فهرست مطالب

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل قدری، سلیم بلوچ*، جواد پورکریمی، میترا عزتی صفحات 13-28

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی مدل معادلات ساختاری صلاحیت های حرفه ای با تعهد سازمانی معلمان صورت گرفته است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان متوسطه شهرستان چابهار می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 122 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. در این پژوهش برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه تعدیل شده صلاحیت های حرفه ای و پرسشنامه تعهد سازمانی استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 98/0 و 0/76 ارزیابی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. یافته ها نشان داد: 1) وضعیت صلاحیت های حرفه ای دبیران دوره متوسطه شهرستان چابهار بالاتر از حد متوسط و میانگین فرضی قرار دارد. 2) وضعیت تعهد سازمانی دبیران مقطع متوسطه شهرستان چابهار بالاتر از حد متوسط و میانگین فرضی قرار دارد. 3) بین شاخص کلی صلاحیت های حرفه ای و تعهد سازمانی دبیران دوره متوسطه شهرستان چابهار رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. 4) صلاحیت های حرفه ای و از میان مولفه های آن صلاحیت فکری می تواند تعهد سازمانی دبیران را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، تعهد سازمانی، دبیران
  • سوسن قوپرانلو، مریم حافظیان* صفحات 29-58

    هدف از این پژوهش بررسی نقش مدیریت سه آی بر کیفیت یادگیری آموزش مجازی با تاکید بر نقش تعدیل گر تاب آوری معلمان در دوران کووید 19 بود. پژوهش از نوع کاربردی و روش تحقیق توصیفی و از نوع تحلیل مسیر می باشد .جامعه آماری کلیه معلمان متوسطه دوم آموزش و پرورش شهر بجنورد که تعداد آن 611 نفر بوده که به علت مناطق گوناگون (روستایی و شهری) و متناسب با هر دو جنس (مونث و مذکر) از نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب 234 نفر انتخاب گردیدند . ابزار جمع آوری اطلاعات ، پرسشنامه بوده است که به ترتیب از سه پرسشنامه کیفیت یادگیری آموزش مجازی، تاب آوری و مدیریت سه آی استفاده شد. پایایی هر سه پرسشنامه با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 78/0، 89/0 و 75/0 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی همچون آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر ، آزمون t به کمک نرم افزار spss و نرم افزار lisrel استفاده شد . نتایج نشان داد اثر مستقیم مدیریت سه آی (ایده ، اطلاعات ، هوش) معلمان بر تاب آوری معلمان مثبت و معنادار بود و مدیریت  سه آی بر کیفیت یادگیری آموزش مجازی اثر مستقیم مثبت دارد و  ضریب اثر مستقیم تاب آوری بر کیفیت یادگیری آموزش مجازی نیز قابل توجه بود. علاوه بر اثرات مستقیم ، اثر غیرمستقیم مدیریت به شیوه ی سه آی از طریق تاب آوری بر کیفیت یادگیری آموزش مجازی مثبت و معنادار بود. به عبارت دیگر مدیریت سه آی می تواند هم بصورت مستقیم و هم غیرمستقیم ، کیفیت یادگیری آموزش مجازی را تحت تاثیر قرار دهد . طبق آزمون t در متغیر جنسیت تفاوت معناداری میان دو گروه همکاران (زن و مرد) نسبت به میزان مدیریت به شیوه سه آی وجود ندارد .

    کلیدواژگان: مدیریت 3I، کیفیت یادگیری آموزش مجازی، تاب آوری، معلمان متوسطه دوم، کووید 19
  • محسن ایزان*، افسانه احمدی علی آبادی، مصطفی قادری، ناصر شیربگی صفحات 59-79

    پژوهش حاضر باهدف آسیب شناسی فرایند اجرای طرح درس پژوهی در مدارس ابتدایی و ارایه چارچوبی برای غلبه بر چالش های آن انجام گرفت. این پژوهش به شیوه کیفی و با رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان بالقوه شامل مدیران و معلمان مدارس آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک اشباع نظری، 12 نفر از مدیران مدارس و 18 نفر از آموزگارانی که سابقه شرکت در طرح را داشته اند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از یک پروتکل مصاحبه نیمه ساختمند جمع آوری گردید. محاسبه اعتبار و روایی داده ها با استفاده از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش انجام گرفت. داده ها پس از پیاده سازی به شکل استقرایی و با شیوه ی کدگذاری نظری بررسی شدند. یافته های به دست آمده از مصاحبه مدیران و معلمان در5 مقوله 1) اشتراک گذاری دانش و تجربه معلمان 2) فرهنگ یادگیری تیمی و گروهی 3) فرهنگ تفکر و پژوهش 4) توسعه دانش حرفه ای معلمان 5) اصلاح روش آموزش و بهبود یادگیری دانش آموزان دسته بندی شد. از چالش ها و مشکلات تجربه شده مدیران و معلمان 5 مقوله محوری 1) فضای روانی و محیطی حاکم بر افراد 2) تصنعی بودن تدریس 3) انگیزه بیرونی تا درونی 4) مشارکت نابرابر اعضاء در فرایند اجرای طرح 5) دانش و مهارت ناکافی نسبت به طرح استخراج گردید. همچنین در پایان چارچوب مفهومی تعامل چالش ها و راهکارهای اجرای موثرتر درس پژوهی در مدارس ابتدایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: طرح درس پژوهی، تجربیات و چالش ها، مدیران، معلمان، ارائه چارچوب مفهومی، مقطع ابتدایی
  • غلامرضا مرمریان*، محمد حسنی، بهناز مهاجران صفحات 81-102

    پژوهش حاضر باهدف ارزیابی شاخص های تعیین کننده دسترسی برابر به فرصت های آموزش عالی سلامت و ارایه مدل کاهش نابرابری در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام گرفت. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی تحلیلی است. شیوه جمع آوری آمار و داده ها به صورت اسنادی و پیمایشی بوده است. جامعه آماری در دو بخش شامل اسناد و آمار 7 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و دانشجویان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال تحصیلی 1399-1400 بوده است. در بخش اسنادی از روش نمونه گیری سرشماری و در بخش توصیفی از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی استفاده شده است. در تجزیه وتحلیل داده ها از مدل های تاپسیس، تحلیل مسیر و شبکه های عصبی استفاده شد.بررسی رتبه بندی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با استفاده از فن وزن دهی آنتروپی و تاپسیس نشان می دهد که ازنظر برخورداری از شاخصهای تحقیق بین دانشکده ها نابرابری وجود دارد. تحلیل خوشه ای و تقسیم بندی مناطق به سه سطح؛ برخوردار، نیمه برخوردار و کمتربرخوردار نشان می دهد که میان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تفاوت وجود دارد. همچنین نتایج شبکه های عصبی نشان می دهد که شاخص زمینه ای و دروندادی بیشترین و شاخص بروندادی کمترین تاثیر مستقیم بر نابرابری دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه را دارند.

    کلیدواژگان: فرصت های آموزشی، نابرابری آموزشی، شاخصهای آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
  • منیژه سلیمانی*، تقی زوار، اسدالله خدیوی، زرین دانشور هریس، بهنام طالبی صفحات 103-134

    پژوهش حاضر با رویکرد ترکیبی آمیخته اکتشافی متوالی کیفی و کمی در اخلاق حرفه ای نظام آموزش سلامت حوزه معاونت بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب کشور انجام گرفت. در بخش کیفی تعداد 43 نفر از خبرگان شامل اساتید آموزش بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب کشور با روش نمونه گیری هدفمند و نمونه گیری نظری انتخاب شدند و داده های کیفی با استفاده از مصاحبه عمیق در زمینه موضوع تا مرحله اشباع گردآوری شد پس از جمع آوری داده ها و تعیین مفاهیم و مقوله‏ ها، اطلاعات در اختیار شرکت کنندگان کلیدی قرار گرفت و نظرخواهی شد و برای تایید روایی بیرونی مقایسه هایی با ادبیات موضوع انجام گرفت. کد گذاری های باز، کدگذاری محوری و تحلیل کدگذاری گزینشی انجام شد . پس از استخراج مولفه های نهایی پرسشنامه 60 سوالی بر اساس مبانی نظری و اطلاعات مصاحبه ها، تنظیم گردید. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ 92/0 مورد تایید قرار گرفت. نمونه در بخش کمی بصورت تصادفی طبقه ای نسبتی از بین کلیه بهورزان خانه های بهداشت و کارشناسان آموزش سلامت حوزه معاونت بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب به تعداد 473 نفر انتخاب شد. پس از توزیع پرسشنامه، داده‎های استخراج شده با استفاده نرم افزارspss  و لیزرل تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات اندازه گیری برای هر یک از سازه ها بر اساس مقدار بارهای عاملی به دست آمده معنادار بوده و مقدار بارعاملی همه شاخص ها بزرگ تر از 3/0 بدست آمد . مدل اندازه گیری برازش یافته از نیکویی برازش مناسبی برخوردار بود و مورد تایید قرار گرفت. اعتبار الگو با تحلیل عاملی تاییدی و ضریب بالای آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت و در نهایت الگوی نهایی اخلاق حرفه ای در نظام آموزش سلامت حوزه معاونت بهداشت شمالغرب کشور با مولفه های وفاداری؛ مسیولیت پذیری؛ رقابت طلبی؛ صداقت؛ احترام به دیگران؛ احترام نسبت به ارزش ها و هنجارهای اجتماعی ؛ عدالت و انصاف ؛ همدلی با دیگران ؛ نقدپذیری؛ قاطعیت؛ اعتماد؛ همکاری بین بخشی ؛ رعایت نظم؛ نگرش مثبت و تعهد ارایه گردید. همچنین درجه اهمیت هر یک از مولفه های اخلاق حرفه‎ای در نظام آموزش سلامت حوزه معاونت بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب کشور تعیین گردید.

    کلیدواژگان: الگوی اخلاق حرفه ای، آموزش سلامت، معاونت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی
  • مریم تاشی شمس آبادی، مریم تقوایی یزدی*، کیومرث نیازآذری صفحات 135-151

    کارپوشه به عنوان یک روش آموزش و سنجش نه تنها به رشد مهارت های سنجش شخصی و پیشرفت تحصیلی کمک می کند. بلکه راهبردهای فراشناختی را نیز گسترش می دهد ، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرکار پوشه الکترونیکی بر منش های تفکر در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی  انجام شد. پژوهش توصیفی - کاربردی حاضر در سال 1400 با رویکرد کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی 13 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه آماری کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی و دستیاران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به تعداد 1665 نفر که تعداد 312 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها ازپرسشنامه های محقق ساخته کارپوشه الکترونیکی با میزان آلفای کرونباخ برابر 0/884و روایی کل برابر 658/0، و پرسشنامه منش تفکر حیاتی با مقدار آلفای کرونباخ برابر با 0/880 و روایی کل برابر 0/530 استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد. مقادیر R2 برای همه ابعاد  پرسشنامه کارپوشه الکترونیکی در سطح بالاتر از قوی می باشد. لذا بین متغیر کارپوشه الکترونیکی با همه ابعاد آن رابطه قوی مثبت و معناداری وجود دارد. با توجه به مقادیر R2 (0/510) و ضرایب مسیر (0/590)  بین دو متغیر، تاثیر کار پوشه الکترونیکی بر منش های تفکر در سطح فراتر از متوسط قرار دارد. لذا می توان نتیجه گرفت که تاثیر کارپوشه الکترونیکی  بر منش تفکر در دانشجویان تحصیلات تکمیلی و دستیاران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مثبت و معنی دار شده است.

    کلیدواژگان: کارپوشه الکنرونیکی، منش تفکر، دانشگاه علوم پزشکی
  • مهدی رشیدی*، مریم رحیم زادگان، مژگان حمیدی بیناباج صفحات 153-177

    هدف اصلی این پژوهش تبیین مدل اثرگذاری صلاحیت فنی مدیران مدارس بر یادگیری سازمانی و رفتار ‏نوآورانه کارکنان بود. مطالعه حاضر از نظر هدف جز تحقیقات کاربردی و از نظر روش گردآوری داده‏ها جز تحقیقات توصیفی می باشد. این پژوهش در مدارس ابتدایی و متوسطه غیرانتفاعی شهر بیرجند در قلمرو زمانی تابستان و پاییز سال 1400 انجام گرفته است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد وان‏مینح و همکاران (2017) برای متغیرهای صلاحیت فنی مدیران و رفتار ‏نوآورانه کارکنان و پرسشنامه استاندارد جیمنز- جیمنز و سانزوال (2011) برای متغیر یادگیری سازمانی با طیف پنج گزینه‏ای لیکرت استفاده شد. روایی ابزار از طریق نظر متخصصان و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت و با توجه به ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پرسشنامه صلاحیت فنی مدیران به مقدار 0/725، برای رفتار ‏نوآورانه کارکنان 0/73، یادگیری سازمانی 757/0 و برای کل پرسشنامه به مقدار 0/821، پایایی ابزار نیز تایید شد. داده های گردآوری شده با نرم افزار SPSS و AMOS و با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون یو من ویتنی تحلیل گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد صلاحیت فنی مدیران بر رفتار ‏نوآورانه کارکنان و یادگیری سازمانی تاثیر معناداری دارد؛ یادگیری سازمانی تاثیر معناداری بر رفتار ‏نوآورانه دارد و همچنین در رابطه بین صلاحیت فنی مدیران و رفتار‏نوآورانه کارکنان نقش میانجی دارد. با بررسی و مقایسه مشخص شد رفتار ‏نوآورانه کارکنان و یادگیری سازمانی تفاوت معناداری در مدارس ابتدایی غیرانتفاعی و مدارس متوسطه غیرانتفاعی دارد، به طوریکه یادگیری سازمان در مدارس متوسطه غیرانتفاعی در سطح بالاتری نسبت به مدارس ابتدایی، و رفتار نوآورنه کارکنان در مدارس ابتدایی غیرانتفاعی در سطح بالاتری نسبت به مدارس متوسطه قرار داشت. بنابراین بر اساس یافته‏ های پژوهش، می‏توان بیان کرد که برای تقویت رفتارهای ‏نوآورانه کارکنان مدارس که در عصر کنونی بسیار هم ضروری است، بایسته است تا سیاست‏ گذاران آموزش و پرورش در راستای توسعه صلاحیت فنی مدیران و به تبع آن بهبود یادگیری سازمانی گام بردارند.

    کلیدواژگان: صلاحیت فنی، یادگیری سازمانی، رفتار نوآورانه، مدارس غیرانتفاعی
  • مهدی جان احمدی گل، حمید رضائی فر*، حسین حکیم پور صفحات 179-205

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهمترین عوامل موثر بر جانشین پروری در سازمان ها و دسته بندی این عوامل از طریق اندازه گیری اندازه اثر آنها بر اساس تحقیقات پیشین به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه تجزیه و تحلیل داده ها، توصیفی می باشد. ابزار اندازه گیری این پژوهش چک لیست فراتحلیل بود. داده های حاصل از مطالعه با استفاده از روش اندازه اثر با استفاده از نرم افزار فراتحلیل1 CMA2  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این راستا مقالات ده سال اخیر در پایگاه های معتبر علمی داخلی و خارجی در این حوزه با توجه به کلیدواژه های مرتبط جستجو شد و بر اساس معیارهای درون گنجی خاص، 27 مقاله داخلی و خارجی جهت بررسی و تحلیل انتخاب شدند. نتایج تحقیق منجر به شناسایی 53 عامل موثر بر جانشین پروری در سازمان ها شد که از این میزان، تعداد 41 عامل معنادار و نهایتا با دسته بندی صورت گرفته، 23 عامل دارای شدت تاثیر بالا بر مدیریت جانشین پروری قرار گرفتند که چند مورد از مهمترین آنها به ترتیب شامل: مدیریت تغییر و مدیریت فرایند، آماده سازی و برنامه ریزی، مدیریت مسیر شغلی، قصد جانشینی بین نسلی، شایستگی مدیران، عدالت، سبک تصمیم گیری عقلایی و عامل انگیزشی بود لذا توصیه می شود سازمان ها با توجه به مهم ترین این عوامل، زمینه های لازم برای تصمیم گیری هدفمند جهت اجرای برنامه جانشین پروری و رشد و توسعه بهینه را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، مدیریت جانشین پروری، سازمان، پست های کلیدی، فراتحلیل
  • مدینه محمودی*، بهناز مهاجران، حسن قلاوندی صفحات 207-223

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل ساختاری تاثیر هوش فرهنگی و هویت اجتماعی بر ویژگی های رهبری معنوی با تاکید بر نقش میانجی مسیولیت پذیری اجتماعی در میان مدیران دانشگاه ارومیه انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف، توصیفی و از نظر روش، همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه مدیران دانشگاه ارومیه بود که در مجموع (151) نفر بودند. تعداد نمونه مورد مطالعه (151) نفر بود که به روش سرشماری انتخاب شدند، اما141 پرسشنامه برگشت داده شد که در تحلیل یافته ها مورد استفاده قرار گرفت. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد رهبری معنوی، هوش فرهنگی، هویت اجتماعی و مسیولیت پذیری اجتماعی استفاده شد. در پژوهش حاضر روایی ابزارها توسط پاسخ دهندگان، اساتید و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. ضرایب پایایی پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب (71/0=r) ، (81/0=r) ، (75/0=r) و (79/0=r) به دست آمد. برای تجزیه تحلیل داده ها آمار توصیفی و استنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری) از طریق نرم افزارهای SPSS25,lisrel8/8, Smart PLS3 مورد استفاده قرار گرفت. پژوهش نشان داد که هوش فرهنگی و هویت اجتماعی بر ویژگی های رهبری معنوی با تاکید بر نقش میانجی مسیولیت پذیری اجتماعی در میان مدیران دانشگاه ارومیه تاثیر مستقیم مثبت و معنی داری دارد و بیشترین تاثیر  مربوط به مسیولیت پذیری اجتماعی است. در نهایت می توان نتیجه گرفت که با ارتقا هوش فرهنگی و هویت اجتماعی مدیران دانشگاه ارومیه که بر ویژگی های رهبری معنوی مدیران تاثیر می گذارند، می توان عملکرد دانشگاه را ارتقا داد و همچنین مسولیت پذیری کارمندان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، هویت اجتماعی، ویژگی های رهبری معنوی، مسئولیت پذیری اجتماعی، مدیران دانشگاه
  • سید محمود طباطبایی، نادر سلیمانی*، حمید شفیع زاده صفحات 225-259

    هدف این پژوهش ارایه و اعتبار سنجی الگوی ارتقاء ساختار مدارس متوسطه  به روش آمیخته بوده است. این مطالعه به روش آمیخته (طرح اکتشافی) انجام شد. روش تحقیق در بخش کیفی نظریه داده بنیاد و در بخش کمی پیمایشی بود. داده های کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته  با 12 نفر (نمونه هدفمند) از مدیران ،معلمان و استادان حوزه مدیریت آموزشی  حاصل شد.. همچنین به منظور جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مطالعه کلیه اسناد و مدارک موجود داخلی و خارجی مرتبط با موضوع پژوهش و از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای اعتباریابی داده ها از معیارهای اعتبارپذیری و اعتمادپذیری استفاده شد. اعتبار مصاحبه با استفاده از معیارهای چهارگانه گابا و لینکلن (1994) و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون کرونباخ 92 ./تایید گردید. برای تحلیل داده های کیفی به روش کدگذاری باز،کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی و انتخاب و تعیین مقوله پدیده محوری صورت گرفت. برای گرداوری داده های کمی از پرسشنامه محقق ساخته (مبتنی بر یافته های کیفی) بهره گرفته شده است. جامعه آماری در بخش کمی کلیه مدیران مدارس شهر کرج به تعداد1900نفر در سال تحصیلی 1397-98 بودند که با استفاده از جدول انتخاب نمونه مورگان تعداد 320 نفر نمونه از  مدیران مدارس به شیوه  نمونه گیری در دسترس  انتخاب شدند.جهت اعتباریابی پرسشنامه محقق ساخته از نظر متخصصان واساتید استفاده شد که اکثر متخصصان، اعتبار آن را تایید کردند و برای تایید قابلیت اعتماد پرسشنامه از روش انجام آزمون پایلوت و محاسبه آلفای کرونباخ با نرم افزار SPSS استفاده گردید؛ بر این اساس، آلفای کرونباخ برابر با 803 /0 محاسبه گردید که نشان از تایید قابلیت اعتماد پرسشنامه محقق ساخته دارد. پرسشنامه محقق ساخته شامل سوالاتی بود که به مفاهیم طبقه بندی شده در بخش کیفی اشاره داشتند.   در بررسی تحلیل کیفی الگوی ارتقای ساختار مدارس متوسطه، مولفه های شرایط علی الگوی ارتقای ساختار مدارس متوسطه شامل قابلیتهای فردی و شرایط سازمانی ومولفه های عوامل مداخله گر شامل سه مقوله سیستم سیاسی، روابط قدرت و نظام باورهاو مولفه های شرایط زمینه ای شامل فرهنگ سازمانی وجو سازمانی بود.استراتژی یا راهکارهای ارایه  الگوی ارتقای ساختار مدارس متوسطه شامل دو راهبرد برنامه ریزی و تحول و توسعه بود.از پیامدهای الگوی ارایه شده می توان به  بهره و به ساختار پویا وتوانا و همچنین سبک رهبری اثربخش و کار آمد اشاره کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که ساختار مطلوب در مدارس به اثر بخشی و کیفیت بخشی فرایندهای آموزشی و تسهیل در امور اداری و فرهنگی  کمک نموده و  مدارس را قادر می سازد تا با تغییرات محیطی و عوامل مداخله گر درون سازمانی منطبق شود. همچنین باعث رفع موانع و مشکلات ناشی از ساختارهای معیوب شده و از این طریق باعث ارتقای کارایی ،اثربخشی و بهره وری در مدارس شوند.

    کلیدواژگان: ارتقا ساختار، داده بنیاد، مدارس متوسطه، روش آمیخته
|
  • Esmaeil Qadri, Salim Balouch*, Javad Pourkarimi, Mitra Ezzati Pages 13-28

    This study aimed to structural equation model of professional competencies with organizational commitment of high school teachers in the city of chabahar. The method of the research is descriptive and its type is correlation in method and its aim is applicative. The Population of this study consisted of all high school teachers in the city of chabahar. That sample was selected by utilizing simple random sampling and the size of sample was identified based on According to cochrane formula equal with 122. data were collected through modified Professional Competencies questionnaire) and organizational commitment scale. The reliability of the questionnaires was estimated using Cronbach's alpha coefficient of 0.98 and 0.76.  In order to analyze the data, descriptive statistics and inferential statistics (kolmogorov-smirnov tests, Pearson correlation, one-sample t-test, and Stepwise regression and pearson coefficient of correlation) were used. The main findings are: 1) professional competencies of high school teachers in the city of chabahar is above average and mean comments. 2) organizational commitment of high school teachers in the city of chabahar and is above average and mean comments. 3) A positive relationship was found between general indicator of professional competencies and organizational commitment of high school teachers in the city of chabahar. 4) Professional competencies and among its components, intellectual competence can predict the organizational commitment of teachers.

    Keywords: Professional Competencies, organizational commitment, teachers
  • Soosan Ghooparanloo, Maryam Hafezian* Pages 29-58

    The aim of this study was to investigate the role of 3I management on the quality of e-learning learning with emphasis on the moderating role of teacher resilience in the Covid period. The research is applied and the research method is descriptive and path analysis. The statistical population of all secondary education teachers in Bojnourd, which is 611 people, due to different areas (rural and urban) and suitable for both sexes (female and male) from stratified random sampling with proportional assignment 234 People were selected. Data collection tool was a questionnaire that three questionnaires of quality of learning virtual education, resilience, 3I management were used, respectively. The reliability of all three questionnaires was obtained using Cronbach's alpha coefficient method of 0.78, 0.89 and 0.75, respectively. Descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation test and path analysis, t-test using SPSS software and lisrel software were used to analyze the data. The results showed that the direct effect of 3I management (ideas, information, intelligence) on teachers's resilience was positive and significant. It was remarkable. In addition to the direct effects, the indirect effect of Management in a 3I-way manner through resilience on the quality of e-learning learning was positive and significant. In other words, 3I management can both directly and indirectly affect the quality of e-learning learning. According to the t-test in the gender variable, there is no significant difference between the two groups of colleagues (male and female) compared to the level of 3I management way manner.

    Keywords: 3I Management, Quality of learning e-learning, resilience, secondary school teachers, Covid 19
  • Mohsen Izan*, Afsaneh Ahmadi Ali Abadi, Mostafa Ghaderi, Naser Shirbagi Pages 59-79

    The present study was conducted with the aim of pathology of the process of implementing the lesson study (lS) in primary schools and providing a framework for overcoming its challenges.This research was conducted in a qualitative manner with an approach based on data theory. Potential participants included principals and teachers of schools in West Azerbaijan province. Using purposive sampling method and theoretical saturation technique, 12 school principals and 18 teachers who had a history of participating in the project were selected. Data were collected using a semi-structured interview protocol. Calculation of reliability and validity of the data was done using two methods of reviewing the participants and reviewing non-participating experts in the research. Data were analyzed inductively, by theoretical coding method. Findings obtained from interviews of principals and teachers were classified in 5 themes: 1) Sharing knowledge and experience of teachers 2) Culture of team and group learning 3) Culture of thinking and research 4) Development of professional knowledge of teachers 5) Improving teaching methods and improving student learning. Five central categories were extracted from the challenges and problems experienced by principals and teachers. 1) Psychological and environmental space governing individuals 2) Artificiality of teaching 3) External to internal motivation 4) Unequal participation of members in the project implementation process 5) Insufficient knowledge and skills about the project. Also, at the end, the conceptual framework of interaction, challenges and strategies for more effective implementation of Lesson study in primary schools were presented.

    Keywords: lesson study, experiences, challenges, principals, teachers, providing a conceptual framework, elementary school
  • Gholamreza Marmarian*, Mohammad Hasani, Behnaz Mohajeran Pages 81-102

    The aim of this study was to evaluate the indicators that determine equal access to higher health education opportunities and to present a model for reducing inequality in Kermanshah University of Medical Sciences.The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The method of collecting statistics and data was documentary and survey. The statistical population in two parts included documents and statistics of 7 faculties of Kermanshah University of Medical Sciences and students of the faculties of Kermanshah University of Medical Sciences in the academic year 2020-2021. In the documentary part, the census sampling method was used and in the descriptive part, the relative stratified random sampling method was used. In analyzing the data, TOPSIS models, path analysis, and neural networks were used. Rankings of the faculties of Kermanshah University of Medical Sciences using entropy and TOPSIS weighting techniques showed inequality between the faculties in terms of having research indicators. Scattering coefficient also showed the highest inequality in output indices and the lowest inequality in output indices. Cluster analysis and division of regions into three levels: rich, semi-rich, and poor showed that there was a difference between the faculties of Kermanshah University of Medical Sciences. The results neural networks also showed that the input index had the highest and the output index had the lowest direct impact on the inequality of the faculties of Kermanshah University of Medical Sciences.

    Keywords: Educational Inequality, Educational Indicators, Educational indicators, Kermanshah University of Medical Sciences
  • Manijeh Soleimani*, Taghi Zavvar, Asadollah Khadiv, Zarrin Daneshvar Heris, Behnam Talebi Pages 103-134

    The present study was conducted with the aim of designing a model of professional ethics in the health education system of the Vice Chancellor for Health of the Northwestern University of Medical Sciences. This combined study was conducted as a combination of qualitative and quantitative sequential exploratory mix. In the qualitative section, 43 experts including health education professors of northwestern medical universities were selected by purposive sampling and theoretical sampling and qualitative data were collected using in-depth interviews on the subject up to saturation stage after data collection. And definition of concepts and categories, information was provided to key participants and opinion polls were conducted and comparisons with the literature were made to confirm the external validity. Open coding, axial coding and selective coding analysis were performed. After extracting the final components of the questionnaire, 60 questions were prepared based on the theoretical foundations and information of the interviews. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.92. In the quantitative section, 473 people were randomly selected from all health care providers and health education experts in the field of health of Northwestern University of Medical Sciences. After distributing the questionnaire, the extracted data were analyzed using SPSS and LISREL software. The results of confirmatory factor analysis and measurement equations for each of the structures were significant based on the amount of factor loads obtained and the amount of factor load of all indicators was greater than 0.3. The fitted measurement model had a good fit and was approved. The validity of the model was confirmed by confirmatory factor analysis and Cronbach's high alpha coefficient, and finally the final model of professional ethics in the health education system of the Northwest Health Department with loyalty components; responsibility; Competitiveness; Honesty; Respect for others; Respect for social values ​​and norms; Justice and fairness; Empathy with others; Liquidity; decisiveness; the trust ; Cross-sectoral cooperation; Observance of order; positive attitude; A commitment was made. Also, the degree of importance of each component of professional ethics in the health education system of the health department of the northwestern universities of medical sciences was determined.

    Keywords: Professional ethics model, health education, health deputy, medical universities
  • Maryam Tashi Shamsabadi, Maryam Taghvaie Yazdi*, Kiumars Niazazari Pages 135-151

    The inclusive objective of the present study was to analyze the impact of the electronic portfolio on the thinking disposition at Shahid Beheshti University of medical sciences. This applied study was conducted with a mixed approach using a qualitative and quantitative approach with exploratory design. In the qualitative section, the Delphi method was used, and in quantitative part, the descriptive survey method was applied. In the qualitative section, the statistical population consisted of 18 professors of Shahid Beheshti medical Univeristy of whom 13 people were selected by purposive sampling method based on the saturation law, and 1665 graduate students and residents of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were included in the quantitative section among whom 312 people were selected as the sample using stratified random sampling method based on Cochran's formula. To collect data, researcher-made questionnaires of electronic portfolio with Cronbach's alpha equal to 0.884 and total validity equal to 0.658. and Hayati’ thinking disposition questionnaire with Cronbach's alpha value of 0.880 and total validity of 0.530 were used. Confirmatory factor analysis and structural equations were used to analyze the data. R2 values for all dimensions of the electronic portfolio questionnaire are at a higher than strong level, so there is a strong positive and significant relationship between the electronic portfolio variable with all its dimensions. Considering the R2 values of (0.510) and path coefficients of (0.590) between the two variables, the effect of electronic portfolio on thinking disposition was above average. Therefore, it can be concluded that the effect of electronic portfolio on the thinking disposition of graduate students and residents of Shahid Beheshti University of Medical Sciences has become positive and significant.

    Keywords: Electronic Portfolio, Thinking Disposition, Medical Sciences University
  • Mehdi Rashidi*, Maryam Rahimzadegan Pages 153-177

    The main goal of this research was to explain the effect model of technical competence of school managers on organizational learning and innovative behavior of employees. The present study is applied research in terms of purpose and descriptive research in the data collection method. This research was conducted in non-profit primary and secondary schools of Birjand city in the summer and autumn of 2021. To collect data, the standard questionnaires of Van Minh et al. (2017) for the variables of technical competence of managers and innovative behavior of employees and the standard questionnaire of Jimenez- Jimenez & Sanz Valle (2011) were used for the variable of organizational learning with a five-point Likert scale. The validity of the tool was confirmed through experts' opinions and confirmatory factor analysis, and according to the Cronbach's alpha coefficient calculated for managers' technical competence questionnaire, it was 0.725, for employees' innovative behavior 0.73, organizational learning 0.757 and for the whole questionnaire as 0.821, The reliability of the questionnaire was confirmed. The collected data were analyzed with SPSS and AMOS software and using structural equation modeling method and U-Mann Whitney test. The results of the research showed that the technical competence of managers has a significant effect on the innovative behavior of employees and organizational learning; Organizational learning has a significant effect on innovative behavior and also plays a mediating role in the relationship between technical competence of managers and innovative behavior of employees. By examining and comparing, it was found that the innovative behavior of employees and organizational learning has a significant difference in non-profit primary schools and non-profit secondary schools, so that organizational learning in non-profit secondary schools is at a higher level than in primary schools, and the innovative behavior of employees in non-profit primary schools is at the level It was higher than secondary schools. Therefore, based on the findings of the research, it can be stated that in order to strengthen the innovative behavior of school employees, which is very necessary in today's era, it is necessary for the policy makers of education and training to take steps in the direction of developing the technical competence of managers and consequently improving organizational learning.

    Keywords: Technical competence, Organizational learning, Innovative behavior, Non-profit schools
  • Mahdi Janahmadigol, Hamid Rezaiefar*, Hossein Hakimpur Pages 179-205

    This study aimed at identifying the most important factors affecting succession planning in organizations and categorize these factors by measuring their effect size based on previous research. It was a descriptive applied study. The measurement tool of this research was a meta-analysis checklist. The data obtained from the study were analyzed using the effect size method using meta-analysis software (CMA2). In this regard, the articles of the last ten years were searched in reputable domestic and foreign scientific databases in this field according to the relevant keywords, and based on specific internal criteria, 27 domestic and foreign articles were selected for review and analysis. The results led to the identification of 53 factors affecting succession management in organizations, of which 41 were significant factors. Finally, 23 factors with high impact on succession management were identified. These included: change management and process management, preparation and planning, career path management, intergenerational succession, managers' competence, justice, rational decision-making style and motivational factor. Therefore, it is recommended that organizations consider the most important factors for providing purposeful decision making to implement the succession plan and optimal growth and development.

    Keywords: Succession, Succession management, Organization, Key posts, Meta-analysis
  • Madeneh Mahmoodi*, Behnaz Mohajeran, Hassan Ghalavandi Pages 207-223

    The purpose of present study was to structurally analyze the effect of cultural intelligenceand social identity on the characteristics of spiritual leadership with emphasis on the mediating role of social responsibility among the managers of Urmia University. The research method is descriptively and methodly correlation of structural equation modeling. The statistical population was all the managers of Urmia University, which was 151 in total. The number of samples was 151 who were selected by census method. However, 151 questionnaires were returned and used to analyze the of data. The standard questionnaire of spiritual leadership, cultural intelligence, social identity and social responsibility were used to collect information. In the present study, the validity of the instruments was used by the respondents, professors and confirmatory factor analysis. The reliability coefficients of research questionnaires using Cronbach's alpha coefficient are (r=0.71), (r=0.81), (r=0.75)  and (r=0.79), respectively. Descriptive and inferential statistics (structural equation model) were used to  SPSS25,lisrel8/8, Smart PLS3 analyze the data. The study showed that cultural intelligence and social identity   have a direct and positive effect on the characteristics of spiritual leadership by emphasizing the mediating role of social responsibility among the managers of Urmia University,and is  the most effect related to social identity. Finally it can be concluded that by promoting the cultural intelligence and social identity of the managers of Urmia University, which affect the characteristics of the spiritual leadership of the managers, the performance of the university can be improved and also the responsibility of the employees will increase.

    Keywords: Cultural Intelligence, Social Identity, Characteristics of Spiritual Leadership, Social Responsibility, University Managers
  • Solimani, Nader Soleimani*, Abdollah Shafizadeh Pages 225-259

    The purpose of this research was to present and validate the model of improving the structure of secondary schools using a mixed method. This study was conducted using a mixed method (exploratory design). The research method was in the qualitative part of the foundation's data theory and in the quantitative part of the survey. Qualitative data was obtained through semi-structured interviews with 12 people (purposive sample) from managers, teachers and professors in the field of educational management. With the subject of the research, a semi-structured interview was used. Validity and reliability criteria were used to validate the data. The validity of the interview was confirmed using the four criteria of Gaba and Lincoln (1994) and the reliability of the questionnaire was confirmed using the Cronbach's test. To analyze the qualitative data, open coding, axial coding and selective coding were used to select and determine the category of the central phenomenon. A researcher-made questionnaire (based on qualitative findings) was used to collect quantitative data. In the quantitative part, the statistical population was all principals of schools in Karaj city in the number of 1900 people in the academic year 2017-2018. Using Morgan's sample selection table, a sample of 320 school principals were selected by available sampling method. Professors were used and most experts confirmed its validity, and to verify the reliability of the questionnaire, the method of conducting a pilot test and calculating Cronbach's alpha with SPSS software was used; Based on this, Cronbach's alpha was calculated as 0.803, which shows the reliability of the researcher-made questionnaire. The researcher-made questionnaire included questions that refer to the concepts classified in the qualitative section. In the qualitative analysis of the secondary school structure improvement model, the causal conditions components of the secondary school structure improvement model included individual capabilities and organizational conditions, and the intervening factors included the three categories of political system, power relations, and belief system, and the background condition components included organizational culture and organizational atmosphere. The strategy or strategies of presenting the model for improving the structure of secondary schools included two strategies of planning and transformation and development. Among the consequences of the presented model, we can point out the benefits of a dynamic and capable structure as well as an effective and efficient leadership style. The results of this research showed that the desired structure in schools helps in the effectiveness and quality of educational processes and facilitates administrative and cultural affairs and enables schools to adapt to environmental changes and intervening factors within the organization. It also removes the obstacles and problems caused by defective structures and in this way improves efficiency, effectiveness and productivity in schools.

    Keywords: structure improvement, foundation data, secondary schools, mixed method