فهرست مطالب

فصلنامه حقوق اسلامی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 73، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس کریمی، آرش بادکوبه هزاوه* صفحات 7-30
    عقد ناقص عقدی است که به طور کامل منعقد نشده و هنوز اثر اصلی آن محقق نگردیده است. قانون مدنی در خصوص وضعیت، احکام و آثار عقد ناقص هیچ قاعده عامی مقرر نکرده و تنها در برخی از مصادیق خاص این عقد، مقررات مجمل و مبهمی وضع نموده است. عقد ناقص دارای یک دوره انتظار جهت تکمیل و نافذ شدن است که بررسی وضعیت طرفین، آثار و احکام مربوط به این دوره با عنایت به اجمال مقررات قانون مدنی ضروری به نظر می رسد. امکان اعمال خیارات در عقود ناقص یکی از آثار مربوط به دوره انتظار این دسته از عقود بوده که در پژوهش حاضر بررسی شده است. سوال اصلی این مقاله این است که آیا طرفین عقد ناقص در دوره انتظار می توانند از خیار فسخ برخوردار باشند یا خیر. پاسخ نویسندگان این است که حق فسخ مختص عقد لازم و صحیح اعم از صحیح فعلی و تاهلی (اصطلاح رایج در فقه) بوده و از آن جا که عقد ناقص از صحت تاهلی برخوردار است، صاحب حق فسخ می تواند خیار فسخ خود را به موقع اجرا گذارد و لازم نیست برای اعمال خیار خود تا زمان تکمیل شدن عقد به انتظار بنشیند. در این راستا، نویسندگان پس از به دست دادن یک قاعده عام به تطبیق این قاعده بر مصادیق بارز عقود ناقص پرداخته اند.
    کلیدواژگان: دوره انتظار، صحت تاهلی، عقد فضولی، عقد ناقص، عقود چندجانبه، عقود معلق، عقود موقوف به تنفیذ
  • محمدعلی حاجی ده آبادی*، محمدرضا فرهمند صفحات 31-64

    از جمله جرایمی که در سالهای اخیر، نرخ روز افزونی داشته و توجه دستگاه های اجرایی و نظام عدالت کیفری را به خود معطوف نموده و نوعی اعتراض و بی اعتمادی عمومی را موجب شده جرایم موسسات اعتباری است. به همین دلیل ارزیابی سیاست جنایی ایران در این رابطه ضرورت دارد. در این مقاله ، که با هدف نیل به مدل سیاست جنایی مطلوب در مدیریت این جرایم و به روش تحلیلی توصیفی با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده ، ارزیابی بر اساس سه شاخصه کارآمدی ، انسجام و جامعیت انجام گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که دلایلی از جمله ضعف استفاده از فناوریهای نوین در مدیریت این جرایم ، احاله کلی مسوولیت مقابله با بزهکاری به حقوق کیفری ، تشتت مفرط رویه قضایی و... وصف کارآمد بودن را از سیاست جنایی ایران سلب نموده است؛ از سوی دیگر دلایلی همچون عدم انعکاس صحیح ریسک فعالیتهای بانکی به شهروندان ، عدم رعایت اصل وحدت فرماندهی در مدیریت این جرایم ، پراکندگی قوانین ، منوط شدن تعقیب کیفری به شکایت بانک مرکزی و... باعث شده سیاست جنایی در این حوزه فاقد کارامدی وانسجام لازم باشد. همچنین عواملی از قبیل کمبود ابزارهای نظارتی ، وضعیت نامطلوب اقتصادی موسسات ، ضعف آموزه های فرهنگی در نهادهای تتنظیم گر ، عدم استفاده از تجربیات کشورهای دیگر و... باعث شده سیاست جنایی ایران از حیث جامعیت نیز فاقد استانداردهای لازم باشد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، جرائم موسسات اعتباری، کارآمدی، انسجام، جامعیت
  • محمدحسین کریم زاده شورک، احمد حاجی ده آبادی*، عبدالرضا برزگر صفحات 65-86

    تشخیص اینکه جنایت به کدام یک از رفتارهای مجرمانه مستند است همواره یکی از دشواری های دعاوی کیفری بوده است. این دشواری زمانی به یک معضل جدی تبدیل می شود که رفتارها به صورت طولی در نتیجه مجرمانه موثر هستند. قانونگذار 1392 با دوری از ضوابط عینی و مادی و تفکیک سببیت از استناد با بهره گیری از مفاهیم عرفی در پی تحولات اساسی و بنیادین در قواعد سببیت و استناد بوده است. پذیرش ضمان سهمی، امکان استناد هم زمان جنایت به مباشر و سبب، تاثیر عنصر قصد در استناد جنایت به فعل مجرمانه از جمله تحولات انجام شده در قواعد سببیت است که می تواند ناشی از عدول مقنن از رویکرد مادی و فلسفی در مقوله استناد باشد. مقنن 1392 اگر چه با تغییرات یاد شده در پی نزدیک کردن قواعد سببیت به عدل و انصاف بوده است اما در پاره ای از امور چون عدم پذیرش ضمان سهمی در اجتماع عرضی اسباب و همچنین تعارض موجود در مواد 527 و 528 نتوانسته نگاهی جامع به این مهم داشته باشد. ما در این پژوهش ضمن بررسی موضوع تفکیک مقوله سببیت از استناد به ارزیابی این تحولات که مبتنی بر نگاه عرفی به موضوع سببیت و استناد است خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: مباشرت، سببیت، استناد، اجتماع طولی، اجتماع عرضی
  • محمد حسنی* صفحات 87-111

    قانون مبارزه با پولشویی مصوب 1397 دومین قانون جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با این جرم بشمار می رود. هرچند این قانون در مقایسه با قانون سابق مصوب 1386، گامی رو به جلو بوده و در برطرف کردن اشکالات قانون پیشین، قابل تحسین و همسو با پیشرفت و توسعه فن آوری ها و در راستای مقررات ملی و بین المللی ازجمله کنوانسیون سازمان ملل متحد در مبارزه با فساد است؛ اما کاستی های دیگری در برخی مواد این قانون به چشم می خورد که ضرورت بازبینی در این قانون را می رساند و وجود این آسیب ها با اهداف و فلسفه مبارزه با پولشویی سازگار نبوده و هرگونه بی توجهی به آنها کارآیی قانون در مبارزه با جرم پولشویی را کاهش می دهد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با آسیب شناسی برخی از مواد این قانون، نشان می دهد که قانون در تعریف و تبیین مصادیق جرم منشا دچار توسعه مفهومی شده که با فلسفه جرم انگاری پولشویی در تضاد بوده و در تبیین رکن روانی و مادی جرم، ضوابط قانونگذاری را رعایت نکرده ودر اثر غفلت از نقش معاونت در جرم پولشویی، احکام متناسب برای آن پیش بینی نکرده است.

    کلیدواژگان: پولشویی، جرم منشا، عواید ناشی از جرم، فساد، معاونت در پولشویی
  • وحید نکونام* صفحات 113-133

     جرایم علیه حیثیت معنوی افراد یکی از موضوعات مهم در عرصه فقه و حقوق است زیرا که انسانها اصولا در برابر تعدی به حریم معنوی و حیثیت و آبروی خویش حساس می باشند لذا این امر در نظام های حقوقی مختلف توام با حمایت کیفری است. مهم ترین مصداق این دسته رفتارها جرم توهین می باشد که در ماده 608 بخش تعزیرات جرم انگاری شده است. یکی از موضوعات اساسی در این حوزه تاثیر توهین متقابلی در مسوولیت کیفری می باشد. اهمیت پرداختن به این موضوع آن است که در منابع فقهی به صورت مستقل به این شرط اشاره ای نشده است و تنها برخی فقها تصریحا و یا تلویحا در خصوص این قید اظهارنظر نموده اند؛ از سوی دیگر به دلیل کثرت ابتلا در جامعه و تشکیل پرونده های متعدد تعیین تکلیف موضوع مهم تلقی می شود. در این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی ادله موافقان و مخالفان مورد ارزیابی قرار گرفته و بر اساس یافته های پژوهش و به رغم سکوت قانون، ادله فقهایی که قایل به تاثیر قاعده مقابله به مثل در توهین هستند مورد پذیرش واقع گردید و لذا غیرارتجالی بودن جز در موارد معدود از عوامل موجهه تلقی می شود.

    کلیدواژگان: ارتجال، توهین، عوامل موجهه، مقابله به مثل
  • سعید داودی* صفحات 135-157
    از بحث های مهم فلسفه حقوق، بحث از مبنای حقوق است. مبنای حقوق، پاسخ به چرایی الزام آور بودن برخی از قواعد اجتماعی است که مجموعه چنین قواعدی، نظام حقوقی را تشکیل می دهد. عقل گرایان منشا الزام را در خود قواعد جست وجو کرده، ولی در مقابل، مکتب تحققی و پوزیتیویسم حقوقی با رد عقل به عنوان منبع حقوق، امر عقل به الزام را نیز خطا می داند. طرفداران مکتب پوزیتویسم باتوجه به دیدگاه های تجربی در حقوق نیز به این نکته رسیده اند که قواعد حقوقی چیزی نیست مگر آنچه در جامعه معین به عنوان حقوق جریان دارد. این حقوق مفادی است که توسط حاکمان شناسایی و مورد حمایت و الزام قرار می گیرد. نتیجه آنکه مبنای الزام به اراده حاکمان بر می گردد. این نوع نگاه به مقوله حقوق در قرآن کریم نیز مورد توجه بوده است. در قرآن کریم می توان به آیاتی دست یافت که در آن آیات، مبنای حقوق و الزام توسط حاکم تبیین و به نقد کشیده شده است. مقاله حاضر تلاش می کند با دسته بندی این آیات، آموزه های پوزیتویسم حقوقی را استخراج و به شیوه تفسیر موضوعی استنطاقی به نقد آنها بپردازد. قرآن کریم، گاه با تکیه بر خالقیت و ربوبیت خداوند و پیوند ربوبیت تکوینی با تشریعی، همچنین با تکیه بر رشد نایافتگی و عدم تامین سعادت دنیا و آخرت در این دیدگاه، از این نظریه انتقاد می کند و گاه به سبب مخالفت این نظریه با فطرت انسانی و سرشت طبیعی نهفته در انسان به ابطال این نظریه می پردازد.
    کلیدواژگان: فلسفه حقوق، مکتب تحققی، اراده گرایی، قدرت دولت، پوزیتیویسم حقوقی
  • شیما وفادارنیا*، علیرضا فصیحی زاده صفحات 159-181
    اثرات عدم ثبات روز افزون نظام اقتصادی بر طرفین قراردادها به ویژه قراردادهای پیمان، همواره بحث های پیرامون تعدیل قرارداد را زنده نگه داشته است. حقوقدانان تلاش کرده اند با ارایه نظریات مختلف از جمله نظریه غبن حادث و یا نظریه حاکمیت قاعده لاضرر، به توجیه تعدیل قضایی قرارداد بپردازند، اما اختلاف نظرهای موجود بر سر مبانی این نظریات و سنگینی بار مخالفت با مبانی فقهی و حقوقی برای قضات، باعث دوری نظام قضایی از پذیرش تعدیل گشته است. سوال آن است که چگونه می توان از طریق تعیین نوع و عنوان عقد، بدون مخالفت با مبانی حقوقی، راهی برای تعدیل قرارداد پیمان برای قضات گشود؟ از نتایج این تحقیق آن است که با توجه به شمول قلمرو پیمان نسبت به بسیاری از قراردادها، می توان با تعیین نوع این عقد و پذیرش اجاره اشخاص به عنوان ماهیت آن، تعدیل را به مثابه مقتضای اطلاق عقد پذیرفت و بنابراین قدمی در راستای حل اختلافات در پذیرش تعدیل پیمان برداشت.
    کلیدواژگان: تعدیل قضایی، ماهیت پیمان، عقد اجاره، مقتضای اطلاق عقد
  • علی اکبر جعفری ندوشن* صفحات 183-209
    نظام حکمرانی حقوقی آب که در گذشته حسب قواعد خود انتظام عرفی مبتنی بر مالکیت و مدیریت خصوصی منابع آب بود با بهره برداری مکانیزه و بی رویه آن طی یکصدساله اخیر جای خود را به نظام مالکیت و مدیریت متمرکز بخش عمومی داده که هرچند در مهار رقابتهای بی امان بهره بردان موثر بوده اما به کاهش مصرف و نجات سفره های آب زیرزمینی نیانجامیده است. از این رو مطالعه نظامواره حقوقی حاکم بر منابع آب از حیث مبانی و ساختار و کارکرد ها و آثار آن ذیل بررسی مجموعه قوانین و مقررات مربوطه به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزار مطالعات اسنادی می تواند به آسیب شناسی حکمرانی حقوقی منابع آب بیانجامد و سپس با تقویت مبانی و ساختار عمومی حکمرانی حقوقی آب و حل تعارض قوانین به راه حل هایی جهت بهبود نظام حقوقی حاکم بر آب و بتبع بهره برداری بهینه از این مایه حیاتی مدد برساند.
    کلیدواژگان: مالکیت آب، حیازت، مشترکات عمومی، حق بهره برداری، توزیع عادلانه
|
  • Abbas Karimi, Arash Badkoubeh Hezaveh * Pages 7-30
    An incomplete contract is one that has not been concluded completely and has not been effective. Iranian civil Act does not have any general principle about the status, rules, and effects of incomplete contracts and ordains some vague regulations on certain instances of these contracts. The incomplete contract has a “waiting period” to be accomplished and effective. Because of the ambiguity of the Civil Act, it is requisite to inquire about the relationship between parties and other legal rules in this period. The possibility of termination of incomplete contracts during the waiting period is one of the aspects of these contracts investigated by this article. The main question of the article is whether parties to the incomplete contract may terminate the contract during the waiting period. The authors answer that the right of termination is specific to valid and binding contracts, whether absolutely valid or potentially valid ones (a common term in the Islamic jurisprudence), and since an incomplete contract has potential validity, the terminator party can exercise his right of termination. Thus, for termination, there is no need to wait until the contract is completed. In this regard, the authors have presented a general principle and then, under the principle, examine the prominent instances of incomplete contracts.
    Keywords: Waiting Period, Potential Validity, Unauthorized Contracts, Incomplete Contracts, Multilateral Contracts, Suspended Contracts, Relative Nullified Contracts
  • MohamadAli Hajidehabadi *, MohamadReza Farahmand Pages 31-64

    Among the crimes that have had an increasing rate in recent years and have attracted the attention of the executive apparatus and the criminal justice system and have caused a kind of public protest and distrust are the crimes of credit institutions. For this reason, it is necessary to evaluate Iran's criminal policy in this regard. In this article, which aims to achieve the desired criminal policy model in the management of these crimes and descriptive analytical method using library resources, the evaluation is based on three indicators of efficiency, coherence and comprehensiveness.The findings indicate that reasons such as the lack of use of new technologies in the management of these crimes, the general transfer of responsibility for dealing with crime to criminal law, excessive fragmentation of judicial procedure, etc. have deprived Iran of its criminal policy; On the other hand, reasons such as not properly reflecting the risk of banking activities to citizens, non-compliance with the principle of unity of command in managing these crimes, dispersal of laws, criminal prosecution subject to the Central Bank complaint, etc. have made criminal policy in this area ineffective and incoherent..Also, factors such as lack of monitoring tools, unfavorable economic situation of institutions, weak cultural teachings in regulatory institutions, lack of use of experiences of other countries, etc. have made Iran's criminal policy in terms of comprehensiveness also lack the necessary standards.

    Keywords: Criminal Policy, crimes of credit institutions, Efficiency, coherence, Comprehensiveness
  • MoammadHosain Karimzadeh Shurok, Ahmad Haji Dehabadi *, Abdolreza Barzegar Pages 65-86

    Identifying which of the criminal behaviors the crime is documented to, has always been one of the problems in criminal claims. This problem changes into a serious challenge when the conducts are effective in the criminal consequence in a longitudinal way. By avoiding objective and material criteria and distinguishing causation from citation using customary concepts, the 1392 lawmakers tried to create basic and fundamental changes in causation and citation rules. Some of the changes in causation rules are the acceptance of sharing responsibility, the possibility of citing a crime to a perpetrator and to a cause simultaneously and the effect of the element of intention in citing the crime to a criminal act which can be due to the legislative deviation from the material and philosophical approach in the category of citation. Although the 1392 lawmakers, have tried to get the rules of causality closer to justice and fairness, following the changes mantioned, but in some cases such as non acceptance of the sharing responsibility in the aggregation of transverse causes and also the existing conflict in provisions 527 and 528, it hasn't been able to have a comprehensive look to this issue. In the present study while reviewing the subject of differentiating the case of causation from citation, we are seeking to evaluate these developments which are based on a customary view to causational and citational rules.

    Keywords: Administration, Causation, citation, the longitudinal aggregation, the transverse aggregation
  • Mohammad Hassani * Pages 87-111

    The Anti-Money Laundering Law approved in 1397 is the second law of the Islamic Republic of Iran in combating this crime. However, this law, compared to the previous law adopted in 2007, is a step forward and in addressing the shortcomings of the previous law, is admirable and in line with the development of technologies and in line with national and international regulations, including the UN Convention against Corruption. Is; However, there are other shortcomings in some articles of this law that make it necessary to review this law and the existence of these harms is not compatible with the goals and philosophy of anti-money laundering and any disregard for them reduces the effectiveness of the law in combating money laundering. This article shows the descriptive-analytical method and pathology of some articles of this law that the law has developed a concept that is in conflict with the philosophy of money laundering in defining and explaining the instances of the source crime and in legislating the psychological and material element of the crime, legislative criteria Has not observed and due to neglect of the role of the deputy in the crime of money laundering, has not provided appropriate sentences for it.

    Keywords: Money Laundering, source crime, crime proceeds, Corruption, money laundering deputy
  • Vahid Nekoonam * Pages 113-133

    Examine the condition of reciprocity with insultsCrimes against the spiritual dignity of individuals is one of the most important issues in the field of jurisprudence and law because human beings are basically sensitive to the violation of their spiritual privacy, dignity and honor, so this is in different legal systems with criminal protection. The most important example of this The category of behaviors is the crime of insult, which is criminalized in Article 608 of the Penal Code. This article examines the legal and jurisprudential impact of retaliation on insult. In this article, the arguments of the pros and cons are evaluated descriptively-analytically and based on the findings of the research and despite the silence of the law, the arguments of the jurists who believe in the effect of the rule of retaliation in insult were accepted. In a few cases, it is considered a justified factor.

    Keywords: reciprocity, insult, justified factors, Retaliation
  • Saeed Davoodi * Pages 135-157
    The basis of Law is its obligatory source, for discovering which, scholars were have been searching within the topics of philosophy of law. From the past until today “Natural School of Law” and “Positivist School Law”, had been the two dominant streams of law that always been trying to prove oneself and reject the other. Islamic Law scholars who had an independent basis and unique school of law, used to criticize these prevailing schools. They believed that wise will of the divine legislator is the basis of law. Though Islamic scholars have sometimes used Qur’anic teachings in order to prove their fundamentals, nevertheless, criticizing the above mentioned law schools on the basis of Qur’an has been done for less. Natural School of Law can also be criticized by Qur’nic basis, however the author of the article tries here to criticize Positivist School of Law that is relied on the will of government or Public conscience. Therefore the author uses Qur’nic teachings on the basis of “Nemone” exegesis, besides applying an analytic method.
    Keywords: : philosophy of law, Positivist School Law, &ldquo, Nemone&rdquo, exegesis
  • Shima Vafadarnia *, Alireza Fasihizadeh Pages 159-181
    The effects of the instability of the economic system on the parties to contracts, especially contractual contracts, have always kept alive the debates over contract modification. Lawyers have tried to justify the judicial modification of the contract by presenting theories, such as the theory of contingent loss or the rule of prohibition of detriment.However, differences of opinion on the basis of these theories have led to the failure of these efforts to persuade the judiciary to accept moderation. One of the results of determining the nature of the contract and accepting the lease as the nature of this contract is that the amendment can be accepted as requirements of the absoluteness of contract. In the other word, it is considered as one of the effects of the contract and therefore took a step towards resolving the dispute of amending the contractual contract.
    Keywords: judicial modification, nature of the contract, Lease Contract, requirements of the absoluteness of contract
  • Aliakbar Jafari Nadoushan * Pages 183-209
    The law system of water, which in the past was based on customary rules based on private ownership and management of water resources, with its mechanized and uncontrolled exploitation during the last hundred years, has given way to the centralized system of ownership and management of the public sector. Relentless competition from exploiters has been effective but has not led to a reduction in consumption and the rescue of groundwater aquifers. Therefore, the study of the legal system governing water resources in terms of principles, structure, functions and its effects following a review of the relevant laws and regulations in a descriptive-analytical manner and using documentary study tools can lead to pathology of legal governance of water resources. And then, by strengthening the principles and general structure of water legal governance and resolving conflicts of laws, help solutions to improve the legal system governing water and, consequently, the optimal use of this vital resource.Keywords: water ownership, ownership, public
    Keywords: water ownership, Ownership, public commonalities, right of use, equitable distribution