فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال سی و دوم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/11
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مهران کریمی، سعید سیف زاده*، علیرضا پازکی، حمیدرضا ذاکرین، اسماعیل حدیدی ماسوله صفحات 1-16
    اهداف

    ارزیابی تاثیر کودهای زیستی و سطوح نیتروژن بر صفات زراعی و شاخص های کارایی نیتروژن در ذرت علوفه ای.

    مواد و روش ها: 

    آزمایش طی سال های 1395 و 1396 در مزرعه تحقیقات علوم دامی استان البرز به صورت اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل آزمایش شامل کود نیتروژن در چهار سطح (0، 50، 100، 200 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اصلی و کود زیستی در هشت سطح (عدم تلقیح، ازتوباکتر، میکوریزا، آزوسپریلیوم، ازتوباکتر + میکوریزا، ازتوباکتر + آزوسپیریلوم، میکوریزا + آزوسپریلیوم، میکوریزا + ازتوباکتر + آزوسپریلیوم) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند.

    نتایج

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل کودهای ازته بر عملکرد علوفه معنی دار بود. افزایش مصرف نیتروژن تا 200 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش عملکرد علوفه تر شد. استفاده از کودهای زیستی، به تنهایی یا به صورت ترکیبی در تمام کاربردهای کود ازته، باعث افزایش عملکرد علوفه شد؛ اما اثر ترکیبی کودهای زیستی بیشترین تاثیر را داشت. بااین حال، افزایش عملکرد در سطوح پایین تر کود نیتروژن، به ویژه در تیمار شاهد (بدون استفاده ازت). بیشترین کارایی زراعی نیتروژن در تیمار 50 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد و در این شرایط، تفاوت بین تیمارهای کودهای زیستی آشکارتر بود، به طوری که استفاده ترکیبی از کودهای زیستی بیشترین کارایی زراعی نیتروژن را داشت.

    نتیجه گیری: 

    استفاده ترکیبی از کودهای زیستی با کود نیتروژن کمتر (100 کیلوگرم در هکتار) می تواند ضمن دستیابی به عملکرد قابل قبول دانه و علوفه، کارایی مصرف نیتروژن را در تولید ذرت بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: کود زیستی، نیتروژن، ذرت علوفه ای، عملکرد علوفه، کارایی جذب نیتروژن
  • اسما بستامی، رضا امیرنیا* صفحات 17-32

    اهداف :

    مطالعه به منظور مقایسه تاثیر کود های زیستی و آلی بر خصوصیات رشدی، درصد و عملکرد اسانس و جذب عناصر دو گونه مرزه و شناسایی گونه مرزه سازگار به شرایط منطقه بود.

    مواد و روش ها

    آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در شمال لرستان در سه سال زراعی (از1396 تا 1398) اجرا شد. فاکتور اول شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (Funneliformis mosseae ، Rhizophagus irregularis, و G. fasiclutum)، کود فسفات زیستی (بارور 2)، کود ماهی (800 کیلوگرم در هکتار)، کود گاوی (20 تن در هکتار) و ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار) و شاهد (عدم استفاده از کود)، فاکتور دوم نیز دو گونه مرزه خوزستانی و رشینگری بود.

    یافته ها

    نتایج تجزیه مرکب واریانس سال دوم و سوم نشان داد اثر ساده تیمار های کودی و گونه بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار است. بیشترین ارتفاع بوته (16/39 سانتی متر)، تعداد شاخه های فرعی (8/29)، شاخص سطح برگ (79/0)، وزن خشک بوته (15/4 تن در هکتار)، درصد اسانس (53/5)، عملکرد اسانس (92/22 کیلوگرم بر هکتار)، نیتروژن (78/3)، فسفر (91/1)، پتاسیم (18/4) وآهن برگ (25/466 میلی گرم بر کیلوگرم) از محلول پاشی ورمی کمپوست حاصل شد. اثر متقابل معنی داری بین سال و گونه در برخی صفات مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این نتایج، محلول پاشی ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار)، می تواند باعث تولید پایدار و بهبود رشد و عملکرد اسانس هر دو گونه مرزه شود.

    کلیدواژگان: درصد اسانس، وزن خشک، کود فسفات زیستی، کود ماهی، ورمی کمپوست
  • محمد پاکدامن، محمدرضا بازیار* صفحات 33-48
    اهداف

    رویکرد جهانی در تولید محصولات کشاورزی به سمت افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی از طریق روش‏های مدیریتی نظیر کاربرد کودهای زیستی و کاهش مصرف کودهای شیمیایی می‏باشد.

    مواد و روش‏ها: 

    این پژوهش به صورت اسپلیت‏پلات در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان فسا در سال 1399 انجام گردید. فاکتور اول فواصل آبیاری شامل 25، 50 و 75 درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده و فاکتور دوم شامل 100 درصد کود شیمیایی مورد نیاز، 10 تن در هکتار ورمی‏کمپوست، 10 تن در هکتار ورمی‏کمپوست همراه با کود زیستی سوپرنیتروپلاس، کود زیستی سوپرنیتروپلاس و ‏شاهد (بدون کود) بود.

    یافته‏ ها: 

    نتایج نشان داد که در سطح 25 درصد تخلیه رطوبتی، بیشترین نیتروژن برگ، محتوای کلروفیل a و عملکرد بیولوژیک در 100 درصد نیاز شیمیایی بدست آمد. اما در 50 درصد تخلیه رطوبتی، بیشترین مقدار صفات فوق در ورمی‏کمپوست همراه با کود زیستی بود که نسبت به 100 درصد نیاز شیمیایی اختلاف معنی‏داری نشان نداد. کود زیستی سبب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز شد. همچنین کود شیمیایی و ورمی کمپوست به همراه کود زیستی به ترتیب سبب افزایش 8 و 12 درصدی عملکرد دانه نسبت به شاهد گردید. مصرف به تنهایی کود زیستی سبب افزایش درصد اسانس زیره سبز شد، اما کمترین آن در کاربرد 100 درصد نیاز شیمیایی و شاهد مشاهده شد.

    نتیجه‏ گیری: 

    در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که ورمی‏کمپوست و کود زیستی در اکثر موارد قابل رقابت با تیمار کود شیمیایی بوده، به خصوص با افزایش تنش خشکی تاثیر بیشتری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، کاتالاز، کلروفیل a، نیتروژن برگ
  • سید حبیب شجاعی*، خداداد مصطفوی، محمود خسروشاهلی، محمدرضا بی همتا، حسین رامشینی صفحات 49-61
    اهداف

    این مقاله به منظور مطالعه صفات کمی مرتبط با عملکرد دانه و بررسی ارتباط صفات مختلف با یکدیگر و انتخاب مهمترین صفات کمی موثر بر عملکرد دانه در هیبرید های ذرت انجام گرفت.

    مواد و روش ها:

     آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار در دو سال زراعی 98-1396 در منطقه شیراز انجام گرفت. به منظور حذف اثرات حاشیه، نمونه گیری ها از دو ردیف وسط صورت پذیرفت.

    یافته ها: 

    بر اساس تجزیه واریانس مرکب انجام گرفته در سطح احتمال 01/0 تمامی هیبرید ها دارای اختلاف معنی داری با هم بودند. همچنین اثر سال × هیبرید نیز در تمامی صفات به جز صفت قطر بلال معنی دار شد. بر اساس مقایسه میانگین انجام شده به روش دانکن ژنوتیپ KSC704 به عنوان هیبریدهایی با رتبه برتر شناسایی شد. بر اساس تجزیه همبستگی، صفت عملکرد دانه با صفات عرض دانه و وزن هزار دانه دارای همبستگی مثبتی بودند. همچنین نتایج نمودار همبستگی نیز همبستگی مثبتی را بین صفت عملکرد دانه با صفات طول دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، طول بلال و تعداد ردیف در بلال نشان داد. بر اساس نمودار چندوجهی ژنوتیپ KSC705 نسبت به سایر ژنوتیپ ها دارای مطلوبیت بیشتری بود. نمودار رتبه بندی ژنوتیپ ها بر اساس ژنوتیپ ایده آل نیز هیبرید SC647 را به عنوان هیبریدی با مطلوبیت بهتر شناسایی نمود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس مجموعه صفات مورد بررسی ژنوتیپ های KSC704 و KSC705 به عنوان هیبرید هایی با رتبه بهتر و ژنوتیپ های SC301 و SC302 به عنوان ژنوتیپ های نامطلوب شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تجزیه واریانس مرکب، ذرت، ژنوتیپ ایده آل، نمودار چند وجهی، همبستگی
  • بهنام عمرانی*، عادل دباغ محمدی نسب، محمدرضا شکیبا، روح الله امینی صفحات 63-78

    این مطالعه به منظور بررسی اثر آب مغناطیسی و الگوی کشت مخلوط سه گیاه ارزن، لوبیا و ماشک علوفه ای بر عملکرد گونه ها انجام گردید.انجام این پژوهش در سالهای 98 و 99 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی تبریز،آزمایش بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار و 14 تیماراجرا شد. برای ارزیابی کشت مخلوط از شاخص های LER، AYL ، RVT و IA استفاده شد.اثر سال برای صفات عملکرد دانه ارزن در سطح احتمال 1درصد و بیوماس ارزن در سطح 5 درصد معنی دارشد. اثر آبیاری برای تمامی صفات سه گیاه معنی دار و اثر آب مغناطیسی باعث افزایش صفات شد. اثر اصلی کشت برای همه صفات در سطح 1 درصد و اثر متقابل سال در کشت فقط برای صفت تعداد برگ در بوته ارزن در سطح 5 درصد معنی دار بود. اثر متقابل آبیاری در کشت برای صفت عملکرد دانه و بیوماس ارزن، عملکرد علوفه خشک ماشک و عملکرد دانه لوبیا در سطح 1 درصد و شاخص کلروفیل ارزن، در سطح 5درصد معنی دار گردید.کشت مخلوط ارزن با لوبیا و ارزن با ماشک باعث افزایش عملکرد و از نظر اقتصادی باصرفه تر می باشد. کشت مخلوط ارزن- لوبیا و ارزن- ماشک با نسبت 2:1 و 4:1 نسبت به کشت خالص عملکرد بهتری داشت. بیشترین مقدار LER مربوط به کشت مخلوط ارزن -ماشک با نسبت 4:1 و بیشترین میزان RVT مربوط به کشت مخلوط ارزن - لوبیا با نسبت 2:1 گردید. بنابراین عملکرد گیاهان در کشت مخلوط افزایش و نسبت به تک کشتی بهتر بودند

    کلیدواژگان: کشت مخلوط، آب مغناطیسی، ارزن، لوبیا، ماشک علوفه ای
  • زینب سرافراز، مجید امینی دهقی*، مسعود رفیعی صفحات 79-93
    اهداف

    رشد روز افزون مصرف و ارزش بالای اقتصادی گیاه دارویی بالنگوی شهری تحقیق پیرامون کشت و کار این گیاه را ضروری میباشد. بالنگوی شهری بدلیل استفاده بهتر از بارندگی، نیاز آبی و کودی کمتر میتواند بعنوان یک گونه جدید از گیاهان دارویی در شرایط دیم باشد.

    مواد و روش ها

    آزمایش بصورت کرتهای خرد شده نواری بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه خرم آباد در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل دو روش خاکورزی (مرسوم و روش بی خاکورزی) و پنج توده بالنگوی شهری شامل (تکاب، کلیبر، کردستان (سنندج)، نظرکهریزی و جلفا) در کرتهای فرعی قرار گرفتند.

    یافته ها :

    صفات ارتفاع بوته و تعداد دانه در فندقه تحت تاثیر روش های خاکورزی قرار گرفتند. عملکرد زیستی در روش بی خاکورزی و توده تکاب نسبت به خاکورزی رایج و دیگر توده های مورد بررسی افزایش 14/5 درصدی نشان داد. توده کلیبر دارای بیشترین ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی و تعداد فندقه در بوته بود. خاکورزی مرسوم بیشترین ارتفاع بوته (09/64 سانتیمتر) و تعداد فندقه در بوته (07/3 عدد) بدست آمد. بالاترین عملکردهای دانه (41/206 گرم در متر مربع) مربوط به روش خاکورزی رایج در توده کلیبر بود که اختلاف معنی داری با روش بدون خاکورزی در این توده مشاهده شد. وکمترین عملکرددانه نیز در روش خاکورزی رایج و توده جلفا (24/73 گرم در متر مربع) بدست آمد.

    نتیجه گیری: 

    تیمار بدون خاکورزی جهت کاهش هزینه های تولید، نیروی کار و مصرف انرژی، بهینه از زمان و کاهش تردد ماشینهای کشاورزی در مزرعه قابلیت جایگزینی با سیستم خاکورزی مرسوم را دارد.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، شاخص برداشت، بدون خاک ورزی، عملکرد دانه، بالنگو شهری
  • آیدین حمیدی*، محمد رحمانی، محمد نوری، شاپور علیزاده، زرین منفرد، عاطفه خندان، سامان شیدائی کوجل، حسین صادقی، جبراییل تقی نژاد، عنایت رضوانی خورشیدی صفحات 95-113

    ارزش زراعی و مصرف (VCU) شش رقم جدید پنبه تار متوسط با منشاء ترکیه: شامل ارقام کاریزما، لیدیا، PG2018، BA440، فلش و ادسا در مقایسه با ارقام ورامین و مهر به عنوان شاهد در استان اردبیل (مغان) در سال-های1396 و 1397 با تعیین عملکرد وش و اجزای آن (تعداد قوزه در هر بوته و وزن تک قوزه)، زودرسی و خصوصیات کیفیت الیاف شامل کیل، طول، ظرافت، کشش، استحکام، یکنواختی، زردی و درخشندگی الیاف ارزیابی شد. براساس نتایج این تحقیق رقم جدید خارجی لیدیا به علت برخورداری از بیشترین عملکرد وش، زودرسی و ظرافت الیاف و رقم فلش به علت زودرسی بیشتر و داشتن بیشترین طول، استحکام درخشندگی الیاف در مقایسه با سایر ارقام پنبه تارمتوسط جدید خارجی و ارقام شاهد ارزیابی شده از خصوصیات زراعی و مصرف مطلوبی برای توصیه به منظور کاشت به جای رقم متداول دیررس ورامین و برای جایگزینی رقم منسوخ شده مهر در استان اردبیل (مغان) برخوردار بودند. بنابراین، براساس نتایج آزمون تعیین ارزش زراعی و مصرف (VCU) انجام شده ارقام جدید خارجی پنبه تارمتوسط لیدیا و فلش به منظور تجاری سازی به عنوان ارقام جدید تجاری برای کاشت در در استان اردبیل (مغان) معرفی شدند.

    کلیدواژگان: رقم، تجاری سازی، طول الیاف، ظرافت الیاف، درخشندگی الیاف، زردی الیاف
  • لمیا وجودی مهربانی*، رعنا ولیزاده کامران صفحات 115-132

    یافته ها: نتایج حاصل از بررسی انجام شده نشان داد که ارتفاع گیاه، سطح برگ، تعداد برگ، تعداد کل گل، تعداد میوه، محتوای فسفر و محتوای پتاسیم تحت تاثیر تیمارهای کاربرد خاکی کودهای آلی و محلول پاشی با عصاره جلبک قرار گرفت. وزن تر و خشک بوته، تعداد کل گل و تعداد میوه تشکیل شده تحت تاثیر اثر مستقل کود و اثرات متقابل دوجانبه سال و توده بومی قرار گرفت. وزن بوته تحت تاثیر کاربرد کودهای آلی با محلول پاشی مارمارین و اسید سالسیلیک قرار گرفت. تیمار کاربرد ورمی کمپوست با محلول پاشی مارمارین موجب افزایش 29 درصدی وزن خشک بوته شد. عملکرد گیاه تحت تاثیر اثرات متقابل دو جانبه سال در رقم، سال در کود، رقم در کود و اثر مستقل کود قرار گرفت. براساس نتایج حاصل تیمار کاربرد کود دامی با محلول پاشی مارمارین موجب افزایش 64 درصد عملکرد گیاه نسبت به تیمار شاهد شد. تیمار کاربر کود دامی همراه با مارمارین در سال دوم کشت در توده تبریز موجب افزایش 22 درصدی وزن خشک میوه نسبت به تیمار شاهد در همین گروه شد. کاربرد خاکی کودهای آلی با محلولپاشی مارمارین و کاربرد خاکی کود دامی با محلول پاشی اسیدسالیسیلیک موجب افزایش محتوای کلروفیل a و b در گیاه شد. محتوای کلروفیل a تحت تاثیر سال نیز قرار گرفت و بیشترین محتوای آن در سال دوم مشاهده شد. نتیجه گیری کلی: در کل چنین پیشنهاد می شود که کاربرد کودهای آلی به همراه محلول پاشی با عصاره جلبک موجب بهبود پاسخ های رشدی و عملکرد دو توده بومی کدو شد.

    کلیدواژگان: کدوی تابستانی، عملکرد، کلروفیل، محتوای عناصر، محتوای مواد جامد محلولا
  • وحید سلمان پور، سوران شرفی*، محمد رضایی، معروف خلیلی، ناصر عباسپور صفحات 133-148

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی پتاسیم، سالیسیلیک اسید و گاما آمینو بوتریک اسید بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک و جذب عناصر غذایی ژنوتیپ های گندم نان در شرایط تنش شوری خاک، این تحقیق طی دو سال زراعی 97 -1396 و 98 -1397 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب واقع در آذربایجان غربی اجرا گردید. آزمایش بصورت اسپلیت پلات در طرح بلوک های کامل تصادفی در دو محیط با شوری خاک حدود 8 دسی زیمنس بر متر و محیط بدون شوری در سه تکرار اجرا گردید. در این تحقیق کرت-های اصلی شامل تیمارهای محلول پاشی با مواد تحریک کننده رشد شامل پتاسیم، گابا، اسید سالیسیلیک، شاهد و کرت های فرعی با هفت ژنوتیپ گندم اروم، زارع، میهن، حیدری، MS-89-12، MS-89-13 و MS-91-14 انتخاب و اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده تنش شوری بر صفات عملکرد دانه معنی دار گردید. تیمارهای محلول پاشی بر کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار گردید. همچنین اثرات ساده ژنوتیپ های مختلف بر کلیه صفات مورد اندازه گیری معنی دار گردید. اثرات متقابل سه فاکتور شوری، محلول-پاشی و ژنوتیپ بر تمام صفات اندازه گیری شده اثر معنی داری داشت. بر اساس نتایج بدست آمده، مقایسات میانگین نشان داد که محلول پاشی گابا در شرایط عدم تنش با میانگین 7/11366 کیلوگرم در هکتار در رقم میهن بیشترین عملکرد دانه را تولید نمود، در حالی که محلول پاشی گابا در شرایط تنش شوری با میانگین 7/1876 کیلوگرم در هکتار در رقم اروم کمترین عملکرد دانه را تولید نمود. نتایج کلی حاکی از کاهش اکثر صفات بر اثر تنش شوری بود . محلول پاشی مواد در اکثر صفات موجب افزایش نسبت به شرایط شاهد گردید.

    کلیدواژگان: شوری، پتاسیم، گابا، سالسیلیک اسید، گندم، محلول پاشی
  • جابر پناهنده*، جاوید عمارت پرداز، شهلا عبدالهی صفحات 149-158

    شیکوره با نام علمی Cichorium intybus L. گیاهی چند ساله از خانواده ی آستراسه است. ریشه های این گیاه علاوه بر تولید شیکون به عنوان سبزی ارزشمند از طریق فورسه کردن ریشه ها در محیط تاریک، مهمترین منبع مورد استفاده جهت استخراج اینولین و الیگوفروکتوزها است. با توجه به این که کشت و کار این گیاه در ایران رایج نشده و نظر به اینکه یکی از مهمترین مسایل برای ترویج کاشت یک محصول جدید تعیین تراکم کاشت و نوع رقم می باشد. مواد و روش ها :طی این آزمایش تاثیر 4 تراکم بوته (تراکم 50، 25، 17 و 12 بوته در مترمربع) و دو رقم شیکوه ویتلوف (پاگنا و یلواستار) به صورت آزمایش مزرعه ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خلعت پوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز در سال 1398 و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. در طول دوره رشد گیاه، میزان کلروفیل برگها اندازه گیری شد. پس از برداشت ریشه ها عملکرد ریشه ها به صورت نمونه برداری از 5/1 متر طولی ردیف گزارش شد. پس از برداشت صفاتی نظیر وزن خشک بخش هوایی و ریشه، نسبت ریشه به برگ و نیز میزان اینولین ریشه ها به روش رنگ سنجی اندازه گیری شدند.

    کلیدواژگان: نسبت ریشه به برگ، اینولین، تراکم بوته، شاخص کلروفیل، روش رنگ سنجی
  • سیده آسیه جلالی، فائزه زعفریان*، رقیه حسن پور، ارسطو عباسیان صفحات 159-181

    سابقه و هدف:

     پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر بیوچار و اسید سالیسیلیک بر تغییرات فیزیولوژی و بیوشیمیایی سورگوم در شرایط تنش سرب انجام شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار به صورت گلخانه ای در سال 1398 انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل پنج سطح سرب (0، 400، 800، 1200 و 1600 میلی گرم سرب در کیلوگرم خاک از منبع نیترات سرب)، دو سطح بیوچار (عدم مصرف و مصرف بیوچار 20 گرم بیوچار به ازای هر کیلوگرم خاک) و دو سطح اسید سالیسیلیک (شامل عدم محلول‏پاشی و محلول‏پاشی 2 میلی مولار اسید سالیسیلیک) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مصرف بیوچار و اسید سالیسیلیک به ترتیب باعث افزایش 25/5 و 81/4 درصدی کلروفیلa شد. بیشترین میزان کاروتنویید در تیمار تلفیقی مصرف بیوچار و محلول پاشی اسید سالیسیلیک به دست آمد. با افزایش سطوح سرب میزان فنل افزایش یافت که این افزایش در گیاهانی که با اسید سالیسیلیک محلول پاشی شده بودند بیشتر بود. همچنین میزان فلاونویید تحت تاثیر مصرف بیوچار 57/10 درصد افزایش نشان داد. برهمکنش بیوچار و اسید سالیسیلیک باعث افزایش 48/88 درصدی پرولین نسبت به شاهد بود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر بیانگر تاثیر منفی تنش سرب بر رشد سورگوم و همچنین اثرات مثبت و معنی دار اسید سالیسیلیک و بیوچار بر ویژگی های این گیاه بود. لذا استفاده از این مواد ارزان و قابل دسترس در خاک می تواند یک روش مناسب و مقرون به صرفه برای کاهش آلودگی خاک بوده تا ضمن افزایش فعالیت های متابولیک گیاه سورگوم، مقاومت گیاه را در برابر تنش سرب بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: کلروفیل، فلزات سنگین، سورگوم، بیوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدان
  • بهمن خوشرو*، محمدرضا ساریخانی، عادل ریحانی تبار، شاهین اوستان، محمدعلی ملبوبی صفحات 183-199

    اهداف :

    در این پژوهش تاثیر باکتری های توانمند حل کننده روی بر تامین روی گیاه ذرت رقم سینگل کراس 704 ارزیابی شد.

    مواد و روش‎ها: 

    جداسازی باکتری ها از ریزوسفرگیاهان ذرت، گندم و آفتابگردان در شهرهای مختلف استان آذربایجان شرقی انجام شد. آزمایش در دو فاز درون شیشه ای و گلخانه ای در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد.

    یافته‎ ها: 

    در مجموع 20 جدایه باکتریایی از ریزوسفر گیاهان مورد بررسی بدست آمد. در ارزیابی کیفی، نتایج نشان داد که جدایه ZP13 در منبع فسفات روی، ZO11 در منبع اکسید روی و ZC10 در منبع کربنات روی با نسبت HD/CD به ترتیب 74/1، 68/1 و 61/1 دارای بیشترین توان انحلال بودند. در ارزیابی کمی انحلال روی نیز در فسفات روی جدایه ZP13 با مقدار 64/24 میلی گرم بر لیتر، جدایه ZC10 در کربنات روی با 48/19میلی گرم بر لیتر و جدایه ZO11 در اکسید روی با مقدار 54/26 میلی گرم بر لیتر بیشترین توان انحلال را داشتند. جدایه های برتر روی در این آزمایش ZO11 و ZO14 بودند. دو جدایه ZO11 و ZO14 در مقایسه با تیمار شاهد منفی منجربه افزایش جذب روی به ترتیب 7/179 و 37/62 درصد در ریشه و 1/155 و 6/110 درصد در بخش هوایی گیاه ذرت شدند. شناسایی جدایه های ZO11 و ZO14 نشان داد که متعلق به Acinetobacter calcoaceticus و Agromyces italicus هستند.

    نتیجه‎ گیری:

     طبق نتایج این آزمایش، می توان از پتانسیل باکتری های ریزوسفری گیاهان مختلف برای تامین عنصر روی مورد نیاز گیاهان بعنوان یک راهکار سالم و دوستدار محیط زیست بهره برد.

    کلیدواژگان: باکتریهای حل کننده روی، سیدروفور، اسیدهای آلی، pH، ترکیبات روی
  • امیر قلی زاده، مهدی غفاری*، سید احمد کلانتر احمدی صفحات 201-217

    آفتابگردان یکی از مهمترین گیاهان دانه روغنی در جهان محسوب می شود که روغن آن ارزش غذایی و اقتصادی بالایی دارد. بنابراین انتخاب ژنوتیپ های پرمحصول در این گیاه از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا تعداد یازده هیبرید جدید به همراه چهار رقم گلسا، قاسم، شمس و فرخ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دزفول در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی (99-1397) ارزیابی شدند. در این پژوهش برای مطالعه روابط متقابل میان صفات مختلف و انتخاب بهترین ژنوتیپ های آفتابگردان از روش های بای پلات ژنوتیپ × صفت (GT) و بای پلات ژنوتیپ × عملکرد × صفت (GYT) استفاده شد. بر اساس نمایش چندضلعی بای پلاتGT ، ژنوتیپ شماره 1 مطلوب ترین و مناسب ترین ژنوتیپ برای عملکرد دانه و صفات مرتبط با عملکرد بود. نمایش برداری بای پلات GT، همبستگی بالایی بین عملکرد دانه با قطر ساقه، ارتفاع بوته، قطر طبق و تعداد دانه در طبق نشان داد. بر اساس نمایش مختصات تستر متوسط (ATC) بای پلات GYT، ژنوتیپ های شماره 1 و 6 به عنوان بهترین و ژنوتیپ های شماره 12 و 7 به عنوان ضعیف ترین ژنوتیپ ها از نظر کلیه ترکیبات مثبت عملکرد-صفت شناخته شدند. با توجه به نتایج، همبستگی مثبت معنی داری بین صفات قطر ساقه، قطر طبق، ارتفاع بوته و زودرسی در ترکیب با عملکرد دانه مشاهده شد. بنابراین به نظر می رسد که صفات قطر ساقه، قطر طبق، ارتفاع بوته و زودرسی می توانند به عنوان معیارهای مناسب برای انتخاب برای افزایش عملکرد دانه در آفتابگردان مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، عملکرد دانه، شاخص GYT، همبستگی، هیبرید
  • اسماعیل محمدی بیلانکوهی، عادل دباغ محمدی نسب*، جلیل شفق کلوانق، روح الله امینی صفحات 219-234
    اهداف

    شوری آب آبیاری از مهم ترین عوامل محدودکننده تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا است. راهکارهایی برای کاهش این مشکل پیشنهاد شده اند که اغلب این روش ها بر پایه تصفیه آب و هزینه بر هستند. از طرفی استفاده از شیوه های جدید مانند آب مغناطیسی در افزایش عملکرد گیاهان زراعی مطرح می باشد.مواد و روش ها: در این راستا، به منظور ارزیابی خصوصیات اندام هوایی گونه های مختلف گندم با سطوح پلوییدی مختلف تحت کاربرد آب مغناطیسی و تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی اداره باغبانی و فضای سبز دانشگاه تبریز اجرا شد. عامل اول نوع آب (معمولی و مغناطیسی)، عامل دوم شوری آب آبیاری در سه سطح صفر، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر (کلرید سدیم) و عامل سوم گونه ها و ارقام گندم می باشند.یافته ها: میانگین شاخص کلروفیل برگ، صفات رویشی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه گونه ها و ارقام گندم در شوری-های متوسط و شدید کاهش معنی داری پیدا کردند. مغناطیس کردن آب آبیاری موجب تعدیل اثرات منفی تنش شوری بر شاخص کلروفیل برگ، برخی صفات رویشی و عملکرد دانه گندم شد. میانگین صفات اندازه گیری شده برتری ارقام کوهدشت و چمران را در مقایسه با سایر گونه های گندم در سطوح مختلف شوری نشان داد.نتیجه گیری: بنابراین، بر اساس نتایج به دست آمده می توان عنوان کرد که پیش تیمار آب شور با میدان مغناطیسی مشخص و استفاده از ارقام مناسب مانند کوهدشت و چمران، سبب بهبود عملکرد گندم می شود.

    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، تنش شوری، عملکرد دانه، کیفیت آب، گندم
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، خدیجه عبدی رکنی صفحات 235-250

    هدف مطالعه حاضر، بهینه یابی الگوی کشت در قالب مدل چندهدفه در شرایط آب وهوایی نرمال و خشک، در منطقه گهرباران شهرستان ساری با استفاده از مدل الگوریتم ژنتیک می باشد. در این راستا، ترکیب بهینه محصولات، حداکثر بهره وری اقتصادی آب، حداقل مصرف آب، حداقل آلایندگی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی حاصل از کشت ارقام مختلف برنج تعیین و با شرایط فعلی منطقه مقایسه شده است.در این مطالعه از روش الگوریتم ژنتیک با لحاظ شرایط، سه سال آبی مختلف برای دستیابی به هدف مذکور استفاده شده است. جهت دستیابی به مدیریت توام اقتصادی و زیست محیطی از الگوی برنامه ریزی چندهدفه استفاده می شود. داده های مطالعه از سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای مازندران در سال زراعی 1399-1398 جمع آوری شد. همچنین جهت بهینه سازی از نرم افزار matlab استفاده شده است.نتایج نشان می دهد الگوی پیشنهادی الگوریتم ژنتیک در هر دو حالت آب و هوایی نسبت به الگوی فعلی منطقه دارای برتری است و دستیابی مناسب تر اهداف مطالعه را نشان می دهد. طبق الگوی بهینه در وضعیت نرمال آب و هوایی، هدف اقتصادی 16 درصد، هدف اکولوژیکی 5/3 درصد و هدف زیست محیطی 5/17 درصد بهبود خواهد یافت. همچنین در وضعیت آب وهوایی خشک هدف اقتصادی 17 درصد افزایش، هدف اکولوژیکی 22 درصد کاهش و هدف زیست محیطی 20 درصد کاهش را نسبت به الگوی کشت فعلی منطقه نشان می دهد. در هر دو حالت آب و هوایی پیشنهاد می شود رقم طارم هاشمی بیشترین میزان سطح زیرکشت را به خود اختصاص دهد. نتیجه مذکور با توجه به میزان کم مصرف آب و کود شیمیایی این رقم، منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، برنج، کشاورزی پایدار، مدیریت آب، گهرباران
  • فرزاد رسولی*، اکبر قربانی، مشهید هناره، اصغر ابراهیم زاده صفحات 251-271

    اهداف:

     گوجه فرنگی یکی از محصولات مهم و پرمصرف بوده که هرسال ارقام اصلاح شده جدیدی در ایران معرفی شده و مطالعه آن ها به دلیل پاسخ احتمالی متفاوت در شرایط جدید کاملا ضروری هست.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام جدید گوجه فرنگی بر اساس صفات مورفولوژیکی در شرایط اقلیمی جنوب آذربایجان غربی آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 18 رقم شامل 2 رقم محلی و 16 هیبرید در شهرستان میاندوآب اجرا گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بوته در ارقام هیبرید Bellariva (89/4 کیلوگرم در بوته) و SV 8320 (76/4 کیلوگرم در بوته) مشاهده شد. کمترین تعداد روز تا گلدهی در رقم 10857 (45 روز) مشاهده شد. کمترین تعداد روز تا رسیدگی اولین میوه در رقم Oula (67/89 روز) مشاهده شد. رقم هیبرید CA 024 (377/121 عدد) بیشترین تعداد میوه در بوته، هیبرید Oula بالاترین درصد تبدیل گل به میوه (75 درصد)، محلی میاندوآب (3/142 گرم)، محلی ارومیه (138 گرم)، Bellariva (3/137 گرم) و SV 8320 (136 گرم) بیشترین وزن متوسط میوه را داشتند. بیشترین مواد جامد محلول در رقم هیبرید CA 024 (57/6 درصد)، بیشترین pH در ارقام هیبرید Super stone (67/4) و 10857 (67/4) و بیشترین اسیدیته در رقم محلی ارومیه (98/0 درصد) مشاهده شد. همچنین همبستگی صفات نشان داد که موثرترین صفات در افزایش عملکرد، وزن و تعداد میوه در بوته بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش ارقام هیبرید Bellariva و SV 8320 مناسب ترین رقم با عملکرد بالا جهت کشت در شرایط اکولوژیکی شمال غرب کشور می باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد، زودرسی، شکل میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته
  • داود حسن پناه* صفحات 273-287

    این تحقیق به منظور تولید سیب زمینی بذری از نشاء میکروتیوبر، مینی تیوبرهای کوچک تر از 10 گرم و غده های کوچک تر از 10 گرم در طبقه بذری سوپرالیت با هدف انبارمانی، افزایش کارایی مصرف آب و کاهش تنش های محیطی اجرا شد. نشاء های سیب زمینی در گلخانه شرکت کشاورزی زرع گسترآرتا پرورش داده و سپس به مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل انتقال داده شد. در این آزمایش چهار نوع مختلف از نشاءهای سیب زمینی رقم آگریا شامل 1- میکروتیوبر، 2- مینی تیوبر کوچک تر از 10 گرم، 3- غده بذری سوپرالیت برش داده شده با یک جوانه و 4- غده بذری سوپرالیت کمتر از 10 گرم در بستر کاشت مخلوطی از کوکوپیت و پرلیت و دو کشت مستقیم 5- مینی تیوبر بزرگ تر از 10 گرم و 6- غده بذری سوپرالیت بین 55-35 میلی متر جمعا شش تیماربراساس طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1398 بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه نشان داد بین تیمارهای مورد مطالعه از لحاظ صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده و کارایی مصرف آب اختلاف معنی دار وجود دارد. عملکرد غده و کارایی مصرف آب در کشت نشایی غده های بذری سوپرالیت و غده با یک جوانه با طبقه بذری سوپرالیت و کشت مستقیم مینی تیوبر بزرگ تر از 10 گرم و غده های با طبقه بذری سوپرالیت بین 55-35 میلی متر از بیشترین مقدار برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: نشاءکاری، منشا بذر، کارایی مصرف آب، عملکرد، سیب زمینی
  • معروف خلیلی*، حمزه حمزه صفحات 289-303

    با توجه به سطح زیر کشت بالای چغندر قند در جنوب استان آذربایجان غربی و اهمیت اقتصادی این محصول تحقیق حاضر با هدف بررسی بیلان انرژی و... انجام گرفت.جامعه آماری100 نفر از کشاورزان با استفاده از فرمول کوکران 80 نفر نتخاب و پرسشنامه در بین آنها پخش شد شاخص-های انرژی ورودی، انرژی خروجی، انرژی خالص به ترتیب 9/67170، 1215006 و 1147835 مگاژول برآورد شد، سوخت فسیلی، کود شیمیایی و آب آبیاری به ترتیب 29/31، 76/27 و 91/24 درصد از کل انرژی ورودی را به خود اختصاص دادند. جهت تولید یک تن چغندرقند به ترتیب 274/0، 161/0، 00161/0، 80/11 و 00074/0 کیلوگرم از هر یک از آلاینده های NH3، N2O، NOX، CO2 و CH4 وارد محیط شدند، آلاینده NH3 بیشترین سهم را در قالب گروه تاثیر اسیدیته و اوتریفیکاسیون به خود اختصاص داد. در این مطالعه شاخص نهایی گروه های تاثیر:گرمایش جهانی،اسیدیته، تخلیه منابع فسیلی و تخلیه منابع آبی، تخلیه منابع فسفات و پتاسیم در تولید چغندرقند در به ترتیب 01/0، 0013/0، 00049/0 و 60/0، 0195/0 برآورد شد. شاخص نهایی زیست محیطی (EcoX) و شاخص نهایی تخلیه (RDI) در تولید این محصول به ترتیب برابر 0295/0 و 0806/0 بودند. گروه های تاثیر تخلیه منابع تخلیه منابع آبی و تخلیه منابع فسفات بترتیب بیشترین پتانسیل آسیب به محیط زیست را در قالب گروه های تاثیر تخلیه منابع داشتند، بنابراین با احداث سیستم های آبیاری تحت فشار با بازده آبیاری بالا به خصوص آبیاری قطره ای می توان با حفظ پتانسیل عملکرد چغندر قند آسیب های زیست محیطی ناشی از تخلیه منابع آبی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: آلاینده، شاخص تخلیه، شاخص زیست محیطی، کود شیمیایی، انرژی ورودی
  • حبیب رستمی، مهدی دهمرده*، محمد گلوی، محمود رمرودی، محمدرضا ناروئی راد صفحات 305-318

    اهداف :

    بخش وسیعی از ایران تحت تاثیر اقلیم خشک و نیمه خشک بوده و خشکسالی باعث مشکلات فراوان در بخش کشاورزی شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی ویژگی های میوه خربزه تحت تنش خشکی همراه با مصرف کود دامی و بنتونیت بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بصورت اسپلیت- فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. سطوح آبیاری پس از 25 درصد تخلیه رطوبتی خاک (شاهد)، 50 درصد تخلیه رطوبتی خاک و 75 درصد تخلیه رطوبتی خاک به عنوان کرت اصلی و کاربرد بنتونیت (2، 3 و 4 تن در هکتار) و کود دامی (20، 30 و 40 تن در هکتار) به عنوان کرت فرعی بودند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج عملکرد میوه در شرایط 50 درصد تخلیه رطوبتی خاک با کاربرد 4 تن در هکتار بنتونیت همراه با 20 تن در هکتار کود دامی در سال اول آزمایش به میزان 02/2 برابر نسبت به شاهد افزایش نشان داد. همچنین شاخص سطح برگ به میزان 61/5 برابر و مقدار گلوگز به میزان 01/2 برابر نسبت به شاهد در شرایط 25 درصد تخلیه رطوبتی خاک و کاربرد 3 تن در هکتار بنتونیت و 40 تن در هکتار کود دامی افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    به منظور دست یابی به بیشترین عملکرد میوه، آبیاری پس از 50 درصد تخلیه رطوبتی خاک، کاربرد 4 تن در هکتار بنتونیت و 20 تن در هکتار کود دامی برای کشت در منطقه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تخلیه رطوبتی، سوپرجاذب، عملکرد میوه، فروکتوز، قندک زعفرانی
  • مرتضی مولائی صفحات 319-331
    اهداف

    اهداف اصلی این تحقیق برآورد کارایی زیست‌محیطی نهاده-محور تولید چغندرقند در حوضه آبریز ددریاچه ارومیه و زیان اقتصادی تولید آن می‌باشد.

    مواد و روش‌ها:

     جامعه آماری این تحقیق چغندرکاران در بخش‌های مرکزی و نازلو چای شهرستان ارومیه بودند؛ که داده-های مورد نیاز به صورت تصادفی ساده و از طریق مصاحبه حضوری با تکمیل 100 پرسشنامه از تولیدکنندگان چغندرقند در سال زراعی 97-1396 جمع‌آوری شد. برای برآورد کارایی زیست‌محیطی، که در آن کودها و سموم شیمیایی به‌عنوان نهاده‌های مضر لحاظ شده بودند، از تابع مرز تصادفی به شکل تابعی ترانسلوگ استفاده شد. سپس زیان اقتصادی تولید چغندرقند محاسبه شد.

    یافته‌ها: 

    براساس یافته‌های تحقیق، میانگین کارایی زیست محیطی برابر با 58 درصد به دست آمد. با این توضیح که تولیدکنندگان چغندرقند می‌توانند با ثابت نگه‌داشتن مصرف سایر نهاده‌ها، مصرف نهاده‌های شیمیایی (کودها و سموم شیمیایی) را به اندازه 42 درصد کاهش داده و سطح ثابت محصول را تولید کنند. میانگین ارزش خسارت زیست‌محیطی برآورد شده برابر با 53/5 میلیون ریال بر هکتار برآورد شد. به عبارت دیگر، به دلیل ناکارا عمل کردن چغندرکاران به لحاظ زیست‌محیطی، خسارتی برابر با 53/5 میلیون ریال بر جامعه از طریق آلوده شدن محیط زیست تحمیل می شود.

    پیشنهادات:

     توصیه می‌شود از سیاست‌های مناسبی که بتواند مصرف کودها و سموم شیمیایی را در تولید چغندرقند محدود بکند، اتخاذ بشود؛ که با این‌کار هزینه‌های تولید کاهش پیدا کرده و کشاورزان از این مسیر منتفع خواهند شد.

    کلیدواژگان: کارایی زیست محیطی، زیان اقتصادی، چغندرقند، حوضه آبریز دریاچه ارومیه، تابع مرز تصادفی
  • پویا اعلایی بازکیایی، حسین کاظمی*، حمیدرضا شاه حسینی صفحات 333-352

    اهداف:

     این تحقیق با هدف بررسی وضعیت تنوع زیستی محصولات زراعی و باغی در استان مازندران انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    داده های مورد نیاز شامل سطح زیر کشت مهم ترین گیاهان زراعی و باغی در 19 شهرستان استان مازندران طی سال های 93-1377 توسط سالنامه آماری وزارت جهاد کشاورزی و مصاحبه حضوری با کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان ها جمع آوری شد. شاخص های شانون- واینر، مارگالف، منهینیک، غالبیت سیمپسون و یکنواختی گونه ها با استفاده از رابطه های مربوطه محاسبه شد.

    یافته ها

    بیشترین شاخص مارگالف بین محصولات زراعی در شهرستان های بهشهر، رامسر و ساری، به ترتیب 30/1، 27/1 و 13/1 و کمترین آن در محمودآباد، تنکابن و نوشهر به ترتیب 35/0، 48/0 و 64/0 بدست آمد. بین محصولات باغی، بیشترین مقدار این شاخص در محمود آباد، چالوس و بهشهر به ترتیب 60/3، 35/3 و 25/3 و کمترین آن در تنکابن، جویبار و میان دورود به ترتیب 15/2، 23/2 و 61/2 مشاهده شد. همچنین بیشترین شاخص سیمپسون بین محصولات زراعی در میان دورود، نکا و ساری به ترتیب 76/0، 73/0 و 72/0 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    تنوع محصولات کشاورزی استان مازندران در دوره آماری مورد بررسی، کاهش یافته است. در اغلب شهرستان ها بیشترین سطح زیر کشت گیاهان زراعی به برنج، گندم و جو اختصاص داشت. به نظر می رسد با ایجاد زیرساخت های مناسب و آموزش و تشویق کشاورزان به تولید محصولات متنوع کشاورزی، می توان زمینه استفاده از خدمات تنوع زیستی را در بوم نظام های کشاورزی فراهم کرد.

    کلیدواژگان: سیمپسون، شانون، مارگالف، منهینیک، یکنواختی
  • تعیین قصد و رفتار مصرفی محصولات ارگانیک بر مبنای مدل بزنف
    حسین یاداور، پریسا پاکروح صفحات 353-367
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین قصد و رفتار مصرفی محصولات ارگانیک در میان دانشجویان کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد و به دنبال پاسخ به این سوال بود که چه عواملی بر رفتار مصرفی مصرف‌کنندگان نسبت به محصولات ارگانیک تاثیر دارند؟

    مواد و روش‌ها:

     تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده‌ها، از نوع توصیفی است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به تعداد 2037 نفر بودند. حجم نمونه دانشجویان با روش نمونه-گیری تصادفی طبقه‌ای با انتساب متناسب با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 268 نفر تعیین گردید.

    یافته‌ها: 

    یافته های تحقیق نشان داد که متغیر موثر در رابطه با وضعیت سازه نگرش، نبود اطلاعات لازم راجع به محصولات ارگانیک بود. موثرترین متغیر برای سازه هنجارهای ذهنی، کارکرد خانواده و گروه‌های مرجع است. از نظر سازه قادرکننده‌ها، فاکتور دانش و آگاهی و اندک بودن آن نسبت به محصولات ارگانیک مهم‌ترین متغیر می‌باشد. از نظر قصد رفتاری، پاسخگویان نسبت به ارزش و اهمیت استفاده از محصولات ارگانیک واقف هستند، ولی تا حدی نسبت به صحت و سقم ادعا راجع به ارگانیک بودن محصولات اطمینان خاطر ندارند. از نظر رفتار مصرفی، دانشجویان نگاه مثبتی نسبت به محصولات ارگانیک دارند و برای دسترسی به آن نیز تلقی مثبتی دارند. از نظر وزن و رابطه اجزای مدل به غیر از سازه قادرکننده‌ها، سازه‌های (نگرش، هنجار ذهنی و قصد رفتاری) با همبستگی نسبتا بالا تایید شد.

    نتیجه گیری

    تاثیر هنجارهای ذهنی بر قصد رفتاری و نیز رابطه علی بین قصد رفتاری و رفتار مصرفی معنی‌دار است.

    کلیدواژگان: رفتار مصرفی، قادر کننده، قصد، محصولات ارگانیک، نگرش، هنجار ذهنی
  • عبدالله جوانمرد*، محمد حقانی نیا، فریبرز شکاری، شیرین خوشخوان، علی استادی صفحات 369-389

    این آزمایش بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در شهرستان میاندوآب در سال های 1398 و 1399 اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد (عدم کاربرد کود)، کاربرد کود شیمیایی، کشت خالص جو (Hordeum vulgare L.)، کشت خالص نخود فرنگی (Pisum sativum L.)، 75 درصد نخود فرنگی+ 25 درصد جو، 50 درصد نخود فرنگی+ 50 درصد جو و 25 درصد نخود فرنگی+ 75 درصد جو و ورمی کمپوست بودند. بیشترین تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و بیولوژیک با کاربرد کود شیمیایی بدون تفاوت معنی دار با تیمار کود سبز 50 درصد نخود فرنگی+ 50 درصد جو بدست آمد. علاوه بر این، بیشترین میزان درصد و عملکرد روغن در تیمار کود سبز 50 درصد نخود فرنگی+ 50 درصد جو بدست آمد و بعد از آن در تیمار کود سبز 75 درصد نخود فرنگی+ 25 درصد جو مشاهده شد. آنالیز شیمیایی روغن دانه مشخص کرد در همه تیمارها اولییک اسید، لینولییک اسید و پالمیتیک اسید غالب ترین ترکیبات روغن دانه بودند. به طوری که، بیشترین درصد اسید اولییک (43/92) با کاربرد کود سبز 50 درصد نخود فرنگی+50 درصد جو حاصل شد. همچنین بیشترین درصد لینولییک اسید (07/6) با کاربرد کود آلی ورمی کمپوست مشاهده شد. در حالی که بیشترین درصد پالمیتیک اسید (38/3) به تیمار کود سبز 25 درصد نخود فرنگی+ 75 درصد جو تعلق داشت. به طور کلی بیشترین و کمترین اسیدهای چرب غیراشباع به ترتیب در تیمارهای کود سبز 50 درصد نخود فرنگی+50 درصد جو و 25 درصد نخود فرنگی+ 75 درصد جو حاصل شد.

    کلیدواژگان: روغن دانه، کشاورزی پایدار، کلزا، کود آلی، کود سبز
|
  • Mehran Karimi, Saeed Sayfzadeh *, Alireza Pazoki, Hamidreza Zakerin, Ismail Hadidi Masouleh Pages 1-16
    Objectives

    To evaluate the effect of biofertilizers and nitrogen levels on agronomic traits and nitrogen efficiency indices of corn

    Materials and Methods

    This experiment was performed during 2016 and 2017 in the Animal Science Research Farm of Alborz Province as a split plot and in the form of a randomized complete block design with three replications. Experimental factors include nitrogen fertilizer at four levels (0, 50, 100, 200 kg.ha-1) as the main plots and biofertilizer at eight levels (no inoculation, Aztobacter, Mycorrhiza, Azospirillum, Aztobacter + Mycorrhiza, Aztobacter + Azospirillum, Mycorrhiza + Azospirillum, Mycorrhiza + Azotobacter + Azospirillum) as sub-plots were considered.

    Results

    The results of analysis of variance showed that the interaction effect of nitrogen fertilizers on forage yield was significant. The results showed that increasing nitrogen application to 200 kg.ha-1 increased forage yield. The use of biofertilizers, either alone or in combination in all nitrogen fertilizer applications, increased forage yield. But the combined effect of biofertilizers had the greatest effect. However, the increase in yield was higher at lower levels of nitrogen fertilizer, especially in the control treatment (no nitrogen application). The highest nitrogen agronomical efficiency was observed in the treatment of 50 kg.ha-1 and in this case, the difference between the biofertilizer treatments was more obvious, so that the combined use of biofertilizers had the highest nitrogen agronomical efficiency.

    Conclusion

    Combined application of biofertilizers with less nitrogen fertilizer (100 kg.ha-1) can improve the nitrogen use efficiency in corn production while achieving acceptable grain and forage yield.

    Keywords: Biofertilizer, Nitrogen, Forage Corn, Forage Yield, Nitrogen Uptake Efficiency
  • Asma Bastami, Reza Amirnia * Pages 17-32
    Background and Objective

    The aim of this study was to compare the effect of fertilizer types on growth characteristics, essential oil content and element uptake of two savory species and to identify savory species compatible with regional conditions.

    Materials and Methods

    field experiment as a factorial study based on a randomized complete block design with three replications in the north of Lorestan, Iran in 2017-2019. The first factor was assigned to three mycorrhizal fungi (Funneliformis mosseae, Rhizophagus irregularis, and G. fasciculatum), phosphate biofertilizer (Baravar-2), fish manure (800 kg ha-1), cattle manure (20 t ha-1), vermicompost (5 t ha-1), and control (no fertilization) and the second factor was assigned to two savory species including Satureja khuzestanica and S. rechingeri.

    Results

    The results of the combined analysis of variance for the second and third years showed that the simple effects of fertilizers and species were significant on all recorded traits. The highest plant height (39.16 cm), number of lateral branches (29.58), leaf area index (0.79), plant dry weight (4.15 t ha-1), essential oil content (5.53%), essential oil yield (22.92 kg ha-1), leaf N, P, K and Fe contents (3.78, 1.91, 4.18, and 466.25 mg kg-1), were obtained from the foliar application of vermicompost.

    Conclusion

    Except for essential oil content and yield. According to the results, the foliar application of vermicompost at a rate of 5 t ha-1 can contribute to the sustainable production of both savory species and improving their growth and essential oil yield.

    Keywords: essential oil percentage, Dry weight, phosphate biofertilizer, fish manure, Vermicompost
  • Mohamad Pakdaman, MohammadReza Baziar * Pages 33-48
    Background and Objective

    The world approach to produce the crops is toward the qualitative and quantitative increase in the performance of herbs via the managerial methods, such as applying the biofertilizers and reducing the use of the chemical fertilizers.

    Materials and Methods

    This research was done as a split-plot in completely random block design with three replications in Fasa County in 2021. The first factor of the irrigation intervals included: 25, 50, and 75 percent drainage of available moisture, and the second factor included 100 percent of chemical fertilizer needed, 10 tons of vermicompost per hectare, 10 tons of vermicompost per hectare along with the biofertilizer super nitroplus, super nitroplus fertilizer and the control treatment (no fertilizers).

    Results

    The results showed that in 25 percent moisture drainage level, the highest nitrogen of leaves, chlorophyll content and biological performance at 100% chemical requirement was obtained. But, in 25% moisture drainage, most of these characteristics in the vermicompost were accompanied with biofertilizer which did not show a significant difference compared to 100% chemical fertilizer. Biofertilizer increased catalase and peroxidase enzyme activity. Chemical fertilizer and vermicompost and biofertilizer also increased seed performance compared to treatment 8 to 12%. Applying only biofertilizer increased Cuminum cyminum L. percentage of the essence. But, the lowest amount of it was observed when chemical fertilizer and control.

    Conclusion

    To sum up, the results of this research showed that the vermicompost and biofertilizer in most cases can compete with chemical fertilizer, especially when drought tension showed a greater effect.

    Keywords: Biological Yield, Grain Yield, Catalase, Chlorophyll a, Leaf nitrogen
  • Seyedhabib Shojaei *, Khodadad Mostafavi, Mahmoud Khosroshahli, MohammadReza Bihamta, Hossein Ramshini Pages 49-61
    Background and Objective

    This paper was conducted to study the quantitative traits related to grain yield and to investigate the relationship between different traits and to select the most important quantitative traits affecting grain yield in maize hybrids.

    Materials and Methods

    The experiment was conducted in a randomized complete block design (RCBD) with three replications in the two cropping years of 2017-2018 in Shiraz region. sampling and taking notes were performed from the two middle rows.

    Results

    Based on the combined analysis of variance at the probability level of 0.01, all hybrids had a significant difference. Also, the effect of hybrid year was significant in all traits except ear diameter. Based on the comparison of the mean performed by Duncan method, two genotypes KSC704 and KSC707 were identified as hybrids with superior rank. Based on the correlation analysis, grain yield had a positive and significant correlation with grain width and 1000-grain weight. Also, the results of the correlation diagram showed a positive and significant correlation between grain yield and grain length, 1000-seed weight, plant height, ear length and number of rows per ear. The drawn polygon diagram also showed that KSC705 genotype is more desirable than other genotypes. Based on the ranking chart of genotypes based on the ideal genotype, SC647 hybrid was identified as a hybrid with better desirability.

    Conclusion :

    Based on the studied traits, KSC704 and KSC705 genotypes were identified as better ranked hybrids and SC301 and SC302 genotypes were identified as unfavorable genotypes.

    Keywords: Combined analysis of variance, Maize, ideal genotype, Polygon diagram, Correlation
  • Behnam Omrani *, Adel Dabbagh Mohammadi Nassab, MohammadReza Shakiba, Rouhollah Amini Pages 63-78

    This study was conducted to investigate the effect of magnetic water and mixed cultivation pattern of millet, bean and forage vetch on species yield.This study was conducted in the 2019 and 2020 cropping years. The experiment was performed based on a randomized complete block design with three replications and 14 treatments. LER, AYL RVT IA indices were used to evaluate intercropping.The effect of year was significant for millet grain yield at a probability level of one percent and millet biomass at a probability level of five percent. The effect of magnetic water increased the studied traits in three plants. The main effect of culture for all studied traits was significant at the level of 1% probability. The interaction of year in cultivation was significant only for the number of leaves per millet plant at 5% , the interaction effect of irrigation in cultivation was significant for millet grain yield, millet biomass, vetch forage yield and bean grain yield at 1% and millet chlorophyll index trait at 5% level. Intercropping of millet with beans and millet with vetch has increased the yield of plants and is more economical. Mixed culture of millet-bean and millet-vetch with 2:1 and 4:1 ratio had better performance than pure culture, The highest LER index was related to millet-vetch intercropping with a ratio of 4:1. the highest RVT index was associated with the cultivation of millet-bean mixture with a ratio of 2:1.Therefore, the yield of plants in intercropping increased and they were better than a single crop.

    Keywords: Intercropping, Magnetic irrigation, Millet, Beans, Vetch
  • Zeinab Sarafraz, Majid Amini Dahaghi *, Masoud Rafiee Pages 79-93
    Background & Objective

    Increasing consumption and high economic value of urban medicinal plant Balangu Research on cultivation of this plant is essential. Due to better use of rainfall, water requirement and less fertilizer can be used as a new species of medicinal plants in rain fed conditions.

    Methods & Materials: 

    The experiment was conducted in the form of strip split plots based on a randomized complete block design in three replications in Khorramabad region in the 2016/17. Experimental treatments including two tillage methods (conventional tillage and non-tillage) and five Balangu masses including (Takab, Kalibar, Kurdistan (Sanandaj), Nazarkahrizi and Jolfa) were placed in sub-plots.

    Results

    Plant height and number of seeds per hazelnut were affected by tillage methods. Biological yield in tillage method and Takab mass showed an increase compared to conventional tillage and other studied masses. Kalibar mass had the highest plant height, number of sub-branches and number of hazelnuts per plant. In soilless cultivation method, the highest plant height and number of hazelnuts per plant were obtained. The highest grain yields were related to the common tillage method in Kalibar massif, which showed a significant difference with the no-tillage method in this massif. Also, the lowest grain yield was obtained in the conventional tillage method and Julfa mass.

    Conclusion

    Non-tillage treatment can be replaced with conventional tillage system to reduce production costs, labor and energy consumption and optimal use of time and also reduce the movement of agricultural machinery on the farm.

    Keywords: Plant Height, Harvest Index, No-tillage, Grain Yield, balangu
  • Aidin Hamidi *, Mohammad Rahmani, Mohammad Noori, Shapour Alizadeh, Zarrin Monfared, Atefeh Khandan, Saman Sheidai Kojal, Hossein Sadeghi, Jabraeil Taghinazhad, Enayat Rezvani Khorshidi Pages 95-113

    Value of Cultivation and Use (VCU) of six new Turkey origin upland cotton cultivars including Carisma, Lydia, PG2018, BA440, Flash and Edesa cultivars in comparison with Varamin and Mehr cultivars as control in ardabil province (Moghan) evaluated during 2917 and 2918 years by determination of seed cotton yield and its components (boll number per plant and one boll weight), earliness and some fiber quality characters including fibers percent, length, fitness, flexibility, strength, uniformity, yellowness and brightness.Based on the trial results new foreign cultivar Lydia in order to having the most seed cotton yield, earliness and fiber fitness and Flash cultivar due to more earliness and having the most fiber length, strength and brightness in comparison with other evaluated new foreign upland cotton cultivars and control cultivars had desired cultivation and use traits for recommendation to cultivation in Ardabil province (Moghan) instead of Varamin late maturity common cultivar and for substitution of Mehr obsolete variety. Therefore, based on conducted Value of Cultivation and Use (VCU) trial results new foreign upland cotton Lydia and flash cultivars introduced as new commercial for cultivation in Ardabil province (Moghan).

    Keywords: Cultivar, Commercialization, Fiber length, Fiber fitness, Fiber brightness. Fiber yellowness
  • Lamia Vojodimehrabani *, Rana Valizadeh Kamran Pages 115-132
    Materials and Methods

    To evaluate the effects of organic fertilizer (control, 30 ton/ha cow manure and 15 ton/ha vermicompost) and foliar treatment (control, 50 mgL-1 Salicylic acid (SA), 2CC/Litter alge extract) on the growth and productivity of two native (Tabriz and Esfahan) pumpkin clone, a factorial experiment as randomized complete block design with 3 replications was conducted during the 2018- 2019 under field condition.

    Results

    The reults showed that plant heights, leaf area, leaves number, total flower number, fruit number, P and K content were effected by the organic feartilizers, and foliar spray with algal extract. P content was affected by the plant clone and the higher amount was belonged to Tabriz. The freash and dry weight plants, total flower number and fruit number affected by the individual effects of organic fertilizer and interactions of year × plant clone. Plant weight was influenced by organic fertilizer × marmarin and SA spray. The yield was impacted by the interactions of year × clone, year ×fertilizer, clone × fertilizer and the individual effects of organic fertilizer. Soil based organic fertilizer with foliar used marmarin and the organic fertilizer × SA increased chlorophyll a and b content. Chlorophyll a content was affected by the year as well as the second year had the more data. Silisium content was responsive to the sole effects of organic fertilizer interaction of clone × organic fertilizer.

    Keywords: Cucurbita pepo, Chlorophyll, Elemental Content, Total Soluble Solids Content, Yield
  • Vahid Salmanpour, Soran Sharafi *, Mohammad Rezaei, Marouf Khalily, Naser Abbaspour Pages 133-148

    The effect of foliar application of potassium, salicylic acid and gamma aminobutyric acid on morphophysiological traits and nutrient uptake of bread wheat genotypes under soil salinity stress was studied as a research conducted in agricultural research station in Miandoab, West Azerbaijan during the two cropping years 1396-97 and 1397-98. The experiment was performed as a split plot in a randomized complete block design with three replications under soil salinity (0 and 8 dS / m). Main plots included foliar application with growth stimulants: potassium, GABA, SA, control and subplots included seven genotypes ( Orum, Zare, Mihan, Heydari, MS-89-12, MS -89-13 and MS-91-14). The analysis of variance showed that the simple effects of salinity stress on grain yield and foliar application treatments on all studied traits were significant. Also, the simple effects of different genotypes on all measured traits were significant. The interactions of three factors of salinity, foliar application and genotype had a significant effect on all measured traits. Based on the results, comparison of the means showed that GABA foliar application under non-stress conditions with an average of 11366.7 kg / ha in Mihan cultivar produced the highest grain yield, while GABA foliar application under salinity stress conditions with the average of 1876.7 kg / ha produced the lowest grain yield in Orum cultivar. The overall results showed that most of the traits were reduced due to salinity stress. Foliar application of all the compounds in most traits caused an increase compared to the control conditions.

    Keywords: salinity, Potassium, GABA, Salicylic acid, Wheat, Foliar Application
  • Jaber Panahandeh *, Javid Emaratpardaz, Shahla Abdollahi Pages 149-158
    Background and Objective

    Chicory (Cichorium intybus L.) is perennial plants belong to the Asteraceae family. Chicory root can be forced in the dark for producing chicon as a vegetable crop. Also chicory roots have been reported to be the most abundant source of inulin and other oligofructoses.

    Materials and Methods

    in this experiment the effect of two factors including four plant densities (12, 17, 25 and 50 plants/ m2) and two cultivars (Pagana, Yellow star) with three replications were evaluated based on the randomised complete block design. The experiment was conducted during 2018 in Khalat Pushan Agricultural Research Station (KPARS), University of Tabriz. In the growth period the chlorophyll index were assessed. After harvest the root yield recorded based on the yield of mean row with length of 1.5 m in each plot. in addition to root yield the foliage and root dry weight, root: foliage ratio and inulin content of roots via the colorimetric methods were assessed.

    Results

    the yellow star cultivar had the higher chlorophyll index and also roots: leaf ratio than Pagana. while about leaf and root dry weight yields, there were no significant differences between two cultivars. Results showed that plant density and cultivar had not any significant effect on inulin content in chicory roots.

    Keywords: Inulin . root : leaf ratio, Plant Density, Chlorophyll Index, Colorimetry, witlof chicory
  • Seyedeh Asieh Jalali, Faezeh Zaefarian *, Roghayeh Hasanpour, Arastoo Abbasian Pages 159-181
    Background and objectives

    This study was to investigate the effect of biochar and salicylic acid on sorghum (Sorghum bicolor var.Speed feed) physiological and biochemical changes under lead stress conditions

    Materials and methods

    The experiment was carried out as a factorial experiment in a completely randomized design with 4 replications in greenhouse in 2019. The treatments of this experiment include five levels of lead (0, 400, 800, 1200 and 1600 mg of lead per kg of soil from lead nitrate source), two levels of biochar (no consumption and consumption of biochar 20 g of biochar per kg of soil) and two levels of acid salicylic acid (including non-foliar and 2 mM salicylic acid foliar).

    Results

    The results showed that consumption of biochar and salicylic acid increased chlorophyll a by 5.25 and 4.81%, respectively. The highest amount of carotenoids was obtained in the combined treatment of biochar consumption and salicylic acid foliar application. Phenol levels increased with increasing lead levels, which was greater in plants sprayed with salicylic acid. Also, the amount of flavonoids increased by 10.57% under the influence of biochar consumption. The interaction of biochar and salicylic acid increased proline, and this increase was 88.48% compared to the control.

    Conclusion

    Therefore, the use of these cheap and available materials in the soil can be a suitable and cost-effective method to reduce soil contamination to increase the metabolic activity of sorghum plant, improve plant resistance to lead stress.

    Keywords: Chlorophyll, Heavy metals, Sorghum, biochemical, Antioxidant Activity
  • Bahman Khoshru *, MohammadReza Sarikhani, Adel Reyhanitabar, Shahin Oustan, MohammadAli Malbobi Pages 183-199
    Background & Objective

    In this study, the effect of potent zinc solubilizing bacteria on zinc supply of single cross cultivar 704 was evaluated.

    Materials and Methods

    Isolation of bacteria from rhizospheres of maize, wheat and sunflower was performed in different cities of East Azerbaijan province. The experiment was performed in two phases in vitro and in a greenhouse in a completely randomized statistical design with three replications.

    Results

    A total of 20 bacterial isolates were obtained from the rhizosphere of the studied plants. In qualitative evaluation, the results showed that ZP13 isolates in zinc phosphate source, ZO11 in zinc oxide source and ZC10 in zinc carbonate source with HD / CD ratio with 1.74, 1.68 and 1.61, respectively, had the highest solubility. In quantitative evaluation of zinc solubility, ZP13 isolate (24.64 mg / L), ZC10 isolate in zinc carbonate (19.48 mg / L) and ZO11 isolate in zinc oxide (26.54 mg / L) had the highest solubility. The two isolates ZO11 and ZO14 in comparison with the negative control treatment led to an increase in zinc uptake of 179.7 and 62.37% in the root and 155.1 and 110.6% in the shoot part of maize, respectively. Identification of isolates ZO11 and ZO14 showed that they belong to Acinetobacter calcoaceticus and Agromyces italicus, respectively.

    Conclusion

    According to the results of this experiment, the potential of rhizobacteria of different plants can be used to provide the zinc required by plants as a healthy and eco-friendly solution.

    Keywords: Zinc solubilizing bacteria, Siderophore, Organic acids, pH reduction, Zinc compounds
  • Amir Gholizadeh, Mehdi Ghaffari *, Seyed Ahmad Kalantar Ahmadi Pages 201-217

    The sunflower is one of the most important oilseed plants in the world that its oil has nutritional and high economic value. Therefore, the selection of high yielding genotypes is especially important in this plant. In this regard, 11 new hybrids along with four cultivars Golsa, Ghasem, Shams and Farrokh were evaluated in a randomized complete block design with four replications in agriculture research station of Dezful during 2018-2020. In this study, the methods of genotype × trait (GT) and genotype by yield × trait biplot (GYT) were used to identify interrelationships between different traits and selection of the best sunflower genotypes. Based on polygon view of GT biplot, the genotype No. 1 had good characteristics regarding seed yield and traits related to yield. The vector view of GT biplot showed high correlation between seed yield with stem diameter, plant height, head diameter and seed number per head. Based on average tester coordinate (ATC) view of GYT biplot, the genotypes No. 1 and 6 in terms of all positive yield-trait combinations were recognized as the best genotypes and genotypes No. 12, and 7 as the weakest genotypes. According to the results, a significant positive correlation was observed between stem diameter, head diameter, plant height and early maturity in combination with seed yield. Therefore, it seems that traits of stem diameter, head diameter, plant height and early maturity could be used as a suitable selection criterions for increasing seed yield in sunflower.

    Keywords: Correlation, GYT index, Hybrid, Seed Yield, Sunflower
  • Esmaeil Mohammadi Beilankouhi, Adel Dabbagh Mohammadi Nasab *, Jalil Shafagh, Rouhollah Amini Pages 219-234
    Background and Objective

    The aim of this study was to evaluate the characteristics of the aerial parts of different species of wheat with different ploidy levels under the application of magnetic water and salinity stress,

    Materials and Methods

    In this regard, in order to evaluate the characteristics of the aerial parts of different species of wheat with different ploidy levels under the application of magnetic water and salinity stress, an experiment as a factorial based on a complete randomized block design with three replications in 2019 . The first factor is the type of water (normal and magnetic), the second factor is the salinity of irrigation water in three levels of 0, 3 and 6 deciSiemens per meter (sodium chloride) and the third factor is the species and cultivars of wheat.

    Results

    The mean leaf chlorophyll content index, vegetative traits, yield and yield components of species and wheat cultivars decreased significantly in moderate and severe salinity. Magnetizing irrigation water alleviated the negative effects of salinity stress on leaf chlorophyll content index, some vegetative traits, and wheat grain yield. The average of the measured traits showed the superiority of Kuhdasht and Chamran cultivars compared to other wheat species and cultivars in the different salinity levels.

    Conclusion

    Therefore, based on the results, it can be concluded that pre-treatment of salt water with a specific magnetic field and the use of suitable cultivars such as Kuhdasht and Chamran, will improve wheat yield.

    Keywords: Grain Yield, Magnetic water, Salinity stress, Water Quality, Wheat
  • Somayeh Shirzadi Laskookalayeh *, Khadijeh Abdi Rokni Pages 235-250

    The aim of the present study is the application of the genetic algorithm model for optimizing the cropping pattern in form of a multi-objective model in the normal and dry climates of Goharbaran area in Sari. In this regard, at first, the optimal products composition, maximum economic water productivity, minimum water consumption, minimum consumption of chemical fertilizers from different rice cultivars have been determined. At second, results were compared with the current conditions in the region.In this study, the method of genetic algorithm with respect to the conditions of different aquatic years has been used to achieve this goal. A multi-objective planning model has been used to achieve integrated economic and environmental management. The data of the present study were collected through the Jihad Agricultural Organization and Mazandaran Regional Water Company in the 2019-2020 crop year. Matlab software has also been used to estimate the resultsThe results show that the suggested pattern of the genetic algorithm in these climate conditions superior to the current model of the region and shows more appropriate achievement of study objectives. The optimal pattern in normal climate conditions will be improved in economic goal, ecological goal, and environmental goal by 16%, 3.5%, and17.5%, respectively. Also, in dry climate, the economic goal increases by 17%, the ecological goal decreases by 22% and the environmental goal decreases by 20% compared with the current cultivation pattern of the region.

    Keywords: genetic algorithm, Rice, Sustainable Agriculture, Water Management, . Goharbaran
  • Farzad Rasouli *, Akbar Ghorbani, Mashhid Hennareh, Asghar Ebrahimzadeh Pages 251-271

    Each year new cultivars introduced in Iran and their evaluation is necessary due to the different possible responses in the new conditions. In order to study the genetic diversity of new tomato cultivars on morphological and fruit quality traits in the climatic conditions of South West Azerbaijan, an experiment was conducted in RCBD. The results showed that the highest fruit yield was observed in Bellariva hybrid (4.89 kg/plant) and SV 8320 (4.76 kg/plant) cultivars. The lowest number of days to flowering was observed in cultivar of 10857 (45 days). The lowest number of days until first fruit ripening was observed in Oula cultivar (89.67 days). CA 024 hybrid cultivar revealed the highest number of fruits per plant (121.377), the highest percentage of flower to fruit set was recorded in Oula hybrid (75%), and local Miandoab (142.3 g), local Urmia (138 g), Bellariva (137.3 g) and SV 8320 (136 g) had the highest of average weight of fruit. The highest of total soluble solids were observed in hybrid cultivar CA 024 (6.57%), the highest pH was displyed in hybrid cultivars Super stone (4.67) and 10857 (4.67) and the highest acidity was recorded in local cultivar Urmia (0.98%). Also, Pearson’s correlation of traits showed that the most effective traits in increasing yield were fruit weight and number of fruits per plant.According to the results of this study, Bellariva and SV 8320 hybrid cultivars are the most suitable high-yielding cultivars for cultivation in the ecological conditions in the northwest of Iran.

    Keywords: Yield, preterm, fruit shape, soluble solids, Pearson’s correlation
  • Davoud Hassanpanah * Pages 273-287

    This study was performed to produce seed potato from transplant of microtuber, minituber smaller than 10 gr and tubers smaller than 10 gr with super-elite seed class for purposes storage, increase water use efficiency and reduction of environmental stresses. Potato transplants were produced in the greenhouse of Zar-Gostar-e-Arta Agricultural Company and then was moved to farm of Ardebil Agricultural and Natural Resources Research Station. In this experiment, four kinds of transpalnt of Agria cultivar potato consisting of: 1. microtuber, 2.minituber smaller than 10 gr, 3. tuber cut with a bud in SE seed class and 4. tuber smaller than 10 gr in SE seed class in the planting medium, a mixture of cocopeat and perlite and two direct planting of 5. minituber larger than 10 g and 6. SE seed class between 35-35 mm, were investigated, based on randomized complete block design with three replications during 2019. The results of variance analysis showed significant differences among the treatments in terms of main stem number per plant, plant height, tuber number per plant, tuber weight per plant, tuber yield and water use efficiency. The tuber yield and water use efficiency were highest in transplantation culture from tubers with SE seed class and tuber with a bud in SE seed class and direct cultivation tuber of bigger than 10 gr, tubers with SE seed class between 35-55 mm.

    Keywords: Transplanting, Seed origin, Water use efficiency, Yield, Solanum tuberosum
  • Marouf Khalili *, HAMZE HAMZE Pages 289-303

    In this study, the values of input energy, output energy, net energy in the production of sugar beet were 67170.9, 1215006 and 1147835 MJ respectively. Fossil fuels, chemical fertilizers and irrigation water accounted for 31.29, 27.76 and 24.91% of the total input energy, respectively. In this study, 0.274, 0.161, 0.00161, 11.80 and 0.00074 kg of each of NH3, N2O, NOX, CO2 and CH4 pollutants were introduced to produce one ton of sugar beet, respectively. In this study, to produce one ton of sugar beet, 0.274, 0.161, 0.00161, 11.80 and 0.00074 kg of each of NH3, N2O, NOX, CO2 and CH4 pollutants, respectively entered the environment. NH3 pollutant has the largest share in the group of the effect of acidity and utrification in the sugar beet production system. In this study, the final index of impact groups including global warming, acidity, depletion of fossil resources and depletion of water resources, depletion of phosphate and potassium resources sugar beet production in Piranshahr region were, 0.01, 0.0013, 0.00049 and 0.60, 0.095, respectively. The final environmental index (EcoX) and the final discharge index (RDI) in the production of this product were equal to 0.0295 and 0.0806, respectively. Conclusion In this study, the impact groups of depletion of water resources and depletion of phosphate resources had the highest potential for environmental damage, respectively, in the form of impact groups of depletion, Therefore, by constructing pressurized irrigation systems with high irrigation efficiency

    Keywords: Pollutant, Resource depletion Index, Environmental index, Chemical fertilizer, input energy
  • Habib Rostami, Mahdi Dahmardeh *, Mohammad Galavi, Mahmood Ramroudi, Mohammadreza Narouirad Pages 305-318
    Background and Objective

    A large part of Iran is affected by arid and semi-arid climate and drought has caused many problems in the agricultural sector. The present study aimed to investigate the characteristics of melon under drought stress conditions using manure and bentonite.

    Materials and Methods

    This experiment was conducted as a split-factorial based on a randomized complete block design with three replications in Hirmand city during the two cropping years of 2019-2020. Plants irrigated after 25, 50, and 75% of soil moisture depletion which considered as the main plot; and bentonite application (2, 3, and 4 ton/ha); and animal manure (20, 30, and 40 ton/ha) were used as subplots.

    Results

    According to the results, in the first year of experiment, fruit yield increased by 2.02 times compared to the control under 50% soil moisture depletion with the application of 4 ton/ha of bentonite with 20 ton/ha of animal manure. Also, the leaf area index increased by 5.61 times, and the amount of glucose increased by 2.01 times compared to the control under 25% soil moisture depletion and application of 3 ton/ha of bentonite and 40 ton/ha of animal manure.

    Conclusion

    To achieve maximum fruit yield, irrigation after 50% soil moisture depletion, application of 4 ton/ha of bentonite, and 20 ton/ha of animal manure for cultivation in the region is recommended.

    Keywords: Fructose, Fruit Yield, Ghandak zaferani, Moisture depletion, Supper absorbent
  • Morteza Molaei Pages 319-331
    Objectives

    The main objectives of this study are to estimate the input-oriented environmental efficiency of sugar beet production in Urmialake basin and the economic loss of its production.

    Material and Methods

    The statistical population of this study was sugar beet farmers in the Central and Nazlu Chay distrcits of Urmia County, and the required data were collected randomly and through face-to-face interviews with 100 questionnaires from sugar beet producers in 2017-2018. To estimate the environmental efficiency, in which fertilizers and chemical pesticides were considered as detrimental inputs, the stochastic frontier function was used as a Translog functional form. Then, the economic losses of sugar beet production were calculated.

    Results

    On the base of research findings, the average environmental efficiency was 58%, explaining that producers of sugar beet can keep consumption of other inputs constant, reduce the consumption of chemical inputs (fertilizers and chemical pesticides) by 42% and produce a constant level of product. The estimated average environmental damage value was 5.53 million Rials per hectare. In other words, due to the environmentally inefficient practice of sugar beet farmers, damages equal to 5.53 million Rials are imposed on the society through environmental polluting.

    Suggestions:

     It is recommended to adopt appropriate policies that can limit the use of fertilizers and chemical pesticides in the production of sugar beet, which will reduce production costs and farmers will benefit from this way.

    Keywords: Environmental Efficiency, Economic Loss, Sugar beet, Urmia Lake Basin, Stochastic Frontier Production
  • Pooya Aalaee Bazkiaee, H.R. Shahhoseini Pages 333-352
    Background and Objective

    This study was conducted to evaluate the biodiversity of crops and horticultural products in Mazandaran province.

    Materials and Methods

    The required data include the area under cultivation of the most important crops and the most important horticultural plants for 19 cities of Mazandaran province in 1998-2014 were extracted through statistical yearbook of the Ministry of agricultural jihad and a face-to-face interview with experts and managers of agricultural jihad. Berger-Parker, Shannon, Margalof, Manhink, Simpson and uniformity indexes were calculated using the relevant equations.

    Results

    Among crops, the highest Margalof index was observed in Behshahr, Ramsar and Sari counties with values of 1.30, 1.27 and 1.13, respectively and the lowest was in Mahmudabad, Tonekabon and Nowshahr with values of 0.35, 0.48 and 0.64, respectively. Among horticultural products, the highest Margalof index was observed in Mahmudabad, Chalos and Behshahr with values of 3.60, 3.35 and 3.25, respectively and the lowest was observed in Tonekabon, Joybar and Miandorud with values of 2.15, 2.23 and 2.61, respectively. Among crops, the highest simpson index was observed in Miandorud, Neka and Sari with values of 0.76, 0.73 and 0.72, respectively.

    Conclusion

    The diversity of agricultural products in Mazandaran province has decreased during the statistical period. In most cities, rice, wheat and barley were the most cultivated crops. By creating appropriate infrastructure, training of farmers and encouraging them to produce various agricultural products, it is possible to provide the necessary conditions for the use of unparalleled biodiversity services in the agricultural ecosystems.

    Keywords: Manhink, Margalf, Shannon, Simpson, Uniformity
  • Determination of Intend and Consumer Behavior of Organic Products Based on BASNEF Model
    Parisa Pakrooh Pages 353-367
    Objective

    the aim of this study was to determine the explaining the intention of consumer behavior of organic products among agricultural students of Tabriz University and is looking for answers to the question that what factors affect consumers' behavior toward organic products? This study was applied and a descriptive one in terms of data collection.

    Materials and Methods

    the population of the study consisted 2037 students. The sample (n=268) was selected using Stratified random sampling with proportional assignment method by Cochran's formula.

    Results

    results of analysis showed that lack of information about organic products was the effective variable in relation to attitude component status. The most effective variable for the subjective norms component is functions of family and reference groups. In terms of empowering component, knowledge factor and its low awareness about organic products is the most important variable. In terms of behavioral intention, respondents are aware of the value and importance of using organic products but they are not confident about the being organic of the products. In terms of consumer behavior students have a positive view of organic products and access to it. In terms of weight and relationship of model components, apart from the empowering component, the components of attitude, subjective norm and behavioral intention were confirmed with relatively high correlation.

    Conclusion

    The effect of subjective norms on behavioral intention and causal relationship between behavioral intention and consumption behavior are significant.

    Keywords: Attitude, Consumer Behavior, Empowering, Intend, Organic Products, subjective norm
  • Abdollah Javanmard *, Mohammad Haghaninia, Fariborz Shekari, Shirin Khoskan, Ali Ostadi Pages 369-389

    A field experiment was carried out based on a randomized complete block design (RCBD) with 8 treatments and three replications in two successive stages in the Miandoab city, Iran during 2019 and 2020. The results showed all studied traits except harvest index were significantly affected by different fertilizer sources. The highest number of grain per pod, 1000 grain weight, seed, and biological yield of rapeseed were obtained with the application of chemical fertilizer without significant difference with a green manure of 50% P+ 50% B. In addition, the maximum oil content and yield were obtained in green manure of 50% P+ 50% B followed by 75% P+ 25% B. Chemical analysis of the rapeseed oil demonstrated that in all treatments, oleic acid, linoleic acid, and palmitic acid were the main dominant components. So that, the highest (92.43%) and lowest (83.37%) of oleic acid were achieved in 50% P+ 50% B and control treatments, respectively. Also, the highest of (6.07%) linoleic acid was observed in vermicompost treatment. While the highest percentage of palmitic acid (92.43%) has belonged to green manure treatment of 25% P+ 75% B. Generally, the maximum (92.61%) and minimum (88%) of unsaturated fatty acids were achieved in 50% P+ 50% B and 25% P+ 75% B green manure treatments, respectively. Considering that the greatest amount of soil nitrogen, phosphorus and potassium were obtained by application of 50% P+ 50% B green manure.

    Keywords: Green manure, Organic Fertilizer, Oil grain, Sustainable Agriculture, Rape seed