فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال شانزدهم شماره 4 (تابستان 1401)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال شانزدهم شماره 4 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عبدالحسین نبوی*، سهیلا لشکری صفحات 1-28

    یکی از مهم ترین مسایل انگیزشی که امروزه با حجم گسترده ای در مطالعات روانشناسی صنعتی و سازمانی گسترش یافته، مسیله تعهد سازمانی است. تعهد سازمانی عامل موثری در رفتار سازمانی کارکنان و بازده سازمان ها است. این مقاله با هدف بررسی تاثیر کیفیت زندگی کاری بر تعهد سازمانی در میان کارکنان امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نگاشته شده است. در بعد نظری، برای رسیدن به اهداف تحقیق، از نظریه مبادله استفاده شده است. تحقیق به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسش نامه، در بین کلیه کارکنان امور فنی شرکت مناطق نفت خیز جنوب، در سال 1394 به انجام رسیده است. در این تحقیق از شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و تصادفی ساده استفاده شده است. مهم ترین نتایج حاصله از تحقیق نشان داد که، بین همه مولفه های کیفیت زندگی کاری بجز (پرداخت حقوق کافی، محیط کاری ایمن، فرصت رشد در سازمان) با تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. علاوه بر این بین متغیرهای جمعیت شناختی شامل سن، میزان تحصیلات و پست سازمانی با تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. اما بین متغیرهای جنس و سابقه خدمت با تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، نظریه مبادله
  • محمد سلیمان نژاد*، محسن نیازی، طاهره سلیمان نژاد صفحات 29-58
    رفتارهای پرخطر شامل کنش هایی است که باعث تحلیل و نابودی استعدادهای افراد می شود و سلامت جامعه را در ابعاد مختلف به مخاطره می اندازد. پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی رفتارهای پرخطر در بین شهروندان کاشانی انجام شده است. روش تحقیق بکار رفته در پژوهش حاضر پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش شهروندان کاشانی در سال 1399 به تعداد 304487 نفر بوده که تعداد 552 نفر، به روش نمونه گیری احتمالی متناسب با حجم به عنوان نمونه نهایی انتخاب گردیدند. برای تحلیل استنباطی، سنجش و آزمون ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از روش های آماری همبستگی پیرسون، آزمون های T مقایسه زوجی و در نهایت از تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS 25 و Smart-PLS، انجام گرفته است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از این بوده که همبستگی بین متغیرهای پیوند با دوستان بزهکار، بی سازمانی محیطی، بی سازمانی نهادی، گسست روابط بین فامیلی و بی سازمانی خانوادگی با متغیر وابسته پژوهش (رفتارهای پرخطر) علاوه بر وجود رابطه معنادار، مثبت و مستقیم بوده است. رابطه بین متغیر سن معنادار، اما منفی و معکوس بوده است؛ همچنین از بین متغیرهای موجود در پژوهش تنها بین پایگاه اقتصادی اجتماعی و رفتارهای پرخطر، رابطه معنادار مشاهده نگردید. نتایج تحلیل مسیر نشان داد؛ بی سازمانی محیطی و پیوند با دوستان بزهکار به ترتیب دارای بیشترین اثر بر گرایش به رفتارهای پرخطر بوده اند که در نهایت متغیرهای مدل توانسته اند 5/38 از درصد تغییرات متغیر وابسته رفتارهای پرخطر را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، پیوند با دوستان بزهکار، بی سازمانی اجتماعی، بی سازمانی خانوادگی
  • کریم رضادوست*، مرضیه شهریاری صفحات 59-94
    پیاده روی اربعین پدیده اجتماعی چندبعدی است که در برساخت های اجتماعی ایرانی دارای ابعادی چون سیاست، هویت، تعامل و یا تقابل هویت ها، محیط زیست و آسیب های اجتماعی است. لذا این مطالعه از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از روش نظریه داده بنیاد جهت فهم نظام معنایی زایرانی که در پیاده روی شرکت داشته اند انجام شده است. بدین منظور با روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته داده ها جمع آوری شد و تا رسیدن به اشباع نظری 21 نفر از زایران در میدان تحقیقی شامل منطقه مرزی چذابه مورد بررسی قرار گرفتند. برای دستیابی به عوامل، تحلیل داده ها با استفاده از رویه های نظام مند کوربین و کوربین انجام شد که شامل کدگذاری مفاهیم و شکل دادن به نظریه است. تجزیه و تحلیل داده ها در کدگذاری باز، به شناسایی عوامل اصلی، مولفه ها و زیرمولفه ها منجر شد. تدقیق در یافته های مصاحبه حاکی از آن است که مقوله مرکزی پژوهش «پیاده روی اربعین نمود زیست جهان رقیب مدرنیته و ساخت دوباره خود» می باشد. بر اساس یافته های پژوهش مشارکت کنندگان، پیاده روی اربعین را به مثابه یک فرصت برای خودسازی درک می کنند که قابل توضیح با نظام تناسب اهداف و وسایل در چارچوب متداول عقلانیت ابزاری نیست. در جریان این پیاده روی با ادعیه و ذکر سعی بر پالایش خود دارند و معتقدند ملت ایران و عراق می توانند از این فرصت برای خودسازی معنوی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، روش نظریه داده بنیاد، زیست جمعی، سانسور رسانه ای، زیست جهان رقیب مدرنیته
  • مریم سادات دل آور*، اسفتدیار غفاری نسب صفحات 95-126

    چاقی اگر چه مساله ای پزشکی است اما به شدت از منطق فرهنگی تبعیت می کند. در زمان کنونی منطق فرهنگی به لاغری حکم می کند و باعث گسیل شدن سیل جمعیت به مراکز کاهش وزن و تناسب اندام می شود. در این میان زنان و بدن های آنها بیشتر مورد قضاوت قرار گرفته اند. از این رو پژوهش حاضر تلاش کرده به این سوال پاسخ دهد که زنان چرا و تحت چه شرایطی به باشگاه های ورزشی مراجعه کرده و چه راهبردهایی اتخاذ می کنند. در این راستا از رویکرد کیفی نظریه زمینه ای استفاده به عمل آمد. مشارکت کنندگان 12 زن مراجعه کننده به باشگاه های شهر شیراز بودند. داده ها با روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری شدند. پس از حضور محقق در میدان تحقیق، بر اساس داده های به دست آمده از میدان، با افراد مورد نظر مصاحبه های عمیق صورت گرفته و تا رسیدن به اشباع نظری، مصاحبه ها ادامه پیداکرده اند. تحلیل داده ها با روش کدگذاری سه گانه باز، محوری و انتخابی انجام شد. تحلیل یافته ها منجر به خلق شش مقوله محوری و یک مقوله هسته گردید. مقولات محوری عبارت اند از: تناسب اندام به مثابه معیار زیبایی، انتظارات دیگران مهم، توانمندسازی بدن، دوگانگی بازنمایی رسانه ای، اولویت سبک زندگی بر دارو و تایید اجتماعی دیگری. مقوله هسته نیز عبارت است از: خودتنظیمی و تایید اجتماعی دیگری.

    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، ورزش بدنسازی، تناسب اندام، زنان شیراز
  • سعید سلطانی صفحات 127-160

    امروزه، با گسترش مسایل و مخاطرات زیست محیطی، مطالعه رفتارهای زیست محیطی برای پژوهشگران اهمیت مضاعفی پیدا کرده است. رفتارهای زیست محیطی مجموعه ای از کنش های افراد جامعه نسبت به محیط زیست است که طیف وسیعی از احساسات، تمایلات و آمادگی های خاص به منظور انجام رفتار در رابطه با محیط زیست را شامل می شود. هدف این پژوهش بررسی پژوهش های انجام شده در حوزه جامعه شناسی محیط زیست با روش فراتحلیل می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مقالات علمی پژوهشی است که در 10 سال اخیر در فاصله سال های 1389 تا 1398 در داخل کشور با موضوع جامعه شناسی محیط زیست نمایه شده است. در بررسی اولیه حدود 49 مقاله اولیه مورد شناسایی قرار گرفت که در نهایت پس از لحاظ کردن معیارهای مورد نظر، 20 پژوهش به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و CMA.2 استفاده شده است. مرور نظام مند مطالعات نشان می دهد که، 75 درصد نویسندگان دارای مدرک دکتری در رشته جامعه شناسی بودند و بیشترین تعداد پژوهش ها در سال های 1391 و 1396 منتشر شده است. همچنین، در همه پژوهش ها متغیر رفتار زیست محیطی به عنوان متغیر اصلی مورد توجه بوده است. بررسی اندازه اثر متغیرهای مختلف نشان می دهد که، اندازه اثرات تصادفی برای تاثیر نگرش زیست محیطی 222/0، دانش زیست محیطی 112/0، آگاهی زیست محیطی 317/0 و ارزش های زیست محیطی بر رفتار زیست محیطی برابر با 256/0 بدست آمده است که نشان می دهد اندازه اثر ترکیبی متغیر آگاهی زیست محیطی بیش از سایر متغیرها بوده است.

    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، دانش زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، آگاهی زیست محیطی، فراتحلیل
  • رضا علی نسب، عیسی بنی نعیمه* صفحات 161-180
    امروزه لزوم توجه به تحلیل های جامعه شناختی در تفسیر مقررات حقوق کیفری، به این دلیل که ارتباط تنگاتنگی با حقوق و آزادی های مردم جامعه دارد اهمیت راهبردی غیر قابل انکاری دارد. از جمله مقرراتی که در این خصوص اثرات و چالش های اجتماعی بسیار قابل توجهی داشته است قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 می باشد. مساله پژوهش حاضر آن است که با توجه به قانون مهم اخیرالذکر که بسیاری از جرایم را قابل گذشت نموده است و به نحوی از میزان سختگیرانه بودن کیفرهای حبس تعزیری کاسته است، آیا تصویب و اجرای چنین قانونی به لحاظ جامعه شناسی جنایی و علت های ارتکاب جرایم همخوانی دارد یا خیر. لذا در این رابطه ابعاد مختلف این قانون از قبیل کاهش مدت حبس، افزایش نهادهای مرتبط با تخفیف مجازات حبس و ارفاق در کیفر محکومان بررسی می شوند. مقاله حاضر با روش کیفی و ابزار کتابخانه ای تنظیم و تحریر شده است. در نهایت می توان نتیجه گرفت که قانون گذار بدون منطق یکسان و به طور بی ضابطه اقدام به کاهش حبس تعزیری در ابعاد مختلف نموده است و اینکه جرایم علیه امنیت از قبیل سرقت و یا جرایم خشونت آمیز از قبیل آدم ربایی موضوع ارفاق قانون گذار قرار گیرند خود نوعی از بین رفتن قدرت و قاطعیت و بازدارندگی قانون در جامعه است و لطمات جبران ناپذیری را به جامعه وارد خواهد ساخت و به همین موازات پیشنهاد اصلاح سریع قانون و حذف ارفاق های بدون منطق در جرایم مهم از این قانون ارایه خواهد شد. مضافا اینکه رویه قضایی و احکام دادگاه ها نشانگر آن است که به عنوان مثال جرایم مهمی از جمله سرقت با گذشت شاکی به راحتی مختومه می شوند و این امر باعث خواهد شد که احکام دادگاه ها و دادسراهای جنایی نیز در مبارزه با جرایم از بازدارندگی اندکی برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: : قانون کاهش حبس تعزیری، جامعه شناسی جنایی، جرایم خشونت آمیز، جرایم قابل گذشت
  • حسین ایزدی صفحات 181-225

    مقاله ای که با عنوان عدالت و توسعه اجتماعی نگارش یافته با این انگیزه و این هدف بوده که دو امر، توسعه و پیشرفت از یک سوی و عدالت و داد را از سوی دیگر ارزیابی کرده و به ارتباطات بین دو نظر کند هر دو امر برای جامعه لازم بوده و مسیر زندگی اجتماعی در بستر و از این دو تداوم و استمرار می یابد. فرضیه تحقیق آن بوده که نه از جنبه معرفتی و شناختی و نه از جنبه اجرایی و تحقق بین توسعه اجتماعی و عدالت و تفکیک و جدایی موجود نیست و سوال تحقیق نیز به اصطلاح کم و کیف این تعامل را جستجوگر بوده و در نتیجه در پایان بحث به پاسخ پرداخته و به این نتایج رسیده است که با هر تعریف خردورزانه ای از عدالت و نیز با هر بینش و جستجوگری راجع به توسعه، بین این دو امر مهم که نتیجه تعامل آن ها گذار از مراحل "فرودین به فرازین" است ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و در نهایت همچون نظریه پردازی که در رابطه با خود مفهوم عدالت شده و آن را در حکم و مثابه انصاف معرفی کرده اند در این مبحث نیز با دقت عدالت و توسعه و یا برعکس توسعه و عدالت هم راستا و در حکم و مثابه هم ثابت شدند.

    کلیدواژگان: شناخت توسعه، توسعه اجتماعی، عدالت، تحقق عدالت
|
  • Seyed Abdolhosein Nabavi *, Soheila Lashkari Pages 1-28

    One of the most important motivational issues that have spread widely in the study of industrial and organizational psychology today is the issue of organizational commitment. Organizational commitment is an effective factor in organizational behavior of employees and the efficiency of organizations. This article has been written with the aim of investigating the effect of quality of work life on organizational commitment. In the theoretical dimension, to achieve the objectives of the research, the combined theory of Homans exchange has been used. The research was conducted by survey method and using a questionnaire among all the technical affairs staff of the South Oil Fields Company in 2015. In this research, stratified sampling method proportional to volume and simple random has been used. The most important results of the research showed that; There is a significant relationship with organizational commitment between all components of quality of work life except (adequate pay, safe work environment, growth opportunity in the organization in addition, there is a significant relationship between demographic variables including age , education level and organizational position with organizational commitment. But there is no significant relationship between gender variables with organizational commitment.

    Keywords: Quality of work life, organizational commitment
  • Mohamad Solimannjad *, Mohsen Niazi, Tahereh Solimannejad Pages 29-58
    Risky behaviors include actions that cause analysis and destruction of people's talents and endanger the health of society in various dimensions. The present study was conducted with the aim of explaining the sociology of high-risk behaviors among Kashan citizens. The research method used in the present study was a survey and the statistical sample of the study was 552 people and more than the estimated Cochran's formula, were selected as the final sample by probabilistic sampling method proportional to the volume. For inferential analysis, measurement and testing of the relationship between independent and dependent variables using Pearson correlation statistical methods, paired comparison t-tests and finally path analysis using SPSS 25 and Smart-PLS software. The results of Pearson correlation test showed that the correlation between the variables of connection with delinquent friends, environmental disorganization, institutional disorganization, rupture of family relations and family disorganization with the research dependent variable (high-risk behaviors) in addition to a significant, positive and direct relationship. The relationship between the age variables was significant, but negative and inverse. Also, among the variables in the study, only a significant relationship was not observed between socio-economic status and high-risk behaviors. The results of path analysis showed; Environmental disorganization and association with delinquent friends had the greatest effect on the tendency to high-risk behaviors, respectively. Finally, the model variables were able to explain 38.5% of the changes in the dependent variable of risky behaviors.
    Keywords: Risky Behaviors, Bonding With Delinquent Friends, Social Disorganization, Family Disorganization
  • Rezadost Karim *, Marziyeh Shahryari Pages 59-94
    Arbaeen walk is a multi-dimensional social phenomenon, which in Iranian social constructions has dimensions such as politics, identity, interaction or confrontation of identities, environment and social harms. Therefore, this study is a type of qualitative research that was conducted using the foundational data theory method to understand the semantic system of the pilgrims who participated in the walk. For this purpose, data was collected by purposeful sampling method and using semi-structured interview method and 21 pilgrims were investigated in the research field including the border region of Chazaba until reaching theoretical saturation. In order to obtain the factors, data analysis was done using the systematic procedures of Corbin and Corbin, which includes coding concepts and shaping the theory. Data analysis in open coding led to the identification of main factors, components and sub-components. Scrutiny in the findings of the interview indicates that the central category of the research is "the Arbaeen walk is a manifestation of the life of the world competing with modernity and the loss of subjectivism". Based on the findings of the research, the participants perceive the Arbaeen walk as an opportunity for self-improvement, which cannot be explained by the system of proportionality of goals and means in the common framework of instrumental rationality. During this walk, they try to refine themselves with prayers and remembrances, and they believe that the people of Iran and Iraq can use this opportunity for spiritual self-improvement.
    Keywords: Arbaeen Walk, Foundational Data Theory Method, Collective Life, Media Censorship, Modernity's Competing World Life
  • Maryam Sadat Delavar *, Esfandiar Ghafari Nasab Pages 95-126

    Although fatness is a medical issue, it strongly adheres to cultural logic. Nowadays, cultural logic dictates weight loss and sends a lot of people to weight loss and fitness centers. In the meantime, women and their bodies have been judged more. Therefore, the present study has tried to answer the question of why and under what conditions women go to sports clubs and what strategies they adopt. In this regard, the qualitative approach of grounded theory was used. The participants were twelve women who referred to the clubs of Shiraz. Data were collected through semi-structured in-depth interviews. After the presence of the researcher in the research field, based on the data obtained from the field, in-depth interviews were conducted with the individuals and the interviews continued until the theoretical saturation was reached. Data analysis was performed by open, axial and selective triple coding method. Analysis of the findings led to the creation of six axial categories and one core category. Key categories include: fitness as a measure of beauty, important others' expectations, body empowerment, media representation duality, lifestyle priority over medication, and other social endorsements. The core category is: self-regulation and other social validation.

    Keywords: Fatness, overweight, Bodybuilding, Fitness, Shiraz Women
  • Saeed Soltani Pages 127-160

    Today, with the spread of environmental issues and risks, the study of environmental behaviors has become more important for researchers. Environmental Behaviors is a set of actions of people in society towards the environment that includes a wide range of feelings, inclinations and specific preparations to perform behaviors in relation to the environment. The purpose of this study is to investigate the research conducted in the field of environmental sociology using meta-analysis. The statistical population of the study includes all research articles that have been published and indexed in the country in the last 10 years between 2010 and 2019 with the subject of environmental sociology in the initial review, about 49 preliminary articles were identified, and finally, after considering all necessary criteria, 20 studies were selected as a statistical sample. SPSS and CMA.2 software were used for data analysis. Systematic review of studies shows that 75% of the authors had a PH.D. In sociology, most of the research was done in Mazandaran and Kurdistan provinces and in 2012 and 2017 the highest number of researches has been published. Also, in all studies, the variable of environmental behavior has been considered as the main variable. Examining the effect size of different variables shows that the size of random effects for the effect of environmental attitude is 0.222, environmental knowledge is 0.112, environmental awareness is 0.317 and environmental values on environmental behavior are equal to 0.256. It is found that the combined effect size of the environmental awareness variable was more than other variables.

    Keywords: Environmental Behavior, Environmental knowledge, Environmental Attitude, Environmental Awareness, Meta-Analysis
  • Reza Alinasab, Isa Baninaeme * Pages 161-180
    The issue of the present study is whether, considering the important law mentioned above, which has made many crimes forgivable and has somewhat reduced the severity of the punishments of imprisonment, whether the adoption and implementation of such a law in terms of criminal sociology and reasons for committing Are the crimes compatible or not? Therefore, in this regard, various aspects of this law, such as reducing the term of imprisonment, increasing the institutions related to reducing the sentence of imprisonment and compassion in the punishment of convicts are examined. The present article has been compiled and written with a qualitative method and library tools. Finally, it can be concluded that the legislator, without the same logic and without discipline, has reduced imprisonment in various dimensions, and that crimes against security, such as robbery or violent crimes, such as kidnapping, are subject to the legislator's mercy. The loss of power, determination and deterrence of the law is in the society and will cause irreparable damage to the society, and at the same time, a proposal will be made to amend the law quickly and eliminate irrational excuses in important crimes of this law. In addition, the jurisprudence and rulings of the courts indicate that, for example, important crimes, such as theft, can easily end with the plaintiff's pardon, and this will lead to the rulings of courts and criminal courts in the fight against deterrent crimes. Have a little.
    Keywords: Law to Reduce Imprisonment, Criminal Sociology, Violent Crimes, Forgivable Crimes
  • Hosein Izadi Pages 181-225

    The pages written under the title of Justice and Social Development have been motivated and aimed at evaluating the two issues of development and progress on the one hand and justice on the other hand to investigat the relations between both sides. Both are necessary for the society and the path of social life is treated in the context of both. The research hypothesis has been that there is no separation between social development and justice; neither from the epistemological and cognitive point of view; nor from the executive point of view. And the research question is said to be so-called low and bag of thise interaction. As a result; in the end; it answered and came to the conclusion that with any rational definition of justice and also withinsight and search for development there is an Interconnected between these two important things witch the result of their interaction is raiseing from a down point to a high point And finally this article suggest that justice and development or vice versa development and justice are considered in the same direction and justice as development so as It is  theorized of justice itself and it is suggested to considerd justice as fairness and equity.

    Keywords: Social Development, Justice, sociallife