فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 45 (زمستان 1401)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 45 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا رضایی*، رضا مرادی رمقانی صفحات 1-22

    امنیت مقصد و رضایتمندی گردشگران، به عنوان متغیرهایی مهم برای شناسایی عملکرد مقصدهای گردشگری مطرح، و کشف و چگونگی ارتباط بین این دو عامل در جهت نیل به هدف توسعه پایدار گردشگری ضروری است. ازاین رو، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر ابعاد امنیت بر رضایتمندی گردشگران خارجی شهر شیراز است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. اطلاعات موردنیاز بر اساس روش های اسنادی و میدانی (پرسشنامه) تهیه شده است. جامعه آماری تحقیق، گردشگران خارجی بازدیدکننده از شهر شیراز در سال 1398 است. محاسبه حجم نمونه طبق فرمول کوکران معادل 200 نفر برآورد گردید و برای توزیع پرسشنامه از شیوه تصادفی ساده استفاده شد. داده های گردآوری شده بر اساس روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان داد که امنیت سیاسی با ضریب 65/0، امنیت اجتماعی با ضریب 33/0، امنیت فرهنگی با ضریب 38/0 و امنیت اقتصادی با ضریب 20/0 تاثیر مثبت و مستقیمی بر رضایتمندی گردشگران خارجی شهر شیراز دارند. همچنین امنیت سیاسی با ضریب 34/0، امنیت اجتماعی با ضریب 28/0، امنیت فرهنگی با ضریب 21/0 و امنیت اقتصادی با ضریب 28/0 اثر غیرمستقیمی با نقش میانجی مدت اقامت بر رضایتمندی گردشگران خارجی شهر شیراز دارند. اثر کلی مولفه های امنیت بر رضایتمندی گردشگران خارجی شهر شیراز بدین گونه است که بیش ترین اثر را امنیت سیاسی با ضریب 99/0 و سپس امنیت اجتماعی با ضریب 61/0، امنیت فرهنگی با ضریب 59/0 و کم ترین اثر را امنیت اقتصادی با ضریب 48/0 دارد.

    کلیدواژگان: امنیت، رضایتمندی، گردشگری، شیراز
  • محمدحسین سرائی*، منصوره یاراحمدی صفحات 23-35

    امروزه زیست پذیری شهری به عنوان کلیدی ترین مفهوم در برنامه ریزی شهری هست و با تمام زوایا و ابعاد ذهنی و عینی سکونتگاه های شهری سروکار دارد. در راستای اهمیت زیست پذیری برای شهرها، هدف پژوهش حاضر تحلیل و ارزیابی زیست پذیری نواحی شهری در محدوده شهر اسفراین است. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف پژوهش کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی - تحلیلی می باشد. به منظور جمع آوری اطلاعات و داده های موردنیاز از روش کتابخانه ای، میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش به منظور بررسی زیست پذیری شهری در محدودی شهر اسفراین، در ابتدا ابعاد و مولفه های موثر بر زیست پذیری شهری با استفاده از تکنیک دلفی شناسایی شده و با استفاده از روش ANP رتبه بندی گردیدند. در ادامه به بررسی میزان زیست پذیری محلات بر اساس ابعاد شناسایی شده، پرداخته شد. در انتها به بررسی ابعاد کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی نسبت به یک وضعیت مطلوب پرداخته شد. یافته‎های پژوهش حاکی از این است که مولفه هایی چون مسکن مناسب و هویت و حس تعلق مکان، سطح درآمد، آموزش و کیفیت آن، کیفیت پیاده روها و فضاهای عمومی، دسترسی به مراکز تجاری و خدماتی، دسترسی به مراکز درمانی، پارک و فضاهای سبز ازجمله مهم ترین عوامل موثر بر زیست پذیری شهری در محدوده موردمطالعه هستند. زیست‎پذیرترین محلات شهری اسفراین در میان محلات بیست گانه، محلات 20، 16 و 14 هستند. همچنین در میان ابعاد مورد بررسی، بعد زیست محیطی به دلایلی چون وضعیت مطلوب آب وهوایی، فضاهای باز و سبز شهری و چشم اندازهای زیبا در وضعیت مطلوبی است، اما سه بعد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در وضعیت متوسط رو به پایین قرار دارند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، اسفراین، تحلیل دلفی، روش ماباک
  • حسین صالحی، امیر گندمکار*، احمد خادم الحسینی، علیرضا عباسی صفحات 37-53

    نهرهای آب منشعب شده از زاینده رود در شهر اصفهان که مادی نام دارند از ویژگی‎های منحصربه فرد این شهر هستند. مادی‎ها نقشی حیاتی در آب وهوا، کشاورزی، تغذیه آب‎های زیرزمینی و مهار سیلاب های شهری شهر اصفهان دارند. هدف از این پژوهش ارزیابی مشکلات مادی مناطق 1 و 3 شهر اصفهان به منظور افزایش تاب آوری آنها در برابر سیلاب های شهری می باشد. در این راستا با روش پیمایش و برداشت‎های میدانی، مسیر مادی‎های شهر اصفهان در مناطق مرکزی شهر (منطقه 1 و 3) مورد بررسی قرار گرفت و مشکلات به وجود آمده برای مادی‎ها در نقاط مختلف با استفاده از دستگاه موقعیت‎یاب ماهواره‎ای و فیش‎برداری ثبت شد، سپس با پیاده‎سازی داده‎های برداشت شده بر روی نقشه شهر اصفهان، اقدام به شناسایی و دسته‎بندی مشکلات و ارایه راهکارهای مدیریتی لازم جهت رفع مشکلات گردید. نتایج پژوهش نشان داد که طول شبکه مادی‎های منطقه یک 10921 متر (9/10 کیلومتر) می باشد و مادی چشمه نیاصرم با 3624 متر طویل ترین مادی این منطقه می باشد. منطقه سه با وجود مساحت بیشتر نسبت به منطقه یک از شبکه مادی کمتری نسبت به منطقه یک برخوردار می باشد. بررسی های صورت گرفته بر روی مشکلات مادی های این دو منطقه نشان دهنده آن است که مادی های منطقه یک دارای 37 نوع مشکل هستند که عمده ترین آنها اصلاح شیب بستر و نظافت هست. در منطقه سه نیز 14 مورد مشکل وجود دارد و از بین آنها لایروبی و نظافت عمده ترین آنها است. بدین منظور باید راهکارهای متناسب با مشکلات هر مادی در نظر گرفته شود تا این مشکلات رفع گردند. بدین ترتیب تاب آوری مادی ها برابر سیلاب های شهری افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ساماندهی فضایی، سیلاب، شهر اصفهان، مادی
  • سعید امانپور*، سعید ملکی، مهناز حسینی سیاه گلی صفحات 55-70

    امروزه تغییر کاربری اراضی به چالش بسیار مهم در بسیاری از کشورها تبدیل شده است که همگام با رشد شتابان شهری و تحت تاثیر روند شهرنشینی و نیاز شهروندان به کاربری‎های متنوع، تغییر کرده است و روند این تغییرات فرایندی است که منجر به ایجاد درک صحیح از نحوه تعامل انسان و محیط طبیعی شده است و این مسیله در مناطق حساس شهری از اهمیت بیشتری برخوردار است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر تغییرات کاربری اراضی شهری کلان‎شهر اهواز است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش بررسی در آن، توصیفی تحلیلی است. حجم نمونه بر اساس نرم‎افزار سمپل پاور، 200 نفر برآورد گردیده است. جهت تجزیه وتحلیل پرسشنامه‎ها از نرم‎افزارهای مختلف آماری همچون، SPSS 27 و Amos 24 و با روش های آماری مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون T تک‎نمونه‎ای صورت گرفته است. نتایج این پژوهش باتوجه به مدل مفهومی آزمون نشان می‎دهد که رابطه قوی و معنی‎داری بین چهار عامل سیاسی - حقوقی، کالبدی، اجتماعی - جمعیتی و اقتصادی با تغییر کاربری اراضی مشاهده. شده است (05/0> p) و شاخص های برازش مدل نیز نشان از برازندگی و تناسب داده‎ها با مدل مفهومی و در نتیجه تایید مدل است. همچنین آزمون تی تک‎ نمونه‎ ای به ‎منظور بررسی میانگین‎ها نشان داد که بالاترین میانگین و در نتیجه بیشترین تاثیر بر تغییر کاربری اراضی به ترتیب مربوط به عامل اقتصادی، عامل کالبدی، عامل اجتماعی - جمعیتی و عامل سیاسی - حقوقی بوده است. بر اساس نتایج می‎توان گفت تاثیر عامل‎های اقتصادی و کالبدی را زیاد دانست و عامل ‎های اجتماعی - جمعیتی و سیاسی - حقوقی تاثیر متوسطی بر تغییر کاربری اراضی شهری دارند.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی شهری، تغییرات جمعیتی، مدل سازی Amos، کلان شهر اهواز
  • مهدی پورطاهری، علی خدادادی*، مرتضی توکلی صفحات 71-99

    حاکمیت عملکرد مناسب آمایشی، نمودی از کاربرد اصول سرزمین‎آرایی درست از جانب مدیران است. با استمرار این روند، شاهد پایداری مناطق سکونتی خواهیم بود. در غیر این صورت موجبات عدم تعادل منطقه‎ای فراهم شده، و ناپایداری را در بر دارد. پژوهش حاضر باهدف تحلیل و ارزیابی عملکرد آمایشی فضاهای روستایی در میان بخش‎های سه‎گانه شهرستان دلفان انجام شده است. روش تحقیق مقاله در چهارچوب مطالعات کتابخانه‎ای بوده، و جهت تجزیه وتحلیل معیارها و رویکردهای حاکم بر بخش‎ها از روش وزن‎دهی BWM و مدل اولوی ت‎بندی MABAC استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که عملکرد آمایشی در مناطق موردمطالعه در سطح پایینی قرار داشته و سطح عملکردی بخش‎های تابعه شهرستان دلفان بیشتر بر مبنای رویکرد سازگاری تبیین شده‎اند. به طوری که در میان رویکردها و معیارهای تاثیرگذار بر آمایش بخش‎های موردمطالعه بر اساس دیدگاه 22 نفر از کارشناسان و خبرگان شهرستان، رویکرد سازگاری با وزن 421/0 بیشترین وزن را در عملکرد آمایشی بخش‎های تابعه شهرستان دلفان داشته است. بدین معنی که در زیرمجموعه عناصر ذهنی و عینی مبتنی بر رویکرد و معیار سازگاری، گویه‎ هایی چون فاصله از بزرگراه ‎ها؛ فاصله‎ از راه‎های عبوری اصلی؛ فاصله از کاربری ‎های درمانی و بیمارستانی؛ فاصله از مراکز نظامی و انتظامی؛ نزدیکی به کاربری‎های فرهنگی؛ نزدیکی به کاربری‎های ورزشی؛ اثربخشی، کارایی اقتصادی و انعطاف‎پذیری مکان؛ همگامی با هنجارهای فرهنگی و ارزش‎های اجتماعی؛ ظرفیت ایجاد اشتغال و افزایش درآمد؛ میزان سازگاری با تغییرات اقلیمی؛ میزان سازگاری با تفکرات تصمیم‎ گیران و سیاست ‎گذاران؛ میزان دسترسی به توزیع منابع؛ میزان دسترسی به کیفیت زمین، آب، مواد خام؛ میزان کیفیت زیرساخت‎ها؛ سازگاری با ترکیب، چیدمان، الگو و شکل روستاها از بیشترین اهمیت در میزان عملکرد آمایشی فضاهای روستایی در بخش‎های موردمطالعه برخوردارند. در نهایت با ترکیب مدل های تصمیم‎گیری، بخش مرکزی، از بیشترین عملکرد آمایشی در مقایسه با سایر بخش‎های شهرستان دلفان برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: آمایش، فضاهای روستایی، مدل‎های MABAC و BWM، دلفان
  • مهناز رضایی، سمیه خالقی*، محمدمهدی حسین زاده صفحات 101-117

    رودخانه‎ ها در طول زمان با تغییرات مورفولوژیکی و اکولوژیکی زیادی مواجه‎ اند و این در برنامه ‎ریزی‎ های محیطی و عمرانی حایز اهمیت است. طالقان‎رود در استان البرز ازجمله رودخانه‎ هایی است که طی سال‎های اخیر به دلایلی مانند سدسازی، تغییرات کاربری اراضی در اثر توسعه کشاورزی، ساخت‎ وسازها، گردشگری و برداشت شن و ماسه، تغییرات زیادی داشته است؛ بنابراین پژوهش حاضر به بررسی تغییرات طبیعی و انسانی موثر در وضعیت هیدرومورفولوژیکی طالقان ‎رود و اقدامات مدیریتی مقتضی می‎پردازد. داده ‎های مورداستفاده در تحقیق شامل اطلاعات کتابخانه‎ای، اطلاعات به ‎دست ‎آمده از تصاویر گوگل ارث و بازدیدهای میدانی و همچنین مدل رقومی ارتفاعی 5/12 متر است. ابزارهای تحقیق شامل نرم‎افزارهای ArcGIS و گوگل ارث و همچنین مدل‎های RQI و MQI بوده است. این تحقیق در دو مرحله کلی انجام‎شده است. در مرحله اول با استفاده از روش RQI شرایط محیطی در بازه ‎های موردمطالعه ارزیابی شد. در مرحله دوم نیز با استفاده از مدل MQI، وضعیت دینامیک رودخانه بررسی گردید. نتایج به ‎دست‎ آمده از روش RQI نشان می‎دهد که بازه‎ های 1 تا 6 که در بالادست سد قرار دارند، دارای وضعیت فقیر بوده و ازنظر مدیریتی نیازمند بازسازی سیستم‎ های پوشش‎ گیاهی است و بازه‎های 7 و 8 نیز در محدوده سد طالقان و پایین‎دست، دارای وضعیتی متوسط هستند که لازم است تا اقدامات حفاظتی در مورد آن‎ها اجرا شود. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی وضعیت مورفولوژیکی رودخانه بیانگر آن است که مناطق بالادست؛ یعنی بازه‎های 1 تا 5 به علت ضعیف شدن فرایندهای فرسایشی ناشی از تغییرات سطح اساس، دارای وضعیت پویایی مورفولوژیکی خیلی ضعیف و بازه 6 که در محدوده ورودی سد قرار دارد ازنظر شاخص MQI دارای وضعیت دینامیک ضعیف است. بازه ‎های 7 و 8 به دلیل تغییرات کمتر، دارای بالاترین ضریب هستند و ازنظر دینامیک ژیومورفولوژی، پویایی بیش‎تری نسبت به سایر بازه‎ها دارند.

    کلیدواژگان: شرایط اکولوژی، شرایط مورفولوژی، RQI، MQI، طالقان رود
  • یاسر قلی پور*، محسن احدنژاد روشنی، ابوالفضل مشکینی صفحات 119-138

    غذا هم به موضوعی محوری در توسعه و هم به چشم اندازی برای ادغام و رسیدگی به طیف وسیعی از چالش های جهانی معاصر تبدیل شده است و توجه سطح بالایی را در بحث های سیاست بین المللی و در میان بازیگران جهانی، ملی و محلی به خود جلب کرده است. همچنین غذا مسیله ای سیاسی است که در مورد چگونگی تشکیل و تغییر سیستم های غذایی و ماهیت روابط قدرت بین بازیگران مختلف بحث هایی را مطرح می کند. در این میان سیاست های دولت به عنوان قوی ترین بازیگر سیستم های غذایی، تاثیر بی بدیلی در دستیابی به امنیت غذایی پایدار و تحقق حق بر غذای ساکنان شهری و روستایی دارد. تحقیق حاضر از لحاظ روش شناسی در زمره تحقیقات کیفی قرار دارد که با روش تحلیل مضمون برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر امنیت غذایی پایدار شهری انجام شده است. ساختاربندی مضامین با استفاده از نرم افزار MAXQDA 2020 صورت گرفته است. مضامین مرتبط با امنیت غذایی در قالب چهار شاخص موجود بودن، دسترسی، بهره مندی و ثبات دسته بندی شده است. نتایج نشان می دهد که رویکرد برنامه های توسعه به امنیت غذایی هنوز بنیان روستایی دارد و شهرها بیشتر به عنوان مصرف کنندگان تولیدات روستایی مطرح هستند و برنامه ریزی سیستم های غذایی پایدار در متن این برنامه ها به صورت جدی پیگیری نشده است؛ لذا تحقق امنیت غذایی به عنوان خروجی سیستم های غذایی پایدار و تحقق حق بر غذای ساکنان شهری با مشکل روبه رو است. در همین راستا رویکرد برنامه های توسعه باید بر یکپارچه سازی سیاست های غذایی و پایداری تولیدات و برخورد هماهنگ با چالش های غذایی استوار باشد. پیشنهاد می شود در فرایند وضع قوانین توسعه، ادغام سیاست های غذایی پایدار و نقش برنامه ریزان شهری در سیاست گذاری غذای شهری در دستور کار قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی غذا، سیاست غذا، امنیت غذای پایدار، سیستم غذای شهری
|
  • Mohammadreza Rezaei *, Reza Moradi Romghani Pages 1-22

    Destination security and tourist satisfaction are important variables to identify the performance of tourist destinations, and discover the relationship between these two factors is necessary to achieve sustainable tourism development. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the effect of security dimensions on the satisfaction of foreign tourists in Shiraz. The present study is applied in terms of purpose, practical and according to nature and method; it is descriptive. The required information was collected based on the documentary and field (questionnaire) method. The statistical population of the study is foreign tourists visiting the city of Shiraz in 2019. The sample size was estimated to be equal to 200 tourists according to the Cochran’s formula and a simple random method was used to distribute the questionnaire. Collected data based on descriptive and inferential statistics methods have been analyzed. Findings showed that political security with a coefficient of 0.65, social security with a coefficient of 0.33, cultural security with a coefficient of 0.38 and economic security with a coefficient of 0.20 have a positive and direct effect on the satisfaction of foreign tourists in Shiraz. Also, political security with a coefficient of 0.34, social security with a coefficient of 0.28, cultural security with a coefficient of 0.21 and economic security with a coefficient of 0.28 have an indirect effect on the mediating role of length of stay on the satisfaction of foreign tourists in Shiraz. The general effect of security components on the satisfaction of foreign tourists in Shiraz is such that the most effect is political security with a coefficient of 0.99 and then social security with a coefficient of 0.61, cultural security with a coefficient of 0.59 and the least effect has economic security with a coefficient of 0.48.

    Keywords: Security, satisfaction, Tourism, Shiraz
  • Mohammadhossein Saraei *, Mansoureh Yarahmadi Pages 23-35

    Urban livability deals with all aspects and dimensions of urban settlements that seek to create a healthier and more livable urban environment for current and future generations. In line with the importance of livability for cities, in the present study, we have analyzed and evaluated the livability of urban areas within the municipality of Esfarayen. The present study is descriptive-analytical in purpose and applied in research results. First, using the Delphi technique, the dimensions and components affecting urban livability were identified according to the metropolitan area of ​​Esfarayen. Then, after ranking these dimensions, the situation of Esfarayen urban neighborhoods in terms of livability was examined using the ANP method. Finally, the livability of this city in terms of physical, economic, social, and environmental dimensions with a favorable situation was studied and compared. Findings showed that among the most critical factors affecting urban livability in Esfarayen city include components of adequate housing dimensions and identity and sense of place, income level, education and quality, quality of sidewalks and public spaces, access to centers Commercial and service, access to medical centers, parks, and green spaces. The research findings also indicate that the most livable urban areas of Esfarayen include neighborhoods 20, 16, and 14, with the highest livability. The results of the study showed that although the city of Esfarayen is in a favorable condition in terms of environmental viability, which is due to the excellent climate, open and green urban spaces, and beautiful landscapes of the city, In terms of physical and economic dimensions, it is in a moderately downward position.

    Keywords: Urban livability, Esfarayen, Delphi analysis, Mabak method
  • Hosein Salehi, Amir Gandomkar *, Ahmad Khademolhoseini, Alirezaa Abbasi Pages 37-53

    Water streams branching from Zayandehrood in Isfahan, called Madi, are unique features of this city. Madi play a vital role in climate, agriculture, groundwater recharge, and urban flood control in Isfahan. The purpose of this study is to evaluate the madi problems of areas 1 and 3 of Isfahan in order to increase their resilience to urban floods. In this research, using the method of survey and field surveys, the madi path of Isfahan city in the central areas of the city (regions 1 and 3) was investigated and the problems that arose for the madi in different places using the positioning device. Satellite finder and receipt-recording were recorded, then problems were identified and categorized and necessary management solutions were provided to solve problems. The results showed that the length of the madi network of region one is 10921 meters (10.9 km) and the madi of Niasaram spring with 3624 meters is the longest madi of this region. Zone 3, despite having a larger area than Zone One, has less material network than Zone One. Studies on the madi problems of these two areas showed that the madi of region one have 33 types of problems, the most important of which are bed slope correction and cleaning. There are 18 problems in area three, the most important of which is dredging and cleaning. For this purpose, solutions appropriate to the problems of each madi should be considered. Organizing the green space around the madi and proper use of urban furniture and creating a space in order to benefit and use as many residents as possible around the madi is one of the most important management strategies to maintain and organize the material network in these two areas.

    Keywords: resilience, Spatial organization, Flood, Isfahan city, madi
  • Saead Amanpour *, Saead Malaki, Mahnaz Hoseini Siah Goli Pages 55-70

    Today, land use change has become a very important challenge in many countries and land use has changed along with the rapid urban growth and under the influence of the urbanization process and need of citizens for diverse uses, and process of these changes is a process that leads to create a proper understanding of the interaction between humans and the natural environment, and this issue is more important in sensitive urban areas. The aim of the present study is to investigate the factors affecting urban land use changes in Ahvaz metropolis. The current research is a descriptive-analytical investigation. The sample size is estimated to be 200 people based on Sample Power software. In order to break down and analyze the questionnaires, different statistical softwares such as SPSS 27, Amos 24, statistical methods of structural equation modeling, and one-sample T-test have been used. The results along with the conceptual model of the test show that a strong and significant relationship has been observed between four political-legal, physical, socio-demographic, and economic factors with land use change (p<0.05) and the fit indices. The model also shows the appropriateness of the data with the conceptual model and as a result the model is approved. Also, the T-Tech test of a sample checking the averages show that the highest average and as a result the greatest impact on land use change was related to the economic factor, the physical factor, the social-demographic factor, and the political-legal factor respectively. Based on the results, the influence of economic and physical factors can be considered high, and socio-demographic and political-legal factors have a moderate effect on the change of urban land use.

    Keywords: Urban land use, Demographic Changes, Amos modeling, Ahvaz metropolis
  • Mahdi Pourtaheri, Ali Khodadadi *, Morteza Tavakoli Pages 71-99

    Method of the article is within the framework of library studies, also the BWM weighting method and the MABAC prioritization model were employed to analyze the criteria and approaches governing the parts in question. The results indicated that the planning performance in the areas under investigation was at a low level and the performance level of the sub-divisions of Delfan city was mostly explicated based on the compatibility approach. So that among the approaches and criteria influencing the planning of parts under study, based on the opinion of 22 experts of the city, the compatibility approach with a weight of 0.421 had the most weight in the performance of the parts of Delfan city. This means that in the subset of subjective and objective elements based on the compatibility approach and compatibility criteria, the following items have most importance in the planning performance of rural spaces in the parts under study including: distance from highways; distance from the main roads; distance from medical and hospital facilities; distance from military and law enforcement centers; proximity to cultural facilities; proximity to sports facilities; effectiveness, economic efficiency and flexibility of location; harmonization with cultural norms and social values; the capacity to job creation and income increase; the degree of adaptation to climate change; the degree of compatibility with the thinking of decision makers and policy makers; accessibility to resource distribution; the level of access to the quality of land, water, and raw materials; the level of infrastructure quality; compatibility with the composition, arrangement, layout and shape of villages. Finally, with the integrated model, the central part compared with other parts of Delfan city enjoyed the greatest planning performance.

    Keywords: spatial planning, Rural Spaces, MABAC, BWM Models, Delfan
  • Mahnaz Rezaei, Somaiyeh Khaleghi *, MohammadMahdi Hosseinzadeh Pages 101-117

    Rivers face many morphological and ecological changes over time, and these changes are important in environmental and development planning. The Taleghan River in Alborz Province is one of the rivers associated with many morphological and ecological changes in recent years, and for this reason, this issue has been addressed in this study. The data used in the research included library information, information obtained from Google Earth images, information obtained from field visits, as well as the 12.5 SRTM digital elevation model. Research tools also included ArcGIS and Google Earth software, as well as RQI (description and assessment of environmental conditions in riverine areas) and MQI (morphological quality index) models. This research has been carried out in two general stages. In the first stage, the environmental conditions of the studied periods have been evaluated using the RQI method, and in the second stage, the river dynamics of the periods has been investigated using the MQI model. The results obtained from RQI method have shown that intervals 1, 2, 3, 4, 5 and 6 with 46, 67, 69, 64, 44 and 43 points, respectively, have a poor status and intervals 7 and 8 They also have an average position with 74 and 76 points, respectively. Also, the results of the evaluation of the dynamic condition of the river have shown that intervals 1, 2, 3, 4 and 5 with coefficients of 0.188, 0.156, 0.156, 0.117 and 0.242, respectively. Very poor morphological dynamics, interval 6 with a coefficient of 0.453 in terms of MQI index has a weak dynamic state and also intervals 7 and 8 with a coefficient of 0.477, have the highest coefficient and in terms of geomorphological dynamics have more dynamics than the other intervals.

    Keywords: Ecological conditions, morphological conditions, RQI, MQI, Taleghan River
  • Yaser Gholipour *, Mohsen Ahadanjad Reveshti, Abolfazl Meshkini Pages 119-138

    Food has become both a central issue in development and a vision for integrating and addressing a wide range of contemporary global challenges, attracting high-level attention in international policy debates among global, national, and local actors. Also, food is a political issue that raises debates about how to form and change food systems and the nature of power relations between different actors. Meanwhile, the policies of the government, as the strongest actor in food systems, have an irreplaceable effect on achieving sustainable food security and realizing the right to food for urban and rural residents. In terms of methodology, the current research is among the qualitative researches, carried out with the method of content analysis of the development programs of the Islamic Republic of Iran, with an emphasis on sustainable urban food security. The themes were structured using MAXQDA 2020 software. Themes related to food security are categorized in the form of four indicators of availability, accessibility, benefit, and stability. The results show that the approach of development programs to food security is still rural-based, and cities are more prominent as consumers of rural products, and the planning of sustainable food systems in the context of these programs has not been seriously pursued. Therefore, realizing food security as an output of sustainable food systems and realizing the right to food of urban residents is facing a problem. In this regard, the approach of development programs should be based on the integration of food policies and the sustainability of production and a coordinated approach to food challenges. It is suggested that in the process of establishing development laws, the integration of sustainable food policies and the role of urban planners in urban food policy should be on the agenda.

    Keywords: Political Economy of Food, Food Policy, Sustainable Food Security, Urban Food System