فهرست مطالب

نشریه مطالعات قرآنی نامه جامعه
پیاپی 139 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه خراسانی *، اسماعیل سلطانی بیرامی صفحه 7

    خداوند متعال در آیات 78 و 79 سوره نساء، سرچشمه و منشا سییات و حسنات را به خود نسبت داده، اما در آیه 79 همین سوره، تحقق حسنات را از جانب خود و سییات را از جانب بشر دانسته است. این امر موجب شده است گروهی بدون توجه به اسالیب کلام، عدم بهره گیری از معنای صحیح واژگان و استفاده نکردن از روش درست در فهم قرآن، ادعای موهوم تناقض میان دو آیه را مطرح کنند. مقاله حاضر که به شیوه توصیفی تحلیلی و بر مبنای جمع آوری اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای تدوین شده است، در پی پاسخ به این پرسش است که مراد الهی از نسبت سییات به خود و بشر چیست؟ برای پاسخگویی به این سوال، ابتدا رویکردهای متفاوت مفسران بیان و سپس ناکارآمدی هر یک بررسی می شود. پس از بررس یهای انجام شده، دیدگاه علامه طباطبایی؟رح؟ به دلیل اتقان، استحکام و قوت استدلال و ارایه راه حل بهتر در جمع میان دو آیه، پاسخی مناسب دانسته شده است و ادله و شواهد برگزیدگی آن ذکر م یگردد.

    کلیدواژگان: نسبت سیئات به خدا، نسبت سیئات به انسان، تناقض در قرآن، آیه 78 و 79 سوره نساء
  • حمیده بهمنش*، ریحانه حقانی صفحه 31

    قرآن و روایات، از مهمترین منابع تفسیری هستند که پیوند وثیقی با یکدیگر دارند. شناخت رویکردهای روایی مفسران و بررسی گونه های بهره مندی ایشان از روایات، یکی از شاخه های شایسته توجه در تفسیر به شمار می رود. در دوره معاصر تفسیر تسنیم، تنها تفسیر اجتهادی است که جامع روش های مختلف تفسیری اعم از قرآن به قرآن، روایی و عقلی است و می کوشد تا برنامه های سعادت آفرین قرآن را در راستای بهر ه مندی از روایات گهربار معصومین، به متن زندگی انسان ها بیاورد. این نوشتار با پردازش اطلاعات به روش توصیفی _ تحلیلی و گردآوری به شیوه کتابخانه ای، به بررسی رویکرد تفسیر تسنیم نسبت به روایات تفسیری پرداخته است. بر پایه یافته های تحقیق اگر چه از نظر آیت الله جوادی آملی حجیت سنت وابسته به قرآن است، اما ایشان جایگاه اهل بیت نسبت به باطن قرآن را مهمتر از قرآن می داند و به حجیت سنت قطعی)اعم از متواتر و خبر واحد همراه با قراین یقینی(معتقد است و نقش آ نها را در تفسیر قرآن، همتای آیات قرآن میداند. ایشان سنت قطعی در تمام روایات تفسیری و خبر واحد ظنی را تنها درباره روایات تفسیری فقهی حجت می داند. این مفسر گرانقدر در فهم واژ ه ها، جمالت، تاویل (بطن و مراد پنهان)و مصداق آیات، از روایات بهره برده و مصادیق آیات قرآن را از باب جری و تطبیق دانسته است، نه تفسیر مفهومی که در اینصورت حتی اگر مصداق کامل باشد، غیر منحصر و تعددپذیر خواهد بود؛ مگر در جایی که مصداق، مساوی با معنا و تفسیر مفهومی باشد که در این صورت معنا و مصداق انحصاری آیه است.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، حجیت سنت، آیت الله جوادی آملی، تفسیر تسنیم، تاویل، مصداق
  • لیلا ابراهیمی *، سید محمد نقبیب، مهدی درستی صفحه 53

    قرآن کریم، کلام الهی و معجزه جاودان پیامبر خاتم(ص) و اصیلترین بینه و سندی است که در طول تاریخ در اختیار مسلمانان قرار داشته است. به تصریح قرآن خاستگاه این کلام، علم خداوندی است که هیچ بشری در شکل دهی آن تاثیری نداشته است. دلیل معجزه بودن قرآن، این است که خداوند در قرآن تحدی کرد و هیچ کس، نه در صدر اسلام و نه بعد از آن، نتوانست همانند قرآن سوره و سخنی بیاورد. درباره گستره تحدی قرآن دیدگاه هایی وجود دارد. مقاله پیشرو با شیوه توصیفی _ تحلیلی و با روش کتابخانه ای به دنبال تحلیل و ارزیابی دو جریان غالب در حوزه دامنه و گستره تحدی است. بعضی قرآن پژوهان معاصر، تحدی قرآن را مربوط به همان عصر نزول میدانند و دلایلی را نیز برای این نظریه خود بیان میکنند. نظریه زمانمند بودن در تحدی قرآن، دارای ضعف هایی است که عبارتند از: زمانمند دانستن اعجاز و جاودانگی قرآن، محدود نمودن جهت دعوت و تحدی به حوزه فصاحت و بلاغت، منحصر کردن دلالت واژه «فاتوا » به عرب نزول قرآن و بیهوده بودن دعوت قرآن به تدبر و تعقل.

    کلیدواژگان: زمان مندی تحدی، نواندیشان، مخاطبان تحدی، معجزه، جهت تحدی، نقد
  • سمانه توکلی *، مریم توحیدی صفحه 75

    مقاله حاضر با هدف بررسی دلیل آی تالله خویی بر محدودیت تعداد آیات منسوخ انجام شده است. بررسی دیدگاه ایشان درباره نسخ، نشان می دهد دلیل ایشان بر این محدودیت، انکار نسخ در مواردی است که آیه ناسخ بر آیه منسوخ ناظر نیست و معیار «ناظر بودن »، آن است که اگر آیه منسوخ نباشد؛ معنای آیه ناسخ به تنهایی مبهم است و برای کامل شدن به آیه منسوخ نظر دارد. سبب اصلی این انکار، لزوم پذیرش اخت الف میان اینگونه آیات ناسخ و منسوخ است؛ در حالی که خداوند متعال در آیه 82 سوره نساء نبودن اختلاف در قرآن را دلیل الهی بودن آن بیان فرموده و حتی گروهی از مفسران، از جمله آیت الله خویی، آن را از وجوه اعجاز قرآن می دانند. در بررسی دلیل ایشان، به روش توصیفی تحلیلی و با بیان دیدگاه مفسرانی همچون علامه طباطبایی درباره رابطه تنافی میان آیات ناسخ و منسوخ، بررسی مفهوم اختلاف بین دو آیه و با تکیه بر تعریف تناقض در منطق و تعریف تعارض در علم اصول، این نتیجه به دست آمد که تنافی میان آیات ناسخ و منسوخ، تنافی ظاهری است و از مصادیق اختلاف بین دو آیه محسوب نمی شود و به نظر می رسد دلیلی بر انکار نسخ در اینگونه آیات وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نسخ، آیت الله خویی، آیه ناظر، عدم اختلاف در قرآن، تعارض ظاهری آیات
  • حمیده فاتحی پیکانی* صفحه 95

    انسان، موجودی است که همچون سایر موجودات دیگر ناگزیر پا به عرصه هستی می گذارد و در مسیر زندگی با رخدادهای متفاوتی روبه رو می شود. بروز مشکلات و سختی ها، زمینه ساز تلخکامی است. گاه افرادی که در معرض ناملایمات قرار می گیرند، ناخودآ گاه از آرامش دور و به انواع مختلف بحران های روحی مبتلا میشوند. برای بازگشت به تعادل روحی می توان راهکارهای خردمندانه را جستجو کرد. آموزه های وحیانی در میانه چاره اندیشی های مکاتب عرفانی و تجربی به ترمیم، تعادل و تعالی روح متناسب با فطرت انسانی می پردازد که در پرتو آن ها می توان از بسیاری معضالت جلوگیری کرد. مراقبت معنوی، مجموعه ای از علوم معارف الهی، برخی مباحث اخلاقی و روان شناسی است که می تواند به آسیب دیدگان مصایب و رنج ها کمک کند. پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای، راهکارهای مراقبت معنوی را از منظر آیات و احادیث ایمه و با رویکردی متفاوت، از حیطه بینشی ارایه کرده است. مراقب معنوی، با آموختن انواع مهارت های مورد نیاز از جمله مهارت های ارتباطی م یتواند با روحیه همدلی و سعه صدر، نقش مهمی در رسیدن به اهداف مراقبت معنوی ایفا نماید. ر هآورد این پژوهش برای مراقب معنوی این است که از آموزه های وحیانی بیاموزد چگونه با تغییر زاویه دید مخاطب و تحول در بینش او، می تواند انگیزهای جدیدی در او بیافریند تا در برابر شرایط سخت تسلیم نشود، چگونه در جهت کاهش رنج خود گام های نتیجه بخش بردارد تا از آسیب های احتمالی پس از ابتلا مصون بماند و چگونه از موقعیت های چالش برانگیز به عنوان سکوی جهش و تعالی استفاده کند.

    کلیدواژگان: مراقبت معنوی، راهکار، همدلی، سلامت معنوی، آموزه های اسلامی
  • فاطمه اباذرپور صفحه 119

    آزادی، از جمله ارزش هایی است که به عنوان یک حق عام برای همه انسان ها پذیرفته شده است. حق آزادی انسان در آموزه های اسالم امری مسلم است، اما مفهوم و محدوده آزادی از منظر مجامع قانونگذار انسانی با قرآن تفاوت هایی فاحش دارد که در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای به آن ها پرداخته می شود. بر اساس منابع مرتبط و با تحلیل اطلاعات، در اعلامیه جهانی حقوق بشرکه ماهیت انسانی دارد؛ به دلیل فردمحوری بودن و داشتن مبنای دنیایی و نیز عدم توان نویسندگان در نگاه همه جانبه به مجموع بشری از فرا زمانی و فرا مکانی، قوانین از جامعیت و تمامیت لازمه برخوردار نیستند. همچنین تنها عامل محدودکننده آن، قوانین و حقوق دیگران می باشد که فاقد پشتوانه قوی است، اما از نظر قرآن منشا قانو نگذاری و اعطای حق، خداست که آن ها را بر مبنای مصالح و مفاسد قرار داده است و در حقوق افراد، هم مصالح اجتماعی هم مصالح فردی برای رشد معنوی در نظر گرفته شده است؛ رابطه ای منطقی که تامین کننده حقوق انسانی در جنبه فردی و اجتماعی با پشتوانه اجرایی است.

    کلیدواژگان: حقوق، آزادی، اعلامیه حقوق بشر، آزادی اسلامی، قرآن
  • صفحه 140
|
  • Marzieh Khorasani*, Esmaeil Soltani Beyrami Page 7

    Although the Almighty God has attributed the origin of evil deeds,good deeds toHimself in verses 78,79 of Sūrah An-Nisā’,in verse 79 of the same chapter,He hasascribed the realization of good deeds to Himself,evil deeds to the mankind. Thishas caused a group to put forward the illusory claim of contradiction between the twoverses by disregarding the styles of speech,not using the correct meaning of words,andnot employing the correct method of understanding the Qur’an. The present article,compiled with the descriptive-analytical method,information from library sources,seeks to answer the question as to what God means by attributing evil deeds to Himselfand humanity. In order to answer this question,first the various approaches of thecommentators are explicated,then the inefficiency of each one is examined. After theinvestigations,Allameh Tabatabaei’s (RA) view is determined as a suitable answer due tohis sound,formidable reasoning,providing a better solution for the combination ofthe two verses,and the proofs,evidence of its selection are stated.

    Keywords: attribution of evil deeds to God, attribution of evil deeds to man, contradiction in the Qur’an, verses 78, 79 of Sūrah An-Nisā’
  • Reyhaneh Haqqani, Hamideh Bahmanesh* Page 31

    The Holy Qur’an and narratives are among the most significant interpretive sources that have a strong bond with each other. Having acquaintance with the narrative approaches of commentators and evaluating the types of their enjoyment of narratives is deemed to be one of the branches worthy of attention in interpretation. In the period contemporary with Tasnim Interpretation, it is the only jurisprudential interpretation, which combines various interpretive methods, including Qur’an to Qur’an, narrative and rational, and attempts to bring the prosperity-creating plans of the Qur’an to human life in order to benefit from the precious narratives of the Infallibles (AS). Using the library technique for data collection and the descriptive-analytical method for data analysis, this article examines “the approach of Tasnim interpretation to interpretative narratives”. Based on the findings of the research, although according to Ayatollah Javadi Amoli, the authority of Tradition (Sunnah) is dependent on the Qur’an, he views the position of narratives from Ahl-Al- Bayt (AS) regarding the interior of the Qur’an more important than the Qur’an, believes in the authority of the definitive Tradition (whether mutawātir (consecutive) and āhād (isolated)), and regards their role in the interpretation of the Qur’an as equal to the verses of the Qur’an. He deems the definitive Tradition to be authoritative in all interpretive narratives and the dubious isolated hadith to be authoritative only for jurisprudential interpretive narratives. In order to comprehend words, sentences, the esoteric interpretation (the interior and hidden meaning) and instances of the verses, this esteemed commentator has drawn upon narratives and held the instances of the verses of the Qur’an to be on grounds of Applicability and Comparison (Jary’ wa Taṭbīq), and not the conceptual interpretation, since in this case even if the instance is thorough, it will be unexclusive and multiplicative, unless when the instance equals the meaning and conceptual interpretation, in which case the meaning of the verse will be exclusive to one instance.

    Keywords: interpretive narratives, authority of Tradition, Ayatollah Javadi Amoli, Tasniminterpretation, esoteric interpretation, instance
  • *Leyla Ebrahimi, Seyyed Mohammad Naqib, Mahdi Dorosti Page 53

    The Holy Qur’an is the Divine Word and the eternal miracle of the Seal of the Prophets (PBUH) and the most authentic clear proof and document that has been available to Muslims throughout history. According to the very text of the Qur’an, the origin of this Word is the Divine knowledge, which no human has had any influence in shaping. The reason that the Qur’an is a miracle is God’s Tahaddi (challenge) in the Qur’an and no one, neither at the beginning of Islam nor after that, could bring a chapter or words similar to the Qur’an. The present research, using the descriptive-analytical method and the library data collection technique, seeks to analyze and evaluate two dominant trends in the field of the scope of Tahaddi. Some contemporary Qur’anic scholars deem that Tahaddi pertains to the era of Revelation of the Qur’an and they also cite reasons for their theory. The theory of temporality has weaknesses, which include regarding the miraculousness and immortality of the Qur’an as temporal, limiting the direction of the invitation and Tahaddi to the field of rhetoric and eloquence, confining the denotation of the term “fa’tou” (bring) to the Arabs of the era of Revelation, and the futility of the Qur’an’s call to deliberation and reasoning.

    Keywords: temporality of Tahaddi, audience of Tahaddi, miracle, direction of Tahaddi, critique
  • Samaneh Tavakkoli*, Maryam Tohidi Page 75

    The present article aims to investigate Ayatollah Khoei’s (RA) reason for the limitation of the number of abrogated verses. Examining his perspective toward abrogation, elucidates that his reason for this limitation is the repudiation of abrogation in cases where the abrogating verse is not corresponding to the abrogated verse, and the criterion of “ correspondence” is that if the verse is not abrogated, the meaning of the abrogating verse on its own is ambiguous, and it looks to the abrogated verse for completion. The principal reason for this denial is the need to accept the discord between such abrogating and abrogated verses, while the Almighty God, in verse 82 of Sūrah An-Nisā’, has stated that the absence of discord in the Qur’an is the proof of its Divinity, and even a group of commentators, including Ayatollah Khoei, consider it among aspects of the Qur’an’s miraculousness. In this study, using the descriptive-analytical method, stating the views of commentators such as Allameh Tabatabaei (RA) on the contradictory relationship between abrogating and abrogated verses, examining the concept of discord between two verses and relying on the definition of contradiction in logic and the definition of conflict in the science of principles of jurisprudence, it was concluded that the contradiction between abrogating and abrogated verses is an ostensible contradiction and is not considered an instance of discord between two verses, and to all appearances, there is no reason to repudiate abrogation in such verses.

    Keywords: abrogation, the corresponding verse, the absence of discord in the Qur’an, ostensibleconflict of verses, Ayatollah Khoe
  • Hamideh Fatehi Peykani Page 95

    Human is a creature that, like other creatures, inevitably enters the world of existence and encounters various occurrences along the way of life. The emergence of problems and hardships leads to disconsolation. Every now and then individuals who are exposed to adversities unwittingly lose their tranquility and go through various sorts of mental crises. In order to return to mental balance, one may seek wise solutions. Revelational doctrines, in the midst of quests for remedy on the part of mystical and experimental schools of thought, deal with the restoration, stability and excellence of the soul in accordance with the human innate nature, in the light of which many dilemmas can be avoided. Spiritual care is a set of divine knowledges and some moral and psychological issues that can serve the victims of calamities and afflictions. The present research, using the library method and an approach different from the realm of insight, presents solutions for spiritual care from the perspective of verses and Imams’ (AS) narratives. A practitioner of spiritual care, by acquisition of all kinds of essential skills including the communication expertise and with the spirit of empathy and tolerance, can play a significant role in achieving the goals of spiritual care. The implication of this research for the practitioner of spiritual care is to learn from the Revelational doctrines how to create a new motivation in the audience by changing their perspective and transforming their insight so that they do not surrender in the face of trying circumstances, how to take effectual steps towards reduction of one’s own suffering in order to remain immune to the possible injuries after infection, and how to use challenging situations as a stepping-stone to progress and excellence.

    Keywords: spiritual care, solution, empathy, spiritual health, Islamic teachings
  • Fatemeh Abazarpour Page 119

    Freedom is among the values acknowledged as a common right for all human beings. The right of human freedom is a certain matter in the doctrines of Islam, but there are conspicuous differences betwe e n the viewpoint of human legislation assemblies and that of the Qur’an toward the concept and scope of freedom, which are discussed in this article with the descriptive-analytical method and the library technique. relying on pertinent sources and data analysis, it can be indicated that in the Universal Declaration of Human Rights that has a human nature, the laws lack the necessary comprehensiveness and thoroughness, due to its individual-centeredness and worldly foundation, as well as the authors’ inability to maintain an all-inclusive view of the entirety of human being from beyond time and space. Furthermore, the only limiting factor is the laws and rights of others, which lack a strong backing, whereas according to the Qur’an, the origin of legislation and the granting of rights is God, who has established them on the basis of interests and harms, and in the rights of individuals, both social and individual interests are taken into account for spiritual growth; a logical relationship that provides human rights in the individual and social aspects with executive support.

    Keywords: rights, freedom, the Universal Declaration of Human Rights, Islamic freedom