فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 27 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه پیله ور* صفحات 1-33
    یکی از مهم ترین دلایل اثبات دعوا، چه در امور مدنی و چه در امور کیفری، شهادت شهود است. اعتبار و شرط عدالت برای شهود از امور اجماعی و اتفاقی میان عموم فقهیان و مکاتب اسلامی است و به عنوان روشی برای حل و فصل خصومت، احقاق حق و اثبات جرم در جامعه شناخته می شود و در کتاب و سنت به اهمیت آن اشاره شده است. با توجه به نص صریح قرآن کریم و روایات، همه فقهای امامیه به اشتراط عدالت اعتراف دارند، اما اقوالشان در تعریف عدالت، راه های ثبوت آن و همچنین اسباب زوال عدالت و امکان تحقق عدالت در کافر، متفاوت است. در اینجا نکته مهم این است که تنها وجود عدالت در بینه کافی نیست، بلکه باید قاضی عدالت شاهد را احراز کند. در این مقاله با بررسی مفهوم عدالت از منظر آیات و روایات و اقوال و نظریات فقهای امامیه، و بیان این نکته که شهادت شهود طریق الی الواقع است، نه کاشف عن الواقع، و با استقراء در منابع فقه اسلامی هفت روش برای اثبات و احراز عدالت وجود دارد که عبارت اند از: علم قاضی، حسن ظاهر، تزکیه، شیاع، معاشرت، اختبار و استصحاب.
    کلیدواژگان: احقاق حق، تزکیه، حسن ظاهر، شاهد، عدالت
  • نازیلا تقوی*، حمید ابهری، رضا عمانی سامانی صفحات 35-70
    برخی از بانوان به صورت مادرزادی فاقد رحم هستند و یا در اثر ابتلا به بیماری مجبور به برداشت رحم خود شده اند و درنتیجه به دلیل فقدان رحم قادر به باروری نیستند. این دسته از اشخاص به منظور باروری می توانند از رحم پیوندی بهره ببرند. قرارداد پیوند رحم قراردادی است که به موجب آن، رحم یک طرف قرارداد جهت اعطای قدرت باروری به طرف دیگر که فاقد رحم است، تملیک می شود. نظر به جدید بودن قرارداد پیوند رحم، این قرارداد مسایل تازه ای را در باب شرایط اساسی صحت معاملات ایجاد می کند. در خصوص قصد و رضای طرفین، با توجه به اینکه پیوند رحم به نابودی قدرت حاملگی در اهداکننده منجر می شود، لذا کسب رضایت در این خصوص باید با بیان کلیه شرایط و عواقب ناشی از پیوند و به صورت آگاهانه باشد. از طرفی، نظر به مخاطره آمیز بودن آن، پذیرش پیوند رحم در تعارض با مصلحت محجورین بوده، سرپرست آنها حق تصمیم گیری در این خصوص را ندارد. ازآنجا که نتیجه این قرارداد به دنیا آمدن یک کودک است، لذا طرفین قرارداد پیوند رحم علاوه بر اهلیت عام، باید دارای یک سری شرایط اختصاصی نیز باشند. موضوع تعهد در خصوص قرارداد پیوند رحم از این جهت دارای اهمیت است که پیوند رحم با پیوند سایر اعضا دارای تفاوت های قابل توجهی است؛ ازجمله اینکه پیوند رحم مخاطره آمیز و موقتی است و برخلاف پیوند سایر اعضا حافظ حیات نیست و صرفا به ارتقای سطح کیفیت زندگی گیرنده عضو می انجامد. به نظر می رسد موضوع قرارداد پیوند رحم با توجه به ادله ای چون حق باروری، اصل حاکمیت اراده، حق درمان و سایر مستنداتی که در مقاله به آن اشاره می شود، مشروع است. دریافت عوض که با جهت این قرارداد ارتباط پیدا می کند نیز در قالب ماده 801 قانون مدنی قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: اهدای رحم، باروری، جنین، رحم پیوندی، گامت
  • سید احمد حبیب نزاد*، زهره حق پناهان صفحات 71-100
    تقویت و تعمیق حوزه ابتکارات تقنینی و نگارش پیش نویس متن قانون، ظرفیت قابل توجه و پیچیده ای است که می تواند در مواجهه با چالش های حوزه قانون گذاری، به عنوان راهکاری پیشگیرانه در خدمت وضع قوانین مطلوب قرار گیرد. با وجود این، به دلیل پیچیدگی و درهم تنیدگی مولفه های حوزه یادشده، برخورداری از چنین ظرفیتی در عمل آسان نبوده، نیازمند ملاحظه دقیق عناصر مرتبط، محاسبات واقع بینانه و قابل اجرا، خرد عملی و توانمندی بسیاری است. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده، روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. هدف موردنظر آن نیز مطالعه فرایند تدوین ابتکارات تقنینی و برشماری مولفه های موثر در نگارش ابتکارات تقنینی و برجسته سازی مولفه مخاطب قانون است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که اولا درنظر داشتن مولفه مخاطب قانون در هنگام نگارش پیش نویس متن قانون به منظور تنظیم متون ساده، روشن، دقیق، صحیح، شفاف و غیرمبهم، هم موجب تشخیص چگونگی قالب و محتوای قانون می شود و هم میزان اجرای قانون از سوی مخاطبان را قابل پیش بینی و امکان پذیر می سازد. ثانیا تا جایی که به حوزه تهیه و نگارش ابتکارات تقنینی مربوط می شود، قانون گذاری مطلوب در مقابله با چالش عدم اجرای قوانین، نیازمند ارزیابی ها و سنجش های دقیق و واقعی از حوزه اجرای قوانین، شرایط، الزامات اجرا و به خصوص شناخت هرچه بیشتر مخاطبان قانون است و به این ترتیب، در این راستا لازم است تا با بررسی مولفه های حوزه نگارش ابتکارات تقنینی، هم اهمیت مولفه مخاطب قانون لحاظ گردد و هم نقش دیگر مولفه ها و چگونگی تاثیر آنها در کیفیت پیش نویس متن قانون با تمرکز بر مخاطب قانون مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابتکار تقنینی، اجرای قانون، پیش نویس متن قانون، مخاطب قانون، مطالعات تقنینی
  • جواد صالحی* صفحات 101-122
    صلاحیت دیوان کیفری بین المللی در تعقیب عمرالبشیر، رییس جمهور مخلوع، و لزوم همکاری دولت جدید سودان در این خصوص، از موضوعات مسبوق به سابقه در قطعنامه شورای امنیت است. قطعنامه یادشده برای دولت جدید سودان پس از خلع عمرالبشیر همچنان الزام آور است تا اینکه او را به جای محاکمه در محاکم داخلی به دیوان کیفری بین المللی تحویل دهد. امکان سنجی تطبیقی این تیوری با درنظر گرفتن وضعیت خلع عمرالبشیر از قدرت و عدم عضویت دولت سودان در دیوان کیفری بین المللی، از اهداف و موضوع این نوشتار است. روش مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و با اتکا به الزامات قطعنامه شورای امنیت و اساسنامه دیوان کیفری بین المللی است. سوال اصلی پژوهش این است که تاثیر مولفه های قطعنامه و اساسنامه در الزام دولت جدید سودان به تحویل رییس جمهور مخلوع به جای محاکمات داخلی چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که خلع عمرالبشیر از قدرت بر الزامات قطعنامه شورای امنیت و اساسنامه نه تنها تاثیری نداشته، بلکه زمینه تحویل و شروع محاکمات وی در دیوان کیفری بین المللی را تسهیل کرده است. بنابراین دولت جدید سودان به جانشینی همچنان مخاطب الزامات قطعنامه و اساسنامه است تا عمرالبشیر را به دیوان کیفری بین المللی تحویل دهد.
    کلیدواژگان: دولت سودان، دیوان کیفری بین المللی، رئیس جمهور، شورای امنیت، قطعنامه
  • سعید صانعی*، سید حسین حسینی، سید مهدی سیدزاده ثانی صفحات 123-148
    با تصویب ماده 45 الحاقی قانون مبارزه با مواد مخدر در سال 1396 و در حکم افساد فی الارض قرار دادن بعضی از جرایم مواد مخدر، دگرگونی مهمی در زمینه مجازات اعدام در خصوص این نوع جرایم ایجاد شد. این تغییر که به قصد حذف و کاهش اعدام انجام گردید نوعی مصلحت گرایی در پذیرش تاسیس مشکوک فقهی افساد فی الارض بوده که ضمن تغییر گستره سیاست کیفری سخت گیرانه، ابهامات و چالش هایی را به دنبال داشته است؛ نخست اینکه قانون گذار در ماده 45 الحاقی در اکثر موارد خواسته یا ناخواسته علی رغم ادعای کاهش مجازات اعدام، درعمل دامنه سیاست کیفری سخت گیرانه و اعدام را توسعه داده است. دوم آنکه مقنن قلمرو جرم افساد فی الارض را که یک جرم حدی است گسترش بخشیده که این نیز با قواعد فقهی درء و احتیاط در دماء همخوانی ندارد و به نوعی لغو کیفر اعدام را از نظر حقوقی دشوارتر ساخته است. سوم، به نظر می رسد شمول حکم افساد فی الارض بر تمام بندهای ماده 45 الحاقی صحیح نیست و تنها در حالتی که فعالیت متهم در امر توزیع و فروش مواد مخدر به صورت گسترده بوده و به فساد در جامعه منتهی شده باشد، این انطباق قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: افساد فی الارض، سیاست کیفری، ماده 45 الحاقی، مجازات اعدام، مواد مخدر
  • مجید غمامی* صفحات 149-170
    تضمین حقوق بنیادین شهروندان و اطمینان یافتن از اینکه قوای عمومی و حاکم به این حقوق احترامی درخور می گذارند، در گرو طراحی نظامی مطلوب برای دادرسی است. در اینجا منظور از دادرسی معنای وسیع کلمه است: فرایند مناسب اعمال حقوق ماهوی و بنیادین در مراجع رسیدگی. این فرایند مناسب آنگاه مطلوب هم خواهد بود که برخی اوصاف ضروری را داشته باشد. این اوصاف را می توان به منزله «حقوق آیینی شهروندان» به شمار آورد. در این مقاله تلاش شده است که اوصاف اصلی دادرسی مطلوب که از نظر نویسنده در هر نظام حقوقی و با هر رویکرد ساختاری و تاریخی تناسب دارد، معرفی گردد؛ بی آنکه تاکیدی بر ماهیت حق موضوع دادرسی بشود. دادرسی مطلوب لاجرم عادلانه هم خواهد بود، ولی وصف عادلانه برای دادرسی مستعد این کژفهمی است که در دادرسی غایت مهم است، نه روش. حال آنکه در این جستار تاکید بر عدالت چون روش است، نه غایت محض.
    کلیدواژگان: اصول دادرسی، اقتصاد دادرسی، برابری آیینی، حقوق آیینی، حقوق دادرسی، دادرسی عادلانه، دادرسی مطلوب، سرعت دادرسی
  • مصطقی فضائلی*، وحید کوثری صفحات 171-199
    دیوان بین المللی دادگستری به عنوان رکن اصلی قضایی ملل متحد نقش تعیین کننده ای در حل و فصل اختلافات بین المللی ایفا می نماید. بررسی نحوه مواجهه دیوان با وقایع و توصیف آنها از یک سو، و چگونگی فهم و تفسیر موازین، متون و اسناد حقوقی بین المللی به عنوان مفروضات و مستندات صدور رای، از سوی دیگر، و نیز اسلوب و ضوابط کلی و عملی دیوان در فرایند توصیف واقعه و تطبیق قاعده بر آن تا صدور رای در پرتو آرای مختلف این مرجع، موضوع این پژوهش است. مقاله پیش رو بر آن است تا با بهره گیری از داده های کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی، عوامل و عناصر تاثیرگذار بر هریک از دو مرحله از فرایند عملکرد قضایی دیوان را مورد بررسی و کنکاش قرار دهد. با توجه به وجود عوامل مختلف تاثیرگذار بر توصیف واقعه، نظیر ابزار و ادله اثبات طرفین و تعینات واقعه به عنوان علل مادی و عینی از یک سو، و همچنین برداشت های ذهنی و تشخیص و تفسیر قضات دیوان به عنوان عوامل ذهنی از سوی دیگر، میزان تاثیرگذاری هریک از آنها نسبی بوده و در هر مورد دیوان با درپیش گرفتن مسیری که بیشترین قرابت را به عدالت داشته، در ایجاد توازن میان این عوامل اهتمام بسیاری داشته که کاربرد اصل انصاف نمونه بارز آن بوده است. در مجموع، نمی توان هیچ نسخه مطلق یا ثابتی در رویه دیوان در این زمینه مشاهده کرد، بلکه عامل اصلی همان عدالت است.
    کلیدواژگان: ابزار و ادله اثبات، تفسیر، توصیف واقعه، دیوان بینالمللی دادگستری، صدور رای
  • پرهام مهرآرام* صفحات 201-235
    تلاش کلسن برای ارایه پوزیتیویسم هنجارگرا به طرح نظریه ای از الزام حقوقی می انجامد که در ذات خود اخلاقی است؛ یعنی هنجارهایی ارایه می دهد که به ضرورتی عقلانی برای انجام یک عمل اشاره دارند و مخاطب خود را ملزم به رفتاری خاص می کنند. در عین حال، «ناب» بودن نظریه او مستلزم جدایی اخلاق از حقوق (تز جدایی) است. کلسن می کوشد با طرح سه راهکار این هنجاربودگی (و هنجار بنیادین به عنوان سرچشمه آن) را با تز جدایی سازش دهد: مشروط کردن هنجار بنیادین به سامانه های حقوقی کارآمد، نسبی گرایی اخلاقی و توصیفی برشمردن گزاره های حقوقی. این سه راهکار سه ادعای او درباره اخلاقی نبودن هنجار بنیادین را دربر دارد: رد نامعتبری موضوعه، صورت گرایی اخلاقی، و خنثی بودن اخلاقی. لیکن راهکارهای ارایه شده از منظر حقوق دانان برجسته به مشکلاتی همچون استنتاج «باید» از «هست»، نپذیرفتن امکان تعارض میان هنجارهای اخلاقی و حقوقی، کافی نبودن نسبی گرایی اخلاقی برای اثبات آنتینومی کلسنی و گرایش به امری شمردن حقوق می انجامد. کلسن که خود از وجود این مشکلات آگاه بود، نظریه هنجاربودگی محتوایی را به نفع نظریه قدرت دهی کنار گذاشت. نظریه نو، هرچند توانست مشکل سازش میان تز جدایی و هنجاربودگی را حل کند، به دلیل ناتوانی در تبیین مفهوم الزام حقوقی شکست خورده، درنهایت کلسن را واداشت تا به اراده گرایی بپیوندد.
    کلیدواژگان: اخلاق، پوزیتیویسم، تز جدایی، تز هنجارگرایی، حقوق، کارآمدی، نسبی گرایی اخلاقی
  • جواد نیک نژاد* صفحات 237-264
    در نظام حقوقی ایران و فقه امامیه حقوق بایع و مشتری متعادل نیست، بلکه به علت تملیکی بودن بیع، کفه ترازوی حمایت قانونی به سمت مشتری سنگین تر است؛ لذا طرفین در عقد بیع تلاش می کنند از راهکارهایی برای متعادل نمودن حقوق فی مابین استفاده نمایند. یکی از این راه حل ها که به شدت در جامعه رواج دارد استفاده از شرط فاسخ در مبایعه نامه ها است، سوالی که پاسخ به آن از اهمیت بسیاری برخوردار است، اینست که آیا مشتری بلافاصله بعد از عقد و قبل از تحقق یا عدم تحقق معلق علیه شرط فاسخ می تواند نسبت به انتقال مبیع به غیر اقدام کند؟ در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد؛ عده ای با قیاس شرط فاسخ با پاره ای از خیارات، مانند غبن، تصرفات منافی مشتری با شرط فاسخ را صحیح می دانند و برخی دیگر قایل به عدم نفوذ تصرفات مشتری هستند. فرضیه ما در این تحقیق این است که مشتری در دوره یادشده حق تصرف منافی با شرط فاسخ را ندارد و در صورت انجام معامله معارض، این معامله از نظر فقهی و حقوقی در وضعیت مراعی است، در صورت تحقق معلق علیه و انفساخ معامله اصلی، معامله معارض نیز منفسخ می شود، ولی در صورت عدم تحقق شرط فاسخ، مانع معامله معارض مرتفع شده، معامله به قوت خود باقی خواهد ماند.
    کلیدواژگان: غیرنافذ، مانع، مراعی، معلق علیه، مقتضی
  • مجتبی همتی* صفحات 265-296
    روابط کار با تاریخ پردرد و رنج برای انسان ها توام بوده است؛ ازجمله بردگی، استثمار، شرایط بد کار، بیماری و حوادث شغلی و مرگ و میر ناشی از آن. قرارداد کار به عنوان منشا این رابطه کاری، در طول تاریخ از قراردادهای خصوصی صرف به قراردادهای با ماهیت خصوصی- عمومی تغییر ماهیت داده و علت این تغییر، انقلاب های کارگری و دخالت دولت با وضع قواعد آمره حمایتی از کارگر جهت ایجاد تعادل در روابط کار و در راستای تامین کرامت انسانی بوده است. این مقاله تلاش دارد با روش توصیفی- تحلیلی، تعریف و ویژگی ها، وجه تمایز و انواع قرارداد کار در نظام حقوق کار ایران را تبیین نموده، به نارسایی های قراردادهای کار در حوزه تقنینی و رویه قضایی بپردازد. قانون کار مصوب مجمع تشخیص مصلحت به مقتضای کرامت انسانی در قرارداد کار که همانا تضمین حداقل های حمایتی است توجه کرده، اما نحوه تصویب ماده 7 قانون کار و تبصره های آن، موجبات تزلزل امنیت شغلی در کارهای مستمر را پدید آورده که آثار آن در عملکرد کارفرمایان، وزارت کار و دیوان عدالت اداری نمایان است. پیمان های دسته جمعی هم با توجه به شروط عام و مطلق بند «ب» ماده 141، با محدودیت های گسترده ای مواجه هستند. راه حل مسیله، اصلاح بند «ب» ماده 141 و ماده 7 و تبصره های آن است.
    کلیدواژگان: رویه قضایی، قراردادهای کار، کرامت انسانی، ماده 7 قانون کار، ماده 141 قانون کار، ماهیت قرارداد کار
|
  • Marzieh Pilehvar * Pages 1-33
    One of the most important reasons for proving litigation, both in civil and criminal matters, is the testimony of witnesses. The validity and condition of justice for intuition is a matter of consensus and coincidence among the general jurisprudence and Islamic schools, and as a way to resolve hostilities, the realization of truth and proof of crime in society, the importance of this issue is mentioned in the book and tradition. Paying attention to the explicit text of the Holy Quran and narrations, all Imami jurists acknowledge the condition of justice, but their statements on the definition of justice, the ways of proving it, as well as the causes of the decline of justice and the possibility of justice in infidels, are different. The important point here is that justice alone is not enough, but witness justice must be done by a judge. This article examines the concept of justice from the perspective of verses, hadiths, sayings and opinions of Imami jurists, and states that the testimony of intuition is the path to reality and not the discoverer of reality. The sources of Islamic jurisprudence are investigated to explore the ways to prove and achieve justice. The findings include knowledge of the judge, good appearance, cultivation, Shiism, association, probation and acceptance.
    Keywords: Witness, justice, Cultivation, Good appearance, Realization of right
  • Nazila Taghavi *, Hamid Abhari, Reza Omani Samani Pages 35-70
    Some women are congenitally infertile or have had to have their uterus removed due to the disease and as a result, are unable to conceive due to the lack of a uterus. This group of people can use a transplanted uterus for fertility. A uterine transplant contract (UTC) is a contract under which the uterus of one party to the contract is acquired to give fertility to the other party who has no uterus. Regarding the intention and consent of both parties, since (UT) leads to the decline of pregnancy power in the donor, so obtaining consent in this regard should be by consciously stating all the conditions and consequences of the transplant. As it is risky, accepting a (UT) is against the interests of the detainees and their guardian does not have the right to decide in this regard. Since the result of this contract is the birth of a child, the parties to the (UTC), in addition to general capacity, must also have a series of special conditions. The case of transaction regarding a uterine transplant contract is important because (UT) is significantly different from transplantation of other organs; Among other things, (UT) is risky and temporary and, unlike transplantation of other organs, is not life-saving and only leads to an improvement in the quality of life of the donor. The subject of the UTC seems to be legitimate in light of arguments such as the right to fertility, the principle of the rule of will, the right to treatment and other documents mentioned in the article. Receipt of compensation that is related to the direction of this contract can be justified in the form of Article 801 of the Civil Code.
    Keywords: Uterine donation, Gamete, Transplanted uterus, Embryo, fertility
  • Ahmad Habib Nezhad *, Zohre Haghpanahan Pages 71-100
    Strengthening and deepening studies in legislative initiatives and legislative drafting are a significant and complicated capacity used as a preventive strategy (solution) to make good laws when it faced legislative challenges. However, due to the complication and entanglement of the components of this field, having such a capacity has not been easy in practice, and it requires consideration of relevant elements, realistic and practical calculations, practical wisdom and many abilities. According to the thematic documents provided, the research method in this research is descriptive-analytical, and the data collection method is library type. Its purpose is to study the legislative initiatives, enumerate the effective components of legislative drafting, and highlight the legislative audience component. The findings of this study indicate that, firstly, in the legislative drafting process, Considering the legislative audience component to regulate simple, clear, accurate, correct, transparent texts both determine the form and content of the law and make the extent of law implementation by the audience, predictable and possible. Second, as far as the legislative initiatives and legislative drafting are concerned, the desire legislation, in the face of the challenge of non - implementation of laws, particularly needs accurate and realistic assessments of law enforcement and knowing the audience of the law as much as possible. Therefore, in this regard, it is necessary to consider both the importance of the legislative audience component and the role of other components and how they affect the quality of legislative drafting with a focus on the legislative audience.
    Keywords: Legislative initiative, legislative drafting, legislative audience, law implementation, legislative studies
  • Javad Salehi * Pages 101-122
    The ICC jurisdiction in pursuit of Omar Al-Bashir, deposed President, and cooperation necessity of new Sudanese state in this regard are preceded by a record issue in the Security Council Resolution. The Resolution on the new Sudanese state after Al-Bashir’s depose is still binding to surrender him to the ICC instead of being tried in domestic courts. The comparative feasibility study of this theory, considering the situation of Al-Bashir’s removal from power and the non-membership of the Sudan in the ICC is one of the aims and topics of this paper. The study method is descriptive-analytical and relies on requirements of the Resolution and the ICC Statute. The main question of the research is what the effect of the Resolution components and the Statute on obligation of the new Sudanese state to hand over the deposed president instead of domestic trials are.  The findings of research show that Omar Al-Bashir’s removal from power does not only affect the requirements of the Resolution and the provisions of the Statute, but it also facilitates the handing over and initiation of his trials in the ICC. Therefore, the new Sudanese state, as a successor continues to address the requirements of the Resolution and the Statute to hand over Al-Bashir to the ICC
    Keywords: President, Sudanese State, ICC, Security Council, Resolution, Cooperation
  • Saeed Sanei *, Seyyed Hossain Hosseini, Seyyed Mehdi Seidzadeh Sani Pages 123-148
    With the approval of Article 45 of the amendment to the Anti-Narcotics Law in 2017 and the imposition of Ifsad fi al-arth for some drug crimes, an important change was made in the field of the death penalty in drug crimes. This change, which was made with the intention of eliminating and reducing executions, was a kind of expediency in accepting the suspicious jurisprudential Ifsad fi al-arth which, while changing the scope of strict criminal policy, has led to ambiguities and challenges. Primarily, the lawmaker has developed the scope of strict penal policy and execution though claiming he has decreased the punishment for the aforementioned crime. Secondly, the legislature has expanded the scope of the crime of Ifsad fi al-arth, which is a limited crime that does not comply with the rules of dare and Caution in issuing verdicts of death penalty, and with this interpretation, has made the abolition of the death penalty more difficult from a legal point of view. Thirdly, it seems that the inclusion of the verdict of Ifsad fi al-arth is not correct for all the clauses of the supplementary Article 45 of the amendment, and this adaptation can be justified only if the activity of the accused in the distribution and sale of narcotics is widespread and has led to corruption in society.
    Keywords: Drugs, criminal policy, execution punishment, Ifsad fi al-arth, Article 45 of the amendment
  • Majid Ghamami * Pages 149-170
    The fundamental rights of citizens have to receive proper guarantee. The sovereign bodies must pay full respect to these rights. To make sure these essentials of civil society, one may claim that regard has to be had to establishment of a mechanism of due process. Due process here is to be read as a comprehensive system to confer a reliable assurance to the society members of being respected as to their fundamental rights. To this end, the desirable due process has to have some basic characteristics. In other words, the main features of due process are linked to the concept of "citizens' procedural rights" as the counterpart of "citizens' substantive rights". In this article, I have tried to introduce the essential features of due process to the extent that are compatible with any legal system regardless of structural and historical background. The main aim is to introduce due process as a proper mechanism of access to justice. Let us think for a while about 'justice as procedure' beside the concept of 'justice as substance'.
    Keywords: Procedural law, Due Process, Just, fair process, Expedited proceedings, Procedural equality, the principles governing the proceeding, Economy of proceeding
  • Mostafa Fazaeli *, Vahid Kosari Pages 171-199
    The International Court of Justice, as the principal judicial organ of the United Nations, plays a decisive role in the settlement of international disputes. The subject of the present study, through various judgments of the International Court of Justice, is to examine how the Court deals with events and their description, how to understand and interpret the text and international regulations as assumptions for voting, and also to examine the general and practical methods and criteria of the Court in the process of describing the event to issuing a judgment. The present article, via a descriptive-analytic method and by means of content analysis, intends to examine and explore the factors and elements influencing each of the two stages of the court's judicial performance process (descripting and voting). Considering the existence of various factors influencing the description of the event, such as the objective means of proof as well as subjective means: mental perceptions, recognition and interpretation of the court judges, the effectiveness of each of them is relativeand not definite. Anyway, inany case, the court tries to strike a balance between these factors by taking the path that is closest to justice, and the application of the principle of fairness is a clear example of this method. Generally, there is no absolute or fixed version can be found in the ICJ procedure from describing the event to issuing a judgment.
    Keywords: ICJ procedure, Description of the event, Issuing a judgment, Means of proof, interpretation
  • Parham Mehraram * Pages 201-235
    Kelsen’s effort to deliver a normative positivism (thesis of normativity) leads to a theory of legal obligation which is moral in nature i.e., it provides us with norms which refer to a rational necessitation of an action. But, the purity of the theory demands the separation of morality from law (thesis of separation). Therefore, confliction between the two above mentioned theses is inevitable. Kelsen tries to reconcile them by proposing three solutions: restriction of presupposition of basic norm to effective legal systems, moral relativism, and descriptive nature of legal propositions. These solutions include three claims about the Differentiation of basic norm from moral norms: moral formalism, moral neutralism and exclusion of positive invalidity. But critics argue that the solutions suffer from derivation of “ought” from “is”, rejection of possibility of conflict between moral and legal norms, insufficiency of moral relativism for proving Kelsen’s theory as an only alternative of natural law and traditional positivism and tendency of theory to regarding legal norms as imperative. To avoid these problems, Kelsen substitutes the traditional theory with the empowerment theory. The new one could reconcile the normativity of law with the thesis of separation, but its inability to explanation of legal obligation convinced Kelsen to give up his new-Kantian believes and join to voluntarism.
    Keywords: Law, Morality, positivism, Thesis of Normativity, Thesis of Separation, Moral Relativism, Effectivity
  • Javad Niknejad * Pages 237-264
    In Iranian legal system and Shia jurisprudence, the rights of vendor and buyer are not balanced. Because of the possessory of the sale contract legal support scales, they are usually in the favor of the vendor.  For example, at the selling in instalments, buyer immediately will be owner of object of sale and immediately can transfer it to the other and the vendor can only file an action against the client. For this reason, the parties of sale contract try to use solutions to balance the rights between themselves. One of these solutions which is very popular in society is using dissolving condition in deed (sale). The question whose answer is very important is whether the client can transfer the object of sale before the instalments of consideration (money purchase). There are different opinions. Our hypothesis in this research is that client in this period doesn’t have the right of possessions against dissolving condition and if there is any conflict in transaction, it will be in pasture tax condition.
    Keywords: suspended against, inoperative, pasture tax, appropriate, Obstacle
  • Mojtaba Hemmati * Pages 265-296
    Labor relationships have been intertwined with the painful history of human beings: slavery, exploitation, bad working conditions, sickness, occupational accidents and deaths caused by them. The labor contract as a source of this work relationship has historically changed from private contracts to contracts of a private-public nature and the cause of this change has been the workers' revolutions and government interference through enacting of imperative protective rules in the direction of ensuring human dignity and balancing labor relations. This article tries to explain the definition and characteristics, differentiation and different types of employment contracts in the Iranian labor law system with a descriptive-analytical method and to address the shortcomings of employment contracts in the field of legislation and judicial procedure. The Labor Law approved by the Majma- e- Tashkhis pays attention to the requirement of human dignity in the employment contract, which is the guarantee of minimum protections; however,  the way in which article 7 of the Labor Code and its notes have been approved has weakened job security in permanent work, which is reflected in the performance of employers, the Ministry of Labor and the Administrative Justice Court. The solution to the problem is to modify Article 141(clause B), Article 7, and its two notes.
    Keywords: Human dignity, labor contracts, Article 7 of the Labor Code, Article 141 of the Labor Code, nature of labor contracts, judicial precedents