فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اعظم ناصروند، نسرین الهی*، بهمن دشت بزرگی، بهمن چراغیان صفحات 1-8
    مقدمه

    صلاحیت بالینی، از  اهداف اصلی تربیت پرستاران است  که نقش بسزایی بر کیفیت مراقبت از بیمار دارد.  بنابراین مشخص کردن مولفه های مرتبط با آن می تواند بر ارتقاء کیفیت مراقبت اثرگذار باشد. سلامت معنوی نیز، به عنوان یک عامل مهم در کارآمدی و موفقیت پرستاران مورد توجه قرار گرفته است.  هدف  از این پژوهش، تعیین رابطه سلامت معنوی با صلاحیت بالینی پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (1396) می باشد.

    روش کار

    این تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی،  با مشارکت 165 پرستار در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز،  به روش نمونه گیری چند مرحله ای (1396) انجام شد.  ابزار گرده آوری داده ها مشتمل بر پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، صلاحیت بالینی و سلامت معنوی بود. داده ها با استفاده از  آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار آماری SPSS 22  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج حاصل نشان داد که میزان صلاحیت بالینی و سلامت معنوی پرستاران مورد بررسی در سطح متوسط بود . نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد میان سلامت معنوی و صلاحیت بالینی پرستاران، ارتباط  معنادار و مثبت وجود دارد (p=./.23, r=./17).  همچنین در زمینه تضمین کیفیت، کمترین میانگین نمره  و حیطه آموزش و مدیریت، بیشترین میانگین نمره صلاحیت بالینی را به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری:

      با توجه به ارتباط معنادار میان سلامت معنوی و صلاحیت بالینی پرستاران، بنابراین لازم است برنامه ریزی های آموزشی مناسب، جهت توانمندی پرستاران و در راستای ارتقای سلامت معنوی و صلاحیت بالینی پرستاران طراحی کرد.

    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، سلامت معنوی، پرستاران
  • بررسی تاثیر آموزش ابعاد سبک زندگی به شیوه خانواده محور بر ارتقاء سبک زندگی سالمندان
    نازآفرین حسینی، فاطمه فروزان جهرمی، مهدی اکبر تبار طوری، مسعود مقیمی، مریم السادات شعفی، هلنا رمضانلی صفحه 2
    زمینه و هدف

    امروزه جمعیت سالمندان در سراسر دنیا رو به افزایش است و بیماری ها و مشکلات حاصل از این مرحله تکاملی می تواند به شدت بر سبک زندگی سالمندان تاثیرگذار باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف " تعیین تاثیر آموزش رفتارهای ارتقا دهنده سلامت به شیوه خانواده محور بر سبک زندگی سالمندان" انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی است که در سال 1394 بر روی 100سالمند انجام گرفت. نمونه ها به دو گروه 50 نفره آموزش خانواده محور و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله تحت آموزش ابعاد سبک زندگی سالمندان قرار گرفتند و در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سبک زندگی سالمندان بود. داده ها قبل، یک، دو و 3 ماه بعد از مداخله تکمیل گردید و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 21  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات سبک زندگی در گروه آزمایش افزایش معنی داری در مرحله پس از آزمون، نسبت به گروه کنترل داشته است  (P<0.05) . نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از آن بود که آموزش ابعاد سبک زندگی به شیوه خانواده محور میزان سبک زندگی سالمندان گروه تحت مداخله را در مرحله پس از آزمون به طور معناداری افزایش داده بود (0.001 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش آموزش ابعاد سبک زندگی به شیوه خانواده محور در سالمندان تاثیر گذار بوده و با توجه به اهمیت سبک زندگی سالم در پیشگیری از مشکلات دوران سالمندی و ارتقا سلامت سالمندان را محقق سازد.

    کلیدواژگان: آموزش خانواده محور، سبک زندگی، سالمندی
  • مقایسه تطبیقی نظام های آموزش پرستاری مقطع کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان دانشگاه تهران و دانشگاه UCSF کالیفرنیا، سانفرانسیسکو
    لیلا جویباری، الهام اصغری، محمدحسین عسکری صفحه 3
    مقدمه و هدف

    آموزش پرستاری به عنوان بخشی از نظام آموزش عالی در دهه های اخیر در جهان به سرعت  رو به توسعه است بنابراین نیازمند همگام سازی با تغییرات جامعه می باشد. یکی از راه حل های دستیابی به این هدف، ایجاد تغییر در برنامه درسی پرستاری برای حفظ تعادل بین نیازهای سیستم بهداشتی و سیاست های آموزشی و اقتصادی در جامعه است. هدف از این مطالعه مقایسه تطبیقی نظام های آموزش پرستاری مقطع کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان دانشگاه تهران و دانشگاه  UCSF کالیفرنیا، سانفرانسیسکو به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف و ارتقاء محتوی و کیفیت برنامه های آموزشی کشور می باشد.

    روش کار

    مطالعه توصیفی - تطبیقی حاضر در نیمه دوم سال 1399 انجام شده است. در این مطالعه مقایسه تطبیقی با استفاده از الگوی برودی و در چهار مرحله؛ توصیف، تعبیر و تفسیر، همجواری و مقایسه انجام گرفته است.

    یافته ها

    فلسفه، ارزشها و باورها هر دو برنامه آموزشی براساس عقاید و ارزشهای انسانی و براساس عدالت اجتماعی و جامعه محورمی باشند. عدم انجام مصاحبه و توجه به سابقه بالین در بخش های تخصصی نوزادان در هنگام پذیرش دانشجو، عدم توجه به رویکرد مبتنی بر شواهد و تفاوت های قومیتی و فرهنگی در کوریکلوم آموزشی و همگام سازی با پیشرفت های تگنولوژی و توجه به بین المللی سازی از نقاط ضعف برنامه اموزشی دانشگاه تهران بوده و مواردی چون ارایه پایان نامه و توجه به تحقیق و پژوهش از نقاط قوت آن می باشد.

    نتیجه گیری

    بهبود برنامه آموزش پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان در کشور نیازمند توجه بیشتر به بین المللی سازی، رویکرد مبتنی بر شواهد، مراقبت های مبتنی بر فرهنگ و قومیت و تفکر انتقادی در حیطه اهداف و بویژه در آموزش بالینی دانشجویان دارد. لذا گنجاندن موارد فوق در برنامه درسی و کوریکلوم آموزشی دانشگاه های کشور ضروری به نظر میرسد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی - کوریکلوم، نظام آموزشی آمریکا و ایران به همراه معادل های انگلیسی
  • وحید خیراندیش، فرزانه محمدنژاد*، هادی بهرامی، مائده طیب پور صفحات 9-18
    مقدمه

    هوش اخلاقی در پرستاران، به واسطه ماهیت انسانی و اخلاقی شغل و حرفه آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است. هوش اخلاقی می تواند قاعده ای را برای عملکرد صحیح انسان ها فراهم آورد و به عنوان یک عامل پیش بینی کننده  رفتار محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین هوش اخلاقی و نگرش نسبت به ایمنی بیمار در پرستاران شاغل در بیمارستان آموزشی شهرستان دزفول (1400) بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، مقطعی بود. جامعه آماری شامل 200 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان آموزشی گنجویان دزفول (1400) بود، که به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل: پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی لنیک و کیل و پرسشنامه استاندارد نگرش ایمنی بیمار (SAQ) بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS  در سطح معناداری 0/05> p با استفاده از آمار توصیفی و  ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    از 200 نفر پرستار شرکت کننده 73 ،درصد زن و  27 درصد مرد بودند. میانگین هوش اخلاقی پرستاران مورد پژوهش 19 /24±/156/21 و میانگین نگرش پرستاران نسبت به ایمنی بیمار 53/15±05/107 بوده است. نتایح ضریب همبستگی پیرسون، نشان داد بین هوش اخلاقی و نگرش پرستاران نسبت به ایمنی بیمار، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (001/0p< 43/0r). نتایج آزمون رگرسیون نشان داد هوش اخلاقی در تبیین متغیر نگرش پرستاران نسبت به ایمنی بیماران (18/0 = R2) سهیم می باشد.

    نتیجه گیری:

     هوش اخلاقی، در پیش بینی نگرش پرستاران، نسبت به ایمنی بیماران نقش دارد. بنابراین، به نظر می رسد با افزایش هوش اخلاقی از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی می توان نگرش پرستاران نسبت به ایمنی بیماران را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، نگرش، پرستار، ایمنی، بیمار
  • آرزو رضایی، فرزانه ظاهری، محمد مرادی، روناک شاهوی* صفحات 19-26
    مقدمه

    تکریم و بزرگداشت مادران، توسط مراقبان سلامت شامل سه بعد کیفیت مراقبت، امنیت و رعایت حقوق مادران است که در نهایت به کسب تجربه مثبت آنها از زایمان منتهی میشود. هدف از این پژوهش، تعیین وضعیت تکریم مادر باردار و عوامل مرتبط با بستری آنها در بیمارستان بعثت سنندج (1397) بوده است.

    روش کار

    این پژوهش مقطعی - همبستگی، در بخش بعد از زایمان در بیمارستان بعثت سنندج، از دی ماه 97 تا اردیبهشت 98 انجام گردید. جامعه مورد بررسی، شامل تمام زنان زایمان کرده در بخش بعد از زایمان بوده است که حجم نمونه به صورت تمام شماری و 345 نفر برآورد گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای چهار قسمتی شامل: مشخصات 1-دموگرافیک2- مامایی، 3- زایمانی، 4-پرسشنامه شاخص ارزیابی تکریم مادر بود. پس از پایان نمونه گیری، اطلاعات در نرم افزار SPSS نسخه 20 وارد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق، از آمار توصیفی و تست-های آماری تی تست، آنالیز واریانس استفاده گردید (p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد).

    یافته ها: 

    براساس این پژوهش، میانگین نمره تکریم کلی به طور متوسط 6/9±4/64 بود. همچنین میان میزان تکریم مادر با سطح درآمد (018/0>P)، نوع بیمه درمانی (046/0>P)، روش زایمان (02/0>P)، عامل زایمان (014/0>P) و مهارت های تنفسی کاهش درد زایمان (034/0>P) ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد؛ که با توجه به روش زایمان و آموزش عاملان زایمان، در خصوص اهمیت رعایت تکریم مادر و به کار بردن روش های کاهش درد در لیبر و زایمان آن ها ضروری است و همچنین جایگاه و نقش ماماها در رعایت اکرام و بزرگداشت حقوق مادر، نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: تکریم مادر، بارداری، کیفیت مراقبت، امنیت
  • لیلی مصلی نژاد*، صدیقه نجفی پور، راضیه زاهدی، عاطفه کرم زاده، مریم صباغی صفحات 27-38
    مقدمه

    آموزش مجازی، فرصتی بی بدیل برای رویارویی با محدودیت های آموزش حضوری، تحقق آرمان آموزش برای همه و زمینه سازی برای توسعه پایدار و متوازن  در کشور است. استفاده از روش های آموزش مجازی در علوم پزشکی، در سال های اخیر به خصوص با شیوع این بیماری در کشور افزایش قابل توجهی داشته است. این تحقیق به بیان برنامه آموزش و توانمند سازی استاد و دانشجو  بر اساس مدل تغییر کرن و ارزیابی برنامه آموزشی این دوران بر اساس مدل کریک پاتریک پرداخته است .

    روش کار

    این پژوهش از نوع مقطعی است که در طول دو سال اجرای برنامه آموزش مجازی  بر روی  6 گروه دانشجویی از رشته های مختلف آموزشی انجام گردیده است. جامعه پژوهش را 1000 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف گروه های مختلف به خود اختصاص داده اند. طراحی آموزشی  و توانمندسازی  استادان و دانشجو، از طریق  مراحل تغییر و بررسی آن بر اساس مدل تغییر کرن مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین ارزشیابی برنامه، بر اساس سطوح مختلف با استفاده از مدل کرک پاتریک در سطوح مختلف انجام گردید. همچنین در این راستا ارزشیابی به صورت کمی- کیفی از دانشجو و استاد، با استفاده از سنجش نمرات یادگیری ترمیک و مصاحبه فردی و گروه های متمرکز از رشته های مختلف انجام شد.

    یافته ها

    جهت ارزیابی اثر بخشی آموزش مجازی  341 نفر دانشجو و 56 نفر از استادان مشارکت داشته اند. نتایج این ارزیابی نشان داد نمره رضایت دانشجویان از اثر بخشی دوره های آموزش مجازی، در همه حیطه های مورد سنجش با اختلاف معناداری پایین تر از نمره استادان بوده است،  نمره رضایت دانشجویان در خصوص اثر بخشی دوره های آموزش مجازی از حداقل 51/2 مر بوط به قسمت سازماندهی مواد درسی تا حداکثر 61/7 طراحی صفحات در دوره آموزش مجازی و نمرات استادان، از حداقل 70/9در حیطه سازماندهی مواد درسی تا حداکثر 81/3 در زمینه طراحی صفحات در دوره آموزش مجازی متغیر بوده است. نمره معدل دانشجو با افزایش، از مقادیر معناداری در ترم های مختلف برخوردار نبود.

    نتیجه گیری

    بررسی برنامه یادشده، بر اساس مدل کرک پاتریک در سطوح مختلف و سپس سنجش تغییرات نگرشی/ عملکردی و رفتاری گویای آن می باشد که لازم است با به کار گیری فرصت ها و دفع تهدیدها، شرایط بهینه ای را برای آینده آموزش ترسیم کرد. با به کار گیری تجربه های به دست آمده در این ایام به کیفی سازی آموزش و ارتقای تجربه های به دست آمده در این دوران اقدام کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، پاندمی کووید، یادگیری فعال، آموزش پزشکی، تغییر، ارزشیابی
  • مریم باقری، اکرم محمدی پلارتی، شهناز کریمی* صفحات 39-46
    مقدمه

    پرستاران در ارایه مراقبت به بیماران، با چالش های اخلاقی متعددی رو به رو می شوند. یادگیری مبتنی بر سناریو همراه با به کارگیری تامل می تواند، یک استراتژی مهم در یاددهی یادگیری تعاملی، پویا و گسترده در آموزش اخلاق باشد که مهارت های تصمیم گیری و توانایی های خودآموزی دانشجویان را افزایش می دهد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر یادگیری تاملی مبتنی بر سناریوهای بالینی بر حساسیت اخلاقی دانشجویان در واحد درسی ارتباط حرفه ای و اخلاق پرستاری انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی پیش آزمون - پس آزمون تک گروهی بود که بر دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی فسا، در طول سال تحصیلی 98-97 و در سه مرحله طراحی، اجرا و ارزشیابی و به منظور سنجش میزان حساسیت اخلاقی دانشجویان انجام گردید. در این تحقیق تمامی دانشجویان پرستاری ترم 2  شامل 48 نفر در بررسی شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه نسخه فارسی حساسیت اخلاقی لوتزن (2006) استفاده گردید. داده ها در محیط نرم افزار SPSS نسخه 21 در سطح آمار توصیفی و تحلیلی، بررسی شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه تفاوت معناداری بین میانگین کل نمره حساسیت اخلاقی قبل و بعد از مداخله مشاهده نشد (0/05< p value). همچنین نتایح آزمون تی زوجی نیز قبل و بعد از مداخله آموزشی در زیرمقیاس های حساسیت اخلاقی (حسن بار اخلاقی، قدرت اخلاقی، مسیولیت اخلاقی) تفاوت معناداری نشان نداد (0/05< p value).

    نتیجه گیری:

     پژوهش حاضر با توجه به معنا دار نشدن تفاوت نمره حساسیت اخلاقی دانشجویان قبل و بعد از مداخله، پیشنهاد می کند که علی رغم  جایگاه  فعالیت های تاملی در توسعه یادگیری دانشجویان به خصوص در مطالعات غرب و همچنین به کارگیری این گونه رویکردهای نوینی به ویژه با در نظرگرفتن پداگوژی فرهنگی متفاوت می تواند ابعاد پیچیده تری را در برگیرد تا اثربخشی مناسبی داشته باشد. بنابراین انجام تحقیق های بیشتر در زمینه اثربخشی و ابعاد به کارگیری فعالیت های تاملی در آموزش اخلاق، به دانشجویان کارشناسی پرستاری در ایران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: یادگیری تاملی، سناریوهای بالینی، حساسیت اخلاقی، دانشجوی پرستاری
  • امیر عبدلی، محمد رحمانیان، اسماعیل رعیت دوست، سمانه عبیری، صدیقه نجفی پور، مریم آزموده، عاطفه کرم زاده، نوید کلانی*، نفیسه اسماعیل پور صفحات 47-54
    مقدمه

    رویکرد جهانی به کیفیت مراقبت سلامت، منجر به تلاش برای مدیریت موثرتر منابع و خدمات با در نظر گرفتن افزایش هزینه ها، مزایای رقابتی در بازاریابی و ایمنی بیمار شده است. یکی از ابزارهای اصلی کیفیت مراقبت سلامت و بهبود آن، اعتبار بخشی است. این پژوهش با هدف بررسی چالش های اجرای فرایند اعتباربخشی آموزشی بیمارستان ها از دیدگاه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی با استفاده از روش سرشماری بر روی 51 نفر از کارکنان دخیل در اجرای اعتباربخشی آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جهرم با استفاده از  پرسشنامه دو قسمتی متشکل از اطلاعات عمومی و حرفه ای کارکنان دخیل در اجرای اعتبار بخشی آموزشی و 27 مولفه برای سنجش نظرات کارکنان در خصوص اجرای فرایند اعتبار بخشی در بخش آموزش در شهرستان جهرم انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 و آزمون های آماری توصیفی (میانگین، درصد و انحراف معیار) انجام پذیرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که از 51 نفر کارکنان، 66 درصد زن و بقیه مرد بودند. میانگین نمره اجرای فرایند اعتباربخشی در دانشگاه 75/. ± 3/14 بود که تقریبا  در سطح متوسط قرار داشت. اکثریت کارکنان معتقد بودند که برنامه اعتباربخشی باعث پویایی و کارایی دانشگاه شده است و دارای بالاترین امتیاز بوده است. پایین ترین امتیاز به گویه "در برنامه اعتباربخشی، کارها و وظایف به طور منصفانه و عادلانه بین کارکنان دانشگاه تقسیم شده است"، داده شد.

    نتیجه گیری:

     اصلاح روش ارزشیابی اعتبار بخشی می تواند اعتبار و قابلیت اعتماد به نتایج اعتبار بخشی بیمارستانی ایران را افزایش دهد. با توجه به تاثیر متقابل قوت ها و چالش ها بر یکدیگر، ضروری است برای آموزش و توسعه فرهنگ کار گروهی، تخصیص بودجه و برنامه ریزی و طراحی استراتژی در زمینه اجرای آن، ایجاد سیستم های اطلاعات مناسب، شفاف سازی اطلاعات و با تغییر نگرش کلی سازمان بسترسازی شود.

    کلیدواژگان: چالش ها، قوت ها، اعتبار بخشی بیمارستان
  • تاثیر روایت گویی از طریق شبیه سازی بر استدلال و حساسیت اخلاقی دانشجویان پرستاری
    آرزو فرد، اکرم السادات سادات حسینی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 55-64
    مقدمه

    حساسیت پرستاران به موضوعات اخلاقی و نحوه استدلال آنان در بالین یکی از اصول حرفه ای در پرستاری است که نیازمند توجه ویژه است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر روش روایت گویی توسط شبیه سازی بر استدلال و حساسیت اخلاقی دانشجویان پرستاری انجام شد.  

    روش کار

    مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی بر روی 60 دانشجوی کارشناسی پرستاری که به‌صورت تصادفی سازی بلوکی به 2 گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند انجام شد. پرسشنامه های جمعیت شناختی، استدلال اخلاقی کوهلبرگ و حساسیت اخلاقی لاتزن  برای جمع آوری داده ها در 3 نوبت قبل و بعد مداخله و یک ماه بعد تکمیل شدند. مداخله طی 4 جلسه 3 ساعته بر اساس 10 سناریوی روایی شده با مضمون چالش های اخلاقی در پرستاری و 2 جلسه بصورت بیان تجارب دانشجویان در محیط بالین انجام شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، دقیق فیشر و ANOVA تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ ها:  

    نتایج مطالعه نشان میدهد دو گروه از نظر متغییرهای دموگرافیک و میزان استدلال و حساسیت اخلاقی تفاوت معناداری قبل از مداخله نداشتند و همگن بودند. بعد از مداخله گروه کنترل استدلال اخلاقی 6.88±39.23 و مداخله 7.55±49.03 بود که به 0.001>P تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد، در پیگیری نیز تفاوت معنادار بود. حساسیت اخلاقی بعد از مداخله در گروه کنترل 24.03±32.56 و مداخله 14.14±84.36 بود که با 0.001>P < /span> تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری:

     روایت گویی از طریق شبیه سازی می تواند یک روش موثر در جهت افزایش حساسیت و استدلال اخلاقی باشد.

    کلیدواژگان: روایت گویی، حساسیت اخلاقی، استدلال اخلاقی، شبیه سازی، دانشجویان پرستاری
  • رعایت شان بیماران بخش های اورژانس از دیدگاه پرستاران و بیماران
    حمیدرضا حریریان، الهام محمودی، هادی حسنخانی صفحات 65-73
    مقدمه

    احترام به  شان انسان یکی از اصول اخلاقی و وظیفه حرفه‌ای پرستار است. این مطالعه با هدف تعیین میزان رعایت شان بیماران بخش‌های اورژانس مراکز آموزشی درمانی تبریز از دیدگاه پرستاران و بیماران انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که از آذر تا بهمن 1399 و در 9 بیمارستان آموزشی شهر تبریز انجام شد. 100 پرستار و 165 بیمار از بخشهای اورژانس به روش تصادفی در این مطالعه وارد شدند. از پرسشنامه‌های اطلاعات فردی اجتماعی، شان بیماران از دیدگاه پرستاران و بیماران استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار spss 22 تحلیل شد.

    نتایج

    59 نفر (59%) از پرستاران و 92 نفر (7/55%) از بیماران زن بودند. میانگین کلی نمره رعایت شان بیماران از دیدگاه پرستاران 385/0 ± 266/2 و از دیدگاه بیماران 369/0 ± 916/1 بود (کمترین نمره صفر بیشترین نمره 3)، که هر دو نشان دهنده وضعیت مطلوب رعایت شان بیماران می‌باشد. علی رغم مطلوب بودن میزان رعایت شان بیماران از سوی پرستاران، بین دیدگاه پرستاران و بیماران تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>P).
     

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد میزان رعایت شان  بیماران از دیدگاه پرستاران و بیماران در حد مطلوب است. بنابراین ضروری است که برای دوام این حالت و هر چه بهتر شدن رعایت شان و کرامت بیماران، پرستاران بخش‌های اورژانس مورد تشویق و حمایت بیشتر مسنولین قرار بگیرند تا بدین وسیله ابعاد ضعیف و کم رنگتر رعایت  شان بیمارترمیم گشته و نقاط قوت پایدار بمانند.

    کلیدواژگان: شان، بیمار، پرستار، بخش اورژانس، اخلاق
  • تبیین تجارب بالینی دانشجویان هوشبری و اتاق عمل از اخلاق حرفه ای در اتاق عمل: یک مطالعه کیفی
    سمانه عبیری، مهسا خرم کیش، مجتبی زینی، طاهره عبدیان، نوید کلانی صفحات 74-88
    مقدمه

    اتاق عمل فضایی است که برای انجام عمل های جراحی به تیم های بیهوشی و جراحی اختصاص یافته است و ارایه خدمات با کیفیت در آن نیازمند طیف وسیعی از آموزش ها و اصول حرفه ای است.

    روش کار

    طراحی این مطالعه به صورت یک مطالعه کیفی توصیفی است که با روش تحلیل محتوای قراردادی، با مصاحبه ی نیمه ساختارمند عمیق و با استفاده از سوالات باز از دانشجویان رشته های اتاق عمل و بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی جهرم، که حداقل دو کارآموزی در عرصه را در اتاق عمل گذرانده باشند، انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع از 10 مصاحبه که با مشارکت کنندگان انجام شد، 255 واحد معنایی استخراج شد؛ دسته بندی کدها ما را به 6 طبقه اصلی و 24 طبقه فرعی رهنمون ساخت.مضامین اصلی عبارتند از: 1- درک مفهوم اخلاق پزشکی و اخلاق حرفه ای 2- مباحث اخلاقی پرکاربرد در اتاق عمل 3- بیشترین مصادیق نقض اخلاق حرفه ای در اتاق عمل، 4- عوامل فردی موثر بر رعایت و یا نقض اخلاق در اتاق عمل 5- عوامل مدیریتی و سازمانی موثر بر رعایت و یا نقض اخلاق در اتاق عمل 6- عوامل محیطی و فیزیکی موثر بر رعایت و یا نقض اخلاق در اتاق عمل

    نتیجه گیری

    تجربه بالینی دانشجویان اتاق عمل و هوشبری نشان داد که آنها از مفهوم اخلاق پزشکی و اخلاق حرفه ای درک صحیحی دارند و عوامل موثر بر رعایت و یا نقض اخلاق حرفه ای را به خوبی تشخیص می دهند.

    کلیدواژگان: تجربیات بالینی، اخلاق پزشکی، دانشجویان، هوشبری، اتاق عمل
|
  • Azam Naservand, Nasrin Elahi*, Bahman Dashtebozorg, Bahman Cheraghian Pages 1-8
    Introduction

    Clinical competence is one of the main goals of nurses' training which has a significant role on the quality of patient care. Therefore, identifying the related components can be effective in improving the quality of care. Spiritual health has also been considered as an important factor in the efficiency and success of nurses.The aim of this study was to determine the relationship between spiritual health and clinical competence of nurses working in teaching hospitals of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences (2017).

    Methods & Materials:

    This descriptive-correlational study was performed with the participation of 165 nurses in teaching hospitals of Ahvaz by multi-stage sampling method in 2017. Data collection tools included a questionnaire of demographic characteristics, clinical competence and spiritual health. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS 22 statistical software.

    Results

    The results showed that the level of clinical competence and spiritual health of the nurses was moderate. The results of Pearson correlation test showed that there is a significant and positive correlation between spiritual health and clinical competence of nurses (r=0.176, P=0.023) .Also, the field of quality assurance had the lowest average score and the field of education and management had the highest average score of clinical competence.

    Conclusion

    Considering the significant relationship between spiritual health and clinical competence of nurses, it is necessary to design appropriate educational programs for nurses' empowerment and in order to promote spiritual health and clinical competence of nurses.

    Keywords: Clinical Competency, Spiritual Health, Nurses
  • Vahid Kheirandish, Farzaneh Mohamadnejad*, Hadi Bahrami, Maedeh Tayebpur Pages 9-18
    Introduction

    Moral intelligence has special importance among nurses considering human and moral nature of their profession. Moral intelligence can provide a framework for the proper functioning of human beings and is considered as a predictor of behavior. The aim of this study was to investigate the relationship between moral intelligence and attitude toward patient safety among nurses working in Dezful teaching hospital in 2021.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional study. The statistical population included 200 nurses working in Ganjavian teaching hospital of Dezful in 2021 and participants were selected by convenience sampling method. Data collection instruments included demographic characteristics questionnaire, Lennick's & Kiel's Moral Intelligence Questionnaire and the Safety Attitude Questionnaire (SAQ). Data analysis was carried out using descriptive and analytical statistics (Pearson correlation coefficient and regression analysis in SPSS ver. 21 and P-value<0.05 was considered as the significance level.

    Results

    The results showed that, 73% of 200 nurses were female and 27% were male. The mean± SD of nurses' moral intelligence and attitude towards patient safety was 156.21±24.19 and 107.05±15.53, respectively. The results of Pearson correlation coefficient showed a positive and significant correlation between all dimensions of moral intelligence and nurses' attitudes toward patient safety (r=0.431, p<0.0001). The results of regression test showed that moral intelligence plays a role in explaining the variable of nurses' attitudes toward patient safety (R2 = 0.185).

    Conclusion

    Moral intelligence plays a role in predicting nurses 'attitudes toward patients' safety. Therefore, it seems that nurses 'attitudes toward patients' safety can be improved by increasing moral intelligence through training workshops.

    Keywords: Moral intelligence, Attitude, Nurse, Safety, Patient
  • Arezo Rezaei, Farzaneh Zaheri, Mohamad Moradi, Roonak Shahoei* Pages 19-26
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the status of respecting pregnant women and factors related to their hospitalization in Besat Hospital in    Sanandaj (2019) Respecting mothers by health care providers includes three dimensions of quality of care, safety, and observance of mothers' rights, which ultimately leads to their positive experience of childbirth. The aim of this study was to determine the status of the respecting pregnant women and the factors related to their hospitalization in Besat Hospital in Sanandaj 2019.

    Materials and Methods

    This cross-sectional, correlational study was performed in the postpartum ward of Besat hospital in Sanandaj from January to May (2018). The study population consisted of all the women who gave birth in the postpartum ward. The sample size was estimated to be 345 individuals. Data were collected using a four-part questionnaire including 1-demographic characteristics (7 questions), 2- midwifery (12 questions), 3- delivery characteristics (15 questions), and 4- the Mothers on Respect (MOR) index (14 questions). After finishing the sampling, the data were analyzed using SPSS 20 software. In this study, Descriptive statistics and T-test, analysis of variance were used (P <0.05 0 was considered significant).

    Results

    The results of this study indicated an average total respect score of 64.4 ± 9.6 and it was medium. The results also showed that there was a statistically significant correlation between respectful maternity care with income (P<0.018), type of health insurance (P<0.046), childbirth method (P<0.02), responsible for birth (P<0.014), and breathing techniques for pain relief during childbirth (P<0.034).

    Conclusion

    This study showed that respectful maternity care has a direct relationship in respectful maternity care and childbirth method, responsible for birth, and breathing techniques during labor and childbirth.

    Keywords: Respecting Mothers, Pregnancy, Quality of Care, Safety
  • Leili Mosalanejad*, Sdigheh Najafipour, Rezeyeh Zahdi, Atefeh Karamzadeh, Maryam Sabaghi Pages 27-38
    Introduction

    Virtual education is an irreplaceable opportunity to face the limitations of face-to-face education, achieve the ideal of education for all and lay the groundwork for sustainable and balanced development in the country. The use of virtual education methods in medical sciences in recent years, especially with the prevalence of this disease in the country has increased significantly. This study expresses the training program and empowerment of teachers and students based on the Kern's change model and evaluates the training program of this period based on the Kirkpatrick Model.

    Materials and Methods

    This study is a cross-sectional study that was performed on 6 groups of students from different educational fields during the two years of implementing the virtual education program in Jahrom University of Medical Sciences. The research population consists of 1000 students of different fields in different group. The educational design and empowerment of professors and students has been examined through the stages of change and its review based on Kern's change model.  Also, the evaluation of the program was done using the Kirk Patrick model at different levels. Also, in this regard, quantitative-qualitative evaluation of students and professors was done by using the measurement of thermic learning scores and individual interviews and focused groups from different disciplines. The students' satisfaction score regarding the effectiveness of virtual education courses is from a minimum of 51.2 related to the organization of course materials to a maximum of 61.7 in the design of pages in the course of virtual training and the grades of professors, from a minimum of 70.9 in the area of ​​organizing course materials to a maximum of 3. 81 has been variable in the field of page design during virtual education. The grade point average of the student increased, but did not have significant values ​​in different semesters.

    Conclusion

    Examining the mentioned program, based on the Kirkpatrick model at different levels and then measuring the attitudinal/functional and behavioral changes, shows that it is necessary to draw optimal conditions for the future of education by using opportunities and avoiding threats. By using the experiences gained during these days, he improved the quality of education and promoted the experiences gained during this period.

    Keywords: Virtual Education, Covid Pandemic, Active Learning, Medical Education, Change, Evaluation
  • Maryam Bagheri, Akram Mohammadi Pelarti, Shahnaz Karimi* Pages 39-46
    Introduction

    Nurses face many ethical challenges in providing care to patients. Scenario-based  learning along  with the use of  reflection can be an interactive, dynamic, and expansive learning strategy in ethics education that enhances students' decision-making skills and self-learning abilities. The aim of this study was to investigate the effect of reflective learning based on clinical scenarios on students' moral sensitivity in the course of professional communication and nursing ethics.

    Materials and Methods

    This study was a semi-experimental pre-test-post-test single group study that was performed on nursing students of Fasa University of Medical Sciences during the academic year of 2018-2019 in three stages of design, implementation and evaluation to assess students' moral sensitivity. In this study, all second semester nursing students including 48 people participated in the study. To collect data, the Persian version of the Lutzen Ethical Sensitivity Questionnaire (2006) was used. Data were analyzed in SPSS software version 21 at the level of descriptive and analytical statistics (paired t).

    Results

    In this study, there was no significant difference between the mean of the total score of moral sensitivity before and after the intervention (p value> 0.05). Also, the results of paired t-test did not show a significant difference before and after the educational intervention in the subscales of moral sensitivity (Sense Of Moral Burden,  Moral Strength, Moral Responsibility) (p value> 0.05).

    Conclusion

    The present study, considering the non-significant difference between students 'moral sensitivity scores before and after the intervention, suggests that despite the place of reflective activities in the development of students' learning, especially in Western studies, and also applying such new approaches, especially by considering different cultural pedagogies, can take on more complex dimensions in order to be effective. Therefore, further studies on the effectiveness and dimensions of using reflection activities in ethics education are recommended to undergraduate nursing students in Iran.

    Keywords: Reflective Learning, Clinical Scenarios, Ethical Sensitivity, Nursing Studentdent
  • Amir Abdoli, Mohammad Rahmanian, Esmaeal Rayat Dost, Samaneh Abiri, Sedighe Najafipour, Maryam Azmoodeh, Atefeh Karamzadeh, Navid Kalani*, Nafiseh Esmaealpour Pages 47-54
    Introduction

    The global approach to health care quality has led to efforts to manage resources and services more effectively, taking into account rising costs, competitive advantages in marketing, and patient safety. One of the main tools of health care quality and its improvement is accreditation. This research was conducted with the aim of investigating the challenges and strengths of implementing the educational accreditation process of hospitals from the perspective of the employees of Jahrom University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study using the census method on 51 employees involved in the implementation of educational accreditation of Jahrom University of Medical Sciences using a two-part questionnaire consisting of general and professional information of the employees involved in the implementation of educational accreditation and 27 The component was carried out to measure the opinions of employees regarding the implementation of the accreditation process in the education sector in Jahrom city. Data analysis was done using spss software version 21 and descriptive statistical tests (mean, percentage and standard deviation).

    Results

    The results showed that out of 51 employees, 66% were women and the rest were men. The average score of the implementation of the accreditation process in the university was 14.3 ± 0.75, which was almost at the average level. The majority of the staff believed that the accreditation program made the university more dynamic and efficient and had the highest score. The lowest score was given to the item "in the accreditation program, the tasks and tasks are fairly and equitably divided among the university staff".

    Conclusion

    Modifying the accreditation evaluation method can increase the credibility and trustworthiness of Iranian hospital accreditation results. Considering the mutual influence of strengths and challenges on each other, it is necessary to train and develop teamwork culture, budget allocation and planning and strategy design in the context of its implementation, creating appropriate information systems, clarifying information and changing the overall attitude of the organization. to be laid

    Keywords: Challenges, Strengths, Hospital Accreditation
  • The Effect of Storytelling through Simulation on Moral Reasoning and Moral Sensitivity of Nursing Students in Tehran University of medical sciences
    Arezoo Fard, Akramosadat Sadat Hosseini *, Anoshirvan Kazemnejad Pages 55-64
    Introduction

    Nurses' sensitivity to ethical issues and their way of reasoning at the bedside is one of the professional principles in nursing that needs special attention. Therefore, the current research was conducted with the aim of determining the effect of the narrative method on the reasoning and moral sensitivity of nursing students through simulation.

    Materials and Methods

    The present research is a clinical trial on 60 undergraduate students in the field of nursing who were divided into 2 intervention and control groups by throwing dice. Demographic questionnaires, Kohlberg's moral reasoning and Latzen's moral sensitivity were completed for data collection in 3 times before and after the intervention and one month later. The intervention was conducted during 4 sessions of 3 hours based on 10 narrated scenarios, with the theme of ethical challenges in nursing and 2 sessions in the form of expressing students' experiences, in the clinical environment. The data were analyzed by SPSS version 16 software and using chi-square, Fisher's exact and ANOVA statistical tests.

    Results

    The results of the study showed that the group had no significant difference before the intervention and were harmonious in terms of demographic variables, the level of reasoning and moral sensitivity. After the intervention, the moral reasoning of the control group was 39.23±6.88 and the intervention was 49.03±7.55, which showed a significant difference between the two groups at P<0.001, which indicated that there is a significant difference in the follow-up. Moral sensitivity after the intervention was 32.56±24.03 in the control group and 84.36±14.14 in the intervention group, with P<0.001, a significant difference was observed between the two groups.

    Conclusion

    Storytelling through simulation can be an effective method to increase the sensitivity and moral reasoning of nursing students. Therefore, the results showed that the evolution in ethics education methods will increase the moral capabilities of nursing students.

    Keywords: Storytelling, Moral Sensitivity, Moral Reasoning, Simulation, Nursing Students
  • Respecting the dignity of patients in emergency departments from the point of view of nurses and patients based on descriptive research
    Hamidreza Haririyan, Elham Mahmoudi*, Hadi Hasankhani Pages 65-73
    Introduction

    Respecting human dignity is one of the moral principles and professional duty of a nurse. This research was conducted with the aim of determining the level of respect for the dignity of patients in the emergency departments of medical education centers in Tabriz from the point of view of nurses and patients.

    Materials and Methods

    This research is descriptive-cross-sectional; which was carried out from December to February (2019) in 9 teaching hospitals of Tabriz city. 100 nurses and 165 patients from emergency departments were randomly included in this study. Questionnaires of personal and social information, dignity of patients from the point of view of nurses and patients were used and the results were analyzed using spss 22 software.

    Results

    59 (59%) nurses and 92 (55.7%) patients were females. The overall mean score of respect for patients' dignity from the nurses' point of view was 2.266 ± 0.385 and from the patients' point of view was 1.916±0.369 (the lowest score was 0 and the highest score was 3), both of which indicate the desired status of respect for patients' dignity. Contrary to the desired level of respect for patients' dignity by nurses, there was a significant difference between the views of nurses and patients (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this research showed that the level of respect for patients' dignity is optimal from the point of view of nurses and patients. Therefore, it is necessary for the survival of this situation and for the better respect of the patients' dignity and dignity, the nurses of the emergency departments should be encouraged and supported by the authorities. In this way, the weak and dull aspects of respect for the patient's dignity will be improved and the strong points will remain stable.

    Keywords: Dignity, Patient, Nurse, Emergency Department, Ethics
  • Explaining the Anesthesiology and Operating Room Students clinical Experiences of professional ethics in the operating room: a qualitative study
    Samaneh Abiri, Mahsa Khoramkish, Mojtaba Zeini, Tahere Abdian, Navid Kalani Pages 74-88
    Introduction

    The operating room is a space dedicated to anesthesia and surgery teams for performing surgeries, and providing quality services in it requires a wide range of training and professional principles. The present study tries to take a step towards improving medical ethics and solving the problems of professional ethics by explaining and analyzing the clinical experiences of the anesthesiology and operating room students of Jahrom University of Medical Sciences in relation to professional ethics in the operating room environment.

    Materials and Methods

    The design of this study is a descriptive qualitative study with the method of conventional content analysis, which was done with in-depth semi-structured interviews and using open-ended questions from the students of the operating room and anesthesiology departments of Jahrom University of Medical Sciences, who have at least two internships in the operating room field. The collected data were analyzed based on the model proposed by Elo and Kingas.

    Results

    In total, 255 semantic units were extracted from 10 interviews that were conducted with the participants; The classification of the codes led us to 6 main categories and 24 subcategories. The main topics are: 1- Understanding the concept of medical ethics and professional ethics 2- Frequently used ethical issues in the operating room 3- The most examples of violations of professional ethics in the operating room 4- Individual factors affecting compliance or violation of ethics in the operating room 5- Management and organizational factors affecting compliance or violation of ethics in the operating room 6- Environmental and physical factors affecting compliance or violation of ethics in the operating room

    Conclusion

    The clinical experience of operating room and anesthesiology students showed that they have a correct understanding of the concept of medical ethics and professional ethics, and they recognize well the factors affecting compliance or violation of professional ethics; If this topic is accompanied by the guidance of professors; It can help to improve the moral status of the operating room. It can also provide good suggestions to hospital managers for the moral improvement of medical centers, which the findings of the present study are in this direction.

    Keywords: Clinical Experience, Medical Ethics, Anesthesiology, Operating Room Students