فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 29 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 29 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • خدابخش اسداللهی*، لیلا آذرنیوار صفحات 9-38

    با توجه به اینکه کتاب‏های قانون ما برگرفته و متاثر از فقه و زبان عربی است، اصطلاحات فقهی به عربی در قانون رایج شده ‏است؛ اما این نفوذ به اندازه‏ای است که کلمه‏های فارسی را نیز تحت ‏تاثیر قرار داده‏ ‏تا جایی‏که قواعد عربی را برای کلمه‏های فارسی نیز به کار برده‏اند. اهمیتی که قانون مدنی در تامین امنیت و سلامت جامعه برعهده دارد، توجه به متن و اصول نگارش فارسی و به کارگیری واژگان فارسی را ضروری می سازد؛ زیرا آنچه به یک متن اعتبار و انسجام‏ می‏بخشد، شیوه نگارش و پختگی نثر آن است. بنابراین در پژوهش حاضر با روش توصیفی و کیفی، مبتنی بر مطالعه کتابخانه‏ای، همچنین نظرهای دانشجویان، دانش ‏آموختگان، استادان رشته حقوق و زبان و ادبیات فارسی، به نقد و بررسی قانون مدنی پرداخته شده ‏است. هدف پژوهش، کاربردی و توجه به اصلاح زبانی منابع حقوقی و قانون از سوی دست‏اندرکاران در این حوزه با یاری ‏جستن از صاحب‏نظران زبان و ادب فارسی و همچنین پیراستن آن‏ از واژگان‏ عربی است. نتیجه اینکه در بعضی از ماده‏ها قرار گرفتن واژه‏های عربی در کنار هم باعث پیچیدگی متن قانون شده‏ است. از این‏ رو پیشنهاد می‏شود تا جایی که امکان ‏دارد، در نگارش متون حقوقی به ویژه قانون‏‏ها از الفاظ و اصطلاح‏های رایج در زبان فارسی استفاده ‏گردد.

    کلیدواژگان: حقوق، قانون مدنی، فرهنگستان زبان فارسی، عربی
  • حمید آقاجانی* صفحات 39-54
    قصیده دندانیه یکی از معدود قصاید رودکی سمرقندی است که خوشبختانه از دستبرد حوادث و فتن محفوظ مانده و در زمره میراث ارزشمند ادب فارسی ثبت شده است. ظاهرا در این قصیده رودکی از نظر شمار ابیات و ضبط لغات، دگرگونی های چندان زیادی پدید نیامده است. در مقاله حاضر، کوشیده شده بر پایه معیارهای سبک شناسانه و نیز شواهد گونه گون ادب فارسی و گه گاه عربی، برای تصحیح بیت: «دلم خزانه پرگنج بود و گنج سخن/ نشان نامه ما مهر و شعر عنوان بود» پیشنهادهایی مطرح گردد. مصحان و شارحان دیوان رودکی، «مهر» را در مصرع دوم به صورت «مهر» حرکت گذاری و معنی کرده اند، حال آن که با توجه به سایر اجزای بیت، «نامه» و «عنوان»، می توان دریافت که باید آن را به صورت «مهر» خواند. البته دلیل این اشتباه شارحان، تلاش برای معنی دار کردن مصراع دوم بوده است غافل از این که گشتگی و تصحیف «سحای نامه» به «نشان نامه» اشکال اصلی ای است که در بیت رخ داده است.
    کلیدواژگان: رودکی، تصحیح، نشان نامه، سحای نامه، مهر، مهر
  • یدالله پشابادی* صفحات 55-72
    این جستار با شیوه توصیفی-تحلیلی بر آن است که کاربست اصطلاحات زبانی- ادبی یا به بیان دقیق تر، اصطلاحات صرفی، نحوی، ادبی و بلاغی را در ادبیات کلاسیک کردی بررسی کند. بدین منظور، جامعه آماری پژوهش را بر شعر نالی، از شاعران نامدار ادبیات کلاسیک کردی منحصر کردیم. ملاخدر احمد شاویس میکایلی (1800-1877)، متخلص به نالی، با تسلطی که بر علوم ادبی و عربی داشته، در موارد بسیاری، این اصطلاحات را در شعر خویش، هنرمندانه به خدمت گرفته است. برآیند پژوهش نشان می دهد این شاعر عمدتا برای مقاصد خاصی از این تکنیک بهره برده است. غالبا شاعر در کاربرد این گونه اصطلاحات، یک ساحت معنایی زیرین را مدنظر داشته است که اغلب تعبیر از آن به صورت آشکارا در ادبیات رسمی معمول نیست؛ بنابراین با این تکنیک، شعر او دو و گاهی سه سطح معنایی پیدا کرده است. همچنین کاربرد این اصطلاحات در بستر تصویر فنی و بلاغی، منجر به آفرینش صور بیانی متعددی از جمله تشبیه، مجاز، استعاره، کنایه، ایهام و پارادوکس شده است.
    کلیدواژگان: صرف ونحو، بلاغت، شعر کردی، ملاخدر احمد شاویس میکایلی، نالی، دلالت شناسی
  • پریسا حبیبی*، ناصر علیزاده، احمد گلی، ابوالفضل رمضانی صفحات 73-99

    در این مقاله علل گرایش قابل ملاحظه مخاطبان انگلیسی قرون 19 و 20 به شعر حافظ، طبق نظریه خواننده‏محور دریافت بررسی می شود. توجه به شعر حافظ در این مقطع خاص زمانی ناگهان اوج گرفت. این رویکرد، علل اجتماعی، فرهنگی و ادبی خاصی داشت که در نظریه دریافت با اصطلاح پارادایم تعریف شده اند. با تبیین پارادایم‏های ادبی جامعه انگلستان، افق انتظارات ادبی در مقطع مذکور مشخص می شود و از این طریق، علل گرایش انگلیسی ها در این مقطع زمانی به شعر حافظ معلوم می‏گردد. افق انتظار مهم ترین بحث نظریه دریافت است که هانس روبرت یایوس مطرح کرد و منظور از آن، تمامی عوامل اجتماعی و ادبی برانگیزاننده مخاطب برای رجوع به یک اثر ادبی است. مخاطب انتظارات خود را از متن در قالب این افق ها مشخص می‏کند. اگر انتظار خواننده از متن برآورده شود، خوانش متن ادامه می یابد وگرنه متن مرده تلقی خواهد شد. نتیجه بررسی نشان می دهد درباره شعر حافظ در زمان و مکان مذکور با پدیده امتزاج افق‏ها و پایایی خوانش مواجه هستیم و دقیقا در این دوره پارادایم‏های ادبی انگلستان چنان متحول شدند که غزلیات حافظ توانست افق انتظار ادبی انگلیسی ها را اقناع کند و حتی از سطح انتظاراتشان فراتر رود و بر شکل‏گیری آثار آنان تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی دریافت، غزلیات حافظ، انگلستان، پارادایم، افق انتظارات
  • سارا حسینی*، رحمان ذبیحی، علیرضا شوهانی صفحات 101-131

    اگرچه رمانتیسم یک مکتب ادبی است، از آن رو که سبب ایجاد شیوه خاصی از نگاه و ایجاد جهان ویژه ای در دایره فکری انسان است، می تواند به عنوان یک گفتمان ادبی نیز مطرح شود. نیما یوشیج از نخستین گروندگان به چنین گفتمانی در شعر معاصر فارسی است. او پایبندی خود را به چنین نگاهی در برخی از اشعارش به خوبی نشان داده و تصاویری در آن ها پدید آورده است که همراه و همسو با تفکر غالب بر فضای فکری شعر است. نتایج این پژوهش نشان می دهد نیما با شناخت دقیقی که از مکاتب ادبی غرب داشته، به صورت خودآگاه به سرودن اشعاری پرداخته است که ویژگی های رمانتیسم را به روشنی می توان در آن ها یافت. همچنین تصاویر این اشعار، تصاویری با خصلت های طبیعت گرایانه، نوستالژیک، فردیت محور، متمرکز بر فضای ذهنی و خردستیز هستند که هارمونی و هماهنگی خود را با گفتمان مسلط بر شعر اعلام می کنند.

    کلیدواژگان: رمانتیسم، گفتمان، نیما یوشیج، طبیعت گرایی، نوستالژی
  • سید نیام الدین حسینی، سید محمود سید صادقی*، شمس الحاجیه اردلانی صفحات 133-160

    فایز دشتی (1330-1250ق) از شاعران ترانه سرای جنوب و از نمایندگان اشعار فولکلوریک و ادبیات عوام و بومی این منطقه است که در ترانه های خود به اندیشه های تعلیمی توجه ویژه دارد. او را با احساس ترین شاعر عوام و مردمی خوانده اند. با نگاهی کلی به دوبیتی های فایز می توان حضور عاطفه و احساس لطیف و ذوق شاعرانه او را همراه با عناصر گوناگون بومی دریافت. او در سروده ها و عاشقانه های غنایی خود به مسایل اخلاقی و تعلیمی اشاره کرده و به شیوه موثر از ابزارهای بلاغی، مخصوصا علم معانی بهره برده است. فایز با استفاده از علم معانی و ابزارهای مناسب آن مانند جمله های پرسشی، خبری و امری، به شیوه ای موثر در انتقال مفاهیم اخلاقی و تعلیم آن ها به مخاطب خود موفق بوده و در عین حال از این طریق، حضور مخاطب را در لابه لای متن برجسته تر نشان داده است. نگارندگان در این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و ابزار کتابخانه ای به بررسی این دسته از جملات و معانی ثانویه آن ها پرداخته و نکات برجسته سه مبحث از علم معانی، یعنی جملات پرسشی، امری و خبری و نقش و تاثیر آن ها در انتقال موثر مضامین تعلیمی شاعر در سروده غنایی و عاشقانه را شرح و تبیین کرده اند.

    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، فایز دشتستانی، دوبیتی، خبر و انشاء، علم معانی
  • زینب رضاپور* صفحات 161-190
    عقد و حل از جمله شگردهای مهم و پرکاربرد بدیعی در متون ادب فارسی اند که مانند برخی از صنایع دیگر، سیمای روشنی از آن دو در متون بلاغی، به ویژه بدیع فارسی ترسیم نشده است. در این پژوهش، ضمن نقد و بررسی رویکردهای گوناگون بلاغیون به این دو صنعت ادبی، با ذکر شواهد مثال و روش توصیفی- تحلیلی، تعریفی دقیق و کامل تر از این دو صنعت بدیعی و اقسام آن ها ارایه می شود و تفاوت های آن دو با برخی صنایع دیگر معلوم می گردد. در همین زمینه کارکردها و جایگاه زیبایی شناسانه و پیوند این دو صنعت با نظریه های ادبی معاصر و نیز شرایطی که این دو صنعت را جزو محسنات بدیعی یا سرقات ادبی قرار می دهد، تبیین می شود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که صنعت عقد به کلام منظوم و صنعت حل به سخن منثور تعلق دارد و در هر دو شیوه، شاعر یا نویسنده با اعمال تغییرات برجسته در بستر اصلی آیات، احادیث، امثال و اقوال یا ذکر برخی لغات مشخص، مشتقات و معانی آن ها در تنسیق کلام خود، به دخل و تصرف در عبارت اخذشده می پردازد و با ذکر قراین لفظی یا معنوی و ایجاد تغییرات هنری، سخنش را از شایبه سرقت ادبی مصون می دارد. صور گوناگون کاربرد این دو صنعت در آثار ادبی، از یک سو موجب ایجاز، تداعی، ابهام و غنای صور خیال شده و از سوی دیگر به سبب الهام گرفتن گوینده از آثار پیشین و ایجاد تغییر در آن ها برای آفرینش هنری و خلاق با نظریاتی چون آشنایی زدایی، برجسته سازی، بینامتنیت و بافت گردانی پیوند یافته است.
    کلیدواژگان: متون بلاغی، عقد، حل، صنایع ادبی، نظریه های ادبی
  • مریم سادات فیاضی*، عطیه احمدپور لختگی صفحات 191-218
    طرح واره ها تصویرهای ذهنی انسان از تجربیات خاص بدنمند او هستند که سبب درک مفاهیم انتزاعی می شوند. پژوهش حاضر با هدف معرفی مفهوم طرح واره های حرکتی، بر آن است نقش طرح واره های مورد نظر را در انتقال مضامین شعر فروغ فرخزاد مشخص سازد. اهمیت انجام پژوهش هایی از این دست، استفاده از نظریه های مطرح زبان شناسی در مطالعات ادبی است. پژوهش درصدد یافتن پاسخی برای این پرسش است که در اشعار فروغ چه مفاهیمی از طریق طرح واره های حرکتی امکان وقوع یافته اند. داده های پژوهش به روش اسنادی از مجموعه اشعار فروغ فرخزاد گردآوری شده و به روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد طرح واره های حرکتی در شعر فروغ فرخزاد به مضامین «تنهایی»، «ناامیدی و اندوه»، «اجتناب و پرهیز از گناه»، «توصیف عشق زمینی و مادی»، «میل به نوجویی و تکاپو»، «توصیف کج روی ها و ناهنجاری های اجتماعی»، «یادآوری و از یاد بردن گذشته» و «مرگ اندیشی» دلالت می کنند.
    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، طرحواره های تصویری، طرح واره های حرکتی، فروغ فرخ زاد
  • ابراهیم کنعانی*، صفورا انتظاری صفحات 219-240
    در پژوهش حاضر، رمان رویای تبت اثر فریبا وفی در چارچوب تحلیل گفتمان انتقادی و با بهره گیری از الگوی ون لیوون مورد بررسی قرار می گیرد. در این رمان، بازنمایی کنشگران اجتماعی، بستری برای طرح دیدگاه ها و ایدیولوژی هایی است که متن در پی تثبیت آن است. هویت کنشگران در ابتدای رمان به شکلی طرح شده که خواننده را جهت کشف این هویت با متن همراه می کند تا در ارتباط با کنش کنشگران، دلالت های ضمنی موجود در متن مورد شناسایی قرار بگیرد. با کاربست مولفه های جامعه شناختی- معنایی مورد نظر ون لیوون می توان رابطه بین فرایندهای ایدیولوژیک با ساختارهای گفتمان مدار را شناسایی کرد و از این طریق، سازوکار شکل گیری جریان قدرت و ایدیولوژی و نقش آن در صراحت و پوشیدگی کنشگران و چگونگی تعامل یا تقابل میان آنان را مورد ارزیابی قرار داد. در پژوهش حاضر سعی شده با روش تحلیل کیفی، نگرش های ایدیولوژیکی کنشگران اجتماعی از منظر نظام طبقاتی زنان در ارتباط با مولفه های گفتمان مدار تبیین گردد. این بررسی نشان می هد غالب مولفه های جامعه شناختی- معنایی به کار گرفته شده در رمان مورد بحث شامل حذف، فعال نمایی، منفعل نمایی، نام بری و مقوله بندی، زمان درهمی و نمادین شدگی است. این مولفه ها در خدمت توصیف سازوکارهای اجتماعی و ایدیولوژیکی حاکم بر نظام اجتماعی زنان است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، ون لیوون، مولفه های جامعه شناختی- معنایی، کنشگران اجتماعی، رویای تبت، فریبا وفی
  • سارا لطیفیان*، حسن سلطانی، محمدتقی جهانی صفحات 241-275

    صایب تبریزی بزرگ ترین شاعر غزل سرای سبک هندی است. حضور عناصر تکرارشونده یا موتیف ها در غزل او می تواند حکایتگر ذهنیت شاعر و نیز تصویری از جریان های فکری و اندیشگی زمانه او باشد. موتیف یوسف با بسامد 937 بار، پرکاربردترین موتیف تلمیحی شعر او محسوب می شود. شاعر از این موتیف برای بیان اندیشه ها و ذهنیت های متعددی سود جسته است و برای ملموس کردن هریک از این اندیشه ها، قصه یوسف و عناصر آن را به کار گرفته است. هدف این پژوهش آن است که کارکردهای عرفانی موتیف یوسف را بررسی و تحلیل کند. جمع آوری مطالب در این تحقیق به شیوه کتابخانه ای و تحلیل های آن هم به روش توصیفی-تحلیلی بوده است. بدین منظور، پس از استخراج ابیات مربوط، توضیح و تحلیل معنا و کارکردهای موتیف، عناصر قصه یوسف را بر اساس سیر روایت قصه در قرآن کریم طرح کرده و سپس کارکردهای عرفانی هریک از عناصر را با توجه به همان سیر روایت قرآن کریم بررسی و تحلیل کرده ایم. از مجموع بررسی و تحلیل چنین برمی ‎ آید که شاعر از موتیف تلمیحی قصه یوسف برای بیان مفاهیم و مباحث متعدد عرفانی از جمله تضاد عقل و عشق، تجلی، سیر و سلوک عرفانی، ریاضت، صبر، عشق و حسن استفاده کرده و البته به کارکردهای متناقضی نیز رسیده است؛ به خصوص در موضوع عشق و حسن، ریاضت و غرور و عشق و تجلی.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، موتیف تلمیحی، یوسف(ع)، صائب
  • زینب نصیری* صفحات 277-301

    بررسی صور خیال شاعرانه، از راه های شناخت شباهت ها و تفاوت های آثار ادبی است که سبک و ارزش هنری اثر را روشن می سازد و میزان قدرت نوآوری و بهره گیری شاعر را از میراث گذشتگان مشخص می کند. همچنین جذابیت آثار هنری، ناشی از چگونگی ساختار آن هاست و این ساختار است که وجه تمایز و برتری آن ها را نسبت به دیگر آثار ادبی نشان می دهد. دستگاه بلاغی مهم ترین دستگاه زبان ادبی است که روند آفرینش ادبی در آن برجسته تر از سایر دستگاه های زبان است. تشبیه اساسی ترین رکن این دستگاه است که اجزای دیگر، مانند استعاره، تشخیص، مجاز و کنایه از آن ناشی می شوند. با بررسی ساختار تشبیه به صورت دقیق می توان تحولات سبکی دستگاه بلاغی را نیز نشان داد. در این تحقیق، انواع تشبیهات «خسرو و شیرین» از وجوه مختلف بلاغی، وجه شبه، ادات، حسی و عقلی بودن، مفرد و مرکب بودن، ساختار ظاهری و شکلی و بسامد به کارگیری تشبیه بررسی و دسته بندی شده و سپس تحلیلی علمی و آماری از آن ارایه گردیده است. این پژوهش کاملا جنبه علمی دارد؛ یعنی تمام تشبیهات خسرو و شیرین مورد بررسی قرار گرفته است. در داستان خسرو و شیرین که 5300 بیت دارد، 1005 تشبیه دیده می شود؛ یعنی 19 درصد از کل ابیات. توجه به این آمار، قدرت تصویرگری نظامی و هنر وی را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: تشبیه، ساختارهای تشبیهی، صورخیال، خسرو و شیرین، نظامی گنجوی
  • فاطمه نظری فر، فاطمه کلاهچیان*، محمدابراهیم مالمیر، غلامرضا سالمیان صفحات 303-330

    عناصر و اصطلاحات نجومی همواره حضوری موثر در معنا و صورت ادبیات ملل، از جمله شعر فارسی داشته اند. درک کامل مفهوم بسیاری از اشعار در گرو درک مناسبات معنایی و جزییات زیباشناختی موضوعات و پدیده های نجومی به کاررفته در آن هاست. بر اساس این اهمیت، هدف مقاله حاضر تبیین کارکردهای معنایی و تصویری بروج فلکی به عنوان بخشی مهم از مجموعه موضوعات نجومی در غزل مولوی است. یافته های این تحقیق توصیفی-تحلیلی حاکی از آن است که مولوی 117 بار از نام برج ها استفاده کرده است. پرنمودترین بروج در غزل او عبارت اند از: حمل (که از مقارنتش با آفتاب، تصویری کلیدی و چشمگیر ایجاد می شود)، اسد، ثور و میزان. مهم ترین کارکردهای معنایی و موضوعی القاشده توسط نام برج ها عبارت اند از: مفاهیم مرتبط با احیای معنوی، تقرب، عشق عارفانه، طلب، بهره مندی از محضر راهبر، نکوهش تعلقات نفسانی و دنیای مذموم. با توجه به استفاده عرفانی- بلاغی مولوی از نام همه برج ها و کاربرد آن ها در بیت هایی که محمل چند تصویرند، تعداد کارکرد تصویری نام بروج، متعددتر و با بسامد 139 است که برجسته ترین آن ها در قالب نماد، ایهام، کنایه و تشبیه عرضه شده اند . یکی از نکات قابل توجه، تلفیق تصاویر با یکدیگر است؛ مثل تشبیهات نمادین، کنایه-نماد و تشبیه-کنایه. مولوی از کارکرد نماد در ضمن تصاویر دیگر هم بهره می گیرد و بر کنایه نیز تاکیدی قابل تامل دارد. نام بعضی از برج ها نیز در ساختار ایهامی، به ویژه از نوع تناسب به کار گرفته می شود.

    کلیدواژگان: کارکرد معنایی، تصویر بلاغی، عناصر نجومی، بروج فلکی، غزل مولوی
  • سید مصطفی احمدپناه*، لیلا قاسمی، طاهره چالدره، کتایون فلاحی صفحات 331-356
    زیبایی شناسی از مباحث بنیادین و اساسی است که پیدایش آن به زمان افلاطون و پیش از او بازمی گردد و تا امروز نیز با آرای متفکران و صاحب نظران معاصر غربی و اسلامی، به حیات خود ادامه داده است. وجه تمایز قرآن کریم به عنوان متنی فراگیر و درهم تنیده، شیوه بلاغی اعجازآمیز آن است. این وجه تمایز را در هر سوره از قرآن و نیز هر آیه آن که هریک سبک بلاغی اعجاب برانگیز خود را دارد، آشکارا مشاهده می کنیم. هدف این مقاله بررسی عناصر بیانی از حیث زیبایی شناسی در قرآن کریم است؛ زیرا عناصر بیانی، این امکان را به ما می دهد که تجربه کنیم و تجربیاتمان را مستند سازیم. روش انجام این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. نتایج به دست آمده نشان می دهد عناصر بیانی در تمامی سوره های قرآن کریم از هم جدایی ناپذیرند و همه سوره ها در یک پیکر قرار گرفته اند و برای تبیین اندیشه و پیام‏های سوره های قرآن، باید ویژگی‏های هنری- ادبی را در کنار ویژگی‏های موضوعی- فکری مدنظر داشت.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، زیبایی شناسی، عناصر بیانی، ساختار، معنی
|
  • Khodabakhsh Asadollahi *, Leila Azarnivar Pages 9-38

    Due to the fact that the books of our law are taken from and influenced by jurisprudence and the Arabic language, for this reason, jurisprudential terms in Arabic have become common in the law, but this influence is such that it also covers Persian words. They have influenced to the extent that they have applied Arabic rules to Persian words as well. The importance of civil law in ensuring the safety and health of society, it seems necessary to pay attention to the text and principles of Persian writing and the use of Persian words; Because what gives a text credibility and coherence is the way it is written and the maturity of its prose. Therefore, in the present study, with a descriptive and qualitative method based on library study; Also, the opinions of students, graduates, professors of law, Persian language and literature have been reviewed and civil law has been reviewed. Purpose of the research; Practicality and attention to the linguistic correction of legal and legal sources by those involved in this field with the help of experts in Persian language and literature as well as dressing it up from Arabic words. The result is that in some articles, the juxtaposition of Arabic words has created a verbal conjugation Therefore, it is suggested to use common words and expressions in Persian language as much as possible in writing legal texts, especially laws.

    Keywords: :Civil Law, Academy of Persian Language, Arabic, Verbal Conjugation
  • Hamid Aghajani * Pages 39-54
    The ode of Dandanieh is one of the few ode poems composed by Rudaki Samarkandi, which fortunately has been preserved from looting and sedition and has been registered as a valuable heritage of Persian literature. Apparently, in Rudaki's poems, there have not been many changes in terms of the number of verses and the preservation of words. In the present article, based on stylistic criteria as well as various evidences of Persian literature and occasionally Arabic, an attempt has been made to correct the following verse: “My heart was a treasury full of treasure and a treasure of speech, the seal was our sign of the Letter and the title of our poem”. The correctors and commentators of Rudaki's Collection of Poems have made diacritic placement and interpreted "Seal" (Mohr) as "Affection" (Mehr) in the second hemistich, while according to the other components of the verse, "letter" and "title", it can be understood that it should be considered as "seal"(Mohr). Of course, the reason for this mistake of the commentators was the attempt to make the second hemistich meaningful, unaware that the patrolling and correction of "Saha-Nameh" (Seal of the Letter) to "Neshan-Nameh" (Sign of the Letter) are the main forms that occurred in the verse.
    Keywords: Correction, Sign of the Letter, Seal of the Letter, Seal” (Mohr), Affection (Mehr)
  • Yadollah Pashabadi * Pages 55-72
    The present study aims at an analysis of the application of linguistic-literary terms, or more precisely, morphological, syntactic, literary, and rhetorical terms in classical literature by using descriptive-analytical method. For this purpose, the statistical population of research on the poetry of Nali, a famous poet of classical Kurdish literature, was narrowed down to his dīwān. Benefiting from his mastery of literary and Arabic sciences, Mullah Khedr Ahmad Shahvies Mikaeli (1800-1877) has artistically used these terms in his poetry in many cases. The result of the research shows that the above-mentioned poet has intentionally benefited from this technique. In other words, in the present study, based on the analysis of monostich, stanzas, and poetry written by Nali, it is argued that the application of such terms is mainly aimed at an underlying semantic structure that is not usually interpreted explicitly in the official literature. His poetry, therefore, has found two - and sometimes three - levels of meaning based on this technique. In addition, the application of these terms in the context of technical and rhetorical images has led to creation of several forms of expression including simile, synecdoche, metaphor, irony, equivocation, and paradox.
    Keywords: Arabic grammar, Rhetoric, kurdish poetry, Mullah Khedr Ahmad Shavis Mikaeli, Nali, semantics
  • Parisa Habibi *, Naser Alizadeh, Ahmad Goli, Abolfazl Ramazani Pages 73-99

    In this article, the causes of 19-20th-century’s English audience's considerable attention to Hafiz poems are studied regarding the reader-oriented Reception Theory. This approach had special social, cultural, and literary causes defined in the Reception Theory as paradigms. By identifying the social-literary paradigms of England, the literary and social Horizons of Expectation in this period are explained. The Horizon of Expectation is the most important discussion in Reception Theory of Robert Jauss, which includes all literary and social factors which stimulate readers to refer to a literary work. The readers identify their expectations according to these horizons. If their expectations from the text are satisfied, they continue reading; otherwise, the text is considered as a "dead". In the case of Hafiz poems in 19th-20th century, we consider the combinations of horizons and readings. The results show that in these centuries, the social-literary paradigms in Britain were so developed that Hafiz poems could satisfy the social-literal expectations of England and even go beyond them.

    Keywords: Reception Aesthetics: Hafiz Poems, England, Paradigm, Horizon of Expectation
  • Sara Hosseini *, Rahman Zabihi, Alireza Shohani Pages 101-131

    Although romanticism is a literary school, it can also be considered as a literary discourse, since it creates a special way of looking and a special world in the circle of human thought .Nima Yoshij is one of the first proponents of such a discourse in contemporary Persian poetry .He has shown his commitment to such a view in some of his poems and has created images in them that are in line with the dominant thinking in the intellectual space of the poem .The results of this study show that Nima, with his accurate knowledge of Western literary schools, has consciously composed poems in which the characteristics of Romanticism can be easily found .Also, the images of these poems are images with naturalistic, nostalgic, individualistic-oriented characteristics, focused on the mental space, anti-rationalism, etc., which declare their harmony and harmony with the dominant discourse of the poem.

    Keywords: Romanticism, Discourse, Nima Youshij.naturalistic, nostalgic
  • Sayyid Niamuddin Hosseini, Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Shamsalhajeyah Ardalani Pages 133-160

    Faez Dashti (1871-1951AH)is one of the poets of the southern song house and one of the representatives of folk poetry and popular and indigenous literature of this region, who pays special attention to educational ideas in his songs. He has been called the most emotional poet of the common people. With an overview of Fayez's couplets, one can understand the presence of his emotion and delicate feeling and poetic taste along with various local elements. In his lyrical poems and romances, he has referred to moral and educational issues and has effectively used rhetorical tools, especially semantics. This benefit has been successful in conveying moral concepts and teaching them to its audience by using semantics and its appropriate tools such as question sentences, news and something in an effective way, and at the same time, through this, The presence of the audience in the text lab is also more prominent. In this research, the authors have studied this category of sentences and their secondary meanings in a descriptive-analytical manner and library tools, and the highlights of three topics of semantics, namely, question and news question sentences and their role and effect. In the effective transmission of the poet's educational themes in the lyrical and romantic poem, it has been explained and explained.

    Keywords: educational literature, Fayez Dashtestani, couplet, news, composition, semantics
  • Zeinab Rezapour * Pages 161-190
    Alteration and quotation are among the most important and widely used rhetorical figures in Persian literary texts, which, like some other figures of speech, have not been clarified in rhetorical and especially novel Persian texts. In this research, while reviewing different approaches of rhetoricians to these two literary figures, by mentioning some examples and adopting a descriptive-analytical method, a more accurate and complete definition of these two innovative figures and their types is presented through which their differences with some other figures are revealed. In this regard, the functions and aesthetic position and the connection of these two figures with contemporary literary theories as well as the conditions that put these two figures among the novelties or plagiarisms are explained. The results of the research indicate that alteration is related to poetry and quotation belongs to prose, and in both techniques, a poet or writer by applying prominent changes in the main context of verses, hadiths, proverbs and sayings or mentioning some specific words, derivatives and their meanings, manipulates the taken phrase in producing texts, and by using ellipsis and making artistic changes, he/she protects his speech from plagiarism. The various forms of application of these two figures in literary works, on the one hand, have caused brevity, association, ambiguity and richness of figurative forms, and on the other hand, due to inspiration of the speaker from previous works and changing them to create artistic and creative works, the figures are linked to the phenomena such as defamiliarization, hyperbole, intertextuality, and contextualization.
    Keywords: Rhetorical Texts, Alteration, Quotation, Literary Industries, Literary Theories
  • Marayamsadat Fayyazi *, Atiyeh Ahmadpour Lakhyagi Pages 191-218
    Schemata are mental images taken from one's embodied experiments and based on which concepts are abstracted. The present article aims at introducing movement schema in Forough Farrokhzad's poems. Meanwhile, it tries to Specify the role such schemas in conveying the themes of the poet’s poetry. The application of theoretical linguistics issues in literary criticism makes such research significant. The body of the data has been gathered by attributive method. Then the data has been studied with descriptive-analytical method. The findings of the research revealed that movement schema in Forough Farrokhzad’s poems convey some meanings such as 'loneliness', 'frustration', 'refusing guilt', 'description of love' and 'desire for change', 'description of social deviations and anomalies' remembering and forgetting the past' and 'thinking about death'.
    Keywords: cognitive semantics, image schema, movement schema, Forough Farrokhzad
  • Ebrahim Kanani *, Safoora Entezari Pages 219-240
    In the present study, the novel Tibetan Dream by Fariba Wafi is examined in the framework of critical discourse analysis using Van Leeuwen's model. In this novel, the representation of social actors is a platform for presenting the views and ideologies that the text seeks to establish. The identity of the actors at the beginning of the novel is designed in such a way that the reader is accompanied by the text to discover this identity in order to identify the implicit meanings in the text in relation to the actions of the actors. Using Van Leeuwen's sociological-semantic components, the relationship between ideological processes and discourse structures can be identified. In this way, he evaluated the mechanism of formation of the current of power and ideology and its role in the explicitness and secrecy of the actors and how they interact or confront. Accordingly, in the present study, an attempt has been made to explain the ideological attitudes of social actors from the perspective of women's class system in relation to discourse-oriented components through qualitative analysis. This study shows that most of the sociological-semantic components used in the novel include omission, activation, passive representation, naming, categorization, confusion time and symbolization. These components serve to describe the social and ideological mechanisms governing the social system of women.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, Van Leeuwen, Sociological-Semantic Components, Social Activists, Tibetan Dream, Fariba Wafi
  • Sara Latifian *, Hasan Soltani, Mohammadtaghi Jahani Pages 241-275
  • Zeinab Nasiri * Pages 277-301

    Examining imagery is a way of recognizing the similarities and differences of literary works and clarifies the style and artistic value of the work and determines the extent of the poet's power of innovation and use of the heritage of the past. Also, the attractiveness of works of art is due to the way they are structured, and this structure shows their distinction and superiority over other literary works. Rhetorical figures are the most important literary language figures in which the process of literary creation is more prominent than other language figures.Simile, is the most fundamental pillars of rhetorical figures such as metaphor, metonymy and characterization are caused by it. In this study, imagery in Xosrow and Ŝirin, from various aspects such as the Modal analogy, sensory and intellectual, singular and complexity, morphology, frequent use of metaphor and simile common are evaluated, classificated, and compared, and after adjustment for a variety of similes, a scientific and statistical analysis is presented. The main focus of this study was to compare the types of similes, in terms of the aforementioned characteristics, to determine the rate of innovation and imitation of Nizami.The story of Xosrow and Ŝirin, is 5300 bits, which in 1005 bits (19 percent), the simile is used. The highlights of this research, is a new and innovative imageries in the Nizami's similes which shows initiative and creativity in bringing new meanings and themes.

    Keywords: simile, imagery, metaphor structures, Xosrow, Ŝirin, Nizami Ganjavi
  • Fateme Nazari Far, Fateme Kolahchian *, MohammadEbrahim Malmir, Gholamreza Salemian Pages 303-330

    Astronomical elements and expressions have always had a remarkable presence in the content and form of nation literature, especially Persian poetry. Complete perception of a majority of poems highly depends on understanding the semantic relations and aesthetic details of used astronomical issues and phenomena. Therefore, the present study aims to explain semantic and aesthetic function of consultation, as an important and determinative part of astronomical issues, in Rumi’s sonnets. Being a descriptive-analytical research, the current study reveals that Rumi has used the names of consultations 117 times. The most frequent ones include Aries (whose contemporaneity with the sun has depicted an impressive image), Leo, Taurus, and Libra. The most important implicit contents by these consultation are related contents to spiritual resuscitation, approximation, mystical love, demand, and the benefit from the presence of leaders, criticizing carnal affiliation and condemned world. Due to Rumi’s mystical-eloquence use of the names of consultations in the verses containing several images, figural function of consultation names has higher frequency, 139 times, depicted in the form of symbol, ambiguity, irony, and simile. Image mixture is one the remarkable parts in his sonnets including symbolic similes, irony-symbol, and simile-irony. Rumi has benefited from symbols in other images. Moreover, he has emphasized irony notably. The names of some consultations, also, have been used in ambiguous structure, especially proportionality.

    Keywords: semantic function, eloquence image, astronomical elements, consultation, Rumi’s sonnets
  • Seyyed Mostafa Ahmadpanah *, Leyla Ghasemi, Taherh Chaldarreh, Katayoon Fallahi Pages 331-356
    Aesthetics is one of the fundamental and fundamental themes that its revelation dates back to Aflatuon's time and before him. And to this day, he has continued with the ideas of Western and Islamic contemporary thinkers and thinkers.The distinction between the Qur'an and the Holy Qur'an as a contextual and interconnected text-It's a miraculous rhetoric And we have this distinction in each chapter of the Qur'an, as well as any of its verses, each of which We have seen openly our gorgeous rhino style. The purpose of this article is to study the expressive elements in terms of aesthetics in the Holy Qur'an. Because the expressive elements allow a person to experience and document his experiences, The purpose of this research is analytical-descriptive. The results show The expression element in all the surahs of the Holy Qur'an is inseparable from one another And all the suras are in one body And in order to explain the thoughts and messages of the Qur'an, it is necessary to consider the features of literary art along with the subject-matter of thought.  With the studies done in aesthetics based on the expressive elements of the Holy Quran, it should be stated that the elements used in expression include the semantic element, the musical element, the structural element that in the Holy Quran all the suras are intelligently, The melodic order is selected. It should also be said that the Holy Qur'an has used the method of imaginative expression in expressing the subjects and has placed its rule of expression in it.
    Keywords: The Karim Quran, Aesthetics, Expressive elements, Structure, Meaning