فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال سی‌ام شماره 8 (پیاپی 192، آبان 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 8 (پیاپی 192، آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم سادات ساداتی* صفحات 5089-5092
    مقدمه

    در سال 2020 و با پاندمی ویروس کوید 19 ویروسی که بیشتر علایم عفونت دستگاه تنفسی فوقانی ایجاد می کند، محققان را بر آن داشت تا واکسن موثر را تولید کنند. پس از اکتشاف واکسن و شروع واکسیناسیون همگانی در کشور ایران مواردی که با فعال شدن ویروس زوستر مراجعه کردند در مراجعات بیماران مشاهده شد.

    کلیدواژگان: زوستر، واکسن کرونا، کووید 19
  • ملیکا خشتی، خجسته ملک محمد، فیروزه غلامپور* صفحات 5093-5109

    مقدمه:

     دیابت شیرین یک بیماری متابولیک مزمن با عوارض تهدیدکننده زندگی مانند رتینوپاتی دیابتی، نارسایی کلیه و بیماری های قلبی عروقی است. متفورمین، گلی بنکلامید، آکاربوز، امپاگلیفلوزین، سیتاگلیپتین و رپاگلینید رایج ترین داروها در کاهش گلوکز خون هستند. داروهای کاهنده قند خون دارای عوارض جانبی مانند هیپوگلیسمی شدید، آسیب به سلول های کبدی، اسیدوز لاکتیک، نقایص عصبی دایمی، اختلالات گوارشی، سردرد و سرگیجه هستند. از این رو، استفاده از راهکارهای ایمن و موثر برای کاهش گلوکز خون در مدیریت دیابت و بیماری های مرتبط با آن ضروری است. بنابراین در سال های اخیر گیاهان دارویی به دلیل اثرات درمانی گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته اند. ریحان (O. basilicum) یکی از گیاهان دارویی با خاصیت ضد دیابت است. هدف این مقاله مروری بر اثرات ریحان بر دیابت نوع 2 است.

    نتیجه گیری

    گیاه ریحان از طریق مکانیسم های مختلف نقش مهمی در کنترل دیابت دارد. از جمله: مهار تولید گلوکز در کبد، افزایش سنتز گلیکوژن، کاهش گلوکونیوژنز و گلیکوژنولیز، تحریک ترشح انسولین از پانکراس، و مهار آنزیم های آلفا گلوکوزیداز و آلفاآمیلاز. بنابراین ریحان و ترکیبات فعال بیولوژیکی آن مانند فلاونوییدها، آلکالوییدها و پلی فنول ها به عنوان عوامل ضد دیابتی قوی عمل می کنند.

    کلیدواژگان: اختلال متابولیک، دیابت، ریحان، گیاهان دارویی، متابولیت ثانویه
  • معصومه نژادعلی* صفحات 5110-5119
    مقدمه

    چاقی منجر به عوارض جدی مانند، دیابت نوع 2، بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) و سندرم متابولیک می شود. سطح آدیپونکتین و کورتیزول خون با چاقی ارتباط دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سطح آدیپونکتین و کورتیزول با چاقی و پارامترهای بیوشیمیایی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی مردان، 80 شرکت کننده با 25BMI≥ (شاخص توده بدنی) به عنوان گروه مورد و 100 شرکت کننده با 25BMI< به عنوان گروه شاهد، در پژوهشکده علوم غدد درون ریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. سطح آدیپونکتین و کورتیزول پلاسما با کیت الایزا اندازه گیری شد و سایر متغیرها با روش های استاندارد تعیین شد. داده ها با استفاده از نسخه نرم افزار SPSS version 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 0/05P< معنی دار در نظر گرفته شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح کورتیزول بین افراد با 25BMI≥ و افراد با 25BMI< وجود ندارد. مردان چاق در مقایسه با گروه کنترل سطح بالاتری را در تری گلیسیرید، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و پروفایل لیپیدی داشتند در حالیکه سطح آدیپونکتین و HDL-C (کلسترول لیپوپروتیین با چگالی بالا)کمتر بود (0/05<p). در این مطالعه، ارتباط معکوس بین آدیپونکتین و FBS (قند خون ناشتا) و BMI مشاهده شد. ما ارتباط مثبت بین کورتیزول و کلسترول و FBS یافتیم.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد ارتباطی بین کورتیزول و چاقی وجود ندارد، اما ارتباط منفی بین سطح آدیپونکتین با چاقی وجود دارد.

    کلیدواژگان: آدیپونکتین، کورتیزول، چاقی، شاخص توده بدنی
  • محسن کریمی، محمدحسین قینی، فاطمه طالع احمد، مهرداد روغنی* صفحات 5120-5130
    مقدمه

    دیابت قندی با افزایش استرس اکسیداتیو سبب تغییرات نامطلوب در مورفولوژی نورونی هیپوکامپ و قشر پره فرونتال مغز می شود. تریگونلین دارای اثرات کاهنده قند خون و مهار استرس اکسیداتیو می باشد. هدف از این مطالعه تعیین اثر حفاظتی تریگونلین بر تغییرات دندریتی نورون های هیپوکامپ و قشر پره فرونتال در موش صحرایی می باشد.

    روش بررسی

    در این بررسی تجربی، تعداد 32 سر موش نر، نژاد ویستار در محدوده وزنی 235-195 گرم به طور تصادفی به 4 گروه شامل: کنترل، کنترل تیمار شده با تریگونلین، دیابتی و دیابتی تیمار شده با تریگونلین تقسیم شدند. تریگونلین به میزان 50  mg/kgبه مدت 7 هفته تجویز دهانی شد. برای دیابتی نمودن حیوانات از تزریق داخل صفاقی تک دوز استرپتوزوتوسین60 mg/kg استفاده شد. وزن حیوانات و میزان گلوکز در ابتدای کار و 4 و 8 هفته پس از القاء دیابت اندازه گیری شد. برای بررسی دندریت های نورونی هیپوکامپ و قشر پره فرونتال، پس از خارج کردن مغز از روش رنگ آمیزی گلژی استفاده شد. برای آنالیز آماری از آزمون آنووای یک طرفه و تست تعقیبی توکی در نرم افزارversion 16  SPSS استفاده شد و 0/05< p به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.

    نتایج

    میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی تیمار شده با تریگونلین در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی داری کاهش یافت (0/01<p). تراکم خارهای دندریتی نورون های قشر پره فرونتال و ناحیه هیپوکامپ درگروه دیابتی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (0/01<p). هم چنین تراکم خارها در گروه دیابتی تیمار شده با تریگونلین در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی داری افزایش یافت (0/01<p).

    نتیجه گیری: 

    تریگونلین هیپوگلیسمیک بوده و سبب جلوگیری از کاهش خارهای دندریتی قشر پره فرونتال و هیپوکامپ مغز ناشی از دیابت قندی القا شده با استرپتوزوتوسین می شود.

    کلیدواژگان: دیابت قندی، تریگونلین، قشر پره فرونتال، هیپوکامپ، استرپتوزوتوسین
  • شکیبا سالار، زهرا کشتمند* صفحات 5131-5140
    مقدمه

    کادمیوم (Cd) یک آلاینده محیطی و عامل شیمیایی است که سبب تخریب ساختار سلولی در بافت های مختلف می شود. پروبیوتیک ها باکتری های فلور نرمال هستند که در صورت مصرف کافی علاوه بر فواید تغذیه ای، دارای فواید بهداشتی نیز خواهند بود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مخلوط پروبیوتیک های بومی ایرانی بر فاکتورهای بیوشیمیایی و بافت کلیه موش های صحرایی نر در معرض آلاینده کلرید کادمیوم می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 21 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 3 گروه 7 تایی کنترل، دریافت کننده کلرید کادمیوم (3 میلی گرم بر کیلوگرم) و دریافت کننده کلریدکادمیوم (3 میلی گرم برکیلوگرم)+ مخلوط پروبیوتیک ها (CFU/mL109) تقسیم شدند. کلریدکادمیوم تک دوز با تزریق درون صفاقی و پروبیوتیک ها با روش گاواژ به مدت 30 روز به موش ها داده شد. در پایان آزمایش نمونه های خون به طور مستقیم از قلب جهت بررسی غلظت سرمی کراتینین و اوره با روش اتوآنالایزر تهیه و بافت کلیه جهت مطالعات میکروسکوپی رنگ آمیزیE&H  استفاده شد. داده های حاصل بااستفاده از نرم افزارversion 16  SPSS وآزمون آماری واریانس یک طرفه و تست توکی ارزیابی شد.

    نتایج

    نتایج کلریدکادمیوم باعث افزایش غلظت سرمی کراتینین و اوره نسبت به گروه کنترل به صورت معنادار شد (0/05<p) در حالی که در گروه دریافت کننده مخلوط پروبیوتیک در مقایسه با گروه کلریدکادمیوم کاهش معنادار نشان داده شد. هم چنین آسیب در بافت کلیه نسبت به گروه کنترل نشان داده شد. از سویی ساختار بافت کلیه در گروه تیمار با مخلوط پروبیوتیک ها در مقایسه با گروه کلریدکادمیوم بهبودی را نشان داد.

    نتیجه گیری:

     احتمالا بتوان به عنوان یک کاندیدا از مخلوط پروبیوتیک های بومی ایرانی (لاکتوباسیلوس رامنوسوس، لاکتوباسیلوس کازیی و لاکتوباسیلوس هلوتیکوس) علیه آسیب های ایجاد شده کلریدکادمیوم در بافت کلیه موش های صحرایی نر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روبیوتیک، کلرید کادمیوم، فاکتورهای بیوشیمیایی، بافت کلیه، موش صحرایی نر
  • محسن رضائیان، حسن علی نژاد*، زینب حاج علی اکبری، علیرضا طاهری فرد، مهدی علی نژاد، پریناز صباغی صفحات 5141-5151
    مقدمه

    کیفیت خواب و فعالیت فیزیکی اهمیت ویژه ای در کیفیت زندگی سالمندان دارد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین کیفیت خواب و کیفیت زندگی سالمندان با نقش فعالیت بدنی مبتلا به بیماری های قلبی - عروقی مراجعه کننده به بیمارستان علی بن ابی طالب (ع) شهرستان رفسنجان انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران قلبی- عروقی سالمند که به بیمارستان علی بن ابی طالب (ع) در 6 ماهه اول سال 1399 مراجعه کردند بود. تعداد 292 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل سه پرسش نامه استاندارد شامل فعالیت بدنی Baecke، کیفیت خواب Petersburg و کیفیت زندگی Ware و Sherbourne  (SF-36) بود. از آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مجذور کای برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS version 16 بود.

    نتایج

    نتایج نشان داد که با افزایش فعالیت فیزیکی، کیفیت زندگی نیز بیشتر می شود و با افزایش کیفیت خواب، کیفیت زندگی افزایش می یافت. هم چنین همبستگی معنی داری در بعد روانی کیفیت زندگی با فعالیت فیزیکی (0/001>P، 0/777=r) و با کیفیت خواب (0/001>P، 0/804- =r) وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های پژوهش، توصیه می شود فعالیت های فیزیکی و اوقات فراغت سالم برای سالمندان ایجاد شود و برنامه های مشاورهای برای ارایه به سالمندان تدوین شود. توجه به به وضعیت خواب سالمندان به منظور ارتقاء کیفیت خواب آن ها که عاملی مهم در ارتقاء سلامت آن هاست از سوی مدیران و برنامه ریزان بهداشتی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، کیفیت زندگی، فعالیت بدنی، بیماران قلبی عروقی، سالمندان، رفسنجان
  • حسین حاتمی، مهدی فارسی، ابوالفضل حجاری* صفحات 5152-5165
    مقدمه

    بیماری شیگلوزیس به عنوان یکی از بیماری های منتقله از طریق آب و غذا، یکی از مشکلات بهداشتی در کشورهای در حال توسعه می باشد. این مطالعه به منظور بررسی طغیان های بیماری های اسهال خونی ناشی از شیگلا در بیماران دارای کشت مثبت استان اصفهان طی سال های 1399-1394 صورت گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه توصیفی - تحلیلی مقطعی است و اطلاعات 280 بیمار مبتلا که دارای کشت مثبت شیگلا بودند بر اساس اطلاعات دموگرافیک، سن، جنس، محل سکونت، علایم بالینی ، سابقه مصرف مواد غذایی و تاریخ بروز بیماری و مراجعه به مراکز درمانی، با استفاده از نرم افزارSPSS version 16  و بررسی درصدها و فراوانی، و آزمون های کای دو و تی تست مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    51/1 درصد مبتلایان را زنان و 48/9 درصد را مردان، با میانگین سنی مبتلایان 21/36 ± 25/53 تشکیل می دهد و 27/1 درصد بیماران، خانه دار و94/3 درصد آنان ایرانی بودند، 97/1 درصد بیماران علاوه بر کشت مثبت در بررسی میکروسکوپی نمونه مدفوع آنان گلبول قرمز نیز گزارش شده است.23/26 درصد بیماران دارای تب، 19/86 درصد دارای تهوع و 16/99 درصد دچار اسهال خونی آشکار بودند. 26/88 درصد بیماران دارای سابقه مصرف سبزیجات بودند و 94/1 درصد آن ها در سه روز اول جهت دریافت خدمات درمانی به مراکز درمانی مراجعه داشتند هم چنین از مجموع این بیماران 45/5 درصد به صورت بستری و 54/5 درصد، سرپایی درمان شده و سرانجام 100 درصد بیماران به بهبودی منتهی گردید.

    نتیجه گیری: 

    آموزش جامعه در خصوص بهداشت مواد غذایی، از نیازهای ضروری آموزشی بوده و هم چنین توسعه مراکز تهیه سبزیجات به صورت بسته بندی و دارای کد بهداشتی از نیازهای ضروری در امر سلامت و امنیت غذایی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اسهال، شیگلوزیس، طغیان، همه گیری
  • سارا فرشتیان، مقصود پیری*، حمید آقاعلی نژاد، مریم دلفان صفحات 5166-5178
    مقدمه

    هدف از این مطالعه تاثیر4 هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مکمل یاری کورکومین بر بیان ژن های COL-I، II، SMAD/3 در میوکارد موش های چاق صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع2 بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع تجربی است. بدین منظور 35 سر موش نر دیابتی به پنج گروه 7 تایی; کنترل سالم، کنترل دیابتی، کورکومین+ دیابتی، تمرین تناوبی شدید، تمرین تناوبی شدید+ کورکومین تقسیم شدند. القاء دیابت به همه گروه ها به جز کنترل سالم توسط تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (STZ) با دوز60 میلی گرم بر کیلوگرم انجام شد. کورکومین با دوز200 میلی گرم بر کیلوگرم به ازای هر کیلو گرم از وزن بدن به همه گروه ها به جز کنترل سالم و کنترل دیابتی گاواژ شد. سنجش بیان ژن های COL-I، II و SMAD/3 از روش Real time-PCR و مقایسات گروه ها با آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح آلفای 0/05 انجام شد.

    نتایج

    کاهش بیان ژن COL-I درگروه S+HIIT نسبت به گروه های DC و S+DC به ترتیب (0/0001<p) و (0/0004<p) و درگروه تمرین تناوبی شدید (HIIT) نسبت به گروه DC (0/017=P) معنادار بود. کاهش بیان ژن COL-II درگروه مکمل+ تمرین تناوبی شدید S+HIIT نسبت به گروه های مکمل+ کنترل دیابتی  S+DC(0/001=P) و DC (0/0003<p) و در گروه HIIT نسبت به گروه کنترل دیابتی DC (0/013=P) و S+DC (0/029=P) معنادار بود. کاهش بیان ژنSMAD/3 در گروه S+HIIT نسبت به گروه های HIIT (0/008=P)،S+DC  (0/0002<p)، DC (0/0006<p) و در گروه HIIT نسبت به گروه های NC (0/010=P)،DC  (006/0=P) و S+DC (0/032=P) معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد، تمرین تناوبی شدید باعث کاهش ژن هایCOL-I ،COL-II  وSMAD/3 شد و کاهش بیان SMAD/3 تحت تاثیر تمرین تناوبی شدید با مکمل، احتمالامی تواند فیبروز میوکارد را در افراد دیابتی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، کورکومین، دیابت نوع 2، SMAD، 3، COL-I، COL-II
|
  • Maryam Sadat Sadati* Pages 5089-5092
    Introduction

    After COVID-19 pandemic in 2020 that mostly affects upper respiratory tract, the scientists investigated an effective vaccine against the virus. As the vaccination of general population started some patients were visited with varicella zoster virus activation following the COVID vaccine.

    Keywords: Zoster, COVID, vaccine
  • Melika Kheshti, Khojasteh Malekmohammad, Firouzeh Gholampour* Pages 5093-5109
    Introduction

    Diabetes mellitus is a chronic metabolic disease with life threatening complications such as diabetic retinopathy, renal failure and cardiovascular disease. Metformin, Glibenclamide, Acarbose, Empagliflozin, Sitagliptin and Repaglinide are the most common drugs for reducing the blood glucose. The blood glucose-lowering drugs have side effects such as severe hypoglycemia, liver cell damage, lactic acidosis, permanent neurological defects, gastrointestinal disorders, headache, and dizziness. Hence, it is necessary to use safe and effective strategies for reducing blood glucose in the management of diabetes and related diseases. Therefore, in the recent years, medicinal plants have been used all over the world due to their wide therapeutic effects. Basil (O. basilicum) is one of the medicinal plants with anti-diabetic property. This article aimed to review of the Basil effects on the type 2 diabetes.

    Conclusion

    O. basilicum has significant role in the control of diabetes through different mechanisms. These include: inhibition of glucose production in the liver, increasing glycogen synthesis, decreasing gluconeogenesis and glycogenolysis, stimulation of insulin secretion by the pancreas, and inhibition of α-glucosidase and α-amylase enzymes. Therefore, Basil and its biologically active compounds such as flavonoids, alkaloids and polyphenols act as potent anti-diabetic agents.

    Keywords: Diabetes mellitus, Metabolic disorder, Medicinal plants, Ocimum Basilicum, Secondary metabolites
  • Masoumeh Nezhadali* Pages 5110-5119
    Introduction

    Obesity, results in a number of serious complications, such as type 2 diabetes, non-alcoholic fatty liver disease and metabolic syndrome. The levels of blood of adiponectin and cortisol have been associated with obesity. This study aimed to investigate the relationship of adiponectin and cortisol levels with obesity and biochemical parameters.

    Methods

    This case-control study was conducted only on men, 80 participants with body mass index (BMI)≥25 considered as case group, and 100 participants with BMI<25 as control group in the Research Institute for Endocrine Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Plasma levels of adiponectin and cortisol were measured through ELISA kit and other variables were determined by standard methods. Data were analyzed using SPSS software version 16. P-values <0.05 were considered as significant.

    Results

    Our findings showed no significant difference in cortisol level between individuals with BMI≥25 and individuals with BMI<25. Obese men had significantly higher levels of triglycerides, systolic and diastolic blood pressure and lipid profiles whereas, adiponectin and high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C) levels were lower compared to the control group (p-value<0.05). In this study, an inverse correlation was observed between adiponectin and fasting blood glucose (FBS), and also BMI. It was found a positive correlation between cortisol and cholesterol and also FBS.

    Conclusion

    The results show that there is no relationship between cortisol and obesity, but a negative correlation between adiponectin levels and obesity.

    Keywords: Adiponectin, Cortisol, Obesity, Body Mass Index
  • Mohsen Karimi, MohammadHossein Gheini, Fatemeh Taleahmad, Mehrdad Roghani* Pages 5120-5130
    Introduction

    Diabetes mellitus causes adverse changes in the neurological morphology of the hippocampus and prefrontal cortex of the brain by increasing oxidative stress. Trigonelline has antihyperglycemic effects and can inhibit oxidative stress. The aim of this study was to evaluate the protective effect of trigonelline on dendritic changes in hippocampal and prefrontal cortex neurons in diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 male Wistar rats in the weight range of 195-235 grams were randomly divided into 4 groups consisting of control, trigonelline-treated control, diabetic and trigonelline-treated diabetic. Oral trigonelline treatment at a dose of 50 mg/kg/day during 7 weeks was done. Diabetes induction was done by single dose injection of intraperitoneal streptozotocin at a dose of 60 mg/kg. Serum glucose and body weight were measured at the beginning and at weeks 4 and 8 after diabetes induction. For evaluation of hippocampal and prefrontal cortex neuronal dendrites, Golgi impregnation method was used. For statistical analysis, one-way ANOVA and Tukey post-tests in SPSS version 16 were used. P<0.05 was considered as a significant level.

    Results

    Serum glucose level in the diabetic group treated with trigonelline significantly has been reduced compared with the diabetic group (p<0.01). The density of dendritic spines of prefrontal cortex and hippocampal neurons in the diabetic group significantly reduced compared to the control group (p<0.01). Moreover, in the diabetic group treated with trigonelline, dendritic spine density significantly increased compared to the diabetic group (p<0.05).

    Conclusion

    Trigonelline is hypoglycemic and can prevent reduction of dendritic spines in the prefrontal cortex and the hippocampus of streptozotocin diabetic rats.

    Keywords: Diabetes mellitus, Trigonelline, Prefrontal cortex, Hippocampus, Streptozotocin
  • Shakiba Salar, Zahra Keshtmand* Pages 5131-5140
    Introduction

    Cadmium (Cd) is an environmental pollutant and chemical agent that destroys cell structure in various tissues. Probiotics are normal flora bacteria that if consumed adequately, will have health benefits in addition to nutritional benefits. The aim of this study was to investigate the effect of a mixture of native Iranian probiotics on biochemical factors and kidney tissue of male rats exposed to cadmium chloride.

    Methods

    In this experimental study, 21 male Wistar rats were divided into 3 groups of 7: control, cadmium chloride recipient (3mg/kg) and cadmium chloride recipient (3mg /kg) + mixture of probiotics (CFU/mL109) were divided. Single-dose cadmium chloride was given to rats by intraperitoneal injection and probiotics by gavage for 30 days. At the end of the test, blood samples were taken directly from the heart to study serum creatinine and urea concentrations by autoanalyzer method and kidney tissue was used for microscopic studies of E&H staining. The data were evaluated using SPSS software version 16 and one-way ANOVA and Tukey test.

    Results

    The results of Cadmium chloride significantly increased serum creatinine and urea concentrations compared to the control group (P<0.05) while in the group receiving probiotic mixture compared to the cadmium chloride group showed a significant decrease. Damage to kidney tissue was also shown compared to the control group. On the other hand, the structure of kidney tissue in the group treated with a mixture of probiotics compared to the group of cadmium chloride showed improvement.

    Conclusion

    It is possible to use as a candidate a mixture of native Iranian probiotics (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei and Lactobacillus holoticus) against cadmium chloride damage to the tissues of male rats.

    Keywords: Probiotic, Cadmium chloride, Biochemical factors, Kidney tissue, Male rat
  • Mohsen Rezaeian, Hasan Ali Nejad*, Zeinab Haj Ali Akbari, Alireza Taherifard, Mahdi Ali Nejad, Parinaz Sabaghi Pages 5141-5151
    Introduction

    The quality of sleep and physical activity is specially important in the quality of life of the elderly. The aim of this study was to determine the relationship between sleep quality and quality of life of the elderly with cardiovascular disease referred to Ali Ebn Abi Taleb Hospital in Rafsanjan City in 2021.

    Methods

    In this descriptive study, the participants of the study included all the cardiovascular elderly patients referred to Ali Ebn Abi Taleb Hospital in Rafsanjan City in the first 6 months of 2021. A total of 292 people were selected as the sample using purposive sampling method. Data collection tools included three standard questionnaires, including Baecke physical activity, Petersburg sleep quality and Ware and Sherbourne quality of life (SF-36). Independent t-test, one-way analysis of variance and chi-square test were used to analyze the data. The SPSS software version 16 used was for analyzing the data.

    Results

    The results showed that with increasing physical activity, the quality of life also increases and with increasing the quality of sleep, the quality of life increased. There was also a significant correlation between psychological quality of life with physical activity (P<0.001 and r = 0.777) and sleep quality (P<0.001 and r = -0.804).

    Conclusion

    According to the research findings, it is recommended to create a wide and healthy physical activity and healthy leisure time for the elderly and to develop counseling programs for the elderly. Therefore, the quality of life and sleep quality skills training should be provided.

    Keywords: Sleep quality, Quality of life, Physical activity, Cardiovascular patients, Elderly, Rafsanjan City
  • Hossein Hatami, Mahdi Farsi, Abolfazl Hajari* Pages 5152-5165
    Introduction

    As one of the diseases transmitted through water and food, shigellosis is one of the health problems in developing countries. This study was conducted in order to investigate the outbreaks of bloody diarrhea caused by Shigella in patients with positive cultures in Isfahan province during 2014-2016.

    Methods

    This study was a cross-sectional descriptive-analytical study. Information of 280 infected patients with positive Shigella cultures based on demographic information, age, sex, place of residence, clinical symptoms, history of food consumption, and the date of illness and referral to medical centers were analyzed using SPSS16 software, checking percentages and frequencies, chi-square and t-tests were investigated.

    Results

    The percentage of female patients of this study was 51.1% and male was 48.9% with a mean age of 25.53± 21.36; 27.1% of patients were housewives and 94.3% were Iranians. 97.1% of patients, in addition to positive cultures, red blood cells were also reported in microscopic examination of their stool samples. . 23.26% of patients had fever, 19.86% had nausea and 16.99% had obvious bloody diarrhea. 26.88% of patients had a history of consuming vegetables and 94.1% of them referred to medical centers in the first three days to receive medical services. Furthermore, 45.5% of these patients were hospitalized and 54.5% were treated as outpatients and finally 100% of patients recovered.

    Conclusion

    Community education for food hygiene is one of the essential educational needs and also the development of vegetable preparation centers in the form of packaging and having a health code is one of the essential needs in terms of health and food security.

    Keywords: Diarrhea, Shigellosis, Outbreak, Epidemic
  • Sara Fereshtian, Maghsoud Peeri*, Hamid Agha Alinejad, Maryam Delfan Pages 5166-5178
    Introduction

    The aim of this study was investigating the effect of 4 weeks of high intensity interval training with curcumin supplement on the gene expression of collagen I, II and SMAD/3 in the myocardium of male obese rats with type 2 diabetes.

    Methods

    In this experimental study, 35 male diabetic rats were divided in to 5 groups of seven; normal control, diabetic control, curcumin+diabetic, high intensity interval training, high intensity interval training+curcumin. Diabetes was induced by an intraperitoneal injection of streptozotocin with a dose of 60 mg/kg in all groups except the normal control group. Curcumin was gavage 200 mg/kg of body weight in all groups except normal control and diabetic control groups to determine the expression of COL-I, II and SMAD/3 genes, PCR-Real time method and group comparison were used by Two-way ANOVA test at alpha level of 0.05.

    Results

    The decrease in COL-I gene expression in (S+HIIT (group compared to the (DC) (P<0.0001) and S+DC (P<0.0004) was significant, respectively. In high intensity interval training (HIIT) group, the decrease in COL-I gene expression was also significant compared to the diabetic control (DC) group (P=0.017).The decrease in COL-II gene expression in  curcumin + high intensity interval training (S+HIIT) group compared to the (S+DC) (P=0.001) and diabetic control (DC) (P<0.0003) and in (HIIT) group was significant compared to the (DC) group (P=0.013) and (S+DC) (P=0.029).The decrease in SMAD/3 gene expression in (S+HIIT) group compared to the HIIT (P=0.008), (S+DC) (P<0.0002), (DC) groups (P<0.0006) and in the (HIIT) group was significant compared to the (NC) (P=0.010), (DC) (0.006) and (S+DC) groups (P=0.032).

    Conclusion

    The results showed that, high intensity interval training reduced COL-I, COL-II and SMAD/3 genes and decreasing the expression of SMAD/3 due to high intensity interval training with curcumin supplementation possibly can improve diabetic fibrosis in myocardial.

    Keywords: High intensity interval training, Curcumin supplement, Type2 Diabetes, SMAD, 3, COL-I, COL-II