فهرست مطالب

نشریه علوم زمین
پیاپی 125 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نیما رحیمی، شجاع الدین نیرومند*، محمد لطفی، مجتبی رحیمی شهید صفحات 13-30
    کانسار مس- مولیبدن پورفیری جانجا در فاصله 70 کیلومتری جنوب نهبندان و در پهنه ساختاری زمین درز سیستان، خاور ایران واقع شده است. کانه زایی در این کانسار در ارتباط با استوک دیوریتی، کوارتزدیوریتی تا گرانودیوریتی با بافت گرانولار تا پورفیری است که درون واحدهای فیلیشی کرتاسه جای گرفته است. از نظر ژیوشیمیایی توده نفوذی جانجا دارای ترکیب کالک- آلکالن و متاآلومینوس و از گرانیتوییدهای تیپ I می باشد که در یک محیط فرورانش حاشیه قاره ای جایگزین شده است. فعالیت های گرمابی منطقه کاملا تحت تاثیر توده نفوذی جانجا رخ داده و در اثر فعالیت این سیالات گرمابی، انواع دگرسانی های پتاسیک، پروپیلیتیک، آرژیلیک و به ندرت فیلیک تشکیل شده اند. کانه زایی در کانسار جانجا به صورت افشان و رگه-رگچه (داربستی) و عمدتا در پهنه پتاسیک رخ داده است. پهنه های کانه زایی شامل پهنه درونزاد، پهنه غنی شده برونزاد و پهنه اکسیدی در کانسار جانجا است. مجموعه کانه های سولفیدی شناسایی شده در این کانسار شامل کالکوپیریت، پیریت، کوولیت، کالکوسیت، مولیبدنیت، بورنیت و کانه های اکسیدی شامل مگنتیت، هماتیت، گوتیت و هیدروکربنات های مس شامل مالاکیت و آزوریت می باشد. طلا و مولیبدن نیز عمدتا در همراهی با کانی های سولفیدی مس از جمله کالکوپیریت و بورنیت می باشد. مطالعات میانبارهای سیال رگه های کوارتز- سولفیدی مربوط به پهنه دگرسانی پتاسیک در این کانسار نشان دهنده محدوده دمای همگن شدن 301 تا 480 درجه سانتی گراد و میانگین شوری 19 درصد وزنی معادل نمک طعام برای میانبارهای آبگین و محدوده دمای همگن شدن 254 تا بیش از 550 درجه سانتی گراد و میانگین شوری 54 درصد وزنی معادل نمک طعام برای میانبارهای سیال بسیار شور می باشد. نتایج این مطالعات نشان می دهد که در کانسار جانجا فرایندهای  اختلاط و سرد شدن سیالات باعث نهشت کانه زایی مس- مولیبدن-(طلا) شده است. در نهایت با توجه به ویژگی های کانسار جانجا، از جمله محیط زمین ساختی، سنگ میزبان، کانی شناسی، ویژگی های سیال کانه ساز، محتوای فلزی، نوع کانه زایی و دگرسانی ها و مقایسه این ویژگی ها با کانسارهای پورفیری می توان نتیجه گرفت که کانه زایی در کانسار جانجا قابل مقایسه با کانسارهای مس- مولیبدن- (طلا) پورفیری نوع حاشیه قاره ای می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه زمین درز سیستان، کانسار مس-مولیبدن پورفیری، جانجا، میانبارهای سیال، اختلاط
  • شهرام مبصر، طاهر فرهادی نژاد*، عباس عسگری، محمدعلی علی آبادی، شیرین فتاحی صفحات 31-48

    ذخیره مس برزاوند به سن الیگوسن و در 30 کیلومتری شمال خاور زفره در امتداد یک گسل کششی با روند تقریبی خاوری-  باختری و درون گدازه بازالتی به فرم لایه کران تشکیل شده است. دگرسانی های عمده شامل پیریتی شدن، پروپیلیتیکی شدن، زیولیتی شدن، سیلیسی شدن، اورالیتی شدن و سوسوریتی شدن گدازه بازالتی می باشند. مطالعات ژیوشیمیایی در برزاوند نمایانگر غنی شدگی SiO2 ،Al2O3،K2O Na2O ،P2O5 ،TiO2 ،∑REE ،Ag ،As ،Ba ،Be ،Bi ،Cd ،Cs ،Cu ،Li ،Mo ،Nb ،Pb ،Rb ،Sb ،Se ،Sn ،Sr ،Ta ،Tl ،Te ،Th ،U ،W Y ،Zn و Zr، شستشو- تثبیت CaO ،Fe2O3 ،MnO ،Hf ،Sc و V و تهی شدگی S ،Ni ،Cr ،MgO و Co طی دگرسانی می باشد. همبستگی مثبت بین La/Lu)N،(La/Yb)N،(La/Sm)N) و La/Y)N) با CaO (96/0 الی 70/0= r) نمایانگر پروپیلیتیکی شدن بازالت میزبان و به دنبال آن افزایش pH سیالات مسیول کانه زایی بوده که خود در تفریق لانتانیدها نقش داشته است. کانی شناسی ماده معدنی مشتمل بر کالکوپیریت، بورنیت، کوولیت، آزوریت، مالاکیت، هماتیت، گوتیت و پیریت می باشد. مس در شوراب های اکسیدان مربوط به فرایند دیاژنز تاخیری به صورت کمپلکس های کلریدی حمل و از طریق جانشینی درون پیریت های تشکیل شده در مرحله ولکانیسم ته نشست شده است. چنین به نظر می رسد ذخیره مس برزاوند مراحل ولکانیسم زیردریایی، دیاژنز آغازین و دیاژنز تدفینی، دگرگونی تدفینی و فرایند هوازدگی را در طی تکوین خود داشته است. با توجه به ویژگی های دگرسانی، کانی شناسی و زمین شیمی سنگ کل می توان گفت که ذخیره مس برزاوند دارای بیشترین شباهت با ذخایر مس تیپ مانتو است.

    کلیدواژگان: دگرسانی، پروپیلیتیکی شدن، سیلیسی شدن، زئولیتی شدن، تفریق لانتانیدها، برزاوند
  • منیره سخدری، مهرداد بهزادی*، محمد یزدی، نعمت الله رشیدنژاد عمران، مرتضی صادقی نائینی صفحات 49-60

    محدوده گدارسرخ در مرکز پهنه سنندج- سیرجان،20 کیلومتری جنوب باختری موته واقع شده است. کانی سازی طلا در محدوده گدار سرخ، در رگه های کوارتز- سولفید رخ داده است. واحدهای سنگی میکا شیست،کالک شیست، فیلیت، اسلیت و واحدهای کربناته دگرگون شده با سن پالیوزییک است. مجموعه سنگی در مراحل مختلف دگرشکلی، نظم اولیه خود را از دست داده و فابریک های جدیدی را نشان می دهند. دگرشکلی به شکل پهنه های برشی شکل پذیر- شکنا دیده می شود.کانه زایی در مجاورت شکستگی ها و گسل های عادی با روندN45W رخ داده است،که به صورت ساختاری کنترل شده است.کانی شناسی شامل پیریت، کالکوپیریت، گالن، اسفالریت وکانی های ثانویه کوولیت و اکسیدهای آهن است. طلا به صورت آزاد در حاشیه کانی های سولفیدی دگرسان شده دیده شد، افزون بر آن مطالعات میکروسکوپی الکترونی نشان دهنده طلا به صورت درگیر در شبکه کانی های سولفیدی است. از مهمترین دگرسانی های حاضر می توان به دگرسانی سریسیتی، کربناتی، کلریتی و سیلیسی اشاره کرد. مطالعات میانبارهای سیال در رگه های کوارتز کانه دار بیانگر ترکیب NaCl+CO2+H2O و شوری بین 9 - 17 درصد وزنی معادل نمک طعام است. میانگین دامنه دمای همگن شدن بین °c 300 تا 275 است. مقادیر δ34S درکانی پیریت بین 5+ و 16- ‰ و مقادیر δ18O درکانی کوارتز بین 7/12 و 3/14 ‰ است. نسبت های ایزوتوپی محاسبه شده اکسیژن سیال بین4/6 و 3/7 ‰ و مقادیر δ34S سیال بین 3/17 - و 2/4+ ‰  قرار می گیرد. با توجه به شواهد زمین شناسی، مطالعات میانبار های سیال و  ایزوتوپ های پایدار کانی زایی طلا در محدوده گدارسرخ قابل مقایسه با کانسارهای طلای کوهزایی است که در اثر اختلاط سیالات با شوری و دمای متفاوت رخ داده است.

    کلیدواژگان: طلای کوهزایی، میانبار سیال، ایزوتوپ پایدار، گدار سرخ، سنندج-سیرجان
  • کیامرث حسینی، مجید شاه پسندزاده*، رقیه ذبیحی خرق صفحات 61-78
    گستره معدنی سنگان در شمال کمربند ماگمایی سنوزوییک خاور ایران عمدتا از سنگ های آتش فشانی و آذرآواری (پیروکلاستیک) اسیدی-حدواسط تشکیل گردیده که تحت نفوذ توده های گرانیتوییدی ایوسن قرار گرفته اند. در کانسار اسکارن آهن باغک، این گرانیتوییدها از بیوتیت کوارتزمونزونیت پورفیری، بیوتیت سینیت تا بیوتیت سینوگرانیت و آلکالی فلدسپار کوارتز سینیت تا آلکالی فلدسپار گرانیت پیش از کانی زایی و کوارتز آلکالی سینیت و کوارتز سینیت های هم زاد با کانی زایی تشکیل شده اند. این گرانیتوییدهای نوع I ماهیت متاآلومین منیزیمی، کالک آلکالن، آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی دارند. این گرانیتوییدها غنی شدگی نسبی عناصر LREE/HREE  و LILE /HFSE، بی هنجاری منفی Eu, Sr, Ta, Th و Ti و بی هنجاری مثبت Th, U, K, Ba, Rb به همراه مقادیر بالای La و نسبت Zr/Nb, Nb/Th, Nb/U   و Nb/La را نشان می دهند که نه تنها منشا گوشته ای نشات گرفته از لیتوسفر اقیانوسی فرورونده، بلکه آلایش پوسته قاره ای در تکامل ماگمای سازنده آنها را پیشنهاد می کند. مقادیر Sm/Yb در برابر La/Sm, Sm/Yb در برابر Sm و Dy/Yb در برابر La/Yb نشان می دهد ماگمای اولیه از ذوب بخشی اندک (2 تا 5 درصد) لرزولیت های گارنت-اسپینل دار در ژرفایی حدود 68-66 کیلومتری گوشته بالایی، تحت تاثیر آلایش پوسته ای قرار گرفته است. بنابر این پژوهش، جایگاه زمین ساختی-ماگمایی گرانیتوییدها، کمان ماگمایی همزمان تا پس از برخورد قاره ای پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کانی شناسی، گرانیتویید، زمین شیمی، ماگماتیسم ائوسن، گستره معدنی سنگان، کانسار آهن باغک
  • کی تاش مشتاقیان، سید محمد ابطحی فروشانی*، هوشنگ اسدی هارونی، محمد حاج حیدری، غزل جانقربان صفحات 79-92
    کانسار مس- طلای پورفیری دالی با دو نهشته شمالی و جنوبی بر روی کمربند آتشفشانی ارومیه - دختر در استان مرکزی قرار دارد. با توجه به حضور مگنتیت درکف دگرسانی پتاسیک که در مرکز کانی سازی قرار دارد، برداشت مغناطیس سنجی در محدوده یاد شده انجام گرفته است. در مطالعه حاضر در محدوده اندیس شمالی، نخست بی هنجاری محلی با حذف اثر ناحیه ای و اثر آلیازینگ از داده های مغناطیسی استخراج گردید. سپس استفاده از مدل سازی وارون سه بعدی داده های کاهش یافته مغناطیسی، وجود یک توده با خودپذیری مغناطیسی بالا را در محدوده عمقی 40  تا 640 متری محدوده مورد مطالعه نشان داد. مقایسه آنالیز ژیوشیمیایی دو گمانه اکتشافی حفر شده با مدل تغییرات عمقی خودپذیری مغناطیسی تخمین زده شده در محدوده مورد مطالعه نشان داد که افزایش عیار فلزات مس و طلا، همبستگی  فضایی با تغییرات شدید خودپذیری مغناطیسی دارد. همچنین مقایسه مدل خودپذیری مغناطیسی با نتایج مدل سازی داده های برداشت IP/RS در سه پروفیل موازی یکدیگر، ارتباط نواحی سولفیدی و دگرسانی مرتبط با کانی سازی را با تغییرات خودپذیری مغناطیسی نشان داد. به این ترتیب مطالعه حاضر نشان داد که محدوده دالی شمالی دارای پتانسیل معدنی مس و طلای قابل توجهی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی وارون، مغناطیس سنجی، مقاومت ویژه الکتریکی، پلاریزاسیون القایی، کانسار دالی
  • حمیدرضا صمدی، روح الله کیمیای فر*، علیرضا حاجیان صفحات 93-102
    یکی از مهم ترین پارامترهای زلزله شناسی، تعیین مرکز زمین لرزه است زیرا دقت مطالعات وابسته مانند تحلیل خطر زمین لرزه، سازوکار گسلش و... همگی به دقت پارامتر یاد شده وابسته می باشند. روش اختلاف دوگانه یکی از روش های نسبی پرکاربرد مورد استفاده در مراکز زلزله شناسی می باشد. در این پژوهش، روش یاد شده  مبنای ارایه الگوریتمی است که مکان یابی مجدد رویدادها را با با سرعت نسبتا بالا در حدود 4 میلی ثانیه امکان پذیر می سازد. در این روش، شبکه استنتاج عصبی-فازی تطبیق‎پذیر (انفیس) بر مبنای کاتالوگ زمین لرزه های مکان یابی مجدد شده یک منطقه، آموزش داده شده و پس از وقوع هر رویداد جدید، صرفا برای آن رویداد تعمیم می یابد. در آموزش شبکه پارامترهای مدل سرعتی یک بعدی، موقعیت مکانی رویدادهای کاتالوگ مبنا و نیز شبیه ترین رویدادهای مربوط به هر رویداد که توسط الگوریتم k نزدیک ترین همسایه مشخص شده اند، همگی، به عنوان داده ورودی و مختصات رویدادهای مکان یابی مجدد شده به عنوان خروجی شبکه در نظر گرفته می شوند.در این پژوهش، با استناد به داده های حدود 8000 زمین لرزه که به عنوان داده های آموزشی استفاده شده اند، داده های 490 رویداد، مکان یابی مجدد شده و بررسی نتایج نشان دهنده خطای جذرمیانگین مربعات 002/0 برای طول و عرض جغرافیایی و 45/0 برای عمق رویدادها نسبت به روش اختلاف زمانی دوگانه می باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی مجدد زلزله، شبکه انفیس، روش اختلاف دوگانه، تحلیل نزدیک به بلادرنگ
  • محمدرضا مزینانی، علی یساقی*، رضا نوزعیم صفحات 103-118

    سامانه گسلی فغان، با طولی بالغ بر 180 کیلومتر، متشکل از پهنه ای از گسل ها و با راستای تقریبا خاوری- باختری در مرز شمالی بلوک لوت و جنوب گسل دورونه قرار دارد. اثر عملکرد این سامانه گسلی ضمن برونزد واحدهای سنگی پالیوزوییک و مزوزوییک، موجب قطع و جابه جایی واحدهای کنگلومرایی- ماسه سنگی نیوژن و آبرفت های کواترنری نیز شده است. با توجه به جایگاه زمین ساختی سامانه گسلی فغان، تحلیل دقیق سازوکار و موقعیت محورهای تنش برآورد شده عامل گسل خوردگی آن داده های مناسب بر جنبش شناختی سنوزوییک پسین بلوک لوت را ارایه می نماید. نتایج به دست آمده از چنین تحلیلی در این مطالعه نشان می دهد که این سامانه از پهنه ای از گسل های اصلی با سازوکار غالب راستالغز راست بر با روند خاوری- باختری و گسله های کوچک تر چپ بر، راست بر و شیب لغز به صورت گسل های ریدل تشکیل شده است. بر همین اساس سامانه گسلی فغان و به عنوان یکی از پهنه های گسلی بنیادین در شمال بلوک لوت در بازه زمانی سنوزوییک پسین همانند پهنه گسلی کوه سرهنگی، موجب تقسیم شدگی دگرریختی بلوک لوت شده است. در نتیجه سامانه راستالغز راست بر گسل فغان ضمن جدا کردن ریزبلوک های بردسکن- کاشمر و گناباد از یکدیگر، موجب انتقال دگرریختی مابین بلوک اصلی لوت و ریزبلوک های حاشیه ای شمالی آن به صورت فرار درون ورقی شده است.

    کلیدواژگان: سامانه گسلی فغان، گسل دورونه، ریز بلوک بردسکن-کاشمر، ریز بلوک گناباد، بلوک لوت، سنوزوئیک پسین
  • پریناز رسولی قادی، مهدی صرفی*، محسن آل علی، زهرا ملکی صفحات 119-132

    شناسایی سطوح کلیدی چینه نگاری سکانسی، از بخش های مهم سرشت نمایی زمین شناسی مخازن هیدروکربنی است.  توالی های کربناته بخش منیفا و سازند فهلیان با سن ژوراسیک بالایی-کرتاسه زیرین، مخازن هیدروکربنی مهمی در بخش شمال باختری خلیج فارس به شمار می روند. در این مطالعه، کارآیی نمودار D-INPEFA گاما در شناسایی و تفکیک سکانس ها و سطوح کلیدی سکانسی در پنچ چاه کلیدی در یکی از میادین نفتی خلیج فارس بررسی شده است. به این منظور، سطوح کلیدی سکانسی تفکیک شده بر اساس توصیف مغزه ها و بررسی مقاطع نازک میکروسکوپی، با نتایج تفسیر نمودار D-INPEFA گاما مقایسه شده است.  از دیدگاه چینه نگاری سکانسی و  با توجه به نتایج مطالعات زمین شناسی، چهار سکانس رده سوم در توالی تیتونین بالایی-نیوکومین شناسایی و توصیف گردید. مرز سکانسی راس بخش منیفا به عنوان یک ناپیوستگی مهم توسط شواهد کارستی شدن و تغییرات گسترده رخساره ای در مرز زیرین و بالایی مشخص می شود.  مقایسه سکانس ها با سطوح کلیدی تفکیک شده از طریق نمودار D-INPEFA گاما، نشان می دهد که این روش می تواند به صورت کارآمد در شناسایی و انطباق سکانس ها در محدوده یک میدان هیدروکربنی به کاربرده شود.

    کلیدواژگان: چینه نگاری سکانسی، انطباق، نمودار D-INPEFA گاما، کربنات های بخش منیفا-سازند فهلیان، خلیج فارس
  • محمدعلی رجب زاده، محمد امینی* صفحات 133-144

    در پژوهش حاضر، برای نخستین بار حضور اندیس های کرومیتیت انبانه ای در بخش های افیولیتی شهرستان مریوان گزارش می شود. اندیس های کرومیتیت همراه با سنگ های افیولیتی نوع دونیت و هارزبورژیت بوده و اغلب با فابریک توده ای گرانولار در جنوب باختر شهر مریوان رخنمون دارند. شیمی کانی کروم-اسپینل در سه اندیس کرومیتیتی مورد مطالعه در این منطقه نشان می دهد که میزان عدد کروم برای دو ذخیره، عددی بالا (میانگین 0.85) با میزان TiO2 بسیار پایین (0.01) و برای ذخیره دیگر میزان عدد کروم پایین (0.76) و با میزان میانگین  TiO2 بیشتر (0.05) است. این موضوع نشان می دهد که اندیس های کرومیتیت و به تبع آن مجموعه افیولیتی در دو خاستگاه متفاوت ژیوتکتونیکی شامل یک محیط پشته میان اقیانوسی از یک ماگمای تولییتی و یک محیط بالای فروفرارانش از یک ماگمای بونینیتی تکوین یافته اند. Cr2O3 کرومیت های مورد مطالعه در دامنه 28.4  الی 50.78  درصد وزنی متغیر است. تشکیل این اندیس ها و سنگ های میزبان در پاسخ به واگرایی سریع پوسته اقیانوسی و سپس حرکت همگرایی صفحات زمین ساختی و بسته شدن اقیانوس تتیس جوان صورت گرفته است. همچنین طیف گسترده ای از گابروها شامل گابرو درشت بلور، ملاگابرو و میکروگابرو در سه منطقه شمال باختر کامیاران (روستای یخته خان)، خاور سروآباد (روستای میانه) و جنوب باختر مریوان (روستاهای درگاشیخان-ویسه)، میزبان کانی های ایلمنیت، مگنتیت و تیتانیت هستند. ایلمنیت در هر سه منطقه و کانی های مگنتیت و تیتانیت تنها در خاور سروآباد مشاهده شده اند. ترکیب شیمیایی کانی ایلمنیت نشان می دهد که متوسط میزان درصد وزنی TiO2 از کامیاران (43.19) به سمت سروآباد (46.09) و سپس مریوان (47.42) افزایش می یابد. این کانی ها به صورت ریزدانه تا متوسط دانه (تا 1.5 میلی متر) و اغلب آمیبی شکل، بی شکل و به میزان کمتر نیمه خودشکل به صورت بین بلوری ایجاد شده اند. با توجه به شواهد بافتی و شیمی کانی، کانه زایی تیتانیم در نتیجه اکسایش ماگما و تشکیل قطرات سیال غیرقابل آمیزش غنی از آهن و تیتانیم، پس از تبلور پلاژیوکلاز صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: کانه زایی، کرومیت، ایلمنیت، افیولیت، جایگاه ژئوتکتونیکی، کردستان
  • مژگان صالحی یزدی، منصور قربانی*، نیما نظافتی، منصور وثوقی عابدینی صفحات 145-158
    منطقه فلززایی تکاب- ماه نشان از نظر کانه زایی طلا بسیار بااهمیت است. این منطقه بخشی از کمربند ماگمایی ارومیه- دختر شمالی است که در این ناحیه دارای دو ویژگی متمایز است. پی سنگ دگرگونی پرکامبرین و ماگماتیسم جوان میو- پلیوسن که بر روی آن قرار گرفته است. پی سنگ پرکامبرین با دو نوع ترکیب متفاوت پوسته اقیانوسی و قاره ای (گنیس، گرانیت، میکاشیت، شیست سبز و آمفیبولیت، سرپانتینیت و مرمر) وجود دارد. سنگ های جوان عموما از هیالوکلاستیت ، توف ریولیتی، گدازه آندزیت بازالتی، نفوذی های حدواسط تا فلسیک (دیوریت تا گرانیت) و سنگ های آهکی و مارنی سازند قم تشکیل شده اند که در چهار فاز بر اساس سن و موقعیت  قرارگیری طبقه‏بندی شده است. اثر متقابل پی سنگ و ماگماتیسم جوان در نتیجه نفوذ آخرین فاز ماگمایی باعث ایجاد محلول های گرمابی شده که به صورت موتور حرارتی موجب چرخش، تنوع و غنای کانه زایی در این مناطق شده است. بنابراین معادن، کانسارها، نشانه های معدنی طلا و عناصر همراه مانند کانسارهای توزلار، بایچه باغ، باغچه در منطقه ماه نشان و کانسارهای زرشوران، آق دره و آی قلعه سی در منطقه تکاب وجود دارند. کانسارهای توزلار و باغچه با کانه زایی از نوع طلا در یک زون سیلیسی- آرژیلیک شامل کانه های پیریت، کوارتز طلادار، کانی های رسی و هیدروکسیدهای آهن می باشند. کانسار چندفلزی آی قلعه سی با کانه زایی غالب سرب و روی، کانسارهای زرشوران و آق دره از نوع طلا که در کانسار زرشوران تنوع کانه زایی سولفیدها و سولفوسالت ها و در کانسار آق دره کانه زایی ساده اکسیدی طلادار می باشد. کانسار بایچه باغ از نوع چندفلزی و شامل کانه های کالکوپیریت، پیریت، روتیل، آرسنوپیریت، اسفالریت، بورنیت، اسمالتیت، کلوآنتیت، آزوریت و مالاکیت می باشند.
    کلیدواژگان: پی سنگ پرکامبرین، ماگماتیسم میو-پلیوسن، کانه زایی طلا، منطقه تکاب- ماه نشان
|
  • Nima Rahimi, Shojaeddin Niroomand *, Mohammad Lotfi, Mojtaba Rahimi Shahid Pages 13-30
    The Janja Cu-Mo porphyry deposit is located at 70 km south of the Nehbandan, Sistan suture zone, Eastern Iran. The porphyry mineralization in the Janja deposit is temporally and spatially associated with the diorite to quartz diorite and granodiorite granular to porphyry stocks that intruded in the Cretaceous flysch units. The Janja intrusions are represented by a Calc-alkaline and metaluminous geochemical affinity, and belong to the I-type granitoid series and subduction-related magmas in composition. Hydrothermal alterations in the area have been completely influenced by the Janja intrusion and as a result of the activity of these hydrothermal fluids, various types of potassic, propylitic, argillic and rarely phyllic alteration zones have been formed. In this deposit, three mineralization styles have been recognized including disseminated, vein-veinlet and stockwork which mineralization is mainly associated with potassic alteration. Mineralization zones in porphyry systems, including the supergene, enriched and hypogene zone, have been identified in the Janja deposit, which are the result of changes in the water table, weathering and erosion effects. The main sulfide minerals consist of chalcopyrite, pyrite, covellite, chalcocite, molybdenite, bornite, and oxide minerals including magnetite, hematite, goethite and hydro carbonate minerals including malachite and azurite. Fluid inclusion studies showed a homogenization temperature range from 301 to 540 ˚C and a mean salinity of 19 wt%NaCl for two-phase inclusions and a homogenization temperature range between 254 and >550 ˚C and mean salinities of 54 wt % NaCl for multiphase fluid inclusions. The results of these studies show that mixing processes have taken place in the Janja deposit and have caused the deposition of Cu-Mo-(Au) mineralization. Eventually, according to the various characteristics of the Janja deposit, including tectonic environment, host rock, mineralogy, ore-forming fluid, metal ore assemblage, mineralization and alteration patterns, and comparison of these characteristics with other porphyry deposits, it can be concluded that mineralization in Janja deposit is comparable with continental margin-type porphyry Cu-Mo-(Au) deposits.
    Keywords: Sistan suture zone, Cu-Mo porphyry deposit, Janja, Fluid inclusion, Mixing
  • Shahram Mobaser, Taher Farhadinejad *, Abbas Asgari, MohammadAli Ali Abadi, Shirin Fatahi Pages 31-48

    The Barzavand copper deposit with Oligocene age located in 30 Km northeast of Zefreh along a tension fault with W-E trend and developed within basaltic lava with stratabound form. Alterations mainly include: pyritization, propylitization, zeolitization, silicification, saussuritization and uralitization of basaltic lava. Furthermore geochemical studies in Barzavand show enrichment of SiO2, Al2O3, K2O, Na2O, P2O5, TiO2, ∑REE, Ag, As, Ba, Be, Bi, Cd, Cs, Cu, Li, Mo, Nb, Pb, Rb, Sb, Se, Sn, Sr, Ta, Tl, Te, Th, U, W, Y, Zn and Zr, enrichment- depletion of CaO, Fe2O3, MnO, Hf, Sc and V and depletion of S, Ni, Cr, MgO and Co during alteration. The positive correlation between (La/Lu)N, (La/Yb)N, (La/Sm)N and (La/Y)N and CaO (r= 0.70 to 0.96) indicate propylitization of host rock basalt and increase in pH of fluid responsible for mineralization that play important role in differentiation of lanthanides in study area. Ore minerals include chalcopyrite, bornite, covellite, azurite, malachite, hematite, goethite and pyrite. Copper is transported by means of chloride complexes into oxidized brines water related to late diagenesis stage and precipitated by substitution within pyrites formed during the volcanism process. It seems that the Barzavand copper deposit has submarine volcanism, early and late diagenesis, burial metamorphism and weathering stages during its evolution. According to alteration properties, mineralogy and the whole rock geochemistry, the Barzavand copper deposit is most similar to Manto type copper deposits.

    Keywords: Alteration, Propylitization, Silicification, Zeolitization, Differentiation of lanthanides, Barzavand
  • Monireh Sakhdari, Mehrdad Behzadi *, Mohammad Yazdi, Nematollah Rashidnejad-Omran, Morteza Sadeghi Naeini Pages 49-60

    The Godar Sorkh area is located in the central part of the Sanandaj-Sirjan zone, 20 km southwest of the Muteh region. Gold mineralization at Godar Sorkh occurs in quartz-sulfide veins that hosted in metasedimentary rocks. Veins of mineralization typically formed along normal faults.  Rock sequences are affected by several deformation phase, gold mineralization occurs in ductile to ductile-brittle shear zones and had been under poly-phase metamorphism.  The main alterations are Sulfidation, carbonization, silicification, chloritization, and sericitization. Ore-mineral assemblages include pyrite and chalcopyrite, arsenopyrite, sphalerite, galena, and Fe-oxide.  Mean homogenization temperature in gold-bearing quartz range between 275oC and 300oC. Fluid inclusions in quartz veins are dominated by CO2-H2O-NaCl fluid. Salinity ranges from 9 to 17 wt. % NaCl equivalent. Corresponding to a depth of <2 km, Godar Sorkh deposit is formed in epizonal environment.  Measured δ18O values for the gold-bearing quartz range between 12.7 to 14.3 permil, estimated δ18Ofluid values range from +6.4 to +7.3 permil, δ34S values range from –16 to +5 permil, and estimated δ34Sfluid values range from +4.2 to -17.3 permil.  Fluid inclusion and stable isotope studies on ore-bearing quartz-sulfide veins indicating the major role of metamorphic fluids. Gold derived from metasedimentary rocks. Gold mineralization in the Godar sorkh deposit classified as an orogenic gold deposit.

    Keywords: Orgenic gold, Fluid inclusion, Stable isotope, Godar Sorkh, Sanandaj-Sirjan zone
  • Kiamars Hosseini, Majid Shahpasandzadeh *, Roghayeh Zabihi Khargh Pages 61-78
    The Sangan Mining District (SMD) in the north of the Cenozoic magmatic belt of eastern Iran is constituted of predominantly acidic to intermediate volcanic and pyroclastic rocks, intruded by the Eocene granitoids. In the Baghak Fe skarn deposit, these granitoids are composed of pre-mineralization biotite quartz monzonite, biotite syenite to biotite syenogranite, alkali feldspar quartz syenite to alkali feldspar granite and syn-mineralization quartz alkali syenite and quartz syenite. These I type granitoids have a magnesian metaluminous, calcalkaline, high K alkaline to shoshonitic nature. The granitoids show enrichment of LREE/HREE and LILE/HFSE with negative anomalies of Eu,Sr,Ta,Th and Ti, posetive anomalies of U, K, Ba, and Rb together with high La values and Zr/Nb, Nb/Th, Nb/U, and Nb/La ratios which suggest not only their slab-derived mantle source, but also crustal mixing in evolution of the magma. The Sm/Yb versus La/Sm, Sm/Yb versus Sm and Dy/Yb versus La/Yb show derivation of the primary melt from low partial melting (2-5 %) of a garnet-spinel lherzolite at depth of ~66-68 kilometers of the upper mantle, affected by continental crust melts. According to this research, the tectono-magmatic setting of the granitoids is suggested syn- to post-orogenic magmatic arc.
    Keywords: Mineralogy, granitoids, Geochemistry, Eocene magmatism, Sangan mining district, Baghak Fe deposit
  • Keytash Moshtaghian, Seyed Mohammad Abtahi Forooshani *, Hooshang Asadi Harooni, Mohammad Hajheidari, Ghazal Janghorban Pages 79-92
    The Dalli porphyry Copper-Gold deposit consists of two northern and southern indexes located on the Urmia-Dokhtar Volcanic Belt in Markazi province.  Due to the presence of magnetite beneath the potassic alteration zone in the center of porphyry mineralization, a magnetometric survey was performed in the region. In the current study in the northern index, first, we extracted the local anomaly via removing the regional and aliasing effects from the magnetic data. Then, using three-dimensional inverse modeling of the reducted data illustrates the presence of a body with high magnetic susceptibility, in the depth range of 40 to 640 meters of the study area. A comparison between geochemical analysis of two exploratory core drilling with the depth variational model of the estimated magnetic susceptibility in the study area indicates a spatial correlation between increases in the grades of copper and gold and large variations of the magnetic susceptibility. Also, comparison between the magnetic susceptibility model and resistivity and chargeability models estimated from IP/RS data of three parallel profiles indicates a relation between sulfidic and altered mineralized zones and magnetic susceptibility variations. Therefore, the current study shows a high potential for the copper-gold mineralization in the northern Dalli index.
    Keywords: Inverse modelling, magnetometry, Electrical resistivity, Induced Polarization, Dalli deposit
  • Hamidreza Samadi, Roohollah Kimiaefar *, Alireza Hajian Pages 93-102
    One of the most important issues in seismology is to accurately determine the epicenter of earthquake, mainly because the accuracy of dependent studies such as seismic risk analysis, fault mechanism, depends on the accuracy of mentioned parameter. Double difference method is one of the conventional relative earthquake relocation methods which is used vastly by seismological centers and it is used as the basis of an algorithm that relocates earthquake events about 0.004 second. In the proposed method, Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) is trained based on the former relocated events and generalized for new earthquakes. In the training procedure, the hypocentral information, for the main event and the nearest one (determined by K nearest neighbor search), and the velocity model of the region are considered as inputs and hypocentral information are set as target for the network.  Here, with reference to the information of about 8000 earthquakes, as the training events, 490 earthquakes were relocated in about 0.1 (s) where RMS for predicating latitude and longitude of the events were 0.002 and for the depth parameter, RMS was 0.45. It is concluded that the proposed method could be considered as a powerful algorithm for near real time relocation of earthquakes.
    Keywords: Earthquake Relocation, ANFIS Network, Double Difference Method, Near Real Time Procedure
  • MohammadReza Mazinani, Ali Yassaghi *, Reza Nozaem Pages 103-118

    The E-W trending Faghan fault system with >180 km in length located in the northern part of the Lut Block and south of the Dorouneh Fault in central Iran. The fault cut through basement rocks and all other younger units from Cambrian to Cenozoic. Kinematic and dynamic analyses of the Faghan fault system is crucial for understanding the tectonic framework of the northern part of the Lut Block. These field based investigation analyses of the Faghan fault system indicates the E-W trending dextral strike- slip shear kinematics for the fault system and as Principal Deformation Zone (PDZ) along which minor sinistral, dextral and dip slip faults have also formed as second order riedel shears. Therefore, like the Kuh-e-Sarhangi fault zone, the Faghan fault system is considered as one of the fundamental fault zone in the north of the Lut Block caused the deformation partitioning in the block during Late Cenozoic. Accordingly, the Faghan fault system  divorces  the Bardacan-Kashmar and Gonabad micro-blocks from each other and transfers the deformation from the main Lut Block into its northern micro-blocks by Intraplate escaping tectonics.

    Keywords: Faghan Fault System, Dorouneh Fault, Bardscan-Kashmar Microblock, Gonabad Microblock, Lut block, Late Cenozoic
  • Parinaz Rasolui Ghadi, Mehdi Sarfi *, Seyed Mohsen Aleali, Zahra Maleki Pages 119-132

    Identification of key sequence stratigraphic surfaces is a crucial task in geological characterization of hydrocarbon reservoirs. The uppermost Jurassic–lower Cretaceous carbonate successions of the Manifa member and Fahliyan Formation are as an important oil reservoir of Northwestern Persian Gulf. This study addresses the application of GR D-INPEFA curve to discriminate and correlate key stratigraphic surfaces and sequences of the studied carbonates in five wells a giant oil field of the Persian Gulf. To achieve this goal, identified key stratigraphic surfaces of core and thin sections were compared with interpretation of GR D-INPEFA curve. From sequence stratigraphic point of view and based on the results from geological studies, the Late Tithonian-Neocomian sequence has been discriminated into four third-order sequences which are described and interpreted. The top sequence boundary of the Manifa carbonate corresponds to a significant discontinuity that associated with evidence of karstification and distinct facies variation above and below this key surfaces. Based on the applied D-INPEFA curve, the identified sequence can be effectively discriminated and correlated in the field scale.

    Keywords: Sequence Stratigraphy, Correlation, GR D-INPEFA curve, Manifa-Fahliyan carbonate, Persian Gulf
  • MohammadAli Rajabzadeh, Mohammad Amini * Pages 133-144

    This is the first report on the presence of podiform chromititeLenses associated with the Marivan ophiolite. These ore deposits with granular massive fabric are hosted by dunite and harzburgite occurred in south Marivan city. Chemistry of chromian spinel in the chromite Lenses indicated that Cr#  for two ore occurrences is high (0.85) with very low TiO2, but for the other ore occurrence is lower (0.67) with higher TiO2 (0.05). The finding shows that the chromite ore Lenses and consequently their host ophiolite were developed in two different geotectonical settings. Geochemical data indicated that some of the studied ore deposits occurred during the opening of oceanic crust in a Mid Oceanic Ridge setting from a tholeiitic magma while the others were fractionated form a boninitic melt in a Supra Subduction Zone. Formation of these ore Lenses and the host rocks occurred in response to the very fast divergence and then convergence of Neo-Tethys oceanic crust. A wide range of gabbros including coarse-grained gabbro, melagabbro and microgabbro host ilmenite, magnetite and titanite in three regions at the northwest of Kamyaran (Yakhtekhan village), the east of Sarvabad (Mianeh village) and the south of Marivan (Dragashikhan-Vyseh villages). Ilmenite is found in all the three regions, but magnetite and titanite are only found in the east of Sarvabad. Plagioclase (andesine-labradorite) and diopside, the main rock-forming minerals with minor augite, olivine and amphibole are the minerals of the host rocks. The chemical composition of the ilmenites showed that the average concentration of TiO2 increases from Kamyaran (43.19 wt.%) to Sarvabad (46.09 wt.%) and then to Marivan (47.42 wt.%). These minerals occur as interstitial fine to medium grains (up to 1.5 mm) and often in the amoeboid, anhedral and to a lesser extent as subhedral forms. Based on textural and mineral chemistry evidence, mineralization of titanium occurred as the result of magma oxidation. The oxidation of magma resulted in the formation of iron-titanium immiscible liquid droplets, following the plagioclase crystallization.

    Keywords: Mineralization, Chromite, Ilmenite, Ophiolite, Geotectonic setting, Kurdistan
  • Mojgan Salehi Yazdi, Mansour Ghorbani *, Nima Nezafati, Mansour Vossoughi Abedini Pages 145-158
    Takab-Mahneshan's metallogenic area is essential in gold mineralization, and it is a part of the northern Urmia-Dokhtar magmatic belt. The northern Urmia-Dokhtar has two distinctive features. It contains the Precambrian basement, and the young Mio-Pliocene magmatism rocks overlie its Precambrian basement. Precambrian basement has two different compositions, oceanic and continental crusts (gneiss, granite, mica-schist, greenschist, amphibolite, serpentinite, marble). The Young rocks are composed of hyaloclastite, acidic tuff, andesitic-basaltic, acidic to intermediate intrusions (diorite, granite), limestone, and marl of Qom formation. We categorized the Young rocks into four phases based on their age and positions. The mutual effect of the basement and young magmatism --in the latest phase --creates hydrothermal solutions in the form of a heat engine. The heat engine has caused rotation and variety, increasing mineralization in the area. As a result, there are mines, deposits, gold indications, and some associated gold elements, including Tuzlar, Bayche Bagh, Baghcheh at Mahneshan area, Zarshuran, Agh-darreh, and Ay-Qalesi in Takab. The Tuzlar and Baghcheh deposits with gold mineralization are in a Silicic-argillic zone, including pyrite, gold-bearing silica, argillic and ferrous hydroxides minerals. The Ay-Qalesi polymetallic deposits often contain zinc and lead. The Zarshuran and Agh-darreh deposits are the gold types that the first one has a variety of mineralization of sulfides and sulfosalts. The second one has simple gold mineralization, and finally, the Bayche Bagh deposit with polymetallic type includes chalcopyrite, pyrite, rutile, arsenopyrite, sphalerite, bornite, smaltite, chloanthite, azurite, and malachite minerals.
    Keywords: Precambrian Basement, Mio-Pliocene Magmatism, Gold mineralization, Takab-Mahneshan Area