فهرست مطالب

زبان و ادبیات فارسی - سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی محمدی، لیدا نامدار* صفحات 1-11

    جستار حاضرکه پژوهشی بینا رشته ای را وجهه همت خود قرار داده ،بر آن است تا با کاربست روان کاوی انسان گرای اریک فروم و به طور مشخص نظریه شخصیت او و بر اساس همانندی هایی که میان ساختارهای روایی و ساختارهای اجتماعی؛ میان متن و جامعه؛ و میان داستان و روان می توان سراغ گرفت راهی به شناخت ارتباط شبکه های دلالتی متون روایی با فرهنگ و اجتماع؛ میان انسان و جهان بگشاید.به منظور ارایه الگویی عملی با تکیه بر رمان سترگ کلیدر که نمود روشن و واقع گرایانه ای از ساختار های اجتماعی و فرهنگی عصر حاضر است،به بررسی روند شکل گیری شخصیت های اجتماعی این اثر پرداخته، چگونگی تاثیرپذیری آن ها از ساختار اجتماعی و نفوذ ساختارها و نیروهای فرهنگی جامعه را نشان داده،دلالت های این تاثیرپذیری را به روش توصیفی- تحلیلی، به شیوه ای استقرایی و براساس مکتب امریکایی ادبیات تطبیقی در قالب شخصیت های بی ثمر و ثمربخش فروم واکاوی می کند.برآیندی که از این بررسی به عمل آمده،نشان می دهد شخصیت های داستان به شدت تحت تاثیر وقایع اجتماعی بوده،روند شکل گیری شخصیت ها رابطه مستقیمی با تحولات اجتماعی جامعه دارند.از این رو علاوه بر این که قابلیت نظریه فروم در تحلیل آثار ریالیستی و به طور مشخص رابطه شخصیت با جامعه و رابطه ساختار روایی با ساختارهای جهان واقعی و بیرونی اثبات می شود رابطه ادبیات با سایر شاخه های علوم انسانی از جمله روان شناسی و جامعه شناسی برجسته ترگشته،بستر مناسبی برای مطالعات بینارشته ای پیش روی پژوهشگران ادبیات تطبیقی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: کلیدر، محمود دولت آبادی، اریک فروم، شخصیت، اجتماع، مطالعات بینارشته ای، ادبیات تطبیقی
  • طیبه خبیری، رضا اشرف زاده*، مجید تقوی بهبهانی صفحات 12-22

    داستان «طوطی و بازرگان» از جمله داستان هایی است که در تفسیر ابوالفتوح رازی و اسرار نامه عطار و مثنوی مولانا آمده است.این داستان تاکنون از زوایای مختلف نظیر ابعاد اجتماعی،عرفانی،آموزه های اخلاقی و... مورد بررسی قرار گرفته است و در این مقاله به تحلیل وبررسی این موضوع از بعد روان شناسی شخصیت پرداخته شده است.فضای کلی داستان به صورت رمز یا استعاره است تا بتوان علاوه بر داستانی سرگرم کننده،اندیشه های عرفانی و اخلاقی را به بهترین شکل به مخاطب القا نمود و در لابلای آن به تحلیل روانشناسی شخصیت های این داستان زیبا پرداخته شود.این مقاله می کوشد به این سوال پاسخ بدهد که:آیا طوطی گرفتار که همان روح جستجو گر انسان است، از دیدگاه روان شناسی، به کمال می رسد؟و در نهایت دیده می شود که انسان با غلبه بر مشکلات و سختی های زندگی و توکل به خداوند و چشم پوشی از ظواهر دنیای مادی و آرامش و رفاه ظاهری،می تواند بر بسیاری از مشکلات خود فایق آمده و به مرحله خود شکوفایی که همان مرحله کمال  یا نقطه اوج است،دست بیابد.

    کلیدواژگان: طوطی، بازرگان، روان شناسی، روح، گرفتار
  • سهیلا غلامی نژاد، محمدرضا روزبه*، علی نوری صفحات 23-35

    در این جستار مقالاتی که در دو دهه اخیر با موضوع نقد و تحلیل شعر و اندیشه شاملو که در مجلات علمی- پژوهشی به چاپ رسیدهاند،بررسی و طبقهبندی شده است.این طبقه بندی و تحلیل،معلوم می کند که اولا شعر شاملو از چه منظرهایی قابل بررسی است و ثانیا از چه ابعادی مجهول مانده و مورد غفلت واقع شده است.در جستار حاضر سعی شده به این پرسش،پاسخ داده شود که بیش ترین رویکرد منتقدان دو دهه اخیر در نقد و بررسی شعر شاملو به کدامیک از انواع نقد بوده است و علت فراوانی یا کمی انواع نقد صورتگرفته بر شعر و اندیشه شاملو چیست؟ برای این منظور از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان نقدهای دهه نود دو برابر نقدهای صورت گرفته بر شعر شاملو در دهه هشتاد است.از تعداد بیست و یک مقاله دهه هشتاد، هشت مقاله نقد بلاغی، چهار مقاله نقد واساختی و بقیه مقالات نقدهای اسطوره گرا،روان کاوانه و فمنیستی بوده است.در دهه نود،چهل و سه مقاله علمی پژوهشی به نقد شعر و اندیشه شاملو پرداخته اند که بیش ترین میزان را به ترتیب نقد تطبیقی،بلاغی، ساخت گرا و خواننده محور به خود اختصاص داده است.نتایج تحقیق حاکی است که بسامد نقد تطبیقی،بلاغی،ساختارگرا و واساختی در نقدهای دو دهه اخیر نشان می دهد که منتقدان،مطابق جدیدترین رویکردهای نقد در جهان و بر اساس نگاه تازه دنیای نقد پیش می روند.از طرفی،جنبه های مدرن در شعر شاملو، زیاد است و رتوریک شعر او غربی و نو است و با نظریه های ادبی نوین انطباق بیش تری دارد و سبب گرایش تصاعدی منتقدان به شعر ایشان شده است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، شاملو، طبقه بندی نقد، منتقد، شعر
  • نسرین عمران نژاد، پروانه عادل زاده*، کامران پاشایی فخری صفحات 36-45

    هر فرد دارای مجموعه ای از الگوهای رفتاری خاصی است که معرف حالت روانی اوست، اما از آن جا که همین فرد در حالت روانی متفاوت، الگوهای رفتاری دیگری را بروز می دهد که غالبا متناقص با رفتار قبلی اوست، سبب پیدایش « نظریه حالات من» گردید اریک برن بنیان گذار تحلیل رفتار متقابل «حالات من» را به سه بخش والد، بالغ و کودک تقسیم می کند. طبق نظریه اریک برن «والد» یکی از سه حالت شخصیت انسان است که از والدین، یا الگوهای قدرت فراگرفته می شود «والد» به دو صورت والد حمایت گر مهربان و «والد» کنترل کننده مستبد ظاهر می شود. این پژوهش با شیوه توصیفی - تحلیلی و با استناد به تاریخ بیهقی و نظریات اریک برن رفتارهای «والدانه» امیر مسعود غزنوی را مورد تحلیل قرار می دهد از بررسی نتایج این پژوهش چنین استنباط می شود که امیر مسعود در بیش تر مواقع «بالغ» خود را حذف و از حالت «والد» مستبد خود تصمیم گیری می کند و رویکردهایی از جمله اظهار قدرت، تهدید و ارعاب و استبداد را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: اریک برن، رفتار متقابل، والد، تاریخ بیهقی، امیر مسعود غزنوی
  • اکرم جهانگیریان، منیژه فلاحی* صفحات 46-60

    سبک شناسی، علمی است که شیوه ی خاص هر فرد را در بیان آرا و عقاید او بررسی می کند. سبک شناسی لایه ای با رویکرد تحلیل ادبی، متن را در پنج لایه ی، آوایی، بلاغی، نحوی، واژگانی و ایدیولوژی بررسی می کند و پس از تبیین هر یک از این عناصر پنجگانه در یک آثار ادبی بر آن است تا ویژگی ها و مشخصه های خاص اثر را که زمینه ساز سبک شخصی وی است به نمایش می گذارد. مقاله حاضر براساس مطالعات کتابخانه ای و به شیوه ی توصیفی-تحلیلی انجام شده است.سلمان هراتی را باید صدای ناب ادبیات پایداری انقلاب اسلامی ایران خواند، او در قالب های گوناگون از غزل و مثنوی و رباعی گرفته تا نیمایی و سپید، طبع خود را آزموده است. رویکرد اصلی و انگیزه او برای سرودن شعر دفاع از انقلاب اسلامی و تبیین ارزشهای آن مسیله جنگ، آرمان های دینی و انتقاد از ساختارهای اجتماعی سیاسی دیگر در جهان با تکیه بر ارزش های مذهبی تبلیغ روحیه ایمان و جهاد و فداکاری و ساده زیستی است. با توجه به اهمیت و جایگاه ویژه ی شاعر سعی بر آن است تا با ارایه ی ابزار و کارکردهای زبانی نظام شعری مجموعه های سلمان هراتی در پنج لایه ی (آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی، ایدیولوژیک) بر مبنای آمارهای دقیق  مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.یشتر اشعار هراتی مستقیم یا غیرمستقیم به بازگویی جهان بینی شاعر به اعتقادات و برداشت های اجتماعی او اشاره دارد، هراتی در شعرهای سپیدش چندان توجهی به فرم، ساختار و موسیقی کلام ندارد و از نظر زبان، بیان و ساختار تشابهی با بیان شاعرانه ندارد، کاربرد واژگان عناصر برگرفته از طبیعت و کاربرد فرهنگ فولکلور ازخصوصیات ویژه زبان سلمان-هراتی است و از نظر تصویر گونه های مختلف صورخیال اعم از تشبیه، استعاره و کنایه را با محوریت تشخیص به کار گرفته و با زبانی ساده موفق به خلق تصاویری زیبا می شود که خواننده را در شفافیت خود غرق می کند.

    کلیدواژگان: سلمان هراتی، سبک شناسی، آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی، ایدئولوژیک
  • فرشته السادات حسینی* صفحات 61-73

    ادبیات تطبیقی شاخه ای از نقد ادبیست که به مطالعه ادبیات و دیگر نمودهای فرهنگی بین مرزهای زبانی و ادبی و بررسی شباهت ها و تفاوت های میان آن ها می پردازد و فراتر از مرزهای سیاسی و فرهنگی  افق های جدید فکری را به روی ملت ها می گشاید.پس از شکل گیری مکتب رمانتیسیم در فرانسه و گسترش ارتباط شاعران و نویسندگان فرانسوی با ادبیات شرق، افق های مشترک بسیاری در اندیشه و کلام شاعران ایران و فرانسه پدیدار گردید. پروین و آندره ژید از ادیبان بزرگ ایران و فرانسه هستند که نگاه به درون مایه های مشترک در سخن ایشان، این نتیجه کلی را بدست می دهد که با وجود کیلومترها فاصله میان آن ها تا چه اندازه در اندیشه، سبک بیان، مضمون و محتوای آثارشان می تواند یکسانی وجود داشته باشد. آنان پیش و بیش از آن که سخنوری توانا باشند، معلم اخلاق هستند که نمونه های عالی اخلاق، زندگی و جامعه بشری را در جنبه های مختلف انسانی می جویند در این پژوهش سعی شده است با ذکر شواهد متعدد از کتاب مایده-های زمینی آندره ژید و دیوان پروین اعتصامی، به بررسی تطیبقی کلام و اندیشه این دو هنرمند پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، آندره ژید، پروین اعتصامی، دیوان شعر، مائده های زمینی
  • سارا پارسائی جهرمی* صفحات 74-85

    اسطوره، یادگار اقوامی است که دارای تمدن و فرهنگی دیرینه اند؛ در این جستار، تلاش کرده ایم تا خصایص و ویژگی زمین را در میان ملل ایران باستان که از آن به عنوان سپندارمذ یاد می کنند، بر بنیاد اسطوره ای آن و با توجه ویژه به بازآمد کهن الگوها، بررسی و تحلیل کرده و با داستان های حماسی از جمله شاهنامه و کتاب گرشاسپنامه مورد تطبیق قرار دهیم. زمین، مادری است که نه تنها در میان ملت های ایرانی بلکه اکثر ملل، نماد «مادر هستی» است و از ابتدا در اذهان، دارای روح و روان بوده است؛ مادری که هیچ گاه دست از زایش و پویش بر نمی دارد؛ زمین، زنده و پویاست و از چنان تقدسی برخوردار است که هرمزد (پروردگار) بعد از آفرینش آسمان، زمین را خلق کرد. زمین به عنوان مام هستی در خود، یلانی چون رستم، سهراب، سیاوش و... می پروراند و دست از زایش بر نمی دارد تا بار دیگر نطفه ی چنین کسانی را در وجود انسان های وارسته و عادل نمایان سازد.

    کلیدواژگان: شاهنامه، گرشاسپنامه، آفرینش، سپندارمذ، خصایص زمین
|
  • Lida Namdar*, Mostafa Mohamadi Pages 1-11

    The present study, which focuses on interdisciplinary research, seeks to examine Erich Fromm's humanistic psychoanalysis, in particular his personality theory, and the similarities between narrative structure and social structures. And by examining the story and the psyche to understand the relationship between the semantic networks of narrative texts and culture and society. Analyzes the process of formation of social characters in this work in order to provide a practical model based on the great novel Klider, which is a clear and realistic view of the social and cultural structures of the present time. Explains how they are influenced by social structure and the influence of cultural structures and forces of society, and the concepts of this influence in terms of descriptive-analytical, inductive and based on the American school of comparative literature in the form of a productive assembly. This study shows that the characters in the story are strongly influenced by social events. The process of personality formation is directly related to social developments in society. Thus, in addition to proving the ability of Forum theory to analyze realist works, and in particular the relationship of personality with society and the relationship of narrative structure with real and external world structures. The relationship of literature with other branches of humanities including psychology and sociology is prominent. This provides a good platform for interdisciplinary studies for researchers in the comparative literature.

    Keywords: Klider, MahmoudDolatabadi, ErichFromm, Personality, community, interdisciplinarystudies, comparative literature
  • Majid Taghavi Behbahani, Reza Ashrafzadeh, Tayyaba Khabeiri Pages 12-22

    The story of "Parrot and Merchant" is one of the stories that appear in the commentary of Abul Fattuh Razi and Asrar Nameh of Attar and Masnavi of Rumi. This story has been studied from different angles such as social, mystical aspects, moral teachings, etc. In this article, this issue has been analyzed from the perspective of personality psychology. The general atmosphere of the story is in the form of code or metaphor so that in addition to an entertaining story, mystical and moral thoughts can be instilled in the audience in the best way, and in addition to that, the psychology of the characters of this beautiful story can be analyzed. This article tries to answer the question: Does the trapped parrot, which is the searching soul of man, reach perfection from the point of view of psychology? And finally, it can be seen that by overcoming the problems and hardships of life and trust To God and ignoring the appearances of the material world and apparent peace and prosperity, he can overcome many of his problems and reach the stage of self-fulfillment, which is the stage of perfection or the climax.

    Keywords: Parrot, businessman, psychology, soul, trapped
  • Criticism and classification of the opinions of critics of Shamlu's poetry and thought in the eighties and nineties / (A case study of scientific-research articles of the eighties and nineties)
    Soheila Gholaminejad, Mohammad Reza Rouzbeh*, Ali Nouri Pages 23-35

    In this research, the articles that have been published in the last two decades on the subject of criticism and analysis of Shamlu's poetry and thought, which have been published in scientific-research magazines, have been examined and classified. and secondly, from what dimensions it has remained unknown and neglected. In this research, an attempt has been made to answer the question that the most critical approach of critics in the last two decades has been to which type of criticism has been applied to the criticism of Shamlu's poetry and what is the reason for the abundance or few types of criticism made on Shamlu's poetry and thought? For this purpose, a descriptive-analytical method has been used. The results of the research show that the number of criticisms in the 90s is twice as much as the criticisms made on Shamlu's poetry in the 80s. Out of the twenty-one articles in the eighties, eight were rhetorical criticism, four were constructive criticism, and the rest were mythological, psychoanalytical, and feminist criticism. In the nineties, forty-three scientific research articles criticized Shamlu's poetry and thought, which was the most Comparative, rhetorical, constructivist, and reader-oriented criticism respectively. The results of the research indicate that the frequency of comparative, rhetorical, structuralist, and constructive criticism in the criticisms of the last two decades shows that the critics, according to the latest approaches of criticism in the world and based on the view They are moving forward in the world of criticism. On the other hand, there are a lot of modern aspects in Shamlu's poetry, and the rhetoric of her poetry is western and new, and it is more compatible with modern literary theories, which has caused critics to have an exponential tendency towards her poetry.

    Keywords: Literary criticism, inclusive, classification of criticism, critic, poetry
  • Nasrin Omrannejad, Parvaneh Adelzadeh*, Kamran Pashaei Fakhri Pages 36-45

    Each person has a set of specific behavioral patterns that represent his mental state, but since the same person in a different mental state shows other behavioral patterns that are often inconsistent with his previous behavior, this led to the emergence of "Theory of My States" by Eric Burn. The founder of mutual behavior analysis divides "My Situations" into three parts: parent, adult, and child. According to Eric Burn's theory, "parent" is one of the three states of human personality that is learned from parents, or patterns of power. This research analyzes the "parental" behaviors of Amir Masoud of Ghaznavi with a descriptive-analytical method and by referring to the history of Beyhaqi and the theories of Eric Burn. He makes decisions from his autocratic "parent" mode and creates approaches such as asserting power, threats and intimidation and tyranny.

    Keywords: Eric Burn, Reciprocal Behavior, Wald, Beyhaqi History, Amir Massoud Ghaznavi
  • Akram Jahangiri, Manije falahi Pages 46-60

    Stylistics is a science that examines each person's specific way of expressing their views and opinions. A layered stylistics with a literary analysis approach examines the text in five layers: phonetic, rhetorical, syntactic, lexical and ideological, and after explaining each of these five elements in a literary work, it seeks to characterize the Special characteristics shows the work that is the basis of his personal style.The present article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner Salman Hrati should be called the pure voice of the literature of the stability of the Islamic Revolution of Iran. His main approach and motivation for composing poetry in defense of the Islamic Revolution and explaining its values is the issue of war, religious ideals and criticism of other socio-political structures in the world based on religious values. Due to the importance and special position of the poet, he tries to present Salman Hrati's collections in five layers (phonetic, lexical, syntactic, rhetorical, ideological) by presenting the tools and linguistic functions of the poetic system based on statistics Be carefully analyzed. Most of Hrati poems directly or indirectly refer to the poet's worldview of his social beliefs and perceptions. Hrati in his white poems does not pay much attention to the form, structure and music of speech and is not similar to poetic expression in terms of language, expression and structure. Vocabulary of elements derived from nature and the use of folklore culture is a special feature of Salman Hrati language and in terms of image, it uses different types of imaginary forms such as simile, metaphor and irony with the focus on recognition and succeeds in creating beautiful images with simple language. It immerses the reader in its clarity.

    Keywords: SalmanitarH, stylistics, phonetic layer, lexical layer, syntactic layer, rhetorical layer, ideologicallayer
  • Ferishte al-Sadat Hosseini Pages 61-73

    Comparative literature is a branch of literary criticism that studies literature and other cultural manifestations between linguistic and literary boundaries and examines the similarities and differences between them, and opens new intellectual horizons to nations beyond political and cultural boundaries. After the formation of the romanticism school in France and the expansion of the relationship between French poets and writers with Eastern literature, many common horizons emerged in the thought and speech of Iranian and French poets. Parveen and Andrezhid are among the great writers of Iran and France, and looking at the common themes in their speech, we get the general result that despite the distance between them, how much can there be the sameness in their thoughts, style of expression, theme and content of their works. Before and more than being able speakers, they are teachers of ethics who seek excellent examples of ethics, life and human society in different human aspects. Etsami, to examine the compatibility of words and thoughts of these two artists.

    Keywords: Comparative literature, Andrehegid, Parvin Etsami, Divan Shear, Maedeha Zemi
  • Sarah Parsai Jahromi Pages 74-85

    A myth is a memory of peoples who have ancient civilization and culture; In this essay, we have tried to investigate and analyze the characteristics of the earth among the nations of ancient Iran, who refer to it as Sepandarmaz, based on its mythological basis and with special attention to the return of archetypes, and with the stories Let's compare epics such as Shahnameh and Garshaspnameh book. The earth is a mother who is not only among the Iranian nations, but also the majority of the nations, the symbol of the "mother of existence" and has had a soul and soul in the minds since the beginning; A mother who never stops giving birth and moving; The earth is alive and dynamic and has such holiness that Hormazd (God) created the earth after creating the sky. The earth, as the mother of existence in itself, nurtures snakes like Rostam, Sohrab, Siavash, etc. and does not stop giving birth to once again show the seed of such people in the existence of pious and righteous people.

    Keywords: Shahnameh, Gershaspnameh, Afarinesh, Sepandarmaz, Khasais Zemin