فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 50 (تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 50 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمدالله جعفرپور، علی رضائی کهنموئی*، محمدعلی ربی پور صفحات 1-16
    اسالیب شرط از نظر معنا در بر دارنده سببیت و توقف یکی بر دیگری می باشد که فعل شرط و جواب و ادوات شرط ارکان اساسی آن است این ادوات شانزده گانه به اول جملات شرطی که با دو فعل مضارع یا ماضی و یا یک مضارع و ماضی و یا برعکس بوده وارد می شوند و جمله دوم اکثرا متوقف بر جمله شرط می باشد در بحث جملات شرطی و انواع ادوات متفاوت و هم چنین چرایی کاربرد نوع خاصی از افعال اهمیت خاصی به چشم می خورد در مقاله حاضر تلاش بر این است تا ظرایف بلاغی «إن، اذا و لو» را در کاربردهای قرآن کریم آشکار نماییم بنابراین ظرایف بلاغی جملات شرطی با «اذا» از جهت حتمیت و «إن» از جهت شک و احتمال و نیز «لو» که امتناع وقوع جواب شرط به خاطر امتناع شرط است مطالعه شده است و نیز نشان داده شده است گاهی فعل شرط می تواند به معنای ماضی و حال بکار رود و «ان» هر چند اغلب در مفهوم شک و احتمال است گاهی از آن تعبیر به قطعیت می شود و قتی که در معنای توبیخ، کنایه، تغلیب و جاهل گرفتن مخاطب عالم و تجاهل باشد و گاه در امور محال بکار می رود همین طور «لو» به صورت امتناعی و غیرامتناعی در قرآن آمده است و «اذا» غیرجازم بوده و ظرف زمان آینده است که گاه فعل شرط آن در تقدیر می باشد و در امور قطعی الوقوع بکار می رود.
    کلیدواژگان: ظرائف، بلاغت، اداه، اسلوب شرط
  • محمدحسین صادقی درویشی، جعفر تابان* صفحات 17-30
    تمثیل های قرآن روشی اساسی در تبیین معارف، ازصورت انتزاعی به صورت ملموس است که تاثیری مانا و عمیق در تصویرسازی و مجسم نمودن یک حکایت، جهت به تفکر واداشتن مخاطب دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تمثیل دنیا از منظر قرآن کریم به دنبال پاسخگویی به این سیوال است که تمثیل های مربوط به دنیادراین کتاب الهی چگونه تصویری از دنیا نشان می دهند؟ ترکیب ستایش ها ونکوهش های تمثیلی دنیا در قرآن کریم به چه صورتی مطرح شده است ؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که دنیا و نعمت های دنیوی در کنار نعمت های اخروی رنگ میبازد؛ به گونه ای که انسان به فراخور درک، احساس و وجدان بیدار خود، حکیمانه مسیر جمال پرستی وکمال طلبی را بیاغازد. نکوهش های تمثیلی دنیا در این کتاب شریف، به مراتب بیشتر از ستایش های تمثیلی دنیا است، تا جایی که در آیات هیچ موردی پیدا نمیشود که خود حیات را پست معرفی کند، اما ممکن است به صورت پست برای انسان مطرح گردد.
    کلیدواژگان: تمثیل، دنیا، قرآن
  • صدیقه اسفندیاری، محمد رضا شایق*، محمدرضا ابویی صفحات 31-46
    موضوع تحریف قرآن از جمله مباحثی است که در صدر اول (قرن سوم و چهارم) میان عالمان اسلامی مطرح و به نقض و ابرام پیرامون آن سخن گفته اند و البته اجماع مرکب بر عدم تحریف به زیاده قایم است و آنچه موضوع خلاف است تحریف به نقیصه می باشد. خوشبختانه عموم علمای فریقین بر این باورند که این نسخه آسمانی از هر گونه دستبردی مصون مانده است و برای اثبات این حقیقت دلایل فراوانی از قرآن،روایات،گواهی تاریخ،تجربه انسانی و...ارایه نموده اند.در این مقال برآنیم تا این حقیقت را صرفا از منظر آیه حفظ(حجر/9) از دیدگاه مفسران شیعه و سنی احراز نماییم. ظاهر قوی و شبیه به نص این کریمه ی قرآنی بر مصونیت قرآن از تحریف گواهی می دهد،لکن بعضی از محققان سخنی برخلاف این ظاهر قوی گفته و مجالی برای تشکیک ایجاد کرده اند. آنچه در آیه مورد بحث،مهم و کلیدی است، این است که این آیه بظاهری قوی شاهد مصونیت قرآن از تحریف است و آنچه از تردید و تشکیک در این معنا از جانب قلیلی از محققان ایراد شده همه برخلاف ظاهر نص گونه آیه بوده و در این مقدار تردیدی وجود ندارد.پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ایی انجام شده است.
    کلیدواژگان: تحریف، نقیصه، علمای فریقین، صیانت، آیه حفظ
  • مجید رجالی، محمدرضا یوسفی*، محمد حسن معصومی صفحات 47-58
    از اختلافات نحوی های بصری و کوفی مساله جایگزینی معنوی حروف به جای هم است که کوفیان آن را جایز، و بصریان آن را جایز ندانسته اند و در برابر این پرسش که برخی حروف در معنای غیرحقیقی خود استعمال می شوند، از قاعده تضمین بهره برده اند. تضمین توسعه در معنای فعل همراه با حرف جر ناهمگون است. این تعریف از تضمین دربردارنده همه دیدگاه ها نیست؛ زیرا برخی از نحوی ها قایل به اشراب معنوی و برخی تبدل معنایی را پذیرفته اند و از آنجا که تضمین یک قاعده تجویزی است، برای بازشناسی درستی اینکه کدام شیوه در برخورد با تضمین صحیح است، باید از روشی زبان شناسانه بهره برد؛ ازاین رو، برای بازشناسی حقیقت معنای تضمین در این نوشتار از روش نشانه شناسی پرس بهره گرفته و با این معیار مشخص شده است که توسعه در معنای نشانه ها نه به تنهایی در بحث حروف صورت گرفته و نه به تنهایی در افعال واقع شده است؛ بلکه در فرایندی دوسویه این دو نشانه معانی خود را به صورت جعل ترکیبی با هم تلفیق کرده اند.
    کلیدواژگان: حروف جر، تضمین، زبانشناسی، نشانه شناسی، پیرس
  • وحید وطن خواه*، کیوان احسانی صفحات 59-76
    قرآن کریم اعجاز وحیانی آخرین پیام آور الهی، به علت ارایه برنامه ی تکاملی خاص خوددر رابطه با انسان، جهان و خداوند از زمان نزول مورد هجمه ی پیوسته ی مخالفان قرار داشته است. «فرقان الحق» نمونه ی معاصر این هماوردنمایی است که در معارضه ی تاریخی خود با قرآن، بوسیله ی سرقت متن، محتوا و سیاق آیات، به ساخت77 «سوره واره»، با هدف الغاء در قرآن کریم و نفی تعالیم آن اقدام کرده است. نوشتار حاضر با روش تحلیلی- توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای، مبانی نظری طراحان این پروژه را مورد واکاوی و نقد قرار داده است؛ بررسی نویسندگان نشان می دهد که این اثر با الهام از الهیات مسیحی، مجموعه ای از شبهات و ایرادات قدیم و جدید اهل کتاب و مستشرقان را جمع-آوری نموده و با عنوان قرآن جدید معرفی کرده است. نوبسندگان در این کتاب، القاء شخصی بودن دین اسلام، تخریب شخصیتی پیامبر(ص)، تشکیک در حجیت قرآن و دفاع از مسیحیت کنونی را محور معارضه ی خود قرار داده اند.
    کلیدواژگان: هماوردنمایی، الهیات مسیحی، معارضه ی تاریخی، انیس شوروش، اعجاز
  • سیدمحمدتقی موسوی فر*، محمدهادی مفتح صفحات 77-94

    تبیین نظام معنایی سبک زندگی توحیدی پروژه ای بزرگ و ضروری است. این مقاله بر آن است که به تبیین جایگاه انسان قبل از دنیا بپردازد در این راستا به حکایت های قرآن کریم از زندگی قبل از دنیای انسان پرداخته نظیر خلیفه خدا بودن، معلم به اسماء الهی بودن، مسجود ملایکه بودن، متحمل امانت الهی شدن و مفطور به فطرت الهی بودن؛ که هر یک از این موارد قطعه مهمی از نظام معنایی سبک زندگی را تشکیل می دهد که این شناخت نیز مطمین ترین راه رسیدن به اهداف سبک زندگی توحیدی است. این پژوهش با روش تحلیلی کتابخانه ای و با تکیه بر آراء امام خمینی و علامه طباطبایی به بررسی آیات این حوزه پرداخته و بر نقش بنیادین این معانی در سبک زندگی توحیدی استدلال نموده است و داستان هبوط را برنامه ای الهی و ظلوم و جهول بودن را برترین وصف انسانی دانسته و مطابق برخی روایات شجره منهیه را مقامات اهل بیت معرفی کرده که آدم برای رسیدن به آن، مشقت زندگی در دنیا را پذیرفته است. فطرت الهی را فطرت معرفت، توحید و ولایت دانسته که دستیابی به کمال مطلق و ظهور همه اسما و صفات الهی را می خواهد.

    کلیدواژگان: تعلیم اسماء، سبک زندگی توحیدی، شجره منهیه، فطرت، نظام معنایی
  • حسین رحمانی تیرکلایی* صفحات 95-112
    آیات قرآن در یک نگاه کلی به سه دسته آموزه های اعتقادی و اصولی، احکام فقهی و بایدها و نباید های اخلاقی تقسیم می شود. هر آیه ای از قرآن بصورت مستقیم یا غیرمستقیم در پی برنمایی موضوعی از این سه دسته آیات است. آیات فقهی و اخلاقی را می توان به سه دسته آیات مختص مردان، زنان و مشترک میان آن دو پخش کرد. نظر به تفاوت های آفرینشی مرد و زن؛ اعم از طبیعی، اجتماعی و روحانی، تکالیف و وظایف آن دو نیز گاه متفاوت و گوناگون است.از نظر قرآن، زن و مرد از نظر هویت انسانی و بهره های روحی و ایمانی برابرند. با وجود این، خداوند در قرآن به جز یک استثنا، زنان را مورد خطاب قرار نداده است، به ویژ در آیات احکام اجتماعی و خانوادگی، جایی که مخاطب مستقیم آیات مردانند، همواره از زن با صیغه غایب یاد کرده است. با توجه به اینکه آیات مختص زنان کمتر مورد توجه و پژوهش بوده و گفتمان های کمتری درباره آن انجام شده است. در این نوشتار سعی شده است آیات مربوط به احکام و اخلاقیات زنان در زمینه فردی، خانوادگی و اجتماعی استخراج شود و دیدگاه های مفسران بزرگ شیعه درباره این آیات، بیان شده و حکم مورد نظر اعلام گردد.
    کلیدواژگان: آداب، پوشش، استیذان، تبرج
  • محمد مصطفائی*، احمد ربانی خواه، فاطمه شهرآبادی صفحات 113-130
    تفسیر قرآن به قرآن، که برآمده از سیره تفسیری پیشوایان دین است، در نگاه علامه طباطبایی دقیق ترین راه رسیدن به مفاهیم و مقاصد قرآنی است. به کار بستن این شیوه، نیازمند سازوکار مناسب و توجه به مبانی علمی و رعایت اصول و قواعدی برای انتخاب آیات همگون در شرح و تفسیر است. در این پژوهش با تمرکز بر صد آیه نخست سوره بقره در تفسیر المیزان از رهگذر تحلیل متن، به بررسی روابط میان آیات با نظایرشان پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که علامه برای 34 آیه در محدوده صد آیه نخست سوره بقره، آیات نظیر می آورد. در مجموع، ده مبنا برای انتخاب آیات نظیر از سوی علامه در محدوده تحقیق به دست آمد. از این میان، استفاده از سه مبنای "مشابهت لفظی مفهومی تک واژه ای"، "مشابهت لفظی مفهومی بیش از یک واژه" و "مرجعیت آیات غرر" به ترتیب بیشترین فراوانی را دارد. کلیدواژه: تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر المیزان، مشابهت لفظی مفهومی، آیات غرر.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر المیزان، مشابهت لفظی مفهومی، آیات غرر
  • حمیدرضا دژن*، اسماعیل اسلامی صفحات 131-152
    بطور کلی در جامعه اسلامی حمایت از اشخاص و احترام به خون آنها یک اصل است و هیچ گاه اسلام اجازه تعدی به حیات اشخاصی را که در قلمرو آن سکونت دارند نداده است. بر اساس دیدگاه فقهاء، حقوق دانان، نصوص شرعی، و به تبع آن قانون مجازات اسلامی ارتکاب برخی از اعمال و رفتارها توسط مسلمانان یا افرادی که در سرزمین های اسلامی سکونت دارند موجب مباح شدن خون آنها می شود که فقهاء و حقوق دانان از آنها به عنوان مهدور الدم یاد می کنند. مهدور الدم بودن مرتد و کافر یکی از مهمترین مباحث فقه سیاسی اسلام است که آیات و روایات زیادی به آن اشاره دارند. در این نوشتار، عکس العمل نظام سیاسی- حقوقی ایران در قبال این دو جرم با روش تحلیلی- توصیفی و کتابخانه ای مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. این مقاله ضمن بررسی این دو جرم به این نحو نتیجه گیری می کند که در نظام فقهی و حقوقی ما کشتن کافر از نوع حربی و مرتد از نوع فطری مورد اجماع فقهای شیعه می باشد، البته با توجه به شرایط موجود و استقرار قوه قضاییه و نهادهای ذی ربط و به منظور جلوگیری از هرج و مرج و اختلال در نظام اجتماعی و تضعیف حکومت اسلامی اجرای چنین احکامی از عهده افراد جامعه ساقط و از وظایف اصلی حکومت می باشد.
    کلیدواژگان: مهدور الدم، مرتد، کافر، حقوق کیفری، نصوص قرآنی
  • فاروق نعمتی*، محمد مهدی روشن چسلی صفحات 153-174
    یکی از حوزه های نسبتا جدید در عرصه مطالعات زبان شناسی، روش معناشناسی است که بیشترین کاربرد را در تحلیل متون و فهم ساختار آن دارد. دانش معنی شناسی با مطالعه علمی معنی، می کوشد تا به روابطی که میان واحدهای معنایی، یعنی جفت های لفظ- معنا و یا روابط معنا- معنا وجود دارد، دست یافته و توصیفی دقیق از این روابط ارایه کند. در این میان، قرآن کریم با توجه به قدسی بودن متن آن و منزه بودنش از سهو و خطای بشری، از اعتبار بالاتری نسبت به سایر متون برخوردار است و از این رهگذر، بررسی ساختار متن و نحوه استعمال واژگان در این کتاب آسمانی، می تواند روش مناسبی در فهم هرچه دقیق تر معانی آن باشد. در این پژوهش با بهره گیری از رویکرد هم زمانی (synchronic) و در راستای معاناشناسی توصیفی، در پی آن هستیم تا با تامل صرف در قرآن کریم عصر نزول، جدای از پیش فرض ها، مفهوم «استکبار» را در کلام وحی بررسی نموده و در محور هم نشینی، دلالت های معنایی آن را مورد تحلیل زبانی و معناشناسی قرار دهیم. این واژه پربسامد قرآنی، به شکل اسم و فعل و زمان های مختلف، 47 بار در قرآن کریم استعمال شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در تبیین مفهوم استکبار، علل و عوامل بسیاری دخیل هستند. وجود ابلیس، طبقه مترفین و سرمایه داران، کفر و... همگی به نوعی دایره معنایی استکبار را در محور هم نشینی آن کامل می نمایند. همچنین ابزار و اهداف استکبار در برخورد با نهضت های الهی، متنوع و گوناگون است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، استکبار، مفاهیم هم نشین، مولفه معنایی
  • حیدرعلی نوروزپور*، خیرالله پروین، ولی رستمی، ایرج حسینی صدرآبادی صفحات 175-190

    شفافیت، به معنی آشکار بودن و در دسترس بودن اطلاعات جهت بررسی و نظارت، از موضوعات محوری در حکومت داری، تصمیم گیری و وضع قوانین است. در اندیشه ی سیاسی اسلام، مردم سالاری دینی بر آرای خام و ناآگاهانه ی مردم استوار نیست، بلکه جوهر آنرا آگاهی مردم شکل می دهد و وظیفه ی حاکم اسلامی به عنوان امانتدار مردم این است که مسایل جامعه را به گونه ای شفاف و صادقانه با مردم درمیان گذارد. شفافیت در حکومت های مردم سالار به ‎قدری اهمیت دارد که دسترسی آزادانه به اطلاعات و علنی بودن آن شرط اول مقابله با فساد و پاسخگویی مقامات به حساب می آید. در این تحقیق به دنبال شناخت رویکرد اسلام به مقوله ی شفافیت هستیم؛ و بدین نتیجه رسیدیم که شفافیت حکومت اسلامی جزو مقوله های مورد توجه در آموزه های دینی است؛ به نحوی که سنت و سیره ی معصومین نیز بر آن صحه گذاشته و آثار متعدد آن در جای جای دین مورد تاکید قرار گرفته است. همچنین هم در مولفه های حاکم بر نظریه حکمرانی خوب و هم در تاکیدات قرآن و روایات، شاخص شفافیت از ملزومات حکومت داری و تشریع قوانین لازم برای اداره جامعه به شمار می آید.

    کلیدواژگان: شفافیت، حکومت، پاسخگویی، سنت و سیره ائمه
  • عسگر بابازاده اقدم*، حسین خانی کلقای، محمد محمدزاده صفحات 191-206
    تفسیر قرآن کریم به سبب کشف پیچیدگی ها و لایه های پنهانی الفاظ و آیات قرآن به عنوان یکی از دانش های برجسته علوم اسلامی و پر مخاطب علوم انسانی محسوب می شود.، این دانش برای رشد و تعالی و جهت نزدیک ترشدن با حقیقت و مفهوم واقعی آیات قرآنی ناگزیر است از علوم مختلف بهره ببرد؛ یکی از این علوم دانش صرف است که قالب های ساختاری کلمات در زبان عربی را بررسی می نماید و این تغییرات ساختاری در اقسام مختلف کلمه معانی و دلالت های متعددی را نیز می تواند ابلاغ کند، گفتار حاضر به سبب دریافت اهمیت این دانش در تفسیر به روش توصیفی و تحلیلی بر آن شده است تا به این سوال اساسی پاسخ دهد که آیا مفسران فارسی زبان در تفاسیر چه مقدار به نکات صرفی توجه داشتند و از علم صرف بهره برده اند؟ ازاین-رو دو تفسیر مجمع البیان و کشف الاسرار با تاکید بر دو ساختارصرفی مصدر میمی و مره، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهد که غالبا این دو تفسیر به دلالت های صرفی این دو قسم از اسامی چندان توجهی مبذول ننموده اند.
    کلیدواژگان: تفسیر مجمع البیان، کشف الاسرار، مصدر میمی، مصدر مره
|
  • Hamdolah Jafarpour, Ali Rezaei Kohanmoei *, Mohamadali Rabipour Pages 1-16
    1072 / 5000Translation resultsThe forms of the condition in terms of meaning include causation and stopping on each other, the conditional verb and the answer and the conditional devices are its basic elements. The second sentence often focuses on the conditional sentence. In the discussion of conditional sentences and different types of devices, as well as why the use of a certain type of verbs is of special importance, In the applications of the Holy Qur'an, the rhetorical subtleties of conditional sentences with "if" in terms of certainty and "in" in terms of doubt and probability, and "if" that the refusal of the conditional answer is due to the conditional refusal have been studied and also shown. It has been said that sometimes the verb condition can be used to mean the past and the present, and "it", although often in the sense of doubt and probability, is sometimes interpreted with certainty, and sometimes in the sense of rebuke, irony, condescension and ignorance. It is sometimes used in impossible matters. Also, "Lu" is mentioned in the Qur'an in the form of refusal and non-refusal, and "if" is not permissible and will be used in the future tense. Sometimes the verb is its condition in destiny and it is used in definite matters.
    Keywords: Subtleties, rhetoric, etiquette, conditional style
  • Mohammadhosein Sadeghidarvishi, Jafar Taban * Pages 17-30
    The allegories of the Qur'an are a basic method of explaining knowledge, in an abstract way in a tangible way, which has a lasting and profound effect on the depiction and visualization of a story, in order to make the audience think. The present study aims to examine the allegory of the world from the perspective of the Holy Quran and seeks to answer the question of how the allegories of the world in this divine book show a picture of the world? How is the combination of worldly allegorical praises and condemnations mentioned in the Holy Quran? The research findings indicate that the world and worldly blessings fade along with the blessings of the hereafter; In such a way that man, in accordance with his awakened understanding, feeling and conscience, wisely starts the path of beauty and perfectionism. The allegorical condemnations of the world in this noble book are far more than the allegorical praises of the world, so much so that in the verses there is no case that introduces life itself as low, but it may be presented as low to man.
    Keywords: allegory, The world, the Qur'an
  • Sedegheh Esfandiyary, Mohammad Reza Shayegh *, Muhammadreza Abuyy Pages 31-46
    The issue of distorting the Qur'an is one of the discussions which was mentioned at the top (third and fourth century) among Islamic scholars.Fortunately, the general scholars of the sects believe that this heavenly version is safe from any theft; and to prove this fact, they have provided many reasons from the Qur'an, narrations, historical evidence, human experience, etc.In this article, we intend to achieve this truth only from the perspective of the”hifz” verse (Al-Hijr / 9) based on the opinion of Shiite and Sunni commentators. The strong and similar appearance of the text of this Qur'anic verse testifies to the inviolability of the Qur'an from distortionl; however, some researchers have said something contrary to this strong appearance and have created room for doubt.There is no doubt. The present research has been done by descriptive-analytical method and using library resources.What is important and key in the verse under discussion is that this seemingly strong verse testifies to the immunity of the Qur'an from distortion, and what has been raised by skepticism and doubt in this sense by a few scholars is all contrary to the appearance of the text. There is no doubt. The present research has been done by descriptive-analytical method and using library resources.
    Keywords: Distortion, deficiency, scholars of the two sects, protection, verse of memorization
  • Majid Rejali, Muhammadreza Yousefi *, Mohammadhassan Masoumi Pages 47-58
    One of the differences between visual and Kufic syntax is the issue of spiritual substitution of letters, which the Kufis did not consider permissible, and the Basrians did not consider it permissible, and in the face of the question that some letters are used in their unreal meaning, they used the rule of guarantee. The guarantee of development is heterogeneous in the meaning of the verb along with the preposition. This definition of guarantee does not include all views; Because some methods accept spiritual liquor and some have accepted semantic conversion, and since guarantee is a prescriptive rule, a linguistic method must be used to correctly identify which method of dealing with guarantee is correct; Therefore, in order to recognize the truth of the meaning of guarantee in this paper, the method of press semiotics has been used and with this criterion, it has been determined that development in the meaning of signs has not taken place alone in the discussion of letters and has not taken place in verbs alone; Rather, in a two-way process, the two signs have combined their meanings in a combined forgery.
    Keywords: Prepositions, Guarantee, Linguistics, Semiotics, Pierce
  • Vahid Vatankhah *, Keyvan Ehsani Pages 59-76
    AbstractThe Holy Quran is the Book of Revelation and the Miracle of the Last Prophet, has always been under attack for his special plans.The quran has called on the opposition to bring something like that, if they doubt its divinity, "Farqan al-Haq" is a contemporary example of the claimant's response to this challenge Which has done in the greatest historical conflict with the Qur'an, by stealing and adapting the text, content and content of the verses, has made 77 sections to reject the teachings of the Qur'an.The present article analyzes and critiques the theoretical foundations of the project designers through an analytical-descriptive method. The authors of the study show that the creators of this book, in the light of Christian theology and compiling a series of skeptics and objections of Jews, Christians, and Orientalists, have constructed sections. And inducing the personalization of Islam, the destruction of the Prophet's personality, Contribution in the validity of the verses of the Qur'an and they have put the defense of Christianity at the heart of their controversy.
    Keywords: challenge, Christian theology, historical conflict, Anis Shurush, miracle
  • Seyyed Mohammad Taghi Mosavifar *, Mohammad Hadi Mofatteh Pages 77-94

    Explaining the semantic system of monotheistic lifestyle is a big and necessary project. This article intends to explain the position of man before the world. In this regard, the Holy Qur'an tells the stories of life before the human world, such as being the caliph of God, being a teacher in the name of God, being a mosque of angels, bearing the divine trust and To be in the nature of God; Each of these cases is an important part of the semantic system of lifestyle, which is also the surest way to achieve the goals of monotheistic lifestyle. This research has studied the verses of this field with the library analytical method and relying on the opinions of Imam Khomeini and Allameh Tabatabai and has argued the fundamental role of these meanings in the monotheistic lifestyle. He considered it to be the highest human description and according to some narrations, he introduced the Manhiyeh family as the authorities of Ahl al-Bayt, in order to achieve it, one has accepted the hardships of life in this world. He considered the divine nature as the nature of knowledge, monotheism and guardianship, which seeks the attainment of absolute perfection and the appearance of all divine names and attributes.

    Keywords: The Teaching of Names, The Monotheistic Lifestyle, The Semantic System
  • Hosein Rahmani * Pages 95-112
    Abstract In a general view, the verses of the Qur'an are divided into three categories: doctrinal and fundamental teachings, jurisprudential rules, and moral do's and don'ts. Each verse of the Qur'an directly or indirectly seeks a thematic representation of these three categories of verses. Jurisprudential and moral verses can be divided into three categories of verses for men, women and common between the two. Due to the creative differences between men and women; Both natural, social and spiritual, their duties and responsibilities are sometimes different and different. According to the Qur'an, men and women are equal in terms of human identity and spiritual and faith benefits. However, in the Qur'an, with one exception, God does not address women, especially in the verses of social and family rulings, where the direct addressee of the verses of men is always mentioned as a woman with an absent form. Due to the fact that verses for women have received less attention and research and less discourse has been done about it. In this article, an attempt has been made to extract verses related to the rules and morals of women in the personal, family and social fields, and the views of the great Shiite commentators on these verses have been expressed and the desired ruling has been announced.
    Keywords: Cover, etiquette, Abstraction
  • Muhammad Mustafaei *, Ahmad Rabbanikhah, Fatemeh Shahrabadi Pages 113-130
    In the view of Allamah Tabatabai, the interpretation of the Qur'an to the Qur'an, which is derived from the interpretive biography of religious leaders, is the most accurate way to reach the concepts and purposes of the Qur'an. Applying this method requires an appropriate mechanism and attention to scientific principles and observance of principles and rules for selecting homogeneous verses in description and interpretation.In this study, focusing on the first hundred verses of Surah Al-Baqarah in the interpretation of Al-Mizana through text analysis, the relationship between the verses and their counterparts has been studied. The findings of the present study show that Allameh quotes similar verses for 34 verses within the first hundred verses of Surah Al-Baqarah. In total, ten bases for selecting similar verses were obtained by Allameh in the scope of research. Among these, the use of the three bases of "verbal-conceptual similarity of one word", "verbal-conceptual similarity of more than one word" and "authority of Gharr verses" are the most frequent, respectively.
    Keywords: Quran-to-Quran Interpretation, Al-Mizan interpretation, Verbal-Conceptual Similarity, Ghorar Verses
  • Hamidreza Dezhan *, Esmaeil Eslamie Pages 131-152
    Abstract In general, in Islamic society, protecting people and respecting their blood is a principle, and Islam has never allowed the violation of the lives of people living in its territory. According to the jurists, jurists, religious texts, and consequently the Islamic Penal Code, committing certain acts and behaviors by Muslims or people living in Islamic lands causes their blood to be allowed, which the jurists and jurists consider They call it Mahdoor al-Dam. The death of an apostate and infidel is one of the most important issues in Islamic political jurisprudence, which is mentioned in many verses and hadiths. In this article, the reaction of the Iranian political-legal system to these two crimes will be studied through analytical-descriptive and library methods. This article, while examining these two crimes, concludes that in our jurisprudential and legal system, killing infidels of the military type and apostates of the natural type is the consensus of Shiite jurists, of course, given the current situation and the establishment of the judiciary and institutions. Relevant and in order to prevent chaos and disruption in the social system and weaken the Islamic government, the implementation of such rulings is the responsibility of individuals in society and is one of the main duties of the government.
    Keywords: Mahdoor al-Dam, apostate, infidel, criminal law, Quranic texts
  • Faroogh Nemati *, Mohammad Mahdi Roshan Chesli Pages 153-174
    One of the relatively new areas in the field of linguistic studies is the semantic method that is most used in the analysis of texts and its structural understanding. Semantic knowledge through the scientific study of meaning seeks to provide a detailed description of the relationships that exist between semantic units, ie, word-meaning pairs or meaning-meaning relationships. In the meantime, considering the sacredness of the text and its isolation from human error and sacredness, the Holy Quran has a higher validity than the other texts, and thus it is possible to study the structure of the text and how to use the words in this scripture. A good way to understand the meaning is to be as accurate as possible. In this study, using a synchronic approach and in the context of descriptive semantics, we seek to reflect on the concept of "arrogance" in theology by merely reflecting on the Holy Quran in the era of revelation. Investigate revelation and analyze the semantic implications of its association with linguistic and semantic analysis. This high-quality Qur'anic word has been used 47 times in the Holy Qur'an in the form of different names and verbs and times. The findings indicate that there are many causes and factors involved in explaining the concept of arrogance. The existence of Iblis, the class of capitalists and the capitalists, disbelief and so on, all somehow complete the semantic circle of arrogance in its companionship. Arrogance tools and goals in dealing with divine movements are also diverse.
    Keywords: The holy Quran, arrogance, Companion Concepts, Semantic Author
  • Heidarali Noroozpour *, Kheyrollah Parvin, Vali Rostami, Iraj Sadrabadi Pages 175-190

    Transparency, which means the openness and availability of information for survey and monitoring, is a central issue in governance, decision making and rule making. From the point of view of Islamic political thought, religious democracy is not based on the raw and unconscious opinions of the people, but its essence is formed by the awareness of the people; And the duty of the Islamic ruler as the trustee of the people is to discuss the issues of the society in a transparent and honest way with the people. Transparency is a very important issue in democracies, to the extent that free access to information and its publicity is the first condition for combating corruption and holding officials accountable. In this study, we seek to understand the approach of Islam to the category of transparency; And we came to the conclusion that the transparency of the Islamic government is one of the categories considered in religious Doctrines; In a way that the tradition and manners of the infallibles have been confirmed and its multiple bases and function has been emphasized everywhere in Islam. Also, the transparency index is a requirement of governance and legislation for society management in both views of good governance theory components and Qur'an and hadiths emphasis.

    Keywords: Transparency, Government, accountability, Tradition, Manners of Imams
  • Vvv Vvv *, Hossein Khani Kalgay, Mohammad Mohammadzadeh Pages 191-206
    Review:The interpretation of the Holy Quran is considered as one of the prominent sciences of the Islamic sciences and the most popular humanities due to the discovery of the hidden complexities and layers of the words and verses of the Qur'an. This knowledge is for growth and excellence and for getting closer to the truth. And the real meaning of Quranic verses is to use different sciences; ; One of these sciences is pure knowledge, which examines the structural forms of words in the Arabic language, and these structural changes in different types of words can also convey various meanings and meanings. , The present speech, due to the importance of this knowledge in interpretation, has been used in a descriptive and analytical way to answer the basic question of how much Persian-speaking commentators paid attention to morphological points in interpretations and used mere science? Therefore, the two interpretations of Majma 'al-Bayyan and Kashfah al-Asrar have been studied and analyzed with emphasis on the two explicit structures of the source Mimi and Mara. The results show that often these two interpretations have not paid much attention to the morphological implications of these two types of names.
    Keywords: Tafsir Majma ', al-Bayyan, Kashfah al-Asrar, Masdar Mimi, Masdar Marah