فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 116 (آبان 1401)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 116 (آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ویسعلی بخشی خیلگاوانی*، خدیجه علی آبادی، محمدرضا نیلی احمدابادی، صمد برزویان، علی دلاور صفحات 1503-1520
    زمینه

    سواد مالی، که به معنای داشتن دانش، نگرش و رفتارهای مرتبط با این حیطه است، اهمیت مضاعفی برای جوانان بخصوص دانشجویانی دارد که از وابستگی به سوی استقلال حرکت می کنند و اشتباهات مالی آن ها پیامدهای مستمری در آینده آن ها خواهد داشت. با وجود اهمیت سنجش و ارزیابی رفتارهای مالی، در زمینه بررسی این موضوع در جامعه مورد مطالعه شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف این تحقیق سنجش میزان سواد مالی دانشجو - معلمان دانشگاه فرهنگیان گیلان و تحلیل رابطه چند متغیر روانشناختی و جمعیت شناختی با آن بود.

    روش

    تحقیق حاضر در ردیف پژوهش های توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق را 613 نفر از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان گیلان تشکیل می دهند که از میان آن ها، 242 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. دو پرسشنامه معین الدین (2011) و پرسشنامه پاتریچ و همکاران (2016) برای جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که میانگین نمره دانشجو - معلمان در دانش مالی 4/50 (از 24)، نگرش مالی 60/29 (از 75) و رفتار مالی 62/45 (از 100) است. همچنین بررسی رابطه متغیرهای روانشناختی و جمعیت شناختی با ابعاد سواد مالی نشان داد که به غیر از چند متغیر، در اغلب متغیرها وضعیت سواد مالی دانشجویان مشابه است و گروه های مختلف دانشجویی سواد مالی یکسانی دارند.

    نتیجه گیری: 

    این یافته ها نشان می دهند که سواد مالی دانشجویان، در بعد دانش در سطح بسیار پایینی قرار دارد ولی در دو بعد نگرش و رفتار وضعیت سواد مالی دانشجویان مناسب است. گروه های مختلف نیز سطح سواد مالی مشابهی دارند.

    کلیدواژگان: جمعیت شناختی، دانشجو - معلمان، سواد مالی، عوامل روانشناختی
  • معصومه قریب بلوک، نیلوفر میکائیلی*، سجاد بشرپور صفحات 1521-1538
    زمینه

    اگر چه عوامل متعددی در سطح شناختی، صفات شخصیت، هیجانی و رفتاری با کیفیت خواب نوجوانان مرتبط شده اند اما تصویر جامعی در مورد آ ن ها وجود ندارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت خواب بر اساس نگرش ناکارآمد به خواب، روان آزردگی گرایی، اعتیاد به اینترنت و حساسیت اضطرابی با میانجی گری راهبردهای تنظیم هیجان و ذهن آگاهی در نوجوانان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان دختر و پسر دوره متوسطه دوم شهرستان دامغان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 329 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس باورها و نگرش های ناکارآمد درباره خواب (مورین و همکاران،1993)، پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نیو (کوستا و مک کری، 1989)، پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1998)، شاخص حساسیت اضطرابی (ریس، پترسون، گارسکی و مک نالی، 1986)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان کودکان (گراس و جان، 2003)، پرسشنامه ذهن آگاهی (رایان و براون، 2003) و پرسشنامه کیفیت خواب (بویس و همکاران، 1989) استفاده شد. داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ذهن آگاهی و راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم هیجان در ارتباط بین روان آزردگی گرایی، حساسیت اضطرابی، نگرش ها و باورهای ناکارآمد به خواب، اعتیاد به اینترنت و کیفیت خواب نقش میانجی دارد (0/001 >P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت مدل ساختاری پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود و ازاین رو به درمانگران بالینی متخصص حوزه سلامت نوجوانان توصیه می شود در مداخلات نقش این مولفه ها را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، تنظیم هیجان، حساسیت اضطرابی، ذهن آگاهی، روان آزردگی گرایی، کیفیت خواب، نگرش ناکارآمد به خواب
  • ناهید مفردنژاد، مرتضی منادی*، مهناز اخوان تفتی صفحات 1539-1562
    زمینه

    پیامدهای بعد از طلاق در هر جامعه، پدیده ای مبتنی بر زمینه فرهنگی آن جامعه است که می تواند متاثر از عوامل فردی، اجتماعی و فرهنگی باشد. مطالعات مرتبط با پیامدهای طلاق در سراسر جهان انجام شده است اما در مورد پیامدهای آن برای زنان مطلقه، به ویژه در شهرهای کوچک و سنتی در جامعه مورد نظر شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مطالعه کیفی تجارب زنان مطلقه شهرستان بهبهان از پیامدهای طلاق است.

    روش

    مطالعه حاضر نتیجه مطالعه کیفی و مصاحبه نیمه ساختار یافته با 13 زن مطلقه شهرستان بهبهان در سال 1400 -1399 است که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل تماتیک (براون و کلارک، 2006) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها 210 کد را در 4 مضمون اصلی (پیامدهای فرهنگی اجتماعی، روانشناختی، شخصی و اقتصادی) و 15 مضمون فرعی (تحمیل تصورات جامعه به زنان مطلقه، انگ اجتماعی، مورد طمع واقع شدن، ارتباط مجدد، روابط با اطرافیان و دوستان، نقش خانواده، احساسات متناقض، فکرهای احساس ساز، کمبود مهارت های زندگی، ارتباط با فرزندان، فرا والدگری، بحران محل زندگی، در جستجوی کمک های روانشناختی، اقدامات رفتاری و عدم امنیت اقتصادی) نشان داد.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که طلاق برای زنان به منزله قرارگیری در چرخه ای از آسیب پذیری و بروز پیامدهای اجتماعی و فردی است که آن ها را به بهره گیری از مکانیسم های حفاظتی مانند انزوا، پنهان کاری و پرخاشگری در روابط بین فردی به منظور تلاش برای سازگاری با شرایط جدید سوق می دهد.

    کلیدواژگان: پیامدهای طلاق، تحلیل مضمون، زنان مطلقه
  • مسلم مرادزاده، باقر کرد*، محمد قاسمی، نورمحمد یعقوبی، بهزاد ریگی کوته صفحات 1563-1580
    زمینه

    پژوهش های متعددی به پیش بینی رفتار تصمیم گیری سرمایه گذاری به عنوان یکی از مهم ترین تصمیمات افراد و اثرات سواد مالی بر آن پرداخته اند. اما پژوهشی که به نقش هم زمان میانجی خودکارآمدی مالی و سواد مالی در رابطه توانایی های شناختی و رفتار تصمیم گیری سرمایه گذاری پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رابطه میان توانایی های شناختی و رفتار تصمیم گیری سرمایه گذاری سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران با نقش میانجی گر خودکارآمدی مالی و سواد مالی انجام شد.

    روش

    در پژوهش توصیفی - همبستگی حاضر، جامعه مورد مطالعه کلیه سرمایه گذاران فعال در بازار سرمایه ایران می باشند. از این جامعه آماری 380 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در طی فرآیند نمونه گیری سعی گردید تا سرمایه گذارانی با حداقل یک سال سابقه فعالیت انتخاب شوند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه توانایی های شناختی نجاتی (1392)، پرسشنامه خودکارآمدی مالی لون (2011)، پرسشنامه سواد مالی بونگومین و همکاران (2016) و پرسشنامه رفتار تصمیم گیری لیم (2012) است. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که توانایی های شناختی با رفتار تصمیم گیری سرمایه گذاری رابطه مثبت و معنی داری دارد (0/05>p). همچنین نتایج بوت استرپ نشان داد که خودکارآمدی مالی و سواد مالی می توانند رابطه میان توانایی های شناختی و رفتار تصمیم گیری سرمایه گذاری را میانجی گری کنند (0/05 >p).

    نتیجه گیری:

     بهبود مهارت ها و توانایی های شناختی، خودکارآمدی مالی بالا و سواد مالی بالا، می توانند کیفیت رفتار تصمیم گیری سرمایه گذاران را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین لزوم توجه به این عوامل در بهبود کیفیت رفتار تصمیم گیری سرمایه گذاری ضروری است

    کلیدواژگان: توانایی های شناختی، خودکارآمدی مالی، سواد مالی، رفتار تصمیم گیری
  • زهرا غلامی قره شیران، باقر ثنائی ذاکر، علیرضا کیامنش*، کیانوش زهراکار صفحات 1581-1598
    زمینه

    بی ثباتی ازدواج تاثیر عمیقی بر روابط زوجین و بافت خانواده می گذارد. اگرچه پژوهش های متعددی بر روی بی   ثباتی ازدواج انجام شده است، نقش نگرش به ازدواج و بلوغ عاطفی در پیش بینی بی ثباتی ازدواج، کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.

    هدف

    این پژوهش به هدف شناسایی سهم عوامل بلوغ عاطفی، نگرش به ازدواج، سن هنگام ازدواج و میزان درآمد بر بی ثباتی ازدواج زنان و مردان متاهل با حداقل 5 و حداکثر 10 سال زندگی مشترک، انجام شد. همچنین شناسایی نقش مولفه های عامل نگرش به ازدواج و مولفه های عامل بلوغ عاطفی در پیش بینی بی ثباتی ازدواج دو گروه مورد مطالعه، از اهداف این مطالعه است.

    روش

    در این پژوهش، از روش توصیفی، همبستگی و رگرسیون استفاده شده است. تعداد 197 مرد و زن با حداقل 5 و حداکثر 10 سال زندگی مشترک و دارای حداقل یک فرزند، با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند تا به پرسشنامه های بی ثباتی ازدواج (بوث و همکاران، 1987)، نگرش به ازدواج (روزون و براتون، 1998) و بلوغ عاطفی (بهارگاوا و سینگ، 1974) پاسخ دهند. همچنین، سن زمان ازدواج و میزان در آمد از طریق مصاحبه گرد آوری شده است. داده ها با استفاده از آزمون های تی، همبستگی و رگرسیون تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در زنان، دو متغیر نگرش به ازدواج و بلوغ عاطفی در مجموع 17/5 درصد و در مردان تنها متغیر نگرش به ازدواج، 21 درصد از واریانس بی ثباتی ازدواج را تبیین می کنند (0/01 >p). مولفه بدبینی در زنان، بی ثباتی ازدواج را به میزان 7/6 درصد پیش بینی کرده و مولفه بدبینی در در مردان، بی ثباتی ازدواج را به میزان 26/1 درصد پیش بینی کرد. دیگر مولفه ها در هر 2 گروه با بی ثباتی ازدواج رابطه نداشتند. مولفه عدم ثبات هیجانی (بلوغ عاطفی)، در زنان با 17/1 درصد از واریانس بی ثباتی ازدواج را پیش بینی کرده و مولفه سازگاری اجتماعی (بلوغ عاطفی) در مردان، 7/9 درصد از واریانس بی ثباتی ازدواج را پیش بینی کرد (0/05 >p). همچنین متغیر های سن و درآمد ارتباط معنی داری با بی ثباتی ازدواج نداشتند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد بدبینی در زنان و مردان، عدم ثبات هیجانی در زنان و سازگاری اجتماعی در مردان بر میزان بی ثباتی ازدواج تاثیرگذار هستند. از نتایج این پژوهش می توان در راستای تدوین و اجرای برنامه های آموزشی و درمانی به منظور کاهش بدبینی زوجین و افزایش ثبات هیجانی زنان و سازگاری اجتماعی مردان به منظور کاهش بی ثباتی ازدواج زوج ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سن ازدواج، بی ثباتی ازدواج، بلوغ عاطفی، نگرش به ازدواج
  • سمیه سوکی، عبدالله شفیع ابادی*، پانته آ جهان گیر صفحات 1599-1612
    زمینه

    پیشینه پژوهش نشان دهنده نقش مهم راهبردهای نظم جویی هیجان در سازش یافتگی زوجین است. از سوی دیگر، سبک زندگی می تواند ارتباط عوامل موثر در سازش یافتگی زوجین را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین مطالعه روابط ساختاری این عوامل در سازش یافنتگی زوجین و بررسی نقش میانجی سبک زندگی می تواند در غنی تر شدن این زمینه پژوهشی موثر باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در سازش یافتگی زوجین با میانجی گری سبک زندگی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه مراجعه کنندگان متاهل به مراکز مشاوره شهر تهران در نیمه اول سال 1400 بود. از طریق قاعده 10 نفر به ازای هر متغیر اندازه گیری شده، حجم نمونه به تعداد 250 نفر تعیین شده و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سازش یافتگی زوجی اصلاح شده، پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان (CERQ) و پرسشنامه سبک زندگی LSQ استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق شاخص های آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری به شیوه حداکثر درست نمایی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین راهبردهای سازش یافته (0/001 =P، 0/47 =β) و سازش نایافته (0/004 =P، 0/24- =β) با سبک زندگی رابطه مستقیم وجود دارد. بین راهبردهای سازش یافته (0/012 =P، 0/226 =β) و سازش نایافته (0/027 =P، 0/117- =β) با سازش یافتگی زوجین رابطه غیرمستقیم وجود دارد. مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش داشت (0/052 =RMSEA، 0/959 =CFI).

    نتیجه گیری: 

    نظم جویی شناختی هیجان و سبک زندگی نقش مهمی در پیش بینی سازش یافتگی زوجین دارند. بنابراین جهت افزایش سازش یافتگی زوجین، توجه بر نقش این متغیرها ضروری است.

    کلیدواژگان: سازش یافتگی زوجین، سبک زندگی، نظم جویی شناختی هیجان
  • نصرالله ویسی، علی اکبر ارجمند نیا*، سمیرا وکیلی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 1613-1630
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است، آموزش خودنظم جویی هیجانی در افزایش سلامت هیجانی، شایستگی اجتماعی، عملکرد تحصیلی و مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری همبودی کمبود توجه / فزون کنشی موثر بوده است. اما در زمینه کاربرد این آموزش ها در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودنظم جویی هیجانی بر شایستگی اجتماعی، عملکرد تحصیلی و مشکلات رفتاری دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری با همبودی نارسایی توجه / بیش فعالی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه های چهارم، پنجم و ششم مراکز دولتی اختلالات یادگیری منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بود، که از بین این افراد تعداد 70 نفر با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب و سپس در غربالگری ثانویه با استفاده از فرم مصاحبه بالینی تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس های بهزیستی ذهنی داینر (1985)، شایستگی اجتماعی زو و جی (2012) و چک لیست رفتاری کودک آخنباخ (1991) استفاده شد. در طی فرآیند مداخله گروه آزمایش برنامه آموزش تنظیم هیجان (آلن، 2009) و گروه گواه، برنامه آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (کابات زین، 2003) را به مدت 8 جلسه دریافت کردند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تک متغیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گروه دریافت کننده برنامه آموزشی خودنظم جویی هیجانی نسبت به گروه گواه افزایش معناداری در بهزیستی ذهنی والدین، شایستگی اجتماعی و عملکرد تحصیلی و کاهش معناداری در مشکلات رفتاری نشان دادند (0/001 <p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که خودتنظیمی هیجانی بر شایستگی اجتماعی، عملکرد تحصیلی و مشکلات رفتاری دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری با همبودی اختلال نقص توجه / بیش فعالی موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش خودنظم جویی هیجانی، شایستگی اجتماعی، مشکلات رفتاری، ناتوانی های یادگیری، نارسایی توجه، بیش فعالی
  • ولی حدادی، جواد محرابی*، محمد عطایی صفحات 1631-1648
    زمینه

    پژوهش هایی که طی سال های اخیر در زمینه غنی سازی شغلی انجام شده است، عموما متمرکز بر مدل ویژگی های شغلی هاکمن و اولدهام بوده است. این پژوهش با نگاهی گسترده تر و با ترکیب دو تیوری دیگر از قبیل تیوری اسنادی کار و مدل پردازش اطلاعات اجتماعی به بررسی موضوع غنی سازی شغلی پرداخته است.

    هدف

    هدف این مطالعه طراحی مدل استقرار غنی سازی شغلی با تاکید بر بعد رفتاری در سازمان های عمومی کشور است.

    روش

    این مطالعه یک پژوهش کیفی است و به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد و بر اساس روش تحلیل محتوای کیفی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. مصاحبه شوندگان شامل دو گروه خبرگان دانشگاهی متخصص در زمینه مدیریت منابع انسانی و مدیران و معاونین در سازمان های عمومی با تاکید بر سازمان تامین اجتماعی، بودند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بر چندین مقوله ی بنیادین و توسعه ای در راستای پیاده سازی و توسعه مفهوم غنی سازی شغلی در سازمان های عمومی، تاکید داشتند. از جمله می توان به مقوله ی سیاست گذاری های شغلی به عنوان عاملی اساسی و بنیادین در فرآیند غنی سازی شغلی، مقوله ی گرایش ها به غنی سازی شغلی به عنوان محورهای اصلی در طی این فرآیند؛ ادراکات روانشناختی کارکنان و پیامدهای شغلی به عنوان نتایج رفتاری و روانی حاصل از فرآیند غنی سازی شغلی و در نهایت عوامل محیطی به عنوان مقوله ای زمینه ای و موثر اشاره داشت.

    نتیجه گیری:

     آنچه که یافته ها در قالب مدل مفهومی نشان دادند اهمیت نگاه دیالکتیکی با قابلیت پویایی به موضوع غنی سازی شغلی بوده است. به طوری که، سازمان های عمومی به منظور افزایش ضریب تحقق پذیری غنی سازی شغلی در چارچوب شغلی و منابع انسانی، نیازمند توجه به دو عامل سیاست گذاری های شغلی و عوامل محیطی درون سازمانی هستند. چرا که، هر دوی عوامل می توانند جهت و سمت و سوی جزییات غنی سازی شغلی به ویژه محورهای آن را در مسیر موفقیت و یا نقطه مقابل آن دستخوش تغییرات کنند.

    کلیدواژگان: تئوری اسنادی کار، طراحی شغلی، غنی سازی شغلی، مدل پردازش اطلاعات اجتماعی، مدل ویژگی های شغلی
  • محمد بدرخانی، فیروزه زنگنه مطلق*، ذبیح پیرانی صفحات 1649-1662
    زمینه

    وسواس مرگ یکی از موارد تهدید سلامتی روانی در همه گیری کرونا است. تاکنون مطالعه بالینی که به مقایسه اثربخشی درمان های روانشناختی مانند درمان پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی در وسواس مرگ انجام نشده است و خلاء پژوهشی بزرگی در بررسی آن وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با رفتاردرمانی جدلی بر وسواس مرگ زنان در دوره کرونا انجام پذیرفت.

    روش

    مطالعه حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان 20 -60 ساله بودند که در سال 1399 در دو مرکز ادیبان و خانه بهی اراک پرونده داشتند. در مجموع 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند از طریق غربالگری انتخاب و در سه گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی و کنترل گمارده شدند. گروه های آزمایش مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و مداخله رفتاردرمانی جدلی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای هفتگی به صورت آنلاین دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. شرکت کنندگان قبل، بعد و یک ماه پس از اجرای مداخله درمانی، پرسشنامه وسواس مرگ عبدالخالق (1998) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون هر دو روش مداخله در کاهش وسواس مرگ زنان تاثیر معناداری داشتند (0/05 <p). در مرحله پیگیری نیز دو مداخله به صورت معناداری موجب کاهش وسواس مرگ زنان شدند، اما بین دو مداخله تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های این تحقیق می توان گفت که هر دو درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتار درمانی جدلی با استفاده از اصول ذهن آگاهی و با افزایش انعطاف پذیری روانشناختی در کاهش وسواس مرگ زنان موثر بودند، ازاین رو آگاهی از این مداخلات می تواند در دوران کرونا برای وسواس مرگ زنان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی جدلی، کرونا، وسواس مرگ
  • آسیه روزی طلب، علیرضا ماردپور*، علی تقوایی نیا صفحات 1663-1678
    زمینه

    شواهد پژوهشی نشان می دهد که تجارب منفی در خانواده های شهدا و ایثارگر، ممکن است منجر به پایین آمدن وضعیت سلامت روان گردد. بنابراین، مداخلاتی که بتواند بحران معنا و بهزیستی روانی را برای مقابله با چالش ها و رهایی از پوچی و بیهودگی در این جامعه افزایش دهد از اهمیت بالایی برخودار هستند. اما در زمینه کاربرد این درمان ها در این جامعه شکاف مطالعاتی وجود دارد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر چشم انداز زمان بر بهزیستی روانشناختی، احساس معنا در زندگی و سرزندگی همسران شهدا و جانبازان انجام شد.

    روش

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. بیست و هشت نفر از همسران شهید و جانباز شهر شیراز، به صورت در دسترس در این مطالعه شرکت کردند و به صورت تصادفی در گروه کنترل (14 نفر) و آزمایش (14 نفر) قرار گرفتند. از پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف (1995)، پرسشنامه معنای زندگی استگر (2005) و پرسشنامه سرزندگی رایان و فردریاک (1997) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. مداخله مبتنی بر چشم انداز زمان در 6 جلسه انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش مبتنی بر رویکرد چشم انداز زمان بر احساس معنای زندگی تاثیر دارد (0/05 ˂p) اما بر سرزندگی و شاخص های پرسشنامه بهزیستی روانشناختی اثر معنی داری نداشت (0/05 ˃p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت، مداخله مبتنی بر چشم انداز زمان می تواند به عنوان روشی برای بهبود احساس معنای زندگی در همسران شهید و جانباز مطرح باشد و لذا آگاهی و استفاده از این روش جهت بهبود احساس معنای زندگی می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، سرزندگی، مداخله چشم انداز زمان، معنای زندگی، همسران شهدا و جانبازان
  • معصومه معصومی، مجید ضرغام حاجبی*، محمد ربیعی، محمدحسین ضرغامی صفحات 1679-1696
    زمینه

    مطالعات متعددی نشان داده اند که روان بنه های ناسازگار اولیه در ابعاد مختلف زندگی انسان ایفای نقش می کنند، اما در خصوص رابطه این روان بنه ها با انطباق پذیری مسیر شغلی، شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی روابط روان بنه های ناسازگار اولیه و انطباق پذیری مسیر شغلی دانشجویان به روش تحلیل شبکه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی، از نوع هم بستگی و ابزار پژوهش، پرسش نامه روان بنه یانگ (2012) و پرسشنامه انطباق پذیری مسیر شغلی ساویکاس (2012) بود. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور در سال 1398، روش نمونه گیری، غیرتصادفی با تغییرات بیشینه و حجم نمونه، 849 نفر بود. پرسشنامه ها، از طریق گوگل داکس، در اختیار دانشجویان قرار داده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل شبکه، نرم افزار R استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس شاخص بینیت، روان بنه معیارهای سرسختانه و بعد اعتماد انطباق پذیری، رتبه اول را به خود اختصاص دادند. همچنین کوتاه ترین مسیر، بین ابعاد انطباق پذیری و روان بنه ها به تفکیک زیر به دست آمد: بعد دغدغه، به ترتیب با روان  بنه  های پذ یرش جویی (10/20)، اطاعت (10/76)، خویشتن داری ناکافی (13/17)، بعد کنترل به ترتیب با روان بنه های محرومیت هیجانی (9/99)، خویشتن داری ناکافی (10/69) و معیارهای سرسختانه (11/76)، بعدکنجکاوی به ترتیب با روان بنه های خویشتن داری ناکافی (10/26)، محرومیت هیجانی (10/99) و بی اعتمادی (11/21) و بعد اعتماد نیز به ترتیب با روان   بنه  های خویشتن  داری ناکافی (8/10)، معیارهای سرسختانه (9/17) و شکست (10/36)، کمترین فاصله را دارند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که از بین 18 روان بنه ناسازگار اولیه، 8 روان بنه پذیرش جویی، اطاعت، خویشتن داری ناکافی، محرومیت هیجانی، معیارهای سرسختانه، استحقاق، بی اعتمادی و شکست، بیشترین نقش را در ابعاد مختلف انطباق پذیری مسیر شغلی دانشجویان دارند.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیر شغلی، تحلیل شبکه ای، روان بنه های ناسازگار اولیه
  • فاطمه اکبری گلوردی، سعید تیموری*، علیرضا رجایی صفحات 1697-1701
    زمینه

    ادراک بیماری، بازنمایی های سازمان یافته شناختی می باشد که بیماران تالاسمی از بیماری شان و اثرات آن دارند. پژوهش ها نشان می دهد برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودمدیریتی و پریشانی بیماران موثر است اما کاربرد این درمان بر ادراک بیماری در جامعه مورد نظر شکاف تحقیقاتی می باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر ادراک بیماری در بیماران تالاسمی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به تالاسمی شهر بهشهر که در سال 1400 عضو انجمن تالاسمی بودند، تشکیل دادند (تقریبا 90 نفر). تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 20 نفر). ابتدا هر دو گروه به پرسشنامه ادراک بیماری برادبنت و همکاران (2006) پاسخ دادند (پیش آزمون). سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی کابات زین (2009) قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون نمره مولفه های ادراک بیماری در پیامدها، طول مدت، ماهیت، نگرانی، پاسخ های عاطفی و علت بیماری، افراد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری یافته است (0/05 >p) و در مولفه های کنترل شخصی، کنترل درمان و شناخت بیماری افزایش یافته است که ناشی از اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر ادراک بیماری بود.

    نتیجه گیری: 

    برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در بیماران تالاسمی سبب کاهش نگرانی و تلاش بیشتر آنان در جهت کنترل شرایط بیماری شان گردید و لذا آگاهی و استفاده از این رویکرد جهت ادراک از بیماری در افراد مبتلا به تالاسمی می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری، تالاسمی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی
|
  • Veisali Bakhshi Khilgavani*, Khadijeh Aliabadi, Mohammadreza Nili Ahmadabadi, Samad Borzou'ian, Ali Delavar Pages 1503-1520
    Background

    Financial literacy, which means having knowledge, attitudes, and behaviors related to this area, is of double importance for young people, especially students who are moving from dependence to independence, and their financial mistakes will have continuous consequences in their future. Despite the importance of measuring and evaluating financial behaviors, there is a research gap in the field of investigating this issue in the studied society.

    Aims

    The purpose of this research was to measure the level of financial literacy of student-teachers at the Farhangian University of Gilan and to analyze the relationship between several psychological and demographic variables with it.

    Methods

    The present research was descriptive and surveys study. The statistical population of the research consists of 613 students of Farhangian University of Gilan province, of which 242 were selected by simple random sampling. Two questionnaires by Moinuddin (2011) and Patrich et al. (2016) were used to collect the data.

    Results

    The findings showed that the average score of student-teachers in financial knowledge is 4.50 (out of 24), financial attitude is 60.29 (out of 75) and financial behavior is 62.45 (out of 100). Also, the examination of the relationship between psychological and demographic variables with the dimensions of financial literacy showed that, except for a few variables, the status of students' financial literacy is similar in most of the variables, and different groups of students have the same financial literacy.

    Conclusion

    These findings show that the financial literacy of students is at a very low level in terms of knowledge, but the status of students' financial literacy is good in two dimensions, attitude, and behavior. Different groups also have a similar level of financial literacy.

    Keywords: Demographic, Teacher Candidates, Financial Literacy, Psychological Factors
  • Masoumeh Gharib Bolouk, Niloofar Mikaeili*, Sajjad Basharpoor Pages 1521-1538
    Background

    Although numerous factors are at play at different cognitive, personality trait, emotional, and behavioral levels in sleep quality in adolescents, the wider picture is still unclear.

    Aims

    This study aimed to predict sleep quality in adolescents based on dysfunctional beliefs and attitudes about sleep, neuroticism, Internet addiction, and anxiety sensitivity mediated by emotion regulation strategies and mindfulness.

    Methods

    Structural equation modeling (SEM) was used in this study. The statistical population included all female and male senior high school students in Damghan, Iran in the 2020–21 academic year. Three hundred and twenty nine adolescents were selected by multistage cluster sampling. Research instruments were Dysfunctional Beliefs and Attitudes about Sleep (DBAS) (Morin et al., 1993), NEO Five-Factor Inventory, Short Form (NEO-FFI-SF) (Costa and McCrae, 1989), Internet Addiction Test (IAT) (Young, 1998), Anxiety Sensitivity Index (ASI) (Reiss, Peterson, Gursky, and McNally, 1986), Emotion Regulation Questionnaire for Children and Adolescents (ERQ–CA) (Gross and John, 2003), Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) (Ryan and Brown, 2003), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) (Buysse et al., 1989). The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and SEM.

    Results

    The findings showed that mindfulness and adaptive and maladaptive emotion regulation strategies mediated the relationship of neuroticism, anxiety sensitivity, dysfunctional beliefs and attitudes about sleep, and Internet addiction with sleep quality (P < 0.001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that the structural model of the research had a good fit and hence Clinical therapists specializing in adolescents’ mental health are recommended to take into consideration the role of these components.

    Keywords: Internet Addiction, Emotion Regulation, Anxiety Sensitivity, Mindfulness, Neuroticism, Sleep Quality, Dysfunctional beliefs, attitudes about sleep
  • Nahid Mofradnejad, Morteza Monadi*, Mahnaz Akhavan Tafti Pages 1539-1562
    Background

    Post-divorce consequences is a context-based phenomenon and in every community it is affected by the personal, social and cultural factors of that community. A number of studies have been carried out on the consequences of divorce over the world, but there is a reaearch gap on its consequences for divorced women, espicially in small and traditional citiez in Iran.

    Aims

    The purpose of this study is qualitative study of the experiences of divorced women in Behbahan of the consequences of divorce.

    Methods

    The present study is the result of a qualitative study and a semi-structured interview with 13 divorced women in Behbahan, who were selected using purposive sampling method. The data collection method was semi-structured interview and these interviews continued until theoretical saturation. The thematic analysis method (Braun & Clarke, 2006), were selected in order to analyze the data.

    Results

    Data analysis showed 210 codes in 4 main themes (Socio-cultural, Psychological, Personal consequences, Economic consequences) and 15 sub-themes (mposing society's perceptions on divorced women, social stigma, greed, reconnection, relationships with friends and relatives, the role of family, conflicting emotions, emotional thoughts, lack of life skills, communication with children, meta-parenting, crisis of residence, seeking of psychological help, behavioral measures and economic insecurity).

    Conclusion

    Divorce for women is a cycle of vulnerability and individual and social consequences that lead them to use protective mechanisms such as isolation, secrecy and aggression in interpersonal relationships to try to adapt to new circumstances.

    Keywords: Consequences of Divorce, Thematic Analysis, Divorced Women
  • Moslem Moradzadeh, Baqer Kord*, Mohammad Ghasemi, Nour Mohammad Yaghoubi, Behzad Rigi Koteh Pages 1563-1580
    Background

    Numerous studies have predicted investment decision-making behavior as one of the most important decisions of individuals and the effects of financial literacy on it. But research that has simultaneously mediated the role of financial self-efficacy and financial literacy in relation to cognitive abilities and investment decision-making behavior has Been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to determine the relationship between cognitive abilities and investment decision-making behavior of Tehran Stock Exchange investors with mediating role of financial self-efficacy and financial literacy.

    Methods

    In the present descriptive-correlational study, the study population included all active investors in Iran's capital market. From the statistical population, 380 people were selected by available sampling method. During the sampling process, it was attempted to select investors with at least one year of activity in the capital market. The research instruments included the Cognitive Abilities Questionnaire (nejati, 2013), the Financial Self-Efficacy Questionnaire (lown, 2011), the Financial Literacy Questionnaire (Bongomin et al, 2016), and the Decision Decision Behavior Questionnaire (lim, 2012). The collected data were analyzed by structural equation modeling.

    Results

    The results showed that cognitive abilities have a positive and significant relationship with investment decision-making behavior (p<0.05). Bootstrap results also showed that financial self-efficacy and financial literacy can mediate the relationship between cognitive abilities and investment decision-making behavior (p<0.05).

    Conclusion

    Improving cognitive skills and abilities, high financial self-efficacy and high financial literacy can affect the quality of investor's decision-making behavior. Therefore, it is necessary to pay attention to these factors in improving the quality of investment decision-making behavior.

    Keywords: Cognitive Abilities, Financial Self-Efficacy, Financial Literacy, Decision Making Behavior
  • Zahra Gholami Gherashiran, Bager Sanaeizaker, Alireza Kiamanesh*, Kianoosh Zahrakar Pages 1581-1598
    Background

    The instability of marriage has a deep impact on a couple's relationship and family structure. Although many studies have been conducted on marital instability, the role of attitude towards marriage and emotional maturity in predicting marital instability has been under-examined.

    Aims

    This research was conducted to identify the contribution of emotional maturity factors, attitude towards marriage, age at marriage, and income level to the instability of marriage of married men and women with a minimum of 5 and a maximum of 10 years of marriage. Also, identifying the role of the factors of attitude towards marriage and the factors of emotional maturity in predicting the instability of the marriage of the two studied groups is one of the goals of this study.

    Methods

    In this research, descriptive, correlation, and regression tests have been used. One-hundred ninety-seven men and women with a minimum of 5 and a maximum of 10 years of history of marriage and at least one child were selected using non-probability purposive available sampling and answered questionnaires about marital instability (Booth et al, 1987), attitude towards marriage (Rozon and Bratton, 1998) and emotional maturity (Singh and Bhargava, 1974) have answered. The age at the time of marriage and the amount of income were collected through interviews. The data have been analyzed using t, correlation, and regression tests.

    Results

    In this research, descriptive, correlation, and regression methods were used. One hundred and ninety-seven men and women with a minimum of 5 and a maximum of 10 years of cohabitation were selected as available to answer questionnaires on marital instability (Booth et al, 1987), attitudes toward marriage (Rozon and Bratton, 1998), and emotional maturity (Singh and Bhargava, 1974) to answer. Also, the age at the time of marriage and the amount of income were collected through interviews. Data were analyzed using t, correlation, and regression tests.

    Conclusion

    The results showed that pessimism in women and men, lack of emotional stability in women, and social adjustment in men affect the degree of marital instability. The results of this research can be used to formulate and implement educational and therapeutic programs to reduce couples' pessimism and increase women's emotional stability and men's social adjustment to reduce couples' marriage instability.

    Keywords: Age of Marriage, Marital of Instability, Emotional Maturity, Attitude Towards Marriag
  • Somaieh Souki, Abdollah Shafiabadi*, Panthea Jahangir Pages 1599-1612
    Background

    Research background shows the crucial role of emotion regulation strategies in couples' adjustment. Furthermore, lifestyle can influence the relationship between factors that affect couples' adjustment. Studying the structural relationships between these factors in reconciling couples' infidelity and exploring lifestyle as a mediating factor can enrich this research area.

    Aims

    The aim of this study is to investigate the role of cognitive emotion regulation strategies in the context of marital adjustment as mediated by lifestyle.

    Methods

    The research method is descriptive-correlation. The statistical population includes all married clients in counseling centers in Tehran during the first six months of 2021. By applying the rule of tens for each measured variable, the sample size was determined to be 247 participants. Multi-stage cluster sampling was selected using the random sampling method. Modified paired adjustment questionnaire, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and Lifestyle Questionnaire (LSQ) were used to collect data. Data analysis was performed through descriptive statistics and structural equation modeling by maximum likelihood estimation.

    Results

    The results show that there is a direct relationship between adaptive strategies (p= 0.001, β= 0.47) and non-adaptive strategies (p= 0.004, β= 0.24) and lifestyle. There is an indirect relationship between adaptive strategies (p= 0.012, β= 0.226) and non-adaptive strategies (p= 0.027, β = -0.117) and marital adjustment. The research model is consistent with the collected data (RMSEA= 0.052, CFI= 0.959).

    Conclusion

    Cognitive emotion regulation and lifestyle are key factors in predicting marital adjustment. Therefore, it is vital to consider how these variables play a part in increasing marital adjustment.

    Keywords: Marital Adjustment, Lifestyle, Emotional Cognitive Regulation
  • Nasrollah Veisiy, AliAkbar Arjmandnia*, Samira Vakili, Masoud Gholamali Lavasani Pages 1613-1630
    Background

    Research has shown that emotional self-regulation training has been effective in increasing emotional health, social competence, academic performance and behavioral problems in children with learning disabilities, comorbidity, and attention deficit/ hyperactivity disorder. But there is a research gap in the application of these trainings in the research community.

    Aims

    The effect of training emotional self-regulation strategies on social competence, academic performance and behavioral problems of students with learning disabilities with comorbidity of attention deficit / hyperactivity disorder.

    Methods

    The present research method is quasi-experimental pretest, posttest design with two groups experiment. The statistical population included all students in the fourth, fifth and sixth grades of state centers for learning disabilities in District 4 Education of Tehran in the academic year of 1398-1399. 30 students were selected as the sample by available sampling method and randomly divided into experimental group and group of control (15 people in each group). Research instruments include: Connerss Child behavior Degree Scale- Teacher Form (1990), Zhou & Jei Scale (2012), Learning Disability Assessment Scale - Second Edition McCarney & Arthaud (2007), Experience-Based Child Behavior Checklist Achenbach & Rescola (2001) 8 sessions 60-Minute Emotion Regulation Training Program (Allen, 2009). Data analysis using univariate analysis of variance and by spss.24 software was performed

    Results

    Barkley's parenting education program had an effect on social competence (p<0.0001) and behavioral problems (p<0.001) and emotion self-regulatory strategies on academic performance (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be said that emotional self-regulation is effective on social competence, academic performance and behavioral problems of students with learning disabilities with comorbidity of attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: Emotional Self-Regulation Strategies, Social Competence, Behavioral Problems, Learning Disabilities, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Vali Haddadi, Javad Mehrabi*, Mohammad Ataee Pages 1631-1648
    Background

    Research on job enrichment performed in the last decade has mainly focused on Hackman and Oldham's job characteristics model. By considering a broader perspective and combining two theories of task attributes theory and social information processing model, the present study investigated job enrichment.

    Aims

    The purpose of this study was to design the model of job enrichment establishment with the emphasis on behavioral dimension in Iranian public organizations (case study: social security organization).

    Methods

    The present study was qualitative research, and data was collected through semi-structured interviews, and analyzed by qualitative content analysis method. Interviewees included two groups of academic experts specializing in human resource management, and managers and deputies in public organizations.

    Results

    The results emphasized several fundamental and developmental categories for implementing and developing the concept of job enrichment in public organizations. For example, the category of job policy-making as a fundamental factor in the process of job enrichment; the category of trends in job enrichment as the main axes of the process; employee's job psychological perceptions and job outcomes as behavioral and psychological outcomes of the job enrichment process; and, the environmental factors as an underlying and effective category.

    Conclusion

    What the findings showed in the form of a conceptual model was the importance of a dialectical view with a dynamic capability on the subject of job enrichment. Thus, public organizations need to pay special attention to two factors of job policy-making and intra-organizational environmental factors to increase the feasibility of job enrichment in the job framework and human resources because both can change the direction of job enrichment details, especially its axes, towards either success or failure.

    Keywords: Task Attributes Theory, Job Design, Job Enrichment, Social Information Processing Model, Job Characteristics Model
  • Mohammad Badrkhani, Firoozeh Zanganeh Motlag*, Zabih Pirani Pages 1649-1662
    Background

    Obsession with death is one of the threats to mental health in the corona epidemic. So far, no clinical study comparing the effectiveness of psychological treatments such as acceptance and commitment therapy and behavioral therapy in death obsession has been done, and there is a huge research gap in its investigation.

    Aims

    current research aimed to compare the efficacy of ACT with Dialectical Behavior Therapy (DBT) on death obsession in women in the Corona pandemic.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a one-month follow-up with a control group. The statistical population of the study was all women aged 20-60 years old who had a file in two centers in Adiban and Khaneh Behi in 2021. In total, 45 patients were selected by the purposive sampling method through screening and entered the study. The selected patients were divided into three groups (every 15 samples were chosen randomly). Individuals in ACT and DBT each received 8 sessions of 90 minutes of treatment intervention online weekly, the control group did not receive any intervention. The research tool was the death obsession questionnaire Abdel-Khalek (1998). The data were analyzed using the mixed analysis of variance test.

    Results

    The results showed that in the post-test phase, both intervention methods had a significant effect on reducing women's death obsession (P<0.05). In the follow-up phase, two interventions significantly reduced women's obsession with death, but no statistically significant difference was observed between the two interventions (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be said that both treatments based on acceptance and commitment and dialectical behavior therapy using the principles of mindfulness and increasing psychological flexibility were effective in reducing women's obsession with death. Being aware of these interventions can be effective for women's obsession with death during the Corona era.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Dialectical Behavior Therapy, Corona, Death Obsession
  • Asieh Roozitalab, Alireza Maredpour*, Ali Taghvaeinia Pages 1663-1678
    Background

    Studies have reported that negative experiences in the families of veterans and martyrs may lead to a decrease in mental health. Therefore, interventions that can increase the crisis of meaning and psychological well-being to face the challenges and get rid of the absurdity and futility in this society are of great importance. But there is a study gap in the field of application of these treatments in this society.

    Aims

    This study was conducted to investigate the impact of education based on time perspective on psychological well-being, sense of meaning in life, and vitality of wives of martyrs and veterans.

    Methods

    The method of this study was quasi-experimental with a pretest-posttest design along with a control and experimental group. Using available sampling, 28 wives of martyrs and veterans of Shiraz participated in this study and were randomly assigned to the control group (n=14), and experimental group (n=14). Ryff Psychological well-being Questionnaire (Ryff, 1995), Meaning of Life Questionnaire (Steger, 2005), and Vitality Questionnaire (Rayan and Fredrik, 1997) were used to collect data. Time perspective intervention was performed in 6 sessions. Data were analyzed using a multivariate analysis of covariance.

    Results

    Overall, the findings showed that time perspective intervention affects the meaning in life (p˂0.05). However, it had no significant effect on the vitality and psychological well-being scores (p˃0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that time perspective intervention can be considered as a method to improve the sense of the meaning of life in the spouses of martyrs and veterans. More studies are needed to generalize the findings of the study.

    Keywords: Psychological well-being, Vitality, Time perspective intervention, Meaning of life, Wives of Martyrs, Veterans
  • Masoumeh Masoumi, Majid Zargham Hajebi*, Mohammad Rabi'ei, MohammadHossein Zarghami Pages 1679-1696
    Background

    Numerous studies have shown that early maladaptive schemes play a role in various aspects of human life, but there is a research gap in the relationship between these schemes and career path adaptability.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the relationships between early maladaptive schemes and adaptability of students' career path by network analysis.

    Methods

    The research method was descriptive, correlational and research tools were Young's Scheme Questionnaire (1990) and Savickas' Career Adaptability Questionnaire (2012). The statistical population included all students of universities and higher education institutions in the country in 2019, sampling method was non-random with maximum variation and the sample size was 849 people. Questionnaires were provided to students through Google Docs. Network analysis, R software and Qgragh package were used for data analysis.

    Results

    Based on the betweenness index, Unrelenting Standards scheme (20) and the confidence (19) were ranked first. Also, the shortest path between adaptability dimensions and schemes was obtained separately: The dimension of Concern, with the schemes of Approval-Seeking (10/21), Subjugation(10/76) and Insufficient Self- control(13/17), Control dimension, with schemes of Emotional Deprivation(9/99), Insufficient Self-Control(10/69) and Unrelenting Standards(11/76), Curiosity dimension with Insufficient Self-control(10/26), Emotional deprivation(10/99) and Mistrust(11/21), And the dimension of Confidence with Insufficient Self-control(8/10), Unrelenting Standards(9/17) and Failure to Achive(10/36), have the shortest distance, respectively.

    Conclusion

    The results showed that from 18 early maladaptive scheme, 8 schemes of Approval-Seeking, Subjugation, Insufficient self-control, Emotional Deprivation, Unrelenting Standards, Entitlement, Mistrust and Failure to Achive have the most role in various dimensions of students' career path adaptability.

    Keywords: Career Adaptability, Network Analysis, Early Maladaptive Schemes
  • Fatemeh Akbari Gelvardi, Saeed Teimory*, Alireza Rajaei Pages 1697-1701
    Background

    Disease perception is an organized cognitive representation that thalassemia patients have of their illness and its effects. Research has shown that mindfulness-based stress reduction programs are effective on self-management and reducing patient anxiety, but the application of this treatment on disease perception in the target population is a research gap.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the efficacy of mindfulness-based stress reduction program (MBSR) on disease perception in thalassemia patients.

    Methods

    The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all patients with thalassemia in Behshahr who were members of the Thalassemia Association in 1400 (approximately 90 people). Fourty thalassemia patients selected by purposive sampling as a research sample and randomly assigned to experimental and control groups (20 patients in each group). First, both groups answered the Bradbent et al.'s (2006) Perception of Disease Questionnaire (pre-test). The experimental group then underwent mindfulness-based stress reduction program of Kabat Zinn (2009) for 8 sessions and the control group did not receive any intervention. Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that in the post-test stage, the score of disease perception components in the outcomes, duration, nature, concern, emotional responses and cause of the disease, the subjects in the experimental group compared to the control group decreased significantly (P<0.05). In the components Personal control, treatment control and disease cognition increased according to the mindfulness-based stress reduction program (MBSR) (P<0.05).

    Conclusion

    Mindfulness-based stress reduction program (MBSR) for thalassemia patients reduces their anxiety, and leads to their greater efforts to control their disease status.

    Keywords: Disease Perception, Thalassemia, Mindfulness Based Stress Reduction Program