فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معین فصیحیان*، پریسا کرمی صفحات 2-5

    با توجه به شرایط اپیدمی ویروس کووید-19، یکی از عوامل موثر در توان بخشی و بهبود بیماران مبتلا به ویروس کووید-19، فعالیت های ورزشی هستند. ازنظر فیزیولوژیکی، فعالیت های ورزشی به دو دسته تمرینات با شدت بالا و تمرینات با شدت کم تا متوسط تقسیم بندی می شوند که طبق مطالعات انجام شده، مشخص شده است تمرینات ورزشی با شدت کم می توانند اثرگذاری مناسبی را در بهبود این بیماران داشته باشند. بنابراین می توان با پیشنهاداتی از قبیل پژوهش هایی درزمینه مقایسه انواع تمرینات ورزشی با شدت های مختلف در دوران بیماری کووید-19 و تاثیرات آن بر عوامل التهابی و عوامل موثر بر عفونت های دستگاه تنفسی، شکاف تحقیقاتی موجود را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: کووید-19، توان بخشی، بیماران کووید-19، تمرینات ورزشی با شدت کم، اختلال دستگاه تنفسی
  • آمنه رهنما، نسیبه روزبه*، علی سلیمی اصل، زهره کاظمی گراشی، مهشید عباس زاده، فاطمه دبیری صفحات 6-17

    هدف :

    فرزندآوری در فرهنگ ایرانی اسلامی یک ارزش محسوب می شود. در ایران به دنبال اجرای بی رویه برنامه جامع کنترل جمعیت در دهه های 60 تا 90 نرخ جمعیت در حال کاهش است. به دلیل اهمیت تحولات جمعیتی ایران در چهار دهه اخیر و تاثیرپذیری فرزندآوری از عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ، پژوهش حاضر به بررسی عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران پرداخته است.

    روش ها :

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری بود که عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران تا سال 1399 را بررسی کرد. برای دست یابی به مقالات مربوطه در پایگاه های اطلاعاتی ساینس دایرکت، گوگل اسکالر، پابمد، مدلاین و وب آوساینس و با استفاده از کلمات کلیدی فارسی موانع فرزندآوری، تمایل به فرزندآوری، عوامل سوق دهنده، عوامل تسهیل کننده، ایران، فرزندآوری عوامل بازدارنده و کلمات کلیدی انگلیسی  Childbearing barriers, Inhibitors factors, Childbearing, Facilitators factors, Iran, Childbearing desire, جست وجو انجام شد.

    یافته ها :

    در نتیجه جست وجوی اولیه، 217 مقاله وارد مطالعه شدند که بعد از بررسی و حذف مقالات تکراری، 38 مقاله باقی مانده تجزیه وتحلیل شدند. مطالعات انجام شده بر روی زنان و مردان در مناطق مختلف ایران نشان داد عواملی مانند سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی-اجتماعی، دینداری، رتبه شغلی، شغل، محل سکونت، قومیت، سن ازدواج، نگرش والدین، خانواده گرایی و دسترسی به روش های پیشگیری، از بارداری از عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد موانع و تسهیل کننده های مختلفی بر فرزندآوری اثرگذار است. یافته های این مطالعه می تواند برای سیاست گذاران سلامت راهنمای مناسبی جهت رفع موانع فرزندآوری و افزایش جمعیت در ایران باشد.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، جمعیت، موانع، تسهیل کننده، ایران
  • مهدی زارع، هادی اسحقی، موسی سلیمانی، محمدرضا زارع، مرضیه خادمیان، شاهرخ زمردی، مهدی بهجتی اردکانی* صفحات 18-27

    هدف:

     این پژوهش با هدف بررسی فاکتورهای تاثیرگذار بر اضطراب سلامت در زنان خانه دار در زمان همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه توصیفی تحلیلی به شیوه مقطعی در سال 1399 بر روی 258 زن خانه دار استان هرمزگان که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند، انجام شد. از پرسش نامه ارزیابی اضطراب سلامت، دارای ابعاد احتمال بیماری، ترس از بیماری و عواقب بیماری برای گردآوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها :

    میانگین سنی زنان مورد مطالعه 8/81±35/77 سال بود. میانگین امتیاز اضطراب سلامت در زنان برابر 6/61±20/26 بود. همچنین سطح اضطراب سلامت در 68/6 درصد از زنان خانه دار مورد مطالعه بالا بود. بر اساس نتایج آنالیز رگرسیون چندگانه، فعالیت فیزیکی، ابتلا به بیماری مزمن و وضعیت اقتصادی خانوار به طور معنی داری پیش بینی کننده اضطراب سلامت بود (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج این پژوهش، به منظور کاهش اضطراب سلامت زنان خانه دار در زمان همه گیری کووید19، برنامه ریزی و تشویق زنان خانه دار به افزایش فعالیت های بدنی و کمک هزینه های مالی دولت به خانواده های کم درآمد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، کووید-19، زنان خانه دار
  • تارا برزو، مهسا تفضلی*، فاطمه مقصودی، شهلا اسدی حویزیان صفحات 28-37

    هدف:

     ویروس کرونا آسیب های زیادی به جوامع انسانی وارد کرده است. دانشجویان پرستاری به دلیل شرایط خاص تحصیلی از این آسیب ها در امان نیستند. هدف مطالعه حاضر تعیین شیوع اضطراب و افسردگی دانشجویان پرستاری آبادان طی همه گیری کووید 19 است.

    روش ها :

    پژوهش حاضر مطالعه مقطعی (توصیفی تحلیلی) بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشجویان پرستاری شهرستان آبادان در سال 1399 بود که 253 نفر از آن ها به روش نمونه گیری دردسترس وارد مطالعه شدند. داده ها به صورت آنلاین از طریق پرسش نامه 9 گزینه ای سلامت بیمار و مقیاس اضطراب بیماری کرونا گردآوری شدند. داده ها با روش رگرسیون لجستیک با نرم افزار SPSS نسخه 21 و سطح معنی داری 0/05 تحلیل شدند.

    یافته ها :

    نتایج مطالعه نشان داد 61/43 درصد دانشجویان علایم افسردگی و 21/43 درصد علایم اضطراب متوسط و شدید داشتند. دانشجویانی که سابقه مشروطی داشتند نسبت به دانشجویانی که سابقه مشروطی نداشتند 0/16 برابر علایم افسردگی را بیشتر نشان دادند (0/822-0/34= فاصله اطمینان 0/95، 0/16=نسبت شانس) که از نظر آماری این اختلاف معنادار بود (0/028=P). همچنین دانشجویانی که سابقه ابتلا به کرونا داشتند، 2/04 برابر بیشتر از افرادی که سابقه ابتلا به کرونا نداشتند، علایم اضطراب کرونا را نشان دادند (4/191-1/002=فاصله اطمینان 0/95، 2/049=نسبت شانس) که این اختلاف نیز معنادار است (0/049=P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به شیوع قابل توجه افسردگی و اضطراب در دوران همه گیری در دانشجویان پرستاری انتظار می رود با کمک مراکز روان شناسی، حمایت های روانی از طرف دانشگاه برای جلوگیری از آسیب این دانشجویان انجام شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان کووید19، دانشجویان، پرستاری، همه گیری
  • عاطفه همایونی، زهرا حسینی* صفحات 38-49

    هدف :

    بیماری همه گیر کرونا ویروس به عنوان تهدیدی بزرگ برای سلامت جسمی و روانی شناخته شده است و با ایجاد مشکلات روان شناختی متعدد بر کیفیت زندگی افراد تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط استرس ادراک شده و اضطراب سلامتی با کیفیت زندگی طی پاندمی ویروس کرونا انجام شد.

    روش ها :

    در این مطالعه توصیفی 320 نفر از ساکنین بالای 16 سال شهر اصفهان در سال 1400 به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها به صورت اینترنتی و با استفاده از برگه کوتاه پرسش نامه اضطراب سلامت، مقیاس استرس ادراک شده و پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی جمع آوری شد. داده ها به وسیله آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها :

    نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد بین درماندگی ادراک شده (0/606-=r)، استرس ادراک شده (0/706-=r)، احتمال ابتلا به بیماری (0/278-=r)، پیامدهای منفی ابتلا به بیماری (0/528-=r) و اضطراب سلامتی (0/369-=r) با کیفیت زندگی رابطه منفی معنادار وجود دارد (0/01>P). همچنین بین خودکارآمدی ادراک شده با کیفیت زندگی (0/628=r) رابطه مثبت معنادار وجود دارد (0/01>P). علاوه بر این، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد خودکارآمدی ادراک شده، پیامدهای منفی ابتلا به بیماری و درماندگی ادراک شده می توانند 57/5 درصد از واریانس کیفیت زندگی را به صورت معنی دار پیش بینی کنند (P<0/01).

    نتیجه گیری :

    بر اساس یافته ها، استرس ادراک شده و اضطراب سلامتی بالا به کاهش کیفیت زندگی افراد طی پاندمی منجر می شوند. بنابراین پیشنهاد می ‍ شود مداخلات روان شناختی مناسب با هدف کاهش استرس و اضطراب سلامتی افراد و بهبود کیفیت زندگی آنان طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، سلامتی، کووید-19، کیفیت زندگی
  • فاطمه عرب زینلی، رضا توکلی* صفحات 50-60

    هدف :

    مراقبین سلامت شاغل در پایگاه های سلامت در طول دوره های پیش از بارداری تا اوایل کودکی خدمات مبتنی بر سلامت را به خانواده ها ارایه می کنند. بنابراین باید از توانمندی کافی جهت تشخیص این مشکل برخوردار باشند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیرمداخله آموزشی مبتنی بر مدل پرسید بر توانمندسازی مراقبین سلامت شهرستان سمنان در شناسایی موارد کودک آزاری انجام شد.

    روش ها :

    تحقیق حاضر مطالعه نیمه تجربی با گروه کنترل است که در سال 1396بر روی 88 مراقب سلامت پایگاه های سلامت شهرستان سمنان که به روش تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. 44 مراقب سلامت در گروه آزمایش و 44 مراقب سلامت در گروه کنترل قرار داشتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی و پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های مدل پرسید بود. مداخله آموزشی بر اساس نتایج حاصل از پیش آزمون در گروه آزمایش در 4 جلسه 60 دقیقه ای انجام شد. داده ها در دو نوبت، قبل و یک ماه پس از انجام مداخله جمع آوری و با نرم افزار SPSS نسخه22، با آزمون های آماری دقیق فیشر، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و تی زوجی تحلیل شد.

    یافته ها :

    میانگین سنی مراقبین سلامت7/81±34 سال بود. در تمامی سازه ها و رفتار قبل از مداخله اختلاف آماری معناداری بین گروه آزمایش و کنترل وجود نداشت، اما پس از انجام مداخله آموزشی میانگین نمرات آگاهی (P<0/001)، نگرش (P<0/001)، عوامل تقویت کننده (P=0/001)، عوامل قادرکننده (P<0/05) در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری افزایش داشته است. میانگین رفتار در گروه آزمایش 4/150±41/41 بود که پس از مداخله آموزشی به 2/820±47/34 رسید که از نظر آماری معنادار بود، اما در گروه کنترل این اختلاف معنادار نبود.

    نتیجه گیری:

     مداخله آموزشی به واسطه تاثیر گذاری بر روی سازه های مدل پرسید توانست اثر مثبتی روی بهبود رفتار مراقبین سلامت  داشته باشد.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، توانمندسازی، کارکنان بهداشتی، مدل های آموزشی
  • زهرا معلم زادگان*، حسین زارع، اکرم ملک زاده صفحات 62-73

    هدف :

    کیفیت خواب، تحت تاثیر عوامل فردی (سن و جنس)، روانی و محیطی است و الگوی خواب طی زندگی تغییر می کند. تاثیر خواب بر فرایند رشد و تکامل، اهمیت خواب دوران کودکی را مضاعف می کند. هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش بهداشت خواب، بر کیفیت خواب دانش آموزان بود.

    روش ها:

     پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر و پسر 7 تا 12 سال مدارس ابتدایی شهرستان بندرعباس بود که 349 نفر در این طرح شرکت کردند. نمونه گیری در مرحله اول این طرح، به شیوه در دسترس و در مرحله دوم به شیوه تصادفی بود. در مرحله اول سنجش کیفیت خواب انجام شد و سپس در مرحله دوم، دانش آموزانی که مشکلات خواب داشتند، به دو گروه 30نفره آزمایش و کنترل، تقسیم شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد گروهی که آموزش بهداشت خواب دریافت کردند، در مقایسه با گروهی که آموزش دریافت نکردند، کیفیت خواب بهتری دارند. از میان مولفه های مختلف کیفیت خواب، بیشترین نمره ای که کسب شده بود و باعث کاهش کیفیت خواب بود، «سخت بیدار شدن هنگام صبح» و همچنین «تکان خوردن در خواب» بود.

    نتیجه گیری:

     یافته های این بررسی نشان داد مداخله بهداشت خواب در بهبود عادات خواب دانش آموزان موثر است. ازاین رو، برگزاری جلسات آموزشی برای والدین و دانش آموزان به منظور ارتقای کیفیت خواب می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، آموزش بهداشت، دانش آموزان
  • سیده سریرا هاشمی پور، اقبال زارعی*، شعله نمازی، آزیتا امیرفخرایی صفحات 74-89

    هدف :

    هدف از پژوهش حاضر تعیین روابط علی رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و همبستگی آن با سبک های مقابله با استرس، با نقش میانجی گر تنظیم هیجانی در دوران پاندمی کووید-19 بود. 

    روش ها :

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که در سال 1399 بر روی 306 نفر از بزرگسالان شهر بندرعباس به روش نمونه گیری دردسترس انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد رفتارهای ارتقادهنده سلامت والکر، راهبردهای مقابله ای با استرس لازاروس و فولکمن و تنظیم شناختی گارنفسکی و کرایج بود. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق حاضر نشان داد راهبردهای تنظیم هیجانی رابطه بین سبک مقابله هیجان مداری با رفتارهای ارتقای سلامت را به صورت منفی پیش بینی می کند و رابطه بین سبک مقابله مسیله مداری و رفتارهای ارتقای سلامت را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی می کند (0/01>P). 

    نتیجه گیری :

    مطابق نتایج پژوهش، می توان باتوجه به متغیرهای مورد بحث، راهکارهای لازم درمورد روابط زوجین ارایه کرد.

    کلیدواژگان: سبک مقابله، تنظیم هیجان، رفتارهای معطوف به سلامت
  • زهره کمری، ولی علیپور، کاووس دیندارلو، مهدی فضل زاده، امین قنبرنژاد، حمیدرضا غفاری* صفحات 90-101

    هدف :

    از میان انواع آلاینده های منابع آبی فلزات سنگین به دلیل عدم تجزیه پذیری زیستی، قابلیت تجمع در زنجیره غذایی و اثرات سوء حاد و مزمن بر سلامت انسان بسیار نگران کننده هستند. بنابراین این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک سرطان زایی مواجهه با فلزات سنگین در آب آشامیدنی در شهر بندرعباس انجام شد.

    روش ها :

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی نمونه های آب آشامیدنی در شهر بندرعباس در سال 1399 انجام شد. 42 نمونه از شبکه توزیع آب آشامیدنی، دستگاه های تصفیه آب خانگی و مراکز تصفیه آب شهری گرفته شد. غلظت فلزات سنگین موجود در نمونه ها با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی- اسپکترومتری جرمی اندازه گیری شدند. ارزیابی ریسک سرطان زایی فلزات سنگین با استفاده از روش احتمالی و تکنیک شبیه سازی مونت کارلو صورت گرفت.

    یافته ها :

    میانگین غلظت آرسنیک، نیکل، سرب و کادمیوم در آب آشامیدنی به ترتیب برابر با 3-10×1/25، 4-10×7/13، 3-10×1/28 و 4-10×5/00 (میکروگرم بر لیتر) و ریسک سرطان زایی ناشی از فلزات ذکرشده به ترتیب برابر با 4-10×1/23، 5-10×8/89، 6-10×2/07 و 5-10×2/23 است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج میانگین غلظت فلزات اندازه گیری شده در آب آشامیدنی بندرعباس و ریسک آن ها به جز آرسنیک پایین تر از حد استاندارد بود. اگرچه نتایج غلظت ها و ریسک ها تهدید قابل توجهی برای ساکنان نشان نمی دهد، پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری به ویژه درمورد غلظت آرسنیک انجام شود.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، فلزات سنگین، ریسک سرطان زایی، بندرعباس
|
  • Moein Fasihiyan*, Parisa Karimi Pages 2-5

    According to the conditions of the COVID-19 epidemic, one of the effective factors in the rehabilitation and recovery of patients with COVID-19 is physical activity. Physiologically, physical activities are divided into two categories: high-intensity exercises and low-to-moderate intensity exercises. According to the studies, low-intensity exercises can have a beneficial effect on the recovery of these patients. Therefore, it is possible to improve the existing research gap with suggestions, such as research in the field of comparing different types of exercises with different intensities during COVID-19 and their effects on inflammatory factors and factors affecting respiratory tract infections.

    Keywords: COVID-19, Rehabilitation, COVID-19 patients, Low-intensity exercise, Respiratory system disorder
  • Ameneh Rahnama, Nasibeh Roozbeh*, Ali Salimi Asl, Zohre Kazemi Gerashi, Mahshid Abbaszadeh, Fatemeh Dabiri Pages 6-17

    Objective:

     Childbearing is valuable in Iranian Islamic culture; in Iran, following the implementation of the comprehensive population control program in the 60s to 90s, the population growth was decreased. Due to the importance of demographic changes in Iran in the last four decades, and the impact of economic, social and cultural factors on childbearing, the present study aims to investigate the related factors of childbearing in Iran.

    Methods:

     This is a review study that evaluated the related factors of childbearing in Iran until 2020. A search was conducted in the databases using the keywords “childbearing barriers”, “inhibitors”, "childbearing", " facilitators", "Iran” and " childbearing desire " in Persian and English. The observational studies on the barriers or facilitators of childbearing in Iran were included. The review articles, case reports, brief reports, letters to the editor, and articles in languages other than Persian and English were excluded. There was no restriction on the study year, study city, study population, and samples.

    Results :

    The initial search yielded 217 articles. After analyzing and deleting the duplicates, 38 articles were remained for analysis. Studies on men and women in different parts of Iran showed that factors such as educational level, socio-economic status, religiosity, job rank, employment, place of residence, ethnicity, age of marriage, parental attitude, familism, and access to contraceptives methods were the related factors of childbearing in Iran

    Conclusion:

     There are various barriers and facilitators of childbearing in Iran. The findings can help health policymakers to eliminate the barriers of childbearing and increase the population in Iran.

    Keywords: Childbearing, Population, Barrier, Facilitator, Iran
  • Mehdi Zare, Hadi Eshaghi, Moussa Soleimani, MohammadReza Zare, Marzieh Khademian, Shahrokh Zomordi, Mehdi Behjati Ardakani* Pages 18-27

    Objective:

     This study aims to investigate the health anxiety of housewives in Hormozgan, Iran during the COVID-19 pandemic, and its related factors.

    Methods:

     In this descriptive-analytical study with a cross-sectional design, participants were 258 housewives from Hormozgan Province who were selected using a convenience sampling method. The instrument used in this study was a demographic form and the Short Health Anxiety Inventory with three dimensions (illness likelihood, body vigilance, and the perceived negative consequences of becoming ill). SPSS v. 21 software was used to analyze the data.

    Results:

     The mean age of housewives was 35.77±8.81 years. Their mean score of health anxiety was 20.26±6.61. The level of health anxiety in 68.6% of housewives was high. Based on the results of multiple regression analysis, physical activity, chronic illness, and household economic status were significant predictors of health anxiety.

    Conclusion:

     In order to reduce the health anxiety of housewives during the COVID-19 pandemic, it is recommended to encourage housewives to increase their physical activity, and the government should provide financial support to low-income families.

    Keywords: Health anxiety, COVID-19, Housewives
  • Tara Borzoi, Mahsa Tafazoli*, Fatemeh Maghsoudi, Shahla Assadi Hovyzian Pages 28-37

    Objective :

    The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) has imposed many psychological burden on humans. Nursing students can experience a lot of anxiety and depression in a pandemic situation due to their educational conditions. This study aims to determine the prevalence of anxiety and depression among nursing students during the COVID-19 pandemic in Abadan, Iran.

    Methods:

     This descriptive-analytical study with a cross-sectional design was performed on 253 nursing students in Abadan, Iran who were selected using a convenient sampling method. Data was collected online by using the Patient Health Questionnaire-9 and the Corona Disease Anxiety Scale. Data were analyzed using logistic regression analysis in SPSS v. 21 software, considering a significance level of 0.05.

    Results :

    According to the results, 61.43% of students showed depressive symptoms and 21.43% had moderate and severe anxiety symptoms. The students with a history of academic probation were 16% more likely to have depressive symptoms compared to the students with no probation (OR=0.16, 95% CI: 0.034-0.822) which was statistically significant (P= 0.028). Moreover, the students with a history of COVID-19 infection were about two times more likely to have depressive symptoms than those with no history of infection (OR=2.049, 95% CI: 1.002-4.191), which was statistically significant (P=0.049).

    Conclusion:

     Psychological support is needed from the university to prevent the depression and anxiety of nursing students during the COVID-19 pandemic.

    Keywords: Mental health, COVID-19, Students, Nursing, Pandemic
  • Atefeh Homayooni, Zahra Hosseini* Pages 38-49

    Objective :

    The COVID-19 pandemic has become a major treat to physical and mental health of people and has affected their quality of life (QoL) by causing various psychological problems. This study aims to investigate the relationship of perceived stress and health anxiety with quality of life during the COVID-19 pandemic.

    Methods :

    In this descriptive study, 320 residents of Isfahan, Iran over 16 years of age in 2021 were selected by a convenience sampling method. Data were collected online using the Health Anxiety Inventory, Perceived Stress Scale and the World Health Organization's Quality of Life Questionnaire-Brief Version. Data were analyzed using Pearson correlation test and multiple regression analysis in SPSS v. 24 software.

    Results :

    The results of Pearson correlation test showed a significant negative relationship between perceived helplessness (r=-0.606), perceived stress (r=-0.706), risk of disease (r=-0.278), negative effect of disease (r=-0.528) and health anxiety (r=-0.369, P<0.01). There was also a significant positive relationship between perceived self-efficacy and quality of life (r=0.628, P<0.01). Moreover, the results of regression analysis showed that perceived self-efficacy, negative effect of disease, and perceived helplessness could significantly predict 57.5% of the variance in the quality of life (P<0.01).

    Conclusion:

     High perceived stress and health anxiety can lead to a decrease in the QoL of people during the COVID-19 pandemic. Therefore, it is suggested that appropriate psychological interventions be designed and implemented to reduce people's stress and health anxiety and improve their QoL.

    Keywords: Anxiety, Health, COVID-19, Quality of life (QoL)
  • Fatemeh Arab Zeinali, Reza Tavakoli* Pages 50-60

    Objective:

     Child abuse is not a new phenomenon, it exists in different forms in any country and culture. Health care workers in health centers provide health-based services to families from pre-pregnancy to early childhood. Therefore, they should have the ability to identify the occurrence of child abuse. This study aims to evaluate the effectiveness of a PRECEDE-based educational program in empowering health care workers to identify child abuse.

    Methods :

    This is a quasi-experimental study conducted on 88 health care workers in health centers of Semnan city in Iran in 2017 who were randomly selected. They were divided into intervention (n= 44) and control (n=44) groups. The data collection tools were a demographic form and a researcher-made questionnaire based on the constructs of the PRECEDE model. Educational program was provided in the intervention group at 4 sessions of 60 minutes. Data were collected before and one month after the intervention. The collected data were analyzed in SPSS v. 22 using statistical tests including Fisher’s exact test, independent t-test, ANOVA, and paired t-test.  

    Results:

     The mean age of participants was 34±7.81 years. At baseline, there was no significant difference between the two groups. After intervention,  the mean scores of knowledge (P<0.0001), attitude (P<0.0001), enabling factors (P<0.05), and reinforcing factors (P=0.0001) were significantly different between the two groups. The mean pretest score of behavior in the intervention group was 41.41±4.150, which reached 47.34± 2.820 after the educational intervention which was significantly different (P<0.0001), but there was no significant difference between the behavior scores of control group.

    Conclusion:

     The education based on PRECEDE model increases predisposing factors (knowledge and attitudes), enabling factors, reinforcing factors, and behavior of health care workers in identifying the cases of child abuse.

    Keywords: Child abuse, Empowerment, Health workers, Educational models
  • Zahra Moallemzadegan*, Hossein Zare, Akram Malekzadeh Pages 62-73

    Objective:

     Sleep quality is influenced by individual (age and gender), psychological, and environmental factors. The effect of sleep on the growth and development process doubles the importance of sleep in childhood. This study aism to assess the effectiveness of sleep health education on elementary school students' sleep quality. 

    Methods:

     This is quasi-experimental study with a pre-test/post-test design using a control group. The study population included male and female students aged 7-12 years in primary schools of Bandar Abbas, Iran, of whom 349 were selected using a convenience sampling method. The students who had sleep problems were divided into two groups of intervention (n=30) and control (n=30). The intervention group received sleep health education for one month. The students were asked to fill out f the Mini Sleep questionnaire before and after education. Analysis of covariance in SPSS v. 24 software was carried out to analyze the data. 

    Results:

     The intervention group had a better quality of sleep than the control group. Among the sleep quality domains, the highest scores that reduced the quality of sleep were "Feeling tired upon waking up in the morning" and "excessive movements during sleep .

    Conclusion:

     The sleep health education is effective in improving elementary school students' sleep quality. Therefore, holding such educational interventions for parents and students can be useful.

    Keywords: Sleep quality, Health education, School students
  • Seyedeh Sarira Hashemipour, Eghbal Zaree*, Sholeh Namazi, Azita Amirfakhrae Pages 74-89

    Objective:

     This study aims to determine the relationship of health-promoting behaviors with stress coping styles mediated by cognitive emotion regulation strategies during the COVID-19 pandemic.

    Methods:

     This is a descriptive-correlational study, which was conducted in 2019 on 306 adults in Bandar Abbas, Iran who were selected using a convenience sampling method. Data collection tools were a demographic form, Folkman and Lazarus’ ways of coping questionnaire, health-promoting lifestyle profile, and Garnefski et al.’s cognitive emotion regulation questionnaire. The collected data were analyzed using structural equation modeling.

    Results:

     Cognitive emotional regulation strategies negatively mediated the relationship between emotion-focused coping style and health-promoting behaviors, and positively mediated the relationship between problem-focused coping style and health- promoting behaviors (P<0.001).

    Conclusion:

     The results of this study can provide the necessary solutions regarding peoples’ relationships based on the study variables.

    Keywords: Coping style, Emotion regulation, Health- promoting behaviors
  • Zohreh Kamari, Vali Alipour, Kavoos Dindarloo, Mehdi Fazlzadeh, Amin Ghanbarnejad, HamidReza Ghaffari* Pages 90-101

    Objective :

    Among the pollutants in water sources, heavy metals are of great concern due to their non-biodegradability characteristics, their ability to accumulate in the food chain, and their adverse and chronic effects on human health. Therefore, this study aims to assess the health risk of exposure to heavy metals through drinking water in Bandar Abbas, Iran.

    Methods:

     This descriptive-analytical study was performed on drinking water samples in Bandar Abbas, Iran in 2020. Forty-two samples were taken from the drinking water distribution networks, the point-of-use water treatment devices, and municipal water treatment centers. Heavy metal concentrations in the samples were measured using the inductively coupled plasma mass spectrometry method. The carcinogenic risk of heavy metals was assessed according to probabilistic risk assessment method and Monte Carlo simulation technique.

    Results :

    The mean concentrations of arsenic, nickel, lead, and cadmium in drinking water were 1.25, 0.0713, 1.28, and 0.0005 µg/L, respectively. The mean carcinogenic risks of the mentioned metals were 1.23×10-4, 8.89×10-5, 2.07×10-4, and 2.23×10-4, respectively.

    Conclusion:

     The average concentrations of heavy metals in drinking water of Bandar Abbas city and their risks, except for arsenic, were lower than the standard level. Although the concentrations and risk levels showed no significant threat for the consumers, more studies are needed especially on the arsenic concentration.

    Keywords: Drinking water, Heavy metals, Carcinogenic risk, Bandar Abbas