فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 45
|
  • معصومه زارع، عباس صفری، میثاق مریدی*، مهدی نصرتجو صفحات 1-10
    پارالمین، پروتیین غشایی متصل به لیپید، در روند شکل گیری سلول نقش دارد. دراین مطالعه توسط از بانک اطلاعاتی NCBI و BLAST، توالی نوکلیوتیدی و اسید آمینه ای ژن PALM در گوسفند و چندین گونه دیگر بدست آمد. دمین های پروتیینی توسط نرم افزار MotifScan و CDD و موتیف ها و عملکرد احتمالی پروتیین پارالمین در گوسفند توسط نرم افزارهای ProDam و PANTHER، و اثرات متقابل پروتیین پارالمین با دیگر پروتیین ها توسط نرم افزار STRING شناسایی شدند. پیش بینی ساختار سه بعدی پروتیین با استفاده از نرم افزارهایI- TASSER و 2 PHYRE و جهت ترسیم درخت فیلوژنی، از نرم افزار MEGA6استفاده شد. این پروتیین دارای 3 موتیف دخیل در تنظیم شکل سلول و سازماندهی اسکلت سلولی و باند شدن با پروتیین کیناز A و گیرنده دوپامین D3 می باشد. عملکرد این پروتیین در مسیرهای انتقال سیگنال گزارش شد، که توسط یک سیگنال در تعامل با یک گیرنده، باعث تغییر در سطح یا فعالیت یک پیامبر ثانویه و در نهایت ایجاد تغییر در عملکرد سلول می شود. نتایج پیش بینی ساختار دوم و سوم پروتیین پارالمین، وجود مارپیچ پیچ خورده و نقش آن در تعامل با دیگر پروتیین ها را نشان داد. روند تکاملی ژن پالم و ایزوفرم های آن در گونه های مختلف نشان داد که ایزوفرم PALM3 در طی روند تکاملی تحت فشار انتخاب بالا، زودتر از دیگر ایزوفرم ها جدا شده است. با توجه به وجود سه موتیف در توالی پروتیین پارالمین و مشابهت ساختاری آن با زنجیره A پروتیین تروپومیوزین در گوسفند، این پروتیین نقش مهمی را در تعامل با دیگر پروتیین ها در سطح غشای سلولی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: پروتئین پارالمین، ساختارهای پروتئینی، آنالیز بیوانفورماتیکی، روند تکاملی
  • امیر عزیزپناه*، مهسا همتی صفحات 11-16
    هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل روند انرژی مصرفی و انتشار گازهای گلخانه ای در فرآیند تولید شیر در 25 واحد پرورش گاوشیری بود. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه تخصصی با مدیران واحدها و بهره برداران در سال 1399 در شهرستان ایوان به دست آمد. مجموع انرژی های ورودی و خروجی به ازای یک راس به ترتیب برابر 53687/79 و 59418/37 مگاژول به ازای هر راس گاو برآورد گردید. شاخص های انرژی شامل کارایی، بهره وری و شدت انرژی برای گاوداری به ترتیب 1/11، 0/15 کیلوگرم بر مگاژول و 6/45 مگاژول بر کیلوگرم به ازای هر راس گاو به دست آمد. نتایج حاصل از تابع کاب داگلاس نشان داد تاثیر نهاده های انرژی نیروی انسانی، ماشین ها و تجهیزات خوراک دام به ترتیب با ضرایب رگرسیون 0/18، 0/02 و 1/01 بر روی عملکرد شیر تولیدی به ازای یک راس دام مثبت و تاثیر نهاده های سوخت های فسیلی و الکتریسیته به ترتیب با ضرایب رگرسیون 0/04- و 0/05- بر عملکرد منفی محاسبه شد. مجموع آلایندگی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای واحدهای پرورش گاو شیری برابر 601/32 کیلوگرم دی اکسید کربن به ازای هر راس گاو به دست آمد که بیش ترین میزان مربوط به نهاده سوخت دیزل با 66/55 درصد بود.
    کلیدواژگان: بهره وری انرژی، تابع کاب داگلاس، تحلیل حساسیت
  • یاسمین سلیمی یکتا، رسول واعظ ترشیزی*، مختار علی عباسی، ناصر امام جمعه کاشان، مهدی امین افشار صفحات 17-22
    هدف از این پژوهش ارایه یک مدل برای پیش بینی ارزش ارثی گاوهای نر مولد و شناسایی مولدهای برتر از طریق رکوردهای اولیه دختران آن ها بود تا بتوان مولدهای برتر را توسط رکوردهای اولیه دختران آن ها انتخاب نمود.دقت ارزش ارثی پیش بینی شده با روش اعتبارسنجی متقاطع (Cross Validation) آزمون شد . برای این منظور داده ها در هر سال و جداگانه ارزیابی شدند. داده ها شامل 2166925 رکورد روز آزمون از 456712 گاو ماده در طی سال های 1370 تا 1395بود. مولفه های (کو)واریانس و ارزش ارثی حیوانات با روش رگرسیون تصادفی و حداکثر درست نمایی محدود شده Restricted Maximum Likelihood (REML) برآورد شد. چند جمله ای لژاندر با درجه 3 برای اثر تصادفی ژنتیکی افزایشی و اثر تصادفی محیطی دایمی انتخاب و اثر باقی مانده همگن برای این مدل فرض شد. کم ترین وراثت پذیری تولید شیر 0/14 در اوایل دوره شیردهی و بیش ترین مقدار آن در اواسط دوره شیردهی و معادل 0/18 برآورد شد. نتایج حاصل از روش اعتبارسنجی متقاطع نشان داد که همبستگی ارزش ارثی گروه پدران و دختران در ارزیابی های سالانه مثبت و زیاد است. همبستگی ارزش ارثی در اوایل دوره شیردهی (روزهای 5 تا 90) و اواخر دوره شیردهی (روزهای 181 تا 305) برای گروه دختران 0/87-0/77 و برای گروه پدران 0/94-0/81 برآورد شد. نتایج نشان داد که می توان مولدهای نر را بر اساس رکورد تولید ماه های اول پس از زایش دختران آن ها انتخاب نمود. با انتخاب زود هنگام مولدهای نر فاصله نسل کاهش یافته و پیشرفت ژنتیکی بیش تر می شود.
    کلیدواژگان: مولد نر، توابع لژاندر، فاصله نسل، رکوردهای روز آزمون، ارزش ارثی
  • مسعود مرشدی، سیده پرستو یاسینی*، علیرضا شقایق صفحات 23-30
    پارامتر های خونی و بیوشیمیایی، به عنوان شاخص پاسخ دام، می تواند به عنوان مبنایی جهت تشخیص، درمان و پیش آگهی بیماری ها باشد. به منظور بررسی اثر نوسانات روزانه دمایی بر روی پارامترهای هماتولوژی، بیوشیمیایی، انعقادی و هورمونی نمونه گیری بر روی 20 راس گاو نژاد هلشتاین در یک روز تابستان در منطقه نظر آباد واقع در استان البرز و در سه نوبت انجام شد. RBC، Hb، HCT ،MCV  ،MCH ،MCHC شمارش تام و تفریقیWBC ،AST ،GGT، گلوکز، اوره، پروتیین تام، آلبومین، فیبرینوژن، PT و APTT، پلاکت و غلظت کورتیزول مورد سنجش قرار گرفت. هم زمان با هر نوبت خون گیری اندازه گیری درجه حرارت رکتال انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده RBC ،Hb ،HCT ،MCV ،MCH ،MCHC، اوره و کورتیزول در نوبت دوم خون گیری (دمای 39 درجه سانتی گراد)، نسبت به دو نوبت دیگر (نوبت اول: 25 درجه سانتی گراد، نوبت سوم : 32 درجه سانتی گراد) با افزایش غیر معنی دار همراه بود. هم چنین افزایش معنی دار تعداد تام WBC، نوتروفیل و مونوسیت، پروتیین تام، آلبومین، AST ،GGT، درجه حرارت رکتال و کاهش تعداد ایوزینوفیل ها در این نوبت مشاهده شد. در ارتباط با APTT ،PT و تعداد پلاکت ها تغییرات معنی دار نبود. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه تغییرات روزانه دمایی و بروز استرس گرمایی ملایم می تواند بر برخی از فاکتورهای هماتولوژی و بیوشیمیایی تاثیرگذار باشد و در هنگام ارزیابی پروفایل هماتولوژی و بیوشیمیایی و تفسیر آن بایستی تغییرات روزانه دمایی را مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: نوسانات دمایی، هماتولوژی، بیوشیمیایی، انعقادی، گاو هلشتاین
  • محمد درویشی، یحیی محمدی*، فرشید فتاح نیا، مهدی بهرامی یکدانگی، گلناز تاسلی، محمد شمس الهی صفحات 31-36
    این پژوهش برای ارزیابی نمره وضعیت بدنی در دوره خشکی و زمان گوساله زایی بر بروز ناهنجاری های متابولیکی گاوهای هلشتاین استان اصفهان انجام شد. تعداد 5138 رکورد از زایش های مختلف از سال 1395 استخراج شد. داده ها شامل شماره دام، سال زایش، ماه زایش، اسکور زمان زایش، طول دوره خشکی، طول دوره آبستنی، وزن تولد گوساله، جنس گوساله، تعداد گوساله های متولد شده در هر زایش، جفت ماندگی، سخت زایی، مرده زایی و متریت بود. به منظور یکنواختی، داده ها در کلاس های مختلف طبقه بندی شدند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SAS با رویه GLIMMIX تجزیه شدند. نتایج نشان داد که میزان تغییر نمره وضعیت بدنی بر بروز ناهنجاری های متابولیکی (جفت ماندگی، سخت زایی، مرده زایی و متریت) معنی دار نبود (0/05≤P). تاثیر شکم زایش بر جفت ماندگی، سخت زایی،  مرده زایی و متریت معنی دار بود (0/01≥P). تاثیر وزن تولد گوساله بر جفت ماندگی (وزن های کم تر از 35 کیلوگرم و بالاتر از 46 کیلوگرم)، سخت زایی و مرده زایی (گوساله های با وزن 46 کیلوگرم) و متریت معنی دار بود (0/01≥P). طول دوره خشکی بر بروز جفت ماندگی (در طول دوره خشکی کم تر از 45 روز و دوره خشکی 61 تا 100 روز به بالا با دوره 46 تا 60 روز)، سخت زایی (افزایش طول دوره خشکی از 60 به 100 روز) و متریت (در طول دوره خشکی کم تر از 45 روز و دوره خشکی 61 تا 100 روز به بالا  با دوره 46 تا 60 روز) اثر معنی داری داشت (0/01≥P). اثر طول دوره آبستنی بر جفت ماندگی معنی دار (0/01≥P) اما بر بروز مرده زایی معنی دار نبود (0/05≤P). فصل زایش بر بروز جفت ماندگی و متریت اثر معنی دار داشت (0/01≥P).
    کلیدواژگان: نمره وضعیت بدنی، ناهنجاری های متابولیکی، دوره خشکی، گاوهای هلشتاین
  • پرستو پورغفور لنگرودی* صفحات 37-42
    لپتوسپیروز یک بیماری عفونی مشترک در دام  و انسان است که به وسیله ارگانیسم مارپیچی شکل (اسپروکت) از جنس لپتوسپیرا ایجاد می شود. سرووار های مهم شامل لپتوسپیرا  پومونا، کانیکولا، ایکتروهموراژیه، اتومالیس، گریپوتیفوزا و هاردجو هستند. این ارگانیسم ها میزبان های متعددی، از جمله انسان دارند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع سرووارهای لپتوسپیروز در بین شتر های کشتار شده  استان گلستان بود. در این بررسی 235 نمونه سرم خون از ورید وداج شترها از کشتارگاه استان گلستان جمع آوری شد و با روش میکروآگلوتیناسیون مورد سنجش قرار گرفت: میزان آلودگی شترها به باکتری لپتوسپیرا در سنین، جنس و فصول مختلف با روش مربع  کای و با استفاده از نرم افزار SPSS بررسی شد. کل نمونه ها، 44 نمونه (18/72درصد) دارای پاسخ سرولوژی مثبت بود که به ترتیب  (81/82 درصد)، (11/37 درصد) و (6/81 درصد) با یک، دو و سه سرووار واکنش مثبت نشان دادند. در نمونه های مثبت، 42/6 درصد سرووار اتومنالیس، 31/49 در صد ایکتروهموراژیه، 11/11 درصد سرووار کانیکولا، 3/7 درصد سرووار پومونا ، 5/55 درصد سرووار گریپوتیفوزا و سرجروهاردجو واکنش مثبت نشان دادند. بیش ترین میزان عیار آنتی بادی (38/88 درصد) درتیتراسیون 1:800 مشاهده گردید. بیش ترین فراوانی در سن 2-0 سالگی (18/8 درصد)، جنس نر (19/46 درصد) که از نظر آماری اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/05<P) و بیش ترین فراوانی در فصل تابستان (21/42 درصد) مشاهده گردید که از نظر آماری اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/05<P). عفونت لپتوسپیرایی در سطح استان به طور فعال وجود دارد و می تواند موجب انتقال بیماری به سایر دام های سالم و انسان شود. لذا با توجه به عدم واکسیناسیون دام ها در منطقه باید واکسیناسیون و توصیه های بهداشتی و ضروری، غربالگری سالانه در دام ها و تعیین سرووار غالب در جهت پیشگیری از رخداد بیماری در این منطقه به طور کامل مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لپتوسپیروز، آگلوتیناسیون، شتر، گلستان
  • محمدرضا مشایخی*، محسن ساری، نعیم عرفانی مجد صفحات 43-48

    هدف از انجام این آزمایش بررسی اثرات استفاده از اوره آهسته ‎رهش و ملاس، بر رفتار خوردن و سرعت مصرف خوراک در گوسفندان پرواری بود. این آزمایش با استفاده از یک طرح آماری کاملا تصادفی با 5 تیمار (جیره های آزمایشی) شامل دو نوع منبع نیتروژن غیر پروتیینی (اوره معمولی و اوره آهسته رهش) با و بدون ملاس (صفر و 20 درصد) و گروه شاهد (بدون افزودن منبع نیتروژن غیر پروتیینی) با استفاده از تعداد 35 راس بره نر عربی انجام شد. ترکیب جیره ها شامل 30 درصد علوفه و 70 درصد بخش کنسانتره ای بود. در طول دوره پرواربندی جیره غذایی در دو نوبت 8 صبح و 16 عصر، به صورت انفرادی، در حد اشتها و به صورت کاملا مخلوط، در اختیار بره ها قرار گرفت. در پایان دوره اندازه گیری رفتار خوردن به صورت چشمی و هر 5 دقیقه یک بار طی یک دوره 24 ساعته و سرعت مصرف خوراک طی یک دوره 8 ساعته انجام شد. نتایج نشان داد که افزودن ملاس باعث کاهش مدت زمان نشخوار (0/001>P) و افزایش سرعت مصرف خوراک (0/05>P) شد ولی مدت فعالیت جویدن تحت تاثیر منبع نیتروژن و افزودن ملاس قرار نگرفت. جیره´های حاوی منابع نیتروژن غیر پروتیینی در مقایسه با جیره شاهد، باعث کاهش مدت زمان خوردن شدند (0/02=P) استفاده از اوره معمولی در مقایسه با جیره شاهد باعث کاهش سرعت مصرف خوراک شد (0/05>P). نتایج آزمایش حاضر نشان داد که جایگزینی اوره معمولی با اوره آهسته رهش و نیز همراه شدن ملاس با آن، اثرات نامطلوبی بر رفتار خوردن و سرعت مصرف خوراک نداشت.

    کلیدواژگان: اوره آهسته رهش، اوره معمولی، رفتار خوردن، ملاس
  • سکینه اسدزاده*، بهزاد صادقی صفحات 49-56
    یکی از اثرات منفی انجماد منی دام ها افزایش رادیکال های آزاد و در نتیجه افزایش پراکسیداسیون  غشای سلولی اسپرم  است که در نهایت سبب کاهش باروری منی پس از یخ گشایی می گردد. برخی گیاهان با داشتن سطوح بالای آنتی اکسیدان های طبیعی می توانند به کاهش پراکسیداسیون کمک نمایند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی توانایی عصاره رزماری در محافظت از اسپرم قوچ طی فرایند انجماد-یخ گشایی بود. در این مطالعه از 4 راس قوچ نژاد زندی نمونه اسپرم جمع آوری شد نمونه های منی در هر بار اسپرم گیری با هم مخلوط شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 5 سطح عصاره رزماری (0، 2/5، 5، 7/5 و 10درصد) بودند. سپس، نمونه ها منجمد شده و به مدت 3 هفته در مخزن ازت نگه داری شدند. پس از یخ گشایی پارامترهای کیفی اسپرم شامل جنبایی کل و حرکت پیش رونده، میزان ناهنجاری ها، یکپارچگی غشای اسپرم و میزان تولید MDA اسپرم ارزیابی شدند. نتایج حاصل نشان داد که عصاره رزماری به طور معنی   داری در سطوح 5 و 7/5 درصد سبب بهبود جنبایی کل، حرکت پیش رونده، یکپارچگی غشاء و زنده مانی شد و میزان ناهنجاری های اسپرم و تولید MDA را کاهش داد (0/05>p). با توجه به داده های حاصله، افزودن سطوح مشخص عصاره رزماری در رقیق کننده، اثر محافظتی در فرایند انجماد- یخ گشایی اسپرم قوچ زندی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عصاره رزماری، انجماد، منی، قوچ
  • سید مهدی قریشی*، امیر موسایی، اکرم مالکی، نعمت ضیایی، محمدامین نعمت اللهی، جواد طایی سمیرمی صفحات 57-66

    گیاه سسبانیا از لگوم ‏های چندساله است که بیش ‏تر، در مناطق گرمسیری آسیا، آفریقا و استرالیا می ‏روید. این گیاه انواع خاک ‏ها را تحمل نموده و به ویژه سازگاری بالایی نسبت به خاک‏ های شور دارد. به دلیل پروتیین مناسب و فیبر نسبتا پایین آن، می ‏توان این گیاه را در جیره نشخوارکنندگان به‏ کار برد. این پژوهش با هدف اندازه‏ گیری ترکیبات شیمیایی و گوارش‏ پذیری آزمایشگاهی مواد مغذی گیاه سسبانیا (Sesbania sesban) به روش تولید گاز، و بررسی روند تغییرات این فراسنجه ‏ها ازهفته سوم تا نهم رشد در بخش ‏های گوناگون این گیاه انجام شد. پس از کشت گیاه در مزرعه پژوهشی، در هفته سوم، پنجم، هفتم و نهم کاشت، از گیاه کامل، برگ‏ ها و ساقه برای اندازه ‏گیری ترکیبات شیمیایی (ماده خشک، پروتیین، خاکستر، فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و اسیدی (ADF)) و هم چنین، گوارش‏ پذیری آزمایشگاهی به روش تولید گاز، به طور جداگانه نمونه ‏هایی برداشته شد. یافته های این آزمایش نشان داد که درصد NDF و ADF با افزایش سن گیاه در گیاه کامل، برگ و ساقه به گونه معنی داری افزایش یافت به گونه ‏ای که در گیاه کامل مقدار NDF از 35/66 درصد درهفته سوم به 46/08 درصد درهفته نهم و مقدار ADF از 22/90 در هفته سوم به 35/43 در هفته نهم رسید. غلظت پروتیین با افزایش سن در همه بخش ‎های گیاه کاهش یافت و مقدار پروتیین خام در هفته نهم رشد به تربیب در گیاه کامل و برگ، 17/38 و 21/01 درصد بود. با افزایش سن گیاه، همگام با افزایش غلظت کربوهیدرات‏ های ساختاری و کاهش پروتیین در هر سه نمونه (گیاه کامل، برگ و ساقه)، تولید گاز تجمعی پس از 48 ساعت، کل گاز تولیدی، میزان انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیره و گوارش‏ پذیری ماده آلی کاهش یافت. یافته ‏های این پژوهش نشان داد با توجه به مقدار ماده خشک تولیدی و دیگر ترکیبات اندازه‏ گیری شده، مناسب ‏ترین زمان برداشت این گیاه چندساله به عنوان گیاه کامل، هفته هفتم کشت بوده و گیاه کامل سسبانیا و یا برگ آن می‏ تواند پس از نزدیک دو ماه کشت منبع مناسبی برای تامین علوفه دام باشد.

    کلیدواژگان: ترکیب شیمیایی، روش تولید گاز، سسبانیا سسبان، گوارش‏پذیری آزمایشگاهی، هفته ‏های رشد
  • فرزاد عطریان افیانی، ساحره جوزی شکالگورابی*، مهدی امین افشار، علی اصغر صادقی صفحات 67-74
    هدف این مطالعه ارزیابی اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط و هم چنین براورد پارامتر های ژنتیکی برای صفات باروری (سن اولین زایش و فاصله بین دو زایش) در گاوهای نژاد هلشتاین در بین اقلیم های مختلف ایران بود. اطلاعات مورد نیاز در مرکز اصلاح نژاد دام کرج بین سال های 81 تا 96 جمع آوری شد. این اطلاعات بر اساس شرایط اقلیمی به سه محیط معتدل، نیمه سرد و سرد تقسیم شد. اجزای کواریانس و همبستگی ژنتیکی بر اساس مدل سه صفتی و با روش حداکثر درست نمایی محدود شده براورد شد. هرصفت درهر اقلیم به عنوان صفات مستقل در نظر گرفته شد. میزان وراثت پذیری صفات باروری در اقلیم سرد بالاتر و برای سن اولین زایش و فاصله بین دو زایش به ترتیب برابر 0/217 و 0/058 بود. هم چنین این صفات در اقلیم سرد عملکرد مناسب تری داشتند. همبستگی ژنتیکی برای صفت سن اولین زایش در محدوده 0/857 تا 0/897 و برای صفت فاصله بین دو زایش بین 0/487 و 0/859 قرار داشت. براورد همبستگی ژنتیکی در این تحقیق نشان داد که اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط به خصوص برای صفت فاصله بین دو زایش باعث بیان ژنتیکی متفاوت حیوانات در اقلیم های مختلف شده است. هم چنین این نتایج نشان داد که اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط بین اقلیم های مختلف می تواند باعث تغییر رتبه بندی دام های نر و ایجاد اریبی در برنامه های اصلاحی شود.
    کلیدواژگان: صفات باروری، اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط، شرایط اقلیمی
  • جواد چراغی*، وهاب پیرانی صفحات 75-82
    با توجه به نقش مهم عناصر معدنی در فعالیت های تولید مثلی نشخوارکنندگان، بررسی وضعیت سقط جنین ناشی از کمبود عناصر معدنی در این دسته حیوانات می تواند با اهمیت باشد. این مطالعه با هدف پی بردن به رابطه بین کمبود احتمالی عناصر معدنی با میزان وقوع سقط جنین در نشخوارکنندکان کوچک انجام شد. نمونه های اخذ شده از 24 گله (1379 راس میش آبستن و 734 راس بز) در مناطق چهار گانه استان ایلام، اردیبهشت تا آبان فراهم گردید. پژوهش حاضر در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. مقایسه میانگین ها با استفاده از روش چند دامنه ای دانکن در سطح معنی داری 5 درصد انجام شد. نشان داد درصد فراوانی سقط جنین به ترتیب در میش ها و بزهای آبستن 22/43 و 14/03 درصد بود. غلظت سرمی سلنیوم در میش های سقط کرده در دو منطقه به ترتیب 11/43±94/61 و 6/38±82/04 میکروگرم در دسی لیتر که نسبت به گروه شاهد معنی دار بود (P≤0/05) .غلظت سرمی سلنیوم و مس در بزهای سقط شده نیز در برخی مناطق کاهش معنی داری (P≤0/05) را نشان داد. با توجه به یافته های این مطالعه به نظر می رسد نشخوارکنندگان کوچک استان ایلام از کمبود عناصر معدنی موجود در خون رنج می برند. این وضعیت می تواند آینده صنعت دامپروری را در این منطقه از نظر مشکلات تولید مثلی و اقتصادی دچار چالش نماید.
    کلیدواژگان: سقط جنین، گوسفند، بز، عناصر معدنی
  • داودعلی ساقی*، علی مبارکی، محمد رباطی بلوچ، احمد داوطلب زرقی، محمد هندآبادی، راضیه ساقی صفحات 87-94
    شناسایی ظرفیت ژنتیکی اکوتیپ های گوسفندان بومی و ایجاد آمیخته های مناسب که در شرایط ایران بازده بالاتری داشته باشند می تواند در افزایش سودآوری گوسفند موثر باشد. به منظور بررسی اثر آمیخته گری بر عملکرد قبل و پس از شیرگیری و ترکیب لاشه بره های خالص کردی و بره های آمیخته کردی، بلوچی و قره گل از 3 گروه ژنتیکی شامل بره های خالص کردی (KK)، آمیخته های بلوچی× کردی (BK) و قره گل× کردی (GK) استفاده شد. داده ها با رویه GLM نرم افزار آماری SAS نسخه 9/2 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد بالاترین درصد باروری (90درصد) مربوط به گروه ژنتیکی کردی خالص می باشد. بره های حاصل از تلاقی (GK) دارای بالاترین وزن تولد و بره های حاصل از تلاقی (BK) دارای کم ترین وزن تولد بودند (به ترتیب 4/89 در مقابل 4/15 کیلوگرم). بیش ترین و کم ترین میزان مصرف ماده خشک به ترتیب مربوط به بره های BK (1360 گرم در روز) و بره های GK (1150 گرم در روز) بودند. بیش ترین افزایش وزن روزانه در گروه ژنتیکی BK و کم ترین میزان آن در گروه ژنتیکی KK به ترتیب 202/6 و 164/8 گرم در روز به دست آمد. بره های پرواری گروه ژنتیکی GK بیش ترین وزن لاشه های گرم و سرد و راندمان لاشه (به ترتیب 25/9، 25/2 و 59/8) را داشتند. تاثیر آمیخته گری بر ضخامت چربی، وزن دنبه و ران معنی دار بود و بره های حاصل از تلاقی BK کم ترین ضخامت چربی (7/2) و بیش ترین وزن ران (3/2) را داشتند. براساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر استفاده از قوچ های قره گل جهت تولید بره های تجاری آمیخته مناسب تر باشد.
    کلیدواژگان: آمیخته گری، عملکرد رشد، قره گل، کردی، گوسفند
  • خاطره صفوی نایینی*، زهرا شجاعی اردکانی صفحات 95-100
    آویشن شیرازی (Zataria multiflora) یکی از گیاهانی است که به دلیل ترکیبات مناسبی که دارد، مصرف آن عمومیت پیدا کرده است. دوران بارداری دوران پر خطری است که مصرف مواد در این دوران، می تواند اختلالاتی در تعداد و جنسیت تولد نوزادان سبب شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر مصرف آویشن شیرازی در دوران بارداری بر تعداد و جنسیت تولدهای نوزادان رت نژاد ویستار است. این مطالعه بر روی 32 سر رت نژاد ویستار، ماده با وزن 10±210 گرم و سن 6 ماه، که به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند، انجام شد. عصاره هیدروالکلی آویشن شیرازی تهیه و غلظت های متفاوت (400، 800، 1000 میلی گرم بر کیلوگرم در هر روز) طی دوره بارداری به صورت گاواژ تجویز شد. یک گروه به عنوان گروه شاهد فقط آب وغذا دریافت کردند. پس ازتولد، محاسبه تعداد و جنسیت نوزادان متولد شده صورت گرفت. یافته ها توسط نرم افزار SPSS واز طریق آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج، کاهش معنی داری را در تعداد کل تولدها و تعداد تولد نوزادان پسر در گروه های مورد مطالعه، نشان داد. هیچ گونه اختلاف معنی داری در تعداد نوزادان زنده و مرده متولد شده و تعداد نوزادان دختر در گروه های مورد مطالعه مشاهده نشد. مصرف آویشن شیرازی در دوران بارداری سبب کاهش تعداد تولدها و کاهش تولد نوزادان پسر در رت می شود، بنابراین در استفاده از آن در دوران بارداری موارد احتیاط باید رعایت شود.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، بارداری، تعداد تولدها، رت
  • محمدمهدی جعفرزاده، نجمه رنجی*، احسان ابوطالب صفحات 101-108

    هدف از این مطالعه تجربی بررسی اثر کادمیوم (Cd) بر بیان ژن های ماتریکس متالوپروتییناز 9 (MMP9) و مهارکننده بافتی متالوپروتییناز 2 (TIMP2) و بررسی نقش محافظتی N-استیل سیستیین (NAC) بر سمیت کادمیوم در بافت کبد رت ها بود. در این مطالعه، رت های نر ویستار به طور تصادفی به 5 گروه: شاهد (G1)، تک دوز کادمیوم (80 میلی گرم/کیلوگرم) (G2)، دوز پیوسته کادمیوم (5/2 میلی   گرم/کیلوگرم) (G3)، تک دوز کادمیوم (80 میلی گرم/کیلوگرم) و دوز پیوسته NAC (50 میلی گرم/کیلوگرم) (G4) و دوز پیوسته کادمیوم (5/2 میلی گرم/کیلوگرم) و دوز پیوسته NAC (50 میلی گرم/کیلوگرم) (G5) تقسیم شدند. رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین (H & E) برای مطالعه تغییرات هیستوپاتولوژی استفاده شد. غلظت کادمیوم به روش اسپکتروسکوپی کوره گرافیتی در نمونه های کبدی اندازه گیری شد. بیان ژن های MMP9 و TIMP2 با استفاده از RT-PCR ارزیابی شد. مواجهه با کادمیوم، به ویژه در دوز پیوسته با آسیب شدید بافتی و افزایش سلول های التهابی در بافت کبدی همراه بود. میانگین غلظت بافتی کادمیوم 27% در گروه G2 (P<0/05) و 60%  در گروه G3 (P<0/01) افزایش معنی دار داشت. تیمار با NAC در گروه G4  (P<0/01) و G5 (P<0/01) به طور معنی داری غلظت بافتی کادمیوم را کاهش داد. کادمیوم هم چنین بیان ژن MMP9 (P<0/001) و TIMP2 (P<0/01) را در گروه های G2 و G3 افزایش داد. تیمار با NAC به طور معنی داری این اثرات را معکوس کرد. یافته ها پیشنهاد می کنند که NAC سلول های کبدی را با کاهش تجمع کبدی کادمیوم و کاهش بیان ژن های TIMP2 و MMP9 محافظت می کند.

    کلیدواژگان: کادمیوم، N استیل سیستئین، استرس اکسیداتیو، MMP9، TIMP2
  • محمدمهدی جعفرزاده، نجمه رنجی*، احسان ابوطالب صفحات 101-108
    هدف از این مطالعه تجربی بررسی اثر کادمیوم (Cd) بر بیان ژن های ماتریکس متالوپروتییناز 9 (MMP9) و مهارکننده بافتی متالوپروتییناز 2 (TIMP2) و بررسی نقش محافظتی N-استیل سیستیین (NAC) بر سمیت کادمیوم در بافت کبد رت ها بود. در این مطالعه، رت های نر ویستار به طور تصادفی به 5 گروه: شاهد (G1)، تک دوز کادمیوم (80 میلی گرم/کیلوگرم) (G2)، دوز پیوسته کادمیوم (5/2 میلی   گرم/کیلوگرم) (G3)، تک دوز کادمیوم (80 میلی گرم/کیلوگرم) و دوز پیوسته NAC (50 میلی گرم/کیلوگرم) (G4) و دوز پیوسته کادمیوم (5/2 میلی گرم/کیلوگرم) و دوز پیوسته NAC (50 میلی گرم/کیلوگرم) (G5) تقسیم شدند. رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین (H & E) برای مطالعه تغییرات هیستوپاتولوژی استفاده شد. غلظت کادمیوم به روش اسپکتروسکوپی کوره گرافیتی در نمونه های کبدی اندازه گیری شد. بیان ژن های MMP9 و TIMP2 با استفاده از RT-PCR ارزیابی شد. مواجهه با کادمیوم، به ویژه در دوز پیوسته با آسیب شدید بافتی و افزایش سلول های التهابی در بافت کبدی همراه بود. میانگین غلظت بافتی کادمیوم 27% در گروه G2 (P<0/05) و 60%  در گروه G3 (P<0/01) افزایش معنی دار داشت. تیمار با NAC در گروه G4  (P<0/01) و G5 (P<0/01) به طور معنی داری غلظت بافتی کادمیوم را کاهش داد. کادمیوم هم چنین بیان ژن MMP9 (P<0/001) و TIMP2 (P<0/01) را در گروه های G2 و G3 افزایش داد. تیمار با NAC به طور معنی داری این اثرات را معکوس کرد. یافته ها پیشنهاد می کنند که NAC سلول های کبدی را با کاهش تجمع کبدی کادمیوم و کاهش بیان ژن های TIMP2 و MMP9 محافظت می کند.
    کلیدواژگان: کادمیوم، N استیل سیستئین، استرس اکسیداتیو، MMP9، TIMP2
  • محمدامین شهبازی*، نواب قبادی صفحات 109-112

    سیستم لنفوییدی به عنوان عنصر اصلی در ایمنی بدن موجود زنده می تواند متاثر از داروهای مصرفی باشد. داروی متیل فنیدیت یا ریتالین به صورت گسترده برای درمان اختلالات رفتاری و در برخی از افراد مبتلایان به افسردگی استفاده می گردد. هدف از این مطالعه بررسی ایمنی قلبی و عروقی این قبیل داروها با ارزیابی پارامترهای مختلف بر روی نوار قلب در سگ بود. در این مطالعه تعداد 12 قلاده سگ بومی به طور تصادفی انتخاب گردید و پس از مطالعه بالینی و ارزیابی سلامت حیوانات و اخذ نوار قلب به تمامی آن ها داروی ریتالین (متیل فنیدیت) با دوز 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم در روز به مدت 7 روز تجویز گردید و بلافاصله بعداز آخرین دوز تجویزی مجددا از آ ن ها نوار قلب اخذ گردید. برای تجزیه و تحلیل داده روش آماری آنالیز واریانسی یک طرفه (ANOVA) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که به دنبال مصرف دارو در سگ ها  تغییرات معنی داری در افزایش ضربان قلب، افزایش ارتفاع موج p، افزایش طول موج P مشاهده می شود (p≤0/05). بنابراین مصرف داروی ریتالین می تواند اثراتی را بر روی ضربان قلب داشته باشد.

    کلیدواژگان: ریتالین، موج p، الکتروکاردیوگرافی، سگ
  • ملک منصور خشخوی دیلمی، حمیدرضا محمدیان تبریزی*، محبوبه رستمی انکاسی صفحات 113-120

    مس جزو مواد معدنی کم مصرف مهم در تغذیه جوجه های گوشتی است، بنابراین آزمایشی به منظور مقایسه منابع متفاوت مس بر قابلیت هضم ایلیومی مواد مغذی، شاخص های بیوشیمیایی خون، کبد و استخوان روی 600 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار و پنج تکرار و 12 جوجه به ازاء هر تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 1- شاهد بدون مکمل مس؛ تیمارهای 2، 3 و 4 به ترتیب حاوی نانو اکسید مس به میزان 10، 20 و 30 میلی گرم در کیلوگرم؛ تیمارهای 5، 6 و 7 حاوی اکسید مس به میزان 10، 20 و 30 میلیگرم در کیلوگرم؛ تیمارهای 8، 9 و 10 حاوی سولفات مس به میزان 10، 20 و 30 میلی گرم در کیلوگرم بودند. در پایان آزمایش، داده ها با رویه GLM نرم افزار SAS و آزمون چند دامنه ای دانکن مقایسه شدند. میزان مس موجود در درشت نی جوجه ها به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت (0/001>P)؛ به طوری که بیش ترین میزان مس در درشت نی در تیمار سولفات 30 مشاهده شد که تفاوت معنی داری با دیگر تیمارها داشت (0/05>P). می توان نتیجه گرفت که میزان مس در جیره می تواند بر تجمع مس در درشت نی تاثیر داشته باشد و به نظر   می رسد استفاده از منابع ارزان قیمت مس مانند سولفات مس در مقایسه با منابع جدید و پر هزینه مس مانند نانو ذرات مس تفاوت چندانی بر بازدهی پرنده و قابلیت هضم نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: نانو ذرات، مس، جوجه گوشتی، قابلیت هضم، اکسید مس، سولفات مس
  • سارا خزایی، محمود کرمی، محمدحسین پالیزدار* صفحات 121-128

    این آزمایش به منظور بررسی سطوح مختلف عصاره گیاه دارویی سرخارگل در آب مصرفی بلدرچین ژاپنی بر صفات عملکردی، متابولیت   های خونی و سیستم ایمنی در طی یک دوره 35 روزه انجام گرفت. از 400 قطعه جوجه بلدرچین در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار با 20 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد فاقد هرگونه افزودنی آنتی بیوتیک و گیاه دارویی (شاهد منفی)؛ 2- جیره شاهد به اضافه آنتی بیوتیک فلاووفسفولیپول 500 میلی گرم در کیلوگرم (شاهد مثبت)؛ 3- جیره شاهد به اضافه یک میلی لیتر عصاره سرخارگل در یک لیتر آب؛ 4- جیره شاهد به اضافه 2 میلی لیتر عصاره سرخارگل در یک لیتر آب؛  5- جیره شاهد به اضافه 3 میلی لیتر عصاره سرخارگل در یک لیتر آب، بودند. صفات مورد آزمایش شامل صفات عملکردی، متابولیت های خونی، ترشح هورمون کورتیزول و بررسی مولفه های سیستم ایمنی بود. نتایج به دست آمده نشان داد که مصرف غذا، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. از بین فراسنجه های خونی نیز تنها آلبومین سرم به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرارگرفت (0/05>P). میزان کورتیزول و SRBC و هم چنین تیتر IgG نیز به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (0/05>P). به طورکلی نشان داده شد که افزودن عصاره سرخارگل به آب مصرفی بلدرچین های ژاپنی به طور معنی داری سبب تحریک سیستم ایمنی و تغییر در ترشح هورمون کورتیزول شد؛ بنابراین به نظر می رسد می توان از این عصاره جهت تقویت سیستم ایمنی آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بلدرچین، سرخارگل، سیستم ایمنی، کورتیزول
  • رضا وکیلی* صفحات 129-136
    آزمایشی به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف عصاره گیاه خرفه بر عملکرد رشد، لیپیدهای خون و بیان ژن های موثر بر کنترل اشتها در جوجه های گوشتی انجام گرفت. تعداد 250 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه راس-308 به صورت تصادفی به پنج تیمار غذایی با پنج تکرار و 10 قطعه جوجه  در هر تکرار تقسیم شدند. تیمارهای غذایی شامل 5 تیمار: شاهد (جیره پایه بدون عصاره خرفه)، جیره پایه همراه 50، 100، 150 و 200 میلی گرم عصاره گیاه خرفه در گرم خوراک مصرفی از 1 تا  42 روزگی بودند. مصرف خوراک، وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک و درصد تلفات طی دوره آزمایش مورد اندازه گیری قرار گرفت. اثر تیمارهای غذایی بر مقدار مصرف خوراک، وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک  از 1 تا 42 روزگی معنی دار نبود، اگرچه بیش ترین مقدار مصرف خوراک در سطوح 150 و 200 میلی گرم عصاره خرفه مشاهده شد. در 42 روزگی اثر تیمارها بر مقادیر LDL و تری گلیسرید معنی دار بود (0/05>P)، بیان ژن NPY در تیمارهای حاوی عصاره خرفه نسبت به تیمار شاهد از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت، اگرچه در تیمار حاوی 200 میلی گرم عصاره خرفه بیش تر بود. بیان ژن PNOC در تیمار حاوی 200 میلی گرم خرفه بیش تر از شاهد بود (0/01>P). لذا می توان عصاره خرفه را بربرخی لیپیدهای خون و افزایش بیان ژن های نوروپپتیدهای افزاینده اشتها موثر دانست.
    کلیدواژگان: اشتها، عصاره خرفه، تری گلیسرید، مصرف خوراک، بیان ژن
  • محسن جمالیان، فرزاد قنبری*، شهریار مقصودلو، انور آموزمهر صفحات 137-146
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف مواد مغذی و مکمل اسید آلی (بیوترونیک) بر عملکرد، جمعیت میکروبی ایلیوم و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی انجام گردید. 300 قطعه جوجه گوشتی سویه کاب 500 (از دو جنس) در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 در 30 واحد آزمایشی (شش تیمار و پنج تکرار) استفاده شدند. فاکتورها شامل دو سطح مکمل اسید آلی (جیره های حاوی 0/1 درصد اسید آلی و جیره های فاقد اسید آلی) و سه سطح مواد مغذی (سطح استاندارد، 2/5 درصد کم تر از سطح استاندارد و پنج درصد کم تر از سطح استاندارد) بودند. اثر متقابل بین اسید آلی و سطوح مختلف مواد مغذی در هیچ کدام از صفات معنی دار نبود. مکمل اسید آلی باعث افزایش وزن در صفر تا 21 روزگی شد (0/05>P). بین مقدار افزایش وزن جوجه های دریافت کننده سطوح مختلف مواد مغذی تفاوتی مشاهده نشد. مصرف خوراک تحت تاثیر اسید آلی و سطوح مواد مغذی قرار نگرفت. استفاده از اسید آلی باعث بهبود ضریب تبدیل غذایی گردید (0/05>P). اما این صفت تحت تاثیر سطوح مختلف مواد مغذی قرار نگرفت. اسید آلی تعداد کل باکتری ها در ایلیوم را کاهش داد (0/05>P). جمعیت میکروبی در سطوح مختلف مواد مغذی یکسان بود. استفاده از مکمل اسید آلی و سطوح مختلف مواد مغذی تاثیری بر متابولیت های خونی و ترکیب لاشه جوجه ها نداشت. به طور کلی تنظیم جیره تا سطح مواد مغذی کم تر از پنج درصد سطح توصیه شده کاب 500 در جوجه های گوشتی، تاثیر منفی بر عملکرد پرندگان نداشت. هم چنین اسید آلی باعث بهبود برخی صفات عملکردی به ویژه در دوره آغازین شد.
    کلیدواژگان: بیوترونیک، ترکیب لاشه، جمعیت باکتری، غلظت مواد مغذی، متابولیت های خونی
  • محمدکریم فاضلی، منصور احمدی*، هوشنگ جعفری، صیفعلی ورمقانی، یحیی محمدی، محمد شمس الهی صفحات 147-156

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات تغذیه اولیه بر عملکرد، ایمنی همورال و ایمنی سلولی در جوجه های گوشتی بود. این آزمایش با استفاده از 480 قطعه جوجه نر یک روزه سویه تجاری راس (308) در قالب طرح کاملا تصادفی شامل 8 تیمار، چهار تکرار و 15 جوجه گوشتی در هر تکرار به مدت 6 هفته انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- آب معمولی + جیره پایه 72 در ساعت اول، 2- آب معمولی + پودر ذرت در 48 ساعت اول، 3- آب شکر 5% + پودر ذرت در 48 ساعت اول، 4- آب شکر 5% + پودر ذرت 72 در ساعت اول، 5- آب شکر 5% + جیره پایه در 48 ساعت اول، 6- آب شکر+ جیره پایه در 72 ساعت اول، 7- گلوپلاس + آرد ذرت در 48 ساعت اول، 8- گلوپلاس+ جیره پایه در 48 ساعت اول. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر پاسخ آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفند در روزهای 21 و 42 نداشتند. بیش ترین مقدار میانگین وزن 6 و 7 هفتگی در تیمارهای تغذیه ای گلوپلاس+جیره پایه به ترتیب 2699/3 و 2827/9 بود که تفاوت معنی داری با تیمار آب معمولی + جیره پایه نداشتند (به ترتیب 2508/5 و 2693/2 گرم). با توجه به نتایج حاصله از این تحقیق آب پنج درصد شکر همراه با جیره پایه به علت افزایش وزن روزانه بالاتر، تلفات پایین تر و شاخص تولید بهتر در 48 ساعت اول تغذیه جوجه های گوشتی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تغذیه زودرس، عملکرد، گلوپلاس، پودر ذرت، جوجه های گوشتی
  • کیارش بیرانوند، بهمن پریزادیان کاوان*، بابک ماسوری، حشمت الله خسروی نیا، محسن محمدی ساعی صفحات 157-164
    جهت ارزیابی تاثیر عصاره کروموکلوریس زافینجنسیس و اسپیرولینا پلاتنسیس بر شاخص ‎های تولیدی، فرآسنجه ‏های خون و وضعیت آنتی‏ اکسیدانی در مرغ ‏های گوشتی، تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر، سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از پنج تیمار و چهار تکرار (حاوی 20 قطعه جوجه) مورد استفاده قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف عصاره جلبک کروموکلوریس زافینجنسیس و اسپیرولینا پلاتنسیس (0/2 و 0/4 درصد) بود که با جیره غذایی مرغ‏ های گوشتی مخلوط و جهت تغذیه استفاده شد. تفاوت معنی‏ داری از نظر شاخص تولید در 1 تا 14 روزگی میان تیمارهای مختلف مشاهده شد (0/05>P)، به طوری که بیش ترین شاخص تولید در تیمار حاوی 0/4 درصد جلبک اسپیرولینا مشاهده شد. در بازه زمانی 29 تا 42 روزگی استفاده از جلبک کروموکلوریس به مقدار 0/2 درصد در جیره غذایی مرغ ‏های گوشتی سبب بهبود معنی ‏دار شاخص تولید شد (0/05>P). در بازه زمانی 1 تا 21 روزگی بیش ترین شاخص تولید در تیمار حاوی اسپیرولینا به مقدار 0/4 درصد به دست آمد (0/05>P). بیش ترین نسبت گوشت سینه در تیمار حاوی جلبک کروموکلوریس به مقدار 0/2 درصد مشاهده شد (0/05>P). کم ترین مقدار LDL در سرم مرغ ‏های دریافت کننده جلبک کروموکلوریس به دست آمد (0/05>P). تاثیر تیمارهای مختلف بر سطح مالون دی آلدیید سرم معنی‏ دار نبود. با توجه به یافته های تحقیق حاضر می ‏توان نتیجه ‏گیری کرد که استفاده از عصاره جلبک کروموکلوریس زافینجنسیس به مقدار 0/2 درصد و اسپیرولینا پلاتنسیس در سطح 0/4 درصد در جیره غذایی مرغ ‏های گوشتی سبب بهبود شاخص تولید و کیفیت لاشه می‏ شود.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، شاخص تولید، کیفیت لاشه، میکروجلبک
  • فایزه عالی داعی، سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، مریم عیدی صفحات 165-168

    شناسایی، تنوع گونه ای و فراوانی خیاطه ماهیان در رودخانه های استان تهران از فصل پاییز 1397 تا پاییز 1398 به مدت دوازده ماه به اجرا درآمد. برای این منظور 24 ایستگاه نمونه برداری انتخاب شد. نمونه ها پس از صید توسط الکتروشوکر با الکل تثبیت شدند و جهت بررسی های زیست سنجی به آزمایشگاه منتقل شدند. نتایج این بررسی نشان داد که در رودخانه های استان تهران دو گونه خیاطه نمکی و خیاطه خزر شناسایی گردید. در این بررسی ماهی خیاطه نمکی در رودخانه های جاجرود و نمرود و حبله رود و ماهی خیاطه خزری در روخانه لار شناسایی شد. فراوانی گونه خیاطه نمکی Alburnoides namaki نسبت به گونه خیاطه خزری Alburnoides eichwaldi بیش تر است به طوری که گونه خیاطه نمکی به تعداد 60 قطعه در رودخانه جاجرود و در ایستگاه های فشم، سعیدآباد، خجیر و پاکدشت و تعداد 48 قطعه در نمرود و در ایستگاه های آندریه آسور، پایین دست و بالادست ارجمند و سد نمرود و تعداد 27 قطعه در حبله رود و در ایستگاه های زرین دشت، سیمین دشت، خمده و انزهار صید شد. اما تنها 12 قطعه از خیاطه خزر در رودخانه لار و در ایستگاه سد لار صید شد. البته لازم به ذکر است که در هیچ یک از ایستگاه های رودخانه های کن و شور ماهی خیاطه صید نشد. گونه خیاطه خزری در فصل های بهار و تابستان صید گردید و در فصل های پاییز و زمستان مشاهده نشد. گونه خیاطه نمکی در تمام فصول سال مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، خیاطه ماهیان، استان تهران، ایران
  • میرحامد سید حسنی*، میرمسعود سجادی، بهرام فلاحتکار، ایوب یوسفی جوردهی، مریم منصف شکری، علیرضا علبیپور جور شری، هوشنگ یگانه صفحات 169-178

    به منظور کاهش سهم پودر ماهی در جیره غذایی فیل ماهی، مخلوطی از پروتیین های گیاهی و جانوری (گلوتن ذرت: 35 درصد، گلوتن گندم: 19/34 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 3 درصد، پودر ضایعات مرغ: 20 درصد، پودر گوشت و استخوان: 8 درصد، پودر خون: 4/3 درصد) از لحاظ ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدآمینه مشابه پودر ماهی بود، در سطوح جایگزینی 20، 40، 60 و 80 درصد جایگزین پودر ماهی شدند و به نام تیمارهای 1 (FM)، 2 (MPP20)، 3 (MPP40)، 4 (MPP60) و 5 (MPP80) نامیده شدند. تمام جیره ها دارای سطوح یکسان پروتیین و انرژی (44 درصد و 4365 کیلوکالری/کیلوگرم) بودند. فیل ماهیان با میانگین وزن 6/5 ±167 گرم از جیره ‏های مزبور تا حد سیری تغذیه و شاخص های رشد، هماتولوژی و برخی از شاخص های ایمنی غیر اختصاصی و آنزیمی آن ها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص های رشد از جیره های مختلف غذایی تاثیر نپذیرفت (P>0/05). اختلاف معنی داری در تعداد گلبول های سفید، قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، غلظت متوسط هموگلوبین (MCHC)، مونوسیت و ایوزینوفیل ماهیان در مقایسه با ماهیان تغذیه شده با جیره مبتنی بر پودر ماهی (FM) مشاهده نشد (P>0/05)، اما میزان حجم متوسط گلبول های قرمز (MCV) در ماهیان تغذیه شده با جیره های (MPP20،MPP40 ، MPP60 و MPP80) و وزن متوسط هموگلوبین موجود در یک گلبول قرمز (MCH) ماهیان تیمارهای MPP60 و MPP80 نسبت به ماهیان تیمار (FM) به طور معنی داری کاهش یافت (P<0/05). میزان لنفوسیت در ماهیان تغذیه شده با جیره های MPP20، و MPP40  به طور معنی داری از ماهیان تغذیه شده با جیره FM کم تر بود (P<0/05)، با افزایش مخلوط پروتیین جانوری به جای پودر ماهی فعالیت آنزیم های  AST و ALT کبد در مقایسه با ماهیان تغذیه شده با جیره مبتنی بر پودر ماهی به طور معنی داری افزایش یافت (P<0/05). نتایج این آزمایش نشان داد که امکان جایگزینی 40 درصد از مخلوط پروتیین های حیوانی و گیاهی به جای پودر ماهی بدون تاثیر منفی بر شاخص های رشد، بقاء، شاخص های هماتولوژی و برخی از شاخص های ایمنی غیر اختصاصی و آنزیمی فیل ماهی در حال رشد وجود دارد.

    کلیدواژگان: فیل ماهی، منابع پروتئین حیوانی و گیاهی، شاخص های رشد، هماتولوژی، آنزیم های کبدی
  • سیده مریم احمدی، حبیب وهابزاده*، حسین خارا، ذبیح الله پژند، محمد صیادبورانی صفحات 179-190

    این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر دفعات غذادهی و شوری بر بر فاکتورهای خونی، ایمنی و شاخص های استرس بچه ماهی ازون برون پرورشی (Acipenser stellatus) در سال 1399 انجام شد. به همین منظور 810 بچه ماهی اوزون برون (میانگین وزن 12/24 گرم) در 9 تیمار و هریک با سه تکرار با سه سطح شوری و سه سطح دفعات غذادهی درنظر گرفته شدند. تیمارها شامل این موارد بودند: تیمار1: دو بار غذادهی در روز و شوری صفر، تیمار2: چهار بار غذادهی در روز و شوری صفر، تیمار3: شش بار غذادهی در روز و شوری صفر، تیمار4: دو بار غذادهی در روز و شوری 6 گرم در هزار، تیمار5: چهار بار غذادهی در روز و شوری 6 گرم در هزار، تیمار6: شش بار غذادهی در روز و شوری 6 گرم در هزار، تیمار7: دو بار غذادهی در روز و شوری 12 گرم در هزار، تیمار8: چهار بار غذادهی در روز و شوری 12 گرم در هزار و تیمار9:  شش بار غذادهی در روز و شوری 12 گرم در هزار. ماهیان به مدت هشت هفته پرورش داده شدند. سپس از ماهیان خونگیری به عمل آمد. نتایج نشان داد که در اکثر موارد تعداد گلبول های سفید، قرمز، اندیس های خونی در تیمارهای 4 و 6 بیش تر از سایر تیمار ها بودند (0/05>P). هم چنین میزان IgM، لیزوزیم و توتال ایمنوگلوبولین در تیمارهای 3 و 4 بیش تر از سایر تیمارها بودند (0/05>P). نتایج بررسی شاخص های استرس بیان کننده آن بود که میزان گلوکز و کورتیزول سرم خون ماهیان در تیمارها اختلاف معنی  دار آماری داشتند (0/05>P). با توجه به نتایج حاصله می توان گفت امکان پرورش ماهی ازون برون در شوری های مختلف را داشته و افزایش دفعات غذایی به این ماهی کمک می کند شرایط محیطی متفاوت را تحمل نماید. البته با توجه به مسایل اقتصادی و هزینه کارگر توصیه می شود ماهیان روزانه 4 بار در روز غذادهی شوند.

    کلیدواژگان: ازون برون، شوری، دفعات غذادهی، شاخص های خونی- ایمنی، استرس
  • اسماعیل فرجادزاده، محسن صفائی*، لیلا عبدلی صفحات 191-196
    ماهی سنگسر مخطط (Pomadasys stridens)  یکی از گونه های فراوان در اکوسیستم خلیج فارس و زنجیره غذایی دریا می باشد. در این مطالعه روابط طول- طول و طول- وزن ماهی سنگسر مخطط از داده های یک دوره 8 ماهه در مقطع طولی بین دی ماه 1398 تا اردیبهشت ماه 1400 در محدوده آب های استان هرمزگان مورد بررسی قرار گرفت. در طی این مدت روابط داده های مورفومتریک 366 ماهی سنگسر مخطط محاسبه شدند. حداقل و حداکثر طول چنگالی و وزن کل به ترتیب 43 میلی متر، 198 میلی متر، 1/35 گرم و 139/27 گرم بود. روابط رگرسیون خطی بین شاخصه های طولی (طول کل، استاندارد و چنگالی) این ماهی نشان داد که همبستگی قطعی مثبتی بین این شاخصه ها وجود داشت. مقدار R2 برای روابط طول کل- طول چنگالی، طول کل- طول استاندارد و طول چنگالی-طول استاندارد به ترتیب 0/9978، 0/9956، 0/9968 برآورده شد. تجزیه و تحلیل مقدار b به دست آمده از رابطه طول- وزن نشان داد که این گونه دارای رشد ناهمگون منفی است. مقادیر a ،b و R2 برای رابطه طول- وزن به ترتیب 0/00002، 2/9761، 0/9943 برآورد شدند.
    کلیدواژگان: ماهی سنگسر مخطط، رابطه طول -طول، رابطه طول -وزن، خلیج فارس
  • رضا فرضی قره بلاغ، میرمسعود سجادی*، بهرام فلاحتکار صفحات 197-204

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف ماده تجاری XTRACT جیره بر شاخص های هماتولوژیک، شاخص های بیوشیمیایی خون و فاکتورهای ایمنی بچه ماهی طلایی (Carassius auratus) انجام پذیرفت. بدین منظور بچه ماهیان طلایی با میانگین وزنی 0/17±7/53 گرم در 6 تیمار و سه تکرار به صورت کاملا تصادفی در 18 آکواریوم به حجم آبگیری 80 لیتر توزیع شدند. ماده تجاری XTRACT جیره در سطوح صفر (X0)، 100 (X100)، 200 (X200)، 300(X300)، 400 (X400) و 500 (X500) میلی گرم در هر کیلوگرم جیره غذایی اضافه شد. طول دوره پرورش 12 هفته در نظر گرفته شد. برای بررسی شاخص های هماتولوژیک، شاخص های بیوشیمیایی خون و فاکتورهای ایمنی و هم چنین مقایسه بین تیمارها در پایان دوره پرورش عملیات خون گیری صورت گرفت. نتایج نشان داد در بین فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسما از قبیل گلوکز، تری گلیسرید و کلسترول در تیمار حاوی 200 میلی گرم ماده تجاری XTRACT در هر کیلوگرم اختلاف معنی دار مشاهده شد (0/05>P). بیش ترین میزان پروتیین کل، آلبومین و گلوبولین در تیمار حاوی 200 میلی گرم ماده تجاری XTRACT در هر کیلوگرم مشاهده شد که با تیمار شاهد دارای تفاوت معنی دار بود (0/05>P). بیش ترین میزان C4 در تیمار حاوی 300 میلی گرم در هرکیلوگرم ماده تجاری XTRACT مشاهده شد (0/05>P). از لحاظ شاخص های خونی از قبیل: گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت MCV، MCH و MCHC بین تیمارهای حاوی ماده تجاری XTRACT و تیمار شاهد اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/05<P). بیش ترین تعداد گلبول سفید و درصد مونوسیت، لنفوسیت و نوتروفیل در تیمار حاوی 500 میلی گرم ماده تجاری XTRACT در هر کیلوگرم مشاهده شد (0/05>P). به عنوان یک نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد که استفاده از 200 میلی گرم در کیلوگرم ماده تجاری XTRACT در جیره غذایی بچه ماهی طلایی می تواند باعث تحریک سیستم ایمنی و از این طریق به سلامتی و بهبود وضعیت فیزیولوژیک در ماهی طلایی شود.

    کلیدواژگان: آویشن، دارچین، فلفل، گلوکز، هماتولوژی، بیوشیمیایی
  • مجید محمدنژاد*، حامد موسوی ثابت صفحات 205-208
    عقیم سازی ماهیان معمولا با هدف دستیابی به رشد بیش تر و جلوگیری از تولید مثل زودهنگام و نامطلوب انجام می شود. تغییر جنسیت و عقیم سازی با هورمون های استروییدی یکی از روش های مرسوم در آبزی پروری ماهیان زینتی می باشد؛ هم چنین تفاوت در میزان حساسیت ماهیان زنده زا و تخم گذار به تیمار هورمونی به اثبات رسیده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای میزان بروز عقیمی ناشی از تیمار خوراکی هورمون 17آلفا-متیل تستوسترون (MT) در گونه زنده زای گوپی Poecilia reticulata و گونه تخم گذار سیچلایدگورخری Cichlasoma nigrofasciatum، انجام پذیرفت. بچه ماهیان گوپی و سیچلایدگورخری در هفت گروه جداگانه تقسیم شدند و هر گروه هم زمان با اولین تغذیه خارجی به ترتیب با استفاده از غذای واجد 30، 60، 100، 150، 200، 300 و صفر (شاهد) میلی گرم هورمون 17 آلفا-متیل تستوسترون به ازای هر کیلوگرم غذا، 6 وعده در روز به مدت 40 روز غذادهی شدند. هر تیمار با سه تکرار و تعداد 40 قطعه ماهی انجام شد. پس از پایان دوره تجویز هورمون، گناد ماهیان مورد بررسی بافت شناسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار 300 میلی گرم هورمون MT به ازای هر کیلوگرم غذا در ماهی سیچلاید گورخری منجر به تولید 97/6% و در ماهی گوپی منجر به تولید 37/7% افراد عقیم گردید که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت (P<0/05)، هم چنین نتایج نشان داد که رابطه مستقیم و معنی داری بین افزایش غلظت هورمون و تولید افراد عقیم وجود دارد. ماهیان سیچلاید گورخری در مقایسه با گوپی در خصوص تاثیرپذیری از هورمون حساسیت بیش تری نشان دادند. در نتیجه گیری کلی می توان بیان نمود که استفاده از غذای حاوی هورمون سبب ایجاد جمعیت های عقیم شده و بدین ترتیب از تولید مثل زودهنگام و نامطلوب جلوگیری می شود. در نتیجه کاهش مدت زمان لازم برای رسیدن ماهی ها به اندازه فروش، به لحاظ بهره وری زمانی و اقتصادی برای کارگاه های تکثیر و پرورش مفید است.
    کلیدواژگان: عقیم، سیچلاید گورخری، گوپی، 17 الفا متیل تستوسترون
  • امین خزایی، علیرضا میرواقفی، وثیقه السادات میرباقری، مهرناز هیبتیان، حامد غفاری فارسانی* صفحات 209-218
    سم ارگانوفسفره دیازینون با تاثیر روی موجودات غیر هدفی نظیر ماهیان باعث تغییر شاخص های خونی آن ها می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ویتامین B6 (پیریدوکسین) بر شاخص های خون شناسی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجهه با سم دیازینون بود. 120 قطعه ماهی با میانگین وزنی 0/24±75/31 گرم با جیره غذایی پایه به مدت 2 هفته و سپس با جیره حاوی B6 در 2 تیمار 5 و 10 میلی گرم B6 به ازای هر کیلوگرم غذا) و یک تیمار شاهد (با جیره غذایی تجاری) طی 3 هفته تغذیه شدند. تیمارهای ویتامین B6 با غلظت 0/12 میلی گرم در لیتر دیازینون به مدت 10 روز مواجه شدند. سنجش شاخص خون شناسی در پایان روزهای 1، 5 و 10 انجام شد. کم ترین RBC و MCH در تیمار 5 میلی گرم B6-دیازینون در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده شد (0/05>p). اثر زمان بر کاهش RBC در تمام روزها معنی دار بود (0/05>p). شاخص های RBC، HB، HCT، MCH و MCV و درصد لنفوسیت در روز دهم میزان بیش تری را در مقایسه با روز پنجم نشان داد (0/05>p). روز پنجم بیش ترین WBC را نسبت به روز یکم نشان داد (0/05>p). در نتیجه ویتامین B6 در سطح 10 میلی گرم توانست از تاثیرات منفی دیازینون بر ماهی جلوگیری کند و بهبود شاخص خون شناسی به ویژه گلبول های قرمز، لوکوسیت و لنفوسیت تیمارهای مواجه شده با سم را با افزایش زمان طی روز دهم نشان دهد.
    کلیدواژگان: اثر محافظتی، آفت کش، مکمل ویتامینی، هماتولوژی
  • کاوه اسفندیاری، حسن مروتی*، علی کلانتری حصاری، محمد بابائی صفحات 261-266
    میش ماهی یکی از ارزشمندترین آبزیان خلیج فارس، دریای عمان و سواحل خوزستان محسوب می شود. پوست، به ویژه در ماهی، اولین سد دفاعی در مقابل محیط خارجی بوده و اعمال فیزیولوژیکی طبیعی داخل بدن را امکان پذیر می سازد. سلول های اپیدرم پوست بدن ماهی عمدتا از تقسیم و تمایز سلول های پوششی اپیدرم بوجود می آیند. در مطالعه حاضر برای اولین بار ساختار سلول های سطح پوست میش ماهی با استفاده از روش بافت شناسی و SEM مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار تعداد شش عدد میش ماهی نر و ماده مورد استفاده قرار گرفت. جهت عکس برداری با SEM نمونه های بافتی پوست ماهی با استفاده از گلوتارآلدهید 3 درصد پایدار و در بافر فسفات شستشو گردیدند. تثبیت با استفاده از تتراکسید اسمیوم انجام، و مرحله شستشو تکرار و سپس در اتانول آبگیری صورت گرفت. برای انجام مطالعات بافت شناسی از نواحی مختلف بدن برش هایی به ضخامت 5 میکرومتر تهیه و توسط روش H&E رنگ آمیزی شدند. مشاهدات حاصل از مطالعات میکروسکوپ نوری و الکترونی نشان داد که اپیدرم میش ماهی حاوی سلول های جامی شکل و سلول های پوششی و سلول های کلراید بود. نتایج حاصل از مطالعات میکروسکوپ الکترونی نشان داد سلول های جامی حاوی قطرات موکوس بودند. سلول های سطحی سنگفرشی دارای میکروریج بوده و در میان خود سلول های کلراید را جای داده بودند. در نهایت چنین می توان نتیجه گرفت ساختار سلول های سطحی در پوست میش ماهی شباهت زیادی به پوست ماهی های هم خانواده خود (شوریده ماهیان) دارد.
    کلیدواژگان: پوست، بافت شناسی، میکروسکوپ الکترونی، میش ماهی
  • محمد فرهنگی*، حسین آدینه، ضیاء کردجزی صفحات 267-276
    تحقیق حاضر به منظور تعیین نرخ مرگ و میر، تغییرات رفتاری و آسیب شناسی ماهی کلمه خزری (Rutilus rutilus caspicus) در مواجهه با سولفات روی در آزمایش مسمومیت 96 ساعته صورت گرفت. 200 قطعه بچه ماهی کلمه خزری با وزن متوسط 0/27±2/5 گرم جهت  انجام آزمایشات استفاده شد. برای تعیین تغییرات رفتاری و آسیب شناسی، 13 قطعه بچه ماهی کلمه در معرض غلظت هایی از فلز روی (0 ،10 ،30 ،50 ،70 ،80 ،90 میلی گرم در لیتر) قرار گرفتند. یک گروه به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. از نمک سولفات روی به منظور منبع فلز روی استفاده شد. تانک های آزمایشی در مدت 24 ساعت هوادهی شدند تا میزان اکسژن محلول درحد اشباع باقی بماند. درجه حرارت، پی اچ و اکسیژن محلول در طول آزمایش به وسیله دستگاه  چندپارامتره هک مدل 2000 اندازه گیری شدند. نمونه   هایی از بافت آبشش، کلیه و کبد جمع آوری و مورد ارزیابی قرار گرفتند. مرگ و میر کامل در غلظت 90 میلی گرم در لیتر به دست آمد. مشاهدات ظاهری بچه ماهیان در مواجهه با روی شامل شنای عمودی و به سمت پایین، از دست دادن حالت تعادل، تشنجات عصبی و ماندن در ته تشت بود. در نهایت ماهیان با دهان و سرپوش باز مردند. در آبشش، متراکم شدن رگ ها، به هم جوش خوردگی لاملاهای ثانویه و هایپرتروفی سلول های پوششی دیده شد. در کلیه، تخریب مجاری کلیوی و کپسول بومن، گشادی مویرگ های گلومرول دیده شد. نتایج نشان داد که عمده تغییرات کبد به صورت تخریب سلول های کبدی و واکویل های سیتوپلاسمی مشاهده شد. آزمایش نشان داد، روی سبب بروز علایم بالینی در آبشش، کلیه و کبد ماهی کلمه خزری شد. به هر حال آزمایش نشان داد که حضور روی در آب می      تواند سبب افزایش میزان مرگ و میر ماهیان در مواجهه با فلز روی باشد.
    کلیدواژگان: روی، مرگ و میر، آسیب شناسی، ماهی کلمه Rutilus rutilus
  • محمد ایوب منصور، علی شعبانی، حامد پاک نژاد، پرستو پورعاشوری، عبدالبشیر واحدی* صفحات 277-284
    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر سطوح مختلف عصاره اتانولی چای کوهی بر برخی شاخص های رشد و تغذیه بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بررسی شد. ماهیان با میانگین وزنی (1/12±30/36گرم) به مدت 45 روز در 4 تیمار شاهد (بدون عصاره چای کوهی)، و تیمارهای تغذیه شده در سه سطح مختلف عصاره  (4، 8 و 16 میلی گرم بر کیلوگرم) این گیاه  تغذیه شدند. در  شروع آزمایش، هر 10 روز بعد و در پایان دوره آزمایش بررسی های زیست سنجی انجام شدند و فاکتورهای رشد (وزن نهایی، طول کل، افزایش وزن، درصد افزایش وزن، میزان رشد روزانه، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و درصد کارایی غذا) محاسبه شدند. نتایج نشان داد که فاکتورهای رشد در تیمارهای عصاره اتانولی چای کوهی در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>P) به دلیل ترکیبات شیمایی موجود در عصاره چای کوهی به عنوان آنتی اکسیدان طبعی عمل کرده که در بهبود رشد تاثیر می گذارد. در بین شاخص های رشد به استثنای ضریب چاقی، بیش ترین عملکرد رشد در ماهیان تغذیه شده با خوراک حاوی 16 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره چای کوهی مشاهده شد (0/05>P). هم چنان ضریب تبدیل غذایی، کم ترین عملکرد را در تیمار (16 میلی گرم بر کیلوگرم) در مقایسه با شاهد و درصد کارایی غذایی بیش ترین عملکرد را در تیمار (16 میلی گرم در کیلوگرم) در مقایسه با شاهد نشان داد. طبق نتایج این پژوهش افزودن 16 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره چای کوهی در جیره غذایی ماهی کپور، اثر قابل توجهی بر شاخص های رشد این ماهی دارد.
    کلیدواژگان: عصاره، چای کوهی، کپور معمولی، تغذیه، شاخص های رشد
  • مهران آوخ، کیسمی*، افشار ذوقی شلمانی، عسگر زحمتکش کومله، علی کریمی صفحات 285-292
    این تحقیق با هدف غربالگری هفت گونه از نمونه های باکتریایی دستگاه گوارش مولدین ماهی کپور نقره ای  شامل:  Bacillus subtilis، Entrobacteriaceae، Aeromonas، Corynebacterium jijicum، Staphylococcus، Pseudomonas، Unidentified و Micrococcus lutieus به منظور تولید پروبیوتیک انجام گردید. آزمایش فعالیت های ضد باکتریایی در شرایط آزمایشگاهی، با سه روش انتشار در چاهک، انتشار در دیسک و روش متقاطع انجام گرفت. فعالیت ضد باکتریایی نمونه هایی که با هر سه روش بیش ترین فعالیت آنتاگونیستیک را نشان دادند  تحت تاثیر pH ، نمک، دما و زمان مختلف بررسی گردید. اثر بخشی سوسپانسیون سه گونه کاندید پروبیوتیک و باکتری پاتوژن آیروموناس روی درصد مرگ و میر لارو ماهی کپورنقره ای در شرایط آزمایشگاهی با غلظت های مختلف باکتری های کاندید (105 ، 107 ، سلول در میلی لیتر) و یک شاهد بدون باکتری در آب ارلن یک لیتری شامل لارو ماهی کپورنقره ای بررسی شد. نتایج نشان داد سه گونه Bacillus subtilis ،Corynebacterium jijicum  و Micrococcus lutieus فعالیت آنتاگونیستی در مقابل پاتوژن ها دارند. باسیلوس اثر ممانعت کنندگی معنی داری را برای پاتوژن در روش انتشار در دیسک با قطر ناحیه ممانعت کنندگی 20 میلی متر نشان داد. افزودن 10 میلی لیتر از گونه باسیلوس به پاتوژن آیروموناس جمعیت آن را در 12 ساعت  به حداقل رسانید. رشد مطلوب و تولید ترکیبات ضد باکتریایی نمونه مورد نظر در 8=pH و دمای 37 و 30 درجه سانتی گراد دیده شد. درصد بقای بین تیمارها و شاهد،  تیمار 96 ساعته بچه ماهیان با گروه های باکتریایی کاندید معنی دار بود (p<0/05). بر اساس نتایج حاصله از این تحقیق، گونه Bacillus subtilis غربال شده می تواند به عنوان یک پروبیوتیک در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: غربالگری، پروبیوتیک، دستگاه گوارش، فلور باکتریایی، کپور نقره ای
  • سید عباس حسینی*، محمد مومنی، محمدرضا میرزائی، بیژن آژنگ، سلیم جدگال صفحات 301-310

    میگوی سفید هندی (Penaeus indicus) از گونه های غالب میگو و باارزش اقتصادی بالای سواحل دریای عمان می باشد. داده های زیستی میگو در صید تورهای گوشگیر در دو صیدگاه شرقی (پسابندر و گواتر) و غربی (پزم و کنارک) بین سال های 99-1397، جمع آوری گردید. با ثبت داده های 2671 قطعه میگو، نسبت جنسی نر: ماده 1:1/17 به دست آمد که غالب بودن میگو ماده را نشان می دهد. دامنه طول کاراپاس (CL) در جنس نر 58-14میلی متر و در ماده 67-14 میلی متر ثبت شد، که میانگین طولی میگو ماده (1/22±40/1 میلی متر) بزرگ تر از نر (4/26±38/1 میلی متر) بود. داده های طول کاراپاس و طول کل (TL) به تفکیک جنس رابطه خطی معنی داری نشان داد (0/05>p)، که در جنس ماده میانگین اندازه طول کل 4/67 برابر طول کاراپاس و در جنس نر 4/64 برابر اندازه طول کاراپاس ثبت شد. رابطه نمایی طول کاراپاس و وزن بدن میگو به تفکیک جنس حاکی از الگوی رشد ناهمگون (آلومتریک منفی) بود (0/05>p)، که در مقابل رابطه بین طول کل و وزن بدن از الگوی رشد همگون (ایزومتریک) برخوردار بود (0/05>p). تخم ریزی میگوی سفید هندی در طول سال می باشد، که همراه با دو اوج تخم ریزی بهاره (اوج قوی)و پاییزه (اوج ضعیف) است. کوچک ترین میگو ماده بالغ دارای طول کاراپاس 31 میلی متر بود، که میانگین طول بلوغ جنسی (Lm50%) 37/7 میلی متر تعیین شد. ممنوعیت زمانی صید میگو در منطقه مورد بررسی در دوره اصلی تخم ریزی (بهار) و نیز صید میگو با میانگین طولی بزرگ تر از Lm50% در زمان فصل آزادسازی در برداشت بهینه از ذخایر ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: میگوی سفید هندی، رابطه طول- وزن، تخم ریزی، LM50، دریای عمان
  • مهدیه علی یزدی، پروین صادقی*، گیلان عطاران فریمان صفحات 311-320
    سیستم دفاع آنتی ‎اکسیدانی بدن به عنوان خنثی کننده اثر گونه ‎های اکسیژن فعال (ROS) تولیدشده در شرایط نامساعد، عمل می‎کند. هدف از این تحقیق بررسی میزان تجمع زیستی فلزات سنگین در رسوب و بافت نرم صدف اویستر صخره ای (Saccostrea cucullata) و اندازه گیری سطوح آنزیم های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز به عنوان نشانگر زیستی آلاینده فلزات سنگین در سواحل دریای عمان بود. 180 عدد اویستر صخره ای و 18 نمونه رسوب از 6 ایستگاه در سواحل دریای عمان جمع‎آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. طول کل و وزن نمونه ها اندازه گیری و بافت نرم صدف جداسازی شد. غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی و سطح آنزیم ها باکیت سنجش آنزیمی اندازه گیری شد. میانگین غلظت فلزات کادمیوم، نیکل و سرب در بافت نرم اویستر صخره‎ای به ترتیب 4/04±14/9، 1/62±3/9 و 2/01±6/75 و در رسوب به ترتیب 0/81±2/63، 2/8±19/8 و 7/77±22/295 میکروگرم بر گرم وزن خشک بود. میانگین سطوح کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز به ترتیب 4/88±11/44 و 7/94±22/07 نانومول بر دقیقه بر میلی‎گرم‎ پروتیین ثبت شد. الگوی تجمع فلزات سنگین در بافت نرم و رسوب به ترتیب به صورت Cd>Pb>Ni  و Pb>Ni >Cd بود. بررسی ارتباط سطوح آنزیم ها و غلظت فلزات نشان داد که افزایش تجمع زیستی فلزات سنگین سبب افزایش سطح آنزیم ها می شود. به طوری که در ایستگاه رمین سطوح آنزیم ها بیش ترین میزان را نشان داد. غلظت فلزات سنگین در رسوب بسیار بالاتر از بافت نرم اویستر صخره ای بود. اما، مقایسه غلظت فلزات سنگین در رسوب با کیفیت استانداردهای رسوب نشان داد که میزان فلزات مورد بررسی در رسوبات منطقه مورد مطالعه تهدیدی برای موجودات این منطقه ندارند.
    کلیدواژگان: آلودگی، کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، دوکفه ای، دریای عمان
  • مرتضی صلاحی، احسان کامرانی*، مسلم دلیری، مومنی محمد صفحات 321-328

    گاها به دلیل محدودیت هایی مانند عدم امکان استفاده مداوم از گشت های تحقیقاتی و انواع هزینه ها، در مدیریت صید بسیاری از ذخایر دریایی با کمبود اطلاعات مواجه هستیم که به منظور مدیریت این ذخایر از مدل سازی ضعف داده (Poor-Data) استفاده می شود. پژوهش حاضر با هدف شبیه سازی ذخیره میگوی موزی در استان هرمزگان تحت مدل های صید مجاز قابل برداشت (TAC) صورت پذیرفت. اطلاعات و داده های مورد استفاده در مدل ها از طریق حضور بر روی لنج های صید میگو در سال 1397 (طی فصل صید میگو در استان هرمزگان) در 30 فقره ترال کشی جمع آوری شد و بخشی نیز از تحقیقات پیشین استخراج شد. نتایج مدل سازی 50 سال آینده با 5000 تکرار نشان داد که مدل شاخص سطح هدف تلاش صیادی به سطح فعلی (ITe) بیش ترین احتمال (76/9%) قرارگیری محصول در محدوده MSY وجود دارد. هم چنین در شبیه سازی روند شاخص بیومس (B/BMSY) نیز مشخص شد که مدل های ITe و  تلاش صیادی با طول بهینه صید (EtargetLopt) به ترتیب با 76/7% و 13/3% بیش ترین و کم ترین درصد احتمال سقوط میزان بیومس به زیر بیومس MSY را دارند. علاوه براین، دامنه تغییرات عدم قطعیت در مدل ارزیابی ذخیره با اختلاف تاخیر زمانی (DDe) بیش ترین مقدار را در مقایسه با سایر مدل ها داشت و در این مدل  نرخ مرگ و میر (F/FMSY) به شدت کاهش یافت. نتایج تحقیق حاضر می تواند اطلاعات بسیار ارزشمندی را درباره وضعیت ذخیره میگوی موزی در استان هرمزگان در طول سال های آینده در اختیار تصمیم سازان، مدیران اجرایی و محققین قرار دهد.

    کلیدواژگان: میگو، صید مجاز قابل برداشت (TAC)، مدل های پیش نمایی آینده، استان هرمزگان، خلیج فارس
  • محبوبه حسن زاده، امیرهوشنگ بحری*، دل آرام نخبه زارع، محمد افشارنسب، مریم میربخش صفحات 329-338

    هدف از این مطالعه بررسی چگونگی تاثیر عصاره کلروفرم استخراج شده از خیار دریایی (Holothuria Parva) بر روی بقای میگو وانامی (Litopenaeus vannamei) در معرض باکتری Vibrio harveyi و بررسی تغییرات فاکتورهای ایمنی در طول دوره آزمایش بود. نمونه های خیار دریایی از منطقه جزر و مدی شهرستان دیر در استان بوشهر جمع آوری شد. میگو های نیز با وزن متوسط 1± 10 گرم از استخر های پرورشی جمع آوری شده و در 33 آکواریوم حاوی 100 لیتر آب با شوری ppt 40 نگه داری شدند. نتایج نشان داد که میزان بقا در تیمار های 1، 2 و 3 با مصرف عصاره کلروفرمی 100 درصد بود. PO در تیمارهای 1، 2، و 3 دارای تفاوت معنی داری با گروه های شاهد منفی و مثبت بود. POD در تیمارهای 1 ، 2 ، و 3 دارای تفاوت معنی داری با گروه شاهد مثبت بود. THC در تیمارهای 1 و 2 با گروه شاهد مثبت و در تیمار 3 با گروه شاهد منفی دارای تفاوت معنی دار بود. TPP در تیمار 1 با گروه های شاهد مثبت و منفی، در تیمار 2 با گروه شاهد منفی، و در تیمار 3 با گروه های شاهد منفی و مثبت دارای تفاوت معنی دار بود. SOD در تیمار 1 با گروه های شاهد مثبت و منفی، و در تیمار 2 و 3 با گروه شاهد منفی دارای تفاوت معنی داری بود. بر اساس نتایج حاصل شده، میزان بقا و فاکتورهای ایمنی در میگوهای تغذیه شده با عصاره کلروفرم در مقایسه با میگوهای تغذیه شده با غذای تجاری بالاتر بود.

    کلیدواژگان: عصاره کلروفرم، خیار دریایی، ویبریو هارویی، فاکتورهای ایمنی، میگوی پا سفید غربی
  • سارا آسایش، سید رضا حسینی*، ایرج شریفی، باقر امیرحیدری صفحات 339-344
    لیشمانیازیس یکی از بیماری های انگلی است که به طور گسترده در جهان گسترش یافته است. لیشمانیا ماژور و لیشمانیا تروپیکا باعث بروز لیشمانیوز جلدی می شوند. از نظر بالینی، ضایعات ناشی از لیشمانیا ماژور بیشتر طول می کشند. این مطالعه به منظور ارزیابی فعالیت ضد لیشمانیایی و اثرات یک عصاره گیاهی بر مراحل مختلف لیشمانیا ماژور طراحی شده است. غلظت های مختلف عصاره فنکون در برابر لیشمانیا ماژور با استفاده از روش تست سمیت سنجی یا روش انجام آزمایش تعیین میزان سمیت داروها بر روی ماکروفاژ مورد استفاده قرار گرفتند و غلظت بازدارنده (IC50) با شمارش انگل ها محاسبه شد. برای آماستیگوت های درون ماکروفاژ، فعالیت ضد لیشمانیایی به وسیله شمارش میانگین تعداد آماستیگوت ها و مقدار IC50 مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان جذب نوری توسط الایزا برای تعیین مقادیر IC50 برای پروماستیگوت ها اندازه گیری شد. یافته ها نشان داد که عصاره فنکون باعث کاهش میزان تکثیر پروماستیگوت ها و آماستیگوت ها می شود (P<0/001). میانگین مقادیر IC50 آماستیگوت ها برای فنکون برابر با 82 در مقابل 175/1 میکروگرم بر میلی لیتر داروی گلوکانتیم بود. هم چنین میانگین مقادیر IC50 پروماستیگوت ها برای فنکون برابر با 180 در مقابل 613 میکروگرم بر میلی لیتر داروی گلوکانتیم بود . میزان شاخص انتخابی برای فنکون 9/6 بود در حالی که این مقدار برای داروی گلوکانتیم برابر با 8/24 بود. این مطالعه نشان داد که ارگانیسم نسبت به داروی کنترل مقاومت نسبی پیدا کرده و عصاره فنکون مانع توسعه پروماستیگوت ها و آماستیگوت ها شده و هم چنین سمیت کم تری نسبت به داروی استاندارد گلوکانتیم دارد.
    کلیدواژگان: فنکون، گلوکانتیم، فعالیت ضدلیشمانیایی، پروماستیگوت، آماستیگوت
  • سمیرا بلیانی، مژگان امتیازجو*، لیلا میر مقتدائی، سیده مرضیه حسینی صفحات 345-354
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات پری بیوتیکی جلبک اسپیرولینا بر روی زنده مانی دو گونه باکتری پرو بیوتیکی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس کازیی در فرایند کپسوله کردن در آب آلبالو انجام شد. به همین منظور استوک دو گونه پروبیوتیک تهیه گردید. فرایندکپسوله کردن با استفاده از روش اسپری درایینگ و تولید کپسول آلژیناتی کراس لینک شده با کلسیم انجام گردید. زنده مانی پرو بیوتیک ها در حالت های کپسوله شده با و بدون اسپیرولینا در نگهداری 28 روزه در دمای 4 درجه سانتیگراد سنجش شدند. همچنین میزان زنده مانی در دماهای 60، 70 و 80 درجه سانتی گراد در زمانهای 0، 1، 5/2، 5 و 10 دقیقه سنجش شد. علاوه بر این شرایط شبیه سازی محیط شیره معده و روده برای دو گونه باکتریایی در حالت های مختلف کپسولاسیون انجام شد. نتایج نشان داد که باکتری های کپسوله شده با اسپیرولینا بیشترین زنده مانی و مقاومت در مقابل دما را داشتند. همچنین بیشترین میزان بازدهی پروبیوتیک های کپسوله شده در حضور اسپیرولینا به میزان 9/81 و 83 درصد برای ل.اسیدوفیلوس و ل.کازیی به ترتیب ارزیابی گردید. علاوه بر این باکتری های پروبیوتیکی کپسوله شده با اسپیرولینا مقاومت بیشتری را نسبت به سایر فرم های باکتریایی در شرایط شیره معده و روده نشان دادند. به طور خلاصه نتایج این تحقیق نشان داد که کپسول حاوی اسپیرولینا و باکتری لاکتوباسیلوس کازیی دارای زنده مانی و مقاومت بالاتر در برابر حرارت نسبت به کپسول حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و اسپیرولینا را نشان داد، همچنین نتایج تست مقاومت باکتریایی در شرایط شبیه سازی شیره معده و روده مشخص گردید که باکتری های کپسوله شده در حضور اسپیرولینا در مقایسه با فرم آزاد مقاومت بیشتری را نشان دادند که نهایتا باعث افزایش کارایی و سلامت بیشتر محصولات غذایی و انسان می گردد.
    کلیدواژگان: کپسوله سازی، پروبیوتیک ها، کپسول سین بیوتیک، آلژینات کلسیم، اسپیرولینا پلاتنسیس
  • سید کامیار کامران، معصومه سهرابی ملایوسفی*، مهران آرین، مجید میرزایی عطاآبادی، علی سلگی صفحات 355-364

    نهشته های گروه شمشک در نواحی آبیک و جیرنده، واقع در البرز غربی، در بر دارنده مجموعه ای غنی از ماکروفسیل های گیاهی است. این مقاله به معرفی دم اسبیان و سرخس های گروه شمشک و بررسی نقش بوم شناختی این گیاهان در این دو ناحیه می پردازد. در این مطالعه پنج گونه از راسته اکوییزتال ها، هفت گونه از فیلیکال ها و دو گونه از ماراتیال ها شناسایی شده اند که در این میان، دو جنس و پنج گونه برای نخستین بار از ایران و دو گونه برای نخستین بار در البرز غربی گزارش می شوند. افق بررسی شده در ناحیه آبیک معرف فروبوم دلتا در زمان رتین است؛ بخش های وسیعی از این فروبوم توسط بیشه های تک گونه ای از Equisetites muensteri  Clathropteris meniscioidesو Dictyophyllum nathorsti پوشیده می شده که اندوخته ای قابل دسترس برای تغذیه سوروپدها محسوب می شده است. افق بررسی شده در ناحیه جیرنده متعلق به زمان لیاس بوده و در بخش هایی از فروبوم و فرابوم دلتا گسترش داشته است؛ بخش های گوناگون این زیر محیط ها توسط بیشه های تک گونه ای از Equisetites laevis ،Schizoneura paradoxa  Neocalamites hoerensis ،N. ishpushtensis ،Clathropteris obovata ،Dictyophyllum exile ،D. nathorstiو Thaumatopteris brauniana پوشیده می شده که اندوخته غذایی مهمی برای سوروپد ها به شمار می رفته اند؛ در حالی که، زیستگاه های خشک تر این دلتا، خاستگاه گونه های Symopteris pseudolobifolia و Marattiopsis barnardii بوده که نقش ناچیزی در رژیم غذایی سوروپدها داشته اند.

    کلیدواژگان: البرز غربی، اکوئیزتال، فیلیکال، ماراتیال، گروه شمشک، ماکروفسیل های گیاهی
  • یاسمن فیروزکوهی، مهران لقمانی* صفحات 365-372

    استفاده از دوکفه ای ها به عنوان گونه های شاخص زیستی جهت ارزیابی آلودگی های محیط زیست دریایی همواره مورد توجه محققین بوده است. در این تحقیق میزان تجمع فلزات سنگین مس، نیکل و کادمیوم در بافت نرم اویستر صخره ای (Saccostrea cucullata) در طی دو فصل پاییز 1399 و بهار 1400 در 4 ایستگاه گواتر، بریس، رمین و تیس در سواحل شمالی دریای مکران مورد بررسی قرار گرفت. پس از نمونه برداری و جدا نمودن بافت نرم طبق دستورالعمل های استاندارد، رطوبت گیری، توزین و هضم شیمیایی شد و غلظت فلزات به کمک دستگاه جذب اتمی 220 Varian Spectr AA تعیین گردید. طبق نتایج، در هر دو فصل پاییز و بهار الگوی تجمع به صورت مس< نیکل< کادمیوم بوده و بین فصول، اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/05>p). در فصل پاییز در بین ایستگاه ها، بالاترین مقادیر برای فلز مس اسکله گواتر (61/42±268/48)، نیکل اسکله رمین (0/75±9/06) و کادمیوم اسکله تیس (0/09±0/182 میکروگرم بر گرم وزن خشک) و در فصل بهار، برای فلز مس رمین (49/19±229/82) برای فلز نیکل گواتر (4/21±14/72) و برای فلز کادمیوم  (0/002±0/095 میکروگرم بر گرم وزن خشک) در تیس ثبت گردید. میان ایستگاه ها از نظر غلظت فلزات در هر فصل اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/05>p). فلز مس به دلیل ضروری بودن، همواره بالاترین میزان تجمع در بافت نرم را داشته است. در مقایسه با استاندارد جهانی FAO تنها فلز نیکل غلظت بالاتری داشت که با توجه به عدم وجود صنایع مرتبط در منطقه مورد مطالعه، منشاء طبیعی می تواند عامل اصلی آن باشد.

    کلیدواژگان: اویستر، فلزات سنگین، Saccostrea cucullata، مکران
  • غزال لطفی، مژگان احمدی ندوشن* صفحات 373-386
    تالاب ها به عنوان یکی از مهم ترین زیستگاه های طبیعی در جهان، نقش زیادی در تامین آب شیرین و حفظ تعادل زیستی دارند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی توزیع مکانی غلظت فلزات سنگین سرب، روی و کادمیوم در رسوبات تالاب استیل آستارا است. داده های مورد نیاز از طریق نمونه برداری رسوب با دستگاه گرب ون وین به دست آمد و سپس از طریق آنالیز آزمایشگاهی و پردازش آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نمونه برداری در فصول پاییز و زمستان 1398 به صورت ماهانه و تصادفی از رسوبات تالاب در 4 ایستگاه شمال، جنوب، شرق و غرب تالاب استیل انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت فلزات سنگین در رسوبات بخش شمال و غرب به ویژه شمال غربی تالاب بیش تر از بخش های جنوب و شرق است. داده های به دست آمده از آزمایشات بر روی نمونه های استخراج شده، حاکی از آن است که فلزات روی، کادمیوم و سرب به ترتیب با غلظت 2/1، 1/2 و 0/99 پی پی ام بیش ترین غلظت را در ایستگاه غرب و کم ترین غلظت (صفر) را در ایستگاه جنوب دارند. نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد که اختلاف بین میزان غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم و روی در رسوبات تالاب در ایستگاه های مختلف معنی دار است (0/05>p). به منظور بررسی میزان همبستگی بین فلزات سنگین در تالاب از روش ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد همبستگی بین غلظت کادمیوم و روی معنی دار نیست (0/01<p). هم چنین ضریب همبستگی بین غلظت سرب با روی نیز معنی دار نیست (0/01<p). همبستگی بین غلظت کادمیوم با سرب معنی دار می باشد (0/01>p).
    کلیدواژگان: تالاب استیل آستارا، فلزات سنگین، رسوب، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • فاطمه صفریان، شاهرخ پاشایی راد*، شهرزاد خاکپور صفحات 387-392
    مورچه ها حشراتی اجتماعی با بیش از 12000 گونه متعلق به خانواده Formicidae و راسته Hymenoptera می باشند.  آن ها یکی از موفق ترین حشرات اجتماعی هستند که به خاطر جابه جایی خروارها خاک از آن ها به عنوان مهندسین خاک نام برده می شود. اعضای این خانواده از لحاظ اکولوژیکی، بیولوژیکی و اقتصادی دارای نقش بسیارمهمی در محیط زیست هستند و محققان از آن ها به عنوان شاخصه زیستی استفاده می کنند. مورچه ها در کنترل بیولوژیک آفات، گندزدایی، شاخص های محیط زیستی و غیره نیز از اهمیت خاصی برخوردار هستند. نمونه برداری در طی سه فصل بهار، تابستان و پاییز از 10 ایستگاه در نیمه شرقی استان کردستان  انجام گرفت. نمونه ها در کرال تیوب های حاوی الکل 70 درصد در آزمایشگاه بیوسیستماتیک شهید بهشتی توسط استریومیکروسکوپ و کلیدهای معتبر تا حد جنس و گونه مورد شناسایی قرار گرفتند. حاصل این تحقیق منجر به شناسایی پنج گونه جدید از دو زیرخانواده Myrmicinae و Formicinae گردید که آن ها برای اولین بار از ایران و استان کردستان گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: استان کردستان، ایران، مورچه، Formicidae Hymenoptera
  • ارکیده حیدرنژاد* صفحات 393-400

    هماتولوژی آبزیان به عنوان ابزاری که می تواند در تشخیص بیماری ها یا شناسایی اختلالات کمک کند، در طی بیش از دو دهه گذشته پیشرفت های چشمگیری داشته و اطلاعاتی را در زمینه بلوغ، عملکرد سلول های خونی، پاسخ های فیزیولوژیک و تکنیک های استاندارد خون شناسی در دسترس قرار داده است. در ماهی نیز مانند سایر حیوانات، شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک بر تابلوی خونی اثر داشته و قابل ارزیابی است. در برخی موارد به دست آوردن حتی یک نمونه کوچک خون ممکن است اطلاعات ارزشمندی را در انتخاب گزینه های درمانی فراهم نماید و کمک موثری به بررسی میزان پیشرفت بیماری یا پاسخ به درمان نماید. در بین گونه های متنوع آبزیان، ماهیان خاویاری جزو ارزشمندترین موجودات آبزی هستند که اهمیت بیولوژیکی و اقتصادی داشته و بیش تر آن ها به دلیل جثه بزرگ، بلوغ جنسی دیررس، فاصله زمانی طولانی بین تخم ریزی، عمر طولانی، صید بی رویه و انواع آلودگی محیط های آبی در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند. برای حفظ، نگهداری، تکثیر و پرورش این گونه های کمیاب و ارزشمند، اطلاع از ویژگی های هماتولوژیک و اختصاصات خونی آن ها می تواند بسیار موثر باشد. در این مقاله مروری، برخی از روش های معمول هماتولوژیک (Hematologic Methods)برای بررسی اختصاصات سلول های خونی ماهیان خاویاری، اندازه گیری هموگلوبین (hemoglobin)، هماتوکریت(hematocrit)، تعداد گلبول قرمز (RBC, red blood cell)، شمارش کلی و افتراقی گلبول های سفید خون (WBC, white blood cell) به همراه تفسیر نتایج ناشی از اختلالات خونی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: ماهیان خاویاری، هماتولوژی آبزیان، خون شناسی، اختلالات خونی
  • حسین محب الدینی* صفحات 401-406
    غدد هیپوفارنژیال عضو اصلی سنتز پروتیین در زنبورهای عسل کارگر است که در پرورش لارو نقش دارد. در این آزمایش اثر فصل (تابستان، زمستان و بهار) بر توسعه غدد هیپوفارنژیال و خصوصیات مورفولوژیکی آن در شرایط پرورش نوزادی در کلنی های زنبور عسل (Apis mellifera) مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام این آزمایش 10 کلنی زنبور عسل با شرایط یکسان در تمام فصول مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که بین فصول مختلف، مساحت آسینی غدد هیپوفارنژیال زنبورهای کارگر (در سنین 3، 6، 9 و 15 روزگی) دارای اختلاف معنی داری بود. در طی فصول زمستان، بهار و تابستان تحت شرایط پرورش نوزادی غدد هیپوفارنژیال به طور کامل رشد کردند ولی دارای اختلافات مورفولوژیکی بودند. هم چنین سطح پرورش نوزادی درپوش گذاری نشده (تخم و لارو) بین فصول مختلف دارای اختلاف معنی داری بود. با توجه به نتایج به دست آمده از توسعه غدد هیپوفارنژیال در فصول تابستان و زمستان یک روند صعودی و نزولی در رشد غدد مشاهده گردید که شناخته شده است ولی در فصل بهار یک روند ثابت در رشد غدد را شاهد بودیم، که می تواند یک نظریه جدید در خصوص روند توسعه غدد هیپوفارنژیال در فصل بهار با توجه به سطح پرورش نوزادی باشد.
    کلیدواژگان: فصل، غدد هیپوفارنژیال، مورفولوژی، زنبور عسل
|
  • Masoumeh Zare, Abbas Safari, Misagh Moridi *, Mahdi Nosratjou Pages 1-10
    Paralemmin, novel lipid-anchored membrane protein, involved in cell process formation. In this study nucleotide and amino acid sequences of PALM gene in sheep and several other species, were obtained from the NCBI and BLAST databases. MotifScan software and Conserved Domain Database (CDD) to identify domains; PANTHER and ProDom servers to recognize motifs and potential performance of the Paralemmin protein and STRING software were applied to detect protein interactions with other proteins. Prediction of three-dimensional structure of protein was performed via I-TASSER and 2PHYRE software, and comparing the sequences and drawing phylogenetic tree, MEGA6 software was used. This protein has 3 motifs, which is involved in the regulation of cell shape, cytoskeleton organization and binding to protein kinase A and D3 Dopamine receptor. Prediction results of secondary and tertiary structures revealed the existence of coiled helix structure and its interaction with other proteins. Also phylogenetic results showed that under high selection pressure during the evolutionary process, PALM3 isoforms in all species have been isolated early rather than the other isoforms. Considering to existence of three motifs in sequence of Paralemmin protein and its structural similarity with A chain of Tropomyosin protein in sheep, this protein plays key role in interaction with other proteins in the level of cell membrane.
    Keywords: Paralemmin Protein, Protein structures, Bioinformatics analysis, Evolutionary process
  • Amir Azizpanah *, Mahsa Hemati Pages 11-16
    The purpose of this study was to analyze the trend of energy consumption and greenhouse gas emissions in the milk production process in 25 dairy farms. The required information was obtained through a specialized questionnaire with unit managers and operators in 1399 in Ivan city. The total input and output energies per head were estimated to be 536.79 and 599418.37 MJ per each head. Energy indices including efficiency, productivity and energy intensity for cattle were 1.11, 0.15 kg/mJ and 6.45 MJ/kg per cow, respectively. The results of Cobb Douglas function showed the effect of manpower energy inputs, machinery and animal feed equipment with regression coefficients of 0.18, 0.02 and 1.01, respectively, on milk yield per positive livestock. And the effect of fossil fuel and electricity inputs on negative performance were calculated with -0.04 and -0.05 regression coefficients, respectively. The total emissions from greenhouse gas emissions of dairy farming breeding units were 601.32 kg of carbon dioxide per cow, the highest amount was related to diesel fuel input with 66.5%.
    Keywords: Energy efficiency, Cobb Douglas function, Sensitivity analysis
  • Yasamin Salimi Yekta, Rasoul Vaez Torshizi *, Mokhtar Ali Abasi, Nasser Emamjomeh Kashan, Mehdi Amin Afshar Pages 17-22
    The objective of this study was predicting breeding values for sires and cows at an early stage of cows’ first lactation, to enable early selection of sires. Accuracy of predicted breeding values were investigated using cross validation method. Data consisted of 2,166,925 test-day records from 456,712 cows calving between 1990 and 2015. (Co)-variance components and breeding values were estimated using a random regression test-day model and the average information Restricted Maximum Likelihood method. Legendre polynomial functions of order 3 were chosen to fit the additive genetic and permanent environmental effects and homogeneous residual variance was assumed throughout lactation. The lowest heritability of daily milk yield was estimated to be 0.14 in early lactation, and the highest heritability of daily milk yield was estimated to be 0.18 in mid lactation. Cross validation showed high positive correlation of predicted breeding values between consecutive yearly evaluations for both cows and sires. Correlation between predicted breeding values in early lactation (5-90 days) and late lactation (181-305 days) were 0.77-0.87 for cows and 0.81-0.94 for sires. These results show that we can select sires according to their daughters’ early lactation before they finish first lactation. This can be used to decline generation interval and increase genetic gain in Iranian Holstein population.
    Keywords: Sire selection, Legendre Polynomial, Generation interval, Test day records, Breeding value
  • Masoud Morshedi, Seyedeh Parastoo Yasini *, Alireza Shaghayegh Pages 23-30
    Hematological and biochemical parameters, as livestock response indicator, can be used as a basis for diagnosis, treatment, and prognosis of diseases.  Blood samples were collected from 20 Holstein cows to investigate the effect of daily temperature fluctuation on hematological, biochemical, coagulation and hormonal parameters. Sampling was done three times per day that is in the morning, at noon and in the evening on a summer day in Nazarabad, Alborz province. RBC, Hb, HCT, MCV, MCH, MCHC, total and differential white blood cell (WBC) counts, AST, GGT, glucose, urea, total protein, albumin, fibrinogen, cortisol concentration, PT and APTT and platelet were measured.  Rectal temperature was measured at the same time of blood sampling. According to the results, there was an insignificant increase in RBC, Hb, HCT, MCV, MCH, MCHC, urea and cortisol in the second time of blood sampling (39Cº) compared to the other two times (The first time: 25Cº, the third time: 32Cº). Also, a significant increase in the total number of white blood cells, neutrophils, monocytes, total protein, albumin, AST, GGT and rectal temperature and a decrease in the number of eosinophils were observed in second sampling. No significant changes were observed in APTT, PT and platelet count. The evaluation of clinical indicators under heat stress showed a significant increase in rectal temperature. According to the results of this study, daily temperature fluctuation and mild heat stress can affect hematological and biochemical factors and should be considered for the evaluation and interpretation of hematological and biochemical profiles.
    Keywords: Temperature fluctuation, Hematological, Biochemical, Coagulation, Holstein cattle
  • Mohammad Darveshi, Yahya Mohammadi *, Farshid Fatahnia, Mehdi Bahrami Yekdangi, Golnaz Tassoli, Mohammad Shamsolahi Pages 31-36
    This study was performed to evaluate the effect of body condition score (BCS) during dry period and calving season on the incidence of metabolic disorders in Holstein cows in Isfahan province.  About 5138 birth records were extracted from different births since 1395. Data included animal number, year of calving, month of calving, length of dry period, length of gestation period, calf birth weight, calf sex, number of calves born per calving, retained placenta, dystocia, stillbirth and metritis. Data were classified into different classes, for uniformity and were analyzed by SAS software using GLIMMIX procedure. The results showed that effect of BCS changes on the incidence of metabolic disorders (retained placenta, dystocia, stillbirth and metritis) was not significant (P>0.05). The effect of parity on retained placenta, dystocia, stillbirth and metritis was significant (P<0.01). Calf birth weight had significant effect on retained placenta (birth weight less than 35 kg and more than 46 Kg), dystocia and stillbirth (calves with birth weight 46 kg) and metritis (P<0.01). Effect of dry period on the incidence of retained placenta (dry period: less than 45 days, 61-100 days and 46-60 days) and dystocia (increasing dry period from 61to 100 days) and metritis (dry period: less than 45 days, 61-100 days and 46-60 days) was significant (P<0.01). The effect of gestation length on the incidence of retained placenta was significant (P<0.01) but had no significant effect on the stillbirth (P>0.05). The effect of calving season on the incidence of retained placenta and metritis was significant (P<0.01).
    Keywords: Body condition score, Calving, Dairy cows, Dry period, Metabolic disorders
  • Parastoo Poorghafoor Langroodi * Pages 37-42
    Leptospirosis is one of the most common diseases between animal and human around the world. Regarding to the death report of a farmer in Gorgan because of leptospirosis and abnormal mortalities in forest mice in Aliabad-e-Katul,it had seemed to be necessary to investigate Leptospirosis Golestan province. Therefore, this study was considered the prevalence of Leptospira interrogans in serum samples of Golestan province camels. Blood samples were collected from 235 camels of different ages in Golestan slaughterhouse and were examined by microagglutination method. The incidence of leptospirosis was investigated at different ages, sex, and seasons using chi-square method and SPSS. The results showed that from the total samples, 44 (% 18.72) samples had positive serologic response, of which 36 (% 81.82), 5 (% 11.37), and 3 (% 6.81) of samples had one, two and three positive reaction serotype, respectively. Among samples with positive serologic response, % 42.60, % 31.49, % 11.11, % 5.55 and % 3.70 showed a positive reaction on automnalis, icterohaemorrajiae, canicola serjerohardjo and gripotyphosa, and finally Pomona, respectively. The highest frequency (% 38.88) was observed in the 1: 800 Titration. The highest frequency was observed at age of 0 to 2 years old (%18.80), male (%19.46), which was not statistically significant (P>0.05). The highest frequency was observed in autumn (26.82%). Leptospirosis infection is actively present at the province. And it is widely circulated between humans and livestock. This issue is very important in the prevention of disease in livestock and ultimately the health of human society.
    Keywords: Leptospirosis, MAT, Camel, Golestan
  • Mohammadreza Mashayekhi *, Mohsen Sari, Naeem Erfani Majd Pages 43-48

    The aim of this experiment was to investigate the effects of slow release urea and molasses on eating behavior and feed intake rate in fattening lambs. The experiment was conducted in a completely randomized design with 5 treatments (experimental diets) including, control (without sources of non-protein nitrogen), two sources of non-protein nitrogen (common urea and SRU) with or without molasses and 7 replicates and with using 35 Arabian lambs. Forage to concentrate ratio of diets was 30 to 70. During the fattening period, the lambs were fed the total mixed ration, individually and ad libitum, twice daily at 8 am and 4 pm. At the end of the fattening period, eating behavior was measured visually every 5 minutes over a 24-hour period and feed intake rate over a 8-hour period. The results showed that the addition of molasses reduced the ruminant duration (P<0.001) and increased the feed intake rate (P<0.05), but the duration of chewing activity was not affected by the nitrogen source and the addition of molasses. Diets containing non-protein nitrogen sources reduced the eating duration compared to the control diet (P=0.02). Compared to the control diet, using common urea, reduced the feed intake rate (P<0.05). The results of this experiment showed that the replacement of common urea with slow-release urea and the association of molasses with it, did not have adverse effects on eating behavior and feed intake rate.

    Keywords: Common urea, Eating behavior, Molasses, Slow Release Urea
  • Sakineh Asadzadeh *, Behzad Sadeghi Pages 49-56
    One of the freezing semen disadvantages is increasing of free radicals leading to enhanced sperm membrane peroxidation then consequently causes lowered semen fertility after thawing. Some plants bearing high level of natural antioxidants can help to decrease semen peroxidation. The objective of the present study is to evaluate the ability of rosemary extract to protect ram sperm from freeze-thaw damages. In this study, ejaculates were collected from 4 Zandi rams. Semen samples were pooled after each sampling. Experimental treatment included five levels of rosemary aqueous extract (0, 2.5, 5, 7.5 and 10 percent). Then samples were frozen and transferred to liquid nitrogen tanks for three weeks. After thawing sperm quality parameters including total and progressive motility, abnormalities, sperm membrane integrity and MDA production were evaluated. The results showed that rosemary extract significantly improved total and progressive motility, sperm membrane integrity and viability, and decreased sperm abnormalities and MDA production at levels of 5 and 7.5 percent (p<0.05). According to the obtained data, adding specific levels of rosemary extract in the diluent will have a protective effect in the freezing-thawing process of Zandi rams sperm.
    Keywords: Rosemary extract, Cryopreservation, Semen, Ram
  • Seyed Mehdi Ghoreishi *, Amir Mousaie, Akram Maleki, Nemat Ziaei, MohammadAmin Nematollahi, Javad Taei Semiromi Pages 57-66

    Sesbania is a perennial legume that grows mostly in the tropics of Asia, Africa and Australia. This plant tolerates different type of soils, especially saline soils. Due to appropriate protein percentage and relatively low fiber, this plant can be used in ruminant diets. This study was conducted to determine the chemical composition and digestibility of sesbania (Sesbania sesban) using gas production technique and to evaluate the trend of changes in these parameters from the third week to ninth week of growth. The samples from whole plant, leaves and stems were collected separately at third, fifth, seventh and ninth week of planting, to measure chemical composition (dry matter, protein, ash, neutral detergent fiber and acid detergent fiber) and also in vitro digestibility by gas production technique. The results of this experiment showed that the percentage of NDF and ADF increased significantly with the growth in the whole plant, leaves and stems, so that in the whole plant the amount of NDF increased from 35.66% in the third week to 46.08% in ninth week, and ADF ranged from 22.90 in the third week to 35.43 in the ninth week. Protein concentration decreased with aging in all parts of the plant. The amount of protein in the ninth week of growth was approximately 17.38% and 21.01% in the whole plant and leaves, respectively. With increasing plant age, along with increasing the concentration of structural carbohydrates and protein reduction in all three samples (whole plant, leaves and stems), the production of cumulative gas after 48 hours, total gas production, metabolisable energy, short chain fatty acids and organic matter digestibility decreased. The results of this study showed that according to the amount of dry matter and other measured compounds, the most appropriate time to harvest this plant as a whole plant is the seventh week of cultivation and the whole sesbania or its leaves can be a good source of livestock fodder after about two months of cultivation.

    Keywords: Chemical composition, Gas production technique, In vitro digestibility, Sesbania sesban, Weeks of growth
  • Farzad Atrian Afiani, Sahereh Jozey Shekalgorabi *, Mehdi Amin Afshar, Ali Asghar Sadeghi Pages 67-74
    The aim of this study was to evaluate the mutual effects of genotype and environment and also to estimate genetic parameters for fertility traits (age of first calving and interval between two calvings) in Holstein cows in different climates of Iran. The required information was collected at Karaj Livestock Breeding Center between 2001 and 2017. This information was divided into three moderate, semi-cold and cold environments based on climatic conditions. Covariance components and genetic correlation were estimated based on the three-trait model and the restricted maximum likelihood method. Each attribute in each climate was considered as independent attributes. The heritability of fertility traits was higher in cold climate and the age of the first birth and the interval between two births were 0.217 and 0.058, respectively. Also, these traits performed better in cold climates. The genetic correlation for the age of the first birth trait was in the range of 0.857 to 0.897, and for the trait of the interval between two births, it was between 0.487 and 0.859. The estimation of genetic correlation in this research showed that the mutual effects of genotype and environment, especially for the trait of interval between two births, caused different genetic expression of animals in different climates. These results showed that the mutual effects of genotype and environment between different climates can change the performance of male cattle and not considering these effects may cause errors in breeding programs.
    Keywords: Fertility traits, genotype × environmental, geographical conditions
  • Javad Cheraghi *, Vahab Pirani Pages 75-82
    Considering the important role of mineral elements in the reproductive activities of ruminants, it can be important to study the status of abortion due to mineral deficiency in this group of animals. The aim of this study was to determine the relationship between possible mineral deficiency and the incidence of abortion in small ruminants. Samples taken from 24 herds (1379 ewes and 734 goats pregnant) in four regions of Ilam province were provided from May to October. The present study was conducted in a completely randomized design. The means were compared using Duncan's multi-domain method at a significance level of 5%.  The prevalence of abortion in ewes and pregnant goats was 22.43% and 14.03%, respectively. Serum selenium concentrations in aborted ewes in two regions were 94.61-11.43 and 82.04-6.38 μg/dl, respectively, which was significant compared to the control group (P≤0.05). Serum concentrations of selenium and copper Aborted goats also showed a significant decrease (P≤0.05) in some areas. According to the findings of this study, small ruminants in Ilam province seem to suffer from a lack of minerals in the blood. This situation can challenge the future of the livestock industry in this region in terms of reproductive and economic problems.
    Keywords: abortion, Sheep, Goat, Minerals
  • Davoud Ali Saghi *, Ali Mobaraki, Mohammad Robati Baluch, Ahmad Davtalab Zarghi, Mohammad Hendabadi, Razieh Saghi Pages 87-94
    Identifying the genetic capacity of native sheep ecotypes and using that in crossbreeding for higher performance in Iran can be effective in increasing sheep profitability. The aim of this study was to evaluate the effect of crossbreeding on pre- and post weaning and carcass composition of purebred and crossbred lambs. Thus, three genetical groups such as purebred Kurdi (KK), Baluchi*Kurdi (BK) and Karakul*Kordi (GK) were used. Data were analyzed with GLM procedure using SAS 9.2. Results showed that Kordi ewes mated with Kurdi rams had the highest fertility percentage (90%). GK crossbred lambs had the highest and BK crossbred lambs had the lowest birth weight (4.89 vs. 4.15 kg, respectively). Dry matter intake of BK lambs (1360 g/d) and GK crossbred lambs (1150 g/d). The highest daily gain weight was obtained in BK genetic group and the lowest in KK genetic group was 202.6 and 164.8 g / day, respectively. The fattening lambs of GK had the highest hot and cold carcasses weight and carcass efficiency (25.9, 25.2 and 59.8, respectively). The effect of crossbreeding on fat thickness, tail and rump weight was significant and the BK lambs had the lowest fat thickness (7.2) and the highest rump weight (3.2).Based on the average performance before and after weaning as well as the appropriate carcass characteristics in lambs obtained from Karakul rams, it seems that the use of Karakul rams for the production of commercial crossbreed lambs is more appropriate.
    Keywords: Crossbreeding, growth performance, Karakul, Kurdi, Sheep
  • Khatereh Safavi Naeini *, Zahra Shojaei Ardekani Pages 95-100
    Zataria multiflora is one of the plants that has become popular due to its suitable compounds. Pregnancy is a high-risk period in which the consumption of substances that affect the number and sex of the neonate can cause disorders. The aim of this study was to investigate the effect of thyme consumption during pregnancy on the number and sex of births of Wistar rats. This study was performed on 32 female Wister rats weighing 210±10g and 6 month’s y/o who were randomly divided into 4 equal groups. Zataria multiflora Hydro alcoholic extract was prepared by distillation and different concentrations (400, 800, 1000 mg / kg / day) were administered by gavage during pregnancy. The control group, only received normal food and water. After birth, the number and sex of newborns were calculated. Findings were analyzed by SPSS software using one-way analysis of variance. The results showed a significant decrease in the total number of births and the number of births of male infants in the study groups. There was no significant difference in the number of live and dead infants and the number of female infants in the study groups. Consumption of thyme during pregnancy reduces the number of births and births of male rats, so precautions should be taken when using it during pregnancy.
    Keywords: Zataria multiflora, Pregnancy, Number of births, Rats
  • MohammadMahdi Jafarzadeh, Najmeh Ranji *, Ehsan Aboutaleb Pages 101-108

    The aim of this experimental study was to investigate the effect of cadmium (Cd) on the expression of matrix metalloproteinase 9 (MMP9) and tissue inhibitor of metalloproteinase 2 (TIMP2) genes and to investigate the protective role of N-acetylcysteine ​​(NAC) on cadmium toxicity in the liver tissue of rats. In this study, male Wistar rats were randomly divided into 5 groups: control (G1), single dose of cadmium (80 mg/kg) (G2), continuous dose of cadmium (2.5 mg/kg) (G3), Single dose of cadmium (80 mg/kg) and continuous dose of NAC (50 mg/kg) (G4) and continuous dose of cadmium (2.5 mg/kg) and continuous dose of NAC (50 mg/kg) (G5). Hematoxylin and eosin (H&E) staining was used to study histopathological changes. Cadmium concentration was measured by graphite furnace spectroscopy in the liver samples. The expression of MMP9 and TIMP2 genes was evaluated using RT-PCR. Cadmium exposure, especially at continuous dose, was associated with severe tissue damage and increased inflammatory cells in the liver. The mean tissue of cadmium concentration was significantly increased by 27% (P<0.05) in the G2 group and 60% (P<0.01) in G3 group. NAC treatment in G4 group (P<0.01) and G5 group (P<0.01) significantly reduced the tissue concentration of cadmium. Cadmium also increased the expression of MMP9 gene (P<0.001) and TIMP2 gene (P<0.01) in G2 and G3 groups. NAC treatment significantly reversed these effects. Our results suggested that NAC protects liver cells by decreasing the accumulation of cadmium and reducing the expression of TIMP2 and MMP9 genes.

    Keywords: Cadmium, MMP9, N-acetylcysteine, oxidative stress, TIMP2
  • Mohammad Mahdi Jafarzadeh, Najmeh Ranji *, Ehsan Aboutaleb Pages 101-108
    The aim of this experimental study was to investigate the effect of cadmium (Cd) on the expression of matrix metalloproteinase 9 (MMP9) and tissue inhibitor of metalloproteinase 2 (TIMP2) genes and to investigate the protective role of N-acetylcysteine ​​(NAC) on cadmium toxicity in the liver tissue of rats. In this study, male Wistar rats were randomly divided into 5 groups: control (G1), single dose of cadmium (80 mg/kg) (G2), continuous dose of cadmium (2.5 mg/kg) (G3), Single dose of cadmium (80 mg/kg) and continuous dose of NAC (50 mg/kg) (G4) and continuous dose of cadmium (2.5 mg/kg) and continuous dose of NAC (50 mg/kg) (G5). Hematoxylin and eosin (H&E) staining was used to study histopathological changes. Cadmium concentration was measured by graphite furnace spectroscopy in the liver samples. The expression of MMP9 and TIMP2 genes was evaluated using RT-PCR. Cadmium exposure, especially at continuous dose, was associated with severe tissue damage and increased inflammatory cells in the liver. The mean tissue of cadmium concentration was significantly increased by 27% (P<0.05) in the G2 group and 60% (P<0.01) in G3 group. NAC treatment in G4 group (P<0.01) and G5 group (P<0.01) significantly reduced the tissue concentration of cadmium. Cadmium also increased the expression of MMP9 gene (P<0.001) and TIMP2 gene (P<0.01) in G2 and G3 groups. NAC treatment significantly reversed these effects. Our results suggested that NAC protects liver cells by decreasing the accumulation of cadmium and reducing the expression of TIMP2 and MMP9 genes.
    Keywords: Cadmium, MMP9, N-acetylcysteine, oxidative stress, TIMP2
  • MohammadAmin Shahbazi *, Navab Ghobadi Pages 109-112

    The lymphatic system as a key component in the organism's body can be affected by used drugs. Methylphenidate or Ritalin is widely used to treat behavioral disorders and in some people with depression. The aim of this study was to evaluate the cardiovascular safety of such drugs by evaluating various parameters on the ECG in dogs. In this study, 12 native dogs were randomly selected and after clinical study and animal health assessment and ECG, all of them were prescribed Ritalin or methylphenidate at a dose of 10 mg/kg/day for 7 days and immediately after the last dose. Prescriptions were taken again from those ECGs. Data were expressed analysis of variance (ANOVA) was used for data analysis. The results showed that following the use of Ritalin in dogs,significant changes were observed in increasing heart rate, increasing p-wave height, and increasing P-wavelength (p≤0.05). Therefore, taking Ritalin can have an effect on heart rate.

    Keywords: Ritalin, P wave, Electrocardiography, Dog
  • Malekmansour Khoshkhoy Daylami, Hamidreza Mohamadian Tabrizi *, Mahboobeh Rostami Ankasi Pages 113-120

    Copper is one of the most important trace elements in broiler diets so this experiment was performed to compare the effect of three different sources of copper on ileal digestibility of nutrients, biochemical indices of blood, liver and bone on 600 one-day-old broilers of Ross 308 strain up to 42 days of age in a completely randomized design with 10 treatments and 5 replications and 12 chicks for each replication. Environmental conditions were the same for all groups. Experimental treatments include 1- control treatment at the rate of zero mg/kg of copper supplement; Treatments 2, 3 and 4 contain copper Nano-oxide at 10, 20 and 30 mg/kg, respectively, treatments 5, 6 and 7 contain copper oxide at 10, 20 and 30 mg/kg and treatments 8, 9 and 10 contain copper sulfate at 10, 20 and 30 mg/kg. At the end of the experiment, the data were compared with the GLM procedure of SAS software (SAS, 2004) and Duncan's multiple range tests at a significance level of 5% were used. The results showed that the digestibility of dry matter, crude protein, ether extract and crude ash of the experimental diets were not significantly affected by the treatments and the type and source of copper in the diets. It was shown that the amount of copper in the tibia of experimental chickens was significantly affected by the treatments (P<0.001). So that the highest amount of copper in the tibia was observed in the sulfate 30 treatment, which was significantly different from other treatments (P<0.05). In general, it can be concluded that the amount of copper in the diet can affect the accumulation of copper in the tibia and it seems that the use of cheap copper sources such as copper sulfate compared to new and expensive copper sources such as copper nanoparticles have no different on the performance of the birds.

    Keywords: Nanoparticles, copper, broiler, Digestion, Copper oxide, Copper sulfate
  • Sara Khazaie, Mahmoud Karami, MohammadHossein Palizdar * Pages 121-128

    This experiment was performed to evaluate the different levels of Echinacea extract in drinking water on performance traits, blood metabolites and immune system in Japanese quail over a period of 35 days. 400 quail chicks were used in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replications with 20 chicks per replication. Experimental treatments include 1- control diet without any additives of antibiotics and or herbs (negative control); 2- control diet plus antibiotic flavophospholipol 500 mg/kg (positive control); 3- control diet plus one ml of Echinacea extract in one liter of water; 4- control diet plus 2 ml of Echinacea extract in one liter of water; 5- control diet plus 3 ml of Echinacea extract in one liter of water. The traits tested included performance traits, blood metabolites, cortisol secretion, and immune system indices. The results showed that food intake, weight gain and feed conversion ratio were not affected by the treatments. Among blood metabolites, only serum albumin was significantly affected by treatments (P<0.05). Cortisol and SRBC levels as well as IgG titer were significantly affected by experimental treatments (P<0.05). In general, it was shown that the addition of Echinacea extract to the water consumed by Japanese quails significantly stimulated the immune system and altered cortisol secretion; thus it seems this extract can be used to enhance the immunity of these birds.

    Keywords: cortisol, echinacea, immune system, Quail
  • Reza Vakili * Pages 129-136
    An experiment was conducted to investigate the effects of using different levels of portulaca oleracea extract on growth performance, blood lipids and expression of genes affecting appetite control in broilers. A total of 250 one-day-old male Ross-308 broilers were randomly divided into five food treatments with five replications and 10 chickens per replication. Dietary treatments included 5 control treatments: (base diet without portulaca oleracea extract), base diet with 50, 100, 150 and 200 mg of portulaca oleracea extract per g of feed from 1 to 42 days. Feed intake, body weight, feed conversion ratio and mortality percentage were measured during the experimental period. The effect of dietary treatments on feed intake, body weight and feed conversion ratio from 1 to 42 days was not significant, although the highest feed intake was observed at the levels of 150 and 200 mg of portulaca oleracea extract. At 42 days of age, the effect of treatments on LDL and triglyceride levels was significant (P<0.05). The expression of NPY gene in treatments containing portulaca oleracea extract was not statistically significant compared to the control treatment, although it was higher in the treatment containing 200 mg of portulaca oleracea extract. PNOC gene expression in the treatment containing 200 mg of portulaca oleracea was higher than the control (P<0.01). Therefore, portulaca oleracea extract can be considered effective on some blood lipids and increasing the expression of appetite-enhancing neuropeptide genes.
    Keywords: appetite, Purslane seed extract, Triglyceride, Feed intake, Expression of gene
  • Mohsen Jamaliyan, Farzad Ghanbari *, Shahriar Maghsoudlou, Anwar Amoozmehr Pages 137-146
    This study was conducted to investigate the effects of different levels of nutrients and organic acids supplementation (Biotronic) on performance, ileum microbial populations and blood parameters of broiler chickens. Three hundred broiler chicks (Cobb500 strain, of both sex) were allotted to 6 treatments and 5 replications in completely randomized design with factorial arrangement of 2×3 and 30 experimental units. Factors included two levels of organic acid supplementation (diets containing 0.1% organic acid supplementation and diets without organic acid supplementation) and three levels of nutrients (standard levels of Cobb recommendation, 2.5% and 5% below than that). The interaction between organic acid and different dietary nutrient levels was not significant in any of the traits. Using organic acids supplementation increased growth performance at first 21 days (P<0.05). Different levels of nutrients in diet had no significant effects on growth performance. Feed intake was not affected by dietary treatments. Organic acids supplementation improved feed conversion ratio (P<0.05), whereas this trait was not affected by different levels of dietary nutrients. Organic acids decreased total bacteria counts of ileum (P<0.05). Microbial population was similar in different levels of nutrients group. Organic acids supplementation had no effects on blood metabolites and carcass composition of the broiler chicks. To sum up, feed formulation up to 5% less than Cobb500 broiler chicken nutrients recommendation had no negative significant effect on production performance of the chickens. Also, the use of dietary organic acid supplement resulted in an improvement in some productive traits especially in starter phase of growth period.
    Keywords: Bacterial population, Biotronic, Blood metabolites, Carcass composition, Nutrient concentration
  • MohammadKarim Fazeli, Mansour Ahmadi *, Hoshang Jafari, Seifali Varmaghany, Yahya Mohammadi, Mohammad Shamsolahi Pages 147-156

    The aim of this study was to investigate the effect of early nutrition on performance, humoral and cellular immunity in broilers. This experiment was conducted by use of 480 male broiler chicks (Ross 308) were randomly allocated in a completely randomized balanced design with eight treatments and four replicates and 15 birds in each replicate for 42 days. The experimental treatments were included: Normal Water + Base Diet for first 72 Hours, Normal Water + Corn Powder first 48 Hours, Water Sugar 5% + Corn Powder first 48 Hours, Water Sugar 5% + Corn Powder first 72 Hours, Water Sugar 5% + Base Diet first 48 Hours, Water Sugar 5% + basic diet for the first 72 hours, gluplus + corn meal for the first 48 hours and gluplus + basal diet for the first 48 hours. The results showed that nutritional treatments had no significant effect on antibody response against sheep red blood cells on days 21 and 42 (P>0.05). The highest average weights of 6- and 7-week old obtained in gluplus+basal diets by 2699.3 and 2827.9 grams, respectively, which did not have a significant difference with normal water + basal diet (2508.5 and 2693.2 grams) (P>0.05). According to the results of this study, nutritional treatment of water with 5% sugar and base diet is recommended due to higher daily gain, lower mortality and better production index in the first 48 hours of feeding broiler chicks.

    Keywords: Early nutrition, performance, Gluplus, Corn powder, broiler
  • Kiarash Beiranvand, Bahman Parizadian Kavan *, Babak Masouri, Heshmatollah Khosravinia, Mohsen Mohamadi Saei Pages 157-164
    This study was conducted to evaluate the effects of Chromochloris zofingiensis and Spirulina platensis extract on productive performance, blood parameters and antioxidant status in broiler chicken. A total of 400 male broiler chickens (Ross 308 strain) were used in a completely randomized design with five treatments with four replicates and 20 chicks per each. The broilers were fed a standard diet supplemented with Chromochloris zofingiensis and Spirulina platensis extract (0, 0.2, and 0.4 percent) from 1 to 42 days. Results showed that adding of Spirulina platensis extract (0.4 percent) in broiler's diet significantly increased production index from 1 to 14 days old (P<0.05). Supplementing with Chromochloris zofingiensis extract (0.2 percent) resulted in significant increases in the production index from 29 to 42 days old (P<0.05). The highest content of production index was observed in group supplemented with Spirulina platensis (0.4 percent) from 1 to 21 days old (P<0.05). The highest content of breast meat was observed in group supplemented with Chromochloris zofingiensis extract (0.2 percent) (P<0.05). The serum concentration of glucose, triglycerides, cholesterol, creatinine, urea and HDL were not influenced by dietary levels of Chromochloris zofingiensis and Spirulina platensis extract. Supplementation of Chromochloris zofingiensis extract significantly decreased the serum concentrations of LDL (P<0.05). Dietary levels of Chromochloris zofingiensis and Spirulina platensis extract showed no effect on serum malondialdehyde level. In conclusion, diet supplementation with Chromochloris zofingiensis (0.2%) and Spirulina platensis (0.4%) extract improved production index and carcass quality in broilers.
    Keywords: broiler, carcass quality, Microalgae, production index
  • Faezeh Alidaei, Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Maryam Eidi Pages 165-168

    Identification, species diversity and abundance of Albernoeid fish in the rivers of Tehran province from autumn 2018 to autumn 2019 were carried out for twelve months. For this purpose, 24 sampling stations were selected. The samples were fixed with alcohol after capture by electroshock and transferred to the laboratory for bioassays. The results of this study showed that two types of Alburnoides namaki and Alburnoides eichwaldi were identified in the rivers of Tehran province. In this study, Alburnoides namaki were identified in Jajroud, Nimrud and Hablehrood rivers and Alburnoides eichwaldi in Lar river. The frequency of Alburnoides namaki species is more than Alburnoides eichwaldi species, so that the Alburnoides namaki species has 60 pieces in Jajrud river and in Fasham, Saeedabad, Khojir and Pakdasht stations and 48 pieces in Nimrud. And in Andrey Asour stations, downstream and upstream of Arjmand and Nimrud dam and 27 pieces were caught in Hablehrood and in Zarrin-Dasht, Simindasht, Khamdeh and Anzar stations. But only 12 pieces of Caspian tailoring were caught in the Lar River and at the Lar Dam station. Of course, it should be noted that Albernoeid fish was not caught at any of the Kan and Shur river stations. Alburnoides eichwaldi species was caught in spring and summer and was not observed in autumn and winter. Alburnoides namaki species was observed in all seasons

    Keywords: Species diversity, Albernoeid fish, Tehran province, Iran
  • MirHamed Sayed Hassani *, Mirmasoud Sajjadi, Bahram Falahatkar, Ayoub Yosefi Jourdehi, Maryam Monsef Shokri, Alireza Alipourjour Shari, Hooshang Yeganeh Pages 169-178

    To purpose fish meal reduaction in Huso huso diet, a combinaton of plant and animal proteins (corn gluten: 35%, wheat gluten: 19.34%, processed soy meal: 3%, poultry by product: 20%, meat and bone meal: 8%, blood meal: 4.3%) similar in chemical composition and amino acid profile was subsutsted Anchovy fish meal at 0, 20, 40, 60 and 80% and named of treatment 1 (FM), treatment 2 (MPP20), treatment 3 (MPP40), Treatment 4 (MPP60) and treatment 5 (MPP80). All diets had the same protein and energy levels (44% and 4365 kcal / kg). Huso huso (average weight, 167 ± 6.5 gr) were fed saturarated and growth indices, hematology and enzyme liver were studied. The results showed that growth indices were not affected by different diets (P> 0.05). There was no significant difference in white blood cell count, red blood cell, hemoglobin, hematocrit, mean hemoglobin concentration (MCHC), monocyte and eosinophil in fish compared to fish fed on fish meal (FM) diet (P>0.05), but mean erythrocyte volume (MCV) in diets fed with diets (MPP20, MPP40, MPP60 and MPP80) and mean hemoglobin weight in one erythrocyte (MCH) of MPP60 and MPP80 compared to (FM) were significantly Decreased (P<0.05). Increasing mixture of animal protein instead of fish meal significantly increased the activity of liver AST and ALT enzymes compared to fish fed a diet based on fish meal (P<0.05). The results of this experiment showed that there was possibility of replace 40% fish meal by mixture of animal and plant proteins without adversely affect on hematological parameters and and liver enzym in growing Huso huso.

    Keywords: Huso huso, Animal, plant protein mix, growth, Hematology, Liver enzyme
  • Seyedeh Maryam Ahamadi, Habib Vahabzadeh *, Hossein Khara, Zabih Ollah Pajand, Mohammad Sayad Borani Pages 179-190

    The aim of this study was to evaluate the effect of feeding frequency and salinity on blood factors, immunity and stress indices of farmed stellate sturgeon (Acipenser stellatus) in 1399. For this purpose, 810 juvenile stellate sturgeon (average weight 12.24 g) in 9 treatments and each with three replications with three salinity levels and three feeding frequency levels were considered. Treatments included: Treatment 1: Twice daily feeding and zero salinity, Treatment 2: Four times daily feeding and zero salinity, Treatment 3: 6 times daily feeding and zero salinity, Treatment 4: Twice daily feeding and 6 g salinity Per thousand, treatment 5: four times a day feeding and salinity 6 grams per thousand, treatment 6: six times a day feeding and salinity 6 grams per thousand, treatment 7: twice daily feeding and salinity 12 grams per thousand, treatment 8: Four times feeding load 12 grams per day and salinity per thousand and treatment 9: 6 times per day and salinity 12 grams per thousand. The fish were reared for eight weeks. Blood samples were then taken from the fish. The results showed that in most cases, the number of white blood cells, red blood cells, blood indices in treatments 4 and 6 were higher than other treatments (P<0.05). Also, the amount of IgM, lysozyme and total immunoglobulin in treatments 3 and 4 were higher than other treatments (P<0.05). The results of stress indicators showed that the serum glucose and cortisol levels of fish had a statistically significant difference (P<0.05). According to the results, it can be said that it is possible to breed stellate sturgeon in different salinities and increasing the number of feedings helps this fish to withstand different environmental conditions. However, due to economic issues and labor costs, it is recommended to feed the fish 4 times a day.

    Keywords: Stellate, Feeding frequency, Salinity, Blood, Immunity, Stress parameters
  • Esmaeil Farjadzadeh, Mohsen Safaie *, Leila Abdoli Pages 191-196
    Striped piggy fish (Pomadasys stridens) is one of numerous species in the Persian Gulf Ecosystem and Marine Food Chain. This study was carried out to determine Length-Length and Length-Weight Relationships of striped piggy fish. Sampling was performed for 8 months from January 2020 to May 2021 in the waters of Hormozgan province.  During this period some morphometric relationships of 366 specimens were measured The minimum and maximum Fork length and Total weight were recorded at 43 mm, 198 mm, 1.35 g and  139.27 g respectively. Linear regression relationships between lengths (Total length, Standard Length and Fork Length) for this fish showed that there were positive correlations between these characteristics. R2   parameter for Total Length-Fork Length, Total Length-Standard Length and Fork Length-Standard Length Relationships are 0.9978, 0.9956 and 0.9968 respectively. The analysis of the b value for length-weight relationships indicated that the growth pattern in this species is negative allometric. The parameters a, b, and R2 for length-weight relationships were 0.00002, 2.9761 and 0.9943 respectively.
    Keywords: Striped piggy, Length-Length Relationships, Length-weight relationships, Persian Gulf
  • Reza Farzi Qharabolagh, Mirmasoud Sajjadi *, Bahram Falahatkar Pages 197-204

    This study was conducted to evaluate the effects of dietary XTRACT on hematological parameters, blood biochemical parameters, and safety factors of goldfish (Carassius auratus). For this purpose, goldfish children with a mean weight of 7.53 ± 0.17 grams and a length of 8.34 ± 0.26 cm in 6 treatments and three replicates were distributed randomly in 18 aquariums with 80 liters watering capacity. The commercial XTRACT diet was added to diets at levels 100 (X100), 200 (X200), 300 (X300), 400 (X400), 500 (X500) mg / kg of diet and control diet without XTRACT. The breeding period was considered to be 12 weeks. The results showed a significant difference between plasma biochemical factors such as glucose, triglyceride, and cholesterol in 200 mg of XTRACT commercial substance per kg (P<0.05). The highest amount of total protein, albumin, and globulin was observed in this treatment, which significantly differs from the control treatment (P<0.05). The highest amount of C4 was observed in the 300 mg/kg of XTRACT commercial substance (P<0.05). No significant differences were revealed in Hematological parameters such as red blood cells, hemoglobin, hematocrit MCV, MCH, and MCHC (P>0.05). The highest white blood cell count and percentage of monocytes, lymphocytes, and neutrophils were observed in the t500 mg of XTRACT commercial substance per kg (P<0.05). As a general conclusion, it can be stated that the use of 200 mg / kg of commercial XTRACT in the goldfish diet can stimulate the immune system and thus improve the health and physiological status of goldfish.

    Keywords: Thyme, Cinnamon, Pepper, Hematology, Glucose, biochemistry
  • Majid Mohammad Nejad *, Hamed Mousavi Sabet Pages 205-208
    Fish sterilization methods are normally used aiming increase growth rate and avoiding early and undesirable breeding. Sex reversal and sterilization due to steroid hormones are some of the most common methods in culture of ornamental fish. Also, the difference in the sensitivity of livebearers and oviparous fish to hormone treatments has been well discussed previously. Therefore, the present study was conducted to compare the sterilization due to oral treatment of 17-alpha-methyl testosterone (MT) in the livebearer, Poecilia reticulata and the oviparous, Cichlasoma nigrofasciatum. Guppy and Cichlid fries were divided into seven groups and were fed at the first external feeding by commercial diet contains 30, 60, 100, 150, 200, 300 and 0 (control) mg of hormone 17 alpha-methyl Testosterone per kilogram of food respectively, 6 times a day for 40 days. Each treatment was performed with three replications and 40 fish. The hormone was added to the food by the alcohol dry method. After the hormonal treatment period, the gonads of the fish were examined histologically. The results of present study showed that 300 MT hormone per kg of food caused in 97.6% of sterilized individuals in cichlid, which had a significant difference with other treatments (P<0.05). Also, 300 mg of the hormone per kg of food caused 37.7% of sterilized individuals in guppy, which had a significant difference with other treatments (P<0.05). The results showed that there is a direct and significant relationship between increasing the concentration of hormones and the production of sterility. Also, the results showed that cichlid is more sensitivity to the hormone than a guppy. In conclusion, it can be argued that the oral treatment of MT causes sterilized populations, which can avoid early and undesirable breeding. As a result, reducing the fish culture period is useful in terms of time and economic efficiency for fish culture.
    Keywords: Sex reversal, Aquarium, ornamental fishes, Alcohol dry method, growth
  • Amin Khazaei, Alireza Mirvaghefi, Vasighe Sadat Mirbagheri, Mehrnaz Heibatian, Hamed Ghafarifarsani * Pages 209-218
    Diazinon organophosphate toxin by affecting on non-target organisms, cause changes in blood indicator count. The aim of this study was to evaluate the effect of vitamin B6 (pyridoxine) on the hematological indicators of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in the treatment of diazinon toxicity. A total of 120 fish (75.31±0.24 g) were fed on a basal diet for 2 weeks to acclimatize the laboratory condition, then they were fed with diet containing B6 in 2 treatments of 5 and 10 mg B6 per kg of food and a control treatment (with commercial diet) for 3 weeks. Treatments of vitamin B6 were exposed to 0.12 mg/l diazinon toxic for 10 days. The hematological indicator was measured at the end of days 1, 5 and 10. The lowest RBC and MCH were observed in 5 mg B6-diazinon treatment compared to control (p<0.05). The effect of time on reduction of RBC was significant in all days (p<0.05). Indicators of RBC, HB, HCT, MCH and MCV and lymphocyte percentage on day 10 showed a higher amount compared to the fifth day (p<0.05). The fifth day showed the highest WBC relative to the first day (p<0.05). The results showed that vitamin B6 at the level of 10 mg was able to prevent the negative effects of diazinon on fish and show improved hematologic function, especially red blood cells, leukocytes and lymphocytes, by treating the toxin with increasing time during the tenth day.
    Keywords: protective effect, Pesticides, Vitamin supplement, Hematology
  • Kaveh Esfandiyari, Hassan Morovvati *, Ali Kalantari Hesari, Mohammad Babaei Pages 261-266
    Argyrosomus hololepidotus is one of the most valuable fish in Persian Gulf, Oman Sea, and coastal waters of Khuzestan province in the southwest of Iran. The skin, especially in fish, is the first defense line against the external environment and facilitates normal physiological functions in the body. In fish, the epidermal cells of the skin are mainly formed by the division and differentiation of the epidermal epithelial cells. In the present study, for the first time, the surface cell structure of A. hololepidotus was studied using by histology and ESM methods. This study was carried on six A. hololepidotus. For SEM photography, tissue samples of fish skin were fixed by glutaraldehyde 3 % and washed in PBS and post-fixed with osmium tetroxide for 1 h. The specimens were then dehydrated through a graded ethanol series and embedded in resin after primary and post-fixation. The samples were prepared from 5 µm cuts from the fish dorsum and later they were stained by H&E method. The result of the light microscopic and SEM analysis showed that the fish epidermis was composed from goblet, epithelial, and chloride cells. The results of SEM showed that the goblet cells contained mucus droplets. Superficial squamous cells had microridge which chloride cells were accommodated in them. Finally, it can be concluded that the structure of the skin surface cells in Argyrosomus hololepidotus is very similar to the skin of fish of the same family (Sciaenidae).
    Keywords: skin, histology, SEM, Argyrosomus hololepidotus
  • Mohamad Farhangi *, Hossein Adineh, Ziya Kordjazi Pages 267-276
    In this study aimed to determine behavioral and histopathological changes of Zinc in Roach (Rutilus rutilus caspicus) in acute toxicity tests for 96 h. The experiments were done by 200 Rutilus sp. fish with avrage weight 2.5±0.27g.To determinate behavioral and histopathological changes, 13 fish were distributed in groups of 0, 10, 30, 50, 70, 80 and 90 mg/l of Zinc. A group of fish was considered as control. Sulphate zinc salt was used as source of zinc. Thanks were aerated for 24 hours, so dissolved oxygen was maintained at range saturation by aeration. Test temperature, pH  value and dissolved oxygen were measured using portable multiparameter meter Hack (Model 2000).  Kidneys, livers, and gills were collected for evaluation. There was total mortality of 90 mg/l. Observations of behavioral response of  fish fingerlings expoused to zinc were such as vertical and downward swimming patterns, loss of equilibrium, convulsion, and spending more time at the bottom. Following this, the fish died with their mouth and operculum open. Gills presented vascular congestion, complete fusion of secondary lamellae, and epithelial cell hypertrophy. In the kidneys, changes such as Bowman’s capsule clearance, tubular degeneration, and glomerular capillary dilatation were common. Liver samples showed cytoplasmic vacuolization and cellular degeneration. Zinc induces a clinical condition of liver, gill and kidney damage in Roach. The results revealed, the use of Zinc in water can be harmful to increase fish mortality rate acute exposure to Zinc.
    Keywords: zinc, mortality, histopathology, Rutilus rutilus caspicus
  • Mohammad Ayoub Mansour, Ali Shabani, Hamed Paknezhad, Parasto Pourashouri, Abdul Bashir Wahidi * Pages 277-284
    This study aimed to determine the effect of different levels of ethanolic extract of Stachys lavandulifolia Vahl on the growth and nutritional indexes of (Cyprinus carpio) juveniles. The fish (30.36±1.12 g) in 4 treatments fed for 45 days; control (without extract), and three groups were fed with different levels of extract (4, 8, and 16 mg/kg-1). In start, 10 every day at the end of the experimental period, biometric tests were done. Growth factors (final weight, total length, weight gain, weight gain percentage, daily growth rate, specific growth rate, feed conversion ratio and feed efficiency percentage) were calculated. The results showed that the growth factors in treatments fed with ethanolic extract of Stachys lavandulifolia were significantly increased in comparison to control (P<0.05). Among the growth indicators the highest growth performance was observed in fish fed by 16 mg/kg-1 of Stachys lavandulifolia extract (P<0.05). Due to the chemical compounds of Stachys lavandulifolia Vahl extract in improves growth, it acts as a natural antioxidant. The feed conversion ratio showed the lowest performance in the treatment containing 16 mg/kg-1 compared to the control and the percentage of feed efficiency showed the highest performance in the treatment containing 16 mg/kg-1 than the control. According to the results, the addition of 16 mg/kg-1 of Stachys lavandulifolia extract to the Common carp diet has a significant effect on the growth indexes of this fish.
    Keywords: Extract, Stachys lavandulifolia, Cyprinus carpio, nutrition, Growth indices
  • Mehran Avakh Keysami *, Afshar Zoughi Shalmani, Asghar Zahmatkesh Komleh, Ali Karimi Pages 285-292
    This study was conducted to screen 7 species of the broodstocks silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) digestive tracts bacterial flora including Bacillus subtilis, Enterobacteriaceae, Corynebacterium jijicum, Staphylococcus, Pseudomonas, Micrococcus luteus, Aeromonas, and Unidentified. Antibacterial activities of these candidates bacterial flora were conducted under disc diffusion, well diffusion, and cross streak methods. The tree probiotics candidates (Bacillus, Corynebacterium, and Micrococcus) were shown antibacterial activity against pathogenic bacteria. Candidate Bacillus showed a significant inhibition zone (20 ml) against the pathogen in the disk diffusion method. On the other hand, the addition of 10 ml of Bacillus supernatant to Aeromonas pathogenic species leads to killing them completely at 12 hours. The pH 8 and temperature 30 o was found optimum to grow candidates bacteria and produce antibacterial bio-components. There are significant differences between 8 treatments under different dosages of candidates bacteria and control (without bacteria of beaker included silver carp larva) in fish survival (P<0.05). From this, we can conclude that the candidate Bacillus subtilis maybe can be probiotics for silver carp culture.
    Keywords: Screening Probiotics, Digestive tracts, Bacterial flora, Hypophthalmichthys molitrix
  • Seyed Abbas Hosseini *, Mohammad Momeni, Mohammadreza Mirzaei, Bizhan Azhang, Salim Jadgal Pages 301-310
    Introduction

    Indian white shrimp (Penaeus indicus) is the dominant species of shrimp with a high economic value in the coastal waters of Oman Sea. 

    Materials & Methods:

     Biological data of gillnets fisheries were collected in two fishing grounds in the east (Pasabandar and Gwadar) and west (Pozim and Konarak) during the year 2018-2020.

    Results

    By recording biological data on 2671 specimen of P. indicus, male to female sex ratio was obtained 1:1.17, which shows the predominance of female in the catch composition. The carapace length range (CL) was recorded at 14-58 mm for male, and 17-67 mm for female, with a mean length of larger female (40.1±1.22 mm) than male (38.4±1.26 mm). Data on CL and TL (Total length) by sex showed a significant linear relationship (p<0.05), which in general TL was 4.67 times larger than CL in females and 4.64 times larger than CL in males. The growth pattern was statistically negative allometric between CL and body weight (p<0.05), wherase it was isometric between TL and body weight )p<0.05). Spawning of P. indicus occurs throughout the year with two peaks; a major spawning in spring and a minor one in autumn. The smallest mature female was 31 mm CL, with a mean length at first maturity (Lm50%) of 37.7 mm.

    Conclusion

    Time closure on shrimp fishing during the main spawning season, and also catching shrimp with a mean length (CL) larger than Lm50% during the opening fishing season is necessary for optimal harvesting the stocks.

    Keywords: Penaeus indicus, Oman Sea, Length-weight relationship, spawning, LM50
  • Mahdiye Aliyazdi, Parvin Sadeghi *, Gilan Attaran Fariman Pages 311-320
    The body's antioxidant defense system acts as a neutralizer of the effect of reactive oxygen species (ROS) produced under adverse conditions. The aim of this study was to investigate the bioaccumulation of heavy metals in sediment and soft tissue of Saccostrea cucullata and to measure the levels of catalase and superoxide dismutase enzymes as biomarkers of heavy metal pollutants in the Oman Sea coasts. 180 rocky oysters and 18 sediment samples were collected from 6 stations on the shores of the Oman Sea and transferred to the laboratory. The total length and weight of the samples were measured and the soft tissue of the oyster was separated. The concentration of heavy metals was measured using an atomic absorption spectrometer and the level of enzymes was measured by an enzyme assay kit. The mean concentrations of cadmium, nickel and lead in ocky oyster soft tissue were 14.9±4.04, 3.9±1.62 and 6.75±2.01, respectively, and in sediment 2.63±0.81, 19.8± 2.8 and 22.95±7.77 micrograms per gram of dry weight. Mean levels of catalase and superoxide dismutase were recorded 11.44±4.88 and 22.07±7.94 nmol/min/mgprotein, respectively. The pattern of heavy metal accumulation in soft tissue and sediment was Ni<PbSo that Ramin station, enzymes showed the highest levels. The concentration of heavy metals in sediment was higher than the soft tissue of rocky oysters. However, compression of heavy metals concentration in the sediment with the sediment quality standards showed that the amount of metals studied in the sediments of the study area does not threat to organisms in this area.
    Keywords: heavy metals, Catalase, Superoxide dismutase, Rocky oyster, Oman Sea
  • Morteza Salahi, Ehsan Kamrani *, Moslem Daliri, Mohammad Momeni Pages 321-328

    Many marine fishery stocks are deprived of continuous research survey due to cost and facilities limitations, which are known as poor-data. Thus, management methods have also been developed through simulation in which shrimp stocks were managed under future simulation and modeling conditions in the face of data limitation. The aim of this study was to simulate the storage of banana shrimp in Hormozgan province using total allowable catch (TAC) models. Data were collected through shrimp fishing vessels in shrimp fishery grounds of Hormozgan in2018. Future simulation for 50-years was done by closed loop with 5000 replications, of which 200 lines of the simulation process were randomly selected. According to the results, the ITe model with 76.9% had the highest probability of yield in the MSY range among the models. In simulating the trend of biomass index (B/BMSY) it was found that ITe, DDe, LstepCE and EtargetLopt models with probability percentages of 76.7%, 54.7%, 38.6% and 13.3% from the highest to the lowest, respectively. The 50-year forecast trend showed that in the DDe model, the mortality rate (F/FMSY) decreased sharply, and the results of this model had the highest range of uncertainty, ranging from 0 to 2.5. The results of the present study can provide valuable information about the stock of banana shrimp in Hormozgan province in the future to decision makers, managers and researchers.

    Keywords: Shrimp, Total allowable catch (TAC), Future projection model, Hormozgan, Persian Gulf
  • Mahboubeh Hasanzade, AmirHoshang Bahri *, Delaram Nokhbeh Zareh, Mohammad Afsharnasab, Maryam Mirbakhsh Pages 329-338

    This study aimed to investigate the effect of extracted chloroform from sea cucumber (Holothuria Parva) on the survival of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) exposed to Vibrio harveyi and to evaluate changes in immune factors during the experimental period. Sea cucumber samples were collected from the tidal zone of Dayyer county in Bushehr province. Shrimps with an average weight of 10±1 g were collected from culture ponds and kept in 33 aquariums containing 100 liters of water with a salinity of 40 ppt. The results showed that the survival rate in treatments 1, 2, and 3 with consumption of the extracted chloroform was 100%. PO had a significant difference in treatments 1, 2, and 3 with negative and positive control groups. POD had a significant difference in treatments 1, 2, and 3 with the positive control group. THC was significantly different in treatments 1 and 2 with the positive control group and treatment 3 with the negative control group. TPP was significantly different in treatment 1 with positive and negative control groups, in treatment 2 with the negative control group, and treatment 3 with negative and positive control groups. SOD was significantly different in treatment 1 with positive and negative control groups, and in treatments 2 and 3 with negative control groups. According to the results, the survival rate and safety factors were higher in shrimp fed with extracted chloroform compared to shrimp fed with commercial food.

    Keywords: Chloroform extract, Sea cucumber, Vibrio harveyi, Safety factors, White leg shrimp
  • Sara Asayesh, Seyed Reza Hosseini *, Iraj Shafiei, Bagher Amir Heidari Pages 339-344
    Leishmaniasis are parasitic diseases with widely spread in world. Leishmania major and L. tropica cause cutaneous leishmaniasis (CL). Clinically, lesions caused by L. major last longer. This study was designed to evaluate the leishmanicidal activity of fenchone as a plant extract on L. major stages. Various concentrations of fenchone against Lmajor stages by MTT assay and macrophage model were used and the inhibitory concentration 50 (IC50) was calculated by counting of the parasites. For intramacrophage amastigotes, the leishmanicidal activity was evaluated by the mean number of amastigotes and IC50 values. The findings showed that extract of fenchone inhibited the proliferation rate of Promastigotes and amastigotes (P<0.001). The mean IC50 values of amastigotes for fenchone were 82 vs. 175.1 (μg/ml) glucantime. Also, the mean IC50 values of promastigotes for fenchone were 180 vs. 613 (μg/ml) glucantime. The SI index for Fenchone was 9.6, while that for glucantime was 8.24. This study revealed that extract of fenchone prevented the development of the promastigotes and amastigotes. Also, toxicity of fenchone are less than standard drug (glucantime).
    Keywords: Fenchone, glucantime, Leishmanicidal activity, Leishmania Major, Promastigote, amastigote
  • Samira Belyani, Mozhgan Emtyazjoo *, Leila Mirmoghtadaie, Seyede Marzieh Hosseini Pages 345-354
    The aim of this study was to investigate the prebiotic effects of Spirulina platensis on the survival of two species of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei in the process of encapsulation in sour cherry juice. For this purpose, two types of probiotics were prepared in stock. The encapsulation process was performed using spray drying method and production of calcium-linked cross-linked alginate capsules. The viability of the probiotics was measured in encapsulated with and without Spirulina at 28-day storage at 4 °C. Survival rates were also measured at 60, 70 and 80 °C at 0, 1, 2.5, 5 and 10 minutes. In addition, simulations of gastric and intestinal juice environment were performed for two bacterial species in different states of encapsulation. The results showed that bacteria encapsulated with Spirulina had the highest survival and temperature resistance. Also, the highest efficiency of encapsulated probiotics in the presence of Spirulina was 81.9 and 83% for L. acidophilus and L. casei, respectively. In addition, Spirulina-encapsulated probiotic bacteria showed greater resistance than other bacterial forms in gastric and intestinal juice conditions. In summary, the results of this study showed that capsules containing Spirulina and Lactobacillus casei had higher survival and heat resistance than capsules containing Lactobacillus acidophilus and Spirulina. Also, the results of bacterial resistance test in the conditions of simulating gastric and intestinal juice showed that encapsulated bacteria showed more resistance in the presence of Spirulina compared to the free form, which ultimately increases the efficiency and health of food products and humans.
    Keywords: Encapsulation, probiotics, Synbiotic capsule, Calcium Alginate, Spirulina platensis
  • Seyd Kamyar Kamran, Masoomeh Sohrabi Mollayousefi *, Mehran Arian, Majid Mirzaie Ataabadi, Ali Solgi Pages 355-364

    The Shemshak Group contains a rich and diversified flora in the Abyek and Jirande areas (western Alborz). This paper considers the description of ferns and horsetails from this flora and their ecological significance. The study revealed the occurrence of five species of Equisetales, seven species of Filicales, and two species of Marattiales; among these, two genera and five species are recorded for the first time from Iran. Moreover, two species are recorded as new to the western Alborz. The studied horizon in the Abyek area represents a Rhaetic delta lowland. Monospecific thickets of Equisetites muensteri, Clathropteris meniscioides, and Dictyophyllum nathorsti were extended across large regions of the lowland, providing an accessible source of food for sauropods. The studied horizon in the Jirande area is Liassic in age, well developing in parts of delta lowland and delta upland sub-environments; the different parts of these sub-environments were covered by monospecific thickets of Equisetites laevis, Schizoneura paradoxa, Neocalamites hoerensis, N. ishpushtensis, Clathropteris obovata, Dictyophyllum exile, D. nathorsti, and Thaumatopteris brauniana, forming a significant food source for sauropods, while drier habitats within the delta were occupied by Symopteris pseudolobifolia and Marattiopsis barnardii , which had a less important role in sauropod’s diet.

    Keywords: Western Alborz, Equisetales, Filicales, Marattiales, Shemshak Group, plant macrofossils
  • Yasaman Firoozkuhi, Mehran Loghmnai * Pages 365-372

    The use of bivalves as bioindicator species to assess marine environmental pollution has always been of interest to researchers. In this study, the accumulation of heavy metals of copper, nickel and cadmium in the soft tissue of rocky oyster (Saccostrea cucullata) during the two seasons of autumn 2020 and spring 2021 in 4 stations of Gowatr, Beris, Ramin and Tis on the northern shores of Makoran Sea was investigated. After sampling and separating of soft tissue, according to standard instructions, it was dried, weighed and chemically digested, and the concentration of metals was determined by atomic absorption spectrometry. According to the results, in both autumn and spring, the accumulation pattern was copper Conclusion Compared to international standard FAO, nickel metal had a higher concentration, which due to the lack of related industries in the study area, the natural origin can be the main reason for its existence

    Keywords: Rocky oyster, heavy metals, Saccostrea cucullata, Makoran
  • Ghazal Lotfi, Mozhgan Ahmadi Nadoushan * Pages 373-386
    Wetlands, as one of the most important natural habitats in the world, play an important role in supplying fresh water and maintaining biological balance. The aim of this study was evaluating the spatial distribution of heavy metal concentrations of lead, zinc and cadmium in the sediments of Astara's Steel wetland. Data were obtained through sediment sampling with Van Veen grab sampler and analyzed through laboratory and statistical analysis. Sampling was done in autumn and winter of 2019-2020 monthly and randomly from wetland sediments in 4 stations in north, south, east and west of Steel Wetland. The results showed that the concentration of heavy metals in the sediments of the northern and western parts, especially the northwestern part of the wetland is higher than the southern and eastern parts. Experimental data indicated that the metals zinc, cadmium and lead with concentrations of 1.2, 1.2 and 0.99 ppm, respectively, had the highest concentration in the western station and the lowest concentration (zero ppm) at the Southern Station. The results of statistical analysis showed that the difference between the concentrations of heavy metals lead, cadmium and zinc in wetland sediments at different stations was significant (p<0.05). Pearson correlation method was used to investigate the correlation between heavy metals in the wetland. The results showed that the correlation between cadmium and zinc concentrations was not significant (p>0.01). Also, the correlation between lead and zinc concentrations was not significant (p>0.01). The correlation between cadmium and lead concentrations was significant (p<0.01).
  • Fatemeh Safariyan, Sharokh Pashaei Rad *, Shahrzad Khakpour Pages 387-392
    Ants include more than 12000 species that belong to Formicidae family and Hymenoptera order. They are one of the most successful sociable insects, due to their ability to move a huge amount of soil, called them soil engineers. The members of this family have ecological, biological, and economical significant roles in the environment, thereby being applied as the biological indicators by researchers. Ants have special importance in biological pest control, disinfection, environmental indicators, etc. Sampling was performed during three seasons of spring‚ summer, and autumn from 10 stations in the eastern half of Kurdistan Province. The samples were detected in crawl tubes containing 70% alcohol in Shahid Beheshti laboratory by stereomicroscope and valid identification keys up to gender and species. The results of this study led us to identify five new species from two subfamilies Myrmicinae and Formicinae that are reported for the first time from Kurdistan Province in Iran.
  • Orkideh Heidarnejhad * Pages 393-400

    As a tool that can help diagnose diseases or identify disorders, aquatic hematology has made significant advances over the past two decades, providing information on maturation, blood cell function, physiological responses, and standard hematological techniques. have given. In fish, like other animals, physiological and pathological conditions have an effect on the blood panel and can be evaluated. In some cases, obtaining even a small blood sample may provide valuable information in the selection of treatment options and effectively help to assess the progress of the disease or response to treatment. Among the various aquatic species, sturgeons are among the most valuable aquatic organisms that have biological and economic importance, and most of them are endangered due to their large size, late sexual maturity, long time interval between spawning, long life, overfishing, and various types of water pollution. are extinct in order to preserve, maintain, multiply and breed these rare and valuable species, knowing their hematological characteristics and blood specialties can be very effective. In this review article, some of the usual hematologic methods to check the properties of sturgeon blood cells, measuring hemoglobin, hematocrit, red blood cell (RBC), total and differential white blood cell count. Blood (WBC, white blood cell) is examined along with the interpretation of results caused by blood disorders.

    Keywords: Sturgeon, Aquatic hematology, Hematology, Blood disorders
  • Hossein Mohebodini * Pages 401-406
    The hypopharyngeal glands (HPGs) are a major member of protein synthesis in worker bees, which is involved in larval growth. In this experiment, the effect of season (summer, winter and spring) on the development of HPGs and its morphological characteristics under brood rearing conditions in honey bee colonies (Apis mellifera) was investigated. To carry out this experiment, 10 honey bee colonies with the same conditions in all seasons were used. The results showed that there was a significant difference between the different seasons in the acini area of the HPGs of worker bees (at the ages of 3, 6, 9 and 15 days). During the winter, spring and summer, the HPGs fully developed under brood conditions but had morphological differences. Also, the level of unsealed/uncapped brood rearing (including: eggs and larvae) was significantly different between different seasons. According to the results obtained from the development of HPGs in summer and winter, an upward and downward trend in glands growth was observed, which is known, but in the spring we saw a steady trend in the growth of glands, which could be a new theory of the development of HPGs in the spring according to the level of brood rearing.
    Keywords: season, hypopharyngeal gland, morphology. honey bee