فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 63 (پاییز 1401)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 63 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم پورنجف، محمد فیضیان*، امیدعلی اکبرپور، رضا سلیمانی صفحات 287-306
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تلقیح میکروبی بر کارآیی مصرف عناصر و کیفیت نعناع فلفلی تحت تنش خشکی در 2 سال زراعی 1397-1396 و 1398-1397 در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان سرآبله واقع در استان ایلام انجام شد. این آزمایش به صورت اسپلت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. آزمایش دارای 2 فاکتور، شامل تنش خشکی در 3 سطح آبیاری کامل (شاهد)، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی در کرت های اصلی و باکتری های محرک رشد و میکوریزا در 6 سطح شامل: 1-شاهد، 2-جدایه ی حل کننده ی سیدروفور+ جدایه افزاینده ی تحمل به خشکی، 3- جدایه ی حل کننده ی فسفات معدنی+جدایه افزاینده ی تحمل به خشکی، 4- جدایه ی حل کننده ی سیدروفور و جدایه افزاینده ی تحمل به خشکی+ جدایه ی حل کننده ی فسفات معدنی و جدایه افزاینده ی تحمل به خشکی، 5-کود تجاری نیتروکسین و 6- میکوریزا، در کرت های فرعی بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین منتول اسانس در تیمار ترکیبی جدایه ی حل کننده ی سیدروفور و جدایه افزاینده ی تحمل به خشکی+ جدایه ی حل کننده ی فسفات معدنی و جدایه افزاینده ی تحمل به خشکی و تنش 50 درصد ظرفیت زراعی به مقدار 24/2 درصد حاصل شد که نسبت به کمترین مقدار یعنی شاهد و آبیاری کامل 26 درصد افزایش نشان داد. در تمامی سطوح تلقیح میکروبی به غیر از کود میکروبی، همواره بیشترین اسانس در تنش 50 درصد ظرفیت زراعی حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس نعناع فلفلی در تیمار کود میکروبی تجاری و سال دوم به مقدار 139/2 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. تلقیح میکروبی در حالت تنش 50 درصد ظرفیت زراعی مزرعه موجب افزایش 21 درصدی عملکرد خشک اندام های هوایی نسبت به همین سطح تنش در حالت شاهد شد. باکتری های محرک رشد و میکوریزا موجب افزایش عملکرد کمی و کیفی و افزایش کارآیی نیتروژن و فسفر شدند که این می تواند در کاهش هزینه ها و حفظ پایداری بوم نظام های کشاورزی تاثیر به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تنش، سیدروفور، نعناع فلفلی، منتول، میکوریزا
  • آرمان ستوده، طیب ساکی نژاد*، علیرضا شکوه فر، شهرام لک، مانی مجدم صفحات 307-324
    تنش کمبود آب به عنوان یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان می باشد که در سال های اخیر کاربرد روش های مختلف جهت کاهش اثرات منفی آن مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی انجام شد. تاثیر محلول پاشی منیزیم و پتاسیم بر ویژگی های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و عملکردی ذرت (رقم سینگل کراس 704) در دورهای مختلف آبیاری (50، 75 و 100 میلی متر تبخیر از تشت کلاس A) موردارزیابی قرارگرفت. نتایج تجزیه واریانس حاکی از آن بود که اثر متقابل آبیاری و ترکیب منیزیم و پتاسیم بر ویژگی های ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول بلال، تعداد دانه در بلال، میزان جذب پتاسیم، میزان جذب منیزیم، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنویید، پرولین، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه و شاخص برداشت تاثیر معنی دار آماری داشت. نتایج بررسی مقایسه میانگین اثر عناصر پتاسیم و منیزیم بر تغییرات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی تحمل به خشکی در ذرت (رقم سینگل کراس 704) نشان داد که مصرف این عناصر باعث افزایش معنی دار صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول بلال، تعداد دانه در بلال، میزان جذب پتاسیم، میزان جذب منیزیم، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنویید، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه و شاخص برداشت در شرایط کمبود آب گردید؛ به گونه ای که بیشترین مقدار این صفات در شرایط تبخیر 50 میلی متر از تشت تبخیر و کاربرد 200 کیلوگرم در هکتار سولفات منیزیم و 300 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم بود. محلول پاشی غلظت های مختلف سولفاتپتاسیم و سولفات منیزیم از طریق افزایش میزان جذب عناصر پتاسیم و منیزیم، حفظ کلروفیل برگ و در نتیجه فتوسنتز موثرتر و همچنین افزایش غلظت پرولین در برگ گیاه، اثرات منفی کمبود آب را تعدیل و تحمل ذرت به شرایط کمبود آب را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تنش کمبود آب، ذرت، عملکرد دانه محلول پاشی، منیزیم
  • میلاد قاسمی، سعید اهری زاد*، مجید نوروزی، علی بنده حق، رقیه اژدری صفحات 325-338
    با توجه به این که رویکرد جهانی به سمت داروهای گیاهی و فاصله گرفتن از داروهای شیمیایی است، توجه بیش از پیش به گیاهان دارویی را ایجاب می نماید. رازیانه با داشتن متابولیت های ثانویه متنوع در درمان نفخ، سرفه، اختلالات گوارشی و افزایش شیر، کاربرد داشته و به عنوان یکی از گیاهان دارویی بسیار مهم محسوب می شود. تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیر زنده محیطی می باشد که تولید محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم صفات مورد ارزیابی بر عملکرد دانه گیاه دارویی رازیانه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو شرایط آبیاری مطلوب و محدود به طور مجزا در سه تکرار روی 19 جمعیت رازیانه در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین شرایط مختلف آبیاری و نیز بین جمعیت های مورد مطالعه رازیانه از نظر اکثر صفات در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. همچنین، اثر متقابل شرایط × جمعیت برای اکثر صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. همبستگی عملکرد دانه با تعداد چتر در بوته، ارتفاع بوته، تعداد میان گره و بیوماس در هر دو شرایط آبیاری مطلوب و محدود، مثبت و معنی دار بود. تجزیه رگرسیون به روش گام به گام نشان داد که در شرایط آبیاری مطلوب تعداد دانه در چتر و تعداد چتر در بوته با ضریب تبیین 0.88 بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه دارند. در شرایط تنش کم آبی تعداد چتر در بوته و ارتفاع بوته با ضریب تبیین 0.60 بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه داشتند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که تعداد چتر در بوته با اثر مستقیم 0.90 در شرایط مطلوب آبیاری و 0.53 در شرایط تنش کم آبی بیشترین اثر را در هر دو شرایط بر عملکرد دانه دارد. با توجه به اینکه اثرات غیر مستقیم در هر دو شرایط، زیاد قابل توجه نبودند، بنابراین جهت گزینش جمعیت های برتر از نظر عملکرد دانه باید به صفت تعداد چتر در بوته، بیشتر توجه نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه رگرسیون، تجزیه علیت، رازیانه، عملکرد دانه
  • سحر کلاه کج، مهرو مجتبایی زمانی* صفحات 339-356
    دما در دوره گلدهی و دانه‎ بندی شاخص بسیار با اهمیتی برای تخمین پتانسیل عملکرد دانه کلزا محسوب می شود. به منظور ارزیابی تاثیر مواجهه با تنش گرمای ناشی از تاخیر در کاشت بر خصوصیات زراعی ژنوتیپ های مختلف کلزا (شامل هایولا420، هایولا50، هایولا60، سان37، سان34 و دلگان)، دو آزمایش جداگانه در دو تاریخ کاشت متداول (21 آبان ماه) و تاخیری (26 آذر ماه)، هر کدام در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامهرمز اجرا شد. هر تاریخ کاشت به عنوان یک محیط در نظر گرفته شد و داده های حاصل در نهایت تجزیه مرکب شدند. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاشت و وقوع تنش گرما در مرحله گلدهی و دانه بستن، تعداد گل باز شده روی ساقه اصلی، درصد گل های منتهی به خورجین، تعداد خورجین در بوته، تعداد شاخه های فرعی، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، طول خورجین، ارتفاع بوته و طول دوره زایشی ژنوتیپ ها کاهش یافت و منجر به کاهش معنی دار عملکرد دانه شد. کاهش تعداد خورجین در بوته بیشترین سهم در کاهش عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. در تاریخ کاشت متداول، عملکرد دانه در هایولا 420 و سان 34 بیشتر از سایر ژنوتیپ ها بود و در شرایط تنش گرمای ناشی از تاخیر در کاشت، هایولا50 و سپس سان 34 بیشترین و دلگان کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. کمترین درصد کاهش عملکرد ناشی از تاخیر در کاشت به هایولا50 تعلق داشت (55 درصد) و بر اساس شاخص حساسیت به تنش، ژنوتیپی نیمه متحمل به تنش گرمای انتهای فصل شناخته شد. در تاریخ کاشت متداول، ژنوتیپ هایی که سریع تر به مرحله گلدهی رسیدند ولی دوره گلدهی طولانی تری داشتند از عملکرد بالاتری برخوردار بودند، در مقابل، در تاریخ کاشت تاخیری همبستگی منفی و معنی داری بین طول دوره گلدهی با تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و عملکرد دانه مشاهده شد. ژنوتیپ سان34 در هر دو تاریخ کاشت متداول و تاخیری از عملکرد بالایی برخوردار بود و به عنوان ژنوتیپی مناسب برای دستیابی به عملکردی پایدار در منطقه رامهرمز می تواند مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنوتیپی، شاخص حساسیت به تنش، فنولوژی، کاشت دیرهنگام
  • علی راحمی کاریزکی، نبی خلیلی اقدم*، کورش ثنائی صفحات 357-374

    از مهم ترین مسایلی که طی دهه های اخیر در بخش کشاورزی نمود یافته و تولید محصولات زراعی را با محدودیت مواجه ساخته است، تغییرات اقلیم می باشد. در این مطالعه برای شبیه سازی اثر تغییر اقلیم بر تبخیر و تعرق، شاخص سطح برگ و شاخص های رشدی دانه نخود در شهرستان گنبد از مدل SSM-iLegum-Chickpea در بازه زمانی 1395-1371 استفاده شد. سناریوهای مورد بررسی شامل افزایش درجه حرارت به میزان دو، چهار و 6 درجه، افزایش غلظت CO2 به میزان دو برابر و کاهش بارندگی به میزان دو درصد و ترکیبی از حالات فوق که در کل 9 سناریو بودند. جهت سناریوهای افزایش دما، میزان تغییرات به درجه حرارت حداکثر و حداقل روزانه افزوده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در شرایط دیم و آبی اثر سناریوهای تاریخ کاشت و تغییر اقلیم بر روی تمام صفات اعم از طول دوره پرشدن دانه، سرعت پرشدن دانه، تبخیر و تعرق، شاخص سطح برگ و نیتروژن کل دانه به استثنای شاخص برداشت نیتروژن در شرایط دیم، در سطح احتمال یک درصد معنی دار است. اما اثر متقابل تاریخ کاشت و تغییر اقلیم تنها بر روی صفات تبخیر و تعرق و شاخص سطح برگ در سطح احتمال یک درصد و شاخص برداشت نیتروژن در شرایط آبی در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. اثر مستقیم دو برابر شدن CO2 نیز باعث افزایش 2/6 درصدی شاخص برداشت نیتروژن شد. همچنین، بهترین تاریخ کشت برای نخود در شرایط آب و هوایی شهر گنبد، ابتدای آذرماه به دست آمد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، سرعت پرشدن دانه، شاخص برداشت نیتروژن، نیتروژن دانه
  • بهنام حسینی نسب، فرهاد مهاجری*، محمدرحیم اوجی، مهدی مدندوست صفحات 375-390

    مصرف کود نیتروژن و انتخاب تراکم بهینه از جمله عوامل مهم به زراعی در افزایش عملکرد محصول کلزا محسوب می شوند. این آزمایش به منظور بررسی اثرات کودهای نیتروژنه و تراکم کشت بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد دانه کلزا، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1398-1397 در منطقه ی ششده شهرستان فسا اجرا شد. عامل کودهای نیتروژنه در 12 سطح شامل F1: اوره (توصیه ی کودی) قبل از کاشت و ساقه دهی، F2: اوره (توصیه ی کودی) قبل از کاشت، ساقه دهی و غنچه دهی، F3: اوره (توصیه ی کودی) ساقه دهی و غنچه دهی، F4: اوره (زیر توصیه ی کودی) قبل از کاشت و ساقه دهی، F5: اوره (زیر توصیه ی کودی) قبل از کاشت، ساقه دهی و غنچه دهی، F6: اوره (زیر توصیه ی کودی) ساقه دهی و غنچه دهی، F7: سولفات آمونیوم (توصیه ی کودی) قبل از کاشت و ساقه دهی، F8: سولفات آمونیوم (توصیه ی کودی) قبل از کاشت، ساقه دهی و غنچه دهی، F9: سولفات آمونیوم (توصیه ی کودی) ساقه دهی و غنچه دهی، F10: سولفات آمونیوم (زیر توصیه ی کودی) قبل از کاشت و ساقه دهی، F11: سولفات آمونیوم (زیر توصیه ی کودی) قبل از کاشت، ساقه دهی و غنچه دهی، F12: سولفات آمونیوم (زیر توصیه ی کودی) ساقه دهی و غنچه دهی و عامل تراکم در سه سطح شامل 50، 70 و 90 بوته در متر مربع بودند. نتایج نشان داد که اثر کود بر تعداد خورجین در شاخه ی فرعی و بوته در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. اثر تراکم کاشت بر وزن هزار دانه در سطح احتمال 5 درصد و بر عملکرد کل بوته، عملکرد دانه و عملکرد روغن در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. استفاده از کود سولفات آمونیوم (زیر توصیه ی کودی) در مراحل ساقه دهی و غنچه دهی، بیشترین تعداد خورجین در شاخه ی فرعی (48.6 عدد در هر شاخه ی فرعی) و تعداد خورجین در هر بوته (73.5 عدد در بوته) را داشت. بیشترین عملکرد بیولوژیک و دانه (به ترتیب 12840 و 4258 کیلوگرم در هکتار)، در تراکم کاشت 50 بوته در متر مربع به دست آمد. تراکم 50 نسبت به 70 از نظر عملکرد دانه، به طور معنی داری بالاتر بود. در مجموع تراکم 50 بوته در متر مربع و استفاده از سولفات آمونیوم به میزان توصیه شده در مراحل ساقه دهی و غنچه دهی بیشترین عملکرد کلزا را به همراه داشت.

    کلیدواژگان: گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران
  • شقایق گلچین ایرانی، غلامرضا طاهری سنگسری*، اکرم سادات طباطبایی بفرویی، محمدجواد اوستا صفحات 391-410

    ازتوباکتر، باکتری هوازی، گرم منفی، شیمیوارگانوتروف است که قادر به تثبیت نیتروژن مولکولی به صورت غیر همزیست می باشد. نقش ازتوباکتر در رشد گیاه به واسطه تولید هورمون های محرک رشد، توان حل کنندگی فسفات های نامحلول، تثبیت نیتروژن، افزایش تحمل به تنش ها و بیوکنترل عوامل بیماری زای گیاهی می باشد. این پژوهش با هدف جداسازی و شناسایی ازتوباکتر بومی تثبیت کننده نیتروژن از خاک مناطق مختلف شهر تهران صورت گرفت. همچنین، تاثیر تلقیح جدایه‏ ها بر تقویت رشد گیاه گوجه فرنگی نیز بررسی و در نهایت شرایط رشد جدایه برتر بهینه سازی شد. در این پژوهش، از شش منطقه تهران نمونه برداری انجام و جدایه های ازتوباکتر با استفاده از روش تهیه رقت متوالی از نمونه های خاک، جداسازی و با کمک تست های بیوشیمیایی متداول تعیین هویت شدند. سپس، ژن nif H، کد کننده آنزیم نیتروژناز، در جدایه ها با استفاده از تکنیک واکنش زنجیره پلیمراز ریل تایم شناسایی و سپس بذرهای گوجه فرنگی با ایزوله ها تلقیح و میزان رشد گیاهچه، شامل طول ساقه و ریشه در طی 34 روز سنجیده شدند. پارامتر های دما، pH، میزان هوادهی، منبع کربن و نیتروژن برای جدایه برتر بهینه سازی شدند. در این مطالعه 27 جدایه ازتوباکتر تثبیت کننده نیتروژن به دست آمد. تمامی جدایه ها افزایش بارزی (p<0.05) در طول ساقه و ریشه گیاه گوجه فرنگی نسبت به سویه استاندارد و کنترل منفی ایجاد کردند. جدایه شماره 21 بیشترین تاثیر را بر رشد گیاه نشان داد و بهترین شرایط رشد آن، در حضور منبع کربن مانیتول، منبع نیتروژن پپتون، دور گردشی rpm200، دمای 30 درجه سلسیوس و 7 =pH به دست آمد. با توجه به نتایج این مطالعه، جدایه های بومی به دست آمده به ویژه جدایه شماره 21 پس از بررسی های بیشتر دارای قابلیت استفاده به عنوان کود بیولوژیکی هستند.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر، بهینه سازی، جداسازی، کود بیولوژیک، گیاه گوجه فرنگی، nif H
  • مهرنوش گلابی، شهرام لک*، عبدالعلی گیلانی، مجتبی علوی فاضل، اصلان اگدرنژاد صفحات 411-434

    مهم ترین مولفه سازگار با تنوع اقلیمی در زراعت، تاریخ کاشت است که بیشترین تاثیر را بر خصوصیات فنولوژیکی گیاه دارد و بر اساس رقم و آب و هوای هر منطقه تعیین می گردد. به همین منظور، این تحقیق با هدف تعیین امکان کاشت نشایی ارقام مختلف کینوا در تاریخ کاشت های مختلف در شرایط آب و هوایی اهواز انجام شد. آزمایش به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی 1398-1397 و 1399-1398 اجرا گردید. تاریخ کاشت به عنوان عامل اصلی در چهار سطح (30 مهر، 10 ، 20 و 30 آبان ماه)، روش کاشت (نشاکاری و مستقیم) به عنوان عامل فرعی و ارقام کینوا (Giza1، Q26 و Titicaca) به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تاخیر در تاریخ کاشت موجب کاهش شاخص های رشدی (22، 39 و 26 درصد به ترتیب شاخص سطح برگ، ماده خشک و سرعت رشد محصول)، روز تا گلدهی (21 درصد) و اجزای عملکرد دانه شامل تعداد پانیکول در بوته (42 درصد)، تعداد دانه در پانیکول (26 درصد) و وزن هزار دانه (21 درصد)، عملکرد دانه (63 درصد) و شاخص برداشت (54 درصد) در کینوا شد. بالاترین مقدار این صفات مربوط به تاریخ کاشت 30 مهر بود و کاشت نشایی در تاریخ کاشت های زود هنگام نسبت به کاشت مستقیم بذر ضعیف تر، ولی در تاریخ کاشت تاخیری بهتر از کشت مستقیم بوده و موجب کاهش تاثیرات منفی کشت تاخیری شد. در بین ارقام مورد مطالعه رقم Q26 از نظر مولفه های آنالیز رشد شامل شاخص سطح برگ (4.87)، ماده خشک (637.2 گرم در مترمربع) و سرعت رشد محصول (18.58 گرم در مترمربع در روز) و اجزای عملکرد شامل تعداد پانیکول در بوته (9.72) و وزن هزار دانه (4.81 گرم) و عملکرد دانه (1813 کیلوگرم در هکتار) بالاتر از دو رقم دیگر بود. بالاترین عملکرد دانه (3058 کیلوگرم در هکتار) مربوط به رقم Q26 در تاریخ کاشت 30 مهر و کاشت به صورت مستقیم (3148 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن (769 کیلوگرم در هکتار) مربوط به رقم Titicaca در تاریخ کاشت 20 و 30 آبان بود. به طورکلی، مشاهده شد که تاریخ کاشت اوایل پاییز به علت طولانی تر بودن دوره رشد و همچنین اجتناب از گرمای انتهای فصل، مناسب کشت ارقام مختلف کینوا در خوزستان بوده و نشاکاری در این تاریخ کاشت ها از نظر عملکرد نسبت به کشت بذر مزیت چندانی نداشت، ولی در تاریخ کاشت های تاخیری موجب کاهش تاثیرات منفی گردید.

|
  • Maryam Poornajaf, Mohammad Faizian *, Omidali Akbarpour, Reza Soleimani Pages 287-306
    The aim of this study was to investigate the effect of microbial inoculation on nutrient efficiency and quality of peppermint under drought stress in 2 crop years 2017-2018 and 2018-2019 in the Agricultural Research Center of Sarableh city located in Ilam province. This experiment was performed as a split plot in a randomized complete block design with 3 replications. Experiment with 2 factors, including drought stress in 3 levels of full irrigation (control), 70 and 50% of field capacity in main plots and growth-promoting bacteria and mycorrhiza in 6 levels including 1-control, 2-solute isolate Siderophore solvent + drought tolerant enhancer isolate, 3- mineral phosphate solvent isolate + drought tolerant enhancer isolate, 4- siderophore solvent isolate and drought tolerant enhancer isolate + dissolution isolate Mineral phosphate and isolates were increased by drought tolerance, 5-nitroxin commercial fertilizer and 6- mycorrhiza in subplots. The results of this study showed that most menthol essential oil in the combined treatment of siderophore soluble isolates and drought tolerant isolates + mineral phosphate soluble isolates and drought tolerant isolates and stress 50% of field capacity 24.2% was obtained compared to the lowest amount, ie control and full irrigation; Showed a 26% increase. At all levels of microbial inoculation except microbial fertilizer, the highest essential oil was always obtained at a stress of 50% of field capacity. The highest yield of peppermint essential oil was obtained in the treatment of commercial microbial fertilizer in the second year at the rate of 139.2 kg.ha-1. Microbial inoculation under stress at 50% of field capacity caused a 21% increase in dry shoot yield compared to the same level of stress in control. Growth-promoting bacteria and mycorrhizae increase quantitative and qualitative yield and increase the efficiency of nitrogen and phosphorus, which can have a significant effect on reducing costs and maintaining the ecosystem of agricultural systems.
    Keywords: menthol, Mycorrhiza, Peppermint, Sydrophorus, Stress
  • Arman Sotoodeh, Tayeb Saki Nejad *, Alireza Shokuhfar, Shahram Lak, Mani Majaddam Pages 307-324
    Drought stress is one of the most important factors that limiting the growth and yield of plants. In recent years the use of various methods to reduce its negative effects has been considered by many researchers. This experiment was performed as a split plot in the form of randomized complete blocks with four replications in two years. The effect of foliar application of different ratios of magnesium and potassium on the morphological, biochemical and functional characteristics of maize (single cross cultivar 704) in different irrigation cycles (50, 75 and 100 mm evaporation from Class A evaporation pan) was evaluated. The results of analysis of variance showed that the interaction of irrigation and magnesium to potassium ratio on the characteristics of height, stem diameter, ear length, number of seeds per ear, potassium uptake, magnesium uptake, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, Carotenoids, proline, biological yield, grain yield and harvest index had a statistically significant effect. The results of the study of the effect of potassium and magnesium on morphological and biochemical changes in drought tolerance in maize (Single Cross 704 cultivar) showed that consumption of these elements significantly increased plant height, stem diameter, ear length, number of seeds per ear, uptake rate Potassium, magnesium uptake, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, proline, biological yield, grain yield and harvest index in water deficit conditions; So that the highest value of these traits in evapotranspiration conditions was 50 mm from the evapotranspiration pan and application of 200 kg of magnesium sulfate/ 300 kg of potassium sulfate. Also, foliar application of different concentrations of potassium sulfate and magnesium sulfate by increasing the uptake of potassium and magnesium, preserving leaf chlorophyll, resulting in more effective photosynthesis as well as increasing the concentration of proline in plant leaves, moderate the negative effects of water deficiency and corn tolerance to conditions. Improve water shortage.
    Keywords: Drought stress, Foliar application, Maize, Magnesium, Potassium
  • Milad Ghasemi, S. Aharizad *, Majid Norouzi, Ali Bandehagh, Roghayeh Azhdari Pages 325-338
    Since the global approach to herbal medicine and chemical away from drugs, more attention to medicinal plants, is required. Fennel with variety of secondary metabolites in the treatment of flatulence, cough, digestive disorders and increases milk, used as one of the important medicinal plants. Drought stress is one of the most important non-polluting environmental stresses affecting crop production. To study the direct and indirect effects of evaluated traits on grain yield of fennel, an experiment was conducted in a randomized complete block design in two control and limited irrigation conditions separately with three replications on 19 fennel populations in the Agricultural Research Station, University of Tabriz. Combined analysis of variance revealed a significant differences between two irrigation conditions and evaluated populations at %1 probability level for some studied traits. As well as the population × conditions interaction effect was significant at 1% probability level for most traits. Correlations of grain yield with number of umbel in plant, plant height, internode number and biomass were significant positively in both irrigation conditions. Stepwise regression analysis showed that the number of grain per umbel and the number of umbel per plant, have the greatest impact on grain yield under optimum irrigation (R2=0.88). Also in the water deficit condition, number of umbels per plant and plant height had the greatest impact on grain yield (R2=0.60). Path analysis revealed that the number of umbel per plant had greatest direct effect on grain yield under control (0.90) and stress (0.53) condition respectively. Whereas the indirect effects were very inconsiderable in both conditions, therefore it is suggested that to selection of superlative populations for grain yield, the number of umbel per plant should be considered.
    Keywords: Fennel, Grain yield, Path analysis, Regression Analysis
  • Sahar Kolahkaj, Mahroo Mojtabaie Zamani * Pages 339-356
    Temperature during flowering and seed filling is a very important indicator for estimating the yield potential of rapeseed. In order to evaluate the effect of heat stress due to delay in sowing date on agronomic characteristics of different rapeseed genotypes (including, Hyola420, Hyola50, Hyola60, SAN37, SAN34 and Dalgan) two separate experiments on two Conventional sowing date (11th Nov.) and late sowing date (16th Dec.) each in the form of a randomized complete block design with three replications was carried out in the research farm of Islamic Azad University, Ramhormoz Branch, during the growing season of 2016 and 2017. Each sowing date was considered as an environment and the data were finally analyzed by combined analysis. The results showed that with delay in sowing date and the occurrence of heat stress at flowering and seed filling stages, the number of flowers on the main raceme, ratio of siliques produced per flowers produced, number of siliques per plant, and branches per plant, number of seeds per silique, 1000-seed weight, silique length, plant height and reproductive period decreased and led to significant reduction in seed yield. Reducing silique numbers per plant had the highest contribution to reducing seed yield. In conventional sowing date, seed yield in Hyola 420 and SAN 34 was higher than other genotypes. Under heat stress conditions due to delay in sowing, seed yield in Hyola50 followed by SAN34 was higher than other genotypes and Dalgan had the lowest seed yield. The lowest percentage of reduction seed yield was belonged to Hyola50 (55%) and the amount of stress susceptibility index in this genotype indicated that it was semi-tolerant to late season heat stress. In conventional sowing date, genotypes that quickly reached to the flowering stage but had a longer flowering period, had higher yields. In late sowing date, significant negative correlation was observed between the duration of flowering with number of siliques per plant, number of seeds per silique and seed yield. SAN 34 had high yield in both conventional and late sowing dates and is suggested as a suitable genotype for achieving stable yield in Ramhormoz region.
    Keywords: genetic diversity, Late sowing date, Phenology, Stress susceptibility index
  • Ali Rahemi Karizaki, Nabi Khaliliaqdam *, Korosh Sanaie Pages 357-374

    Climate changs is one of the most important issues that has been observed in agriculture in recent decades and has limited production of crops. SSM-iLegum-Chickpea model was used to simulate the effect of climate change on evapotranspiration and leaf area index and growth indices of chickpea seed in Gonbad. First, meteorological data from the Dome Synoptic Meteorological Station from 1993 to 2017.The scenarios include increasing the temperature by two, four and six degrees, increasing the Co2 concentration by two times, and reducing rainfall by two percent, and a combination of the above scenarios, which total 9 scenarios. For the high temperature scenarios, the maximum and minimum daily temperature changes were added. Results of analysis of variance showed that in dry and irrigated conditions the effect of sowing date and climate change scenarios on all traits such as grain filling period, grain filling speed, evapotranspiration, leaf area index and total grain nitrogen except Harvest index nitrogen (NHI) was significant at 1% level in dryland conditions. But the interaction effect of planting date and climate change was only significant on evapotranspiration and leaf area index at 1% and NHI at 5% level. Duplication of concentrations of CO2 caused increasing about 6.2 in harvest index of nitrogen. Also, the best planting date for Gonbad city is the beginning of December in the simulation conducted for Gonbad.

    Keywords: Food Security, Harvest Index Nitrogen, grain filling period, grain nitrogen
  • Behnam Hosseininasab, Farhad Mohajeri *, MohammadRahim Owji, Mehdi Madandoust Pages 375-390

    Nitrogen fertilizer application and optimal density are important factors in increasing yield of canola. This study was carried out in order to investigate the effects of nitrogen fertilizers and plant density on some physiological characteristics, yield and yield components of Canola, as a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications at Sheshdeh region of Fasa in 2018-2019. Nitrogen fertilizer factor in 12 levels including a1: urea (recommended) before planting and stem elongation, a2: urea (recommended) before planting, stem elongation and heading, a3: urea (recommended) in stem elongation and heading, a4: urea ( under recommended) before planting and stem elongation a5: urea (under recommended) before planting, stem elongation and heading, a6: urea (under recommended) in stem elongation and heading, a7: ammonium sulfate (recommended) before planting and stem elongation, a8: ammonium sulfate (recommended) before planting, stem elongation and heading, a9: ammonium sulfate (recommended) in stem elongation and heading, a10: ammonium sulfate ( under recommended) before planting and stem elongation a11: ammonium sulfate (under recommended) before planting, stem elongation and heading, a12: ammonium sulfate (under recommended) stemming and heading and density factor in three levels 50, 70 and 90 plants m-2.  Results showed that the effect of fertilizer on number of Raceme per subbranch and per plant was significant at 5% level and the effect of plant density on 1000 seed weight, total plant weight, seed yield and oil yield was significant. Ammonium sulfate (following fertilizer recommendation) had the highest number of Raceme per subbranch (48.6 per subbranch) and raceme per plant (73.5 per plant) in the shoot and bud stages. The highest biological and grain yield (12840 and 4258 kg.ha-1, respectively) were obtained at plant density of 50 plants.m-2. density 50 was significantly higher than 70 in terms of grain yield. Overally, the density of 50 plants.m-2 and the use of ammonium sulfate in the shoot and bud stages had the highest yield of Canola.

    Keywords: Ammonium sulfate, Canola, Grain yield, Plant density, Urea
  • Shaghayegh Golchin Irani, Gholamreza Taheri Sangsari *, Akram Sadat Tabatabaee Bafroee, MohammadJavad Avesta Pages 391-410

    Azotobacter is an aerobic, gram negative and chemoorganotrophic bacterium, that is able to stabilize molecular nitrogen nonsymbiotically. The role of Azotobacter in plant growth is due to the production of growth-promoting hormones, the ability to dissolve insoluble phosphates, nitrogen fixation, increase stress resistance and biocontrol of plant pathogens. The aim of this study was to isolate and identify the indigenous Azotobacter from the soil of different areas of Tehran. The effect of tomato plant inoculation with isolates on growth promoting was also investigated. Finally, the growth conditions of the superior isolate were optimized.  Azotobacter isolates were obtained from soil samples using serial dilution method and identified by conventional biochemical tests. The nif H gene, encoding nitrogenase enzyme, was identified in isolates using real-time PCR technique. Then the tomato seeds were inoculated with isolates and seedling growth rate including stem and root length were measured during 34 days. The parameters of temperature, pH, aeration rate, and carbon and nitrogen sources were optimized for superior isolate. In this study, 27 isolates were identified as nitrogen fixing Azotobacter. Considering the results, all isolates showed a significant increase (p <0.05) in stem and root length of tomato plants compared to standard strain and negative control. Among them, isolate No. 21 had the greatest effect during 34 days of study and its best growth conditions in the presence of mannitol carbon source, peptone nitrogen source, 200 rpm rotation, 30°C and pH 7were acquired. According to the results of this study, the obtained indigenous isolates particularly isolate No.21 have the potential to be used as biological fertilizer after further investigations.

    Keywords: Azotobacter, Biological fertilizer, isolation, Optimization, Tomato plant, nif H
  • Mehrnoosh Golabi, Shahram Lak *, Abdolali Gilani, Mojtaba Alavi Fazel, Aslan Egdernezhad Pages 411-434

    The most important component compatible with climatic diversity in agriculture is the planting date, which has the greatest impact on the phenological characteristics of the plant. Planting date is determined based on cultivar and climate of each region. In order this study was conducted to investigate the effect of seed and transplanting method on yield and yield components of quinoa cultivars in different planting dates in Ahvaz climatic conditions. The experiment as a split split plot in a randomized complete block design with four replications in crop years 2018-2019 and 2019-2020. Planting date was taken as the main factor in four levels (22 October, 1 November, 11 November and 21 November) and sub factor including planting method (transplanting and seed planting) and sub-sub factor also Quinoa cultivars (Giza1, Q26 and Titicaca). The results showed that delay in planting date reduced growth index (22, 39 and 26% LAI, DM and CGR recpectively), days to flowering (21%) and grain yield components (number of panicles per plant (42%), number grain per panicle (26%) and 1000-grain weight (21%)), grain yield (63%) and harvest index (54%) in quinoa. The highest value of these traits was related to the date of first sowing (October 22) and it was also found that transplanting in early sowing date is weaker than seed sowing but in late sowing date is better than seed sowing and reduces the negative effects of late sowing. Among the studied cultivars, Q26 cultivar was more acceptable in terms of growth rate (LAI (4.87), DMT (637.3 g. m-2), CGR (18.58 g. m-2.day) and yield components (number of panicles per plant (9.72) and 1000-grain weight (4.81 g)) and grain yield (1813 kg. h-1) than the other two cultivars. The highest grain yield (3058 kg.ha-1) belonged to Q26 cultivar on 30 October planting and 22 October planting and seed sowing (3148 kg.ha-1) and the lowest grain yield (769 kg.ha-1) belonged to Titicaca cultivar on 11 and 21 November planting. In general, it was observed that the sowing date in early autumn was suitable for planting different cultivars of quinoa in Khuzestan province due to the longer growing season and Transplantation at this date of sowing did not have much advantage in terms of yield compared to seed sowing, but in the date of delayed sowing reduces the negative effects.

    Keywords: Delayed sowing, Grain yield, 1000-seed weight, Transplantation, Quinoa