فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 97 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 5
|
  • آسیه خلیلی، حسن برزگر، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد نوشاد صفحات 1-9
    سابقه و هدف

    امروزه با افزایش بیماریها، استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهی برای بهبود آنها رو به افزایش است. بر این اساس، کاربرد گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفته است. گیاه رملیک به دلیل خواص منحصر به فرد، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. هدف از این پژوهش، بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره برگ رملیک بر باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس ایروژینوزا، سالمونال تیفی، استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریا اینوکوا و باسیلوس سریوس بود.

    روش کار

    عصاره گیری از برگ رملیک، توسط روش خیساندن به مدت 72 ساعت صورت پذیرفت. میزان فنل و فالونویید کل عصاره اندازه گیری شد و پس از آن فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره توسط روش های مهار رادیکال DPPH ،ABTS و زوال رنگ محلول بتاکاروتن/ لینولییک اسید تعیین گردید. اثر ضدمیکروبی عصاره، مطابق روش های ضدمیکروبی چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد.

    یافته ها

    عصاره برگ رملیک دارای مقادیر ترکیبات فنل کل و ترکیبات فالونوییدی به ترتیب برابر با g/mgGAE 38/47 و g/mgQE 5/28 و فعالیت آنتیاکسیدانی بر حسب مهار رادیکال DPPH ،ABTS و زوال رنگ محلول بتاکاروتن لینولییک اسید به ترتیب برابر با 3/60 ،55/54 و 44/57 درصد بود. عصاره برگ رملیک، اثر ضدمیکروبی قابل توجهی بر میکروارگانیسمهای مورد پژوهش از خود نشان داد. حساسترین و مقاومترین سویه های میکروبی نسبت به عصاره مطابق روش چاهک آگار، به ترتیب باسیلوس سریوس و سودوموناس ایروژینوزا بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی قابل توجه عصاره برگ رملیک، میتوان از این عصاره در صنایع داروسازی و غذایی بهره برد.

    کلیدواژگان: عصاره، رملیک، فعالیت ضدمیکروبی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مهدیه شفقت، ناهید سپهری راد، ملیحه متانت، حسین ذاتی کیخا صفحات 11-16
    زمینه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس یکی از شایعترین عوامل بیماریزای بیمارستانی به شمار می رود که می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از عفونتها مانند عفونت ادراری شود. این باکتری قادر به تشکیل بیوفیلم می باشد که منجر به بروز عفونتهای عودشونده و مزمن می شود. استافیلوکوکوس اوریوس از توانایی باالیی جهت کسب مقاومت نسبت به طیف وسیعی از آنتی بیوتیکها مانند متی سیلین، ونکومایسین، آمینوگلیکوزیدها و... برخوردار می باشد که این امر منجر به ظهور سویه های مقاوم به چند دارو می شود و درمان عفونتهای حاصل از این باکتریها را با سختی مواجه می کند. هدف این مطالعه تعیین فراوانی agr تایپهای مختلف و مقاومت نسبت به آمینوگلیکوزیدها در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مولد بیوفیلم جداسازی شده از بیماران مبتال به عفونت ادراری در اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    در طی سال 1396 ،در مجموع 119 سویه مشکوک به استافیلوکوکوس اوریوس جداسازی شده از بیماران مبتال به عفونت ادراری از آزمایشگاه یک بیمارستان مرجع در اصفهان جمع آوری و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن nucA مورد تایید قرار گرفتند. جهت بررسی توانایی تولید بیوفیلم سویه ها از آزمونهای کیفی ژلوز قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت استفاده گردید و مقاومت سویه های مولد بیوفیلم نسبت به 8 آنتی بیوتیک مختلف به روش انتشار دیسک و بر اساس دستورالعملهای CLSI تعیین گردید. حضور ژنهای مختلف مقاومت نسبت به آمینوگلیکوزیدها و همچنین agr تایپهای مختلف در میان سویه ها به ترتیب با استفاده از آزمونهای PCR جداگانه و PCR-multiplex مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تمامی 119 سویه جداسازی شده به عنوان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مورد تایید قرار گرفتند و با استفاده از آزمونهای کیفی ژلوز قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت، 78 سویه)66 درصد(قادر به تولید بیوفیلم قوی و متوسط بودند که در این میان 12 درصد سویه ها به عنوان مولد اسالیم شناسایی شدند. نتایج حاصل از آزمون تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد که 43، 35 ،36 ،73 ،32 ،41 ،46 و 43 درصد سویه ها به ترتیب نسبت به سفوکسی تین، جنتامایسین، کانامایسین، استرپتومایسین، آمیکاسین، توبرامایسین، آزیترومایسین و اریترومایسین مقاوم بودند. عالوه بر این، 44 ،32 و 17 درصد سویه ها به ترتیب واجد ژنهای agr لوکوس واجد بیوفیلم مولد های سویه درصد 40 ،دیگر طرف از. بودند aph(3')-IIIa و ant(6)-Ia ،aac(6')-Ie-aph(2'')-Ia نبودند و agr تایپ I فراوانترین تایپ در میان سویه ها بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر موید شیوع باالی سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مولد بیوفیلم و مقاوم به آنتی بیوتیک در میان بیماران در بیمارستان مورد مطالعه در اصفهان می باشد که انتشار این سویه ها تهدید بزرگی برای سالمت جامعه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، عفونت ادراری، بیوفیلم، آمینوگلیکوزید، agr تایپینگ
  • نرگس سادات مصطفوی، فاتح رحیمی صفحات 17-26
    سابقه و هدف

    بیماریهای عفونی ایجاد شده توسط سویه های باکتریایی پاتوژن در بسیاری از کشورها از جمله ایران رو به افزایش است. سنجد (L rhamnoides Hippophae) منبع مهمی از عوامل ضد میکروبی طبیعی است. این مطالعه با هدف استخراج عصاره متانولی برگ سنجد و بررسی فعالیت ضدمیکروبی آن در برابر انتروباکتر آیروژنز، سودوموناس آیروژینوزا، استرپتوکوکوس پیوژنز و باسیلوس سریوس انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه، عصاره متانولی برگ سنجد با استفاده از روش ماسراسیون استخراج گردید و سپس اثر ضد باکتریایی آن در برابر باکتریهای پاتوژن انتروباکتر آیروژنز، سودوموناس آیروژینوزا، استرپتوکوکوس پیوژنز و باسیلوس سریوس با کمک روش های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمونهای دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار نشان داد که افزایش غلظت عصاره از 5 به 35 میلیگرم در میلیلیتر سبب افزایش معنیدار قطر هاله عدم رشد برای تمامی سویه های میکروبی گردید. سودوموناس آیروژینوزا مقاومترین و استرپتوکوکوس پیوژنز حساسترین سویه ها در برابر عصاره بودند. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتریهای گرم مثبت  4 میلیگرم در میلیلیتر  کمتر از باکتری های گرم منفی  16 میلیگرم در میلیلیتر  به دست آمد. همچنین، حداقل غلظت کشندگی برای استرپتوکوکوس پیوژنز و سودوموناس آیروژینوزا به ترتیب برابر با 256 و 512 میلیگرم در میلیلیتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج فعالیت ضدمیکروبی عصاره متانولی برگ سنجد نشان داد که امکان استفاده از عصاره برای مصارف دارویی و نگهداری مواد غذایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سنجد، عصاره متانولی، مقاومت به آنتیبیوتیک، ضد میکروب طبیعی، بیماری های ناشی از مواد غذایی
  • محمد نوشاد، بهروز علیزاده بهبهانی، مصطفی رحمتی جنیدآباد صفحات 27-35
    زمینه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین یک باکتری بیماریزای فرصت طلب مرتبط با عفونتهای بیمارستانی و اکتسابی از جامعه است که باعث مرگ و میر بیماران به میزان قابل توجهی می شود. این باکتریها از توانایی باالیی برای کسب عناصر ژنتیکی متحرک مانند باکتریوفاژها از طریق پدیده انتقال افقی ژن برخوردار می باشند. باکتریوفاژها می توانند از طریق فرآیند تبدیل فاژی سویه های غیربیماریزا را به سویه های بیماریزا تبدیل نمایند که آنها را قادر به تولید عوامل حدت مختلفی از قبیل بتا-الیزین، استافیلوکیناز، انتروتوکسینها، 1-TSST ،لیپاز، اکسفولیاتیو توکسین A و پنتون-ولنتاین لوکوسیدین می کند. این مطالعه با هدف تعیین حضور پروفاژ تایپهای مختلف و ژنهای رمزکننده هموالیزین و استافیلوکیناز در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین جداسازی شده از بیماران در تهران به انجام رسیده است.

    مواد و روش ها

    در طی سال 1396 ،در مجموع 50 جدایه مشکوک به استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین از نمونه های بیماران در دو بیمارستان مرجع در شهر تهران جمع آوری شدند. تمامی سویه ها با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن nucA مورد شناسایی قرار گرفتند و مقاومت سویه ها نسبت به متی سیلین با استفاده از ترکیبی از روش انتشار از دیسک بر اساس دستورالعملهای CLSI و آزمون PCR با پرایمرهای اختصاصی ژن mecA تعیین گردید. به منظور پروفاژ تایپنیگ سویه ها از آزمون -multiplex PCR استفاده گردید و تمامی سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین جهت تعیین وجود ژنهای حدت hlb و sak مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تمامی 50 جدایه جمع آوری شده از بیماران در دو بیمارستان مرجع به عنوان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مورد تایید قرار گرفتند. به استثناء پروفاژ تایپهای SGD و SGL ،تمامی پروفاژ تایپها در میان سویه ها شناسایی شدند که در این میان تایپ SGF و ساب تایپهای SGFa و SGFb در تمامی سویه ها حاضر بودند و فراوانی پروفاژ تایپهای SGA و SGB نیز به ترتیب محدود به 16 و 64 درصد سویه ها بود. عالوه بر این، 4 الگوی پروفاژی نیز در میان سویه ها تعیین گردید که الگوی پروفاژی شماره 3 (مشتمل بر پروفاژ تایپهای SGB ،SGF ،SGFa و SGFb) غالب ترین الگوی شناسایی شده بود. همچنین، 100 و 82 درصد سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین به ترتیب واجد ژنهای hlb و sak بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان دهنده فراوانی باالی پروفاژ تایپها و ژنهای عوامل حدت در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین در بیمارستانهای مورد مطالعه است. این سویه ها از پتانسیل باالیی جهت تولید طیف وسیعی از عوامل حدت و متعاقبا ایجاد بیماریهای مختلف برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، پروفاژ تایپ، بتا-الیزین، استافیلوکیناز، -multiplexPCR
|
  • Asieh Khalili, Hassan Barzegar, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mohammad Noshad Pages 1-9
    Background and objective

    Nowadays, with the increase in the incidence of diseases, the use of natural herbal compounds to treat them is increasing. Among medicinal plants, Ziziphus nummularia has been considered for its unique properties. The aim of this study was to investigate the antioxidant activity and antimicrobial activity of Ziziphus nummularia leaf extract against Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Listeria innocua and Bacillus cereus.

    Materials and methods

    Extraction of Ziziphus nummularia leaves was done by maceration method for 72 hours. The phenol and flavonoid content of the extract was measured. Antioxidant capacity evaluated using DPPH, ABTS and β-carotene/linoleic acid bleaching assay. Agar well diffusion, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were used to evaluate antimicrobial activity of extract.

    Results

    Total phenolic content and flavonoid of Ziziphus nummularia leaf extract were 47.38 mg GAE/g and 28.5 mg QE/g respectively. Antioxidant activity using DPPH, ABTS and β-carotene /linoleic acid bleaching assay were 60.3, 54.55 and 57.44 percent respectively. Ziziphus nummularia leaf extract showed a significant antimicrobial effect on the studied microorganisms. The most sensitive and resistant microbial strains to the extract according to the agar well method were Bacillus cereus and Pseudomonas aeruginosa, respectively.

    Conclusion

    Due to the considerable antioxidant and antimicrobial activity of Ziziphus nummularia leaf extract, this extract can be used in the pharmaceutical and food industries.

    Keywords: Extract, Ziziphus nummularia, Antimicrobial activity, Antioxidant activity
  • Mahdieh Shafeghat, Nahid Sepehri Rad, Malihe Metanat, Hossein Zati keikha Pages 11-16
    Background and purpose

    Myrtus Communis is a shrub and evergreen plant that grows in the plains of Asian countries including Iran and Mediterranean countries. Since ancient times, the essential oil of this plant has been used as a disinfectant. In addition to its antiseptic effect, it is used as a stomach booster and also to cure respiratory and urinary tract diseases. The aim of this study was to determine the antimicrobial effect of the plant essential oil on the H37Rv standard strain and clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis.

    Methodology

    The plant essential oil was extracted using a Clevenger Apparatus, then using the Kirby-Bayer standard disk diffusion method, the antimicrobial property of the plant essential oil was determined by determining the minimum inhibitory concentration (MIC) against 4 different strains of Mycobacterium tuberculosis compared to the standard strain H37Rv in Four concentrations were evaluated.

    Findings

    In this study, it was shown that there was a significant difference between the different concentrations determined for microbe cultivation, in the plant essential oil, the minimum inhibitory concentration(MIC) against two bacterial strains was equal to (7.5 mg/ml). It is known that the minimum bactericidal concentration (MBC) of two strains was equal to (15 mg/ml). The highest inhibitory concentration was equal to (15 mg/ml) and one strain was inhibited at this concentration and the lowest inhibitory concentration was The concentration was equal to (3.75 mg/ml). Also, MIC and the MBC against the standard strain were (1.87 and 3.75 mg/ml) respectively. This shows the significant effect of the antimicrobial properties of the essential plant in reducing the growth of bacteria.

    Conclusion

    The results of this study indicate the positive effect of the essential oil of the case in the treatment of tuberculosis. Therefore, the compounds in the essential oil of this plant can be used to develop and produce new Tuberculosis drugs.

    Keywords: Medicinal Plants, Mycobacterium Tuberculosis, Microorganisms, Case Plants
  • Narges Sadat Mostafavi, Fateh Rahimi Pages 17-26
    Background and Aim

    Staphylococcus aureus is one of the most common nosocomial pathogens which can cause a broad spectrum of infections such as urinary infection (UI). These bacteria are able to produce biofilm that results in recurrent and chronic infections. S. aureus have the high potential to acquire resistance to broad spectrum of antibiotics such as methicillin, vancomycin and aminoglycosides which results in emergence of multidrug resistant strains and making infections by these bacteria difficult to treat. The aim of this study was to characterize the frequency of different agr types and resistance to aminoglycosides among biofilm producing S. aureus strains isolated from UI in Isfahan, Iran.

    Material and Methods

    During 2017, a total of 119 suspected S. aureus isolated from patients with UI were collected from a hospital laboratory in Isfahan and confirmed using specific primers for nucA gene. The ability of the strains to form biofilm was evaluated using qualitative Congo red agar (CRA) and quantitative microtiter plate (MTP) assay and resistance of biofilm producing strains to 8 antibiotics was tested by disk diffusion method according to the guidelines of Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). The presence of different aminoglycoside resistance genes and also agr types among strains was determined by separate polymerase chain reaction (PCR) tests and a multiplex-PCR, respectively.

    Results

    All 119 isolated strains were confirmed as S. aureus and using combination of qualitative and quantitative biofilm assays a total of 78 (66%) strains were selected as strong and moderate biofilm producing strains, in which 12% of S. aureus strains were slime positive. The results of antibiotic susceptibility testing showed that 43, 35, 36, 73, 32, 41, 46 and 43% of strains were resistant to cefoxitin, gentamicin, kanamycin, streptomycin, amikacin, tobramycin, azithromycin and erythromycin respectively. Furthermore, 44, 32, 17 of resistant strains harbored aac(6')-Ieaph(2'')-Ia, ant(6')-Ia and aph(3')-IIIa genes, respectively. On the other hand, 40% of strains were negative for agr locus and agr type I was the most frequent type.

    Conclusion

    The results of the presents study revealed the high prevalence of biofilm producing and antibiotic resistant S. aureus strains among patients in the studied hospital in Isfahan, which dissemination of such strains could be a major threat to public health.

    Keywords: S. aureus, UTI, biofilm, aminoglycoside, agr types
  • Mohammad Noshad, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mostafa Rahmati-Joneidabad Pages 27-35
    Background and objectives

    Infectious diseases caused by pathogenic bacterial strains are increasing in many countries, including Iran. Hippophae rhamnoides L. is an important source of natural antimicrobial agents. The aim of this study was to extract methanolic extract of H. rhamnoides leaf and to evaluate its antimicrobial activity against Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pyogenes, and Bacillus cereus.

    Methods

    In this study, methanolic extract of H. rhamnoides leaf was extracted by the maceration method and then its antibacterial effect against bacterial pathogens Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pyogenes, and Bacillus cereus was evaluated using disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration.

    Results

    The results of disk/well diffusion agar tests showed that increasing the extract concentration from 5 to 35 mg/ml caused a significant increase in the diameter of the growth inhibition zone for all microbial strains. Pseudomonas aeruginosa were the most resistant strains and Streptococcus pyogenes was found to be the most sensitive strains to the extract. The minimum inhibitory concentration for Gram-positive bacteria (4 mg/ml) was lower than that for Gramnegative bacteria (16 mg/ml). Also, the minimum bactericidal concentration for Streptococcus pyogenes and Pseudomonas aeruginosa was 256 and 512 mg/ml, respectively.

    Conclusion

    The results of the antimicrobial activity of the methanolic extract of H. rhamnoides leaf showed that it is possible to use the extract for medicinal purposes and food preservation.

    Keywords: Hippophae rhamnoides, Methanolic extract, Antibiotic resistant, Naturalantimicrobial, Foodborne diseases
  • Fatemeh Mohaghegh, Fateh Rahimi Pages 37-47
    Background and Aim

    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is a major opportunistic pathogen associated with nosocomial and community-acquired infections that causes significant morbidity and mortality. These bacteria have a high ability to acquire mobile genetic elements, such as bacteriophages, via horizontal gene transfer phenomenon. Bacteriophages are able to convert non-virulent strains to virulent ones through phage conversion which results in production of virulence factors such as β-lysin, staphylokinase, enterotoxins, toxic shock syndrome toxin-1 (TSST-1), lipase, exfoliative toxin A, and Panton-Valentine leukocidin (PVL). In this study we aimed to characterize the presence of different prophage types, β-lysin and staphylokinase virulence genes among MRSA strains isolated from patients in Tehran, Iran.

    Material and Methods

    During 2017, a total of 50 suspected MRSA isolates were collected from patients in two referral hospitals in Tehran. All isolates were identified as S. aureus using specific primers for nucA gene and resistance to methicillin was determined by combination of disk diffusion method, according to the guidelines of Clinical Laboratory and Standard Institute (CLSI), and PCR by specific primers for mecA gene. A multiplex-PCR assay was employed for prophage typing of strains and all MRSA strains were tested for presence of hlb and sak virulence genes.

    Results

    All 50 isolated strains from patients in 2 referral hospitals were confirmed as MRSA. Except for SGD and SGL all prophage types were identified among the strains in which SGF, SGFa and SGFb prophage types were present in all strains and the frequency of SGA and SGB prophage types was limited to 16 and 64% of strains, respectively. Moreover, 4 different prophage patterns were also identified among all, in which pattern 3 (consisted of SGB, SGF, SGFa and SGFb prophage types) was the dominant one. Furthermore, 100 and 82% of MRSA strains were positive for hlb and sak genes, respectively.

    Conclusion

    The results of the current study indicated the high prevalence of prophage types and virulence genes among MRSA strains in the studied hospitals. Such strains have a high potential to produce a variety of virulence factors and also different diseases.

    Keywords: MRSA, prophage type, β-lysin, staphylokinase, multiplex-PCR