فهرست مطالب

تمدن حقوقی - پیاپی 12 (پاییز 1401)

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 12 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/22
  • تعداد عناوین: 27
|
  • روشنعلی شکاری، سید مصطفی میلانی* صفحات 5-20

    نظام حقوقی ایران در مواجهه با تعذر قراردادی سه راه حل «انحلال قهری»، «انحلال ارادی» و «تعلیق» را مطرح نموده است. راهکارهای مذکور در بعضی از مواقع نه تنها مطلوب نبوده بلکه به متضرر شدن متعاقدین می انجامد. به عنوان نمونه متعاقدین در قراردادهای مستمر بخشی از سرمایه خود را صرف می نمایند تا هدف آن ها که اجرا شدن قرارداد است، محقق شود. در چنین وضعیتی، اعتقاد به انحلال یا تعلیق قرارداد به بی حاصل شدن هزینه های مزبور می انجامد. برای حل این مشکل در حقوق ایران، آیا می توان به تیوری تعدیل استناد کرد؟ مقاله حاضر با اتکاء به روش توصیفی-تحلیلی، ضمن بررسی مفهوم و شرایط تعذر و همچنین اقسام تعدیل در حقوق ایران، به سوال مزبور پاسخ خواهد داد. نتایج این بررسی حکایت از آن دارد که امکان استناد به تیوری تعدیل در مواجهه با تعذر وجود دارد؛ زیرا بررسی اقسام تعدیل نشان می دهد که همه اقسام آن قابلیت اجرا شدن را دارند.

    کلیدواژگان: تعذر، تئوری تعدیل، راه حل های تعذر، اقسام تعدیل
  • عادل ساریخانی، مصطفی کرمی پور* صفحات 21-42

    حقوق نسل های آینده، حقوقی است که به موجب آن منابع طبیعی که از نسل قبل به نسل فعلی به ارث رسیده است، به نسل آینده منتقل می شود و از مباحث مهم و پایه ترمیم عدالت بین نسلی می باشد. از بعد بین المللی سه مصداق برای مفهوم حقوق نسل های آینده متصور است: اول، بر هر نسلی لازم است از منابع طبیعی حفاظت نماید. دوم، با بهره برداری از منابع طبیعی لطمات جبران ناپذیری به آن وارد نگردد. سوم، منابع طبیعی متعلق به همه نسل ها می باشد و دلیلی بر این که متعلق به نسل خاصی باشد وجود ندارد. نگرانی در مورد حقوق نسل های آینده، درد مشترک همه بشریت است و استفاده بی رویه از منابع طبیعی توسط نسل فعلی، موجب بروز نگرانی هایی برای نسل های آینده گردیده که در این راستا مجامع بین المللی بر خود وظیفه دانسته جهت شناسایی حقوق نسل های آینده و حمایت از آن گام مهمی بردارند که در ابتدا مفهوم حقوق نسل های آینده با تصویب منشور ملل متحد 1945 و سپس با صدور اعلامیه استکهلم 1972 وارد حقوق بین الملل گردید که در اسناد الزام آور و غیر الزام آور بدان پرداخته شده و به تبع آن وارد حقوق داخلی کشورها گردید.

    کلیدواژگان: حقوق، نسل های آینده، اسناد بین المللی، اسناد الزام آور، اسناد غیرالزام آور
  • ابراهیم موسی زاده، محمد صالحی* صفحات 43-58

    اسلام به شهادت دانشمندان اسلامی و سایر محققان عالم بشریت دارای دو جنبه سیاسی و مذهبی (عبادی) است. هدف پیامبر اکرم (ص)  به غیر از تعلیم مفاهیم دینی و مکارم اخلاقی که به منظور رشد و تعالی روح و رسیدن انسان به اوج سعادت در دنیا و آخرت مدنظر می باشد؛ تشکیل حکومت فراگیر به منظور گسترش عدالت بوده است. در عصر غیبت امام عصر (عج) در خصوص حکومت دینی دو دیدگاه وجود دارد: حکومت دینی انتصابی (حق خداوند) است. حکومت دینی انتخابی (حق مردم) است و محدوده اختیارات آن بر حسب قرارداد با مردم است. در این دیدگاه مردم حق دارند بر عملکرد حاکمان نظارت داشته باشند. عقلا در بستر زمان، مکان و طول تاریخ این حق را برای مردم به رسمیت شناخته اند و در فرهنگ و تمدن اسلامی نیز توسط شارع مقدس امضاء شده است. اسلام سیاسی برای حاکم اسلامی حدود فعالیتی که مقید و مشروط به شریعت می باشد پیش بینی نموده است و برای کنترل دستگاه حاکمیت اصل مهم نظارت بر حکومت را پذیرفته است. برای اعمال این اصل و از میان انواع آزادی ها آنچه با نظارت مردم بر حکومت ارتباط دقیق دارد آزادی بیان و عقیده است. مهم ترین هدف این پژوهش آن است که با توجه به دوران کوتاه حکومت حضرت علی (ع) و با استفاده از سخنان گهربار آن امام ثابت نماید که حق نظارت مردم بر حکومت اختصاص به حاکم غیرمعصوم ندارد.

    کلیدواژگان: حکومت، نظارت، حق، مردم، قانون اساسی
  • محمدعلی حاجی ده آبادی، روح الله شمشیری* صفحات 59-68

    قسامه یک نهاد بحث برانگیز فقهی است که تشکیک های بسیاری با محوریت عقل عرفی در آن صورت گرفته است. این نوشتار قصد تشکیک با نگاه فقهی در این نهاد دارد. در ادله روایی امامیه در خصوص قسامه، تشریع آن معلل به ایجاد بازدارندگی در برخی قتل ها شده که شاهدی در آن قتل ها وجود ندارد. اولا این سوال مطرح می شود که آیا این تعلیل هایی که در روایات آمده، بیان علت تامه است یا ناقصه و از قبیل بیان حکمت می باشد؟ ثانیا اگر علت تامه باشد آیا علت آن محقق شده است؟ در تبیین علت هم این بحث مطرح است که آیا هدف تشریع؛ صرف بازدارندگی است یا کشف جرم نیز مهم است؟ کشف تام در قتل که هیچ وقت محقق نمی شود ولی ایجاد بازدارندگی از طریق علوم جدید جرم یابی قابل تحقق است. اگر این بازدارندگی را علوم جرم یابی جدید توانسته باشد ایجاد کند می شود این بحث و تشکیک جدی در جایگاه تشریع قسامه در زمان کنونی نمود. اگر هم باز به تشریع قسامه معتقد بمانیم، لااقل به بازتعریفی در قسامه و شکل گیری لوث با لحاظ وضعیت کنونی دست خواهیم یافت. این نوشتار به این مباحث می پردازد.

    کلیدواژگان: قسامه، علوم کشف جرم، لوث، بازدارندگی
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، حمیدرضا نوروزیان، عارفه کردی نسب، نفیسه طوسی، آیدا قاسم زاده صفحات 69-90

    با نگاهی به فلسفه حقوق یکی از کارکردهای اصلی حقوق تنظیم روابط اجتماعی در هر سطحی است که باید افراد خود را با قوانین و مقررات موضوعه هماهنگ سازند. فلذا کسانی که، به هر نحوی این قواعد بنیادین حقوقی را نقض کنند باید در هر سطحی پاسخگو باشند. علی ایحال در کنار این مسیله به مسیولیت دوبعدی می رسیم که یک بعد آن جنبه مسیولیت مدنی بعضی از اشخاص حقوقی (همانند دولت ها است) در وهله دوم؛ برخی مواقع لاجرم باید به ضمانت های اجرایی کیفری برای اشخاص حقیقی (درگیر در موضوع) دست یازیم؛ چرا یکی از اصول بنیادین حوزه حقوق کیفری اعم از حوزه داخلی یا بین المللی ضرورت پاسخگویی در برابر اعمال و رفتار است. در این پژوهش با توجه به شرح ارایه شده با رویکردی توصیفی-تحلیلی در پی یافتن پاسخی قانع کننده برای این سوال هستیم که برخی تعاملات شکل گرفته برخلاف قواعد و نظم و صلح بین المللی که به صورت جدی آن را به مخاطره می اندازد، نباید جهان امروز به سطحی رسیده باشد که چنین افرادی اعم از حقیقی و حقوقی را با توجه به نوع مسیولیت تفکیکی مورد اشاره در مقابل اعمال شان فارغ از مسایل سیاسی با شناسایی مسیولیت های حقوقی مورد بازخواست قرار دهد؟

    کلیدواژگان: تروریسم، وهابیت، سیاست خارجی، مسئولیت دولت ها، رهبران سیاسی
  • مهناز خرسندی*، عسکر جلالیان صفحات 91-106

    در طول قرن اخیر جامعه بشری بیشتر درگیر مشکلات زیستی چون تبدیل شدن زمین های حاصلخیز به بیابان، سیلاب ناشی از کمبود یا بیش از حد بارش، آتشفشان، طوفان و زلزله و غیره بوده که منجر به کوچ ساکنین این مناطق و ظهور پناه جویان زیست محیطی شده است. چالش اساسی که در این پژوهش نیز به دنبال بررسی آن هستیم به رسمیت شناختن این نوع پناهندگی از سوی اسناد بین المللی و دولت ها و رعایت اصل منع اعاده ایشان به کشورشان می باشد. به طور کلی تمام پناه جویان در هر کجای دنیا که باشند دارای حقوقی می باشند که کشور پذیرنده ایشان ملزم به رعایت این حقوق است. اما آنچه از نتایج پژوهش حاضر حاصل گردید این است که همواره در جهت حمایت بین المللی از پناه جویان زیست محیطی، در جهت عدم اعاده و دیگر حقوق ایشان، در اسناد و مجامع بین المللی کمبودهایی وجود دارد. در این راستا طرح ریزی یک کنوانسیون بین المللی برای حمایت آن ها، می تواند حاکی از یک تغییر پارادایم در نظام بین المللی حقوق بشر و چهارچوب های حمایتی معطوف به تضمین حیات شرافتمندانه انسان باشد. همچنین در این بین نباید از مشارکت و همکاری دولت ها در به رسمیت شناختن این نوع پناهندگان و حقوق آن ها، حمایت و اجرای اصل منع اعاده در موردشان، غافل ماند.

    کلیدواژگان: پناه جویان زیست محیطی، اصل منع اعاده، اسناد بین المللی، حقوق بشر
  • محمد ستایش پور*، مریم فرجی ترک صفحات 107-116

    بی شک انسان بر اساس اولویت خویش انتخاب می کند، انسان ناگزیر از توجه به بعد جسمانی و احتیاجات واقعی است، شخص عاقل کسی است که به همه شیون زندگی توجه کند. شایسته است که اولویت یک انسان رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی باشد نه صرف رسیدن به امیال نفسانی و بهره مندی از موهبات مادی. اولویتی که به انسان نشاط و انگیزه ببخشد و او را از شقاوت و پوچی نجات دهد و از راه درست انسان را به مسیولیت پذیری و تقوا رهنمون شود. با توجه به خطراتی که اولویت یافتن مسایل مادی در رسیدن به شقاوت ابدی دارد می توان با خطرات این امر در جامعه و افراد اشاره داشت و به این موضوع نیز پرداخت که از بین مشکلات مالی و ضعف ایمان و اعتقادی کدام یک ما را به این اولویت می رساند. هدف از این پژوهش تحلیلی-توصیفی برشمردن علل مادی شدن و خطرات آن در مشاغل حقوقی و رسیدن به راهکاری در سایه جهان بینی توحیدی برای گریز از این مادی گرایی است.

    کلیدواژگان: جهان بینی، مادی گرایی، عدالت، اولویت، ایمان
  • حسن نجارها* صفحات 117-128

    اذن و آثار حقوقی آن در روابط حقوقی و اجتماعی افراد نقش به سزایی دارد و باعث می شود استیلا و تصرف بدون اذن، ممنوع و نامشروع باشد و همچنین تجاوز از حدود اذن مجاز نمی باشد و ضمانت اجرای حقوقی دارد. اذن در صورتی که با نظم عمومی ارتباط پیدا می کند، جزو قواعد آمره بوده و از جمله احکام می باشد. لیکن اگر با نظم عمومی در ارتباط نباشد از جمله حقوق بوده و با توافق، مفاد آن قابل تغییر است و حتی مالک می تواند اذن و همچنین رجوع از اذن را از خود ساقط نماید. پس مصادیق تعیین کننده حکم یا حق بودن اذن ارتباط با عدم ارتباط آن با نظم عمومی می باشد. در حقوق فرانسه اذن، اختیار دادن به دیگری در انجام دادن فعلی که بدون آن اختیار صدور فعل از او برخلاف قانون بوده می باشد و در تمامی موارد خود ایقاع محسوب و رجوع از اذن با اراده یک طرفه شخص اذن دهنده و بر اساس قواعد عمومی قراردادها محقق می گردد. در این کشور موارد و مصادیق اذن، حق تلقی می شوند، مگر آن جا که مربوط به نظم عمومی و امنیت ملی باشد. در مواردی که اذن حکم محسوب می شود، در واقع اذن دهنده مکلف به انجام آن می باشد و قابل اسقاط و انتقال نیست. ولی آن جا که اذن، حق اذن دهنده است، وی می تواند این حق را از خود ساقط کند و یا آن را به فرد دیگری انتقال دهد.

    کلیدواژگان: اذن، ایقاع، معاملات، رجوع، نظم عمومی
  • علی پایدارفرد*، جواد نادری عوج بغزی، احمدرضا امتحانی صفحات 129-147

    کلاهبرداری رایانه ای و سنتی از جرایم مبتلی به در جامعه است. علیرغم شباهت در اسم، این دو دارای وجوه تفاوت و شباهت هایی هستند. البته این جرم رایانه ای، تشابه و تفاوت های دیگری نیز با همان جرم به شکل سنتی دارد (مثل ادله اثبات و صلاحیت محاکم)؛ اما در این مقاله، همان طور که از عنوان آن پیدا است؛ تنها به تبیین شباهت و تفاوت های آن جرایم، از حیث رکن مادی پرداخته شده است. سوال اصلی پژوهش آن است که مهم ترین نتایجی که از مقایسه این دو بزه و بررسی چالش های میان آن ها به دست می آید، چیست؟ در جرم کلاهبرداری رایانه ای برخلاف کلاهبرداری سنتی، اغفال و فریب بزه دیده شرط تحقق جرم نیست. همچنین، از حیث نتیجه، انتفاع مرتکب و ضرر به دیگری وجوه تشابه این دو بزه است اما بردن مال در کلاهبرداری رایانه ای (برخلاف سنتی) جزو نتیجه حاصله در رکن مادی آن نبوده بلکه بخشی از رفتار حصری در قسمت دوم رفتار فیزیکی این جرم و موضوع آن بزه است. روش تحقیق این پژوهش، کتابخانه ای است و از منابع مرتبط با این موضوع، استفاده شده است.

    کلیدواژگان: رکن مادی، کلاهبرداری رایانه ای، کلاهبرداری سنتی
  • پوریا ابراهیم زاده، سمیه رحمانیان* صفحات 149-168

    رژیم حقوقی حاکم بر مقوله کنترل تسلیحات نظامی به مواضع حقوقی دولت ها و سازمان های بین المللی پیرامون تولید، تجارت و استفاده از سلاح دلالت دارد که با مطالعه متن اسناد بین المللی مرتبط با این حوزه می توان به مواضع حقوقی محل بحث پی برد. جمیع اسناد بین المللی مرتبط با مقوله کنترل تسلیحات نظامی هدفی مشترک مبنی بر حفظ صلح و امنیت بین المللی از رهگذر وضع قواعدی جهت کنترل تولید، تجارت و استفاده از سلاح را دنبال می کنند لیکن به دلیل وجود مبانی نظری متعدد در حوزه کنترل تسلیحات نظامی، نسخه تجویزی هر یک از اسناد بین المللی جهت علاج این معضل بین المللی متفاوت است. پرسش اصلی پژوهش حاضر آن است که مبانی نظری موجود در حوزه کنترل تسلیحات نظامی چگونه دیدگاهی نسبت به تولید، تجارت و استفاده از سلاح دارند و تعارض رویه سازمان ملل متحد و سازمان تجارت جهانی در خصوص تجارت تسلیحات نظامی متعارف در چه مواردی نمو پیدا می کند؟ نگارندگان با هدف یافتن پاسخی معقول برای پرسش فوق از روش توصیفی-تحلیلی و در بعضی از موارد از روش مقایسه ای استفاده نموده اند. نتیجه کلی پژوهش ضمن شرح و نقد مبانی نظری موجود در حوزه کنترل تسلیحات نظامی، بر عوامل توجه جامعه بین المللی به مسیله تجارت تسلیحات و فعالیت قابل تحسین سازمان ملل متحد و مواضع قابل نکوهش سازمان تجارت جهانی در خصوص تجارت تسلیحات نظامی متعارف تاکید دارد.

    کلیدواژگان: کنترل تسلیحات، تجارت تسلیحات، تسلیحات متعارف، سازمان ملل متحد، سازمان تجارت جهانی
  • مریم شعبان* صفحات 169-180

    پژوهش حاضر با نگاهی کلان و مبتنی بر شیوه جامعه شناسی معرفت و علم، به دنبال بررسی کودکی از منظر دانش با محوریت فلسفه و ادبیات بوده است. در این راستا، پژوهشگر با روش تحلیل اسنادی، ابتدا با نگاه تخصصی به بررسی و گزینش منابع دست اول پرداخته و سپس شروع به مطالعه و تحلیل نموده است. نتایج نشان می دهند که  نگاه فلسفه به کودک و کودکی، ذات گرایانه و نگاه ادبیات به کودک و کودکی کاملا برساختی است. با وجود تفاوت در رویکرد هر دو حوزه، اما هر دو مورد نقد هستند زیرا کودک توسط بزرگسالان تعریف می شود. فیلسوف، نویسنده، تولیدگر آثار هنری و ادبی و... همراه با کلیه آثار آن ها مبتنی بر نگاه بزرگسالان به کودکان از موضعی قدرتمندانه است. در حالی که فلاسفه و کنشگران عرصه ادبیات باید توجه داشته باشند که کودکان موجوداتی ازلی یا ابدی نیستند بلکه برساختی و نسبی بوده و نسبیت آن ها نه صرفا مبتنی بر جبر شرایط و زمینه بلکه تا حدودی بر اساس سهم اختیار و قدرت عملکرد و کنشگری خود کودکان است. کودکی نه مرحله ای رو به بزرگسالی، بلکه به عنوان یک دوره مشخص و مستقل مطرح می شود.

    کلیدواژگان: کودکی، کودک، جامعه شناسی معرفت، فلسفه کودک، ادبیات کودک
  • امیر محمدی*، محمدمهدی حیدری، سهیلا مرادی قلعه صفحات 181-196

    اعتبار امر مختوم در کلیه دعاوی حقوقی و کیفری از اهمیت اساسی برخوردار می باشد، به طوری که هرگاه دعوایی در دادگستری مطرح و به صدور رای قطعی منتهی شد طرح مجدد آن قابل استماع نمی باشد. به بیان دیگر نسبت به تصمیمات و اعمالی که دادگاه ها صادر می کنند، یکی از اصلی ترین و پر اهمیت ترین قواعدی که ارزش یک تصمیم قضایی را نشان می دهد، مسیله اعتبار امر مختوم می باشد. امر مختوم درصدد است تا هر موضوعی را که به اثبات رسیده یا نفی شده و به صورت قطعی تعیین گردیده است در دعوا یا موضوع یا مسیله بعدی لازم الاجرا اعلام کند. امر مختوم کیفری بر مدنی تاثیرگذار است و در خصوص ارتباط این دو نیز قاعده اعتبار حکم کیفری، تنها زمانی پذیرفته می شود که قلمرو آن محدود گردد. بنابراین دادرسی در حقوق کیفری به صورت نوعی و تصمیمی که در آن اتخاذ می شود، مطلق است به این معنی که نسبیت دادرسی مدنی را ندارد و با یک بار رسیدگی، دیگر نمی توان موضوع را هرچند با تغییر شخص، دوباره رسیدگی کرد. از آن جایی که کشف حقیقت و اقناع وجدانی قاضی در امر کیفری، طریقیت داشته و از سوی دیگر، دادگاه حقوقی تنها بر مبنای استماع دلایل طرفین و محدود به ادله احصاء شده اقدام به صدور رای می نماید، رای قطعی کیفری بر محکمه مدنی لازم الرعایه می باشد. در امر مختوم حقوقی و کیفری باید حدود و ثغوری وجود داشته باشد. برای تامین این هدف به تصمیم قطعی دادگاه اعتبار ویژه ای داده شده است که به موجب آن هیچ مرجعی نمی تواند حکم را معلق کند یا با صدور تصمیم مخالف آن را از بین ببرد. لذا باید استفاده از امر مختوم کیفری و حقوقی تابع شرایطی منصوص باشد.

    کلیدواژگان: امر مختوم، امر قضاوت شده، صدور رای، دعاوی مدنی، دعاوی کیفری
  • مصطفی فضائلی، آرش ملکی* صفحات 197-215

    استان خودمختار کوزوو در فاصله سال های 1998 تا 2000 میلادی صحنه درگیری نظامی میان ارتش آزادیبخش کوزوو و نظامیان صرب بود. با صدور اعلامیه استقلال کوزوو در سال 2008 میلادی تحقیقاتی پیرامون اقدامات ارتش آزادیبخش کوزوو در این بازه زمانی در مجمع پارلمانی شورای اروپا انجام شد که خروجی این تحقیقات، وقوع رفتارهای غیرانسانی و تحقیرآمیز از سوی این گروه را تایید می نمود. به منظور رسیدگی به اتهامات مطروحه در این گزارش، در سال 2014 میلادی میان اتحادیه اروپا و دولت کوزوو در باب ایجاد یک محکمه اختصاصی توافقی صورت گرفت و مطابق آن  شعب تخصصی و دفتر دادستانی تخصصی کوزوو تاسیس شد. محاکم بین المللی کیفری از منظر تکامل تاریخی ذیل چهار نسل تقسیم بندی می شوند که از این منظر، شعب تخصصی کوزوو ذیل نسل سوم از محاکم بین المللی کیفری تعریف  می شود. اهمیت جایگاه عدالت کیفری جهانی در فرآیند صلح و امنیت بین المللی ایجاب می کند تا این محکمه جدید و کمتر شناخته شده به عنوان کارگزار عدالت کیفری جهانی از منظر ساختار، صلاحیت ها و رویه قضایی مورد ارزیابی شکلی و ماهوی قرار گرفته تا از این رهگذر تقویت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف، راملاحظه کنیم. آنچه از مداقه در اسناد مربوطه و رویه عملی شعب تخصصی کوزوو به دست می آید، عدم ارایه تعریف دقیق از جرم ناپدیدسازی اجباری اشخاص و فعالیت توام با تانی شعب تخصصی است که به عنوان نقاط ضعف مورد توجه واقع شده است. در عین حال باید از لزوم مهارت قضات در حقوق کیفری به عنوان معیار تصدی و دقت فراوان و پرداختن به جزییات مرتبط در انشاء رای به عنوان نقاط قوت نام برد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل کیفری، شعب تخصصی کوزوو، عدالت کیفری جهانی، محاکم داخلی، محاکم مختلط
  • سعید اسدزاده*، فاطمه احدی، مجتبی کنجوری صفحات 217-236

    یکی از مهم ترین راه ها برای کشف واقعیت که قاضی تحقیق و یا قاضی دادگاه فراروی خود دارد استفاده از اطلاعات اشخاص مطلع از فرآیند مجرمانه است. قاضی تحقیق با حضور در صحنه جرم و یا در محل دادسرا از افرادی که شاهد وقوع جرم بوده و یا به نحو دیگری دارای اطلاعاتی در این زمینه هستند کسب اطلاع کرده و ابعاد مختلف پرونده را بررسی می نماید. در این میان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله وجود نفع شخصی و یا حتی ترس از مقام قضایی فرد مطلع اقدام به ارایه اطلاعات خلاف واقع به مقام قضایی نماید. اگرچه صرف این عنوان در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری نشده است اما ایجاد اخلال در فرآیند دادرسی به عنوان یکی از جرایم علیه عدالت قضایی به شمار می رود که طبیعتا قابل سزادهی و کیفرپذیری است. در مقاله حاضر موضوع فوق با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی مورد بررسی قرار گرفته و ابعاد مختلف آن تبیین شده است. نهایتا چنین نتیجه گیری می شود که ارایه اطلاعات خلاف واقع به مقام قضایی عملی است در راستای انحراف دادرسی و طبیعتا این عمل مجرمانه بوده و مستحق کیفر است.

    کلیدواژگان: اظهارات خلاف واقع، اطلاعات مطلع، مطلع، جرم علیه عدالت قضایی
  • محمد ستایش پور، پرنیان شفائی* صفحات 237-262

    کاربرد سلاح های شیمیایی به واسطه آسیب های گسترده ای که در قربانیان ایجاد کرده، در میان جنایات رژیم صدام حسین، جایگاه خاصی دارد. استفاده بی محابا و مکرر رژیم بعث از سلاح های شیمیایی در دهه 1980 جنایتی بین المللی است که هیچ گاه از خاطره تاریخ محو نخواهد شد. هنوز مصدومان شیمیایی زیادی وجود دارند که در اثر جنایات ارتکابی رژیم بعث با مرگ دست و پنجه نرم می کنند. در این باره، هیچ گاه نباید از اقدامات دولت ها و اشخاصی که به نحوی از انحاء در تسلیح شیمیایی رژیم بعث نقش ایفاء کرده اند غافل شد. علاوه بر این نباید از یاد برد که میان نفس عمل تجاوزکارانه رژیم بعث در حمله نظامی به جمهوری اسلامی ایران و استفاده این رژیم از سلاح های شیمیایی رابطه ای نزدیک وجود دارد. در واقع، عدم واکنش مناسب شورای امنیت در قبال تجاوز نظامی رژیم بعث به جمهوری اسلامی ایران، نقش انکارناپذیری در ترغیب اشخاص و دولت های دیگر در تجهیز شیمیایی این رژیم و تحریک آن به استفاده از چنین سلاح های مرگباری را داشته است. به موجب معاهدات و عرف بین المللی، تردیدی در خصوص ممنوعیت کاربرد تسلیحات شیمیایی در دهه 1980 میلادی وجود ندارد. به موجب حقوق بین الملل با تحقق مجموعه ای از شرایط، پوشش شرکتی کنار گذاشته می شود و زمینه طرح مسیولیت یکی از کاربردهای خرق حجاب شرکتی در مورد مسیولیت بین المللی دولت در قبال اعمال شرکت های خصوصی مجال بروز پیدا می کند. به این منظور یا باید اثبات گردد که شرکت خصوصی مبادرت به اعمال اقتدارات دولتی می کرده است یا باید ثابت شود که شرکت تحت کنترل و به دستور دولت مربوطه عمل نموده است. افزون بر این موارد، تعهد دولت ها به تضمین قواعد حقوق بشری موجب آن می شود که دولت ها در قبال اعمال شرکت های خصوصی مسیول شناخته شوند.

    کلیدواژگان: جنایات جنگی، مسئولیت بین المللی، تسلیحات شیمیایی، دفاع مقدس
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، اسد اخضری فر، علی مردان احمدی صفحات 263-282

    پدیده روسپیگری یکی از موضوعاتی ست که علیرغم پیشینه ای به قدمت بشریت، هنوز به عنوان یکی از معضلات جوامع انسانی در سطح نظام بین الملل مطرح است که از این قاعده فراگیر ایران نیز مستثنی نیست. با توجه به رویکرد ایدیولوژیک نظام حاکمیتی و سیاسی در ایران این آسیب اجتماعی در کانون توجه قرار می گیرد و امری ضدارزش و بالتبع ضدقانون محسوب می شود. گسترش آسیب های جرم شناختی و جامعه شناختی همانند پدیده دلالی گری به نام «خاله» و ارایه های وارونه از قوانین شرعی «امر صیغه موقت» در جهت تبادل اقتصادی و مالی به عنوان پوششی شرعی و قانونی در جهت صنعت غیرمدون روسپیگری شکل گرفته در ایران در قالب فضای مجازی و برخی دیگر آسیب ها و امثالهم از آثار سوء این قضیه است. در مقاله حاضر در پی این سوال هستیم که مهم ترین عوامل جامعه شناختی و جرم شناختی که موجب شیوع پدیده شوم روسپیگری در جوامع می شود چیست؟ با رویکردی توصیفی و درعین حال تحلیلی با استفاده از روش گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی در پی یافتن پاسخی متناسب برای این سوال هستیم. یافته ها نشان می دهد پدیده روسپیگری که از منظر آموزه های دینی و جرم شناسی اسلامی معادل قاعده «المشهوره بالزنا» است خصوصا در ایران به مرز پاندمی نزدیک تر می شود.

    کلیدواژگان: روسپی گری، جرم شناسی اسلامی، جامعه شناسی، جرم شناسی، عقد موقت
  • مینا مومنی*، سید مهدی احمدی موسوی صفحات 283-298

    پلیس سازمان امنیتی- انتظامی است که در تمام کشورها، از جمله، وظیفه پیشگیری از جرایم را بر عهده دارد. در مقام وظایف، پلیس، اقداماتی را انجام می دهد که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در پیشگیری از جرایم موثر است. بر این اساس در این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی تعامل پلیس با نهادهای پیشگیری از جرم پرداخته شد. در این پژوهش به بررسی اصل یکصد و پنجاه و ششم قانون اساسی و رویکرد خبرگان و رویکرد حقوقدانان در این خصوص پرداخته شده، سپس، راهبردهای نیروی انتظامی و پیشگیری از جرم، شامل راهبردهای جامعه محوری، راهبرد حل مسیله، راهبرد انعطاف صفر، راهبرد تمرکز بر نقاط و ساعات پر جرم و راهبرد استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در امر پیشگیری مورد بررسی قرار گرفت. بررسی ها نشان داد پلیس باید ملاحظات پیشگیرانه را همراه با رعایت موازین حقوق بشری مدنظر قرار دهد، زیرا این نهاد آن جا که به دنبال آموزش ارزش ها و هنجارهای اساسی جوامع به شهروندان است، باید بیش از هر نهاد دیگری آن را رعایت کند. ایجاد کمیته های مشورتی شهروندان در ادارات پلیس یا کلانتری ها در سطح شهر یا محله، به حل وفصل مسایل ناشی از بزهکاری از جمله مهار بزهکاری و پیشگیری متناسب با محل پلیس را در امر پیشگیری و پایش بزهکاری در تعامل با نهادهای جامعه و خانواده یاری خواهند داد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، راهبردهای نیروی انتظامی، امنیت شهری
  • رضا خواجه نورالدینی، سیده پریسا میرابی* صفحات 299-326

    حق زیستن به عنوان سرآغاز حقوق بنیادین کودک در حقوق بین الملل و قوانین داخلی به رسمیت شناخته شده است که برای اعمال این حق در جهت رشد و بالندگی شخصیت کودک از حیث تمامیت جسمی، معنوی و اجتماعی بایسته هایی دیگری مانند حق برداشتن نام، هویت و تابعیت حایز اهمیت است. این پژوهش به چالش های حقوق کودکان مهاجر و پناهنده می پردازد که به دلیل خشونت، جنگ داخلی، فقر، شرایط نامساعد اقتصادی و سایر عوامل به تنهایی یا با اعضای خانواده خود مجبور به مهاجرت می شوند. پژوهش حاضر با هدف تحقق حقوق بشر تمامی کودکان درگیر مهاجرت بین المللی (خواه با والدین و سرپرست و یا بدون همراه و رهاشده) صرفنظر از وضعیت مهاجرتی یا اقامتی خود کودک یا والدین وی می باشد. لذا با مطالعه کتابخانه ای و استفاده از منابع دست اول و دست دوم حقوق و با تمرکز بر کنوانسیون حقوق کودک (و سایر اسناد بین المللی) و تعهدات دولت های عضو در حمایت از حقوق کودکان در زمینه مهاجرت بین المللی، به روش توصیفی-تحلیلی  قوانین و سیاست های داخلی کشورها را در راستای تضمین تطابق کامل تعهدات مقرر در کنوانسیون مورد تدقیق قرار داده است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی کنوانسیون حقوق کودک به تشریح انواع حمایت و بیان الزامات و بایسته های قانونی و سیاستی مهاجرت و با تشریح  قوانین و مقررات تقنینی جمهوری اسلامی ایران محدوده ملاحظات حمایتی و حفاظتی در راستای شکوفایی رشد و بالندگی نسل های آینده  به ویژه  در کودکان مهاجر را مورد تدقیق قرار دهد.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، کودک مهاجر، حقوق بشر، مهاجرت خانواده، کنوانسیون حقوق کودک
  • مصطفی کرمی پور، مونا رجب زاده باغی* صفحات 327-343

    صلاحیت واقعی یکی از صلاحیت های چهارگانه ای است که در حقوق جزا بحث می شود، یعنی اگر کسی در خارج از کشور مرتکب جرایم علیه منافع واقعی و حیاتی کشور شود تحت صلاحیت واقعی قرار می گیرد، از مباحث نوظهور است و در اسلام سابقه ای ندارد، فقها نیز در کتاب های فقهی از آن بحث نکرده اند ولی در آیات قرآن و سیره عقلاء و متشرعه، مواردی وجود دارد که صلاحیت واقعی را توجیه می کند. این پژوهش در صدد پاسخگویی به این سوال ها است که آیا از ادله لفظی مانند کتاب و سنت می توان مشروعیت صلاحیت واقعی را استنباط کرد؟ آیا حاکم شرع بر اساس مصالح اسلام می تواند قوانینی برای جرایم ارتکابی بیگانگان در خارج از کشور وضع نماید؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته است و عقیده بر این است که اعمال صلاحیت واقعی از نظر شرعی نه تنها منعی ندارد بلکه مورد تاکید و تایید شرع مقدس اسلام هست  و مسلمانان بر اساس تکالیف دینی، موظف اند در مقابل هر گونه اعمالی که سبب تزلزل بنیان حاکمیت اسلامی شود و به منافع عالی و حیاتی کشور صدمه وارد نماید مبارزه کنند که از جمله آن جرایم تحت صلاحیت واقعی است که اساس و واقعیت یک کشور را به مخاطره می اندازد.

    کلیدواژگان: صلاحیت واقعی، صلاحیت جهانی، منافع حیاتی و اساسی، حقوق اسلام، ادله شرعی
  • مریم کمائی* صفحات 345-362

    ویروس کووید-19 تقریبا بر تمام جنبه های زندگی ما تاثیر گذاشته است. پژوهش حاضر از داده های ثانویه برای شناسایی الگوها و روندهای مرتبط با تغییر جرم از حوزه فیزیکی به حوزه سایبری استفاده می کند که به دنبال راه های جدیدی برای ارتکاب جنایت هستند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در حالی که بسیاری از جرایم مانند سرقت، تجاوز و قتل در ابتدای همه گیری کاهش یافته است شاهد افزایش جرایم سایبری، سرقت وسایل نقلیه و خشونت خانگی هستیم. مطالعه فعلی به طور خاص به فیشینگ و روندهای جدیدی که به دلیل کووید-19 مشاهده می شود، می پردازد. این پژوهش مبتنی بر نظریه فعالیت های روزانه است و ارتباط آن را با فضای فیزیکی و فضای مجازی نشان می دهد. مفاهیم این مقاله می تواند توسط محققانی که می خواهند به تحقیق در مورد این پدیده جدید ادامه دهند، استفاده شود. توسعه آموزش فیشینگ جدید و برنامه های آگاهی دهنده باید حول سناریوهای احتمالی مرتبط با کووید-19 متمرکز شود. مطالعات نشان می دهد که قربانیان بیشتر در مواقع ترس و عدم اطمینان مانند همه گیری کنونی طعمه آن ها می شوند.

    کلیدواژگان: اینترنت، جرائم سایبری، فیشینگ، ویروس کووید-19، تئوری فعالیت های روزانه
  • زهرا وهبی*، آرش رزمی صفحات 363-382

    ترس از جرم همواره به عنوان یک مقوله در سطح اول تحقیقات جرم شناسانه در کشور انگلستان مطرح بوده است. در این نوشتار که با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با هدف بررسی سازوکارهای به کار گرفته شده برای کشف جرایم و حفظ امنیت داخلی و بین المللی بریتانیا نگاشته شده است به دنبال پاسخ به این سیوال اصلی است که آیا در حقوق انگلستان سازوکارهای منسجمی برای این هدف وجود دارد؟ جایگاه سازمان های مسیول و نحوه به کارگیری قوانین برای کشف جرایم در این کشور چگونه است؟ تلاش مسیولین در این کشور در جهت کنترل جرم و همچنین افزایش فضای احساس امنیت در جامعه مثال زدنی است صرفنظر از فعالیت پلیس و سیستم قضایی، سیستم های گسترده اطلاعاتی در این کشور نقش برجسته ای را در کشف و کنترل جرایم دارا می باشند. سازمان های مربوطه در این کشور از دو بخش عمده تشکیل شده اند، اولین دسته سازمان ه ایی هستند که به نوعی تحت نظارت دولت قرار دارند مانند سازمان های MI5، MI6، GCHQ و سازمان پلیس این کشور و دسته دوم به عنوان نهادهای مستقل قابل شناسایی است مانند سرویس اطلاعات و امنیت پارلمان و یا سازمان SOCA و جایگزین این سازمان که به طور کامل با سازمان های دسته اول در ارتباط هستند.

    کلیدواژگان: کشف جرم، جاسوسی، امنیت، انگلستان، پلیس
  • محمد ستایش پور، فاطمه زهرا آسیان* صفحات 383-396

    اصل استقلال قضایی عمدتا بدین گونه تعریف می شود که قوه قضاییه و قضات به صورت آزاد و مستقل از اعمال نفوذ و تاثیرپذیری های بیرونی اعلام رای کرده و بر اساس قانون و واقعیت به صدور حکم بپردازند؛ رعایت اصل استقلال قضات در اسناد بین المللی و قانون اساسی ایران در تشکیلات قضایی تصریح شده دستگاه قضایی مرجع تظلم خواهی شهروندان در مقابل تعدیاتی است که حقوق آن ها را با تهدید مواجه می سازد. استقلال دستگاه قضا شرط اصلی صحت انجام وظایف قضات و منحرف نشدن از روند دادرسی منصفانه است. شرط اساسی حصول به استقلال قضایی، استقلال مجموعه دادگستری از دیگر نهادهای حکومتی، با رعایت اصل تفکیک قوا است. اکنون، به تبیین مفهوم استقلال، استقلال فردی قضات و استقلال ساختاری قوه قضاییه، به بررسی وضعیت استقلال در اسناد بین المللی و نظام حقوقی ایران خواهیم پرداخت. در این مقاله با  توجه به ماهیت موضوع، با روش تحلیلی-توصیفی، تلاش گردیده تا وضعیت این اصل در نظام حقوق ایران با نگاهی به اسناد بین المللی و دین اسلام مورد بررسی قرار گیرد و به سوالات موجود در این رابطه از جمله چیستی مفهوم استقلال قضایی، مبانی و گستره این اصل پاسخ داده شود.

    کلیدواژگان: استقلال قضایی، دادرسی عادلانه، قانون اساسی، غنای اسلام
  • سمیه زیلابی*، صادق فتیلی، ابراهیم مقدم صفحات 397-414

    مالکیت فکری مفهوم نوینی است که از فعالیت ها و محصولات فکری در زمینه های تجاری، علمی، ادبی و هنری حمایت می کند و شامل دو بخش مالکیت صنعتی و مالکیت ادبی و هنری است. از گذشته های بسیار دور تاکنون اختراعات و ایده های بسیاری خلق شده اند و خالقان آن ها برای آن که آثارشان به سرقت نرود همیشه به دنبال راهکارهای حمایتی بوده اند و گاها بعضی از مبتکرین و مخترعین برای آن که آثارشان به سرقت نرود از اعلام آن ها صرفنظر کرده و مخفی نگه داشته بودند. به همین دلیل در ابتدا دولت ها در قوانین داخلی خویش دست به تحولی در تدوین قوانین جدید در این باب زدند و بعد از آن در سطح جهانی دولت ها معاهدات و توافق های بین المللی را منعقد نمودند و این نیاز آنچنان آشکار بود که سازمان جهانی مالکیت فکری شکل گرفت و قوانینی حمایتی در این زمینه وضع نمود تا از حقوق مخترعین و مبتکرین حمایت نماید. در دنیای امروز دستیابی به تکنولوژی های نو و اقتصاد دانش بنیان یکی از شاخص های توسعه و پیشترفت ملل محسوب می شود و برای ایجاد انگیزه در بین محققین و مخترعین و واحدهای تحقیق و توسعه، یکی از راهکارهای مفید، ایجاد نظام حمایتی در قالب اختراعات است و کشور با ایجاد حق انحصاری برای اختراعات و نوآوری ها سعی می کند تا هزینه های تحقیق و توسعه دوباره عاید صاحب فکر شود. این نگاره به صورت تحلیلی و توصیفی به رشته تحریر در آمده، باشد تا مورد نظر واقع شود.

    کلیدواژگان: شرایط قانونی، ابعاد حقوقی، مالکیت فکری، حقوق کیفری
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، حمیدرضا نوروزیان، نفیسه دهرویه، محمدرسول انصاری نیا، ندا حقیقی صفحات 415-441

    بدون تردید امروزه یک سری از مشکلاتی که در جامعه شاهد آن می باشیم و گریبان مردم گرفته است به چند عامل بستگی دارد که عامل سوءمدیریت می تواند نقش بسیار کلیدی و راهبردی در به وجود آمدن وضع موجود داشته باشد. مدیرانی که بدون داشتن تخصص و برنامه ریزی های لازم مناصب مختلف حساس را در دست می گیرند که گهگاه تصمیماتی می گیرند که هزینه ها و آثار زییان بار آن مستقیما سال ها به مردم بر می گردد، در زندگی مردم تاثیر مستقیم دارد. با نگاهی به مدل حکومت در نظام اسلامی و حتی مدل های جدیدی که به توسعه برمی گردد همانند حکمرانی خوب، برخی از مدیریت های حاکم با هیچ یک از این ویژگی های مدل اسلامی و غربی خوانش ندارد. برای این که چنین افرادی بعد از دوران مسیولیت کنونی خود پاسخگوی عملکردشان در هر سطحی باشند، در این مقاله با رویکردی توصیفی-تحلیلی درصدد یافتن پاسخی مناسب برای این سوال هستیم آیا امکان سنجی تحقق ایده جرم انگاری (جرم مسیولیت مدنی مدیران) پس از احراز اهمال کاری و تقصیرات با بهره گیری از ضمانت اجرای کیفری تعبیه شده در قانون اقدام راهبردی لغو تحریم ها وجود دارد یا خیر؟

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، مدیران، مسئولیت مدنی، جرم انگاری، نظام اسلامی
  • علی محمدی جورکویه، احمدرضا امتحانی*، جواد نادری عوج بغزی صفحات 443-465

    اصولا، تعدد جرم توسط بزهکارانی که دارای حالت خطرناک هستند، رخ می دهد. در نتیجه لازم است تا این موضوع به صورت ویژه بررسی گردد. در نظام جزای ایران، مبحث تعدد جرم (خصوصا تعدد مادی) با تغییرات زیادی مواجه بوده تا آنجایی که مقنن با تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب  1392 و بعد از آن در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، مصوب 1399 شکل نوینی به این مباحث داده است که این تغییرات محسوس نگارندگان را با مسیله ای چالش برانگیز مواجه نموده است؛ سوالی که وجود دارد این است که تعدد مادی جرم (حدود، قصاص و دیات) از منظر فقه و قوانین کیفری ایران شامل چه شاخه و مباحثی است؟ وفق پیشینه فقهی، مباحث تداخل و عدم تداخل اسباب و مسببات و نظریه جب و دیدگاه های مذاهب خمسه در این زمینه قابل طرح و ارزیابی است. از نگاه حقوق کیفری ایران، مواردی از قبیل ماده 132 قانون مجازات اسلامی و استثنایات مندرج در تبصره های آن، نحوه اجرای مجازات حدی در فرض تعدد جرایم حدی و... جزو مباحث اصلی این موضوع است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش به شیوه کتابخانه ای، به صورت توصیفی-تحلیلی نگارش شده است.

    کلیدواژگان: تعدد جرم واقعی، فقه، حقوق کیفری، حدود، قصاص، دیات
  • محمدصادق داریوند* صفحات 467-487

    نظام حکومتی اسلام در منظومه فکری شهید بهشتی، نظام امت و امامت نام دارد که ملت ایران به رهبری امام خمینی (ره) در مسیر حاکم کردن این نظام سیاسی گام برداشت. از این رو لازم بود تا در قانون اساسی به عنوان مهم ترین سند رسمی کشور، جایگاه نهاد رهبری و نقش مردم در استقرار و اداره این نظام سیاسی به درستی تبیین شود. در همین خصوص شهید بهشتی به عنوان نایب رییس مجلس خبرگان قانون اساسی دارای نقشی برجسته در دفاع از اصل مربوط به جایگاه نهاد ولایت فقیه و جایگاه مردم در تشکیل و استمرار حکومت اسلامی می باشد. پرسش اصلی مقاله این است که اندیشه شهید بهشتی به عنوان یکی از رهبران فکری انقلاب اسلامی در زمینه نقش مردم در تشکیل و اداره نظام اسلامی با تکیه بر اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ و در پژوهش حاضر سعی بر آن شده است با روش اسنادی-کتابخانه ای و با نگاهی تحلیلی به این پرسش پاسخ داده شود. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که شهید بهشتی نظام حکومتی مبتنی بر نهاد ولی فقیه را بهترین نوع حکومت در عصر غیبت می داند. از نظر ایشان این نوع نظام دارای ویژگی های سه گانه مکتبی بودن، مردمی بودن و غیرتحمیلی بودن است و بر همین اساس در دیدگاه فکری ایشان، انتخاب نوع حکومت، انتخاب قانون اساسی، گزینش همه مقامات حکومتی از رهبری، ریاست جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای شوراهای اسلامی باید متکی بر آراء مردم باشد، چرا که مردم نقشی اساسی در نظام جمهوری اسلامی دارند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، شهید بهشتی، قانون اساسی، مردم سالاری دینی، ملت مسلمان
  • صادق فتیلی، محمد فتیلی*، ابراهیم مقدم صفحات 489-501

    بعد از نظام مبتنی بر اصلاح و درمان و شکست پروژه زندان، نسل دوم از مجازات پا به عرصه وجود گذاشت که به نظام عدالت ترمیمی معروف شد، اما در سال های نه چندان دور نسل سوم مجازات به نام عدالت مشارکتی در محافل حقوقی و دکترین بحث و مورد پذیرش قرار گرفت. ولی با روشن شدن سیاست عدالت ترمیمی و مشارکتی سرعت تمایل به سمت آن هم بیشتر و مورد اقبال قرار گرفته است و در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در چند ماده بحث میانجیگری و حل فصل دعاوی آمده است و این نگاه حتی در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز تحت عناوین مختلفی آمده است که می توان به مجازات جایگزین حبس و نظام نیمه آزادی اشاره نمود. چرا که دخالت دادن بزه دیدگان و بزه کاران در امر جزایی نوعی مشارکت در مجازات و مشارکت در بازپروی فرد بزه کار و بازگرداندن ضلع سوم نظام عدالت کیفری به جامعه خواهد بود. در یک بیان کلی وقتی قانون گذار از عنوان و لفظ «می تواند» استفاده می کند یعنی مشارکت را در حال گسترش دادن می خواهد که این امر در قانون کاهش مجازات حبس به نوعی پرنگ تر شده است.

    کلیدواژگان: آئین دادرسی کیفری، قربانیان، مجرمان، انتقادات، چالش ها
|
  • Roshan Ali Shekari, Sayyed Mostafa Milani * Pages 5-20

    The Iranian legal system, with its contractual conflict, has proposed three solutions: "forced  Dissolution", "voluntary dissolution" and "suspension". The above-mentioned methods are not only undesirable in some cases, but also harm the contractors. For example, contractors in continuous contracts merely invest part of their capital in order for their goal to be realized. In such a situation, the belief in the dissolution or suspension of the contract leads to the non-receipt of such costs. To solve this problem in Iranian law, can the adjustment theory be invoked? Relying on descriptive-analytical method, the present article will answer this question while examining the concept and conditions of excuse as well as the types of adjustment in Iranian law. The results of this study indicate that it is possible to invoke the theory of moderation in the face of excuses; because the examination of the types of adjustment shows all types of which can be implemented.

    Keywords: excuse, Adjustment Theory, Excuse Solutions, Types of Adjustment
  • Adel Sarikhani, Mostafa Karami Pour * Pages 21-42

    The rights of the future generations are the rights by which the natural resources that have been inherited from the previous generation to the current generation are transferred to the next generation and are important topics and the basis of the restoration of intergenerational justice. From the international perspective, there are three examples for the concept of the rights of future generations: First, it is necessary for each generation to protect natural resources. Second, by exploiting natural resources, irreparable damage should not be done to it.  Third natural resources belongs to all generations and there is no reason to be attached to a particular generation. Worrying about the rights of future generations is the common pain of all humanity, and the indiscriminate use of natural resources by the current generation has caused concerns for future generations, and in this regard, international assemblies have considered it their duty to recognize the rights of the future generations and its protection has taken an important step that initially the concept of the rights of future generations entered international law with the ratification of the United Nations Charter in 1945 and then with the issuance of the Stockholm Declaration in 1972, which was addressed in binding and non-binding documents and accordingly Entered the internal laws of countries.

    Keywords: Rights, Future generations, International Documents, Binding Documents, Non-binding Documents
  • Ebrahim Musazadeh, Mohammad Salehi * Pages 43-58

    According to testimony Islamic scholars and other scholars of the human world, Islam has two political and religious (religious) aspects. The purpose of the Holy Prophet (Say hello to Him) without teaching religious and moral concepts, which is intended for the growth and exaltation of the soul and reaching the peak of happiness in this world and the hereafter considered; The formation of an inclusive government has been aimed at promoting justice. In the age of absence of Imam Asr (A.S.), there are two views regarding the religious government: Religious rule is appointed (God's right). Religious government is elective (the right of the people) and its sphere of authority is in accordance with the contract with the people. In this view, the people have the right to monitor the actions of the rulers. The wise have recognized this right for the people in the context of time, place and history, and it has been signed by the holy shari'a in Islamic culture and civilization. Political Islam has provided the Islamic ruler with the limits of activity that are bound by Shari'a and has accepted the important principle of overseeing the government in order to control the ruling apparatus. For the application of this principle and among all kinds of freedoms, what is closely related to the people's control over the government is freedom of expression and opinion. The most important purpose of this research is to prove that the right of the people to supervise the government does not belong to an innocent ruler, considering the short period of the rule of Imam Ali and using the words of that Imam. The research method of this research is library and related sources have been used.

    Keywords: Government, Oversight, Rights, People, Constitution
  • MohammadAli Hajidehabadi, Ruhollah Shamshiri * Pages 59-68

    Qasameh is a controversial jurisprudential institution in which many doubts have been made with the focus on common sense. This article intends to doubt with a jurisprudential view in this institution. In the Imamiyya sources regarding the Qasameh, its legislation has led to deterrence in some murders for which there is no evidence. First of all, First of all, the question is raised whether these explaining the cause of  giving in the narration are an expression of the full reason or incomplete and a kind of expression of wisdom?. Secondly, if the cause is perfect, has the cause been realized? In explaining the reason, there is a debate as to whether the purpose of legislation; is it mere deterrence, or is crime detection important? Total detection in murder, which is never achieved, but deterrence can be achieved through the new science of crime detection. If this deterrence could have been created by the new Science of Criminalistics, this serious debate and doubt could have arisen in the place of oath-taking legislation at the present time. If we still believe in the legislation of oath, we will at least achieve a redefinition of oaths and the formation of loth in the current situation. This article addresses these issues.

    Keywords: oath, Crime Detection Science, Loth, Deterrence
  • Sayyed Mohammadreza Mousavifard *, Hamidreza Norozian, Arefeh Kordi Nasab, Nafiseh Tosi, Ayda Ghasem Zadeh Pages 69-90

    Looking at the philosophy of law, one of the main functions of law is to regulate social relations at every level, which individuals must harmonize with the laws and regulations of the subject. Therefore, those who violate these basic legal rules in any way must be held accountable at every level. In addition to this issue, we come to two-dimensional responsibility, that one dimension of which is the aspect of civil liability of some legal entities (such as governments) in the second place; Sometimes we have to obtain criminal enforcement guarantees for individuals (involved in the case); Why one of the basic principles of criminal law, whether domestic or international, is the need to be accountable for actions and behavior. In this research, according to the description presented with a descriptive-analytical approach, we are looking for a convincing answer to the question that some interactions formed contrary to the rules and order and international peace, which seriously endangers it, should not have reached a level in the world today that reached a level where it can hold such individuals, both real and legal, accountable for their actions, regardless of political issues, by identifying legal responsibilities be questioned?

    Keywords: terrorism, Wahhabism, Foreign Policy, the Responsibility of Governments, Political Leaders
  • Mahnaz Khorsandi *, Asgar Jalalian Pages 91-106

    During the last century, human society has been more involved in biological problems such as the conversion of fertile lands into deserts, floods due to lack or excessive rainfall, volcanoes, storms and earthquakes and etc which have led to the migration of the residents of these areas and the emergence of environmental refugees. The main challenge that we seek to examine in this study is the recognition of this type of asylum by international instruments and governments and the observance of the principle of Prohibition of repatriation of refugees to their country. In general, all asylum seekers have rights that the host country is required to respect. However, what was obtained from the results of the present research is that there are always deficiencies in international documents and assemblies in the direction of international protection of environmental asylum seekers, in the direction of non-restoration and other rights of them. In this regard, the design of an international convention to protect them could indicate a paradigm shift in the international human rights system and supportive frameworks aimed at ensuring a dignified human life.  Also, in the meantime, the participation and cooperation of governments in recognizing this type of refugees and their rights, supporting and implementing the principle of prohibition of repatriation in their case was neglected

    Keywords: Environnemental Refugees, The Principle of Prohibition of Repatriation of Refugees International Documents, Human rights
  • Mohammad Setayesh Pur *, Maryam Faraji Tark Pages 107-116

    Undoubtedly, man chooses according to his priority, man is bound to pay attention to the physical dimension and real needs, a wise person is the one who pays attention to all aspects of life. It is appropriate that a person's priority should be to achieve mundane happiness and happiness that belonging to the future world, not just to achieve carnal desires and benefit from material gifts. A priority that gives vitality and motivation to human beings and saves them from cruelty and emptiness, and guiding human beings to responsibility and piety in the right way. Given the dangers that prioritize material issues over achieving eternal misery, we can point to the dangers of this in society and individuals, and also address the issue of which of the financial problems and the weakness of faith and belief will lead us to this priority. The purpose of this descriptive-analytical study is to enumerate the causes of materialization and its dangers in legal professions and to reach a solution in the shadow of the monotheistic worldview to escape from this materialism.

    Keywords: Worldview, materialism, Justice, priority, faith
  • Hasan Najjarha * Pages 117-128

    Permission and its legal effects play an important role in the legal and social relations of individuals and make possession and possession without permission is prohibited and illegitimate, and also exceeding the limits of permission is not allowed and guarantees legal implementation. Permission, if it is related to public order, is one of the mandatory rules and is one of the rulings. However, if it is not related to public order, it is a right and its mutual agreement can be changed by contents, and even the owner can revoke the permit as well as the revocation of the permit. Therefore, the cases that determine the verdict or the right of a communication permit determine its non-connection with public order. In French law, permission is the authorization of another to perform an act without which the act of issuing an act is against the law, and in all cases the unilateral obligation and reference of the permission is achieved by the unilateral will of the authorizing person and in accordance with the general rules of contracts. In this country, cases and instances of permission are considered a right, unless they are related to public order and national security. In cases where the permit is considered a verdict, in fact, the permission giver is obliged to do so and can not be revoked and transferred. But where the permission is the right of the permission giver, he can revoke this right or transfer it to another person.

    Keywords: permission, unilateral obligation, transactions, Referral, Public Order
  • Ali Paidarfard *, Javad Naderi Ooj Boghzi, Ahmadreza Emtehani Pages 129-147

    Computer and traditional fraud is one of the most common crimes in society. Despite the similarities in the names, the two have differences and similarities. Of course, this computer crime has other similarities and differences with the same crime in the traditional form (such as evidence and jurisdiction of courts); But in this article, as the title, only the similarities and differences of those crimes in terms of the actus reus have been explained. The main question of the research is what are the most important results that can be obtained from comparing these two crimes and examining the challenges between them? In the crime of computer fraud, unlike traditional fraud, taking advantage of one’s credulity and deception of the victim is not a condition for the realization of the crime. Also, in terms of result, the perpetrator's profit and harm to another is the similarity of these two crimes, but taking property in computer fraud (unlike traditional) is not part of the result in its actus reus, but part of the exclusive behavior in the second part of the physical behavior of this crime and subject It is a crime. The research method of this research is library and resources related to this subject have been used.

    Keywords: Actus Reus, computer fraud, traditional fraud
  • Pouria Ebrahimzadeh, Somayeh Rahmanian * Pages 149-168

    The legal regime of military weapons  equipment control refers to the legal stands of states and international organizations on manufacturing, trading, and utilizing weapons. These legal stands can be realized by reviewing the relevant international documents. All of the international documents on the military weapons equipment control seek the common goal of maintaining international peace and security by setting certain regulations to control the production, trade, and use of weapons. However, since there are various theoretical foundations for the military weapons equipment control, international documents differ in the solutions that they offer for this international problem. This study aims to address the views of these theoretical foundations regarding the production, trade, and use of weapons in addition to determining the conflicts in the approaches adopted by the UN and the WTO to the conventional military weapons equipment trade. For this purpose, the authors used a descriptive-analytical method and they also employed a comparison method in some cases. The general research results explained and criticized the existing theoretical foundations for the military weaponry control. The results also emphasized the admirable activity of the UN and the condemnable stand of the WTO with regard to the conventional military weapons equipment trade.

    Keywords: arms control, Arms trade, Conventional Arms, United Nations, World Trade Organization
  • Maryam Sha’Ban * Pages 169-180

    This research, with a macro view and based on the sociological method of knowledge, has sought to study childhood from the perspective of various sciences and sciences with a focus on philosophy and literature. In this regard, the researcher with the method of documentary analysis, first with a professional look at the study and selection of primary sources and then began to study and analyze. The results show that the view of philosophy on children and childhood is essentiality and the view of literature on children and childhood is completely constructive. Despite the differences in the approach of both areas, but both are criticized because the child is defined by adults .The philosopher, writer, producer of art and literature and etcetera with all their works based on the view of adults to Children from a powerful position. While philosophers and activists in the field of literature should note that children are not primordial or eternal beings, but are constructive and relative, and their relativity is not only based on the algebra of circumstances and context, but partly on the share of authority and action of children themselves. Childhood is not a stage of adulthood, but a definite and independent period.

    Keywords: childhood, Child, Sociology of Knowledge, Children's Philosophy, children's literature
  • Amir Mohammadi *, Mohammadmahdi Heydari, Soheyla Moradi Ghaleh Pages 181-196

    The validity of the sealed order is of fundamental importance in all legal and criminal lawsuits, so that when a lawsuit is raised in the court of law and leads to the issuance of a final verdict, it cannot be re-heard. In other words, in relation to the decisions and actions issued by the courts, one of the main and most important rules that shows the value of a judicial decision is the issue of the validity of the sealed order. The sealed order seeks to declare any issue that has been proved or denied and determined definitively in the lawsuit or the next issue or issue as binding. The sealed criminal matter has an effect on the civil one, and regarding the relationship between the two, the rule of the validity of the criminal sentence is accepted only when its scope is limited. Therefore, proceeding in criminal law are absolute in the form of a type and the decision taken in it, which means that it does not have the relativity of civil proceeding, and once the matter has been dealt with, the matter cannot be dealt with again, even if the person changes. Since the discovery of the truth and the persuasion of the judge's conscience in the criminal matter has its own method, and on the other hand, the legal court issues a decision only based on own way the arguments of the parties and limited to the evidence, the definitive criminal decision is mandatory for the civil court. There must be limits and boundaries in the sealed legal and criminal matter. For achieving this goal, the final decision of the court has been given a special validity, according to which no authority can suspend the sentence or destroy it by issuing an opposite decision. Therefore, the using of sealed criminal and legal order should be function  to stipulated conditions.

    Keywords: Sealed Matter, Adjudicated Matter, Issuance of Judgment, Civil Lawsuits, Criminal Lawsuits
  • Mostafa Fazaeli, Arash Maleki * Pages 197-215

    Between 1998 to 2000, the autonomous province of Kosovo faced an armed conflict between the Kosovo liberation army and Serbian belligerents. Due to the issuance of the declaration of independence of Kosovo in 2008, an investigation took place regarding the behaviors of Kosovo liberation army members by the parliamentary assembly of the Council of Europe resulted in confirmed violent and humiliating behaviors by members of this group. In 2014, The European Union and the government of Kosovo reached an agreement on establishing a special tribunal regarding charges within the investigation report, and subsequently, the Kosovo specialist department & specialist prosecutor's office were established. From the perspective of historical evolution, International criminal tribunals divide into four generations, and the specialist branches of Kosovo is below international criminal tribunals. The importance of the position of global criminal justice in the process of international peace and security requires that this new and little-known court as an agent of global criminal justice be evaluated formally and substantively from the point of view of its structure, competences and judicial procedure, in order to strengthen its strengths and Let's consider the correction of weak points. What we obtained by studying relevant documents and practical precedent of the specialist branches of Kosovo are the failure to provide a precise definition of the crime of forced disappearance of persons and the slow activity of the specialist branches as weak points. At the same time, it should be mentioned the necessity of judges' skill in criminal law as a criterion for tenure and great accuracy and attention to related details in drafting the judgment as strengths.

    Keywords: International Criminal Law, Specialist Branches of Kosovo, Global Criminal Justice, Domestic Courts
  • Saead Asadzadeh *, Fatemeh Ahadi, Mojtaba Kanjori Pages 217-236

    One of the most important ways to find out what the investigating judge or trial judge is facing is to use the information of people who are aware of the criminal process. By attending the crime scene or at the prosecutor's office, the investigating judge obtains information from people who have witnessed the crime or otherwise have information in this regard, and examines the various dimensions of the case. In the meantime, for various reasons, such as self-interest or even fear of the judicial authority, the informed person may provide false information to the judicial authority. Although this title alone is not criminalized in the Islamic Penal Code, disrupting the judicial process is considered one of the crimes against judicial justice, which can naturally be punished and punishable. In the present article, the above issue has been studied using analytical-descriptive method and its various dimensions have been explained. Finally, it is concluded that providing false information to the judicial authority is a act in order to the deviation of proceedings and naturally, this act is criminal and deserves punishment.

    Keywords: False Statements, Aware’s Information, aware, Crime Against Judicial Justice
  • Mohammad Setayesh Pur, Parnian Shafaee * Pages 237-262

    The use of chemical weapons has a special place among the crimes of Saddam Hussein's regime due to the extensive damage it caused to the victims. The relentless and repeated use of chemical weapons by the Baath regime in the 1980s is an international crime that will never be wiped out from the memory of history. There are still many chemical victims who are struggling with death as a result of the crimes committed by the Baath regime. In this regard, we should never neglect the actions of governments and individuals who have played a role in the chemical weapons of the Baath regime. In addition, it should not be forgotten that there is a close relationship between the aggressive act of the Baath regime in the military attack to The Islamic Republic of Iran and the use of chemical weapons by this regime. In fact, the lack of proper reaction of the Security Council to the Baath regime's military aggression against the Islamic Republic of Iran has played an undeniable role in persuading other individuals and governments to chemically equip this regime and incite it to use such deadly weapons. According to international conventions and customs, there is no doubt about the prohibition of the use of chemical weapons in the 1980s.For this purpose, either it must be proven that the private company was trying to exercise government authority or it must be proven that the company has acted under the control and by the order of the relevant. In addition to these cases, the commitment of governments to guarantee human rights rules makes governments responsible for the actions of private companies.

    Keywords: War Crimes, international responsibility, Chemical weapons, Holy Defense
  • Sayyed Mohammadreza Mousavifard *, Asad Akhzari Fard, Ali Mardan Ahmadi Pages 263-282

    The phenomenon of prostitution is one of the issues that, despite a history as old as humanity, is still raised as one of the problems of human societies at the level of the international system, and Iran is not an exception to this general rule. According to the ideological approach of the governing and political system in Iran, this social harm is in the center of attention and is considered an anti-value matter and therefore against the law. The spread of criminological and sociological harms such as the brokering phenomenon called "Khaleh" and the inverted presentation of the Sharia laws of "temporary concubine" in the direction of economic and financial exchange as a Sharia and legal cover for the non-codified industry of prostitution formed in Iran in the form of cyberspace and Some other injuries are the bad effects of this case In this article, we are looking for the question that what are the most important sociological and criminological factors that cause the spread of the sinister phenomenon of prostitution in societies? With a descriptive and at the same time analytical approach, using the method of collecting information in the form of documents, we are seeking to find a suitable answer for this question. The findings show that the phenomenon of prostitution, which is equivalent to the rule of "famous adultery" from the point of view of religious teachings and Islamic criminology, especially in Iran, is getting closer to the border of pandemic.

    Keywords: prostitution, Islamic criminology, Sociology, Criminology, Temporary marriage
  • Mina Momeni *, Sayyed Mahdi Ahmadi Musavi Pages 283-298

    The police is a security-disciplinary organization commissioned to the crime prevention in all the countries, including Iran. In the position of duties, the police performs actions that are directly or indirectly effective in preventing crimes. Accordingly, in this research has been conducted based on a descriptive-analytical method and uses library resources to investigate the interaction between the police and the crime-prevention institutions. This research paper explores Article 156 of the constitution and the experts' and jurists’ perspectives in this regard. Then, the police’s crime prevention strategies, including society-oriented strategies, problem-solving strategies, zero flexibility strategies, crime-prone hours and spots monitoring strategies and information and communication technology application strategies, will be examined concerning crime prevention. The investigations have shown that the police should consider the preventive considerations and observance of human rights regulations. Because this Institution, where it seeks to educate the basic values and norms of the society to the citizens, should observe it more than any other institution. The creation of the citizens-assisting counseling committees in the police and constabulary offices along the cities or neighborhoods can contribute to the resolution of the issues stemming from the criminality by such interventions as criminality curbing and locality-centered prevention so that the police can be helped in its prevention or monitoring of the criminality in cooperation with such other institutions as family and society.

    Keywords: Crime Prevention, the police’s Strategies, urban security
  • Reza Khaje Nooredini, Sayede Parisa Mirabi * Pages 299-326

    The right to life is recognized as a fundamental child's right in international law and domestic laws that in order to exercise this right in the direction of the growth and development of the child's personality, other requirements are necessary to promote the physical, spiritual and social integrity, Like the right to have a name, identity and nationality are important. This research deals with the challenges of the rights of migrant and refugee children who are forced to migrate alone or with their family members due to violence, civil war, poverty, unfavorable economic conditions and other factors. The current research aims to realize the human rights of all children involved in international migration (whether with parents and guardians or unaccompanied and abandoned), regardless of the immigration or residence status of the child or her/his parents Therefore, by studying the library and using first-hand and second-hand sources of law and focusing on the Convention on the Rights of the Child (and other international documents) and the obligations of the member states in protecting the rights of children in the field of international migration, in a descriptive and analytical way, the internal laws and policies of the countries in In order to ensure full compliance with the obligations stipulated in the convention, it has been examined. This research aims to explain the types of support and express the legal and political requirements and requirements of immigration by examining the Convention on the Rights of the Child and by explaining the laws and regulations of the Islamic Republic of Iran, the scope of protective and protective considerations in the direction of the flourishing growth and development of future generations, especially in check immigrant children..

    Keywords: Child Rights, Migrant Child, Human rights, Family Migration, Child Rights Convention
  • Mostafa Karami Pour, Mona Rajabzade Baghi * Pages 327-343

    Real competency is one of the four competencies that are discussed in criminal law, that is, if someone commits crimes against the real and vital interests of the country outside the country, he /she is under real competency. It is an emerging issue and has no precedent in Islam. Jurists have not discussed it in jurisprudence books, but in the verses of the Qur'an and the way of the wise and the Shari'a, there are cases that justifying the real competency. This research aims to answer these questions: Is it possible to infer the legitimacy of real competence from verbal evidence such as books and traditions? Can the ruler of Sharia, based on the interests of Islam, establish laws for crimes committed by foreigners abroad? The current research is done in a descriptive-analytical way, and the opinion is that the exercise of real competency is not only not prohibited from the point of view of Sharia, but it is emphasized and approved by the Holy Sharia of Islam, and Muslims are obligated according to their religious duties against any actions that cause the foundation of Islamic sovereignty to be shaken and harm the supreme and vital interests of the country to fight, which is one of those crimes under real competency that endangers the foundation and reality of a country.

    Keywords: Real Competency, Universal Competency, Vital, Fundamental Interests, Islamic law, Sharia Evidences
  • Maryam Kamaei * Pages 345-362

    Covid-19 virus has made an impact on virtually every aspect of our lives. The current study utilizes secondary data to identify patterns and trends related to shifting crime from the physical to the cyber domain  thatfor finding new ways to commit crimes. Research findings show that while many crimes such as theft, rape and murder have decreased at the beginning of the pandemic, we have seen an increase in cyber crimes, vehicle theft and domestic violence. The current study looks specifically at phishing and what new trends are observed due to Covid-19. The current research based on routine activity theory and shows its connection with physical space and cyberspace. The implications of our work can be used by scholars who want to continue researching this new phenomenon. Developing new phishing training and awareness programs should be focused around possible scenarios involving COVID-19. Studies show that victims are more likely to fall prey to them during times of fear and uncertainty such as the current pandemic.

    Keywords: Internet, Cybercrime, phishing, Covid-19 Virus, Routine Activity Theory
  • Zahra Vahabi *, Arash Razmi Pages 363-382

    Fear of crime has always been considered as a category at the first level of criminological research in England. In this article, which is written with a descriptive and analytical approach and with the aim of investigating the mechanisms used to detect crimes and maintain the internal and international security of the United Kingdom, it seeks to answer the main question whether there are coherent mechanisms for this purpose in the law of England. What is the position of the responsible organizations and how to apply the laws to detecting crimes in this country? The efforts of the authorities in this country to control crime and also to increase the sense of security in the society is exemplary. Regardless of the police and judicial system, the extensive information systems in this country play a prominent role in detecting and controlling crimes. The relevant organizations in this country are made up of two main parts, the first category is the organizations that are somehow under the supervision of the government, such as MI5, MI6, GCHQ and the police organization of this country, and the second category is The title of independent institutions can be identified, such as the Intelligence and Security Service of the Parliament or the SOCA organization and its replacements, which are fully connected with the first category organizations.

    Keywords: Crime Detection, Spy, Security, England, Police
  • Mohammad Setayesh Pur, Fatemeh Zahra Asian * Pages 383-396

    The principle of judicial independence is mainly defined in such a way that the judiciary and judges declare their votes freely and independently from outside influence and influences and issue judgments based on the law and reality; Observance of the principle of independence of judges in international documents and the Constitution of Iran in the judicial system is specified by the judicial system as a Citizens' complaint authority against violations that threaten their rights. The independence of the judiciary is the main condition for the correct performance of the duties of the judges and not deviating from the method of fair proceedings. The basic condition for achieving judicial independence is the independence of the judiciary from other government institutions, observing the principle of separation of powers. Now, we will explain the concept of independence, the individual independence of judges and the structural independence of the judiciary, and examine the status of independence in international documents and the legal system of Iran. In this article, according to the nature of the subject, with analytical-descriptive method, an attempt has been made to examine the status of this principle in Iran's legal system by looking at international documents and Islamic religion, and to the questions in this regard, including what is the concept of independence, Jurisprudence, foundations and scope of this principle should be answered.

    Keywords: Judicial Independence, Fair trial, Constitutional Law
  • Somayeh Zilabi *, Sadegh Fetili, Ebrahim Moghaddam Pages 397-414

    Intellectual property is a new concept that supports intellectual activities and products in commercial, scientific, literary and artistic fields and includes two parts: industrial property and literary and artistic property. From the distant past until now, many inventions and ideas have been created and their creators have always looked for ways to support hackers in order to prevent their works from being stolen, and sometimes some innovators and inventors have given up announcing them and kept them secret in order to prevent their works from being stolen. In their internal laws, they made a change in the formulation of new laws in this regard, and after that, at the global level, governments concluded international treaties and agreements, and this need was so obvious that the World Intellectual Property Organization was formed and protective laws in this context was established to support the rights of inventors and innovators. In today's world, the achievement of new technologies and knowledge-based economy is considered one of the indicators of the development and progress of nations, and to create motivation among researchers and inventors and research and development units, one of the useful solutions is to create a support system in the form of inventions and the country, by creating exclusive rights for inventions and innovations, tries to make the costs of research and development units come back to the owner of the idea. This picture has been written analytically and descriptively in order to achieve the desired result.

    Keywords: Legal Conditions, Legal Dimensions, Intellectual Property, Criminal law
  • Sayyed Mohammadreza Mousavifard *, Hamidreza Norozian, Nafiseh Dharovieh, MohammadRasol Ansari Nia, Neda Haghighi Pages 415-441

    Undoubtedly, some of the problems that we see in society today and are plaguing the people depends on several factors that mismanagement can play a very key and strategic role in creating the status quo. Managers who have no expertise and plan the necessary details are taken up by various sensitive positions, which sometimes make decisions whose costs and harmful effects go directly to the people for years, and have a direct impact on people's lives. Looking at the model of government in the Islamic system and even new models that go back to development such as good governance, some governing administrations do not read any of these features of the Islamic and Western model because such people after their current term of office to be accountable for their performance at any level, in this article, with a descriptive-analytical approach, we find the appropriate answer to the question that there is a possibility of criminalization (civil liability of the managers) after verifying negligence and fault by taking advantage of the guarantee of criminal execution embedded in the law of strategic action, is there a cancellation of sanctions or not?

    Keywords: Criminal Liability, managers, Civil Liability, Criminalization, Islamic system
  • Ali Mohammadi Jurkoye, Ahmadreza Emtehani *, Javad Naderi Ooj Boghzi Pages 443-465

    Basically, Multiplicity of crimes are committed by criminals who have a dangerous state. As a result, it is necessary to examine this issue in a special way. In Iran's penal system, the subject of multiplicity of crimes (especially material multiplicity) has faced many changes to the extent that the legislator has given a new form to these issues by approving the Islamic Penal Law approved in 2013 and then in the Law on Reducing the Punishment of Imprisonment, approved in 2019. These noticeable changes have faced the writers with a challenging problem; The question that exists is that the material multiplicity of crime (Hodood, Retaliation and Diat) from the perspective of Iranian jurisprudence and criminal laws includes what branches and topics? According to the jurisprudential background, the issues of interference and non-interference of causes and the viewpoints of Khamsa religions can be proposed and evaluated in this field. From the point of view of Iranian criminal law, cases such as Article 132 of the Islamic Penal Code and the exceptions listed in its notes are among the main topics of this issue that have been examined in this article. This research is written in a descriptive-analytical way in a library style.

    Keywords: multiplicity of crimes, Jurisprudence, Criminal law, Hodood, Retaliation Diat
  • MohammadSadeq Darivand * Pages 467-487

    The Governance system of Islam in the intellectual system of martyr Beheshti is Ummat and Imāmat (Nation and Leadership) System that the nation of Iran led by imam Khomeini (pbuh) took steps to govern this political system. Therefore it was necessary to explain the position of the leadership and the role of the people in the establishment an administration of the political system in the constitution as the most important official document in the country. In this regard, martyr beheshti as deputy chairman of the Assembly of Experts for Constitution has a prominent role in approving the principles of leadership and The role of the people in running the government & continuity of the Islamic government. The main question of this article is that what are the thoughts of martyr beheshti as one of the most important intellectual leaders of Islamic revolution about the role of people in the establishment and administration of Islamic government by relying on the principles of the constitution of the Islamic republic of Iran. In this research and present study, it has been tried to answer this question with the documentary- library method and with an analytical view. The results of this study show that martyr Beheshti believes the system that based on the authority of the Wialīi Faqīh (Islamic jurist) is the best form of government in the age of absence. In his opinion, this type of system has three characteristics: Compliance with the school of Islam, Being popular and is not imposed to people and accordingly choosing the kind of government, selection of constitution, selection of all government officials from the leadership, presidency, representatives of the Islamic Parliament and members of the Islamic councils should be based on the opinion of the people because people have an important role in the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Martyr Beheshti, the constitution, Religious Democracy, Muslim Nation
  • Sadegh Fetili, Mohammad Fetili *, Ebrahim Moghaddam Pages 489-501

    After the system based on correction and treatment and the failure of the prison project, the second generation of punishment came into being, which was introduced as the system of restorative justice but in recent years, the third generation of punishment called participatory  justice has been discussed and accepted in legal meetings and doctrine, but with the clarification of the policy of restorative and participatory justice, the speed of desire towards it has become greater and more successful and in the Code of Criminal Procedure adopted in 2013, in several articles the discussion of mediation and resolving the chapter of lawsuits has been mentioned, And this point of view is even mentioned in the Islamic Penal Code approved in 2013 under different headings, which can be referred to as alternative punishment of imprisonment and semi-liberty system. Because the involvement of victims and offenders in criminal matters will be a kind of participation in punishment and participation of the rehabilitation of the offender and return of the third side of the criminal justice system to society. In general expression when the legislator uses the title  and the word “Can” it means that it wants to expand the participation, which has become more detailed in the law on reducing prison sentences.

    Keywords: Criminal Procedure, Victims, offenders, criticisms, Challenges