فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا اکبری، وحید سینائی* صفحات 7-46

    شکل گیری حکومت صفویه در ایران به دگرگونی عمیقی در بنیادهای آرایش سیاسی و پایه ریزی نهادهای تازه ای در پیکره جامعه انجامید. این نهادهای جدید، با دنبال کردن فرایندی پویا و خود تقویت شونده در توالی های تاریخی بعدی توانستند الگوهای کنش ورزی جدیدی در پیکربندی نهادی جدید شکل دهند. این مقاله برخلاف رویکرد نظری غالب در تبیین مناسبات دولت و جامعه در ایران - که بر عاملیت انحصاری دولت و غیاب نیروهای اجتماعی در تحولات جامعه تاکید دارد- درصدد است با الهام از رویکرد نهادگرایی تاریخی و تبیین های زنجیره ای (روایت علی تاریخی)، روایت بدیلی از مناسبات جامعه و دولت در ایران عصر صفوی و تداوم میراث نهادی ماندگار حاصل از تحول نهادی در این برهه تاریخی ارایه دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد در پیکربندی نهادی دوره صفویه، جامعه مفهومی ایستا نیست و آرایش سیاسی عمیقا تحت تاثیر مولفه های اجتماعی است. دیگر اینکه شکل گیری حکومت صفویه بر پایه های متکثر قدرت، پیکربندی نهادی جدیدی را بازتولید نمود که بر شبکه نسبتا پیچیده ای از روابط متقابل میان نهادهای کلیدی قدرت در این دوره یعنی دولت، ایلات، روحانیت و بازار استوار گشت که این امر منجر به شکل گیری میراث نهادی ویژه ای شد که تا سده ها پس از سقوط صفویان تداوم یافت. روش پژوهش حاضر جامعه شناسی تاریخی و با توجه به مسیله، هدف و چارچوب نظری آن، در چارچوب راهبرد تاریخی-تحلیلی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: جامعه، دولت، نهادگرایی تاریخی، پیکربندی نهادی، صفویه
  • حسن براتی پور*، اهورا راهبر، مرتضی منشادی صفحات 47-86
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دولت و جامعه در عصر صفوی در پرتو نظریه جویل میگدال است. در پاسخ به این سوال که با توجه به الگوی میگدال، چه رابطه ای میان دولت و جامعه در دوره ی صفویه وجود داشته است؟ این فرضیه مطرح گردید که در این دوره، نقش ویژه ی روحانیان و نیروهای قزلباش، بیانگر عدم انحصاری بودن نهاد دولت و پیچیدگی روابط دولت و جامعه بوده، و دولت قوی به سوی دگرگونی شکل نگرفته است. با رویکردی جامعه شناسانه، در چارچوب ملاحظه ی نظری میگدال و در قالب روشی کیفی از دولت و جامعه ایران عصر صفوی، با استفاده از روش گردآوری اسنادی اطلاعات، مشخص شد که در ساختار دین سالارانه و دیوان سالارانه ی دولت صفوی، روحانیان به عنوان واسط شاه و مردم، و نیروهای قزلباش به عنوان نیروی نظامی عمل می کردند؛ نقش ویژه ی آن ها، بیانگر عدم انحصاری بودن نهاد دولت و پیچیدگی روابط دولت و جامعه بوده است. از مهمترین دلایل شکل گیری دولت ضعیف در این دوره، می توان به سطوح بالای کنترل اجتماعی، مقابله با تهاجمات خارجی، استخراج منابع و سازمان دهی مردم در جهت تحول اجتماعی اشاره نمود. همچنین توزیع منابع، به صورت گسترده و شبکه ای نبوده و با کندی صورت گرفته است. بنابراین، به دلیل شکل گیری شبکه ها و گروه های قدرت در جامعه، دولت قوی به سوی تغییر و دگرگونی شکل نگرفته و توسط شبکه های قدرت محدود گردیده است.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: دولت قوی و ضعیف، جامعه شبکه ای، جوئل میگدال، نیروهای اجتماعی، عصر صفویه
  • محمودرضا رهبرقاضی، سید مرتضی نوعی باغبان* صفحات 87-116
    یکی از حوزه هایی که در سال های اخیر تحت تاثیر رسانه های اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار گشته است، حوزه های سیاسی می باشد. هرچند مشارکت سیاسی دارای سطوح مختلفی است، اما به نظر می رسد شرکت در انتخابات به دلایل مختلف در جمهوری اسلامی ایران به مهم ترین عنصر مشارکت سیاسی تبدیل شده است. بنابراین به نظر می رسد مطالعه و تبیین مشارکت انتخاباتی یکی از موضوعات مهم آکادمیک در ایران را تشکیل می دهد. در این راستا، هدف این پژوهش بررسی تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم رسانه های اجتماعی، از طریق متغیرهای میانجی ارزش های رهایی و سکولاریسم، بر روی مشارکت انتخاباتی می-باشد. در این پژوهش که نوعی تحلیل ثانویه محسوب می شود، از موج هفتم داده های بین المللی پیمایش ارزش های جهانی WVS در مورد ایران استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که هرچند رسانه های اجتماعی به طور مستقیم هیچ تاثیر معنی داری بر روی مشارکت انتخاباتی نداشتند، اما آنها به طور غیر مستقیم و از طریق متغیرهای میانجی ارزش های رهایی و سکولاریسم می توانند به طور معنی داری باعث کاهش مشارکت انتخاباتی شهروندان گردند.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، ارزش های رهایی، سکولاریسم، مشارکت انتخاباتی، تحلیل ثانویه
  • اکبر ذوالفقاری*، طاها عشایری، طاهره جهان پرور، مسلم سوری صفحات 117-151
    با توجه به اهمیت یافتن موضوع سرمایه سیاسی و روند رو به رشد آن در ایران، از دهه های گذشته مطالعاتی پیرامون این موضوع انجام شده؛ اما مطالعات حول یک سوال مشترک، غالبا نتایج ناهمسویی را داشته اند. بنابراین؛ هدف این پژوهش، ترکیب یافته های پژوهشهای کیفی و کمی انجام شده در مورد عوامل موثر بر سرمایه سیاسی در ایران به منظور کسب نتیجه ای منسجم از یافته های پژوهشی آنهاست. روش پژوهش از نوع فراترکیب مطالعات کمی و کیفی دربازه زمانی 1386-1400 به روش تعمدی غیر احتمالی است که حجم نمونه برابر با 35 سند تحقیقی است. این اسناد برحسب اعتبار و روایی تحقیق، کیفیت پژوهش، معیار علمی-پژوهشی بودن و ارتباط با سرمایه سیاسی انتخاب شدند. نتایج نشان داد 5 شاخص مهم اجتماعی (رضایت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی)، فرهنگی (سواد رسانه ای، تعهد اخلاقی، عملکرد رسانه ملی، فرهنگ سیاسی)، اقتصادی (ارتقای شاخص کیفیت زندگی، بهبود مسایل رفاهی-مادی) و سیاسی (سیاست گذاری اجتماعی، حکمرانی مطلوب، کارایی اجتماعی-سیاسی) در افزایش و کاهش سرمایه سیاسی شهروندان در بازه زمانی فوق موثر بوده است. هرچه شاخص های فوق در حد نرمالی قرار بگیرند، به همان اندازه سرمایه سیاسی (انسجام سیاسی، فرهنگ سیاسی، اعتماد سیاسی و مشارکت سیاسی) در جامعه در وضعیت مطلوب و بهتری قرار خواهد گرفت و در سیاست گذاری اجتماعی (انتخابات ملی-محلی)، میزان مشارکت سیاسی افزایش خواهد یافت. مشروعیت سیاسی، نیز منوط به میزانی از سرمایه سیاسی است که در این تحقیق به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: رضایت اجتماعی، سیاستمداری، سواد رسانه ای، کیفیت زندگی، فرهنگ سیاسی
  • مامند قادری، مسعود غفاری*، شهروز شریعتی صفحات 153-194
    پارادایم دولت توسعه گرا و مقایسه آن با نوع دولت و سیاست های در پیش گرفته شده از سوی حاکمیت ایران در دوره های مشروطه و پهلوی می تواند به توضیح چرایی وضعیت کلی حاکم بر اقتصاد سیاسی ایران یاری رسانده و تا حدودی تفاوت های معنی دار در سطوح توسعه ای مناطق مختلف ایران و همپوشانی این تفاوت ها با شکاف های هویتی در این دوران را تبیین نماید. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی نسبت اقتصاد سیاسی توسعه در ایران با سیاست های مهندسی فرهنگی پس از انقلاب مشروطه است؛ در این راستا با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و علت یابی پسارویدادی، ماهیت دولت در ایران و کارکرد سیاست های اجتماعی و فرهنگی آن در چارچوب اقتصادسیاسی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش در پاسخ به این پرسش که اقتصادسیاسی توسعه در ایران و سیاست های مهندسی فرهنگی پس از انقلاب مشروطه چه نسبتی با یکدیگر داشته اند؟ نشان داده است که دولت در ایران چگونه با اتخاذ سیاست های مهندسی فرهنگی و با مشارکت بخشی از جریانات روشنفکری و دانشگاهی، مسیر توسعه ملی را در عمل به سمت تامین منافع نخبگان حاکم منحرف می کند.
    کلیدواژگان: توسعه، اقتصاد سیاسی، مهندسی فرهنگی، دولت توسعه گرا، هویت
  • اصغر میرفردی* صفحات 195-225
    این مقاله به بررسی اعتماد به جناح های سیاسی و رابطه آن با برخی عوامل سیاسی و رسانه ای در بین ساکنان 18 سال و بالاتر شهر شیراز پرداخته است. حجم نمونه 402 نفر بود که با نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش پیمایشی و ابزار سنجش پرسشنامه ساختمند محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به ترتیب با اعتبار صوری و ضریب آلفای کرویباخ ارزیابی شد. یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین میزان اعتماد به جناح های سیاسی با توجه به میزان استفاده از رادیوهای داخلی، تلویزیون داخلی و مجلات و نشریات و جهت گیری سیاسی وجود دارد. استفاده بیشتر از رسانه های داخلی با اعتماد بیشتر به احزاب همراه بوده است و افراد با جهت گیری اصولگرایانه اعتماد بیشتری به احزاب داشتند. بین میزان اعتماد به جناح های سیاسی با توجه به میزان استفاده از ماهواره، اینترنت و رادیوهای فارسی زبان خارج از کشور تفاوت معناداری وجود ندارد؛ ولی بین میزان اعتماد به احزاب و متغیرهای مدت عضویت در شبکه های اجتماعی و میزان آگاهی از احزاب به ترتیب رابطه معکوس و مستقیم معناداری وجود دارد. متغیرهای مستقل در مجموع 3/22 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نموده اند. نتیجه کلی اینکه نوع جهت گیری سیاسی و استفاده از رسانه های همگرا و واگرا با نظام سیاسی اثر متفاوتی در اعتماد به جناح های سیاسی دارند.
    کلیدواژگان: جهت گیری سیاسی، اعتماد سیاسی، رسانه های گروهی، نهاد سیاسی، ایران
  • مسعود هاشمی، فرهاد دانش نیا*، قدرت احمدیان صفحات 227-274
    فرآیند توسعه ملی در ج.ا.ا به رغم سپری شدن چند دهه از حیات سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه ای، کماکان با تنگناهای مختلفی در حوزه اقتصاد، سیاست و فرهنگ مواجه است. استمرار و تعمیق معضلاتی نظیر آمار بالای بیکاری، رشد اقتصادی پایین، درآمد سرانه نامناسب، تورم دورقمی و تعمیق شکاف طبقاتی در اقتصاد سیاسی ج.ا.ا نشانگر آن است که حصول به پیشرفت متوازن ملی در پرتو اتخاذ رهیافت ها، برنامه ها و اقدامات مختلف توسعه ای اتخاذ شده طی دهه های اخیر کماکان دچار تاخیر است. شکل گیری وضعیت پرابلماتیک توسعه ای و تاثیرگذاری متقابل چالش های یاد شده بر همدیگر، امر مداخله و سیاست گذاری در فرآیند توسعه ملی در ج.ا.ا را پر مخاطره ساخته است. پژوهش حاضر در راستای مساله یاد شده این پرسش را واکاوی می کند که چرا به رغم تدوین و اجرای برنامه های توسعه ای مختلف، وضعیت توسعه ملی در ج.ا.ا پیچیده تر شده است؟ فرضیه پژوهش آن است که غلبه امر سیاسی بر امر سیاستی زمینه ساز گسست در تدوین و اجرای برنامه های توسعه و شکل گیری وضعیت پرابلماتیک توسعه در ج.ا.ا شده است. پژوهش به روش تحلیلی- توصیفی و با کاربرد مفاهیم سامان نظری کارل اشمیت برای مفهوم سازی متغیرهای تاثیرگذار بر فرآیند توسعه ملی در ج.ا.ا انجام شده است. جمع آوری داده های تحقیق به روش اسنادی و با اتکاء به یافته های متون نظری، پژوهش-های تحلیلی و نیز گزارش های آماری موسسات مختلف داخلی و بین المللی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، توسعه ملی، پرابلماتیک توسعه، امر سیاسی، امر سیاستی
|
  • Sara Akbari, Vahid Sinaee * Pages 7-46

    The formation of the Safavid State in Iran led to a profound change in the foundations of political arrangement and the establishment of new institutions in the body of society. Contrary to the prevailing theoretical approach in explaining the relationship between State and society in Iran - which emphasizes the exclusive agency of the State and the absence of social forces in the evolution of society - this article seeks to be inspired by the historical institutionalist approach and chain explanations (historical causal narrative). To provide an alternative narrative of the relations between society and State in Safavid Iran and the continuation of the lasting institutional heritage resulting from institutional change in this historical period. The research findings show that in the institutional configuration of the Safavid period, society is not a static concept and political arrangement is deeply influenced by social components. Another is that the formation of the Safavid State on the basis of multiple powers reproduced a new institutional configuration based on the relatively complex network of interrelationships between the key institutions of power in this period, namely the State, tribes, clergy and the market, which led to The formation of a special institutional heritage that lasted for centuries after the fall of the Safavids. The method of the present research is historical sociology and according to its problem, purpose and theoretical framework, it is placed in the framework of historical-analytical strategy.

    Keywords: : Society, state, Historical Institutionalism, reconfigured, Safavid
  • Hasan Baratipour *, Ahoura Rahbar, Morteza Manshadi Pages 47-86
    The purpose of this study is to investigate the relationship between government and society in the Safavid era in the light of Joel Migdal's theory. In response to the question that according to the Magdalen model, what was the relationship between the government and society in the Safavid period? It was hypothesized that during this period, the special role of the clergy and Ghezelbash forces indicated the non-monopoly of the state institution and the complexity of government-society relations, and that a strong government was not formed for change and transformation. With a sociological approach and in the framework of Magdalen theoretical consideration and in the form of a qualitative and understanding method of the government and society of Safavid Iran and the collection of documents and information libraries; It was found that in the theocratic and bureaucratic structure of the Safavid state, the clergy acted as intermediaries for the Shah and the people and the Ghezelbash forces as a military force; Their special role has been to express the non-monopoly of the institution of government and the complexity of government-society relations. High levels of social control, countering foreign aggression, extracting resources, and organizing people for social change have been among the reasons for the formation of a weak government. The distribution of resources is not extensive and networked and is slow. Due to the formation of power networks and groups in society, a strong government has not been formed for change and has been limited by power networks.
    Keywords: strong, weak government, Network community, Joel Migdal, Social forces, Safavid era
  • Mahmoodreza Rahbarghazi, Seyed Morteza Noei Baghban * Pages 87-116
    Although political participation has different levels, it seems that participation in elections has become the most important element of political participation in the Islamic Republic of Iran for various reasons. Therefore, it seems that the study and explanation of electoral participation is one of the important academic topics in Iran. In this regard, the aim of this research is to investigate the direct and indirect effects of social media, through the mediating variables of values of liberation and secularism, on electoral participation. In this research, which is considered a type of secondary analysis, the seventh wave of international data of the WVS World Values Survey has been used in the case of Iran. The findings of this research show that although social media did not directly have any significant effect on electoral participation, they can indirectly and through the mediating variables of liberation and secularism values significantly reduce participation citizens' election.
    Keywords: social media, liberation values, secularism, electoral participation
  • Akbar Zolfaghari *, Taha Ashayeri, Tahere Jahanparvar, Moslem Souri Pages 117-151
    Due to the importance of finding the issue of political capital and its growing trend in Iran, studies have been conducted on this issue since the past decades; But studies around a common question often have inconsistent results. So; The purpose of this research is to combine the findings of qualitative and quantitative research on the factors affecting political capital in Iran in order to obtain a coherent result from their research findings. The research method is a combination of quantitative and qualitative studies in the period of 1396-1386 with the possibility of intentional non-probability method that the sample size is equal to 35 research documents. These documents were selected based on the validity and validity of the research, the quality of the research and the criterion of scientific research and the relationship with political capital. The results show that 5 important social indicators (social satisfaction, social participation, social trust, social cohesion), cultural (media literacy, moral commitment, national media performance, political culture), economic (improving quality of life index, improving welfare-material issues) And political (social policy-making, good governance, socio-political efficiency) has been effective in increasing and decreasing the political capital of citizens in the above period. The more normal the above indicators are, the better the political capital (political cohesion, political culture, political trust and political participation) in society will be and in social policy-making (national-local elections), the level of political participation will increase. Political legitimacy also depends on the amount of political capital addressed in this study
    Keywords: Social Satisfaction, diplomacy, Media Literacy, Quality of Life, Political Culture
  • Mamand Ghaderi, Masoud Ghaffari *, Shahrooz Shariati Pages 153-194
    The paradigm of developmental state and its comparison with the type of government and policies pursued by the Iranian governments in the constitutional and Pahlavi periods can help us to explain situation of Iran's political economy and to some extent significant differences in development levels of the different regions of Iran and the overlap of these differences with identity gaps in this period. Iranian governments have not been developmental and by creating trade monopolies and a heavily backed industrial sector, extract wealth generated at community and concentrate it in the hands of members of the dominant coalition to redistribute these resources in addition to revenue of underground resources in the form of concessions and high-paying jobs for their supporters to reproduce the existing low-level balance. The response of the dominant elites of society and their organic intellectuals to the backwardness of the country against the West, have shaped the contemporary history of this country and the salient features, form of government, approaches and governance of different governments and politics in general in Iran for past century and half.
    Keywords: development, Political Economy, cultural engineering, developmental state, Identity
  • Asghar Mirfardi * Pages 195-225
    This paper investigated the relationship between the political and media factors and trust in political fractions 18 years and older residents in Shiraz city. The sample size was 402 cases that were selected by multi-stage classified sampling. Using the survey method and the self-administered questionnaire, the validity and reliability of questionnaire were evaluated by face validity and Cornbrash’s alpha coefficient, respectively. The results showed that there is a significant difference between the level of trust in political fractions according to the use of domestic radios, domestic television, and magazines and newspapers, and political orientation. The use of domestic media and principality orientation were accompanied with more trust to political fractions. There is no significant difference between the level of trust in political fractions according to the use of satellites, the internet, and abroad Persian-language radios, but there is an indirect and direct significant relationship between the degree of trust to political fractions and the membership period in social networks and the level of awareness of the fractions, respectively. Independent variables explained 22.3% of the dependent variable variances. The overall result is that the political orientation and use of convergent and divergent media with the political system have a different effect on trust in political fractions.
    Keywords: Political orientation, political trust, mass media, political institution, Iran
  • Masoud Hashemi, Farhad Daneshnia *, Ghodrat Ahmadyan Pages 227-274
    The process of national development in the Islamic Republic of Iran, despite the passage of decades of policy-making and development planning, still faces various bottlenecks in the field of economy, politics and culture. The formation of a problematic development situation and the mutual influence of the mentioned challenges on each other has made the issue of development intervention and policy-making in the Islamic Republic of Iran risky. Continuation and deepening of problems such as high unemployment, low economic growth, inadequate per capita income, double-digit inflation, and the widening of the class gap in the I.R.I indicate that achieving balanced national progress in the light of the adoption of approaches, programs and various developmental measures that have taken place in recent decades are still lagging behind. The question of the present article is why the process of national development in the Islamic Republic of Iran has become more complicated, despite the formulation and implementation of various developmental programs? The research hypothesis is that the formation of a difficult developmental situation in the Islamic Republic of Iran is the result of the dominance of the political over politics in the process of formulating and implementing developmental plans. In the present study, a descriptive analytical method based on the theoretical foundations of Carl Schmidt has been used to conceptualize the variables affecting the rupture of developmental programs in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, national development, development problematic, The Political, Politics