فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 38 (تابستان 1401)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 38 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس میرزایی* صفحات 7-26

    گزارش های فراوانی درباره زمان رحلت امام سجاد (ع) در منابع شیعه و اهل سنت آمده است؛ به گونه ای که این موضوع، نسبت به امامان دیگر، بیشترین اختلاف را دارد. این مسیله نه تنها درباره سال، بلکه درباره ماه و روز رحلت نیز صدق می کند. حدود 20 گزارش درباره این مسیله در منابع تاریخی و رجالی شیعه (امامی، زیدی و اسماعیلی) و اهل سنت آمده است. افزون بر این، علت رحلت هم موضوع اختلافی دیگری درباره امام سجاد (ع) است. پرسش این است که در این منابع، چه گزارش هایی بیشترین تکرار و شهرت را دارند؟ چه رابطه معناداری میان آنهاست؟ آیا بر اساس شواهد تاریخی می توان ایده ای درباره علت رحلت حضرت ارایه کرد؟ بررسی گزارش ها نشان می دهد که سال 94 قمری در منابع اهل سنت، سال 95 قمری در منابع شیعه و محرم الحرام در هر دو گروه شهرت بیشتری دارند. درباره روز رحلت هم نمی توان به نظری دست یافت. ولی در منابع شیعی روز 25 محرم توجه بیشتری شده است. درباره علت رحلت گرچه گزارش تاریخی مستقیمی در اختیار نیست؛ ولی براساس سیر تاریخی تعاملات امویان با امام سجاد (ع)، شهادت احتمال بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: تاریخ اهل بیت، تاریخ امام سجادع، رحلت امام سجادع
  • حامد صافی* صفحات 27-64
    حادثه عاشورای سال 61 هجری قمری، بخش مهمی از کتب تاریخی را از قرن سوم به بعد، به خود اختصاص داده است. مورخان متقدم، مانند تطبری، ابن اعثم کوفی و بلاذری عمدتا از کتبی مانند مقتل ابی مخنف برای روایت عاشورا بهره بردند. نویسندگان بعدی نیز گزارش خود را بر اساس بهره گیری از کتب مورخان پیشین بنا نهادند. ابن شهرآشوب، در کتاب «مناقب آل ابی طالب» تلاش کرده است تا به شرح مناقب و فضایل پیامبر اسلام و امامان معصوم بپردازد. بنابراین او ناگزیر از پرداختن به واقعه عاشورا، از کتاب تاریخ طبری و الفتوح ابن اعثم کوفی استفاده کرده است. در پژوهش حاضر، تلاش شده است تا روایت ابن شهرآشوب از روز عاشورا با روایت منقول در تاریخ طبری و الفتوح ابن اعثم بر اساس نظریه فزون متنیت ژنت سنجیده شود. فزون متنیت نظریه ای است که به رابطه میان متون می پردازد؛ به نحوی که این رابطه از نوع شرح و تفسیر نباشد. بر اساس این نظریه، متن الف که متقدم بوده و پیش متن نامیده می شود، منبع و الهام بخش متن ب یعنی بیش متن خواهد بود. بر اساس بررسی و مقایسه متون مذکور مشخص شد که ابن شهرآشوب در دو سطح پیرفت و گزاره، به شیوه التقاطی از منابع استفاده کرده است. همچنین بیشترین گشتار اعمال شده در روایت او، از نوع گشتار کمی (برش) بوده است.
    کلیدواژگان: مناقب آل ابی طالب، تاریخ طبری، الفتوح، فزون متنیت، عاشورا
  • محمدقاسم احمدی* صفحات 65-93

    سیره پیامبر اکرم (ص)، در همه ابعاد برای ما مسلمانان حجت شرعی است. یکی از ابعاد سیره پیامبر (ص) روابط خارجی در حکومت آن حضرت است. هدف این مقاله، بررسی اصول حاکم بر روابط خارجی در سیره حکومتی پیامبر (ص) و شناخت چگونگی آن است. سوال این است که روابط خارجی در حکومت نبوی بر چه اصولی استوار بود؟ برای پاسخ به سوال فوق، به بررسی سیره پیامبر (ص) در این زمینه به روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد تاریخی پرداخته شده و نتایج زیر بدست آمده است:روابط خارجی در حکومت نبوی بر اصولی مانند؛ توحید و خدامحوری، انحصار حاکمیت برای خدا، جهانی بودن دین اسلام و رسالت پیامبر اکرم (ص)، برتری اسلام و نفی ولایت کفار و نفی سلطه آنان بر مومنان، برقراری ارتباط و پیمان عدم تعرض با کسانی که در صدد جنگ با مسلمانان و نفی اسلام نبودند، وفای به عهد و پیمان، عدالتخواهی، دعوت و جهاد استوار بود. این اصول از سیره پیامبر اکرم (ص) و از قرآن کریم که سرچشمه سیره نبوی است، استنباط می شود. پیامبر (ص) بر اساس این اصول و با حفظ عزت و مصلحت مسلمانان، به دعوت اسلامی پرداخت و در زمان حیاتش اسلام را در سراسر جزیرهالعرب گستراند و زمینه گسترش آن به سایر نقاط جهان را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: اصول، روابط خارجی، پیامبر اکرم(ص)، سیره نبوی، حکومت نبوی
  • جعفر نوری* صفحات 94-110
    شکل گیری خلافت امویان و پیرو آن انقلاب عباسی و روی کار آمدن دستگاه خلافت جدید، تحولاتی عمیق در سازمان سیاسی، اجتماعی و  فرهنگی ایرانیان همراه آورد. تداوم حیات عنصر ایرانی در این دوره ها و تلاش آنها برای استمرار مهمترین پایه های فرهنگی و هویتی خویش، در زمره ابهام ها و پرسش های بسیار جدی ای قلمداد می شود که ارایه هر گونه پاسخ و یا به دست دادن هر تبیینی برای روشن تر ساختن آن، در این سال های نخست مواجهه ایرانیان با اعراب مسلمان، امری سخت به شمار می آید. تاملی بر وضعیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کردها، هم زمان با روی کار آمدن امویان تا سپری شدن دوره اول خلافت عباسیان را می توان تا حدودی،آیینه تمام نمای ایرانیان در این دوره دانست.در این پژوهش تلاش بر این است با تحلیل داده های کم در دسترس، وضعیت سیاسی کردها و شهرهای کردنشین، داخل و یا خارج از مرزهای مرسوم ایران، هم زمان با روی کار آمدن خلافت اموی تا دوره اول خلافت عباسیان، بررسی شود. همچنین به این سوال اساسی پاسخ داده شود که کردها در مواجهه با تحولات مختلف این دوران چه واکنشی نشان دادند. مهم ترین فرضیه این پژوهش تلاش برای تبیین بهتر این گزاره است که «وضعیت کردها و شهرهای کردنشین در این دوره تابعی از وضعیت کل تر ایرانیان زیر حاکمیت خلفای اموی و عباسی بود. با وجود این جغرافیای کوهستانی محل زیست کردها و عدم دسترسی و تسلط دستگاه خلافت اموی و عباسی بر این منطقه، سبب شد تا  منطقه سکونت کردها  در این دوران به مکانی مناسب برای فعالیت مخالفین حکومت خلفا بدل شود.
    کلیدواژگان: کردها، خلافت امویان، خلافت عباسیان، شهرهای کردنشین، تحولات سیاسی
  • ارسلان اشرافی، رضا معینی رودبالی* صفحات 111-136
    از جمله مواردی که از ابتدای تاریخ بشری مطرح بوده  و در سیر تاریخ حقوق نظام های مختلف حقوقی ادامه یافته، موضوع احقاق حق می باشد. در ایران نیز از دوران باستان تاکنون، شیوه های احقاق حق، متعدد و متنوع بوده است. موضوعی که در منابع مختلف  و در ازمنه گوناگون به آن اشاراتی رفته است. لذا در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، شیوه های دادخواهی در ایران از آغاز تاکنون مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش به دنبال پاسخی برای این پرسش ها می باشد که شیوه های دادخواهی در ایران باستان و اسلامی چگونه بوده است؟آیا این شیوه ها با انتقال قدرت در دوران بعد از اسلام هم استمرار یافت؟یا اینکه با جایگزینی نظام حقوقی اسلامی به جای نظام حقوقی زرتشتی، شیوه های جدیدی ابداع شد؟یافته ها حکایت از آن دارد که تلفیقی از شیوه های دادخواهی چون: بار عام،کاغذین جامه، زنجیر عدالت، بر اسب نشستن پادشاه، جامه ستبر پوشیدن که در دوران باستان وجود داشته،در دوران اسلامی هم استمرار یافته است. البته پس از پذیرش اسلام نیز شیوه های دیگری از دادخواهی همچون: اذان گفتن، نصب صندوق عدالت، مخابره تلگراف و...  برای احقاق حق مورد توجه  قرار گرفت. بنابراین برخی از شیوه های احقاق حق در تاریخ حقوق ایران پس از اسلام امضایی و برخی تاسیسی است.
    کلیدواژگان: دادخواهی، تاریخ حقوق، ایران، دوران باستان، دوران اسلامی
  • محمدحسن بهنام فر* صفحات 137-161
    حکومتها و حاکمان سیاسی برای دستیابی به قدرت و رسیدن به حاکمیت همواره برنامه ها و اقداماتی داشته اند. هارون الرشید با توجه به مواجهه شدن مسایل مناطق، حوزه های خلافت را بین فرزندانش تقسیم کرد و بعد از او، دستیابی به قدرت و خلافت، عامل نزاع بین جانشینان شد. مامون در این میان در راه دستیابی به قدرت و کسب خلافت با اتخاذ برنامه ها و اقداماتی سیاسی نقشی مهم در تحکیم خلافت عباسیان و روی کار آمدن خود داشت. این مقاله با استناد منابع و بر اساس نظریه گفتمان لاکلاو و موفه با ریشه یابی نبرد قدرت بین امین و مامون، به بررسی اقدامات مامون جهت دستیابی به قدرت و خلافت پرداخته و مورد ارزیابی قرار می دهد. بر اساس این نظریه، یک تلاش و مبارزه قهری بین قدرت سرکوب شده و محرومیت از ایجاد شرایط در تاسیس سلطه و هژمونی وجود دارد. اعمال سلطه آمیز در قالب اعمال قدرت به مثابه یک طرح سیاسی، همواره کوشش می کند که اراده خود را به دیگران تحمیل نماید. چنین به نظر می رسد که مامون در راه کسب قدرت و رسیدن به خلافت از هر روش و اقدامی فروگذار نکرد و هدف اصلی خود را رسیدن به قدرت قرار داده بود.
    کلیدواژگان: مامون عباسی، نظریه لاکلاو و موفه، گفتمان قدرت، خلافت
|
  • Abbas Mirzaei * Pages 7-26

    There are many reports about the time of Imam Sajjad's death in Shia and Sunni sources; In such a way that this issue has the biggest difference compared to other imams. This matter applies not only to the year, but also to the month and day of death. There are about twenty reports about this in Shia (Imami, Zaidi and Ismaili) and Sunni sources. In addition, the cause of death is another controversial issue about Imam Sajjad (PBUH). The question is: which reports are the most repeated and famous in these sources? What is the meaningful relationship between them? Is it possible to present an idea about the reason for the death of him based on historical evidence? Analysis of the reports shows that the lunar year 94 in the Sunni sources, the lunar year 95 in the Shia sources and Muharram-ul-Haram are famous in both groups. It is not possible to know about the day of death. But in Shiite sources, 25th of Muharram has been given more attention. Although there is no direct historical report about the cause of death, But based on the historical course of Umayyad interactions with Imam Sajjad (PBUH), martyrdom is more likely.

    Keywords: history of Ahl al-Bayt, history of Imam Sajjad (PBUH), death of Imam Sajjad (PBUH)
  • Hamed Safi * Pages 27-64
    The event of Ashura in the year 61 AH has allocated an important part of historical books from the third century onwards. The early historians, such as Tabari, Ibn Atham Kufi and Balazeri, mainly used books such as the Muqtal of Abi Makhnaf to narrate Ashura. Later writers also based their report on the use of previous historians' books. In the book "Manaqib A’l Abi Talib", Ibn Shahrashoub has tried to explain the merits and excellences of the Prophet of Islam and the infallible imams. Therefore, he inevitably used the book of Tarikh al-Tabari and Al-Futuh of Ibn Atham Kufi to deal with the event of Ashura. In the present study, an attempt has been made to compare the narration of Ibn Shahrashoub about the Day of Ashura with the quoted narration in Tabari's Tarikh and Al-Futuh of Ibn Atham based on the theory of hypertextuality of Genet. Hypertextuality is a theory that deals with the relationship between texts; In such a way that this relationship is not of the description or interpretation type. According to this theory, text A, which is advanced and called pretext, will be the source and inspiration of text B (hypertext). Based on the review and comparison of the mentioned texts, it was determined that Ibn Shahrashob has used sources in an eclectic manner on two levels of predicate and proposition. Also, the most transformation applied in his narration was of quantitative one (cut).
    Keywords: Manaqib A’l-Abi Talib, Tabari History, Al-Futuh, Hypertextuality, Ashura
  • MohammadGhasem Ahmadi * Pages 65-93

    The biography of the Holy Prophet (PBUH) is a Shariah proof for us Muslims in all dimensions. One of the dimensions of the life of the Prophet (PBUH) is foreign relations in his government. The purpose of this article is to examine the principles governing on foreign relations in the government of the Prophet (PBUH) and to know how it is. The question is, what principles were foreign relations based on during the Prophet's rule? To answer the above question, the biography of the Prophet (PBUH) was investigated in this context with a descriptive-analytical method and with a historical approach, and the following results were obtained. Foreign relations in prophetic rule were based on principles such as; Monotheism and God-centeredness, exclusive sovereignty for God, the universality of the religion of Islam and the mission of the Holy Prophet (PBUH), the supremacy of Islam and the negation of the infidels' rule and the negation of their dominion over the believers, the establishment of communication and non-aggression pact with those who don't want to fight with Muslims and don't want the negation of Islam, faithfulness to covenants, seeking justice, Islamic da'wah and jihad. These principles are inferred from the life of the Holy Prophet (PBUH) and from the Holy Qur'an, which is the source of the Prophet's life. On the basis of these principles and by preserving the dignity and expediency of the Muslims, the Prophet (PBUH) took the Islamic invitation and during his lifetime spread Islam throughout the Arabian Peninsula and laid the groundwork for its expansion to other parts of the world.

    Keywords: principles, Foreign Relations, Holy Prophet (PBUH), prophetic life, prophetic government
  • Jafar Nouri * Pages 94-110
    The formation of the Umayyad caliphate and then the Abbasid revolution as well as the establishment of the new caliphate resulted in profound changes in the political, social and cultural organization of Iranians. The continuation of the life in the Iranian element in these periods and their efforts to continue the most important cultural and identity foundations are among the very serious questions that answering or giving any explanation to make them clearer -in these first years of confrontation between Iranians and Muslim Arabs- is considered a difficult matter. A contemplation on the political, social and cultural situation of the Kurds, at the same time as the Umayyads came to power until the end of the first period of the Abbasid caliphate, can be seen as a mirror of the Iranians in this period. In this research, an attempt is made to analyze the political situation of Kurds and Kurdish cities -inside or outside the traditional borders of Iran- at the same time as the Umayyad caliphate came to power until the first period of the Abbasid caliphate. Also, the main question should be answered: How the Kurds reacted in facing the various changes of this era.The most important hypothesis of this research is the attempt to better explain the statement that "the situation of the Kurds and Kurdish cities in this period was dependent of the majority of Iranians situation under the rule of the Umayyad and Abbasid caliphs. Mountainous geography where the Kurds live and the lack of access and control of the Umayyad and Abbasid caliphate over this region, made there as a suitable place for the activities of the opponents of the caliphate.
    Keywords: Kurds, Umayyad caliphs, Abbasids caliphate, political, social changes
  • Arsalan Ashrafi, Reza Moeini Roudbali * Pages 111-136
    Among the issues that have been raised since the beginning of human history and have continued throughout the history of law in various legal systems, is the issue of the realization of rights. In Iran, since ancient times, the methods of realizing the right have been numerous and varied. This is a topic that has been mentioned in various sources and in various tests. Therefore, in this article, with a descriptive-analytical method, litigation methods in Iran from the beginning until now have been studied. This study seeks to answer these questions: What were the methods of litigation in ancient and Islamic Iran? Did these methods continue with the transfer of power in the post-Islamic period? Or by replacing the Islamic legal system with a system? Zoroastrian law, new methods were invented? The findings indicate that a combination of litigation methods such as: public burden, paper clothes, chains of justice, the king riding a horse, red clothes or thick clothes that existed in ancient times, It has continued in the Islamic era as well. Of course, after the acceptance of Islam, other methods of litigation such as: calling the call to prayer, installing the justice fund, sending telegraphs, etc. were considered to realize the right. Therefore, some of the methods of realizing the right in the history of post-Islamic Iranian law are signature and some are founding.
    Keywords: Litigation, history of law, İran, antiquity, Islamic era
  • Mohammadhassan Behnamfar * Pages 137-161
    Governments and political rulers have always had plans to gain power. Harun al-Rashid divided the areas of the caliphate among his children, and after him, gaining power and the caliphate became the reason of conflict between the successors. In the meantime, Mamun played an important role in consolidating the Abbasid caliphate and his taking office by adopting political plans and actions in gaining power and caliphate. This article, documenting sources and based on Laclau and Mouffe's discourse theory, by tracing the roots of the power struggle between Amin and Mamun, studies and evaluates Mamun's actions to achieve power and caliphate. According to this theory, there is a forced effort and struggle between suppressed power and deprivation to create conditions in the establishment of dominance and hegemony. Dominant exercising in the form of exercising power as a political plan always try to impose their will on others. It seems that Mamun used every method and action on the way to gain power and reach the caliphate, and he set his main goal to gain power.
    Keywords: Ma'moun Abbasi, theory of Laclau, Mouffe, discourse of power, caliphate