبت بر روی ظرفیت دولت در کشورهای متعلق به گروه مذکور گردیده است. اما در ارتباط با تاثیر منفی رانت منابع طبیعی بر روی ظرفیت دولت، شرایط نسبتا پیچیده تر بوده و انجام اصلاحات مورد نیاز با چالش های حوزه اقتصاد سیاسی حکومت ها مواجه می باشد. به نحویکه به دلیل وجود پدیده نفرین منابع طبیعی، نخبگان سیاسی و حکمرانان در این کشورها عمدتا دارای انگیزه مورد نیاز جهت انجام اصلاحات مورد نیاز نبوده و عمدتا کشورهایی موفق به مدیریت رانت منابع طبیعی به سوی پیامدهای سازنده گردیده که پیش از دستیابی به رانت منابع طبیعی زیرساخت ها و نهادهای حکمرانی مطلوب در آنها ایجاد شده باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت دولت، رانت منابع طبیعی، رانت استراتژیک، درآمد عمومی دولت، نفرین منابع طبیعی
  • محبوبه منتظر عطائی*، ربابه منتظر عطائی، آتنا گریوانی صفحات 143-180
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عقلانیت در سیاست گذاری عمومی با روش فرا ترکیب انجام شده است. روش پژوهش فراترکیب ضمن بررسی سیستماتیک منابع یافت شده در زمینه ی عقلانیت در سیاست گذاری به انتخاب 44 منبع از میان 395 منبع یافته شده پرداخته است. یافته های تحقیق نشان داد که از میان کدهای استخراج شده، 176 کد اولیه و 36 مولفه در قالب 8 مقوله عقلانیت سیاسی، اقتصادی، تجربی، قانونی، اخلاقی، دینی، ابزاری و هنجاری شناسایی شدند. ترتیب فراوانی عقلانیت ها به صورت عقلانیت سیاسی، قانونی، تجربی، اقتصادی، هنجاری، ارتباطی، ابزاری، دینی و اخلاقی می باشد. مقوله عقلانیت سیاسی بیشترین فراوانی را در بین منابع بررسی شده داشته است. با توجه به یافته های تحقیق، چنین نتیجه گیری می گردد که تنوع و چند بعدی بودن پدیده های مورد مطالعه در سیاست گذاری عمومی ایجاب می کند که محققان رشته ی سیاست گذاری از روش های متنوع و نظامند استفاده نمایند تا تصمیم گیری سیاست گذاران را در حوزه ی تحلیل سیاست های عمومی آسان تر و راحت تر نماید.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، سیاست گذاری عمومی، عقلانیت، فراترکیب
  • حسین سلیمی ترکمانی، علی محجوب* صفحات 181-213

    سرمایه گذاری و هزینه در آموزش و توسعه کارکنان زمانی توجیه پذیر است که آموزش ها متعاقبا توسط افراد در کارشان به کار گرفته شده و منجر به بهبود عملکرد فرد و سازمان شوند. در این زمینه، «انتقال آموزش» به یکی از مهم ترین دغدغه های متخصصان و پژوهشگران عرصه آموزش سازمانی تبدیل شده است. علی رغم تلاش های متعدد پژوهش های پیشین در توصیف شرایط علی و عوامل موثر بر تحقق آن، دانش موجود در این خصوص پراکنده و گسیخته بوده، و خلاء ترکیب یافته های پژوهشی از آن در قالب مدلی یکپارچه در ادبیات این حوزه به چشم می خورد. نظر به وجود داده های ثانویه کافی در ادبیات این حوزه، در پژوهش حاضر محققان با مطالعه روش مند یافته های 69 مقاله پیشین و با استفاده از روش فراترکیب به ترکیب و یکپارچه سازی یافته های مرتبط و پراکنده در میان مجلات تخصصی سه رشته مدیریت، روانشناسی و تکنولوژی آموزشی پرداختند، که درنهایت به ارایه مدلی سه سطحی و میان رشته ای از عوامل موثر بر انتقال آموزش در سازمان ها انجامید. به دلیل ادغام تمامی داده های ثانویه در دسترس مرتبط این حوزه، انتظار می رود یافته های این پژوهش، سنگ بنای مناسبی برای تحقیقات آتی مرتبط بوده و اشتباهات بالقوه ناشی از رویکردهای اجرایی و پژوهشی تک بعدی نسبت به این مفهوم چندبعدی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. در انتها نیز پس از بحث و بررسی یافته ها، پیشنهاداتی در خصوص مسیرهای آتی پژوهشی مورد نیاز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش کارکنان، انتقال آموزش، تکنولوژی آموزشی، رویکرد فراترکیب
|
  • Sahand Akbari *, Aryan Gholipour, Abbas Nargesian Pages 3-35

    Nowadays, there are different generations of humans in the society. It is obvious that each generation has different attitudes, perceptions and needs according to the social, historical, cultural and economic events they have experienced, and they explain and interpret the events around them in a very different way. In organizations, there are different generations of employees who have different expectations, characteristics and values. Recognizing these factors is also essential for attracting and retaining employees of each generation, and the existence of these diversities has made effective management of these generations a major challenge for organizations. The five generations that are the most common classification of human resource generations in the workplaces include the traditionalists, the babyboomer, generation X, generation Y, and generation Z. Therefore, in this article, these generations have been studied in workplaces so that by knowing them better, appropriate policies of each generation can be adopted.

    Keywords: traditionalists, Babyboomer, Generation X, Generation Y, generation z
  • Salman Salari, Fariborz Rahimnia *, Alireza Khorakian, Saeed Mortazavi, Ghasem Eslami Pages 37-71

    In today's organizations and firms, organizational governance is defined as the interaction between the organization’s CEO and senior managers with the board of directors, shareholders, and beneficiaries. Organizational governance is important in all types of formal organizations, but more important in non-profit organizations whose beneficiaries are a large part of society. Using the grounded theory as the research method, this study has explored and the principles of organizational governance and explained them as an organizational governance model for Iranian non-profit organizations. The current study has an interpretive paradigm and a qualitative approach based on emergent Glaserian grounded theory as the research strategy. The understudy population was comprised of senior managers of not-for-profit organizations in Razavi Khorasan province, among which 10 people were investigated by conducting semi-structured interviews and purposeful sampling until reaching theoretical saturation. Gathered data were analyzed using MAXQDA qualitative analysis software and classified in the form of 50 primary and six secondary codes. Subsequently, the final model of the research was developed centered on the core category titled as "principles of governance in non-profit organizations." This model implies six principles of honesty, social justice, accountability, transparency, purity and trustworthiness, and relational interactions.

    Keywords: Organizational Governance, Not-for-Profit Organization, Accountabiliy, Transparency
  • Majid Nikkhah *, Mirali Seyednaghavi, Mahboobeh Rahimi Pages 73-102
    Due to major changes in the activities, procedures, and business of human resource management (HRM) over the past years, the "human resource managers' competency" has been taken into consideration by relevant organizations and associations. Identification of roles, which are expected of human resource management in global organizations, provides the main framework for developing competency models for human resource managers. Furthermore, such models do not consider personal competencies. The present study aimed to improve the competency-based human resource management model by Dave Ulrich. The statistical population consisted of 180 human resource managers and employees who were selected by census sampling. Cronbach's alpha coefficient was equal to 0.76. The research method had a descriptive-analytical type and used confirmatory factor analysis (CFA), and structural equation modeling (SEM). The results confirmed the validity and reliability of the competency factors and tools.
    Keywords: Human Resource competencies, the competency-based human resource management (HRM) model by Dave Ulrich, Confirmatory factor analysis (CFA), Structural Equation Modeling (SEM)
  • Shahryar Mahmoodzadeh Ahmadinejad * Pages 103-142

    The objective of current study is to evaluate the impact of the rentier income including strategic rent and natural resource rent on the state capacity in Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs) from 2002 to 2017. Method To estimate the impact of unreaned income on the state capacity, cross-sectional regression analysis is used in this research project by adopting the Ordinary Least Square (OLS) method. Besides, various methods are used for robustness check and addressing the Endogeneity problem. Based on the findings of this research project, unearned income is one of the influential determinants of the state capacity formation in Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs) from 2002 to 2017. In the mentioned years, strategic rent had had a positive impact on the state capacity and natural resource rent had a negative impact on the state capacity.Findings of this research project proves that unearned income as one the main source of public revenue is an influential determinants of the state capacity in Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs) from 2002 to 2017. Although, we have to consider that two main categories of the unearned income has different impacts on the state capacity in the mentioned countries. Findings of this research project proves that after the Paris declaration in 2005 about the aid effectiveness and adopting reform policies by aid donors, strategic rent has had a positive impact on the state capacity in the Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs). On the other hand, regarding the negative influence of natural resource rent on the state capacity, the situation is more complicated. Because of the natural resource trap phenomenon, defining required incentives for political elites and governors in these countries is very difficult. According to the findings of the cross-sectional regression analysis, oil rent is the main cause of natural resource curse in Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs).

    Keywords: State Capacity, Natural Resource Rent, Strategic Rent, Public Revenue, Natural Resource Curse
  • Mahbobeh Montazer Ataei *, Robabeh Montazer Ataei, Atena Gerivani Pages 143-180
    This study aimed to investigate the rationality of public policy with  Meta-synthesis  Research. While systematically reviewing the resources found in the field of rationality in policy-making, the Meta-synthesis research method has selected 44 sources from 395 sources found. The research findings showed that 176 primary codes and 36 components or the main concept were identified in the form of 8 categories of political, economic, empirical, legal, moral, religious, instrumental and normative rationality among the extracted codes. The frequency of rationalities is political, legal, practical, economic, normative, communicative, instrumental, religious and moral rationality Respectively .The category of political rationality has the highest frequency among the studied sources. Based on the research findings, it is concluded that the diversity and multidimensionality of the studied phenomena in public policy making requires that policy making researchers use a variety of systematic methods to make policy-makers decisions in the field of policy analysis in a way that is easier and more convenient.
    Keywords: Policy making, Public policy making, rationality, Meta-Synthesis
  • Hossein Salimi Torkamani, Ali Mahjoub * Pages 181-213

    Expenditures and investments on employee training and development are justifiable when they subsequently be applied by people in their jobs and lead to personal and organizational performance improvement. In this field, “training transfer” has become one of the most important concerns of experts and researchers in the area of organizational training. Despite of previous researches numerous efforts in describing the causal conditions and factors influencing training transfer, the existing knowledge in this field is scattered and the gap and importance of integrating previous research findings in an integrative model is obvious. Considering the existence of sufficient secondary data in the related literature, in this study, researchers collected and synthesized the scattered data among three disciplines of management, psychology, and instructional technology by applying meta-synthesis method and systematic study of 69 previous articles. As a result, the study led to presenting a tri-level and multidisciplinary “training transfer” model in organizations. Since in this study, all accessible related secondary data were synthesized, it can be expected that its findings can be a suitable foundation for the related future studies and be able to decrease the potential mistakes in wrong executive and/or unidimensional research approach toward this multi-dimensional concept. At the end, besides discussion on the findings, some future research directions are also presented.

    Keywords: Employee Training, Training Transfer, Instructional technology, Meta-Synthesis Approach