فهرست مطالب

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال سیزدهم شماره 40 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم ثناگو، لیلا جویباری، زینب ابراهیم پور موزیرجی* صفحات 1-3
  • نیلوفر ثانی، فاطمه محمدی*، طیبه حسن طهرانی، سلمان خزایی، عفت صادقیان، سعید بشیریان صفحات 4-16

    زمینه و هدف :

    پاندمیCOVID-19 مادران کودکان مبتلا به اتیسم را با چالش های بسیاری مواجه می کند به طوری که به نظر می رسد استرس فرزندپروری، شیوه های سازگاری و مشارکت آنان در مراقبت را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه تعیین همبستگی استرس فرزندپروری با شیوه های سازگاری و مشارکت در مراقبت در مادران کودکان 14- 6 سال مبتلا به اتیسم در پاندمی COVID-19 بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه همبستگی حاضر، 110 نفر از مادران کودکان 14- 6 سال مبتلا به اتیسم مراجعه کننده به مراکز اتیسم وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. چهار ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ی اطلاعات دموگرافیک، استرس فرزندپروری- فرم کوتاه، شیوه های سازگاری و ابزار پیوند والدینی بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22، از طریق آمار توصیفی و آمار تحلیلی (آزمون هایt  مستقل، ANOVA و رگرسیون خطی چندگانه با رویکرد عقب گرد) آنالیز شدند.

    یافته ها

    در مادران کودکان مبتلا به اتیسم بین استرس فرزندپروری و شیوه های سازگاری (91/0-r=، 001/0P<) و همچنین بین استرس فرزندپروری و مشارکت در مراقبت همبستگی قوی و معکوس وجود داشت (87/0-r=، 001/0P<). همچنین %47/69 از واریانس استرس فرزندپروری مادران توسط متغیرهای شیوه های سازگاری، مشارکت در مراقبت، تعداد فرزندان مبتلا به اتیسم، سن کودک، سطح عملکرد کودک مبتلا به اتیسم، درآمد خانواده، سن، شغل و تحصیلات مادر تبیین شد.

    نتیجه گیری

    پرستاران کودکان و همچنین سیاست گذاران بهداشتی جامعه بایستی فضای آموزشی و حمایتی مناسبی برای مادران کودکان مبتلا به اتیسم فراهم کنند تا سازگاری و مشارکت این مادران در مراقبت افزایش یافته و به دنبال آن استرس فرزندپروری آنان کاهش یابد.

    کلیدواژگان: استرس فرزندپروری، شیوه های سازگاری، مشارکت در مراقبت، مادران، اتیسم، کووید-19
  • زهرا طالبی، اکرم ثناگو، عصمت سعیدی، حمیده منچری، سمیرا سعیدی، فاطمه مهرآور، لیلا مهستی جویباری* صفحات 17-24
    زمینه و هدف

    علاقه به رشته انتخابی می تواند موجب پیشرفت و ارتقای علمی دانشجویان و یا برعکس منجر به دلزدگی و ناامیدی و خستگی از ادامه تحصیل شود. هدف از این مطالعه تعیین رضایتمندی دانشجویان پرستاری و مامایی از رشته تحصیلی در ترم های تحصیلی مختلف بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی و مقطعی روی123 دانشجوی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد. دانشجویان ترم 1، 4 و 8 با سرشماری و نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه رضایتمندی از رشته تحصیلی جمع‎آوری شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آماره های توصیفی و آزمون کای دو  و من ویتنی در سطح معنی داری 05/0>P تحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین نمره رضایت از رشته تحصیلی دانشجویان در کل 17/3± 77/20 بود. تفاوت بین رشته ها معنی دار نبود اما با افزایش ترم تحصیلی میزان رضایت از رشته افزایش یافت. ارتباط معنی داری بین رضایت تحصیلی با رشته و متغیرهای دموگرافیک یافت نشد.

     نتیجه گیری:

     رضایت دانشجویان پرستاری و مامایی از رشته تحصیلی در سطح زیاد بود و با افزایش ترم تحصیلی نیز میزان رضایت افزایش یافت. این یافته می تواند پیام امیدبخشی برای دست اندرکاران آموزشی باشد.

    کلیدواژگان: پرستاری، مامایی، رضایتمندی، مطالعه مقطعی، دانشجویان
  • الهه رضایی، محبوبه طاهر*، زهرا شعبانی، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 25-37

    زمینه و هدف:

     ازدواج موفق قادر است بسیاری از نیازهای روانشناختی و جسمی را در محیطی امن برآورده کند. مفیدترین و سالم ترین مرحله جهت انتخاب آگاهانه برای ورود به ازدواج، بهره مندی از آموزش قبل از ازدواج است. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش سواد سلامت بر ارتقای سلامت روان و مهارت حل مساله افراد در آستانه ازدواج انجام شد. 

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و از نظر روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دختران و پسران در آستانه ازدواج شهر شاهرود در سال 1400 بود. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس پرسشنامه سواد سلامت روان (MHLQ) و مقیاس راهبردهای حل مساله استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هر دو گروه در مولفه های راهبرد حل مساله ناسازگارانه و راهبرد حل مساله سازگارانه (001/0<p) تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین بین هر دو گروه در مولفه های آگاهی از مشکلات روان، باورهای اشتباه در مورد سلامت روان، جستجوی کمک و مهارت‎های کمک اولیه و مولفه استراتژی های کمک به خود (001/0 <p) سواد سلامت روان تفاوت معنادار وجود دارد. لذا آموزش سواد سلامت روان منجر به ارتقاء سلامت روان و راهبردهای حل مساله افراد در آستانه ازدواج می‎شود (01/0>P).

    نتیجه ‎گیری:

     براساس یافته های بدست آمده می توان نتیجه گرفت که فراگیری مهارت حل مساله باعث ارایه راهکارهای موثر، در هنگام مواجهه با مشکلات شده و این راهبردهای به عنوان یک عامل پیشگیرانه به حفظ سلامت روان کمک کرده و در نتیجه از اغلب مشکلات بعدی در زندگی زناشویی جلوگیری به عمل می آورد.

    کلیدواژگان: آموزش پیش از ازدواج، سواد سلامت، سلامت روان، حل مساله
  • ملیحه کابوسی، محدثه سالاری ده رئیس، لیلا مرادی، مائده صادفی گل ‎افشانی، الهام حصاری*، نفیسه حکمتی پور صفحات 38-47

    زمینه و هدف :

      عزت‎ نفس به عنوان یکی از ابعاد مهم سلامت روان در سالمندان می‎باشد. ممکن است با افزایش سن، کاهش توانمندی و کاهش استقلال سالمندان تحت تاثیر قرار گیرد. آموزش گروه همتا به عنوان یک روش درمانی غیردارویی که بر پایه به اشتراک گذاشتن تجارب بین فردی می‎باشد، نقش مهمی در افزایش نگرش و دانش دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش همتا بر عزت‎نفس سالمندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه‎تجربی بر روی 50 نفر از سالمندان مراجعه ‎کننده به مرکز روزانه سالمندان علی آباد کتول در سال 1397با روش نمونه‎گیری غیر تصادفی در دو گروه آزمون و مقایسه انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه عزت‎نفس روزنبرگ بود. در گروه آزمون، آموزش در 5 گروه 5 نفره توسط 5 مربی همتا در 5 جلسه (45-30 دقیقه) انجام شد. اطلاعات قبل و بعد از مداخله با روش خودگزارش دهی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل  اطلاعات توسط نرم افزار آماری  spss21انجام شد. تست های آماری در این مطالعه با کمک آمار توصیفی (جدول، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (تی زوج، تی مستقل، کای اسکویر و آنالیزکواریانس) در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    آزمون کواریانس با حذف اثر پیش آزمون نشان داد، آموزش گروه همتا موجب افزایش عزت‏نفس سالمندان می گردد (511/0=Eta، 01/0=P). طوری که 51% تغییرات پس آزمون می تواند با اثر آموزش همتا در ارتباط باشد.

    نتیجه‏ گیری:

     استفاده از گروه های آموزشی مراقبت از خود سالمندان که به صورت  همتا اجرا می شود موجب افزایش عزت نفس سالمندان می گردد. لذا استفاده از تجارب گروه های همتا به عنوان روش آموزشی ساده، کم هزینه ولی اثربخش نقش مهمی در بهبود سلامت روان و ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش همتا، عزت نفس، سالمندان
  • نسترن اسدی، اکرم محبوبی راد، سیده زهرا معصومی*، فریده کاظمی، مسعود خداویسی صفحات 48-60

    زمینه و هدف :

    خشونت علیه زنان یک مشکل عمده بهداشت عمومی و نقض حقوق بشر زنان است، شناسایی موارد در معرض خطر کمک شایانی در پیشگیری از عواقب ناخوشایند آن خواهد داشت. لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی خشونت خانگی و انواع آن در زنان  باردار همسردار ساکن در شهر اسدآباد انجام شد.

    مواد و روش‎ها:

     این پژوهش بصورت مقطعی برروی 260 نفر از زنان باردار همسردار شهرستان اسدآباد در سال 1400 که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته خشونت خانگی دارای روایی صوری و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 9/0بود که به کلیه زنان باردار مراجعه ‎کننده به پایگاه ‎های بهداشتی شهری داده شد و میانگین نمره انواع حیطه‎ های خشونت روانی، فیزیکی، اقتصادی، جنسی،کلامی، اجتماعی، عاطفی، باورهای مرد سالارانه و یادگیری خشونت با توجه به امتیاز حاصل از پرسشنامه و با استفاده از نرم افزار spss و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ‎ها: 

    میانگین سن زنان در این مطالعه (1/6 ±7/28) و میانگین سن همسران آنها (31/5±2/34) بود. بیشترین میانگین نمره در حیطه باورهای مرد سالارانه با میانگین نمره 38/21± 43/108 بود و کمترین نمره در حیطه کلامی با میانگین نمره 46/2± 30/13بوده است. به طورکلی میانگین کل نمره خشونت خانگی 89/28± 47/28 بوده است. نتایج آنالیز تک متغیره با رگرسیون خطی نشان داد که بین سن بارداری، درآمد، تحصیلات و شغل زوجین، وضعیت مسکن، وضعیت جنس جنین، وضعیت بارداری، سابقه بیماری طبی همسر و سابقه مصرف دارو همسر با نمره خشونت خانگی در بارداری ارتباط معنی دار وجود دارد و نتایج آنالیز چند متغیره رگرسیون خطی، بین بارداری برنامه ریزی نشده با خشونت خانگی ارتباط معناداری نشان داد.  (001/0>p-value) .

    نتیجه‎ گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده در مورد وضعیت خشونت خانگی و عوامل مهم مرتبط با آن، پیشنهاد می شودکه غربالگری خشونت خانگی در مراقبت های دوران بارداری با تاکید بر فاکتورهای خطر شناسایی شده انجام شود.

    کلیدواژگان: بارداری، خشونت، خشونت علیه زنان، مردسالاری
  • محبوبه طبرسا، الهام خالوباقری، فهمیه صفی زاده، نفیسه حکمتی پور صفحات 61-69
    زمینه و هدف

      نوجوان به دلیل رفتارهای احساسی و غالب بودن هیجانات بر منطق، مستعد روابط ناپخته و عاشقانه جنسی می‌باشد این رفتارهای پرخطرجنسی موجب پیامدهای منفی ناخوشایند و مخرب جسمی، روانی و اجتماعی به خصوص در دختران نوجوان می‌گردد. برهمین اساس این مطالعه با هدف بررسی الگوی فرآیند موازی گسترده بر خویشتن‌داری جنسی  نوجوانان دختر انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه نیمه‌تجربی بر روی50 نفر از دانش‌آموزان دختر سال دوم دوره متوسطه مدرسه سماء شهر علی‌آباد کتول در سال 1399 انجام شد. روش نمونه‌گیری به صورت تخصیص تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه خویشتن‌داری جنسی  Sexual Abstinence Questionnaireبود. پژوهشگر در گروه آزمون 8 جلسه آموزش گروهی براساس الگوی فرآیند موازی توسعه یافته (45-60دقیقه) هفتگی برگزار نمود. در گروه کنترل نیز آموزش‌های روتین مدرسه اجرا می‌شد. در پایان، اطلاعات بعد از وارد شدن در نرم افزار آماری spss نسخه 21 توسط آزمون آماری (تی مستقل، تی زوج و آنکوا) تحلیل گردید.

     یافته‎ ها: 

    آزمون تی مستقل درخویشتن‌داری جنسی دو گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله اختلاف معنی‌داری نشان نداد(14/=P). ولی بعد از مداخله بین دو گروه از نظر خویشتن‎‌داری جنسی اختلاف معنی‌داری نشان داد(01/0> P).  همچنین آزمون آنکو با حذف اثر پیش آزمون اختلاف معنی‎داری را در تغییر نمره خویشتن داری نشان داد01/0 >p، 64/0= Eta). 

    نتیجه‎ گیری:

     با توجه به اثربخش بودن الگوی فرآیند موازی توسعه یافته بر خویشتن‌داری جنسی دختران نوجوان، می‌توان گفت افزایش آگاهی نوجوانان در خصوص رفتارهای پرخطر جنسی و ایجاد حساسیت درخصوص رفتارهای پرخطر می‌توان ضمن افزایش درک دختران از بروز رفتارهای پرخطر پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: الگو فرآیند موازی گسترده، خویشتن داری جنسی، نوجوانان
|
  • Akram Sanagoo, Leyla Jouybari, Zeynab Ebrahim-Pour-Muziraji* Pages 1-3
  • Niloofar Sani, Fatemeh Mohammadi*, Tayyebeh Hasan-Tehrani, Salman Khazayi, Effat Sadeghian, Saeed Bashirian Pages 4-16
    Background and Objectives

    The COVID-19 pandemic presents many challenges to mothers of children with autism, so it seems that the stress of parenting strongly affects their coping styles and participation in care. The aim of this study was to investigate the correlation of parenting stress with coping styles and participation in care in mothers of children aged 6-14 with autism in the COVID-19 pandemic.

    Materials and Methods

    This was a correlation study, in which 110 mothers of autistic children referred to autism centers affiliated to Hamadan University of Medical Sciences were selected by convenience sampling method, four Data collection tools included demographic information questionnaires, parenting stress-short form questionnaires, Coping strategies questionnaires and parental bonding instrument. Data were analyzed using SPSS software version 22 through descriptive statistics and analytical statistics (independent t-test, ANOVA and multiple linear regression with reverse approach).

    Results

    In mothers of children with autism, there was a strong and inverse correlation between parenting stress and adaptation methods (p<0.001, r=-0.91),and also between parenting stress and participation in care (p<0.001, r=-0.87). Also, 69.47% of the variance of mothers' parenting stress was explained by the variables of adjustment methods, participation in care, number of children with autism, child's age, performance level of the child with autism, family income, age, job and mother's education.

    Conclusions

    Pediatric nurses and policy makers of community health should provide a suitable educational and supportive environment for mothers of autistic children to increase adaptation and involvement in care of these mothers and consequently reduce their parenting stress.

    Keywords: Parenting Stress, Coping Styles, Involvement in Care, Mothers, Autism, COVID-19
  • Zahra Talebi, Akram Sanagoo, Esmat Saeedi, Hamideh Mancheri, Samira Saeedi, Fatemeh Mehr-Avar, Leyla Mahasti-Jouybari* Pages 17-24
    Background and Objectives

    Interest in the elective course can lead to improvement and promotion of students or cause fatigue, hopelessness, and frustration of studying. The purpose of this study was to investigate the satisfaction of nursing and midwifery students with their field of study.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 123 nursing and midwifery students of Golestan University of Medical Sciences. Students of semester 1, 4 and 8 were included in the study using census and available sampling method. Data were collected using a valid and reliable questionnaire of satisfaction with the field of study. Data were analyzed by SPSS and descriptive statistics and Chi-square and Mann-Whitney tests at the significant level of P <0.05.

    Results

      The mean and standard deviation of satisfaction from the field of study among students in total was 20.77± 3.17. The difference between the fields was not significant, but with the increase of the semester, the level of satisfaction with the field increased. No significant relationship was found between academic satisfaction and demographic variables.

    Conclusions

    Nursing and midwifery students' satisfaction with the field of study was high and with increasing semester, the level of satisfaction increased. This finding can be a promising message for educators.

    Keywords: Midwifery, Nursing, Satisfaction, Surveys, Questionnaires, Students
  • Elaheh Rezayi Pages 25-37
    Background and Objectives

    A successful marriage is able to meet many psychological and physical needs in a safe environment. The most useful and healthy step to make a conscious choice to get married is to benefit from pre-marriage education. For this purpose, the current research was conducted with the aim of determining the effectiveness of health literacy education on improving mental health and problem solving skills of people on the verge of marriage.

    Materials and Methods

    The current research was an applied research and in terms of the research method, it was a semi-experimental research of pretest-posttest type with a control group. The statistical population of this research included all girls and boys on the verge of marriage in Shahrood city in 2022. Mental Health Literacy Questionnaire (MHLQ) and Problem-Solving Style Questionnaire were used to collect information. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between both groups in the components of incompatible problem solving strategy and compatible problem solving strategy (P<0.001). Also, there is a significant difference between both groups in the components of awareness of mental problems, wrong beliefs about mental health, seeking help and first aid skills, and the component of self-help strategies of mental health literacy (P<0.001). Therefore, mental health literacy education leads to improvement of mental health and problem solving strategies of people on the verge of marriage (P<0.01).

    Conclusions

    Based on the findings, it can be concluded that learning problem-solving skills provides effective solutions when facing problems and these strategies help to maintain mental health as a preventive factor and as a result It prevents most of the subsequent problems in married life.

    Keywords: premarital education, health literacy, mental health, problem-solving
  • Maliheh Kaboosi Pages 38-47
    Background and Objectives

    Self-esteem is one of the important dimensions of mental health in the elderly. It may be affected by increasing age, reducing ability and decreasing independence of the elderly. Peer group training as a non-pharmacological treatment method based on sharing interpersonal experiences has an important role in increasing attitude and knowledge. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of peer education on the self-esteem of the elderly.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed on 50 elderly people referred to Aliabad Katoul boarding center with a non-random sampling method in two test and comparison groups in 2018. The data collection tool was the Rosenberg Self-Esteem Questionnaire. In the experimental group, training was conducted in 5 groups of 5 people by 5 peer trainers in 5 sessions (30-45 minutes). Data were collected before and after the intervention by self-report method. Data analysis was performed by spss21 statistical software. Statistical tests in this study were performed with the help of descriptive statistics (table, mean, standard deviation) and inferential statistics (paired t-test, independent t-test, chi-square and analysis of covariance) at a significant level of 0.05

    Results

    Covariance test by eliminating the effect of pre-test showed that peer group training increases self-esteem of the elderly (Eta = 0.51, P = 0.01). So that 51% of post-test changes can be related to the effect of peer training.

    Conclusion

    The use of peer-to-peer self-care training groups increases the self-esteem of the elderly. Therefore, using the experiences of peer groups as a simple, low-cost but effective educational method has an important role in improving the mental health of the elderly.

    Keywords: Peer education, self-esteem, the elderly
  • Nastaran Asadi Pages 48-60
    Background and Objectives

    Violence against women is a major public health problem and a violation of women's human rights. Identifying at-risk cases will help prevent its unpleasant consequences. Therefore, this study was conducted to determine the frequency of domestic violence and its types in married pregnant women living in Asadabad.

    Materials and Methods

     This cross-sectional study was conducted on 260 married pregnant women in Asadabad in 2021 who were selected by available sampling method. The tool used in this research was a researcher-made domestic violence questionnaire. This questionnaire has faced validity and reliability with Cronbach's alpha coefficient of 0.9, which was given to all pregnant women referring to urban health centers and the average score of all types of psychological, physical, economic, sexual, verbal, social, emotional violence, patriarchal beliefs and learning violence was obtained according to the scores obtained from the questionnaire. It was analyzed using spss software and descriptive statistics.

    Results

    The mean age of women in this study was (28.7 ± 6.1) and the mean age of their husbands was (34.2 ± 5.31). The highest level of violence was related to patriarchal beliefs with an average score of 108.43±21.38 and the lowest score was seen in the field of verbal violence with a score of 13.30±2.46. In general, the average total score of domestic violence was 28.47±28.89. The results of univariate analysis with linear regression showed that there was a significant relationship between gestational age, income, education and occupation of the couple, housing status, fetal sex status, pregnancy status, medical history and drug use history of the spouse with domestic violence score in pregnancy. The results of multivariate linear regression analysis showed a significant relationship between unplanned pregnancy and domestic (p-value˂0.001).

    Conclusion

    Considering the results obtained on the state of domestic violence and its related important factors, a domestic violence screening in prenatal care is recommended to be performed with emphasis on the identified risk factors.

    Keywords: Pregnancy, Domestic Violence
  • Mahboobeh Tabarsa, Elham KhaluBagheri, Nafiseh Hekmati-Pour Pages 61-69
    Background and Objectives

      Adolescents are prone to immature and romantic sexual relationships due to emotional behaviors and the dominance of emotions over logic. These high-risk sexual behaviors cause unpleasant and destructive negative physical, psychological and social consequences. Therefore, this study was conducted to investigate the model of extended parallel process on sexual control of female adolescents.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was performed on50  second grade female students of the of Sama High School in Aliabad Katoul in 2020. Sampling method was simple random assignment in experimental and control groups. The data collection tool was a sexual restraint questionnaire. The researcher in the experimental group held 8 group training sessions (45-60 minutes) each week. In the control group, routine school trainings were performed. Finally, the data was analyzed by statistical tests (independent t, paired t and ANCOVA) after being entered into the statistical software spss version 21.

    Results

     The independent t-test did not show any significant difference in the sexual abstinence of the two test and control groups before the intervention (P=0.14). But after the intervention, there was a significant difference between the two groups in terms of sexual restraint (P<0.01).  Also, ANCOVA test showed a significant difference in the change of self-control score by removing the effect of pre-test (p <0.01, Eta = 0.64).

    Conclusion

     Considering the effectiveness of the extended parallel process model on the sexual restraint of adolescent girls, increasing the awareness of adolescents and creating sensitivity regarding high-risk sexual behaviors beside increasing girls' understanding can be a preventing way of high-risk sexual behaviors.

    Keywords: Extended parallel process moddel, Sexual restraint, Adolescents