فهرست مطالب

پژوهشهای تولیدات دامی - پیاپی 36 (تابستان 1401)

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 36 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علیرضا حسابی نامقی، مهدی کسرایی* صفحات 1-8

     مقدمه و هدف:

     یکی از مشکلات اساسی تغذیه مرغ‏های بومی جهت تولید مطلوب تخم مرغ کمبود مواد معدنی به خصوص منابع کلسیمی می باشد. کلسیم در پلاسمای خون وجود دارد و جزیی از سلول ها و بافت های بدن بوده و برای فعالیت برخی از سیستم های آنزیمی دخیل در انتقال جریانات عصبی، انقباضات ماهیچه ای و ضربان طبیعی قلب ضروری است و همچنین به همراه فسفر جهت انتقال چربی به زرده ضروری است. در این مطالعه تاثیر سطوح مختلف کلسیم و فسفر جیره بر عملکرد، ایمنی، خصوصیت تخم مرغ، درصد فسفر و کلسیم استخوان و جوجه‏ درآوری مرغ های بومی استان خراسان رضوی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از 200 قطعه مرغ بومی بصورت آرایش فکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار (20 گروه آزمایشی) و 10 مشاهده در هر تکرار  اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح کلسیم (2/5 و 3/5)  و فسفر کل (0/5 و 0/75)  برحسب درصدی از جیره بودند. مرغ ها در طول دوره آزمایش آب و غذا را آزادانه در اختیار داشتند. تخم مرغ های تولیدی مرغ‏ ها در هر پن و به صورت روزانه جمع ‏آوری و توزین گردید و میانگین آن به عنوان وزن و تعداد آن ثبت شد. در پایان آزمایش، از هر تکرار یک قطعه مرغ انتخاب، کشتار و پس از جداسازی استخوان ران درصد کلسیم و فسفر اندازه گیری شد. برای اندازه‏ گیری تیتر آنتی‏ بادی علیه SRBC از روش هماگلوتیناسیون استفاده شد. کلیه ی داده ها با استفاده از نرم افزار SAS آنالیز و مقایسه ی میانگین ها بر اساس آزمون توکی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، که فسفر تاثیر معنی‏داری بر وزن تخم‏ مرغ، درصد تولید، وزن توده تخم‏ مرغ، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک نداشت (0/05<p). کلسیم تاثیر معنی داری بر تولید تخم مرغ داشت به صورتی که بیشترین درصد تولید و وزن توده تخم مرغ در سطح 3/5 درصد کلسیم مشاهده گردید، همچنین بیشترین مصرف خوراک مربوط به این تیمار بود (0/05>p). اثر متقابل فسفر و کلسیم شاخص‏های عملکرد بجز وزن تخم را به طور معنی‏ داری تغییر داد و بهترین ضریب تبدیل را تیمار حاوی 0/5 درصد فسفر و 3/5 درصد کلسیم به خود اختصاص داد (0/05>p). سطوح مختلف فسفر تاثیر معنی‏ داری بر ضخامت پوسته و خصوصیات استخوان ران نداشت (0/05<p) افزایش فسفر تاثیر بر جوجه‏ درآوری نداشت، اما کلسیم سبب افزایش 3 تا 9 درصدی جوجه ‏درآوری در طول دوره آزمایش شد (0/05>p). افزودن فسفر و کلسیم تاثیر معنی ‏داری بر شاخص‏های ایمنی نداشت (0/05<p).

    نتیجه گیری:

     درکل نتایج نشان داد که می‏توان سطوح 0/5 درصد فسفر و 3/5 درصد کلسیم را بعنوان سطوح تامین کننده نیاز کلسیم و فسفر مرغ‏ های بومی گزارش نمود.

    کلیدواژگان: جوجه درآوری، مرغ بومی تخم گذار، مرغ بومی خراسان
  • علی انواری، علی نوبخت* صفحات 9-18

    مقدمه و هدف:

     استفاده از روش های موثر در جیره نویسی به همراه منابع مختلف تامین کننده پروتیین و آنزیم از جمله راهکارهای مدیریت تغذیه و کاهش هزینه های واحدهای پرورش طیور می باشد. اخیرا استفاده از روش جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم در تنظیم جیره های غذایی طیور رایج گردیده و به خصوص در زمان استفاده از منابع پروتیینی با کیفیت پایین، این روش بازده خوبی را نسبت به جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه کل، به همراه داشته است. آزمایش حاضر جهت ارزیابی کارآیی استفاده از جیره های غذایی تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم، بر پایه کنجاله های سویا و کلزا، با و بدون افزودن مولتی آنزیم بر عملکرد و صفات لاشه جوجه های گوشتی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2×2 شامل دو روش جیرنویسی (بر پایه اسیدهای آمینه کل و اسیدهای آمینه قابل هضم)، دو نوع منبع غذایی تامین کننده پروتیین خام جیره (کنجاله سویا و کنجاله سویا) و دو سطح مولتی آنزیم (صفر و 025/0 درصد جیره) و با تعداد 800  قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس- 308 در 8 تیمار، 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار در سه دوره آزمایشی آغازین (1 تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج کلی در خصوص عملکرد نشان داد که در جوجه های گوشتی جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، به همراه استفاده از کنجاله کلزا و نیز کاربرد مولتی آنزیم در جیره ها، در مقایسه با جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه کل، از طریق کاهش مقدار خوراک مصرفی باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (0/05>p). استفاده از کنجاله کلزا هر چند باعث افزایش درصدهای مربوط به چربی بطنی، سنگدان، کبد و طحال شد، لیکن درصد سینه و ران را نیز افزایش داد که این در اثرات متقابل کنجاله کلزا و جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم و مولتی آنزیم نیز مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی در جوجه های گوشتی، در حضور مولتی آنزیم، استفاده از کنجاله کلزا در مقایسه با کنجاله سویا در جیره های فرموله شده بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، موجب بهبود عملکرد و صفات لاشه جوجه ها می گردد.

    کلیدواژگان: آنزیم، جوجه های گوشتی، کنجاله کلزا، صفات لاشه، عملکرد
  • علی اصغر مطلبی، محمدحسین شهیر، محمدحسین نعمتی* صفحات 19-26

    مقدمه و هدف:

     افزایش سرعت رشد، کوتاه شدن طول دوره پرورش و بهبود راندمان خوراک در جوجه های گوشتی زمینه را برای بروز تعدادی از ناهنجاری های متابولیکی از جمله سندرم آسیت فراهم کرده است. این آزمایش به منظور بررسی اثر آنتی اکسیدانی عصاره اتانلی گیاهان دارویی (عصاره های اتانلی پودر برگ زیتون، سیر، چای ترش و ترکیبی از آنها) بر عملکرد، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی تحت شرایط القای آسیت اجرا شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 360 قطعه جوجه گوشتی نر سویه هوبارد در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار و تعداد 15 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره شاهد 2) جیره حاوی 500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C، 3)جیره حاوی 500 میلی گرم در کیلوگرم عصاره پودر برگ زیتون 4) جیره حاوی500 میلی گرم در کیلوگرم عصاره سیر 5) جیره حاوی 500 میلی گرم در کیلوگرم عصاره چای ترش 6) جیره حاوی ترکیب سه عصاره گیاهی بودند. جهت القای آسیت همه جوجه ها از 15 تا 42 روزگی تحت تنش سرمایی 15 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. در طول دوره پرورش، صفات عملکردی (وزن بدن، خوراک مصرفی) به صورت هفتگی ثبت شد. برای اندازه گیری فراسنجه های بیوشیمیایی خون و هورمون های تیروییدی، در انتهای آزمایش تعداد 2 نمونه خون از جوجه های هر تکرار تهیه شد. برای سنجش پاسخ حساسیت بازوفیلی جلدی (CBH) از تزریق فیتوهماگلوتنین (PHA-P) بین پرده پای انگشتان پرنده استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی اثر معنی داری بر وزن بدن و مصرف خوراک نداشتند ولی تیمارهای عصاره سیر، عصاره چای ترش و ویتامین C موجب بهبود ضریب تبدیل خوراک شدند (0/05p<). اندام های احشایی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت لیکن نسبت بطن راست به کل بطن در نتیجه تنش سرمایی افزایش یافت (0/05>P) و استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی موجب بهبود نسبی آن شد. فراسنجه های خونی گلوکز، کلسترول و آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. در نتیجه تنش سرمایی، غلظت آلبومین و تری گلیسرید خون کاهش و غلظت اسید اوریک خون افزایش یافت (0/05<p). استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی بخصوص ویتامین C شاخص پراکسیداسیون لیپید را کاهش و پاسخ حساسیت بازفیلی جلدی را افزایش داد (05/0>P). استفاده از ترکیب سه عصاره گیاهی منجر به کاهش غلظت سرمی هورمون T3 شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    استفاده از ویتامین  Cو ترکیبی از سه عصاره پودر برگ زیتون، سیر، چای ترش موجب بهبود فراسنجه های عملکردی، خونی و ایمنی تحت شرایط القای آسیت می شود.

    کلیدواژگان: آسیت، پاسخ ایمنی، جوجه گوشتی، عصاره، گیاه دارویی
  • ایمان چاکسری، حسین جانمحمدی، روح الله کیان فر*، مجید علیایی صفحات 27-37
    مقدمه و هدف

    کلسیم موجود در جیره جوجه های گوشتی بر رشد، بازدهی خوراک، رشد استخوان، سلامت پا، عملکرد سیستم عصبی و ایمنی بدن موثر است. تامین کلسیم به مقدار کافی برای رسیدن به عملکرد مطلوب در جوجه های گوشتی امری حیاتی است. جهت تامین دقیق نیاز طیور به کلسیم می بایست از میزان زیست فراهمی کلسیم موجود در مواد خوراکی و منابع کلسیم آگاهی داشت. از این رو آزمایشی به منظور ارزیابی زیست فراهمی کلسیم برخی از کربنات کلسیم های تجاری و تاثیر آن بر عملکرد و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی استخوان در جوجه های گوشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

      ابتدا چهار نمونه کربنات کلسیم تجاری که بیشترین سهم تولید در ایران را داشتند تهیه و سپس مطابق روش های استاندارد مقادیر کلسیم و عناصر سمی، و میزان حلالیت در اسید کلریدریک 2/0 درصد تعیین شد. با توجه به شاخصه های اندازه گیری شده، دو کربنات کلسیم معدنی با نام های تجاری اطلس و البرز که حلالیت بیشتری داشتند انتخاب و میزان زیست فراهمی کلسیم با استفاده از 180 قطعه جوجه نر گوشتی با روش منحنی استاندارد برآورد شد. هر یک از جیره های غذایی با 6 تکرار و 5 پرنده در هر تکرار به مدت دو هفته از 7 تا 21روزگی در اختیار جوجه ها قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین کربنات های کلسیم مورد آزمایش بالاترین ضریب حلالیت در اسید را به ترتیب کربنات اطلس و کربنات البرز داشتند و مابقی کربنات ها از انحلال پذیری پایین تری برخوردار بودند (0/01>p). بالاترین میزان کلسیم در کربنات اطلس (37/8%) و کربنات البرز (37/13%) بود. مابقی نمونه ها محتوی کلسیم کمتری  داشتند. کربنات های  اطلس و  البرز کمترین مقادیر عناصر سمی را داشتند. کربنات کلسیم کلسی پیور به عنوان استاندارد استفاده شد. زیست فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس وزن بدن برای کربنات اطلس، 99 درصد و برای کربنات البرز، 98/6 درصد بود. زیست فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس ضریب تبدیل غذایی برای کربنات اطلس ، 121/7 درصد و کربنات البرز ، 92/8 درصد بود. زیست فراهمی برآورد شده بر اساس خاکستر استخوان درشت نی در کربنات اطلس، 9/111 درصد و کربنات البرز، 106 درصد بود. زیست فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس محتوای کلسیم استخوان درشت نی در کربنات اطلس  ، 101/4 درصد و برای کربنات البرز، 5/89 درصد بود. زیست فراهمی برآورد شده بر اساس استحکام استخوان در برابر شکستگی درشت نی در کربنات اطلس ، 9/108 درصد و در کربنات البرز، 101/4 درصد بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در کربنات های کلسیم اطلس و البرز به دلیل حلالیت بیشتر و زیست فراهمی بالای کلسیم، قابلیت مصرف در جیره طیور به عنوان منبع کلسیم را دارند.

    کلیدواژگان: استخوان، جوجه گوشتی، حلالیت، زیست فراهمی، کربنات کلسیم
  • رضا وکیلی*، سجاد ایمانی صفحات 38-46
    مقدمه و هدف

    ترکیبات زیست فعال متعددی درگیاهان  وجود دارد که عملکرد رشد، وضعیت پاداکسندگی و سیستم ایمنی حیوانات را بهبود می بخشند. کنگر فرنگی و پیاز منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و فلاونوییدهای طبیعی هستند که خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی دارند.

    مواد و روش ها

    520 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب این طرح کاملا تصادفی به پنج تیمار و چهار تکرار (26 قطعه جوجه در هر تکرار) از سن یک تا 42 روزگی اختصاص یافتند. گروه های آزمایشی شامل: شاهد (جیره پایه)، جیره پایه + یک ونیم درصد پیاز، جیره پایه + سه درصد پیاز، جیره پایه + یک ونیم درصد کنگر فرنگی و جیره پایه + سه درصد کنگر فرنگی بودند. کنگر فرنگی به صورت خشک و غده پیاز سفید به صورت تازه و بدون پوست و پس از آسیاب و مخلوط شدن با ذرت، کنجاله سویا و سایر اجزا استفاده شد. اثرات سطوح مختلف پیاز و گیاه کنگر فرنگی بر عملکرد رشد، ریخت شناسی ژژنوم و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی بررسی شد.

    یافته ها

    مالون دی آلدیید، DPPH و SOD بطور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (0/05>p). به طوری که میزان مالون دی آلدیید به طور معنی داری در تیمارهای حاوی پیاز نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (0/05>p). همچنین درصد DPPH تیمارهای آزمایشی بویژه جیره های دارای 3 درصد کنگرفرنگی و حاوی پیاز بطور معنی داری در مقایسه با جیره پایه افزایش نشان داد (0/05>p). افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره باعث افزایش تیتر آنتی بادی علیه آنفولانزا در 35 روزگی شد (0/05>p). با افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره ارتفاع پرزها افزایش و عمق کریپت ها کاهش معنی داری یافت (0/05>p). درکل دوره آزمایش، جوجه هایی تغذیه شده با تیمار حاوی پیاز (یک و نیم و سه درصد) افزایش وزن بالاتری را نشان دادند (0/05>p). تیمارهای آزمایشی بر درصد وزن سینه، ران و لاشه جوجه های گوشتی تاثیر معنی داری نداشتند. افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره سبب بهبود وضعیت پاداکسندگی، تیتر آنتی بادی علیه آنفولانزا و بهبود ارتفاع پرزهای ژژنوم نسبت به شاهد شد. بهترین سطح 1/5 درصد کنگر فرنگی خشک شده یا 3 درصد پیاز تازه بود.

    نتیجه گیری

    ترکیبات فلاونوییدی  یکی از ترکیباتی هستند که بصورت تجاری در آینده وجود دارند. با توجه به بهبود شاخص های وضعیت پاد اکسندگی تیمارهای حاوی  کنگر فرنگی و پیاز، پیشنهاد می شود که فلاونوییدها و سایر مواد موثره پیاز و کنگر فرنگی استخراج شده و اثرات استفاده از این ترکیبات بصورت خالص در جیره جوجه های گوشتی بررسی شود.

    کلیدواژگان: پیاز، جوجه های گوشتی، ریخت شناسی ژژنوم، سیستم ایمنی، کنگر فرنگی
  • آزاده میرشمس الهی، مهدی گنج خانلو*، فرهنگ فاتحی، ابوالفضل زالی، مصطفی صادقی صفحات 47-56
    مقدمه و هدف

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر استفاده از نمک های کلسیمی اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع (امگا-3 و امگا-9) بر عملکرد پروار، خصوصیات لاشه و برخی از خصوصیات بیوشیمیایی خون بره های نر آمیخته لری بختیاری × رومانف انجام شد.

    مواد و روش ها

    49 راس بره نر با میانگین وزن اولیه 0/88 ± 29/97 کیلوگرم به طور تصادفی به 7 گروه مساوی تقسیم شدند. بره ها به صورت انفرادی با جیره های آزمایشی تغذیه شدند: 1) جیره پایه بدون پودر چربی (شاهد)، 2) جیره پایه به همراه نمک کلسیمی روغن ماهی)2٪ ماده خشک جیره(برای مدت 90 روز، 3) جیره پایه به همراه نمک کلسیمی روغن ماهی)2٪ ماده خشک جیره(برای مدت 45 روز، 4) جیره پایه به همراه نمک کلسیمی روغن زیتون)2٪ ماده خشک جیره(برای مدت 90 روز، 5) جیره پایه به همراه نمک کلسیمی روغن زیتون)2٪ ماده خشک جیره(برای مدت 45 روز، 6) جیره پایه به همراه پودر چربی اشباع)2٪ ماده خشک جیره(برای مدت 90 روز و 7) جیره پایه به همراه پودر چربی اشباع)2٪ ماده خشک جیره(برای مدت 45 روز. مصرف خوراک روزانه بره ها ثبت و وزن بدن هر سه هفته یک بار اندازه گیری شد. در انتهای آزمایش از محل سیاهرگ گردن خونگیری انجام شد. پس از اتمام آزمایش، 28 راس از بره ها، وزن کشی و کشتار شده و وزن قسمت های مختلف لاشه اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در مجموع، تغذیه با نمک های کلسیمی روغن ماهی (منبع امگا-3) و زیتون (منبع امگا-9) باعث افزایش معنی دار افزایش وزن روزانه و کاهش معنی دار ضرایب تبدیل غذایی بره ها نسبت به گروه شاهد شد (0/04=p). ولی روی میزان ماده خشک مصرفی تاثیر معنی داری نداشت. تغذیه با پودر چربی اشباع و غیر اشباع، تاثیر معنی داری بر غلظت گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید سرم خون  بره ها نداشت. میزان لیپوپروتیین های با چگالی بالای سرم خون (HDL) در تیمارهای استفاده از پودر چربی بالاتر از تیمار شاهد بود، ولی بین تیمارهای استفاده از نمک کلسیمی اسیدهای چرب روغن ماهی، زیتون و چربی اشباع، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. میزان لیپوپروتیین های با چگالی پایین سرم خون (LDL) در تیمارهای استفاده از اسیدهای چرب غیر اشباع در دوره های زمانی 45 و 90 روزه با اختلاف معنی داری پایین تر از تیمارهای استفاده از چربی اشباع و شاهد بود (0/01=p). بره های مصرف کننده پودر چربی نسبت به گروه شاهد، بازده لاشه بالاتری داشتند. تغذیه با نمک های کلسیمی روغن ماهی و زیتون، سبب کاهش چربی شکمی و چربی دور کلیه بره ها شد (0/03=p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مکمل سازی جیره با نمک های کلسیمی اسیدهای چرب غیراشباع ماهی و زیتون، سبب افزایش عملکرد پروار و میزان بهره وری بره ها می شود.

    کلیدواژگان: بره پرواری، خصوصیات لاشه و نمک کلسیمی اسیدهای چرب، عملکرد
  • زهرا امینی فرد، علی کیانی*، آرش آذرفر صفحات 57-65

    مقدمه و هدف:

     لیکوپن (C40H56) یک کاروتنوید محلول در چربی با بیش ترین فعالیت آنتی اکسیدانی در بین کاروتنوییدها است. اثرات مثبت لیکوپن در کاهش تنش اکسیداتیو و بهبود کیفیت محصولات دامی گزارش شده است. انتظار می رود که افزودن آنتی اکسیدان های قوی مثل لیکوپن بتواند در بهبود شرایط مطلوب شکمبه و متعاقب آن هضم خوراک و سلامت دام مفید باشند.  در این پژوهش تاثیرات سطوح مختلف لیکوپن بر پارامترهای تخمیر شکمبه ای به صورت برون تنی، و بر قابلیت هضم مواد مغذی و مصرف خوراک بره های پرواری بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، در مرحله اول تاثیر سطوح صفر (شاهد)، 0/4، 0/8، 1/6 و 2/4 میلی گرم لیکوپن در گرم ماده خشک در قالب یک طرح کاملا تصادفی بر گوارش پذیری و فراسنجه های هضم و تخمیر به روش آزمایشگاهی بررسی شد. در مرحله دوم، تاثیر جیره برگزیده شده از مرحله آزمایشگاهی (جیره با4/2 گرم در کیلوگرم ماده خشک مکمل لیکوپن) بر مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذی 20 راس بره پرواری بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش سطح لیکوپن در جیره پتانسیل تولید گاز روند کاهشی داشت (0/05>p) و مقدار آن برای سطوح صفر (شاهد)، 0/4، 0/8، 1/6 و 2/4 میلی گرم لیکوپن در گرم ماده خشک به ترتیب 65/8، 64/5، 64/2، 64/2 و 58/4 میلی لیتر بود. افزایش سطوح لیکوپن باعث افزایش ضریب تفکیک (4/91، 4/92، 5/01، 5/1 و 5/44 میلی گرم بر میلی لیتر) و تولید پروتیین میکروبی (198، 200، 203، 208 و 220 میلی گرم) شد (0/05>p). افزودن لیکوپن به جیره سبب کاهش معنی داری در نیتروژن آمونیاکی شکمبه شد (05/0>p) و مقدار آن برای سطوح صفر، (شاهد)، 4/0، 8/0، 6/1 و 4/2 میلی گرم لیکوپن در گرم ماده خشک به ترتیب 5/15، 5/15، 4/15، 3/15 و 3/15 میلی گرم بر دسی لیتر بود. با این وجود میزان تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، انرژی قابل متابولیسم و گوارش پذیری ماده آلی تحت تاثیر لیکوپن قرار نگرفت. آزمایش هضم دو مرحله ای تلی و تری نشان داد که لیکوپن تاثیر معنی داری بر هضم پذیری ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی نداشت. در آزمایش درون تنی، مکمل لیکوپن سبب افزایش مصرف ماده خشک مصرفی شد و هیچ تاثیری بر گوارش پذیری مواد مغذی جیره نداشت.

    نتیجه گیری

    افزودن لیکوپن به جیره بره پرواری سبب بهبود ضریب تفکیک و افزایش تولید پروتیین میکروبی در شرایط برون تنی شد و همچنین باعث افزایش مصرف خوراک بره های پرواری شد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پروتئین میکروبی، تولید گاز، ضریب تفکیک، مصرف خوراک
  • عبدالحکیم توغدری*، محمد اسدی، مریم حاتمی، جلیل قاسمی نژاد صفحات 66-73
    مقدمه و هدف

    مواد معدنی از مراحل اولیه در زندگی پستانداران نقش مهمی ایفا می کنند. کلات آهن- اسید آمینه به عنوان مکمل خوراکی در جیره حیوانات استفاده شده است. بر این اساس مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر شیر همراه با آهن آلی بر عملکرد، سلامت و اسهال، فراسنجه های خونی، غلظت مواد معدنی در بره های شیر خوار انجام شد.

    مواد و روش ها

    سی و شش راس بره تازه متولد شده دالاق (وزن تولد 0/4± 3/8 کیلو گرم) به طور تصادفی به 3 گروه با 12 تکرار تقسیم شدند. بره های گروه کنترل با شیر بدون آهن آلی تغذیه شدند. سایر گروه ها به ترتیب با 25 و 50 میلی گرم بر کیلو گرم آهن آلی در شیر به مدت 45 روز تغذیه شدند. بره ها هر 15 روز وزن شدند. مقدار خوراک مصرفی و پس آخور به صورت روزانه ثبت شد. مدفوع بره ها به صورت روزانه برای بررسی سلامت مدفوع جمع آوری شد. در نهایت برای اندازه گیری متابولیت های خونی، نمونه خون از سیاهرگ گردن بره ها در روز 45 گرفته شد.

    یافته ها

    در کل دوره آزمایشی و از سن 15 تا 30 و 31 تا 45 روزگی، وزن روزانه و وزن کل بدن در گروه های تیمار شده با آهن آلی نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (0/05 >p). کاهش معنی داری در تعداد بره های مبتلا به اسهال و میانگین روز های ابتلا به اسهال، در بره های دریافت کننده آهن آلی دیده شد (0/05 >p). تغذیه مکمل آهن آلی در بره های شیر خوار افزایش معنی داری در غلظت آهن پلاسما و کاهش معنی داری در غلظت مس پلاسما نشان داد (0/05 >p). غلظت سایر عناصر معدنی (کلسیم، فسفر و روی) تحت تاثیر مصرف مکمل آهن آلی در بره های شیر خوار قرار نگرفتند. همچنین، تجویز آهن به صورت خوراکی در بره های شیر خوار هیچ تاثیری بر غلظت متابولیت های خون (کلسترول، گلوکز، تری گلیسرید، اوره، پروتیین تام، آلبومین و گلوبولین) در میان گروه های آزمایشی نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از مکمل آهن آلی باعث بهبود عملکرد، سلامت و فراسنجه های بیوشیمیایی در بره های شیر خوار می شود.

    کلیدواژگان: افزایش وزن و فراسنجه های خونی، آهن آلی، بره شیر خوار
  • کبری پوراسد، استمال، مهدی گنج خانلو*، ابوالفضل زالی، مصطفی صادقی، ارمین توحیدی صفحات 74-87

    مقدمه و هدف:

     در حال حاضر آمیخته گری گوسفندان بومی دنبه دار با گوسفندان پرتولید شناخته شده بدون دنبه به عنوان یک راه کار سریع با هدف افزایش تولید و تولیدمثل، و کاهش دنبه گوسفندان بومی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین، انجام مطالعات مقایسه ای در مورد عملکرد حیوانات بومی و آمیخته در محیط های مختلف برای صنعت پرورش گوسفند ضروری است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در فصل تابستان و با استفاده از تعداد 20 راس بره لری-بختیاری (لری) و 20 راس بره نسل اول آمیخته لری-بختیاری×رومانف (آمیخته) با میانگین وزن 2/5±31/6 کیلوگرم در هشت تیمار با پنج تکرار برای هر یک از تیمارها در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایه فاکتوریل 2×2×2 شامل نژاد (لری و آمیخته)، آب (آب آزاد و محدودیت آبی)،  غذا (غذای آزاد و محدودیت غذایی) انجام شد. حیوانات بدون محدودیت دسترسی آزادی به آب و خوراک داشتند در حالی که حیوانات دارای محدودیت آبی تنها یک ساعت در روز دسترسی آزادی به آب داشتند و بره  های دارای محدودیت غذایی نیز تنها 0/45 تا 0/65 درصد وزن بدن خود تغذیه شدند. بعد از شش هفته اعمال تیمارها، بره ها کشتار شده و صفات لاشه اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    محدودیت غذایی در مقایسه با آب و نژاد صفات اندازه گیری شده را به طور گسترده ای تحت تاثیر خود قرار داده است و به طور معنی داری باعث کاهش دمای رکتوم، نرخ تنفسی، آب مصرفی، وزن نهایی، وزن لاشه، وزن قطعات لاشه و اندام های داخلی، دنبه، چربی احشایی، کل چربی بدن، وزن و حجم بیضه شد (0/01 ≥p)، در حالی که نسبت آب به خوراک و بازده لاشه بدون دنبه را افزایش داد (0/007 ≥p). محدودیت آبی اثرات به مراتب کمتری نشان داد و باعث افزایش معنی دار تفاوت بیشینه و کمینه دمای رکتوم در هر دوره (0/05 =p)، و کاهش آب مصرفی (0/0001 =p) شد، اما تاثیری روی سایر شاخص های عملکردی، فیزیولوژیکی، و لاشه نداشت. آمیخته گیری نیز به طور معنی داری باعث کاهش چربی دنبه و کل لاشه (0/0001˂p) و افزایش چربی احشایی، بازده بدون دنبه، نسبت قطعات لاشه، و وزن و حجم بیضه شد (0/01 ≥p)، اما تاثیری روی سایر صفات نداشت.

     نتیجه گیری:

     به طور کلی، حیوانات آمیخته در شرایط خوراک آزاد (صرف نظر از نوع دسترسی به آب) به واسطه چربی لاشه کمتر و بلوغ زودرس تر عملکرد بهتری از حیوانات لری داشتند، اما در شرایط محدودیت غذایی شدید، تفاوت معنی داری بین دو نژاد مشاهده نشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت استفاده از حیوانات آمیخته نسل اول در تمامی شرایط به دلیل چربی کمتر لاشه و بلوغ سریع تر می تواند باعث سالم تر شدن لاشه و کاهش فاصله نسل شود.

    کلیدواژگان: آمیخته گیری، دنبه بزرگ، صفات لاشه، محدودیت غذایی و آبی، وزن بلوغ
  • پیروز شاکری*، حسن فضائلی، علیرضا آقاشاهی، امیررضا صفایی، امیرعلی شاکری صفحات 88-95
    مقدمه و هدف

    تهیه سیلاژ کامل مخلوط با مواد خوراکی حاوی رطوبت بالا می تواند یک جایگزین مناسب برای آسان کردن مدیریت مواد خوراکی، بهبود قابلیت هضم و افزایش عملکرد نشخوارکنندگان باشد. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر استفاده از سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه ای در جیره بره های پرواری زل در مقایسه با جیره های رایج انجام شد.

    مواد و روش ها:

     تعداد 14 راس بره نر نژاد زل با میانگین وزن 2/07 ± 19/74 کیلوگرم به صورت تصادفی به دو گروه 7 راسی همگن  تقسیم شدند و با یکی از دو جیره آزمایشی با مواد مغذی یکسان شامل جیره شاهد بر پایه یونجه و کاه گندم و جیره سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه ای تغذیه شدند. دو هفته دوره عادت پذیری به جایگاه و جیره های غذایی درنظر گرفته شد و سپس دوره آزمایش به مدت 12 هفته ادامه یافت. در طول دوره آزمایش خوراک مصرفی سه بار در روز در حد اشتها در اختیار بره ها قرار گرفت. وزن کشی بره ها قبل از شروع آزمایش انجام شد و سپس هر سه هفته یکبار تکرار شد. پس از پایان دوره پروار، قابلیت هضم جیره ها در قفس های متابولیکی و از طریق جمع آوری کامل مدفوع تعیین شد. همچنین از ورید گردن بره ها خون گیری شد و غلظت گلوکز، پروتیین کل، آلبومین و آنزیم های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات ترانس آمیناز (AST) در پلاسمای خون آن ها تعیین شد.

    یافته ها: 

    میانگین مصرف خوراک در گرو ه های آزمایشی مشابه بود. اما میانگین وزن بدن بره ها در پایان آزمایش، افزایش وزن در کل دوره، افزایش وزن روزانه و همچنین نسبت خوراک مصرفی به افزایش وزن بره ها با سیلاژ خوراک کامل حاوی ذرت علوفه ای نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. (0/05<p). قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه ای نسبت به خوراک کامل بر پایه یونجه و کاه بیشتر بود (0/02>p). تفاوتی در میانگین غلظت گلوکز، پروتیین کل، آلبومین، ALT و AST پلاسمای خون بره ها با مصرف جیره های آزمایشی وجود نداشت و تمام فراسنجه ها در دامنه طبیعی برای گوسفندان سالم بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این تحقیق نشان داد که تخمیر مطلوبی در سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه ای انجام شد و مصرف آن در بره های پرواری زل سبب افزایش وزن نهایی و افزیش وزن روزانه و بهبود نسبت خوراک مصرفی به افزایش وزن در مقایسه با جیره بر پایه یونجه و کاه گردید. از این رو می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای آسان کردن مدیریت مواد خوراکی، بهبود قابلیت هضم و افزایش عملکرد در بره های پرواری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بره پرواری، ذرت علوفه ای، زل، خوراک کامل، سیلاژ، عملکرد
  • یاسر رضائیان، زربخت انصاری پیرسرائی*، پوریا بی پروا، حمید دلدار صفحات 96-103
    مقدمه و هدف

    عناصر معدنی کم مصرف، از جمله آهن، برای رشد و نمو جنینی و رشد پس از تفریخ ضروری است. لذا برای رسیدن به بهترین کیفیت رشد جنینی و جوجه، بررسی های این مواد معدنی مفید است.  پژوهش کنونی با هدف بررسی تاثیر تزریق درون تخم مرغی نانو آهن صفر ظرفیتی بهینه شده، بر رشد جنینی، نرخ جوجه درآوری، کیفیت جوجه و ویژگی های لاشه انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در پژوهش حاضر، 500 تخم مرغ سویه راس 308، پس از شماره گذاری و وزن کشی، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و 25 تخم مرغ در هر تکرار قرار گرفت. تیمار ها عبارت بودند از: 1-شاهد اول (Non-injected control): بدون تزریق 2-شاهد دوم (Sham control): تزریق مخلوط اتانول، آسکوربیک اسید و نشاسته (حلال نانو آهن) 3-تزریق مقدار 2500 میلی گرم در کیلوگرم نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی 4- تزریق مقدار 5000 میلی گرم در کیلوگرم نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی. حجم تزریق 50 میکرو لیتر و روز تزریق روز صفر جنینی بود و درون زرده انجام شد. سپس تخم مرغ ها در دستگاه جوجه کشی (با دمای 37/5 درجه سانتی گراد و رطوبت 61 درصد) قرار داده شدند. در پایان دوره جوجه کشی، درصد تفریخ و کیفیت جوجه بررسی شد. همچنین تخم مرغ های نابارور و تخم مرغ های با جنین مرده برای بررسی گامه های مرگ و میر جنینی به آزمایشگاه منتقل و شکسته شدند. جوجه های تفریخ شده به مزرعه پرورشی منتقل شدند و پس از هفت روز پرورش، وزن کشی شده و خون گیری از قلب آن ها برای اندازه گیری برخی فراسنجه های خونی انجام شد. از هر تیمار نه پرنده برای بررسی ویژگی های لاشه (ران+ساق، سینه، جگر، دوازدهه، ژژنوم، ایلیوم و سکوم) انتخاب و کشتار شدند. واکاوی داده ها با رویه GLM نرم افزار SAS انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که تزریق نانو آهن صفر ظرفیتی بهینه شده نرخ جوجه درآوری را کاهش داد، ولی تاثیری بر کیفیت جوجه نداشت و وزن جگر و دوازدهه نیز افزایش معنی داری داشت (0/05<p). غلظت گلوکز خون نسبت به گروه های شاهد افزایش معنی داری نشان داد (0/05<p). تغییر معنی داری در متغیر های دیگر وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش پیشنهاد می شود تا غلظت های کمتر از 2500 میلی گرم در کیلوگرم تزریق و بررسی شود و این نتایج می تواند دلیلی بر زیاد بودن غلظت های تزریقی و اثر زیان بار آن ها باشد.

    کلیدواژگان: تزریق درون تخم مرغی، نانو آهن صفر ظرفیتی، رشد جنینی و کیفیت جوجه
  • ابوذر نجفی*، حسین دقیق کیا، مهدیه مهدی پور، حسین محمدی صفحات 104-113
    مقدمه و هدف

    نرخ باروری پایین اسپرم منجمد طیور در مقایسه با دیگر گونه ها، یک چالش جدی برای تلقیح مصنوعی در گله های تجاری است. این چالش ممکن است با برخی ویژگی های فیزیولوژیکی اسپرم طیور مرتبط باشد. از طرف دیگر، تنش های اسمزی، شیمیایی و مکانیکی طی فرآیندهای سردسازی مهم ترین دلایلی هستند که باعث بوجود آمدن تغییرات فراساختاری، بیوشیمیایی و عملکردی در اسپرم می شوند که نتیجه آن مجموعه ای از پدیده های آبشاری است که منجر به کاهش باروری اسپرم خواهد شد. کویرستین یک ترکیب زیست فعال با منشا گیاهی است که با داشتن ساختمان شیمیایی پلی فنلی دارای ویژگی آنتی اکسیدانی است. این ترکیب بعنوان یک فلاونویید مهم و یک آنتی اکسیدان قوی باعث حذف رادیکال های آزاد و کاهش تنش اکسیداتیو در اسپرماتوگونی جوجه ها شد. هدف از این مطالعه، استفاده از کویرستین به شکل نانو در رقیق کننده اسپرم خروس طی نگهداری در دمای 4 درجه می باشد.

    مواد و روش ها

    بلافاصله پس از جمع آوری منی از خروس ها بررسی های اولیه صورت گرفت. منی جمع آوری شده از هر 15 خروس به منظور حذف اثرات فردی با یکدیگر مخلوط و به محیط رقیق‏ کننده اضافه شدند.. غلظت های مختلف کویرستین (10، 15 و 20 میکرومولار) در سه شکل (غیرمحافظت شده و در داخل ساختارهای لیپوزومی و NLC) به ترکیب رقیق کننده پایه اضافه شد. سپس سرد شدن تدریجی نمونه‏ های منی رقیق شده در دمای C 4 به مدت 3 ساعت انجام گردید. سپس در زمان های صفر (بلافاصله پس از رسیدن نمونه ها به دمای 4 درجه سانتی گراد)، 24 و 48  پارامتر های جنبایی، یکپارچگی غشایی، پراکسیداسیون لیپیدی، درصد اسپرم های غیر طبیعی و درصد زنده مانی نمونه ‏ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن است که تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر پارامترهای مورد ارزیابی در زمان صفر نداشته اند. در زمان 24 ساعت نگهداری در دمای 4 درجه، 15 میکرومولار کویرستین لودشده در NLC باعث بهبود معنی دار پارامترهای جنبایی کل، پیش رونده، زنده مانی و یکپارچگی غشای اسپرم در مقایسه با گروه کنترل شد. در زمان 48 ساعت نگهداری در دمای 4 درجه تیمار 15 میکرومولارکویرستین لودشده در NLC باعث بهبود معنی دار پارامترهای جنبایی کل، پیش رونده، زنده مانی و یکپارچگی غشای اسپرم در مقایسه با گروه کنترل می شود. همچنین، نتایج بیانگر آن است که تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری روی درصد ناهنجاری اسپرم خروس طی نگهداری در دمای 4 درجه در سه زمان 0، 24 و 48 ساعت در مقایسه با گروه کنترل نداشته است. در زمان های 24 و 48 ساعت نگهداری در دمای 4 درجه تیمار 15 میکرومولار کویرستین لودشده در NLC باعث کاهش معنی دار میزان MDA اسپرم در مقایسه با گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این آزمایش نشان دهنده آن است که تیمار 15 میکرومولار کویرستین لودشده در NLC باعث بهبود بسیاری از پارامترهای مورد ارزیابی می شود و بنابراین برای استفاده در رقیق کننده اسپرم خروس توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسپرم، خروس، نانو
  • احمد رنجبر، بهمن نویدشاد*، محمدرضا اسدی، علی کلانتری حصاری، فرزاد میرزائی آقجه قشلاق صفحات 114-123
    مقدمه و هدف

    افزایش سرعت رشد جوجه های گوشتی برخی عوارض از جمله بیماری های متابولیکی نظیر آسیت و عارضه مرگ ناگهانی را در پی دارد و یکی از راهکارهای پیشنهادی برای کاهش این عوارض کاهش سرعت رشد پرنده ها از طریق محدودیت غذایی است. از طرف دیگر منابع چربی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 نیز اثر شناخته شده ای در  بهبود سلامتی دارند. آزمایش حاضر به منظور بررسی اثرات متقابل محدودیت غذایی و استفاده از روغن ماهی در جوجه های گوشتی با محوریت مطالعه اثرات بافتی بر روده کوچک و کبد طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    تعداد 675 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه از سویه راس 308 در قالب یک آزمایش فاکتوریل  3 × 3 و طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار، 5 تکرار و 15 قطعه جوجه مورد استفاده قرار گرفتند. فاکتورهای مورد بررسی عبارت بودند از  محدودیت غذایی در سه سطح صفر، 6 یا 12 ساعت گرسنگی طی هفته اول دوره رشد و جایگزینی کل روغن جیره با روغن ماهی در سطوح  صفر، 12 یا 18 روز آخر پرورش در دوره پایانی.

    یافته ها

    محدودیت غذایی 12 ساعته طی هفته اول دوره رشد باعث کاهش مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه شد و ضریب تبدیل غذایی در اثر مصرف روغن ماهی کاهش یافت. محدودیت غذایی باعث کاهش قطر هپاتوسیت ها و حجم هسته هپاتوسیت ها و افزایش حجم سیتوپلاسم هپاتوسیت ها و حجم سینوزوییدهای کبدی شد. مصرف روغن ماهی باعث کاهش معنی دار قطر هپاتوسیت، حجم سیتوپلاسسم و حجم سینوزوییدهای هپاتوسیت ها و نیز افزایشی وابسته به دز در حجم هسته هپاتوسیت ها شد. در دودنوم و ژژنوم محدودیت غذایی باعث کاهش ارتفاع ویلی شد. نسبت عمق کریپت به ارتفاع ویلی نیز در دودنوم در اثر 12 ساعت محدودیت غذایی افزایش یافت.  مصرف روغن ماهی به مدت 18 روز در انتهای دوره پرورش باعث افزایش معنی دار طول پرز در دودنوم شد اما در ژژنوم اثری عکس مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دادند که 6 ساعت محدودیت غذایی طی هفته اول دوره رشد، اثری منفی بر صفات تولیدی جوجه های گوشتی ایجاد نمی نماید و از طرف دیگر تغییرات قابل توجه بافتی مشاهده شده در کبد و بافت روده گواه موثر بودن برنامه های محدودیت غذایی و نیز مصرف روغن ماهی بر متابولیسم جوجه های گوشتی است.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، روده کوچک، روغن ماهی، محدودیت غذایی، هپاتوسیت
  • رضا میرائی آشتیانی*، میثم بشیری، عباس پاکدل، محمد مرادی شهر بابک صفحات 124-129
    مقدمه وهدف

    امروزه مدل های رشد در سامانه های زیستی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند. برای نمونه از طریق تجزیه و تحلیل و مطالعه منحنی های رشد در نشخوارکنندگان و طیور، این امکان وجود دارد تا مراحل رشد آنها را با قوانین شناخته شده رشد انطباق داده و به کمک آنها برنامه های مدیریتی و تغذیه ای جهت انتخاب و تاثیر بر پرورش و بهره وری دام ها ارایه نمود. به علاوه از منحنی های رشد می توان جهت ارزیابی پتانسیل ژنتیکی موجود زنده نیز استفاده کرد. این مطالعه به منظور بررسی قابلیت ها و مزیت های مدل های غیرخطی و مختلط غیرخطی در توصیف و بررسی الگوی رشد بلدرچین ژاپنی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق اطلاعات رشد لاین های مختلف بلدرچین اعم از لاین سنگین وزن (HW)، سبک وزن (LW) و شاهد استفاده شد. به منظور بررسی و توصیف الگوی رشد بلدرچین های سه گروه، از سه مدل رشد لجستیک، گمپرتز و ریچارد هم به صورت غیرخطی و هم به صورت مختلط غیرخطی استفاده شد و این مدل ها با سه معیار ضریب تعیین (R2)، میانگین مربعات خطا (MSE) و معیار اطلاعات آکایک (AIC) با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    مقادیر معیارهای ضریب تعیین (R2)، میانگین مربعات خطا (MSE) و معیار اطلاعات آکایک(AIC) به ترتیب برای مدل لجستیک غیرخطی (0/954، 74/034، 65829) و برای مدل گمپرتز غیرخطی به ترتیب (0/957، 72/56، 65307) و همچنین برای مدل ریچارد غیرخطی به ترتیب (0/951، 72/730، 65349) بدست آمد. همچنین سه معیار ضریب تعیین (R2)، میانگین مربعات خطا (MSE) و معیار اطلاعات آکایک (AIC) برای مدل لجستیک مختلط غیرخطی به ترتیب (0/976، 33/400، 61449) و برای مدل گمپرتز مختلط غیرخطی به ترتیب (0/978، 31/658، 60641) و همچنین برای مدل ریچارد مختلط غیرخطی به ترتیب (0/978، 31/849، 60591) بدست آمد، که مدل های مختلط غیرخطی به دلیل بالاتر بودن دقت و کمتر بودن خطا نسبت به مدل های غیرخطی برتری داشتند.

    نتیجه گیری

    مدل رشد ریچارد مختلط با داشتن بالاترین دقت و کمترین خطا بهتر از سایر مدل ها می تواند رشد را در بلدرچین ژاپنی پیش بینی کند و توابع گمپرتز و لجستیک در رده های بعدی قرار دارند. در میان مدل های غیرخطی به ترتیب مدل گمپرتز، ریچارد و لجستیک برازش بهتری داشتند و در میان مدل های مختلط غیرخطی به ترتیب برازش مدل های ریچارد، گمپرتز و لجستیک بهتر بود. در بین توابع مدل لجستیک غیرخطی به دلیل کمتر بودن دقت و بیشتر بودن خطا توصیف مناسبی از منحنی رشد بلدرچین ندارد.

    کلیدواژگان: مدل های غیرخطی مختلط، مدل لجستیک، مدل ریچارد، مدل گمپرتز، منحنی رشد، بلدرچین ژاپنی
  • مهرانگیز فتحی، علی هاشمی*، قربان الیاسی، نوشین قهرمانی صفحات 130-136
    مقدمه و هدف

    بوقلمون به دلیل خصوصیاتی از قبیل میزان وزن گیری و سرعت رشد زیاد، ظریب تبدیل غذایی پایین و تولید تخم و گوشت بیشتر، به منظور رفع بخشی از نیازهای منابع غذایی در سراسر جهان حایز اهمیت است. ژن MC4R به عنوان یک ژن کاندید در هومیوستازی انرژی و تنظیم وزن بدن در گونه های مختلف شناخته شده است. شناسایی جنبه های ژنتیکی و ژن های عمده تاثیر گذار بر روی توازن انرژی، تولید، باروری و ایمنی از علاقه مندی های اخیر محققان ژنتیک و اصلاح نژاد می باشد. این پژوهش به منظور بررسی چندشکلی موجود در ژن MC4R با استفاده از تکنیک PCR-SSCP و ارتباط آن با صفات عملکردی تخم در بوقلمون انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه به منظور بررسی چندشکلی ژن MC4R از 100 بوقلمون تخم گذار به صورت تصادفی خون گیری به عمل آمد. DNA ژنومی با کیفیت مطلوب از نمونه های خون با استفاده از دستورالعمل بوم و همکاران استخراج شد. واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) جهت تکثیر قطعه 469 جفت بازی از ژن MC4R انجام شد گرفت. از روش تفاوت فرم فضایی رشته های منفرد (SSCP) جهت تعیین الگوهای ژنوتیپی نمونه ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری ارتباط بین صفات عملکردی تخم و الگوهای ژنوتیپی با استفاده از رویه GLM نرم افزار SPSS انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج SSCP محصولات PCR با استفاده از ژل پلی آکریلآمید و نیترات نقره نشان داد که جایگاه ژنی MC4R چندشکل بوده و چهار الگوی ژنوتیپی مختلف AB،AC ،BC و CC به ترتیب با فراوانی های 52/1، 4/31، 22/93 و 20/84 درصد حاصل شد. ژنوتیپ AB وAC  به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی ژنوتیپی را دارا بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج ارایه شده در این تحقیق نشان داد که بین الگوهای ژنوتیپی و عملکرد تخم شامل توده، وزن متوسط و تعداد تخم از لحاظ آماری هیچ ارتباط معنی داری وجود ندارد. با توجه به اهمیت ژنMC4R ، مطالعه این جایگاه ژنی در جمعیت هایی با اندازه بزرگ تر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بوقلمون، چندشکلی، ژن MC4R، عملکرد تخم، PCR-SSCP
  • مریم نصرتی*، محمدرضا محمدآبادی صفحات 137-146

     مقدمه و هدف:

     امروزه از شناسایی رشته های هموزایگوت Run of Homozygosity (ROH) برای تعیین میزان همخونی در ژنوم گوسفند استفاده می شود. محل رشته های هموزایگوت که به طور مستمر تحت انتخاب هستند یا حاوی جهش های مطلوب اند، تمایل به تثبیت شدن در ژنوم دارند و در طی سال ها جزایر ROH را تشکیل دهند. با شناسایی جزایر ROH مناطقی از ژنوم که حاوی ژن های اقتصادی مهم هستند، قابل شناسایی اند.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش به منظور شناسایی جزایر ROH مرتبط با ژن های تحت اثر انتخاب، داده تعیین ژنوتیپ شده 2536 راس گوسفند از 68 نژاد مختلف از سراسر دنیا با تراشه ی k50 گوسفندی مورد بررسی قرار گرفت. پس از کنترل کیفیت داده ها، پس از انجام تصحیحات 45341 جهش تک نوکلیوتیدی در 2009 راس گوسفند باقی ماند. رشته های هموزایگوت با استفاده از نرم افزار Plink v1.09 شناسایی شد. یک درصد از جهش های تک نولکیوتیدی با بالاترین فراوانی در رشته های هموزایگوت به عنوان جزایر ROH در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    به طور کلی 465 جزیره ROH با طول Kb 27/43 تا Mb 17 شناسایی شد که کمتر از 1 درصد از ژنوم گوسفند را پوشش می داد. توزیع جزایر ROH در سرتاسر ژنوم یکنواخت نبود و از نژادی به نژاد دیگر متفاوت بود، اما برخی نقاط مشترک شناسایی شد. بیشترین و بلندترین جزایر ROH در نژادهای اروپایی، کمترین و کوتاه ترین به ترتیب در نژاد های آفریقایی و آمریکایی مشاهده شد. در این مطالعه 256 ژن در 111 جزیره ROH از کل 465 جزیره ی ROH شناسایی شد، که تقریبا یک چهارم از کل ژن های مرجع شناسایی شده در ژنوم گوسفند، در محدوده جزایر ROH یافت شد. در حدود 103 QTL مرتبط با صفات شیر، لاشه، وزن بدن، و پشم شناسایی شد.

    نتیجه گیری :

    نتایج این پژوهش نشان داد که شکل گیری نژاد های گوسقند و انتخاب برای صفات مهم اقتصادی در طی سال های طولانی، منجر به شکل گیری قطعات هموزایگوت زیادی به نام جزایر ROH در ژنوم گوسفند شده است که اسکن این جزایر در سطح ژنوم می تواند به عنوان راهبرد جایگزین برای شناسایی ژن ها و جایگاه های مرتبط با صفات اقتصادی مهم باشد.

    کلیدواژگان: اتوزایگوسیتی، جزایر ROH، ژن، صفات اقتصادی، گوسفند
  • میلاد غلامی طاحونه*، حسین مرادی شهربابک صفحات 147-153
    مقدمه و هدف

    طی دهه های اخیر گاوهای شیری برای سطح بالایی از تولید شیر انتخاب شده اند؛ در نتیجه تقاضای گاو برای مواد مغذی بسیار افزایش می یابد که در صورت عدم تامین مقدار انرژی مورد نیاز، بروز کتوز در گاو شیری افزایش می یابد؛ از این رو در این پژوهش هدف شناسایی ژن های شاخص متفاوت بیان شده بین دو گروه سالم و مبتلا به کتوز قبل از زایمان بود که در نهایت بتوان مسیر های متابولیکی و فعالیت های مولکولی درگیر در زمان بروز کتوز را شناسایی نمود.

    مواد و روش ها

    ترانسکریپتوم (توالی کل mRNA) شش نمونه از بافت خون شامل سه تکرار از هر گروه از پایگاه اطلاعاتی NCBI استخراج و ذخیره شد. مراحل پیش پردازش خوانش ها با استفاده از نرم افزارهای Fastq-dump، FastQC و Trimmomatic و نیز مطالعه پروفایل بیان ژن با استفاده از نرم افزارهای Hisat2 و Samtools انجام شد. در نهایت آنالیز بیان افتراقی ژن ها با استفاده از بسته نرم افزاری Cufflinks و آنالیز هستی شناسی ژن به وسیله پایگاه های اطلاعاتی DAVID و Ensembl صورت گرفت.

    یافته ها

    در نهایت 35342 ژن بر روی ترانسکریپتوم این نمونه ها مشخص شد و 179 ژن با بیان متفاوت و معنی دار شناسایی شدند (p<0.00055)،که با در نظر گرفتن log2 > 4 و log2 < -4، هفت ژن با بیان متفاوت بین دو گروه، مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشترین تفاوت بیان ژنی بین دو گروه، مربوط به ژن های، HBA و PTGS2 با log2(fold_change) به ترتیب 4،53 و 4،47 است. آنالیز هستی شناسی ژن (GO) و مسیرهایی که در آن ها درگیر هستند نشان داد که جزء غشای میتوکندری و شبکه آندوپلاسمی، پاسخ التهابی و استرس اکسیداتیو، فرآیند کاهش اکسیداسیون و بیوسنتز هموگلوبین، پاسخ سلولی به هیپوکسی، اتصال یون فلزی، بیوسنتز و متابولیسم اسیدهای چرب و لیپیدها ونیز مسیرهای پیام رسانی شیمیوکین و TNF نقش دارند.

    نتیجه گیری

    هفت ژن شاخص با بیان متفاوت و معنی دار، بر روی ترانسکریپتوم نمونه ها مشخص شدند؛ که ژن های CXCL3 و GRO1 دارای بیشترین بیان در بین دو گروه و ژن HBA دارای بیشترین بیان افتراقی، با بیان بیش از 23 برابری در گروه مبتلا به کتوز قبل زایمان نسبت به گروه سالم بود. آنالیز هستی شناسی ژن نشان داد، که ژن HBA به عنوان شاخص ترین ژن با بیان متفاوت، با بیان بیشتر در گروه مبتلا به کتوز قبل زایمان، عاملی بر افزایش انتقال اکسیژن، بیوسنتز هموگلوبین، اتصال اکسیژن و یون آهن است.

    کلیدواژگان: آنالیز هستی شناسی ژن، بیان افتراقی ژن، ترانسکریپتوم، کتوز، RNA-seq
  • رضا سیدشریفی*، رضا خلخالی ایوریق، نعمت هدایت صفحات 154-162

     مقدمه و هدف:

     بیماری کوکسیدیوز که توسط انگل های ایمریایی بروز می کند، یکی از پر هزینه ترین بیماری های صنعت طیور به شمار می رود. در این راستا، شناخت نحوه پاسخ سیستم ایمنی بدن به کوکسیدیوز، می تواند در طراحی روش های مولکولی پیشگیرانه و درمانی در مقابل آن، کمک کننده باشد. هدف  پژوهش حاضر، شناسایی ژن های مهم دخیل در پاسخ سیستم ایمنی طیور مرتبط با آلودگی انگل های ایمریا با استفاده از داده های ریزآرایه ای موجود در پایگاه های داده  با دسترسی آزاد می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، پس از جستجوی پایگاه اطلاعاتی GEO، دو مجموعه داده ریزآریه ای مرتبط با کوکسیدیوز در طیور انتخاب شد. پس از اعمال کنترل کیفی و حذف داده های نامناسب، با استفاده از بسته نرم افزاری LIMMA در برنامه R به شناسایی ژن های با بیان بالا و پایین معنادار در پاسخ به آلودگی با ایمریاها پرداخته شد. همچنین، آنالیز ژن آنتولوژی و مسیرهای KEGG با استفاده از برنامه DAVID اجرا شد. متعاقبا، شبکه ارتباط متقابل پروتیین-پروتیین مربوط به ژن های با تغییر سطح بیان معنادار شده، با استفاده از برنامه Cytoscape ترسیم شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان دادند که اغلب ژن هایی که دچار افزایش بیان معنادار شده بودند، در دسته ژن های مرتبط با سیستم ایمنی ذاتی قرار داشتند. ژن های با کاهش بیان معنادار نیز در فرآیندهای متابولیکی دخیل بودند. با توجه به خروجی های این مطالعه، به نظر می رسد بیماری کوکسیدیوز احتمالا، به دلیل آسیب به روده طیور، بیشترین اثر منفی خود را بر فرآیندهای متابولیکی از جمله متابولیسم چربی می گذارد. مدارک علمی موجود درباره افزایش بیان معنادار ژن های MMP1، MMP7 و MMP9 نشان داد که کاتابولیسم کلاژن در بیماری کوکسیدیوز یکی از موارد افزایش یافته می باشد که می تواند ناشی از آسیب به بافت روده باشد. به نظر می رسد تغییر سطح بیان ژن های موثر در متابولیسم برخی از مواد مغذی از جمله چربی ها، یکی از تاثیرات مهم بیماری کوکسیدیوز باشد.

    نتیجه گیری

    در نهایت، نتایج به دست آمده در مطالعه کنونی می تواند در درک بهتر نحوه پاسخ سیستم ایمنی طیور به بیماری کوکسیدیوز مفید باشد و این تغییرات مشاهده شده در الگوی بیان برخی از ژن ها می تواند به طراحی روش های درمانی این بیماری کمک کند.

    کلیدواژگان: ایمریا، بیان ژن، زیان اقتصادی، سلامت عمومی، صنعت مرغداری، کوکسیدیوز
  • تکتم ایزدی، محمدرضا زارع مهرجردی*، سمیه امیرتیموری، حسین مهرابی بشرآبادی، سمیه نقوی صفحات 163-171
    مقدمه و هدف

    بخش کشاورزی یکی از بخش‏های مهم اقتصاد ایران است. کمبود برخی از نهاده ‏های مهم مانند آب و آلودگی های زیست محیطی از مشکلات عمده این بخش در زمینه افزایش تولید می‏ باشند. لذا، افزایش تولید و پایداری یکی از اهداف مهم کشور در بخش کشاورزی است. افزایش کارایی یکی از بهترین راه ‏های افزایش تولید، سودآوری و پایداری تولید در بنگاه‏ های اقتصادی به‏ شمار می‏آید. در این مطالعه با توجه به نقش واحدهای صنعتی شیری در تولید شیر و امنیت غذایی، به محاسبه کارایی و رتبه ‏بندی معیارهای تاب ‏آوری و کارایی گاوداری های صنعتی شیری شهر کرمان پرداخته شده است.

    مواد و روش‏ ها:

     کارایی با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ‏ها (DEA) و جمع‏ آوری 30 پرسشنامه از گاوداری های صنعتی شیری در سال 1399 محاسبه شد. به ‏منظور رتبه بندی معیارهای تاب‏ آوری و کارایی از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بدین منظور 15 پرسشنامه مقایسه زوجی با استفاده از نظر متخصصان تکمیل شد.

    یافته ها

    نتایج رتبه‏بندی معیارها نشان داد که معیار اقتصادی با وزن 0/5 دارای بیشترین اهمیت از نظر متخصصان است. معیار تاب آوری با وزن 0/205، معیار زیست محیطی با وزن 0/148 و معیار اجتماعی با وزن 0/147 به ‏ترتیب رتبه ‏های دوم تا چهارم اهمیت را به خود اختصاص داده‏اند. حداکثر سود از میان زیر معیارهای اقتصادی دارای بیشترین ارجحیت از نظر متخصصان بوده است. مخارج نیروی کار از میان زیر معیارهای اجتماعی دارای بالاترین اهمیت از نظر متخصصان می ‏باشد. میزان مصرف آب از میان زیرمعیارهای زیست محیطی بالاترین رتبه را از نظر متخصصان کسب کرده است. بهره وری از میان زیر معیارهای تاب‏ آوری بالاترین اهمیت را از نظر متخصصان داشته است. بر اساس نتایج به‏دست آمده، حداکثرکردن سود، حداقل کردن هزینه جیره غذایی دام و بهره‏ وری از بین 11 زیرمعیار در نظر گرفته شده به‏ ترتیب بیشترین اولویت را از نظر متخصصان دارند. نتایج محاسبه کارایی نشان داد که در بازه 0 تا 20، هیچ واحدی وجود ندارد. 3 واحد در بازه 20 تا 40، 9 واحد در بازه 40 تا 60، 5 واحد در بازه 60 تا 80 و 13 واحد در بازه 80 تا 100 قرار گرفتند.

    نتیجه ‏گیری:

     بر اساس نتایج به‏ دست آمده می‏توان با افزایش کارایی، میزان تولید شیر و سودآوری گاوداری های صنعتی شیری را در شهر کرمان افزایش داد. بدین منظور می‏توان واحدهای کارا را الگوی واحدهای غیرکارا قرار داد و با تغییر مدیریت و نحوه به‏ کارگیری منابع، کارایی واحدها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اجتماعی، اقتصادی، تحلیل پوششی داده ها، زیست محیطی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد طاهری*، منصور رضایی صفحات 172-178
    مقدمه و هدف

    این مطالعه به منظور بررسی اثرات تغذیه ای اسیدآلی، پری بیوتیک، پروبیوتیک و ترکیب (پری بیوتیک+پروبیوتیک) بر افزایش جمعیت زنبور بالغ، پرورش نوزاد، موم بافی، ذخیره گرده و افزایش وزن کندو پیش از فصل برداشت عسل در زنبورعسل ایرانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش با استفاده از 25 کلنی زنبورعسل نژاد ایرانی با ملکه خواهری همسن و دارای شرایط یکسان در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار آزمایشی شامل، تیمار شاهد (شربت شکر 1:1)، اسیدآلی (8 سی سی در 1 لیتر شربت 1:1)، پری بیوتیک (10 گرم در 1 لیتر شربت 1:1)، پروبیوتیک (5 گرم در 1 لیتر شربت 1:1) و ترکیب پری بیوتیک+ پروبیوتیک (10 گرم+5گرم در 1 لیتر شربت 1:1) و 5 تکرار به مدت 30 روز پیش از فصل برداشت عسل انجام شد.

    یافته ها

    جمعیت زنبور بالغ در کلنی هایی که اسید آلی و ترکیب پری بیوتیک + پروبیوتیک دریافت کردند به طور معنی داری بیشتر از تیمار شاهد بود (0/05>p). پرورش نوزاد و موم بافی در کلنی هایی که اسید آلی، پری بیوتیک، پروبیوتیک و ترکیب پری بیوتیک + پروبیوتیک دریافت کردند، نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (0/05>p). اثر تیمارهای آزمایشی بر ذخیره گرده معنی دار نبود (0/05<p). افزایش وزن کندو در تمام تیمارهای آزمایشی به جز کلنی هایی که پروبیوتیک دریافت کردند، نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استفاده از اسیدآلی، پری بیوتیک، پروبیوتیک و ترکیب (پری بیوتیک+پروبیوتیک) در تغذیه تحریکی زنبورعسل پیش از فصل برداشت عسل می تواند سبب بهبود عملکرد کلنی های زنبور عسل ایرانی شود.

    کلیدواژگان: اسیدآلی، پروبیوتیک، پری بیوتیک، زنبورعسل، عملکرد کلنی
|
  • Alireza Hessabi Namaghi, Mahdi Kasraei* Pages 1-8
    Introduction and Objective

     One of the main problems in feeding native hens for optimal egg production is mineral deficiency, especially calcium sources. Calcium is present in the blood plasma and is part of the cells and tissues of the body and is essential for the activity of some enzyme systems involved in the transmission of nerve currents, muscle contractions and normal heart rate and also along with phosphorus to transfer fat to the yolk. This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of calcium and phosphorus on performance, immunity, characteristics of eggs, percentage of bone calcium and phosphorous and percentage of hatching in Khorasan province native hens.

    Material and Methods

    A total of 200 native hens from Khorasan station were used in a completely randomized design (factorial experiment) with 4 treatments, 5 replicates. Experimental diets based on two levels of Ca (2.5 and 3.5) and total P (0.5 and 0.75) per percent of diet. The hens had free access to water and food during the experiment. Eggs were collected and weighed daily in each pen and its mean was recorded as its weight and number. At the end of the experiment, one hen was selected from each replication, slaughtered and after isolating the femur, the percentage of calcium and phosphorus was measured. Hemagglutination method was used to measure the antibody titer against SRBC. All data were analyzed using SAS software and the means were compared based on Tukey test.

    Results

    The results showed that different levels and P did not show any effect on egg weight, egg production, egg mass, feed intake and FCR (P>0.05). Levels of Ca have significant effect on the egg production, so that the highest egg production, egg mass and feed intake was observed in the 3.5% Ca (P>0.05). The interaction of phosphorus and calcium significantly changed the performance indices except egg weight, and The best feed conversion ratio was observed in the group receiving 0.5% P and 3.5% Ca (P<0.05). Different levels of P did not show any effect on shell egg and thigh bone characteristics (P>0.05). Increased P had no effect on the hatchability, But calcium caused an increase 3-9 percent of hatchability during the test period (P<0.05). Increased calcium and phosphorus did not have any significant effects on immunity indexes (P<0.05).

    Conclusion

    Overall, the results of this experiment showed that the levels of 0.5% P and 3.5% Ca can be reported as levels of calcium and phosphorus requirement of laying hens native.

    Keywords: Hatchability, Native laying hens, Native hens of Khorasan
  • Ali Anvari, Ali Nobakht* Pages 9-18
    Introduction and Objective

    There are different methods to formulate poultry diets, which is one of the newest methods, based on digestible amino acids. Meals are used to provide protein and amino acids in diets. The use of soybean meal has many limitations compared to canola meal. The use of multi-enzyme was done to reduce the limitation in flour such as canola. This experiment was conducted to evaluate the effects of diets formulated based on total and digestible amino acids, soybean and canola meals with or without adding multienzyme on the performance and carcass traits of broilers.

    Material and Methods

    Experiment was conducted as 2×2×2 factorial arrangement with 800 day old of Ross-308 broilers with 8 treatments, 4 replicates and 25 chicks in each,  in a complected randomized design in 3 experimental periods (starter 1-10 days, grower 11-25 days and finisher 25-42 days).

    Results

    The final results showed that diets formulated based on digestable amino acids, canola meal and enzyme by reduceing the amount of feed intake, improved chicks performance (p<0.05). Canola meal increased the abdominal fat, gizzard, liver and spleen percentages, however the percentages of breast and thighs increased this results also were abserverd in interaction between canola meal, digestible amino acids and enzyme.

    Conclusion

    The overall results indicated that in broilers in the prsense of multienzyme, use of canola meal in contrast with soybean meal in diets formulated based on digestible amino acids can improve their performance and carcass traits.

    Keywords: Broiler Chickens, Carcass Traits, Diet Formulation Method, Enzyme, Performance
  • AliAsghar Motallebi, MohammadHossein Shahir, MohammadHossein Nemati* Pages 19-26
    Introduction and Objective

    Increasing the growth rate, shortening the breeding period and improving feed efficiency in broiler chickens has provided the basis for the occurrence of a number of metabolic disorders such as ascites syndrome. This experiment was carried out to investigate the effect of medicinal plants (ethanolic extracts of Olive leaf, Garlic, Roselle and a combination of them) on performance, blood parameters and immune response of broilers under ascites induction conditions.

    Material and Methods

    A number of 360 male broiler chickens of Hubbard strain were used in a completely randomized design with six treatments and four replications and 15 chickens per each replication. Experimental treatments include 1) control diet, 2) diet containing 500 mg/kg vitamin C, 3) diet containing 500 mg/kg Olive leaf powder extract, 4) diet containing 500 mg/kg Garlic extract, 5) diet containing 500 mg/kg Roselle extract. 6) Diets contained a combination of three plant extracts. To induce ascites, all chickens were exposed to 15 °C cold stress from 15 to 42 days of age. During the breeding period, performance traits (body weight, feed intake) were recorded weekly. To measure blood biochemical parameters and thyroid hormones, at the end of the experiment, 2 blood samples were prepared from the chickens of each replication. To measure The Cutaneous Basophil Hypersensitivity response (CBH), Phytohemagglutinin-P (PHA-P) were injected intradermally into the wattle.

    Results

    The results showed that the experimental treatments had no significant effect on body weight and feed consumption, but the treatments of Garlic extract, Roselle extract and vitamin C improved the feed conversion ratio (p<0.05). Visceral organs were not affected by the experimental treatments, but the ratio of the right ventricle to the whole ventricle increased as a result of cold stress (p<0.05) and the use of antioxidant compounds caused its relative improvement. Blood parameters of glucose, cholesterol and aspartate aminotransferase enzyme were not affected by experimental treatments. As a result of cold stress, blood albumin and triglyceride concentration decreased and blood uric acid concentration increased (p<0.05). The use of antioxidant compounds, especially vitamin C, decreased the lipid peroxidation index and increased the cutaneous basophilic sensitivity response (p<0.05). The use of the combination of three plant extracts reduced the serum concentration of T3 hormone (p<0.05).

    Conclusion

    The use of vitamin C and a combination of three extracts of Olive leaf powder, Garlic, and Roselle improves performance, blood and immune parameters under ascites induction conditions.

    Keywords: Ascites, Broilers, Extract, Herbal, Immune response
  • Iman Chaksari, Hossein Janmohammadi, Ruhollah Kianfar*, Majid Olyaee Pages 27-37
    Introduction and Objective

    Calcium in the diet of broiler chickens is effective on growth, feed efficiency, bone growth, leg health, nervous system function and body immunity. It is essential to provide calcium in sufficient amount to achieve optimal performance in broiler chickens. In order to accurately meet the calcium needs of poultry, one should be aware of the amount of bioavailable calcium in food and calcium sources. Therefore, an experiment was conducted to evaluate the calcium bioavailability of some commercial calcium carbonates and its effect on the function and physical and chemical characteristics of bone in broiler chickens..

    Material and Methods

    Four samples of commercial calcium carbonate, which have the highest production in Iran, were prepared. Then, according to standard methods, the amounts of heavy elements and their solubility in acid were determined. According to the measured characteristics, two carbonates which had better quality were selected and the bioavailability of calcium was determined using 180 male chickens by the standard curve method. Each diet was provided to chickens with 6 replications and 5 birds in each replication for two weeks from 7 to 21 days.

    Results

    The results of the present study showed that among the carbonates tested, the highest solubility was carbonate Atlas, then carbonate Alborz, and the rest of the carbonates had lower solubility (p<0.01). The highest amount of calcium was related to carbonate Atlas (37.8) and then carbonate B (37.13).  The other calcium soureses had less calcium levels. Carbonate Atlas and Alborz had less poisonus elements. Calcipiure was applied as standard calcium source. The estimated bioavailability based on body weight was 99% for carbonate Atlas and 98.6% in carbonate Alborz. The estimated bioavailability based on the FCR for carbonate A was 121.7% and carbonate B was 92.8%. Estimated bioavailability based on tibial ash was 111.9% for carbonate Atlas and 106% in carbonate Alborz. The estimated bioavailability based on the percentage of tibia calcium was 101.4% for carbonate A and 89.5% in carbonate Alborz. The estimated bioavailability based on tibia calcium strength was 108% for carbonate Atlas and 101% in carbonate Alborz.

    Conclusions

    In general, the results of the present study showed that the selected carbonates have an acceptable quality as a source of calcium in poultry diets.

    Keywords: Bioavailability, Bone, Calcium carbonate, Chicken, Solubility
  • Reza Vakili*, Sajad Imani Pages 38-46

    Introduction and Objetive: 

    Numerous plant bioactive substances have been shown to improve growth performance, antioxidant status and animal immune systems.Artichoke and onion are a rich source of natural antioxidants and  flavonoids  that have antimicrobial and antioxidant properties.

    Material and Methods

    520 one-day-old commercial 308 chicks were randomly assigned to five treatments and four replications (26 chicks per replication) from 1 to 42 days of age. Experimental treatments included basal diet and basal diet plus 1.5% artichoke, 3% artichoke, 1.5% onion and 3% onion. Dried artichokes and freshly and peeled white onions,after grinding and mixing with corn, soybean meal and other ingredients were used. The effects of different levels of onion and artichoke plant on growth performance, gastrointestinal morphology and immune system of broiler chickens was investigated.

    Results

    Malondialdehyde, DPPH and SOD were significantly affected by experimental treatments (p<0.05). So that the amount of malondialdehyde significantly decreased in treatments containing onions compared to the control treatment (p<0.05). Also, the percentage of DPPH in experimental treatments, especially in diets containing 3% artichoke and containing onion, increased significantly compared to the basal diet (p<0.05). Addition of artichoke and onion to the diet increased the antibody titer against influenza at 35 days (p<0.05). With the addition of artichoke and onion to the diet, the height of the villi increased and the depth of the crypts decreased significantly (p<0.05). Throughout the experiment, chickens fed onions (one and a half and three percent) showed higher weight gain (p<0.05). Experimental treatments had no significant effect on the percentage of breast, thigh and carcass weight of broilers. Adding artichokes and onions to the diet improved antioxidant status, anti-influenza antibody titers, and improved the height of the jejunal villi relative to the control.The best level was 1.5% dried artichoke or 3% fresh onion.

    Conclusion

    Flavonoid compounds are one of the compounds that will be commercially available in the future. Due to the improvement of antioxidant status indices of treatments containing artichoke and onion, it is recommended that onion and artichoke flavonoids  and other bioactive substances be extracted and the effects of using this substances purely in broiler diets be investigated.

    Keywords: Artichoke, Broilers, Immune System, Morphology of Jejunum, Onion
  • Azadeh Mirshamsollahi, Mehdi Ganjkhanlou*, Frhang Fatehi, Ablofazl Zali, Mostafa Sadeghi Pages 47-56
    Introduction and Objective

    This experiment was performed to investigate the effect of saturated and unsaturated fatty acids calcium salts (omega-3 and omega-9) on fattening performance, carcass traits and some blood biochemical properties of Lori Bakhtiari × Romanov male lambs.

    Material and Methods

    49 male lambs with 29.97± 0.88 kg initial weight were divided into 7 equal groups, randomly. Lambs were fed individually with the following experimental diets: 1) Basal diet without fat powder (control), 2) Basal diet with fish oil calcium salts (2% of diet DM) for 90 days, 3) Basal diet with fish oil calcium salts (2% of diet DM) for 45 days, 4) Basal diet with olive oil calcium salts (2% of diet DM) for 90 days, 5) Basal diet with olive oil calcium salts (2% of diet DM) for 45 days, 6) Basal diet with saturated fat calcium salts (2% of diet DM) for 90 days and 7) Basal diet with saturated fat calcium salts (2% of diet DM) for 45 days. Daily feed intake of lambs was recorded and lambs body weight was measured weekly. At the end of the experiment, blood samples were taken from the jugular veins of the lambs. Then 28 lambs were weighed and slaughtered and were measured the weights of different parts of the lambs carcass.

    Results

    Totally, feeding with calcium salts of fish oil, olive oil and saturated fats significantly increased daily weight gain and reduced the lambs feed conversion ratio compared to control group (p= 0.04). But had no significant effect on dry matter intake of the Lambs. Feeding with saturated and unsaturated calcium salts had no significant effect on serum glucose, cholesterol and triglyceride concentrations. Serum high density lipoproteins (HDL) were higher among the fat treatments than control treatment, but no significant difference was observed between fat treatments. The level of serum low density lipoproteins (LDL) when using of unsaturated fatty acids for 45 and 90 days was significantly lower than the using of saturated fat and control (p= 0.01). Lambs treated with fat powder had higher carcass yields than the control group. Feeding on fish and olive oil calcium salts reduced abdominal fat and kidneys around fat of lambs (p= 0.03).

    Conclusion

    Totally, results of this study showed that diet supplementation with fish and olive unsaturated fatty acids calcium salts increases the fattening performance and productivity of lambs.

    Keywords: Carcass traits, Fatty acids Calcium salts, Fattening lamb, Performance
  • Zahra Aminifard, Ali Kiani*, Arash Azarfar Pages 57-65
    Introduction and Objective

    Lycopene (C40H56) is a fat-soluble carotenoid with the highest antioxidant activity among carotenoids. Lycopene is effective on alleviating oxidative stress and improving the quality of animal products. It is expected that the addition of strong antioxidants such as lycopene can be useful in improving the optimal condition of the rumen and subsequent digestion and animal health. In this study the effects of using different levels of lycopene in on fermentation parameters in vitro; digestibility and feed intake of fattening lambs had been investigated.

    Materials and Methods

    In this study, in first stage, the digestibility and fermentation parameters of diets containing 0 (control), 0.4, 0.8, 1.6 and 2.4 mg/g DM of lycopene were determined in vitro in a completely randomized design experiment. In Second stage, the effect of selected diets from the in vitro stage (diet with and without 2.4 g/kg lycopene supplement DM) on feed intake and nutrient digestibility was investigated in vivo using 20 male lambs.

    Results

    The results showed that increasing level of lycopene in the diet caused a linear decrease in gas production (p<0.05). Total gas productions were 65.8, 64.5, 64.2, 64.2 and 58.4 ml fin and control, 0.4, 0.8, 1.6 and 2.4 mg/g DM lycopene respectively. Adding lycopene to the diet increased partitioning factor (4.91, 4.92, 5.01, 5.1 and 5.44 mg/ml) and microbial protein synthesis (198, 200, 203, 208 and 220 mg) (p<0.05) but decreased ammonia nitrogen (p<0.05). However, pH, short-chain fatty acids metabolizable energy, dry matter and organic matter disappearance were not affected by lycopene. Results from Tilley and Terry experiment showed that lycopene had no significant effect on digestibility of dry matter, neutral detergent and acid detergents fiber. In vivo results showed that lycopene supplementation increased feed intake with no effect of nutrient digestibility in fattening lambs.

    Conclusion

    Lycopene supplementation increased partitioning factor, production of microbial protein in vitro, and increased feed intake of fattening lambs in vivo.

    Keywords: Antioxidant, Feed intake, Gas production, Microbial protein, Partitioning factor
  • Abdolhakim Toghdory*, Mohammad Asadi, Maryam Hatami, Jalil Ghassemi Nejad Pages 66-73
    Introduction and Objective

    Minerals play important role from initial stages in life of mammals. Iron-amino acid chelate has been used as an oral supplement in animal feed. Based on the present study was conducted to investigate the effect of milk supplemented with organic iron on performance, blood parameters, iron metabolism parameters, biochemical and immunological parameters in suckling lambs.

    Materials and Methods

    Thirty-six newborn Dalagh lambs (birth weight, 3.8 ± 0.4 kg) were randomly divided into 3 groups with 12 repetitions. The lambs in control group were fed with milk without organic iron. The other groups were fed with 25 and 50 mg/kg organic iron in milk for 45 days, respectively. The lambs were weighed every 15 days. The amount of feed intake was recorded daily. Lamb feces were collected daily for diarrhea status. Finally, blood samples were taken from the cervical vein of lambs on day 45 to evaluation of blood metabolites.

    Results

    The results were as follows: In the entire experimental period and from 15 to 30 and 31 to 45 days of age, daily weight and total body weight increased in the groups treated with organic iron compared to the control group (p< 0.05). There was a significant decrease in the number of diarrhea patients and the number of diarrhea days in the patients receiving organic iron (p< 0.05). Organic iron supplementation in suckling lambs showed a significant increase in plasma iron concentration and a significant decrease in plasma copper concentration (p< 0.05). Concentrations of other minerals (calcium, phosphorus and zinc) were not affected by organic iron supplementation in suckling lambs. Also, administration of iron to suckling lambs had no effect on the concentration of blood metabolites (cholesterol, glucose, triglyceride, urea, total protein, albumin and globulin) among the experimental groups.

    Conclusion

    The results of this study showed that the use of organic iron supplementation improves performance, health and biochemical parameters in suckling lambs.

    Keywords: Organic iron, Suckling lamb, Weight gain, blood parameters
  • Kobra Pourasad-Astamal, Mahdi Ganjkhanlou*, Abolfazl Zali, Mostafa Sadeghi, Armin Towhidi Pages 74-87
    Introduction and Objective

    Crossbreeding of fat-tailed native sheep with well known high performance thin-tailed sheep is currently widely used as a rapid solution to enhance production and reproduction, and reduction of fat-tail of native sheep. Nevertheless, comparison studies about native and crossbred animal performance in different environment is necessary for sheep husbandry industry.

    Material and Methods

    This study was performed in the summer using 20 Lori-Bakhtiari (Lori) and 20 Lori-Bakhtiari×Romanov (F1) (Cross) sheep with an average weight of 31.6±2.5 kg in eight treatment with five-repetition for each in a completely randomized design with 2×2×2 factorial array including breed (Lori and Cross), water (free water and water restriction), and food (free food and food restriction). Unrestricted animals had free access to water and food, while water-restricted animals had free access to water for only one hour a day, and food-restricted animals were fed only with 0.45 to 0.65 percent of their body weight. After six weeks of treatments, lambs slaughtered and carcass traits were measured.

    Results

    Food restriction has widely affected the measured traits in comparsion to water and breed and significantly reduced rectal temperature, respiratory rate, water intake, final weight, carcass weight, Carcass cuts and internal organ weight, fat-tail, visceral fat, total body fat, testis weight and volume (p≤0.01), while increased the water-to-feed ratio and carcass yield without fat-tail (p≤0.007). Water restriction had lesser effects and caused a significant increase in the difference between the maximum and minimum rectal temperature in each period (p<0.05), and decrease in water consumption (p=0.0001), but had no effect on other functional, physiological, and carcass traits. Crossbreeding also significantly reduced fat-tail and total carcass (p˂0.0001), and increased visceral fat, carcass yield without fat-tail, the proportion of carcass cuts, and testis weight and volume (p≤0.01), but had no effect on other traits.

    Conclusion

    In general, in normal food conditions (regardless the type of access to water) crossbreed animals performed better than Lori, but there is no differencess between them in severe food restriction. Therefore, it could be concluded that in all conditions F1 generation could make the carcass healthier and reduce the generation interval due to less carcass fat and faster maturation.

    Keywords: Crossbreeding, Carcass traits, Food, water restriction, Large fat-tail, Maturation age
  • Pirouz Shakeri*, Hassan Fazaeli, Alireza Aghashahi, Amirreza Safaei, Amirali Shakeri Pages 88-95
    Introduction and Objective

    Ensiling total mixed ration can be used as a sustainable alternative to efficiently of feed management, improves digestibility and increase performance of ruminants. The objective of this study was to determine the effects of using total mixed ration silage based fodder corn on the growth performance of fattening Zell lambs.

    Materials and Methods

    Fourteen Zell male lambs (19.74± 2.07 kg BW) were randomly allocated to one of two experimental diets similar in nutrient contents. Experimental diets included control diet based on alfalfa and wheat straw (CD) plus concentrate and total mixed ration silage based on fodder corn plus concentrate (TMRS). The animals were fed three times daily in three equal portions over a 12-weeks assay following a 2-weeks adaptation period. Lambs were weighed immediately before the morning feeding at the beginning and at 3-weeks intervals. At the end of fattening period, the lambs were housed in individual cages to evaluate nutrient digestibility of the experimental diets. Furthermore, blood samples were collected from the Jugular veins of the lambs for measuring of glucose, total protein, albumin and liver enzymes such as alanine aminotransferase (ALT) and aspartate transaminase (AST).

    Results

    Average feed intake was not affected by the experimental diets, but final body weight, total body weight gain, average daily gain were greater but the feed conversion ratio (feed/gain) was lower in lambs fed TMRS diet than those received CD diet (P<0.05). Digestibility of dry matter, organic matter and neutral detergent fiber were higher (p<0.02) in CD diet that that of the TMRS diet. There was no difference in plasma concentration of albumin, total protein, glucose, ALT and AST between the experimental groups, and all of those parameters were within the normal range for healthy sheep.

    Conclusion

    It was concluded that ensiling total mixed ration based on the fodder corn was associated with an optimal fermentation and using its in fattening Zell lamb diets caused an increase in final body weight and daily gain, and improved feed conversion ratio. Therefore, ensiling total mixed ration could an appropriate feeing management to improve performance of fattening lambs.

    Keywords: Fattening lambs, Fodder corn, Silage, Performance, Total mixed ration, Zell
  • Yaser Rezaeian, Zarbakht Ansari Pirsaraei*, Pouria Biparva, Hamid Deldar Pages 96-103
    Introduction and Objective

    Low-consumption minerals, such as iron, are essential for embryonic growth and development and post-hatch growth. Therefore, to achieve the best quality of embryonic and chick growth, it is useful to study these minerals. The aim of the present study was to investigate the effect of in ovo injection of optimized nano-scale zero-valent iron on optimal embryonic growth, hatching rate, chick quality, and carcass characteristics.

    Material and Methods

    In the present study, 500 eggs of 308 strains, after numbering and weighing, were placed in a completely randomized design with four treatments, five replicates and 25 eggs per each replicate. Treatments were: 1- Control one (without injection); 2- Control two (injection of ethanol, ascorbic acid and starch); 3- Injection of 2500 ppm nano zero-valent iron; 4- Injection of 5000 ppm nano zero-valent iron. The volume of injection was 50 μl and into the yolk. Then, the eggs were placed in the incubator (37.5 C and 61% humidity). At the end of the incubation period, the percentage of hatching and the quality of the chicks were checked. Infertile eggs and the eggs with a dead embryo were also transferred to the laboratory for examination of embryonic mortality. The hatched chicks were transferred to the farm and, after seven days of rearing, were weighed and blood taken from their hearts to measure some blood parameters. From each treatment, nine birds were selected and slaughtered to study carcass characteristics (drumstick, breast, liver, duodenum, jejunum, ileum, and cecum). Data were analyzed using the general Linear Model procedures of SAS 9.1.

    Results

    The results showed that nano-scale zero-valent iron injection decreased hatching rate, but did not affect the quality of the chicks and also, liver and duodenum weights increased significantly (P<0.05). Blood glucose concentration showed a significant increase compared to control groups (P<0.05). Other parameters were not affected by the experimental treatments.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it is recommended that injections below 2500 ppm be injected and examined, and these results can be a reason for the high concentration of injectable concentrations and their adverse effects.

    Keywords: Embryonic growth, chick quality, Nano zero-valent iron, In ovo injection
  • Abouzar Najafi*, Hossein Daghigh Kia, Mahdieh Mehdipour, Hossein Mohammadi Pages 104-113
    Introduction and Objective

    The low fertility rate of frozen sperm of poultry compared to other species is a serious challenge for artificial insemination in commercial flocks. This challenge may be related to some physiological characteristics of poultry sperm. On the other hand, osmotic, chemical and mechanical stresses during cooling processes are the most important reasons that cause structural, biochemical and functional changes in sperm, which results in a series of cascade phenomena that will lead to a decrease in sperm fertility. Quercetin is a bioactive compound with a plant origin, which has a polyphenolic chemical structure and has antioxidant properties. This composition, as an important flavonoid and a strong antioxidant, eliminates free radicals and reduces oxidative stress in chicken spermatogonia. The purpose of this study is to use quercetin in nano form in the diluent of rooster sperm during storage at 4 degrees.

    Materials and Methods

    Immediately after collecting semen from roosters, initial evaluations were done. Semen collected from all 15 roosters were mixed together and added to the dilution medium in order to eliminate individual effects. Different concentrations of quercetin (10, 15 and 20 μM) in three forms (unprotected and inside liposomal and NLC structures) added to base diluent composition. Then the diluted semen samples were gradually cooled at 4°C for 3 hours. Then, at time zero (immediately after the samples reach the temperature of 4°C), 24 and 48, the motility parameters, membrane integrity, lipid peroxidation, the percentage of abnormal sperms and the percentage of viability of the samples were evaluated.

    Results

    The results indicated that the experimental treatments did not have a significant effect on the evaluated parameters at zero time. During 24 hours of storage at 4 degrees, 15 μM of quercetin loaded in NLC significantly improved the parameters of sperm total motility, progressive motility, viability and integrity of sperm membrane compared to the control group. During 48 hours of storage at 4 degrees, the treatment of 15 μM quercetin loaded in NLC caused a significant improvement in the parameters of sperm total motility, progressive motility, viability and integrity of sperm membrane compared to the control group. Also, the results showed that the experimental treatments did not have a significant effect on the abnormality percentage of rooster sperm during storage at 4 degrees in three times of 0, 24 and 48 hours. During 24 and 48 hours of storage at 4 degrees, the treatment of 15 μM quercetin loaded in NLC caused a significant decrease in sperm MDA compared to the control group.

    Conclusion

    The results of this experiment show that the treatment of 15 μM quercetin loaded in NLC improves many evaluated parameters and therefore it is recommended for use in rooster sperm diluent.

    Keywords: Antioxidant, Nano, Sperm, Rooster
  • Ahmad Ranjbar, Bahman Navidshad*, MohammadReza Assadi, Ali Kalantari-Hesari, Farzad Mirzaei Pages 114-123
    Introduction and Objective

    Increasing the growth rate of broilers leads to some metabolic diseases such as ascites and sudden death syndrome and one of the proposed solutions to reduce its effects is to reduce the growth rate of birds through feed restriction. On the other hand, fat sources rich in omega-3 fatty acids also have a known effect on improving health. The present experiment was designed to investigate the interaction effects of dietary restriction and the use of fish oil in broilers with the focus on studying the effects on the small intestine and liver tissues.

    Material and Methods

    A total of 675 one-day-old male broiler chickens from Ross 308 strain were used in a 3*3 factorial experiment with a completely randomized design with 9 treatments, 5 replications and 15 chickens. The factors studied were dietary restriction at three levels of zero, 6 or 12 hours of starvation during the first week of the growing period and replacement of all dietary oil with fish oil at zero and the last 12 or 18 days of the finisher period.

    Results

    12-hour dietary restriction during the first week of the growth period reduced feed intake and daily weight gain, and feed conversion ratio decreased due to fish oil consumption. Dietary restriction decreased hepatocyte diameter and hepatocyte nucleus volume and increased hepatocyte cytoplasm volume and hepatic sinusoid volume. Consumption of fish oil significantly reduced hepatocyte diameter, cytoplasm volume and hepatocyte sinusoid volume as well as dose-dependent increase in hepatocyte nucleus volume. In the duodenum and jejunum, dietary restriction reduced villi height. The ratio of crypt depth to villi height also increased in the duodenum due to 12 hours of feed restriction. Consumption of fish oil for 18 days at the end of the finisher period significantly increased the villi length in the duodenum, but in the jejunum, the opposite effect was observed.

    Conclusion

    The results of this study showed that 6 hours of dietary restriction during the first week of the grower period did not have a negative effect on the production traits of broilers and on the other hand significant tissue changes observed in liver and small intestine tissue testify to the effectiveness of dietary restriction programs and consumption of fish oil on the metabolism of broilers.

    Keywords: Broiler, Dietary restriction, Fish oil, Hepatocytes, Small intestine
  • Reza Moradi Shahr Babak*, Meisam Bashiri, Abbas Pakdel, Mohamad Pages 124-129
    Introduction and Objective

    The growth models own a very great importance in biological systems.  For example, by analyzing the growth curve of ruminant animals and poultries, it is possible to fastener and to manage their rearing, nutritional and behavioral requirements, based on their growth routines and principles. On the other hand the growth pattern of animals might be used in evaluating their genetic potential for breeding purposes. Thus, to evaluate and describe the growth pattern of Japanese quail, this study aimed to evaluate the capabilities and advantages of non-linear and nonlinear mixed models to describe and evaluate the growth pattern of Japanese quail.

    Material and Methods

    In order to assess and designate the growth pattern of Japanese quail, we used the growth data of three groups; high weight (HW), low weight (LW) and the control lines of Japanese quail. Different models, including logistic, Gompertz and Richard's both non-linear and nonlinear mixed models were fitted to the data. For evaluation of models three criteria including coefficient of determination (R2), mean square error (MSE) and Akaike's information criterion (AIC) were employed as criteria to compare the mentioned six different models.

    Results

    Values of the coefficient of determination (R2), for logistic, Gompertz and Richard's nonlinear models were 0.954, 0.957 and 0.951, mean square error (MSE) for three models were 74.034, 72.560 and 72.730, and Akaike's information criterion (AIC) for the models were 65829, 65307 and 65349, respectively. The results for non-linear mixed models, in the same order mentioned above and for R2, MSE and AIC, were 0.976, 0.978 and 0.978; 33.400, 31.658 and 31.849; 61449, 60641 and 60591 respectively.

    Conclusion

    The results showed that nonlinear mixed models had higher accuracy and less mean square error, compared to nonlinear models and Richard’s model is more capable (better) to the predict growth pattern of Japanese quail. Also among non-linear models Gompertz model had a better fit to the purpose. In general it can be said that the parameters determined by the functions inspected in this study, are not much different.

    Keywords: non-linear mixed models, logistic model, Richard model, Gompertz model, growth curve, Japanese quail
  • Mehrangiz Fathi, Ali Hashemi*, Ghorban Elyasi, Nooshin Ghahramani Pages 130-136
    Introduction and Objective

    turkey is important all over the world in order to improve some of food supply required for several reasons such as its weight gain and high growth rate, low feed conversion ratio, and production of more eggs and meat. The MC4R gene is one of the most important candidate genes in different species which can affect the energy homeostasis and body weight regulation. Identity the genetic aspects and major gene influence on energy balance, production, fertility, safety are the recent interests of genetic and breeding researchers. The objective of this study was undertaken to identify polymorphisms of the MC4R gene using PCR single-strand conformational polymorphism (PCR–SSCP) analysis and to evaluate association of these polymorphisms with egg performance in turkey.

    Material and Methods

    For doing this research in order to investigate polymorphism of MC4R, 100 laying turkeys, randomly selected then all animals were blooded. Genomic DNA with optimal quality was extracted from blood samples using the protocol of Boom et al. PCR was done for amplifying a fragment in size of 469 bp of MC4R gene. The single strand conformation polymorphism technique (SSCP) was used to determine genotype. A statistical model was done by using GLM of SPSS software to find the association between the SSCP genotype patterns of PCR products with egg performance in turkey.

    Results

    The results of PCR-SSCP by using polyacrylamide gel and silver nitrate showed that this population was polymorphic at the studied loci and four different genotypes AB, AC, BC and CC, with frequencies of 52.1%, 4.13%, 22.93% and 20.48% respectively were observed. Genotype AB and genotype AC has the highest and lowest genotypic frequencies, respectively.

    Conclusion

    The results indicated that the MC4R gene is polymorph and there was no significant difference between the genotype patterns and egg performance (egg mass, mean egg weight, and the number of eggs). Due to the importance of the MC4R gene, the study of this gene locus suggested in larger populations.

    Keywords: MC4R gene, Performance Egg, PCR-SSCP, Polymorphism, Turkey
  • Maryam Nosrati* Pages 137-146
    Background

    Run of homozygosity (ROH) was used to detecting the genomic inbreeding in sheep. The locations of ROHs which are under positive selection, or laboring favorable allele in population, tend to be fixed in the genome and formation of ROH Island during long times. As detecting the ROH Islands, the genomic regions containe economic traits could be detectable.

    Materials and methods

    In this study in order to identify the ROH Islands associated with the genes under selection, the 50k BeadChip genotyped data of 2536 sheep from 68 different breeds from all over the world were used. After quality control, ROHs were identified using Plink v1.09 software. One percent of SNP with the highest frequency in ROH were considered as ROH Islands.

    Results

    A total of 465 ROH Islands (length: 27.43 Kb to 17 Mb) were identified, which covering less than 1% of the sheep genome. The ROH Islands was not distributed across the genome uniform and varied among breeds, but some common were identified. The highest and largest ROH islands were observed in European breeds. In contrast, the lowest and shortest were detected in African and American breeds, respectively. In this study, 256 genes were identified in 111 ROH Islands from total of 465 ROH Islands. of A quarter of the total reference genes identified in the sheep genome, were detected within the ROH islands. Totally 103 QTLs associated with milk, carcass, body weight, and wool traits were identified in these regions.

    Conclusions

    The results of this study revealed that, the formation of sheep breeds and selection for economic traits during several years, has led to the formation of many ROH islands in sheep genome, therefore scanning these regions at the genome can be an alternative strategy to identify genes and associated loci with economic traits.

    Keywords: Autozygosity, Economic traits, Gene, ROH Islands, Sheep
  • Milad Gholami Tahoone*, Hossein Moradi Sharbabak Pages 147-153
    Introduction and Objective

    In recent decades, dairy cows have been selected for high levels of milk production; As a result, the cow's demand for nutrients increases so much that if the required amount of energy is not provided, the incidence of ketosis in dairy cows will increase; Therefore, in this study, the aim is to identify different index genes expressed between healthy and pre-calving ketosis groups that ultimately identify the metabolic pathways and molecular activities involved during ketosis.

    Material and Methods

    Transcript (total mRNA sequence) of six blood tissue samples containing three replicates from each group was prepared. The preprocessing steps of the readings were performed using Fastq-dump, FastQC and Trimmomatic software and also the study of gene expression profile was performed using Hisat2 and Samtools software. Finally, the differential expression analysis of genes was performed using Cufflinks software package and gene ontology analysis was performed using DAVID and Ensembl databases.

    Results

    Finally, 35342 genes and 107722 isoforms were identified on the transcript of these samples and finally 179 genes with different and significant expression were identified (p <0.00055) which, considering log2> 4 and log2 <-4, Seven genes with different expression between the two groups were studied. The largest differences in gene expression between the two groups were related to the genes, HBA and PTGS2 with log2 (fold_change), 4.53 and 4.47, respectively. Gene ontology (GO) analysis and the pathways involved in it showed that the mitochondrial membrane and endoplasmic reticulum component, inflammatory response and oxidative stress, hemoglobin redox process and biosynthesis, cellular response to hypoxia, metal ion binding, biosynthesis and metabolism Fatty acids and lipids are also involved in the chemokine and TNF signaling pathways.

    Conclusion

    Seven index genes with different and significant expression were identified on the transcript of the samples; The CXCL3 and GRO1 genes had the highest expression between the two groups and the HBA gene had the highest differential expression, with more than 23-fold expression in the pre-calving ketosis group compared to the healthy group. Gene ontology analysis showed that HBA gene as the most significant gene with different expression, with more expression in the group with pre-calving ketosis, is a factor in increasing oxygen transfer, hemoglobin biosynthesis, oxygen binding and iron ions.

    Keywords: Differential gene expression, Gene ontology analysis, Ketosis, RNA-seq, Transcriptum
  • Reza Seyedsharifi*, Reza Khalkhali-Evrigh, Nemat Hedayat Pages 154-162
    Introduction and Objective

    Coccidiosis caused by Eimeria parasites is one of the most costly diseases in the poultry industry. Understanding how the immune system responds to coccidiosis can be helpful in designing molecular prevention and treatment methods against it. The aim of this study was to identify the important genes involved in the response of chicken’s immune system to infection with Eimeria parasites using microarray data available in public databases.

    Material and Methods

    In the present study, after searching the GEO database, two microarray datasets related to coccidiosis in poultry were selected. After quality control and removal of inappropriate data, significantly up- and down-regulated genes in response to infection with Eimeria were identified using the LIMMA package in the R program. Gene ontology and KEGG pathways analysis were performed using the DAVID program. Subsequently, the protein-protein interaction network of the genes with significant expression level changes was constructed using the Cytoscape program.

    Results

    The obtained results in this study showed that most of the genes that had a significant increase in expression level were associated with the innate immune system. Significantly down-regulated genes were also involved in metabolic processes. According to the outputs of present study, it seems coccidiosis has the greatest negative effect on metabolic processes, including fat metabolism, due to damage to the poultry intestine. Existing scientific evidences about a significant increase in the expression of MMP1, MMP7 and MMP9 genes revealed that collagen catabolism in coccidiosis is one of the increased cases that can be caused by damage to intestinal tissue. It seems that changing the expression level of genes affecting the metabolism of some nutrients, including fats, is one of the important effects of coccidiosis.

    Conclusion

    The obtained results of the present study can be useful in better understanding how the poultry's immune system responds to coccidiosis and the observed changes in the expression of some genes can help design treatments for this disease.

    Keywords: Coccidiosis, Eimeria, Economic loss, Gene expression, Poultry industry, Public health
  • Toktam Ezadi, MohammadReza Zare Mehrjerdi*, Somayeh Amirtaimoori, Hossein Mehrabi Boshr Abadi, Somayeh Naghavi Pages 163-171
    Introduction and Objective

    The agricultural sector is one of the most important sectors of the Iranian economy. Lack of some important inputs such as water and environmental pollution are the main problems of this sector in increasing production. Therefore, increasing production and sustainability is one of the important goals of the country in the agricultural sector. Increasing efficiency is one of the best ways to increase production, profitability and sustainability of production in enterprises. In this study, considering the role of dairy industrial units in milk production and food security, the efficiency and ranking of resilience and efficiency criteria of dairy industrial farms in Kerman have been calculated.

    Material and Methods

    Efficiency was calculated using data envelopment analysis (DEA) method and collecting 30 questionnaires from dairy industrial farms in 2020. In order to rank the criteria of resilience and efficiency, a hierarchical analysis process (AHP) was used. For this purpose, 15 paired comparison questionnaires were completed using the opinion of experts.

    Results

    The results of ranking the criteria showed that the economic criteria with a weight of 0.5 are the most important for experts. The criteria of resilience with a weight of 0.205, the environmental criteria with a weight of 0.148 and the social criteria with a weight of 0.147 have the second to fourth ranks, respectively. The maximum profit among the economic sub-criteria has the highest priority in the opinion of experts. Labor expenditure among the social sub-criteria is the most important in the opinion of experts. The amount of water consumption among the environmental sub-criteria has been ranked highest by experts. Productivity is the most important sub-criteria of resilience in the opinion of experts. According to the results, maximizing profit, minimizing the cost of livestock rations and productivity are among the 11 sub-criteria considered to be the highest priority for experts. The results of efficiency calculation showed that there are no units in the range of 0 to 20. Three units were in the range of 20 to 40, 9 units in the range of 40 to 60, five units in the range of 60 to 80 and 13 units in the range of 80 to 100.

    Conclusion

    Based on the obtained results, by increasing efficiency, milk production and profitability of industrial dairy farms in Kerman can be increased. For this purpose, efficient units can be used as a model for inefficient units and increase the efficiency of units by changing management and how to use resources.

    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Data Envelopment Analysis, Economic, Environmental, Social
  • Mohammad Taheri*, Mansour Rezaei Pages 172-178
    Introduction and Objective

    This study aims to investigate the nutritional effects of organic acids, prebiotics, probiotics and (prebiotic + probiotic( combination on increasing adult bee population, neonatal rearing, beeswax production, pollen storage and hives weight gain before the honey harvesting season in Iranian honey bees.

    Materials and Methods

    This experiment was conducted using 25 Iranian honey bee colonies with the same sister queen and with the same conditions in a completely randomized design with 5 experimental treatments including control group (sugar syrup 1: 1), organic acid (8 cc per 1 liter of syrup 1:1), prebiotics (10 g per 1 liter of syrup 1: 1), probiotics (5 g per 1 liter of syrup 1: 1) and (prebiotic + probiotic) combination (10 g + 5 g per 1 liter of syrup 1: 1) and 5 repetitions for 30 days before the honey harvesting season.

    Results

    The adult bee population in the colonies that received organic acid and prebiotic + probiotic( combination was significantly higher than the control treatment (p<0.05). Neonatal rearing and beeswax production increased in colonies that received organic acid, prebiotic, probiotic and )prebiotic + probiotic( combination compared to the control treatment (p<0.05). The effect of experimental treatments on pollen storage was not significant (p<0.05). Hives weight gain increased in all experimental treatments, except for the colonies that received probiotics, compared to the control treatment (p<0.05).

    Conclusions

    The results showed that the use of organic acid, prebiotic, probiotic and (prebiotic + probiotic) combination in bee stimulation feeding before the honey harvesting season can improve the performance of Iranian bee colonies.

    Keywords: Colony performance, Honey bee, Organic acid, Prebiotic