فهرست مطالب

مشاوره مدرسه - سال دوم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه مشاوره مدرسه
سال دوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید صوابی نیری*، رضا کاظمی صفحه 1
    هدف

    هدف از انجام این مطالعه ، مقایسه مکانیزم های دفاعی، اختلال در تنظیم هیجان و عدم تحمل بلاتکلیفی در دانشجویان با علایم وسواس احتکار و اضطراب اجتماعی می باشد ..

    روش

    روش پژوهش علی- مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل به تعداد 120 نفر که با روش نمونه گیری تصادفی - مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رفتار ذخیره ای نسخه بازنگری شده (SI-R)، مقیاس اضطراب اجتماعی جرابک، پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ-40)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS)، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری بعد از توصیف داده ها برای آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس چند متغیره (MONOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد به غیر از سبک دفاعی رشد یافته، سبک دفاعی رشد نایافته و نوروتیک در دانشجویان با علایم اضطراب اجتماعی بیشتر از دانشجویان با علایم وسواس احتکار می باشد و همچنین در مولفه های اختلال در تنظیم هیجان به غیر از بعد دشواری در کنترل تکانه سایر ابعاد در دانشجویان با علایم اضطراب اجتماعی بیشتر از دانشجویان با علایم وسواس احتکار می باشد در نهایت ابعاد عدم تحمل بلاتکلیفی به غیر از ناتوانی در انجام عمل بقیه ابعاد در دانشجویان با علایم اضطراب اجتماعی بیشتر از دانشجویان با علایم وسواس احتکار می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از بالا بودن متغیرهای مورد مطالعه در دانشجویان با علایم اضطراب اجتماعی نسبت به دانشجویان با علایم وسواس احتکار بوده و نیازمند برنامه های به منظور بهبود این متغیرها می باشد

    کلیدواژگان: مکانیزم های دفاعی، اختلال در تنظیم هیجان، عدم تحمل بلاتکلیفی، وسواس احتکار، اضطراب اجتماعی
  • نجمه السادات جوادیان، محمدحسین دهقانی فیروزآبادی، مرضیه نوریان اردکانی صفحه 2
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های دلبستگی و سبک های هویتی در دانش آموزان مضطرب و غیرمضطرب دوره ی دوم متوسطه پسرانه صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش، از نوع مطالعات علی- مقایسه ای و روش گردآوری داده ها میدانی بود. جامعه‏ آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان عادی و مضطرب دوره ی دوم پسرانه شهرستان اردکان در سال تحصیلی 1400- 1399 که مشغول به تحصیل بودند که از بین آن ها 140 نفر از دانش آموزان با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند که به دو گروه دانش آموزان عادی و مضطرب تقسیم شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های معتبر و پرکاربرد ازجمله پرسشنامه سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990)، سبک های هویت برزونسکی (1992) و اضطراب بک (1990) استفاده گردید. روایی و پایایی پرسشنامه ها نیز با توجه به استاندارد بودن ابزارهای مورد استفاده در پژوهش های پیشین مورد تایید قرار گرفته بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات سبک های دلبستگی ناایمن و مولفه های آن در دانش آموزان عادی و مضطرب وجود دارد (01/0>P). همچنین در متغیر سبک هویت اجتنابی در دوگروه دانش آموزان عادی و مضطرب این تفاوت معنادار است (01/0>P). یعنی دانش آموزان عادی هویت اجتنابی کمتری نسبت به دانش آموزان مضطرب دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت دانش آموزان عادی از سبک دلبستگی ناایمن پایین تری نسبت به دانش آموزان مضطرب برخوردارند و همچنین سبک هویت اجتنابی در دانش آموزان مضطرب نسبت به دانش آموزان عادی بیشتر دیده می شود.

    کلیدواژگان: دانش آموزان مضطرب، سبک های دلبستگی، سبک های هویت
  • سمیه طالبیان، کاظم برزگر بفرویی صفحه 3
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سبک های اسنادی در نگرش نسبت به یادگیری آنلاین با میانجی‌گری اضطراب کرونا در دانشجویان دانشگاه یزد بود.

    روش

    پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی بود . نمونه، شامل280 نفر، از بین تمام دانشجویان کلیه مقاطع تحصیلی سال تحصیلی 1400-1399 و به روش داوطلبانه بود. جمع آوری داده ها با پرسشنامه‌های سبک اسنادی سلیگمن و همکاران(1983)، نگرش به یادگیری آنلاین عبیداله، خان و خان(2017) و اضطراب کرونا علی پور و همکاران (1398)انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش همبستگی ومدل یابی معادلات ساختاری و با نرم افزار24 AMOS انجام شد.

    یافته‌ها :

     اسناد مثبت به صورت مستقیم، مثبت و معنی‌دار نگرش به یادگیری آنلاین را پیش بینی می‌کند(26/0=β). اسناد منفی به صورت معکوس، منفی و معنی دار نگرش به یادگیری آنلاین(55/0-=β) و نیز به صورت مستقیم و مثبت و معنی دار اضطراب کرونا را پیش بینی می‌کند(79/0=β). در نهایت نتایج نشان داد اضطراب کرونا نمی‌تواند میانجی باشد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج نشان داد که افراد با سبک اسنادی مثبت به یادگیری آنلاین نگرش مثبت‌تری داشته و افراد دارای سبک اسنادی منفی نگرش منفی‌تری داشته اند و همچنین افراد دارای سبک اسناد منفی اضطراب کرونا را بیشتر تجربه کرده‌اند.

    کلیدواژگان: سبک اسنادی، نگرش، اضطراب کرونا، یادگیری آنلاین، دانشجویان یزد
  • اثربخشی بازی درمانی گروهی بر سواد هیجانی، سازگاری اجتماعی و رفتار پرخاشگرانه دانش آموزان پرخاشگر
    مهلقا جهانی زنگیر، فرشته پورمحسنی کلوری، سیف الله آقاجانی صفحه 4
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی بازی درمانی گروهی بر سواد هیجانی، سازگاری اجتماعی و رفتار پرخاشگرانه دانش آموزان پرخاشگر مقطع دبستان صورت گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان پرخاشگر مقطع ابتدایی شهراردبیل، که از بین این دانش آموزان 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. هر دو گروه قبل و بعد مداخله پرسشنامه های سواد هیجانی، سازگاری اجتماعی کالیفرنیا و پرخاشگری کودکان را پاسخ دادند. گروه آزمایش 9 جلسه بازی درمانی گروهی شرکت نموند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند.

    یافته‌ها: 

    با توجه به یافته های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره، بازی درمانی گروهی منجر به کاهش پرخاشگری و از جهتی دیگر باعث افزایش سازگاری اجتماعی و سواد هیجانی دردانش آموزان گردیده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشانگر این بود که بازی درمانی گروهی روشی موثر در بهبود سوادهیجانی وسازگاری اجتماعی دانش آموزان پرخاشگر است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی گروهی، رفتارپرخاشگرانه، سوادهیجانی، سازگاری اجتماعی، دانش آموزان پرخاشگر
  • محمدعلی محمدی فر، سمیه شیرازی نقندر* صفحه 5
    اهداف

    با توجه به اهمیت دوران نوجوانی در زندگی افراد و از طرفی اهمیت مسیولیت پذیری، تاب آوری و امیدواری در این دوران به عنوان ویژگی های یک فرد با سلامت روان بالا، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش تیوری انتخاب بر مسیولیت پذیری، تاب آوری و امیدواری دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی که در سال 1400-1399 بر روی 40 دختر مقطع متوسطه دوم شهر مشهد انجام شده است؛ پرسشنامه های سنجش میزان مسیولیت پذیری کردلو سال 2011، تاب آوری کانر دیویدسون سال 2003 و امیدواری نوجوانان هیندز و همکاران سال 1991 یک مرتبه قبل و بعد از مداخله تکمیل شدند، شرکت کنندگان به طور تصادفی در گروه های مداخله و کنترل قرارگرفتند، به افراد گروه مداخله طی 8 جلسه 90 دقیقه ای مفاهیم مسیولیت پذیری، امیدواری و تاب آوری بر اساس مولفه های تیوری انتخاب آموزش داده شد. تحلیل ها از روش کوواریانس چند متغیره برای مولفه های متغیر مسیولیت پذیری و برای متغیر های مسیولیت پذیری، تاب آوری و امیدواری از کوواریانس تک متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS 24 انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته های اصلی مطالعه نشان می دهد که مداخله اثربخشی معناداری بر متغیرهای مسیولیت پذیری، امیدواری و تاب آوری در سطح (P<0/01) داشته اند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    آموزش تیوری انتخاب می تواند به عنوان راهکاری موثر برای بهبود و ارتقا مسیولیت پذیری ، امیدواری و تاب آوری دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: تئوری انتخاب، مسئولیت پذیری، امیدواری، تاب آوری، دانش آموزان
  • امیرمحمد خاکی گودرزی، رضا شیبانی فر*، حمید محمدی، خاطره معصومی صفحه 6
    اهداف

    مدیران مدارس با خواسته های جدید، تصمیمات پیچیدهتر و مسیولیت های اضافی بیش از هر زمان دیگری مواجه هستند. روز آنها معمولا با عملکردهای مختلف مدیریتی مانند تهیه منابع، مدیریت نظم فراگیرنده، حل تعارضات با والدین و برخورد با بحرانهای غیرمنتظره معلم وفراگیرپرمیشود. لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین سهم مولفه های حمایت اجتماعی و خودکنترلی در پیشبینی فرسودگی شغلی مدیران مدارس ابتدایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر گردآوری داده ها در گروه تحقیقات توصیفی_همبستگی و برحسب دامنه کار در گروه تحقیقات کمی بود . جامعه آماری پژوهش را تعداد 254 نفر از مدیران و معاونان مدارس آموزش و پرورش اشترینان در سال تحصیلی99_98 تشکیل میدهد که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 88 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای سهمیه ای به عنوان نمونه انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد حمایت اجتماعی شربورن و استوارت 1991 ، خودکنترلی تانجی 2440 ، فرسودگی شغلی مسلش 1981 استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با بهره گیری از آزمونهای توصیفی و استنباطی به کمک نرمافزار21 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین حمایت اجتماعی حمایت اطلاعاتی،حماایت شبکه اجتماعی،حمایت عزت نفس،حمایت وسیله  و خود کنترلی خودکنترلی اولیه ،خودکنترلی منع کننده با ضرایب همبستگی به ترتیب 820/4،-878/4- ،504/4،-587/4-و 873/4،-749/4 -با فرسودگی شغلی رابطه معنادارو معکوس وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این مسیله ارایه آموزشها و ایجاد سیستم های حمایتی و آموزش خودکنترلی مدیران مدارس ابتدایی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خودکنترلی، مدیران مدارس، فرسودگی-شغلی، ابتدایی
|
  • Vahid Savabi Niri, Reza Kazemi Page 1
    Objective

    The aim of this study was to comparison defense mechanisms, Dysfunction emotion regulation and intolerance of Uncertainty in students with symptoms of compulsive Hoarding and social anxiety.

    Materials and Methods

    The research method was causal-comparative. The statistical population included all students of the Islamic Azad University of Ardabil, of which 120 were selected by Random sampling-step. To collect research data from the Saving InventoryRevised Questionnaire (SI-R), Jerabeks Social Anxiety Scale, Defense Styles Questionnaire (DSQ-40), Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS), Intolerance of Uncertainty Scale (IUS) was used. Multivariate analysis of variance (MONOVA) was used for statistical analysis after describing the data to test the hypotheses.

    Results

    The results showed that except for mature defense style, immature and neurotic defense style in students with symptoms of social anxiety is more than students with symptoms of compulsive Hoarding and also in the dimensions of Dysfunction emotion regulation other than difficulty in controlling Impulse of other dimensions in students with symptoms of social anxiety is greater than students with symptoms of compulsive Hoarding. Finally, the dimensions of intolerance of uncertainty, except for the inability to perform the action, the other dimensions in students with symptoms of social anxiety are more than students with symptoms of compulsive Hoarding.

    Discussion and Conclusion

    The results indicate that the studied variables are higher in students with symptoms of social anxiety compared to students with symptoms of compulsive Hoarding and need programs to improve these variables.

    Keywords: Defens Mechanisms, Dysfunction EmotionRegulation, Intolerance ofUncertainty, CompulsiveHoarding, Social Anxiety
  • Marzieh Noorian Ardakani, MohammadHossein Dehghani Firouzabadi, Najme Sadat Javadian Page 2
    Background

    The purpose of this study was to compare attachment styles and identity styles in anxious and non-anxious high school students.

    Method

    The research method was causal-comparative studies and the data collection method was field. The statistical population of the study included all normal and anxious students of the second period of boys in Ardakan city in the academic year 1399-1400 who were studying, from which 140 students were selected using Morgan table, which was divided into two groups of students. Normal and anxious were divided. To collect the data, valid and widely used questionnaires were used, including Collins and Reed (1990) Attachment Styles Questionnaire, Brzonsky (1992) Identity Styles Questionnaire and Beck Anxiety Questionnaire (1990). The validity and reliability of the questionnaires were also confirmed due to the standardization of the tools used in previous studies.

    Results

    The results showed that they're was a significant difference between the scores of insecure attachment styles and its components in normal and anxious students (P<0.01). Also, this difference is significant in the variable of avoidance identity style in the two groups of normal and anxious students (P<0.01). That is, normal students have less avoidant identities than anxious students.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that normal students have a lower insecure attachment style than anxious students and also avoidant identity style is seen more in anxious students than normal students.

    Keywords: Anxious students, Attachment styles, Identity styles
  • somayeh Talebiayan, kazem barzegar bafrooei Page 3
    Objective

    The aim of this study was to investigate the role of attributional styles in attitudes toward online learning mediated by coronary anxiety in Yazd University students.

    Method

    The present study was descriptive-correlational. The sample consisted of 280 people from all students of all academic years of the academic year 1399-1499 and the method of voluntary sampling. To collect data from the attributional style questionnaires of Seligman et al. 2017) and Corona Anxiety et al. (1398) were used. Data analysis was performed by correlation and structural equation modeling with 24 AMOS software..

    Results

    Positive attribution directly, positively and significantly predict the attitude to online learning (β = 0.26). Negative attribution predict inverse, negative and significant attitudes toward online learning (β = -0.55) as well as directly and positively and significantly predict coronary anxiety (β = 0.79). Finally, the results showed that coronary anxiety could not be a mediator.

    Conclusion

    In general, the results showed that people with positive attribution style had a more positive attitude towards online learning and people with negative attribution style had a more negative attitude and also people with negative attribution style experienced more coronary anxiety.

    Keywords: attributional style, attitude, coronary anxiety, online learning, Yazd students
  • The examination effectiveness of group play therapy on emotional literacy، social adjustment and aggression behavior in aggression students
    Mahlaga Jahani Zangir, Fereshteh Pourmohseni Koluri, Seyfullah Aghajani Page 4
    Objective

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of group play therapy on emotional literacy, social adjustment and aggressive behavior of aggressive primary school students.

    Method

    The current research is a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population includes all aggressive elementary school students in Ardabil city, and 00 of these students were selected by the available sampling method and replaced in two experimental and control groups. Both groups answered emotional literacy, California social adjustment, and children's aggression questionnaires before and after the intervention. The experimental group participated in 9 group play therapy sessions and the control group did not receive any intervention.

    Findings

    According to the findings obtained by using the statistical method of multivariate analysis of variance, group play therapy has lead to the reduction of aggression and, on the other hand, has increased social adaptation and emotional literacy in students.

    Conclusion

    The results showed that group play therapy is an effective method in improving emotional literacy and social compatibility of aggressive students.

    Keywords: Group Play Therapy, Aggression Behavior, Emotional Literacy, Social Adjustment, Aggression Students
  • Mohammadali Mohammadifar, Somaiie Shirazinoghondar * Page 5
    Objective

    Considering the importance of adolescence in people's lives and the importance of responsibility, resilience, and hope in this period as the underlying characteristics of a person with high mental health, the present study aimed to investigate the effect of choice theory training on responsibility, resilience, and hope of second-grade high school girls.

    Materials and Methods

    This is a quasi-experimental study that was performed with 40 high school girls participants in Mashhad city in 2020-2021, assessments including The Kordlo's Responsibility Questionnaire, the Connor-Davidson's Resilience, and the Hinds Adolescent Hope were completed once before and once after the intervention. Participants were randomly divided into intervention and control groups. The members of the intervention group received Choice Theory Training for Responsibility, Resilience, and Hope in 8, 90-minute sessions. Analysis was performed using SPSS 24 by multivariate covariance method for the components of the responsibility variable and univariate covariance for responsibility, resilience, and hope.

    Results

    The main findings of the study show that the intervention had a significant effect on the responsibility, hope, and resilience at the 0.01 alpha level .

    Discussion and Conclusion

    Choice theory training can be used as an effective way to improve and enhance the responsibility, hope, and resilience of high school girls.

    Keywords: Choice theory, Responsibility, hope, Resilience, Students
  • Amirmohamad khaki goudarzi, Reza sheibanifar *, Hamid mohamadi, Khatere masoumi Page 6
    Objective

    School administrators are faced with new demands, more complex decisions, and additional responsibilities than ever before. Their day is usually filled with various administrative functions such as providing resources, managing learner discipline, resolving conflicts with parents, and dealing with unexpected teacher and learner crises. Therefore, the current research was conducted with the aim of determining the contribution of social support and self-control components in predicting the job burnout of elementary school principals.

    Materials: 

    The research method was applied in terms of purpose and data collection in the descriptive-correlation research group and in terms of scope of work in the quantitative research group. The statistical population of the research consists of 651 principals and viceprincipals of Ashtrinan education and training schools in the academic year 6110-6107, and 02 people were selected as a sample using the sampling table of Karjesi and Morgan. In order to collect data, the standard questionnaires of social support by Sherburne and Stewart (0770), self-control by Tanji (6114), and job burnout by Meslesh (0700) were used. The collected data were analyzed using descriptive and inferential tests using SPSS 60 software.

    Results

    The research findings showed that between social support (informational support, social network support, self-esteem support, device support) and self-control (primary selfcontrol, inhibitory self-control) with correlation coefficients of -12264 and -12290 respectively. , 12541, 12509 and 12290, 12917 have a significant and inverse relationship with job burnout. Discussion and

    Conclusion

    In view of this issue, it is necessary to provide training and create support systems and self-control training for primary school principals.

    Keywords: Social support, self -control, Schooladministrators, Jobexhaustion, Elementary