فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 91، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الناز جاهد، مهدی مقرنسی*، اصغر زربان، رضا قهرمانی صفحات 85-96
    زمینه و هدف

     مصرف مکمل‌های گیاهی همراه با فعالیت ورزشی به منظور پیشگیری و کنترل بیماری‌ها حایز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر چهار هفته تمرین در منزل و مصرف مکمل انار بر وضعیت استرس اکسایشی در زنان یایسه دارای اضافه وزن و چاق انجام شد.

    روش تحقیق:

     مطالعه حاضر تک سوکور و از نوع نیمه تجربی و کاربردی است. 60 زن یایسه دارای اضافه وزن و چاق با شاخص توده بدن بیشتر از 25 (کیلوگرم بر متر مربع) با رنج سنی 45 تا 65 سال انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه 15 نفری گنجانده شدند. با ریزش آزمودنی ها، در چهارگروه (15 نفر تمرین+مکمل انار، 13 نفر تمرین+دارونما، 14 نفر مکمل انار، و 14 نفر دارونما) تقسیم شدند. گروه مداخله و دارونما طی چهار هفته روزانه یک عدد کپسول 225 میلی‌گرمی مکمل انار و دارونما مصرف کردند. به دلیل شرایط کرونا، مدت تمرینات مقاومتی چهار هفته و شامل 28 جلسه 90 دقیقه‌ای در منزل بود.

    یافته‌ها: 

    نتایج ما نشان داد که تمرین ورزشی و مصرف مکمل افزایش معناداری در ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام و کاهش معناداری در مالون دی آلدهید دارد 0/05>P. اما در سه گروه دیگر اثر معناداری مشاهده نگردید. آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که چهار هفته تمرین و مصرف مکمل در مقایسه با گروه کنترل توانسته غلظت مالون دی آلدهید را به طور معناداری کاهش دهد 0/05>P.  اما تفاوت معناداری بین گروه‌ها برای متغیر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام مشاهده نشد.

    نتیجه‌گیری:

     مکمل انار همراه با تمرینات مقاومتی در منزل احتمالا با کاهش استرس اکسایشی همراه است و از مشکلات مربوط به چاقی جلوگیری می‌کند.

    کلیدواژگان: تمرین در منزل، مالون دی آلدهید، یائسگی، چاقی، اضافه وزن، مکمل انار، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام
  • مهرنوش قوامی، مهرداد شریعتی، داوود مقدم نیا* صفحات 97-106
    زمینه و هدف

     گیاه گل ساعتی دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی است. در این مطالعه، اثرات عصاره هیدروالکلی بخش‌های هوایی گیاه گل ساعتی بر اختلال عملکرد کلیوی ناشی از کلرید کادمیوم در موش‌های صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه تجربی، 54 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با وزن 10±200 گرم به 6 گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه  شاهد: 2/0 میلی‌لیتر بر کیلوگرم آب مقطر به عنوان حلال دریافت کردند. گروه القاء آسیب کلیوی: 2 میلی‌گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم به مدت 21 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه‌های درمان 1، 2 و 3 :  به ترتیب 2 میلی‌گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم به مدت 21 روز به صورت داخل صفاقی کلرید کادمیوم و سپس 150، 300 و450 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی بخش‌های هوایی گیاه گل ساعتی به‌مدت 30 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان دوره آزمایش از تمامی حیوانات نمونه خونی گرفته شد. سطوح سرمی سدیم، پتاسیم، نیتروژن اوره خون (BUN)، کراتینین و اسید اوریک اندازه‌گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18، ANOVA و آزمون توکی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها: 

    کلرید کادمیوم سبب افزایش معنی‌داری در غلظت سرمی کراتینین (0/001>P)، BUN، سدیم (0/001>P)، پتاسیم (0/04=P) و اوریک اسید (0/001>P) نسبت به گروه کنترل شد.  دوزهای مختلف عصاره هیدروالکلی بخش‌های هوایی گیاه گل ساعتی توانست کاهش معنی‌داری در غلظت سرمی کراتینین (0/001>P)، BUN، سدیم (0/001>P)، پتاسیم (0/001>P) و اوریک اسید (0/001>P) در تمامی گروه‌های درمان در مقایسه با گروه کلرید کادمیوم ایجاد نماید.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج ما نشان داد که عصاره هیدروالکلی بخش‌های هوایی گیاه گل ساعتی اثر محافظتی بر اختلال عملکرد کلیوی ناشی از کلرید کادمیوم در موش‌های صحرایی نر دارد.

    کلیدواژگان: کلرید کادمیوم، موش های صحرایی نر، اختلال عملکرد کلیوی، گیاه گل ساعتی
  • راضیه رضایی*، حمید محبی، فرهاد رحمانی نیا، ارسلان دمیرچی، محمد فتحی صفحات 107-116
    زمینه و هدف

     تاثیر مفید فعالیت ‌بدنی بر برخی عوامل خطرزا موجب بهبود و ارتقاء شاخص‌های متابولیک و فیزیولوژیک افراد شده و شرایطی مانند یایسگی سلامتی زنان را بیشتر در معرض خطر قرار می‌دهد؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر فعالیت‌‌ بدنی بر شاخص‌های متابولیک و آنتروپومتریک در زنان یایسه و غیر یایسه است.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه نیمه‌تجربی 77 زن یایسه و غیر یایسه در 4 گروه شامل یایسه [فعال (n=18)، غیرفعال (n=17) و غیریایسه (فعال (n=23)، غیرفعال (n=19)] شهرستان رشت که در سالن‌های ورزشی شهر رشت به مدت سه جلسه در هفته و هر جلسه یک و نیم ساعت حداقل برای 6 ماه فعالیت ورزشی منظم داشتند. آزمودنی‌ها براساس یایسگی (یک سال کامل آمنوره باشند) و غیر یایسگی (براساس گزارش خود افراد)، فعال و غیرفعال (بر اساس پرسش‌نامه بوچارد) به صورت هدفدار و غیرتصادفی گروه‌بندی شدند؛ سپس پرسش‌نامه ثبت سه روزه فعالیت‌بدنی بوچارد برای ارزیابی هزینه انرژی تام و تعیین سطح فعالیت‌بدنی تکمیل، شاخص توده بدن (BMI)، دور کمر به لگن (WHR)، ضخامت چربی زیر پوستی برای ارزیابی درصد چربی بدن اندازه‌گیری شد، عوامل خطرزای قلبی عروقی شامل فشار خون سیستولی (SBP)، فشار خون دیاستولی (DBP)، اندازه‌گیری و نمونه خون به میزان 5 میلی‌لیتر از همه‌ی آزمودنی‌ها برای اندازه‌گیری کلسترول تام (TC)، تری‌گلیسیرید (TG)، لیپوپروتیین‌کم‌چگال (LDL-C)، لیپوپروتیین‌پر‌چگال (HDL-C) و نسبت کلسترول به لیپوپروتیین‌پرچگال (TC/HDL-C) پس از 12 ساعت ناشتا گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آماری تجزیه و تحلیل واریانس (ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 20استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج این تحقیق نشان داد که بین زنان یایسه (فعال و غیرفعال) در شاخص‌های WHR، SBP، DBP، شاخص توده بدن، درصد چربی بدن تفاوت معنی‌داری وجود ندارد (0/05>P) این موضوع همچنین در زنان غیر یایسه (فعال و غیرفعال) دیده شد. در صورتی که بین زنان یایسه غیرفعال و زنان یایسه فعال در شاخص‌هایTC ،TG ، LDL-C،HDL-C  وTC/HDL-C  تفاوت معنی‌داری (0/01>P) مشاهده شد. این نتایج در بین زنان غیر یایسه غیرفعال و غیر یایسه فعال نیز دیده شد.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج این پژوهش نشان داد هرچند فعالیت‌‌بدنی نتوانست وزن، BMI و درصد چربی بدن زنان یایسه و غیریایسه را به‌طور معنی‌داری تغییر دهد؛ اما توانست نیمرخ لیپیدهای خون را تغییر دهد.

    کلیدواژگان: یائسگی، فعالیت بدنی، شاخص های فیزیولوژیکی-متابولیکی
  • ملیحه اردکانی زاده، سروش سعیدپور، سید جواد ضیاء الحق* صفحات 117-127
    زمینه و هدف

     اجرای تمرینات مقاومتی همراه با مصرف استروییدهای آنابولیک توسط ورزشکاران امری معمول است؛ اما تاثیر سوء مصرف آن ها در کنار تمرینات مقاومتی، بر تخریب ساختاری عضلات اسکلتی مشخص نیست. هدف از این مطالعه بررسی اثر دوزهای مختلف بولدنون بر آسیب عضلانی در کنار تمرینات مقاومتی می باشد.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه تجربی تعداد 36 سر موش نر صحرایی نژاد ویستار (با وزن 94/5 ± 53/189 گرم) به صورت تصادفی به شش گروه (6تایی): کنترل، بولدنون (2میلی گرم/کیلوگرم)، بولدنون (5میلی گرم/کیلوگرم)، تمرین، تمرین+بولدنون (2میلی‌گرم/کیلوگرم)، تمرین+بولدنون (5میلی گرم/کیلوگرم) تقسیم شدند. تزریق استرویید بولدنون دو بار در هفته به عضله سرینی موش تزریق می شد. برنامه تمرین مقاومتی شامل شش هفته صعود از پلکان، و 3روز در هفته و هر جلسه 3ست (پنج تکراری) بود، که با 50درصد یک تکرار بیشینه موش آغاز شد، و در پایان هفته ششم به 100درصد رسید. تغییرات هیستوپاتولوژی در بافت عضله چهارسررانی با استفاده از رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین، و میکروسکوپ نوری بررسی گردید. به منظور بررسی نرمالیته داده ها آزمون کلموگروف اسمیرنف و جهت تجزیه تحلیل آن ها، تحلیل واریانس یک طرفه با تست تعقیبی توکی در سطح معناداری 0/05≥P به‌کار گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    پس از مقایسه بین گروهی در وزن موش ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در گروه های دریافت کننده ی بولدنون تخریبات خفیف و متوسطی در بافت ساختاری عضله چهارسر ملاحظه شده، که با اجرای تمرینات مقاومتی بهبود جزیی حاصل گردید که از نظر آماری معنی دار نبود (0/05<P).

    نتیجه‌گیری: 

    به نظر می رسد که اجرای تمرین مقاومتی با پروتکل مطالعه حاضر، قادر به جلوگیری و بهبود آسیب عضلانی ناشی از مصرف استرویید بولدنون نباشد.

    کلیدواژگان: استروئید بولدنون، تمرین مقاومتی، آسیب عضلانی، موش صحرایی
  • علی یوسف زاده، حسین انصاری*، محمدعلی یادگاری، نرگس گندمی، نجمه عبادی، زلیخا اوستان صفحات 128-141
    زمینه و هدف

     پیش فشار خون بالا یک نشانه هشدار دهنده در سنین جوانی است که نشان دهنده خطر ابتلا به فشار خون بالا در بزرگسالی است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع پیش فشارخون و فشارخون بالا و عوامل مرتبط با آن در کارکنان بهداشتی، درمانی و اداری زیر 40 سال شهر بیرجند انجام شد.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی 1180 نفر از کارکنان بهداشتی درمانی و اداری زیر 40 سال شهر بیرجند مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌ها از طریق ابزار استاندرد STEPS سازمان جهانی بهداشت برای بررسی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر جمع‌آوری شد. اندازه گیری فشارخون، قد و وزن توسط محقق و کارشناسان آموزش دیده جمع‌آوری شد. کارمندان دارای فشارخون و پیش فشارخون بالا بر اساس معیار کمیته ملی مشترک پیشگیری، تشخیص، ارزیابی و درمان فشار خون بالا، جهت تایید و اطمینان مجدد دو هفته بعد مورد ارزیابی قرارگرفتند. داده‌ها با آزمون‌های تی مستقل، مجذور کای، آنالیز واریانس و رگرسیون لوجستیک در نرم‌افزار آماری SPSS.20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    شیوع فشارخون بالا 3/5 درصد و پیش فشارخون بالا 2/34 درصد بود. میانگین کلی فشار خون سیستولیک در کارکنان 03/11±2/114 میلی‌متر جیوه به دست آمد. بر اساس آنالیز رگرسیون لوجستیک، متغیرهای سن، جنسیت، محل کار و سابقه فامیلی رابطه معنی‌داری با فشارخون بالا و متغیر‌های جنسیت، نمایه توده بدن و وضعیت اجتماعی اقتصادی ارتباط معنی‌داری با پیش فشارخون بالا داشت (05/0>P).

    نتیجه‌گیری:

     این مطالعه نشان داد درصد قابل توجهی از کارکنان در سنین جوانی مبتلا به پیش فشار خون بالا هستند؛ اما به‌دلیل عدم غربالگری و بی‌علامت بودن از بیماری خود آگاهی ندارند؛ لذا این گروه از افراد باید بتوانند از برنامه‌های مداخله‌ای برای پیشگیری و کنترل فشارخون بالا بهره‌مند شوند و این مساله در کارکنان سایر ادارات بیشتر از کارکنان علوم پزشکی باید مورد توجه قرار گیرد. نکته دیگر اینکه چاقی می‌تواند در ایجاد پیش فشار خون نیز نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: کارکنان، فشارخون بالا، پیش فشارخون بالا
  • ندا پرتوی، علی معزی بادی، فرشاد شریفی، میترا مودی، ناهید ازدکی* صفحات 142-153
    زمینه و هدف

     بیماری‌های مزمن بر فعالیت‌های معمول و روزانه زندگی اثر می‌گذارند. به طورطبیعی با افزایش سن میزان فعالیت افراد کاهش می‌یابد و باعث افزایش بیماری‌های دوران سالمندی می‌شود و در نتیجه فعالیت فیزیکی و سالمندی در یک سیکل معیوب قرار می‌گیرد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بیماری‌های مزمن با فعالیت فیزیکی در سالمندان شهر بیرجند انجام شد.

    روش تحقیق:

     این مطالعه مقطعی بخشی از یک مطالعه جامع با عنوان «طرح جامع سالمندان شهر بیرجند» می‌باشد که از سال 1397 روی 1418 فرد 60 سال و بالاتر انجام شد. قبلا از جمع‌آوری داده‌ها فرم رضایت آگاهانه تکمیل و فعالیت فیزیکی با پرسشنامه استانداردLASA Physical Activity Questionnaire  و ابتلای فرد به بیماری مزمن با پرسشنامه استاندارد سابقه بیماری ها سنجیده شد.

    یافته‌ها:

     از 1418 سالمند 683 (48/1 %) مرد و 735 (51/8%) زن بودند 1063 (74/9%) در رده سنی 74-60 قرار داشتند. 351 (24/8%) افراد مورد مطالعه دیابت، 606(42/7%) فشارخون بالا و 457 (32/2%) دیس لیپیدمی و 79 (5/6%) سکته قلبی داشتند. یافته‌ها نشان داد50 درصد سالمندان مطالعه ما فعالیت فیزیکی متوسط (بیشتر از600 دقیقه در هفته)، 37 درصد بدون فعالیت (کم‌تر از 300 دقیقه در هفته) و 13 درصد فعالیت فیزیکی کمی (بین 300 تا600 دقیقه در هفته) داشتند. بیماری‌های استیوآرتریت (0/03=P) سرطان (0/02=P) سابقه پرفشاری خون (0/001=P). سکته مغزی (0/001=P)، سکته قلبی (0/04=P)  و نارسایی قلبی (0/03=P) ارتباط معناداری با فعالیت فیزیکی داشتند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به اینکه بین ابتلا به بیماری‌های مزمن با فعالیت فیزیکی ارتباط وجود داشت، نتایج این مطالعه می‌تواند در زمینه برنامه‌ریزی‌های مربوط به سلامت سالمندان و برنامه‌ریزی مطلوب به سیاستگذاران سیستم ارایه خدمات بهداشتی درمانی کمک نماید.

    کلیدواژگان: بیماری های مزمن، سالمند، فعالیت فیزیکی
  • محمد عنایتی، کوکب نمکین*، رضا دستجردی، امیرحسین زردست صفحات 154-162
    زمینه و هدف

     کم کاری مادرزادی تیرویید شایع ترین علت قابل پیشگیری عقب‎ماندگی ذهنی در کودکان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی بهره هوشی در کودکان سالم و کودکان مبتلا به هیپوتیروییدی تحت درمان در خراسان جنوبی انجام شد.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه مقطعی ، 64 کودک 5 تا 7 ساله خراسان جنوبی در قالب دو گروه 32 نفری مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید و گروه سالم مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات توسط چک لیستی شامل مشخصات کودک، وضعیت اقتصادی_اجتماعی، محل زندگی و تحصیلات والدین تکمیل و جمع آوری شد و جهت تعیین بهره هوشی از آزمون ریون استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 24 در سطح معنی‎داری 5% تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها: 

    میانگین سنی کودکان 0/79±6/22 سال تعیین شد که در دو گروه تفاوت معناداری نداشت (0/78=P). همچنین نتایج نشان داد که بین گروه های مورد مطالعه از لحاظ جنسیتی تفاوت معناداری وجود ندارد (0/001<p< span=""></p<>). میانگین نمره ضریب هوشی در گروه مورد و سالم به ترتیب 8/00±125/50 و 5/41±127/18 بود و تفاوت معناداری وجود نداشت (0/50=P). مقایسه طبقات بهره هوشی بین گروه های سنی6-5 و 7-6 و (0/55=P) و جنس پسر و دختر (0/85=P) معنادار نبود.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج مطالعه ما نشان‎داد که برنامه غربالگری کم‌کاری مادرزادی تیرویید می‎تواند باعث اثرات مثبت بر روی تکامل ذهنی یا بهره هوشی کودکان داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیرجند، کم کاری مادرزادی تیروئید، بهره هوشی، تکامل ذهنی
  • غلامرضا فعال* صفحات 163-168

    انتقال عمودی ویروس کرونای جدید 2019 (COVID-19) در گزارش‌های موردی و سریالی متعددی گزارش شده است؛ در حالی که اطلاعات مربوط به انتقال آن هنوز کافی نیست؛ بنابراین ارایه تجربیات متعدد در مناطق مختلف می‌تواند به درک بهتر رفتار ویروس در بارداری کمک کند. ما در اینجا یک انتقال عمودی COVID-19 از مادر به نوزاد را گزارش کردیم. خانمی حامله . به‌دلیل افت ضربان قلب جنین در هفته 36 بارداری مجبور به ختم بارداری شد. تست کووید-19 او با استفاده از RT-PCR قبل از مراجعه به بیمارستان مثبت بود و تحت عمل سزارین اورژانسی قرار گرفت و یک نوزاد دختر به‌دنیا آورد. تست کووید-19 نوزاد مثبت شد. اگرچه انتقال عمودی COVID-19 هنوز به اثبات نرسیده است؛ اما بعضی شواهد مشکوک برای آن وجود دارد. توجه دقیق به مادر و نوزاد مبتلا به COVID-19 و پیگیری طولانی مدت برای درک بهتر ویروس در بارداری ضروری است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونای جدید 2019، نوزاد، انتقال عفونت، انتقال عمودی
  • نرجس اکبری، سروناز زارع مهرجردی، مسعود یوسفی* صفحات 169-176

    امروزه با توجه به شیوع بیماری‌های عفونی و خطر انتقال عفونت در مراکز دندانپزشکی، کنترل عوامل عفونی از اهمیت بسزایی در دندانپزشکی برخوردار می‌باشد. با توجه به اهمیت عملکرد صحیح اتوکلاو در فرآیندهای دندانپزشکی، این مطالعه با هدف بررسی عملکرد دستگاه‌های اتوکلاو در فرآیند استریلیزاسیون با استفاده از روش بیولوژیک در مراکز دندانپزشکی شهر بیرجند به انجام رسید. در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، تمام 65 مرکز دندانپزشکی در شهر بیرجند انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه نحوه استریلیزاسیون وسایل و مشخصات اتوکلاو، به منظور پایش بیولوژیک دستگاه‌های اتوکلاو از ویال حاوی اسپور باکتری ژیوباسیلوس استیاروترموفیلوس استفاده شد. پس از اتمام سیکل اتوکلاو، ویال های بیولوژیک به مدت 48-24 ساعت در دمای 55 درجه سانتی‌گراد انکوبه شدند. داده‌های حاصل با استفاده از آزمون‌های Chi-Square یا Fisher exact در نرم‌افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از بین 46 مرکز (71 درصد) شرکت‌کننده در این مطالعه، در 36 مرکز (83/7 درصد) از اتوکلاو کلاس B استفاده می‌شد. از 34 (77/3 درصد) مرکزی که پایش عملکرد دستگاه اتوکلاو انجام می‌شد، در 24 مرکز (70/5 درصد) روش شیمیایی، 6 مرکز (17/5 درصد) روش فیزیکی و 4 مرکز (12 درصد) روش بیولوژیک مورد استفاده قرار می گرفت. در پایش بیولوژیک فرآیند استریلیزاسیون اتوکلاو در این مطالعه، عملکرد یک اتوکلاو (2/2 درصد) نامناسب گزارش شد و این عملکرد ارتباط معناداری با تعداد دفعات استفاده از اتوکلاو داشت. علیرغم اینکه پایش بیولوژیک عملکرد اتوکلاو در تعداد زیادی از مراکز دندانپزشکی شهر بیرجند انجام نمی‌شود؛ اما نتایج این مطالعه نشان داد که دستگاه‌های اتوکلاو بسیاری از مراکز دندانپزشکی عملکرد مناسبی در فرآیند استریلیزاسیون داشتند. با توجه به اهمیت عملکرد صحیح اتوکلاو در فرآیندهای دندانپزشکی، نظارت بر کنترل کیفی مناسب دستگاه‌های اتوکلاو در مراکز دندانپزشکی می‌تواند مورد توجه باشد.

    کلیدواژگان: اتوکلاو، پایش بیولوژیک، مراکز دندانپزشکی، استریلیزاسیون
  • زهرا امامی رضوی، مریم حسینی، راضیه فرخی، شهربانو کاظمی، محدثه آزادواری* صفحات 177-184

    دردهای گردنی یکی از مشکلات شایع ستون فقرات می‌باشد که ممکن است علل مختلفی داشته باشند. هدف از انجام این بررسی فراوانی درگیری الکترودیاگنوستیک ریشه‌های عصبی گردنی در نوار عصب-عضله در بیماران با علایم درد رادیکولر ارجاع شده به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی بیمارستان امام خمینی بوده است. در این مطالعه مقطعی، 120 نفر از مراجعین به درمانگاه طب فیزیکی و توانبخشی بیمارستان امام خمینی تهران در سال 99-1398 که با شکایت درد رادیکولر گردن و اندام فوقانی یک طرفه یا دو طرفه که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب شد اند. از مجموع 120 بیمار مورد مطالعه، در نهایت 21 بیمار (5/17%)درگیری ریشه‌های عصب گردنی داشتند که از این تعداد 14 نفر زن (7/13% بیماران) و 7 نفر مرد (8/38% بیماران) بودند. بیشترین شیوع مربوط به ریشه گردنی (1/37%)C7 و کمترین شیوع مربوط به ریشه گردنی (4/11%) C8 و T1 (2/4%) بود. 4 بیمار (19% بیماران) فقط درگیری ریشه‌های گردنی سمت چپ و 3 بیمار (2/14% بیماران) فقط درگیری ریشه‌های گردنی سمت راست و 14 بیمار (6/66% بیماران) درگیری دو طرفه ریشه‌های گردنی داشتند. شایع‌ترین یافته نورولوژیک همراه با رادیکولوپاتی گردنی CTS با شیوع حدود 52% بود (4/11%). بر اساس یافته‌ها و نتایج به‌دست آمده بیشتر بیمارانی که با شکایت درد رادیکولر گردن و اندام فوقانی جهت بررسی درگیری ریشه‌های گردنی ارجاع می شوند، اغلب رادیکولوپاتی گردنی ندارند که اهمیت استفاده صحیح و به‌موقع از تست‌های الکترودیاگنوستیک جهت کشف آسیب ریشه‌های عصبی و معاینات دقیق جهت یافتن اختلالات همراه با رادیکولوپاتی را نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال، درد گردنی، رادیکولوپاتی
|
  • Elnaz Jahed, Mehdi Mogharnasi *, Asghar Zarban, Reza Ghahremani Pages 85-96
    Background and Aims

     Exercises and consumption of plant-based supplements are essential to prevent and control diseases. The present study aimed to investigate the effect of a four-week home workout plan and pomegranate supplementation on oxidative stress in overweight and obese postmenopausal women.

    Materials and Methods

     The present single-blind, quasi-experimental, and practical study was conducted on 60 overweight and obese women between 45 to 65 years with a body mass index over 25 (kg/m2) who were randomly divided into four groups. After participant dropout, 56 women were divided into four groups. The first group (n=15) took pomegranate supplements and had exercise, the second group (n=13) took the placebo and had exercise, the third group (n=14) was given the pomegranate supplement and the fourth group (n=14) was given the placebo. The intervention and placebo groups took a 225 mg capsule of pomegranate supplementation and placebo daily for four weeks, respectively. Resistance training was performed in 28 90-min training sessions for four weeks at home due to the Covid-19 pandemic.

    Results

     The results of the present study indicated that exercise and supplementation significantly increase total antioxidant capacity, and decrease Malondialdehyde (MDA) (P<0/05); however, no significant effect was observed in the other groups. One-way ANOVA demonstrated that four weeks of training and supplementation significantly reduce the concentration of MDA compared to the control group (P<0.05). However, no significant difference was observed among the four groups in the total antioxidant capacity.

    Conclusion

     Pomegranate supplementation together with a home workout plan can possibly reduce oxidative stress and prevent difficulties related to obesity.

    Keywords: Home Workout Plan, Malondialdehyde, Menopause, Obesity, Overweight Pomegranate Supplementation, Total Antioxidant Capacity
  • Mernosh Ghavami, Mehrdad Shariati, Davood Moghadamnia * Pages 97-106
    Background and Aims

    Passiflora caerulea has antioxidant properties. The present study aimed to assess the effects of hydroalcoholic extract of Passiflora caerulea aerial parts on cadmium chloride-induced renal dysfunction in male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 54 adults male Wistar rats 200±10 gr were divided into 6 groups (N=9). Control group, the sham group that received 0.2 ml/kg of distilled water as solvent. Renal Injury induction group: received 2 mg/kg cadmium chloride intraperitoneally (IP) for 21 days. Treatment groups 1, 2, and 3, respectively, received 2 mg/kg cadmium chloride IP for 21 days, followed by 150, 300, and 450 mg/kg hydroalcoholic extracts of aerial parts of Passiflora caerulea intraperitoneally for 30 days. At the end, blood samples were taken from all animals. Serum levels of sodium, potassium, Blood Urea Nitrogen (BUN), creatinine and uric acid were measured. Data were analyzed using SPSS 18, ANOVA and Tukey test.

    Results

    Cadmium chloride caused a significant increase in serum concentrations of creatinine (P<0.001), BUN (P<0.001), sodium (P<0.001), potassium (P=0.04) and uric acid (P<0.001) compared to the control group. Different amounts of hydroalcoholic extract of aerial parts of Passiflora caerulea could significantly reduce serum concentrations of creatinine (P<0.001), BUN (P<0.001), sodium (P<0.001), potassium (P<0.001) and uric acid (P<0.001)in all treatment groups compared to cadmium chloride.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, the hydroalcoholic extract of aerial parts of the Passiflora caerulea plant has a protective effect on cadmium chloride-induced renal dysfunction in male rats.

    Keywords: Cadmium chloride, Male rats, Renal dysfunction, Passiflora caerulea
  • Raziyeh Rezaei *, Hamid Mohebbi, Farhad Rahmaninia, Arsalan Damirchi, Mohammad Fathi Pages 107-116
    Background and Aims

    The beneficial effect of physical activity on some risk factors improves and promotes the metabolic and physiological factors in individuals. Women who have gone through menopause are at a greater risk. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of physical activity on metabolic and anthropometric factors in pre and postmenopausal women.

    Materials and Methods

    A total of 77 women participated in this quasi-experimental study. The subjects were non-randomly divided into four groups including premenopausal women [active (n= 18), inactive (n= 17)] and postmenopausal women [active (n = 23), inactive (n = 19)] which had regular activity in the gyms of Rasht, Iran for three 90-minute sessions for at least 6 months. Bouchard Three-Day Physical Activity Record was completed by subjects to assess energy expenditure and to determine levels of physical activity. Then body mass index (BMI), waist-hip ratio (WHR), and body fat percent (BF%) of subjects were measured. Also, systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), total cholesterol (TC), triglyceride (TG), low-density lipoprotein (LDL-C), high-density lipoprotein (HDL-C), and TC/HDL-C were measured. Data analysis was performed by one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s test using SPSS software (version 20).

    Results

    The results of this study indicated no significant difference in SBP, DBP, BMI, BF%, and WHR between pre and postmenopausal women (active and inactive). However, significant differences (P≤0/01) were observed in TC, TG, LDL-C, HDL-C, and TC/HDL-C between pre and postmenopausal inactive and active women.

    Conclusion

    The results of this study revealed that although physical activity failed to affect BMI, weight, or BF%, it could desirably and significantly affect lipid profile in pre and postmenopausal women.

    Keywords: Menopausal, Physical Activity, Physiological, Metabolic Indices
  • Maliheh Ardakanizadeh, Soroush Saeedpour, Sayed Javad Ziaolhagh * Pages 117-127
    Background and Aims

    The use of anabolic steroids is common among athletes who perform resistance training; nonetheless, the effect of their abuse, along with resistance training, on the structural destruction of skeletal muscles is not fully understood. The present study aimed to assess the effect of different doses of Boldenone, along with resistance training, on muscle injury.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 36 male Wistar rats (189.53±5.94 gr) were randomly assigned to six groups (n=6 in each group): control, Boldenone (2mg/kg), Boldenone (5mg/kg), training, training+Boldenone (2mg/kg), and training+Boldenone (5mg/kg). Boldenone steroid was injected twice a week into the rat serine muscle. The resistance training program consisted of ladder-climbing 5×3, three times per week for six weeks. It began with 50% of the one-repetition maximum of rats and increased to 100% in the final week. Histopathological changes in quadriceps muscle tissue were assessed using hematoxylin staining and optical microscopic. To assess the normality of data, the Kolmogorov-Smirnov test was used. One-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey post hoc test were employed for data analysis at a significance level of P≤0.05.

    Results

    Based on the results, there was no significant difference in the weight ​​of rats in all groups. In the groups receiving Boldenone, mild and moderate damages were observed in the tissue structure of the quadriceps muscle, which was slightly improved by performing resistance exercises; however, the difference was not statistically significant (P<0.05).

    Conclusion

    Resistance training in the present study did not seemingly prevent or improve the muscle injuries caused by taking Boldenone steroids.

    Keywords: Boldenone steroid, Muscle damage, Rat, Resistant training
  • Ali Yousefzadeh, Hossien Ansari *, MohammadAli Yadegari, Narges Gandomi, Najmeh Ebadi, Zoleykha Avestan Pages 128-141
    Background and Aims

    Prehypertension is a warning sign in young people since it is an indicator of the risk of hypertension in adulthood. This study aimed to determine the prevalence of hypertension and prehypertension, as well as their related factors, among health, medical and administrative staff in Birjand, Iran.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical cross-sectional study carried out on 1,180 health and administrative staff under 40 years old. Data were collected through a standard World Health Organization STEP questionnaire, measuring blood pressure, as well as height and weight, by the researcher and trained interviewers. To ensure the accuracy of the measurement, the employees with hypertension and prehypertension were re-evaluated according to the JNC7 criteria two weeks later. The data were analyzed using t-test, One-Way ANOVA, Chi-square, and logistic regression in the SPSS software (version 20).

    Results

    The prevalence of hypertension and prehypertension was 5.3% and 34.2%, respectively. The mean for systolic blood pressure was 114.2±11.03 mmHg. Based on logistic regression analysis, age, gender, workplace, and family history had a significant relationship with hypertension, while body mass index and socioeconomic status had a significant relationship with prehypertension (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that a significant percentage of employees at young ages had prehypertension; however, they were unaware of their disease due to a lack of screening and that they were asymptomatic. Therefore, this group should benefit from intervention programs to prevent and control high blood pressure among them. The findings also suggest that this issue should be considered more seriously in the staff of other departments, compared to the medical staff. Moreover, the findings indicated that obesity can also play a role in prehypertension.

    Keywords: Employees, Hypertension, Prehypertension
  • Neda Partovi, Seyed Ali Moezi Bady, Farshad Sharifi, Mitra Moodi, Nahid Azdaki * Pages 142-153
    Background and Aims

    Chronic diseases affect daily life activities. Naturally, as people age, their activity level drops, increasing the risk of diseases. Therefore, physical activity and aging are in a vicious cycle. The present study aimed to investigate the relationship between chronic diseases and physical activity in the elderly in Birjand, Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was part of a cohort study entitled "Comprehensive Plan for the Elderly in Birjand" conducted on 1,418 participants aged 60 years and older in 2018. Before data collection, informed consent was obtained, and physical activity was measured using LASA Questionnaire. The standard medical history questionnaire assessed the participant's chronic disease history.

    Results

    Out of 1,418 elderly participants, 683 (48.1%) were male, and 735 (51.8%) were female, 1,063 (74.9%) were in the age range of 60-74. Around 351 (24.8%) of the participants had diabetes, 606 (42.7%) had high blood pressure, 457 (32.2%) suffered from dyslipidemia, and 79 (5.6%) had experienced a heart attack. The results showed that 50% of the geriatrics in the current study had moderate physical activity (more than 600 minutes per week), 37% had no physical activity (less than 300 minutes per week), and 13% had little physical activity (between 300 and 600 minutes per week). Diseases such as arthritis (P=0.03), cancer (P=0.02), hypertension (P=0.001), stroke (P=0.001), myocardial infarction (P=0.04), and heart failure (P=0.03) had a significant relationship with physical activity.

    Conclusion

    As there was a relationship between chronic diseases and physical activity, the results of this study help policymakers in the field of geriatrics' health and proper planning for health and treatment services.

    Keywords: Chronic diseases, Elderly, Physical activity
  • Mohammad Enayati, Kokab Namakin *, Reza Dastjerdi, AmirHossein Zardast Pages 154-162
    Background and Aims

    Congenital hypothyroidism is the most common and preventable cause of mental retardation in children. This study aimed to investigate mental development in healthy children and children with hypothyroidism treated in South Khorasan in 2020.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 64 children aged five to seven years in South Khorasan, divided into two groups (n=32): the control group and the group with congenital hypothyroidism. Data were collected using checklist demographic data, including gender, age, treatment, socioeconomic status, place of residence, and parents’ level of education, as well as children’s intellectual quotient (IQ) based on the Raven’s Progressive Matrices test of intelligence. Data were analyzed using the SPSS software (version 24) at a significant level of less than 0.05

    Results

    The mean age of children was 6.22±0.79 years, and there was no significant difference between the two groups concerning their age (P=0.78). The results also showed no significant difference between the groups for their gender (P>0.05). The average IQ score was 125.50±8.00 in the population with hypothyroidism and 127.14±5.41 in healthy children; however, the difference was not statistically significant (P=0.50). Additionally, there was no significant relationship between the IQ scores and case groups (P=0.40). Finally, the comparison of IQ classes was not significant between the two groups regarding their age (P>0.05) and gender (P> 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the screening program for congenital hypothyroidism can positively affect children’s mental development or IQ.

    Keywords: Birjand, Congenital hypothyroidism, Intelligence quotient, Mental development
  • Gholamreza Faal * Pages 163-168

    Vertical transmission of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) has been reported in several case reports and case series, while the data regarding its transmission is controversial. Therefore, presenting different experiences from different regions can shed light on the virus's behavior during pregnancy. We reported a possible vertical transmission of COVID-19 from a mother to the neonate. A pregnant woman with signs and symptoms of mild respiratory illness and a low fetal heart rate at 36 weeks of gestation was induced to terminate the pregnancy. She had a positive COVID-19 test using RT-PCR before admission to the hospital, underwent an emergency cesarean section, and gave birth to a girl neonate. The COVID-19 test for the neonate was also positive. Although vertical transmission of COVID-19 has not been confirmed yet, there is growing evidence. Careful attention to the mother and newborn with positive COVID-19 and long-term follow-ups are needed to better understand the virus’s behavior during pregnancy.

    Keywords: COVID-19, Newborn, Iinfection transition, Vertical transmission
  • Narjes Akbari, Sarvenaz Zare Mehrjardy, Masoud Yousefi * Pages 169-176

    Today, due to the high prevalence of infectious diseases and the risk of infection transmission in dental clinics, the control of infectious agents is critically important in dentistry. Given the importance of proper autoclave performance in dental processes, the aim of this study was to evaluate the performance of autoclave devices in the sterilization process using biological methods in dental clinics in Birjand. In this analytical cross-sectional study, all 65 dental clinics in Birjand were included. After collecting the questionnaire about equipment sterilization process and the characteristics of the autoclave, a vial containing spores of Geobacillus stearothermophilus was used for biological monitoring of autoclave devices. At the end of the autoclave cycle, the biological vials were incubated for 24-48 hours at 55 °C. Data were analyzed using Chi-Square or Fisher exact tests in SPSS 18 software. Among 46 clinics (71%) participating in this study, 36 clinics (83.7%) used class B autoclave. Out of 34 (77.3%) clinics that monitored the performance of the autoclave, 24 clinics (70.5%) used the chemical method, 6 clinics (17.5%) used the physical method and 4 clinics (12%) used biological methods. In the biological monitoring of the autoclave sterilization process in this study, the performance of one autoclave (2.2%) was reported to be inappropriate and this had a significant relationship with the number of autoclave uses. Despite the fact that biological monitoring of autoclave performance was not carried out in many dental clinics in Birjand, the results of this study showed that the autoclaves of a large number of dental clinics had good performance in the sterilization process. Given the importance of validating autoclave performance in dental processes, the quality control of autoclave devices in dental clinics can be taken into consideration.

    Keywords: Autoclave, Biological monitoring, Dental clinics, Sterilization
  • Seyede Zahra Emami Razavi, Maryam Hoseini, Raziyeh Farrokhi, Shahrbanoo Kazemi, Mohadeseh Azadvari * Pages 177-184

    Cervical spine pain is one of the most common problems of the spine and upper limbs, which can be axial or radicular. The present study aimed to electrodiagnostically evaluate cervical root involvement among patients presenting with radicular pain. The population was selected using simple random sampling from patients complaining of cervical radicular pain and unilateral or bilateral upper extremity that met the inclusion criteria. Out of 120 patients studied, 21 patients (17.5%) had cervical nerve root involvement, of which 14 were women (13.7% of patients) and 7 were men (38.8% of patients). The highest and lowest prevalence was related to C7 (37.1%) and C8 and T1 cervical roots (11.4% and 4.2), respectively. Four patients (19%) had only left cervical root involvement and 3 patients (14.2%) had right cervical root involvement and 14 patients (66.6% of patients) had bilateral cervical root involvement. The most common neurological finding associated with CTS cervical radiculopathy was about 52%. Based on the findings, most patients complaining of cervical radicular pain and upper extremity to investigate cervical root involvement often have no cervical radiculopathy and may have neurological causes such as carpal tunnel syndrome or musculoskeletal causes such as myofascial pain. Radicular pain and some other causes of these disorders can be simultaneously observed, which emphasizes the proper and timely use of electrodiagnostic tests and accurate examinations to diagnose nerve root damage.

    Keywords: Carpal tunnel syndrome, Cervical pain, Radiculopathy