فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 123، مهر و آبان 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 123، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ویدا درخشان پور، حسن پاشا شریفی*، پروین کدیور صفحات 449-460

    زمینه و هدف :

    بارداری تغییرات قابل ملاحظه ای را در سلامت جسمی، هیجانی و بهزیستی زنان ایجاد می کند. بنابراین، این مطالعه با هدف اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر بهزیستی و کنترل هیجانی در بین زنان باردار نخست زا در سال 98 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان باردار نخست زا (26= n) در منطقه 1 شهر تهران که به صورت هدفمند از بین زنان باردار نخست زای مراجعه کننده در سال 1398 به بیمارستان نیکان انتخاب شدند هستند و به صورت تصادفی در دو گروه آموزش ذهن آگاهی (16= n) و کنترل (11= n) جایگزین شدند. جلسات ذهن آگاهی 8 جلسه، یک روز در هفته و روزانه 90 دقیقه در مرکز آموزشی نیکان برگزار شد. درحالی که گروه کنترل، هیچ آموزشی دریافت نکردند. جمع آوری داده ها از پرسش نامه های مقیاس بهزیستی ریف (1989)، مقیاس کنترل هیجانی راجر و نشوور (1987) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها با کمک نرم افزار  spss24 آزمون تحلیل آنکوا انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد تفاوت نمره بهزیستی پس آزمون بین گروه های ذهن آگاهی و کنترل معنادار می باشد. در واقع آموزش ذهن آگاهی بر بهزیستی و کنترل هیجانی زنان باردار نخست زا، تاثیر داشت (0/001 >p). نتایج آزمون پیگیری، حاکی از تداوم اثر مداخلات بر بهزیستی و کنترل هیجان بود.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر بهزیستی و کنترل هیجانی زنان باردار نخست زا توصیه می گردد این مداخلات در گروهی از مادران که از لحاظ بهزیستی در شرایط حساسی قرار دارند به کارگرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، بهزیستی، کنترل هیجان، زنان باردار نخست زا
  • محمدعلی توسنگ، رضا پاشا*، سحر صفرزاده صفحات 461-474

    زمینه و هدف:

     وضعیت اجتماعی جامعه به سمتی پیش رفته است که میزان تنش های ورود به محیط های آموزشی به ویژه دانشگاه بیشتر شده است. در حوزه روان شناختی درمان شناختی- رفتاری در کنترل استرس و تعارضات در افراد از مداخلات مهم می باشد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر درمان شناختی- رفتاری بر سخت رویی و سازگاری فردی- اجتماعی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی دزفول انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه های آزمایش و کنترل می باشد. دانشجویان (200 دانشجو) با روش نمونه گیری تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (100 نفر گروه آزمایش و 100 نفر کنترل) تقسیم شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه های استاندارد سخت رویی کوباسا و سازگاری دانشجویان انجام گردید. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 27 و به کارگیری آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مرحله پس از آموزش درمان شناختی- رفتاری بین میانگین نمره کل سخت رویی، سازگاری و ابعاد آنها در دو گروه از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05>P). این تفاوت ها در مرحله پیگیری بعد از 4 ماه از مداخله نیز برقرار بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    درمان شناختی- رفتاری بر میزان سخت رویی و سازگاری دانشجویان تاثیر مثبت دارد و می توان از این شیوه درمانی برای ارتقای سلامت و بهداشت روانی دانشجویان استفاده کرد. پیشنهاد می شود این رویکرد آموزشی- درمانی در مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی دانشجویی استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، سازگاری روانشناختی، دانشجو
  • مسعود صباغی نیا، مهدی ربیعی*، حمید صادقی صفحات 475-484

    زمینه و هدف:

     ظهور فناوری و وسایل ارتباط جمعی از جمله شبکه های اجتماعی مجازی، موجب تغییرات آموزش سنتی و تعاملات آموزشی گردیده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بکارگیری شبکه های اجتماعی مجازی در تعاملات آموزشی و عملکرد تحصیلی دانشجویان با نقش میانجی کیفیت تجارب یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی همبستگی، تعداد 327 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 1399 با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی بررسی شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های بکارگیری شبکه های اجتماعی در تعاملات آموزشی کلیم شستانی (1395) و کیفیت تجارب یادگیری نیومن (1990) استفاده گردید و ملاک اندازه گیری عملکرد تحصیلی، معدل دانشجویان بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS16 و آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون سوبل استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره دانشجویان در بکارگیری شبکه های اجتماعی در تعاملات آموزشی (0/88±3/45)، تجارب یادگیری (0/71±3/65) و عملکرد تحصیلی (1/42±17/05) بود. یافته ها نشان داد بین بکارگیری شبکه های اجتماعی مجازی در تعاملات آموزشی با عملکرد تحصیلی دانشجویان با نقش متغیر میانجی کیفیت تجارب یادگیری رابطه مثبت معنادار (0/05>p)Z=2/41 وجود دارد. بکارگیری این شبکه ها در تعاملات آموزشی با عملکرد تحصیلی آنها رابطه مثبت معناداری (0/05>P) r=7/42دارد. بین بکارگیری شبکه های اجتماعی مجازی در تعاملات آموزشی با کیفیت تجارب یادگیری آنها رابطه مثبت معناداری (0/05>p)r=0/617 هست و کیفیت تجارب یادگیری با عملکرد تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت معناداری (0/05>p)r=587 دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود رابطه معنادار متغیرهای پزوهش پیشنهاد می شود همراه با آموزش حضوری، از آموزش مجازی نیز جهت بهبود امر آموزش استفاده شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، تعاملات آموزشی، عملکرد تحصیلی، کیفیت تجارب
  • مسعود خداویسی، زینب یونسی، فاطمه پاک راد*، لیلی تاپاک صفحات 496-511

    زمینه و هدف:

     بیماری های عروق کرونر عامل اصلی مرگ و ناتوانی است. پیشگیری و مدیریت این بیماری، نقش اساسی در کنترل آن دارد. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر آموزش براساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 96 بیمار تحت آنژیوپلاستی مراجعه کننده به بیمارستان قلب و عروق فرشچیان همدان در سال 1399 به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله علاوه بر آموزش های جاری در گروه کنترل، 3 جلسه برنامه آموزشی را براساس مدل پندر دریافت کردند. پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، در هر دو گروه تکمیل شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دو گروه آزمون و کنترل پس از مداخله، در حیطه های مسیولیت پذیری در رابطه با سلامت، فعالیت بدنی و تغذیه، رشد معنوی و خودشکوفایی فردی، روابط بین فردی و مدیریت استرس، اختلاف آماری معنی داری داشتند (0/001> P). در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله، تفاوت های آماری معنادار نبود (0/05<P) اما در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله در تمامی ابعاد، اختلاف آماری معنی داری به دست آمد (0/001> P).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که آموزش بر اساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر تاثیرگذار است و با این رویکرد مداخله ای مناسب، می توان در راستای ارتقای سلامت بیماران اقدام کرد.

    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، آنژیوپلاستی، بیماری عروق کرونری
  • مژگان اصغری*، گودرز صادقی هشجین، علی اکبر گلابچی فر، محمدکاظم کوهی، احد محمدنژاد، ساناز ریسمانچی، محمد طاهری صفحات 502-516

    زمینه و هدف :

    در این پژوهش، ارتباط بین سرطان و قرار گرفتن در معرض مواد سمی موجود در محیط زیست بررسی می شود. بدین منظور از دو ماده که می دانیم (بنزن) و احتمال می دهیم (ارگانوفسفات ها) باعث ایجاد سرطان شوند به علت کاربرد وسیع آن ها در صنایع و مواجهه انسان با آن ها استفاده گردید..

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 60 سر موش سوری نر بالغ به چهار گروه شامل کنترل، مالاتیون، مالاتیون همراه بنزن و بنزن تقسیم شدند. گروه کنترل صرفا با سرم فیزیولوژی آزمایش شدند. سایر گروه ها به جز گروه بنزن به مدت 45 روز در تماس جلدی با مالاتیون بودند. بعد از این دوره، بنزن به گروه مالاتیون همراه بنزن از طریق گاواژ (به مدت 17 هفته) به میزان 100 میلی گرم بر کیلوگرم در روغن ذرت (ml/kg 5) خورانیده شد. پس از کالبدگشایی، از ارگان های موردنظر نمونه های بافتی برداشته شد، همچنین سمیت سلولی با آزمون MTT و میکرونوکلیوس به صورت برون تنی سنجیده شد و درصد IC50 تعیین گردید.

    یافته ها

    مشاهدات میکروسکوپی بافت کبد، مبین هپاتوتوکسیسیتی و بافت کلیه سمیت کلیوی در گروه مالاتیون همراه بنزن بود. درصد فراوانی میکرونوکلیوس ها در غلظت  µg/ml100 ، µg/ml 50 ، µg/ml 25 در تمام گروه ها در مقایسه با گروه کنترل، معنی‎دار بود (0/05>p). در آزمون MTT درصد مهار رشد سلولی در غلظت های  µg/ml100، µg/ml 50، µg/ml 25، µg/ml 10 در تمام گروه ها به طور معنی داری با درصد مهار رشد سلولی با گروه کنترل متفاوت بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    طبق یافته های این مطالعه، دوزهای مشخصی از مالاتیون به تنهایی و همراه با بنزن سبب سمیت سلولی و پیش سرطان زایی در آزمون های سمیت سلولی می شوند. مالاتیون تاثیرات سرطان زایی ناشی از بنزن را تشدید می کند.

    کلیدواژگان: مالاتیون، بنزن، سرطان زایی، موش سوری، سمیت سلولی
  • مریم السادات فخری، جواد صالحی فدردی*، سید علی کیمیایی، حسین کارشکی صفحات 517-530

    زمینه و هدف:

     افراد جذاب به سختی نادیده گرفته می شوند. توجه به افراد جذاب، انگیزه ارتباط بیشتر را ایجاد می کند و این مسیله ممکن است در نهایت تهدیدی برای ثبات رابطه زناشویی باشد. پژوهش حاضر، نقش ساختار انگیزشی و شناختی در وسوسه توجه و ارتباط با جایگزین های جذاب در افراد متاهل را بررسی کرده است..

    مواد و روش ها

    جامعه آماری، زنان و مردان متاهل شهر مشهد بودند که به صورت هدفمند انتخاب و پرسش نامه های پژوهش را که به صورت آنلاین بود، تکمیل کردند. تعداد 200 نفر معیارهای پژوهش را به دست آوردند و پرسش نامه ها را تکمیل کردند و نتایج براساس رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی انجام شد..

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نشان داد که از بین متغیرهای جمعیت شناختی، جنسیت توانست اقدام به روابط فرازناشویی را پیش بینی کند؛ به گونه ای که مردان بیشتر از زنان دچار وسوسه جایگزین جذاب و اقدام به روابط فرازناشویی می شدند. همچنین متغیرهای حافظه، کنترل مهاری، برنامه ریزی و انگیزش انطباقی پیش بینی معنی داری از متغیر وسوسه رابطه فرازناشویی ارایه دادند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با افزایش توانمندی های شناختی و ساختار انگیزشی فوق، میزان مقاومت در برابر وسوسه های ارتباط با جایگزین های جذاب در افراد متاهل بیشتر کنترل می شود.

    کلیدواژگان: ساختار انگیزشی، کارکردهای اجرایی، وسوسه، جایگزین جذاب، روابط فرازناشویی
  • عاطفه ده نبی، احمد اله آبادی، محمدحسین ساقی، فروغ ریاحی منش* صفحات 531-548

    زمینه و هدف:

     امروزه فلزات سنگین و ترکیبات آلی مانند رنگ ها جز فراوان و پرخطرترین آلاینده های نوپدید هستند که به آب های سطحی و زیرزمینی راه پیدا کرده اند و سلامت انسان ها را تهدید می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان حذف رنگ راکتیو اورنج 3 آر و کروم در فرایند جذب مجزا و هم زمان به وسیله کربن فعال می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از کربن چنار اصلاح شده با NH4Cl به منظور حذف آلاینده ها استفاده گردید و تاثیر متغیرهایی از جمله pH (2-9)، غلظت جاذب (5/0-1/0گرم بر لیتر)، غلظت آلاینده (mg/L100-5) و زمان تماس (40-2 دقیقه) در حذف رنگ و کروم (هم زمان و مجزا) توسط جاذب کربن فعال محاسبه گردید. سپس آزمایش های تعادل جذب انجام و ظرفیت جذب و مدل های ایزوترم جذب فروندلیچ و لانگمویر و سینتیک واکنش های آن بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که کربن فعال درpH=4، غلظت 4/0 گرم بر لیتر جاذب در زمان تماس 15 دقیقه بهترین شرایط حذف برای هردو آلاینده رنگ و کروم را داراست. در شرایط بهینه کربن فعال توانست 72 درصد کروم و 84 درصد رنگ در حالت مجزا و 59 درصد کروم و 67 درصد رنگ در حالت هم زمان در محلول آلاینده با غلظت mg/L  25 را حذف کند. همچنین بررسی ایزوترم های جذب مشخص کرد که آزمایش ها با مدل فروندلیچ مطابقت بیش تری دارد. سنتیک جذب از معادلات شبه مرتبه دوم تبعیت می کند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، این جاذب، عملکرد مناسبی در حذف مجزا و همزمان رنگ و کروم دارد و می تواند به منظور تصفیه فاضلاب حاوی آلاینده های آلی و معدنی به کار رود.

    کلیدواژگان: کربن فعال، جذب، رنگ، کروم، حذف همزمان
  • سیما عسکری، نعمت ستوده اصل*، پرویز صباحی، راهب قربانی صفحات 549-562

    زمینه و هدف :

    میزان رضایت از زندگی در افراد دارای وسواس فکری- عملی نسبت به افراد عادی جامعه پایین تر است بنابراین با درمان این اختلال می توان کیفیت زندگی و میزان رضایت زندگی در این افراد را افزایش داد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان و اجتناب شناختی- رفتاری در افراد مبتلا به وسواس فکری- عملی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی شهرستان کرج در سال 1398بود. تعداد 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه درمان فعال سازی رفتاری، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه کنترل جایگزین شدند. از پرسش نامه های تنظیم شناختی هیجان و اجتناب شناختی رفتاری برای اندازه گیری اثربخشی درمان ها استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی از نرم افزار SPSS-18 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای تنظیم شناختی سازش یافته هیجان تفاوت آماری معناداری وجود دارد (0/0001=p و 57/71=F) اما در میزان اثربخشی این دو روش درمانی در اجتناب شناختی- رفتاری تفاوت معنی داری مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر فعال سازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و کاهش اجتناب شناختی- رفتاری در بیماران با اختلال وسواس فکری- عملی تاثیر دارد. بنابراین از این دو درمان می توان تنظیم هیجانات و انواع اجتناب ها در بیماران دارای وسواس- فکری عمل استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان فعال سازی رفتاری، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی، تنظیم شناختی هیجان، اجتناب شناختی- رفتاری، وسواس فکری- عملی
  • مهدی معتکف فر، ابوالفضل بخشی پور*، مهدی قاسمی مطلق صفحات 563-575

    زمینه و هدف:

     هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان هیجان مدار بر انسجام روانی در بیماران دیابتی نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که در سال 1398 به کلینیک دیابت شهر سبزوار مراجعه کردند تشکیل دادند که تعداد 45 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تخصیص تصادفی در سه گروه آزمایش شناختی درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، آزمایش درمان هیجان مدار و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه احساس انسجام روانی آنتونوسکی (2006) بود و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارSPSS24  و از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر انسجام روانی موثر است (0/05> P). روش درمان هیجان مدار بر انسجام روانی موثر است (0/05> P) و بین اثربخشی روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان هیجان مدار بر انسجام روانی بیماران دیابتی نوع دو تفاوت معناداری وجود ندارد (0/05< P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر معنادار روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان هیجان مدار بر انسجام روانی پیشنهاد می شود از این دو روش در راستای بهبود انسجام روانی و مشکلات روان شناختی مربوط به بیماری در بیماران دیابتی نوع دو و خانواده های آن ها بهره برده شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، درمان هیجان مدار، انسجام روانی، دیابت نوع 2
  • رباب سرچمی، شیرین کوشکی*، شکوه السادات بنی جمالی، انیتا باغدا ساریانس صفحات 576-590

    زمینه و هدف:

     سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع زنان است و باعث بعضی تغییرات جمسانی و روانی در زنان می شود. این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری تنظیم شناختی هیجان براساس کیفیت خواب با نقش واسطه ای رضایت زناشویی در زنان مبتلا به سندرم پیش قاعدگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان با تشخیص ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی در سال 1398 و 1399 شهر کرمانشاه بود که تعداد 380 نفر از آنها که به درمانگاه تنظیم خانواده شهر کرمانشاه مراجعه کرده بودند با روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه‏های تنظیم هیجانی (گرنفسکی و همکاران، 2001)، کیفیت خواب (پیتزبورگ، 1989) و پرسشنامه رضایت زناشویی (اینریچ، 1989) بود که داده ها با روش همبستگی اسپیرمن توسط نرم افزار SPSS-21  و LISREL تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    این پژوهش بر وجود یک الگوی رابطه معنادار مستقیم بین راهبردهای تنظیم شناختی- هیجانی و کیفیت کلی خواب در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی حکایت دارد و همچنین کیفیت خواب به طور مستقیم و با واسطه رضایت زناشویی به صورت غیرمستقیم می تواند پیش بین مناسبی برای تنظیم شناختی هیجان در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی باشد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت کیفیت خواب و رضایت زندگی زناشویی می تواند نقش مهمی در تنظیم شناختی هیجان در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی داشته باشد..

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، رضایت زناشویی، کیفیت خواب، سندرم پیش قاعدگی
|
  • Vida Derakhshanpour, Hasan Pashasharifi *, Parvin Kadivar Pages 449-460
    Introduction

    Pregnancy creates considerable changes in the physical, emotional, and well-being of women. The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness training on the well-being and emotional control of pregnant women, and pregnant mothers in 2019.

    Materials and Methods

    This study was quasi-experimental with pre-test and post-test types. The statistical population of this study was all pregnant women (n = 26) in region 1 in Tehran in 2019, and sample was purposefully selected from nulliparous pregnant women, who had been referred to the Nikan Hospital. Participants were randomly assigned to mindfulness training (n = 16) and control (n = 11). An eight-session mindfulness program was conducted at the Nikan training facility, once a week, for 90 minutes. While the control group did not receive any training. Data were collected from Reef's Welfare Scale Questionnaire (1989), and Roger & Nesshoever Emotion Control Scale (1987). As part of the analysis, SPSS 24 was used to run ANCOVA and Covariance Analysis tests.

    Results

    A covariance analysis test has shown that there was a difference between scores of well-being and emotional control among mindfulness training and in the control groups in the post-test phase.  There was a positive effect of mindfulness training on well-being and emotional control among pregnant women (p<0.001). According to the follow-up test, the interventions continued to affect well-being and emotional control.

    Conclusion

    Pregnant women at risk are advised to use mindfulness training interventions as a means to improve their well-being and emotional control.

    Keywords: Emotional Contro l, Mindfulness training, Nulliparous pregnant women, Well-being
  • MohammadAli Toosang, Reza Pasha *, Sahar Safarzadeh Pages 461-474
    Introduction

    The social situation of the society has progressed in a direction that the levels of tensions entering the educational environment has increased. Cognitive-behavioral therapy (CBT) training can be important in controlling stress and conflict in students. The aim of this study was to investigate the effect of cognitive-behavioral therapy training on the hardness and individual-social adjustment the in students of Dezful University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    A quasi-experimental study with pre-test-post-test design was performed on 200 students of Dezful University of Medical Sciences (100 in experimental group and 100 in control group) by random sampling method in 2020. Data were collected using standard questionnaires including hardiness (Kobasa) and adjustment. Data were analyzed by SPSS software version 16 using descriptive statistics including mean, standard deviation and repeated measures ANOVA.

    Results

    In the post-training period of cognitive-behavioral therapy, there was a statistically significant difference between the mean total score of hardiness, adaptation and their dimensions in the two groups (P< 0.05). These differences were also observed in the follow-up phase after 4 months of intervention (P< 0.05).

    Conclusion

    The Cognitive-behavioral therapy has a positive effect on the level of hardness and adjustment of the students and also, this method of treatment can be used to promote students' health and mental health. It is suggested that this educational-therapeutic approach be used in the counseling centers and student psychological services.

    Keywords: Adjustment, Cognitive-Behavioral Therapy, student
  • Masoud Sabaghi Nia, Mehdi Rabiei *, Hamid Sadeghi Pages 475-484
    Introduction

    The advent of technology and mass media, including virtual social networks, has led to changes in traditional education and educational interactions. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between the use of virtual social networks in educational interactions and students' academic performance with the mediating role of the quality of learning experiences of students at the Sabzevar University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In this descriptive correlational study, 327 students of Sabzevar University of Medical Sciences in 2020 were surveyed by stratified relative sampling. In order to collect data, questionnaires were used on the use of social networks in educational interactions in Klimshastani (2016) and the quality of learning experiences of Newman (1990), and the criterion for measuring academic performance was students' Grade point average. Data were analyzed using SPSS 16 software and pearson correlation tests, multiple regression analysis and Sobel test.

    Results

    The mean score of students in using social networks was in educational interactions (3.45± 0.88), learning experiences (3.65± 0.71) and academic performance (17.05± 1.42). Findings showed that there is a significant positive relationship (Z= 2.41, p <0.05) between the use of virtual social networks in educational interactions with students' academic performance with the mediating role of the quality of learning experiences. The use of these networks in educational interactions has a significant positive relationship with their academic performance (r= 0.72, p<0.05). There is a significant positive relationship (r = 0.61, p <0.05) between the use of virtual social networks in educational interactions with the quality of their learning experiences and the quality of learning experiences has a significant positive relationship with students' academic performance (r= 0.587, p <0.05).

    Conclusion

    Due to the significant relationship between research variables, it is suggested that in addition to face-to-face training, virtual education should be used to improve education.

    Keywords: Virtual Social Networks, ., Educational Interactions, Quality of learning experiences, Academic Performance
  • Masoud Khodaveisi, Zainab Yunesi, Fatemeh Pakrad *, Leili Tapak Pages 496-511
    Introduction

    Coronary artery disease is the leading cause of death and disability. Therefore, the prevention and management of this health condition are vitally important. The present study aimed to determine the effect of educational intervention based on Pender's health promotion model on health-promoting behaviors in patients undergoing coronary angioplasty.

    Materials and Methods

    This is a randomized control trial study, in which a total of 96 patients undergoing coronary angioplasty in Farshchian Heart Center in Hamadan in 2020 were allocated into two groups of intervention and control. The intervention group, in addition to the routine training in the control group, received 3 training sessions based on the Pender model. The Health-Promoting Lifestyle Profile II (HPLP II) was completed in both groups. Descriptive and analytical statistical tests and SPSS software version 16 were used to analyze the data.

    Results

    The result showed that in both intervention and control groups, there was a statistically significant difference in the mean scores of the domains of health responsibility, physical activity, nutrition, spiritual growth, interpersonal relations, and stress management after the intervention (p<.001). Furthermore, in the control group, no statistically significant difference was found (p>0.05). But this difference was shown to be statistically significant in all domains in the intervention group (p<.001).

    Conclusion

    Based upon the results of the present study, the patient education based on Pender's health promotion model has a positive effect on health-promoting behaviors in patients undergoing coronary angioplasty, as this educational approach can be appropriate for improving the state of health in these patients.

    Keywords: angioplasty, coronary artery disease, Health Promotion
  • Mozhgan Asghari *, Goudarz Sadeghihashjin, Aliakbar Golabchifar, MohamadKazem Koohi, Ahad Mohamadnejad, Sanaz Rismanchi, Mohamad Taheri Pages 502-516
    Introduction

    In this study, we investigate the relationship between cancer and exposure to toxic substances in the environment. We used human encounters with them.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 60 adult male mice were divided into four groups, including control, Malathion, Malathion with benzene and benzene. The control group was tested only with physiological serum. Except for the benzene group, all other groups were in skin contact with Malathion for 45 days was fed. After necropsy, tissue samples were taken from the target organs. In addition, cytotoxicity was assessed by MTT and micronucleus tests in vitro and the percentage of IC50 was determined. Microscopic observations of liver tissue showed hepatotoxicity and renal tissue renal toxicity in the Malathion group with benzene.

    Results

    The percentage of frequency of micronuclei at concentrations of 100 /g / ml, 50 /g / ml, 25 /g / ml was significant in all groups compared to the control group (P <0.05). In MTT test, the percentage of cell growth inhibition at concentrations of 100 g/ml, 50 g/ml, 25 g/ml, and 10 µg/ml in all groups was significantly different from the percentage of inhibition of cell growth with the control group (P < 0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, certain doses of Malathion alone and in combination with benzene cause cytotoxicity and pre-carcinogenicity in cytotoxicity tests. Malathion exacerbates the carcinogenic effects of benzene

    Keywords: carcinogenicity, in vitro, Malathion, Mice
  • Maryam Alsadat Fakhri, Javad Salehi Fadardi *, Seyed Ali Kimiaee, Hossein Kareshki Pages 517-530
    Introduction

    It is hard to ignore attractive people. Paying attention to attractive individuals is a criterion that can estimate further motivation to make extramarital relationships. This whitethorn a threat to the stability of the marital relationship. The present study aimed to investigate the role of motivational and cognitive structure in the temptation to pay attention and communicate with attractive alternatives in married individuals.

    Materials and Methods

    With an available sampling method, the statistical population of the present study has consisted of married men and women who completed research questionnaires in an online design. That is, two hundred individuals met the research criteria and completed the questionnaires and the results were based on hierarchical multiple regression.

    Results

    The results of hierarchical multiple regression analysis showed that among the covariate variables, gender was able to predict extramarital relationships. However, men were more inclined than women to be tempted by attractive alternatives and engage in extramarital affairs. In addition, the variables such as memory, inhibitory control, planning, and adaptive motivation provided a significant prediction of the temptation variable of extramarital relationships.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it appears that improving cognitive abilities (e.g., executive functions) and motivational structure, improve the degree of resistance to the temptations to make extramarital relationships with attractive alternatives.

    Keywords: Attractive Alternative, executive functions, Extramarital Relationships, Motivational structure, Temptation
  • Atefeh Dehnabi, Ahmad Allahabadi, Mohammadhossein Saghi, Forough Riahimanesh * Pages 531-548
    Introduction

    Today, heavy metals and organic compounds such as dyes are among the most dangerous pollutants that have entered surface and groundwater and threaten human health. The aim of this study was to investigate the removal of reactive orange 3R dye and chromium by adsorption separately and simultaneously activated carbon.

    Materials and Methods

    In this study, Sycamore carbon modified with NH4Cl was used to remove contaminants.  Effect of variables such as pH (2-9), adsorbent concentration (0.5-1-0 g/L), pollutant concentration (10-50 mg/L) and contact time (2-40 minutes) on dye and chromium removal (simultaneously and separately) were calculated. Freundlich and Langmuir adsorption isotherm models and kinetics were also investigated.

    Results

    The results of this study showed that activated carbon at pH = 4, 0.4 g/L adsorbent at 15 min contact time has the best removal conditions for both paint and chromium contaminants. Under optimal conditions, activated carbon was able to remove 72% of chromium and 84% of dye separately and 59% of chromium and 67% of dye simultaneously in solution at a concentration of 25 mg/L. The study of adsorption isotherms also showed that the experiments were more consistent with the Freundlich model.The absorption kinetics follows Pseudo-second order equations.

    Conclusion

    According to the results, this adsorbent has a good performance in separate and simultaneous removal of paint and chromium and can be used to treat wastewater containing organic and inorganic contaminants.

    Keywords: adsorption, activated carbon, chromium, dye, simultaneous removal
  • Sima Askari, Nemat Sotoudeh Asl *, Parviz Sabahi, Raheb Ghorbani Pages 549-562
    Introduction

    Life satisfaction in people with obsessive-compulsive disorder is lower than normal people in society, so by treating this disorder, the quality of life and life satisfaction in these people can be increased. The aim of this study was to compare the effectiveness of behavioral activation therapy and mindfulness-based cognitive-behavioral therapy on cognitive emotion regulation and cognitive-behavioral avoidance in people with obsessive-compulsive disorder.

    Materials and Methods

    The present study is an applied research and quasi-experimental method is a pre-test-post-test with a control group. The statistical population included patients with obsessive-compulsive disorder in Karaj in 1398. A total of 45 people were selected and randomly assigned to three groups of behavioral activation therapy, mindfulness-based cognitive-behavioral therapy and control group. Cognitive emotion regulation and cognitive-behavioral avoidance questionnaires were used to measure the effectiveness of treatments. For data analysis, descriptive statistics, multivariate analysis of covariance and post hoc test using SPSS-18 software were used.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that there is a statistically significant difference between the effectiveness of behavioral activation therapy and mindfulness-based cognitive-behavioral therapy in adaptive cognitive emotion regulation strategies (P=0.0001, F=57.71). But there was no statistical difference in the effectiveness of these two treatments in cognitive-behavioral avoidance. Both treatments have been equally effective in cognitive-behavioral avoidance.

    Conclusion

    Behavioral activation-based therapy and mindfulness-based cognitive-behavioral therapy have an effect on improving cognitive emotion regulation strategies and reducing cognitive-behavioral avoidance in patients with obsessive-compulsive disorder. Therefore, these two therapies can be used to regulate emotions and avoidance in obsessive-compulsive patients.

    Keywords: Effectiveness of Behavioral Activation Therapy, cognitive emotion regulation, Mindfulness, Practical obsession
  • Mahdi Motakeffar, Abolfazl Bakhshi Pour *, Mehdi Ghasemi Motlagh Pages 563-575
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and emotion-oriented therapy on psychological cohesion in type 2 diabetic patients.

    Materials and Methods

    The present study was applied in terms of purpose, with pre-test-post-test design, which used a quasi-experimental research design. The statistical population of the study included all people with type 2 diabetes who referred to Sabzevar Diabetes Clinic in 1398. From the mentioned statistical population, 45 people were selected by convenience sampling and randomly divided into 3 groups of 15 people (2 experimental groups and one control group). Antonovski (2006) answered the questionnaire of feeling psychological cohesion. In this study, descriptive data analysis was used to describe the collected data and the data were analyzed using SPSS statistical software.

    Results

    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy and emotion-oriented therapy are effective on mental cohesion in type 2 diabetic patients and there was no significant difference in their effectiveness

    Conclusion

    Cognitive therapies based on mindfulness and emotion-oriented therapy can be used to moderate the psychological problems of diabetic patients.

    Keywords: Cognitive therapy, Emotion therapy, Mental cohesion, Mindfulness, Type 2 diabetes
  • Robab Sarchami, Shirin Koshki *, Shokouh-Ul-Sadat Bani Jamali, Anita Baghdasarians Pages 576-590
    Introduction

    Premenstrual syndrome is one of the most common problems in women and causes some physical and psychological changes in women. This study was conducted to examine the structural pattern of cognitive emotion regulation based on sleep quality with the mediating role of marital satisfaction in women with premenstrual syndrome.

    Materials and Methods

    The method of the present study was correlational using structural equation modeling. The statistical population included all women diagnosed with premenstrual syndrome in 1398 and 1399 in Kermanshah, of which 380 people who were referred to the family planning clinic in Kermanshah were selected by convenience sampling method. The research instruments included the emotional regulation questionnaire (Garnefsky et al., 2001), Marital Satisfaction Questionnaire (Enrich), and the sleep quality index (Pittsburgh, 1989). The data were analyzed by the Spearman correlation method using SPSS-21 and LISREL software.

    Results

    This study indicates the existence of a significant direct relationship between cognitive-emotional regulation strategies and overall sleep quality in women with PMS and also the quality of sleep directly and indirectly through marital satisfaction can be a good predictor for cognitive regulation of emotion in women with premenstrual syndrome.

    Conclusion

    It can be said that sleep quality and marital life satisfaction can play an important role in the cognitive regulation of emotion in women with premenstrual syndrome.

    Keywords: Emotion regulation: Premenstrual syndrome: Sleep quality