فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 98، تابستان 1401)

فصلنامه روستا و توسعه
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 98، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا دربان آستانه*، فرزانه قاسمی صفحات 1-22
    کشاورزی به عنوان منبع اصلی تامین معیشت برای ساکنین روستایی در کشورهای در حال توسعه به تغییر اقلیم حساس است. خشکسالی در میان رویدادهای مختلف آب و هوایی، به عنوان یک تهدید جدی برای کشاورزی شناخته شده است. افزایش تاب آوری کشاورزان به منظور کاهش اثرات منفی خشکسالی بر منابع معیشتی، امری ضروری است. بهبود معیشت پایدار مردم روستایی در طی دهه های گذشته مورد توجه زیادی قرار گرفته و به عنوان یکی از اهداف اصلی توسعه پایدار روستایی مطرح بوده است. لذا هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل ابعاد تاب آوری کشاورزان و ارایه راهبردهای معیشتی در بخش مرکزی شهرستان شازند است. برای این منظور اطلاعات مورد نیاز در سال 1395 از طریق تکمیل پرسشنامه از 12 روستا جمع آوری شد که با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای ارزیابی تاب آوری روستاهای مذکور از چهار بعد اقتصادی، اجتماعی، نهادی و کالبدی-زیست محیطی بر اساس چارچوب معیشت پایدار استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد تاب آوری کشاورزان در شرایط خشکسالی در ابعاد اقتصادی و نهادی، ناپایدار و در شاخص های کالبدی-زیست محیطی و اجتماعی در وضعیت پایدار قرار دارد. نتایج حاصل از روش تحلیل خوشه ای، پنج راهبرد معیشتی برای جبران و تاب آوری کشاورزان در برابر خشکسالی شامل راهبرد اول ناظر بر کشاورزی عمقی و افزایش بهره وری، راهبردهای دوم، سوم و چهارم بر تنوع بخشی به فعالیت های غیرکشاورزی و خانگی و در نهایت راهبرد پنجم مبتنی بر تمایل به مهاجرت شناسایی و ارایه شد. در این راستا حمایت دولت از کشاورزان و ارایه تسهیلات ویژه برای آن ها در جهت کاهش آسیب پذیری کشاورزان و تنوع بخشی به فعالیت های کشاورزان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، راهبردهای معیشتی، کشاورزان، شهرستان شازند، خشکسالی
  • محمد ظاهری*، اشکان شفیعی، وحید طالعی حور صفحات 23-46

    پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی در پی بررسی وضعیت رضایتمندی از کیفیت زندگی در روستاهای شهرستان سواد کوه شمالی است. به منظور دستیابی به این هدف ابتدا پرسشنامه ای که دربرگیرنده معیارها و گویه های مربوط به کیفیت زندگی بوده، تنظیم گردید. روایی آن از طریق نظر کارشناسان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کورنباخ (863/0) مورد سنجش قرار گرفت. سپس از طریق نمونه گیری (روش کوکران) و با توجه به تعداد خانوارها (2496 خانوار) 346 پرسشنامه جهت پاسخگوی بین سرپرستان خانوار توزیع گردید. در نهایت برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از پرسشنامه در مرحله اول وزن معیارهای پژوهش با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون و در مرحله دوم وضعیت رتبه بندی و رضایتمندی ساکنان از کیفیت زندگی با استفاده از تکنیک کوپراس مشخص گردید. نتایج پژوهش بیانگر آن است که از 15 روستای مورد مطالعه بیشترین تعداد روستاها (8 روستا) از وضعیت کیفیت زندگی در روستاهایشان ناراضی هستند؛ دو روستای فرامرزکلا و برنجستانک به ترتیب با نمرات کوپراس 42/56 و 8/43 درصد؛ در وضعیت رضایتمندی متوسط از کیفیت زندگی قرار دارند همچنین 20 درصد از روستاهای مورد مطالعه یعنی سه روستای ایوک؛ بورخیل و بشل ضمن قرار گرفتن در رتبه های اول تا سوم با نمرات کوپراس 100؛ 56/98 و 39/92 درصد در وضعیت رضایتمندی کامل از کیفیت زندگی قرار دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایتمندی، روستاهای شهرستان سوادکوه شمالی، نابرابری
  • میلاد جودی دمیرچی، علی اسدی*، امیر علم بیگی صفحات 47-64

    مطالعه حاضر با هدف تحلیل ویژگی های درگاه کسب و کار الکترونیکیB2B  در میان باغداران دشت مغان در سال 1398 انجام شد. داده های مورد نیاز مطالعه از طریق تکمیل پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد که پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (بالاتر از مقدار 7/0) و روایی آن با استفاده از نظر کارشناسان مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر تمامی باغداران دشت مغان (1250N=) بود که 267 نفر از آن ها بر مبنای فرمول کوکران و با استفاده از تکنیک نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفتند. مطالعه حاضر در چارچوب 7Cs جاورسکی (شامل ویژگی های زمینه، ارتباطات، محتوا، سفارشی سازی، تجارت، جامعه و اتصالات) با استفاده از تکنیک تحلیل مولفه سلسه مراتبی به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) صورت گرفت. نتایج نشان داد که از میان هفت ویژگی مورد مطالعه، تجارت در یک درگاه الکترونیکی از اهمیت بالاتری برخوردار است و پس از آن ویژگی هایی همچون محتوا، جامعه، سفارشی سازی، ارتباطات، زمینه و اتصالات قرار دارند. به طور کلی، باغداران در وهله اول بر خدماتی که در حین شکل گیری یک معامله ضرورت دارد، تاکید می نمایند. این خدمات می تواند شامل اعتماد بین طرفین برای فروش محصولات، وجود پشتیبانی ارسال محصول، امکان ره گیری محصولات، خدمات مربوط به امنیت فروش محصولات و مواردی از این قبیل باشند.

    کلیدواژگان: کسب وکار الکترونیکیB2B، باغداران دشت مغان، چارچوب 7Cs جاورسکی
  • راضیه نامدار*، زهرا حقیقی صفحات 65-87

    یکی از پیش شرط های اساسی برای رسیدن به توسعه پایدار و از اساسی ترین معیارهای رفاه در هر جامعه، حفظ و ارتقاء سلامت اجتماعی است. هدف این پژوهش بررسی اثرات سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل اجتماعی موثر بر سلامت اجتماعی در خانوارهای روستایی است که از یک سو ابعاد مختلف سلامت اجتماعی را می سنجد و از سوی دیگر رابطه این پدیده با سرمایه اجتماعی و ابعاد آن را تحلیل می کند. این پژوهش یک مطالعه توصیفی- پیمایشی است که تحلیل روابط ساختاری سلامت اجتماعی با ابعاد پنج گانه بر اساس مبانی نظری تیوری کییز و سرمایه اجتماعی با ابعاد سه گانه ناهاپیت و گوشال را مورد مطالعه قرار داده است. جامعه آماری شامل خانوارهای روستایی (384 نفر) شهرستان شیراز است. جهت براورد پایایی شاخص ها علاوه بر اندازه گیری اعتماد و پایایی تک تک شاخص ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، شاخص پایایی ترکیبی سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی در حد مطلوبی محاسبه شد (72/0 و 82/0CR=). نتایج تحلیل داده ها نشان داد عواملی چون سن، میزان تحصیلات، تعداد اعضای خانوار، میزان زمین زراعی و تعداد دوره های آموزشی با متغیر سلامت اجتماعی ارتباط معناداری داشتند و بین مولفه های سرمایه اجتماعی با سلامت اجتماعی روابط علی با شاخص های مطلوبی برازش داشت (RMSEA= 0.07). بر اساس یافته های تحقیق ارتقاء شاخص های ساختاری، ارتباطی و شناختی سرمایه اجتماعی جامعه در توسعه شاخص های سلامت اجتماعی اثرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت اجتماعی، خانوارهای روستایی، شهرستان شیراز
  • محمدصادق ابراهیمی*، محمد یعقوبی صفحات 89-110

    محققان توسعه پایدار بر نقش بی بدیل نهادها در اثربخشی جریان توسعه معتقد هستند. اهمیت و اثربخشی نهادها به گونه ای است که در رویکردهای جدید توسعه پایدار به عنوان یکی از چهار بعد اساسی توسعه پایدار قلمداد می شود و در کنار ابعاد، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی قرار می گیرد. تحقیق حاضر به بررسی اهمیت و اثربخشی نهادهای تاثیرگذار بر توسعه گردشگری روستایی با استفاده از کاربرد تحلیل شبکه پرداخته است. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه است. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای روستای در چهار روستای هدف گردشگری در دهستان طرقبه، شهرستان بینالود در استان خراسان رضوی است. داده های لازم از 200 خانوار روستایی در دهستان طرقبه جمع آوری شد. به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق (پرسشنامه) از ضریب آلفای کرونباخ و جهت روایی پرسشنامه از ضریب KMO استفاده شد. نتایج تحلیل شبکه نشان داد که شش نهاد موثر در توسعه گردشگری روستایی عبارت اند از: شورا، دهیار، بخش خصوصی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بخشداری، NGOs و سایر ادارت دولتی. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که از دیدگاه روستاییان اهمیت و اثربخشی نهادهای محلی مانند شورا، دهیار و نهادهای تخصصی مانند بخش خصوصی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در توسعه گردشگری از سایر نهادهای دخیل در فرآیند توسعه گردشگری روستایی بیشتر موثر بوده است. همچنین تمایل به مشارکت روستاییان با نهادهای محلی و تخصصی بیشتر از نهادهای دولتی بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، نهادها، اثربخشی، تحلیل شبکه
  • سعید کریمی*، فاطمه علی توکلی صفحات 111-132
    علی رغم نقش مهمی که زنان تسهیلگر روستایی می توانند در توسعه پایدار محیط زیست ایفا کنند، توجه کمی به رفتارهای محیط زیست گرایانه آنان و عوامل موثر بر آن شده است. برای پر کردن این خلاء پژوهشی، پژوهش حاضر با اضافه کردن دانش زیست محیطی به نظریه رفتار برنامه ریزی شده، یک مدل پژوهشی برای مطالعه رفتار محیط زیست گرایانه زنان تسهیلگر روستایی تدوین کرده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 120 نفر از زنان تسهیلگر سازمان جهاد کشاورزی استان قم بود که به روش تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر متخصصان و پایایی آن نیز از طریق برآورد مدل اندازه گیری و ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی و تایید شد. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که نگرش زیست محیطی و هنجارهای ذهنی با قصد محیط زیست گرایانه رابطه مثبت و معنی داری دارند. همچنین رابطه بین قصد و کنترل رفتاری درک شده با رفتار محیط زیست گرایانه معنی دار بود. نتایج همچنین نشان داد که دانش زیست محیطی با نگرش زیست محیطی، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتاری درک شده و قصد محیط زیست گرایانه رابطه مثبت و معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: دانش زیست محیطی، رفتار محیط زیست گرایانه، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، زنان تسهیلگر روستایی، استان قم
  • احمد عابدی سروستانی* صفحات 133-149

    رهبران محلی در نظریه های توسعه نقش مهمی در پیشرفت روستایی دارند. با این حال، برخورداری از رهبری موثر یکی از چالش هایی است که جوامع روستایی با آن روبه رو هستند. برخی معتقدند ایجاد یک شبکه ارتباطی منسجم از رهبران محلی می تواند به حل این چالش کمک نماید. در این راستا، تحقیق حاضر به بررسی تاثیر یکی از برنامه های توسعه روستایی با عنوان پروژه ترسیب کربن در تقویت شبکه همکاری رهبران محلی در استان گلستان پرداخته است. بدین منظور شبکه ارتباطی رهبران محلی در روستاهای تحت پوشش این پروژه با استفاده از روش تحلیل شبکه های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که در آن، پیوند همکاری بین رهبران محلی در قبل و بعد از اجرای پروژه مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که اجرای پروژه ترسیب کربن موجب شده است پارامترهای شبکه ارتباط همکاری رهبران محلی مانند تراکم، پیوندهای درون گروهی، پیوندهای برون گروهی، دوسویگی پیوندها، انتقال یافتگی پیوندها و شاخص E-I افزایش و میانگین فاصله ژیودزیک و تمرکز شبکه کاهش یابد. این یافته ها نشان می دهد با اجرای پروژه ترسیب کربن، شبکه ارتباط همکاری در بین رهبران محلی تقویت شده و این شبکه از سرمایه اجتماعی و پایداری بیشتری برخوردار شده است.

    کلیدواژگان: ارتباط، مشارکت، رهبری، نواحی روستایی
  • یاسر محمدی*، زینب اسدپوریان، حامد قائنی سابق صفحات 151-170
    شیوع ناگهانی کووید 19، بخش های مختلف اقتصاد هر کشور به ویژه بخش کشاورزی را شدیدا متاثر نموده و اختلالات گسترده‏ ای در سیستم ‏های غذایی، صادرات و واردات کالاها و تولید محصولات کشاورزی ایجاد کرده که ضرورت شناسایی این اثرات در راستای سازگاری و مقابله با آنها را نشان می دهد. این پژوهش با هدف تحلیل اثرات شیوع کووید 19 بر وضعیت اقتصاد روستایی شهرستان نهبندان در استان خراسان جنوبی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق، بهره برداران کشاورزی شهرستان نهبندان بودند که 232 خانوار کشاورز با محاسبه فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه گیری به روش چندمرحله ای در سطح شهرستان و تصادفی در سطح روستاها، و جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه انجام شد. تحلیل داده ‏ها با رهیافت تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. نتایج نشان داد که تولید، عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی در اثر شیوع ویروس کرونا کاهش یافته است. در مقابل، قیمت خرید نهاده های کشاورزی، قیمت فروش محصولات، دستمزد نیروی کار و اجاره بهای زمین کشاورزی افزایش یافته که بیانگر افزایش هزینه ها در بخش کشاورزی است. از سوی دیگر، دسترسی به نهاده های کشاورزی مانند ماشین آلات و به ویژه نیروی کار کشاورزی بسیار کم شده که زمان کاشت و برداشت محصولات کشاورزی را طولانی تر کرده است. همچنین، درآمد کشاورزی و حتی غیرکشاورزی کاهش یافته و در کنار افزایش هزینه ها و مخارج زندگی و افزایش بیکاری منجر به کاهش رفاه و معیشت خانوارهای روستایی شده است. پیشنهاد می شود در راستای حمایت از کشاورزان در زمان شیوع این بیماری، بسته های حمایتی اعتباری و آموزشی توسط دولت و مسیولین ارایه شود.
    کلیدواژگان: کووید 19، اثرات، اقتصاد روستایی، عرضه و تقاضای کشاورزی، شهرستان نهبندان
  • مجتبی بامدی*، احمد باسامی، فاطمه ارتیاعی صفحات 171-192

    علی رغم اهمیت صنایع دستی در اقتصاد روستایی، این صنایع در بسیاری از مناطق کشور از جمله روستای اورامانات تخت جایگاه اولیه خود را از دست داده است. از جمله راهکارهای حل این مساله بهبود بازار صنایع دستی است. با توجه به اینکه در مناطق روستایی گردشگرپذیر، گردشگران خریداران اصلی صنایع دستی هستند، بررسی رفتار خرید آن ها می تواند به بهبود بازار صنایع دستی کمک کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل مرتبط با رفتار حمایت گرایانه بر رفتار خرید صنایع دستی از سوی گردشگران انجام شد. جامعه آماری پژوهش گردشگرانی بودند که در خرداد ماه 1399 به روستای اورامانات تخت در شهرستان سروآباد واقع در استان کردستان سفر کرده بودند (300 =N). به کمک جدول کرجسی و مورگان، 173 گردشگر به صورت نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن به سه صورت روایی شکلی، سازه (توسط استادان دانشگاه) و تشخیصی و همچنین پایایی آن به دو صورت پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SmartPLS مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، عوامل مرتبط با رفتار حمایت گرایانه (نگرانی همدلانه، شباهت ادراکی، میهن پرستی محلی و نگرانی اجتماعی) اثر مثبت و معنی دار بر نگرش گردشگران نسبت به صنایع دستی روستایی دارند. همچنین نگرش، اثر مثبت و معنی داری بر قصد و رفتار خرید گردشگران نسبت به صنایع دستی روستایی داشت. ازاین رو پیشنهاد می شود بستر لازم برای برانگیختن رفتار حمایت گرایانه گردشگران در راستای حمایت از صنایع دستی روستایی از طریق رسانه های مختلف فراهم شود.

    کلیدواژگان: میهن پرستی محلی، شباهت ادراکی، گردشگری روستایی، نگرانی اجتماعی، اورامانات، کردستان
  • بهمن صحنه*، محمدامین خراسانی، فرزاد ویسی صفحات 193-218
    بهبود معیشت پایدار روستایی در سال های گذشته مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. اشتغال و توانایی تامین هزینه های خانوار به خصوص برای ساکنان نواحی روستایی امری حیاتی بوده و ایجاد فرصت هایی برای اشتغال پایدار با دستمزد مناسب بهترین راه برای خارج کردن مردم از فقر است. افزایش فرصت های شغلی یک چالش پیچیده است و بخش خصوصی به علت فعالیت در بازار آزاد می تواند بهترین موتور رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال باشد. این پژوهش با تحلیلی بر توسعه صنعت مرغداری بر بهبود معیشت پایدار خانوارهای روستایی شهرستان آق قلا تهیه شده است. پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر پیمایش بوده و جامعه آماری آن را تمامی 675 نفر شاغل روستایی صنعت مرغداری تشکیل می دهد که 250 نفر به عنوان حجم نمونه با فرمول کوکران تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 66 متغیر است که روایی محتوایی آن توسط اساتید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمده است. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل همبستگی کای اسکویر و مقایسه میانگین فریدمن و ضریب همبستگی اسپیرمن در محیط نرم افزاری SPSS و برای تهیه نقشه از نرم افزار ArcGIS بهره گرفته شد. نتایج حاصل از آزمون ها نشان می دهد که رابطه معنادار تا سطح اطمینان 99 درصد بین توسعه صنعت مرغداری با ابعاد معیشت پایدار وجود دارد و توسعه صنعت مرغداری باعث بهبود شاخص های معیشت پایدار شده است و نتیجه آن ایجاد اشتغال و افزایش درآمد، بهبود آموزش و امنیت غذایی، بهبود رفاه، کاهش مهاجرت های روستا به شهر، کاهش آسیب پذیری و بازیابی کرامت انسانی است. لذا برای توسعه و گسترش این صنعت جذب سرمایه گذاری ها و استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در جهت اصلاح نژاد طیور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: صنعت مرغداری، توسعه روستایی، معیشت پایدار، خانوارهای روستایی، شهرستان آق قلا
|
  • A. Darban Astane *, F. Ghasemi Pages 1-22
    Agriculture as the main source of livelihood for rural residents of the developing countries is inherently sensitive to climate variability and change. Among different climatic events, drought is frequently identified as a major threat to agricultural. In order to reduce the negative impacts of drought on livelihoods, increasing the resilience of farmers is necessary. Improving the sustainable livelihoods of rural people has received growing attention during last decades and is one of the main goals of sustainable rural development. Therefore, the purpose of this study is to evaluate and analyze the resilience of farmers and provide livelihood strategies in the central part of Shazand County based on random sampling of 12 villages. The aforementioned villages to assess the resilience, the four dimensions of economic, social, and institutional infrastructure based environmental were used based on the sustainable livelihood framework, was used. The findings of the study showed that the farmers' resilience to drought conditions is in unsustainable economic and institutional dimensions and in the environmental and social indicators of a stable situation. The results of cluster analysis method, five livelihood strategies for compensating and resilient farmers against drought including the first strategy for deep-seated agriculture and increasing productivity, second, third and fourth strategies for diversification into non-agricultural and domestic activities and ultimately the strategy. Fifth, based on the desire to migrate, was identified and presented.
    Keywords: Resilience, Livelihood Strategies, Farmers, Shazand County, drought
  • M. Zaheri *, A. Shafiee, V. Taleihur Pages 23-46

    the present study uses a descriptive-analytic approach to investigate the satisfaction level of quality of life in the rural areas of northern Savadkouh County. In order to achieve this goal, a questionnaire containing criteria and variables related to quality of life was first set up. its validity was measured by experts' opinion and its reliability was measured by Cronbach's alpha coefficient (0.863). Then, through sampling (Cochran method) and according to the number of households (2496 households), 346 questionnaires were distributed to answer the research questions among the households' supervisors. Finally, in order to analyze the data collected from the questionnaire in the first stage, the weight of the criteria of the research using the Shanon Entropy technique In the second stage, the status of the rating and satisfaction of residents with quality of life was determined using the copra's technique. The results of the research show that among the 15 villages studied, the highest numbers of villages (8 villages) are dissatisfied with the quality of life situation in their villages. The two villages of Faramarz Kola and Berenjestanak were 56.24% and 43.8%, respectively, with a moderate satisfaction of quality of life, Also, 20 percent of the studied villages, three of Iwak villages, Burkhill and Bachell, were ranked first to third with a score of 100, 98.56, and 39.92 percent in a state of complete satisfaction with quality of life.

    Keywords: quality of life, Satisfaction, rural areas of northern Savadkouh county, Planning Techniques
  • M. Joodi Damirchi, A. Asadi *, A. Alambeigi Pages 47-64

    The aim of this study was to analyze the characteristics of B2B e-business portal among Moghan plain’s gardeners in 2020. In present study, a researcher-made questionnaire was used to collect data. The reliability and validity of the questionnaire were confirmed by Cronbach's coefficient alpha (higher that 0.7) and experts’ viewpoint, respectively.The statistical population of the study included all gardeners in Moghan plain (N = 1250), 267 of whom were studied based on Cochran's formula and using stratified sampling technique with proportional assignment. In this study, the Jaworski’s 7Cs framework (includes the elements of context, communication, content, customisation, commerce, community, and connection) was analyzed using the analytic hierarchy process technique and by partial least squares method. The results indicated that among the seven elements studied, commerce in an electronic portal is the most important one and then there are the elements of content, community, customisation, communication, context and connections, respectively. In general, gardeners at first emphasize the services that are needed during the formation of a transaction. These services may include trust between the parties to sell the products, the availability of product delivery support, the ability of track the products, the security of the products sold and so on.

    Keywords: B2B e-commerce, Moghan plain’s gardeners, Jaworski’s 7Cs framework
  • R Namdar *, Z Haghighi Pages 65-87

    One of the basic preconditions for achieving sustainable development and the most basic criteria of welfare in any society is promoting social health.The purpose of this study is to investigate the effects of social capital as one of the most important social factors affecting social health in rural households, which on the one hand, measures the various dimensions of social health and, on the other hand, analyzes the relationship between this phenomenon and social capital and its dimensions. This research is a descriptive-survey study that has investigated the structural relations of social health with five dimensions based on the theoretical foundations of Keyes theory and social capital with three dimensions of Nahapiet, and Ghoshal. The statistical population included rural households (384 people) in Shiraz. To estimate the reliability of the indicators, and measuring the reliability of each indicator using the Cronbach's alpha test, the comosite reliability index of social capital and social health was calculated to a desirable level (CR=0.72 and 0.82). The results showed that factors such as age, level of education, number of household members, amount of arable land and number of training courses had a significant relationship with social health and there was a causal relationship between the components of social capital and health with desirable indicators (RMSEA=0.07). The promotion of structural, communication and cognitive indicators of social capital are effective in the development of social health indicators in the society.

    Keywords: social capital, Social Health, rural households, Shiraz County
  • M.S. Ebrahimi *, M. Yaghobi Pages 89-110

    Sustainable development researchers believe in the irreplaceable role of institutions in the effectiveness of the development process. The importance and effectiveness of institutions is such that in the new approaches of sustainable development, it is considered as one of the four basic dimensions of sustainable development, and it is placed next to the economic, social and environmental dimensions. The present study examines the importance and effectiveness of institutions affecting the development of rural tourism using the application of network analysis. The present research method is descriptive-analytical. The main research tool is the questionnaire. The statistical population of this study is the households of the villages in four tourist target villages in Torqabeh district, Binalood county in Khorasan Razavi province. Necessary data were collected from 200 rural households in Torqabeh district. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the research tool (questionnaire) and KMO coefficient was used for the validity of the questionnaire. The results of the network analysis showed that the six effective institutions in the development of rural tourism are: the council, the villager, the private sector, the organization of cultural heritage, handicrafts and tourism, the district administration, NGOs and other government departments. Also, the results of the research showed that from the point of view of the villagers, the importance and effectiveness of local institutions such as the council, the villager and specialized institutions such as the private sector and the organization of cultural heritage, handicrafts and tourism in the development of tourism is more than other institutions involved in the development of rural tourism. Also, the willingness of villagers to participate with local and specialized institutions is more than with government institutions.

    Keywords: Rural Tourism, Institutions, Effectiveness, network analysis
  • S. Karimi *, F. Alitavakoli Pages 111-132
    Though it is important, insufficient attention has been paid to explore rural facilitator women’s pro-environmental behaviors and understand its formation process. To narrow the research gap, this research built a theoretical research model by adding environmental knowledge into the theory of planned behavior to explore rural facilitator women’s pro-environmental behaviors. Data have been collected through questionnaire from 120 rural female facilitators in the Organization Agriculture-Jahad of Qom province, who were studied by the complete enumeration method. Validity of the questionnaire was approved based on the opinions of faculty members at Bu-Ali Sina University. The reliability of the research instrument was determined using Cronbach's alpha coefficients. The results of structural equation modelling indicated that subjective norms and environmental attitude were positively and significantly related to pro-environmental intentions. In addition, pro-environmental intentions and perceived behavioral control were found to be significantly associated with pro-environmental behaviors. The results revealed that environmental knowledge was positively related to subjective norms, environmental attitude, perceived behavioral control and pro-environmental intentions. It is, therefore, concluded that environmental knowledge plays an important role in determining pro-environmental intentions and behaviors among rural facilitator women.
    Keywords: Environmental Knowledge, Theory of planned behavior, Pro-environmental Behaviors, Rural Female Facilitators, Qom province
  • A. Abedi Sarvestani * Pages 133-149

    In development theories, local leaders play a crucial role in rural development. However, having effective leadership is one of the challenges that rural communities face. Some believe that building a cohesive network of local leaders can help address this challenge. In this regard, the present study examines the effect of a rural development program called the carbon sequestration project on strengthening the cooperation network of local leaders in Golestan province. Using the social network analysis method, the communication network of local leaders of the three villages covered by this project was examined. The data collection tool was a questionnaire in which the cooperation link between local leaders before and after the implementation of the project was assessed. The results showed that the implementation of the carbon sequestration project has increased the parameters of the cooperation network of local leaders such as density, bonding ties, bridging ties, reciprocity, transitivity, and EI index. Besides, geodesic distance mean and network centralization have decreased. These findings show that after the implementation of the carbon sequestration project, the network of cooperation between local leaders has been strengthened, and therefore the network has more social capital and stability.

    Keywords: communication, participation, Leadership, rural areas
  • Y. Mohammadi *, Z. Asadpourian, H. Ghayeni Sabegh Pages 151-170
    The sudden outbreak of Covid-19 has severely affected different sectors of the economy of each country, especially the agricultural sector, and has caused widespread disruptions in food systems, exports and imports of goods and agricultural production which shows the necessity to study these effects in order to adapt and deal with them. The study was aimed to analyze the effects of coronavirus outbreak on the rural economy of Nehbandan county in South Khorasan province. The statistical population of the study was all farmers in Nehbandan county which by calculating the Cochran's formula, about 232 farmers’ households were determined as the sample population. To select cases through the county, the multi-stage sampling and among villages, random sampling was used and data collection was done through a questionnaire. Data analysis was done through exploratory factor analysis approach. The results showed that due to the outbreak of Corona virus, both supply and demand for agricultural products have decreased. In contrast, the purchase price of agricultural inputs, the selling price of products, labor wages and rents of agricultural land have increased, which indicates the increase in agricultural costs. On the other hand, the access to agricultural inputs such as machinery and especially agricultural labor has been greatly reduced, which has increased the time of planting and harvesting. Furthermore, agricultural and even non-agricultural incomes have decreased and along with increasing in living expenses and unemployment, have led to a decrease in the welfare and livelihood of rural households. It is suggested that government and officials provide credit and training packages to support farmers during the outbreak of the covid-19.
    Keywords: COVID-19 outbreak, effects, Rural Economy, Agricultural Supply, Demand, Nehbandan County
  • M. Bamadi *, A. Basami, F. Ertiaei Pages 171-192

    Despite the importance of handicrafts in the rural economy, these industries have lost their initial position in many parts of the country, including the village of Oramanat Takht. One of the solutions to this problem is to improve the handicraft market. Given that tourists are the main buyers of handicrafts in touristic rural areas, investigating their buying behavior can help improve the handicraft market. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of factors related to helping behavior on tourists' buying behavior towards rural handicrafts. The statistical population of the study was tourists who had traveled to Oramanat Takht village in Sarvabad county located in Kurdistan province in June of 2020 (N= 300). Using a table of Karajsi and Morgan and Convenience Sampling method 173 tourists were selected as sample. The data-gathering tool was a questionnaire, which its validity was evaluated in three ways: Form, construct (By university professors) and discriminant; and its reliability were investigated through the composite reliability and Cronbach's alpha Using SmartPLS software. The results of data analysis showed that the factors related to helping behavior (Empathic concern, Perceived similarity, Local patriotism, and Social concern) have positive and significant impact of on tourists' attitude towards rural handicrafts. In addition, attitude towards handicrafts had a positive and significant effect on the intention and buying behavior of tourist towards rural handicrafts. Therefore, it is suggested that the necessary platform be provided to stimulate the helping behavior of tourists in order to support rural handicrafts through various media.

    Keywords: Local Patriotism, Perceived Similarity, Rural Tourism, Social Concern, Oramanat. Kurdistan
  • B. Sahneh *, M.A. Khorasani, F. Veisi Pages 193-218
    In recent years, improvement of rural sustainable livelihood has been the focus of attention for many researchers. Doing business and the ability to earn the livelihood for family is vital especially for the residents of rural areas; and creating opportunities for sustainable livelihood with appropriate income is the best way to lift people out of poverty. Increasing job opportunities is a complicated challenge; and the private sector can be the best source of economic growth and employment creation because of its activity in the free market. This survey has been prepared with analyzing the effects of development of poultry industry on improving the sustainable livelihood of rural families in Aq Qala. It is an applied survey that uses descriptive-analytical method. The statistical population includes all 675 rural workers in the poultry industry out of which 250 individuals were determined as the sample size by the use of Cochrane's formula. Data collections tool were researcher-made questionnaire including 66 variables whose content validity was achieved by professors and reliability was achieved 0.93 by the use of Cronbach's alpha. Data analysis was conducted by the use of Chi-square correlation analysis, Friedman mean value comparison and Spearman correlation coefficient in SPSS software, and the maps were prepared by the use of ArcGIS. The results achieved from tests show that there is a significant relationship with up to 99% confidence between development of poultry industry and dimensions of sustainable livelihood; and development of poultry industry has improved the indicators of sustainable livelihood. Its result is employment and income increase, improvement of training and food security, improvement of welfare, decrease of villagers' immigration to cities, decrease of vulnerability and regaining human dignity. Therefore, for the development and expansion of this industry, it is recommended to attract investments and use the capacity of knowledge-based companies to breed poultry.
    Keywords: Poultry Industry, Rural development, sustainable livelihood, Rural Families, Aq Qala County