فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق اسلامی - پیاپی 28 (پاییز 1401)

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 28 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد ابوعطا*، مسعود فرزاد صفحات 7-20
    در فقه، در خصوص التزام یا عدم التزام اصیل به عقد فضولی همچنین در مورد جواز انحلال عقد فضولی توسط اصیل و مبنا و ماهیت آن، اتفاق نظر وجود ندارد. با وجود این، ماده 252 قانون مدنی، با تاثر از نظر پاره ای از فقهای امامیه در این مورد، اشعار می دارد: «لازم نیست اجازه یا رد فوری باشد. اگر تاخیر موجب تضرر طرف اصیل باشد، مشارالیه می تواند معامله را به هم بزند.» حسب این حکم، مقنن، ضمن پذیرش التزام اصیل به عقد فضولی، در مورد جواز انحلال عقد از سوی اصیل در فرضی که تاخیر مالک در اجازه یا رد معامله، سبب تضرر اصیل شود از عبارت «به هم زدن» استفاده کرده است؛ عبارتی که در ادبیات حقوقی ایران، مفهوم دقیقی ندارد اگرچه برخی حقوقدانان، آن را در معنای «فسخ» دانسته اند. در این تحقیق، حکم قانون راجع به پذیرش التزام اصیل به عقد فضولی و تبعا آثار آن همچنین ماهیت حقوقی «بر هم زدن» معامله، به تفصیل مورد مطالعه تحلیلی و انتقادی قرار گرفته و در پایان پیشنهاد اصلاح ماده مزبور ارایه شده است.
    کلیدواژگان: عقد فضولی، به هم زدن، فسخ عقد، اصیل، مالک
  • ندا بیگدلی آذری، حمید مسجدسرایی*، بتول پاکزاد صفحات 21-54
    یکی از چالش هایی که جامعه بشری به طور جدی با پیامدهای آن دست و پنجه نرم می کند و روز به روز بر مشکلات ناشی از آن افزوده می شود، نوآوری های مجازی  از سوی بزهکاران سایبری است. از آنجا که بسیاری از قوانین در جهان مادی، از همان کارآیی و اثربخشی در فضای مجازی برخوردار نیستند، امکان نقض آسان و عاری از دغدغه ناشی از مواجهه با پاسخ های کیفری و غیر کیفری میسر گشته است. بدیهی است که بهره وری ضمانت اجراهای کیفری و غیر کیفری  در خصوص بزه های ارتکابی در فضای مجازی، در گرو پژوهشی عمیق، گسترده و چندبعدی می باشد؛ لکن از آنجا که راجع به کارایی و اثربخشی پاسخ های مذکور در این زمینه و همچنین ارایه دورنمایی از یک نظام پاسخ دهی کیفری و غیر کیفری مناسب، تحقیق کمتری صورت گرفته است تحقیق حاضر به روش توصیفی - تحلیلی و با هدف احراز پاسخ دهی مطلوب نگارش یافته است. مطابق نتایج این نوشتار، با امعان نظر به شرایط خاص حاکم بر فضای مجازی، ویژگی های شخصیتی کنشگران انواع جرایم سایبری و میزان گسترده زیان های مادی و معنوی، علاوه بر ضرورت اصلاح و بازنگری نظام مند قوانین کیفری اصلی و مرتبط با جرایم رایانه ای، استفاده از قابلیت های الگوی عدالت ترمیمی برای رشد کارایی و اثربخشی ضمانت اجراهای کیفری ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، گونه شناسی پاسخ ها، پاسخ های کیفری، پاسخ های غیر کیفری، الگوی عدالت ترمیمی
  • مجتبی جعفری* صفحات 55-74
    قانون جدید مجازات اسلامی پس از کش و قوس های فراوان سرانجام با تصویب نهایی مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان از ادیبهشت سال 1392 لازم الاجرا گردید. این قانون در مقایسه با قانون سابق که از سال 1370 به اجرا گذاشته شده بود دارای ابداعاتی است که باعث حجیم تر شدن آن گشته است. یکی از این ابداعات به پیش بینی ادله اثبات جرم در قانون مجازات اسلامی مربوط می شود که به موجب آن، بخش پنجم از کتاب اول قانون جدید، مقررات عمومی راجع به ادله اثبات جرم را مورد توجه قرار داده است. نظر به این که قانونگذار برای نخستین بار ادله اثبات جرم را که اصولا به مقررات شکلی مربوط می شود در قانون ماهوی گردآوری کرده است بررسی موشکافانه رویکرد جدید قانونگذار از هر جهت ضروری است. ما در این مقاله سعی کرده ایم ابعاد مختلف این سیاست را مورد مطالعه انتقادی قرار دهیم. این رویکرد ما را به نگرش تازه ای از قانون مجازات اسلامی می رساند که هرچند ممکن است چندان برجسته نباشد اما مسایل مهمی را در تحلیل های حقوقی به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ادله اثبات جرم، قانون ماهوی، قانون شکلی، قانون جدید مجازات اسلامی
  • حامد رستمی نجف آبادی* صفحات 75-102
    «مصلحت»، عنصر اساسی فلسفه قوانین و احکام و مورد اتفاق مذاهب اسلامی است که در دو عرصه کلی فقه و حقوق از یک سو، و تک تک گزاره های فقهی و مواد قانون وضعی از سوی دیگر، به صورت جدی مطرح است و نقش آفرینی عنصر مصلحت در تصمیم گیری های نهایی فقه پژوهان و مجریان آن، امری ناگزیر به شمار می رود. هرچند که نقش استقلالی مصلحت به عنوان منبع، مورد اتفاق نیست ولی نقش ابزاری آن، گذشته از این که مورد وفاق است در مجازات های اسلامی غیر قابل انکار می باشد. آن چه این نوشتار درصدد تبیین آن می باشد این است که امروزه در تقنین و اجرای مجازات های اسلامی باید به عنصر مصلحت و فلسفه مجازات نیز توجه کرده و در صورت صلاحدید، حاکم شرع می تواند با استفاده از احکام ثانویه و عنصر مصلحت برای برخی مجازات ها جایگزین تعیین کند، یا برخی را به اجرا نگذارد. لذا به نظر، مصلحت هم در مرحله تقنین و هم در مرحله تفسیر قوانین و تطبیق آن بر مصادیق و هم اجرای مجازات های اسلامی تاثیرگذار بوده و حتی کیفیت و نحوه اجرای حدود را می تواند تغییر دهد؛ چه آن که اگر قانونی تصویب شود و به هر دلیلی به اجرا در نیاید، خاصیت اعلامی خود را نیز از دست خواهد داد. این موضوع در خصوص مجازات رجم، قطع ید، صلب و قطع دست و پا  به خلاف، برای جرایمی همچون زنای محصنه، سرقت و محاربه نیز صادق است.
    کلیدواژگان: مصلحت، مجازات های شرعی، تقنین، مجازات های جایگزین، حدود
  • علی رشیدی، مریم آقائی بجستانی*، محمد روحانی مقدم صفحات 103-130
    جرم سبز به عمل دایمی یا موقتی یا روندی گفته می شود که تاثیر منفی بر محیط زیست، سلامتی افراد یا منابع طبیعی دارد و هرگونه فعل زیان آور به محیط زیست اعم از طبیعی و انسانی محسوب می گردد. در دین اسلام در کنار فرامین عبادی، در زمینه بهداشت و لزوم محافظت از محیط زیست نیز تعلیمات فراوانی به چشم می خورد. گذشته از این که برخی نهادهای فقهی نظیر انفال، حسبه و مالکیت دربرگیرنده ملاحظات محیط زیستی هستند دستورات و نیز تعلیمات دین اسلام در مورد رعایت حقوق زیست، غالبا جنبه اخلاقی دارد اما در مبانی مختلفی نظیر آیات، روایات، و قواعد فقهی، زوایای مختلف محیط زیست و مبانی جرم شناختی جرایم به وضوح قابل تحصیل است. مطالعه تطبیقی اسناد بین المللی از یک سو، و منابع شرعی از سوی دیگر، حاکی از این واقعیت است که با وجود توافق نامه های بین المللی متعدد در خصوص جرم سبز و مقررات وسیع آن، مبانی فقهی امامیه، هم شمول بیشتری از جرم سبز را در برگرفته و هم قواعد آن در جهت پیشگیری از وقوع جرم مذکور نسبت به سایر اسناد بین المللی موثرتر بوده است. ضمن این که قابلیت ارعاب آمیز بودن و قدرت بازدارندگی، وصفی است که مقررات مربوط به این حوزه در راستای کاستن از ارتکاب این جرایم باید بیش از پیش مدنظر قانونگذار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جرم سبز، محیط زیست، فقه امامیه، اسنادبین الملل
  • محمدرضا رضوان طلب، داود دره شیری*، سید معین جوادی صفحات 131-256

    امکان استفاده از ابزارهای کیفری در امور حقوقی محل اختلاف فقها می باشد. چنان چه شخصی متهم به ارتکاب جرم باشد، در بعضی موارد امکان بازداشت وی مورد قبول قرار گرفته است اما استفاده از این اقدامات تامینی کیفرگونه در امور حقوقی نیاز به بررسی جواز یا عدم جواز آن از منظر فقهی و حقوقی دارد. تزاحم حقوق داین و مدیون منجر به اختلاف نظر در این خصوص شده است. با توجه به این که اصل در برخورد اولیه با افراد ،حمل فعل آنها بر احسن و برایت می باشد به نظر می رسد چنان چه فرد مدیون، مدعی اعسار گردد تا زمان تشخیص صحت یا عدم صحت ادعای وی، امکان بازداشت وی وجود ندارد. فقهای امامیه و اهل سنت نیز در این خصوص موضوع را مورد بررسی قرار داده اند. بررسی ادله احکام آنها نیز نشان خواهد داد که نمی توان حکم به بازداشت مدیون مدعی اعسار داد. از طریق مصداق شناسی این مهم در نگاه فقهای فریقین و داوری نظرات مطروحه، حکم صحیح در این مورد مشخص خواهد گردید و با توجه به تبیین نظریه صحیح در فقه به تفسیر قوانین موضوعه مربوط به مدیون مدعی اعسار با توجه به همین نظریه خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: مدیون، اعسار، حبس، جواز، بازداشت، مهریه
  • سیده فاطمه زبرجد، محمدعلی خورسندیان* صفحات 157-194

    تحلیل اقتصادی حقوق، عنوان نظریه ای است که با استفاده از روش های تحلیلی علم اقتصاد به ارزیابی مقررات حقوقی پرداخته و عنداللزوم آنان را اصلاح می نماید. این دیدگاه با تلقی معیار کارآیی به عنوان مهم ترین هدف حقوق، خواستار آن است که تصمیمات حقوقی به نحوی اتخاذ شوند که بالاترین حد مطلوبیت اقتصادی ایجاد گردد. علیرغم پیشرفت چشمگیر نظریه در عرصه جهانی، بازخوانی نقدهای نوینی که در پارادایم معرفتی نظریه به آن وارد گردیده، امکان بهره گیری از جمیع دستاوردهای آن را در اسلام با تردید مواجه می سازد. هرچند در آثار برخی اندیشمندان مسلمان، تلاش هایی پیرامون اثبات نظریه بر مبنای مستقلات عقلی و قاعده مصلحت صورت پذیرفته، لیکن، مبانی مزبور کلیت آن را در تمامی مصادیق ثابت نمی نمایند. لذا، سوال مهمی که همچنان بی پاسخ مانده، این است که آیا می توان مبنایی در فقه اسلامی یافت که نظریه را به نحو موجبه کلیه اثبات نماید؟ نوشتار حاضر که بر مبنای ضرورت فوق نگاشته شده، ضمن باور به عدم امکان ارایه چنین مبنایی در حقوق اسلام، برای نخستین بار نگرشی نوین به نظریه در پرتو قاعده نفی اختلال نظام ارایه می دهد. هرچند پذیرش امکان تحلیل اقتصادی هنجاری (اصلاح) احکام اسلام به منظور تحقق کارآیی اقتصادی در منافع خصوصی اشخاص  به عنوان قاعده ای کلی، دشوار به نظر می رسد لیکن، اگر ناکارآمدی احکام اولیه یا ثانویه و یا فقدان حکم شرعی، منجر به اختلال در منافع خرده نظام اقتصادی در سطح کلان گردد، رفع احکام ناکارآمد و یا اثبات حکم به منظور حفظ منافع عمومی جایز و بلکه ضروری تلقی می گردد؛ زیرا احکام حکومت، برمبنای نفی اختلال در نظام اقتصادی، بر کلیه احکام اولیه و ثانویه حکومت دارد. تحلیل اقتصادی احکام اسلام برای حفظ کارآیی در سطح کلان، صرفا در صورت مغایرت احکام شرع با مصالح اقتصادی «حکومت» جایز است؛ همچنین مادام المصلحه و منوط به عدم تعارض با مصالح اقوی می باشد، لذا در قیاس با نظریه گستره محدودتری می یابد.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، کارآیی، نظام حقوقی اسلام، حکم حکومتی، نفی اختلال نظام
  • سعید ضیایی فر* صفحات 195-218
    احتیاط گرایی یکی از امور تاثیر گذار بر فقه است و دو قسم موجه و غیر موجه دارد. لازم است تاثیرات این دو بر فقه شناخته شده و از یکدیگر تفکیک شوند. پرسش این است که احتیاط گرایی غیر موجه چه تاثیراتی بر استنباط داشته است؟ با بررسی مشخص می شود که احتیاط گرایی غیر موجه، تاثیراتی در کاهش استفاده از قرآن، عقل، و ملاکات احکام داشته است در حالی که در وضعیت مطلوب نباید چنین تاثیری را داشته باشد؛ چون اینها ظرفیت فراوانی برای استفاده در استنباط دارند و احتیاط گرایی مانع استفاده موجه از آنها شده است؛ همچنین احتیاط گرایی نقش بسزایی در افزایش تمسک به اجماع و روایات داشته است در حالی که برخی از آن دو، واجد شرایط اعتبار نیستند و باید از قلمرو استنباط فقهی کنار گذاشته شوند تا فقه متناسب با انتظارات ازآن در هر زمان رشد داشته باشد.
    کلیدواژگان: تاثیر احتیاط گرائی، ملاک حکم، آیات، عقل، روایات معتبر، اجماع نامعتبر
  • طاهر علی محمدی*، حمزه نظرپور، فریده محمودی برام صفحات 219-251
    بدون تردید، گردوخاک، آثار و نتایجی منفی برای انسان داشته و برای سلامتی انسان مخاطره انگیز است. با توجه به مسیولیت کلی دولت در مقابل شهروندان، مسیولیت مقابله با این پدیده بر عهده دولت و توسط سازمان حفاظت محیط زیست می باشد. با توجه به اهمیت مقابله با این پدیده، بررسی مسیولیت مدنی دولت در برابر زیان های ناشی از گردوخاک بر سلامتی شهروندان ضرورت دارد. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، با بررسی مبانی فقهی و قوانین ملزمه، مساله را مبتنی بر مبانی مشهور فقهی و حقوقی تحلیل کرده، و به این نتیجه رسیده است که مسیولیت مدنی دولت در قبال خسارات ناشی از گردوخاک، بر پایه قاعده احترام قابل توجیه می باشد.
    کلیدواژگان: گردوخاک، سلامتی شهروندان، مسئولیت مدنی، دولت، جبران خسارت، محیط زیست، نظریه «احترام»
  • کریم کوخایی زاده*، عبدالجبار زرگوش نسب صفحات 251-274
    مساله تزاحم یکی از مسایل مهم علم اصول و از مباحث عقلی است که اصولیان با استفاده از آن می توانند مشکلات تنافی بین احکام در مقام امتثال را حل وفصل نمایند. شهید صدر تزاحم را از باب تعارض حقیقی خارج کرده و در باب ورود داخل می داند. از حیث متعلق با وجود اختلاف در تقسیم بندی می توان آن را در سه جمله: تزاحم ناشی از عدم قدرت مکلف، تزاحم ناشی از مقدمیت حرام برای واجب و تزاحم ناشی از تلازم اتفاقی دو فعل در خارج خلاصه کرد. تزاحم در زمینه احکام و ملاکات به وجود می آید؛ و در صورت مجبور شدن به ترجیح متعلق یکی از این دو، ترجیح در مورد اول از وظایف مکلف ودر مورد دوم به دست مولی می باشد. مقتضای قاعده اولیه در باب تزاحم بین احکام، تخییر و در بین ملاکات تخییر نیست، چون به دست آوردن آنها برای عقل امکان پذیر نیست. مهم ترین ثمره تعادل و تساوی بین دو حکم متزاحم، وحدت و تعدد مجازات است. اگر متزاحمان از حیث اهمیت مساوی نباشند، حکمی که مهم تر است بر دیگری مقدم می شود؛ بنابراین، اصولیان مرجحات متعددی را برحسب متعلقات حکم ذکر نموده اند که هر کدام از این موارد، دارای آثار زیادی در ابواب مختلف فقه است. از آنجا که علما در خصوص مجرای تزاحم و اقسام آن و مسوول تشخیص و راه های علاج آن اختلاف نظر دارند بررسی آن دارای اهمیت بسزایی است؛ لذا نگارندگان با روش توصیفی- تحلیلی به ابعاد گوناگون آن پرداخته اند.
    کلیدواژگان: تزاحم، تعارض، تزاحم حکمی، جهات مرجحه
  • زینب محمدزاده* صفحات 275-302
    مشهور فقهای امامیه بر این باورند که در عقد نکاح، معاطات جایز نیست و انعقاد این عقد، علاوه بر قصد و رضای طرفین، نیازمند صیغه ایجاب و قبول است. ایشان در صیغه قبول، بر عدم انحصار آن به الفاظ خاص اتفاق دارند و قبول را با هر لفظی که دلالت بر رضایت زوج دارد صحیح می دانند، اما صیغه ایجاب را تنها منحصر در برخی الفاظ خاص دانسته اند. در مقابل این دیدگاه، فقهای اهل سنت، در عقد نکاح همچون سایر عقود، لفظ ایجاب را منحصر به الفاظ قرآن و سنت ندانسته اند و هر لفظی که دلالت بر مقصود کند را مفید عقد می دانند. دیدگاه مذکوربا توجه به جریان این حکم در سایر عقود و استثنا شدن عقد نکاح در دیدگاه رقیب، قابل تامل است. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی، به ارزیابی مجدد ادله انحصار صیغه ایجاب در عقد نکاح پرداخته و دیدگاه مشهور فقهای امامیه را در بوته نقد قرار می دهد. در این راستا از مطالعه تطبیقی آراء و فتاوای علمای اهل تسنن و ادله ایشان در این خصوص نیز بهره برده است.
    کلیدواژگان: عقد نکاح، صیغه ایجاب، قصد، رضا، توقیفی بودن نکاح
  • زهرا سادات مناقب*، جلال الدین قیاسی صفحات 303-324
    یکی از موارد ضرورت تفسیر قوانین، تزاحمات موجود در میان مواد قانونی است که موجب ابهام در نحوه اجرای قانون می گردد. تزاحم در مرحله اجرای قانون رخ داده و موجب می شود که دو متزاحم، قابلیت جمع با یکدیگر نداشته باشند؛ به همین دلیل، نمی توان همزمان به هر دو عمل کرد. در پژوهش حاضر، انواع تزاحم و راهکارهای حل آن با توجه به این که میان دو متزاحم، ترجیحی وجود داشته باشد یا خیر، مطرح می گردد. همچنین بررسی وجود یا عدم وجود تزاحم در تعدد جرایم مختلف اعم از جرایم تعزیری، حدود، قصاص و دیه از اهداف پژوهش حاضر می باشد. تعدد معنوی، زمانی می تواند مصداق تزاحم قرار گیرد که مبنای قانونگذار حکم به یک مجازات برای دو عنوان مجرمانه باشد؛ زیرا در این حالت، دو عنوان مجرمانه اقتضای دو مجازات را داشته و انتخاب یک کیفر برای دو عنوان مجرمانه، نقطه ایجاد تزاحم می باشد که بایستی با توجه به راهکارهای موجود، تنافی حقوقی مذکور رفع گردد. همچنین زمانی که مقنن نظر به جمع مجازات ها در تعدد مادی دارد، ممکن است تزاحم ایجاد گردد که قانونگذار با تقدم و تاخر مجازات ها، به این نوع تنافی نیز پایان داده است. بنابراین، دستیابی به روش منطقی در جهت رفع تزاحم ها، به منظور ایجاد انسجام در درون نظام حقوقی ضروری است.
    کلیدواژگان: تزاحم، تعدد جرائم، قانون مجازات اسلامی
  • جواد نفری*، علی عندلیبی صفحات 325-348
    ربا از مسایل بسیار مهمی است که از گذشته های دور مورد ابتلای جوامع مختلف بشری بوده و همواره آسیب های اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی را به اعضای جامعه وارد ساخته است. بر همین اساس، در دین مبین اسلام، در خلال نصوص بسیاری حکم به حرمت معاملات ربوی شده است. با این حال، برخی از فقها و اندیشمندان مسلمان در آثار خود فصلی را تحت عنوان «حیل تخلص از ربا» آورده و طی آن، شیوه هایی را معرفی نموده اند که از طریق آنها، معاملاتی صورت می پذیرد که ظاهری شبیه به معاملات غیر ربوی داشته و بر همین اساس، مشمول حکم حرمت ربا نمی شوند. مهم ترین سوالی که در این خصوص مطرح می گردد حکم استفاده از حیل تخلص از رباست که در پژوهش حاضر تلاش شده تا با روش تحلیلی - توصیفی ضمن ارایه پاسخی مستند بدان، حکم بیع عینه به عنوان یکی از حیل ربا مورد بررسی قرار گیرد. پیرامون حکم روش های فرار از معامله ربوی میان فقها اختلاف نظر وجود داشته و برخی با استناد به تعارض بکارگیری این شیوه ها با فلسفه حرمت ربا، قایل به عدم مشروعیت این اقدام شده و در مقابل، برخی با تمسک به منطوق برخی روایات خاص، مدعی شده اند که حیل تخلص از ربا تخصیصا یا تخصصا از حکم حرمت ربا خارج است. بر مبنای پژوهش های صورت گرفته، نه تنها استفاده از حیل تخلص از ربا خالی از اشکال است بلکه می توان از «بیع عینه» به عنوان شیوه ای در جهت فرار از ارتکاب به معاملات ربوی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: معامله، ربا، حیل تخلص، راه های فرار از معامله ربوی، بیع عینه، بیع نسیه
|
  • Mohammad Abouata *, Masoud Farzad Pages 7-20
    In Islamic jurisprudence, there is not consensus in this respect that if principal is or is not bound to the contract not concluded by owner also about the basis and nature of dissolution of such a contract by principal. Section 252 of civil code, however, says: “it is not necessary that permission or rejection to be instant. If delay may cause the principal to incur a loss, he may dissolve the contract”. According to the section, the principal is considered bound to contract but in respect of dissolution of contract by him when delay by owner may cause a loss to the principal, phrase “dissolution” is used; a phrase which has no exact meaning in Iranian legal system although some jurists consider it as cancellation. In this research, section 252 of civil code concerning being bound of the principal to the contract and its effects also meaning of dissolution of contract, is analytically and critically studied and at the end, an amendment proposition is rendered.
    Keywords: Contract, principal, cancellation, being bound, owner
  • Neda Bigdeli Azari, Hamid Masjedsaraie *, Batool Pakzad Pages 21-54
    One of the challenges that human society is seriously dealing with its consequences and the problems caused by it are increasing day by day, is virtual innovations by cyber criminals. Since many laws in the world do not have the same efficiency and effectiveness in cyber space, it is possible to easily violate them without the worry of facing criminal and non-criminal responses. Anticipating criminal sanctions in new fields such as information and communication technology, in addition to the protection and stability of order and security of the society, also provides the human rights standards of citizens. It is obvious that the effectiveness of the criminal and non-criminal sanctions regarding the offenses Virtual space depends on deep, wide and multi-dimensional research, but before this, there was less research about the efficiency and effectiveness of the responses mentioned in this field, as well as providing a perspective of a suitable criminal and non-criminal response system. Therefore, with the aim of obtaining the desired response, this research has been written with a descriptive-analytical method and using library and internet resources. According to the results of this article, it is necessary to use the capabilities of the restorative justice model to grow the efficiency and effectiveness of the guarantee of criminal executions.
    Keywords: Virtual space, typology of answers, criminal answers, non-criminal answers, model of restorative justice
  • Mojtaba Jafari * Pages 55-74
    After many demarcations, the new Islamic penal code has been finally approved by the parliment and came into force since the May 2013 following its confirmation by the Guardian Council. Compaired with the former code enforced since 1991, the last code include some innovations which have made it larger. One of these innovations is concerned to prediction of proofs of evidence in the penal code whereby, the fifth part of the first book of the new code has considered the general rules of proofs of evidence. Considering that the legislator for the first time has collected the proofs of evidence, normally concerned to the formal legislation, in a substantive criminal code, an analysis of the new approach seems to be so essential to study. In this article we have tried to study critically this policy from different aspects. This approach leads us to a new perspective on the Islamic Penal Code, which, while not as prominent, raises important issues in legal analysis.
    Keywords: proof of crimes, substantive law, new law, Punishment
  • Hamed Rostami Najafabadi * Pages 75-102
    " expediency " is the basic element of the philosophy of laws and rulings, and this is the case of Islamic schools, which is in two general areas: jurisprudence and law, on the one hand, and jurisprudential propositions and articles of statutory law, on the other hand. Other, it is seriously discussed and the role of expediency element in the final decisions of jurisprudence scholars and its executors is considered inevitable. Although the independent role of expediency as a source is not a matter of coincidence, but its instrumental role, apart from the fact that it is a matter of consensus, is undeniable in Islamic punishments. What this article aims to explain is that today in the legislation and implementation of Islamic punishments, one should also pay attention to the element of expediency and the philosophy of punishment, and in case of discretion, the ruler of Sharia can use the secondary rulings and the element of expediency for some determine alternative punishments, or not implement some. Therefore, in the opinion of expediency, both in the stage of enactment and in the stage of interpretation of laws and their application to examples and the implementation of Islamic punishments, it is effective and it can even change the quality and manner of the implementation of Hudud; Because if a law is passed and is not implemented for any reason, it will lose its declaratory nature. This issue is also true regarding the punishment of stoning, amputation, amputation, and amputation of hands and feet, for crimes such as adultery, robbery, and moharebeh.
    Keywords: Expediency, Islamic punishments, legislation, alternative punishments, limits
  • Ali Rashidi, Maryam Aqai Bejestani *, Mohamad Rohani Mogadm Pages 103-130
    The possibility of using criminal tools in legal affairs is a matter of dispute between jurists. If a person is accused of committing a crime, the possibility of his arrest has been accepted in some cases, but the use of such punitive measures in legal matters requires the examination of its authorization or prohibition from a jurisprudential and legal perspective. The conflict of rights between creditors and debtors has led to disagreements in this regard. Considering that the principle in initial treatment of individuals is that their actions are based on integrity and innocence, it seems that if the debtor claims insolvency, it will not be possible to detain him until the truth or falsity of his claim is proven. Imami and Sunni jurists have also examined this matter- an examination of the evidence of their rulings will also demonstrate that it is not possible to order the arrest of a debtor claiming insolvency. In this article, the correct ruling in this case will be determined through the epistemology of this important point of view from perspectives of the jurists of both sects and judging the proposed opinions. Noting the correct theory in jurisprudence, we will provide a detail interpretation of the relevant laws applicable to the debtor claiming insolvency.
    Keywords: Debtor, Insolvency, imprisonment, Authorization, Detention, Dowry
  • MohammadReza Rezvan Talab, Davood Darrehshiri *, Seyyed Moein Javadi Pages 131-256

    The possibility of using criminal tools in legal affairs is a matter of dispute between jurists. If a person is accused of committing a crime, the possibility of his arrest has been accepted in some cases, but the use of such punitive measures in legal matters requires the examination of its authorization or prohibition from a jurisprudential and legal perspective. The conflict of rights between creditors and debtors has led to disagreements in this regard. Considering that the principle in initial treatment of individuals is that their actions are based on integrity and innocence, it seems that if the debtor claims insolvency, it will not be possible to detain him until the truth or falsity of his claim is proven. Imami and Sunni jurists have also examined this matter- an examination of the evidence of their rulings will also demonstrate that it is not possible to order the arrest of a debtor claiming insolvency. In this article, the correct ruling in this case will be determined through the epistemology of this important point of view from perspectives of the jurists of both sects and judging the proposed opinions. Noting the correct theory in jurisprudence, we will provide a detail interpretation of the relevant laws applicable to the debtor claiming insolvency.

    Keywords: Debtor, Insolvency, imprisonment, Authorization, Detention, Dowry
  • Seyyede Fateme Zebarjad, MohammadAli Khorsandian * Pages 157-194

    Economic analysis of law is a theory that evaluates and corrects legal regulations by using economic tools, considering efficiency as it’s main goal. Reviewing some of the critiques, raises doubts about the possibility of utilization of it’s whole achievements in Islam. Despite some efforts to prove the theory on the basis of pure rational propositions and jurisprudence rule of expediency, those reasons cannot prove the theory totally. The important question that hasn’t yet been answered, is that can any foundation be found in Islamic jurisprudence that proves it totally? This article has been written on the basis of this necessity, proving the impossibility of concluding the totality of the theory from Islamic jurisprudence. It also presents, for the first time, a new attitude in light of the rule of system disorder negation. Although, it seems difficult to admit the possibility of correcting Islamic verdicts in order to gain private utility as a general rule, but if the inefficiency of verdicts or lack of them creates disturbance in economic subsystem’s interests in a big scale, lifting inefficient verdicts or issuing efficient ones will be allowed but necessary, because governmental verdicts, based on economic system disorder negation, are prior to primitive and secondary verdicts. Economic analyzing of Islamic rulings in order to preserve general interests is permissible just in cases of contradiction with governmental economic expediencies, it is also reliable as long as expediency necessitates and it doesn’t appose stronger expediencies. so it has a more restricted domain compared to the theory.

    Keywords: economic analysis of law, Efficiency, Islamic legal system, governmental verdicts, system disorder negation
  • Saeid Ziyaeifar * Pages 195-218
    Conservatism is one of the influential matters on jurisprudence and has two types of admissible and inadmissible. The effects of these two on jurisprudence have to be known distinguished. The question is how inadmissible conservatism has influenced our Inference. Study shows that unjustified conservatism has had effects in reducing the use of the Qur'an, reason, and the criteria of rulings, although in optimal situation there has to be no such an effect because these have vast capacity in Inference and conservatism has prevented their admissible use. conservatism has also played an important role in increasing reliance on consensus and narrative while some of them are both eligible and should be removed from the realm of jurisprudential inference so that jurisprudence can grow with expectations of anytime.
    Keywords: Conservatism, criteria of rulings, Ayat, Wisdom, Authentic narrations, Invalid consensus
  • Taher Alimohamadi *, Hamzeh Nazarpour, Farideh Mahmoudiberam Pages 219-251
    Undoubtedly, dust collection has negative effects and negative consequences for humans and may endanger their physical and mental health in various aspects. Regarding the general liability of the Islamic State against the citizens, the responsibility for coping with this phenomenon lies with the government and the Environmental Protection Agency. Due to the importance of coping with this issue, the legal jurisprudential analysis of the civil liability of the state against the harmful effects of dust on the health of citizens is of particular importance. This descriptive-analytical study analyzed the issue based on well-known jurisprudential and legal principles by examining Jurisprudential principles and mandatory rules and It has been concluded that the civil liability of the government for damages caused by dust can be justified on the basis of the rule of respect.
    Keywords: Dust, Health of the Citizens, civil liability, Government, compensation, The Environment, Respect theory
  • Karim Kokhaiizadeh *, Abdolgabar Zargoshnasab Pages 251-274
    Interference   is the important issue in  methodology  and   intellectual   debate   by  which  Usulis   can  solve  problems  of  the  contradiction   among  edicts  in  obedience   position.  Shahid Sadr   has   excluded   the  interference   from  real  conflict  and included it  in the entry   part.  From the  view  point  of  object  of  association ,  despite  of   difference  in dividing , it  can be   summarized  in  three  sentences:  interference  from   lack of   capacity  of legally  commanded   person(mokallaf) , interference  from precedence  of   unlawful issue  for  obligatory  and  interference  from casual correlative  two external act Conflict arises in the field of rules and criteria ;  when    preference  of object  of  association  of  one  of them  is  forced , the  preference  in the  first   issue( edicts) of  duties  of  the   legally   commanded  person  and  the  second  issue ( common basis)  is  by  the  master.  The requirement  of the  primary  rule  in the  interference  among  edicts  is  disambiguation  and  it  is  not  among  common basis, because,   it  is  impossible  to  gain   the  intellect.  The  most  important   result   of  balance  and equality  between  two  interference   edicts   is  unity and plurality  of  punishments.   If   interfered  edicts  are  not  equal    importantly ,     the  edict  which  is   more  important    precedes other  one.  However, Usulis   have  mentioned   different   preferable  edicts in terms  of object  of association  of  edict, each  of  them   has  many effects in different issues of urisprudence. Since  jurists   have   difference  in   interference  and  its    categories   and  are  responsible  for   it  and  its  correction  ways ,   it  is  important  to  investigate  it; thus,   authors    have   investigated   it   by  descriptive-analytic  method.
    Keywords: Tazahom, Conflict, Tazahom between Rulings, Preferred Directions
  • Zeinab Mohammadzade * Pages 275-302
    Well-known Imami jurists believe that marriage contract, are not permissible  by conduct. in addition to the intention and consent of the parties, requires the form of offer and acceptance. In the form of acceptance, they agree that it is not exclusive to certain words and accept the correct with any word that indicates the consent of the couple, but they have considered the form of offer only in certain specific words. Contrary to this view, Sunni jurists, in marriage, like other contracts, have not considered the word of offer to be limited to the words of the Qur'an and Sunnah, and consider any word that indicates a purpose to be useful in marriage. This view can be considered the flow of this ruling in other contracts and the exception of marriage in the rival view. This article re-evaluates the reasons for the monopoly of the form of offer in marriage and criticizes the famous view of Imami jurists. In this regard, he has benefited from a comparative study of the opinions and fatwas of Sunni scholars and their arguments in this regard.
    Keywords: marriage contract, affirmative form, intent, Satisfaction, Suspending of the marriage
  • Zahra Sadat Managheb *, Jalaldin Qiasi Pages 303-324
    Despite the legislative accuracy in the enactment of laws, there are times when one is unable to enforce two rules of the law at the same time. In these circumstances, it is necessary to clarify which rule the individual will implement. one of the most important issues is the necessity of interpretation of laws, incongruity among the legal provisions which constitute the ambiguity in the manner of law enforcement. incongruity occurs in the implementation phase of the rule, and at this stage they are not aggregated, meaning that it cannot be done at the same time. in the present study, there are various types of incongruity and solutions to solve it with regard to whether there is preferential between the two sides. it also tries to analyze one of the examples of incongruity in criminal law, that is, multiple criminal identities, so that in material multiplicity, as the basis of the legislator is a punishment for two acts of crime, it is accepted as the basis of two offences. it is necessary to obtain a rational method in order to provide coherence within the legal system.
    Keywords: incongruity, Multiple crimes, Islamic criminal law
  • Javad Nafari *, Ali Andalibi Pages 325-348
    Usury is one of the most important issues that has plagued various human societies since ancient times and has always caused significant economic and social harm to members of society. Accordingly, in the religion of Islam, many texts have ruled that usury is forbidden. However, some Muslim jurists and thinkers have included a chapter in their works entitled "The Trick of Usury" in which they have introduced methods through which transactions are made that appear to be similar to non-usury transactions. They have usury and accordingly, they are not subject to the ruling on the sanctity of usury. The most important question in this regard is the ruling on using the trick of usury. There has been disagreement among jurists about the ruling on methods of escaping the usury deal, and some, citing the conflict between the use of these methods and the philosophy of the sanctity of usury, believe that this action is illegitimate, and on the other hand, some claim based on the content of certain narrations. They have said that cheating usury is out of the sanctity of usury specifically or professionally. According to research, not only is the use of usury tricks free of problems, but also the sale of object can be used as a way to avoid committing usury transactions.
    Keywords: transaction, usury, ways to escape usury transaction, loan sale