فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1401)

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی اسماعیل نژاد* صفحات 1-17

    سواحل دریای عمان به عنوان یکی از مستعدترین نواحی در برابر بلایای آب و هوایی شناخته شده است. موقعیت جغرافیایی کشور در کمربند بیابانی و زلزله دنیا و همچنین منطقه گذار اقلیمی حاره و جنب حاره باعث شده است که مکررا رویدادهای شدید محیطی مانند سیل، طوفان، خشکسالی بی بازگشت، فرسایش رودخانه، افزایش سطح دریا، گرم شدن بی بازگشت، شوری و غیره را تجربه کند. این منطقه در برابر تغییرات آب و هوایی و بلایای طبیعی ناشی از آب و هوا، انباشتی از آسیب پذیری ها را دارا است که زحمتکشان روستایی را در تله فقر گرفتار کرده است. این مطالعه، مخاطرات بالقوه ناشی از تغییرات آب و هوا، آسیب پذیری، ظرفیت، ریسک مرتبط با آن ها را در سواحل دریای عمان شناسایی کرده و استراتژی های موجود برای کاهش خطر بلایا را بررسی می کند. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از فنون میدانی و پرسشنامه ای و با استفاده از رویکرد مشارکتی به ارزیابی مخاطرات اقلیمی نواحی ساحلی پرداخته است و ابعاد آسیب پذیری، احتمال خطر، مخاطرات و ظرفیت جامعه محلی را مورد واکاوی قرار داده است. جامعه هدف روستاهای مستقر در نوار ساحلی دریای عمان از بندر کواتر تا غربی ترین نقطه ساحلی استان سیستان و بلوچستان بوده که تعداد این روستاها 15 روستا است. حجم نمونه 151 خانوار انتخاب گردید. نتایج نشان داد که مهم ترین مخاطرات اقلیمی این منطقه، سیلاب، طوفان و شور شدن منابع آب است و میزان آسیب پذیری در این روستاها بالا است. جمع آوری آب باران به وسیله هوتک ها، خلق ثروت محلی، بازتخصیص منابع، بانک آب و بورس آب در بخش کشاورزی، آگاهی از رفتار مخاطرات محیطی به ویژه اقلیمی، آموزش های فنی حرفه ای برای کسب و کارهای جدید و کمک دولت، استراتژی هایی است که می تواند آسیب پذیری این منطقه در برابر مخاطرات را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: شوک های اقلیمی، جوامع محلی، آسیب پذیری، سواحل عمان
  • اشکان خطیبی*، مجید شهبازی، زهره ترابی صفحات 19-36

    در دهه های اخیر هم زمان با رشد فناوری و ورود آن به صنعت ساختمان، هوشمندسازی ساختمان ها در کشورهای توسعه یافته، افزایش پیداکرده است؛ اما در ایران، با وجود هدف گذاری در برنامه های توسعه کشور، متاسفانه سرمایه گذاران رغبت چندانی برای فعالیت در این حوزه از خود نشان نداده اند. تحقیق حاضر با هدف تعیین عوامل موثر در گرایش سرمایه گذاران به ساخت وساز مبتنی بر فناوری، به بررسی رابطه بین پذیرش فناوری و میزان سرمایه گذاری در صنعت ساختمان های هوشمند می پردازد. این تحقیق که بر پایه مدل پذیرش فناوری (TAM) شکل گرفته است؛ از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش انجام توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری آن را فعالان حوزه صنعت ساختمان در مناطق ساحلی استان مازندران تشکیل می دهند. گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای و ابزار پرسش نامه انجام پذیرفته است. پرسش نامه ها بعد از تایید روایی و پایایی، در میان 160 نفر از اعضای جامعه آماری به روش تصادفی خوشه ای توزیع و جمع آوری گردیده است. داده های حاصل از پرسش نامه ها، با استفاده از آزمون پارامتریک همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS25 و AMOS تجزیه وتحلیل شده است. یافته های حاصل از مطالعات میدانی همسو با یافته های استنباطی بوده و موید وجود رابطه معنادار بین متغیر «اعتماد» و متغیرهای «درک از سودمندی»، «درک از سهولت» و «نگرش» در مدل تحقیق، تایید می نماید با عنایت به عدم اعتماد پاسخگویان به فناوری ساختمان های هوشمند نگرش چندان مثبتی در میان جامعه آماری نسبت به فناوری وجود ندارد. همین امر موجب عدم استقبال آن ها از این فناوری در صنعت ساخت وساز شده است؛ به طوری که هوشمندسازی ساختمان سهم بسیار اندکی از ساخت وساز را در مناطق ساحلی مازندران به خود اختصاص داده است که این امر می تواند ناشی از کمبود دانش و آگاهی نسبت به مزایای فناوری هوشمندسازی ساختمان و عدم اطلاع رسانی صحیح باشد.

    کلیدواژگان: هوشمندسازی ساختمان، سرمایه گذاری، اعتماد، مدل پذیرش فناوری (TAM)، مناطق ساحلی مازندران
  • افشین متقی دستنایی، حسین دانا* صفحات 37-50

    تحقیق حاضر با هدف نیازسنجی آموزشی در جهت بهبود دانش ژیواستراتژی در نداجا انجام گرفت. پژوهش حاضر از جمله تحقیقات آمیخته بود که به صورت کیفی و کمی انجام گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش بعد از انجام مصاحبه و رسیدن به اشباع نظری تدوین شد که شامل 39 گویه و در قالب هفت نیاز کلی شامل: نیاز به شناخت در خصوص کشور، جمعیت، جامعه، سیاست، اقتصاد، سرزمین و استراتژی به صورت پنج گزینه ای لیکرت (خیلی زیاد، 5 امتیاز تا خیلی کم، 1 امتیاز) تدوین شد. جامعه آماری تحقیق حاضر در بخش کیفی شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند که با توجه به آگاهی لازم در خصوص تحقیق حاضر، مشخص گردیدند. به منظور شناسایی این نمونه ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. این نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت تعداد 14 نفر به عنوان نمونه در بخش کیفی مشخص گردیدند. همچنین جامعه آماری در بخش کمی تحقیق شامل تمامی افراد حاضر در نیروی دریایی ارتش ج.ا.ایران بودند که به موضوع تحقیق اشراف کامل داشتند. بر اساس انتخاب گلوله برفی، تعداد 54 نفر به عنوان نمونه تحقیق مشخص شدند. در نهایت پس از پخش و جمع آوری پرسشنامه های تحقیق، تعداد 41 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که نیازهای آموزشی بهبود دانش ژیواستراتژی در نداجا شامل نیاز در خصوص شناخت کشور، سرزمین، جمعیت، جامعه، اقتصاد، سیاست و استراتژی می باشد. نتایج تحقیق حاضر همچنن نشان داد که تمامی نیازهای شناسایی شده در مدل تحقیق از تاثیرگذاری معناداری برخوردار است. بنابراین توجه به مسایل مربوط به کشور، سرزمین، جمعیت، جامعه، اقتصاد، سیاست و استراتژی در برنامه های آموزشی مربوط به ژیواستراتژی در نداجا ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ژئواستراتژی، ژئوپلیتیک، نداجا، آموزش، نیازسنجی
  • فرهاد نظری، مریم جعفری مهرآبادی، محمود داودی* صفحات 51-63

    در نظریه های شهری جدید، آنچه باعث توسعه اقتصادی یک منطقه می شود، وجود نیروهای انسانی خلاق در آن منطقه است و نقش عوامل سنتی همچون موقعیت جغرافیایی، دسترسی و... کم رنگ شده است؛ چرا که قدرت حضور طبقه خلاق در یک شهر خود می تواند سایر عوامل رشد اقتصادی را تحت الشعاع قرار دهد. بنابراین توجه به ویژگی های سکونتی طبقه خلاق و ترجیحاتی که آنان برای سکونت در موقعیت مکانی مشخصی از شهرها دارند، از موضوعات مهم در توسعه شهرها است. پژوهش حاضر، عوامل موثر بر ترجیحات سکونتی طبقه خلاق شهر رشت را ارزیابی کرده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل موثر بر ترجیحات سکونتی طبقه خلاق شهر رشت بوده است. در این پژوهش، داده ها به صورت اسنادی و پیمایشی گردآوری شده است. تعداد 384 پرسشنامه در بین اعضای طبقه خلاق در شهر رشت تکمیل شده و داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و آزمون های آماری فریدمن، علامت و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، در ترجیحات سکونتی طبقه خلاق شهر رشت، عوامل کلاسیک سهم بسزایی داشته اند و تاثیر عوامل نرم کمتر از عوامل کلاسیک بوده است. همچنین یافته های تحقیق نشان داده است میزان تمایل و ترجیح سکونت طبقه خلاق در لایه های داخلی شهر، بالاست و هرچه از لایه های اولیه شهر به سمت پیرامون حرکت می کنیم، از تمرکز ترجیح سکونتی طبقه خلاق کاسته شده است. با توجه به نتایج این پژوهش، محله هایی که افراد طبقه خلاق شهر رشت ترجیح می دهند در آنجا زندگی کنند، عبارت بوده است از: منظریه، گلسار و بلوار گیلان، معلم، بازار، کاکتوس، ضیابری، فلسطین، نیکمرام، پارک شهر.

    کلیدواژگان: ترجیحات سکونتی، تئوری طبقه خلاق ریچارد فلوریدا، عوامل نرم، عوامل کلاسیک، رشت
  • امیر خلعتبری*، هاشم داداش پور صفحات 65-84

    ساحل از ویژگی های منحصر به فرد زیادی برخوردار است. مهم ترین و بارزترین این ویژگی ها، تعاملات پویای زمین و دریا است. این امر باعث تجمع بیش از حد در قسمت هایی از نواحی ساحلی و تخریب این مناطق ارزشمند، بی نظمی در ساخت و سازها و همچنین نبود مدیریت و ضوابط و مقررات روشن در نحوه استفاده از زمین، موجب استفاده نادرست و بیش از ظرفیت ساحل به ویژه در سواحل غرب مازندران شده است. از این رو انتخاب رویکردی نظام مند برای برنامه ریزی ساحل نیاز است که بتوان با تعیین نوع استفاده مناسب ساحلی گام مهمی در پایدار سازی منابع ساحلی برداشته شود. در این پژوهش از فرایند شبکه تحلیلی (ANP) و منطق فازی، برای تعیین نقشه مناسب محیطی استفاده شد که با تعیین مولفه های اصلی نوع استفاده از زمین، به منطقه بندی  و تعیین کاربری دهستان های ساحلی پرداخته و در آخر با طرح ضوابط و مقرارت راهبردی و مجموعه رهنمون و توصیه هایی برای نواحی ساحلی تنکابن سعی در ایجاد کاربری پایدار ساحلی شد. این تحقیق نشان می دهد که بین الگوی کنونی کاربری اراضی و تخریب منابع به دلیل نبود ضوابط و مقررات روشن، رابطه مستقیم و متقابل وجود دارد که با برنامه ریزی کاربری اراضی ساحلی با رویکرد توسعه پایدار، ماهیت و کیفیت توسعه نوار ساحلی غرب مازندران به ویژه شهرستان تنکابن در مسیری پایدار، مردم محور و مبتنی بر آسایش، رفاه و پایداری محیطی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، توسعه پایدار، برنامه ریزی ساحلی، سواحل غرب مازندران
  • مهدی زاهد غروی، فاطمه صادق پور*، محمدرضا محمدی صفحات 85-100

    در این پژوهش به منظور شناسایی ارزش حفاظتی سواحل دریای خزر استان مازندران و میزان تمایل به پرداخت گردشگران این سواحل با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) و پرسش نامه انتخاب دوگانه تک حدی تعیین و اندازه گیری شده است و با استفاده از مدل پروبیت میزان تمایل به پرداخت اندازه گیری شد و پارامترهای این مدل برآورد گردید. داده های پژوهش با نمونه آماری 1524 گردشگر این سواحل در بهار سال 1398 جمع آوری شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد متوسط تمایل به پرداخت ماهانه گردشگران برای حفاظت این سواحل در بهار سال 1398، برابر با 14964 تومان و برای کل گردشگران حدود 230 میلیارد و 199 میلیون تومان در ماه بوده است. بر پایه نتایج مدل رگرسیونی، متغیرهای قیمت پیشنهادی، درآمد افراد و سطح تحصیلات گردشگران، مهم ترین عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت گردشگران برای حفاظت از سواحل دریای خزر استان مازندران بوده است. این نتایج می تواند راهنمای مناسبی برای سیاست گذاران و برنامه ریزان صنعت گردشگری استان مازندران باشد.

    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، گردشگری، ارزش گذاری مشروط، روش دوگانه تک حدی، سواحل دریای خزر
|
  • Mortezā Esmāilnejād * Pages 1-17

    The coasts of the Oman Sea are known as one of the most prone areas to climatic disasters. The geographical location of the country in the desert and earthquake belt of the world, as well as the tropical and subtropical climate transition zone, has caused it to repeatedly experience severe environmental events such as floods, storms, droughts, river erosion, sea level rise, salinity, etc. This region is very vulnerable to climate change and natural disasters caused by weather. This study identifies the potential hazards due to climate change, vulnerability, capacity, and risk associated with them on the Oman Sea coast and examines the existing strategies for disaster risk reduction. This study has evaluated the climatic hazards of coastal areas by descriptive-analytical method, using field techniques and questionnaires with a participatory approach, and analyzed the dimensions of vulnerability, risk probability, hazards, and the capacity of the local community. The target community is the villages located on the coast of the Oman Sea from Bandar Gwder to the westernmost coastal point of Sistan and Baluchistan province. The number of these villages is 15. The sample was 151 households. The results showed that this region's most important climatic hazards are floods, storms, and salinization of water sources, and the level of vulnerability in these villages is high. Rainwater collection by hotspots, risk awareness, vocational training for new businesses, and government assistance are strategies that can reduce the area's vulnerability to hazards.

    Keywords: Climatic shocks, Local Communities, Vulnerability, Oman coast
  • Ashkān Khatibi *, Majid Shahbāzi, Zohreh Torābi Pages 19-36

    In recent decades, along with the growth of technology and its entry into the construction industry, the smartening of buildings has increased in developed countries. Yet, despite targeting the country's development plans in Iran, investors have not shown much interest in working in this field. The present study aimed to identify the factors affecting the tendency of investors toward building technology-based construction and use the TAM model to investigate the relationship between technology acceptance and the amount of investment in the intelligent building industry. This research is based on the Technology Acceptance Model (TAM). This research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. Data were collected using the library method and questionnaire tools. The research population included activists in the field of the construction industry in the coastal areas of Māzandarān province. After confirming the validity and reliability, the questionnaires were randomly distributed among 160 members of the research population. The data obtained from the questionnaires were analyzed using the Pearson correlation parametric test in SPSS25 and AMOS software. The findings confirmed the existence of a significant relationship between the "trust" variable and "perception of usefulness," "perception of ease," and "attitude" variables in the research model. Given respondents' lack of trust in intelligent building technology, there is not a very positive attitude towards technology among the research population. Given the lack of trust of respondents in smart building technology, there is not a very positive attitude towards technology among the statistical community. This has led to their unwillingness to accept this technology in the construction industry, as building intelligence has a minimal share of construction in the coastal areas of Māzandarān, which can be due to a lack of knowledge and awareness of the benefits of intelligent building technology and lack of proper information.

    Keywords: Building Smartening, Investment, Trust, Technology Acceptance Model (TAM), Coastal Areas of Māzandarān Province
  • Afshin Mottaqi Dastnaei, Hossein Dana * Pages 37-50

    The aim of the present study was to evaluate the educational need to improve geostrategy knowledge in NEDAJA. The present study was a mixed-methods study that was conducted qualitatively and quantitatively. The research tool was developed after interviewing and theoretical saturation. It includes 39 items in the form of seven general needs, including the need to know about the country, population, society, politics, economics, land, and strategy. The questionnaire was developed based on the Likert scale (very much, 5 points to very little, 1 point). The research population of the present study in the qualitative section included experts familiar with the research subject, and the necessary experience and knowledge were determined. The purposive sampling method was used to determine the samples. This sampling continued until the theoretical saturation was reached, and finally, 14 individuals were selected as samples in the qualitative section. Also, the research population in the quantitative part of the research included all individuals in the Navy of the Iranian Army who had full knowledge of the research subject. Based on snowball sampling, 54 people were selected as the research sample. Finally, after distributing and collecting the research questionnaires, 41 questionnaires were analyzed. The results showed that the educational needs for improving geostrategic knowledge in NEDAJA included knowing the country, land, population, society, economy, politics, and strategy. The results of the current research also showed that all the needs identified in the research model have a significant impact. Therefore, it is necessary to pay attention to the issues related to the country, land, population, society, economy, politics, and strategy in education programs related to geostrategy in NEDAJA.

    Keywords: Geostrategy, Geopolitics, Ndaja, Education, Needs Assessment
  • Farhād Nazari, Maryam Jafari Mehrābādi, Mahmoud Dāvoudi * Pages 51-63

    In new urban theories, what causes the economic development of a region is the presence of creative human forces in that region. Meanwhile, traditional factors such as geographical location, access, etc., are dimmed because the creative class's presence in a city can overshadow other factors of economic growth. Therefore, paying attention to the residential characteristics of the creative class and their preferences for living in a specific location in cities is one of the important issues in the urban development. The study has evaluated the factors influencing the residential preferences of the creative class of Rasht city. The main purpose of this research was to investigate the factors influencing the residential preferences of the creative class of Rasht city. It was a descriptive-analytical study. Data was collected through documentary and field studies. 384 questionnaires were distributed among the creative class members in Rasht city. The data were analyzed using Friedman, Sign, and Wilcoxon tests. Findings showed that classic factors significantly contributed to the residential preferences of the creative class of Rasht city, and the influence of soft factors was less than the classic factors. Also, the findings of the research have shown that the desire and preference of the creative class to live in the inner layers of the city is high, and as we move from the initial layers of the city to the periphery, the concentration of the residential preference of the creative class has decreased. According to the results, the neighborhoods where people of the creative class of Rasht city prefer to live included Manzariyeh, Golsār and Giulān Boulevard, Moalem, Bazaar, Cāctous, Ziābri, Felestin, Nikmarām, and Park Shahr.

    Keywords: Residential Preferences, Richard Florida's Creative Class Theory, Soft Factors, Classic Factors, Rasht
  • Amir Khalatbari *, Hāshem Dādāshpour Pages 65-84

    The coast has many unique features. The most important and prominent of these features are the dynamic land-sea interactions. This causes excessive accumulation in parts of coastal areas and the destruction of these valuable areas, irregularities in construction, as well as the lack of management and clear rules and regulations on how to use the land, causing improper use and excess coast capacity, especially on the west coast of Māzandarān. Therefore, choosing a systematic approach to coastal planning is needed to take an important step in stabilizing coastal resources by determining the type of appropriate coastal use. In this research, the analytical network process (ANP) and fuzzy logic were used to determine the appropriate environmental map, which dealt with the coastal villages' zoning and land use determination by determining the main components of the land use type. Also, using strategic rules and regulations and a set of guidelines and recommendations for the Tonkābon coastal areas, it was tried to create sustainable coastal use. This research showed a direct and reciprocal relationship between the current pattern of land use and the destruction of resources due to the lack of clear rules and regulations. With coastal land use planning through a sustainable development approach, the nature and quality of the development of the coastal strip west of Māzandarān, especially the city of Tankabon, would be sustainable, people-oriented, and based on comfort, well-being, and environmental sustainability.

    Keywords: Land use, Sustainable development, Coastal Planning, West coasts of Māzandarān
  • Mehdi Zāhed Gharavi, Fātemeh Sādeghpour *, Mohammadrezā Mohammadi Pages 85-100

    The Contingent Valuation Method (CVM) and a single bounded selection questionnaire were used in this study to identify the protection value of the coasts of the Caspian Sea in Māzandarān province and the tourists' willingness to pay (WTP) for these coasts. Also, using the probit model, the willingness to pay was measured, and the parameters of this model were estimated. The research sample included 1524 tourists of these coasts in the spring of 2019. The findings showed that the average willingness of tourists to pay monthly for the protection of these coasts in the spring of 2019 was 14964 Tomans and for all tourists was about 230 billion and 199 million Tomans per month. Based on the results of the regression model, the variables of the bid price, individuals' income, and level of education of tourists have been the most important factors influencing the willingness of tourists to pay for the protection of the Caspian Sea coast of Māzandarān province. These results can be a good guide for policymakers and planners of the tourism industry in Māzandarān province.

    Keywords: Willingness to pay, Tourism, Contingent valuation method, Single Bounded, Caspian coast