فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 121، مهر و آبان 1401)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 121، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید خلیلی نمرور، ناصر پولادی، سارا غفاریان* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    HOTAIR یک RNA غیرکدکننده بلند است که در جهت آنتی سنس از ژن homebox C (HOXC) رونویسی می شود و نقش انکوژنیک دارد. این مطالعه با هدف بررسی همراهی چندشکلی HOTAIR (rs920778 C>T) با استعداد ابتلا به سرطان تیرویید در جمعیت شمال غرب ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی، همراهی چندشکلی rs920778 ژن HOTAIR با استعداد ابتلا به سرطان تیرویید در جامعه آماری متشکل از 109 مورد بیمار و 198 فرد سالم با تکنیک PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل با استفاده از برنامه ی آماری آنلاین javastat و نرم افزار SPSS نسخه ی 26 انجام شد.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ های TT، CC و TC در بیماران به ترتیب 46/78 ، 29/35و 23/85 درصد و فراوانی آن ها در افراد سالم مورد مطالعه به ترتیب  38/88، 20/20 و 40/90 درصد  بود. تجزیه های آماری نشان دهنده همراهی ژنوتیپ TC با سرطان تیرویید (0/003 =P-value) (0/764- 0/268=, CI 95% 0/452=OR) بود. فراوانی آلل های C و T در بیماران به ترتیب 41/28  و 58/71 درصد بود. در جمعیت کنترل فراوانی آلل های C و T به ترتیب 40/65 و 59/34 درصد بود. همچنین نتایج حاصل نشان دهنده عدم همراهی دو آلل T (0/088 =P-value) و C (0/088 =P-value)  با سرطان تیرویید در شمال غرب ایران بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل چندشکلی rs920778 C>T می تواند با افزایش ریسک ابتلا به سرطان تیرویید همراهی داشته باشد. ارتباط بین ویژگی های پاتولوژیکی افراد مبتلا به سرطان تیرویید شامل سن بیماران، درجه تومور، درگیری لنف، سمت درگیر، اندازه تومور، مرحله تومور و نوع بیماری با توزیع ژنوتیپی این SNP معناداری نبود.

    کلیدواژگان: چندشکلی تک نوکلوتیدی، سرطان تیروئید، ژن HOTAIR، rs920778، PCR-PFLP
  • مریم بایرام نژاد، مریم قانع*، الهام اسدی صفحات 13-26
    زمینه و هدف

    کلبسیلا پنومونیه یکی از شایع ترین علل عفونت‏ های اکتسابی از جامعه و عفونت ‏های بیمارستانی است و در طول زمان مکانیسم‏ های مقاومتی متعددی را کسب کرده است. هدف از این مطالعه ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‏بیوتیکی ایزوله ‏های بالینی کلبسیلا پنومونیه و بررسی جهش در پورین Ompk35 به عنوان یکی از مهم‏ترین مکانیسم ‏های مقاومت به آنتی‏بیوتیک‏ های بتالاکتام بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی همبستگی 100 ایزوله ادراری کلبسیلا پنومونیه از بیماران بستری در بیمارستان میلاد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن انجام شد. ژن‏ های ompK35 با روش PCR شناسایی و توالی‏ یابی شدند و جهش‏ ها با استفاده از نرم افزار Mega نسخه 3.7.3 شناسایی شد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ ها، از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون مجذورکای استفاده شد.

    یافته ها

    بالاترین میزان مقاومت نسبت به آمیکاسین (74%) و پس از آن لووفلوکساسین (69%) مشاهده شد. میزان مقاومت به سفپیم، جنتامیسین، سیپروفلوکساسین، مروپنم و سفتریاکسون به ترتیب 62، 58، 53، 41 و 35 درصد بود. بیشترین حساسیت نسبت به ایمی پنم (80%) مشاهده شد. جهش های متعددی در ژن های رمز کننده پورین Ompk35 مشاهده شد. در بین ایزوله‏ ها، 70 درصد دارای جهش در پروتیین Ompk35 و دو ایزوله دارای پنج جهش به‏ طور هم زمان بودند. بین مقاومت به آنتی‏بیوتیک‏ های مورد مطالعه و جنسیت رابطه معنی ‏داری مشاهده نشد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان دهنده شیوع بالای مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی بالای جهش های پورین در ایزوله های کلبسیلا پنومونیه است. همچنین وجود جهش های مشابه بین ایزوله ها نشان می دهد که ممکن است از یک منبع سرچشمه گرفته باشند.

    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، عوامل ضد میکروبی، پورین، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • محرم کرمی جوشین، سیامک محبی، عابدین ثقفی پور*، یدالله غفوری، فاطمه عابدی آستانه، حسن ایزانلو صفحات 27-34
    زمینه و هدف

    امروزه چالش های فراوانی در درمان آلودگی با شپش سر وجود دارد و میزان کارایی محصولات ضد شپش بسیار حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی استفاده از سرکه قبل و بعد از مصرف شامپو پرمترین 1% در رفع آلودگی شپش سر در دانش آموزان مقطع ابتدایی استان قم انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر 200 نفر دانش آموز دختر سنین 7-13 سال آلوده به شپش سر مراجعه کننده به دو مرکز جامع سلامت شهری تحت پوشش معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم از شهریورماه تا بهمن ماه 1399 به طور تصادفی به روش بلوک های متغیر تحت درمان با دو روش درمانی استفاده از سرکه قبل و بعد از مصرف شامپو پرمترین 1% قرار گرفتند. عدم مشاهده شپش سر زنده یا رشک آن در روز نهم درمان به عنوان پیامد درمان در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    روش درمانی استاندارد فعلی وزارت بهداشت (استفاده از سرکه بعد از مصرف شامپو پرمترین 1%) در 45 درصد موارد آلودگی قادر به رفع آلودگی بود و روش درمانی تحت آزمایش (استفاده از سرکه قبل از مصرف شامپو پرمترین 1%) در 79 درصد شرکت کنندگان در رفع آلودگی شپش سر موفق بوده و نسبتا شانس بالایی داشت (OR=4.6  CI=2.5-8.5  P=.000).

    نتیجه گیری:

     این مطالعه روش درمانی استاندارد فعلی وزارت بهداشت (استفاده از سرکه بعد از مصرف شامپو پرمترین 1%) در رفع آلودگی به شپش سر را تایید نمی کند و روش درمانی تحت آزمایش (استفاده از سرکه قبل از مصرف شامپو پرمترین 1%) را توصیه می کند.

    کلیدواژگان: شپش سر، پرمترین، درمان استاندارد، ایران
  • شیرکو ناصری، ساکو میرزایی، ذکریا وهاب زاده، محمدباقر خادم عرفان، بهرام نیکخو، ژیلا بهرامی راد، نگار زمانی، فردین فتحی* صفحات 35-45

    زمینه و هدف:

     پروتیین Fam83h یک پروتیین غیر ترشحی است که از طریق N-ترمینال خود با کازیین کیناز 1 آلفا 1 (CSNK1A1) برهمکنش دارد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، دومین های C-ترمینال در Fam83hFam83h، در انسان و موش با استفاده از نرم افزار I-TASSER برای پیش بینی ساختار و عملکرد پروتیین مدل سازی شدند. شبیه سازی دینامیک مولکولی توسط نسخه5.0.2  نرم افزار گرومکس (GROMACS) برای بررسی رفتارهای پروتیین در طی زمان انجام شد. سپس برای هر مدل پس از انجام شبیه سازی مولکولی، آنالیز  FEL صورت گرفت و داکینگ پروتیین-پروتیین برای بررسی برهمکنش C-ترمینال پروتیین Fam83h با کراتین-5 اسکلت سلولی به عنوان مدلی از کراتین سلولی توسط PIPER انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پروتیین انسانی پایدارتر و فشرده تر از موش است. علاوه بر این، ارزیابی برهم کنش بین C ترمینال پروتیین های Fam83h و کراتین-5 در موش نشان داد که آمینواسیدهای آرژنین 378، پرولین391، سرین 663، گلوتامات 710 و آرژنین 923 در پروتیین Fam83h موش به ترتیب با لوسین474،آرژنین417، تیروزین453، گلوتامات397، گلوتامین396 و گلوتامات390 در کراتین-5 اسکلت سلولی موش پیوند هیدروژنی ایجاد می کنند. پروتیینFam83h  انسان و کراتین-5 انسانی نیز از طریق آمینو اسیدهای تراونین433، هیستیدین447 و آرژنین477 و لوسین473، گلایسین476، گلوتامات420، آرژنین407 پیوندهای هیدروژنی تشکیل می دهند.

    بحث: 

    طبق مطالعات انجام شده قبلی، پروتیین Fam83h با کراتین اسکلت سلولی برهمکنش داشته و در پیشرفت سرطان نقش دارد. می توان نتیجه گرفت که پروتیین Fam83h می تواند به طور مستقیم با رشته های کراتین از طریق C-ترمینال خود برهمکنش داشته باشد؛ بنابراین، فرضیه ما درIn-silico ، این است که اختلال در C-ترمینال پروتیین Fam83h ممکن است منجر به اختلال در بسته بندی کراتین اسکلت سلولی به عنوان مکانیسمی در پیشرفت سرطان شود.

    کلیدواژگان: پروتئین Fam83h، کراتین-5، شبیه سازی دینامیک مولکولی
  • فرخ راد، آرین آزادنیا، بهرام نیکخو* صفحات 46-52

    زمینه و هدف:

     لیکن پلان بیماری پوستی-مخاطی است که هر جای از بدن را درگیر می کند؛ اما مخاط دهان شایع ترین محل درگیری بیماری است. هدف از انجام این بررسی میزان قند خون و ارتباط آن با ویژگی های دموگرافیک و کلینیکال در بیماران مبتلا به لیکن پلان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی بود. 58 نفر از افراد مبتلا به بیماری لیکن پلان در طی سال های 98-1394مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات، از اطلاعات موجود در پایگاه داده مربوط به بیماران لیکن پلان دانشگاه علوم پزشکی کردستان استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن افراد 15/08± 43/69 و مدت زمان بیماری2/4 ±  سال1/32 بود.55/2 % افراد بیمار زن و شغل بیشترین بیماران خانه دار (44/8%) بود. بیشترین محل درگیری مربوط به درگیری چند عضو با هم (41/4%) و در رتبه بعدی پا (1/24%) بود.31% سابقه بیماری دیگر،8/6سابقه فامیلی لیکن پلان، 25/9% سابقه مصرف دارو و بیشترین داروی مصرفی لوزارتان (6/9%) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بین سطح قند خون بیماران با جنسیت، شغل، محل ضایعات، سابقه خانوادگی لیکن پلان و داشتن استرس ارتباط معنی دار آماری مشاهده نشد؛ اما بین میانگین سطح قند خون بیماران مبتلا به لیکن پلان با سابقه بیماری دیگر ارتباط معنی دار وجود داشت.

    کلیدواژگان: قند خون، لیکن پلان، کردستان
  • کارو ثروت یاری، ناهید زمانی مهر، خالد رحمانی* صفحات 53-64
    زمینه و هدف

    ایران از ابتدای تیرماه تا پایان مردادماه سال 1400 درگیر موج پنجم کووید-19 شد. برخلاف موج ها قبلی که عمدتا 3-4 هفته به طول می انجامید، موج پنجم در کشور و بخصوص در استان کردستان طولانی شد (بیش از4 ماه). هدف از انجام مطالعه کیفی حاضر شناسایی علل طولانی شدن پیک های موج پنجم کرونا ویروس در استان کردستان بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه ی کیفی نظرات 52 نفر از متخصصان رشته های مختلف علوم پزشکی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در نظام مراقبت و درمان بیماری کووید 19 درگیر بودند با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته اخذ شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی انجام شد.

    یافته ها: 

    پوشش پایین واکسیناسیون، اعتقاد و اعتماد ناکافی برخی از افراد جامعه به واکسیناسیون، اثربخشی ناکامل واکسن های مورداستفاده، انجام واکسیناسیون در دوره کمون یا ابتلای فرد به بیماری، عدم رعایت پروتکل های بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک در بین افراد واکسینه شده، عدم استفاده صحیح و مداوم از ماسک های استاندارد، ناکافی بودن امکانات و خدمات درمانی، استفاده از رویکرد درمان سرپایی و ترخیص سریع افراد بیمار بدون توجه به دوره سرایت پذیری بیماری، توجه ناکافی به آموزش خانواده مبتلایان، ضعف در ردگیری تماس های افراد مبتلا، جدیت ناکافی در اجرای تصمیمات حاکمیتی به ویژه حمایت ناکافی دولت از افراد و مشاغل آسیب پذیر، مواجهه جامعه با سوش جدید ویروس (سوش دلتا)، بالا رفتن شانس انتقال ویروس در جامعه به دلیل سرد شدن هوا در استان مهم ترین دلایل تاثیرگذار در طولانی شدن موج پنجم کووید- 19 در استان کردستان بودند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر عوامل مختلفی از جمله واکسیناسیون، رفتارهای افراد جامعه، تصمیمات حاکمیتی و میزان پاسخ دهی سیستم سلامت در طولانی شدن پیک پنجم کرونا در استان کردستان نقش داشتند. توجه به این موارد در برخورد با موج ها و پیک های (احتمالی) بعدی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کووید-19، موج، واکسیناسیون، پاندمیک
  • بهزاد احسن*، محمد آزاد ماجدی، سید مسعود موسوی جم، خالد رحمانی، زانا رمضانی صفحات 65-78
    زمینه و هدف

    به صورت معمول برای جراحی ستون فقرات، بیهوشی عمومی مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما این جراحی تحت بی حسی منطقه ای نیز می تواند انجام گیرد. مزایای استفاده از بی حسی منطقه ای برای جراحی ستون فقرات، در مقایسه با بیهوشی عمومی و نیز اختلاف نظر جهت انتخاب بهینه بیهوشی برای عمل جراحی ستون فقرات همچنان مورد بحث است. هدف از این مطالعه مقایسه عوارض بیهوشی عمومی و اپیدورال در بیماران تحت عمل جراحی ستون فقرات ناحیه سینه ای و کمری است.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقایسه ای آینده نگر، 80 بیمار با کلاس 1 و 2 انجمن بیهوشی آمریکا که جهت انجام عمل جراحی ستون فقرات کمری و تحتانی سینه ای به اتاق عمل بیمارستان کوثر سنندج مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تقسیم بندی تصادفی بیماران در دو گروه مساوی، بیهوشی عمومی یا بی حسی اپیدورال در بیماران هر گروه انجام شد. مشخصات دموگرافیک، علایم حیاتی، شدت درد، میزان بی قراری، احتباس ادراری، تهوع و استفراغ، تعداد دفعات نیاز به مسکن، زمان درخواست اولین دوز مسکن، زمان شروع به راه رفتن و زمان ترخیص از بیمارستان در بیماران دو گروه ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 و با استفاده از آزمون های آماری میانگین و انحراف معیار، تی مستقل و کای دو آنالیز شد.

    یافته ها: 

    در بین دو گروه مطالعه از نظر جنس، سن، نوع عمل جراحی تفاوت معنادار وجود نداشت (0/05<P). شدت درد بر اساس مقیاس VAS در ساعات 2، 4 و 6 پس از اتمام جراحی در گروه عمومی بالاتر از گروه اپیدورال بود (0/05>P) به شکلی که بالاترین میانگین امتیاز شدت درد در گروه عمومی در ساعت دوم پس از جراحی بود (6/8). همچنین میزان بی قراری بر اساس RASS در گروه عمومی در ساعات 2 و 4 پس از اتمام جراحی بیشتر از گروه اپیدورال بود (0/05>P). بروز تهوع و استفراغ در ریکاوری در گروه عمومی بالاتر بود (0/05>P). همچنین زمان درخواست اولین مسکن در گروه عمومی کوتاه تر بود. بروز احتباس ادراری، زمان شروع به راه رفتن و ترخیص از بیمارستان بین دو گروه مطالعه تفاوت معنادار نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج ما به نظر می رسد که بی حسی اپیدورال جایگزین مناسب بیهوشی عمومی همراه با عوارض کمتر در جراحی ستون فقرات باشد.

    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، بی حسی اپیدورال، جراحی ستون فقرات، جراحی تواکولومبار، عوارض
  • خدیجه محمدی، علی راوری*، طیبه میرزایی صفحات 79-92
    زمینه و هدف

    درد و بی قراری یکی از مشکلات شایع در بخش مراقبت های ویژه است. تحریکات حسی یکی از روش های غیر دارویی کنترل درد محسوب می شوند. تحریک حسی دیانگ بر اساس جدول دیانگ شامل تحریک حس بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه و حرکتی است. در این مطالعه تاثیر تحریک حسی دیانگ بر سطح هوشیاری، میزان درد و بی قراری بیماران بیهوش مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی روی 60 بیمار تحت ونتیلاتور در دو گروه انجام شد. گروه مداخله تحریک حسی دیانگ را دریافت کرد. تحریکات حسی توسط پژوهشگر یک نوبت در عصر و یک نوبت دیگر در شب به مدت یک ساعت در شش روز متمادی انجام شد. 15 دقیقه بعد از انجام تحریکات حسی سطح هوشیاری بیماران با استفاده از مقیاس GCS (مقیاس کمای گلاسکو)، درد با مقیاس BPS (معیار رفتاری درد) و بی قراری با مقیاس Rass (معیار آرامش و بی قراری ریچموند)  اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین سطح هوشیاری بیماران دو گروه قبل از انجام مداخله زیر 7 بوده است. میانگین شدت درد (0/684= p) و بی قراری (0/739 =p) شرکت کنندگان دو گروه قبل از انجام مداخله اختلاف معناداری را نشان نداد. بعد از انجام تحریکات حسی از روز دوم سطح هوشیاری بیماران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (0/016 =p) اما از نظر شدت درد و بی قراری در تمام روزهای مداخله، اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (0/05 >p).

    نتیجه گیری:

     تحریک حسی دیانگ می تواند باعث افزایش سطح هوشیاری شود؛ لذا این تحریکات برای بیماران تحت ونتیلاتور می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: درد، بی قراری، سطح هوشیاری، تهویه مکانیکی، بخش مراقبت ویژه
  • مینا کلاهدوزمحمدی، سارا پهلوان، یاسر تهمتنی، فتاح ستوده نژاد نعمت الهی، مهدی توتونچی* صفحات 93-109

    زمینه و هدف:

     ویرایش ژنوم روشی کارآمد و دقیق در مطالعات بیولوژیکی و پزشکی است. در میان طیف وسیعی از تکنیک های ویرایش ژنوم، تکرارهای کوتاه پالیندرومی بافاصله منظم خوشه ای (CRISPR) یکی از ساده ترین روش ها و درعین حال بسیار امیدوارکننده است. سیستم CRISPR از دو جزء کلیدی تشکیل شده است. یک آنزیم اندونوکلیاز به نام Cas9 و یک هدایت کننده RNA (gRNA) که اطمینان حاصل می کند که آنزیم Cas9 نقطه مناسبی از ژنوم را برش می دهد. اگرچه ویرایش ژنوم بر پایه CRISPR یکی از روش های مفید برای اصلاح ژنوم است؛ اما هنوز چالش های متعددی در مراحل این تکنیک وجود دارد.

    مواد و روش ها

    RNA های راهنما بر اساس مکان هدف و وکتور موردنظر طراحی و سفارش داده شدند. مراحل کلونینگ انجام شد و با تعیین توالی، به عنوان یک روش استاندارد طلایی تایید شدند. فهرستی از RNA های راهنما کارآمد برای ژن LAMP-2 بر اساس پایگاه های داده برجسته موجود و با تجزیه وتحلیل و مقایسه اختصاصیت و عملکرد به عنوان دو ویژگی اصلی فراهم شد.  

    یافته ها

    در این مطالعه سعی شده است تا چالش های اصلی در فرایند تهیه وکتورهای محبوب (pX330/pX459) سیستم CRISPR/Cas9 بررسی شوند. همچنین فهرستی از RNA های راهنما کارآمد برای یک ژن اتوفاژی نیز به عنوان مثال برای روشن شدن روش های طراحی RNA راهنما فراهم آمده است.

    نتیجه گیری

    در این مقاله سعی شده است تا مشکلاتی که احتمال می رود در طول طراحی RNA راهنما و آماده سازی پلاسمید به وجود آید، به تصویر کشیده شوند و به دنبال آن توصیه های مناسب برای حل آن ها ارایه شود.

    کلیدواژگان: CRISPR، Cas9، ویرایش ژنوم، sgRNA، pX330، pX459، پلاسمید
  • سوما ارشدی، کیومرث کریمی*، مریم اکبری، امید مرادی صفحات 110-120
    زمینه و هدف

    شایع ترین شکل خشونت علیه زنان، خشونت خانگی، همراه با بیشترین احتمال تکرار و بیشترین عوارض اجتماعی، روانی و اقتصادی است که غالبا توسط نزدیک ترین افراد خانواده رخ می دهد. هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل دشواری تنظیم هیجان و عدم تحمل پریشانی با خشونت خانگی علیه زنان در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر سنندج با توجه به نقش واسطه ای تعارض زناشویی است.

    مواد و روش ها:

    پژوهش حاضر از نوع بنیادی بوده و مبتنی بر روش های توصیفی - زمینه یابی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره سطح شهر سنندج در سال 98-99 است. روش نمونه گیری در دسترس بود که 300 نفر درمجموع انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خشونت خانگی علیه زنان محسنی تبریزی و همکاران (1389)، پرسشنامه عدم تحمل پریشانی سیمونز و گاهر(2005)، پرسشنامه دشواری های تنظیم هیجانی و پرسشنامه تعارض زناشویی براتی و ثنایی(1375) استفاده شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از معادلات ساختاری توسط نرم افزار PLS-3 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل داده ها نشان از این داشت که دشواری تنظیم هیجان بر خشونت خانگی علیه زنان به اندازه ی (8/220)، عدم تحمل پریشانی بر خشونت خانگی علیه زنان به اندازه ی (4/081) و تعارض زناشویی بر خشونت خانگی علیه زنان به اندازه ی (4/641) اثر مستقیم داشته است. همچنین فرضیات پژوهش نشان دهنده ی اثر غیرمستقیم دشواری تنظیم هیجانی از طریق تعارض زناشویی بر خشونت خانگی علیه زنان (4/347) و اثر غیرمستقیم عدم تحمل پریشانی از طریق تعارض زناشویی بر خشونت خانگی علیه زنان (4/798) داشت.

    نتیجه گیری:

     نتایج آزمون میانجی نشان از این داشت که تعارض زناشویی به عنوان واسطه عمل می کند. درواقع به عنوان عاملی تحریک کننده برای صورت گرفتن خشونت علیه زنان به شمار می رود.

    کلیدواژگان: دشواری تنظیم هیجان، عدم تحمل پریشانی، خشونت خانگی، تعارض زناشویی
  • زینب جمشیدی، خیرالله یاری خلیلانی* صفحات 121-132

    زمینه و هدف:

     روش های مختلفی برای تعیین ژنوتیپ در پلی مورفیسم های تک نوکلیوتیدی وجود دارد. روش PCR با استفاده از پرایمر های دو جفتی (PCR-CTPP) روشی مناسب، کم هزینه، سریع برای تعیین ژنوتیپ پلی مورفیسم تک نوکلیوتیدی (SNPs) است که نسبت به سایر روش ها در زمان و هزینه صرفه جویی می کند. در روشPCR-CTPP، محصولات اختصاصی آلل ژن مورد نظر به صورت انتخابی با اضافه کردن دو جفت پرایمر به همراه میکس معمول PCR در یک لوله تکثیر می شوند. چهار پرایمر وابسته به آلل شامل، پرایمر F1 (سنس) و R1 (آنتی سنس) برای یک آلل که پرایمر R1 نوکلیوتید آنتی سنس را در انتهای 3′ خود دارد و پرایمرهای F2 (سنس) و R2 (آنتی سنس) برای آلل دیگر که F2، نوکلیوتید سنس را در انتهای 3′ خود دارد. در  PCR-CTPPسه محصول با سایزهای مختلف تکثیر می شوند که امکان تعیین ژنوتیپ SNP را در ژل الکتروفورز فراهم می کند. به منظور افزایش تکرارپذیری و دقت نتایجPCR-CTPP ، بهتر است قبل از تعیین ژنوتیپ نمونه، پروتکل این روش بهینه گردد. هدف این مطالعه مروری بر استراتژی های استفاده شده برای کاربرد بهینه و ذکر معایب و مزایای روش PCR-CTPP در مطالعات تعیین ژنوتیپ پلی مورفیسم های تک نوکلیوتیدی است.

    مواد و روش ها

    مقالات مرتبط با روش PCR-CTPP از پایگاه های داده ای مانند ISI web of Science، Science direct ، Pubmed، Google scholar، SID و Scopus جستجو شد.

    یافته ها

    برای کارایی بیشتر و تکرارپذیری روش CTPP پیشنهاد می شود با الگوریتم و نرم افزارهای اختصاصی طراحی پرایمر، به اختصاصیت و یکسانی دماهای ذوب پرایمرهای طراحی شده توجه کرد.

    نتیجه گیری

    استراتژی های بهینه سازی نسبت غلظت پرایمرهای داخلی و خارجی، اضافه کردنی مواد افزودنی تقویت کننده تکثیر به میکس واکنش PCR و استفاده از برنامه touchdown نیز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: PCR، PCR با استفاده از پرایمر های دو جفتی ژنوم، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی تعیین ژنوتیپ
  • بهنام شاکریان*، محمد جبلی صفحات 133-138

    زمینه و هدف:

     ناهنجاری منشا شریان کرونر راست از شریان قدامی نزولی چپ بسیار نادر است. این بیماری معمولا بدون علامت است ولی می تواند با خطر ایسکمی قلب و مرگ ناگهانی همراه باشد.

    گزارش مورد:

     در این مقاله به معرفی آقای مسنی پرداخته می شود که با شکایت تنگی نفس کوششی مراجعه نموده است. بیمار تحت اقدامات تشخیصی از جمله آنژیوگرافی عروق کرونر قرار گرفت که بیانگر تنگی شدید سه رگ کرونر و آنومالی شریان کرونر راست بود. وی تحت عمل جراحی بای پاس عروق کرونر قرار گرفت و با حال عمومی خوب به خانه مرخص گردید.

    نتیجه گیری

    منشا گرفتن شریان کرونر راست از شریان قدامی نزولی چپ اگرچه یک آنومالی نادر است؛ ولی به دلیل ایجاد درد قفسه سینه و امکان مرگ ناگهانی مهم است. برای تشخیص قطعی این ناهنجاری آنژیوگرافی عروق کرونر مفید است.

    کلیدواژگان: ناهنجاری شریان کرونر، شریان کرونر راست، ایسکمی میوکارد، شریان قدامی نزولی چپ
|
  • Majid Khalili Namarvar, Nasser Pouladi, Sara Ghaffarin* Pages 1-12
    Background and Aim

    HOTAIR is a long noncoding RNA, that is transcribed from the antisense strand of the homeobox C gene and acts as an oncogene. The aim of this study was to assess the association of HOTAIR (rs920778 C>T) gene polymorphism with the risk of thyroid cancer in the northwest of Iran.

    Materials and Methods

    In this case-control study we investigated association of HOTAIR (rs920778 C>T) gene polymorphism with thyroid cancer susceptibility in a statistical population consisting of 109 patients and 198 healthy controls by PCR-PFLP. Statistical analysis was performed using javastat online statistics package and SPSS V.26.

    Results

    The frequency rates of TT, CC, and TC genotypes were 46.78%, 29.35%, and 23.85% in the case group, and 38.88%, 20.20%, and 40.90% in the control group respectively. Statistical analysis showed a significant association between TC genotype (p-value=0.003) (OR=0.452, CI 95%=0.268-0.764) and thyroid cancer risk. Also, C and T allele frequency rates, were 41.28% and 58.71% in the case group and 40.65% and 59.34% in the control group respectively. There was no significant relationship between T (p-value=0.088) and C (p-value=0.088) allele frequency rates and thyroid cancer risk in the northwest of Iran.

    Conclusion

    These findings suggested that rs920778 C>T polymorphism may be associated with increased susceptibility of thyroid cancer in the northwest of Iran. There was no significant association between rs920778C >T polymorphism and patient’s pathological characteristics consisting of age, tumor grade, lymph node involvement, side involved, tumor size, tumor stage and type of thyroid tumor.

    Keywords: Single nucleotide polymorphism, Thyroid cancer, HOTAIR gene, rs920778C>T, PCR-PFLP
  • Maryam Bayramnezhad, Maryam Ghane*, Elham Asadi Pages 13-26
    Background and Aim

    Klebsiella pneumoniae is one of the most common causes of community-acquired and nosocomial infections and has acquired numerous resistance mechanisms over time. The aim of this study was to evaluate the antibiotic resistance pattern of clinical isolates of K. pneumoniae and investigate the mutations in Ompk35 porin as one of the most important mechanisms of resistance to beta-lactam antibiotics.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional correlation study, 100 urinary isolates of K. pneumoniae from the patients admitted to Milad Hospital were evaluated. Antibiotic susceptibility testing was performed using disk diffusion method. Using PCR method, ompK35 genes were detected, sequenced and the mutations were identified by use of Mega software (version 3.7.3). SPSS software version 20 and Chi-square test were used for data analysis.

    Results

    The highest resistance rate belonged to amikacin (74%) followed by levofloxacin (69%). Resistance rates to cefepime, gentamicin, ciprofloxacin, meropenem, and ceftriaxone were 62, 58, 53, 41, and 35%, respectively. The highest sensitivity rate belonged to imipenem (80%). Numerous mutations were observed in the Ompk35 porin encoding genes. Among the isolates, 70% harbored mutations in Ompk35 protein and two isolates had five mutations simultaneously. There was no significant relationship between resistance to the antibiotics and gender in our study (P>0.05).

    Conclusion

    Our findings indicated a high prevalence rate of antibiotic resistance and high frequency of porin mutations among K. pneumoniae isolates. Also, the presence of similar mutations in the isolates suggests that they may have a common origin.

    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Antimicrobial agents, Porin, Drug resistance
  • Moharram Karami Jooshin, Siamak Mohebbi, Abedin Saghafipour*, Yadollah Ghafoori, Fatemeh Abedi Astaneh, Hassan Izanloo Pages 27-34
    Background and Aim

    Nowadays, there are many challenges in the treatment of head lice infestation and the efficacy of anti-lice products is a very important factor. The aim of this study was to determine the effectiveness of using vinegar before and after application of permethrin shampoo for the treatment of head lice infestation in the elementary school students in Qom Province.

    Materials and Methods

    Our study inclueded 200 female students infested with head lice referring to two comprehensive urban health centers of Qom University of Medical Sciences from September to February 2020. The patients were between 13 and 17 years of age. Using blocked randomization with randomly selected block sizes, the patients were treated with either application of vinegar before or after using 1% permethrin shampoo. Removal of adult human head lice, nymphs, and nits were considered as the outcome of the treatment methods.

    Results

    The current standard treatment method proposed by the Ministry of Health (use of vinegar after applying permethrin shampoo 1%) resulted in the treatment of the infestation in 45% of cases. But the experimental treatment method (using vinegar before applying permethrin shampoo 1%) led to successful treatment of 79% of the participants and showed a high Odds Ratio (OR = 4.6 CI = 2.5-8.5 p = .000).

    Conclusion

    This study did not approve the current standard treatment method of the Ministry of Health (use of vinegar after consuming permethrin shampoo 1% for removal of head lice infestation). Therefore, we recommend application of vinegar before using permethrin shampoo 1%.

    Keywords: Head lice infestation, Permethrin, Standard treatment, Iran
  • Sherko Nasseri, Sako Mirzaee, Zakaria Vahabzadeh, MohammadBagher Khadem Erfan, Bahram Nikkhoo, Zhila Bahrami Rad, Negar Zamani, Fardin Fathi* Pages 35-45
    Background and Aim

    Fam83h Protein is a non-secretory protein that interacts with Casein Kinase1Alpha1(CSNK1A1) through its N-terminal.

    Materials and Methods

      In this study, the C-terminal domains of Fam83h in human and mouse were modeled using the I-TASER software for prediction of protein structure and function. The molecular dynamics (MD) simulations were performed by GROMACS version 5.0.2 to investigate their temporal behavior. FEL analysis was done for each model after MD. Protein-protein docking was done by PIPER to investigate the interaction of Fam83h C-terminal with cytoskeletal keratins5 as a cellular keratin model.

    Results

    The results showed that the human protein is more stable and compact than the mouse protein. Assessment of the interaction between the C-terminal of the mouse Fam83h and Keratin-5 proteins showed the residues Arg378, Pro391, Ser663, Glu710, Arg923 in mouse Fam83h protein made hydrogen bonds with Leu474, Arg417, Tyr453, Glu 397, Gln 396 and Glu 390 of the chain A and B of mouse keratin-5, respectively. Human Fam83h and keratin 5 form hydrogen bonds via residues of Thr433, His447 and Arg477 and Leu473, Gly476, Glu420 and Arg407.

    Conclusion

    According to the previous experimental reports, Fam83h can interact with keratin cytoskeleton and has a role in cancer progression. It can be concluded that Fam83h protein can directly interact with keratin filaments through its C-terminal. Therefore, our hypothesis based on  in-silico study is: non-sense mutation in C-terminal of Fam83h protein may lead to truncated protein and subsequently disruption of keratin cytoskeleton bundling which can be regarded as a mechanism involved in cancer progression.

    Keywords: Fam83h Protein, Keratin-5, CSNK1A1, Molecular Dynamics Simulation
  • Farrokh Rad, Arian Azadnia, Bahram Nikkhoo* Pages 46-52
    Background and Aim

    Lichen planus (LP) is a skin-mucosal disease that can affect skin, hair follicles, mucosa and nail. Oral mucosa is a common site of involvement. The aim of this study was to evaluate blood sugar levels and its relationship with demographic and clinical features in the patients with LP.

    Materials and Methods

    This was a descriptive-analytical cross-sectional study. Fifty-eight patients with LP were included from 2016 to 2019. For data collection, we used database of the patients with LP of Kurdistan University of Medical Sciences.

    Results

    The mean age of the patients was 43.69 ± 15.08 years and the mean duration of the disease was 1.32±2.4 years. 55.2% of the patients were female and most of the patients were housewives (44.8%). The most common presentation was involvement of multiple sites which was encountered in 41.4% of the patients followed by involvement of the foot (24.1%). 31% of the patients had a history of other diseases, 8.6% had a family history of LP, and 25.9% had a history of use of medications. The most commonly used drug was losartan (6.9%).

    Conclusion

    The results showed that patients' blood sugar levels had no statistically significant relationship with gender, occupation, location of lesions, family history of LP, and stress, but there was a significant relationship between mean blood sugar levels of the LP patients with history of other diseases.

    Keywords: Blood sugar, Lichen plan, Kurdistan Province
  • Karo Serwatyari, Nahid Zamanimahr, Khaled Rahmani* Pages 53-64
    Background and Aim

    The fifth wave of Covid-19 occurred in Iran and lasted from the beginning of July to the end of August 2021. Unlike the previous waves, which lasted mainly 3-4 weeks, the fifth wave in the country, especially in Kurdistan province, was longer than 4 months. This study aimed to identify the causes of prolongation of the fifth covid-19 wave in Kurdistan Province.

    Materials and Methods

    In this qualitative study, the views of 52 medical professionals who were directly or indirectly involved in the surveillance and treatment of COVID-19 were obtained using semi-structured interviews. Data analysis was performed using the framework analysis method.

    Results

    Low coverage rate of vaccination, false beliefs and lack of confidence in regard to the effectiveness of vaccines used, incomplete effects of the vaccines, vaccination during incubation period or illness, non-compliance with health protocols especially use of masks by vaccinated people, lack of correct and consistent use of standard masks, insufficient medical services and facilities, use of outpatient treatment approach and rapid discharge of the patients regardless of the disease transmission period, insufficient attention to the education of the patients and their families, weakness in contacts tracing of infected people, lack of seriousness in implementing government decisions, especially insufficient government support for vulnerable people and businesses, community exposure to a new strain of the virus (Delta strain), increased risk of transmission of the disease in the community due to cold weather in the province were the most important reasons for the prolongation of the fifth covid-19 peak in Kurdistan Province.

    Conclusion

    Based on the results, various factors such as vaccination, behavior of community members, government decisions, and response rate of health system were involved in the prolongation of the fifth corona wave in Kurdistan Province. It seems necessary to consider these factors in dealing with the next waves and peaks

    Keywords: COVID-19, Peak, Vaccination, Pandemics
  • Behzad Ahsan*, Mohammad Azad Majedi, Seyed Masoud Mousavijam, Khaled Rahmani, Zana Ramezani Pages 65-78
    Background and Aim

    General anesthesia (GA) is commonly used for spine surgery but this operation can be performed under regional anesthesia. The advantages of regional anesthesia (RA), as compared to GA in regard to the optimum choice of anesthesia for spine surgery have been a matter of controversy. The aim of this study was to compare GA with RA in regard to the intraoperative events, incidence of postoperative complications, and the recovery time in the patients undergoing spine surgery.

    Material and Methods

    This prospective comparative study included 80 patients in ASA 1 and 2 who had referred to Kwosar Hospital in Sanandaj for spinal and lower thoracic surgery. After random allocation of the patients into two equal groups, general anesthesia or epidural anesthesia was adminstered in the same manner to the patients of each group. Demographic characteristics, vital signs, the severity of pain, agitation, urinary retention, nausea, and vomiting, number of times needed to administer analgesics, the time of request for the first dose of analgesia, the time to start walking, and the time of discharge from the hospital were recorded in the patients׳ records. Using SPSS software version 23, data were analyzed by average statistical test, standard deviation, independent t-test, and chi-square test.

    Results

    There was no significant differences between the two groups in terms of gender, age, and type of surgery (P >0.05). The severity scores of pain based on the VAS scale at 2, 4, and 6 hours after surgery in the GA group were higher than those in the epidural group (P <0.05). The highest average score of pain intensity in the GA group was in the second hour after surgery (8.6). RASS-based restlessness scores were also higher in the GA group at the 2nd  and 4th  hours after surgery than in the epidural group (P <0.05). The incidence rates of nausea and vomiting were higher during recovery time in the GA group (P <0.05). Also, the time to first analgesic request in the GA Group was shorter. The incidence of urinary retention, the time to start walking, and hospital discharge were not significantly different between the two groups (P <0.05).

    Conclusion

    Based on our results, use of epidural anesthesia seems to be a suitable alternative to general anesthesia with fewer complications for spinal surgery.

    Keywords: General anesthesia, Epidural anesthesia, Spinal surgery, Thoracolumbar surgery, Complications
  • Khadijeh Mohammadi, Ali Ravari*, Tayebeh Mirzaei Pages 79-92
    Background and Aim

    Pain and restlessness are common problems in the intensive care unit. Sensory stimulation is one of the non-pharmacological methods of pain control. Dyang sensory stimulation includes visual, auditory, olfactory, tactile, and motor-sensory stimulation. In this study we investigated the effects of Dyang sensory stimulation on the level of consciousness, pain, and restlessness in the unconscious patients.

    Materials and Methods

    This clinical trial included 60 patients under mechanical ventilation. The patients were divided into two groups. The intervention group received Dyang sensory stimulation. Sensory stimulation was performed for one hour in the evening and at night for six consecutive days. Fifteen minutes after sensory stimulation, the level of consciousness, pain, and restlessness were measured using GlasgowComa Scale  , BPS (Behavioral Pain Scale), and Rass (Richmond Agitation Sedation Scale), respectively.

    Results

    The mean values for level of consciousness of the patients in the two groups before the intervention were below 7. The mean values for pain intensity (p=0.684) and restlessness (p=0.739) did not show any significant differences between the two groups before the intervention. After sensory stimulation on the second day, the level of consciousness of the patients in the intervention group increased compared to that in the control group (p=0.016). However, there were no significant differences between the two groups in terms of pain intensity and restlessness on all days of the study (p>0.05).

    Conclusion

    Dyang sensory stimulation can increase the level of consciousness.  Therefore, this multidimensional stimulation method can be used in the patients under mechanical ventilatation.

    Keywords: Pain, Agitation, Consciousness, Mechanical ventilator, Intensive care unit
  • MINA KOLAHDOUZMOHAMMADI, SARA Pahlavan, YASER Tahamtani, Fattah Sotoodehnejadnematalahi, MEHDI Totonchi* Pages 93-109
    Background and Aim

    Genome editing is an efficient and accurate method in biological and medical studies. Among the wide range of genome editing techniques, clustered regularly interspaced short palindromic repeats (CRISPR) is one of the simplest and yet promising methods. The CRISPR system consists of two key components; an endonuclease enzyme called Cas9 and guide RNA (gRNA), ensuring that Cas9 enzyme cuts at the right point in the genome. Although CRISPR genome editing is one of the useful methods to modify the genome, there are still multiple challenges in the technique steps.

    Materials and Methods

    sgRNAs were designed and ordered accordingly on the basis of the target site and vector of interest. Cloning procedures were performed and confirmed by sequencing as a gold standard. The list of high efficient sgRNAs for the LAMP-2 gene was prepared based on the available outstanding databases by analyzing and comparing the specificity and functionality as two main characteristics.

    Results

    In this study, we tried to evaluate the main challenges in the process of preparing CRISPR/Cas9 popular vectors (pX330/pX459). A list of high efficient sgRNAs for an autophagy gene is also prepared as an example for clarification of the sgRNA design procedures.

    Conclusion

    This study tried to depict problems that may be encountered during sgRNA design and plasmid preparation, followed by giving appropriate recommendations.

    Keywords: CRISPR, Cas9, Genome editing, sgRNA, pX330, pX459, Plasmid
  • Soma Arshadi, Qumarth Karimi*, Maryam Akbari Pages 110-120
    Background and Aim

    The most common form of violence against women is domestic violence, with the highest probability of repetition and the highest social, psychological and economic consequences, which often occur by the closest people in the family. This study aimed to develop a model for the role of difficulty in emotion regulation and intolerance of anxiety in domestic violence against women considering the mediating role of marital conflict in couples referring to counseling centers in Sanandaj City.

    Materials and Methods

    This was a fundamental stady based on descriptive methods. The stady population included all women referring to counseling centers in Sanandaj between 1398 and 1399.Using converience sampling method a total of 300 women were entered into the study. For data collection we used, Domestic Violence Questionnaire against Women by Mohseni Tabrizi et al. (2010), Simmons and Gahr Distress Intolerance Questionnaire (2005), Emotional Regulation Difficulties Questionnaire, and Barati and Sanaei Marital Conflict Questionnaire (1996). Using PLS-3 software, data were analyzed by structural equation model.

    Results

    The results showed the direct effects of emotion regulation difficulty (8.202), anxiety intolerance (4.081) and marital conflict (641.64) on domestic violence against women. The results also showed indirect effects of emotional regulation difficulty through marital conflict (4.347) and intolerance of anxiety through marital conflict (4.798) on domestic violence against women.

    Conclusion

    The results showed that marital conflict acts as a mediator.  In fact, it is considered a motivating factor for commiting violence against women.

    Keywords: Emotion difficulty, Anxiety intolerance, Domestic violence, Marital conflict
  • Zeinab Jamshidi, Kheirollah Yari* Pages 121-132
    Background and Aim

    There are several methods for genotyping single nucleotide polymorphisms (SNPs). Polymerase chain reaction with confronting two-pair primers (PCR-CTPP) is an inexpensive, quick, reliable, time saving and cost effective method that is applicable for SNPs genotyping compared to other related methods. In the PCR-CTPP technique, allele-specific products of the genes are selectively amplified by adding two pairs of four primers and ordinarily prepared PCR mixture in a single PCR tube. Four allele-specific primers are F1 (sense) and R1 (antisense) primers for one allele that R1 has an anti-sense nucleotide at the 3′ end and F2 (sense) and R2 (antisense) for the other allele that F2 has a sense nucleotide at the 3′ end. PCR-CTPP produces three products with different sizes which can make possible genotyping of SNP by gel electrophoresis. To increase the reproducibility and accuracy of the PCR-CTPP results, it is better to optimize protocol before sample genotyping. The aim of this study was to review the currently used strategies for optimum application and determination of advantages and disadvantages of the PCR-CTPP method in SNPs genotyping.

    Materials and Methods

    The articles related to the PCR-CTPP method were searched from databases such as ISI Web of science, Science direct, Pubmed, Google Scholar, SID, and Scopus.

    Results

    For more efficiency and reproducibility of the PCR-CTPP method, we should consider the specificity and similarity of melting temperatures of the designed primers by using algorithms  and specific primer design softwares.

    Conclusion

    Strategies for optimizing the concentration ratio of internal and external primers, adding amplification additives to the PCR reaction mix, and use of the touchdown program are also recommended.

    Keywords: PCR, PCR with confronting two-pair primers, Genomics, Single nucleotide polymorphism, Genotyping
  • Behnam Shakerian*, Mohammad Jebelli Pages 133-138
    Background and Aim

    Anomalous origin of the right coronary artery from the left anterior descending artery is extremely rare. It is usually asymptomatic but can be associated with a risk of myocardial ischemia and sudden death.

    Case presentation

    This paper presents the case of an elderly male with exertional dyspnea. He underwent diagnostic measures including coronary artery angiography which showed severe stenotic three-vessel disease and right coronary artery anomaly. He underwent coronary artery bypass grafting and discharge home in good condition.

    Conclusion

    Although the abnormal origin of the right coronary artery from the left anterior descending artery is a rare anomaly, due to causing chest pain and the possibility of sudden death, it is considered important. For a definite diagnosis of this anomaly coronary angiography is useful.

    Keywords: Coronary artery anomaly, Right coronary artery, Myocardial ischemia, Left anterior descending artery