فهرست مطالب

مطالعات ادبی متون اسلامی - پیاپی 23 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات ادبی متون اسلامی
پیاپی 23 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تورج زینی وند*، فریبا اکبرزاده صفحات 9-35
    زیبایی شناسی ادبی مدرن، اگرچه ریشه در بلاغت سنتی دارد، اما با مصداق ها، رویکردها و دانش های گوناگون در ارتباط است. در زیبایی شناسی آثار ادبی، تبیین چگونگی زیبایی و نحوه اثرگذاری و درک مخاطب از اهداف اساسی محسوب می شود.دو تعبیر «قلب سلیم» و «بیمار» از واژگان محوری و اصطلاحات کلیدی در قرآن کریم و صحیفه سجادیه است؛ در این دو متن، به ویژه قرآن کریم، با استفاده از شگردها و شیوه های ادبی، به ویژه تشبیه و استعاره و التفات، حصر و تاکید و دیگر عناصر بیانی و بدیعی، بهره مندی از قلب سلیم، و به کار بستن اصول آن، به عنوان یکی از سبب های تکامل اخلاقی و تامین بهداشت روانی انسان به شمار می آید و در صورت انحراف و گرایش به قلب بیمار، زمینه های گرایش به رذیلت های اخلاقی، بیماری های روانی و اختلال و ناهنجاری در بهداشت روانی بیش ترمی شود. درحقیقت، خویشتن پذیری، خود شکوفایی، انعطاف پذیری، رفتار اجتماعی مناسب، احساس خوب بودن، شادی، کاهش اضطراب و دیگر موارد از نتایج زیبایی شناسی مفهوم قلب سلیم است. هم چنان که خودگریزی، جامعه گریزی، اضطراب، افسردگی، بدگمانی و جز آن ها از دستاوردهای زیبایی شناسی مفهوم قلب بیمار به شمار می آید. این پژوهش به زیبایی شناسی توصیفی و تحلیلی و شیوه طرح این دو اصطلاح و تبیین آثار و نتایج آن دو می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صحیفه سجادیه، زیبایی شناسی، قلب سلیم، قلب بیمار، بهداشت روانی- رفتاری
  • علی نجفی ایوکی*، زهرا وکیلی صفحات 35-57
    انسجام به عنوان یک مفهوم زبان شناسی متن، توسط «هالیدی» و«حسن» مطرح شد؛ به این گونه که اگر در صدد آن باشیم تا درجه ارتباط یک متن را مورد بررسی قراردهیم، شایسته است تا این ارتباط را از لحاظ عواملی که آن را عناصر انسجام نام می نهند، تحلیل نماییم. عناصر به دستوری، واژگانی و پیوندی تقسیم می شوند که هر یک به شاخه های مرتبط قابل دسته بندی است. از آن جا که وجود متن بدون انسجام ناممکن است و وجه تمایز آن ها از یکدیگر میزان بهره گیری از آن می باشد، نهج البلاغه نیز به عنوان یک متن دینی از این قاعده مستثنا نیست، از این رو پژوهندگان در این پژوهش بر آن هستند تا با روش توصیفی- تحلیلی درجه انسجام خطبه 109 نهح البلاغه را از نظر عناصر انسجام هم چون ارجاع، جانشینی، حذف، تکرار، هم آیی و ادات پیوند افزایشی، نقیضی، زمانی و سببی و شرطی بررسی نمایند.دستاورد این جستار آن است که اگر چه در نگاه نخست، این خطبه از موضوعات متعدد سخن به میان آورده است، اما این تعدد، از میزان انسجام و یکپارچگی متن نکاسته است. نکته دیگر این که دو عنصر «حذف» و «جایگزینی» به ترتیب، بیش ترین و کم ترین نقش را در انسجام متن داشته اند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه 109، هالیدی و حسن، نظریه انسجام، وحدت شکل و معنا
  • مهین حاجی زاده*، محمد استادی، قادر احمدی صفحات 57-75
    یکی از تکنیک های اصلی در تحلیل رمان ها، بررسی و نقد روایت پردازی داستان با توجه به نظریه روایت شناسی ژرار ژنت منتقد ساختارگرای فرانسوی است. از دیدگاه او زمان در هر داستان یکی از عناصر مهم در پیشبرد ارکان داستان است و خود این زمان به سه قسمت نظم، تداوم و بسامد تقسیم می شود. در این جستار به روش توصیفی - تحلیلی به مقوله زمان در داستان حضرت سلیمان7 براساس نظریه ژرار ژنت، پرداخته ایم تا اهمیت به کارگیری عنصر زمان، وابسته ها و هم بسته های آن به عنوان یکی از بنیان های روایت بررسی و تحلیل شود. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که روند داستان حضرت سلیمان7 به دلیل استفاده بیش از حد از حذفیات و عنصر زمان پریشی سیر صعودی به خود گرفته است. این داستان پر از جنب و جوش، هیجان، تحرک، پویایی، دلهره و اضطراب درونی و بیرونی است و همین مسیله تا حدی زیاد سرعت داستان را متعادل نشان می دهد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حضرت سلیمان (ع)، سرعت روایی، ژرار ژنت
  • حسن مجیدی* صفحات 75-91
    فورگراندینگ یکی از مباحث مهم فرمالیسم روسی است، این مکتب، اثر ادبی را با توجه به هماهنگی و تناسب بین فرم و محتوا بررسی می کند و علل زیبایی متن از جهت ادبی و هنری را مورد تحلیل قرار می دهد. در این مقاله سعی شده تا سوره نور به شیوه فورگراندینگ تحلیل شود. شایان ذکر است که فورگراندینگ به دو شاخه هنجارکاهی و هنجار افزایی تقسیم می شود که پژوهش حاضر این دو مقوله را تحت عنوان فراهنجاری مورد بررسی قرار داده است و سعی شده زیبایی های این سوره با استفاده از گونه های فراهنجاری مشخص شود؛ گونه های فراهنجاری شامل فراهنجاری آوایی، فراهنجاری واژگانی، فراهنجاری نحوی، فراهنجاری معنایی و فراهنجاری بافتی می باشد که هر کدام از این شاخه ها آیات سوره را به صورت دقیق، ادبی و عمیق مورد واکاوی و بررسی قرار می دهد و برجستگی ها و زیبایی های لغوی و ادبی سوره را تعیین می کند، به این جنبه ها که باعث تشخص و برجستگی هر چه بیش تر زبان می شوند فورگراندینگ گویند که با این تعریف اعم از آشنایی زدایی و برجسته سازی است. شیوه پژوهش نقد فرمالیستی است و هدف آن یافتن برجستگی های سوره نور و تحلیل آن ها براساس مفاهیم برجسته سازی می باشد. نتیجه حاصل از پژوهش این است که مفهوم فورگراندینگ در حجم بالا و با جایگیری عالی بروز یافته است.
    کلیدواژگان: قرآن، سوره نور، فرمالیسم روسی، فراهنجاری، فورگراندینگ
  • علی اکبر نورسیده*، سید رضا میراحمدی، علی باقری صفحات 91-109
    کاربردشناختی، ادبیات را به عنوان موثرترین و زیباترین نوع گفتمان تلقی می کند، گفتمانی که نه تنها زیبایی و جمال در آن بلکه تمام کارکردها و وظایف ارتباطی زبان در آن موجود است. بنابراین فن اقناع به عنوان هدف غایی هر گفتمانی، در ذیل مکتب کاربردشناختی قرار می گیرد. استعاره به عنوان ابزاری است که جایگاهی بالا در امر ارتباط بین متکلم و فرستنده و نیز در امر اقناع و اثرگذاری بر مخاطب دارد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی سعی دارد این صنعت بلاغی را با هدف اقناع مخاطب در نامه های برگزیده نهج البلاغه بررسی کند. از دستاوردهای پژوهش این است که امام7 بیش تر استعاره خود را درجهت تنبیه، تذکیر و ترغیب مخاطب به کار می گیرد و برای اقناع مخاطب از این طریق، تصاویری ساده و ملموس انتخاب می کند که اقناع و قدرت تاثیری بیش تر دارند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نامه های برگزیده، استعاره، کاربردشناسانه، اقناع
  • سودابه مظفری*، زینب حقیقی، هاله یادگاری صفحات 109-129

    زبان شناسی به عنوان علمی نوین در حوزه های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است و یکی از حوزه های نوین آن، زبان شناسی شناختی می باشد که در آن زبان الگوی اندیشه و الگوهای ذهن انسان را منعکس می نماید و فعل به عنوان مولفه ای موثر نقشی مهم در ایجاد افعال حرکتی دارد، چنان که فعل یکی از ارکان اساسی در جمله به شمار می رود. قرآن کریم دارای امور عینی و انتزاعی بسیاری می باشد. پژوهش حاضر به بررسی این افعال در سوره یس و با روش توصیفی تحلیلی بر اساس نظریه زبان شناسی شناختی تالمی اختصاص یافته است، از آن جا که این سوره دارای افعال حرکتی متعدد است تحلیل آن ها ضروری به نظر می رسد به این جهت این مقاله به چگونگی روند و سیر این گونه افعال بر اساس نظریه تالمی می پردازد و آن ها را از جهات پیکر، زمینه، حرکت و جهت مورد بررسی تحلیلی قرار می دهد و به این نتیجه دست می یابد که بررسی این افعال برطبق دیدگاه نوین زبان شناسی شناختی باعث درک فراتر و شامل تر از آیات با استفاده از تصورات ذهنی می شود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره یس، زبان شناسی شناختی، افعال حرکتی، نظریه تالمی
  • محمدعلی جعفری* صفحات 129-147

    مقاله حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی به تحلیل متن زیارت امین الله در چارچوب نظریه کنش گفتار سرل پرداخته است. هدف پژوهش، بررسی زیارت امین الله و امام رضا (ع) از منظر متن شناسی و تحلیل کنش های گفتاری دو زیارت، به لحاظ نوع و تعداد و در نهایت بررسی علت همگانی بودن زیارت امین الله در بقاع متبرکه می باشد. بررسی ها، نشان از تفاوت معنادار بین تعداد کنش های عاطفی و اعلامی در زیارت امین الله که در پایین ترین سطح نسبت به کنش های مذکور در زیارت امام رضا (ع) است، دارد. هم چنین میان تعداد کنش ترغیبی دو زیارت قرابت وجود داشته و تعداد کنش اظهاری در زیارت امین الله تقریبا بیش تر است. در زیارت امین الله دو کنش تعهدی و اعلامی به صورت بارز مشاهده نشده است. نتایج تحلیل زیارت امام رضا (ع)، حاکی از استفاده فراوان از کنش های عاطفی است تا از این طریق احساسات و منویات قلبی زایر بیان گردد و ارتباط قوی تری ایجاد گردد. اما در زیارت امین الله به نوعی بیان احساسات را با کنش های اظهاری و ترغیبی شکل می دهد تا از این طریق هم به هدف مقدماتی زیارت که نفس زیارت کردن است، برسد و هم به هدف غایی که اظهار منویات قلبی به گونه ای عام تر است که شامل تمام ایمه اطهار: شود، نایل گردد.

    کلیدواژگان: زیارت امین ا..، زیارت امام رضا (ع)، کنش گفتاری، آستین، سرل
|
  • Touraj Zaynivand *, FARIBA AKBARZADEH Pages 9-35
    Modern literary aesthetics, although rooted in traditional rhetoric, is associated with a variety of examples, approaches, and sciences. In the aesthetics of literary works, explaining the beauty, its effects, and understanding of the audience is one of the main goals. The two concepts of "sound” and "sick" hearts are central words and key terms in the Holy Quran and Al-Sahifa al-Sajjadiyya. In these two texts, especially the Holy Quran, using literary devices and methods, including simile, metaphor, apostrophe, limitation, emphasis, and other rhetoric elements; benefiting from a sound heart and applying its principles are considered as one of the causes of moral development and providing mental health of human beings. And in the case of deviation and inclination to the sick heart, the grounds for the inclination to moral vices, mental illness, and mental health disorders and abnormalities increase. In fact, self-control, self-actualization, flexibility, appropriate social behavior, feeling good, happiness, reducing anxiety, and other things are the aesthetic results of the concept of a sound heart. In addition, self-loathing, unsociability, anxiety, depression, suspicion, and others are among the aesthetic results of the concept of the sick heart. This research deals with descriptive and analytical aesthetics and the method of designing these two terms and explaining their effects and results.
    Keywords: Holy Quran, Al-Sahifa al-Sajjadiyya, Aesthetics, Sound Heart, sick heart, Mental-Behavioral Health
  • Zahra Vakili Noosh Abadi Pages 35-57
    Halliday and Hassan proposed cohesion as a linguistic concept of the text; thus, if we are to examine the degree of relevance of a text, it is worthwhile to analyze it in terms of what we call the elements of cohesion. Elements are divided into three categories: grammatical, lexical, and conjunctive, each of which can be categorized into related categories. The existence of a text without cohesion is impossible and the difference between them is in the degree of its use, Nahj al-Balagha as a religious text is no exception to this rule. Therefore, the researchers in this study intend to use a descriptive-analytical method to determine the degree of cohesion in Sermon 109 of Nahj al-Balagha in terms of elements such as reference, substitution, ellipsis, repetition, collocation, and additive, contradictory, temporal, causal, and conditional. The result of this research is that although at first glance, this sermon has addressed a wide range of issues; this multiplicity has not diminished the degree of cohesion and integrity of the text. Another point is that the two elements of “ellipsis” and “substitution” have the most and the least role in the cohesion of the text, respectively.
    Keywords: Nahj AL-Balagha, Sermon 109, Halliday, Hasan, Cohesion Theory, Form, Meaning Integrity.
  • Mahin Hājizādeh *, Mohammad Ostadi, Ghader Ahmadi Pages 57-75
    One of the main techniques in the analysis of novels is the study and critique of storytelling according to the narratology theory of Gérard Genette, a French structuralist critic. In his view, time in each story is one of the important elements in advancing the pillars of the story and this time itself is divided into three parts: order, duration, and frequency. In this article, in a descriptive-analytical method, we have dealt with the category of time in the story of Solomon based on Genette's theory in order to examine and analyze the importance of using the element of time, its dependencies, and its components as one of the foundations of narration. The results of this study indicate that the course of Solomon's story has taken an upward trend due to the excessive use of omissions and the element of anachronism. This story is full of vibrancy, excitement, mobility, dynamism, apprehension, and inner and outer anxiety, and this issue largely balances the speed of the story.
    Keywords: Holy Quran, Solomon, Narrative Studies, Narrative Speed, Gérard Genette
  • Hassan Majidi * Pages 75-91
    Foregrounding is one of the most important topics in Russian formalism. This school examines the literary work according to the harmony and fit between form and content and analyzes the reasons for the beauty of the text in terms of literature and art. In this article, an attempt has been made to analyze Surah Noor by foregrounding method. It is worth mentioning that foregrounding is divided into two branches of parallelism and deviation. Types of deviation include: phonetic, lexical, syntactic, semantic, and textural. Each of these types examines the verses of the Surah in a precise, literary, and in-depth manner and determines the lexical and literary highlights and beauties of the Surah. These aspects that make the language more distinct and stand out are called foregrounding, which by this definition includes de-familiarization and highlighting. The research method is formalist criticism and its aim is to find the salient features of Surah Noor and analyze them based on the concepts of highlighting. The result of the research is that the concept of foregrounding has been used a lot and with excellent placement.
    Keywords: Quran, Surah Noor, Russian Formalism, deviation, Foregrounding
  • Aliakbar Noresideh *, Seyed Reza Mirahmadi, Ali Bagheri Pages 91-109
    Pragmatics considers literature as the most effective and beautiful type of discourse. A discourse that contains not only beauty but all the functions of language communication. Therefore, the art of persuasion, as the ultimate goal of any discourse, falls under the school of pragmatics. Metaphor is a tool that has a high position in the relationship between the speaker and the sender, as well as in persuading and influencing the audience. The present study using a descriptive-analytical method tries to examine the application of this rhetorical device in selected letters of Nahj al-Balaghah with the aim of convincing the audience. One of the findings of the research is that the Imam (as) uses most of his metaphors to warn, inform and persuade the audience, and in this way, he chooses simple and tangible images that have a greater persuasion ability and impact.
    Keywords: Nahj AL-Balagha, the Selected Letters, Metaphor, Pragmatics, Persuasion
  • Zeynab Haqiqi, Haleh Yadegari Pages 109-129

    Linguistics as new science has been studied in various fields and one of its new fields is cognitive linguistics. In this domain, language reflects the pattern of thought and patterns of the human mind, and the verb, as an effective component, plays an important role in the creation of Kinesthetic, as the verb is one of the basic elements in the sentence. The Holy Quran has many objectives and abstract matters. The present study has studied these verbs in surah Yasin with a descriptive-analytical method based on Talmy’s theory of cognitive linguistics. Since this surah has several Kinesthetic verbs, their analysis seems necessary. Therefore, this article deals with the process of such verbs based on Talmy’s theory and analyzes them in terms of body, context, movement, and direction, and concludes that the study of these verbs according to the new perspective of linguistic cognition leads to a more comprehensive understanding of the verses, using mental schema.

    Keywords: The Holy Quran, Surah Yasin, Cognitive Linguistics, kinesthetic Verbs, Talmy’s Theory
  • MohammadAli Jafari * Pages 129-147

    The essay is focused on analyzing the text of the Amin Allah ziyarah on the basis of Searle's speech act theory through descriptive-analytical approach. The purpose of this research is to study Amin Allah ziyarah and Imam Reza’s ziyarah (p.b.u.h) from the textual point of view and to analyze the speech acts of the them, in terms of type and number, and finally to consider the reason for the universality of the Amin Allah ziyarah in holy shrines. The study shows a difference between the number of expressive and declaraسtive acts in the Amin Allah ziyarah which is at the lowest level compared to the mentioned acts in the Imam Reza’s (p.b.u.h). There is also a similarity between the number of directive acts of both, and the number of assertive acts in the Amin Allah ziyarah is almost more. In the Amin Allah ziyarah, two commissive and declarative acts have not been clearly observed. The results of the analysis of the Imam Reza’s ziyarah (p.b.u.h) indicate the extensive use of emotional acts in order to express feelings and moods of the pilgrim's heart and to create a stronger connection. But in the Amin Allah ziyarah, it forms the expression of feelings with assertive and directive acts in order to reach both the primary goal of the ziyarah, which is the soul of the ziyarah, and the ultimate goal, in which (s)he expresses the secrets feelings in a more general way which includes all the Imams (p.b.u.t).

    Keywords: Amin Allah ziyarah, Imam Reza’s ziyarah (p.b.u.h), speech act, Austin, Searle