فهرست مطالب

نشریه کاربرد شیمی در محیط زیست
پیاپی 44 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر سپهریان آذر*، آناهیتا نوعی صفحات 1-7
    هیدروژلها پلیمرهای سه بعدی هستند که به علت داشتن گروه عاملی در آب نا محلول بوده و در نتیجه متورم می شوند. در هیدروژل پلیمرهای تو در تو مثل پلی وینیل سولفونیک اسید با انرژی ماکسول پایین و پلی وینیل پیرولیدون که دارای انرژی ماکسول بالا است اولی در داخل دومی حبس میگردد. دراین مطالعه دو مونومر وینیل پیرولیدون و وینیل سولفونیک اسید را در دمای 65ċ از طریق پلیمریزاسیون رادیکال آزاد و بااستفاده از AIBN به عنوان آغازگر و N و ‘N متیلن بیس اکریل آمید به عنوان عامل شبکه ساز استفاده شد و بعد از مدت زمان 5ساعت و 45 دقیقه کوهیدروژل مورد نظر سنتزشد.این کوهیدروژل های تولید شده را در نسبت های مولی 1 به 1 / 1 به 0.5 / 1 به 0.25 به دست آمد. ابتدا با ا ستفاده از FT_IR به شنا سایی ساختاری و سپس به برر سی خواص تورم هیدروژل های سنتز شده(هیدروژل آمفیفیلیت) در دماهای (25ċ / 50ċ / 75ċ) پرداخته و ماکزیمم تورم به دست آمد و نمودار سینتیک تورم ها رسم شد.
    کلیدواژگان: هیدروژلهای تو در تو، وینیل پیرولیدون، وینیل سولفونیک اسید، دما، تورم
  • محراب فلاحی سامبران*، سمانه خدادادی صفحات 9-21

    امروزه میزان پسماند به دلیل افزایش جمعیت و شهرنشینی به طور پیوسته در حال افزایش است. مواد زاید از فرآیندهای تولید ، صنایع و پسماندهای جامد شهری تولید می شوند. تعداد زیادی از اجزاء موجود در پسماند جامد شهری مشکلات بهداشتی و زیست محیطی ایجاد می کنند. اثرات بهداشتی عبارت اند از: قرار گرفتن در معرض عفونت، آلاینده های بیولوژیکی و مواد شیمیایی سمی از طریق آب، خاک و هوا. اثرات زیست محیطی نیز عبارتند از: آلودگی، گرمایش جهانی، ایجاد اکسیدان فوتوشیمیایی، کاهش منابع ، اسیدی شدن، اوتروفیکاسیون و سمیت اکولوژیکی برای آب. بنابراین امروزه جوامع، صنایع و افراد، چندین راه برای کاهش و مدیریت بهتر پسماند جامد شهری از طریق ترکیبی از شیوه ها پیدا کرده اند که نه تنها شامل استخراج اجزای قابل بلکه تولید انرژی به شکل گرما یا برق نیز می باشد. این اقدامات عبارتند از: کاهش در مبداء، بازیافت، و فرآیند / دفع از طریق فناوری های مختلف مانند کمپوست سازی، احتراق/ سوزاندن، تبدیل به گاز، هضم بی هوازی، خاک چال و غیره. افزایش آگاهی در مورد محیط زیست نیز به طور چشمگیری به نگرانی های مربوط به دفع پسماندهای تولید شده کمک کرده است. این مقاله یک بررسی دقیق در مورد پسماند و گزینه های مدیریتی پسماند و تحقیقات منتشر شده در مورد تاثیر مواد زاید بر محیط زیست است.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، تبدیل پسماند به انرژی، روش های دفع پسماند
  • حجت اقبال*، مهدی احمدی سابق صفحات 23-37
    مقدمه و هدف

    اخیرا با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیک های رایج، استفاده از ترکیبات فنولی و ضد میکروبی موجود در گیاهان دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است.

    مواد و روش

    عصاره گیاهان نسترن کوهی به روش ماسراسیون استخراج و ترکیبات فنلی آنها توسط دستگاه HPLC شناسایی شد، اثر ضد میکروبی عصاره در غلظت های(25، 50 و 100 µg/ml) مورد بررسی قرار گرفت. این باکتری ها شامل میکروب ها و قارچ های شایع، از جمله استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سانگویس، استرپتوکوکوس سالیواریس، استرپتوکوکوس سوبرینوس، اشرشیاکلی، ایکنلا کوردنس، سودوموناس آنروژینوزا و کلبسیلا پنومونیه بود. جهت بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره ها از روش دیسک دیفیوژن و MIC استفاده شد.

    یافته ها: 

    در بررسی اثر هر یک عصاره ها بر روی باکتری ها، مشخص گردید که گیاه دارویی نسترن کوهی نیز کمترین تاثیر مهاری را علیه باکتری کلبسیلا پنمونیه و بیشترین اثر مهاری را بر روی قارچ کاندیداگلابراتا دارا می باشد. نتایج حاصل از آزمون MIC نیز تایید کننده این اثرات می باشد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج فیتوشیمایی حاصل از عصاره این تحقیق می توان بیان نمود که گیاه دارویی مورد مطالعه دارای ترکیبات فنلی آنتی باکتریال می باشند. لذا نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که عصاره گیاه دارویی نسترن کوهی دارای خاصیت ضد میکروبی مناسب علیه باکتری های عامل عفونت دهان و دندان می باشد، بنابراین می توان داروی گیاهی حاضر را به عنوان جایگزینی برای دارو های استاندارد کلرهگزیدین و نیستاتین بیان نمود.

    کلیدواژگان: نسترن کوهی، HPLC، آنتی باکتریال، دهان و دندان
  • مهدی قیامی راد*، علیرضا لطفی صفحات 39-45
    اسطوخودوس با نام علمی Lavadul angustifelia از تیره نعناعیان می باشد که از عصاره و اسانس این گیاه در طب سنتی استفاده فراوانی می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد باکتری عصاره های الکلی و آبی گیاه اسطوخودوس بر روی برخی باکتری های پاتوژن صورت گرفت ابتدا عصاره های الکلی و آبی گیاه اسطوخودوس با روش سوکسله تهیه شده و سپس غلظت های 100 تا 39/0درصد از این عصاره تهیه و تاثیر آن ها بر روی سویه های استاندارد باکتری های باسیلوس سوبتیلس ، استرپتوکوکوس موتانس ، لیستریا منوسیتوژن ، یرسینیا اینتروکولیتیکا و سالمونلا اینتریتیدیس با روش انتشار از چاهک مورد بررسی قرار گرفت . حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد و غلظت کشندگی عصاره ها بر روی باکتری های مورد مطالعه به روش میکروتیتر پلیت با احیاء رنگ رزازورین اندازه گیری شد.یافته ها نشان دادند که عصاره الکلی و آبی گیاه اسطو خودوس اثر باز دارندگی و مهار کنندگی قابل ملاحظه ای بر روی هر پنج باکتری مورد آزمایش دارند و هر چقدر میزان غلظت عصاره های الکلی و آبی افزایش یابد اثر باز دارندگی نیز بیشتر می شود . همچنین هر دو عصاره (آبی و الکلی) بر روی باکتری های گرم مثبت تاثیر بیشتری داشتند بطوری که بیشترین تاثیر بر باکتری باسیلوس سوبتیلس و کمترین بر روی باکتری سالمونلا اینتریتیدیس مشاهده شد. شدت باز دارندگی و کشندگی عصاره الکلی از عصاره آبی بیشتر بود عصاره های اسطو خودوس ، اثرات مهار کنندگی قابل ملاحظه ای بر باکتری های پاتوژن به خصوص باکتری های گرم مثبت دارند از این رو می توان از آن ها در مبارزه با بیماری های ناشی از باکتری ها استفاده کرد .
    کلیدواژگان: عصاره های هیدروالکلی اسطوخودوس، باکتری های پاتوژن، اثر ضد میکروبی
  • یونس کریمی فردین پور* صفحات 47-55
    این مقاله به نقش شیمی ریاضی در مطالعات محیط زیست پرداخته است. هدف مقاله پررنگ تر کردن نقش شیمی ریاضی به عنوان یک تفکر ریاضی وار در مطالعات محیط زیست است. تفکر ریاضی وار حاکم بر شیمی ریاضی، مشخص کننده راهبردهای مدلسازی در مطالعات محیط زیست است. پیشینه پژوهشی مطالعات محیط زیست نشان می دهند که شیمی ریاضی در حل بسیاری از مسایل محیط زیست تاثیر گذار بوده است. در این مقاله با ارایه مثال های پژوهشی و بدون ورود به فرمول نویسی تخصصی شیمی ریاضی، نحوه تعامل شیمی ریاضی و محیط زیست از ابعاد مختلف آن مورد کنکاش قرار گرفته است تا تعامل شیمی ریاضی با مطالعات محیط زیست واکاوی شده باشد. نتیجه این پژوهش موید این مطلب است که مسایل زیست محیطی، موتور پیشران شیمی ریاضی و تفکر ریاضی وار مستتر در شیمی ریاضی کلید حل مسایل زیست محیطی است. در دانشگاه های ایران، امروز دریچه ورود به تعامل سازنده بین شیمی ریاضی و محیط زیست، در قالب فعالیت های علمی بین گروهی، گشوده شده و کشور در آستانه ورود به دوران تفکر ریاضی وار است
    کلیدواژگان: شیمی ریاضی، تفکر ریاضی وار، مدلسازی، آمار و احتمال، محیط زیست
  • احمد اصل هاشمی* صفحات 57-62
    مقدمه

    خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه، زمینه بروز بحران های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی را در منطقه شمال غرب کشور ایجاد کرده است. فعالیت های بشری یکی از تهدیدات اصلی برای این اکوسیستم ها است.

    روش کار

    این مقاله یک مقاله مروری است که مستندات مرتبط با استفاده از داده های گوگل اسکولار و جهاد دانشگاهی و نورمگز ا جستجو شد. در این بازه زمانی بیش از 20 مستند بررسی و طبق معیارهای مربوط استخراج شدند.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد که عوامل انسانی بیشترین نقش را دارند. از عوامل انسانی می توان به احداث سازه هایی مانند سدها در حوزه آبخیز دریاچه و نیز احداث بزرگراه بر روی دریاچه و از عوامل اقلیمی نیز می توان به خشکسالی های اخیر که سبب کاهش بارندگی و افزایش تبخیر می شود اشاره کرد. و عوامل تاثیر پذیر بخش کشاورزی و گردشگر بوده است.

    نتیجه گیری

    از بین عوامل بروز بحران ، سد سازی، تغییر الگوی کشاورزی دیم به آبی، حفر چاه های غیر مجاز، برداشت بی رویه آب از منابع سطحی و زیر زمینی و عوامل اقلیمی مانند خشکسالی های اخیر که سبب کاهش بارندگی و افزایش تبخیر می شود دخیل هستند که این عوامل سبب خشک شدن دریاچه ارومیه شده و این خشک شده بر پوشش گیاهی منطقه ،شرایط اقتصادی و اجتماعی ساکنان منطقه تاثیر گذاشته است که می بایست در تدوین و اجرای برنامه های بلند مد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: دریاچه، ارومیه، خشکی، اقلیم
|
  • Amir Sepehrianazar *, Anahita Noie Pages 1-7
    Hydrogels are 3-Dimensional (3-D) polymers that are water-insoluble. The functional groups in Hydrogels lead to water absorption and swell. In the Interpenetrating polymer network (I.P.N), polyvinyl sulfonic acid P(VSA) is imprisoned in the cross-linked polyvinyl pyrrolidone (PVP) because of the higher Maxwell energy of PVP rather than P(VSA).In this work, we prepared co-hydrogels by free radical polymerization method using the two monomers PVP and PVSA. The azobisisobutyronitrile (AIBN) as an initiator and N,N-methylen-e-bisacrylamide as a cross-linker agent was used at 65ċ for five hours and 45 minutes. We prepared co-hydrogels in 1:1,1:0.5,and 1:0.25 mole ratios on feed composition. Therefore, we obtained amphiphilic hydrogels to study the complexation behavior between the two cationic and anionic monomers. Uv-Spectrometry was performed. For the first time, the structural properties were identified by FT-IR. We investigated the swelling properties of synthesized co-hydrogels (Amphiphilite hydrogels) at different temperatures. The optimum temperature for the synthesized co-hydrogels was obtained.
    Keywords: I.P.N Hydrogels, Vinyl pyrrolidone, Vinyl sulfonic acid, temperature, Swelling
  • Mehrab Fallahi-Samberan *, Samaneh Khodadadi Pages 9-21

    The amount of waste has been steadily increasing due to the increasing human population and urbanization. Waste materials are generated from manufacturing processes, industries and municipal solid wastes (MSW). A large number of components in MSW create health and environmental problems. Health impacts include exposure to toxic chemicals through air, water and soil media; exposure to infection and biological contaminants. The environmental impacts can be pollution and global warming, photochemical oxidant creation, abiotic resource depletion, acidification, eutrophication, and eco toxicity to water. The communities, industries, and individuals have, therefore, found several ways to reduce and better manage Municipal Solid Waste through a combination of practices not only to extract reusable components but to generate energy in the form of heat or electricity. These practices include source reduction, recycling, and processing/disposal through different technologies such as composting, combustion/incineration, gasification, anaerobic digestion, landfill and so on. The increasing awareness about the environment has tremendously contributed to the concerns related with disposal of the generated wastes. This paper presents a detailed review about waste and waste management options, and research published on the effect of waste materials on environment.

    Keywords: waste Management, Waste to energy, Disposal methods
  • Hojjat Eghbal *, Mehdi Ahmadi Sabegh Pages 23-37
    Introduction and purpose

    Recently, due to the increasing resistance of microorganisms to common antibiotics, the use of phenolic and antimicrobial compounds in medicinal plants has received special attention.

    Materials and methods

    The extract of mountain nester plants was extracted by maceration method and their phenolic compounds were identified by HPLC, the antimicrobial effect of the extract was investigated in concentrations (25, 50 and 100 µg/ml). These bacteria included common microbes and fungi, including Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis, Streptococcus salivaris, Streptococcus subrinus, Escherichia coli, Icnella cordens, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae. Disc diffusion and MIC methods were used to investigate the antimicrobial activity of the extracts.

    Findings

    In the investigation of the effect of each extract on bacteria, it was found that the medicinal plant of mountain nester has the least inhibitory effect against Klebsiella pneumoniae bacteria and the most inhibitory effect on Candida glabrata fungus. The results of the MIC test also confirm these effects

    Conclusion

    According to the phytochemical results obtained from the extract of this research, it can be stated that the studied medicinal plant has antibacterial phenolic compounds. Therefore, the results of the research showed that the medicinal plant extract of mountain nasturtium has appropriate antimicrobial properties against bacteria that cause oral and dental infections, so this herbal medicine can be used as an alternative to standard chlorhexidine drugs. And Nystatin said.

    Keywords: Mountain Nestern, HPLC, Antibacterial, mouth, teeth
  • Mehdi Ghiami Rad *, Alireza Lotfi Pages 39-45
    Lavender with the scientific name Lavadul angustifelia belongs to the mint family, and the extract and essence of this plant are widely used in traditional medicine. This study was conducted with the aim of investigating the antibacterial effects of alcoholic and aqueous extracts of lavender on some pathogenic bacteria. First, alcoholic and aqueous extracts of lavender were prepared by Soxhlet method, and then concentrations of 100 to 0.39% of this extract were prepared and their effect on standard strains of bacteria Bacillus subtilis, Streptococcus mutans, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica and Salmonella enteritidis determined by well diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the extracts on the studied bacteria were measured by the micro-titer plate method with the reduction of resazurin dye. The results showed that the alcoholic and aqueous extracts of Lavander have a significant inhibitory effect on all five tested bacteria. By increasing the concentration of the extracts, their effect on the studied bacteria increased. Also, both extracts (aqueous and alcoholic) had a greater effect on gram-positive bacteria, so that both Lavender extracts showed the greatest effect on Bacillus subtilis and the least effect on Salmonella enteritidis. The inhibitory and lethality effects of the alcoholic extract was higher than that of the aqueous extract. Alcoholic and aqueous extracts of Lavandula angustifalia have significant inhibitory effects on the growth of pathogenic bacteria, especially gram-positive bacteria, so they can be used to against diseases caused by these bacteria.
    Keywords: Lavandula angustifalia, Pathogenic bacteria, antibacterial effect
  • Younes Karimi Fardinpour * Pages 47-55
    This article deals with the role of mathematical chemistry in environmental studies. The aim of the article is to highlight the role of mathematical chemistry as a mathematical thinking in environmental studies. Mathematical thinking governing mathematical chemistry characterizes modeling strategies in environmental studies. The research background of environmental studies show that mathematical chemistry has been effective in solving many environmental problems. In this article, by presenting research examples and without entering into the specialized formulation of mathematical chemistry, the interaction between mathematical chemistry and the environment has been explored from its various dimensions so that the interaction of mathematical chemistry with environmental studies has been explored. The result of this research confirms that environmental problems are the driving engine of mathematical chemistry and mathematical thinking hidden in mathematical chemistry is the key to solving environmental problems. In Iran's universities, today the door to constructive interaction between mathematical chemistry and the environment has been opened in the form of intergroup scientific activities, and the country is on the verge of entering the era of mathematical thinking.
    Keywords: Mathematical chemistry, mathematical thinking, Modeling, statistics, probability, environment
  • Ahmad Asl Hashemi * Pages 57-62
    Introduction

    The gradual drying up of Urmia Lake has created the environment for environmental, social and economic crises in the northwestern region of the country. Human activities are one of the main threats to these ecosystems.

    Methodology

    This article is a review article in which related documents were searched using Google Scholar and Jihad University and Normexa data. In this period of time, more than 20 documents were reviewed and extracted according to the relevant criteria.

    Findings

    Surveys showed that human factors play the most important role. Among the human factors, we can mention the construction of structures such as dams in the watershed of the lake, as well as the construction of a highway on the lake, and among the climatic factors, we can mention the recent droughts that cause a decrease in rainfall and an increase in evaporation. And the influential factors have been the agriculture and tourism sectors.

    Conclusion

    among the causes of the crisis, dam building, changing the pattern of rainfed to irrigated agriculture, drilling unauthorized wells, excessive water extraction from surface and underground sources, and climate factors such as recent droughts that cause a decrease in rainfall and an increase in evaporation. They are involved that these factors have caused the drying up of Urmia lake and this drying has affected the vegetation of the region, the economic and social conditions of the residents of the region, which should be considered in the formulation and implementation of long-term plans.

    Keywords: lake, Urmia, Land, climate