فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 10 (تابستان 1400)

مجله حقوق کودک
پیاپی 10 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس پورطالب، سیده بهناز موسویان النجق صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    کودک همسری از جمله موضوعات حساس و قابل بحث در حوزه علوم انسانی در دنیای امروز است که به صورت موضوع بین رشته ای قابل بررسی است. پژوهش های کیفی که بتواند این پدیده را عمیقا و از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار دهد، اندک است. از این جهت، پژوهش حاضر با هدف بررسی پدیدارشناسانه کودک همسری انجام گرفت.

    روش

    این تحقیق از نوع پژوهش های کیفی و مبتنی بر رویکرد پدیدارشناسی است. اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و از 15 نفر از اقشار مختلف جامعه گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش پدیدار شناسی اسمیت استفاده شد که طی آن 4 مضمون اصلی و 26 مضمون فرعی از داده ها استخراج گردید.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که در برخی مضامین فرعی نظیر تعریف، پیامدها و علل کودک همسری، بین تجربیات زیسته افراد با پیشینه تا حدودی همسویی وجود دارد؛ ولی در راهکارهای ارایه شده نتایج متفاوتی دیده می شود.

    نتیجه‌گیری:

     افراد بنا به ترجیحات شخصی خود راهکارهای مختلفی برای والدین و جامعه و خود جوانان در حوزه رفع چالش های کودک همسری پیشنهاد کرده اند. در این میان توجه به شرایط بومی، استفاده از ابزار فرهنگ سازی و وجود سازوکار رسمی برای اهمیت دهی به رضایت افراد در ازدواج جایگاه مهمی دارد. نتایج حاصل از این پژوهش راهگشای تحقیقات بیشتر در حوزه مسایل مربوط به ازدواج و اثرات فردی و اجتماعی آن خواهد بود.

    کلیدواژگان: ازدواج، همسر، کودک همسری
  • مریم شعبان صفحات 15-27
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی گفتمان های مختلف در عرصه کودکی و مطالعات کودکی و همچنین کشف گفتمان غالب بر عرصه کودکی در جامعه ایران است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش تحلیل اسنادی انجام شده است.

    یافته‌ها: 

    در این پژوهش، بعد از شناسایی گفتمان های مختلف در عرصه کودکی از منظر متفکران و متون مطرح در حوزه کودکی، به بررسی جامعه ایران پرداخته شده است؛ نتایج نشان می دهند که در جامعه ایران از بین سه گفتمان، نیازها، حقوق و کیفیت زندگی، در عرصه ی کودکی، گفتمان حقوقی مسلط است. بنابراین گفتمان غالب کودکی در جامعه ایران معاصر، گفتمان حقوقی است.

    نتیجه‌گیری: 

    سلطه گفتمان حقوقی بر کودکی و مطالعات کودکی در ایران، منجر به ایجاد جبرهای ساختاری و مطالبات مردمی برای حمایت حقوقی بیشتر از کودکان شده است. مهمترین وضعیت ساختاری و کنشی در گفتمان حقوق کودک در ایران، شکل گیری ساختار مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک و گسترش انجمن های حمایت از کودکان و حقوق آن ها در ایران است.

    کلیدواژگان: مطالعات کودکی، حقوق کودک، جامعه شناسی کودکی، گفتمان های کودکی
  • فاطمه افشاری، جواد افشاری صفحات 29-46
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در زندگی جوامع امروز رسانه های تصویری است که علاوه بر وجود تاثیرات مثبت در کاهش آسیب های اجتماعی، نقشی منفی در زمینه سازی و ایجاد انحرافات و جرایم دارند و یکی از اقشار آسیب پذیر در این زمینه کودکان و نوجوانان هستند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر رسانه های تصویری در بروز انحرافات و جرایم میان کودکان و نوجوانان و بحث پیرامون طرق پیشگیری از آن انجام گردید.

    روش

    مطالعه حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع اسنادی (کتابخانه ای) به انجام رسیده است.

    یافته‌ها: 

    رسانه های تصویری با عادت دادن مخاطب به حوادث، حساسیت زدایی و بی قیدی و... زمینه یادگیری خشونت از رسانه را فراهم می آورند. افراد دارای سنین کمتر، به مراتب بیشتر تحت تاثیر رسانه قرار می گیرند و این به دلیل واقع انگاری، توانایی شناختی ناقص آن ها و عدم توانایی ارتباط دادن صحنه های برنامه به نتیجه نهایی است. با گسترش رسانه های جهانی و خارج از کنترل دولت ها مانند ماهواره و اینترنت و ارایه الگوهای نامناسب، آموزش های منفی، پخش برنامه های بدون هدف، عدم توجه به سن مخاطبان و نشان ندادن نتایج اعمال، نقش رسانه های مذکور در گسترش جرایم و انحرافاتی مانند بروز خشونت، فرار از خانه و روابط جنسی آزاد و اعتیاد جنسی به ویژه در جوانان و نوجوانان غیرقابل انکار است.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به قابلیت تاثیرگذاری سوء رسانه های تصویری برای کودکان و نوجوانان از حیث تمهید زمینه های انحراف و ارتکاب جرم، لازم است دولت، مردم، خانواده و رسانه با استفاده از فرهنگ سازی، آموزش و نظارت، تلاشی همگانی برای مقابله با محتوای نامناسب و جایگزین سازی آن با برنامه ها و تفریحات سالم داشته باشند.

    کلیدواژگان: رسانه های تصویری، کودکان و نوجوانان، خشونت، فرار از خانه، اعتیاد جنسی
  • محمد خورشیدی اطهر صفحات 47-57
    زمینه و هدف

    تحولات بنیادین در پرتو پیشرفت فناوری ها و شتاب گسترش بازی های رایانه ای توام با افزایش قدرت تاثیر آن بر اندیشه و رفتار انسان ها، حمایت کیفری از کودکان در برابر بازی های رایانه ای را اجتناب ناپذیر می نماید. از یک طرف، پذیرایی کودکان به سبب علاقه شدید آنان از بازی های رایانه ای و از طرفی دیگر، طیف وسیع این قبیل بازی ها با سرمایه گذاری های کلان به منظور تدوین بازی های رایانه ای در رده سنی کودکان در کنار عوارض ناسالم و آثار زیانبار آن بر این قشر آسیب پذیر، نگرانی های بسیاری را برای صاحبان اندیشه برانگیخته است. در این پژوهش، سیاست های جنایی نظام حقوقی ایران در خصوص نقض حقوق کودکان در بستر بازی های رایانه ای ضمن مقایسه با اسناد بین المللی از نگاه نقادانه به جهت ارزیابی آن، محل بررسی قرار گرفته و با پرداختن به نقاط قوت و ضعف قوانین مرتبط بر لزوم وضع مقررات جامع حمایتی از حقوق کودک در برابر آسیب های ناشی از بازی های رایانه ای با تدوین سیاست جنایی افتراقی کارآمد تاکید شده است.

    روش

    روش بحث در تحقیق حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‏ ای است.

    یافته‌ها: 

    در نظام حقوقی ایران بررسی قوانین مرتبط با تمیز سیاست جنایی فعلی در قبال نقض حقوق کودک در زمینه تدوین، نشر و عرضه بازی های رایانه ای، خلاها و نقص هایی را آشکار می نماید.

    نتیجه‌گیری:

     از طریق بررسی وضع کودک و حقوق ایشان در برابر بازی های رایانه ای و مطالعه آثار منفی و عوارض نامناسب این فناوری فراگیر و اثرگذار بر روی کودکان می توان به تدوین برنامه جامع حمایتی دربردارنده سیاست های جنایی متمایز در برابر بزه دیدگی کودکان بر اثر کاربری بازی های رایانه ای دست پیدا کرد. رویکرد افتراقی در حقوق کیفری ماهوی در حیطه تامین امنیت کودکان در حوزه بازی های رایانه ای، نقشی است که مقنن می تواند برای حفاظت از کودکان ایفاء نماید و مآلا از سوء استفاده نسبت به حقوق این گروه در معرض آسیب جلوگیری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، حقوق کودک، بزه دیدگی، بازی های رایانه ای، قانون حمایت از اطفال و نوجوانان
  • فاطمه عبدی صفحات 59-70
    زمینه و هدف

    کودکان یکی از آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند و به‌واسطه نقض حقوق شان در معرض انواع بزه دیدگی‌ها قرار می‌گیرند. همچنین حریم خصوصی کودکان در فضای مجازی نیز مسیله‌ای بسیار حایز اهمیت است. در این پژوهش ابتدا به رابطه انتشار تصاویر کودکان در اینستاگرام توسط والدین و حریم خصوصی آن‌ها و سپس به آسیب‌های انتشار تصاویر کودکان بر شخصیت آن‌ها پرداخته شده و در ادامه قلمرو حمایت‌های قانونی از حریم خصوصی کودکان در اینستاگرام مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش پرداختن به ضرورت و لزوم وجود حمایت‌های قانونی از حریم خصوصی کودکان در فضای مجازی جهت حفظ سلامت و امنیت روانی آن‌ها در آینده می‌باشد.

    روش

    این پژوهش با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه‌ای و به روش توصیفی و تحلیلی نگارش یافته است.

    یافته‌ها:

     فضای مجازی آمیزه‌ای از فرصت‌ها و تهدیدهاست. امروزه شماری از والدین در شبکه اجتماعی اینستاگرام با نقض برخی حقوق کودکان خود مانند حق تصویر، باعث افزایش دنبال کنندگان صفحه اینستاگرام خود شده و بدینوسیله جذب تبلیغات و درآمدزایی می‌کنند. همچنین یافته‌ها حاکی از آن است که خلاهای قانونی قابل‌توجهی در زمینه حمایت از حریم خصوصی کودکان در فضای مجازی وجود دارد که این خلاها باعث آسیب‌های جدی به ابعاد مختلف شخصیت این کودکان در آینده خواهد شد.

    نتیجه‌گیری: 

    حمایت از کودکان به دلیل قرارگرفتن آن‌ها در یک موقعیت نابرابر هنگام ایفای نقش در فضای مجازی، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. پیشرفت فناوری و قدم گذاشتن در عصر دیجیتال، نیازمند وضع قوانین حمایتی و سازوکارهای حقوقی اختصاصی است.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی کودک، سلامت روانی کودک، حمایت قانونی از کودکان در اینستاگرام، حق تصویر کودک در اینستاگرام
  • مصطفی نصیری صفحات 71-78
    زمینه و هدف

    در سایه حکم مقرر در ماده 1210 قانون مدنی، می توان به صغاری که به مرحله بلوغ رسیده اند اجازه داد که قبل از رشیدشدن، از حضانت والدین و سرپرستان خارج گردیده و به‌طور مستقل به زندگی خویش ادامه دهند. پرواضح است که چنین حکمی متضمن آسیب های فراوانی برای صغار خواهد بود. حال سوال این است که آیا در پرتو قاعده لاضرر می‌توان گامی در جهت حمایت بیشتر از کودکان برداشته و دامنه اجرای این حکم قانونی را محدود ساخت؟ نگارنده در این نوشتار درصدد است که با تکیه بر برخی از نظرات و قواعد فقهی و اندیشه‌های حقوقی پاسخ مناسبی را برای این سوال ارایه نموده به‌گونه‌ای که مصالح صغار نیز بهتر تامین گردد.

    روش

    این پژوهش با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه‌ای و به روش توصیفی - تحلیلی انجام یافته است.

    یافته‌ها: 

    خارج شدن طفل از حضانت والدین قبل از رسیدن به سن رشد، برخلاف اهداف مراقبتی و تربیتی بوده و می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری را در وهله اول به فرزند و سپس بر جامعه تحمیل نماید. ولی متاسفانه باید اذعان نمود که در سایه تفسیر ظاهر ماده 1210 قانون مدنی، امکان خروج زودهنگام صغار از حضانت و بروز چنین صدماتی برای آن‌ها در حال حاضر وجود دارد. پس باید تا پیش از اصلاح تقنینی، تدبیری در تفسیر و اجرای حکم قانون اندیشید تا از وقوع چنین وضعیتی در خانواده و جامعه جلوگیری گردد.

    نتیجه‌گیری: 

    در حال حاضر باید با تکیه بر برخی از نظرات فقهی و نیز قاعده لاضرر، استمرار حضانت اطفال تا رسیدن به مرحله رشد را الزامی دانست.

    کلیدواژگان: حضانت، کودک، بلوغ، رشد، قاعده لاضرر
|
  • narges pourtaleb, Seyyedeh Behnaz MousavianAlenjagh Pages 1-13
    Background and Aim

    Child marriage is one of the controversial issues in the field of humanities that can be studied as interdisciplinary subject. Few qualitative studies have investigated this problem. Therefore, this study was performed to investigate child marriage.

    Method

    This is a qualitative study with a phenomenological approach. In this study, 15 numbers from different sectors of the society were selected. Data was collected by using semi – structured interviews and analyzed using Smith method. After data analyze, 4 main themes and 26 sub-themes were extracted.

    Results

    It was revealed that in some sub-themes such as definition of child marriage, consequences and causes, there was a consistency between individuals lived experiences and background. But in feedbacks different results were obtained. Individuals based on their personal preferences, propose different methods for parents, society and youngsters. The results of this study will pave the way for further research on the interventions related to child marriage.

    Conclusion

    Individuals based on their personal preferences, propose different methods for parents, society and youngsters. Among these, paying attention to the local conditions, using the platform of culture and the existence of an official mechanism to give importance to the satisfaction of people in marriage has an important place. The results of this study will pave the way for further research on the interventions related to child marriage.

    Keywords: Marriage, Spouse, Child Marriage
  • Maryam Sha’ban Pages 15-27
    Background and Aim

    The current research seeks to identify different discourses in the field of childhood and childhood studies, as well as to discover the dominant discourse on the field of childhood in Iranian society.

    Method

    The method of the research is qualitative and was done using document analysis.

    Results

    In this research, after identifying different discourses in the field of childhood from the perspective of thinkers and texts in the field of childhood, the Iranian society have been investigated; The results show that in the Iranian society, among the three discourses, needs, law (legal) and quality of life, in the field of childhood, the legal discourse is dominant. Therefore, the dominant discourse of childhood in contemporary Iranian society is the legal discourse.

    Conclusion

    The dominance of legal discourse on childhood and childhood studies in Iran has led to the creation of structural constraints and popular demands for more legal protection for children. The most important structural and active situation in the discourse of children's rights in Iran is the formation of the national authority of the Convention on the Rights of the Child and the expansion of associations for the protection of children and their rights.

    Keywords: Childhood Studies, Child Rights, Sociology of Childhood, Discourses of Childhood
  • Fatemeh Afshari, javad afshari Pages 29-46
    Background and Aim

    One of the most important influencing factors in the lives of today's societies is visual media, which, in addition to having positive effects in reducing social harms, have a negative role in creating deviations and crimes and one of the vulnerable groups in this field are children and teenagers. This study was conducted with the aim of investigating the impact of visual media on the occurrence of deviations and crimes among children and teenagers and discussing ways to prevent it.

    Method

    The present study was conducted using descriptive-analytical method and using documentary (library) resoureces.

    Results

    Visual media, by getting the audience used to the events, desensitization and inattention, etc., provide the basis for learning violence from the media. Younger people are much more influenced by the media, and this is due to their realism, their incomplete cognitive ability, and their inability to relate the scenes of the program to the final result. With the development of global media outside the control of governments, such as satellites and the Internet, and providing inappropriate models, negative training, airing programs with no purpose, not paying attention to the age of the audience, and not showing the results of actions, the role of the mentioned media in the spread of crimes and deviations such as violence, running away from home, free sexual relations, and sexual addiction are undeniable, especially among young people.

    Conclusion

    Due to the negative impact of visual media on children and teenagers in terms of creating grounds for deviance and committing crimes, it is necessary for the government, people, family and mass media to make a joint effort to deal with the content of inappropriate and replace it with healthy programs and entertainment.

    Keywords: Visual media, Children, Teenagers, Violence, Running away from home, Sexual addiction
  • mohammad khorshidi athar Pages 47-57
    Background and Aim

    Criminal protection of children against computer games following the fundamental transformation in the light of technological advances and the spread of computer games along with increasing the power of its impact on human thought and behavior is inevitable. On the one hand, entertaining children due to their strong interest in computer games, and on the other hand, the wide range of such games with large investments to develop computer games in the age group of children In addition to the unhealthy and harmful effects on this vulnerable group has raised many concerns for thinkers. In this study, the criminal policies of the Iranian legal system regarding the violation of children's rights in the context of computer games compared with international documents and from a critical point of view has been evaluated and by perusing the strengths and weaknesses of related laws, the need for comprehensive rules to protect the rights of the child against harming of computer games has been emphasized by formulating an effective differential criminal policy.

    Method

    The method of discussion in this research is descriptive-analytical and the method of data gathering is library.

    Results

    In Iran's legal system, a review of the laws related to the current criminal policy regarding the violation of children's rights in the field of creating, publishing and distributing computer games reveals gaps and defects.

    Conclusion

    By examining the situation of children and their rights against computer games and studying the negative and inappropriate effects of this universal and effective technology on children it is possible to achieve a comprehensive support program containing differential criminal policies against child victimization through the use of computer games. A differential approach to substantive criminal law in the field of child safety in relation to computer games is the role that the legislature can play in protecting children and to prevent the abuse of the rights of this vulnerable group.

    Keywords: Criminal Policy, Child Rights, Victimization, Computer Games, Law on Protection of Children, Adolescents
  • Fatemeh abdi Pages 59-70
    Background and Aim

    Children are one of the most vulnerable sections of the society and are exposed to all kinds of abuses due to the violation of their rights. Also, children's privacy in cyberspace is a very important issue. In this research, at first, the relationship between the publication of children's pictures on Instagram by parents and their privacy, and then the damage of publishing children's pictures on their personality, was discussed, and then the scope of legal protection of children's privacy on Instagram was examined. The purpose of this research is to address the necessity of legal protection of children's privacy in cyberspace in order to maintain their mental health in the future.

    Method

    This research has been done using documents and library resources and descriptive-analytical method.

    Results

    Cyberspace is a mixture of opportunities and threats. Today, a number of parents by violating some of their children's rights such as image rights, increase the number of followers on their Instagram page and thereby attract advertisements and generate income. Also, the findings indicate that there are significant legal gaps in the field of protecting children's privacy in cyberspace, which will cause serious damage to the various aspects of the children's personality in the future.

    Conclusion

    Supporting children is necessary and unavoidable due to their unequal position when playing a role in cyber space. The advancement of technology and stepping into the digital age requires the establishment of protective laws and specific legal mechanisms.

    Keywords: Child Privacy, Child Mental Health, Legal Protection of Children on Instagram, Child Image Rights on Instagram
  • mostafa nasiri Pages 71-78
    Background and Aim

    Under the rule stipulated in Article 1210 of the Civil Code, minors who have reached puberty can be allowed to leave the custody of their parents and guardians and continue their lives independently before mentally mature. It is clear that such a rule will involve a lot of damage for minors. Now the question is if in the light of principle of harm, a step can be taken to protect children more and so limit the scope of this legal ruling? In this article, the author is trying to provide an appropriate answer to this question by relying on some jurisprudential opinions and rules and legal ideas so that the interests of minors were better considered.

    Method

    This research has been done using documents and library resources and descriptive-analytical method.

    Results

    Leaving a child out of parental custody before reaching mentally mature is against the goals of care and education and can cause irreparable damage to the child first and then to the society. But unfortunately, due to the interpretation of Article 1210 of the Civil Code, there is a possibility of minors leaving custody early and causing such injuries to them. Therefore, before the legislative reform, it should be thinked about the interpretation and implementation of the law in order to prevent such a situation in the family and society.

    Conclusion

    Currently, based on some jurisprudential opinions as well as the principle of harm, it is necessary to consider the continuation of custody of children until they reach the mentally mature stage.

    Keywords: Child Custody, Child, Puberty, Mentally Mature, The Principle of Harm