فهرست مطالب

محیط شناسی - سال چهل و هشتم شماره 3 (پیاپی 103، پاییز 1401)

فصلنامه محیط شناسی
سال چهل و هشتم شماره 3 (پیاپی 103، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میمنت عابدینی بلترک*، حجت صفار حیدری صفحات 279-300

    هدف پژوهش حاضر، بازنمایی آموزش محیط زیست در سیستم آموزشی عمومی به عنوان گامی جهت حل بحران های زیست محیطی می باشد. طرح پژوهش حاضر، کمی و روش، تحلیل محتوا بوده است. جامعه آماری، کتاب های دوره ابتدایی بود که همه کتاب ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. در مجموع 3961 صفحه مورد بررسی قرار گرفت. مولفه ها و شاخص های آموزش محیط زیست بر مبنای منابع پیشین استخراج و در کتاب ها مورد بررسی قرار گرفت. ابزار پژوهش حاضر، چک لیست و شامل مولفه های حفاظت از منابع طبیعی و انسان و محیط زیست بوده است. روایی محتوایی با استفاده از CVR بدست آمد که برابر با 90/0 و تایید گردید، پایایی نیز بر اساس ضریب توافقی 86/0 بدست آمد. بر مبنای یافته ها، بیشترین میزان توجه به شاخص های حفاظت از منابع طبیعی مربوط به شاخص اهمیت و حفظ محیط زیست (کاهش آلودگی محیط زیست) و کمترین میزان توجه مربوط به شاخص بهره برداری صحیح از منابع تجدید ناپذیر می باشد که توجهی بدان نشده است. بیشترین میزان توجه شاخص های انسان و محیط زیست نیز مربوط به استفاده از وسایل نقلیه ی شخصی به جای عمومی و کمترین میزان توجه نیز در شاخص های متعددی مانند جنگل زدایی، تخریب لایه ازن، مصرف بی رویه مواد یکبارمصرف، افزایش مصرف انرژی، پسماندهای هسته ای بوده است. نتایج نشان دهنده توجه اندک به حوزه محیط زیست در برنامه درسی دوره ابتدایی می باشد و این مساله با توجه به معضلات زیست محیطی امروزه، بیش از پیش نگران کننده است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، آموزش، بحران محیط زیست
  • غلامرضا نبی بیدهندی*، امید حسن زاده مقیمی، امیر نبی بیدهندی، مریم ربیعی ابیانه صفحات 301-322

    با توجه به اهمیت واحد پردازش در خط تولید صنعتی کمپوست، پژوهش حاضر با هدف مدل سازی موازنه مواد در خطوط پردازش کارخانه تولید کمپوست بابل با ظرفیت های 100 تن و 250 تن پذیرش پسماند مخلوط شهری در روز، بر پایه تابع انتقال فاکتور بازیابی (RFTF) انجام گرفت. بدین منظور پس از برداشت میدانی از ورودی و خروجی دستگاه های خطوط پردازش کارخانه کمپوست بابل در مقاطع زمانی مختلف و آنالیز کمی و کیفی ترکیبات تشکیل دهنده پسماندهای ورودی، مدل سازی موازنه مواد در سیستم پردازش پسماندهای شهری بر پایه RFTF صورت گرفت. محاسبات برای خطوط پردازش کمپوست انجام گرفت و دیاگرام موازنه مواد استاندارد برای خط پردازش در هر دو وضعیت تهیه شد. مطابق یافته ها، خط پردازش جدید کارخانه تولید کمپوست بابل دارای عملکردی مطلوبتر نسبت به خط پردازش قدیمی این کارخانه است؛ به نحوی که خط جدید توانسته میزان پسماندهای دفنی (ریجکتی نهایی خط پردازش) را به میزان 84/19 درصد نسبت به خط قدیمی کاهش دهد. همچنین راه اندازی خط پردازش جدید، میزان مواد آلی جداسازی شده که جهت تولید کمپوست به فاز تخمیر و هوادهی منتقل می شود را به میزان 39/19 درصد افزایش داده و نسبت مواد استحصال شده دارای ارزش اقتصادی را نیز به میزان 45/0 درصد بهبود بخشیده است.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، سیستم پردازش، مدل سازی موارنه مواد، کمپوست، بابل
  • پرستو عشرتی*، محمد مطلبی صفحات 323-344
    رویکرد فعلی مدیریت رواناب در شهر تهران، رویکردی سازه محور است که هدف اصلی آن جمعآوری و انتقال رواناب به خارج از شهر است. این در حالی است که رویکردهای طبیعتمحور بر جذب حداکثری آب در محل تاکید دارند و جهت محقق ساختن این هدف از نگاه بین رشته ای بهره میبرند. این پژوهش جهت فراهم کردن زمینه کاربست رویکردهای طبیعتمحور در معابر محلی تهران دو هدف اصلی را دنبال می کند: 1) بازشناسی تخصص ها و مولفه های اصلی مرتبط با موضوع؛ 2) تعیین نقش و نوع اثرگذاری هر مولفه در شرایط فعلی. در گام اول، واکاوی رویکردهای طبیعتمحور به ارایه مدل نظری تخصصها و مولفه های تحت پوشش آن ها انجامید. در گام دوم اثرات متقابل مولفه ها از نقطه نظر متخصصان با نرم افزار میک مک تحلیل گردید. نتایج نشان میدهد که در شرایط فعلی "سرعت و نرخ جریان" به عنوان مولفه تاثیرگذار مهم ترین نقش و مولفه های "پروفیل معبر"، "همجواری های معبر"، "فعالیتها" و "پوشش گیاهی" و نیز "توجیه اقتصادی"، نقشی تعیین کننده در مدیریت رواناب در معابر محلی تهران دارند؛ سایر مولفه ها یا تاثیرپذیر هستند یا در شرایط موجود از اولویت بالایی برخوردار نیستند. نتایج پژوهش بر کار بیندانشی بین تخصص های علوم آب و منظر شهری و همچنین اقتصاد جهت فراهم آوردن زمینه کاربست این رویکردها تاکید ویژه می نماید.
    کلیدواژگان: رواناب شهری، رویکردهای طبیعتمحور مدیریت رواناب، تحلیل اثر متقابل، معابر محلی، میک مک
  • علی جهانی*، مهسا ایماندار، امیر ستاری راد، جاوید ایمانپور نمین صفحات 345-362
    در سال های اخیر احداث مزارع پرورش ماهی در حاشیه رودخانه قلعه رودخان افزایش چشمگیری یافته است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات پساب این مزارع بر اجتماعات کفزیان و ساختار جمعیتی آن ها در آب رودخانه می باشد. درمجموع 6 ایستگاه مطالعاتی که 2 ایستگاه از انشعاب فوشه و به عنوان ایستگاه های شاهد و 4 ایستگاه از انشعاب قلعه رودخان انتخاب شد که در میان ایستگاه ها ایستگاه 2 قلعه رودخان در محل خروج پساب مزارع پرورش ماهی قرار دارد. نتایج تجزیه واریانس با استفاده از SPSS برای همه شاخص های زیستی حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین ایستگاه ها می باشد. همچنین بر اساس آزمون دانکن در سطح 5 درصد در مقایسه دوبه دو در شاخص شانون- وینر بین ایستگاه های 1 و2 فوشه و ایستگاه 1 و 2 قلعه رودخان، در شاخص مارگالف بین ایستگاه های 1و 2 قلعه رودخان با دیگر ایستگاه ها ،در شاخص غالبیت سیمپسون بین همه ایستگاه به جز ایستگاه 1 فوشه و 4 قلعه رودخان، در شاخص هلیسنهوف و EPT بین همه ایستگاه ها و در شاخص BMWP/ASPT بین ایستگاه 2 قلعه رودخان با دیگر ایستگاه ها تفاوت های معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج، مزارع استخر پرورش ماهی، باعث ایجاد تغییراتی در گروه های بی مهرگان کفزی در مدت زمان بررسی شده است که نشان دهنده کاهش شدید کیفیت آب در محل خروج پساب می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، بی مهرگان کفزی، مزارع پرورش ماهی، شاخص های زستی
  • جمال الدین مهدی نژاد*، علی شرقی، فائزه اسدپور صفحات 363-386
    بررسی روستاها و تحولات کالبدی آنها نمایانگر دخالت عوامل مختلفی است که گاه در حیطه اختیار روستاییان و گاه خارج از آن است. این عوامل از جهات مختلف روستاها را هدف قرار می دهند، که منظر و تغییر آن یکی از این ابعاد است. یکی از مفاهیم ارزشی منظر، زیبایی می باشد که بررسی و شناخت فرآیند ها و مکانیسم های حاکم بر زیبایی روستا و عوامل ساختار منظر روستایی و مخصوصا درک ماهیت روابط میان اجزای این دو، مد نظر این پژوهش می باشد. لذا پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت، اکتشافی و از حیث بررسی داده ها، تجربی- پیمایشی است. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق تحلیل محتوای اسنادی و دلفی گردآوری شده است. جامعه آماری شامل متخصصین می باشد که با استفاده از سیستم واقعیت مجازی، محیط 5 روستای شبیه سازی شده در قالب تور مجازی برای آنها به نمایش گذاشته شده و سپس با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخت، مورد پرسشگری مستقیم قرار گرفتند. به منظور شناسایی مهمترین شاخص ها از آزمون رتبه ای هم انباشتگی نامحدود اکتشافی با استفاده از نرم افزار Eviews استفاده شده است و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استخراجی از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS عمل شده است که نتایج نشان داده است؛ مدل استاندارد زیبایی مناظر روستاها به ترتیب ضرایب مسیر متاثر از رویت پذیری، عناصر محیطی، جذابیت، وضوح، تناسبات می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار کالبدی، روستای بومی، منظر روستایی، زیبایی
  • طاهر صفرراد*، یدالله یوسفی صفحات 387-402

    با هدف بررسی نقش باد و بارش بر میزان آلودگی هوا در کلان شهر تهران از داده های روزانه NO2 ماهواره سنتینل و داده های روزانه باد و بارش ایستگاه مهرآباد طی بازه زمانی 1آگوست 2018 تا 31دسامبر 2021 استفاده شد. برای بررسی ارتباط داده های بارش و باد با آلودگی هوا از روش همبستگی و جهت بررسی وجود تفاوت معناداری در میزان آلودگی هوا در شرایط متفاوت بارش و باد از آزمون t بهره گرفته شد. نتایج نشان داد، واریانس و میانگین NO2 روزهای بارشی و روزهای بدون بارش برابر نیست و در روزهای بارشی 06/31% مقدار آلودگی هوا کاهش می یابد. میانگین آلودگی هوا در روزهای بارشی کمتر از روزهای بدون بارش است اما قانونمندی خاصی میان مقدار بارش و کاهش آلودگی هوا مشاهده نشد. نتایج نشان داد، افزایش سرعت باد تا 5/2متر برثانیه سبب کاهش میزان آلودگی هوا می شود، اما سرعت های بیشتر از آن لزوما کاهش بیشتر آلودگی را درپی نخواهد داشت. واریانس و میانگین NO2 در روزهای باسرعت باد بیشتر و کمتراز 5/2متر برثانیه برابر نیست. در سرعت بیش از 5/2متر برثانیه، مقدار آلودگی هوا 25/59% با اطمینان 99درصد کاهش می یابد. نتایج مشخص ساخت اثر باد در کاهش آلودگی هوای تهران بیش از بارش بوده و ارتباط قانونمندتری با آلودگی هوا نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، NO2، باد، بارش، تهران
  • محمود احمدی*، محمد کمانگر، غزاله ملانظر، بهزاد مدنی صفحات 403-418

    مدل سازی های مکانی از روش های درک و پیش بینی متغیرهای محیطی است. رطوبت سطحی خاک، متغیر کلیدی برای توصیف خشک سالی، تبادلات آب و انرژی بین زمین و هوا کره است. رطوبت خاک علاوه بر اینکه از متغیرهای محیطی تاثیر می پذیرد بر بسیاری از پدیده های محیطی ازجمله رواناب، فرسایش خاک و تولید محصولات تاثیر می گذارد اما به دلیل ثابت نبودن شرایط مکانی و زمانی پارامترهای محیطی به شدت تغییرپذیر است. هدف از این مقاله ارزیابی مدل های رگرسیون کلی و رگرسیون موزون جغرافیایی در مدل سازی مکانی رطوبت خاک استان فارس است. در این راستا پراکندگی رطوبت خاک به عنوان متغیر وابسته و لایه های بارش، آب معادل برف، شاخص پوشش گیاهی و شاخص رطوبت توپوگرافی و به عنوان متغیرهای مستقل انتخاب گردید و سپس با استفاده از مدل رگرسیون کلی (OLS) و رگرسیون موزون جغرافیایی (GWR) به مدل سازی مکانی اقدام شد. بر اساس معیارهای ارزیابی، نتایج نشان داد مدل GWR با71/0 R2=قدرت تبیین و برآورد بهتری نسبت به مدل رگرسیون کلی با 66/0 R2=دارد. بر اساس نتایج، عوامل مکانی بارش و رطوبت توپوگرافی بیش ترین اثر مثبت و تبخیر و تعرق اثر منفی بر رطوبت خاک در محدوده موردمطالعه را دارند. مدل سازی های مکانی از روش های درک و پیش بینی متغیرهای محیطی است. رطوبت سطحی خاک، متغیر کلیدی برای توصیف خشک سالی، تبادلات آب و انرژی بین زمین و هوا کره است. رطوبت خاک علاوه بر اینکه از متغیرهای محیطی تاثیر می پذیرد بر بسیاری از پدیده های محیطی ازجمله رواناب، فرسایش خاک و تولید محصولات تاثیر می گذارد اما به دلیل ثابت نبودن شرایط مکانی و زمانی پارامترهای محیطی به شدت تغییرپذیر است.

    کلیدواژگان: بارش، خودهمبستگی، رطوبت خاک، رگرسیون مکانی، فارس
  • صبا سلمک، ملیکا علی شیرازی، تکتم شهریاری* صفحات 419-437
    امروزه آلودگی رسوبات و منابع آبی به فلزات سنگین به ویژه کادمیوم به دلیل سمیت بالا، صدمات شدیدی را بر سلامت انسان و سایر موجودات وارد می نمایند. پاک سازی رسوبات آلوده به کادمیوم از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و مطالعات گسترده ای بر روی انواع روش های پالایشی انجام گرفته است. با توجه به اینکه هریک از روش های پالایشی مزایا و معایب خاص خود را به همراه دارند، انتخاب تکنیک پاک سازی مطلوب بر اساس شرایط جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و همچنین محدودیت های موجود، نه تنها چالش برانگیز بوده بلکه نقشی اساسی در میزان موفقیت روش پالایشی در مرحله اجرا ایفا می نماید. در پژوهش حاضر از مدل تصمیم گیری چندمعیاره و تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. در این فرآیند روش ها و شاخص های مهم بر اساس ادبیات موضوع و با کمک از متخصصین درزمینه پاک سازی های زیست محیطی مشخص گردیده و توسط مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) وزن دهی شد. بر اساس وزن دهی های صورت گرفته توسط FAHP هزینه به عنوان مهم ترین شاخص با 46% سهم ، در دسترس بودن تکنولوژی 39%، پتانسیل بازیابی آلاینده 9% و زمان 6% شاخص های اصلی تصمیم گیری تعیین شدند. همچنین، با استفاده از مدل تصمیم گیری چند شاخصه فازی ویکور (FVIKOR) برترین گزینه ها جهت پاکسازی رسوبات آلوده به کادمیوم مشخص گردیدند. برترین گزینه ها جهت پاک سازی رسوبات آلوده به کادمیوم در ابتدا روش جذب با استفاده از جاذب های زیستی (0٫205=R و0٫274=S و0٫002=Q) و سپس الکتروکینتیک (0٫214=R و 0٫271=S و 0٫005=Q) به عنوان بهترین رویکردهای ممکن جهت پاک سازی رسوبات آلوده به کادمیوم در نظر گرفته شدند.
    کلیدواژگان: پالایش رسوبات، آلودگی آب ها، کادمیوم، FVIKOR، FAHP
|
  • Meimanat Abedini Baltork *, Hojjat Saffar Heidari Pages 279-300

    The aim of the current research is to represent environmental education in the public education system as a step to solve environmental crises.The design of the current research was quantitative and the method was content analysis.The statistical population was primary school books, all books were selected as samples, and a total of 3961 pages were examined. The components and indicators of environmental education were extracted based on previous sources and examined in books.The tool of the current research was a checklist and included the components of protection of natural and human resources and the environment. Content validity was obtained using CVR, which was equal to 0.90 and confirmed, and reliability was obtained based on the agreement coefficient of 0.86. Based on the findings, the greatest amount of attention is paid to natural resource protection indicators related to the importance and preservation of the environment (reducing environmental pollution) and The least amount of attention is related to the index of correct exploitation of non-renewable resources, which has not been paid attention to. The highest amount of attention to human and environmental indicators is also related to the use of private vehicles instead of the public means of transportation and the least amount of attention has been in several indicators such as deforestation, ozone depletion, excessive consumption of disposable materials, increased energy consumption, and nuclear waste. The results show little attention to the field of environment in the primary school curriculum, and this issue is more worrying considering the environmental problems today

    Keywords: environment, Education, Environmental crisis
  • GholamReza Nabi Bidhendi *, Omid Hasanzadeh Moghimi, Amir Nabi Bidhendi, Maryam Rabiee Abyaneh Pages 301-322

    Effectiveness of the separate collection system is the most important thing in the production of high-quality compost. The present work aims to analyzed the mass balance of two separating machine components used in Babol composting facility (with capacity of 100 ton/day and 250 ton/day) based on recovery factor transfer function (RFTF) model to evaluate their efficiency. After sampling from the input and output of the processing line machines and quantitative and qualitative analysis of the waste, material balance was modeled based on RFTF. Calculations were performed for compost processing lines and a standard material balance diagram was prepared for both separation systems. Results showed that the new processing line of the Babol composting facility (with a capacity of 250 ton/day) has a more favorable performance compared to the old processing line (with a capacity of 100 ton/day). The new line reduced the amount of rejecting waste (refuse compost) by 19.84% compared to the old processing line. Also, by using this processing line, the amount of separated organic waste which will be later used in the fermentation and aeration phase of compost production was increased by 19.39%. In addition, the ratio of extracted materials with economic value was increased by 0.45%.

    Keywords: waste management, waste processing line, mass balance modeling, compost, Babol
  • Parastoo Eshrati *, Mohammad Motallebi Pages 323-344
    The current urban runoff management approach in Tehran is a structural approach which its main purpose is to collect and transfer runoff out of the city. However, nature-based approaches emphasize the maximum absorption as near as the source of runoff and apply interdisciplinary perspectives to achieve it. This research pursues two main goals in order to provide the basis for the application of nature-based approaches in the local streets of city of Tehran, Iran: 1) identifying of disciplines and main variables of the nature-based urban drainage approaches, and 2) identifying the role each variable plays in implementing these approaches in Tehran in the current situation. First, a theoretical model of the disciplines and variables has been develops based on literature review. Second, the role of each variable from the point of view of experts was investigated by using Cross Impact Analysis (CIA) method with the tool of MicMac software. The results show that in the current situation, ‘runoff speed and volume’ as an influential variable has the most important role on implementation of these new approaches in urban runoff management in Tehran local streets. And variables of ‘street profile’, ‘land use’, ‘activities’, and ‘planting’ as well as ‘economic feasibility’ are linkage variables. Other variables are either dependent or do not have high priority in the current situation. The results of the research place special emphasis on interdisciplinary teamwork between the specialties of water sciences and urban landscape as well as economics to provide the basis for the application of these approaches.IntroductionFlash Floods are intensified in Tehran and the change of natural permeable surfaces to impervious constructed areas is one of the main reasons. So, nature-base approaches investigated in this research. There are some different terms that represent nature-based approaches: Alternative Technique (AT), Sustainable Drainage Systems (SuDS), Sustainable Urban Drainage Systems (SUDS), Low Impact Development (LID), Best Management Practices (BMPs), Water Sensitive Urban Design (WSUD), Green Infrastructure (GI), Sponge City. Investigating show that although each of them pursue different objectives but all of them are the same in these two aspects: a) applying interdisciplinary viewpoint and b) trying to runoff usage in place it produced. Regarding to these, the research is focused to maximize runoff penetration in local streets as a place that its flow start from there. Two main goals of this paper are: 1) identifying of disciplines and main variables of the nature-based urban drainage approaches, and 2) identifying the role each variable plays in implementing these approaches in Tehran in the current situation. Figure 1 shows the research structure diagram.Figure 1Research Structure Diagram, Source: (Authors)Materials and MethodsIdentifying of disciplines and main variables of the nature-based urban drainage approaches by Expert Panel MethodDisciplines and main variables of the nature-based urban runoff management approaches were extracted from literature review of new approaches and guidelines and finalized by Expert Panel Method as follow:• Urban landscape: Street Profile, Adjacent Land Use, Activity, Planting;• Facility: Underground Utilities, Overhead Utilities;• Soil: Surface Permeability, Ground Sinkhole;• Water: Runoff Pathway, Runoff Speed and Volume;• Environment : Runoff Purification, Garbage; and• Socio-economy: Social Acceptance, Social Participation, Social Behavior, Security, Economic Feasibility.Then a theoretical model of the disciplines and variables was developed. (Figure 2)Figure 2Proposed theoretical model of the disciplines and variables of implementing nature-based urban drainage approachesCross Impact Analysis with MicMac To identifying of disciplines and main variables of the nature-based urban drainage approaches, and the role each variable plays in implementing these approaches in Tehran in the current situation, a questionnaire was designed based on the proposed theoretical model. To test the content validity of the questionnaire, Content Validity Ratio (CVR) was used. The formula of content validity ratio is CVR=(Ne - N/2)/(N/2), in which the Ne is the number of panelists indicating "essential" and N is the total number of panelists. The numeric value of content validity ratio is determined by Lawshe Table. In this research CVR=0.75 and the panel size was 8. Therefore, the questionnaire had face validity. 16 urban runoff drainage specialist from different disciplines answered the questionnaire. Then collected data analyzed by Cross Impact Analysis (CIA) method using MicMac software tool. Hence, the research approach of this paper is mixed qualitative and quantitative. Discussion of ResultsUsing MicMac software, the runoff management variables have been categorized into four quarters based on their influential and dependence power, as shown in Figure 3.Figure 3Cross-impact matrix multiplication applied to classification (MicMac) analysis of variables of implementation of landscape-based urban runoff management approach in local streets of TehranAnalyzing figure 3 indicates: • Influential variable (top left quarter): runoff speed and volume;• Linkage variables (top right quarter): street profile, land use, activities, planting, and economic feasibility;• Dependence variables (bottom right): Social Behavior, Security, and Surface Permeability;• Autonomous variables (bottom left): Ground Sinkhole, Underground Utilities, Overhead Utilities, Runoff Pathway, and Runoff Purification; and• Regulative variables (center): Garbage, Social Acceptance, and Social Participation.ConclusionThe cross impact analizing results which taken by use of experts viewpoints and technically derived by MicMac, shown that ‘runoff speed and volume’ as influential variable with other five variables ‘street profile’, ‘land use’, ‘activities’, ‘planting’, and ‘economic feasibility’ as linkage variables that play important role in functionality and stability of nature-based methods, are the main variables which should be attended for runoff management in Tehran’s local streets. The results asserted the other variables are not determinant and priority and don’t play and important role in present situation. Overlapping the result of cross impact analyze and presented theoretical model in this research shows that water science discipline, because of runoff speed and volume defined as influential variable, and urban landscape discipline, according to determinant role of its variables on stability and function of nature-based approach, are two core disciplines which play an important role in implementation of nature based approach in local streets urban drainage. Also the results emphasis on use of economical knowledge for feasibility study of applying the mentioned methods. However should be considered that the result of research is just embraced the local streets of Tehran and could not be generalized for other type of streets and roads and for other cities.
    Keywords: Urban Runoff, Urban Drainage Nature-based Approach, Cross Impact Analysis (CIA), Local Street, Micmac
  • Ali Jahani *, Mahsa Imandar, Amir Satari Rad, Javid Imanpour Namin Pages 345-362
    In recent years, the construction of fish farms along the Qaleh Roudkhan river has increased significantly. The aim of this study was to investigate the effects of effluent from these farms on benthic communities and their population structure in river water. A total of 6 study stations were selected, of which 2 stations are from Fusheh (Shahed) branch and 4 stations are from Qaleh Roudkhan branch. Among the stations, Station 2 of Qaleh Roudkhan is located at the exit of the effluent of the fish farm. The results of analysis of variance using SPSS for all biological indicators indicate that there is a significant difference between the stations. Also, according to Duncan's test at 5% level in Shannon-Wiener index between stations 1 and 2 of Fosheh and stations 1 and 2 of Qaleh Roudkhan, in Margalf index between stations 1 and 2 of Qaleh Roudkhan with other stations, in Simpson dominance index between all stations except station 1 Fusheh and 4 Qaleh Roudkhan, in Helsinghof and EPT index between all stations and in BMWP / ASPT index between 2 Qaleh Roudkhan stations and other stations, there are significant differences. Based on the results, the fish pond workshop has caused changes in the groups of benthic invertebrates during the study period, which indicates a sharp decline in water quality at the effluent outlet.
    Keywords: Impact Assessment, benthic invertebrates, Fish farms, biological indices
  • Jamal-E-Din Mahdi Nejad *, Ali Sharghi, Faezeh Asadpour Pages 363-386
    The analysis of communities and their physical changes reveals the participation of several variables, some of which are sometimes under the control of the residents and other times not. Villages are targeted by these elements from a variety of perspectives, and one of those perspectives and dimensions is transformation. One of the value concepts of a landscape is beauty, and understanding the mechanisms and processes that control the beauty of a village and the elements that make up a rural landscape, as well as the nature of the interaction between the two elements, can help us understand how such a complicated system works. As a result, this research is exploratory in nature and experimental-survey in terms of data analysis. The information needed for it was gathered by using documentary content analysis. The statistical population of this study is made up of professionals who are given a virtual tour of the surroundings of five fictitious communities utilizing virtual reality technology. Then, they are directly questioned using the Construction Researcher Questionnaire, and the exploratory test of infinite heuristic integration has been utilized with the Eviews program to discover the most crucial signs. The outcomes have been displayed after information retrieved from the structural equation model was analyzed using AMOS software. The route coefficients influenced by visibility, environmental factors, attractiveness, sharpness, and proportions, in that order, make up the traditional model of rural landscape beauty.
    Keywords: Physical Structure, Vernacular village, Rural Landscape, beauty
  • Taher Safarrad *, Yadollah Yousefi Pages 387-402

    To investigate the role of wind and precipitation on air pollution in the metropolis of Tehran, daily NO2 data from the Sentinel satellite and daily wind and precipitation data from Mehrabad station from August 1, 2018, to December 31, 2021, were used. To examine the relationship between precipitation and wind data with air pollution, the correlation method and the existence of significant differences in air pollution in different conditions, t-test was used. The results showed the variance and mean NO2 of rainy days and days without rainfall were not equal and on rainy days the amount of air pollution was reduced by 31.06%. The average air pollution on rainy days is less than on days without rainfall, but no specific pattern was observed between the amount of rainfall and the reduction of air pollution. The results showed that increasing the wind speed to 2.5 m / s will reduce air pollution, but higher speeds will not necessarily reduce pollution further. The variance and mean NO2 are not equal on windy days of more than 2.5 meters per second. At speeds of more than 2.5 meters per second, the amount of air pollution is reduced by 59.25% with 99% confidence. The results show that the effect of wind in reducing air pollution in Tehran is more than rainfall and shows a more distinct pattern of air pollution.

    Keywords: Air pollution, NO2, Wind, Precipitation, Tehran
  • MAHMUD AHMADI *, Muhammad Kamangar, Ghazale Molanazar, Behzad Madani Pages 403-418

    spatial modeling is one of the method for understanding and predicting environmental variables .soil surface moisture is a key variable for drought description , water and energy exchanges between the earth and the earth .soil moisture can affect many environmental phenomena such as runoff , soil erosion and crop production , but because of the lack of spatial and temporal conditions of soil parameters , soil moisture is highly changeable .the purpose of this paper is to evaluate the overall regression model and geographically weighted regression in spatial modeling of soil moisture in Fars province . soil moisture distribution as dependent variable and precipitation, snow equivalent water, vegetation index and topographic wetness index were selected as independent variables and then, using the general regression model and geographically weighted regression is used to model the spatial modeling .based on the evaluation criteria, the results showed the GWR model has better explanatory power with the R2=0/71 and a better estimate than the overall regression model with the R2=0/66. The spatial factors of precipitation and topographic wetness have the most positive effect and evapotranspiration had negative effect on soil moisture in the study area.The spatial factors of precipitation and topographic wetness have the most positive effect and evapotranspiration had negative effect on soil moisture in the study area.

    Keywords: Autocorrelation, Fars, Precipitation, Soil moisture, spatial regression
  • Saba Salmak, Melika Alishirazi, Toktam Shahriari * Pages 419-437
    These days, contamination of sediment and water resources to heavy metals, especially cadmium, cause severe human health and other organism’s disorders due to its high toxicity. Remediation of cadmium-contaminated sediments is of particular importance and several studies have been carried out on various remedial techniques. Considering that the remedial actions of sediment are diverse and each of them has its own pros and cons, Choosing the suitable and proper method based on geographical, economical, and social conditions is not only challenging but also plays a key role in implementing a successful remediation action. In this study, multi-criteria decision making model and fuzzy hierarchical analysis were used to find the best approach for restoring polluted sediment. In this regard, important methods and indicators have been determined consisting literature review and experts’ opinions. Based on the Weights determination by FAHP, the cost with 46% of weight, the availability of technology (39%), the potential of Pollutant recovery (9%), and time (6%) were determined as the main indicators of decision-making process. Moreover, by using VIKOR as a multi-criteria decision making model, the best options for cadmium-contaminated sediment were identified. Ranking the options shows that the absorption method by using biological adsorbents (Q=0.002, S=0.274, R=0.205) and electrokinetic (Q=0.005, S=0.271, R=0.214) has been selected as the best possible approaches.
    Keywords: Cadmium, FAHP, FVIKOR, Sediment, water pollution