فهرست مطالب

نشریه مرور سیستماتیک در علوم پزشکی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا صادقی پور، عبدالصالح زر* صفحات 1-10
    مقدمه

    یکی از مشکلات مرتبط با سامت در افراد مسن، اختالات خواب آنها می باشد که می تواند بر کیفیت زندگی این گروه سنی تاثیر منفی وارد کند. با توجه به این که ورزش و فعالیت بدنی می تواند اثرات مثبتی بر وضعیت خواب افراد مسن داشته باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی مطالعات انجام شده در زمینه تاثیر تمرینات استقامتی بر کیفیت خواب افراد سالمند در ایران می باشد.

    روش کار

    در مرور حاضر کلیه مقالات مرتبط با هدف مطالعه چاپ شده تا فروردین 1400 بررسی شد. جستجو د ر پایگاه های اطلاعاتی بین المللی PubMed, Scopus, web of science, google scholar و پایگاه های داخلی Magiran و SID با کلیدواژه های فارسی تمرین، ورزش، سالمند، سالمندی، کیفیت خواب و کلیدواژه های انگلیسی sleep quality, training, older, quality of sleep, Exercise, elderly انجام شد. معیارهای ورود شامل کلیه مقالات علمی پژوهشی چاپ شده کیفیت
     خواب به زبان فارسی و انگلیسی در بازه زمانی 2010 تا 2021 بود که از واژه کیفیت خواب در عنوان استفاده کرده باشند. معیارهای خروج شامل خلاصه مقالات کنفرانس ها و مقالات خارجی غیر از زبان انگلیسی بود.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 2140 مقاله یافت شد که پس از حذف موارد تکراری و و لحاظ کزدن معیار های ورود در نهایت 9 مقاله همراستا با اهداف مطالعه حاضر مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های مطالعه حاکی از آن است که نتایج هر9 مطالعه ای که شرایط بررسی در مطالعه حاضر را داشتند نشان داد که با اجرای تمرینات بدنی استقامتی در انواع مختلف می توان کیفیت خواب سالمندان را به طور معناداری بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه مروری نشان داد که تمرینات استقامتی مختلف با شدت متوسط تاثیر مثبت معناداری بر کیفیت خواب افراد سالمند دارد. به نظر می رسد طول دوره 12 هفته ای و با تکرار 3 جلسه در هفته تمرینات استقامتی تاثیر مثبتی بر کیفیت خواب افراد سالمند دارد. بررسی اثرات طولانی مدت این تمرینات بر کیفیت خواب سالمندان نیاز به بررسی های بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، کیفیت خواب، سالمند
  • زهرا سبزی، مریم زاهدی، فروغ فاروقی* صفحات 11-18
    مقدمه

    سندرم پای بی قرار یک اختال حسی- حرکتی است که با تمایل به حرکت دادن پاها آشکار می شود و معمولا با احساس ناخوشایند در پاها همراه است. مطالعات نشان دادند که بیماران دیابتی بیشتر از جمعیت عمومی در معرض خطر ابتلا به سندرم پاهای بی قرار هستند. بنابراین مطالعه مروری با هدف تعیین روش های کنترل سندرم پای بی قرار در بیماران مبتلا به دیابت طراحی شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مروری دامنه ای و جستجو در متون موجود در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی و فارسی شاملPubMed Magiran , SID ,Clinical key ,Web of science, Google scholars، و موتور جستجوگر Google scholar و سامانه نوپا انجام شده است. در جستجوی منابع انگلیسی زبان، کلیدواژه های Restless leg syndrome و Diabetes و در جستجو منابع فارسی، کلیدواژه های سندرم پای بی قرار و دیابت مربوط به سال های 2015 تا 2020 استفاده گردید. برای انتخاب مقالات و بررسی کیفیت مقالات از چک لیست پریزما استفاده شد.

    یافته ها

    عوامل کنترل کننده سندرم پای بی قرار در بیماران مبتلا به دیابت، در دو دسته کنترل دارویی و کنترل غیر دارویی قرار گرفت. دسته کنترل دارویی شامل داروهای آگونیست های دوپامینرژیک و لیگاندهای آلفا - 2دلتا، اپیوییدها و مکمل های آهن و داروهایی که در مدیریت RLS و عوارض مربوط به دیابت استفاده می شود شامل: بروموکریپتین،کلونیدین و گاباپنتین است. دسته کنترل غیر دارویی شامل توصیه های تغییر رژیم غذایی، مدیریت استرس، ماساژ، سرما و گرما درمانی، وان های گرداب، روش های آرام سازی، یوگا، رایحه درمانی و اصاح سبک زندگی، فیزیوتراپی و تکنیک های تحریک مغناطیسی یا الکتریکی، تمرینات ورزشی و دستگاه های فشرده سازی پنوماتیک مورد توجه بیماران و پزشکان است.

    نتیجه گیری

    طبق مرور مطالعات انجام شده، مشخص شد، برخی روش های دارویی و غیر دارویی که در این مطالعه به آن ها پرداخته شده است در کنترل سندرم پای بی قرار در بیماران دیابتی موثر است، لذا شناخت و درک این روش ها به توانمندسازی کادر درمان و بیمار برای دستیابی سطح بالاتری از کنترل، کمک شایانی می نماید.

    کلیدواژگان: سندرم پای بی قرار، دیابت، مروری
  • حسین پورچراغی، نسرین ولی عینی، مهدی رحیمی، شیما نظری، الهام نواب* صفحات 19-34
    مقدمه

    در دسامبر 2019 ، سویه جدید کروناویروس به نام SARS-COV-2 چالشی اساسی را برای سلامت عمومی ایجاد نمود. ویروسی که می توانند از طریق تخریب پارانشیم مغزی و اختال در متابولیسم گلوکز، سبب اختالات شناختی، بویژه حافظه گردد. از طرفی دیگر قرنطینه های مستمر خانگی سالمندان جهت جلوگیری از ابتا به این بیماری، اثرات نامطلوبی بر شرایط روانی آن ها می گذارد. از آنجایی که سالمندان آسیب پذیرترین گروه نسبت به بیماری کرونا بوده و در سراسر جهان نیز نزدیک به 50 میلیون مبتلا به آلزایمر وجود دارد، این مطالعه با هدف بررسی تازه های بیماری آلزایمر و کووید19 در سالمندان انجام است.

    روش کار

    با بررسی در بانک اطلاعاتی SID ، IranDoc ، Google scholar ، PubMed ، Medline ،Scopus ، Cochrane Library،Science Direct و با استفاده از کلیدواژه های "سالمندی"،"کووید 19 "، "ویروس کرونا" و "آلزایمر"؛تمامی مقالاتی  که به بررسی ارتباط بیماری کرونا و آلزایمر پرداخته بودند وارد مطالعه شدند. جستجوی الکترونیکی در محدوده زمانی 2019- 2021 انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج بررسی 18 مطالعه انتخاب شده نشان داد؛ ارتباط مشخصی بین هر یک از این دو بیماری وجود دارد که در هر دو بعد بیولوژیک و سبک رفتاری قابل اثبات است. همچنین اختال عملکرد شناختی، تحریک پذیری، اختال در خلق و ارتباط در سالمندان مبتا و غیر مبتا به بیماری آلزایمر در دوران قرنطینه ناشی از بیماری کووید 19 در مقایسه با زمان قبل از پاندمی با سرعت بیشتری روی داده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه پاتوفیزولوژیک شناخته شده بین این دو بیماری، کاهش فعالیتهای اجتماعی و جسمی در حین قرنطینه و به ویژه جدایی از اعضای خانواده، منجر به کاهش تحریک حسی و افزایش تنهایی در فرد سالمند شده و زمینه ساز تجربه بی قراری، اختالات شناختی و توهم در این افراد می گردد. اگرچه اعمال محدودیت ها برای مقابله با شیوع کووید 19 ضروریست، توجه به نیازهای روحی و روانی سالمندان بخصوص مبتلایان به بیماری آلزایمر و خانواده هایشان ضروری بوده و لازم است تدابیر مناسبی جهت گذران هرچه بهتر این پاندمی برای این افراد را در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، کووید 19، ویروس کرونا، آلزایمر، مطالعه مروری
  • لادن ناصح، نرگس ارسلانی، فاطمه تقلیلی، مریم احمدی، فاطمه مقدم، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 35-46
    مقدمه

    شواهد متعدد حاکی از اثرات گسترده بحران کووید- 19 بر شرایط کاری پرستاران و رضایت شغلی آنها است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی رضایت شغلی پرستاران در دوران پاندمی کووید- 19 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش به روش مرور نظام مند و بر اساس شش مرحله کاکرین انجام شد. بعد از تعیین اهداف و سوالات پژوهش کلید واژه های “job satisfaction”، “work Satisfaction”، ،nurse،COVID-19 ، Coronavirus و معادل فارسی آنها شامل رضایت شغلی، پرستار، کووید- 19 و کرونا در بانک های اطلاعاتی خارجی شامل Web of science ، PubMed، Scopus و مجله الکترونیک Science Direct با استفاده از عملگرهای AND، OR و NOT و دو پایگاه داخلی SID و MagIran در بازه زمانی دسامبر 2019 تا ژانویه 2022 جستجو گردید. همچنین موتور جستجوی Google Scholar نیز به منظور اطمینان از استخراج کلیه مقالات مرتبط موجود بررسی شد. در نهایت از 495 مقاله وارد شده به مرحله غربالگری، 22 مقاله اساس معیارهای ورود و خروج برای بررسی کامل و استخراج داده ها انتخاب شدند.

    یافته ها

    پس از بررسی متن کامل 22 مقاله مرتبط، یافته های بدست آمده پیرامون "رضایت شغلی پرستاران در دوران پاندمی کووید- 19 " در سه طبقه خلاصه شد: (1)  میزان رضایت شغلی (2) عوامل مرتبط با رضایت شغلی و (3) راهکارهای ارایه شده برای ارتقاء رضایت شغلی.

    نتیجه گیری

    رضایت شغلی پرستاران در دوران پاندمی در اکثر مطالعات متوسط بود و با سه دسته عوامل فردی، اجتماعی و سازمانی ارتباط داشت. همچنین محققین راه کارهایی را در مطالعات خود ارایه کرده اند که می توان از آنها به منظور ارتقاء رضایت شغلی پرستاران در طی این بحران بهره گرفت.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کووید- 19، کروناویروس، پرستار، مرور نظام مند
  • آرش خلیلی، طیبه حسن طهرانی، سید رضا برزو* صفحات 47-55
    مقدمه

    شناخت نقاط قوت دانشگاه های خارج از کشور می تواند برنامه ریزان تحصیلی ایران را تشویق کند که از نقاط قوت دانشگاه های مشابه خارجی برای تبدیل نقاط ضعف خود به نقطه قوت استفاده کنند. این مطالعه با هدف مقایسه برنامه آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری کودکان ایران با دانشگاه کاتولیک امریکا انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی - تطبیقی در سال 1401 ، داده ها جهت مقایسه دوره آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری کودکان ایران و دانشگاه کاتولیک آمریکا با تکیه بر تاریخچه و جزییات برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد پرستاری کودکان جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از الگوی Bereday در چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    برنامه آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری کودکان ایران در تمام دانشگاه ها متمرکز بوده و تنها یک رشته کارشناسی ارشد پرستاری کودکان بدون گرایش خاص وجود دارد. اما در دانشگاه کاتولیک چندین گرایش برای کارشناسی ارشد پرستاری کودکان وجود داشت. برنامه کارشناسی ارشد پرستاری کودکان در ایران و دانشگاه کاتولیک از نظر فلسفه و چشم انداز، نقش دانشجویان پس از فارغ التحصیلی و راهبرد های آموزشی و روش تدریس مشابهت داشت. اما در بعد گرایش ها، حوزه کاری، هزینه های تحصیلی، پذیرش دانشجو از کشورهای دیگر و حداقل های لازم برای ثبت نام در دوره آموزشی مربوطه متفاوت بودند.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزان داخلی می توانند با الگو گرفتن از برنامه های آموزشی و ابعاد گسترده کارشناسی ارشد پرستاری کودکان دانشگاه کاتولیک، نیازهای بیشتری از سامت جامعه در بعد کودکان را پوشش دهند.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، کارشناسی ارشد، پرستاری کودکان، کاتولیک، ایران
  • مریم احمدی، نرگس ارسلانی، فاطمه مقدم، لادن ناصح، فاطمه تقلیلی، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 56-68
    مقدمه

    در بین کارکنان سامت، سندرم فرسودگی شغلی به خصوص در پرستاران رایج است. در میان پرستاران بخش های مختلف، پرستاران شاغل در بخش اورژانس به علت وجود عوامل متعددی از قبیل حجم کاری بالا، شیفت های طولانی، نیروی انسانی ناکافی بیشتر مستعد فرسودگی شغلی هستند. هدف این مطالعه بررسی فرسودگی شغلی در پرستاران اورژانس می باشد.

    روش کار

    این مطالعه مروری با جستجوی مطالعات فارسی با استفاده از کلیدواژه های فرسودگی شغلی،کارکنان مراقبت بهداشتی ؛کادردرمان، مراقبین بهداشتی، پرستاران، اورژانس، در پایگاه های داخلی SID، civilica، MagIran و با استفاده از کلیدواژه های Burnout Emergency, Care provider, Health care workers, Nurses در پایگاه های اطلاعاتی  PubMed، ISI, Web of Science، Science Direct، Google Scholar در بازه زمانی 1 ژانویه 1990 تا 30 دسامبر 2022 بررسی گردید. از 761
    مطالعه ای که بعد از جستجو وسیع و غربالگری یافت گردید؛ تعداد 44 مطالعه جهت استخراج داده ها ارزیابی و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعات بیانگر آن بود که پرستاران اورژانس بیش از سایر پرستاران با فرسودگی شغلی مواجه می شوند. هم چنین مشاهده شد که عوامل مختلفی از جمله سن، وضعیت تاهل، حجم کار و ساعت کاری ارتباط مستقیمی با افزایش فرسودگی شغلی دارند. هم چنین نتایج حاصل از مطالعات بیانگر تاثیر استراتژی های مقابله ای، ذهن آگاهی و برنامه های آموزشی بر کاهش فرسودگی شغلی پرستاران می باشد.

    نتیجه گیری

    تعداد قابل توجهی از پرستاران اورژانس دارای سطوح متوسط تا بالای خستگی عاطفی و مسخ شخصیت، همراه با سطوح پایین موفقیت شخصی بودند. استفاده از استراتژی های مقابله ای، ذهن آگاهی، مراقبه و مدیتیشن از راه های کنترل و پیشگیری فرسودگی شغلی در پرستاران بخش اورژانس می باشد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کارکنان مراقبت بهداشتی، کادردرمان، مراقبین بهداشتی، پرستاران، اورژانس، مرورسیستماتیک
  • مرضیه سیف، نرگس بحیرایی، مریم دهقانی، اعظم شریفی* صفحات 69-80
    مقدمه

    امروزه مصرف قلیان به عنوان یک مسیله مرتبط با سامت در سطح جهانی مطرح شده است. از آنجا که مصرف تنباکو از طریق قلیان، به ویژه در میان کودکان و نوجوانان در حال افزایش است، شناسایی عوامل موثر بر آن در جهت برنامه ریزی های پیشگیرانه ضروری است. لذا مطالعه حاضر با هدف مروری بر عوامل موثر برگرایش نوجوانان به مصرف قلیان انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مروری از نوع حوزه ای بود. داده ها با استفاده از واژگان کلیدی در پایگاه های اطلاعاتی ، Magiran
    ISC، SID، Pubmed, Scopus, Web of Science و Google Scholar در بازه زمانی 2002 تا 2022 جمع آوری گردید. غربالگری و انتخاب اسناد بر اساس دستورالعمل Prisma صورت گرفت.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 280 مقاله یافت شد که از این تعداد با حذف موارد تکراری و غیر مرتبط با هدف پژوهش و معیارهای ورود، تعداد 30 مقاله وارد مطالعه شد. نتایج بررسی مطالعات نشان داد که عوامل متعددی در گرایش نوجوانان به قلیان تاثیر گذار هستند که به 5 دسته کلی شامل عوامل زمینه ای، روانی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی تقسیم بندی شدند.

    نتیجه گیری

    عوامل متعددی در گرایش نوجوانان به مصرف قلیان نقش دارند که از مهم ترین آنها می توان به دانش و نگرش اشتباه در مورد مضررات قلیان، دسترسی آسان و ارزان، جذابیت های حسی و پذیرش فرهنگی قلیان اشاره کرد. از این رو فرهنگ سازی و افزایش آگاهی، ممنوعیت تولید دخانیات طعم دار، اجرای قوانین ممنوعیت استعمال قلیان در مکان های عمومی، افزایش قیمت تنباکو و افزایش امکانات تفریحی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: قلیان، تنباکو، نوجوان، مرور حوزه ای
  • فاطمه تقلیلی، نرگس ارسلانی، لادن ناصح، فاطمه مقدم، مریم احمدی، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 81-91
    مقدمه

    رسانه های اجتماعی از جمله تلویزیون، رادیو و... در ارایه تصویری حرفه ای و بعضا غیر حرفه ای از مشاغل مختلف از زوایا و ابعاد و دیدگاه های متفاوت در جوامع نقش عمده ای را دارند. با ورود غیر منتظره پاندمی کوید 19 ،پرستاران و حرفه پرستاری، بیشتر از پیش مورد توجه رسانه های عمومی قرار گرفت. لذا هدف این مطالعه مقایسه تصویر پرستاری در این رسانه های اجتماعی  قبل و بعد از پاندمی کوید 19 بوده است.

    روش کار

    مقاله حاضر، یک مقاله مروری روایتی است. جستجوی مقالات با کلید واژه های های "تصویر پرستاری(Nursing Image)"،"رسانه های اجتماعی،تلویزیون، رادیو، اینترنت،(Social media,Tv,Radio,Internet"،"کوید19 (Covid19)"، از طریق پایگاه های اطلاعاتی ملی  ,SID  IranMedex , Magiranو بین المللی Pubmed, Scopus, Sience Direct,Google Scholar در محدوده زمانی سال 2000تا 2022 انجام شد.در این مطالعه 28 مقاله براساس معیارهای ورود وخروج وتناسب محتوا با هدف مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها در رسانه های خارجی و داخلی، قبل و بعد از کرونا مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی ها نشان دادند، قبل از شیوع پاندمی کوید 19  پرستاران  از نظر ظاهری، جنسیتی و حرفه ای، بیشتر تصویر کلیشه ای و یا تبلیغاتی داشته و بیشتر مشغول به انجام کارهای غیر تخصصی و وابسته به پزشک بودند. با شیوع پاندمی کوید 19 پرستاران در رسانه ها بیشتر با واژه های "قهرمان" و "سرباز "و "مدافع سلامت"، معرفی شدند و جایگاه ویژه ای پیدا کردند.

    نتیجه گیری

    پاندمی کوید 19 باعث شد تا رسانه ها تصویری واقعی تری از نقش پرستاران در سلامتی و کنترل بیماری را به جامعه ارایه کنند و بیداری و آگاهی عمومی نسبت به این حرفه افزایش پیدا کند و پرستاران نسبت به قبل پررنگ تر دیده شوند.

    کلیدواژگان: تصویر پرستاری، رسانه های اجتماعی، پاندمی کوید 19
|
  • Hamid Reza Sadeghipur, Abdosssaleh Zar* Pages 1-10
    Introduction

    One of the health-related problems in the older is their sleep disorders, which can negatively affect the quality of life of this age group. Since exercising and physical activity can have positive effects on the sleep quality in elders, the aim of this review is to systematically review the studies conducted in Iran on the effect of endurance training on the sleep quality of the elderly.

    Methods

    In the present review, all articles related to the purpose of the study published up to April 2021 were reviewed. Search was performed in international databases PubMed, Scopus, web of science, google scholar as well as internal databases such as Magiran and SID with English and Persian keywords equivalent for training, sport, elderly, aging, sleep quality. Inclusion criteria included all published scientific research articles on sleep quality in Persian and English from 2010 to 2021 using “sleep quality “in the title. Exclusion criteria included abstracts of conference papers and non-English papers.

    Results

    2140 articles were found in the initial search, from which 9 articles were finally reviewed in line with the objectives of the present study. These articles were selected after eliminating duplicates and in terms of meeting the inclusion criteria. Findings of the reviewed studies indicated that performing endurance physical exercises in different types, significantly improved the sleep quality of the elderly.

    Conclusions

    The results of this review study showed that different endurance exercises with moderate intensity have a significant positive effect on sleep quality in the elderly. It seems that the duration of the 12-week period and by repeating 3 sessions per week of endurance training has a positive effect
    on the sleep quality in the elderly. Investigating the long-term effects of these exercises on the sleep quality of the elderly needs further investigation.

    Keywords: Endurance training, Sleep quality, Elderly
  • Zahra Sabzi, Maryam Zahedi, Forough Faroughi* Pages 11-18
    Introduction

    ‘Restless Legs Syndrome’ is a sensory-motor disorder manifested by a tendency to move legs, usually accompanied by discomfort in the legs. Studies have shown that diabetics are more at risk for Restless Legs Syndrome than the general population. Therefore, a review study was designed to determine the methods of controlling restless legs syndrome in patients with diabetes.

    Methods

    This study was a scoping review. To find document related to the ‘Methods of Controlling Restless Legs Syndrome pharmacological in Diabetic Patients’, the English/Persian article were searched in data bases such as, Pub Med, MagIran, SID, Clinical key, Web of science, Nopa system
    and Google scholars search engine from 2015 to 2020.The Prisma checklist was used to select articles and evaluate the quality of articles.

    Results

    Methods of controlling restless legs syndrome in diabetic patients were divided into two categories: pharmacological control and non- pharmacological control. Pharmacological controls include dopaminergic agonists and alpha-2-delta ligands, opioids and iron supplements,
    and medications used to manage RLS and diabetes-related complications include bromocriptine, clonidine, and gabapentin. Non- pharmacological controls include diet change recommendations, stress management, massage, cold and heat therapy, whirlpool baths, relaxation techniques, yoga, aromatherapy and lifestyle modification, physiotherapy and magnetic or electrical stimulation techniques, exercise and pneumatic compression devices are of interest to patients and physicians.

    Conclusions

    A review of studies showed that some pharmacological and non-pharmacological methods discussed in this study are effective in controlling ‘Restless Legs Syndrome’ in diabetic patients. Therefore, knowing and understanding these methods helps to empower the medical care
    staff and the patient to achieve a higher level of control..

    Keywords: Restless Legs Syndrome, Diabetes, Review
  • Hossein Poorcheraghi, Nasrin Valieiny, Mahdi Rahimi, Shima Nazari, Elham Navab* Pages 19-34
    Introduction

    In December 2019, a new coronavirus strain called SARS-COV-2 represented a significant challenge for general wellbeing. The Virus can cause mental disability, particularly memory, through the brain parenchyma deterioration and glucose metabolism impairment. Also, elderly persistent home quarantine to prevent the disease, affects their mental condition adversely. Since elders are the most vulnerable group to Covid-19 and there are almost 50 million individuals with Alzheimer's around the world, this review expects to analyze the most recent in Alzheimer's disease and Covid-19 in older adults.

    Methods

    By searching the databases; SID, IranDoc, Google scholar, PubMed, Medline, Scopus, Cochrane Library, Science Direct and using the keywords "Elder", "Covid-19", "Corona virus" and "Alzheimer"; all articles examining association between Covid-19 disease and Alzheimer were
    included in the study. Electronic search was performed during 2019-2021.

    Results

    Findings of 18 selected studies showed; there is a reasonable connection between these two disease which can be proven in both biological and behavioral dimensions. Likewise, cognitive impairment, irritability, mood and communication disorders in the elderly with and without Alzheimer's disease occurred with a steep slope during the Covid-19 quarantine contrasted with the time before the pandemic.

    Conclusions

    Considering the known pathophysiological connection between these two diseases, the decrease of social and physical activities during isolation and particularly relatives' partition, leads to a decrease in sensory stimulation and increased loneliness in the elderly and also cause restlessness,
    cognitive disorders and hallucinations in these people. Although limitations are important to combat the Covid-19 outbreak, it is vital for meet seniors' mental requirements, particularly those with Alzheimer's disease, and their families, and appropriate estimates should be taken to assist them with
    enduring the pandemic.

    Keywords: Elderly, Covid-19, Corona Virus, Alzheimer, Systematic review
  • Ladan Naseh, Narges Arsalani, Fatemeh Taghlili, Maryam Ahmadi, Fatemeh Moghaddam, Masoud Fallahi-Khoshknab* Pages 35-46
    Introduction

    Numerous evidences indicate the extensive effects of the Covid-19 crisis on the working conditions of nurses and their job satisfaction. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the job satisfaction of nurses during the covid-19 pandemic.

    Methods

    This study was conducted using a systematic review based on six Cochrane stages. After determining the objectives and questions of the research, the key words "job satisfaction", "work satisfaction", nurse, Covid-19, coronavirus and their Persian equivalents including job satisfaction,
    nurse, covid-19 and corona in valid databases including Web of science, PubMed, Scopus and electronic journal Science Direct and SID and Magiran were searched using AND, OR and NOT operators in the period of December 2019 to January 2022. Also, the Google Scholar search engine was also checked in order to ensure the extraction of all available related articles. Finally, out of 495 articles included in the screening stage, 22 articles were selected based on the entry and exit criteria for full review and data extraction.

    Results

    After reviewing the full text of 22 included articles, the findings about "job satisfaction of nurses during the covid-19 pandemic" were summarized in three categories: (1) the level of job satisfaction (2) factors related to job satisfaction and (3) Solutions provided to improve job satisfaction

    Conclusions

    Job satisfaction of nurses during the pandemic was moderate in most studies and was related to three categories of individual, social and organizational factors. Also, researchers have presented solutions in their studies that can be used to improve the job satisfaction of nurses during
    this crisis.

    Keywords: Job Satisfaction, Covid-19, Coronavirus, Nurse, Systematic Review
  • Arash Khalili, Tayebeh Hasan Tehrani, Seyed Reza Borzou* Pages 47-55
    Introduction

    Knowing the strengths of foreign universities can encourage Iranian education planners to use the strengths of similar foreign universities to turn their weaknesses into strengths. This study was conducted with the aim of comparing Iran's pediatric nursing master's program with
    the Catholic University of America.

    Methods

    In this descriptive-comparative study in 1401, data were collected to compare the master's course in pediatric nursing in Iran and the Catholic University of America based on the history and details of the curriculum of the master's course in pediatric nursing. The data were analyzed using the
    Bereday model in four stages: description, interpretation, comparison and comparison.

    Results

    The pediatric nursing master's program in Iran is concentrated in all universities and there is only one pediatric nursing master's program without a specific orientation. But at Catholic University, there were several trends for a master's degree in pediatric nursing. The pediatric nursing master's
    program in Iran and the Catholic University were similar in terms of philosophy and perspective, the role of students after graduation, and educational strategies and teaching methods. But later on, trends, field of work, education costs, acceptance of students from other countries and the minimum required to register in the relevant training course were different.

    Conclusions

    Local planners can cover more needs of the community's health in the children's dimension by following the educational programs and broad dimensions of the pediatric nursing master's degree of the Catholic University.

    Keywords: Educational program, master's degree, children's nursing, Catholic, Iran
  • Maryam Ahmadi, Narges Arsalani, Fatemeh Moghadam, Ladan Naseh, Fatemeh Taghlili, Masoud Fallahi-Khoshknab* Pages 56-68
    Introduction

    Burnout syndrome is common among health workers, especially nurses. Among the nurses of different departments, the nurses working in the emergency department are more prone to burnout due to the existence of several factors such as high workload, long shifts, and insufficient human resources. The purpose of this study is to investigate burnout in emergency nurses.

    Methods

    This is a review study by searching for Persian studies using the keywords of job burnout, health care workers, medical staff, health care workers, nurses, emergency, in databases of SID, Civilica, Magiran and using the keywords of burnout, emergency, care provider, health care workers, nurses in PubMed, ISI Web Of Science, Science Direct, Google Scholar databases between January 1, 1990 and December 30, 2022. Of the 761 studies that were found after an extensive search and screening; 44 studies were evaluated and analyzed for data extraction.

    Results

    The results of these studies indicated that emergency nurses face burnout syndrome more than other nurses. It was also observed that various factors such as age, marital status, workload and working hours have a direct relationship with the job burnout. Also, the results of the studies show the impact of coping strategies, mindfulness and training programs on reducing nurses' burnout.

    Conclusions

    A significant number of emergency nurses had moderate to high levels of emotional exhaustion and depersonalization, along with low levels of personal success. Using coping strategies, mindfulness, meditation, and meditation are suggested ways to control and prevent burnout in emergency department nurses.

    Keywords: burnout, health care workers, care providers, emergency, nurses, systematic review
  • Marzieh Seif, Narges Bahiraei, Maryam Dehghani, Azam Sharifi* Pages 69-80
    Introduction

    Today, hookah consumption has been raised as a health-related issue at the global level. Since the consumption of tobacco through hookah is increasing, especially among children and adolescents, it is necessary to identify the factors affecting it in order to plan preventive measures.
    Therefore, the present study was conducted with the aim of reviewing the effective factors of adolescents' return to hookah consumption.

    Methods

    The methodology of this study was a field-based review. Data were collected using keywords in Magiran, ISC, SID, Pub Med, Scopus, Web of Science and Google Scholar databases between 2002-2022. Screening and selection of documents was done according to Prisma checklist.

    Results

    In the initial search, 280 articles were found, of which 30 articles were included in the study by removing duplicates and unrelated to the research objective and inclusion criteria. The results of the studies showed that several factors are influential in the tendency of teenagers to hookah,
    which were divided into 5 general categories including contextual, psychological, social, cultural and political factors.

    Conclusions

    Several factors play a role in the tendency of teenagers to use hookah, the most important of which are the knowledge and wrong attitude about the harms of hookah, easy and cheap access, sensory appeals and cultural acceptance of hookah. Therefore, it is suggested to create culture and increase awareness, ban the production of flavored tobacco, implement laws prohibiting the use of hookah in public places, increase the price of tobacco, and increase recreational facilities.

    Keywords: Hookah, Tobacco, Adolescent, Scoping Review
  • Fatemeh Taghlili, Narges Arsalani, Ladan Naseh, Fatemeh Moghaddam, Maryam Ahmadi, Masoud Fallahi-Khoshknab* Pages 81-91
    Introduction

    social media such as tv and radio, It plays a significant role in presenting a professional and sometimes unprofessional picture of different professions from different angles, dimensions and perspectives in societies. With the unexpected arrival of the covid-19 pandemic, nurses and the nursing profession received more attention from the public media, so this study aimed to compare the nursing image in this social media before and after the covid-19 pandemic.
     

    Methods

     This article is a narrative review article. Search articles with the keywords "Nursing Image", "social media" and " Covid-19", through national databases, SID IranMedex, Magiran and Pubmed and International, Scopus, Science Direct, Google Scholar, web of science was conducted between 2000 and 2022. The twenty-eight article was searched based on inclusion and exclusion criteria and the purpose of this study was finalized.

    Results

    The findings were reviewed in foreign and domestic media before and after corona and showed that before the covid-19 pandemic prevalence, nurses had more stereotypical or propaganda images in terms of appearance, gender and professionalism and were more engaged in non-specialized and physician-dependent tasks with the pandemic prevalence of covid-19 nurses in the media, mostly with the words "hero" and "soldier". And the health advocate was introduced and found a special place.

    Conclusion

    Covid-19 pandemic caused the media to present a more realistic image of nurses' role in health and disease control to the community and increase awakening and public awareness of the profession and nurses to be seen more prominently than before.
    Keywords: Nursing image, social media, Covid-19.

    Keywords: Nursing image, social media, Covid-19