فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/05
  • تعداد عناوین: 26
|
  • کامیار کامیار شیبت زاده، بهشید ارفع نیا، ولی رستمی* صفحات 1-6
    زمینه

    در قانون ثبت اسناد و املاک تعریف سند رسمی و حوزه شمول اسناد رسمی با قانون مدنی متفاوت است و این تعاریف باعث ایجاد برداشت ها و تفاسیر و آثار متفاوتی در جامعه و در نحوه برخورد با مسایل و مشکلات حقوقی می گردد و ازسوی دیگر برای حل نواقص قانونی در خصوص پاسخگویی به سوالات حادث که در جامعه و بالاخص دفاتر اسناد رسمی رخ می دهد نیاز به استدلالات جدید یا تفاسیر به روزتر و پویاتر است. از این رو پژوهش حاضر بر آن شد تا به بررسی خلاء های قانونی در حوزه سند رسمی در ایران و پیامدهای اخلاقی آن بپردازد.

    نتیجه گیری

    برای دستیابی به هدف در پژوهش حاضر پس از بسط فضای مفهومی موضوع تحقیق، به تبیین خلاء های اخلاقی و قانونی اسناد رسمی پرداخته شد. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که، عدم تصویب قوانین به روز و سکوت مقنن و عدم مطابقت اعمال و وقایع حقوقی کنونی در جامعه با قوانین قدیمی و عدم پاسخگویی کامل قوانین به تمامی نیازها و مسایل حقوقی روز از جمله خلاء های قانونی اسناد رسمی به حساب می آیند که پیامدهای اخلاقی و حقوقی چون  اختلاف نظر درتفسیر قوانین ، شکل گیری رویه های متفاوت در تنظیم اسناد در دفاتر اسناد رسمی،  افزایش تعداد دعاوی بین اقشار مختلف جامعه، بی اعتمادی و فقدان امنیت  را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: حقوق ایران، سند رسمی، خلاء قانونی، پیامد اخلاقی
  • حسن محمدرضایی، سید باقر میرعباسی*، علی کمالی صفحات 7-12
    زمینه

    رعایت موازین حقوق بشر و پایبندی به اصول و بنیادهای اخلاقی آن از آسیب پذیری حاکمیتها در مقابل تصمیمات خارجی جلوگیری می کند و استقلال کشورها را در جهانی که وابستگی متقابل یکی از ویژگیهای آن است تضمین می نماید. دولت ها، ضمن داشتن مشروعیت قانونی باید از مشروعیت اخلاقی نیز بهره مند باشند. در غیر این صورت، به واسطه اظهارنظرهای نهادهای رسمی حقوق بشری سازمانهای بین المللی و دولتهای دیگر، با فشار افکار عمومی بین المللی مواجه می شوند. این فشار حتی می تواند تا حد توسل به زور برای وادار ساختن یک دولت نقض کننده حقوق بشر به رعایت مقررات مربوط و موازین اخلاقی، پیش رود. امروزه حقوق بین الملل تهدید و کاربرد زور در روابط بین المللی را ممنوع دانسته و از کشورهای عضو سازمان ملل متحد می خواهد از تهدید و کاربرد زور علیه استقلال سیاسی و تمامیت ارضی دیگر کشورها خودداری نمایند. لذا، هدف این مقاله بررسی معیارهای تجویز توسل به زور در صورت نقض فاحش و گسترده حقوق بشر و بنیادهای اخلاقی آن است.

    نتیجه گیری

    بررسی منابع موجود نشان می دهد، تجویز توسل به زور در صورت نقض فاحش و گسترده حقوق بشر می تواند از مستندات و مقررات حقوق بین الملل عمومی تبعیت نماید. عدم رعایت بنیان های اخلاقی حقوق بشری به گونه ای که وجدان جامعه بشری را جریحه دار نماید منجر به نقض فاحش حقوق بشر می گردد. و این امر می تواند مجوزی برای توسل به زور باشد. علاوه بر این محافظت از معیارهای اخلاقی مانند حمایت از حرمت انسانی، دفاع مشروع و حفظ صلح و امنیت بین المللی می تواند دلیلی برای توسل به زور در نظر گرفته شود و در چنین شرایطی تنها، شورای امنیت می تواند جواز توسل به زور را صادر نماید.

    کلیدواژگان: توسل به زور، حقوق بشر، اخلاق
  • داود برادران توکلی، هادی سروری*، محسن وفامهر، محمدحسن خادم زاده صفحات 13-20
    زمینه

    بخش قابل توجهی از فعالیت انسان ها به کار و حرفه به خصوصی سپری می شود و در این میان حرفه مهندسی و به ویژه معماری که در تولید فضاهای زیست و فعالیت های انسانی نقش اساسی دارند از اهمیت خاصی برخوردارند. چرا که انسان در هر کجا باشد در فضایی هست که مهندسان، طراحان محیط و معماران آن را طراحی کرده اند و آنچه در نظر و دید  انسان است، تجربه و محصول تلاش حرفه ای آن ها می باشد. این تولیدات فضایی به منظور پاسخ به نیازهای کاربران می باشند. نیازهایی که با توجه به نوع زندگی و سطح خواسته ها شکل می گیرند و ترجمان به واژه سبک زندگی می شود. قطعا این واژه نه تنها قابل تعبیر در فرآیند تولید وجوه اخلاقی است بلکه خود زمینه ساز رفتارها و کنش هایی است که می توانند زمینه ارزیابی اخلاقی باشد. بدین ترتیب هدف مقاله حاضر تبیین اخلاق حرفه ای در معماری با توجه به سبک زندگی اسلامی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که میان وجوه سبک زندگی اسلامی همچون؛ اعتدال و میانه روی، دوری از اسراف، تقوا و خدامحوری، تفکر، راستگویی و صداقت و غیرو با وجوه اخلاق حرفه مهندسی همچون؛ ایجاد رفاه، ایمنی و سلامت جامعه، مستقل بودن، قانون گرایی و انضباط، مناعت و شجاعت، داشتن مهارت و دانش لازم و غیرو، اشتراکات معناداری وجود دارد. بطوریکه هر وجه از اخلاق حرفه مهندسی با چندین وجه از سبک زندگی اسلامی در تعامل می باشد.

    کلیدواژگان: معماری، سبک زندگی اسلامی، اخلاق مهندسی
  • نسرین سنجابی* صفحات 21-28
    زمینه

    در هر شغل و حرفه ای پیروی از هنجارهای اخلاقی، یک ضرورت است. اما در تمام مشاغل این احتمال وجود دارد که صاحبان حرف با عدول از هنجارهای اخلاقی، کار خود را به نحو نادرست انجام دهند. در این میان برخی از مشاغل حقوقی از نظر امکان دچارشدن به آسیب های اخلاقی، در زمره مشاغل پرخطر قرار می گیرند. یکی از این گروه ها قضات هستند. این مساله ضرورت مراقبت و مواظبت اخلاقی  بیشتر برای دارندگان چنین مشاغلی ، جهت در امان ماندن از خطر انحرافات اخلاقی، را اجتناب ناپذیر می سازد. برای نیل به این هدف مقدس، در این مقاله به نقش اخلاق حقوقی در تعیین ضرورت های اخلاقی ویژه قضات جهت کاهش آسیب های اخلاقی این شغل پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    شغل قضاوت به این دلیل که قاضی تعیین کننده تکلیف اختلافات می باشد و برای اعمال حق، ممکن  است تحت تاثیر عوامل گوناگون و افراد ذی نفوذ، از مسیر بی طرفی خارج شده یا با پذیرفتن هدیه، و امتیازات غیر متعارف و توصیه پذیری  موجب ضایع شدن حق بی گناهی شود، از مشاغل پرخطر از لحاظ اخلاقی محسوب می شود. قاضی در زمان صدور رای می تواند تحت تاثیر اهرم های فشار به صورت مستقیم یا غیر مستقیم مانند رسانه ها، شرایط اجتماعی و حتی فساد مالی و اخلاقی قرار گیرد. از این رو ضروریست چنین افرادی به صلاحیت های اخلاقی لازم مجهز باشند تا به اهداف عالی این شغل از جمله ایجاد قسط و عدل در جامعه، رضایت افراد جامعه و اعتماد مردم به دستگاه قضاوت اسلامی منجر شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حقوقی، قضات، صلاحیت اخلاقی، آسیب های اخلاقی
  • شادمان احمدی نژاد رزداری، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، حسن مرادی صفحات 29-35
    زمینه

    با توجه به گسترش روزافزون دنیای الکترونیک در تمامی جوانب، معاملات الکترونیکی جایگاه خود را در کنار معاملات سنتی پیدا کرده و به نوبه خود از اهمیت خاصی برخوردار می باشند و سهم بسزایی در قراردادهای تجاری بر جای نهاده اند. همین امر چالش های اخلاقی مهمی را به دنبال داشته است. معاملات الکترونیک به واسطه مواردی چون فقدان زمینه های حقوقی و قانونی لازم ، عدم ساز و کار مناسب برای حمایت از حقوق مصرف کنندگان، نبود امنیت لازم برای انجام مبادلات و تبادل اطلاعات و... زمینه مستعدی برای نقض اصول اخلاقی کسب و کار فراهم نموده است. از این رو پژوهش حاضر بر آن شد تا جایگاه اخلاقی معاملات سنتی و الکترونیکی را در صورت فقدان قصد و رضا که یکی از مبانی اخلاقی مهم در انعقاد قراردادهاست مورد بررسی قرار دهد.

    نتیجه گیری

    با بررسی عوامل فقدان قصد و رضا همچون اشتباه، اکراه و اضطرار که هر یک دارای آثار متفاوت بر عقد از دیدگاه علم اخلاق می باشند، مشخص شد که چون قصد، عنصر سازنده عقد می باشد و رضا تنها شرط اعتبار آن محسوب می شود، عقد در حالت اشتباه موثر در قصد، به جهت فقدان قصد، باطل و عقد در حالت اکراه موثر در رضا، به جهت فقدان رضا، غیرنافذ خواهد بود. با این وجود، اضطرار که امری اخلاقی است تاثیری در معامله ندارد. از حیث ماهوی میان معاملات الکترونیکی و معاملات سنتی تفاوتی وجود ندارد؛ بلکه تنها شیوه انعقاد آن دو با یکدیگر متفاوت است. عوامل گفته شده در معاملات الکترونیکی نیز صدق میکند

    کلیدواژگان: اخلاق، قصد و رضا، معاملات سنتی، معاملات الکترونیکی
  • محمود مالمیر، جواد پنجه پور صفحات 36-43
    زمینه

    اسلام به عنوان دین جامع که ریشه در فطرت آدمی دارد و به منظور پاسخ‏گویی به نیازهای اساسی بشر نازل شده است، اصول اخلاقی را در ابعاد وسیع سرلوحه سیاست جنایی خود قرار داده و پدیده‏هایی چون جرم، مجرم، مجازات را در ارتباط با هم و با سایر مقررات این دین لحاظ نموده است و دستورالعمل هایی مبتنی بر ارزش ها و اصول اخلاقی برای دوری افراد جامعه از جرم پیش بینی نموده است، چنانچه پیامبر اکرم (ص) هدف غایی بعثت خود را کامل شدن محاسن اخلاقی بیان فرموده اند. تبیین سیاست جنایی اسلام مستلزم بیان ویژگی ها و اوصاف کلی اصول بنیادین اخلاقی حاکم بر آن می باشد که در کلیه مراحل سیاست کیفری مورد توجه قرار گرفته است. هدف بحث حاضر، بررسی اصول و ارزش های اخلاقی در سیاست جنایی اسلام است .

    نتیجه گیری

    اجرای اصول اخلاقی در سیاست کیفری، مستلزم شناخت معیارهای اخلاقی در این نظام حقوقی است. در تبیین اصول اخلاقی، سه اصل رعایت کرامت انسانی، عدالت محوری و مبتنی بر تساهل و تسامح بودن وجود دارد که مبنای تدوین قواعد حقوقی در سیاستگذاری های جنایی می باشد. سیاست جنایی به تنهایی و با استفاده محض از قواعد حقوقی به نتیجه نخواهد رسید و بایستی اصول اخلاقی در کلیه مراحل سیاست جنایی مورد توجه قانونگذار و دستگاه عدالت کیفری قرار گیرد و این اصول والای اخلاقی علاوه برآنکه زیربنایی سیاستگذاری های نظام حقوقی اسلام به شمار می روند، در کلیه مراحل اعم از تقنین، دادرسی، اجرای احکام و پس از آن لازم الاجرا بوده و عدول از آن صرفا در صورت تنافی با نظم عمومی، امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، سیاست جنایی، کرامت، عدالت محوری
  • سهیل سرشار، رسول رستمی مال خلیفه* صفحات 44-51
    زمینه

    اعتبار اخلاقی و اخلاق بیولوژی هنوز به عنوان یکی از چالش های سازمان های امروزی است چراکه اثربخشی سازمان درگروی این دو عامل مهم است پس مدیران باید آن را جدی بگیرند تابتوانند با تصویرسازی از اخلاق سودمند کارکنان را از کارهای غیراخلاقی دور سازند و آنان را برای انجام تکالیف اخلاقی یاری دهند. لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اعتبار اخلاقی سازمان و اخلاق بیولوژی بر تکالیف اخلاقی کارکنان با نقش میانجی اخلاق سودمند از کارکنان انجام گرفت.

    روش

    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها همبستگی است. جامعه آماری شامل کارکنان دانشگاه پیام نور خرم آباد است. حجم نمونه بر اساس روش طبقه ای متناسب و جدول کرجسی و مورگان 120 نفر انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اعتبار اخلاقی، اخلاق بیولوژی، تکالیف اخلاقی و اخلاق سودمند که روایی آنها مورد تایید صاحبنظران قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها بر اساس آلفای کرونباخ به ترتیب 81/0، 79/0، 78/0، 89/0محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده های از دو سطح آمار توصیفی و استنباطی از نوع معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS, LISREL استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین اعتبار اخلاقی و اخلاق بیولوژی با نقش میانجی اخلاق سودمند بر تکالیف اخلاقی کارکنان معنادار است.

    نتیجه گیری

    نتایج مبنی بر آن است که سازمان ها از طریق اعتبار اخلاقی، اخلاق بیولوژی غنی و اخلاق سودمند می توانند میزان تکالیف اخلاقی کارکنان را افزایش و از رفتارهای غیراخلاقی و فسادهای سازمانی بکاهند.

    کلیدواژگان: اعتبار اخلاقی، اخلاق بیولوژی، تکالیف اخلاقی، اخلاق سودمند
  • مجتبی هاشمیان، فریبرز رحیم نیا*، مجتبی پورسلیمی، محمدمهدی فراحی صفحات 52-57
    زمینه

    نظر به ضرورت مطالعه ی پدیده ی تعادل کار-زندگی و ابتکارات فردی کارکنان سازمان ها در جهت حصول آن، پژوهش حاضر این هدف را دنبال می کند که نسبت به کشف و بازنمایی راهبردهای شناختی تعادل کار-زندگی در میان اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی شمال شرق ایران تلاش نموده و از این رهگذر مضامین اخلاقی مستتر در راهبردهای مذکور را برجسته نماید.

    روش

    در این پژوهش، ساز و کار مربوط به روش تحقیق پدیدار شناسی از این جهت که به فهم تجربه زیسته مشارکت کنندگان کمک می کند به کار گرفته شد. جامعه مورد مطالعه آن دسته از اعضای هیات علمی دانشگاه های فردوسی مشهد و بیرجند بوده که دارای حداقل مرتبه علمی استادیاری با 5 سال سابقه کاری بودند. نمونه ی تحقیق، بخشی از جامعه ی مورد مطالعه بوده که با فن نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و نهایتا پس از اشباع داده ها و تکرار یافته ها، کفایت اندازه ی آن با تعداد 16 مشارکت کننده مسجل شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و شیوه ی تحلیل داده ها نیز روش تحلیل محتوای کلایزی بوده است.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که راهبردهای شناختی بازآفرینی تعادل کار-زندگی شامل 12مضمون بوده و دربردارنده ی دو راهبرد کلان فردی با عناوین "فروکاست مطالبات نقش" و "پاسخگویی دوسوگرای نقش" است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند در جهت حصول تعادل کار-زندگی از طریق ابتکارات فردی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی، تعادل کار-زندگی، اخلاق
  • نگین توصیفیان*، عبدالزهرا نعامی صفحات 58-69
    زمینه

    ارزیابی برنامه های درسی نشان می دهد که در نظام های آموزشی، صرفا به بعد عقلانی فراگیران توجه می شود و سایر ابعاد وجودی خصوصا بعد معنوی و اخلاقی مورد غفلت قرار می گیرد. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی برنامه درسی معنوی مبتنی بر اخلاق انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها آمیخته اکتشافی، از نظر روش اجرا، داده بنیاد و پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری مرحله کیفی، خبرگان حوزه آموزش و پرورش هستند که به روش هدفمند گلوله برفی 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در بخش کمی نیز مدیران و سرپرستان آموزش و پرورش بودند که تعداد 110 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.در بخش کیفی از روش داده بنیاد و کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) و در بخش کمی از یک پرسشنامه 103ماده ای مبتنی بر یافته های بخش کیفی و آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته

    در بخش کیفی، سه بعد آگاهی معنوی، حساسیت اخلاقی و اکتشاف اخلاقی، به عنوان ابعاد زیربنایی شناسایی شدند. در بخش کمی نیز شاخص های AGFA، GFI، RMSEA و خی دو  همگی بیانگر این هستند که ابعاد شناسایی شده در یک ساختار متجانس، سازه های الگوی یک مفهوم تحت عنوان برنامه درسی مبتنی بر اخلاق را حمایت می کنند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که در طراحی برنامه درسی  باید به مواردی از قبیل؛ آگاهی معنوی، حساسیت اخلاقی و اکتشاف اخلاقی به عنوان عوامل کلیدی اخلاقی توجه نمود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی معنوی مبتنی بر اخلاق، حساسیت اخلاقی، آگاهی معنوی، اکتشاف اخلاقی
  • نسیم شایان*، غلامرضا جندقی، غلامرضا طالقانی، رضا طهماسبی، جبار باباشاهی صفحات 70-79
    زمینه

    ساختارهای سازمانی جدید به سرعت رو به تغییر نهاده اند و نردبان های ترقی کوتاه و تخت شده اند و در نتیجه منابع انسانی در سازمان با تهدیدهای مختلفی از جمله فلات شغلی روبرو شده اند. عدم توجه به معیارهای اخلاقی به عنوان یک عامل مضاعف در فرایند مدیریت می تواند از علل بروز فلات شغلی باشد. از این رو تحقیق حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل فلات شغلی با تاکید بر نقش عوامل اخلاقی در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش

    روش تحقیق آمیخته بود. در بخش کیفی، از روش نظریه داده بنیاد استفاده شد. جامعه تحقیق 11 نفر از خبرگان حوزه منابع انسانی (اساتید دانشگاه، مشاورین و مدیران ارشد) دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های عمیق و غیر ساختاریافته بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و دستیابی به مدل مفهومی تحقیق از روش کدگذاری استفاده شد. در بخش کمی، روش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری 338 نفر از مدیران عملیاتی و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساز بود. داده ها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته های بخش کیفی منجر به شناسایی 13 مقوله محوری در ساختار مدل پارادایمی گردید. مقوله ناامیدی کارکنان از ارتقاء شغلی به عنوان مقوله مرکزی انتخاب شد و مدلی جهت توصیف فلات شغلی شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدهای آن طراحی و ارایه گردید. در بخش کمی نیز تحلیل های مدلسازی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را با داده ها مورد حمایت قرار دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج یافته ها بر اساس مدل حاکی از آنست که استقرار نظام شایسته سالاری و شایسته گزینی، عدالت و انصاف، اشاعه زمینه اخلاقی در محیط کار و به کارگیری برنامه های توانمندسازی منجر به کاهش فلات زدگی شغلی کارکنان و در نهایت افزایش بهره وری و اثربخشی سازمان می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، فلات زدگی شغلی، نظریه داده بنیاد
  • عباس شول*، عاطفه خیاط زاده بزنجانی، طیبه پور ولی عرب صفحات 80-88
    زمینه

    در راستای کاهش اثرات نامطلوب تصمیم گیری غیر اخلاقی در عملکرد عملیاتی شرکت ها، این پژوهش با هدف شناسایی و تعیین روابط علی حاکم بر موانع تصمیم گیری اخلاقی در مدیریت عملیات و زنجیره تامین صورت پذیرفته است.

    روش

    این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها پیمایشی محسوب می شود. جامعه پژوهش را مدیران عملیاتی شرکت های تولیدی تشکیل می دهد که تعداد 30 نفر از آن ها از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه استفاده شد. پس از شناسایی موانع تصمیم گیری اخلاقی در مدیریت عملیات و زنجیره تامین و گردآوری نظرات خبرگان، تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین روابط  میان آن ها با استفاده از روش دیمتل در نرم افزار متلب انجام شد.

    یافته ها:

     در این پژوهش، از میان شش مانع شناسایی شده(استفاده گسترده از روش های کمی، ارزش برتر روی اطلاعاتی که قابل اندازه گیری هستند، عدم امنیت شغلی،  تصمیم گیری مکرر،  استفاده گسترده از تیم/گروه های کاری و  اولویت های عملیاتی)، عامل اولویت های عملیاتی  و پس از آن، تصمیم گیری مکرر از مهمترین و تاثیرگذارترین موانع جهت تصمیم گیری اخلاقی در مدیریت عملیات و زنجیره تامین شناخته شدند.

    نتیجه گیری:

     نتایج تحقیق حاکی از آنست که مانع اولویت های عملیاتی بر سایر موانع تصمیم گیری اخلاقی در مدیریت عملیات و زنجیره تامین، اثرگذار است. لذا شایسته است مدیران عملیاتی، اخلاق را به عنوان یک اولویت عملیاتی در مدیریت عملیات و راهبرد عملیات در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، مدیریت عملیات، زنجیره تامین
  • سمانه رفاهی بخش* صفحات 89-96
    زمینه

    موضوع جامعه پذیری حرفه ای در حسابداری بسیار با اهمیت است. عدم انتقال ارزش های حرفه ای به دانشجویان حسابداری ممکن است هم به حرفه و هم به دانشجویان آن آسیب برساند. افراد باید خود را  با تمام ارزش ها و هنجارهای حرفه انتخابی خود تطبیق دهند. مطالعه جنبه های مختلف جامعه پذیری حرفه ای و عوامل موثر بر آن می تواند زمینه ای برای بهبود حرفه را فراهم کند. هدف این مقاله مطالعه رابطه بین جهت گیری اخلاقی با جامه پذیری حرفه ای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی حسابداری می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری حسابداری کل کشور است که برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری دردسترس استفاده گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده است. داده های استخراج شده از 284 پرسشنامه جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش رابطه معنادار جهت گیری اخلاقی با جامع ه پذیری حرفه ای را تایید می نماید. به عبارتی دیگر ایده آل گرایی اخلاقی به صورت مثبت و معنی داری با جامعه پذیری حرفه ای ارتباط دارد این در حالی است که رابطه نسبی گرایی اخلاقی با جامعه پذیری حرفه ای منفی و معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه با اینکه دانشجویان از طریق سیستم آموزش عالی با این حرفه آشنایی پیدا می کنند و جهت گیری اخلاقی با فرآیند جامعه پذیر شدن آن ها ارتباط معناداری دارد، لذا مداخلات آموزشی موثرتر، در سطح دانشگاه برای بهبود و ارتقای آگاهی دانشجویان نسبت به مباحث اخلاقی و توجه به جامعه پذیری حرفه ای امری ضروری است.

    کلیدواژگان: ایده آل گرایی، جامعه پذیری حرفه ای، جهت گیری اخلاقی، نسبی گرایی
  • مهبان ممتازی * صفحات 97-102
    زمینه

    اخلاق یک تجربه انسانی است که هر فرد در زندگی عادی خود نیاز به فضیلت اخلاقی دارد که بر آن متکی است. اخلاق یک ابزار اصلی یا یک مهارت زندگی است که یک بعد لاینفک بهزیستی است. بهزیستی اخلاقی می تواند منجر به کاهش تعارضات و طلاق عاطفی می شود از این روی، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بهزیستی اخلاقی با کاهش تعارضات زناشویی و طلاق عاطفی انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه پیام نور ملایر به تعداد 200 نفر می باشد. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان و روش تصادفی ساده 120 دانشجو برآورد شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی اخلاقی با پایایی 90/0، تعارضات زناشویی با پایایی 82/0، طلاق عاطفی با پایایی 81/0 که روایی آن مورد تایید صاحبنظران قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (درصد، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون) و نرم افزار  SPSSاستفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که بین بهزیستی اخلاقی، تعارضات و طلاق عاطفی رابطه معنادار وجود دارد و از طریق بهزیستی اخلاقی می توان میزان 43/0 درصد از تعارضات زناشویی و 41/0 درصد از طلاق عاطفی را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    در بحث سلامت خانواده و افراد آن همیشه به بهزیستی روانی، جسمی، معنوی و اجتماعی توجه شده اما بعد بهزیستی اخلاقی کمتر توجه شده است بنابراین برای بقای خانواده و سلامت آن و کاهش طلاق عاطفی و تعارضات زوجین باید بهزیستی اخلاقی را مدنظر قرار دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی اخلاقی، تعارضات زناشویی، طلاق عاطفی
  • ندی دیده ور* صفحات 103-108
    زمینه

    آموزش اخلاق حرفه ای در رشته سرامیک، نیازمند بهره مندی از یک نظام قاعده مند تلفیق مولفه های اخلاق حرفه ای در عناصر برنامه درسی رشته سرامیک است تا از طریق آن نسبت و ارتباط بین مولفه های اخلاق حرفه ای و اجزای برنامه درسی مشخص شود. هدف پژوهش حاضر" طراحی چارچوب مفهومی تلفیق مولفه های اخلاق حرفه ای در برنامه درسی رشته سرامیک"می باشد.

    روش

    رویکرد پژوهش حسب مفهوم، کیفی و هدف آن کاربردی است. جامعه پژوهش شامل برنامه ریزان درسی و هنرآموزان رشته سرامیک است و نمونه آماری عبارت بود از کلیه برنامه ریزان درسی و هنرآموزان رشته سرامیک که به ترتیب 7 نفر برنامه ریز درسی و 17 نفر هنرآموز بودند که از همگی آنها در این پژوهش استفاده شد. داده ها از تحلیل منابع و دریافت نظرات گروه های نمونه از روش دلفی در دو مرحله حاصل شد و به روش آزمون کندال مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته های این پژوهش، چارچوب مفهومی تلفیق مولفه های اخلاق حرفه ای در برنامه درسی رشته سرامیک بود و ضرایب توافق کندال محاسبه شده برای مولفه های چارچوب در دور دوم دلفی مقادیر بالاتر از 7/0 را نشان داد.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد تلفیق مولفه های اخلاق حرفه ای در عناصر برنامه درسی رشته سرامیک از چارچوب مفهومی برخوردار است و چارچوب حاصل موردتوافق بالای گروه های نمونه تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، برنامه درسی تلفیقی، رشته سرامیک
  • محمدمهدی عرب نژاد خانوکی، علیرضا کلدی*، حسین آقاجانی صفحات 109-114
    زمینه

    کارآفرینی نقش به سزایی در توسعه هر کشور دارد. از کارآفرینی به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی و تشخیص فرصت ها  و استفاده از منابع یاد می شود و کارآفرینان کسانی هستند که با تشخیص فرصت ها موفقیت در امور تولیدی، تجاری و خدماتی را تضمین می کنند. اما باید توجه داشت که ملاک انجام هر فعالیتی به شیوه ای قابل قبول، رعایت مجموعه اصول اخلاقی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای سطح توجه به اخلاق کسب و کار در میان کارآفرینان ایران و امارات شکل گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی/ علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری تحقیق کارآفرینان ایرانی در ایران  و امارات بودند. که از میان آنها 75 نفر با نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس یک راهه و آزمون شفه) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میزان توجه به اخلاق کسب و کار در میان کارآفرینان ایرانی در امارات به شکل معناداری بیش از کارآفرینان مقیم ایران است. اما مقایسه میزان رعایت اخلاق کسب کار در میان کارآفرینان مقیم شهرستان با تهران تفاوت معناداری نشان نداد.  

    نتیجه گیری

    بی شک ساختارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حاکم، نظام بانکی، نظام آموزشی، خانواده و فرهنگ، ضمانت اجرایی قوانین و بازار رقابتی در میزان توجه کارآفرینان به اخلاق کسب و کار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق کسب و کار، کارآفرینی
  • مریم زهدی، کامبیز حیدرزاده هنزائی*، محسن خون سیاوش صفحات 115-121
    زمینه

    کارآفرینی به عنوان رکنی از جریان توسعه در جامعه برخاسته از بستری فرهنگی - اجتماعی است و اخلاق به عنوان بعدی از فرهنگ نقشی پر رنگ در کارآفرینی دارد. از این روی پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های موثر بر قصد کارآفرینی اخلاقی شکل گرفت.  

    روش

    رویکرد تحقیق کیفی و با استفاده از روش داده بنیاد  انجام شد. جامعه تحقیق شامل متخصصین و خبرگانی بود که آشنایی کامل با کارآفرینی اخلاقی داشتند. از میان آنها 30 خبره با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها؛ مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته بوده است و جهت تحلیل داده ها از کد گذاری باز، محوری و انتخابی و از نرم افزار اطلس تی استفاده شد.

    یافته ها

    نتیجه تحقیق نشانگر 8 زمینه موثر بر قصد کارآفرینی اخلاقی بود. این زمینه ها عبارتند از؛ عوامل فردی - شخصیتی، فراشناختی، شبکه ها و سیستم ها، خودکارآمدی فرآیند ایجاد کسب و کار اخلاقی، مطلوبیت درک شده، درک از محیط کلان، فرهنگ سازی کارآفرینی اخلاقی، زیرساخت های کارآفرینی و کارآفرینی اخلاق مدار در جامعه که در یک مدل بومی یکپارچه شد.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر نشان داد که 8 دسته عامل بر قصد کارآفرینی اخلاقی اثرگذار هستند. 4 مقوله (فردی، فراشناختی، سیستمی و درک از محیط کلان) به شکل غیر مستقیم با تاثیر بر 2 مولفه خودکارآمدی و مطلوبیت درک شده قصد کارآفرینی اخلاقی را تحت تاثیر قرار می دهند. و دو مولفه  (فرهنگ سازی و وجود زیرساخت های جامعه) به شکل مستقیم قصد کارآفرینی اخلاقی را تحت تاثیر قرار می دهند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اخلاق، کسب و کار اخلاقی
  • ناهید گلچی، مسعود قربان حسینی*، زین العابدین امینی سابق، امیرحسین محمد داودی صفحات 122-130
    زمینه

    امروزه با پیچیده تر شدن سازمانها و ایجاد نگرشهای جدید نسبت به تاثیر عوامل غیر قابل رویت ولی موثر بر اعتماد، موضوعات اخلاق در محیط کار مورد توجه قرار گرفته است. منظور از این پژوهش بررسی انواع اخلاق سازمانی و شناسایی اخلاق سازمانی موثر بر ترومای اعتماد افراد است.

    روش

    تحقیق از روش آمیخته انجام و دربخش کیفی از تحلیل تم و جامعه آماری کارکنان رسمی بانکهای ایران ، نمونه آماری11 نفراز خبرگان بانکی بصورت غیر تصادفی و هدفمند با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختارمند ، مصاحبه و روش دلفی استفاده شد . بخش کمی از نوع توصیفی و همبستگی ، جامعه آماری کارکنان بانکها ونمونه 384 نفری بصورت تصادفی ساده و براساس جدول مورگان انتخاب شد. ابزار پرسشنامه محقق ساخته ، روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    طبق مطالعات کتابخانه ای 16شاخص برای سنجش انواع اخلاق سازمانی و 10شاخص برای ترومای اعتماد شناسایی شد که پس از مصاحبه با نخبگان 3 شاخص دیگر به آن  اضافه شد. اخلاق ابزاری با ضریب استاندارد 5/0اثر مثبت و معنادار بر ترومای اعتماد دارد و سایر انواع اخلاق سازمانی اثر منفی و معنی داری برترومای اعتماد دارند.

    نتیجه گیری

    اخلاق سازمانی ابزاری ، اثر مستقیم بر ترومازای اعتماد افراد دارد. سازمانها برای مقابله با این اثر ترومازا باید ارزشهای اصلی اخلاقی را از طریق آموزشهای منظم ، ارتباطات موثر و تقویت محیط حمایتی مانند چارچوبهایی برای تصمیم گیری مشترک وگفتگو توسعه دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، ترومای اعتماد، جو اخلاقی ابزاری
  • رسول یعقوبی صالح آبادی، زهرا پورزمانی* صفحات 131-138
    زمینه

    توسعه و پیچیده شدن فعالیت کسب و کارها، مسایل اخلاقی مختلفی را بروز می دهد که قضاوت های اخلاقی حسابرسان را با چالش مواجه می کند. هویت حرفه ای و جهت گیری اخلاقی از جمله عواملی هستند که قضاوت اخلاقی حسابرسان را تحت تاثیر قرار می دهند. هویت حرفه ای به دلیل اینکه نگرش ها و رفتارهای تعیین شده حسابرسان را با نقش های حرفه ای آن ها سازگار می کند قضاوت های اخلاقی تر آن ها را به همراه دارد ولی این رابطه می تواند تحت تاثیر جهت گیری اخلاقی قرار گیرد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثر هویت حرفه ای بر قضاوت اخلاقی و بررسی نقش میانجی جهت گیری اخلاقی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی بخش خصوصی و نمونه آماری 437 عضو جامعه است که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده و فرضیات پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری با کمک نرم افزار AMOS مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد هویت حرفه ای علاوه بر اینکه رابطه مستقیم با قضاوت اخلاقی دارد، به صورت غیر مستقیم از طریق ایده آل گرایی و نسبی گرایی با قضاوت اخلاقی حسابرسان در ارتباط است. همچنین هویت حرفه ای با ایده آل گرایی رابطه مثبت و با نسبی گرایی رابطه منفی دارد. ایده آل گرایی و نسبی گرایی به ترتیب رابطه مثبت و منفی با قضاوت اخلاقی دارند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش از طریق شناسایی مولفه های هویت حرفه ای حسابرسان مستقل به شناخت بهتر عواملی می پردازد که با قضاوت اخلاقی آنها در ارتباط است و مدلی را جهت بهبود قضاوت های اخلاقی آن ها با توجه به فضای حاکم بر کسب کار کشور پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، جهت گیری اخلاقی، ایده آل گرایی، نسبی گرایی، قضاوت اخلاقی
  • محمد محمدی، فریدون آزما*، علی اصغر بیانی، سامره شجاعی صفحات 139-146
    زمینه

    برای شهود کارآفرینی داشتن یک الگو حایز اهمیت است .کارآیی چنین الگویی مستلزم لحاظ نمودن ملاحظات اخلاقی است. از این رو هدف پژوهش حاضر ارایه الگو برای شهود کارآفرینی سازمانی با توجه به ملاحظات اخلاقی در بانک ملی ایران می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کیفی ، کاربردی و پیمایشی قرار دارد. جامعه پژوهش دو گروه بود: گروه اول، اساتید دانشگاهی در رشته های مدیریت دولتی، روانشناسی و کارآفرینی و گروه دوم، مدیران و روسای بانک ملی ایران بودند که به روش نمونه برداری غیراحتمالی و هدفمند تعداد 30 نفر از افراد برای مشارکت در پژوهش شناسایی و انتخاب شدند. ابزار تحقیق مصاحبه و پرسشنامه دلفی فازی بود. داده ها با استفاده از روش دلفی فازی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس داده های به دست آمده، 42 شاخص با 7 بعد در الگوی شهود کارآفرینی سازمانی مشخص شد. بر اساس یافته ها بیشترین میزان موافقت خبرگان با مولفه تصمیم گیری اخلاقی، احساس اعتماد به دبگران، اعتماد متقابل میان بانک، جامعه و صنعت می باشد که نشان از اهمیت نقش ملاحظات اخلاقی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آن است که برخورداری از شهود کارافرینانه ، می تواند در یک چرخش کارافرینانه ، شرایط موجود را تغییر داده و کارافرینی سازمانی و خلق ارزش های مبتنی بر اخلاق حرفه ای را بهبود بخشد و کارکنان را قادر سازد تا ضمن آسیب شناسی جامع سیستم مدیریت، طرح ها و اقدامات بهبود را استخراج نموده و موقعیت خود را در فرایند بلوغ سازمانی توام با اعمال ملاحظات اخلاقی مورد ارزیابی قرار دهند.

    کلیدواژگان: شهود، کارافرینی سازمانی، ملاحظات اخلاقی
  • میر امید یوسفی شارمی، بهمن بنی مهد*، مهدی مرادزاده فرد، بهرام همتی صفحات 147-152
    زمینه

    تحقیقات نشان می دهد، ویژگی های اخلاقی و رفتاری افراد بر تصمیمات و قضاوت های آن ها اثرگذار است. هدف تحقیق حاضر در درجه اول بسط مبانی نظری قضاوت و تصمیم گیری افراد در متون اخلاق و در درجه دوم بررسی رابطه خشم اخلاقی با بی طرفی حسابرس است.

    روش

    روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات خصوصی عضو جامعه حسابداران رسمی بوده که تعداد 340 نفر از اعضای جامعه به عنوان نمونه آماری، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها، از پرسش نامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، خشم اخلاقی در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معنی دار و مثبت با بی طرفی حسابرس دارد. هم چنین، جنسیت و محل اشتغال به ترتیب، روابط مثبت و منفی معنی دار، در سطح اطمینان 95 درصد با بی طرفی حسابرس دارند.

    نتایج

    بر اساس یافته های این پژوهش افرادی که دارای خشم اخلاقی بیشتر هستند، از استقلال و بی طرفی بیشتری برخوردار بوده و اقدام به اخذ تصمیمات و قضاوت های عادلانه می کنند. در این مورد، سیاست گذاران حرفه حسابرسی می توانند، اصول و قواعد اخلاقی و همچنین قوانین لازم را تدوین نمایند.

    کلیدواژگان: خشم اخلاقی، بی طرفی حسابرس، حرفه حسابرسی
  • کیومرث کوهی*، لیلا نیرومند، فیروز دیندار فرکوش، سمیه تاجیک صفحات 153-158
    زمینه

    امروزه پدیده نوینی با عنوان فیلترینگ اطلاعات در شبکه های اجتماعی انجام می شود.  هدف از این تحقیق پاسخگویی به این سوال اصلی است که آیا بین ابعاد سواد رسانه ای و فیلترینگ اطلاعات در فضای مجازی رابطه وجود دارد؟

    روش

    این پژوهش کاربردی است و روش پژوهش آن توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر ایلام و دهلران بوده اند از این تعداد 332 نفر بر مبنای فرمول کوکران با روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون کالموگروف اسمیرنف و ضریب همبستگی پیرسون) با  نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

     تحلیل داده ها نشان داد که بین سواد رسانه ای و فیلترینگ اطلاعات در فضای مجازی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و ارتباط بین ابعاد اخلاقی و شناختی با فیلترینگ اطلاعات قدرتمند تر از ابعاد  ارتباط ابعاد زیباشناختی و حسی با فیلترینگ اطلاعات بود .

    نتیجه گیری

    ابعاد سواد رسانه ای در پیوستاری تعاملی و به هم پیوسته قرار دارند که می توانند فیلترینگ اطلاعات در فضای مجازی را هدایت کنند. بر اساس این تحقیق بعد اخلاقی بیش از سایر ابعاد هدایتگر فیلترینگ اطلاعات در فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، فیلترینگ، ابعاد شناختی واخلاقی، ابعاد احساسی و زیباشناختی
  • شیما عطار، فائزه ناطقی*، نصرالله عرفانی صفحات 159-163
    زمینه

    با توجه به نقش عمده کتاب های درسی در توانمندی شناختی و افزایش سطح استدلال و قضاوت اخلاقی دانش آموزان، ارزیابی آنان  بر مبنای میزان انعکاس مولفه های رویکرد تربیت اخلاقی رشدی شناختی ضروری است. لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین جایگاه مولفه های رویکرد مذکور در محتوای کتاب های درسی فارسی است. 

    روش

    روش تحقیق فعلی آمیخته است که با ترکیبی از روش های تحلیل محتوای کیفی- قیاسی و تحلیل محتوای کمی انجام شد. جامعه آماری را کتاب های درسی فارسی دوره متوسطه اول تشکیل داد و نمونه همان جامعه آماری بود. لذا کلیه محتوای کتاب های نامبرده به روش تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفت. از چک لیست محقق ساخته تحلیل محتوا برای گرد آوری داده ها و از روش آنتروپی شانون برای تجزیه و تحلیل داده ها بهره گیری گردید.

    یافته ها

    برنامه ریزان درسی و مولفین در تدوین محتوای کتاب های نامبرده، زمینه و فرصت مناسبی را برای ایجاد روحیه قضاوت صحیح در سطوح رشدی، واگذاری مسیولیت با توجه به سطح توانایی نوجوانان در درک و حل معماهای اخلاقی و همچنین تقویت مهارت های تصمیم گیری در مواجه با تنگناهای اخلاقی به منظور ساخت ارزش ها توسط خود فراگیران و دستیابی به استدلال های قوی با استفاده از روش های حل مسیله را فراهم ننموده اند.

    نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از نیاز جدی به بازنگری در محتوای کتاب های مورد اشاره بر مبنای مولفه های رویکرد رشدی شناختی به منظور پرورش توانایی شناخت اخلاقی در نوجوانان و ارتقای سطح استدلال و قضاوت اخلاقی آن ها از طریق ایجاد موقعیت های مساله محور پیرامون معضلات اخلاقی است؛ زیرا میزان توجه به مولفه های رویکرد مذکور در محتوای کتاب های نامبرده از توزیع نرمالی برخوردار نیست..

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، دوره متوسطه اول، رویکرد رشدی شناختی، کتاب های درسی فارسی
  • حسین نعمتی، روح الله سهرابی*، علیرضا اسلامبولچی، علی اصغری صارم صفحات 164-168
    زمینه

    رهبران دارای مسیولیت هستند، پس نیازمند اخلاق می باشند. افرادی که در جایگاهی چون رهبری قرار دارند، می توانند منشاء بسیاری از تغییرات رفتاری شوند؛ و این امر، زمانی بهتر محقق می شود که این رهبران رفتار اخلاقی بالایی نیز داشته باشند. از این رو پژوهش حاضر با  هدف بررسی ویژگیهای رهبری اخلاقی و سپس استخراج الگویی مفهومی از رابطه بین این ویژگیها شکل گرفت.

    روش

     تحقیق حاضر اکتشافی، کیفی است . جامعه آماری شامل تعدادی از اساتید مدیریت ایران  در شهر همدان بود. از میان جامعه مورد نظر 11 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و در نهایت داده ها با روش تحلیل تم مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    پس از انجام فرآیند تحلیل تم ابتدا 124 تم فرعی شناسایی شد. با دسته بندی و حذف موارد تکراری 22 تم فرعی شناسایی شد که در قالب سه گروه عمده از  مولفه ها یا ویژگی های رهبری اخلاقی تحت عنوان ویژگی های رهبر اخلاق مدار و رفتارهای رهبر اخلاق مدار و نتایج حاصل از به کارگیری رهبری اخلاقی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که چنانچه مولفه های رهبری اخلاقی که مجموعه ای از ویژگی ها و رفتارهاست تحقق یابد بی شک نتایجه همچون کاهش تعارضات، افزایش رضایت ، تعالی سازمانی و شایسته سالاری تحقق خواهد یافت.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری اخلاقی، سازمان دولتی
  • رضا باقرزادگان، مهدی مرادزاده فرد*، زهرا پورزمانی صفحات 169-173
    زمینه

    مادی گرایی و فرامادی گرایی، از جمله متغیرهای تاثیرگذار در حوزه اخلاق کاری محسوب می شوند. تحقیق حاضر سعی دارد تا این رابطه را بر قضاوت غیراخلاقی حسابرسان مورد مطالعه قرار دهد. از این رو هدف این پژوهش مطالعه رابطه میان مادی گرایی و فرا مادی گرایی با قضاوت غیراخلاقی حسابرس است.

    روش

    پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی در سال 1400 می باشد، که تعداد 129 حسابرس به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل روابط ساختاری خطی-لیزرل استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد، مادی گرایی رابطه مثبت و معناداری با قضاوت غیراخلاقی حسابرسان دارد و فرا مادی گرایی رابطه منفی و معناداری با قضاوت غیراخلاقی حسابرسان دارد.

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های این پژوهش، دو وظیفه اصلی حسابرسان اطمینان بخشی و اظهارنظر نسبت به اطلاعات حسابداری می باشد. بنابراین قضاوت حسابرسان می تواند، منافع استفاده کنندگان زیادی را تحت تاثیر قرار دهد. لذا شناسایی عوامل اخلاقی که می تواند بر قضاوت حسابرس تاثیرگذار باشد حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: مادی گرایی، فرامادی گرایی، قضاوت غیراخلاقی
  • مرتضی نامدار، محمدجمال کمالی*، زهرا شکوه، سنجر سلاجقه صفحات 174-179
    زمینه

    اهمیت توجه به عملکرد کارکنان در پرتوی هوش هیجانی و هوش اخلاقی می تواند راهشگای مسایل مدیریت باشد، با درک این مهم هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین هوش هیجانی و هوش اخلاقی با عملکرد کارکنان در سازمان آموزش و پرورش استان فارس می باشد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد، جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی پرسنل سازمان آموزش و پرورش استان فارس به تعداد 500 نفر  می باشد، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 218  نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند، روش برآورد حجم نمونه فرمول کوکران بود. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه استاندارد عملکرد سازمانی، هوش هیجانی و هوش اخلاقی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده مدل معادلات ساختاری در نرم افزار های SPSS18  و LISREL  صورت پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و هوش اخلاقی با عملکرد کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه می توان برای توسعه عملکرد کارکنان از هوش هیجانی و هوش اخلاقی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری اخلاقی، سازمان دولتی
  • آرش نظامی، فرشید نمامیان*، علیرضا اسلامبولچی صفحات 180-184
    زمینه

    امروزه صنعت گردشگری به  عنوان یکی از مهمترین صنایع درآمدزا در دنیا مطرح است. . تصویر برند مقصد یکی از اساسی ترین ابزارهای مدیران صنعت گردشگری است و  گردشگران بر اساس تصویر ذهنی خود از مکان های مختلف اقدام به تعیین مقصد گردشگری می کنند از این رو پژوهش حاضر بر آن شد تا نقش اخلاق در شکل گیری برند مقصد را مورد توجه قرار دهد.

    روش

    این پژوهش کاربردی و در زمره پژوهش های توصیفی - همبستگی قرار داشت. جامعه آماری شامل تمامی گردشگران داخلی و خارجی که در تابستان 98 به استان لرستان سفر کرده اند بود  که از میان آنها 260 نفر به شکل نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته داده ها جمع آوری و با استفاده از معادلات ساختاری و روش MICMAC مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    5 مقوله شامل عوامل اجتماعی، عوامل زیرساختی، عوامل محیطی، فرهنگی، سیاسی شناسایی و دسته بندی شد. که 12 شاخص مهم در این رابطه شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش مشخص شد عوامل اخلاقی چون، میزان نیکزیستی جامعه، احترام به دیگران، باورهای مذهبی، احترام به فرهنگ های دیگر، نبود تعصبات قومی - نژادی، حمایت از دیگران، احترام به محیط زیست، اعتبار، ثبات و امنیت، آزادی های فردی و اجتماعی، برابری حقوق، زیرساخت های ایمن در شکل گیری تصویر برند مقصد نقش دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق، برند مقصد، گردشگری
|
  • Pages 1-6
    Background

    In the Law on registration of deeds and real estate, the definition of official document and the scope of inclusion of official documents are different from civil law, and these definitions create different interpretations and effects in society and how to deal with legal issues and problems. Resolving legal deficiencies in answering accidental questions that occur in the community, especially notaries, requires newer arguments or more up-to-date and dynamic interpretations. Therefore, the present study decided to examine the legal loopholes in the field of official documents in Iran and its ethical implications.

    Conclusion

    In order to achieve the goal in the present study, after expanding the conceptual space of the research topic, the moral and legal gaps of the official documents were explained. The findings of this study indicate that the lack of approval of up-to-date laws and the silence of the legislature and the mismatch of current legal practices and events in society with the old laws and the complete non-compliance of laws with all the needs and legal issues of the day, including legal loopholes. Official documents are considered to have moral and legal consequences, such as disagreement over the interpretation of laws, the formation of different procedures in the preparation of documents in notaries, the increase in the number of lawsuits between different segments of society, mistrust and lack of security.

    Keywords: Iranian law, Official document, Legal vacuum, Ethical consequence
  • Pages 7-12
    Background

    Observance of human rights standards and adherence to ethical principles and foundations prevents the vulnerability of governments to foreign decisions and guarantees the independence of countries in a world where interdependence is one of its characteristics. Governments, while having legal legitimacy, must also enjoy moral legitimacy. Otherwise, international organizations and other governments are under pressure from the international community due to the statements of official human rights organizations. This pressure can even go so far as to force a human rights abuser to comply with the relevant rules and ethics. Today, international law prohibits threats and the use of force in international relations, and calls on member states of the United Nations to refrain from threatening and using force against political independence and territorial integrity of other countries. Therefore, the purpose of this article is to examine the criteria for prescribing the use of force in the event of a gross and widespread violation of human rights and its moral foundations.

    Conclusion

    A review of available sources shows that the imposition of coercion in case of gross and widespread violations of human rights can comply with the documents and regulations of public international law. Failure to uphold the moral foundations of human rights in a way that hurts the conscience of human society will lead to gross violations of human rights. And that could be a license to use force. In addition, the protection of ethical standards such as protection of human dignity, legitimate defense and the maintenance of international peace and security can be considered as a reason for resorting to force, and in such circumstances, only the Security Council can issue a permit for the use of force.

    Keywords: Coercion, Human Rights, Ethics
  • Pages 13-20
    Background

    A considerable part of human activity is devoted to work and profession, and engineering, especially architecture, is essential to the production of living and activities spaces. Wherever, we are in an environment designed by engineers, environmental designers and architects, and what we see and experience is the product and experience of their professional endeavors. These space products are designed to meet the needs of users. Needs that are shaped by the type of life and the level of desire that translate into the term “lifestyle”. Certainly, the term is not only interpretable in the process of producing ethical aspects, but it is itself the basis for behaviors and actions that can underlie ethical evaluation. Thus, the purpose of this article is to explain the professional ethics in architecture with regard to Islamic lifestyle.

    Conclusion

    The results of this study show that there are significant similarities between the aspects of Islamic lifestyle (moderation, avoidance of extravagance, piety and godliness, thinking, truthfulness and honesty, etc) and engineering ethics (creating welfare, safety and health of the community, independence, legality, discipline, courage, skills, knowledge, etc) are significant similarities between the two domains. In other words, every aspect of the engineering ethics interacts with several aspects of the Islamic lifestyle.

    Keywords: Architecture, Islamic lifestyle, Engineering ethics
  • Pages 21-28
    Background

    In every job and profession, following ethical norms is a necessity. But in all professions, there is a possibility that the owners of words will do their work in a wrong way by deviating from the ethical norms. Meanwhile, some legal professions are among high-risk professions in terms of the possibility of moral harm. One of these groups are judges. This issue makes the need for more moral care and attention for the owners of such jobs, in order to avoid the risk of moral deviations inevitable. In order to achieve this holy goal, in this article, the role of legal ethics in determining the special moral needs of judges has been discussed in order to reduce the moral damage of this job.

    Conclusion

    The job of judging is because the judge determines the task of disputes and in order to exercise the right, it may be influenced by various factors and influential people, he may deviate from the path of neutrality or by accepting gifts and unconventional and advisable privileges. To cause the loss of the right to innocence is considered a risky job in moral terms. At the time of issuing a verdict, the judge can be influenced by pressure levers directly or indirectly, such as the media, social conditions, and even financial and moral corruption. Therefore, it is necessary for such people to be equipped with the necessary moral qualifications to lead to the high goals of this job, including the creation of justice and fairness in the society, the satisfaction of the members of the society, and the people's trust in the Islamic judicial system.

    Keywords: Legal ethics, Judges, Moral competence, Ethical damages
  • Pages 29-35
    Background

    Due to the increasing expansion of the electronic world in all aspects, e-commerce has found its place alongside traditional transactions and in turn are of particular importance and have left a significant share in commercial contracts. This has led to significant ethical challenges. E-commerce, due to the lack of necessary legal and legal grounds, lack of proper mechanism to protect consumer rights, lack of necessary security for exchanges and exchange of information, etc., has provided a potential ground for violating business ethics. Therefore, the present study decided to examine the moral status of traditional and electronic transactions in the absence of intention and consent, which is one of the important ethical principles in concluding contracts.

    Conclusion

    By examining the factors of lack of intention and consent such as error, reluctance and urgency, each of which has different effects on the contract from the point of view of ethics, it became clear that because intention is the constructive element of the contract and consent is the only condition for its validity. It is considered that the contract will be ineffective in the case of intentional ineffectiveness, in the absence of intention, and the contract will be ineffective in the case of reluctance in the case of reluctance, in the absence of consent. However, urgency, which is moral, has no effect on the transaction. In essence, there is no difference between e-commerce and traditional trading; It's just that the two are different. The same applies to e-commerce.

    Keywords: Ethics, Intention, consent, Traditional transactions, Electronic transactions
  • Pages 36-43
    Background

    Islam as a comprehensive religion rooted in human nature and revealed in order to respond to basic human needs has broadened the ethics of its criminal policy to include crime, crime and punishment. In keeping with each other and with the other rules of this religion, it has set guidelines and values ​​based on ethics and principles for avoiding crime in the community if the Prophet (peace be upon him) fulfills the ultimate goal of his religion. The moral merits of expression are stated. To explain Islam's criminal policy requires the expression of the characteristics and general characteristics of the fundamental moral principles that have been taken into account at all stages of criminal policy. The purpose of the present discussion is to examine the ethical principles and values ​​of Islamic criminal policy.

    Conclusion

    Applying ethics in criminal policy requires understanding the ethical criteria in this legal system. In explaining ethics, there are three principles of respect for human dignity, centralized justice, and tolerance that are the basis for the formulation of legal rules in criminal policymaking. Criminal policy alone will not be achieved by the mere use of legal rules and ethics must be addressed by the legislator and the criminal justice system at all stages of criminal policy, and these principles are not only fundamental to the policymaking of the Islamic legal system. Procedure is mandatory at all stages, including legalization, litigation, enforcement and afterwards, and can only be avoided if it is in conflict with public order

    Keywords: Ethics, Criminal Policy, Dignity, Central Justice
  • Pages 44-51
    Background

    Ethical validity and ethics of biology is still one of the challenges of today's organizations because efficiency and effectiveness of these two factors are important so managers need to take it seriously so that they can divert employees from unethical practices by portraying useful ethics. And instead help them to do ethical duties. Based on this necessity, the present study aimed to investigate the relationship between organizational ethical validity and biological ethics on ethical duties of employees with the mediating role of ethical utility of employees.

    Method

    Research is applied in terms of purpose and correlation in terms of data collection. The statistical population includes employees of Payame Noor University of Khorramabad. The sample size was selected based on the appropriate class method and the table of Karajsi and Morgan 120 people. Research tools include ethical validity questionnaires, biological ethics, ethical assignments, and useful ethics, the validity of which was confirmed by relevant experts, and the reliability of the questionnaires based on Cronbach's alpha was 0.81, 0.79, and 0.78, respectively 0.89 was calculated. For data analysis, two levels of descriptive and inferential statistics of structural equations and SPSS, LISREL software were used.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between ethical validity of the organization and biological ethics with the mediating role of beneficial ethics on employees' ethical duties.

    Conclusion

    The results show that organizations through ethical credibility, rich biology ethics and beneficial ethics can increase employees' ethical duties and reduce immoral behaviors and organizational corruption.

    Keywords: Ethical validity, Ethics of biology, Ethics, Utility ethics
  • Pages 52-57
    Background

    Considering the necessity of studying the phenomenon of work-life balance and the individual initiatives of the employees of the organizations in order to achieve it, the present research pursues the goal of discovering and representing the cognitive strategies of work-life balance among the academic staff members of the university. Government agencies of Northeast Iran have tried to highlight the ethical themes hidden in the mentioned strategies.

    Method

    In this research, the phenomenological research method was used because it helps to understand the lived experience of the participants. The studied population was those faculty members of Ferdowsi Universities of Mashhad and Birjand who had at least the academic rank of assistant professor with 5 years of work experience. The research sample is a part of the studied community that was selected with the purposeful sampling technique and finally after saturating the data and repeating the findings, the adequacy of its size was confirmed with the number of 16 participants. The tool of data collection was semi-structured interview and the method of data analysis was the Claizian content analysis method.

    Results

    The data analysis showed that the cognitive strategies for re-creating work-life balance include 12 topics and include two individual macro strategies with the titles "frustration of role demands" and "ambivalent role accountability".

    Conclusion

    Instrumental organizational ethics has a direct effect on traumas of trust in individuals. The results of this study can help to achieve work-life balance through individual initiatives.

    Keywords: Cognitive strategies, Work-life balance, Ethics
  • Pages 58-69
    Background

    The evaluation of curricula shows that in educational systems, attention is paid only to the intellectual dimension of learners and other dimensions of existence, especially the spiritual and moral dimension, are neglected. The current research was conducted with the aim of providing a spiritual curriculum model based on ethics.

    Method

    In terms of practical purpose, this research is exploratory mixed in terms of data, in terms of implementation method, foundation data and cross-sectional survey. The statistical population of the qualitative stage are experts in the field of education, 30 people were selected as a sample using a targeted snowball method. In the quantitative part, there were managers and supervisors of education, and 110 people were selected as a sample. and confirmatory factor analysis test was used.

    Results

    In the qualitative part, three dimensions of spiritual awareness, moral sensitivity and moral discovery were identified as underlying dimensions. In the quantitative part, the AGFA, GFI, RMSEA, and Khido indicators all indicate that the dimensions identified in a homogeneous structure support the model structures of a concept called ethics-based curriculum.

    Conclusion

    The results showed that in curriculum design, things like; Spiritual awareness, moral sensitivity and moral exploration were considered as key moral factors.

    Keywords: Spiritual curriculum based on ethics, Moral sensitivity, Spiritual awareness, Moral discovery
  • Pages 70-79
    Background

    New organizational structures have changed rapidly, and progressive ladders have become short and flat, so human resources in the organization have faced various threats, including the career plateau. Lack of attention to ethical criteria as a double factor in the management process can be one of the causes of career plateau. Therefore, the present study attempted to design and explain the career plateau model with emphasis on the role of ethical factors.

    Method

    The research method was mixed. In the qualitative part, the Grounded Theory methodology was used. The statistical population consisted of 11 human resources experts (university professors, consultants, and senior managers) from Tehran University of Medical Sciences who were selected by snowball sampling. The data collection tool was in-depth and unstructured interviews. The coding method was used to analyze the data and obtain a conceptual research model. In the quantitative part, the method was a descriptive correlation. The statistical population consisted of 338 operational managers and employees of Tehran University of Medical Sciences, who were selected by stratified random sampling proportional to the sample size. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    Qualitative findings led to the identification of 13 main categories in the structure of the paradigm model. The category of employees' disappointment in job promotion was chosen as the central category and a model was designed and presented to describe the career plateau including causal conditions, background conditions, intervening factors, strategies, and its consequences. In the quantitative part, structural equation modeling analyses supported the suitability of the proposed model with the data.

    Conclusion

    The results indicate that the establishment of the system of meritocracy and merit selection, justice and fairness, dissemination of ethical context in the workplace, and the use of empowerment programs lead to the reduction of career plateau and ultimately increase productivity and effectiveness of the organization.

    Keywords: Ethics, Career Plateau, Grounded Theory
  • Pages 80-88
    Background

    In order to reduce the adverse effects of unethical decision-making in the operations function of firms, this study was conducted to identify and determine the causal relationships governing ethical decision barriers in operations and supply chain management.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and survey in terms of data acquisition. The research population included the operational managers of manufacturing companies and 30 of them were selected by snowball sampling method. Questionnaire was used for data acquisition. After identifying the barriers to ethical decision-making in operations and supply chain management, and collecting expert opinions, data analysis and determining the relationships between them was done using MATLAB software and DEMATEL method.

    Results

    in this research, among the six identified barriers (use of quantitative methods, a premium on information that is quantifiable, job insecurity, repetitive decision making, use of work groups or teams and operational priorities), Operational priorities is one of the most important and effective barriers to ethical decision and next one is repetitive decision making.

    Conclusion

    The results showed that the operational priority barrier is effective on other identified barriers. So, it is worthwhile for operational managers to consider ethics as an operational priority in operations management and operations strategy.

    Keywords: Ethical decision making, Operations management, Supply chain
  • Pages 89-96
    Background

    The issue of professional socialization is very important in accounting. Failure to transfer professional values to accounting students may harm both the profession and its students. Individuals must adapt to all the values and norms of their chosen profession. Studying different aspects of professional socialization and the factors that affect it can provide a basis for improving the profession. The purpose of this paper is to study the relationship between ethical orientation and professional socialization of accounting student.                 

    Method

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population includes master's and doctoral students in accounting throughout the country. Accidental sampling method was used to select the statistical sample. Standard questionnaires were used to collect data. The extracted data from 284 questionnaires were analyzed using structural equations.

    Results

    The results of the study confirm the significant relationship between ethical orientation and professional socialization. In other words, idealism is positively and significantly related to professional socialization, while the relationship between relativism and social socialization is negative and significant.

    Conclusion

    Due to the fact that students get acquainted with this profession through higher education system and ethical orientation has a significant relationship with the process of their socialization, so more effective educational interventions at the university level are necessary to improve and promote students' awareness of ethical issues and to pay attention to professional socialization.

    Keywords: Idealism, Professional socialization, Ethical orientation, Relativism
  • Pages 97-102
    Background

    Morality is a human experience that every person needs in his normal life to have moral virtue that he relies on. Ethics is a core tool or life skill that is an integral dimension of well-being. Moral well-being can lead to the reduction of conflicts and emotional divorce. Therefore, the present research was conducted with the aim of investigating the relationship between moral well-being and the reduction of marital conflicts and emotional divorce.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlational data collection. The statistical population of all married students of Payam Noor Melair University is 200 people. The sample size was estimated to be 120 students based on the table of Karjesi and Morgan and the simple random method. Research tools include moral well-being questionnaire with reliability of 0.90, marital conflicts with reliability of 0.82, emotional divorce with reliability of 0.81, whose validity was approved by experts. Descriptive statistics (percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson's correlation coefficient and regression) and SPSS software were used for data analysis.

    Results

    The findings indicate that there is a significant relationship between moral well-being, conflicts and emotional divorce, and through moral well-being, 0.43% of marital conflicts and 0.41% of emotional divorce can be reduced.

    Conclusion

    In discussing the health of the family and its members, attention has always been paid to mental, physical, spiritual and social well-being, but less attention has been paid to moral well-being, so for the survival of the family and its health and the reduction of emotional divorce and conflicts. Couples should consider their moral well-being.

    Keywords: Moral well-being, Marital conflicts, Emotional divorce
  • Pages 103-108
    Background

    Teaching professional ethics in the ceramics branch requires using a standard system of integrating professional ethics components in the ceramics curriculum elements to determine the relationship between professional ethics and the curriculum components. The aim of the present study is a conceptual framework for integrating the elements of professional ethics in the ceramic’s curriculum.

    Method

    The research approach is applied-qualitative study. The research population includes technical and professional curriculum planners and ceramic teachers. The statistical sample consisted of all ceramic curriculum planners and all ceramic teachers, of which 7 were curriculum planners and 17 were teachers, respectively, all of whom were used in this study. Data from resource analysis and sampling of the Delphi method were obtained in two stapes and analyzed by the Kendall test method.

    Results

    This study's findings are the conceptual framework for integrating the components of professional ethics in the ceramic curriculum, which in the second Delphi round showed the Kendall agreement coefficient's values for the components of the framework above 0.7.  

    Conclusion

    The results showed that integrating professional ethics components in the ceramic curriculum elements has a conceptual framework. The resulting framework is agreed upon by the research sample group.

    Keywords: Professional ethics, Integrated curriculum, Ceramic major
  • Pages 109-114
    Background

    Entrepreneurship plays an important role in the development of any country. Entrepreneurship is seen as the driving force behind economic development and the identification of opportunities and the use of resources, and entrepreneurs are those who, by recognizing opportunities, ensure success in manufacturing, business, and services. However, it should be noted that the criterion for performing any activity in an acceptable manner is to observe the set of ethical principles. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparative study of the level of attention to business ethics among Iranian and UAE entrepreneurs.

    Method

    The present study was descriptive / causal-comparative. The statistical population of the study was Iranian entrepreneurs in Iran and the UAE. Of these, 75 were selected by sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire. The data were analyzed by descriptive and inferential statistical methods (one-way analysis of variance and Shafa test).

    Results

    Data analysis showed that the level of attention to business ethics among Iranian entrepreneurs in the UAE is significantly higher than entrepreneurs living in Iran. However, comparing the level of business ethics among entrepreneurs living in the city with Tehran did not show a significant difference.

    Conclusion

    Undoubtedly, the prevailing political, economic and social structures, the banking system, the education system, the family and culture, the executive guarantee of laws and a competitive market are effective in influencing entrepreneurs' attention to business ethics.

    Keywords: Professional ethics, Business ethics, Entrepreneurship
  • Pages 115-121
    Background

    Entrepreneurship as a pillar of the development process in society derives from a socio-cultural context and ethics as a dimension of culture has a vibrant role in entrepreneurship. Therefore, the present study was designed to identify the factors that influence ethical entrepreneurial intention.

    Method

    A qualitative research approach was conducted using the data base method. The research population consisted of experts and experts who were thoroughly familiar with ethical entrepreneurship. Among them, 30 experts were selected by purposeful sampling and saturation principle. Data collection tools were semi-structured in-depth interviews and open, axial and selective coding and Atlas T software were used to analyze the data. 

    Results

    The results of this study showed eight areas that influence on the intention of ethical entrepreneurship. These areas are: individual factors-personality, metacognition, networks and systems, self-efficacy of ethical business creation process, perceived desirability, understanding of macro environment, ethical entrepreneurship culture, entrepreneurial infrastructure and ethical entrepreneurship in society. Which was integrated into a native model.

    Conclusion

    The present study showed that 8 factors influence the intention of ethical entrepreneurship. The four categories (individual, meta-cognitive, systemic, and understanding of the macro environment) indirectly influence the two components of self-efficacy and perceived desirability of moral entrepreneurial intention. And two components (culture building and community infrastructure) directly influence the ethical entrepreneurial intention.

    Keywords: Entrepreneurship, Ethics, Ethica business
  • Pages 122-130
    Background

    Nowadays, as organizations become more sophisticated and new attitudes toward the influence of unseen but effective factors on trust, ethics issues in the workplace are considered. The purpose of this study was to investigate the types of organizational Ethics and identify the organizational ethics that affect trauma of trust.

    Method

    Research method was mixed. In qualitative section; Theme analysis and Delphi methods have been used. Statistical population was bank’s expert. The sample size included 11 people who were chosen purposefully and then interviewed by a semi-structured questionnaire. The correlational descriptive method was used for quantitative section. The statistical population consisted of bank’s staff and the sample was 384 people based on Morgan table, who were selected randomly. A researcher-made questionnaire was used.

    Results

    According to the library studies, 16 indicators were identified for measuring the types of organizational ethics and 10 indicators for trust trauma, which were added by 3 indicators after interview with elites. Instrumental ethics with a standard coefficient of 0/5 has a positive and significant effect on trust trauma and other types of organizational ethics have a negative and significant effect on trust trauma.

    Conclusion

    Instrumental organizational ethics has a direct effect on traumas of trust in individuals. To counter this traumatic effect, organizations must develop core ethical values through regular training, effective communication, and a supportive environment, such as frameworks for shared decision-making and dialogue.

    Keywords: Instrumental ethics, Instrumental ethical climate
  • Pages 131-138
    Background

    The development and complexity of business activity raises various ethical issues that challenge auditors' ethical judgments. Professional identity and ethical orientation are among the factors that influence auditors' ethical judgment. Because the professional identity makes the auditors' attitudes and behaviors consistent with their professional roles, it brings their more ethical judgments, but this relationship can be under the influence of moral orientation. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the effect of professional identity on moral judgment and to investigate the mediating role of moral orientation.

    Method

    The present research method is descriptive-survey of correlation type. The statistical population is auditors working in private sector auditing institutions and the statistical sample is 437 community members who were selected by random sampling. The research data was collected using a questionnaire and the research hypotheses were tested using structural equations with the help of AMOS software.

    Results

    The research results show that professional identity, in addition to having a direct relationship with moral judgment, is indirectly related to auditors' moral judgment through idealism and relativism. Also, professional identity has a positive relationship with idealism and a negative relationship with relativism. Idealism and relativism have a positive and negative relationship with moral judgment, respectively.

    Conclusion

    Through the identification of the components of the professional identity of independent auditors, the findings of the research provide a better understanding of the factors that are related to their ethical judgments and provide a model to improve their ethical judgments according to the prevailing environment. It offers suggestions on the business of the country.

    Keywords: Professional identity, Ethical orientation, Idealism, Relativism, Ethical judgment
  • Pages 139-146
    Background

    It is important for an entrepreneurial intuition to have a model. The effectiveness of such a model requires consideration of ethical considerations. Therefore, the purpose of the present study is to provide a model for organizational entrepreneurship intentions with regard to ethical considerations in the National Bank of Iran.

    Method

    This study is a qualitative, applied and survey research. The study population was divided into two groups: the first group, academic professors in the fields of government management, psychology and entrepreneurship and the second group, managers and directors of the National Bank of Iran. were chosen. The research tool was Delphi interview and questionnaire. Data were analyzed using fuzzy Delphi method.

    Results

    According to the obtained data, 42 indicators with 7 dimensions were identified in the pattern of organizational entrepreneurship intuition. According to the findings, most of the experts agree with the ethical decision-making component, the feeling of trust in the lecturers, the mutual trust between the bank, the community and the industry, which shows the importance of ethical considerations.

    Conclusion

    The results of this study show that having entrepreneurial intuition can, in an entrepreneurial turn, change the existing situation, improve organizational entrepreneurship and create ethics based on professional ethics and enable employees. Build a comprehensive pathology of the management system, identify improvement plans and actions, and evaluate their position in the process of organizational maturity with ethical considerations

    Keywords: Intuition, Organizational entrepreneurship, Ethical considerations
  • Pages 147-152
    Background

    Research shows that people's moral and behavioral characteristics have an effect on their decisions and judgments. The purpose of the present research is firstly to expand the theoretical bases of judgment and decision-making of people in ethics texts and secondly to examine the relationship between moral anger and the auditor's impartiality.

    Method

    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population of the research includes all auditors working in the auditing organization and private institutions that are members of the public accountant’s society, and 340 members of the society were selected as a statistical sample using a simple random sampling method. A questionnaire was used to collect the data and a multivariate regression test was used to analyze the data. 

    Results

    The results of the present study show that moral outrage has a significant and positive relationship with auditor impartiality at the 95% confidence level. Also, gender and place of employment, respectively, have significant positive and negative relationships at the 95% confidence level with the impartiality of the auditor.

    Conclusion

    According to the findings of this research, people who have more moral anger have more independence and impartiality and make fair decisions and judgments. In this case, the policy makers of the auditing profession can formulate the ethical principles and rules as well as the necessary laws.

    Keywords: Moral anger, Impartiality of the auditor, Auditing profession
  • Pages 153-158
    Background

    Nowadays, a new phenomenon is called information filtering in social networks. The purpose of this study is to answer the key question: Is there a relationship between the dimensions of media literacy and information filtering in cyberspace?

    Method

    This is applied research and the research method is descriptive-correlation. The statistical population of this study was high school students in Ilam and Dehloran. 332 students were selected by stratified random sampling method. Questionnaire was used for data collection. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test and Pearson correlation coefficient) using SPSS software.

    Results

    Data analysis showed that there is a positive and significant relationship between media literacy and information filtering in cyberspace, and the relationship between ethical and cognitive dimensions with information filtering was more powerful than the aesthetic and sensory dimensions with information filtering.

    Conclusion

    The dimensions of media literacy are in an interactive and interconnected continuum that can guide information filtering in cyberspace. According to the study, the moral dimension is more than any other dimension of information filtering in cyberspace.

    Keywords: Media literacy, Filtering, Cognitive, moral dimensions, Emotional, aesthetic dimensions
  • Pages 159-163
    Background

    Considering the major role of textbooks in cognitive ability and increasing the level of reasoning and moral judgment of students, it is necessary to evaluate them based on the degree of reflection of the components of cognitive developmental moral education approach. Therefore, the aim of the current research is to determine the position of the components of the mentioned approach in the content of Persian textbooks.

    Method

    The current research method is mixed, which was done with a combination of qualitative-comparative content analysis and quantitative content analysis methods. The statistical population was formed by the Persian textbooks of the first secondary school and the sample was the same statistical population. Therefore, all the contents of the mentioned books were studied in full number method. The content analysis checklist made by the researcher was used to collect the data and the Shannon entropy method was used to analyze the data.

    Results

    Curriculum planners and authors, in compiling the content of the mentioned books, provided a suitable context and opportunity to create the spirit of correct judgment at developmental levels, handing over responsibility according to the level of teenagers' ability to understand and solve moral puzzles, and also to strengthen skills. They have not provided decision-making methods in the face of moral dilemmas in order to build values ​​by the learners themselves and achieve strong arguments using problem-solving methods.

    Conclusion

    The findings indicate a serious need to revise the content of the mentioned books based on the components of the cognitive development approach in order to cultivate the ability of moral cognition in teenagers and to improve the level of their reasoning and moral judgment through creating a situation. The issues are centered around moral dilemmas; Because the amount of attention to the components of the mentioned approach in the content of the mentioned books does not have a normal distribution.

    Keywords: Moral education, First secondary school, Cognitive developmental approach, Persian textbooks
  • Pages 164-168
    Background

    Leaders have responsibilities, so they need ethics. People in leadership positions can be the source of many behavioral changes; And this is best achieved when these leaders also have high moral behavior. Therefore, the present study was formed with the aim of examining the characteristics of moral leadership and then extracting a conceptual model of the relationship between these characteristics.

    Method

    The present study is exploratory and qualitative. The statistical population included a number of Iranian management professors in the city of Hamadan. From the target population, 11 people were selected as the sample using purposive sampling method. The interview tool was semi-structured and finally the data were analyzed by theme analysis.

    Results

    After performing the theme analysis process, 124 sub-themes were identified. By categorizing and eliminating duplicates, 22 sub-themes were identified in the form of three main groups of components or characteristics of moral leadership under the title of characteristics of moral leader and behaviors of moral leader and the results of applying moral leadership. Were located.

    Conclusion

    The results of the present study showed that if the components of moral leadership, which is a set of characteristics and behaviors, are realized, the results such as reducing conflicts, increasing satisfaction, organizational excellence and meritocracy will be realized.

    Keywords: Leadership, Ethical leadership, Public organization
  • Pages 169-173
    Background

    Materialism and metamaterialism are among the influential variables in the field of work ethics. The current research tries to study this relationship on the unethical judgment of auditors. Therefore, the purpose of this research is to study the relationship between materialism and meta-materialism with the auditor's unethical judgment.

    Method

    The current research is descriptive of the correlation type. The statistical population of the study is auditors working in the audit organization and audit institutions, members of the public accountant’s community in 2021, and 129 auditors were selected as a statistical sample using a simple random sampling method. To collect data, a questionnaire was used and to analyze the data, the model of linear structural relations was used.

    Results

    The results of the research show that materialism has a positive and significant relationship with auditors' unethical judgment, and metamaterialism has a negative and significant relationship with auditors' unethical judgment.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, the two main duties of auditors are assurance and commenting on accounting information. Therefore, auditors' judgment can affect the interests of many users. Therefore, it is important to identify the ethical factors that can affect the auditor's judgment.

    Keywords: Materialism, Metamaterialism, Immoral judgment
  • Pages 174-179
    Background

    The importance of paying attention to the performance of employees in the light of emotional intelligence and moral intelligence can be the solution to management issues, with the understanding of this importance, the aim of the present study is to investigate the relationship between emotional intelligence and moral intelligence with the performance of employees in the education organization of Fars province.

    Method

    The descriptive research method is of the correlation type, the statistical population of the research includes all the personnel of the education and training organization of Fars province in the number of 500 people, using the simple random sampling method, 218 people were selected as a statistical sample, the method The estimation of sample size was Cochran's formula. The tool for collecting research data was the standard questionnaire of organizational performance, emotional intelligence and moral intelligence. Data analysis was done using structural equation model in SPSS18 and LISREL software.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and moral intelligence with employee performance.

    Conclusion

    As a result, emotional intelligence and moral intelligence can be used to develop employees' performance.

    Keywords: leadership, Ethical leadership, Public organization
  • Pages 180-184
    Background

    Today, the tourism industry is considered as one of the most important revenue-generating industries in the world. Destination brand image is one of the most basic tools of tourism industry managers and tourists determine the tourist destination based on their mental image of different places. Therefore, the present study decided to consider the role of ethics in the formation of the destination brand.

    Method

    This research was applied and was among the descriptive-correlation studies. The statistical population included all domestic and foreign tourists who traveled to Lorestan province in the summer of 1998, of which 260 people were selected by random cluster sampling and collected data using a researcher-made questionnaire and using structural equations and the MICMAC method was analyzed.

    Results

    5 categories including social, infrastructural, environmental, cultural and political factors were identified and categorized. Twelve important indicators were identified in this regard.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it was determined that moral factors such as the level of well-being of the society, respect for others, religious beliefs, respect for other cultures, lack of ethnic-racial prejudices, protection of others, respect for the environment, credibility, stability and security, Individual and social freedoms, equality of rights, secure infrastructure play a role in shaping the image of the destination brand.

    Keywords: Ethics, Destination brand, Tourism