فهرست مطالب

نشریه مسائل اجتماعی ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • امیر آرین پناه، محمدرضا غلامی شکارسرایی*، هادی نوری، رضا علیزاده صفحات 9-29

    به باور متفکران علوم اجتماعی، کتاب های درسی یکی از مهم ترین ابزارها برای القای فرهنگ سیاسی و جامعه پذیرساختن دانش آموزان است. دراین بین، کتاب های مطالعات اجتماعی دوره متوسطه، بیشترین نقش را در جامعه پذیری سیاسی و انتقال فرهنگ سیاسی به نوجوانان بر عهده دارند. هدف این پژوهش سنخ شناسی فرهنگ سیاسی در کتاب های مطالعات اجتماعی متوسطه دوره اول سال تحصیلی 97-1396 بر اساس نظریه آلموند و وربا است. روش این پژوهش، تحلیل محتوای کمی و جامعه آماری آن، بخش مدنی تمام کتاب های مطالعات اجتماعی متوسطه دوره اول است. یافته ها نشان می دهند خروجی مدنظر نظام سیاسی در کتاب های موردمطالعه وجود ندارد؛ در کتاب های مطالعات اجتماعی متوسطه دوره اول هیچ گونه مقوله ای درزمینه مشارکت وجود ندارد و فقط به مقوله های آگاهی و انتظارات توجه شده است که در این میان توجه به آگاهی بیشتر، ازجمله انتظارات بوده است. درمجموع، فرهنگ سیاسی القایی کتاب های موردبررسی، از نوع فرهنگ سیاسی محدود - تبعی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، آموزش وپرورش، مطالعات اجتماعی، متوسطه دوره اول، تحلیل محتوا
  • مسعود حاجی زاده میمندی، اسعد خانی*، محسن معروفی، رزگار کریمی صفحات 31-48

    صرف نظر از نوع کار، درک و تفسیر از کار و ذهنیتی که پیرامون این سازه اجتماعی شکل می گیرد، در ایجاد و تقویت انگیزش به کار موثر است و کنش افراد و کارایی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش، درک و تفسیر کار از نگاه کارگران کرد مقیم شهر یزد است. بدین منظور پس از مصاحبه با 30 نفر از کارگران و رسیدن به غنای نظری و پیاده سازی متن مصاحبه ها، مقولات مهم با استفاده از نظریه داده بنیاد استخراج گردیده و پس از تفسیر مقولات، یک الگوی پارادایمی ارایه شده است. یافته ها حاکی از دسته بندی مشارکت کنندگان در دو طیف است؛ برخی از آنان مبتنی بر یک نگرش مثبت، کار را عرصه عاملیت انسان و امری نشاط آور قلمداد می کنند و می کوشند در مواجهه با برخی محدودیت های ساختاری، راهکارهایی همچون پذیرش موقعیت جدید و تغییر ذهنیت را اتخاذ کنند؛ اما نزد آنان که نگرشی منفی دارند، کار تحلیل برنده خلاقیت و هویت آدمی و قرین با جبر اجتماعی است و انسان را دچار ازخودبیگانگی و عاملیت انسان را محدود می کند. به همین دلیل آنان کار را کسالت آور قلمداد و از هر فرصتی برای زیر پا گذاشتن تعهد در کار استفاده می کنند. این نوع نگاه ها در سطحی کلی تر و کلان تر، با شکل دادن به فرهنگ کار در جامعه به منصه ظهور می رسند، البته این رابطه یک طرفه نیست و فرهنگ کار هر جامعه ای هم می تواند شکل دهنده نوع نگاه افراد به کار باشد.

    کلیدواژگان: نگرش به کار، فرهنگ کار، وجدان کاری، بیگانگی از کار، کارگران کرد، یزد
  • قربانعلی سبکتکین*، احسان احراری صفحات 49-68

    هدف این مقاله، شناسایی زمینه های شکل گیری، اهداف و فعالیت های اجتماعی خاص در شبکه های اجتماعی مجازی موسوم به «کمپین ها» است. توسعه فضای مجازی فرایند شکل گیری افکار عمومی و جنبش های اجتماعی را متحول ساخت. تحقیق حاضر با هدف نوع شناسی اهداف کمپین های اجتماعی مجازی ایران بین سال های 1390 تا 1395 انجام شده است. به این منظور از نظریه ساختی- هویت محور و به خصوص نظریه جامعه اطلاعاتی کاسلتز بهره گرفته شده است. تحقیق با استفاده از روش قوم نگاری مجازی و انتخاب 25 کمپین فعال در اینستاگرام، تلگرام، توییتر، خبرگزاری ها و سایت ها در خلال سال های مذکور انجام شد. بعد از تحلیل تماتیک داده ها، چهار نوع کمپین شامل کمپین های محیط زیستی، کمپین های اعتراضی، کمپین های اخلاقی (دولتی) و کمپین های فرهنگی بر اساس اهداف شناسایی شد.یافته ها حاکی از آن است که بین کمپین های اجتماعی و جنبش های اجتماعی نمی توان ربط وثیق یا وجه متمایزکننده ای قایل شد. در ایران کمپین های اجتماعی مجازی یک نوع جنبش اجتماعی جدید یا حداقل مقدمه ای بر آن هستند و اغلب آن ها به موضوع ها و مسایل اجتماعی می پردازند.

    کلیدواژگان: کمپین اجتماعی، جنبش اجتماعی، کمپین مجازی، مسائل اجتماعی ایران
  • کیهان صفری*، محمد عباس زاده صفحات 69-86

    ازجمله بحث های پرطمطراق در میان فرودستان و فقرای شهری، کار و فعالیت آنان است که با مشاغل غیررسمی از آن یاد می شود. این مسیله که بخش قابل توجهی در اقتصاد ایران است، به واسطه سیاست های تعدیل ساختاری روزبه روز در حال گسترش است و فرودستان شهری از قربانیان اصلی این روند هستند. شناخت درک و تصور فرودستان شهری از معاش و فعالیت های غیررسمی شان برای زیستن در جامعه، موضوعی است که این مقاله درصدد مطالعه آن است. محققین با هدف شناخت، توصیف و تشریح این امر از روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی تفسیری استفاده کرده اند. به این منظور 23 نفر از ساکنان نایسر سنندج که به مشاغل غیررسمی فعالیت داشتند، بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. روایت فرودستان نایسر از کار، شامل 5 مقوله «تاب آوری رنج های ناخواسته»، «جایگزینی برای بیکاری»، «سبک زندگی و معاش سیال»، «نهادینه شدن کار غیررسمی: منبع معاش» و «درآمدزایی آنومیک» است. یافته ها نشان می دهد که درک و تصور فرودستان از کار در نایسر، به مثابه نوعی سبک زندگی سیال و بی ثبات در جهت نوعی فرآیند درآمدزایی آنومیک در مواجهه و به مثابه جایگزینی برای بیکاری فزاینده موجود است.

    کلیدواژگان: فرودستان، معاش، مشاغل غیررسمی، نایسر، پدیدارشناسی تفسیری
  • ایرج فیضی*، جواد مداحی صفحات 87-107

    طلاق به عنوان یک مسیله اجتماعی، به طور خاص در دو دهه اخیر از روند فزاینده ای برخوردار بوده است. پژوهش های مختلف داخلی و خارجی، عوامل مختلفی را برای وقوع طلاق برشمرده اند. یکی از این عوامل، ساختار قدرت یا نظام تصمیم گیری در خانواده است.در پژوهش حاضر با استفاده از داده های پیمایش ملی خانواده، تاثیر نظام تصمیم گیری در خانواده بر گرایش به طلاق مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه بر این، این سوال مطرح شده که آیا رابطه ساختار قدرت با طلاق، تحت تاثیر نگرش جنسیتی افراد قرار دارد؟ جامعه آماری پژوهش، شامل افراد بالای 15 سال خانوارهای معمولی ساکن در مناطق شهری کشور در سال 1397 و حجم نمونه، مشتمل بر 2768 نفر متاهل است. مطابق با یافته های پیمایش ملی خانواده، 9/0 درصد از خانواده های شهری کشور (معادل 167 هزار خانوار) در سال 1397 در آستانه طلاق بوده اند و 2/1 درصد (معادل حدود 223 هزار خانواده) در شرایط خانوادگی نامناسب و نزدیک به طلاق قرار داشته اند. نتایج این پژوهش نشان داد نظام تصمیم گیری در خانواده (جمعی یا فردی بودن آن) در گروه دارای نگرش جنسیتی سنتی، تاثیر معنی داری بر گرایش به جدایی و طلاق ندارد؛ اما در گروه دارای نگرش جنسیتی مدرن، نظام تصمیم گیری تاثیر معنی دار و متمایزی بر گرایش به طلاق دارد، به طوری که درصد کسانی احتمال جدایی را زیاد دانسته اند از 18 درصد (در گروه دارای نظام تصمیم گیری فردی) به 5/2 درصد (در گروه دارای نظام تصمیم گیری جمعی کاهش) پیداکرده است.

    کلیدواژگان: ساختار قدرت، نظام تصمیم گیری، نگرش جنسیتی، طلاق
  • امید قادرزاده*، محمدطاهر عبدالله زاده صفحات 109-130

    خشونت جنسیتی بر نامتقارن بودن روابط اجتماعی زنان و مردان در عرصه های مختلف دلالت دارد. در مطالعات انجام شده، این پدیده اغلب از منظر زنان مورد مطالعه قرارگرفته و نگرش مردان در این مورد کمتر بررسی شده است. پژوهش حاضر با مراجعه به تجربه مردان درباره خشونت جنسیتی، به شناسایی زمینه ها و دلایل بروز این رفتار و بررسی پیامدهای آن در زندگی فردی و اجتماعی زنان می پردازد. این مطالعه با روش شناسی کیفی و روش نظریه زمینه ای در میان نمونه ای از مردان سنندجی انجام شده است. برای انتخاب نمونه ها، از روش نمونه گیری هدفمند و حداکثر تنوع و برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده شده است. نمونه پژوهش، متشکل از 30 نفر از مردان 32 تا 46 ساله سنندجی است.نتایج بیانگر آن است که زمینه هایی چون پدرسالاری، جامعه پذیری جنسیتی و نادیده انگاری در بروز خشونت جنسیتی نقش دارند. در این میان، خلا و ضعف قانون و اهمال کارگزاران نهادی، تفاوت اجتماعی و فرهنگی زوجین و محدودیت اختیار به عنوان زمینه تسهیلگر و ناهماهنگی و فشار ساختاری، انتظارات پایان ناپذیر، شبکه های اجتماعی و صنعت مستهجن نگاری به منزله شرایط مداخله گر عمل کرده اند. بازسازی معنایی تجربه و درک مردان بر عواملی مانند عادی شدن خشونت، ناامنی فضای عمومی، زنان به مثابه محرک و هراس از سیطر زنان دلالت دارد. در نگاه مردان موردمطالعه، زنان برای مواجهه با خشونت به راهبردهایی چون کتمان، ترس از انگشت نما شدن، استیصال، مواجهه عاطفی، مساوات طلبی و به چالش کشیدن اقتدار مردانه متوسل می شوند که پیامدهایی چون اختلال روانی، درماندگی آموخته شده، انزوای اجتماعی، نابسامانی و تعارض در خانواده، تسری بی اعتمادی، تلافی و انتقام برای زنان در پی دارد. مقوله هسته یعنی «خشونت جنسیتی به مثابه تداوم فرادستی مردان» بر خشونت نمادین و نهادی در مورد زنان در عرصه های غیررسمی، عمومی و نهادی دلالت دارد.

    کلیدواژگان: مردسالاری، خشونت نهادی، خشونت نمادی، خشونت جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی
  • صلاح الدین قادری*، محدثه بادرستان، بیژن زارع صفحات 131-153

    پژوهش حاضر شناسایی بسترها، علل و پیامدهای این نابهنجاری ها در میان نوجوانان با تاکید بر دختران مقطع متوسطه را مدنظر دارد. این مطالعه به روش کیفی و مبتنی بر روش نظریه زمینه ای انجام گرفته است. بدین منظور برای شناسایی روابط جنسی نابهنجار پنهان، با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند و استراتژی های ترکیبی نمونه گیری نظری و گلوله برفی، با 30 نفر از دانش آموزان دختر در دوره متوسطه دوم یکی از دبیرستان های شهرستان شازند به عنوان نمونه مطالعاتی مصاحبه انجام شده و پس از کدگذاری، مقوله بندی و ترسیم مدل پارادایمی بسترها؛ عوامل علی، مداخله گر و پیامدهای این روابط جنسی پنهان نابهنجار مورد تحلیل قرار گرفته است.روابط جنسی نابهنجار پنهان شناسایی شده در میان دانش آموزان دختر شامل پدیده روابط فرازناشویی، پدیده رابطه جنسی قبل از ازدواج و پدیده سادیسم و مازوخیسم جنسی است. بر اساس داده های جمع آوری شده از افراد نمونه، در کدگذاری باز و کدگذاری محوری به طورکلی برای شرایط زمینه ای 10 مقوله، برای شرایط علی 9 مقوله، برای شرایط مداخله گر 7 مقوله و برای پیامدها 10 مقوله به دست آمد که برای هر پدیده بر اساس مقولات یک مدل پارادایمی در 4 بخش (مشتمل بر شرایط علی، بسترها و زمینه ها، شرایط مداخله گر و پیامدها) ارایه شده است.مطالعه روابط جنسی نابهنجار پنهان نشان داد وجود این کج روی ها گسترش قابل توجهی پیدا کرده و نیاز است به صورت جدی در حوزه جامعه پذیری جنسی و روابط والدین با دختران اقدامات اساسی صورت گیرد. غفلت از این کج روی ها و سرپوش گذاشتن بر آن ها به بهانه تابو بودن، نتیجه ای جز تعمیق پیامدهای این کج روی ها نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: روابط جنسی نابهنجار پنهان، روابط فرا زناشویی، رابطه جنسی قبل از ازدواج، سادیسم و مازوخیسم جنسی
  • علیرضا قربانی* صفحات 155-179

    این مقاله، رابطه سلامت اجتماعی با رضایت زناشویی را مورد بررسی قرار داده است. جامعه آماری، کلیه دانشجویان متاهل (زن) مشغول به تحصیل در دانشگاه پیام نور مرکز گنبد (به تعداد 400 نفر) بوده است که از این تعداد با استفاده از فرمول برآورد حجم نمونه کوکران، 200 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده اند. نظریه های مورداستفاده در این پژوهش، نظریه تسری گرونبرگ و سیستم های بوم شناختی است. تحقیق با روش توصیفی انجام شده و ابزار پژوهش، پرسشنامه های استاندارد سلامت اجتماعی کییز و رضایت زناشویی انریچ است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که بین شکوفایی اجتماعی، همبستگی اجتماعی، پذیرش اجتماعی و رضایت زناشویی، رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. در تحلیل رگرسیونی تمامی متغیرهای مستقل سلامت اجتماعی (مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، پذیرش اجتماعی، همبستگی اجتماعی و انسجام اجتماعی) وارد معادله شدند و درنهایت حدود 50 درصد از واریانس متغیر رضایت زناشویی را تبیین کردند. در مدل یابی معادلات ساختاری متغیر رضایت زناشویی اکثر متغیرها، همبستگی بالایی را با سازه مربوط به خود نشان می دهند. متغیر مشارکت اجتماعی دارای بار عاملی 81/0 است که نشان می دهد 61/65 درصد واریانس مشترک برآوردشده در این متغیر، از سوی عامل سلامت اجتماعی تعیین می شود. درنهایت مشخص شد که سلامت اجتماعی پیش بین کننده رضایت زناشویی است.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، رضایت زناشویی، دانشجویان زن
  • عبدالمحمد کاظمی، محسن گودرزی* صفحات 181-208

    داده های اجتماعی موجود برای چند دهه اخیر، حاکی از آن است که جامعه ایران دچار یک بحران اعتماد فراگیر و عمیق شده است. توزیع میزان اعتماد عمومی در کشورهای مختلف جهان بر اساس داده های پیمایش جهانی ارزش ها، نشان می دهد که ایران با سطح اعتمادی در حدود 15 درصد جزو کشورهای «کم-اعتماد» جهان است؛ درحالی که در جوامعی نظیر کشورهای اسکاندیناوی، هلند و چین این میزان بالاتر از 60 درصد و در کشورهای دیگری نظیر استرالیا، کانادا، سوییس، آفریقای جنوبی و ویتنام بین 40 تا 60 درصد است. در مقابل، کشورهای کم اعتمادی هم وجود دارند که میزان اعتماد در آن ها زیر 10 درصد است (که عمدتا شامل کشورهایی آفریقایی و نیز یوگسلاوی سابق می شوند که نوعی جنگ داخلی و نسل کشی را تجربه کرده اند و یا مناطقی در آمریکای لاتین که تحت کنترل کارتل های مواد مخدر هستند). در این مقاله، تغییرات اعتماد در سه سطح- اعتماد عمومی، اعتماد سیاسی و اعتماد نهادی (یا اعتماد به گروه های شغلی) - بررسی شده اند. داده ها نشان می دهند به رغم وجود روندها و نیروهای اعتمادزا، میزان اعتماد در تمامی این سطوح روند نزولی داشته اند و جامعه ایران با یک بحران بی اعتمادی فراگیر دست به گریبان است. چیزی که بر اهمیت این موضوع می افزاید آن است که شاخص میزان اعتماد اجتماعی، همبستگی مستقیمی با بسیاری از شاخص های دیگر حیات اجتماعی دارد که نشان دهنده یک جامعه سالم، کارا و امیدوارند. پیامد این وضعیت را بر اساس دو مدل مورد بررسی قرار داده ایم؛ در یک مدل سه وجهی (جامعه، دولت و بازار)، این فرضیه را طرح کرده ایم که با ضعیف شدن ضلع جامعه دو نیروی زور و پول به عنوان نماد دو ضلع دولت و بازار فضای اجتماعی را پر می کنند. این تغییرات هم در سطح سیستمیک (برای مثال ظهور و رشد شرکت های خصولتی) و هم در سطح نظام شخصیت بروز خواهد کرد. جنبه ای دیگر از تحولات جامعه ایران را بر اساس ماتریسی متشکل از اعتماد سیاسی و اعتماد عمومی توضیح داده ایم. در نظر گرفتن دو سطح بالا و پایین برای هریک از این دو نوع اعتماد در این ماتریس، منجر به ایجاد چهار ترکیب عمده می شود و داده های تجربی پیش گفته جامعه ایران را در ترکیبی قرار می دهد که محتمل ترین وضعیت های پیش روی آن بحران و آشوب است. این همه گویای آن است که با مشکلی عمیق، جدی و نگران کننده مواجه هستیم که نیاز به پاسخی جامع و اندیشیده دارد و همین امر مواجهه علمی، تجربی و دقیق با این پدیده را ضروری می سازد. این مقاله گامی در آن جهت است.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، سرمایه اجتماعی، افول اجتماع
  • احمد کلاته ساداتی*، زهرا فلک الدین صفحات 209-227

    یاریگری، نوعی کنشگری است که هم به ابعاد هستی شناسی انسان و هم به زمینه های تاریخی و فرهنگی مربوط می شود. امروزه و درنتیجه شرایط جهانی شدن و انباشت مخاطرات، فرهنگ یاریگری به بخشی از گفتمان عمومی و موضوع موردتوجه دولت ها تبدیل شده است. هدف مطالعه حاضر، کشف و واکاوی دلایل یاریگری در میان دانشجویان شهر یزد در همه گیری کووید 19 است. این مطالعه با روش کیفی انجام شده است و مشارکت کنندگان در آن مسیولین گروه های دانشجویی و فعالان صف حاضر در موج اول و دوم همه گیری هستند. داده ها به شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته و گروه متمرکز جمع آوری شده و به روش تحلیل مضمونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. از تحلیل داده ها، چهار مضمون انگیزه دینی-سیاسی، نوع دوستی، مسیولیت پذیری و رضایت درونی احصا گردید. درواقع، یاریگری را می توان یک برساخت عاملیت-محور تصور کرد که تحت گفتمان رسانه و شرایط جهانی شدن تقویت شده است. از سوی دیگر، انگیزه های دینی و سیاسی نیز از تقویت کننده های موثر بر کنشگری یاریگری است که ریشه در زمینه های تاریخی و فرهنگی جامعه ایران دارد. ازاین رو، در مواجهه با همه گیری کووید 19، اصل یاریگری بر پایه ترکیبی از ارزش های سنتی و مدرن برساخت می شود. شایسته است نهادها و سیاست گذاران اجتماعی و فرهنگی به ابعاد مختلف کنشگری یاریگرانه (سنتی و مدرن) توجه کنند.

    کلیدواژگان: یاریگری، کنشگری انسان دوستانه، دانشجو، همه گیری کووید- 19
  • مسعود گلچین*، سیاوش قلی پور، صلاح الدین قادری، علی حیدر حیدری صفحات 229-248

    بخش مهمی از فرهنگ عامه و ادبیات شفاهی اجتماعات مختلف انسانی، مثل هایی است که به طور جمعی ساخته و پرداخته شده و بنیادهای فرهنگی آن ها را بازتاب می ​دهد. ازآنجا که در مثل های لکی که متاثر از ساخت اجتماعی قومی و قبیله ای است و ریشه در باورها، اعتقادات و تجربه زیسته‎شان دارد، شواهد و نمونه هایی یافت می شود که بر برساخت و بازتولید خشونت دلالت دارد؛ مقاله حاضر در پی فهم اجتماعی خشونت و اشکال آن در تجربه زیسته مردمان لک ​زبان است که در مثل های لکی بازنمایی شده است. رویکرد نظری این نوشتار بر پایه اندیشه های دیوید متزا، نیسبت و کوهن، نظریه کنش پارسونز، مفهوم مردانگی رابرت کانل و نظریه خشونت زبانی دریدا استوار است. بر این اساس، پرسش های راهنمای پژوهش عبارت اند از: در مثل های لکی، چه دریافت و پنداشتی نسبت به خشونت وجود دارد؟ خشونت در قالب چند مقوله فراگیر طبقه ‎بندی شده است؟ خشونت چه نقشی در کسب هویت های جنسیتی مردانه و زنانه دارد؟ و سرانجام این که مضمون مشترک، وحدت ​بخش و نهایی که معنا و جایگاه خشونت در قوم لک را نمایندگی می کند، کدام است؟ داده ها (ضرب المثل ها) با بررسی اسناد گردآوری و پس از راستی آزمایی و مضمون کاوی از طریق مصاحبه با 20 نفر از مردان پنجاه سال به بالای خبره و مطلع از فرهنگ عامه لکی، به شیوه «تحلیل محتوای کیفی» تجزیه وتحلیل شده اند. یافته ها نشان می ‎دهد ضرب المثل هایی که بر مضامین خشونت‎آمیز دلالت دارند و یا مروج خشونت هستند، در چهار مقوله اصلی مشتمل بر «خشونت کلامی، خشونت ابزار سلطه، تشویق به خشونت، خصومت و ستیزه‎ جویی» قابل دسته بندی هستند و خشونت عامل همبستگی درون گروهی و به مثابه راه حل مسایل اجتماعی است. خشونت در اشکال گوناگونی چون «خشم و پرخاشگری، تحقیر و توهین، تبعیض علیه زنان و تهدید به استفاده از خشونت» بازنمایی شده است. بین خشونت و هویت مردانه، تطابق و هم‎گرایی وجود دارد و صفت مرد بر کسانی اطلاق می گردد که توانایی به کاربردن خشونت داشته‎ باشند. در این مثل ها نگرش و تصور مطلوبی در برابر پدیده خشونت وجود دارد؛ به طوری که خشونت با عناصر مقدس مذهبی هم تراز است. چنین نگرشی به پدیده خشونت، ساخت و بافتی قومی و قبیله ای دارد که در آن هر گروه ناچار به تامین امنیت خود بوده است؛ ازاین رو، در چنین اجتماعی مردان به عنوان نیروی جنگی و تامین کننده امنیت از جایگاه و موقعیت ممتازی و سرآمدی برخوردارند.

    کلیدواژگان: خشونت، مثل​ های لکی، هویت مردانه، همبستگی درون گروهی، بافت قومی و قبیله ​ای
  • شیما نقشبندی*، بیژن خواجه نوری، محمدتقی عباسی شوازی صفحات 249-269

    هدف از انجام تحقیق پیش رو، تبیین رابطه بین مصرف رسانه، محتوای مصرف رسانه و طلاق عاطفی در میان زنان متاهل شیراز بوده است. شبکه های اجتماعی آنلاین، سهم بسزایی در انتقال انواع فرهنگ های گوناگون به درون ساختار خانواده دارند که ارتباطات انسانی ازجمله ارتباط میان زوج ها را تحت الشعاع قرار داده است؛ به گونه ای که شاید بتوان بیان کرد اگر از این فناوری های ارتباطی استفاده مطلوب صورت نگیرد، موجب طلاق عاطفی میان زوج ها می شود. از طرفی پیام ها و متونی که در فضای مجازی منتشر می شود، حاوی موضوعاتی با محوریت زنان و حقوق آن هاست که می تواند به صورت غیرمستقیم بر طلاق عاطفی تاثیرگذار باشد.در این پژوهش از نظریه عشق سیال زیگمونت باومن و نظریه رسانه ای کاشت گربنر استفاده شده است. روش پژوهش، پیمایش و جمعیت آماری تحقیق شامل زنان متاهل 18 تا 45ساله شهر شیراز است. بر اساس فرمول کوکران، حجم کل نمونه 400 نفر محاسبه شده است. جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به دست آمده است. یافته ها نشان می دهد متغیر مستقل مصرف رسانه ای با بتای 13 درصد به صورت مستقیم توانسته متغیر وابسته یعنی طلاق عاطفی را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین متغیر مصرف رسانه ای به طور مستقیم با بتای 24 درصد بر محتوای رسانه تاثیر داشته و محتوای رسانه با بتای 4 درصد به صورت غیرمستقیم بر طلاق عاطفی تاثیرگذار بوده است. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که بین مصرف رسانه، محتوای رسانه و طلاق عاطفی رابطه وجود دارد

    کلیدواژگان: خانواده، زنان متاهل، شبکه های اجتماعی آنلاین، شیراز، طلاق عاطفی، عشق سیال، محتوای رسانه
  • فخرالسادات هاشمی نسب*، سوده مقصودی، مهدی قنادزاده صفحات 271-291

    پژوهش حاضر، به دنبال واکاوی کیفی تجربه کودک همسری در بین زنان جداشده از همسر در شهر کرمان است. هدف پژوهش، رسیدن به مدل پارادایمی بر اساس برداشت های ذهنی و تفاسیر کنشگران از پدیده کودک همسری در بین زنانی است که از همسر خود جداشده اند. این پژوهش با روش نظریه زمینه ای انجام شده است. مشارکت کنندگان با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. بر مبنای اصل اشباع نظری، با 14 نفر از زنان مطلقه شهر کرمان که در سن کمتر از هجده سالگی ازدواج کرده بودند مصاحبه شد. مقوله های به دست آمده عبارت اند از نبود خانواده به عنوان پناهگاهی امن، ضعف قوانین در ازدواج، فقر و تنگدستی، پدرسالاری و استیلای قدرت پدر، سنت ها و باروهای مذهبی و فرهنگی، نداشتن درک روشن از هویت خود، دردمندی روحی و جسمی، تجربه خشونت، ناتوانی در مسیولیت های زناشویی، بی قدرتی و ناتوانی در تصمیم گیری، بی علاقگی به زندگی مشترک، ترک و طلاق. مقوله هسته بازاندیشی «خود» در جداشدن از زندگی زودهنگام کودکانه است.

    کلیدواژگان: کودک همسری، زنان جداشده از همسر، هویت، نظریه زمینه ای، شهر کرمان
  • علیرضا ذاکری* صفحات 293-302

    ترجمه کتاب «اسطوره خشونت مذهبی» (2009)، فرصتی مناسب برای آشنایی با آرای «ویلیام تی. کاوانا» متاله سیاسی کاتولیک آمریکایی است. آثار کاوانا را باید در تقاطع دین و سیاست و اقتصاد خواند. اگر «اسطوره خشونت مذهبی» را مهم ترین اثر کاوانا در مواجهه انتقادی با تمدن غرب بدانیم، «شکنجه و عشای ربانی؛ الاهیات، سیاست و بدن مسیح» (1998) دربردارنده مواضع ایجابی او درباره جایگاه مطلوب الاهیات در جهان کنونی است. از وی آثار مهم دیگری مانند «دایره المعارف بلک ول در الاهیات سیاسی» (2004) و «مصرف شدن: اقتصاد و میل مسیحی» (2008) نیز منتشر شده است. به باور ما فهم منظومه کلی فکری کاوانا در پرتو سنجش هم زمان نظرات ایجابی الاهیاتی او و نظرات انتقادی وی در مواجهه با تمدن غرب امکان پذیر است. متاسفانه در مقدمه ای که بر ترجمه فارسی اثر نوشته شده، توضیح چندانی درباره مواضع کاوانا درباره مسایل مهمی نظیر نسبت دین و دولت و مواجهه دین با نظام بازار آزاد در زمانه کنونی داده نشده است.

    کلیدواژگان: اسطوره خشونت مذهبی، حکومت دینی
  • مسعود زمانی مقدم*، یعقوب یسنا صفحات 303-309

    کتاب در خانه برادر: پناهندگان افغانستانی در ایران حاصل رساله دکتری آرش نصر اصفهانی است. مولف در این کتاب چهار دهه حضور افغانستانی ها در ایران و سیاست های مهاجرتی درپیوند با آن را مرور و بررسی می کند و تجربه زندگی در ایران از نگاه افغانستانی ها و مسایل آن ها در جامعه ایرانی را مورد واکاوی قرار می دهد. او در پی ارایه بازگفتی از علل عدم پذیرش افغانستانی های مهاجر در جامعه ایرانی و بیگانه تلقی شدن آن ها علی رغم همانندی های فرهنگی و قدمت حضورشان در ایران است. نصر اصفهانی ضرورت بازنگری و تجدیدنظر در رویکردها، سیاست ها و به طورکلی مواجهه جامعه ایران با پناهندگان افغانستانی را نشان می دهد. طرد اجتماعی پناهندگان افغانستانی و عدم ادغام آن ها در جامعه ایرانی را می توان از برجسته ترین مسایل موردتوجه در این کتاب دانست.

    کلیدواژگان: کتاب در خانه برادر، افغانستان
|
  • Amir Arian Panah, MohammadReza Gholami Shekarsaraee*, Hadi Noori, Reza Alizadeh Pages 9-29

    Textbooks are considered by social science thinkers to be one of the most important tools for inducing political culture and socializing students. Among the textbooks taught in junior high school, social studies textbooks play the most important role in political socialization and the transformation of political culture in adolescents. This study is aimed to investigate the typology of political culture in high school social studies textbooks for the first year of the 2017-17 academic year based on the theory of Almond and Verba. The method of this research is among the quantitative content analysis researches. The statistical population of the study includes the civic section of all high school social studies textbooks in the first grad. For doing the research, the components of Almond and Verba political culture were extracted according to the political categories of the studied books. Findings show that there is no considered output for the political system in the studied books, there is no category in the field of participation in the textbooks of social studies in the first year and only the categories of awareness and expectations have been focused. It has been noted that attention to awareness has been more than expected. In general, the induced political culture of the studied books is of the parochial-subjective one.

    Keywords: Political culture, education, social studies, first year of high school, content analysis
  • Masoud Hajizadeh Meimandi, Asaad Khani*, Mohsen Maroufi, Rezgar Karimi Pages 31-48

    Regardless of the type of work; Looking at work, understanding and interpreting it, and the mindset that is formed around this social construction, is somehow effective in creating, promoting and developing motivations and tendencies to work, and affects people's actions and consequently their efficiency. The purpose of this research is to understand and interpret of work from the perspective of Kurdish workers living in Yazd. For this purpose, after interviewing 30 workers and reaching theoretical richness, the text of the interviews was implemented and important categories were extracted by using the grounded theory, and after interpreting the categories, a paradigm model was presented. The findings indicate the classification of the participants in two dominant spectrums: This means that some of them looked at the issue of working with a positive view, for them, work was the manifestation of agency, also, this group of people considered work to be exciting and tried to be loyal to their work as much as possible, and despite some structural limitations, solutions such as accepting a new position and changing their mentality have been their tactics to overcome challenges. But on the other side of the spectrum and with the predominance of negative views, work has been introduced as the destroyer of human creativity and identity, and also it has been represented in connection with social determinism. In fact, according to the statements of the latter category, work is a place where agency is limited and man suffers from self-alienation; That's why these people consider work boring and use every opportunity to violate their commitment at work. These two types of views on work at a more general and macro level shape the work culture and come to the fore in the society, of course, this relationship is not one-way and the work culture of any society can shape the way people's look at work.

    Keywords: work culture, Work conscience, Commitment, perseverance, Alienation from work, Kurdish workers living in Yazd
  • Ghorbanali Saboktakin Rizi*, Ehsan Ahrari Pages 49-68

    The purpose of this article is to explore the origins and goals of specific social movements and activities in virtual social networks known as "campaigns". With the emergence of online social, the formation of public opinion and social movements in the world and also Iran took a different form.The current qualitative research was conducted with the aim of typology of online social campaigns (based on their goals) in Iran during 2011 and 2017. In order to achieve this goal, theoretical sampling to the point of data saturation have been done by studying 25 campaigns that were published in the online platforms of Instagram, Telegram, Twitter, news agencies and websites during the desired period, considering structural identity-oriented theories especially the information society theory of Castels and by using the virtual ethnography method. After the thematic analysis of the data, four types of main campaigns were identified based on the objectives, including environmental campaigns, protest campaigns, moral (public) campaigns, and cultural campaigns. In this research, it was found that although social campaigns and social movements cannot be closely related or separated, but by introducing online social campaigns as a type of new social movements in Iran, which are at least an introduction to social movements, It deals with the importance and need of local researches in this field. Finally, it turned out that most Iranian campaigns are about social issues &problems.

    Keywords: Social campaign, social movement, online campaign, virtual campaign, Iran, qualitative research, social issues
  • Kayhan Safari*, Mohammad Abbaszadeh Pages 69-86

    One of the most controversial issues among the downtrodden and the urban poor is their work and fallacy, which they refer to as informal occupations. This issue, which is a significant part of Iran's economy, is expanding day by day due to structural adjustment policies, and urban downtowns are one of the main victims of this trend. Understanding the perceptions and perceptions of urban slum dwellers about their work and informal activities in society is something that this article seeks to study. The researcher has used a qualitative method and an interpretive phenomenological approach with the aim of recognizing, describing and explaining this matter. The interviewees were 23 residents of Naysar Sanandaj who were engaged in informal jobs who were interviewed in depth and semi-structured. Participants were selected by purposive sampling. Findings from the description and narrative of Nayser subordinates of the work include 6 main categories Coping with Unwanted Suffering - Alternative to Unemployment - Fluid or Unstable Living Lifestyle - Institutionalizing Informal Work: Source of Livelihood - Anomic-Based Income Generation. The findings show that the perception of the underprivileged of working in Naysar Sanandaj as a fluid and unstable lifestyle in the face of a kind of anomic-oriented income-generating process and as an alternative to the growing unemployment with which the underprivileged live.

    Keywords: subordinates, work, informal occupations, nayser, interpretive phenomenology
  • Iraj Faizi*, Javad Maddahi Pages 87-107

    Divorce as a social problem has an increasing trend, especially in the last two decades. Various studies have listed different factors for the occurrence of divorce. One of these factors is the power structure or decision-making system in the family. In the present study, using the National Family Survey data in Iran, the effect of family decision-making system on the tendency to divorce has been investigated. In addition, the question arises as to whether the relationship between the power structure and divorce is influenced by individuals' gender attitudes or not? The statistical population of this study is people 15 years of age or higher that lived in urban areas of the country in 1397 and the sample size is 2768 married people. According to the findings, .9 Percent of urban families (equivalent to 167 thousand families) were on the verge of divorce in 1397 and 1.2 percent (equivalent to about 223 thousand families) were in critical conditions and close to divorce. The results of this study showed that in the group with traditional gender attitudes, the decision-making system in the family does not have a significant effect on the tendency to separation and divorce. But in the group with a modern gender attitude, the decision-making system has a significant effect on the tendency to divorce; As possibility of divorce has decreased from 18% in the group with individual decision-making system to 2.5% in the group with collective decision-making system.

    Keywords: Power structure, decision-making system, gender attitude, divorce
  • Omid Ghaderzade*, MohammadTaher Abdollahzade Pages 109-130

    Gender-based violence indicates the asymmetry of social relations between men and women in various fields, and the traces of violence in patriarchy require that gender-based violence be examined from the perspective of men.Studies have often analyzed gender-based violence from the perspective of women and neglected the context and consequences of violence from the perspective of men.Accordingly, the present study intends to identify the contexts, reasons and consequences of gender-based violence in women's individual and social lives by referring to men and re-reading men's experience and understanding of gender-based violence.The present study was conducted using qualitative methodology and grounded theory among a sample of Sanandaji men. Targeted sampling method and maximum variety were used to select the samples and semi-structured interviews were used to collect data. In the research sample, 30 men aged 32 to 46 years old from Sanandaj participated.The results indicate that areas such as patriarchy, gender socialization and  disorder in recognition are involved in gender-based violence.Among these are the weakness of the law and official agents, the disparity of couples, the limitation of authority and inconsistency in home management as a facilitator and inconsistency and structural pressure, social comparison, and social networks and the porn industry as conditions of intervention have acted. Semantic reconstruction of men's experience and perception implies normalization of violence, insecurity of public space, women as motivators, and fear of female domination And from the perspective of the men studied, women resorted to strategies such as fear of pointing fingers, secrecy, despair and emotional confrontation, and egalitarianism and challenging masculine authority to deal with violence, with Consequences such as mental disorder, learned helplessness and persistence of domination, social isolation, family disorder and conflict, the spread of mistrust, and retaliation for women.The category of nucleus also refers to "gender-based violence as a continuation of Men's Supremacy, which refers to the symbolic and institutional violence of women in the informal, public and formal spheres in the field under study.

    Keywords: Patriarchy, Institutional Violence, Symbolic Violence, Gender-based Violence, Gender Socialization, Gendered Institutions
  • Salahedin Ghaderi*, Mohadese Baderestan, Bijan Zare Pages 131-153

    The current research has been conducted with the aim of identifying the bases, causes and consequences of these abnormalities among teenagers with an emphasis on secondary school girls. The current study was conducted using a qualitative method based on the grounded theory method. In order to identify hidden sexual relations, using the purposeful sampling method and the combined strategies of theoretical and snowball sampling, interviews were conducted with 30 female secondary school students of one of the high schools in Shazand city as a study sample, and after coding and categorizing, drawing a model Paradigmatic bases, causal factors, intervenors and consequences of these abnormal hidden sexual relations have been analyzed. The hidden illicit sexual relations identified among female students include: the phenomenon of extramarital relations, the phenomenon of premarital sex, and the phenomenon of sexual sadism and masochism. Based on the data collected from sample people in open coding and axial coding, in general, 10 categories were obtained for background conditions, 9 causal conditions, 7 interfering conditions, and 10 categories for consequences. For each phenomenon, a paradigm model in 4 sections was obtained based on the categories. which include causal conditions, contexts and contexts, intervening conditions and consequences are presented. The study of hidden abnormal sexual relations showed that the existence of these deviations has spread significantly and there is a need to seriously plan in the field of sexual socialization and parents' relations with girls. Neglecting and covering up these deviations under the pretext of their being taboo will not help other than to increase the depth of the consequences of these deviations.

    Keywords: hidden sexual relations, extramarital relations, premarital sex, sadism, sexual masochism
  • Alireza Ghorbani* Pages 155-179

    This article has been compiled with the aim of investigating the relationship between social health and marital satisfaction. The statistical population includes all married (female) students studying at Payame Noor University in the center of Gonbad. The statistical population was 400 people, of which 200 people were randomly selected using the Cochran's sample size estimation formula. The theories used in this study were Gronberg spread and ecological systems. The research method is descriptive. The research tool is Keys standard social health and Enrich marital satisfaction questionnaires. Findings showed: There is a positive and direct relationship between social prosperity, social solidarity, social acceptance and marital satisfaction. In regression analysis, all independent variables of social health (social participation, social prosperity, social acceptance, social solidarity and social cohesion) were entered into the equation and finally explained about 50% of the variance of the variable of marital satisfaction. In modeling the structural equations of the variable of marital satisfaction, most of the variables show a high correlation with their respective structures. The social participation variable has a factor load of 0.81, which indicates that 65.61% of the estimated common variance in this variable is determined by the social health factor. In path analysis based on the final structural model, it can be said that the social health of the structure had an effect on marital satisfaction. The result is that social health is a predictor of marital satisfaction.

    Keywords: Social Health, Religiosity, Marital Satisfaction, women Students
  • Abdolmohammad Kazemipour, Mohsen Goodarzi* Pages 181-208

    The existing data for the past few decades indicate that the Iranian society is struggling with a widespread crisis of trust. The global distribution of trust based on WVS data shows Iran among the low-trust countries (with 15% of population trusting others), while other societies such as Scandinavian countries, the Netherlands, and China have reported trust levels above 60%, others such as Australia, Canada, Switzerland, South Africa, and Vietnam are between 40 and 60%, and scores of less than 10% have been reported for low-trusting countries such as some African countries and the new states formed out of the former Yugoslavia that have either experienced a civil war, genocide, or are run by drug cartels. In this article, we have studied the changes in the level of trust in three areas – general trust, political trust, and institutional trust. The empirical data show a decline in all these three areas. What adds to the seriousness of this declining trust is the close association between trust and other indicators of societal well-being. We have discussed the implications of this situation by placing the empirical findings in two conceptual frameworks. In one framework -- in which the society is understood as a triangle of state, market, and community – the decline of trust is taken as a sign of the decline of community and, consequently, the rise of the power of state and market. This is reflected at both institutional and individual levels, as evident in the rise of ‘governmental-public-sector’ and ‘selfish individualism’. In the second framework, the findings are situated in a 2X2 matrix of high/low social/political trust. Of the four possible combinations in this matrix, the situation in Iran seems to be corresponding with a low/low combination on both dimensions, the most likely outcomes of which are crisis and chaos/disintegration. Altogether, the data indicate that Iran is facing a deep, serious, and worrisome crisis of trust -- a situation that requires a thorough and well-thought response based on a scientifically robust, precise, and empirical account of the current situation. This article is a step in that direction.

  • Ahmad Kalateh Sadati*, Zahra Falakodin Pages 209-227

    Aiding is a type of action that is related to both the dimensions of human ontology and historical and cultural contexts. Today, as a result of the conditions of globalization on the one hand and the accumulation of risks on the other hand, the culture of aiding has become a part of the public discourse and the subject of attention of governments. The purpose of the present study is to discover and analyze the reasons for aiding among the students of Yazd universities during the Covid-19 pandemics. The present study is a qualitative study in which the participants are the leaders of student groups and front-line activists in the first and second waves of the epidemic. Data were collected through semi-structured interviews and focus groups and analyzed using thematic analysis. From the data analysis, four themes of religious-political motivation, altruism, responsibility and inner satisfaction were extracted. In fact, the activism of aiding in this pandemics can be related to the internal drives of the participants, which is strengthened under the discourse of the media and the conditions of globalization. On the other hand, religious and political motivations to be among the effective boosters of aiding action, which are rooted in the historical and cultural contexts of Iranian society. The outstanding result of this type of action has been a kind of inner satisfaction for the participants. It is suggested that the socio-cultural foundations of the society should be smooth and receptive to different groups of people, including student groups, in order to strengthen the discourse of altruism and social tolerance. The strengthening of the mentioned components is suggested by the relevant policy makers.

    Keywords: Aiding, humanitarian activism, Student, Covid-19 Pandemics
  • Masoud Golchin*, Siavash Gholipour, Salahedin Ghaderi, Aliheydar Heydari Pages 229-248

    Proverbs are an important part of popular culture and oral literature of various human societies that are collectively constructed and reflects their cultural foundations. Because Laki's proverbs, which is influenced by ethnic and tribal social structure and is rooted in their beliefs and lived experiences, evidence and examples are found that indicate the construction and reproduction of violence. The present article intends to social understanding of violence and its forms in the lived experience of Lak people, which are represented in Laki's proverbs. The theoretical approach is based on the views of David Metza, Nisbet and Cohen, Parsons's theory of action, Robert Connell's concept of masculinity and Derrida's theory of linguistic violence. according to this research, guide questions are: in Laki's proverbs, what is the perception of violence? How many are classified violence in to general categories? what role does violence play in the acquisition of male and female gender identities? What is the common, unifying, and final theme that represents the meaning of violence in the Lak people? Data (proverbs) by examining collected documents and after verification and thematic analysis through interviews with 20 men 50 years and older who are knowledgeable about Laki popular culture, were analyzed by "qualitative content analysis". Findings show: the proverbs denoting the representation of the violence or are meant to encourage violence are categorized into four main classes including verbal violence, dominance-oriented violence, encouragement of violence, and violence and hostility. Violence is the cause of within-group convergence and is regarded as a solution to resolve social issues of main research sample. Violence is represented in different forms such as anger, humiliation and insult, discrimination against women, and threat to use violence. A consistency and convergence are reported between violence and male identity. Masculinity refers to those people who are capable of applying violence. In these proverbs, a desirable attitude and perception exists with regard to violence in the sense that violence has equal status similar to sanctimonious religious concepts. It seems that such attitude towards violence is a social outcome having ethnic and tribal structure and context in which each group has supply its own security. Therefore, in such society men had achieved an excellent status and position as fighting forces and suppliers of security.

    Keywords: Violence, Laki's Proverbs, Masculine Identity, Within-Group Convergence, Ethnic, Tribal Context
  • Shima Naghshbandi*, Bijan Khajenoori, MohammadTaghi Abbasi Shavazi Pages 249-269

    The aim of the present research was to clarify the relationship between media consumption, the content of media consumption and emotional divorce among married women in Shiraz. Online social networks have a significant contribution in transferring various cultures into the family structure, which has overshadowed human communication, including communication between couples. In such a way that it can be said that if these communication technologies are not used properly, it will cause emotional divorce between couples. On the other hand, the messages and texts that are published in the virtual space contain topics centered on women and their rights, which can indirectly affect emotional divorce. Zygmont Bauman's theory of fluid love and Gerbner's media theory of planting have been used in this research. The research method, survey and statistical population of the research include married women aged 18 to 45 in Shiraz. Based on Cochran's formula, the total sample size is 400 people. The statistical population was obtained using the cluster random sampling method. The findings show that the independent variable of media consumption with a beta of 13% was able to directly affect the dependent variable, namely emotional divorce. Also, the media consumption variable has a direct effect on media content with a beta of 24%, and media content has an indirect effect on emotional divorce with a beta of 4%. The results of this research show that there is a relationship between media consumption, media content and emotional divorce.

    Keywords: family, married women, online social networks, Shiraz, emotional divorce, fluid love. Media content
  • Fakhrossadat Hasheminasab*, Soude Maghsoudi, Mehdi Ghanadzade Pages 271-291

    This study aims to perform a study exploring the experience of Child Marriage among divorcees in Kerman City based on a qualitative approach. The objective of this study is defined as finding a paradigm according to activists’ attitudes and interpretations toward Child Marriage, among divorcees. Participants are chosen by using purposive sampling and it is based on the theoretical saturation principle including 14 divorcees in Kerman City who got married under 18, and in this research Grounded Theory is used as the methodology of the study. Some categories which were found are as follow : not having a family to support, weak marriage laws, poverty, patriarchy, paternal authority, customs, religious and cultural beliefs, not having a clear understanding of the identity, being mentally and physically hurt, having the experience o f violence, inability to share responsibilities, being powerless and unable to make a decision, not being interested in marriage and family life, separation and divorce ; and the core category is rethinking about “self” in the early separation of the child.

    Keywords: Child Marriage, Divorcees, Identity, Grounded Theory, Kerman City
  • Massoud Zamani Moghadam*, Yaqub Yesna Pages 303-309