فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل جوکار، منا شریفی فرد*، الهام جهانی فرد صفحات 102-115

    هدف :

    بیماری میاز در اثر تهاجم تخم و لارو دوبالان به بافت های زنده یا مرده میزبان ایجاد می شود. این مطالعه، مروری بر روند میاز انسانی در ایران در سال های 1392 تا 1399 و بررسی جنبه های اپیدمیولوژیک آن است.

    روش ها :

    اطلاعات این مطالعه مروری با جست وجو در پایگاه های گوگل اسکالر، مگ ایران، اسکوپوس، ایرانین ژورنال، پابمد، ایران مدکس، آی سی اس و سای ماگو با استفاده از کلید واژه های مرتبط در سایت مش جمع آوری شد. نقشه های پراکنش با نرم افزار Arc GIS نسخه 5/10 رسم شد.

    یافته ها:

     تعداد 26 مورد میاز انسان از ایران، از سال 1392 تا شهریور 1399 منتشر شد که بیشترین موارد در سال 1394 با 5 مورد (26/9 درصد) بود. گروه سنی60< سال با 10 مورد (38/6 درصد) بیشترین موارد را به خود اختصاص داد. 50 درصد از بیماران مرد و 50 درصد زن بودند. 88/5 درصد، ساکن شهر و 11/5 درصد، ساکن روستا بودند. میاز دهانی با 6 مورد (23/1 درصد) و پس از آن میاز چشم و گوارشی هر کدام با 5 مورد (19/2 درصد) بیشترین نوع بودند. گونه های مگاسفالا اسکالاریس، سارکوفاگا فرتونی، استروس اوویس، لوسیلیا سریکاتا، کرایزومیا بزیانا، اریستالیس تنکس، لوسیلیا ایلوستریس، کالیفورا ویسینا، سارکوفاگا ارگیروستوما و 2 گونه شناسایی نشده از جنس های پسیکودا و سارکوفاگا عامل بیماری گزارش شدند. گونه های لوسیلیا سریکاتا و کرایزومیا بزیانا با 7 (26/9 درصد) و 5 (19/2 درصد) بیشترین موارد را به خود اختصاص دادند. میانگین تعداد لارو خارج شده از بیماران 5/4 ±21/5 محاسبه شد.

    نتیجه گیری:

     میاز یک بیماری عفونی است. بنابراین مداخلات بهداشتی در قالب افزایش سطح آگاهی جامعه جهت پیشگیری از افزایش شیوع بیماری ضروری است.

    کلیدواژگان: میاز، اپیدمیولوژی، بیماری عفونی، بیماری انگلی
  • علی آذرپیکان، مهدی کاظمی*، علی ملاحسینی صفحات 116-131

    هدف:

     این پژوهش با هدف طراحی و برازش مدل بومی آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات بهداشتی درمانی به آسیب دیدگان زلزله انجام شده است.

    روش ها:

     این تحقیق، ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد، کاربردی اکتشافی است. این پژوهش، در 2 فاز کلی انجام شده است: فاز 1: طراحی مدل آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات به آسیب دیدگان زلزله (رویکرد کیفی: نظریه داده بنیاد)؛ فاز 2: برازش و تبیین مدل آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات به آسیب دیدگان زلزله. (رویکرد کمی: مدل سازی معادلات ساختاری). در فاز کیفی تحقیق، گروهی از خبرگان (شامل اساتید دانشگاه در حوزه مدیریت بحران، مدیران ارشد دانشگاه های علوم پزشکی، و مشاورین حوزه مدیریت بحران) به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. در این فاز از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و این فرایند تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در این تحقیق، 11 مصاحبه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش در فاز کمی، مدیران ارشد، میانی و عملیاتی دانشگاه های علوم پزشکی (50 دانشگاه) بودند که یک جامعه 500 نفری را شکل می دادند. بر اساس جدول کرجرسی و مورگان به نمونه ای 217 نفری نیاز بود که با روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها در فاز کمی تحقیق، پرسش نامه ای بسته و محقق ساز مشتمل بر 40 گویه بوده است که به صورت الکترونیکی توزیع و جمع آوری شد. در فاز کمی تحقیق جهت آزمون فرضیه ها و برازش مدل بر اساس روش مدل سازی معادلات ساختاری، از نرم افزار لیزرل نسخه 8 استفاده شده است.

    یافته ها :

    در این تحقیق مشخص شد شرایط علی بر ضرورت آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در بحران زلزله (با ضریب 0/46)، ضرورت آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی بر اجرای راهبردها در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در بحران زلزله (با ضریب 0/61)، شرایط محیطی بر اجرای راهبردها در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در بحران زلزله (با ضریب 0/20)، اجرای راهبردهای جامعه محور توسط دانشگاه های علوم پزشکی بر کاهش هزینه ها (با ضریب 0/55)، اجرای راهبردهای جامعه محور توسط دانشگاه های علوم پزشکی بر کاهش خسارات جانی (با ضریب 0/68) و نهایتا اجرای راهبردهای جامعه محور توسط دانشگاه های علوم پزشکی بر توانمندی سرمایه ای اجتماعی (با ضریب 0/74) تاثیر مثبت و معنادار دارند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان می‏دهد بر اساس نظر کارشناسان مشارکت کننده در این پژوهش، مدل پارادایمی موردبررسی و روابط مفروض مدل از برازش لازم برخوردار است و ازاین رو می تواند الگوی مناسبی برای ارزیابی آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات بهداشتی درمانی به آسیب دیدگان زلزله زدگان باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی جامعه محور، مدیریت بحران، زلزله، دانشگاه های علوم پزشکی، خدمات بهداشتی درمانی
  • بدری امیدی، مهرداد ثابت*، حسن احدی، حمید نجات صفحات 132-143

    هدف:

     این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر کاهش استرس ادراک شده، افزایش خودکارآمدی و ارتقای کیفیت خواب سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    روش ها :

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه سالمندان مبتلابه دیابت نوع 2 ساکن در جزیره کیش در سال 1400 بودند که 30 نفر از آنان به روش هدفمند انتخاب شدند و سپس به روش کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش در معرض 8 جلسه آموزش تنظیم هیجان قرار گرفت و در 3 مرحله پیش آمون-پس آزمون و پیگیری (2 ماهه) ازطریق پرسش نامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران، پرسش نامه خودکارآمدی شرر و همکاران و پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبورگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد اثر تعاملی گروه×زمان بر استرس ادراک شده (P=0/001 ,42/062=F)، خودکارآمدی (F= 91/845  , 0/001=P   ) و کیفیت خواب سالمندان (410/P=0/001, F=5) در سطح معناداری (01/0>P) معنادار است و اجرای متغیر مستقل منجر به کاهش استرس ادراک شده، افزایش خودکارآمدی و کیفیت خواب در گروه آزمایش شده است.

    نتیجه گیری :

    براساس یافته های این پژوهش می توان از آموزش تنظیم هیجانی برای کاهش استرس ادراک شده و بهبود خودکارآمدی و کیفیت خواب سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، استرس، خودکارآمدی، کیفیت خواب، سالمندان
  • معصومه ذکی پور، کبری حاج علیزاده*، محمدرضا صیرفی، مرضیه نیک پرور، صدیقه عابدینی صفحات 144-155

    هدف :

    بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی به دلیل درگیری زیاد با روند درمانی، به تدریج دچار کاهش در پیگیری درمان و رفتارهای خودمراقبتی می شوند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت بر خودمراقبتی بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی انجام شد.

    روش ها :

    پژوهش حاضر از نوع کمی و کیفی است و در 2 مرحله اجرا شده است. مرحله اول پژوهش، به روش کیفی از نوع نظریه مبنایی صورت گرفته است. قسمت کمی نیز نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان پیامبر اعظم (ع) بندرعباس در فاصله زمانی اسفند 1398 تا اردیبهشت 1399 بود. در این پژوهش 82 بیمار با روش نمونه گیری هدفمند و به روش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل انتخاب شدند. گروه آزمایش، 6 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت (محقق ساخته) دریافت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه خودمراقبتی میلر استفاده شد. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها :

    نتایج نشان داد مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت بر خودمراقبتی (0001>P؛ 0/65=Eta؛ 144/77=F) در بیماران مبتلا به بیماری ایسکمی قلبی موثر بوده است. بدین صورت که این مداخله توانسته به افزایش خودمراقبتی این بیماران منجر شود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت با تکیه بر آموزش تغذیه صحیح، مهارت های مراقبت از خود، افزایش آگاهی و تمرینات ریلکسیشن و تن آرامی می تواند به عنوان یک مداخله کارآمد جهت افزایش خودمراقبتی بیماران مبتلا به بیماری ایسکمی قلبی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بیماری ایسکمی قلبی، خودمراقبتی، نظریه انگیزش محافظت
  • شراره غلامرضازاده، سکینه شکوهیان*، صغری فلاحی، حمیدرضا غفاری، امین قنبرنژاد صفحات 156-167

    هدف:

     ناباروری متاثر از فاکتورهای گوناگون بوده که استعمال قلیان تشدیدکننده این مشکل است. هدف از مطالعه، بررسی اثر مصرف قلیان بر پارامترهای باروری مردان مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) بندرعباس است.

    روش ها:

     این مطالعه مشاهده ای از نوع مقطعی بوده که بر روی 40 مرد مصرف کننده قلیان و 40 مرد بدون سابقه مصرف انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری و شاخص های مایع منی تحلیل شد. آزمون های تی تست مستقل، من ویتنی و آزمون کای دو برای تعیین ارتباط پارامترهای مرتبط با ناباروری در اسپرم طبیعی و غیرطبیعی بین این 2 گروه استفاده شد.

    یافته ها :

    یافته ها نشان داد بین 2 گروه ازنظر پارامترهای جمعیت شناختی تفاوت معنا داری وجود ندارد و مصرف قلیان در مردان جوان، شاغل و دارای تحصیلات دانشگاهی بیشتر بود. ‏متوسط تعداد کل اسپرم، تحرک، اسپرم های پیش رونده، غیرفعال اما با حرکت پیش رونده و طبیعی در گروه مصرف کننده قلیان به ترتیب 12±22، 10±35، 3±6، 6±21، 8±34 درصد به طور معنا داری کمتر از گروهی است که قلیان مصرف نمی کنند. 

    نتیجه گیری:

     باتوجه به نتایج معکوس مصرف قلیان بر شاخص های باروری مردان و استعمال آن در شهر بندرعباس به عنوان یک تفریح در بین مردان، لازم است مسیولان بهداشتی آگاهی بخشی های لازم در این زمینه را انجام دهند.

    کلیدواژگان: ناباروری مردان، قلیان، تحرک اسپرم، مایع منی
  • سمیه خزائیان، آزیتا فتح نژادکاظمی* صفحات 168-181

    هدف:

     استرس و اضطراب ایجاد شده به دنبال بارداری های پرخطر پیامدهای نامطلوب پری ناتال را به همراه دارد. شناسایی پیش بینی کننده های تاثیر گذار یکی از مهم ترین جنبه های محافظتی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین استرس درک شده و عوامل پیش بینی کننده آن در زنان باردار مبتلا به فشار خون بارداری انجام شد.

    روش ها :

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال 1400 بر روی 100 زن باردار مبتلا به فشار خون بارداری در شهر تبریز انجام شد. روش نمونه گیری به صورت دردسترس بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه های مشخصات جمعیت شناختی-مامایی، استرس درک شده و حمایت اجتماعی به روش خودگزارشی تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری کروسکال والیس و من ویتنی و رگرسیون خطی چند متغیره انجام شد. 05/0>P معنا دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها :

    میانگین و انحراف معیار سن و تعداد بارداری شرکت کنندگان به ترتیب 4/38±28/67 و 0/822±2/30 به دست آمد. تحصیلات مادر، جنسیت نوزاد، مشکلات قبلی بارداری (0/001>P)، تعداد بارداری (0/037=P) و حمایت اجتماعی (0/002=P)، پیش بینی کننده استرس درک شده بودند. از بین این متغیرها تجربه مشکلات در بارداری قبلی (300/0=β) و حمایت اجتماعی درک شده (0/273-=β) بالاترین تاثیر را بر استرس درک شده داشتند. حمایت اجتماعی درک شده بدون برخورداری از تاثیر غیر مستقیم، بیشترین تاثیر را (0/273-) بر میزان استرس درک شده داشت.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به نمره بالای استرس درک شده در زنان باردار مبتلا به فشار خون، توجه به منابع مناسب جهت تامین حمایت اجتماعی ضروری است. علاوه بر این استفاده از راهبردهای سازش یافته مقابله ای در برابر مشکلات بارداری جهت کاهش استرس آنان منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: استرس، حمایت اجتماعی، فشار خون، بارداری
  • ابولفضل غفاری، امیرحسین فرجی*، مهدی نیکخواه، حسین اژدرکش، محمودرضا خونساری، الهام صبح رخشانخواه صفحات 182-193

    هدف:

     ارزیابی ویژگی های عمومی و تظاهرات آدنوکارسینوم پانکراس در افراد مبتلا به این بیماری در پیشنهاد متغیرهای احتمالی برای بروز آدنوکارسینوم پانکراس اهمیت ویژه ای دارد. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های عمومی و تظاهرات بیماری در افراد ابتلا یافته به آدنوکارسینوم پانکراس انجام شد.

    روش ها:

     مطالعه از نوع گذشته نگر بوده و بر روی 600 بیمار مبتلا به آدنوکارسینوم پانکراس مراجعه کننده به بیمارستان فیروزگر تهران در سال 1399 انجام شد. تظاهرات بیماری و متغیرهای عمومی شامل سابقه فامیلی و شخصی بیماری، سابقه اجتماعی و گروه خونی بیماران از پرونده آن ها استخراج شد. سپس این اطلاعات به صورت توصیفی ارزیابی شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی بیماران 13/31±62/02 بود که 58/7 درصد مرد و 41/3 درصد زن بودند. شایع ترین محل آدنوکارسینوم در سر پانکراس (65/2 درصد)، شایع ترین گروه خونی +O (9/5 درصد) و عمده علایم و تظاهرات بیماری شامل درد شکم (75/3 درصد) بوده است. از بین عوامل خطر، بیشترین میزان شیوع را مصرف سیگار، سابقه سایر سرطان ها در خانواده، مصرف تریاک، دیابت، فشار خون بالا، سابقه سنگ کیسه صفرا و سابقه کوله سیستکتومی داشته است. همچنین کمترین میزان شیوع را سابقه سنگ مجاری صفراوی خارج کبدی، سابقه کلانژیت اسکلروزان اولیه، سابقه هپاتیت های ویروسی، مصرف متادون، الکل و سابقه پانکراتیت تشکیل داده اند. همچنین نتایج مشخص کرد در هیچ کدام از مبتلایان به آدنوکارسینوم پانکراس، سابقه بیماری التهابی روده و پولیپ کیسه صفرا نداشتند.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه ما مصرف سیگار، سابقه خانوادگی سایر سرطان ها، مصرف تریاک، سابقه دیابت نوع 2 و سابقه فشار خون بالا را به عنوان شایع ترین عوامل خطر اثبات شده در بیماران مبتلا به آدنوکارسینوم پانکراس وارد شده در این مطالعه معرفی می کند.

    کلیدواژگان: آدنوکارسینوم، فاکتور خطر، پانکراس
  • عاطفه مظاهری دهوسطی، تیمور آقاملایی*، شکرالله محسنی، علی موصلی، سارا دادی پور صفحات 194-205

    هدف:

     تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر فعالیت فیزیکی در زنان دارای اضافه وزن و چاق مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان میناب طراحی و اجرا شد.

    روش ها:

     پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی است که در بین 220 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انجام شد. اطلاعات به وسیله پرسش نامه محقق ساخته دو قسمتی و 4 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای با پیگیری 3 ماهه برگزار شد. اطلاعات ازطریق نرم افزار SPSS نسخه26 و با استفاده از آزمون های آماری تی زوجی، تی مستقل، آزمون کای اسکویر و مک نمار تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از مداخله آموزشی نشان داد قبل از اجرای مداخله آموزشی ازنظر میانگین نمره آگاهی، میانگین نمره مقدار انرژی مصرفی برکیلوکالری/کیلوگرم بر ساعت و میانگین نمره سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بین 2 گروه آزمایش و کنترل اختلاف آماری معنا داری وجود نداشت، اما 3 ماه پس از مداخله ازنظر میانگین متغیرهای مذکور بین گروه های آزمایش و کنترل اختلاف آماری معنا دار مشاهده شد. قبل از مداخله در گروه آزمایش 2/7 درصد دارای فعالیت فیزیکی مناسب بودند و بعد از مداخله،20 درصد دارای فعالیت فیزیکی مناسب بودند و این تفاوت ازنظر آماری معنا دار بود (P<0/001)؛ درحالی که در گروه کنترل قبل از مداخله 3/6 درصد دارای فعالیت فیزیکی مناسب بودند و بعد از مداخله 8/1درصد دارای فعالیت فیزیکی مناسب بودند (P=0/005).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج مطالعه، مداخله آموزشی بر مبنای الگوی اعتقاد بهداشتی می تواند سبب افزایش فعالیت فیزیکی و بهبود سازه های الگو در زنان دارای اضافه وزن و چاق مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان میناب شود.

    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، مدل الگوی اعتقاد بهداشتی
|
  • Abolfazl Jokar, Mona Sharififard*, Elham Jahanifard Pages 102-115

    Objective:

     Myiasis is caused by the invasion of eggs and larvae of some flies into living or dead tissues of the host. This study aims to determine the prevalence of human myiasis and its epidemiological aspects in Iran during 2013-2020.

    Methods:

     This is a review study. A search was conducted in Google Scholar, Scopus, Scimago, PubMed, IranMedex, MagIran and ISC databases using the MeSH keywords for all studies reported the human myiasis cases in Iran during 2013-2020.

    Results :

    A total of 26 human myiasis cases were reported in Iran from 2013 to 2020. The most cases were reported in 2015 (n=5, 26.9%). Most of patients were at the age group >60 years (n=10, 38.5%); 50 %of patients were male and 50% were female; 88.5% lived in urban areas and 11.5% in rural areas. Oral myiasis (n=6, 23.1%) followed by ophtalmomyiasis and intestinal myiasis each with 5 cases (19.2%) were the most common types. The reported species were Megaselia scalaris, Sarchophaga Fertoni, oestrus ovis, Lucilia sericata, Chrysomia bezziana, Eristalis tenax, Lucilia illustris, Calliphora vicina, Sarchophaga argyrostoma, and two unidentified species from the Psychoda sp. and Sarcophaga sp. The species Lucilia sericata with 7 cases (26.9%) and Chrysomia bezziana with 5 cases (19.2%) were the most common species. The mean number of larvae removed from the patients was 21.5±5.4.

    Conclusion:

      Human myiasis is an infectious disease. Therefore, it requires health interventions in the form of increasing public awareness to prevent the disease prevalence.

    Keywords: Myiasis, Epidemiology, Infectious disease, Parasitic Disease
  • Ali Azarpaykan, Mahdi Kazemi*, Ali Molla Hosseini Pages 116-131

    Objective :

    This study aims to design a local community-oriented readiness model (CRM) for Iranian medical universities in providing healthcare services to earthquake victims.

    Methods:

     This is an applied-exploratory study conducted at two phases: (1) Designing a CRM for Iranian medical universities in providing healthcare services to earthquake victims (Qualitative approach), (2) Fitting and assessing the CRM (Quantitative approach). In the qualitative phase, a panel of experts including university professors in crisis management, senior managers of medical universities, and consultants in the field of crisis management were considered as the study population. In this phase, a purposive sampling method was used and sampling continued until theoretical saturation was reached. In the quantitative phase, the study population consisted of senior, middle-level and operational managers of 50 medical universities (n=500). Using Krejcie and Morgan’s table, 217 were selected as samples by a cluster sampling method. Eleven interviews were conducted in this study. The data collection tool in the quantitative phase was a researcher-made questionnaire consisting of 40 items, which was distributed and collected online. In the quantitative phase, test the hypotheses were analyzed in LISREL software.

    Results:

     It was found that causal conditions had a positive and significant effect on the necessity of community-oriented readiness of medical universities in providing healthcare services at the time of earthquakes (t=0.46). The necessity of community-oriented readiness of universities of medical sciences had a positive and significant effect on the implementation of strategies in providing healthcare services at the time of earthquakes (t=0.61). Environmental conditions had a positive and significant effect on the implementation of strategies in providing healthcare services at the time of earthquakes (t=0.20). Moreover, the implementation of community-oriented strategies by medical universities had a positive and significant effect on reducing costs (t=0.55) and casualties (t=0.68), and on social capital capability (t=0.74).

    Conclusion:

     The presented CRM has a good fit and, therefore, can be suitable for evaluating the community-oriented readiness of medical universities in Iran for providing healthcare services to the earthquake victims.

    Keywords: Community-oriented preparedness, Earthquake, Crisis management, Medical universities, Healthcare services
  • Badri Omidi, Mehrdad Sabet*, Hassan Ahadi, Hamid Nejat Pages 132-143

    Objective :

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotion regulation skills training to reduce perceived stress and increase self-efficacy and improve sleep quality in the elderly with type 2 diabetes.

    Methods:

     The present study was an applied study and its method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The study population was all elderly people aged 65 years and older with type 2 diabetes living in Kish Island in the year 1400. Thirty of them were selected as a sample group by purposive sampling and then were randomly divided into experimental and control groups.
    Then, the experimental group was exposed to 8 sessions of emotion regulation training and in three stages of pre-test-post-test and follow-up through Cohen et al. (2004) Perceived Stress Scale. Scherer et al. (1982) self-efficacy questionnaire and Pittsburgh (1989) sleep quality questionnaire were evaluated. Data analysis was performed by repeated measures analysis using SPSS software v. 26.

    Results :

    results showed that the interactive effect of time×group on perceived stress (P=0.001, F=42.02), on self-efficacy (P=0.001, F=81.845) And on the quality of sleep of the elderly (P=0.001, F=5.410) is significant at a significant level (P<0.01) and the effect of intervention leads to a reduction in stress, and increase self-efficacy and sleep quality in experimental group.

    Conclusion:

     Based on the findings of this study, emotion regulation training can be used to reduce perceived stress and improve self-efficacy and sleep quality in the elderly with type 2 diabetes.

    Keywords: Emotional focused therapy, Stress, Self-efficacy, Sleep quality, Elderly
  • Masomeh Zakipour, Kobra Hajalizadeh*, Mohammadreza Sirfi, Marzieh Nikparvar, Sadigheh Abedini Pages 144-155

    Objective :

    The patients with myocardial ischemia gradually stop following their treatment and self-care behaviors due to high involvement with the treatment process. The present study aims to investigate the effect of an educational intervention based on the protection motivation theory (PMT) on the self-care of patients with myocardial ischemia.

    Methods:

     This is a mixed-method (quantitative and qualitative) study. In the first phase, the qualitative approach using grounded theory was used. In the second phase (quantitative), a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design and a control group was conducted. The study population included all patients with myocardial ischemia referred to the Payamabar-e-Azam Hospital in Bandar Abbas, Iran in 2020. Of whom, 82 were selected using a purposive sampling method and randomly assigned into intervention and control groups. The intervention group received the educational intervention at 6 sessions of 90 minutes. The self-care questionnaire of Miller et al. (1982) was used to collect data. The data were analyzed using MANCOVA in SPSS v. 23 software.

    Results:

     The results showed that the intervention based on the PMT had significant effect on the self-care of patients (F=144.77, P<0001, eta squared=0.65) such that it led to the increase of self-care in patients.

    Conclusion:

     The educational intervention based on the PMT, by relying on proper nutrition, self-care skills, increasing awareness, and relaxation exercises, can be used to increase the self-care of the patients with myocardial ischemia.

    Keywords: Myocardial Ischemia, self-care, Protection Motivation Theory
  • Sharareh Gholamreza Zadeh, Sakine Shekoohiyan*, Soghra Fallahi, Hamidreza Ghaffari, Amin Ghanbarnejad Pages 156-167

    Objective:

     Infertility is affected by various factors. The hookah use can aggravate this problem. This study aims to determine the effect of hookah use on male infertility.

    Methods :

    This is a cross-sectional study on 40 men with hookah use and 40 non-users who referred to Imam Reza Hospital in Bandar Abbas, Iran in 2019. Data were collected using a researcher-made questionnaire, and semen parameters were analyzed. Independent t-test, Mann-Whitney U test, and Chi-square test were used to assess the relationship of hookah use with infertility-related parameters in abnormal and normal sperms of the two groups.

    Results :

    There was no significant difference between the two groups in terms of demographic parameters; hookah use was more in young and employed men with academic education. Means of sperm count,  motile sperm, sperms with progressive sperm motility, inactive sperms with progressive motility, and normal-shape sperms in the hookah users were 22±12, 35±10, 6±3, 21±6, 34±8 %, respectively, which were significantly lower than in non-users.

    Conclusion:

     Given the adverse effects of hookah use on male fertility, health managers should increase the awareness of people about its effects.

    Keywords: Male infertility, Hookah, Sperm motility, Semen Relationship between hookah use, male infertility
  • Somayyeh Khazaeian, Azita Fathnezhad-Kazemi* Pages 168-181

    Objective:

     The stress and anxiety following high-risk pregnancies can lead to adverse perinatal outcomes. Identifying effective predictors is one of the most important aspects of preventive measures. This study aims to determine the perceived stress and its predictors in pregnant women with gestational hypertension.

    Methods:

     This is a cross-sectional study that was conducted in 2021 on 100 pregnant women with gestational hypertension in Tabriz, Iran. Sampling was done by a convenience method.  Data were collected using a demographic-obstetric form, the Perceived Stress Scale, and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Data analysis was performed in SPSS v. 22 software using statistical tests such as Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, and multivariate linear regression analysis. P<0.05 was statistically significant.

    Results:

     The mean of age and number of pregnancies were 28.67±4.38 years and 2.30±0.822, respectively. Maternal education, infant gender, previous pregnancy problems (P<0.001), number of pregnancies (P= 0.037), and perceived social support (P=0.002) were the predictors of perceived stress. Among these variables, experience of problems in previous pregnancies (β=0.300) and perceived social support (β=-0.273) had the highest impact on perceived stress. Perceived social support had indirect effect on the perceived stress of women.

    Conclusion:

     Due to the high perceived stress in pregnant women with hypertension, it is necessary to pay attention to appropriate sources to provide social supports to them. In addition, it seems logical to use adaptive coping strategies against pregnancy problems to reduce their stress.

    Keywords: Stress, Social support, Hypertension, Pregnancy
  • Abolfazl Ghafari, AmirHossein Faraji*, Mehdi Nikkhah, Hossein Ajdarkosh, Mahmoodreza Khoonsari, Elham Sobh Rakhshankhah Pages 182-193

    Objective:

     Assessment of patients’ demographic characteristics and symptoms of pancreatic adenocarcinoma are of particular importance to find possible risk factors. This study aims to survey the demographic characteristics and disease manifestations in patients with pancreatic adenocarcinoma.

    Methods:

     This retrospective study was conducted on 600 patients with pancreatic adenocarcinoma referred to Firoozgar Hospital in Tehran, Iran in 2020. Disease manifestations and general characteristics of patients including family and personal history of disease, and blood group of patients were extracted from their files. Then, they were analyzed using descriptive statistics.

    Results :

    The Mean±SD age of patients was 62.02±13.31 years; 58.7% were male and 41.3% were female. The most common site of adenocarcinoma was in the head of the pancreas (65.2%). The most common blood group was O+ (9.5%), and the main disease symptom was abdominal pain (75.3%). Among the risk factors, the most common factors were cigarette smoking, family history of other cancers, opium use, diabetes, hypertension, history of gallstones, and history of gallbladder polyps. The least common risk factors were history of extrahepatic gallstones, history of primary sclerosing cholangitis, history of viral hepatitis, methadone use, alcohol use, and history of pancreatitis. None of the patients had a history of inflammatory bowel disease or gallbladder polyps.

    Conclusion:

     Cigarette smoking, family history of other cancers, opium use, history of type 2 diabetes, and history of hypertension are the most common risk factors of pancreatic adenocarcinoma.

    Keywords: Adenocarcinoma, Risk factor, Pancreas
  • Atefe Mazaheri Dehosta, Teamur Aghamolaei*, Shokrollah Mohseni, Ali Mooseli, Sara Dadipoor Pages 194-205

    Objective :

    This study aims to determine the effect of an educational intervention based on the health belief model (HBM) on physical activity of obese women.

    Methods :

    This is a quasi-experimental study that was conducted on 220 (110 in the intervention group and 110 in the control group) referred to comprehensive health centers in Minab, Iran, who were selected by a cluster sampling method. Information was collected by a three-part questionnaire, and the intervention was provided at 4 sessions of 45 minutes. Data were analyzed in SPSS v. 26 software using paired t-test, independent t-test, chi-square test, and McNemar’s test.

    Results:

     There was no statistically significant difference between the intervention and control groups in mean score of knowledge, metabolic equivalent of task, and HBM constructs before the educational intervention. However, three months after the intervention, a statistically significant difference was observed. Before the intervention 3 women (2.7%) in the intervention group had appropriate physical activity; after the intervention, 22 women (20%) had appropriate physical activity and this difference was statistically significant (P<0.001). In the control group, 4 women (3.6%) had appropriate physical activity before the intervention and 2 women (1.8%) had appropriate physical activity after the intervention (P=0.500).

    Conclusion:

     The educational intervention based on the HBM can increase physical activity and improve health belief in obese women.

    Keywords: Obesity, Overweight, Health Belief Model