فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 39 (بهار 1401)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 39 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • همایون مرادنژادی*، معصومه جمشیدی، مرجان واحدی صفحات 7-38

    این پژوهش با هدف شناسایی مهم ترین عوامل آسیب آفرین در ساختار سازمانی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور با رویکرد آینده پژوهی انجام شده است.به منظور گردآوری اطلاعات، ابتدا از روش مصاحبه عمیق با 14 نفر از فعالان آموزش غیر رسمی در سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور استفاده و اطلاعات کیفی جمع آوری و پس از تحلیل کیفی داده ها به روش مفهوم سازی و توسعه طبقات و استخراج شاخص ها ، پرسشنامه محقق ساخته ماتریس تحلیل متقاطع طراحی شد. از روش مثلث سازی و بهره گیری از اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای، مشاهده مستقیم و مصاحبه عمیق به منظور اطمینان از اعتبار داده های کیفی استفاده شد. پس از طی شدن فاز اول و دوم، پرسشنامه طراحی شده در اختیار فعالان مورد نظر قرار گرفته و آن ها میزان ارتباط متغیرهای مورد نظر را در ماتریس متقاطع و در ارتباط متقابل با هم بررسی نموده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار میک مک (Micmac) استفاده شده است. نتایج نشان داد که در آینده مهم ترین شاخص های اثر گذار بر لزوم بازمهندسی ساختار سازمانی "ضعف کارکنان و مربیان ، "فقدان ارتباط با صنعت"، "تاخیر در اجرای فراگیر استانداردسازی و بهسازی نظام جامع ملی مهارت/"، "حکمرانی نا مطلوب: فقدان سازمان متولی مستقل ، فقدان دیدگاه کلان کیفی/بازار محوری-کارآفرینی"، "سیستم ناکارآمد نظارت و ارزشیابی "، "تبعیت از نظام آموزشی معیوب کشور"، "نبود گزینه های آینده نگری ، غریبه گی تکنولوژیکی"، "فقدان نظام الزامات مهارتی در ساختار سازمانی، ناکارآمدی مدیران سازمان، کارآموزان"، "فعالیت های آموزشی (اولویت های آموزشی- مطلوبیت آموزشی و نظام تضمین کیفیت آموزش ها)"، "ضعف استراتژی های سازمانی و فناوری و ابزار و روش های ارایه خدمات آموزشی-مهارتی".

    کلیدواژگان: سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور، مهارت آموزی، آینده پژوهی، بازمهندسی ساختار سازمانی
  • جمشید عینالی*، مهدی چراغی صفحات 39-70

    هدف اساسی پژوهش حاضر، ارایه راهبردهای توانمندسازی مهارتی در حوزه گردشگری  استان زنجان می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف در زمره ی پژوهش های کاربردی و با توجه به این که در این پژوهش شرایط و روابط موجود و آثار مشهود توصیف و تفسیرشده است، از نظر نوع پژوهش در گروه پژوهشهای توصیفی- پیمایشی قرار میگیرد. این تحقیق، از نوع کیفی بوده و داده های آن از طریق مصاحبه با صاحب نظران آموزش های مهارتی گرد آوری خواهد شد. متغیر مستقل تحقیق حاضر راهکارهای توانمندسازی مهارتی در حوزه گردشگری می باشد. متغیر وابسته تحقیق حاضر توانمندسازی مهارتی در حوزه گردشگری می باشد. یافته ها نشان داد در منطقه مورد مطالعه تعداد 10 قوت داخلی در برابر 10 نقطه ضعف داخلی و تعداد  10 فرصت خارجی در برابر  10 تهدید خارجی مورد شناسایی و بررسی قرار گرفت. بدین ترتیب در مجموع تعداد 20 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیتها و تعداد 20 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیتها و تنگناهای پیش روی این ناحیه جهت توانمندسازی مهارتی در حوزه گردشگری استان زنجان قابل شناسایی است. لذا در یک جمع بندی و تحلیل می توان گفت که این نواحی نیازمند بازنگری و سیاست های مناسب در جهت رفع ضعفها و تهدیدها با استفاده از نقاط قوت و فرصتها می-باشند. با توجه به اینکه نمره  نهایی نقاط قوت و ضعف و نمره نهایی فرصت ها و تهدیدات  جهت استراتژیک توانمندسازی مهارتی در حوزه گردشگری استان زنجان بیانگر انتخاب استراتژی رقابتی می باشد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، آموزش گردشگری، توسعه گردشگری، استان زنجان
  • ابوالفضل تیرانداز، علی فرهادی محلی*، علیرضا معطوفی، مجتبی طبری صفحات 71-104

    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی مدل ارتقای ظرفیت خط مشی گذاری آموزش های مهارتی کشور میباشد. محقق با پارادایم پراگماتیسم و استراتژی داده بنیاد و معادلات ساختاری دررویکردی آمیخته اقدام به حل مسیله نموده است. نمونه های پژوهش در قسمت خبرگان بصورت غیرتصادفی هدفمند با بهره گیری از تحلیل محتوای پنهان ، به تعداد 15 نفر و در بخش آزمایش مدل توسط نرم افزار GPOWER 3.1 با دقت  95% ، قدرت تعمیم پذیری 90% وبا رعایت چارچوب نمونه گیری، تعداد 215 نفر محاسبه گردید.برای گردآوری داده ها از ابزارهای مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه احصا شده از کدهای برخاسته از مصاحبه ها  در نرم افزار MaxQda2020 استفاده شد. پیش پردازش داده ها با نرم افزارSPSS26 و برای تجزیه و تحلیل مدل SmartPLS3 استفاده شد. با شناسایی مولفه های ارتقاء ظرفیت خط مشی گذاری حوزه پژوهش و عوامل موثر بر آن و اجرای آزمون های PLS ؛ در نهایت شاخص برازش مدل  SRMR=0.063  نشان از برازش مطلوب مدل نهایی پژوهش داشته و مقدار 0.69=R2حاکی از قوی بودن پیش بینی تاثیر مذکور می باشد. نمودار تحلیل اهمیت-عملکرد (IPMA)  نشان داد شاخص های تلاش برای افزایش مخاطب ؛ اتخاذ تدابیر اعتماد دهنده و محدودیت های بودجه ای نیاز به توجه ویژه سیاستگذاران آموزش های مهارتی داشته، هم چنین ایجاد کانون های تفکر، توجه به سرمایه های انسانی درون سیستمی، مشخص نمودن متولی ثابت برای موضوع فرهنگ سازمانی ،تقویت جایگاه خط مشی گذاری و ارایه آموزش های لازم آن، بازنگری قوانین برای جلوگیری از اتلاف منابع ، بایست در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش های مهارتی، ظرفیت خط مشی گذاری، داده بنیاد، معادلات ساختاری، اهمیت-عملکرد
  • صدیقه امینیان*، رضا یازرلو، سمیه پرنیان صفحات 105-126

    کارآفرینی به عنوان یکی از مهمترین عوامل کلیدی رشد و توسعه اقتصادی در عصر مدرن شناخته شده است کارآفرینان با نوآوری های ساختارمند خود و مهارت های رهبری تیم های خلاق، شکوفایی جامعه را هدایت و تقویت می کنند. علاوه بر این، آنها با ثروت آفرینی و ایجاد فرصت های اشتغال، رشد اقتصادی را تسریع نموده و به نوعی نیروی محرکه رشد جوامع محسوب می شوند، پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و بکارگیری راهبرد نظریه داده بنیاد و با هدف طراحی مدل و الگوی کارآفرینی در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است، در این پژوهش، با استفاده از نمونه گیری هدفمند و تکنیک مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند با 15 نفر از کارآفرینان موفق استان سیستان و بلوچستان مصاحبه شده است. نتایج به کمک نرم افزار مکس کیودا تحلیل شده است. داده ها طی سه مرحله کد گذاری باز، کد گذاری محوری و کد گذاری گزینشی مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته اند. بنا بر مدل و الگوی  طراحی شده، عوامل امنیت نسبی و همه جانبه در کار به عنوان عامل توجیه کننده الگو، کیفیت به عنوان پدیده محوری و شکل دهنده و سازمان بخش سایر عناصر الگو، سرمایه اجتماعی و مهارت و تخصص به عنوان عوامل مداخله گر بر راهبردهای پدیده مورد نظر، پویایی صنعت و سرمایه اقتصادی به عنوان راهبردهای راه حل محور برای مواجهه با پدیده مورد مطالعه و اشتغالزایی، سرمایه گذاری اقتصادی و افزایش سهم بخش خصوصی به عنوان پیامدهای گسترش توسعه کارآفرینی موفق شناخته شده اند.

    کلیدواژگان: الگوی کارآفرینی، نظریه داده بنیاد، پویایی صنعت، اشتغالزایی
  • زهرا مسیبی، غلامرضا شریفی راد*، سالار فرامرزی، محمود ابوالقاسمی صفحات 127-142

    روانشناسی مثبت گرا نظریه و تحقیق در مورد مولفه ای است که زندگی را ارزشمند می کند و نقاط قوت انسانی و عملکرد افراد را بهبود می بخشد. مطالعه حاضر با هدف طراحی، تدوین و روایی یابی بسته نوین آموزشی مثبت گرا بر مبنای بهبود مهارتهای حرفه ای و سرمایه فکری معلمان در سال1400-1399 در دو مرحله کلی اجرا شد. در مرحله اول طراحی و تدوین بسته نوین مثبت گرا، با روش تحلیل مضمون قیاسی انجام شد. در مرحله دوم، ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) جهت انتخاب مهمترین و صحیح ترین شاخصهای مثبت گرا و شاخص روایی محتوا (CVI) جهت کمیت و کیفیت ابزار و تکالیف بسته آموزشی مثبت گرا، محاسبه گردید نتایج بررسی CVR ، برابر 93/0 است که نشان دهنده انتخاب بهترین مضامین، مولفه ها و محتوا و شاخص CVI برابر 88/0 است، که نشان دهنده کیفیت تکالیف و ابزارهای سنجش، برای بسته آموزشی مثبت گرا می باشد بسته آموزشی نوین مثبت گرا  به کشف مولفه های مثبت گرا اعم از کسب هیجان مثبت، روابط مثبت، مجذوبیت، هدف و معنای زندگی، دستاوردها و موفقیت ها، ذهن آگاهی، کنجکاوی، شجاعت،  تاب آوری، اخلاق، کنترل و سلامت روان، و سلامت جسمانی، بر مبنای بهبود مهارتهای حرفه ای و توانمندیها و توسعه سرمایه فکری معلمان  می پردازد و مطابق نظر متخصصان تمام موضوعات بسته دارای  CVI و CVR  مناسب و قابل قبولی هستند و می تواند سرمایه فکری و مهارتهای حرفه ای معلمان را بهبود ببخشد

    کلیدواژگان: مثبت گرا، مهارتهای حرفه ای، سرمایه فکری، معلمان حرفه ای
  • سید عبدالله خاوری* صفحات 128-140

    هدف از این تحقیق شناسایی و تعیین وضعیت عوامل آمیخته بازاریابی خدمات آموزش فنی حرفه ای بود روش تحقیق این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع آمیخته؛ کیفی (تحلیل مضمون محتوایی) و کمی (پیمایشی) بود؛ جامعه آماری این تحقیق را در بخش کیفی خبرگان و کارشناسان آگاه به اصول بازاریابی و خدمات آموزش فنی حرفه ای در استان مازندران به تعداد 16 نفر در بخش کیفی و در بخش کمی 35 نفر تشکیل دادندبا استفاده از تکنیک تحلیل مضمون محتوایی ابتدا 6 عامل اصلی با 22 شاخص استنتاج شد سپس با استفاده از پرسشنامه با طیف لیکرت و تکنیک آمار استنباطی وضعیت موجود مراکز تعیین شدند؛ نتایج تحقیق نشان از وجودعوامل موقعیت مکانی، شواهد فیزیکی، فرآیند موسسه، افراد موسسه، خدمات آموزشی و ترفیع در خدمات آموزش مراکز فنی حرفه ای استان مازندران داده است؛ با توجه به میزان میانگین ها و با توجه به میزان t و سطح معنی داری می توان با 95 درصد اطمینان بیان کرد که وضعیت عامل خدمات آموزشی درآمیخته بازاریابی خدمات آموزش فنی حرفه‌ای استان مازندران پایین تر از متوسط و در وضعیت مطلوب قرار ندارد. وضعیت عامل موقعیت مکانی، در وضعیت متوسط وضعیت عامل ترفیع، زیر متوسط و مطلوب نیست. وضعیت عامل شواهد فیزیکی، در وضعیت متوسط وضعیت عامل افراد مراکز، عامل افراد مراکز پایین‌تر از متوسط و وضعیت عامل فرآیند مراکز، مطلوب است.

    کلیدواژگان: آموزش های مهارتی، آمیخته بازاریابی، بازاریابی خدمات
|
  • Homayoon Moradnezhadi*, Masoumeh Jamshidi, Marjan Vahedi Pages 7-38

    This research aims to identify the most important damaging factors in the organizational structure of the technical and vocational education organization of the country to determine the drivers affecting the inevitability and necessity of re-engineering the organizational structure of the technical and vocational education organization of the country with a future study approach. In order to collect information, deep interviewing method with 14 non-formal education activists in the country's Technical and Vocational Education Organization was first used and qualitative information was collected and after qualitative analysis of the data by conceptualization and development method Classification and extraction of indicators (harm-causing factors), a researcher-made cross-sectional analysis matrix was designed.  Triangulation method and documentary and library information, direct observation and deep interviewing were used to ensure the reliability of qualitative data. After the first and second phases, the designed questionnaires are provided to the experts and they examine the relationship between the variables in the cross-sectional matrix and the interrelationship between them. Micmac software has been used to analyze the data.

    Keywords: Technical, Vocational Education Organization of the country, skill training, future research, re-engineering of organizational structure
  • Jamshid Einali*, Mahdi Charaghi Pages 39-70

    The main purpose of this study is to provide skills empowerment strategies in the field of tourism in Zanjan province. In terms of purpose, this research is among the applied researches and considering that in this research, the existing conditions and relations and tangible effects have been described and interpreted, in terms of the type of research, it is in the group of descriptive-survey researches. This research is qualitative and its data will be collected through interviews with experts in skills training. The independent variable of the present study is skills empowerment strategies in the field of tourism. The dependent variable of the present study is skill empowerment in the field of tourism. Findings showed that in the study area, 10 internal strengths against 10 internal weaknesses and 10 external opportunities against 10 external threats were identified and studied. Thus, a total of 20 strengths and opportunities as advantages and 20 weaknesses and threats as limitations and bottlenecks in this area to enable skills in the field of tourism in Zanjan province can be identified. Therefore, in a summary and analysis, it can be said that these areas need to be reviewed and appropriate policies to address weaknesses and threats using strengths and opportunities. Considering that the final score of strengths and weaknesses and the final score of opportunities and threats for strategic skills empowerment in the field of tourism in Zanjan province indicate the selection of a competitive strategy.

    Keywords: Empowerment, tourism education, tourism development, Zanjan province
  • Abolfazl Tirandaz, Ali Farhadi Mahalli*, AliReza Ma'toufi, Mojtaba Tabari Pages 71-104

    The aim of the current research is to design and validating a model for improvement the policy capacity of skill training in Iran.Researcher has tried to solve the problem with the pragmatic paradigm and choosing the Grounded theory strategy and Structural Equation Model using a mixed method.Sample choosing in the expert section was purposeful and non-randomized sampling method by using hidden content analysis implemented with 15 persons.In the model testing section,Using GPOWER3.1 software with 95% accuracy and 90% generalizability of the results;According to this research sampling framework,was calculated N=215.For data collecting,semi-structured interview tool and a questionnaire were used to collect the codes from the interviews with MaxQda2020. Data pre-processing was done with SPSS26 and then SmartPLS3 was used for model analysis.With identifying the components of improving the policy capacity of skill training and the factors affecting them and implementation of all the tests in the PLS; finally, the fit index of the model SRMR=0.063 showed that the final model, has a goodness of fit, and the R2 =0.69 indicates the strength of the prediction of the said effect.The Importance-Performance Matrix Analysis chart (IPMA) showed that the indicators of efforts to increase the audience;The trustworthy decision making and budget restrictions require special attention by skill training policy makers.Also,the organization should create think tank,pay attention to human capital within the system, identifying a permanent custodian for the organizational culture,policy making reinforcement and provide necessary training in this field, review laws to prevent waste of resources, it should be on the agenda.

    Keywords: Skill training, Policy Capacity, Grounded Theory, SEM, Importance-Performance
  • Sedigheh Aminian*, Reza Yazarloo, Somaye Parnian Pages 105-126

    Entrepreneurship is considered to be a crucial factor of economic development in the modern era. The entrepreneurs lead and enhance the prosperity of society by using their organized novelties and the leadership skills of creative teams. In addition, they expedited the economic growth by creating wealth and employment opportunities, which are regarded as a motive power. The present study was conducted to design an entrepreneurial model in Sistan and Baluchestan by using a qualitative approach and according to the grounded theory approach. In this regard, the targeted sampling and in-depth, semi-structured interview methods were used to interview with 15 successful entrepreneurs from Sistan and Baluchestan. The data were analyzed and interpreted in three stages, including open coding, axial coding, and selective coding. According to the designed model, the following factors were recognized as: a) relative and comprehensive safety factors at work as a model justifying factor, b) quality as the central and organizing phenomenon of other elements of the model, c) social capital and skill and expertise as intervening factors on the strategies of the phenomenon, d) dynamics of industry and economic capital as solution-oriented strategies to deal with the studied phenomenon and job creation, and e) economic investment and increasing private sector share as consequences of developing successful entrepreneurial.

    Keywords: Entrepreneurship Model, Grounded Theory Model, Industry Dynamism, Employment
  • Zahra Mosayebi, Gholamreza Sharifirad*, Salar Faramarzi, Mahmoud Abolghasemi Pages 127-142

    Positive psychology is the theory and research about the component that makes life worthwhile and improves human strengths and performance. The current study was conducted with the aim of designing, compiling and validating a new positive-oriented educational package based on improving the professional skills and intellectual capital of teachers in 2020-2021 in two general stages. In the first stage, the design and compilation of the new positive-oriented package was done with the method of comparative theme analysis. In the second step, the relative coefficient of content validity (CVR) was calculated to select the most important and correct positive-oriented indicators and the content validity index (CVI) was calculated for the quantity and quality of tools and tasks of the positive-oriented educational package. The results of the CVR review were equal to 0.93, which indicates the selection of the best themes, components and content, and the CVI index is equal to 0.88, which indicates the quality of assignments and assessment tools for the positive-oriented educational package. The new positive-oriented educational package is aimed at discovering positive components, including acquiring positive emotions, positive relationships, fascination, the purpose and meaning of life, achievements and successes, mindfulness, curiosity, courage, resilience, ethics, control and mental health, and Physical health is based on the improvement of professional skills and capabilities and the development of teachers' intellectual capital.

    Keywords: positive orientation, professional skills, intellectual capital, professional teachers
  • Abdollah Khavari * Pages 128-140

    The purpose of this research was to identify and classify the mixed marketing factors of vocational technical education services. It was qualitative (thematic content analysis) and quantitative (survey); The statistical population of this research in the qualitative part of experts and experts knowledgeable about the principles of marketing and vocational technical education services in Mazandaran province was 16 people in the qualitative part and 35 people in the quantitative part. Using the content analysis technique, first 6 main factors with 22 indicators were deduced, then using a questionnaire with a Likert scale and inferential statistics technique, the current status of the centers was determined; The results of the research show the existence of factors of location, physical evidence, institution process, institution people, educational services and promotion in the tranning services of professional technical centers of Mazandaran province; According to the averages and according to the level of t and the significance level, it can be said with 95% confidence that the status of the educational service agent in the marketing mix of vocational technical education services in Mazandaran province is not lower than the average and is not in a favorable state. The location is in the average status of the promotion factor, below average and not favorable. The condition of the physical evidence factor is in the average condition, the condition of the people of the centers is lower than the average, and the condition of the process factor of the centers is favorable.

    Keywords: Skill training, marketing mix, service marketing