فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 135، مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحمت رمضانی، فاطمه محمدی شیر محله*، طاهره رنجبری پور، وحید احمدی، جاوید پیمانی صفحات 1-14
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی روش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس و فن آرام بخشی عضلانی بر استرس ادراک شده، اضطراب و تاب آوری در بیماران عروق کرونر قلب (CHD) است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل همه بیماران عروق کرونر قلب (CHD) بین 30 تا 50 سال مراجعه کننده به مراکز درمانی و مطب های خصوصی پزشکان متخصص قلب و عروق در شهر ایلام در سال 1399 است که تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و توزیع تصادفی، به سه گروه تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها مقیاس های استاندارد استرس ادراک شده، اضطراب و تاب آوری است.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل واریانس با اندازه های مکرر نشان دهنده اثربخشی تمرینات آرام بخش عضلانی بنسون بر استرس ادراک شده، اضطراب و تاب آوری و اثربخشی آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس بر استرس ادراک شده و اضطراب در بیماران بود، به طوری که در مقایسه دو روش درمان، تمرینات آرام بخش عضلانی بنسون نسبت به آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس، در میزان استرس ادراک شده و اضطراب بیماران کاهش بیشتر و موثرتری داشت؛ اما آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس نسبت به تمرینات آرام بخش عضلانی بنسون، در افزایش میزان تاب آوری بیماران بیشتر موثر بود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    مداخله های موثر آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس و تمرینات آرام بخش عضلانی می توانند به عنوان شیوه مکمل درمان پزشکی برای بهبود سلامت عمومی بیماران به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس، فن آرام بخشی عضلانی، استرس ادراک شده، اضطراب، تاب آوری، بیماری عروق کرونر قلب
  • محمدرحیم فروزه*، ابوالفضل شریفیان، حسن یگانه، هدی شهیری طبرستانی صفحات 15-26
    مقدمه

    گیاه علفی چندساله پای خر (.Tussilago farfara L) از خانواده Asteraceae است که برگ ها و گل های آن خاصیت دارویی دارد و از مواد موثر آن برای معالجه سرفه های خشک و درمان التهاب های دهان، گلو و مجاری تنفسی استفاده می شود؛ بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی برخی ویژگی های فیتوشیمیایی گیاه پای خر (Tussilago farfara L.) و مقایسه تغییرات آن در طبقات مختلف ارتفاعی و مراحل فنولوژی است.

    مواد و روش ها

    برای بررسی روند تغییرات میزان ماده موثر گیاه موردبررسی در گرادیان ارتفاعی، با توجه به حضور و فراوانی گونه، طبقات ارتفاعی 1100 تا 2600 متری در استان گلستان انتخاب شد. به منظور نمونه برداری از گیاه در مراحل فنولوژی (پیش از گلدهی، زمان گلدهی و پس از گلدهی) در هر طبقه ارتفاعی، به طور تصادفی از گیاه در هریک از پنج طبقه ارتفاعی، نمونه ها جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. در پژوهش حاضر محتوای فنول کل با استفاده از روش فولین سیوکالتو، محتوای فلاونویید با روش آلومینیوم کلرید و همچنین بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی تهیه شده با استفاده از معرف DPPH صورت گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد، بیشترین مقادیر محتوای فنول کل، فلاونویید و فعالیت آنتی اکسیدانی در ارتفاعات بالاتر از 2200 متر است و اختلاف معنی داری میان طبقات ارتفاعی به لحاظ ویژگی های فیتوشیمیایی وجود داشت. یافته های تحقیق در بررسی و مقایسه خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه در میان مراحل مختلف فنولوژی نشان داد، بالاترین مقدار محتوای فنول کل و فلاونویید در مرحله فنولوژی گلدهی و بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی برگ گیاه در مرحله رویشی با مقدار 08/42 درصد مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه اطلاعات ارزشمندی در تعیین دامنه ارتفاعی و مرحله فنولوژی مناسب در برداشت برگ این گیاه، به منظور دستیابی به بالاترین مقادیر محتوای فنول، فلاونویید و فعالیت آنتی اکسیدانی، برای دسترسی فعالان در زمینه گیاهان را دارویی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنول، فلاونوئید، گیاهان دارویی، عوامل محیطی
  • مهدی شعبانی، سعید صفاریان همدانی*، رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 27-38
    مقدمه

    سیاست گذاری یکی از مباحث اصلی و بنیادین در حوزه مدیریت نهادها و سازمان ها به شمار می آید که توجه به فرایند و مولفه های آن امری ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سیاست گذاری و استقلال دانشگاهی در دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه سه است.

    مواد و روش ها

    پژوهش کاربردی حاضر با رویکرد تلفیقی (کیفی و کمی) در سال 1400 در استان ایلام انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه سه و به منظور طرح پرسش نامه سیاست گذاری بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع، تعداد 15 نفر انتخاب شد و در بخش کمی که به بررسی رابطه متغیرها بر اساس دیدگاه مشارکت کنندگان اختصاص داشت، بر اساس فرمول کوکران، 320 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان مدیران و معاونان واحدها، دانشکده ها، مدیران گروه ها و اساتید هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه سه آمایش آموزش عالی بخش سلامت کشور به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. در بخش کیفی پرسش نامه از طریق روش دلفی و در دو دور، نظرات خبرگان از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته 70 دقیقه ای و بررسی مضامین و مطالعه مبانی نظری طراحی و نهایی شد. برای جمع آوری داده ها در بخش کمی، از پرسش نامه محقق ساخته سیاست گذاری و استقلال دانشگاهی استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری در قالب نرم افزارهای SPSS و PLS استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در میان ابعاد مختلف سیاست گذاری، بعد «ساختار دانشگاه» با مقدار R2=0.927 بیشترین تاثیر را داشت. در میان مولفه های استقلال دانشگاه نیز، مولفه استقلال رهبری با مقدار R2=0.942 و ضریب مسیر 971/0 بیشترین تاثیر را نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس ضرایب مسیر، بار عاملی 644/0 میان دو متغیر سیاست گذاری و استقلال دانشگاه برقرار شد که بالاتر از حد متوسط و در حد قوی بود و ازآنجا که آماره تی آن برابر 247/16 خارج از بازه (58/2 و 58/2-) قرار دارد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که رابطه سیاست گذاری بر استقلال دانشگاهی در دانشگاه های پزشکی کلان منطقه سه مثبت و معنی دار بود.

    کلیدواژگان: استقلال دانشگاهی، دانشگاه علوم پزشکی، سیاست گذاری، منطقه سه
  • زهرا طوطیان*، سیمین فاضلی پور، محمدتقی شیبانی، حسین اریک آغاجی، ریحانه هوشمند عباسی صفحات 39-46
    مقدمه

    آسپارتام یکی از شیرین کننده های سنتتیک است که در چند دهه اخیر، به طور گسترده ای در مواد غذایی به عنوان جایگزین قند استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر دوزهای متفاوت آسپارتام بر تغییرات هیستولوژی و هیستومورفومتری معده در موش سوری نژاد Balb/C صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 24 سر موش سوری ماده نژاد Balb/C در سن سه  هفتگی انتخاب شدند و به سه گروه تجربی که به روش گاواژ محلول ml 3/0 آسپارتام را با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و یک گروه شاهد که آب آشامیدنی را به صورت مشابه تا سن 9 هفتگی دریافت کردند، تقسیم گردیدند. در پایان دوره آزمایش، از معده مقاطع بافتی تهیه و به روش هماتوکسیلین-ایوزین رنگ آمیزی شدند. پس از بررسی هیستولوژی، به وسیله میکروسکوپ نوری مجهز به نرم افزار Axiovision، ضخامت مخاط، زیرمخاط، عضلات و عمق پیت ها اندازه گیری و فراوانی سلول های مرزنشین در ابعاد 6.25×104 میکرومتر مربع محاسبه گردید.

    یافته ها:

     نتایج هیستولوژی بیانگر تخریب و درهم ریختگی اپیتلیوم مخاط و پیت های معدی به همراه تحلیل سلول های غده ای بود. در بررسی هیستومورفومتریک، در بخش غیرغده ای، تنها ضخامت مخاط افزایش معنی داری میان گروه دریافت کننده بیشترین دوز آسپارتام (mg/kg 400 وزن بدن) نسبت به گروه شاهد داشت (P<0.05)، درحالی که در ارزیابی بخش غده ای، ضخامت مخاط و عضلات در هر سه گروه تجربی و ضخامت زیرمخاط در بخش غده ای و غیرغده ای در گروه تجربی (mg/kg 400 وزن بدن)، افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد نشان دادند (P<0.05). علاوه بر این، عمق پیت ها افزایش معنی دار و فراوانی سلول های مرزنشین کاهش معنی داری در گروه های تجربی نسبت به گروه شاهد داشت (P<0.05).

    بحث و نتیجه گیری: 

    علی رغم اینکه آسپارتام با کاهش فراوانی سلول های مرزنشین تا حدودی می تواند نقش حفاظتی داشته باشد، اما آگاهی از اینکه این ماده ویژه با دوز بالاتر قادر است موجب تغییرات بافتی در لایه های مختلف معده گردد، نیز ضروری است و بهتر است با احتیاط بیشتری مصرف شود.

    کلیدواژگان: آسپارتام، معده، موش، هیستولوژی، هیستومورفومتری
  • سعید قربیان*، آیسان حاجی زاده صفحات 47-55
    مقدمه

    نتایج تحقیقات طب جدید نشان داده است که می توان از متابولیت های ثانویه زعفران در تولید داروهای مکمل مرتبط با درمان انواع سرطان های انسانی استفاده کرد. کلاله زعفران به شکل اختصاصی رشد و تکثیر سلول های سرطانی را مهار می کند، درحالی که بر رشد سلول های طبیعی بی تاثیر است؛ همچنین مصرف این ماده به کاهش عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی منجر می شود؛ بنابراین، تحقیق حاضر به منظور مطالعه اثر کروسین زعفران بر رشد و آپوپتوز سلول های سرطانی سینه و نیز تعیین سازوکار مولکولی آن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    ابتدا سلول های سرطانی سینه MCF7 از مجموعه سلولی انستیتو پاستور ایران تهیه گردید و سپس در داخل محیط کشت RPMI1640 با 10 درصد FBS، درون فلاسک کشت داده شدند. به منظور تعیین اثر سمیت کروسین بر سلول های سرطانی، تیمار در غلظت های گوناگون و در ساعت های مختلف صورت گرفت؛ سپس با استفاده از روش آزمایش MTT، تکثیر و یا مرگ سلول ها مطالعه گردید. آزمایش رنگ آمیزی DAPI برای نشان دادن آپوپتوز سلولی انجام شد و استخراج RNA از همه تیمارها صورت گرفت. پس از تهیه cDNA به منظور تعیین سازوکار تاثیر کروسین، بیان ژن های مرتبط با آپوپتوز PTEN و نیز ژن مسیر ضدآپوپتوزی Akt به روش Real-time PCR مطالعه گردید.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده از آزمایش MTT نشان داد که کروسین تکثیر سلول های MCF7 را مهار می کند و سبب القای آپوپتوز در این سلول ها می شود. نتایج DAPI تغییرات کیفی آپوپتوز سلول سرطانی را پس از تیمار کروسین نشان داد. علاوه بر این، نتایج Real-time PCR نشان داد که کروسین سبب افزایش بیان ژن PTEN (P=0.041) در سلول های سرطانی سینه MCF7 و نیز کاهش معنا دار ژن Akt1 (P=0.038) شد.

    بحث و نتیجه گیری:

     یافته ها نشان داد که کروسین مسیر آپوپتوز در سلول های سرطانی سینه MCF7 را تحریک می کند؛ بنابراین می توان در جهت راهبرد جدید درمانی برای تیمار سرطان سینه، از کروسین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، سرطان سینه، کروسین، MCS7
  • ساناز نجفی، ابوالفضل داوودآبادی، سهراب کاظمی، مریم قاسمپور* صفحات 56-65
    مقدمه

    باکتری E.coli یکی از عوامل شکست در درمان پالپ دندان های شیری و دایمی است؛ همچنین این میکروارگانیسم عامل بسیاری از بیماری های عفونی در انسان است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آنتی باکتریال آرژنین، پروتامین، عصاره آبی چای سبز و آلویه ورا بر سویه استاندارد این باکتری است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، از عصاره آبی چای سبز و آلویه ورا و پروتامین با غلظت mg/ml400 و آرژنین با غلظت mg/ml 160 استفاده شد. باکتری اشریشیاکلای در محیط مولر هینتون براث کشت گردید و به منظور تعیین MIC (حداقل غلظت مهاری) و MBC (حداقل غلظت کشندگی) مواد آزمایش شده علیه باکتری اشریشیاکلای، آزمون میکرودایلیشن صورت گرفت. از هیپوکلریت سدیم 5/2 درصد به عنوان کنترل مثبت استفاده شد.

    یافته ها: 

    از میان مواد آزمایش شده، پروتامین بیشترین اثر ضدباکتریایی (با MIC و MBC برابر mg/ml 62/0) و عصاره آبی چای سبز کمترین اثر ضدباکتریایی (با MIC برابر mg/ml100 و MBC برابر mg/ml200) را علیه اشریشیاکلای داشت. هیپوکلریت سدیم 5/2 درصد به عنوان کنترل مثبت در مقایسه با دیگر مواد آزمایش شده این مطالعه، بیشترین تاثیر ضدمیکروبی علیه این نوع باکتری را نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری:

     از میان مواد آزمایش شده جز هیپوکلریت سدیم به عنوان کنترل مثبت، به ترتیب پروتامین بیشترین تاثیر و عصاره آلویه ورا، آرژنین و عصاره چای سبز به ترتیب کمترین تاثیر ضدمیکروبی علیه باکتری اشریشیاکلای را نشان دادند.

    کلیدواژگان: آرژنین، آلوئه ورا، اشریشیاکلای، پروتامین، چای
  • طوبی عبدی زاده* صفحات 66-85
    مقدمه

    کووید-19 بیماری عفونی تنفسی حاد است که توسط ویروس SARS-CoV-2 ایجاد می شود و با توجه به شیوع سریع بیماری و علی رغم پیشرفت علمی انجام شده در توسعه واکسن، نیاز فوری به کشف داروهای ضدویروسی برای عملکرد بهتر در برابر سویه های جدید کروناویروس ها وجود دارد. در این تحقیق اثربخشی کویرستین و آنالوگ هایش بر آنزیم پروتیاز اصلی کووید-19 ارزیابی شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، برای بررسی بیوانفورماتیکی، ساختار سه بعدی آنالوگ های کویرستین (20 ترکیب)، داروهای استاندارد (ریتوناویر و لوپیناویر) و آنزیم پروتیاز اصلی کووید-19 به ترتیب از پایگاه داده های PubChem و PDB دریافت گردید. مطالعات داکینگ مولکولی ترکیبات روی پروتیاز اصلی با استفاده از نرم افزار MOE.2014 انجام شد؛ سپس خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فعالیت بیولوژی ترکیبات با استفاده از نرم افزارهای Swiss ADME، PASS وSwiss Target Prediction پیش بینی گردید.

    یافته ها: 

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مهم ترین پیوند های درگیر در اتصال دارو با گیرنده، پیوند هیدروژنی، برهمکنش های هیدروفوب و π-π هستند. بهترین نتایج داکینگ مربوط به ترکیبات Baicalein، Genistein، Naringenin و Quercetin با داشتن انرژی اتصال قوی (83/12- تا 54/13- کیلوکالری بر مول)، در مقایسه با داروهای ریتوناویر و لوپیناویر است. این ترکیبات برای اتصال با آمینواسیدهای کاتالیتیکی His41 و Cys145 و دیگر آمینواسیدهای کلیدی جایگاه فعال آنزیم پروتیاز اصلی تمایل بیشتری دارند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات بیوانفورماتیکی، آنالوگ های کویرستین به سبب قرارگیری مناسب در جایگاه فعال آنزیم پروتیاز اصلی کووید-19، مهار موثرتری را نسبت به داروهای شیمیایی استاندارد ایجاد می کنند و می توانند کاندید های مناسبی برای بررسی های in vitro و in vivo باشند.

    کلیدواژگان: فلاونوئید، مطالعات بیوانفورماتیک، ویروس SARS-CoV-2، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • الهام وسدی*، فرهاد غلامی، مرضیه امیرسالاری صفحات 86-93
    مقدمه

    طی فعالیت ورزشی، رگ زایی در عضله اسکلتی فعال رخ می دهد؛ اما سازوکارهای بالقوه در بهبود این سازگاری شناخته شده نیست. هدف مطالعه حاضر بررسی یک دوره فعالیت ورزشی تناوبی پر شدت و کم شدت بر بیان ژن کموکاین و تاثیر آن بر فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در رت های نر بالغ است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، 24 سر رت به سه گروه 8 تایی کنترل، فعالیت ورزشی پرشدت (HIT) و فعالیت ورزشی کم شدت (LIT) تقسیم بندی شدند. تمرین گروه HIT شامل دویدن با شدت Vo2max 90-85 درصد و دو دقیقه با شدت Vo2max 60-50 درصد و برنامه تمرین گروه LIT شامل دویدن با شدت Vo2max 60-55 درصد و دو دقیقه با شدت Vo2max 50-45 درصد است و در همین زمان، گروه کنترل هیچ گونه تمرینی نداشت. میزان بیان ژن کموکاین و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در عضله سولیوس اندازه گیری شد و داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/0 ارزیابی گردیدند.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد، مقادیر بیان ژن کموکاین و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در گروه HIT به طور معنی داری از گروه کنترل بیشتر بود (0.01=P، 0.04=P)، درحالی که مقادیر کموکاین و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در گروه LIT نسبت به گروه کنترل، تفاوت معنا داری نداشت (0.2=P، 0.1=P).

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر به نظر می رسد، شدت بالای فعالیت ورزشی می تواند در افزایش رگ زایی ناشی از افزایش کموکاین وابسته به فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، موثرتر از شدت پایین باشد.

    کلیدواژگان: رت نر بالغ، کموکاین، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، فعالیت ورزشی پرشدت، فعالیت ورزشی کم شدت
  • مرضیه چوپانی، افشار علی حسینی*، مجید منجمی، حسین سخائی نیا صفحات 94-105
    مقدمه

    جنستین یک ایزوفلاون است که به عنوان دارو برای متوقف کردن انواع سلول های سرطانی مانند سرطان پستان و پروستات به کار می رود. هدف از این تحقیق شبیه سازی مولکولی فرایند جذب سطحی مولکول دارویی جنستین روی گرافن خالص و جنستین بر گرافن دوپ شده با اتم های فلزی Ni، Ti، Se و Cr، برای افزایش بازده جذب مولکول دارویی جنستین-گرافن است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه با استفاده از نرم افزار HyperChem Professional vol.8.0.10، صفحه گرافن با ابعاد 4×4 در مجاورت مولکول جنستین در فاصله 1 تا 5 انگسترم قرار گرفت. از روش نظریه تابعی چگالی (DFT) برای شبیه سازی جذب جنستین-گرافن و برای طراحی بهینه ساختار مولکولی از نرم افزار Gaussian vol.09 روش هیبرید B3LYP و مجموعه پایه 6-31G* به دلیل پایدارترین ساختار تا رسیدن به میزان مطلوب استفاده شد.

    یافته ها:

     داده های به دست آمده نشان می دهد که انرژی جذب جنستین-گرافن دوپ شده با اتم های فلزی Ni، Se، Ti و Cr به ترتیب 154/318، 080/954، 745/972 و 149/1236 کیلوکالری بر مول و شکاف انرژی جنستین-گرافن دوپ شده با Cr، Se،  Ti و  Ni به ترتیب 422/85، 476/92، 396/102 و 694/94 کیلوکالری بر مول است.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتیجه این تحقیق نشان می دهد که حضور اتم Ni دوپ شده با گرافن، چگالی بار الکترونی را افزایش می دهد. شکاف انرژی جنستین-گرافن دوپ شده با Ni بیانگر واکنش پذیر بودن و چگالی بار الکترونی بالای این ترکیب است و می تواند به عنوان گزینه مناسبی برای افزایش بازده جذب مولکول دارویی جنستین استفاده شود.

    کلیدواژگان: جنستین، جذب سطحی، دوپ شده، شکاف انرژی، نظریه تابعی چگالی
  • پریچهر کرجی بانی، ابوالحسن رضایی* صفحات 106-116
    مقدمه

    سندروم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic ovary syndrome: PCOS) علت 75 درصد ناباروری‎های ناشی از نداشتن تخمک گذاری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط احتمالی میان پلی‏مورفیسم های اگزون 1 ژن NOEY2 در زنان مبتلا به PCOS و دیابت انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مقاله، تعداد 240 نمونه خون زنان (هرکدام به میزان cc1) شامل چهار گروه پلی کیستیک، دیابت، پلی کیستیک-دیابت و کنترل مطالعه شدند. استخراج DNA ژنومیک افراد توسط کیت استخراج و بر اساس دستورالعمل صورت گرفت. یک جفت پرایمر برای توالی اگزون 1 ژن NOEY2 طراحی و سنتز گردید. پس از انجام مراحل تکثیر ژن توسط واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و بررسی کیفیت باندها، توالی یابی سانگر روی محصولات PCR صورت گرفت. نتایج توالی‎ یابی توسط نرم‎ افزارهای Chromas،  GeneRunner و Alignment و محاسبات آماری توسط نرم افزارهای SNPAlyze، SPSS و Web-Assotest بررسی و محاسبه شدند.

    یافته ها: 

    تحلیل توالی‎ها وجود دو پلی‎مورفیسم را تایید کرد: پلی‎مورفیسم 5’UTR c.156G>A در ناحیه اگزون 1 ژن NOEY2 و پلی مورفیسم دوم 5’UTR c.156G>A، 76 نوکلیوتید دورتر از اگزون 1 و در ناحیه اینترون 1 ژن   .NOEY2  پس از بررسی های آماری، اختلاف معنی داری از نظر آماری میان 5’UTR c.156G>A و استعداد ابتلا به PCOS و دیابت مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به نبود گزارش این ناحیه در پایگاه های داده ژنتیکی، این پلی مورفیسم اولین بار در مطالعه حاضر گزارش شده است و مطالعات بیوانفورماتیکی نشان داد که این پلی مورفیسم به سبب قرارگیری در ناحیه پروموتری همپوشان با CTCF می تواند تمایل اتصال عامل های رونویسی خاصی را با تغییر آللی تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، دیابت، سندروم تخمدان پلی کیستیک، ژن NOEY2
|
  • Rahmat Ramazani, Fatemeh Mohammadi Shir Mahleh*, Tahreh Ranjbaripour, Vahid Ahamdi, Javid Peymani Pages 1-14
    Introduction

    This study aimed to compare the effectiveness of the emotion regulation method based on the Gross model and muscle relaxation technique on perceived stress, anxiety, and resilience in patients with coronary heart disease (CHD).

    Material & Methods

    This study quasi-experimental study had a pretest-posttest design and follow-up and control groups. The statistical population included all patients in the age range of 30-50 years with coronary heart disease who were referred to medical centers and private cardiology clinics in Ilam, Iran, in 2020, of whom 60 people were selected using a random sampling method and divided into three groups by random distribution method. The data collection tools included standard scales of perceived stress, anxiety, and resilience.

    Findings

    The results of repeated measures analysis of variance showed the effectiveness of Benson’s relaxation exercises on perceived stress, anxiety, and resilience as well as the effectiveness of emotion regulation training based on the Gross model on perceived stress and anxiety in patients. The comparison of the two treatment models showed that Benson’s relaxation exercises could reduce patients’ perceived stress and anxiety more effectively. However, emotion regulation training based on the Gross model has been more effective in increasing patients’ resilience than Benson’s relaxation exercises.

    Discussion & Conclusion

    Based on the obtained results, emotion regulation training based on the Gross model and muscle relaxation exercises can be used as an effective intervention to complement medical treatment and improve patients' general health.

    Keywords: Anxiety, Coronary heart disease, Emotional regulation, Gross model, Muscle relaxation technique, Perceived stress, Resilience
  • MohamadRaAhim Forouzeh*, Abolfazl Sharifian, Hasan Yeganeh, Hoda Shahiri Tabarestani Pages 15-26
    Introduction

    Tussilago farfara L. is a perennial forb belonging to the Asteraceae family. The leaves and flowers of this plant have medicinal properties, and its essential oil has been used for the treatment of dry coughs and inflammation of the mouth, throat, and respiratory tract. This study aimed to assess some phytochemical characteristics of Tussilago farfara L. and compare changes in this plant at different altitudes.

    Material & Methods

    To investigate the changes in the amount of the effective substance of the studied plant in the altitude gradient, altitude classes of 1100-2600 meters were considered in Golestan province, Iran, considering the presence and abundance of the species. In each phenological stage (before and after flowering time), plant samples were randomly collected in each altitude class and transferred to the laboratory. Total phenol content and flavonoid content were measured using the Folin-Ciocalteu and aluminum chloride methods, respectively. The antioxidant activity of the methanolic extract was also evaluated using the DPPH (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl) reagent.

    Findings

    The results showed that the highest amounts of total phenol content, flavonoids, and antioxidant activity were observed at altitudes above 2200 meters, and there was a significant difference in plants (Tussilago farfara L.) grown in different altitudes in terms of phytochemical properties. Based on the comparison of phytochemical properties of this plant in different phenological stages, the highest content of total phenol and flavonoids were observed in the phonological stage of flowering and the highest (42.08%) antioxidant activity of leaves was observed in the vegetative stage.

    Discussion & Conclusion

    The results of this study can help activists in the field of medicinal plants to determine the appropriate height range and phenological stage in harvesting the leaves of this plant to achieve the highest levels of phenol content, flavonoids, and antioxidant activity.

    Keywords: Antioxidants, Environmental factors, Flavonoids, Medicinal plants, Phenol
  • Mehdi Shabani, Saeed Saffarian Hamedani*, Reza Usefi Saeedabadi Pages 27-38
    Introduction

    Policy making is one of the main and fundamental issues in the management of institutions and organizations which necessitates attention to its process and components. Therefore, this study aimed to evaluate the relationship between policy-making and university autonomy in macro medical universities of region 3.

    Material & Methods

    The present applied study was conducted with an integrated approach (qualitative and quantitative) in Ilam province of Iran, in 2021. The statistical population in the qualitative part consisted of the professors of macro medical universities in region 1 among whom 15 individuals were selected for designing the policy-making and university autonomy questionnaires using the purposive sampling method, considering the saturation law. In the quantitative part, 320 subjects were selected using a stratified random sampling method from managers and deputies of departments, faculties, department heads, and faculty members of macro medical universities in the health sector of region 3 to examine the relationship between variables. In the qualitative part, the questionnaires were designed and finalized through the Delphi method in two rounds, the experts’ opinions obtained through semi-structured 70-min interviews, and the review of topics and study of theoretical foundations. In the quantitative section, a researcher-made questionnaire on university policy-making and university autonomy was used for data collection. The SPSS and PLS software were used to analyze the data through confirmatory factor analysis and structural equations.

    Findings

    The results showed that among the various dimensions of policy-making, the component of “university structure” had the greatest impact with R2=0.927, and among the components of university independence, leadership independence had the most impact with R2=0.942 and path coefficient=0.971.

    Discussion & Conclusion

    Based on the path coefficients, a factor load of 0.644 was established between the two variables of policy-making and university autonomy which was above average and, therefore, significant. Moreover, since the t-statistic value of 16.247 was established out of the(-2.58, 2.58) range, it can be concluded that the relationship between policy-making and university autonomy in macro medical universities in region 3 was positive and meaningful.

    Keywords: Medical Sciences University, Policy-making, Region 3, University Autonomy
  • Zahra Tootian*, Simin Fazelipour, MohammadTaghi Sheibani, Hossien Erik-Aghaji, Reyhaneh Hooshmand Abbasi Pages 39-46
    Introduction

    Aspartame is one of the synthetic sweeteners widely used in the food industry as a sugar substitute in recent decades. The present study aimed to investigate the effect of different doses of aspartame on histological and histomorphometric changes in the stomach in BALB/C mice.

    Material & Methods

    In this study, 24 BALB/C mice aged three weeks were selected and divided into three experimental groups that received 0.3 ml aspartame solution at doses of 100, 200, and 400 mg/kg body weight, and a control group that received drinking water with the same condition up to nine weeks of age. Eventually, some tissue sections were prepared from the stomachs and stained using the hematoxylin-eosin method. After histological evaluation, the necessary images were prepared and the histomorphometric examination was conducted using an optical microscope equipped with Axiovision software. The thickness of mucosa, submucosa, musculature, and depth of pits was measured and the frequency of parietal cells was calculated in the dimensions of 6.25 × 104 μm2.

    Findings

    Histological results indicated destruction and disruption of the mucosal epithelium and gastric pits and atrophy of gastric glands including glandular cells. In the histomorphometric examination of the non-glandular part, only the thickness of the mucosa had a significant difference in the group receiving the highest dose of aspartame compared to the control group (P<0.05). However, in the evaluation of the glandular part, mucosal and muscle thickness in all three experimental groups and the submucosa thickness in the glandular and non-glandular parts in the experimental group (400 mg body weight) showed a significant increase compared to the control group (P<0.05). Moreover, the depth of gastric pits increased significantly and the frequency of parietal cells had a significant decrease in the experimental groups compared to the control group (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    Although aspartame may partially play a protective role by decreasing parietal cells, it should be noted that higher doses of aspartame could induce tissue changes in different layers of the stomach. Therefore, it is recommended to use it with more caution.

    Keywords: Aspartame, Histology, Histomorphometry, Mice, Stomach
  • Saeid Ghorbian*, Aysan Hajizadeh Pages 47-55
    Introduction

    Evidence shows that secondary metabolites of saffron can be used in the formulation of new drugs for the treatment of various human cancers. It is demonstrated that saffron crocin inhibits the proliferation of cancer cells while having no inhibition effect on the growth of normal cells. Consumption of this substance also reduces the side effects of cancer chemotherapy. Therefore, the present study was performed to investigate the effect of crocin on the proliferation and apoptosis of breast cancer cells and determine its molecular mechanism.

    Material & Methods

    Initially, MCF7 breast cancer cells were prepared from the Pasteur Institute of Iran Cell Bank and cultured in RPMI1640 medium with  FBS 10%. To determine the effect of crocin toxicity on cancer cells, treatment was conducted at different concentrations and different hours, and (3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyl tetrazolium bromide (MTT) assay was performed. The cell proliferation or cell apoptosis was evaluated as well. DAPI staining was performed to demonstrate cell apoptosis. After RNA extraction and cDNA preparation, the expression of an apoptosis-related gene (PTEN) and Akt pathway genes were measured by Real-time polymerase chain reaction (PCR) to determine the mechanism of the crocin effect.

    Findings

    Results of the MTT assay showed that crocin inhibited the proliferation of MCF7 cells and induced apoptosis in these cells. In addition, real-time PCR results showed that crocin increased PTEN gene expression (P=0.041) in MCF7 breast cancer cells and significantly decreased Akt1 gene expression (P=0.038).

    Discussion & Conclusion

    The results indicate that crocin stimulates the apoptotic cells in MCF7 breast cancer cells and can be used as a new therapeutic strategy for the treatment of breast cancer.

    Keywords: Apoptosis, Breast cancer, Crocin, MCF7
  • Sanaz Najafi, Abolfazl Davoodabadi, Sohrab Kazemi, Maryam Ghasempour* Pages 56-65
    Introduction

    E. coli is one of the failure factors in the pulpectomy of primary and permanent teeth. It is also responsible for many infectious diseases in Humans. This study aimed to determine antibacterial effect of arginine, protamine, aqueous extract of green tea, and Aloe vera against Escherichia coli (E. coli).

    Material & Methods

    Aqueous extract of green tea, Aloe vera, and protamine with a concentration of 400 mg/ml, and arginine at a concentration of 160 mg/ml were used in this experimental study. E. coli was cultured on Mueller-Hinton broth and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the test materials against this microorganism was determined using micro-dilution test. Sodium hypochlorite 2.5% was used as a positive control.

    Findings

    It was found that protamine had the highest antibacterial activity (with MIC and MBC 0.62 mg/mL) and aqueous extract of green tea showed the lowest antibacterial activity against E. coli (with MIC100 mg/ml and MBC 200 mg/ml). Positive control (sodium hypochlorite 2.5%) showed better antibacterial activity against E. coli compared to other test materials.

    Discussion & Conclusion

    Apart from sodium hypochlorite, among the tested materials, protamine had the maximum effect and aqueous extract of aloe vera, arginine, and aqueous extract of green tea showed the lowest antibacterial effect against E. coli., respectively.

    Keywords: Aloe vera, Arginine, Escherichia Coli, Protamine, Tea
  • Tooba Abdizadeh* Pages 66-85
    Introduction

    COVID-19 is an acute respiratory infectious disease caused by the SARS-CoV-2 virus. There is an urgent need to discover antiviral drugs for better performance against new strains of coronaviruses (CoVs) due to the rapid spread of the disease despite scientific advances in vaccine development. This study aimed to evaluate the efficacy of quercetin and its analogues on the COVID-19 Mpro enzyme.

    Material & Methods

    In this descriptive-analytical study, the three-dimensional structures of quercetin analogues (20 compounds), standard drugs (ritonavir and lopinavir), and the COVID-19 Mpro enzyme were obtained from PubChem and PDB databases for bioinformatics study, respectively. Molecular docking studies of the compounds on the Mpro were performed using MOE-2014 software. Afterward, the physicochemical properties and biological activity of the compounds were predicted using Swiss ADME, PASS, and Swiss Target Prediction software.

    Findings

    The findings of the present study showed that the most important bonds involved in drug-receptor binding are hydrogen, hydrophobic, and π-π interaction bonds. The best docking results were obtained for Baicalein, Genistein, Naringenin, and Quercetin compounds with strong binding energy (-12.83 to -13.54 kcal/mol), compared to ritonavir and lopinavir. These compounds have a greater tendency to bind to the catalytic amino acids His41 and Cys145 and other key amino acids of the active site of the COVID-19 Mpro enzyme.

    Discussion & Conclusion

    Based on the results of bioinformatics studies, quercetin analogues had more effective inhibition than standard chemical drugs due to their suitable placement in the active site of the main protease enzyme of COVID-19 and can be good candidates for in vitro and in vivo studies.

    Keywords: SARS-CoV-2, Flavonoid, Bioinformatics Studies, Physicochemical properties
  • Elham Vosadi*, Farhad Gholami, Marzieh Amirsalary Pages 86-93
    Introduction

    During exercise, angiogenesis occurs in active skeletal muscle; however, little is known about potential mechanisms for improving this adaptation. This study aimed to investigate a period of interval training on chemokine gene expression and its effect on vascular endothelial growth factors in male adult rats.

    Material & Methods

    In this study, 24 rats were divided into three groups (n=8 in each): high-intensity training (HIT), low-intensity training (LIT), and control groups. HIT and LIT groups were trained for eight weeks (five days per week). The exercise program in the HIT group consisted of running on a treadmill for 8 min with 85-90% VO2max intensity and 2 min with 50-60% VO2max intensity. The LIT group exercise program consisted of running on a treadmill for 8 min with 55-60% VO2max intensity and 2 min with 45-50% VO2max intensity. The control group had no training. The expression of chemokine and vascular endothelial growth factor genes was measured in soleus muscle. The data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey post hoc test. Statistical differences were considered significant at P<0.05.

     Findings

    The results of this study, showed that the expression levels of chemokine and vascular endothelial growth factor gene in the HIT group were significantly higher than that in the control group (P=0.01, P=0.04), while the levels of chemokine and vascular endothelial growth factor in the LIT group were not significantly different from those in the control group (P=0.2, P=0.1).

    Discussion & Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that high-intensity exercises can be more effective than low-intensity exercises in increasing angiogenesis caused by the increase of chemokine that in turn depends on vascular endothelial growth factor levels.

    Keywords: Chemokine, High-intensity training, Low-intensity training, Male adult rat, Vascular endothelial growth factor
  • Marziyeh Choupani, Afshar Alihosseini*, Majid Monajjemi, Hossein Sakhaeinia Pages 94-105
    Introduction

    Genistein is an isoflavone that is used as a drug to stop various types of cancer cells, such as breast and prostate cancer. This study aimed to perform molecular simulation of the adsorption process of genistein molecule on pure graphene and genistein on graphene doped with metal atoms (Ni, Ti, Se, and Cr) to increase the adsorption efficiency of the genistein-graphene molecule.

    Material & Methods

    In this study, a graphene plate (dimensions: 4 × 4) was placed next to the genistein molecule at a distance of 1 to 5 angstroms, using HyperChem Professional software (version 8.0.10). The density functional theory (DFT) was used to simulate the adsorption of Genistein-graphene, and the Gaussian software (version 09), hybrid method (B3LYP), and the 6-31G base set were used to optimally design the molecular structure.

    Findings

    Based on the obtained results, the adsorption energy of genistein-graphene doped with metal atoms Ni, Se, Ti, and Cr was determined at 318.154, 954.080, 972.745, and 1236.149 kcal/mole, respectively, and the energy gap of genistein-graphene doped with Ni, Ti, Se, and Cr was estimated to be 85.422, 92.476, 102.396, and 94.694 kcal/mol, respectively.

    Discussion & Conclusion

    The results of this study show that the presence of graphene-doped Ni atoms increases the electron charge density. The energy gap of genistein-graphene doped with Ni atoms indicates reactivity and high electron charge density of this compound and can be used as a suitable option to increase the uptake efficiency of the genistein drug molecule.

    Keywords: Adsorption, Density functional theory, Doped, Energy gap, Genistein
  • Parichehr Karajibani, Abolhasan Rezaei* Pages 106-116
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the cause of 75% of infertility due to lack of ovulation. This study aimed to investigate the possible association between exon 1 polymorphisms of the NOEY2 gene in women with PCOS and diabetes.

    Material & Methods

    This study was conducted on 240 blood samples (1 cc each) from women in four groups: polycystic, diabetes, polycystic-diabetes, and control. Genomic DNA extraction was performed using the extraction kit, according to the protocol. A primer pair was designed and synthesized for the exon 1 sequence of the NOEY2 gene. After gene amplification by polymerase chain reaction (PCR) and evaluation of band quality, Sanger sequencing was performed on PCR products. Sequencing results were analyzed using Chromas, GeneRunner, and Alignment software, and statistical calculations were performed by SNPAlyze, SPSS, and Web-Assotest program.

    Findings

    Sequence analysis confirmed two polymorphisms: 5'UTR c.156G> A polymorphism was observed in exon 1 of NOEY2 and second polymorphism of 5'UTR c.207+76 G>A, 76 nucleotides farther from exon 1 and in the intron region of NOEY2 gene. Statistical analysis showed a statistically significant difference between 5'UTR c.156G> A and susceptibility to PCOS and diabetes.

    Discussion & Conclusion

    No report on this region was available in genetic databases and this polymorphism was reported for the first time in the present study. Bioinformatics studies showed that this polymorphism can affect the affinity to bind in certain transcription factors by allelic changes due to its location in the CTCF overlapping promoter region.

    Keywords: Diabetes, Polymorphism, NOEY2 gene, Polycystic ovary syndrome