فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صغرا ابراهیمی قوام، جواد عینی پور صفحات 9-32
    زمینه و هدف

    یکی از ابزارهای مهم در فرایند کشف و شناسایی مجرمان قاتل، شناسایی ویژگی های روانشناختی آنان براساس نوع، نحوه وقوع و میزان سازمان یافتگی قتل است. این موضوع در گسترش رویکرد علمی و حرفه ای شدن پلیس تاثیر بسزایی دارد. هدف از انجام این پژوهش مقایسه سبک های دلبستگی و تکانشگری قاتلان انتقامی با قاتلان مواجهه ای می باشد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، مقطعی از نوع علی- مقایسه ای است. شیوه نمونه گیری هدفمند بوده و این امر از طریق مصاحبه ی مقدماتی جهت تعیین نوع و نحوه وقوع قتل با 150 قاتل در زندان رجایی شهر کرج صورت گرفت که درنهایت دو گروه 30 نفری به تفکیک از قاتلان انتقامی و مواجهه ای، انتخاب شدند. گردآوری داده ها به وسیله ی پرسشنامه تکانشگری بارت(2004) و پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (1980) صورت گرفت و با روش تحلیل واریانس چند متغیر و آزمون خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار بین سبک دلبستگی و تکانشگری دو گروه بود؛ افراد قاتل مواجهه ای بیشتر دارای سبک دلبستگی ایمن و افراد قاتل انتقامی سبک دلبستگی اجتنابی داشتند، سطح تکانشگری قاتلان انتقامی در دو مولفه حرکتی و شناختی بیشتر از قاتلان مواجهه ای و معنادار بود.

    کلیدواژگان: قاتلین مواجهه ای، قاتلین انتقامی، سبک دلبستگی، تکانشگری
  • ابراهیم داودی، حسین طالبیان، مهدی زمانی صفحات 33-54
    زمینه و هدف

    حضور اتباع غیرمجاز در استان ‌البرز و مشکلات ناشی از شناسایی هویتی آنها، پیشگیری از جرایم آنان به‌ویژه قتل را متاثر از عوامل متنوع و گوناگونی کرده است. بر این اساس، پژوهش حاضر عوامل موثر بر قتل توسط اتباع غیرمجاز با تاکید بر پیشگیری از جرم در استان البرز را کاوش کرد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت داده‌ها، کیفی و از نوع اکتشافی است. مشارکت‌کنندگان پژوهش، مدیران و متخصص حوزه قتل پلیس آگاهی استان البرز، قضات و اساتید جرم‌شناسی استان البرز به تعداد 13 نفر بود. مشارکت‌کنندگان هدفمند انتخاب شدند و تا اشباع نظری، مصاحبه‌ها ادامه پیدا کرد. داده‌های پژوهش با ابزار مصاحبه نیمه‌ساختاریافته جمع‌آوری شد. اعتبار و روایی داد‌ه‌های پژوهش براساس سه شاخص، «انتقال‌پذیری»، «ممیزی قابلیت اطمینان» و «تاییدپذیری» انجام شد. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته‌ ها:

     یافته‌های پژوهش شامل دستیابی به تعداد 54 مضمون پایه درخصوص عوامل موثر بر قتل توسط اتباع غیرمجاز و راهکارهای پیشگیری انتظامی از آن است که در قالب 12 مضمون سازمان‌دهنده و 2 مضمون فراگیر سازماندهی‌ شد.

    نتیجه‌ گیری:

     عوامل موثر بر قتل در پژوهش حاضر شامل عوامل کنترلی (ضعف ورود و خروج ضابطه‌مند اتباع به کشور)، عوامل هویتی (نداشتن هویت مشخص)، عوامل روانی (حس انتقام جویی)، عوامل فرهنگی (تعصبات ناموسی و اختلاف فرهنگی) و عوامل اقتصادی (اخاذی از کارفرما و طمع به اموال مالکان)، به‌دست آمد. همچنین راهکارهای پیشگیری از جرم در سه دسته اجتماعی، وضعی و کیفری سازماندهی شدند.

    کلیدواژگان: ارتکاب قتل، پیشگیری از جرم، پیشگیری از قتل، اتباع غیرمجاز، استان البرز
  • سارا ابراهیمی، راضیه صابری، زینب لکی صفحات 53-78
    زمینه و هدف

    افزایش استفاده ازفضای مجازی توسط کاربران نوجوان که افزایش احتمال بزه‌دیدگی آنها رادراین فضامتاثر ازعوامل مختلف به‌دنبال داشته،ضرورت مطالعه بر روی این عوامل رابیش ازپیش آشکارمی‌سازد. بر این اساس،هدف پژوهش حاضرشناسایی نقش سواددیجیتال وخودمراقبتی دربزه‌دیدگی درفضای مجازی است.

    روش

    پژوهش حاضر، با استفاده ازروش توصیفی ازنوع همبستگی انجام شد.جامعه پژوهش شامل کلیه دختران وپسران نوجوان 13تا 18ساله شهرتهران بودندکه 278 نفر از آن‌ها بااستفاده ازروش نمونه‌گیری گلوله برفی مجازی به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند.شرکت‌کنندگان در این پژوهش به مقیاس سواددیجیتال برای نوجوانان، پرسشنامه خودمراقبتی در فضای مجازی و پرسشنامه بزه‌دیدگی حاصل از آزاررسانی سایبری به صورت آنلاین پاسخ دادند.به‌منظور اجرای پژوهش، نشانی اینترنتی پرسشنامه و مقیاس برای نمونه‌های اولیه ارسال شد و آن‌ها نیز برای افراد دیگر ارسال کردند و این زنجیره تا آخرین نمونه ادامه یافت. تحلیل داده‌های پژوهش از طریق تحلیل همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از ‌نرم‌افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته‌ها:

     یافته‌های پژوهش نشان داد بین سواد دیجیتال و خودمراقبتی در فضای مجازی و ابعاد بزه‌دیدگی در فضای مجازی رابطه منفی و معنی‌دار وجود دارد و فقط میان مهارت اطلاعاتی و بزه‌دیدگی جنسی رابطه معنی‌دار برقرار نیست. همچنین از میان متغیرهای پیش‌بین هم خودمراقبتی در فضای مجازی و هم سواد دیجیتال- به جز عدم پیش‌بینی‌کنندگی مهارت اطلاعاتی در هر سه بعد بزه‌دیدگی در فضای مجازی- به ترتیب پیش‌بینی‌کننده-های مهم در بزه‌دیدگی در فضای مجازی به ویژه در بعد آبرویی میباشند.

    نتیجه‌گیری: 

    یافته‌های پژوهش حاضر، اهمیت توجه به نحوه استفاده از فضای مجازی توسط نوجوانان و تدبیر و کاربست راهکارهایی برای تقلیل عوامل موثر و مرتبط با بزه‌دیدگی و آسیب در فضای مجازی و ضرورت آموزش در حوزه خودمراقبتی در فضای مجازی و سواد دیجیتال را از سوی والدین و نظام تعلیم وتربیت جهت استفاده ایمن از این فضا، مورد تاکید قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: سواد دیجیتال، خودمراقبتی، بزه دیدگی، فضای مجازی
  • هادی بهرامی، رضا شریفی نیا، نورعلی فرخی صفحات 79-102
    زمینه و هدف

    امروزه گسترش شبکه‌های اجتماعی منجر به تغییر باورها و ارزش های فرهنگی نسل جوانان شده و روز به روز شاهد فاصله گرفتن جوانان با ارزش‌های فرهنگی و ملی هستیم. بر این اساس بیگانگی جوانان با ارزش‌های غنی و فرهنگ خودی می‌تواند تهدیدی بر امنیت اجتماعی جامعه باشد. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه استفاده از شبکه های اجتماعی در گرایش جوانان به مدگرایی با امنیت اجتماعی است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی و از نظر شیوه گرد‌آوری پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی دختران و پسران 20-16 سال منطقه2 شهر تهران به تعداد 4500 نفر است که با استفاده از روش نمونه-گیری تصادفی تعداد 350 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه 19 گویه ای شبکه های اجتماعی جهانبانی (1397)، پرسشنامه محقق ساخته معیارهای مد و زیبایی (بهرامی، فرخی و شریفی نیا، 1398) و پرسشنامه 25 سوالی امنیت اجتماعی است. روش آماری این پژوهش تحلیل واریانس چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS بود.

    یافته‌ها:

     یافته‌های این پژوهش حاکی از نقش موثر شبکه‌های اجتماعی خارجی در گرایش جوانان به معیارها و مدهای فرهنگ بیگانه داشته و همچنین استفاده از این شبکه ها با کاهش امنیت اجتماعی رابطه معناداری دارد (P<0/05).

    نتیجه گیری

    بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که استفاده بدون آگاهی از این شبکه‌ها می‌تواند تهدیدی جدی بر فرهنگ غنی جامعه قلمداد شود و در نهایت امنیت اجتماعی را به مخاطره اندازد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مدگرایی، جوانان، امنیت اجتماعی
  • رضا پارسای، محمد جوانمرد صفحات 103-128
    زمینه و هدف

     برای پیش‌‎بینی مولفه‌های موثر بر امنیت ملی و طراحی سناریوهای پیش‌روی امنیتی مناسب در سال های آتی، توجه به اندیشه‌های قومی و چالش‌های قومیتی ضروری به نظر می‌رسد. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف شناسایی متغیرهای کلیدی و پیشران‌های تاثیرگذار و پیش‌روی اندیشه‌های قومی پان‌کردیسم در ارتباط با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و کشف و ترسیم سناریوهای محتمل مرتبط با آن انجام شده است.

    روش

     این تحقیق از نظر  هدف، کاربردی و از نظر نوع گردآوری، توصیفی به روش پیمایشی است. برای شناسایی متغیرهای کلیدی و تشکیل گویه های پرسشنامه از روش پایش محیطی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش با توجه به رویکرد آینده پژوهی به شکل پنل خبرگان است. شناسایی متغیرهای کلیدی این تحقیق به روش ماتریس متقاطع و با استفاده از نرم‌افزار میک‌مک صورت گرفت و برای شناسایی سناریوهای محتمل از نرم‌افزار سناریو ویزارد استفاده شد.

    یافته‌ها:

     یافته های حاصل از این تحقیق نشان داد هفت متغیر دخالت عوامل بیگانه، فعالیت‌های شبکه‌های ماهواره‌ای کردزبان، توسعه شبکه های مجازی، توسعه نیافتگی، جایگزینی زبان فارسی به جای زبان بومی، رقابت های منطقه ای و تاثیرات کردستان عراق به عنوان متغیرهای کلیدی تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج پژوهش، سناریوی ادامه روند موجود با نیل به سمت وضعیت نسبتا بحرانی، به عنوان محتمل ترین و قوی ترین سناریوی موجود از میان هزاران سناریو تحلیل شده در نرم افزار سناریو ویزارد، شناسایی شد.

    کلیدواژگان: سناریو، اندیشه های قومی، امنیت ملی، پان کردیسم، پیشران
  • محمدرضا یوسف زاده، سعید شریفی رهنمو صفحات 129-156
    زمینه و هدف

    امروزه ارتباطات و فضای مجازی نقش مهمی در فرهنگ و شکل‌دهی به زندگی خانواده‌ها ایفا می‌کند. در این ارتباط، دلبستگی به ‌محتوای فضای مجازی، خودافشایی‌های متعدد و همچنین عرضه هنجارهای متعارض، آثار متفاوتی بر امنیت فرهنگی جامعه جوان دارد. حال در چنین شرایطی رفتارهای نابهجار مختلفی در جامعه در پی تاثیر از فضای رسانه‌ای جدید اتفاق می‌افتد. از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی نوع خود افشایی اینترنتی جوانان براساس میزان برخورداری از خودآگاهی مبتنی بر نگاه انتظامی- امنیتی مقام معظم رهبری انجام پذیرفت.

    روش‌شناسی:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش همبستگی می‌باشد. جامعه‌ هدف دانشجویان کارشناسی دانشگاه بوعلی‌سینا است که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد نمونه‌ها 384 نفر محاسبه شد لیکن جهت ضریب اطمینان بیشتر این تعداد نمونه با ضریب 3/1 به 500 نمونه ارتقاء و از طریق روش نمونه‌گیری طبقه‌ای نسبی انتخاب و به پرسشنامه‌های موردنظر پاسخ دادند.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان داد میزان خودآگاهی و خودافشایی اینترنتی جوانان به ترتیب 17/3 و 29/2 می‌باشد که در ادامه نیز مشخص گردید بین خودآگاهی و مولفه‌های آن یعنی (خودآگاهی‌خصوصی و عمومی) با نوع خودافشایی دانشجویان رابطه معکوس و معناداری وجود دارد ولی بین مولفه اضطراب اجتماعی با نوع خودافشایی رابطه مستقیمی مشاهده می‌شود به این صورت که با بالا رفتن اضطراب اجتماعی دانشجویان میزان غیرمنطقی بودن خود افشایی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

    نتیجه‌گیری:

     بنابراین میزان مطلوب بودن یا نبودن خودآگاهی یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار بر نوع خودافشایی(مثبت یا منفی) در بین جوانان در استفاده از فضای مجازی می‌باشد. لذا انجام برنامه‌ریزی دقیق در رابطه با برنامه‌های فرهنگی از جمله تقویت سرمایه و سواد رسانه‌ای- اجتماعی دانشجویان کاملا احساس می‌گردد.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، خودآگاهی، خودافشایی، اینترنت، جوانان
  • ابوالفضل مشکینی، محمدتقی حیدری، حسین طهماسبی مقدم، مهناز واعظ لیواری صفحات 157-178
    زمینه و هدف

    سیستم‌های مانیتورینگ هوشمند مانند دوربین مداربسته و تلفن هوشمند نقش مهمی در مدیریت و امنیت شهری دارند. هدف از این مقاله تحلیل توزیع فضایی دوربین‌های مداربسته و رابطه و عملکرد آن‌ها در کاهش جرایم شهری بررسی شود.

    روش‌شناسی تحقیق:

     روش تحقیق در مقاله حاضر از لحاظ روش توصیفی تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است گردآوری داده های پژوهش به‌صورت کتابخانه‌ای و میدانی (برداشت دوربین‌های شهری از سطح شهر) می‌باشد. برای تجزیه‌وتحلیل از روش‌های زمین‌آماری Q-Q عام، میانگین مرکزی، بیضی انحراف معیار و مدل‌های گرافیک مبنا براساس روش کرنل در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است.

    یافته‌های تحقیق: 

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که بیضی انحراف معیار به صورت کامل بوده و میانگین مرکزی جرایم سرقت در طی 7 سال اخیر از بافت مرکزی به سمت حاشیه شهر زنجان تغییر مکان داد است که این امر نشان می‌دهد که توزیع جغرافیای جرایم شهر زنجان جهت‌گیری خاصی دارد و نتایج روش‌Q-Q عام نشان می‌دهد که رابطه معناداری بین توزیع دوربین‌های مداربسته با توزیع جرایم سرقت در شهر زنجان وجود دارد، به عبارتی با افزایش دوربین‌های مداربسته، تعداد جرایم سرقت کاهش می‌یابد و بالعکس.

    نتیجه‌گیری:

     براساس یافته‌های تحقیق، محدوده های مرکزی جرم خیز در سال 1397 نسبت به سال 1390کمرنگ‌تر شده و محدوده شمال غرب شهر درگیر ناامنی و افزایش جرایم شده که ناشی از کمبود دوربین‌های مداربسته و عدم نظارت شده است بنابراین می‌توان گفت که رابطه مستقیمی بین نظارت دوربین مداربسته و کاهش جرم(سرقت وسایل نقلیه، کیف زنی و جیب‌بری سرقت از مغازه) در ساختار شهر زنجان وجود دارد.

    کلیدواژگان: فناوری نظارتی، پیشگیری از جرم، دوربین های مداربسته، شهرزنجان
  • ابوالفضل پورمنافی صفحات 179-198
    زمینه و هدف

     امروزه فناوری اطلاعات تاثیر بسزایی در فرآیند جرم یابی در سازمان‌های امنیتی و پلیسی دارد. بر همین اساس، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر مولفه‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند کشف جرایم سازمان‌یافته انجام شده است.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر نوع و هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و رویکرد پژوهشی، کیفی که به سبک دلفی انجام شده است. به لحاظ استفاده از روش دلفی در طول مراحل پژوهش از دو نوع تجزیه و تحلیل داده‌ها متناسب با روش تحقیق دلفی استفاده شده است. جامعه آماری مشارکت‌کننده در پژوهش از افراد خبره ادارات تخصصی مرتبط با موضوع شامل پلیس آگاهی، سازمان اطلاعات و همچنین پلیس فتا فراجا انتخاب شده است.

    یافته‌ها: 

    تجزیه و تحلیل یافته‌ها و سطوح ارزیابی متغیرهای پژوهش بر‌اساس نظر خبرگان و کارشناسان، نشان می‌دهد استقبال کارآگاهان و کارشناسان پلیس‌های تخصصی فراجا در بهره گیری از فناوری اطلاعات در فرآیند کشف جرم در سطح بالایی قرار دارد.

    نتیجه‌گیری: 

    فناوری اطلاعات نقش بسیار مهمی در ایجاد مزیت رقابتی و بهبود فرآیندهای جرم‌یابی در سازمان‌های پلیسی دارد. این فناوری را باید یکی از منابع مهم سازمان پلیس محسوب کرد. به‌کارگیری فناوری اطلاعات باید از اولویت ‌های نهادهای پلیسی و انتظامی باشد و ضرورت آموزش‌های تخصصی در خصوص رایانه و اینترنت به ماموران پلیس بیشتر آشکار شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، جرم یابی، جرائم سازمان یافته، فضای سایبر
  • شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در اشراف اطلاعاتی فعالیت سازمانهای مردم نهاد
    محمد اسدی فرد، محمد قربانی، علی حیدری صفحات 191-222
    زمینه و هدف

    سازمان های مردم نهاد از جمله سازمان های غیر دولتی هستند که با اهداف غیر انتفاعی و کمک به حاکمیت در رفع مشکلات عمومی تشکیل شده اند. این تحقیق با هدف اولویت بندی عوامل موثر دراشراف اطلاعاتی فعالیت سازمان های مردم نهاد شهرستان زنجان صورت گرفته است.

    روش تحقیق:

     تحقیق حاضراز نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. اطلاعات اولیه به صورت کتابخانه ای گردآوری، سپس طی مصاحبه با خبرگان و اجماع آنها بر اساس طیف 5 درجه ای «لیکرت» پرسشنامه ای 20 گزینه ای تهیه شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان اطلاعاتی، امنیتی وانتظامی، به تعداد 80 نفربوده که با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان تعداد 65 نفر انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت توصیفی- استنباطی و به وسیله نرم افزارspss انجام شده است .

    یافته ها

    بر اساس مطالعات انجام شده، چهار مولفه تاثیرگذار در زمینه اشراف اطلاعاتی بر فعالیت سازمان های مردم نهاد مورد شناسایی واقع شده است. نتایج آزمون های به عمل منجر به اثبات تمامی فرضیات شده است. نتایج آزمون فریدمن نشان داد از میان چهار متغییر در فرآیند چرخه اطلاعاتی که موجب اشراف اطلاعاتی- انتظامی بر محیط فعالیت سازمان‌های مردم نهاد شهر زنجان شده است؛ متغییرهای انتشار و بهره دهی (2/82) و طرح ریزی اطلاعاتی (2/78) در اولویت اول و دوم قرار داشته است.

    نتیجه گیری

    برای ارتقای اشراف اطلاعاتی بر فعالیت های سمن ها ، سازمان اطلاعات باید علاوه بر تسلط و احاطه کامل در سه محور فرد ، موضوع و پایش محیطی ؛ با ارگان های متولی و همچنین مبادی درون سازمانی تعامل و همکاری لازم را داشته به طوری که ارتباط سیستمی و تعریف شده ای را برابر ضوابط و شرایط ماموریتی اعمال نماید. این امر منجر به جلب مشارکت سازمان‌های مردم نهاد در اجرای طرح‌هایی امنیتی انتظامی می گردد.

    کلیدواژگان: فرماندهی انتظامی زنجان، اشراف اطلاعاتی، سازمان های مردم نهاد، چرخه اطلاعاتی
  • ارزیابی تاثیر طرح کاشف بر امنیت اجتماعی (مورد مطالعه: جرائم و سرقت در منطقه 4 شهر تهران)
    نعمت الله ناروقه، فرهاد الله وردی میگونی، نرجس سادات حسینی صفحات 223-243
    زمینه و هدف

    در راستای ایجاد امنیت اجتماعی، مبارزه با مجرمان و کاهش جرایم بویژه سرقت، طرح های پلیسی مورد توجه ماموران انتظامی در شهر تهران قرار گرفته است. اجرای طرح های پلیسی مانند کاشف، رعد، صاعقه و... در ایجاد امنیت اجتماعی و اجرای دستورالعمل‌های انتظامی، عملکرد نسبتا خوبی داشته است. لذا با توجه به این موضوع، هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر اجرای طرح پلیسی کاشف در کاهش سرقت و درنتیجه افزایش امنیت اجتماعی شهر تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظرهدف، کاربردی و از نظرنحوه گردآوری داده ها، ازنوع کمی با روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را ماموران نیروی انتظامی منطقه 4 استان تهران تشکیل می دهد که تعداد 100 نفربه عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه 10 سوالی محقق ساخته بوده است که روایی ابزار به روش سوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ با مقدار 87/0 تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش های آماراستنباطی از جمله آزمون تی بهره گرفته شد.

    یافته ها

    تاثیر طرح کاشف به عنوان یک متغیر مستقل بر متغیر وابسته (امنیت اجتماعی) با سطح اطمینان 91/0 مورد تایید قرار گرفت. بیشترین تاثیر طرح، با کاهش جرم به ویژه سرقت و دستگیری سارقان حرفه ای در افزایش امنیت نقش مهمی داشته است. بنابراین، توجه به اجرای طرح های پلیسی در بهبود عملکردهای انتظامی در شهر تهران حایز اهمیت زیادی است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق بیانگر این است که امروزه پلیس با توجه به همه عوامل موثردر پیشگیری از جرم(درون و برون سازمانی)، به تدوین و اجرای طرح های پلیسی پرداخته است. در این بین، طرح کاشف برای دستگیری مجرمان و کاهش جرم بویژه سرقت نقش موثری در ایجاد امنیت اجتماعی داشته است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، طرح کاشف، سرقت، تهران، پلیس آگاهی
|
  • Javad Eynypour Pages 9-32
    Background and Aim

    One of the important tools in the process of detecting and identifying murderers is to identify their psychological characteristics based on how they occur and how organized the murder is. This issue has a great impact on the development of the scientific approach of the police. The purpose of this study is to compare the attachment and impulsivity styles of vengeful killers with confrontational killers.

    Method

    The method of the present study is a cross-sectional causal-comparative type. The sampling method was purposeful and this was done through screening interviews with 150 murderers in Rajai Shahr prison in Karaj. Finally, two groups of 30 people were selected separately from the revenge and confrontation murderers. The research instruments were Bart (2004) Impulsivity Questionnaire and Collins and Reed (1980) Adult Attachment Questionnaire and the data were analyzed by multivariate analysis of variance and chi-square test.

    Results

    Exposed killers had a secure attachment style and revenge killers had an avoidant attachment style and their level of impulsivity was significantly different from confrontational killers in both motor and cognitive components.

    Conclusion

    The degree of impulsivity and the type of avoidance attachment style of revenge killers indicated the existence of serious psychological trauma in comparison with confrontational killers.

    Keywords: confrontational murder, revenge murder, attachment style, impulsivity
  • Ebrahim Davoodi, Hosein Talebian, Mehdi Zamani Pages 33-54
    Background and Aim

    The presence of illegal citizens in Alborz province and the problems arising from their identification have prevented their crimes, especially murder, from being affected by various factors. Accordingly, the present study explored the factors affecting homicide by illegal nationals with an emphasis on crime prevention in Alborz province.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and qualitative and exploratory in terms of data nature. There were 13 participants in the research, managers and experts in the field of murder of Alborz Province Intelligence Police, judges and professors of criminology in Alborz Province. Targeted participants were selected and interviews continued until theoretical saturation. Research data were collected using semi-structured interview tools. Validity and validity of research data were performed based on three indicators: "transferability", "reliability audit" and "verifiability". Content analysis method was used to analyze the data.

    Findings

    The findings of the study include the achievement of 54 basic themes regarding the factors affecting the murder of unauthorized citizens and disciplinary prevention strategies that were organized in the form of 12 organizing themes and 2 comprehensive themes.

    Conclusion

    Factors affecting murder in the present study include control factors (weakness of regulated entry and exit of citizens to the country), identity factors (lack of clear identity), psychological factors (sense of revenge), cultural factors (honor bias and cultural differences) and factors Economic (extortion from the employer and greed for the property of the owners), was obtained. Also, crime prevention strategies were organized in three categories: social, situational and criminal.

    Keywords: Murder, Crime Prevention, Murder Prevention, Illegal Citizens, Alborz Province
  • razieh saberi, zeynab laki Pages 53-78
    Background and objectives

    This study aimed to identify the role of digital literacy and cyberspace self-care on cyber victimization which was done using a correlation method.

    Methodology

    The study population consisted of all adolescent girls and boys 13 to 18 years old in Tehran, whom 278 adolescents were selected as samples with use of virtual snowball sampling. Participants in this study answered the online Digital Literacy Scale for Teenagers, the Cyberspace Self-Care Questionnaire, and the Cyber Stalking Victimization Questionnaire. Statistical analysis was performed using SPSS 22.0 and Spearman correlation analysis and multiple linear regression analysis (enter).

    Findings

    Result indicated that there is significant negative relationship between digital literacy and cyberspace self-care and the dimensions of cyberspace victimization and only there is no significant relationship between information skills and sexual victimization. Also, among the predictor variables, both cyberspace self-care and digital literacy, except for the lack of predictability of information skills in all three dimensions of cyberspace victimization, are important predictors of cyberspace victimization, especially in the dimension of reputation.

    Results

    The study findings underscore the importance of paying attention to the use of cyberspace by adolescents and planning and doing the strategies to reduce the effective factors related to cyberspace victimization and harm and the need for education in the field of cyberspace self-care and digital literacy by parents and education system for the safe use of this space.

    Keywords: digital literacy, self-care, victimization, cyberspace
  • Hadi Bahrami, Reza Sharifinia, Noor Ali Farrokhi Pages 79-102
    Background and Aim

    Today, the expansion of social networks has led to a change in the beliefs and cultural values of the younger generation, and we are witnessing the distance of young people with cultural and national values day by day. Accordingly, the alienation of young people with rich values and local culture can be a threat to the social security of society. Therefore, the main purpose of this study is to the relationship between the use of social networks in young people's tendency to fashion and social security.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, descriptive in nature and survey in terms of method of collection. The statistical population includes all boys and girls aged 16-20 years in District 2 of Tehran, 4500 people, and 350 people were selected using random sampling method. The data collection tools include a 19-item questionnaire of Jahanbani social networks (2019), a researcher-made questionnaire made by fashion and beauty criteria (Bahrami, Farrokhi and Sharifinia, 2019) and a questionnaire of 25 social security questions. The statistical method of this study was multivariate analysis of variance using SPSS software.

    Results

    The findings of this study indicate the effective role of foreign social networks in the tendency of young people to the standards and fashions of foreign culture and also the use of these networks has a significant relationship with reducing social security (P <0.05).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that the use of these networks without awareness can be considered a serious threat to the rich culture of society and ultimately endanger social security.

    Keywords: Social Networks, Modernism, Youth, Social Security
  • Reza parsay, Mohammad Javanmard Pages 103-128

    In order to predict the security situation of the country in the coming years and design appropriate security scenarios, it is absolutely necessary to pay attention to the ethnic situation and ethnic challenges. The purpose of this study is to identify the key variables and drivers affecting the future of pan-Kurdish challenges in relation to the national security of the Islamic Republic of Iran and finally to discover and draw possible scenarios related to it. This research is applied in terms of nature and purpose and descriptive-survey in terms of type of method and exploratory due to its futurism. The statistical population of the study is in the form of a panel of experts according to the futures research approach. The key variables of this research were identified by cross-matrix method using Mick Mac software. Wizard scenario software was used to identify possible scenarios. The results of this study showed seven variables: the involvement of foreign factors, the activities of Kurdish-language satellite networks, the development of virtual networks, underdevelopment, the replacement of Persian with native language, regional competition and the effects of Iraqi Kurdistan as key variables. It is effective. Finally, the scenario of continuing the current trend by reaching a relatively critical situation was identified as the most likely and strongest scenario among the thousands of scenarios analyzed in the Wizard scenario software.

    Keywords: Scenario, Pan-Kurdism, National Security, Islamic Republic of Iran
  • MohammadReza Yousefzadeh, saeid sharifirahnmo Pages 129-156
    Background and objective

    Today, communication and cyberspace play an important role in the culture and shaping of family life. In this regard, attachment to the content of cyberspace, multiple self-disclosures, as well as the introduction of conflicting norms, have different effects on the cultural security of young society. In such circumstances, various abnormal behaviors in society occur following the impact of the new media space. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting the type of Internet self-disclosure of young people based on the level of self-awareness based on the disciplinary-security perspective of the Supreme Leader.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method of correlation. The target population is undergraduate students of Bu Ali Sina University. Using Krejcie and Morgan table, the number of samples was calculated as 384 people, but for more reliability, this number was upgraded with a coefficient of 1.3 to 500 samples and selected through relative class sampling method. And answered the questionnaires.

    Results

    The results showed that the rate of self-awareness and Internet self-disclosure of young people are 3.17 and 2.29, respectively. Social anxiety is directly related to the type of self-disclosure, so that with the increase of students' social anxiety, the level of irrationality of self-disclosure will also increase.

    Conclusion

    Therefore, whether or not self-awareness is desirable is one of the most important components affecting the type of self-disclosure (positive or negative) among young people in using cyberspace. Therefore, careful planning in relation to cultural programs, including strengthening capital and social media literacy of students is fully felt.

    Keywords: Supreme Leader, self-awareness, self-disclosure, Internet, youth
  • ABOLFAZL MESHKINI, mohammadtagi heydari, hosien tahmasebi mogaddam, mahnaz vaez livari Pages 157-178

    Smart monitoring systems such as closed-circuit television (CCTV) and smartphones play an important role in urban management and security. The purpose of this article is to analyze the spatial distribution of closed-circuit television (CCTV) cameras and their relationship and performance in reducing urban crime. The research method in this article is descriptive-analytical .we used to analyze the general Q-Q Geostatistics, central mean, standard deviation ellipses and graphical models based on GIS environment. Findings of the present study indicated that the standard deviation ellipse is complete and the central average of robbery crimes over the last 7 years has shifted from the central tissue to the outskirts of Zanjan areas. The general Q-Q method shows that there is a significant relationship between the distribution of CCTV cameras and the distribution of theft crimes in Zanjan. In other words, with the increase of CCTV cameras, the number of theft crimes decreases and vice versa, with the decrease of CCTV cameras, the number of theft crimes increases. Cornell's findings also confirm that the Geography of crimes in Zanjan has a specific orientation, and that criminals understand the dangers and refrain from committing crimes within the scope of surveillance and surveillance of cameras. In areas which cameras surveillance is lower or empty distributions of crimes are increased In other words, the central areas of crimes in 2011 have been reduced in 2020 and the Northwest area of the city is affected by insecurity and increased crime due to lack of cameras.

    Keywords: Monitoring system, Crime Prevention, closed-circuit television, Zanjan City
  • Abolfazl Purmanafi Pages 179-198
    Background and aim

     Nowadays information technology communication (ITC) plays a key role in crime detection process in intelligence and security organizations. The current study seeks to identify the components of ITC on crime detection in organized crimes.

    Methodology

     The present paper was applied in terms of purpose, Delphi in terms of method and qualitative in terms of the nature of the data. Participants of the study included experts of police force such as criminal investigation department, intelligence organization and cyber police.

    Findings

     The findings of the research according the participants' opinions indicate that police detectives and experts have highly tended to use ITC in detection crime process. 

    Conclusion

     ITC has a pivotal role in providing competitive advantage and amending criminalities processes in police organizations. Above issue is one of the important resources of the police. Using ITC should be the priority of the law enforcement forces, therefore necessity of the specialized training computer and internet to the officers has stressed.

    Keywords: Information Technology Communication, Criminalities, Organized Crimes, Policing Services
  • Investigating the effective factors in information aristocracy on the activity of non-governmental organizations (Case study of Zanjan Disciplinary Command)
    Mohammad Asadi Fard, Mohammad Gorbani, Ali Heidary Pages 191-222
    Background and Aim

    Non-governmental organizations are among the non-governmental organizations that have been formed with non-profit goals and to help the government solve public problems. This research has been done with the aim of prioritizing the effective factors in the information aristocracy of the activities of non-governmental organizations in Zanjan city.

    Research Method

    The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. Preliminary information was collected in a library, then during an interview with experts and their consensus based on a 5-point "Likert" spectrum, a 20-item questionnaire was prepared. The statistical population included 80 intelligence, security and law enforcement experts in Zanjan city and 65 people were selected using Morgan sampling table. Data analysis was performed descriptively-inferentially by SPSS software.

    Findings

    Based on the studies, four influential components in the field of information aristocracy on the activities of non-governmental organizations have been identified. The results of practical tests have proved all the hypotheses. The results of Friedman test showed that among the four variables in the information cycle process that have caused information-disciplinary aristocracy over the activity environment of non-governmental organizations in Zanjan; The variables of dissemination and productivity (82.2) and information planning (78.2) are in the first and second priority, and the components of news analysis and cultivation (73.3) and news collection through news sources (3 / 65) are in the next priorities.

    Conclusion

    In order to control the activities of the semans, it is necessary to continuously monitor and analyze the movements, movements and activities of the semans after determining the information requirements and the main elements of the news, and to provide the results to commanders and decision makers in a timely manner.

    Keywords: Zanjan Disciplinary Command, Intelligence Aristocracy, NGOs, Intelligence Cycle
  • Evaluating the Impact of Kashif Plan on Social Security (Case Study: Crime and Robbery in District 4 of Tehran)
    farhad allahverdi, narjessadat hosainy Pages 223-243
    Background and Aim

    In order to create social security, fight criminals and reduce crimes, especially theft, police plans have been considered by law enforcement officers in Tehran. The implementation of police plans such as Kashif, Thunder, Lightning, etc. has had a relatively good performance in creating social security and implementing disciplinary instructions. Therefore, according to this issue, the purpose of this study is to investigate the effect of the implementation of Kashif police plan in reducing theft and thus increasing social security in Tehran.

    Materials and Methods

    In terms of purpose, the present study is applied and in terms of data collection, it is quantitative by survey method. The statistical population of the study consists of law enforcement officers in District 4 of Tehran province, in which 100 people were selected as a simple random sample. Data collection tool was a researcher-made 10-item questionnaire that the validity of the tool was determined by the Syrian method and its reliability was determined using Cronbach's alpha with a value of 0.87. Inferential statistical methods such as t-test were used to analyze the data.

    Results

    The effect of Kashif design as an independent variable on the dependent variable (social security) was confirmed with a confidence level of 0.91. The greatest impact of the plan has played an important role in increasing security by reducing crime, especially theft and arresting professional thieves. Therefore, paying attention to the implementation of police plans in improving law enforcement practices in Tehran is very important.

    Conclusion

    The results of the research indicate that today the police, considering all the effective factors in crime prevention (inside and outside the organization), has developed and implemented police plans. In the meantime, Kashif's plan to arrest criminals and reduce crime, especially theft, has played an effective role in creating social security.

    Keywords: Social Security, Kashif Plan, Robbery, Tehran, Awareness Police