فهرست مطالب

نشریه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید مداح، الهام رستگار نیا صفحات 1-21

    وضعیت تراز تجاری کشور بر شاخص های اقتصاد کلان مثل نرخ ارز و درآمد ملی اثر دارد.  تراز تجاری مثبت مستمر موجب ورود بیشتر ارز و افزایش تولید ناخالص ملی و همچنین تراز تجاری منفی مستمر موجب خروج ارز و کاهش تولید ناخالص ملی کشور می شود. ابزارهای سیاست مالی و وضعیت بودجه دولت یکی عوامل موثر بر وضعیت تراز تجاری هستند. در این مقاله اثر شوک های ناشی از سیاست مالی شامل مخارج دولت و مالیات ها بر تراز تجاری ایران در چارچوب مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) با استفاده از داده های فصلی مورد بررسی و تحلیل تجربی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهند  اولا) رابطهء منفی و معنی داری بین شوک های مخارج دولت و تراز تجاری در ایران وجود دارد که به معنی آن است شوک مثبت مخارج دولت، وضعیت تراز تجاری را طی سال های تحت بررسی بدتر کرده است. ثانیا) رابطهء مثبت و معنی داری بین شوک های بار مالیاتی و تراز تجاری وجود دارد که نشان می دهد بار مالیاتی بیشتر از طریق محدود کردن واردات منجر به بهتر شدن وضعیت تراز تجاری ایران شده است.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، مخارج دولت، مالیات، تراز تجاری، مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR)، اقتصاد ایران
  • محمدرضا شهاب صفحات 23-47

    بهره وری از مفاهیم  مهم و رشد آن ضرورتی بنیادی در راستای رشد و توسعه  همه کشور های جهان محسوب می شود. از اینرو مطالعه و شناسایی متغیرها و عوامل موثر بر آن خصوصا بمنظور سیاستگذاریهای مناسب  بسیار ضروری است. هدف اصلی در این مطالعه عبارتست از بررسی اثر نوسانات ارزی بر رشد بهره وری کل عوامل تولید و برای تحقق این هدف ، درطراحی فرضیه ها وتصریح مدل تحقیق از مباحث نظری مطرح شده در دسته سوم از نظریات رشد درونزا الهام گرفته شده است. بمنظور بررسی و آزمون فرضیه ها ، از متدولوژی داده های پنل استفاده  و مدل تحقیق برای منتخبی از 7 کشور عضو سازمان بهره وری آسیایی (APO) از جمله ایران طی دوره زمانی ده ساله  در قالب رهیافتهای مختلف برآورد شده و مجموعه آزمونهای لازم از جمله آزمون لیمر و آزمون هاسمن برای تعیین وجود اثرات مقطعی و نوع اثرات ثابت یا تصادفی اجرا گردید.نتایج برآوردها ، فرضیه اول مبنی بر وجود رابطه معنی دار بین نوسانات نرخ ارز و رشد بهره وری کل عوامل تولید و فرضیه دوم که حاکی از وجود رابطه معکوس بین نوسانات  نرخ ارز و  رشد بهره وری کل عوامل تولید است را تایید می کند. بعلاوه مطالعه دستاوردهای دیگری هم در رابطه با نحوه و جهت اثرات سایر متغیرها نظیر درجه باز بودن اقتصاد در تجارت خارجی و شرایط تورمی بر رشد بهره وری کل عوامل تولید دارد.دربخش انتهایی مقاله نیز توصیه های سیاستی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: رشد بهره وری کل عوامل تولید، نوسانات ارزی، داده های پنل، اثرات ثابت، اثرات تصادفی
  • روح الله بابکی، مهناز عفتی صفحات 49-78

    تاثیرات سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای میزبان، یکی از موضوعات مورد بحث در اقتصاد است. در بررسی تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در توسعه، یک سوال کلیدی این است که آیا جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثر مثبت بر سرمایه گذاری داخلی دارد و مکمل آن به حساب می آید، یا اثر منفی بر آن دارد و جانشین آن می شود. از این رو در این مقاله، اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری خصوصی داخلی به تفکیک دو بخش ساختمان و ماشین آلات در ایران با استفاده از روش خود توضیح با وقفه های توزیعی (ARDL) طی دوره زمانی 1399-1349 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که  اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری خصوصی در هر دو بخش ساختمان و ماشین آلات، مثبت و معنی دار است. بر این اساس می توان گفت که سرمایه گذاری مستقیم خارجی ورودی، مکملی برای سرمایه گذاری خصوصی داخلی در اقتصاد ایران به حساب می آید.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری خصوصی داخلی، ایران، روش خود توضیح با وقفه های توزیعی
  • افشین باغفلکی صفحات 79-102

    توسعه اقتصادی و فراهم شدن امکانات و رفاه از مهم ترین اهداف هر جامعه است. دستیابی به این هدف تنها از یک راه میسر نیست، تاکنون بسیاری از جوامع به واسطه صنعتی شدن توسعه یافته اند. از سویی بسیاری از کشورها با انجام برنامه ریزی های منطقه ای در قالب مطالعات آمایش به سمت این هدف حرکت کرده اند. نکته مهم  برای برنامه ریزی داشتن اطلاعات دقیق از وضعیت موجود و حتی چشم انداز مناطق است.در این پژوهش با استفاده از آمارهای موجود به مطالعه و مقایسه وضعیت صنعتی استان های منطقه 3 آمایش پرداخته شده است. استان ها شامل کرمانشاه، همدان، لرستان و ایلام هستند. در این خصوص با استفاده از روش AHP درجه بندی اهمیت هر یک از شاخص های تاثیرگذار بر صنعت با استفاده از نرم افزار Expert Choice، وزن هر یک از معیارها به دست آمده است. سپس با استفاده ازضرایب اهمیت به دست آمده و با استفاده از آمارهای جمع آوری شده به مقایسه و رتبه بندی استان ها در قالب روش TOPSIS پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد استان کرمانشاه در حال حاضر وضعیت بهتری نسبت به سایراستان ها دارد. نتایج تخمین چشم انداز استان ها هم بیانگر بهتر بودن وضعیت استان همدان در آینده است. استان ایلام در هر دو تخمین دارای بدترین جایگاه و بدترین چشم انداز است. بنابراین پیشنهاد می شود با توجه به شرایط موجود استان ها، توجه به بخش صنعتی استان ایلام بیشتر مورد توجه قرار گیرد. همچنین با توجه به اینکه از نظر کارشناسان بهره وری نیروی کار و همچنین ارزش افزوده صنایع با فناوری بالا از اهمیت بیشتری برخوردار هستند، برنامه ریزی های لازم جهت بهبود این دو شاخص انجام گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، آمایش سرزمین، توسعه صنعتی، AHP، TOPSIS
  • علی شاهین پور، حسن عباسی صفحات 103-128

    به دلیل وجود ناملایماتی در روابط بین الملل و وجود تحریم های بین المللی برای اقتصاد کشور، مقاوم سازی اقتصاد کشور از اهمیت برخوردار است. دراین راستا، بخش خصوصی هزینه های زیادی را متحمل شده و احتمال فعال بودن بخش خصوصی بدون دخالت دولت مشکل خواهد بود. لذا هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر اندازه دولت بر شاخص مقاومتی اقتصاد ایران بوده و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این مطالعه برای تخمین مدل از روش خودتوضیح برداری (VAR) دربازه 1357-1395، و برای بررسی ارتباط بلندمدت بین متغیرها از روش همگرایی جوهانسن- جوسیلیوس استفاده شده است. برای تعیین وقفه بهینه از معیار شوارتز- بیزین استفاده شده و طول وقفه بهینه، یک برآورد گردید. آماره آزمون ماتریس اثر وجود چهار بردار همگرایی بین متغیرهای مدل و آماره آزمون حداکثر مقادیر ویژه وجود دو بردار همگرایی بین متغیرهای مدل را تایید می نمایند. بر اساس یافته های پژوهش اندازه دولت، بر رشد اقتصادی ایران (به عنوان شاخص مقاومتی) تاثیر مثبت داشته است. به طوریکه یک شوک در اندازه دولت باعث افزایش در شاخص مقاومتی اقتصاد ایران شده است. این افزایش تا سال دهم با نوسانات همراه بوده و بعد از آن افزایش مداوم پیدا کرده و این افزایش تا سال سی ام ادامه داشته است.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، اقتصاد مقاومتی، خود توضیح برداری VAR، هم جمعی
  • بهار حافظی صفحات 129-152

    فعالیت های دولت در یک سیستم اقتصادی نقشی اساسی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها ایفا می کند، اما افزایش حجم این فعالیت ها تا آستانه ای خاص اثر مثبت بر رشد اقتصادی داشته و از آن آستانه به بعد افزایش حجم فعالیت های دولت نه تنها اثر مثبتی بر رشد اقتصادی ندارد، بلکه از موانع اصلی رشد محسوب می شوند. تبیین اثرگذاری غیرخطی مخارج دولت بر رشد اقتصادی به منحنی آرمی معروف است. در مطالعه حاضر رابطه مخارج دولت و رشد اقتصادی با استفاده از منحنی آرمی در کشور های ایران و کره جنوبی طی دوره ی 2015-1990 با استفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش ارتباط مثبت غیرخطی بین مخارج دولتی و رشد اقتصادی را در دو کشور ایران و کره جنوبی نشان می دهد. با منفی بودن علامت ضریب توان دوم مخارج دولت، وجود منحنی آرمی در بلندمدت برای هر دوکشور ایران صادر کننده و کره جنوبی واردکننده نفت به اثبات می رسد.

    کلیدواژگان: مخارج عمومی، رشد اقتصادی، منحنی آرمی
  • علی لوافان صفحات 153-178

    مهمترین عوامل موثر در گردشگری پایدار فرهنگی ابعاد شش گانه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، مدیریتی و زیست محیطی می باشد که این پارامترهای اساسی می توانند در صنعت گردشگری تحول آفرین باشند. برای چگونگی اولویت بندی اثرگذاری این عوامل و مولفه های گردشگری پایدار فرهنگی از پژوهشی که براساس کار انجام گرفته نوعی روش آمیخته است و در مرحله ساخت مدل از نوع تحقیق «کیفی- کمی» و در مرحله آزمون مدل، از نوع تحقیق توصیفی (رویکرد اثبات گرایی) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه خبرگان، مدیران و کارشناسان ارشد سازمان میراث فرهنگی و سازمانهای مرتبط با صنعت گردشگری در شهرهای اصفهان، شهرکرد، شیراز، یاسوج، بندرعباس و بوشهر است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 128 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار اندازه گیری تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته گردشگری پایدار فرهنگی بود که مورد  استفاده قرار گرفت. برای اندازه گیری روایی پرسشنامه ها از روش محتوایی و برای تعیین پایایی آن آلفای کرونباخ محاسبه گردید که مقدار آن برابر 0.716 برآورد گردید. برای بررسی فرضیات از روش معادلات ساختاری در نرم افزار Smart Pls3 و آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS23 استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد شاخص های بررسی شده در مدل شامل عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی،  سیاسی ، مدیریتی و زیست محیطی بر گردشگری پایدار فرهنگی  بطور معنی داری تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری فرهنگی، پایداری، گردشگری پایدار
  • مهرزاد ابراهیمی، مجتبی کفایت، هاشم زارع، عباس امینی فر صفحات 179-208

    تروریسم یک پدیده پیچیده است بدون آن که تعریفی فراگیر در مورد آن وجود داشته باشد، زیرا بسیاری از محققان اصطلاح تروریسم را بر اساس درک خودشان از آن تعریف کرده اند. تروریسم و تبعات ناشی آن فراتر از جنبه های ترس، وحشت و خسارت های جانی و مادی است. ارتباط بین امنیت و رشد اقتصادی ضروری است، زیرا توسعه اقتصادی بدون امنیت نمی تواند رخ دهد و صلح و امنیت بدون رشد ممکن است پایدار نیست. بر اساس ادبیات، تروریسم دارای تاثیرات مستقیم بر رشد اقتصادی است. تروریسم، درگیری و خشونت، سرمایه های فیزیکی و انسانی را از بین می برد و نهادهای سیاسی و اجتماعی را که بر رشد اقتصادی تاثیر مثبت دارند ، تضعیف می کند. با توجه به این موضوع، هدف این مطالعه بررسی اثر تروریسم بر رشد اقتصادی در کشورهای خاورمیانه طی دوره زمانی 2018-2000 به روش داده های ترکیبی است. نتایج این مطالعه نشان داد که تعداد حوادث تروریستی و کشته شدگان حملات تروریستی اثر منفی و معنی داری بر رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه داشته است. با توجه به سایر نتایج مشاهده شده است که شاخص توسعه انسانی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اعتبارات بانکی و تجارت خارجی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارند. نرخ تورم نیز دارای رابطه منفی و معنی داری با رشد اقتصادی کشورها می باشد.

    کلیدواژگان: تروریسم، رشد اقتصادی، خاورمیانه، پانل دیتا
  • ابوالقاسم گل خندان صفحات 209-230

    هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر درآمدهای نفتی بر هزینه های نظامی 9 کشور نفت خیز منطقه خاورمیانه طی سال های 2018-1995 می باشد. به این منظور یک مدل عمومی مخارج نظامی برای این کشورها طراحی و به منظور برآورد آن از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) در قالب داده های ترکیبی پویا استفاده شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که درآمدهای نفتی تاثیر مثبت و معناداری بر هزینه های نظامی کشورهای مورد مطالعه داشته است. به گونه ای که با افزایش یک درصدی در سهم درآمدهای نفتی از GDP، نسبت هزینه های نظامی به GDP (بار نظامی) در این کشورها حدود 16/0 درصد افزایش می یابد. بر این اساس می توان گفت که درآمدهای نفتی، نقش مهم و بسزایی در تامین هزینه های نظامی و بالتبع امنیت کشورهای نفت خیز منطقه خاورمیانه دارد.

    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، بار نظامی، کشورهای نفتی خاورمیانه، گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • کرم جعفری پرویزخانلو صفحات 231-265

    با توجه به اهمیت سرمایه گذاری مستقیم خارجی در افزایش منابع مالی سرمایه گذاری داخلی، رشد و توسعه اقتصادی، کشورها با ایجاد زیرساخت های انگیزشی مناسب سعی در جذب هرچه بیشتر آن هستند. اما مبانی نظری حاکی از آن هستند که در پاره ای از موارد جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی می تواند اثرات منفی بر سرمایه گذاری داخلی داشته باشد. بنابراین بررسی آثار سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری داخلی ضروری است. سیوال کلیدی در خصوص تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری داخلی این است که آیا جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی منجر به اثر درون رانی و یا برون رانی بر سرمایه گذاری داخلی می شود؟ و آثار آن تحت شرایط حکمرانی خوب و آزادی سیاسی بر سرمایه گذاری داخلی چگونه است؟ لذا هدف این مقاله مطالعه تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری داخلی در کشورهای سند چشم انداز ایران در طول دوره 1996-2016 با استفاده از مدل GMM با لحاظ حکمرانی خوب و آزادی سیاسی است. نتایج نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی، در مدل بدون شاخص حمکرانی خوب و آزادی سیاسی و با در نظر گرفتن آزادی سیاسی اثر برون رانی و در مدل با شاخص حکمرانی خوب، اثر خنثی بر سرمایه گذاری داخلی در کشورهای سند چشم انداز ایران دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری داخلی، اثر درون رانی و برون رانی، حکمرانی خوب، آزادی سیاسی
  • محسن نظری فارسانی، حمید کرمیان مفرد، علی مریدیان پیردوستی صفحات 267-286

    صنعت نه تنها به عنوان مسیری مرسوم برای توسعه می باشد، بلکه به عنوان یکی از نتایج جهانی شدن، می تواند شتاب دهنده ای موثر برای توسعه باشند. در این راستا، امروزه صنعت موجب پویایی و سرزندگی اقتصادی بسیاری از مناطق جهان شده است، اما باید در نظر داشت توسعه شتابنده و بدون برنامه آن نیز تبعات منفی بیشتری بدنبال خواهد داشت.بازار مالی صنعت به سبب نقش موثری که در تامین منابع مالی و سرمایه مورد نیاز برای سرمایه گذاری و توسعه بخش صنعت دارد، دارای اهمیت در خور توجهی است. لذا این پژوهش در سال 1396و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و با تکمیل 10 پرسشنامه از کارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت با هدف اولویت بندی مولفه های مالی موثر بر سرمایه گذاری در بخش صنعت در استان لرستان انجام شده است. نتایج نشان داد، از میان عوامل موثر بر سرمایه گذاری در بخش صنعت، توجه به بخش خصوصی ، تزریق نقدینگی به بازارهای مالی ، به روز کردن موسسات مالی و اعتباری، ایجاد مراکز مشاورهای مالی، تنوع در موسسه های مالی و اعتباری و فوق تخصصی کردن موسسات مالی و اعتباری به ترتیب، بیشترین درجه اهمیت را داشته اند. حداکثر نرخ سازگاری در این پژوهش برابر 98/0برآورد شده است که بیانگر مطلوب بودن میزان سازگاری در داوری ها است. لذا پیشنهاد می شود با تامین منابع مالی مورد نیاز سرمایه گذاران از طریق گسترش بازارهای مالی و سهام و نیز گسترش شرکت های سرمایه گذاری فعال، اتکاء سرمایه گذاران به منابع مالی بانک ها کاهش یابد.

    کلیدواژگان: مولفه های سرمایه گذاری، بخش صنعت، لرستان، تحلیل سلسله مراتبی
  • بهجت آب چر، حسین قره بیگ لو، رافعه فیضی ایلخچی صفحات 287-314

    برنامه ریزی و سیاست گذاری درزمینه ی رشد اقتصادی به عنوان یکی از اهداف کلان اقتصادی، نیازمند توجه ویژه به بخش انرژی، محیط زیست و ارتباط آن ها با تولید است. بی شک تولید و افزایش آلودگی، نتیجه رشد اقتصادی کشورهاست. این مسیله را می توان در مبحث اقتصاد محیط زیست، در قالب منحنی زیست محیطی کوزنتس بیان نمود که در آن فرآیند تخریب محیط زیست با توجه به ماهیت و مراحل مختلف رشد اقتصادی توضیح داده می شود. جامعه آماری پژوهش حاضر استان های منتخب صنعتی کشور (آذربایجان شرقی، اصفهان، البرز، تهران، مرکزی، خوزستان) می باشد که با استفاده از روش داده های تابلویی طی دوره ی زمانی 1396-1389، اثر رشد اقتصادی بر انتشار گازهای گلخانه ای و آلودگی هوا در موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور اثر تولید ناخالص داخلی واقعی سرانه ، مصرف سرانه انرژی، سهم ارزش افزوده بخش صنعت از GDP واقعی و ارزش افزوده سرانه تولیدات کارخانه ای بر میزان انتشار سرانه گاز دی اکسید کربن (به عنوان مهم ترین گاز گلخانه ای) برآورد گردید. نتایج حاکی از وجود یک رابطه Nشکل بین تولید ناخالص داخلی واقعی سرانه و میزان انتشار سرانه گاز دی اکسید کربن و تایید نظریه زیست محیطی کوزنتس در این استان ها است. همچنین شواهد نشان می دهد متغیرهای مصرف سرانه انرژی، سهم ارزش افزوده بخش صنعت از GDP واقعی و ارزش افزوده تولیدات کارخانه ای بر انتشار سرانه گاز دی اکسید کربن تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، داده های تلفیقی، منحنی زیست محیطی کوزنتس
|
  • Majid Maddah, Elham Rastegarnia Pages 1-21

    Trade balance influences macroeconomic indicators such as exchange rate and national income. The continuous positive balance leads to more entrance of currency and increasing GNP and also, continuous negative balance leads to outflow of currency and decreasing GNP. The fiscal policy tools and government budget situation can be effective on trade balance. In this paper, the effect of shocks from government expenditures and taxes on trade balance in Iran has been studied empirically using structural vector autoregressive regression (SVAR) method. The results from estimated model show that i) there is a negative and significant relationship between shocks from government expenditures and trade balance in Iran. This finding indicates that a positive shock from government expenditures will get worse the status of trade balance ii) the positive and significant relationship between trade balance and tax burden is confirmed that show more tax burden improve trade balance through limit import.

    Keywords: Fiscal Policy, Government Expenditures, tax, Trade Balance, Structural Vector Autoregressive Regression, Iranian Economy
  • MohammadReza Shahab Pages 23-47

    Productivity is one the important concepts and fundamental necessity for the economic growth and development of all countries of the world. Hence, the study and identification of variables and factors influencing it, is essential especially for appropriate policymaking. The main objective of this study can be served as an investigation of the effect of exchange rate fluctuations on the TFP growth and to achieve this, the third class of endogenous growth theories have been considered in order to design hypotheses and model.To test hypotheses, the panel data methodology is employed for the period of 2000 to 2009 and the specified model is estimated for 7 selected countries of APO members including I.R Of Iran in deferent approaches and in order to determine the presence and type of effects, the Leamer and Hauseman tests are carried out.The results of estimations confirm our two hypotheses and statistically indicate that the significant relation between exchange rate fluctuations and TFP growth cannot be rejected so that the TFP growth will decline if the exchange rate increases and vice versa. Furthermore, the study has several consequences which are concerned with the effects of other variables on the TFP growth, such as the degree of openness to foreign trade and inflationary circumstances. Policy recommendations have been discussed in the terminal sector of paper.

    Keywords: Total Factor Productivity (TFP) Growth, Exchange rate fluctuations, Panel Data, fixed effects, Random Effects
  • Rohollah Babaki, Mahnaz Efati Pages 49-78

    The effects of foreign direct investment in host countries are one of the topics discussed in economics. By studying of the impacts of foreign direct investment on economic development, a key question is that attracting foreign direct investment (FDI) has a positive effect on domestic investment or not; in other words, have they complementary or substitute effects. Therefore, in this paper, the impact of foreign direct investment on domestic private investment has been investigated in two sectors of building and machinery in Iran by using the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method between 1970 and 2020. The results of this study show that the foreign direct investment has a positive and significant effect on private investment in both sectors of building and machinery. So, foreign direct investment could be a complement commodity for domestic private investment in Iran

    Keywords: Foreign Direct Investment, Domestic Private Investment, Iran, Autoregressive Distributed Lag (ARDL)
  • Afshin Baghfalaki Pages 79-102

    Economic development and the provision of facilities and welfare is considered as one of the most vital objectives of a society. Various methods proposed to achieve the same. Several societies have developed due to industrialization. Alternatively, numerous countries have moved towards this goal by conducting regional planning in the form of spatial planning studies. The crucial point for planning is to have precise data on the current situation and even the terrain and prospect of the regions. In the current study, using the available statistics, the industrial situation of the provinces of the Region 3 has been studied and compared. The provinces include Kermanshah, Hamedan, Lorestan and Ilam. Furthermore, using the AHP method of grading the importance of each of the indicators affecting the industry making use of Expert Choice software, the weight of each criterion has been obtained. Accordingly, the provinces are compared and ranked through the TOPSIS method using the obtained coefficients of importance and using the collected statistics. The results obtained indicate that Kermanshah province is currently in a better situation than other provinces. The results of estimating the prospect of the provinces also indicate that the situation of Hamedan province will be better in the future. Ilam province has the worst position and prospect in both estimates. Therefore, with regards to the existing conditions of the provinces, it is suggested that more attention should be paid to the industrial sector of Ilam province. Eventually, as experts are of opinion that labor productivity as well as the added value of high-tech industries are more significant, the necessary planning should be made to improve these two indicators.

    Keywords: Economic Development, spatial planning, industrial development, AHP, TOPSIS
  • Ali Shahinpour, Hassan Abbasi Pages 103-128

    Due to the impact of the global space, as well as its abilities in various scientific, commercial, political and energy fields, the Iranian economy has always been in a state of intolerance in international relations; it seems that the proposed economic rehabilitation plan is more than an existential necessity and is a defensive and sophisticated tool of the Iranian economy that can take an active approach to economic crises and to overcome obstacles in this situation. The purpose of this study is to investigate the effect of government size on the resilience index of Iranian economy and it is very important. In this study, Vector Autoregressive Method was used to estimate model and Johnson-Juselius co-integration method was used to investigate long-term relationship between variables. Findings show, the size of government affects Iran’s economic growth positively. The Schwartz-Bayesian criterion was used to determine the optimal length of interruption, and the optimal interruption interval was estimated one. According to Unrestricted Cointegration Rank Test (Trace), there are four convergence vectors between model variables and the Maximum Eigenvalue test confirms the existence of two convergence vectors between model variables. A shock in government size has boosted the resistance index of the Iranian economy. This increase has been fluctuating by the 10th year, after which it has been steadily increasing, and has continued until the 30th.

    Keywords: : Government size, resistance economy, Vector Autoregressive (VAR), Co-integration
  • Bahar Hafezi Pages 129-152

    Government activities in an economic system play an important role in the country's economic growth and development, but increasing the volume of these activities to certain thresholds has a positive effect on economic growth, and from that threshold, increasing in the volume of government activities not only has no positive effect on economic growth, But these activities are the main obstacles to growth. The explanation for the non-linear effects of government expenditures on economic growth is known as the Army Curve. In this study, the relationship between government expenditures and economic growth has been investigated by using Army curve in Iran and South Korea (1990-2015) and with using autoregressive distributed lag model. The results show a positive nonlinear relationship between government expenditures and economic growth in both Iran and South Korea. With the negative sign of the power factor of the second government expenditure, the existence of a logistic curve in the long run is evident for both oil exporter and importer country: Iran and South Korean

    Keywords: Public Expenditure, Economic Growth, Armey Curve
  • Ali Lavafan Pages 153-178

    The most important effective factors in sustainable cultural tourism are the six economic, social, political, cultural, managerial and environmental dimensions that these basic parameters can be transformative in Tourism industry. In order to prioritize the effectiveness of these factors and components of sustainable cultural tourism, the research based on the work done by a mixed method, and in the model building stage, it is a "qualitative-quantitative" type of research, and in the model testing stage, a descriptive research type (proof approach orientation) has been used. The statistical population of this research includes all the experts, managers and senior experts of the cultural heritage organization and organizations related to the Tourism industry in the cities of Isfahan, Shahrekord, Shiraz, Yasouj, Bandar Abbas and Bushehr that Using the Kokran formula, there are 128 people with a simple random sampling method selected as a statistical sample. The measuring tool of the research was the questionnaire made by the researcher of sustainable cultural tourism that was used. To measuring of the validity of the questionnaires using the content method and to determine its reliability, kronbach's alpha was calculated and its value was estimated to be 0.716. Structural equation method was used in Smart Pls3 software and Friedman test in SPSS23 software to check hypotheses. The results of the research showed that the indicators investigated in the model including social, economic, cultural, political, managerial and environmental factors have a significant effect on sustainable cultural tourism.

    Keywords: : tourism, Cultural Tourism, Sustainability, Sustainable Tourism
  • Mehrzad Ebrahaimi, Mojtaba Kefayat, Hashem Zare, Abbas Aminifar Pages 179-208

    Terrorism is a complex phenomenon without a comprehensive definition of it, as many scholars have defined the term terrorism based on their own understanding of it. Terrorism and its consequences go beyond the aspects of fear, terror and loss of life and property. The link between security and economic growth is essential, because economic development cannot happen without security, and peace and security without growth may not be sustainable. According to the literature, terrorism has a direct impact on economic growth. Terrorism, conflict and violence destroy direct foreign and human capital and weaken political and social institutions that have a positive impact on economic growth. With this in mind, the purpose of this study is to investigate the effect of terrorism on economic growth in Middle Eastern countries during the period 2018-2000 using the combined data method. The results of this study showed that the number of terrorist incidents and those killed in terrorist attacks had a negative and significant effect on the economic growth of the studied countries. According to other results, it has been observed that human development index, foreign direct investment, bank credit and foreign trade have a positive and significant effect on economic growth. Inflation rate has a negative and significant relationship with economic growth

    Keywords: terrorism, Economic Growth, Middle East, Panel Data
  • Aboulghasem Gol Khandan Pages 209-230

    The main objective of this paper is to investigate the effect of oil revenues on the military expenditures in nine oil-rich countries of Middle East during the years 1995-2018. For this purpose, a general model of military expenditures designed for these countries and to estimate it the generalized method of moments (GMM) is used in the form of dynamic panel data. The results of the model estimation show that the oil revenues have a positive and significant effect on the military expenditures in the studied countries. So that with an increase of 1 percent in the share of oil revenues to GDP, the ratio of military spending to GDP (military time) increased in this country about 0.16 percent. On this basis, it can be said that the oil plays a significant role in providing military expenditure and security in the oil-rich countries of Middle East

    Keywords: oil revenues, Military Burden, Oil Countries of Middle East, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Karam Jafari Parviz Khanloo Pages 231-265

    According to importance of foreign direct investment effects on domestic investment financing, growth and development, countries attempt to attract foreign direct investment by creation of infrastructures. But literature indicates that foreign direct investment can affect domestic investment negatively. However, a key question is whether foreign direct investment crowd in or out domestic investment, and how foreign direct investment affects domestic investment in good governance and political freedom situation? So that, the aim of this paper is to research effects of foreign direct investment and good governance and political freedom on domestic investment in IRAN outlook documents countries by GMM model in 1996-2016 periods. Detected results indicate that foreign direct investment has crowding out effects on domestic investment in model without good governance and political freedom and model with political freedom index. In the model with good governance index foreign direct investment has neutral effect on domestic investment in IRAN outlook documents countries.

    Keywords: Foreign Direct Investment, Domestic Investment, Crowding in, out Effects, Goodgovernance, Political Freedom
  • Mohsen Nazari Farsani, Hamid Karamian, Ali Moridiyan Pirdoosti Pages 267-286

    Industry is not only a conventional path for development,but as one of the results of globalization, it can be an accelerator for development.. In this regard, the industry has caused economic dynamism and vitality in many regions of the world, but it should be kept in mind that accelerated and unplanned development will also have more negative consequences. The financial market of the industry has a significant importance due to the effective role it plays in providing the financial resources and capital needed for investment and development of the industry sector. Therefore, this research was conducted in 2017 using the Analytical Hierarchy Process (AHP) and by completing 10 questionnaires from the experts of the ministry of industry, mining and trade with the aim of prioritizing the financial components of capital investment in the industrial sector of Lorestan province. The results showed that among the components affecting investment in the industrial sector, attention to the private sector, injecting liquidity into the financial markets, updating financial and credit institutions, creating financial consulting centers, diversification in financial and credit institutions, and super-specialization Financial and credit institutions, respectively, have had the highest degree of importance. The maximum rate of consistency in this research is estimated to be 0.98, which indicates that the level of consistency in judgments is favorable. Therefore, it is suggested to reduce the reliance of investors on the financial resources of banks by providing the financial resources needed by investors through the expansion of financial and stock markets as well as the expansion of active investment companies."

    Keywords: Investment components, industry sector, Lorestan province, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Bahjat Abchar, Hossein Gharebeygloo, Rafeeh Feyzi Ikhchi Pages 287-314

    Planning and policy making in the field of economic growth as one of the major macroeconomic goals requires special attention to the energy sector, environment and its relation to production. Undoubtedly, the production and increase of pollution is the result of the economic growth of the countries. This issue can be expressed in the context of the environmental economics, in the context of the Kuznets environmental curve, in which the process of environmental degradation is explained according to the nature and stages of economic growth. In this study, the effect of economic growth on emissions of greenhouse gases and air pollution was investigated using panel data method during the period of 2010-2018. For this purpose, the effect of real GDP per capita, per capita consumption of energy, the value added of the industrial sector from the actual GDP and the per capita GDP of the manufacturing plants on the per capita emissions of carbon dioxide gas (as the most important greenhouse gas) was estimated. The results indicate a N-shaped relationship between real per capita GDP and per capita carbon dioxide emissions and the confirmation of Kuznets' environmental theory in these countries. Also, evidence suggests that energy per capita variables, the value added share of the industry from real GDP, and the value added of productive productions have a positive effect on per capita carbon dioxide emissions.

    Keywords: Economic Growth, Consolidated Data, Kuznets Environmental Curve